Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Orienteringsövningar. Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund"

Transkript

1 Orienteringsövningar Oskar Andrén Värmlands Orienteringsförbund

2 Orienteringsövningar Teoriövningar Ormen långe En kortlek med kartteckenstafett med 20 olika kort med karttecken. En fördel om man är ungefär 10 elever/grupp så att alla elever får två karttecken vardera. Blanda och dela ut korten. Man börjar med den sida på kortet som inte har någon text, alltså bara karttecknet. Fråga: Vem har sten? Den som har karttecknet för sten vänder då på sitt kort och läser vad som står på baksidan av kortet: Vem har grusväg? Så fortsätter man tills man gått igenom alla korten, är övningen rätt utförd kommer sista frågan att bli. Vem har sten? Ormen biter då sig själv i svansen. Mtrl: Per grupp om ca 10 elever behövs 1 st kortlek med Kartteckenstafett Kartteckenstafett Dela in eleverna i lag om max 10 elever/lag och ställ lagen på ett led en bit ifrån rockringen där du placerat korten med karttecknen uppåt. Ettan i varje lag får till uppgift att springa fram till rockringen hitta kortet för till exempel punkthöjd varpå hon/han tar med sig kortet för punkthöjd tillbaka till sitt lag och där lämnar över till nästa person i ledet som nu får till uppgift att vända och läsa på baksidan av kortet, springa till rockringen, lägga tillbaka kortet och leta upp tecknet för sten. Så fortsätter man tills korten är slut och man kommer fram till kortet punkthöjd. Mtrl: Per lag behövs: 1 st kortlek Kartteckenstafett, 1 rockring och 1 kon. Kartteckenmemory Spelas som ett vanligt memory, korten placeras med baksidan uppåt så gäller det för eleverna att välja på två kort åt gången och försöka hitta de kort som hör ihop och bildar ett par. För att man ska få behålla det par man har hittat måste man också säga vad tecknet står för när man hittat ett par. En fördel om man inte är alltför många i samma grupp då det blir mycket väntetid innan det blir ens tur igen. Även här kan man med fördel vara max 10 st/grupp, kanske kan man tillochmed vara två och två och tävla i lag? Mtrl: Kortlek för Kartteckenmemory Kartteckenbingo Låt eleverna göra en egen bingobricka 3x3 eller 4x4, de får själva välja vilka nio eller 16 karttecken de vill ha med på brickan och vart på brickan de ska vara placerade. När eleverna är klara börjar spelet, du som lärare ropar ut olika karttecken varefter eleverna markerar på sin bricka. Först till tre/fyra i rad ropar BINGO, därefter kan man spela på två rader och även full bricka. Mtrl: Papper och pennor, gärna färgpennor. Rita karta genom att rita en egen karta ökar man förståelsen att en karta representerar något. En karta kan vara mer än ett papper när man tränar orientering. Man kan till exempel rita av ett klassrum, vägen man går till skolan, sitt rum hemma eller terrängen där man befinner sig. Mtrl: Papper och pennor, gärna färgpennor. Tips: Till karttecken-övningarna kan det vara bra att ha en affisch med karttecknen till hjälp om det skulle behövas.

3 Följ med på film Eleven får kolla på en film där en löpare har sprungit med kamera och filmat var den springer. Bredvid finns en karta över området löparen springer, med en startpunkt. Sedan skall eleven säga var någonstans löparen slutar springa. Inomhus Nian med SportIdent Ställ ut nio koner 3x3 i gymnastiksalen eller på rektangulär yta utomhus (fotbollsplan). En bra övning för att lära sig att passa kartan och hålla kartan åt rätt håll. Tänk kortsida på kartan är kortsida på gymnastiksalen. Fördelar jag ser men denna övning är att alla elever kan köra samtidigt så ingen behöver stå och titta på. Samtidigt som man kan köra olika banor så ingen elev behöver veta vilken bana en annan kör och kan inte peka ut att någon gör fel. Eftersom alla kör samtidigt behöver ingen heller känna sig uttittad av kompisarna. Skulle någon vara lite långsammare så är det bara en själv som vet hur många banor man hunnit göra. En längre orienteringsbana blir det mycket tydligare om någon är lite långsammare och kanske inte tycker att det är roligt och hellre står över Orienteringen. Mtrl: 11 koner med sportidentenheter, kartor och sportidentpinnar till eleverna.

