Tränings-PM Rikslägret 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tränings-PM Rikslägret 2019"

Transkript

1 Det kommer finnas 9 OL-övningar att välja mellan och även ett stort antal MTBO-övningar för de som vill testa på det. Kontaktperson för MTBO-övningarna är Mia Eronn. För varje OL-övning finns specifik information längre fram i tränings-pm:et. Det finns till i år cirka 20 kvadratkilometer nyritad orienteringskarta samt en fjällkarta på cirka 13 kvadratkilometer som är framtagen enbart med flygfoto och laseradata. Totalt 33 härliga kvkm att springa orientering på! Idrefjällens OK kommer som vanligt ha sin orienteringsvecka samtidigt som rikslägret. Vi delar vissa områden och dessa behöver vi samsas om. Vissa begränsningar för vissa övningar förekommer vilka beskrivna här nedan samt på översiktskartan. Ber er respektera dessa begräsningar och träna på respektive träning när den är öppen. Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en liten skärm med en kodsiffra. Kontrolldefinition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare: Tord Hederskog, Kenneth Kaisajuntti och Per Forsberg har nyritat 20 kvkm under Banläggare: William Lind Landslagslöpare & Moa Olsson Barn- och ungdomsutvecklare SOFT, Sprint Idrefjällens OK. Livelox: Kommer finnas på varje träning för GPS analys. TIPS! Nya utvecklingsplanen 3.0 lanserad. Vi har precis släppt en ny individuell utvecklingsplan som beskriver hur du kan utvecklas som orienterare. Det är en helt digital produkt som du hittar via länken:

2 Fundera vad du vill få ut av lägret Det finns ett smörgåsbord av träningar och det kan vara lätt att spränga sig på ett smörgåsbord när allt ser så gott ut och du vill smaka av allt. Sån är åtminstone jag och det är svårt att orka med allt även om jag är en person som orkar äta mer än genomsnittet. När jag är med landslaget på olika läger runt om i världen så finns det lika många upplägg som det finns individer. Några kör allt, andra kör kanske hälften, ändå så har alla lyckats och är en del av det svenska landslaget. Fundera på vad just du vill få ut av det här smörgåsbordet och hur du genomför det på bästa sätt. Se till att du får tillräcklig återhämtning Under en lägervecka är det helt normalt att bli sliten, kanske mer sliten än du någonsin har varit tidigare. Tänk därför till innan var just din nivå ligger och se framförallt till att återhämta dig ordentligt. När du tränar så här hårt blir nämligen återhämtningen extra viktig, stoppa i dig något att äta direkt efter passen då dina muskler är extra mottagliga för det. Var noga med sömnen och ta gärna en powernap mellan passen! Alternativ träning såsom MTBO? Några av er borde kanske lägga in ett alternativt pass istället för löpning eller kanske vila helt. Varför inte uppsöka en stor myr och träna ett pass där istället och på så sätt vila huvudet? Eller kör en MTBO-övning, finns ett stort antal MTBO-övningar att välja mellan? Var lyhörd för vad du eller dina ungdomar får för signaler och var noga med att hjälpa och stötta genom att lyssna på kroppen. Orienteringstekniken tänk igenom vad du vill träna på För mig handlar orienteringsteknik om att ha bra rutiner och att vara strukturerad. Jag har alltid en plan med varje sträcka och jobbar hela tiden med min framförhållning. Därför vet jag alltid vad som händer längre fram och då går det både fort och bra. Med det sagt behöver jag inte veta exakt vart jag befinner mig, så länge jag vet att jag rör mig i rätt riktning mot ett förutbestämt objekt. För att göra det använder jag kompassen väldigt mycket och ofta. Det finns andra landslagslöpare som istället läser mer på kartan och inte använder kompassen lika frekvent som mig, så det finns så klart många olika sätt att lösa samma problem. Hur gör du och vad vill du förbättra under lägret? Kan du lära av dina kompisar? Hur gör egentligen du och hur skulle du vilja jobba med kompassen? Jag själv lägger kompassen från där jag är ditt jag ska, för att få en bra riktning, andra lägger kompassen någon cm i sidled för att samtidigt kunna läsa detaljerna på kartan. Det finns inget rätt eller fel du måste hitta det som fungerar för dig och som de flesta saker här i livet så har alla metoder sina för och TIPS! I utvecklingsplanen och kapitlet Hitta rätt finns tydligt beskrivet vilka färdigheter som krävs för en orienterare och vad som krävs på olika svårighetsnivåer. Direktlänk till Hitta rätt:

