FM-medeldistans, Kouvola,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FM-medeldistans, Kouvola,"

Transkript

1 FM-medeldistans, Kouvola,

2 Allmänt om tävlingen Svenskspråkiga tävlingsdirektiv: ingsdirektiv pdf?x78390 Startlistor och mer info kommer på tävlingssidorna: /sm-keskimatka/ Läs igenom infon och försäkra dig om att du vet vilken kvalgrupp du löper i, vilken start du har och var noga med att ta rätt karta! Karta 1:10000/5m för HD45 och yngre, kartritare Asko Määttä. Starttröskeln i kvalet bör överskridas senast kl 9.10, i A-finalen senast kl Klädtransport från starttröskeln, men kom ihåg att det är förbjudet att ta med telefon dit eller att kommunicera med någon utanför området!

3 Goda råd, kvalet Kvalet i FM-medeldistans är en av de mest hektiska tävlingar som finns. Var beredd på att se folk nästan hela tiden som löper kors och tvärs genom terrängen. Det är ändå DU som bestämmer, du måste vara noga med att veta exakt vart DU ska och löpa dit! Kvalet är ändå bäst möjliga generalrepetition inför finalen senare, så jag rekommenderar att du strävar till att orientera för fullt, på samma sätt som du vill göra i finalen. Fysiskt är det okej för de flesta juniorklasser att spara 10% av den fysiska kapaciteten (så länge detta inte innebär att du blir slapp i kartläsningen!). Herr- och damklassen är dock tuffa, så där gäller det nog att köra all in i kvalet även fysiskt!

4 Goda råd, finalen Analysera snabbt kvalet efter din prestation, lyft fram det du gjorde bra och det du ytterligare kan förbättra. Därefter är det YTTERST VIKTIGT att du släpper tankarna på finalen för några timmar, annars orkar du inte vara mentalt på topp i finalen! Det största felet många gör är att försöka lite till i finalen jämfört med i kvalet, vilket resulterar i bommar. Upprepa det som du gjorde bra i kvalet, så räcker det helt säkert! I finalen är ALLA trötta, det är bara att acceptera. De som lyckas är de som klarar av att acceptera detta och enbart koncentrera sig på orienteringsuppgifterna. Life is hard get used to it! Försök ignorera hur kroppen känns och kör bara på. Tävlingssituationen gör att du löper tillräckligt fort i vilket fall som helst.

5 Tävlingsterräng Ett bra sätt att bekanta sig med tävlingsterrängen är att se på kartorna från militär-fm 2013, som löptes i samma terräng, med samma TC. Länkar till gps-uppföljningen från de tävlingarna hittar du på följande länkar. Där hittar du många exampelavstånd i området. VM/ H35/ H21/ Terrängen består av lite olika typer av områden, som presenteras på följande sidor. Därtill finns ett litet område till i nordost.

6 Östra området Öst om TC finns ett område med negativ kurvbild (suppaterräng). Relativt stora formationer, borde vara möjligt att hålla god fart bara man tar sig tid att få klart för sig vad som går upp och vad som går ner. Försök förutse speciellt vilka formationer som går upp, de ser du på längre avstånd! En gissning är att man kommer genom detta område i kvalet, men det är endast spekulationer.

7 Södra området Söder om TC finns ett flackare område med mer grönområden. Har du kontroller i det täta, så krävs mycket god kompassanvändning eftersom höjderna är så små! En gissning är ändå att bottnen är rätt snabblöpt även i den gröna, även om sikten är nedsatt.

8 Sydvästra området I sydväst ligger det största enhetliga suppaområdet med negativ kurvbild. Underlaget mycket snabblöpt och sikten god i det vita. Kom ändå ihåg att höjdkurvorna faktiskt är 5 meter, så rakt på är kanske inte alltid snabbast. Även här viktigt att ta tiden att se vad som går upp och vad som går ner. Stanna om det behövs! Finalerna kunde tänkas gå i detta område (inte säkert..).

9 Västra området Strax väst om TC finns en större enhetligare backe som är flack högst upp. VAR UPPMÄRKSAM i detta område! Det finns få tydliga detaljer och kontrolltagningarna kan vara riktigt svåra både uppe på backen och i sluttningen. Våga sakta ner vid behov och finorientera med kompassen som hjälpmedel, även om du befinner dig nära TC (och kanske hör speakern och åskådarna...).