4 Nian med karttecken Samma typ av övning som ovan. Men nu med karttecken istället. Denna kan man göra flera varianter av, man kan göra så att det finnas flera stämplingar vid respektive kontroll så får man välja rätt. Mtrl: 11 koner med stiftklämmor som stämplingar, vid varje kon kan det finnas flera stämplingar med text så gäller det att välja den som stämmer överens med karttecknet i fråga, stämpelkort och kartor till eleverna. Ett annat alternativ är att köra utan kontrollordningen och bara använda sig av karttecknen så kan eleverna få ett papper med en angivelse som talar om i vilken ordning de ska ta kontrollerna. Mtrl: 11 koner, en angivelse /elev, kartor, karttecken att fästa på konerna. 1: Branten 2: Punkthöjden 3: Asfaltväg 4: Höjden 5: Stenen 6: Huset 7: Sankmarken 8: Brunnen 9: Stigen

5 Linjeorientering Övning som går ut på att man hela tiden ska följa angiven linje på kartan. Övar kartförståelse och riktningar. Går lika bra att köra utomhus på en kritad fotbollsplan som inne i idrottshallen. Kanske är roligare inomhus där det ofta finns många linjer att köra på. Mtrl: Koner, kartor Orienteringsbana inomhus Det går att göra enklare orienteringsbanor även inne i idrottshallen. Även här är det bra om man kan utnyttja riktiga karttecken och se om det går att använda sig av något av dessa. Kartan nedan kan tillexempel kontroll 1 en rockring (brunn), kontroll 2 en bockplint (sten), kontroll 5 en plint (hus), kontroll 6 speciellt föremål som är innanför en vägg av bänkar eller liknande (stängsel) där man måste springa runt, kontroll 8 ett litet innebandymål som en mindre brant och ett större innebandymål som den större branten. Mtrl: Vad idrottshallen erbjuder

6 Man kan även bygga upp ett landskap i gymnastiksalen och sen får klassen i efterhand, antingen som grupp eller var för sig, i uppdrag att rita en karta över idrottshallen. Alternativ: Rita upp kartan i förväg så får eleverna bygga terrängen efter kartan. Labyrintorientering, eleven får en karta över en labyrint som är uppbyggd med snitsel eller annat passande. Eleven måste nu passa kartan och veta var den är. Ju större labyrint desto svårare blir det. Mtrl: Kartor, väggar till labyrinten, kontroller.

7 Utomhus Linjeorientering på skolgården. Man kan lägga en kortare enklare linjeorientering och därefter låta eleverna gå en promenad på banan och betona att det är viktigt att de är noggranna och att de går rätt. Utefter linjen kan man även placera kontroller som de ska stämpla, men man talar inte om i förväg eller markerar på kartan vart dessa kontroller är någonstans. När de kommer tillbaka får de visa upp hur många kontroller de har tagit och kanske tillochmed se om de på kartan kan peka ut vart det fanns kontroller? Mtrl: Kartor samt x-antal kontroller att sätta utmed linjen.

8 Stjärnorientering, korta slingor där man kommer tillbaka till starten flera gånger och sedan byter och får en ny karta med en ny slinga på. Jag upplever det som mer uppskattat hos ungdomarna att de känner att de är nära hela tiden, även om den totala längden på flera kartor och flera slingor blir liknande som den skulle blivit om de kört en vanlig orienteringsbana på 2-3 km. Det händer något nytt och de hinner inte tappa intresset lika lätt. Här kan man även låta eleverna sätta ut kontrollerna på sin första slinga så får de träna på kartförståelsen även där. Mtrl: Kartor och kontroller En stjärnorientering kan man även göra med endast en kontroll på varje karta men ha många olika kartor. Tips: Istället för kontroller att stämpla kan man ha olika tipsfrågor vid varje kontroll. Kanske frågor som handlar om orientering, kartan, karttecken eller liknande.