3

4 Jogg från boendet till starten. Ca 1500 meter från receptionen. Här ska du få öva på en längre bana än du är van vid i lite lugnare tempo. Det kommer ställa extra krav på din koncentrationsförmåga vilket innebär att du hela tiden måste jobba aktivt med fokus och framförhållning. Har du tillräckligt bra framförhållning så kommer du även våga du njuta av den vackra fjällskogen. Rent fysiologiskt är långa pass som detta stärkande för kroppens leder och ligament och på sikt minskar risken för skador. En långdistansbana i fin öppen skog med mestadels god sikt. Skala 1: Violett 9,3km (Utan loopen 8km, K4-K11 7km, K3-K8 utan loop 6km) Orange 5,0 km (Direkt från K4 till K8) = ca 3,2km) På de längre sträckorna är det både svårt och tidsförödande att veta sin exakta position hela tiden. Det är däremot av största vikt att veta var du rör dig emot för föremål längre fram. Så försök att förenkla kartan, lyft blicken och ha koll på din riktning.

5 Jogg från boendet upp till toppen på Idre Fjäll. Ca 1300 meter från receptionsbyggnadens stora entré. Down hill är ett bra sätt att träna orientering i hög hastighet utan att det sliter så mycket på kroppen även om du är trött. Fundera vad du vill använda uppförs löpningen till. Vill du verkligen pressa dig fysiskt och köra full fart upp för att sedan orientera när du är trött? Eller behöver du vila kroppen och bara ta dig upp till starten så billigt som möjligt för att orka koncentrera dig på tekniken? Vad som är bäst kan bara du svara på. 3st Down Hill intervaller där i mellan är det 600m löpning uppför på stig. Skala 1:5 000 del så det blir många kontroller och snabba beslut. Violett ca 4,6 km, går att anpassa längden. Orange ca 3,8 km, går att anpassa längden. På denna bana är det stor risk att du ser andra löpare, då är det extra svårt att vara i nuet. Vad är min nästa hållpunkt? Vilka terrängdetaljer ser jag? Har jag koll på min riktning? Ju snabbare du styr tillbaka dina tankar till orienteringstekniken desto större chans är det att du spikar din kontroll. Och ja, finns det någon bättre känsla än att smita om en konkurrent med hjälp av god orienteringsteknik?

6 Några hundra meter från receptionsbyggnaden. Syftet är med korridorträningen är att få en teknisk utmaning utan att behöva hålla hög fart. Du slipper planera vägval utan behöver bara lägga fokus på att optimera utförandet genom här och nu. Viktigt att vara fokuserad och tips är att jobba aktivt med översättningsförmåga och riktning. Metod En korridor som går runt Idre fjäll. Skala 1: del. Violett 6,5km, 45m bred Korridor, 75% täckande mask. Orange 6,4km, 50m bred, 75% täckande mask. Även om du slipper planera vägval så försök ändå att ligga steget före och jobba mycket med översättningsförmågan. Vad är nästa steg? Vad ska du se och vad ska du passera och vad händer sedan? Försök att nöta in en regelbunden titt på kompassen. Har du en bra riktning så kommer du springa in i nästa detalj som du siktar på. Enkelt, eller hur?

7 Jogg från boendet ca 1,5km från receptionen. Träna på en fullvärdig medeldistansbana. En medeldistans i omväxlande terräng med mycket kurvbildsorientering. Skala 1: Violet ca 4,4km, går att anpassa längden. Orange ca 4,0 km, går att anpassa längden. I dagens orientering, framförallt på medeldistans är just utgångsriktningen från kontrollen mycket viktig. Låt säga att du springer med en hastighet av 6 min/km. Om du springer 10 meter extra så tappar du 3,6sekunder. Kan du spara in 10m vid varje utgång så tjänar du 1min och 12sek på 20 kontroller. Kan du dessutom ha en sådan framförhållning så du inte behöver stanna vid kontrollen så tjänar du minst lika mycket till. Det finns med andra ord många sekunder att spara på att vara effektiv i kontrollarbetet. Så när du ser skärmen/föremålet som kontrollen ska sitta vid så förbered dig för nästa sträcka om du inte redan hunnit göra det. Vilket vägval och vilken riktning ska du ut i?

8 Cirka 4 km från Idrefjäll, parkera längst vägen och följ anvisningarna på bilden och se till att övrig trafik kan passera. GPS koordinater: , Syftet är att få träna på att vara i din bubbla under ett pressat läge trots yttre störningar i form av andra löpare. En bana med diamantgaffling (se exempel nedan). Det finns 8st varianter av orange och 7st varianter av violett. När du kommer till målet så har du sprungit likadant fast i olika ordning som dina kompisar. Skala 1: Violett 5,8 km, går att anpassa längden på många sätt. Orange 5,6 km, går att anpassa längden på många sätt.