10 Exempelavstånd från militär-fm 2013 Till sist har jag sammanställt några goda genomföranden från militär-fm Först herrarnas kontroll 2-3. Notera Teros (blått) snabba och säkra kontrolltagning. Han ser hela tiden den stora åsen till höger om sig, passar in sänkan innan kontrollen och kan hålla god fart ända in till skärmen.

11 4-5, herrarna Båda genomförandena bra och nära strecket när det inte finns stora hinder i vägen. Även här har dock Tero (blått) en smidig kontrolltagning. Vågar troligen förenkla, läsa av stora gropen nere till höger och höjden där kontrollen sitter.

12 10-11, herrarna Överlag löpte herrarna mycket rakt på i det flackare suppaområdet, men har man möjlighet att smidigt runda gropar eller höjder så lönar det nog sig. På detta avstånd var detta de tre snabbaste rutterna.

13 15-16, herrarna Det lönar sig att tänka till lite extra om man ska över större kurvformationer, som denna grop. Viktigt även att aktivt med blicken söka goda löpstråk. Omas rätt raka rutt snabbast, där minimeras antalet höjdmetrar ner och upp genom gropen.

14 16-17, herrarna Ett längre avstånd (så långa kommer knappast förekomma nu på medeldistansen). Ändå värt att notera att Toni (mörkgrönt) vinner sträckan genom sin smidiga inledning på avståndet och trots att han gör en miss i kontrolltagningen. Många bommade i kontrolltagningen till kontroll 17, se alltså upp där!

15 4-5, rekryterna Illustrerar att man tappar direkt man avviker från strecket och seglar iväg på de områden där det inte finns någon orsak att runda. De två gröna rutterna klart snabbare.

16 11-12, rekryterna Detta visar att det trots allt till stor grad är orienteringsflytet som spelar in i området med gropar. Alla tre rutter överraskande likvärdiga. Även om grönt är klart kortast, är det kanske svårast att genomföra. Konklusion: ser du ett vägval som du kan genomföra med god fart och som ser säkrare ut, kör bara på och lita på att det är minst lika bra som något annat!

17 Lycka till och kämpa väl! Fredric Portin. Förbundstränare, Finlands Svenska Orienteringsförbund

FM-natt, Tuulos

FM-natt, Tuulos FM-natt, Tuulos. 21-22.9.2018 Ankomst och TC TC ligger i Tuulos, adress Suolijäventie 15, 14820 Hämeenlinna. Tuulos skola används som TC, borde finnas utrymme inomhus. Allmän info Tävlingssidorna med mer

Läs mer

FM-ultralång, Salo

FM-ultralång, Salo FM-ultralång, Salo 14.10.2018 Allmän tävlingsinfo. Tävlingarnas hemsidor finns på denna länk. Läs in dig på all relevant info där. Gemensam start för H/D21 och yngre, intervallstart för de ändre klasserna.

Läs mer

FM-långdistans

FM-långdistans FM-långdistans 25-26.8.2018 Parkering och TC Läs mer om hur du anländer till tävlingen här. Parkering i huvudsak inom 500m från TC, men reservera tillräckligt med tid för de sista 3,5 km innan TC. Risk

Läs mer

FM-sprintstafett 2018, Kervo.

FM-sprintstafett 2018, Kervo. FM-sprintstafett 2018, Kervo. Allmän tävlingsinfo Tävlingarnas hemsidor och mer info finns på: https://keravanurheilijat.fi/suunnistus /suunnistuksen-sm-sprinttiviesti-27-5- 2018/ Starttröskel som bör

Läs mer

FSOM i Kristinestad/Närpes Förberedelsematerial, Fredric Portin

FSOM i Kristinestad/Närpes Förberedelsematerial, Fredric Portin FSOM i Kristinestad/Närpes 9-11.8.2019 Förberedelsematerial, Fredric Portin Allmänt om tävlingarna - Sprinten löps i centrala Kristinestad fredag 9.8. Du hittar mer info om tävlingen på OK Kristinas hemsidor.