9 Poängorientering, sätt ut många kontroller där de är värda olika många poäng beroende på längd ifrån starten eller beroende på svårighet. Gör gärna någon form av lista som beskriver hur många poäng respektive kontroll är värda. Det finns ingen bestämd bana utan eleverna får ta de kontroller man vill och i vilken ordning man vill. Kanske kan man sätta upp kriterier att man bör ta minst poäng eller liknande. Poängtera att det är viktigt att eleverna stämplar i rätt ruta. Om man från starten börjar med kontroll nummer fem så ska man stämpla i ruta nummer fem på startkortet. Mtrl: Kartor, kontroller, startkort till eleverna. Tips: Har man inga stämplar med stiftklämmor eller sportident så kan man märka ut kontrollerna med två bokstäver så får eleverna en penna med sig och skriver bokstäverna för varje kontroll på startkortet. Pokerorientering, man sätter ut ett gäng kontroller precis som på poängorienteringen och kartan kommer att bli på samma sätt där det inte finns någon förutbestämd bana och man tar kontrollerna i valfri ordning. Man använder här ett mindre område än vid poängorienteringen. Istället för att stämpla så ligger det vid varje kontroll två st spelkort. Eleven får vid start fem kort i handen. När man kommer till en kontroll kan man välja att byta ut ett eller två av de korten man har i handen eller så springer man direkt vidare mot nästa kontroll och hoppas på bättre tur med de korten. Naturligtvis får man springa tillbaks till en tidigare besökt kontroll om man kom ihåg vilka kort som låg där om man under övningen skulle ändra strategi. Vinner gör den som har bäst pokerhand när övningen är avslutad. Mtrl: Flera kortlekar så att det räcker till alla deltagare samt att placera ut vid kontrollerna. Tips 1: Plasta in spelkorten så håller de längre Tips 2: Lägg gärna de högre korten lite längre bort från starten så att övningen lever lite längre. Försök också att se till att fördela korten till eleverna så att ingen är nöjd med sin pokerhand redan från start.

10 Bingo-orientering, eleven får en bingobricka med kodsiffror och springer därefter ut på en karta med alla kontroller på. Eleven tar så många kontroller den hinner tills den får bingo och kommer då tillbaka till starten. Eleven vet alltså inte vilken kontroll som har vilken kod, utan måste besöka olika kontroller för att kunna pricka av dem. Mtrl: Kartor, skärmar, koder på kontrollerna, papper och pennor Kepsorientering, korta slingor där man springer i par. Den första löparen placerar ut en keps vid första kontrollen och springer tillbaka och växlar till den andra löparen. Den andra löparen springer till första kontrollen, tar med sig kepsen och placerar den vid kontroll 2. Sedan springer löpare 2 tillbaka och växlar till löpare 1 som flyttar kepsen till nästa kontroll osv. tills den sista löparen enbart springer och hämtar kepsen och tar med den till mål. Löparna är alltid nära start-, växling- och målområdet men får ändå springa mycket. En rolig och enkel övning som inte kräver mycket förberedelse eller material. Paren kan starta med samma kontroll eller börja med olika kontroller. Mtrl: Kartor och kepsar. Lycka till!

Övningar. Labyrinten inomhus såväl som utomhus. Presentation. Förberedelse. Utförande. Varianter. Material. Kunskap. Författare: Lisa Kalered

Övningar. Labyrinten inomhus såväl som utomhus. Presentation. Förberedelse. Utförande. Varianter. Material. Kunskap. Författare: Lisa Kalered Övningar Labyrinten inomhus såväl som utomhus lämplig för alla åldrar Denna övning är tänkt att öka elevernas förståelse vad gäller att passa kartan, dvs att hela tiden ha kartan lagd åt rätt håll för

Läs mer

Lekar, spel och övningar

Lekar, spel och övningar Lekar, spel och övningar Det viktigaste är inte att vinna när man spelar spel eller leker. Prata om detta med barnen. De lekar, övningar och spel som beskrivs nedan kan varieras, så att de passar både

Läs mer

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7

INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4. Kartritar leken 4. Kartteckenmemory 4. Kopieringsstafett 5. Pusselstafett 5. Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 INOMHUS LEKAR 4 Kartritar leken 4 Kartteckenmemory 4 Kopieringsstafett 5 Pusselstafett 5 Ja & Nej stafett 6 UTOMHUSLEKAR 7 Emit-stafett 7 Trollskogen 7 Kartan 8 Karttecken 8 SKATTJAKTEN

Läs mer

Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering. Labyrintorientering

Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering. Labyrintorientering Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering Labyrintorientering LABYRINT för skolor och eftermiddagsklubbar LABYRINTORIENTERING (LabyrintOl): Är ett trevligt sätt att röra på sig på t.ex

Läs mer

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008.