9 Cirka 4 km från Idrefjäll, parkera längst vägen och följ anvisningarna på bilden och se till att övrig trafik kan passera. GPS koordinater: , Syfte Träna på att ha en bra framförhållning och planering. En skogssprint där det går att springa riktigt fort om du lyckas ligga i framkant i din orientering. Skala 1:5 000 Violett 3,3 km, går att anpassa längden. Orange 2,6 km, går att anpassa längden. Det första jag kollar på när jag lämnar en kontroll är min utgångsriktning. Får jag den bra så minskar risken för parallellfell och jag slipper dessutom springa extra långt. Jag försöker alltid behålla framförhållningen och jag vill hela tiden veta vad som kommer längre fram. Efter myren ska jag ändra riktningen och sikta på åsen och sedan följer jag åsen tills jag har stenen på vänster sida. Där ska jag ta en noga riktning och se punkthöjden där min skärm ska sitta. På så sätt har jag en målsättning och plan med min sträcka.

10 Jogg från boendet 600m från receptionen. Börja reflektera kring hur du faktiskt gör när du orienterar och eventuellt upptäcka nya sätt att lösa samma orienteringstekniska problem. Tipsa och lär av varandra helt enkelt! Gå ihop två och två. Den som springer först berättar vad den gör, hur ser min plan ut? Vad ser jag? Exempelvis Nu kollar jag kompassen, där ser jag stenen, efter stenen ska jag ta sikte på en myr osv. När ni kommer till en röd kontroll byter ni vem som ligger först och styr. Skala 1:10000 Ekvidistans 5m 5,7 km Violett, går att anpassa längden på många sätt. 5,1km Orange, går att anpassa längden på många sätt. Våga förstärka och berätta det du har upptäckt under träningen, kanske din kompis har längre framförhållning än du men du tittar mer på kompassen. Ju mer ni diskuterar och försöker förstå hur ni gör och hur ni eventuellt kan göra annorlunda desto mer får ni ut av övningen. Tänk på att det finns många sätt att lösa samma problem och i vissa fall är det några verktyg som är bättre än andra. Desto fler verktyg du har i din ryggsäck och desto bättre behärskar du dem och desto större är chansen att du använder ett verktyg som gör att du spika kontrollen.

11 Vid receptionen och området kommer vara Idre fjälls stugby. Träna på en fullvärdig sprintbana och sprintnorm. Springer en sprintbana. Skala 1:4000, sprintnorm. Nyritad karta. Kommer finnas två banor att välja på. Mer information kommer på lagsamlingen. Mer information kommer på lagledarsamplingen. Sprint handlar mycket om framförhållning och ta rätt vägval. Tips är att fokusera på att ligga steget före så att du vet vad som kommer och vad du ska göra.

12 Ca 13km från Idrefjäll. Parkera vid Nipfjällets vinterparkering. GPS koordinater: , Att få ett lugnt och fint distanspass på fjället samtidigt som du får öva dig på översättningsförmågan. Lära dig vara flexibel i navigering utefter vilka förutsättningar du får, det är en viktig förmåga då en karta inte är annat än en tolkning av terrängen. Fysiskt att klara av att ta dig fram i fjällmiljö och orka längden. Kartan är ritat från laserdata och flygdata som endast bearbetats vid skrivbordet. Alltså ingen kartritare som varit ute i terrängen. Kartan är bra och stämmer bra men kan vara grov på vissa ställen. Skala 1: ,4 km Violett, går att anpassa längden på många sätt. 8,6km Orange, går att anpassa längden på många sätt.

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera! PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare:

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2014

Träningspaket Sälenfjällen 2014 Träningspaket Sälenfjällen 2014 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild).

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild). Träningar Sälen 2013 Beställning av övningar Träningspakt till 3+3 (5st övningar, övning A,D,J,K,O) görs via Eventor till 3+3. Önskas någon av de andra träningarna eller på andra tidpunkter än 3+3 (V26)

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2015

Träningspaket Sälenfjällen 2015 Träningspaket Sälenfjällen 2015 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Orienteringsteknik Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013 Agenda Utmaningar löparen ställs inför på orange och violett nivå. Banläggningstekniska moment (färgskalan) och kopplingen till

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012 Orienteringsteknik Det här är vi! Anita Micke Produktutveckling UTEPASSET - Vad var bra? - Vad kan bli bättre? - Hur kan du förändra/förbättra övningarna

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 1: Från 5 till 10 kilometer För dig som är ny i spåret eller som har sprungit runt 5 kilometer tidigare och nu vill ta steget

Läs mer

FM-ultralång, Salo

FM-ultralång, Salo FM-ultralång, Salo 14.10.2018 Allmän tävlingsinfo. Tävlingarnas hemsidor finns på denna länk. Läs in dig på all relevant info där. Gemensam start för H/D21 och yngre, intervallstart för de ändre klasserna.