Läs mer

FM-sprint , Uleåborg

FM-sprint , Uleåborg FM-sprint 16.9.2018, Uleåborg Allmän info Tävlingens hemsida hittar du här. Läs igenom tävlingsdirektiv, startlistor och utlåtanden för att ha allt på klart redan innan tävlingen. Dagens tidsschema hittar

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Orienteringsteknik Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013 Agenda Utmaningar löparen ställs inför på orange och violett nivå. Banläggningstekniska moment (färgskalan) och kopplingen till

Läs mer

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material

Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material Orienteringsbanor för unga och barn Från SSL material - En orienteringsträning behöver inte alltid vara en vanlig tävlingsbana - Träningsmodeller finns med SSL: Träning i orienteringsföreningen eller SOFT

Läs mer

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Ungdomsledarträffar våren 2014 Västergötlands OF Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Kartförståelse Att skapa kartförståelse är inte helt enkelt alla gånger. Ofta kan det skilja ganska många år mellan

Läs mer

Orientering - Teori. Björn Johansson

Orientering - Teori. Björn Johansson Varför ska vi då orientera i skolan? I det Centrala innehållet står det att elever ska få lära sig: För år 7-9: o Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2015

Träningspaket Sälenfjällen 2015 Träningspaket Sälenfjällen 2015 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.

Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i. medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i. Untamala i Ylistaro söndagen 31.5. 1 Regler Tävlingsdirektiv för öppen nationell orienteringstävling i medeldistans och Kultainen kompassi-kvaltävling i Untamala i Ylistaro söndagen 31.5.2015 I tävlingen tillämpas Finlands Orienteringsförbunds

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2014

Träningspaket Sälenfjällen 2014 Träningspaket Sälenfjällen 2014 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Från Österbotten är det inte lika enkelt att ta sig till Joensuu med tåg, så därifrån strävar vi till att åka med minibussar enligt behov.

Från Österbotten är det inte lika enkelt att ta sig till Joensuu med tåg, så därifrån strävar vi till att åka med minibussar enligt behov. Kallelse, Långläger i Kontiolahti 21-30.6.2018 En långvarig tradition för FSO:s träningsgrupper har varit sommarens långläger och här kommer mer info om årets variant. Utan att förminska de tidigare lägrens

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016

Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016 Matematisk analys av vägval, Pargas IF:s Skärgårdsträffen 2016 Några kontrollavstånd på H21 banan har analyserats genom matematisk modellering där lutning och vegetationens framkomlighet har beaktats.

Läs mer

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården

BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT. Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGS- KONFERENS 2016 SPRINT Arrangör: Blekinge Orienteringsförbund Ledare: Ingemar Ericsson Datum: 2016-11-23 Plats: Karlsnäsgården BANLÄGGNINGENS MÅL Upprätthålla orienteringsidrottens egenart

Läs mer

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016 Orienteringsteori Matfors Måndagen den 18 april 2016 Självvald väg genom okänd terräng Vandrarklubben Uvarna Bildades 1936 Ca 100 medlemmar Delar klubbstuga med Matfors skidklubb Verksamhet 1-2 distriktstävlingar

Läs mer

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker

Checklista gul bana. V2 Bedömning av längd och löpbarhet. K9 Lätt kurvbildsorientering. K10 Kort finorientering mot tydlig planbildskontroll med säker Stockholm 2014-04-08 Checklista gul bana På gul bana deltagarna för första gången lämna ledstängerna. Det kräver kunskap i att orientera med hjälp av andra terrängföremål än ledstänger. Det kräver också

Läs mer

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7 Lektion 1 och 2 MB + skolgård Orientering år 7 Syfte: goda levnadsvanor, påverka sin hälsa, vistas i utemiljöer och natur värdet av ett aktivt friluftsliv, röra sig allsidigt förstå Varför: förstå karta,

Läs mer

FM-orientering i medeldistans R1 och R2, Kouvola, Vuohijärvi I samband med tävlingen anordnas IOF:s världsrankingtävling (WRE) i serierna M/W 21

FM-orientering i medeldistans R1 och R2, Kouvola, Vuohijärvi I samband med tävlingen anordnas IOF:s världsrankingtävling (WRE) i serierna M/W 21 FM-orientering i medeldistans R1 och R2, Kouvola, Vuohijärvi I samband med tävlingen anordnas IOF:s världsrankingtävling (WRE) i serierna M/W 21 TÄVLINGSDIREKTIV Tävlingsregler och -råd: I tävlingen gäller

Läs mer

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO

HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO HUR LÄGGA UPP TRÄNINGEN? Fredric Portin, Förbundstränare FSO Vänta inte på att något eller någon ska göra saker enklare för dig. Den perfekta tiden kommer aldrig Fysiska grunder Livet, tidsanvändningen

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

En ny syn på träning och tävling

En ny syn på träning och tävling En ny syn på träning och tävling Ordförandekonferens 12 november 2017 1 procent.. av alla som håller på idrott är elitidrottare. Idrotten lägger ett stort fokus på att eventuellt hitta någon av dem! P-G

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008.