Rånäs OK. Rånäs OK är känd i hela Sverige för sin stora och framgångsrika ungdomsverksamhet. Nu välkomnar vi fler nybörjare till säsongen 2008. Årets nybörjarträningar startar måndag 18 februari klockan 18:30 vid vår klubbstuga Lindbacken och fortsätter därefter varje måndag fram tills skolan slutar i juni. Rånäs OK är känd i hela Sverige för

Läs mer

Orientering för nybörjare

Orientering för nybörjare Orientering för nybörjare En orienteringsbana består av kontrollpunkter, som man måste passera i rätt ordning. Kontrollpunkten kan vara en t.ex. sten eller en stigkorsning och markeras i naturen med en

Läs mer

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Ungdomsledarträffar våren 2014 Västergötlands OF Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Kartförståelse Att skapa kartförståelse är inte helt enkelt alla gånger. Ofta kan det skilja ganska många år mellan

Läs mer

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer. Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000 Tisdagar Inriktning: Teknikträning i svårare terräng Målgrupper: HD12 erfarna HD13-16 Juniorer +Seniorer Svårighetsgrad: HD14 och svårare Kartskala: 1:15000 för juniorer, seniorer och HD15 övriga 1:10000

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2014

Träningspaket Sälenfjällen 2014 Träningspaket Sälenfjällen 2014 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF FACIT 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan 3 Karttecken

Läs mer

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7 Lektion 1 och 2 MB + skolgård Orientering år 7 Syfte: goda levnadsvanor, påverka sin hälsa, vistas i utemiljöer och natur värdet av ett aktivt friluftsliv, röra sig allsidigt förstå Varför: förstå karta,

Läs mer

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!!

Orienteringsteori. Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Orienteringsteori Allt för att du skall lyckas bra i orientering!! Läroplanen säger! Centralt innehåll:! Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.! Kunskapskrav

Läs mer

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland 12 roliga rastlekar från skolor i Halland 1 2 Liv & rörelse på rasterna! Barns och ungdomars hälsa och levnadsvanor har stor betydelse för folkhälsan. De senaste åren har den stillasittande leken ökat

Läs mer

Orientera med Gammelstads IF

Orientera med Gammelstads IF Orientera med Gammelstads IF Namn:. 1 Kartans tecken och färger grop åker sjö skog brant Dra ett streck mellan färg och karttecken 2 Karttecken på karta 1 Hitta karttecken och ringa in dem på kartan och

Läs mer

Action garanteras. av Sportident

Action garanteras. av Sportident Action garanteras av Sportident Sportidents princip är enkel. Tiden mäts och redovisas individuellt eller i grupp, killar och tjejer, inne eller ute osv. Ge gymnastiklektionerna ett nytt och spännande

Läs mer

Sivu 1/6 Innehåll 2 kartor (spelplaner), 2 ark plastfilm (som används ovanpå spelplanen), Checkometer, 28 checkometerkort, 18 utrustningskort, 210 terrängbrickor, 2 whiteboardpennor Spelets mål I Discovery

Läs mer

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll!

Indiansmyg med boll Bollkamp/prickboll Attack fotboll! Bollekar Indiansmyg med boll Lämpar sig bäst i en utrustad gymnastikhall eller ute i skogen. Ledaren/barnen sprider ut redskap som är tillräckligt stora att gömma sig bakom över hela golvet på gymnastikhallen.

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2018 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D

ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6. Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D ORIENTERINGSDAG SKOLÅR 6 Torsdag 24 oktober 2013 Klass 13C/13D Vad: 1. Ni som är mentorer gör upp vem som ansvarar för vilken klass under dagen. Samling kl.09.00 i klassrummet. Någon av er mentorer ansvarar

Läs mer

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten

Vad är en karta..? Skala 1: cm = 20 m i verkligheten 1: cm = 75 m i verkligheten Orientering År 7-8 Vad är en karta..? Tänk dig att du befinner dig högt upp i en luftballong och tittar ut över landskapet. När du ser verkligheten uppifrån ser allting mycket mindre ut. Det är så kartan

Läs mer

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan

Följ med på Kattresan. Hej enfärgade katt. Följ med på Kattresan. Hej lång-svansade katt. Följ med på Kattresan. Hej gula katt. Följ med på Kattresan blad 1 Kattresan - resekort Hej lilla katt Hej kort-svansade katt Hej röda katt Hej gula katt Hej prickiga katt Hej lång-svansade katt Hej stora katt Hej enfärgade katt juli 2010 ASKUNGE www.askunge.se

Läs mer

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Orienteringsteknik. Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Orienteringsteknik Att lära ut på orange till violett nivå Rikslägret 2013 Agenda Utmaningar löparen ställs inför på orange och violett nivå. Banläggningstekniska moment (färgskalan) och kopplingen till

Läs mer

Huvudräkningsspelet Plump

Huvudräkningsspelet Plump INGVAR PERSSON Detta spel har jag låtit såväl lärare, lärarkandidater som elever utföra skriver Ingvar Persson, Skärholmen, om spelet Plump. Det brukar vara populärt. Uppslaget denna gång handlar om två

Läs mer

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola!

Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Hej och välkommen att ta del av våra övningar på Tåssjö lägerskola! Övningarna är kostnadsfria och kan användas direkt utan förberedelse och utan att ledare behöver följa med deltagarna. På de följande

Läs mer

Golfäventyret i skolan.

Golfäventyret i skolan. Golfäventyret i skolan. GOLF PÅ BARNS VILLKOR. Glädje! Det är kul och enkelt att skapa en lektion i golf! Golfäventyret i skolan. Med fantasi och Golfäventyret i skolan-väskan kan du skapa banor och övningar

Läs mer

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:...

SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... SKOGSPOSTEN 2009 SKOGSPOSTEN 2009... 1 Orienterare!... 3 Junior- och nybörjarträning:... 3 Olika träningsformer... 4 Utförslöpning i slalombacke:... 4 Uppförsbacke på tid:... 4 Linje-OL:... 4 Stjärn-OL:...

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation

LÄRARHANDLEDNING. Eleverna kan två och två eller i större grupper på ett lekfullt sätt träna följande: Talinnehåll Addition Subtraktion Multiplikation LÄRARHANDLEDNING LH Tärningsövningar innehåller blandade matematikövningar inriktade på skolår F - 5 och kan med stor fördel användas som extra resursmaterial och idébank. Med korten som bas går det lätt

Läs mer

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger

Lärarhandledning. Försättsblad. 1 Kartans tecken och färger Lärarhandledning Här kan eleven skriva in sitt namn och klass Försättsblad 1 Kartans tecken och färger Att förstå och kunna kartans färger och vilka färger olika karttecken har. 1. Läraren går översiktligt

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Lekar med boll Innehållsförteckning 1. BLIXTBOLL... 3 2. BOLLJAKTEN... 3 3. BOLLKULL (MJUKBOLL)... 3 4. BOLLKULL MED PASS... 3 5. BORT MED BOLLARNA... 3 6. BRÄNNBOLL (UTELEK)... 4 7. BRÄNNBOLLSRUGBY...

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019

Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2019 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

Tekniska direktiv gällande banor för barn och i att arrangera tävlingar

Tekniska direktiv gällande banor för barn och i att arrangera tävlingar Tekniska direktiv gällande banor för barn och i att arrangera tävlingar Kuvat: SSL ja Raimo Laitinen SSL 2017 1 Terrängen lättframkomlig och kartan tydlig Terrängen skall vara trygg och säker - Trygg terräng

Läs mer

Brattåsorientering våren 2016

Brattåsorientering våren 2016 Brattåsorientering våren 2016 Våra mål detta år: Utmana och utveckla deltagande barn-ungdom och ha kul genom orienteringen. Träna och förbereda barn-ungdom inför tävlingar i orientering. Att uppnå 15 startande

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

Folkhälsans Förbund, Åboland

Folkhälsans Förbund, Åboland Folkhälsans Förbund, Åboland Balans och hinderbanor fo r barn I fem- sexårsåldern läggs tonvikt mer på kraftiga rörelser som kräver styrka eftersom barnets benstyrka markant ökar i denna ålder. Nu vill

Läs mer

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Turbo tävlar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ULF SINDT Sidan 1 Turbo tävlar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans bästa kompisar som är med i en cykelklubb. Turbo och hans kompisar träna på att bli bättre efter en tävling

Läs mer

Träningspaket Sälenfjällen 2015

Träningspaket Sälenfjällen 2015 Träningspaket Sälenfjällen 2015 Allmän information Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller en orange snitsel med kodsiffra (se bild). Kontrollerna sitter ute under perioden 1 juni - 1 september

Läs mer

Fotbollsskolan. bollekar.indd

Fotbollsskolan. bollekar.indd Fotbollsskolan bollekar.indd 1 07-06-05 16.14.36 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016