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

FM-långdistans

FM-långdistans FM-långdistans 25-26.8.2018 Parkering och TC Läs mer om hur du anländer till tävlingen här. Parkering i huvudsak inom 500m från TC, men reservera tillräckligt med tid för de sista 3,5 km innan TC. Risk

Läs mer

Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU

Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU 2009-2010 Eva Jurenikova 32 år Elittränarutbildning 2009-2010 Klubbtränare IFK Mora OK 4 år, bollplank Landslagslöpare Tjeckien

Läs mer

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min

Kom igång programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min Kom i programmet - Efter 2 månader kommer du kunna springa i 45min LÅT KROPPEN VÄNJA SIG VID BELASTNINGEN ATT SPRINGA Oavsett om du är helt nybörjare eller har haft ett långt uppehåll så är det viktigt

Läs mer

Dina allra ba sta tio kilometer!

Dina allra ba sta tio kilometer! Dina allra ba sta tio kilometer! 10 kilometer är en perfekt utmaning. Det är ingen kort sträcka men tillhör inte heller den längsta. 10 kilometer kan de allra flesta klara av med lite träning och utmaningen

Läs mer

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016 Orienteringsteori Matfors Måndagen den 18 april 2016 Självvald väg genom okänd terräng Vandrarklubben Uvarna Bildades 1936 Ca 100 medlemmar Delar klubbstuga med Matfors skidklubb Verksamhet 1-2 distriktstävlingar

Läs mer

En kort löpträningsguide

En kort löpträningsguide En kort löpträningsguide Håkans träningstrappa Träningstrappan är en skiss på vilka träningsformer och hur mycket av varje träningsform en ska innehålla. Trappan täcker träningsmängder på 3-12 mil per.

Läs mer

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå Ung teket Beskrivning av terräng och färgnivå Grön bana. Tydligt, sammanhängande nät av vägar, stigar, staket, stenmurar, vattendrag, öppen mark eller liknande. Lätta kontroller på eller alldeles intill

Läs mer

långpass 12km där du springer i jämn fart hela tiden runt 6,00-6,30min/km

långpass 12km där du springer i jämn fart hela tiden runt 6,00-6,30min/km Träningsprogram 5km på 25 min Vecka 1. Distanslöpning lugnt ca 6,00min/km i 40min Intervaller, värm upp 10 min i lugn fart. Spring 2*3min-2min-1min, vila 1min mellan varje intervall. Jogga ner 10 min försök

Läs mer

Vägen till milen med Metro Mode

Vägen till milen med Metro Mode Vägen till milen med Metro Mode 12 veckor till Tjejmilen 2016 Träningsprogram 2: Toppa formen till din snabbaste mil För dig som är van att springa milen och som nu vill förbättra din tid. Start vecka

Läs mer

Banläggning. Råd och stöd BUN, Tetra Pak Public 1

Banläggning. Råd och stöd BUN, Tetra Pak Public 1 Banläggning Råd och stöd Tetra Pak Public 1 Fysisk och intellektuell prestation Målsättning: Att orienteringens egenart upprätthålls Att sportslig rättvisa skipas Att det är roligt att orientera Tetra

Läs mer

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd

Springa 10 på 10. Träningsprogram och stöd Springa 10 på 10 Träningsprogram och stöd Innehåll Innehåll... 2 Vecka 1... 3 Vecka 2... 4 Vecka 3... 5 Vecka 4... 6 Vecka 5... 7 Vecka 6... 8 Vecka 7... 9 Vecka 8... 10 Vecka 9... 11 Vecka 10... 12 Spring

Läs mer

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 -

TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - TRÄNINGSPROGRAM - 13 JUNI 2009 - Karlstad Stadslopp är ett arrangemang som alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Jag har under åren haft flera tuffa duster runt de 10 000 metrarna. Så det finns minst

Läs mer

Grön nivå (ofta ca 9-11 år)

Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Att tänka på vid träningen: Tekniskt Barn i den här åldern klarar inte av att koncentrera sig längre tider. Det är lämpligt att dela upp träningspasset i flera kortare moment,

Läs mer

Sommarträningsprogram för BSK P

Sommarträningsprogram för BSK P Sommarträningsprogram för BSK P00 2015 Varje träningspass är upplagt för att ta 45 60 minuter där syftet är att vänja kroppen vid regelbunden träning utan att belasta en växande 14/15 åring med annat än

Läs mer

långpass 10km där du springer i jämn fart hela tiden runt 7,00-7,30min/km

långpass 10km där du springer i jämn fart hela tiden runt 7,00-7,30min/km Träningsprogram 5km på 30 min Vecka 1. Intervaller, värm upp 10 min i lugn fart. Spring 3min-2min-1min, 1min mellan varje intervall. Jogga ner 10 min försök hålla samma fart på alla intervallerna i ca

Läs mer

Dina allra ba sta fem kilometer!