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008. Årets nybörjarträningar startar måndag 18 februari klockan 18:30 vid vår klubbstuga Lindbacken och fortsätter därefter varje måndag fram tills skolan slutar i juni. Rånäs OK är känd i hela Sverige för

Läs mer

Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm Press och media Jarmo Tanskanen, gsm

Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm Press och media Jarmo Tanskanen, gsm Tävlingsdirektiv FM medeldistans R2 Kangasala 15.9.2012 TÄVLINGSDIREKTIV Arrangör Kangasala SK Funtionärer Tävlingsledare Mikko Heikkinen, gsm 0400 750 884 Press och media Jarmo Tanskanen, gsm 050 553

Läs mer

Grupp 1 FM-medeldistans i orientering i Kangasala

Grupp 1 FM-medeldistans i orientering i Kangasala Grupp 1 FM-medeldistans i orientering 21.5.2017 i Kangasala I klasserna H/D21 är tävlingen även IOF:s Värdensrankingtävling (WRE) och den fjärde deltävlingen i Toppligan. TÄVLINGSDIREKTIV Tävlingsledning

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF FACIT 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan 3 Karttecken

Läs mer

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå

UngO teket. ungoteket.se. Beskrivning av terräng och färgnivå Ung teket Beskrivning av terräng och färgnivå Grön bana. Tydligt, sammanhängande nät av vägar, stigar, staket, stenmurar, vattendrag, öppen mark eller liknande. Lätta kontroller på eller alldeles intill

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan PM UNGDOMENS TIOMILA 2013 2-3 AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan Terrängbeskrivning U 10mila 2013 avgörs i klassisk västgötaterräng. Det är mestadels

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten Orientering År 7-8 Vad är en karta..? Tänk dig att du befinner dig högt upp i en luftballong och tittar ut över landskapet. När du ser verkligheten uppifrån ser allting mycket mindre ut. Det är så kartan

Läs mer

Brattåsorientering våren 2016

Brattåsorientering våren 2016 Brattåsorientering våren 2016 Våra mål detta år: Utmana och utveckla deltagande barn-ungdom och ha kul genom orienteringen. Träna och förbereda barn-ungdom inför tävlingar i orientering. Att uppnå 15 startande

Läs mer

Bankontrollant Keijo Parkkinen Ylikiimingin Nuijamiehet Resultatservice Vesa Halonen SK Pohjantähti Tävlingsjury Ordförande Kalevi Ervasti

Bankontrollant Keijo Parkkinen Ylikiimingin Nuijamiehet Resultatservice Vesa Halonen SK Pohjantähti Tävlingsjury Ordförande Kalevi Ervasti FM-långdistans grupp1 2013 TÄVLINGSDIREKTIV Regler I tävlingen följs Finska orienteringsförbundets (SSL) grenregler, specialregler för FM tävlingar och arrangörernas anvisningar och direktiv. Funktionärer

Läs mer

Checklista orange/röd bana

Checklista orange/röd bana Stockholm 2014-04-07 Checklista orange/röd bana Orange bana kan gå i skog utan de ledstänger som hela tiden funnits som stöd för de tidigare banorna. På orange/röd bana prövas deltagarnas förmåga att ta

Läs mer

UngOteket Bertil Åkesson

UngOteket Bertil Åkesson UngOteket 170412 Bertil Åkesson Program 9.30 Banläggning 10.15 Fika 10.30 Banläggning forts. 11.30 Purple Pen 12.00 Lunch 12.30 Purple Pen forts. 13.00 Praktisk övning 14.30 Provspringning 15.00 Fika 15.15

Läs mer

Banläggning Steg 2 SM & Värdetävlingar

Banläggning Steg 2 SM & Värdetävlingar Banläggning Steg 2 SM & Värdetävlingar Vem är jag? Patrik Sjökvist 41 år Moderklubb: Gårdsby IK, norr om Växjö Meriter som ansvarig banläggare: 17 Nationella tävlingar Småland DM-Stafett 2001 Blekinge

Läs mer

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll.

Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Reseberättelse från minitour med orientering och handboll. Idén att göra en resa till södra Sverige kom upp när det visade sig att Alexandras lag Skuru skulle spela i Kristianstad på fredagkvällen 26/1

Läs mer

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola!