Orienteringsteori. Matfors Måndagen den 18 april 2016 Orienteringsteori Matfors Måndagen den 18 april 2016 Självvald väg genom okänd terräng Vandrarklubben Uvarna Bildades 1936 Ca 100 medlemmar Delar klubbstuga med Matfors skidklubb Verksamhet 1-2 distriktstävlingar

Läs mer

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta

SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta SNO:s grön vit torsdagsträning 3 och 10 oktober 2013 i Tveta 3 oktober var det en linje orientering där man skulle hitta saker längs med rätt väg, alla fick med sig en karta och en bingobricka samt en

Läs mer

Orientering - Teori. Björn Johansson

Orientering - Teori. Björn Johansson Varför ska vi då orientera i skolan? I det Centrala innehållet står det att elever ska få lära sig: För år 7-9: o Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering.

Läs mer

Mera ORD! Handledning. till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1

Mera ORD! Handledning. till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1 C Mera ORD! Handledning till 15 spel med 41varianter ISBN: 978-91-7762-977-1 2012 Nina Melin och SICA Läromedel Tel. 08-93 10 10 Fax. 08-724 60 50 info@smartkids.se www.sica.se Mera ORD! och läroplanerna.

Läs mer

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar Målvaktsövningar Något som ofta kan glömmas bort, såväl i innebandy som i andra sporter, är att målvakten måste få köra övningar som är till för att förbättra just dennes spel. Ofta får målvakten bara

Läs mer

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012

Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Grön Flagg Tema Närmiljö 2011-2012 Våra 5 mål Vi ska lära oss vad som gäller Allemansrätt Vi ska kunna hitta med hjälp av kartor och GPS Vi ska lära oss om vad man kan göra i naturen Vi ska lära oss vad

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

ORIENTERINGS-CLUEDO !!!

ORIENTERINGS-CLUEDO !!! ORIENTERINGS-CLUEDO Alla vet att ett brott har begåtts. Nu måste ditt lag lösa mysteriet. Besök olika platser och skaffa er ledtrådar. Om ni med uteslutningsmetoden kan inse vem som gjorde det, var och

Läs mer

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera!

PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrol markering: Kontrol Definition: Kartritare: Banläggare: Observera! PM Riksläger 2016 Allmän information Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra (se bild). Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan. Kartritare:

Läs mer

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr

Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Jag behöver bränsle följ med Wilda och Walter på matäventyr Handledarguide Inledning Vill du skapa förutsättningar för barnen att vara aktiva, lära själva och reflektera? Vill du skapa en miljö där barnen

Läs mer

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6 INFO TILL ÅK 6 ORIENTERING TORSDAG 20/9 Följande information gäller för alla klasser i åk 6 Alla springer en orienteringsbana i närområdet runt Nyboskolan. Ni har innan denna dag valt vilken svårighetsgrad

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Idrott och hälsa

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Idrott och hälsa Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Idrott och hälsa 1 2 3 Innehåll Begreppslista...3 A. Erfarenhet...4 B. Rörelse...6 C. Friluftsliv och utevistelse...8 D. Hälsa och livsstil...10 Skolverket

Läs mer

Ungefär lika stora tal

Ungefär lika stora tal Bilaga 2:1 Arbeta med jämförelser mellan tal Ungefär lika stora tal Jämför de tre talen här nedan: 234567 234566 234568 Alla siffrorna i talen är lika utom den sista, den högra, där siffrorna är 7,6 och

Läs mer

Manual till SKATTJAKTEN. En pedagogisk aktivitet för barn

Manual till SKATTJAKTEN. En pedagogisk aktivitet för barn Manual till SKATTJAKTEN En pedagogisk aktivitet för barn Skattjakten Skattjakten är en del av Check Point, som är en ny serie aktiviteter från Svenska Orienteringsförbundet, där glädjen och leken är i

Läs mer

Övningar inom Innebandy

Övningar inom Innebandy Övningar inom Innebandy Av Kaj Nyman Visst känns det skönt att man ivrigt väntar på att få gå/åka till innebandy träningen och köra en och en halvtimme med sina kompisar så man får svettas och ha det roligt.