Dina allra ba sta fem kilometer! Dina allra ba sta fem kilometer! 5 kilometer är en perfekt löpsträcka. Det är ett mål som kan utmana såväl nybörjaren som aldrig sprungit förut som den erfarna löparen som vill ta sin löpning till en ny

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång En karta med få, väl valda detaljer blir en mycket bättre karta än en karta full med obetydliga detaljer. Eduard Imhof känd Schweizisk kartograf Sprintdistans hög fart snabba beslut Terräng Kontroller

Läs mer

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten Orientering År 7-8 Vad är en karta..? Tänk dig att du befinner dig högt upp i en luftballong och tittar ut över landskapet. När du ser verkligheten uppifrån ser allting mycket mindre ut. Det är så kartan

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna att träna 13-16 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara

Läs mer

Tullinges teknikträningar sommaren & hösten 2010

Tullinges teknikträningar sommaren & hösten 2010 Tullinges teknikträningar sommaren & hösten 2010 Juni juli Basprogram Juli 5-11 JWOC, Aalborg, Danmark 11-17 FIN5, Finland 19-23 WUOC (student-vm), Borlänge 25-30 O-Ringen, Örebro, Elitserien och Silva

Läs mer

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: 2016-11-23 Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGENS MÅL Upprätthålla orienteringsidrottens egenart

Läs mer

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker Stockholm 2014-04-08 Checklista gul bana På gul bana deltagarna för första gången lämna ledstängerna. Det kräver kunskap i att orientera med hjälp av andra terrängföremål än ledstänger. Det kräver också

Läs mer

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund

Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund Orienteringsövningar Teoriövningar Ormen långe En kortlek med kartteckenstafett med 20 olika kort med karttecken. En fördel om man är ungefär

Läs mer

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material - En orienteringsträning behöver inte alltid vara en vanlig tävlingsbana - Träningsmodeller finns med SSL: Träning i orienteringsföreningen eller SOFT

Läs mer

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Ungdomsledarträffar våren 2014 Västergötlands OF Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Kartförståelse Att skapa kartförståelse är inte helt enkelt alla gånger. Ofta kan det skilja ganska många år mellan

Läs mer

FM-natt, Tuulos

FM-natt, Tuulos FM-natt, Tuulos. 21-22.9.2018 Ankomst och TC TC ligger i Tuulos, adress Suolijäventie 15, 14820 Hämeenlinna. Tuulos skola används som TC, borde finnas utrymme inomhus. Allmän info Tävlingssidorna med mer

Läs mer

Träningssupport inför hinderlopp

Träningssupport inför hinderlopp Träningssupport inför hinderlopp Utveckla kondition och uthållighet inför hinderlopp som THOUGEST eller liknade. Ett terränglopp med olika hinder såsom TOUGHEST har blivit allt mer vanligt förekommande

Läs mer

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!!

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Orienteringsteori Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Läroplanen säger! Centralt innehåll:! Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.! Kunskapskrav

Läs mer

Brattåsorientering våren 2016

Brattåsorientering våren 2016 Brattåsorientering våren 2016 Våra mål detta år: Utmana och utveckla deltagande barn-ungdom och ha kul genom orienteringen. Träna och förbereda barn-ungdom inför tävlingar i orientering. Att uppnå 15 startande

Läs mer

Från 0 till 5 km på 10 veckor. Träningsprogram och stöd

Från 0 till 5 km på 10 veckor. Träningsprogram och stöd Från 0 till 5 km på 10 veckor Träningsprogram och stöd Innehåll Innehåll... 2 Vecka 1... 3 Vecka 2... 4 Vecka 3... 5 Vecka 4... 6 Vecka 5... 7 Vecka 6... 8 Vecka 7... 9 Vecka 8... 10 Vecka 9... 11 Vecka

Läs mer

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Träningsschema Under veckorna 26 till 31 kommer jag (Filip) inte kunna vara närvarande överhuvudtaget, så tanken är att jag i detta dokument kommer visa

Läs mer

Läroplan banläggning, del 2

Läroplan banläggning, del 2 Läroplan banläggning, del 2 Banläggning del 2 Det här är en läroplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med läroplanen är att den ska vara en hjälp för dig som vill lära dig mer om konsten att

Läs mer

Checklista orange/röd bana

Checklista orange/röd bana Stockholm 2014-04-07 Checklista orange/röd bana Orange bana kan gå i skog utan de ledstänger som hela tiden funnits som stöd för de tidigare banorna. På orange/röd bana prövas deltagarnas förmåga att ta

Läs mer

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan PM UNGDOMENS TIOMILA 2013 2-3 AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan Terrängbeskrivning U 10mila 2013 avgörs i klassisk västgötaterräng. Det är mestadels

Läs mer

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008.