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Övningarna är kostnadsfria och kan användas direkt utan förberedelse och utan att ledare behöver följa med deltagarna. På de följande

Läs mer

Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU

Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU Hur kan vi höja kvalitén på den o-tekniska träningen? Eva Jurenikova, ETU 2009-2010 Eva Jurenikova 32 år Elittränarutbildning 2009-2010 Klubbtränare IFK Mora OK 4 år, bollplank Landslagslöpare Tjeckien

Läs mer

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015 START pm VIKTIG STARTINFORMATION Välkommen till Velothon Stockholm 2015! Nedan följer viktig information om tävlingen och evenemanget. För att garantera din säkerhet, och ett incidentfritt

Läs mer

Öppna nationella cykelorienteringstävlingar, EP:s och ÖID:s regionmästerskap i Teuva

Öppna nationella cykelorienteringstävlingar, EP:s och ÖID:s regionmästerskap i Teuva Tävlingsdirektiv Öppna nationella cykelorienteringstävlingar, EP:s och ÖID:s regionmästerskap i Teuva 25-26.7.2015. Regler I tävlingen tillämpas SSL:s regler och arrangörens direktiv. Tävlingsledning Tävlingsledare

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild).

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild). Träningar Sälen 2013 Beställning av övningar Träningspakt till 3+3 (5st övningar, övning A,D,J,K,O) görs via Eventor till 3+3. Önskas någon av de andra träningarna eller på andra tidpunkter än 3+3 (V26)

Läs mer

FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER VÅRLÄGER I LETTLAND

FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER VÅRLÄGER I LETTLAND FSO nyheter 05/2018 FSO STORLÄGER I GRANULLA FSOM FSO TRÄNINGSDAG 3.3 SISU-LÄGER 16-18.3 VÅRLÄGER I LETTLAND 27.3-2.4 FSOM 10-12.8.2018 FSOM 2018 arrangeras 10-12.8.2018 i Grankulla och Esbo. Fredagen

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille

Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille BILAGA 3C Arkeologisk utredning Ansökan om nätkoncession för linje avseende två nya 0,8 kv likströmskraftledningar i luftledningsutförande mellan Suderby och Martille Gotlands kommun, Gotlands län 2017-11-21

Läs mer

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre.

Manual. Banhasning. Vi kommer här att gå igenom hasningens hemligheter, ett antal begrepp och uttryck som kommer att användas under Alpina VM i Åre. Manual Banhasning 1 Manual Banhasning Att vara banhasare är en mycket viktig uppgift för att skapa fina förhållanden för de tävlande. En väl fungerande haspatrull kan innebära att startnummer 70 har lika

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2017 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Tour de Linné februari Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker

Tour de Linné februari Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker Tour de Linné 13-18 februari 2012 Etapp 1 Måndag - Förlängd Sprint Ulleråker Ulleråker. Arenan finner ni intill cykelparkeringen. Intervallstart, med minst 15 sekunders mellanrum. Man ställer sig i ledet

Läs mer

Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm

Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm STÖDDOKUMENT Terrängbeskrivning för inbjudan och tävlings-pm VERSION 2019-02-18 Syfte och målgrupp Syftet är att ge stöd i arbetet med att ta fram en så bra terrängbeskrivning för deltagarna som möjligt.

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång

Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång En karta med få, väl valda detaljer blir en mycket bättre karta än en karta full med obetydliga detaljer. Eduard Imhof känd Schweizisk kartograf Sprintdistans hög fart snabba beslut Terräng Kontroller

Läs mer

Grön bana (inskolning)

Grön bana (inskolning) Grön bana (inskolning) Banan ska läggas i terräng med tydliga och sammanhängande planbildsdetaljer, vägar, stora stigar, byggnader, öppen mark och så vidare. Kontrollerna på grön bana ska alltid placeras

Läs mer

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Nybörjarkurs 2010 Upplägg Presentation av Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta Vem är Jerk Rönnols? Orienterare sedan

Läs mer

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg.