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs BLOMMAN Denna övning syftar till att träna självkännedom och social kompetens. Utgå från en blomma med fem kronblad. Deltagarna ska i varje kronblad skriva något om följande: - något jag ångrar - det bästa

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget

Upplägg. Presentation av. Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta. Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Nybörjarkurs 2010 Upplägg Presentation av Oss Centrum OK Orientering Kursupplägget Orienteringskartan hur den ser ut och hur den fungerar Kompassen och dess nytta Vem är Jerk Rönnols? Orienterare sedan

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Börja tävla i orientering för Sjövalla FK

Börja tävla i orientering för Sjövalla FK Börja tävla i orientering för Sjövalla FK Kul att du är intresserad av att tävla! Nyckeln till att tävla i orientering är webbplatsen Eventor som nås på följande adress https://eventor.orientering.se Vill

Läs mer

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång.

Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012. Orienteringsteknik. Offensiv orientering Vägval till glädje och framgång. Barn och ungdomskonferens Haninge 4-5 feb. 2012 Orienteringsteknik Det här är vi! Anita Micke Produktutveckling UTEPASSET - Vad var bra? - Vad kan bli bättre? - Hur kan du förändra/förbättra övningarna

Läs mer

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled.

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. ŀ Skotten ska komma lagom tätt. Målvakten ska lagom ha hunnit förflyttat sig

Läs mer

Aktiviteter förskolan

Aktiviteter förskolan Aktiviteter förskolan Äggkartongsuppdrag Du behöver: Äggkartonger Typ av aktivitet: par Tränar följande: - att bilda par - hälften och dubbelt - geometriska former och talföljder - jämförelseord - antal

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap

Handbollstips. häfte nr 1. Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap Handbollstips häfte nr 1 Handboll ska... a vara kul a främja lek med boll a ge teamkänsla a skapa gemenskap 1. Domaren kan bli lite grinig om du tar mer än tre steg med bollen. 2. Studsa bollen är bra,

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter:

KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: KIN- BALL och SIX- BALL aktiviteter: The giant bubblegum. En eller två är tuggummin med var sin KIN- ball. De andra ska springa förbi tuggummina utan att bli träffad av KIN- ballarna. Tuggummina står i

Läs mer

Vägledning till Hör ihop - magnetspel

Vägledning till Hör ihop - magnetspel Vägledning till Hör ihop - magnetspel 1(6) Vägledning till Hör ihop - magnetspel Det här materialet kan användas dels som ett pedagogiskt övningsmaterial, dels som ett spel. När det används som övningsmaterial

Läs mer

VÄGLEDNING 1 (22) Newmero. Best.nr Innehåll. Användningsområden. Om materialet. Brickorna

VÄGLEDNING 1 (22) Newmero. Best.nr Innehåll. Användningsområden. Om materialet. Brickorna VÄGLEDNING 1 (22) Newmero Best.nr. 978-91-88299-41-3 Innehåll 2 set med gula entalsbrickor, talen 1-9 2 set med gröna tiotalsbrickor, talen 10-90 2 set med blåa hundratalsbrickor, talen 100-900 1 set med

Läs mer

Tränings-PM Rikslägret 2019

Tränings-PM Rikslägret 2019 Det kommer finnas 9 OL-övningar att välja mellan och även ett stort antal MTBO-övningar för de som vill testa på det. Kontaktperson för MTBO-övningarna är Mia Eronn. För varje OL-övning finns specifik

Läs mer

RAM FÖR LEKTIONSPLAN RESULTAT OCH BEDÖMNING LÄRARENS FÖRBEREDELSER. ÖVERBLICK: Lektionsplan 4

RAM FÖR LEKTIONSPLAN RESULTAT OCH BEDÖMNING LÄRARENS FÖRBEREDELSER. ÖVERBLICK: Lektionsplan 4 ÖVERBLICK: Lektionsplan 4 LOOPAR Betyg: K-2 Gruppstorlek: Par Uppläggningstid: 5 minuter Total tid: 100 minuter Aktiviteter: 4 RAM FÖR LEKTIONSPLAN Aktivitet 1: Runt lägerelden 25 minuter 3 uppgifter Aktivitet

Läs mer

Grön nivå (ofta ca 9-11 år)

Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Grön nivå (ofta ca 9-11 år) Att tänka på vid träningen: Tekniskt Barn i den här åldern klarar inte av att koncentrera sig längre tider. Det är lämpligt att dela upp träningspasset i flera kortare moment,

Läs mer

En snabbkurs i orientering

En snabbkurs i orientering En snabbkurs i orientering Varför ska vi orientera i skolan? I det Centrala innehållet för år 7-9 står det att elever ska få lära sig: att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel

Läs mer

PM Alla kan bli vinnare

PM Alla kan bli vinnare PM Alla kan bli vinnare Allmän information Detta är ett skojigt arrangemang likt en sprinttävling men på helt andra villkor än vad ni är vana vid. Här handlar det inte om att vara snabbast på traditionellt

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram

PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram PM Unionsmatchen 2013 Preliminärt tidsprogram Fredag 7 juni 17.00 Logi öppnar Deltagarkuvert med nummerlappar, PMmm finns vid entrén till Fässbergsgymnasiet 17.00-20.00 Träningskontroller med Sportident

Läs mer

Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011

Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011 Regler för Robotfemkamp under Robot-SM 2011 Sammanfattning av tävlingsgrenen Robotfemkamp innebär att en helt autonom robot skall tävla i fem olika grenar med olika karakteristiska uppgifter. Dessa är

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF

Fotbollsövningar 5-7 år. Lindsdals IF Fotbollsövningar 5-7 år Lindsdals IF Övning: Passa genom mål Kommentar: Ta emot och passa eller passa direkt. Man kan tävla genom att räkna antal pass på tid. Övning: Driva bollen i en slalombana Kommentar:

Läs mer

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan

PM UNGDOMENS TIOMILA AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan PM UNGDOMENS TIOMILA 2013 2-3 AUGUSTI GRÖNAHÖG, ULRICEHAMN 33:e upplagan - arrangerad av Ulricehamns OK och OK Tranan Terrängbeskrivning U 10mila 2013 avgörs i klassisk västgötaterräng. Det är mestadels

Läs mer

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute:

Vid köp av fem eller fler kartor ges 10 SEK rabatt per karta. Övningarna sitter ute: Allmän information om träningsövningarna i Sälen 2016 Kontrollmarkering: Vid varje kontroll sitter en orange/vitt snitsel med kodsiffra. Kontroll Definition: Kontrolldefinition finns tryckt på kartan.

Läs mer

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation

5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Namn:. 5-1 Avbildningar, kartor, skalor, orientering och navigation Inledning Nu skall du studera hur man avbildar verkligheten. Vad skall man göra det för? undrar du eftersom du skall ifrågasätta allt.

Läs mer

Passning och mottagning

Passning och mottagning Passning och mottagning Vad vi ska lära oss: Passa bollen (bredsida och utsida) Ta emot bollen på olika sätt Passa och ta emot bollen när vi springer Hålla avstånd till våra medspelare Varför Att passa

Läs mer

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild).

Generellt om övningarna Vid varje kontroll sitter en skärm med kodsiffra eller ett tygband med kodsiffra (Se exempelbild). Träningar Sälen 2013 Beställning av övningar Träningspakt till 3+3 (5st övningar, övning A,D,J,K,O) görs via Eventor till 3+3. Önskas någon av de andra träningarna eller på andra tidpunkter än 3+3 (V26)

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

Planets och målets storlek

Planets och målets storlek För vem? Flickor och pojkar under 10 år Vad? Handboll med lite annorlunda regler: mindre plan och minder mål än normalt, en mjuk gummiboll. Bara 5 (4+1) spelare på plan. Man kan spela med blandade lag,

Läs mer

Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken

Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken Stockholm City Cup Tävlings-PM Etapp 3 Hagaparken Onsdagen den 3 juni 2015 Välkomna till årets tredje deltävling i Stockholm City Cup. Tävlingsområde är södra delen av Hagaparken med Arenan vid Tingsrätten/tennisbanorna.

Läs mer

OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver

OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver 1 OK Nolaskogsarnas - Kom ihåg vid orienteringstävling ver 2008-05-23 Innan tävling: Hemma: Läs tävlings-pm (kontrollera din starttid gärna redan dagen innan). I tävlings-pm framgår vilket stämplingssystem

Läs mer

Regler för: - Räkna med sedlar og mynt!

Regler för: - Räkna med sedlar og mynt! Regler för: getsmart Kids - Räkna med sedlar og mynt! Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken! Kolla in hemsidan för fler powerpoint

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

UngOteket Bertil Åkesson

UngOteket Bertil Åkesson UngOteket 170412 Bertil Åkesson Program 9.30 Banläggning 10.15 Fika 10.30 Banläggning forts. 11.30 Purple Pen 12.00 Lunch 12.30 Purple Pen forts. 13.00 Praktisk övning 14.30 Provspringning 15.00 Fika 15.15

Läs mer