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008. Årets nybörjarträningar startar måndag 18 februari klockan 18:30 vid vår klubbstuga Lindbacken och fortsätter därefter varje måndag fram tills skolan slutar i juni. Rånäs OK är känd i hela Sverige för

Läs mer

Barn- & Ungdomsverksamhet. Skogslek 5-6 år Grupper för barn födda 2011, 2010, 2009, 2008, år

Barn- & Ungdomsverksamhet. Skogslek 5-6 år Grupper för barn födda 2011, 2010, 2009, 2008, år STORA TUNA OK Fakta Stora Tuna OK En av Borlänges tre orienteringsklubbar. Klubbstuga Skräddarbacken Har verksamhet för alla mellan 4-100 år En av Sveriges mest framgångsrika orienteringsklubbar Arrangerar

Läs mer

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll.

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Idén att göra en resa till södra Sverige kom upp när det visade sig att Alexandras lag Skuru skulle spela i Kristianstad på fredagkvällen 26/1

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF FACIT 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan 3 Karttecken

Läs mer

Löpträning Steg 2 VECKA 1 VECKA 2

Löpträning Steg 2 VECKA 1 VECKA 2 Löpträning Steg 2 Steg 2 riktar sig till dig som sprungit en del men inte på heltid dvs du springer någon eller några gånger i månaden. Steg 2 kommer hjälpa dig att få mer kontinuitet i din löpning samt

Läs mer

Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen. Eva Jurenikova

Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen. Eva Jurenikova Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen Eva Jurenikova Eva Jurenikova Landslagslöpare Tjeckien 9st VM 2011: VM stafett 2:a, lång 4:a Elittränarutbildning 2009-2010, årets tränare 2009 Klubbtränare

Läs mer

I programmen för 5 och 10 km är allt angivet i minuter, här är det precis som i programmet för 21 km antal km som gäller.

I programmen för 5 och 10 km är allt angivet i minuter, här är det precis som i programmet för 21 km antal km som gäller. Träningsprogram maraton på 6 månader Det här programmet sträcker sig över 26 veckor och är till för dig som har en bra bas, kan springa 20 km obehindrat och med största sannolikhet har siktet inställt

Läs mer

I programmen för 5 och 10 km är allt angivet i minuter, här är det antal km som gäller.

I programmen för 5 och 10 km är allt angivet i minuter, här är det antal km som gäller. Träningsprogram halvmaraton på 3 månader Det här programmet sträcker sig över 12 veckor och är till för dig som har en bra bas, kan springa 10 km obehindrat och kanske även har siktet inställt på ett lopp.

Läs mer

Rikslägret juni till 28 juni PM

Rikslägret juni till 28 juni PM Rikslägret 2019 23 juni till 28 juni PM ALLMÄN INFORMATION Söndag den 23 juni drar Rikslägret 2019 igång Sveriges största orienteringsläger. Till årets läger är ca 536 deltagare inkl. ledare anmälda. Ledarna

Läs mer

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal.

14 min. löpning i lugnt temp o, Tempot ska vara så du orkar föra ett samtal. Programmet är till för dig som inte har konditionsidrottat på några år och målet med programmet är att du efter 12 veckor minst ska klara av att springa 5 kilometer. Några träningsvarianter att ha koll

Läs mer

SSLK Sommarträning U14:1 19/20

SSLK Sommarträning U14:1 19/20 SSLK Sommarträning U14:1 19/20 Schema KONDITIONSTRÄNING Aerob träning 1 (A1) Lågintensiv kontinuerlig belastning 55-65% av VOmax. Arbetstid 60-120min. Välj en ganska jämn terräng som tillåter ett kontinuerligt

Läs mer

Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata.

Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata. Träna inför Ordlista Distans Intervaller Snabbdistans Testlopp Alternativt Styrketräning Lugn löpning över en viss tid/sträcka, farten ska hållas på en sådan nivå att man kan prata. Upprepad snabb löpning

Läs mer

Kretstränare i Västergötlands orienteringskretsar

Kretstränare i Västergötlands orienteringskretsar Kretstränare i Västergötlands orienteringskretsar Utkast: Det här dokumentet ska ses som ett diskussionsunderlag för hur träningsverksamheten i Västergötlands orienteringskretsar kan organiseras. Målsättningen

Läs mer

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg.