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg. Rikslägret 2017. Årets Riksläger gick av stapeln i Idre och Idre Fjälls anläggning. Rikslägret planeras från Svenska Orienteringsförbundet och alla klubbar har möjlighet att deltaga. Nästan 500 ungdomar

Läs mer

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera! PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare:

Läs mer

Fittja äng och Alby ängspark

Fittja äng och Alby ängspark Naturen på lika villkor Fittja äng och Alby ängspark Botkyrka kommun Fittja äng Alby ängspark INVENTERINGSRAPPORT Datum: 31/8 2016 Detta är ett gemensamt projekt mellan Botkyrka kommun, Stockholms läns

Läs mer

Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta

Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta Sida 1 Tävlingsdirektiv FM Långdistans R2 i Rääkkykangas i Velaatta 3.-4.9.2016 För tävlingen gäller Finlands Orienteringsförbunds (SSL) grenregler, specialdirektiv för FMtävlingar (finns på Finlands Orienteringsförbunds

Läs mer

De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info.

De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info. Tävlingsdirektiv FM ultralång 14.10.2017 De här tävlingsinstruktionerna är preliminära. De slutgiltiga tävlingsinstruktionerna är på anslagstavlan vid tävlingscentralen samt i info. Funktionärer Tävlingsledare:

Läs mer

Tränings-PM Rikslägret 2019

Tränings-PM Rikslägret 2019 Det kommer finnas 9 OL-övningar att välja mellan och även ett stort antal MTBO-övningar för de som vill testa på det. Kontaktperson för MTBO-övningarna är Mia Eronn. För varje OL-övning finns specifik

Läs mer

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR

DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR 2014-05-22 DOKUMENT BARN & UNGDOMS TÄVLINGAR Riktlinjer för att arrangera barn och ungdomstävlingar. Skicross är en sport på frammarsch och fler och fler tävlingar för barn och ungdomar börjar arrangeras

Läs mer

På fredag den kvalet i H21 klassen, på lördag den finaler

På fredag den kvalet i H21 klassen, på lördag den finaler Tävlingsdirektiv FM-nattorientering i Tuulos 22.9.2018. På fredag den 21.9.2018 kvalet i H21 klassen, på lördag den 22.9.2018 finaler Publicerat 20.9.2018 Tillägg: 21.9.2018 1 / 17 GPS-uppföljning: "I

Läs mer

FM-tävling i sprintorientering grupp 1 och grupp 2 i Uleåborg söndag Världsrankingtävling (WRE)

FM-tävling i sprintorientering grupp 1 och grupp 2 i Uleåborg söndag Världsrankingtävling (WRE) FM-tävling i sprintorientering grupp 1 och grupp 2 i Uleåborg söndag 16.9.2018 Världsrankingtävling (WRE) Tävlingsdirektiv På tävlingsområdet rör sig många fotgängare och cyklister som absolut måste aktas.

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Kvarnbäckens naturområde

Kvarnbäckens naturområde Naturen på lika villkor Kvarnbäckens naturområde Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor

Läs mer

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv.

BANBESKRIVNING! 100 miles (161 km) innebär 10 varv på banan, 50 miles (80,5 km) blir 5 varv. Det kortare alternativet på 20 miles (32 km) är 2 varv. BANBESKRIVNING BANAN Ett varv på banan är 10 miles (16,1 km). 57 % av sträckan följer motionsspår och preparerade stigar, 16 % är asfalt, 15 % går på mindre grusvägar och 12 % på teknisk stig och över

Läs mer

Laserdata till Orienteringskartor

Laserdata till Orienteringskartor 2011-05-15 Laserdata till Orienteringskartor Jerker Boman, Gävle Orienterings Klubb Sammanfattning Gävle Orienterings Klubb beslutade tidigt att undersöka hur Laserdata från NNH projektet skulle kunna

Läs mer

Inbjudan till WUOC Tour

Inbjudan till WUOC Tour 2010-07-07 Inbjudan till WUOC Tour Publiktävlingar i samband med Student-VM Borlänge 20-22 juli 2010 OBS! Det inte vara tillåtet att starta på Sprinten med i spikskor eller skor med metalldubb! WUOC Tour

Läs mer

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012 Orienteringsteknik Det här är vi! Anita Micke Produktutveckling UTEPASSET - Vad var bra? - Vad kan bli bättre? - Hur kan du förändra/förbättra övningarna

Läs mer

Cykelmysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cykelmysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cykelmysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Finta/dribbla Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten

Läs mer

Reningsverk Bydalen - Geologi

Reningsverk Bydalen - Geologi Geokonsult Åre Strandvägen 28 83005 Järpen Telefon 072 7192086 Johan.kjellgren@geokon.se www.geokon.se SWECO Environment Kjell Jonsson Reningsverk Bydalen - Geologi 2014-09-19 Bakgrund Med anledning av

Läs mer

I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv.

I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv. Tävlingsdirektiv FM i medeldistans 24.5.2015 Ikaalinen, Luhalahti Tävlingsregler I tävlingen följs IOF:s och SSL:s tävlingsregler, speacialdirektiv för FM-tävlingar och arrangörernas direktiv. Funktionärer

Läs mer

Objekt för insåddsförsök 2015 Bilaga 4 Kartor, frömängder, linjer och punkter.

Objekt för insåddsförsök 2015 Bilaga 4 Kartor, frömängder, linjer och punkter. Objekt för insåddsförsök 2015 Bilaga 4 Kartor, frömängder, linjer och punkter. Bolum linje 1 Linje 1 utgår från den västra grindstolpen och rakt söderut, med uppehåll för åkerholmen. Torr mark på de 3-4

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF Namn:. 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan och

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

Tips för ett säkrare Tjörn Runt

Tips för ett säkrare Tjörn Runt Tips för ett säkrare Tjörn Runt Starten Är man osäker så är det bra att hålla sig väster eller norr om startområdet. Man bör ha bra koll på lastfartyg som kan komma norrifrån och hålla undan ordentligt

Läs mer

Vårupptakt med föräldrainformation

Vårupptakt med föräldrainformation Vårupptakt med föräldrainformation och teori OK Älvsjö-Örby 17/3-2014 Fredrik Sandberg Agenda Program för våren Praktikaliteter Var man hittar information? Orienteringsteori Frågesport Tips! Lyssna uppmärksamt!

Läs mer

Tävlingskontrollant: (TA) Erkko Pyy, Suomen Suunnistusliitto

Tävlingskontrollant: (TA) Erkko Pyy, Suomen Suunnistusliitto FINLANDS MÄSTERSKAP I ORIENTERING PÅ LÅNGDISTANS R2 Pöytyä, Niittykulma 5.-6.9.2015 TÄVLINGSDIREKTIV För tävlingen gäller orienteringens grenregler, FM regler och dessa tävlings regler. Separat instruktioner

Läs mer

Matforsracet Sponsorreferat

Matforsracet Sponsorreferat Matforsracet 2014 Sponsorreferat Den 16 mars gick Matforsracet av stapeln, denna gång på Södra berget på grund av snöbrist i Matfors. Det var totalt 106 barn och ungdomar som startade. 0-6 år hade en kortare

Läs mer

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år

Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna. att träna 13-16 år Lärgruppsplan Orientera för att lära sig träna att träna 13-16 år Orientera för att ha kul Det här är en lärgruppsplan eller en vägledning om man så vill. Tanken med lärgruppsplanen är att den ska vara

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Svensk serieindelning genom åren

Svensk serieindelning genom åren Säsongerna 1924/1925-1927/1928 Ingen uppflyttning Uppsvenska Serien Mellansvenska Serien Östsvenska Serien Västsvenska Serien Sydsvenska Serien Säsongerna 1924/1925 till 1927/1928 var division 2 den inofficiellt

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Räta linjens ekvation.

Räta linjens ekvation. Räta linjens ekvation joakim.magnusson@gu.se Ur centralt innehåll år 4-6 Samband och förändring Proportionalitet och procent samt deras samband. Grafer för att uttrycka olika typer av proportionella samband

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter. Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet

Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter. Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet Linnustonseuranta@Luomus.fi Fasta standardrutter Linjetaxeringsrutter, som grundades år 2006 Över

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

Lerums Cykelklubb. Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till?

Lerums Cykelklubb. Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till? Lerums Cykelklubb Tävla i BMX racing! Vad är det och hur går det till? Tävla i BMX. Vad är det? Det är tävling på en bana där starten sker på ett ställe och målet är på ett annat. På banan finns olika

Läs mer

Kör framåt i <TID> sekunder. Kör bakåt i <TID> sekunder. Sväng vänster i <TID> sekunder. Sväng höger i <TID> sekunder

Kör framåt i <TID> sekunder. Kör bakåt i <TID> sekunder. Sväng vänster i <TID> sekunder. Sväng höger i <TID> sekunder Kör framåt i sekunder Kör bakåt i sekunder Sväng vänster i sekunder Sväng höger i sekunder Kör framåt Kör framåt när ljus lyser på vänster sida Kör framåt när ljus lyser på höger

Läs mer