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg. Rikslägret 2017. Årets Riksläger gick av stapeln i Idre och Idre Fjälls anläggning. Rikslägret planeras från Svenska Orienteringsförbundet och alla klubbar har möjlighet att deltaga. Nästan 500 ungdomar

Läs mer

Hög kvalitet --> motivation --> koncentration

Hög kvalitet --> motivation --> koncentration Förbättra kvaliteten på den o-tekniska träningen Eva Jurenikova Eva Jurenikova Landslagslöpare Tjeckien 9st VM 2011: VM stafett 2:a, lång 4:a Elittränarutbildning 2009-2010, årets tränare 2009 Klubbtränare

Läs mer

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S

RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S RITA KARTA MED GPS GARMIN 62S 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Inställningar Garmin62s 4. Använda GPS i skogen 5. Överföra GPS-data till OCAD 1. Passa in kartan i Rikets

Läs mer

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID

ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID ORIENTERINGENS KRAVPROFIL FRÅN START TILL MÅL PÅ KORTAST MÖJLIGA TID HELENA JANSSON Leksands OK VM: 2 guld, 5 silver, 6 brons EM: 3 guld, 2 brons Jerringpriset: 4a 2009 5a 2011 2 silver och 3 brons World

Läs mer

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig

Ryckknäböj. Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Ryckknäböj Dimitrios Panagiotopoulos Fysansvarig Utgångsposition - Tyngdpunkten på hela foten. - Fötterna utåtroterade och bredare isär än höftbredd. - Knäna pekar i fotens riktning - Greppa stången brett

Läs mer

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå

Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå Träningsschema för Blodomloppet den 28 maj 2014 10 km Komponerat av Eva Brolin, Personlig tränare Korpen Luleå 19 veckor till start (Om vädret inte tillåter löpning utomhus så träna alt träning eller löpband)

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

FM-medeldistans, Kouvola,

FM-medeldistans, Kouvola, FM-medeldistans, Kouvola, 26.5.2018. Allmänt om tävlingen Svenskspråkiga tävlingsdirektiv: http://kouvolansuunnistajat.fi/wpcontent/uploads/2018/05/t%c3%a4vl ingsdirektiv-05052018.pdf?x78390 Startlistor

Läs mer

TSM TRÄNINGSUPPLÄGG 2013-2014

TSM TRÄNINGSUPPLÄGG 2013-2014 TSM TRÄNINGSUPPLÄGG 2013-2014 UTGÅNGSPUNKT är att klara ett tidsmål på ASICS Sthlm Mara.träningsgemenskap. UTVECKLAS SOM LÖPARE!! TRÄNINGSFILOSOFIN Liknande uppbyggnad oavsett nivå Anpassat efter träningsgrund,

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

Träningsprogram STIF HJ 17, sommaren 2012

Träningsprogram STIF HJ 17, sommaren 2012 Sida 1 av 8 2012 05 20 Söndag: - Vi träffas kl. 17.00 vid skidstugan, elljusspåret i Storvik, för löpning 1,8km. 2012 05 21 Måndag: - Gång snabb takt 20min - Löpning lugnt tempo 20min - 4x10 upphopp och

Läs mer

Västerås skidklubb Karin Spets

Västerås skidklubb Karin Spets Träningsplanering Svart grupp En liten introduktion till varför och därefter förslag på upplägg Tänk på att svart grupp är åldern 13 till 14 år och att i den åldern är det viktigaste att få in en skidvana

Läs mer

UngOteket Bertil Åkesson

UngOteket Bertil Åkesson UngOteket 170412 Bertil Åkesson Program 9.30 Banläggning 10.15 Fika 10.30 Banläggning forts. 11.30 Purple Pen 12.00 Lunch 12.30 Purple Pen forts. 13.00 Praktisk övning 14.30 Provspringning 15.00 Fika 15.15

Läs mer

Försäsongs träning för U15 /U16

Försäsongs träning för U15 /U16 Försäsongs träning för U15 /U16 Del 1 Övningar PUSH UPS (armhävningar) Bröst, triceps och axel muskelträning Bröstkorgen ända ner i marken, upp med sträckta armar. De första passen kan man för att det

Läs mer

Dag1 7/3 Dag2 8/3 Dag3 9/3 Dag4 10/3 Dag5 11/3 Dag6 12/3 Dag7 13/3 Dag8 14/3 Dag9 15/3 Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost.

Dag1 7/3 Dag2 8/3 Dag3 9/3 Dag4 10/3 Dag5 11/3 Dag6 12/3 Dag7 13/3 Dag8 14/3 Dag9 15/3 Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost. VILA TräningsPM Eksjö OLGY Fontainebleau 7/3-15/3-2019 Dag1 7/3 Dag2 8/3 Dag3 9/3 Dag4 10/3 Dag5 11/3 Dag6 12/3 Dag7 13/3 Dag8 14/3 Dag9 15/3 Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost

Läs mer

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013

Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Haninge Hockey Team 01 Off-ice program Säsongen 2012/2013 Här följer några sidor off-ice övningar och några enkla träningspass för dig som vill träna lite mer hemma men har svårt att hitta på bra övningar

Läs mer

Tour de Linné februari Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker

Tour de Linné februari Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker Tour de Linné 13-18 februari 2012 Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker Ulleråker. Arenan finner ni intill cykelparkeringen. Intervallstart, med minst 15 sekunders mellanrum. Man ställer sig i ledet

Läs mer

Vad säger bilden dig? Reflektera och läs sedan igenom hela dokumentet. Vi ses igen den 8/7 starkare än någonsin! //P04 ledarna

Vad säger bilden dig? Reflektera och läs sedan igenom hela dokumentet. Vi ses igen den 8/7 starkare än någonsin! //P04 ledarna Vad säger bilden dig? Reflektera och läs sedan igenom hela dokumentet. Vi ses igen den 8/7 starkare än någonsin! //P04 ledarna Vi har genomfört en fantastisk första halva av 2018 med starka insatser i

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år

Lärgruppsplan Orientera för att ha kul. att träna upp till 13 år Lärgruppsplan Orientera för att ha kul att träna upp till 13 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara en

Läs mer

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta 3 oktober var det en linje orientering där man skulle hitta saker längs med rätt väg, alla fick med sig en karta och en bingobricka samt en

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

Fysprogram Värmdö Hockey Team-04 Sommaren 2017

Fysprogram Värmdö Hockey Team-04 Sommaren 2017 Fysprogram Värmdö Hockey Team-04 Sommaren 2017 Detta fysprogram är ett verktyg för dig som spelare i Värmdö HC-04 att kunna komma väl förberedd till issäsongen 2017-2018. Dels för att ge dig själv förutsättningar

Läs mer

En ny syn på träning och tävling

En ny syn på träning och tävling En ny syn på träning och tävling Ordförandekonferens 12 november 2017 1 procent.. av alla som håller på idrott är elitidrottare. Idrotten lägger ett stort fokus på att eventuellt hitta någon av dem! P-G

Läs mer

SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni

SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni SM SPRINT - individuella finaltävlingar tisdag 30 juni PM Samlingsplats för tävlande Dansbanan i Sundsvalls Stadspark, Norra stadsberget koordinater: N62 23`56.8", E17 18`7.7" Vägvisning för gående 1 Avlysning

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

Rita karta med GPS Garmin 60CSx

Rita karta med GPS Garmin 60CSx Rita karta med GPS Garmin 60CSx 1. Passa in kartan i Rikets nät- RT90 2. Ställa in Nordlinjer 3. Installera MapSource för att överföra GPS-data 4. Ställa i Garmin 5. Använda Garmin i skogen 6. Överföra

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

FM-sprint , Uleåborg

FM-sprint , Uleåborg FM-sprint 16.9.2018, Uleåborg Allmän info Tävlingens hemsida hittar du här. Läs igenom tävlingsdirektiv, startlistor och utlåtanden för att ha allt på klart redan innan tävlingen. Dagens tidsschema hittar

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi

Anders Szalkai. 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer. Format min träningsfilosofi Anders Szalkai 32 år som löpare Vann Sthlm Mara 2001 OS/VM/EM 2.12.43 (3.08 min/km) Tränare Elit Motionärer Format min träningsfilosofi Träningsfilosofin Olika bakgrund Olika målbild Liknande upplägg Mix

Läs mer

Träningsprogram för sluttid 2.30h på Lidingöloppet 30K.

Träningsprogram för sluttid 2.30h på Lidingöloppet 30K. sprogram för sluttid 2.30h på Lidingöloppet 30K. Välkommen att Run Happy tillsammans med Club Running Sweden och Rubin McRaes träningsprogram för dig som har Lidingöloppet som mål. Det här programmet är

Läs mer

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då? KONDITION Uthållighet, förmågan att arbeta under längre tid Kroppens förmåga att ta upp och transportera syre

Läs mer

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com

Snabbhetsträning. Upplands Distriktslag -94. Vid frågor, kontakta Jonas på: 1 info@footballspeedacademy.com Snabbhetsträning Upplands Distriktslag -94 1 info@footballspeedacademy.com Innehållsförteckning Information!!!!!!!! 3 Uppvärmning!!!!!!!! 3 Mobility/Flexibility!!!!!!!!! 3 Activation!!!!!!!!!! 6 Precompetition!!!!!!!!!!

Läs mer

Distansernas särart. UngOteket. ungoteket.se

Distansernas särart. UngOteket. ungoteket.se Ungteket Det här dokumentet visar hur våra olika disipliner skiljer sig åt, vad man som banläggare ska försöka tänka på vid banläggning och vad man som deltagare kan förvänta sig inför en viss tävling.

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer