Kompletterande pedagogisk utbildning STUDIEHANDLEDNING. Vårterminen Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande pedagogisk utbildning STUDIEHANDLEDNING. Vårterminen Version"

Transkript

1 STUDIEHANDLEDNING Vårterminen 2019 Version Kurs PE029G: II B, 15 högskolepoäng

2 Kursledning och utbildningsadministration Kursansvarig: Delkursansvarig: Sebastian Piepenburg Sebastian Piepenburg (dk 1) Sebastian Piepenburg (dk 2) Seminarieledare: Utbildningsadministratör: Examinator: Enhetschef: Sebastian Piepenburg Sofia Folkesson Erik Andersson Lars Erikson Mailadresser:

3 Välkommen till studier inom II B! Studiehandledningen är ett stöd för dig som student och utgår ifrån kursplanen. I studiehandledningen anges vilka föreläsningar, seminarier och uppgifter som ingår i kursen. Tid och plats anges i schemat som ligger på webben Studiehandledningen ger en presentation till hur kursernas innehåll bearbetas. Planering av seminarierna mer specifikt görs till viss del i seminariegruppen. Kursens innehåll och struktur Kursen består av två delkurser som samläses. Delkurserna är: Delkurs 1: Bedömning för och av lärande, 7,5 högskolepoäng Delkurs 2: Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 högskolepoäng Undervisning sker i form av föreläsningar, seminarier samt handledning. Kursen bygger i hög grad på de studerandes frågor, reflektioner och diskussioner kring litteratur och föreläsningar, vilket innebär att det är avgörande att du förbereder dig inför uppgifter och seminarier samt noggrant planerar din läsning över kurstiden. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU): Under VFU-perioden har du kontinuerlig kontakt med din VFU-lärare. Studierna inleds med ett planeringssamtal och avslutas med ett utvärderingssamtal Examinationer och betyg Delkursernas examinationsformer anges i kursplanen samt presenteras i Studiehandledningen. Örebro universitet använder sig av ett system för kontroll av plagiat för alla dokument vid examination, se information på Blackboard och URKUNDS plagiathandbok, Fusk och plagiat anmäls till rektor/disciplinnämnden, för information och studenters rättigheter och skyldigheter. För information om studenters rättigheter och skyldigheter i samband med plagiatkontroll se Bedömning och betygssättning utgår ifrån kriterier utifrån de mål som formulerats i kursplanen. Delkurs 1 och 2 betygssätts med betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Deltagande i seminarierna är obligatoriskt och betygssätts med Deltagande (DT).

4 Datum för ordinarie examinationer och omexaminationer Dk 1: Ordinarie examination 9 juni 2019, kl Omexamination 1, fredagen den 16 augusti 2019, kl Omexamination 2, söndagen den 22 september 2019, kl Dk 2: Ordinarie examination måndag den 3 juni 2019, kl Omexamination 1, torsdagen den 15 augusti Tid och lokal meddelas senare. Omexamination 2, fredagen den 20 september Tid och lokal meddelas senare. Anmälan till omexamination görs till utbildningsadministrationen via e-post utbildningsadm.humus@oru.se senast tre dagar före omexaminationsdatum. Ange i ämnesrad: Anmälan till omexamination PE029G + delkursnummer. Eventuell frånvaro och uppsamlingsseminarier Frånvaro från ett seminarietillfälle under en delkurs ersätts genom att läraren ger en ersättningsuppgift. Om frånvaron uppgår till högst två frånvarotillfällen under en och samma delkurs, ersätter den studerande det första tillfället enligt ovan, och det andra genom att delta i uppsamlingsseminarium. Uppsamlingsseminarierna ersätter alltså det andra missade ordinarie seminariet. Anmälan till uppsamlingsseminarier görs till utbildningsadministrationen via e-post utbildningsadm.humus@oru.se senast tre dagar före uppsamlingsseminarium. Ange i ämnes rad: Anmälan till uppsamlingsseminarium PE029G + delkursnummer och seminarienummer senast två dagar före uppsamlingsseminariet. Den studerande ansvarar själv för att anmäla sig till uppsamlingsseminarium. Datum, tid och lokal för uppsamlingsseminarier framgår av schema. Vid frånvaro från delkurs 2, den verksamhetsförlagda utbildningen, ska den studerande i samråd med VFU-lärare på VFU-skolan komplettera denna inom kursens ram. Delkurs 1 Bedömning för och av lärande, 7,5 högskolepoäng Delkurs 2 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 3, 7,5 högskolepoäng Delkurserna samläses under veckorna och behandlar lärares profession med fokus på frågor om uppföljning av lärande, bedömning, dokumentation och betygssättning. Utifrån skolans demokrati- och kunskapsuppdrag aktualiseras frågor om likabehandling, etik, inkludering, jämställdhet och samverkan med vårdnadshavare. Delkurserna behandlar även synen på kunskap, lärande och bedömning dels vad gäller förändringar under senare decennier, dels hur detta uttrycks i läroplaner och kursplaner/ämnesplaner samt övriga författningar. Delkursernas innehåll problematiseras med utgångspunkt från den studerandes erfarenheter, aktuell forskning och debatt. Dessutom behandlas aspekter av rättssäkerhet och likvärdighet i olika bedömningssituationer.

5 Under den verksamhetsförlagda utbildningen prövar den studerande att självständigt och tillsammans med VFU-lärare/arbetslag att planera, genomföra, dokumentera, följa upp och bedöma pedagogisk verksamhet. Detta ses också i ett vidare perspektiv som del av lärares mångfacetterade uppdrag, där samarbete med olika aktörer ingår, liksom att göra val utifrån mål av olika karaktär och överväga konsekvenserna av dessa val. Delkurs 1 Bedömning för och av lärande, 7,5 högskolepoäng Kursens mål Den studerande ska efter avslutad delkurs ha - kunskaper om dokumentation, bedömning, betygsättning och uppföljning ur historiska och samtida perspektiv, - förståelse för pedagogisk bedömning i relation till för yrkesområdet centrala faktorer såsom syn på lärande och didaktiska val, - fördjupade kunskaper om vetenskapligt skrivande. Den studerande ska efter avslutad delkurs kunna - beakta likvärdighets- och rättssäkerhetsaspekter vid dokumentation, bedömning och betygsättning Den studerande ska efter avslutad delkurs ha förmågan att - vid dokumentation, bedömning, betygsättning och uppföljning beakta och tillämpa föreskrifter om bedömningens inriktning i enlighet med förordningar, läroplaner, kursplaner och ämnesplaner samt kommentarmaterial. Delkurs 2 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 3, 7,5 högskolepoäng Kursens mål Den studerande ska efter avslutad delkurs kunna - beakta betydelsen av samarbete med elever, kollegor och andra yrkesgrupper, - reflektera över skolans värdegrund och uppdrag i förhållande till frågor om etik, inkludering och jämställdhet - visa förmåga att självständigt och tillsammans med andra planera och genomföra den pedagogiska verksamheten i skolan så att alla elever lär och utvecklas, - visa förmåga att bidra till alla elevers delaktighet och inflytande i pedagogiska verksamheter, - visa förmåga att självständigt och tillsammans med andra dokumentera, planera och följa upp det pedagogiska arbetet i skolan samt bedöma elevers kunskapsutveckling, - använda dokumentation, bedömningar och uppföljning som grund för utveckling och planering av undervisning i de ämnen utbildningen avser, - utforma olika typer av material/uppgifter för dokumentation och bedömning av elevers kunskaper, kunskapskvaliteter och kunskapsuttryck. Den studerande ska efter avslutad delkurs ha förmågan att - tillämpa ett professionellt förhållningssätt gentemot elever, vårdnadshavare och skolans personal,

6 - självständigt och tillsammans med andra överväga och argumentera för olika tänkbara didaktiska val i det pedagogiska arbetet i skolan utifrån vetenskapliga/konstnärliga och samhälleliga aspekter, - hantera, jämföra och värdera olika förhållningssätt vid pedagogisk bedömning, - reflektera över principer och mål för bedömning inom ramen för undervisning i de ämnen utbildningen avser samt visa medvetenhet om eventuellt specifika karaktärsdrag om bedömning i ämnet, - beakta frågor om likabehandling, etik, jämställdhet och inkludering i den pedagogiska praktiken. Innehåll och uppläggning Obligatorisk litteratur för delkurs 1 och 2 som behandlas vid seminarierna är: Lgy 11 (2011) Läroplan, examensmål och gemensamma ämnen för gymnasieskola sidor Schött, Kristina, Hållsten, Stina, strand, hans & Moberg Bodil (2015) Studentens skrivhandbok. Stockholm: Liber SFS 2010:800 Skollagen V 14 Kursintroduktion, innehåll och uppläggning av dk 1 och dk 2 och information inför VFU Sebastian Piepenburg, Kursansvarig, delkursansvarig och seminarieledare, dk 1, Bedömning för och av lärande 7,5 hp, dk 2, Verksamhetsförlagd utbildning, 7,5hp Texter: Kursplan KPU II B, Schema och Studiehandledning medtas. Webbföreläsning 1: Bedömning för lärande Björn Tolgfors, universitetslektor i idrottsvetenskap, Örebro universitet Studeranden ska ha tagit del av föreläsningen inför seminarietillfälle 1. Föreläsningen publiceras i Black Board. Seminarium 1: Bedömning för lärande Seminariet består av en individuell presentation av uppgiften samt en kortare workshop kring strategier för att stärka bedömningens roll för lärande. Uppgift inför seminariet Den studerande väljer ett område för pedagogisk bedömning inom ramen för litteraturen, t.ex. dokumentation, återkoppling eller att tydliggöra lärandemål/kunskapskvaliteter/betygsnivåer. Uppgiften är sedan att inom det valda området påbörja en process i att skapa ett material (en bedömningsmatris, ett prov, etc) och att på seminariet presentera detta.

7 I uppgiften ingår också att reflektera över svårigheter och möjligheter och att problematisera detta i relation till lärares uppdrag. Texter: Black, Paul; Harrison, Christine; Lee, Clara; Marshall, Bethan & Wiliam, Dylan (2004). Working Inside the Black Box: Assessment for Learning in the Classroom. Phi Delta Kappan vol. 86. Grettve, Anna Israelsson, Marie & Jönsson, Anders (2014). Att bedöma och sätta betyg. Tio utmaningar i lärares vardag. Stockholm: Natur och kultur, kap Klapp, Alli (2015). Bedömning, betyg och lärande. Lund: Studentlitteratur, kap Lundahl, Christian (2014). Bedömning för lärande. Lund: Studentlitteratur, kap Skolverket (2011). Allmänna råd. Planering och genomförande av undervisningen. Stockholm: Skolverket. V 15 Webbföreläsning 2: Betygsättning: likvärdighet och rättssäkerhet Christian Lundahl, professor i pedagogik, Örebro universitet Studeranden ska ha tagit del av föreläsningen inför seminarietillfälle 2. Föreläsningen publiceras i Black Board. Seminarium 2: Bedömning av lärande Seminariet handlar om bedömning och betygsättning. Särskilt uppmärksammas likvärdig och rättssäker bedömning samt bedömningssituationers komplexitet. Uppgift inför seminariet: Seminariet förbereds individuellt exempelvis utifrån följande fråga: - Vilka utmaningar möter lärare när det gäller kraven på likvärdig och rättssäker bedömning? - Vid seminariet görs en individuell muntlig presentation med reflektioner utifrån föreläsning och litteratur. Texter: Andréasson, Ingela & Asplund Carlsson, Maj (2009). Elevdokumentation - om textpraktiker i skolans Värld. Stockholm: Liber Grettve, Anna, Israelsson, Marie & Jönsson, Anders (2014). Att bedöma och sätta betyg. Tio utmaningar i lärarens vardag. Stockholm: Natur & Kultur, kap. 5, 6. Klapp, Alli (2015). Bedömning, betyg och lärande. Lund: Studentlitteratur, kap 5, 6, 11. Nordgren, Kenneth; Odenstad, Kristina & Jansdotter Samuelsson, Maria red. (2012): Betyg i teori och

8 praktik. Malmö: Gleerups, 201 sidor, (kap 5, 6, 7 och 8). Skolverket (2012). Allmänna råd för bedömning och betygsättning i gymnasieskolan. Stockholm: Skolverket, ( Referenslitteratur: Olsson, Bengt (2010). Bedömning i estetiska ämnen - mer än bra eller dålig konst eller musik. I Stiftelsen SAF Lärarförbundet (2010). Bedömning för lärande: - en grund för ökat kunnande. Stockholm: Stiftelsen SAF i samarbete med Lärarförbundet, (s , 10 s.)* V 16 Webbföreläsning 3: Den relationella dimensionen av lärares arbete och professionalitet Anneli Frelin, fil.dr. lektor i didaktik, Högskolan i Gävle. Studeranden ska ha tagit del av föreläsningen inför seminarietillfälle 3. Föreläsningen publiceras i Black Board. Seminarium 3: Professionellt lärarskap Vid seminariet behandlas och problematiseras lärares arbete och uppdrag utifrån frågor om dokumentation, bedömning, betygsättning och utvärdering. Med utgångspunkt i skolans demokrati och kunskapsuppdrag diskuteras frågor om etiska överväganden, inkludering jämställdhet och mångfald. Uppgift: Seminariet förbereds individuellt exempelvis utifrån följande: Kraven på lärarprofessionen/den professionelle läraren är idag omfattande. Jämför och diskutera några av de synsätt som uttrycks i litteraturen dels allmänt, dels specifikt inom ditt ämnesområde. Utforma några frågeställningar som handlar om etiska frågor, etnicitet, jämställdhet/genus samt inkludering och mångfald, med utgångspunkt i bedömningsfrågor. Texter: Andréasson, Ingela & Asplund Carlsson, Maj (2009): Elevdokumentation om textpraktiker i skolans värld. Stockholm: Liber, 149 sidor. Lundahl, Christian (2014): Bedömning för lärande. Lund:Studentlitteratur, (s läses, 20 sidor) Nordgren, Kenneth; Odenstad, Kristina & Jansdotter Samuelsson, Maria red. (2012): Betyg i teori och praktik. Malmö: Gleerups, 201 sidor, (kap 3 och 4). Skolverket (2012): Allmänna råd för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Stockholm: Skolverket, 57 sidor.

9 Skolverket (2013):Förskolans och skolans värdegrund förhållningssätt, verktyg och metoder. Stockholm: Skolverket. Skolverket (2014): Allmänna råd för arbete med extra anpassning särskilt stöd och åtgärdsprogram. Stockholm: Skolverket, 80 sidor. Webbföreläsning 4: Bedömning ur ett historiskt och samtida perspektiv Christian Lundahl, professor i pedagogik, Örebro universitet Studeranden ska ha tagit del av föreläsningen inför seminarietillfälle 4. Föreläsningen publiceras i Black Board. Seminarium 4: Kunskap, lärande, dokumentation och bedömning tidstypiska perspektiv. Seminariet behandlar olika synsätt på kunskap, lärande, dokumentation och bedömning dels vad gäller förändringar under senare decennier, dels hur det ser ut idag och hur detta uttrycks i gällande läroplan med tillhörande kursplaner/ämnesplaner (2011) samt i övriga förordningar och kommentar material. Uppgift inför seminariet Med utgångspunkt i föreläsning och kurslitteratur förbereds seminariet individuellt bland annat utifrån följande frågor: - Vilka är de stora förändringarna när det gäller synsätt på kunskap och pedagogisk bedömning i och med 1990-talets läroplaner i förhållande till samtida läroplaner, enligt aktuell forskning och utbildningspolitik? - Vilka konsekvenser får det för skolan idag och för lärares arbete? Vid seminariet görs en individuell muntlig presentation med reflektioner utifrån frågorna och litteratur. Texter att läsa: Klapp, Alli (2015). Bedömning, betyg och lärande. Lund: Studentlitteratur, kap 2, 3, 7. Lundahl, Christian (2014). Bedömning för lärande. Lund: Studentlitteratur, kap 1-4 Nordgren, Kenneth; Odenstad, Kristina & Jansdotter Samuelsson, Maria red. (2012): Betyg i teori och praktik. Malmö: Gleerups, 201 sidor, (kap 2). Seminarium 5: Förberedelser inför VFU innehåll och genomförande. Underlag för samtalet om genomförande av VFU är: Studiehandledning, Info-blad för VFU, blanketten underlag för fullgjord VFU samt Kursplan KPU II B. Seminariet avslutas med ett samtal om den skriftliga uppgiften. En individuell skriftlig uppgift Bedömning för och av lärande I, 7,5 hp

10 V 17 Tid för att skriva på individuell skriftlig uppgift, se: sista sidan. Skicka in den påbörjade texten för formativ återkoppling senast söndag 28/4. V VFU, 25 dagar enligt följande: Vårterminen 2019, 23 dagar i verksamheten: Vecka 18 måndag-tisdag, torsdag-fredag Vecka 19 måndag-fredag Vecka 20 måndag-fredag Vecka 21 måndag - fredag Vecka 22 måndag-onsdag, fredag Texter: Hofvendahl, Johan (2006). Noa har inga fel: om bristfokus i skolans utvecklingssamtal. Utbildning och Demokrati, Tidskrift för didaktik och utbildningspolitik, 15 (3) Skolverket (2014). Skolan och hemmet - exempel och forskning om lärares samarbete med elevernas vårdnadshavare. Stockholm: Skolverket, ( V 23 Seminarium 6: Examinationsseminarium Verksamhetsförlagd utbildning 3, II, 2,5 hp Individuell muntlig presentation Den muntliga presentationen ska utgå ifrån de erfarenheter du gjort under din VFU. Du skall i din presentation problematisera formativa och summativa inslag i bedömningsprocessen eller någon aspekt av dokumentation. Utgå ifrån följande punkter: - formulera ett problem rörande bedömning och/eller dokumentation med dina erfarenheter från VFU:n som bas. - analysera/diskutera ditt problem utifrån litteraturen i delkurs 1 och 2. - Formulera en till två frågeställningar för fortsatt diskussion i seminariegruppen. Förbered en presentation på ca 10 minuter och förbered dig på att leda en diskussion i seminariegruppen i ytterligare 10 utifrån de frågor du formulerar. Betygskriterier A. Innehåll - Studenten motiverar det valda problemet utifrån sina erfarenheter från VFU:n. - Analys/diskussion är relevant utifrån litteraturen i delkurs 1 och 2. B. Litteraturanknytning - Presentationen förankras genomgående i relevant litteratur.

11 C. Vetenskapligt förhållningssätt Presentationen ska utgå från ett vetenskapligt förhållningssätt, genom: - en formulerad forskningsfråga/kritisk fråga/jämförande fråga alt. en problemformulering - val av relevant kurslitteratur som används och refereras till - beskrivningar, jämförelser och slutsatser utifrån den formulerade frågan. För betyget Godkänd ska kriterierna A, B och C vara uppfyllda. Seminarium 7: Formativt seminarium kring examinationsuppgiften. Seminariet syftar till att skapa förutsättningar för en formativ bedömning av era påbörjade examinationsuppgifter, vilket innebär att ni vid det här seminariet får kommentarer som ni kan använda i den fortsatta skrivprocessen. Den text som ska kommenteras publiceras i Blackboard senast måndag 3 juni 2019, kl Seminariet genomförs studiegruppsvis enligt särskilt schema. Inom studiegruppen läser deltagarna samtliga texter. Under seminariet behandlas en text i taget (ca 15 min). Som underlag för dessa kommentarer bör ni använda er av Underlag för återkoppling och bedömning - Betygskriterier (se nedan). Lyft fram det ni uppfattar som arbetets viktigaste styrkor och vad som kan förbättras och utvecklas i arbetet. Era kommentarer och frågor ska vara konstruktiva, dvs. sakliga, konkreta och specifika. Skriv gärna ner ev. påpekanden om formalia (språk och referenshantering) på ett papper som kan överlämnas till författaren. Efter seminariet har du möjlighet att bearbeta din text utifrån de synpunkter du fått kring innehåll och formalia. Seminariet avslutas med en kursvärdering. Ifylld blankett Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning lämnas vid seminarietillfället. Text: Referensstilen APA tillämpas inom pedagogikämnet från och med vårterminen 2015 (för exempel, se lathund på Göteborgs universitet). Examinationsuppgift Individuellt paper. I paperet ska den studerande problematisera bedömning för och av lärande, texten ska innehålla: - en saklig reflekterande text över bedömning för och av lärande - en analys med hjälp av ett historiskt, nutida och didaktiskt perspektiv - en förankring i egen planering, genomförande, bedömning och utvärdering av verksamhet/undervisning under VFU:n Texten ska omfatta minst 6 sidor och max 8 sidor. (Times New Roman med textstorlek 12 och 1½ radavstånd) exklusive referensförteckning. Referensstil APA används. Särskild omsorg ska läggas vid att texten bildar en sammanhållen helhet.

12 Inlämning av slutgiltig examinationsuppgift Den slutgiltiga versionen skickas till seminarieledaren via Urkund senast, söndag 9 juni 2018, kl OBS! Din fil ska anges med ditt namn när du skickar in filen. Underlag för återkoppling och bedömning. Betygskriterier A. Val av innehåll - Studenten beskriver det valda tematiska området på ett relevant sätt utifrån ett historisk, nutida och didaktiskt perspektiv - Studenten behandlar väsentliga aspekter inom kunskapsområdet bedömning för och av lärande - Studenten för ett vetenskapligt förankrat resonemang om didaktiska överväganden i lärares bedömningsarbete och kopplar det till bedömning för och av lärande - B. Litteraturanknytning - Texten förankras genomgående i relevant kurslitteratur. C. Vetenskapligt förhållningssätt Texten ska skrivas inom ramen för de krav och kriterier som gäller för vetenskapliga texter. Det innebär att den studerande, inom ramen för ovanstående kriterier - väljer sitt ämne - formulerar en forskningsfråga/kritisk fråga/jämförande fråga alt. en problemformulering - väljer ut, använder och refererar till relevant litteratur - beskriver, jämför och drar slutsatser utifrån den formulerade frågan/problemställningen. D. Formalia Formella krav som gäller för vetenskapligt skrivande följs. Uppgiften är språkligt bearbetad i enlighet med vetenskaplig genre. För betyget Godkänd ska kriterierna A, B, C, och D vara genomförda. För att nå betyget Väl godkänd skall den studerande uppnå samtliga kriterier för betyget Godkänd samt använda minst ett perspektiv, historiskt, nutida och/eller didaktiskt, för att kritiskt reflektera över möjligheter och begränsningar för lärares arbete med bedömning. Den kritiska reflektionen omfattar en hög grad av problematisering med avseende på bedömning på bedömning för och av lärande.

Kompletterande pedagogisk utbildning II B, 15 högskolepoäng Teacher Education Bridging Course II B, 15 Credits

Kompletterande pedagogisk utbildning II B, 15 högskolepoäng Teacher Education Bridging Course II B, 15 Credits 1(5) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Kompletterande pedagogisk utbildning II B, 15 högskolepoäng Teacher Education Bridging Course II B, 15 Credits Kurskod: PE029G

Läs mer

Kompletterande pedagogisk utbildning II B, 15 högskolepoäng Teacher Education Bridging Course II B, 15 Credits

Kompletterande pedagogisk utbildning II B, 15 högskolepoäng Teacher Education Bridging Course II B, 15 Credits 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2017 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2018 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Grundlärarprogrammet STUDIEHANDLEDNING. Höstterminen 2018

Grundlärarprogrammet STUDIEHANDLEDNING. Höstterminen 2018 STUDIEHANDLEDNING Höstterminen 2018 Kurs PE203G: Utbildningsvetenskaplig kärna II, inr. f-3, 15 hp Kurs PE246: Utbildningsvetenskaplig kärna II, inr. 4-6, 22,5 hp Kurserna ges inom programmen: Grundlärarprogrammet,

Läs mer

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Kursplan. Mål 1(6) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap 1(6) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Utbildningsvetenskaplig kärna II, inriktning 4-6, 22,5 högskolepoäng Core Education Subjects II, with a Specialisation in Compulsory

Läs mer

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan.

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. 1(7) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Utbildningsvetenskaplig kärna II, inriktning f-3, 30 högskolepoäng Core

Läs mer

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp

Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Studiehandledning för Bedömning, betygsättning och VFU - 15 hp Kurskod: LPAK05 (KPU5, VAL5) Vårterminen 2019 Karlstads universitet Datum: 2018-11-29 Kursledare: Joakim Wendell VFU-ansvarig: Mikael Svanberg

Läs mer

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018

Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 Välkommen till VFU - lärarträff Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Delkurs 4, 7,5 högskolepoäng inom Utbildningsvetenskaplig kärna I Hösten 2018 2018-10-03 1 Innehållet idag: Framtidens lärarutbildning

Läs mer

Studiehandledning. Kursplan ID024G, HT Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp. Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng)

Studiehandledning. Kursplan ID024G, HT Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp. Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng) 2018-11-08 Studiehandledning Kursplan ID024G, HT-2018 Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng) Placement Studies (7,5 Credits) 1 Bakgrundsinformation till

Läs mer

Kursplan. Mål 1(8) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål

Kursplan. Mål 1(8) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål 1(8) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Kursplan. Mål 1(7) Mål för utbildning på grundnivå. Kursens mål. Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap 1(7) Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Utbildningsvetenskaplig kärna II, inriktning fritidshem, 30 högskolepoäng Core Education Subjects II, with a Specialisation

Läs mer

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits

LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LYK70G, Bedömning och betygsättning för yrkeslärare, 7,5 högskolepoäng Assessment and grading in VET, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp

Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp 1 (6) Kursplan för: Pedagogik AV, Utbildningsvetenskaplig kärna III, Grundlärare, Förskoleklass - åk 3, 15 hp Education MA, Educational Science for Primary School Teacher Education Programme 1-3, Preschool,

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Eva Hansson, eva.hansson@hh.se Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015.

Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen att gälla från och med , höstterminen 2015. Konstnärliga fakulteten LIMP31, Betygssättning, handlingsutrymme och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Teacher Management and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits

SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN SPP300, Specialpedagogik som social praktik, 15,0 högskolepoäng Special Needs Education as a Social Practice, 15.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp

USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp 1 (5) USU1SK - Skolan i samhället, ett och två språk - Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), 22,5 hp Kursen ingår i den utbildningsvetenskapliga kärnan i programmet Kompletterande pedagogisk utbildning

Läs mer

Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp

Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp Bedömning i praktik och teori HT-16, distans (LPAG02), 7.5 hp Grundskollärare F-3 (telebild förmiddagar) Vecka Datum & tid Lärare Innehåll Lärandemål kopplat till respektive kurstillfälle 35 TELEBILD Onsdag

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP24, Specialpedagogik och forskningsmetodik, 7,5 högskolepoäng Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp

Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp I examinationsmomentet fokuseras reflektioner kring erfarenheter från din genomförda VFU. Betygskriterier Examinationsmomentet examineras i två olika former: genom muntliga

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING UVK III ÄL. Vårterminen Kurs PE006A: Utbildningsvetenskaplig kärna III, inr. gymnasieskola, 30 hp

STUDIEHANDLEDNING UVK III ÄL. Vårterminen Kurs PE006A: Utbildningsvetenskaplig kärna III, inr. gymnasieskola, 30 hp STUDIEHANDLEDNING UVK III ÄL Vårterminen 2019 2019-02-16 Kurs PE006A: Utbildningsvetenskaplig kärna III, inr. gymnasieskola, 30 hp 1 Kursledning och utbildningsadministration Kursansvarig: Ann Öhman Sandberg

Läs mer

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP26, Didaktik, specialpedagogik och forskningsmetodik, 15 högskolepoäng Didactics, Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 1 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet STUDIEHANDLEDNING. Kurs PE024G: Utbildningsvetenskaplig kärna I, inriktning gymnasieskolan, 30 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet STUDIEHANDLEDNING. Kurs PE024G: Utbildningsvetenskaplig kärna I, inriktning gymnasieskolan, 30 högskolepoäng STUDIEHANDLEDNING Kurs PE024G: Utbildningsvetenskaplig kärna I, inriktning gymnasieskolan, 30 högskolepoäng Kursen ges inom programmet:, inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300/330 högskolepoäng 2019-08-29/Kurslaget

Läs mer

Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2013

Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2013 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 2 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2013 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå

Kursplan. Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik, fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Education, Intermediate

Läs mer

Pedagogik med didaktisk inriktning II, avancerad nivå, 30 högskolepoäng Education and Teaching II, Second Level, 30 Credits

Pedagogik med didaktisk inriktning II, avancerad nivå, 30 högskolepoäng Education and Teaching II, Second Level, 30 Credits 1(10) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Pedagogik med didaktisk

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPP11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Organisation och förändring, 7,5 hp

Organisation och förändring, 7,5 hp 2013-06-10 Kursbeskrivning Organisation och förändring, 7,5 hp Organization and Change, 7,5 ECTS Höstterminen 2013. Kurskod PEG 200, PEG 210, PEA 251 VÄLKOMMEN TILL KURSEN ORGANISATION OCH FÖRÄNDRING!

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Eva Hansson, eva.hansson@hh.se Uppdaterat 2016-02-09 Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet HT16 Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Pedagogiska processer verksamhetsförlagd utbildning PE538G, 15hp Omfattning

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp

Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Specialpedagogik i förskola och skola, 15 hp Education A, Special Education Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Dnr: ENGL13/20172 Lärarutbildningsnämnden Engelska Kursplan Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet Kurskod: Kursens benämning: ENGL13 Engelska för ämneslärare III, årskurs 7-9 och gymnasiet

Läs mer

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng

LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 12 LAU670, Allmänt utbildningsområde 2, Lärarprofessionens didaktiska uppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 2, The Teaching Profession and Education, 30 higher education credits

Läs mer

Grundkurs, in Sweden, credits. First Cycle. , 30 högskolepoäng

Grundkurs, in Sweden, credits. First Cycle. , 30 högskolepoäng LAU970, Lärarprofessionen i Sverigee Grundkurs,, 30 högskolepoäng The Teacherr Profession in Sweden, 30 higher education credits First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

- A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPQ11, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Anvisningar till kursdel 1

Anvisningar till kursdel 1 Anvisningar till kursdel 1 Examinationsuppgift I denna uppgift ska du identifiera utmaningar som uppstår i bedömningsarbetet inom dina undervisningsämnen och föra en reflekterande diskussion kring hur

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 4 för ämneslärare 7-9: Didaktik och bedömning Kursplan: UV6019 VT 2018 VFU-period: v. 19-20 Maria Godolakis

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), Sociologi I, HT11 Delkursansvarig lärare Reza Azarian Rum B972 Tel. 16 31 91 Reza.azarian@sociology.su.se

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Uppdaterat 20171226 Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(6) 2013 02-20 Kursbeskrivning för kursen Analys, bedömning och betygssättning av matematikkunskaper - ingår i Lärarlyftet 7,5 hp

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU

Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Studentbok för verksamhetsförlagd utbildning KPU Namn: (Textat) Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 1 Tillhörande: Studentens namn Personnummer

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp

Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Läs- och skrivinlärning, 15 hp Education Ba (A), Learning reading and writing Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK SPP200 Specialpedagogik - samverkan och individers utveckling, 15 högskolepoäng Special Needs Education: Co-operation and Individual Development, 15 higher

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Dk 3: Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5 hp. Dk 4: Förskollärares professionsutveckling, 7,5 hp

STUDIEHANDLEDNING. Dk 3: Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5 hp. Dk 4: Förskollärares professionsutveckling, 7,5 hp STUDIEHANDLEDNING Förskolepedagogik VI, 30 hp (PE014A) Dk 3: Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5 hp Dk 4: Förskollärares professionsutveckling, 7,5 hp Höstterminen 2018 Vecka: 46-3 Delkurserna ges inom

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogik. Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F

Institutionen för didaktik och pedagogik. Studiehandledning. Montessoripedagogikens didaktiska teori 2. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 2 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Välkommen till kursen Montessoripedagogikens didaktiska

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet.

Kursen inom huvudområdet socialt arbete utgör första kursen på fjärde terminens studier inom socionomprogrammet. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA43, Socialt arbete: Perspektiv på sociala problem och interventioner, 15 högskolepoäng Social Work: Perspectives on Social Problems and Interventions, 15 credits Grundnivå

Läs mer

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits

LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN LLID25, Idrott och hälsa för lärare åk 4-6, 15,0 högskolepoäng Physical education and health for teachers in year 4-6, 15.0 higher education credits Grundnivå/First

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng

KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Utveckling och utvärdering (UVK G-Fri), 15 högskolepoäng Development and Assessment, 15 credits Kurskod: LUUN16 Fastställd av: Utbildningschef 2015-12-04 Reviderad av: Utbildningschef 2016-12-20

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen

Kursbeskrivning för kursen Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik 1(5) 2012 12-16 Kursbeskrivning för kursen Analys och bedömning av kunskaper i matematik 7,5 hp Välkommen till kursen Kursen är på

Läs mer

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng

LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LKS210, Kultur och språk för tidigare åldrar II, 30 högskolepoäng Culture and Language in Childhood II, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Samhälls och beteendevetenskap 1

Samhälls och beteendevetenskap 1 Tandhygienistprogrammet Studiehandledning Samhälls och beteendevetenskap 1 Kurskod 1TH005 5,5 högskolepoäng 2015 ht Kursansvarig och examinator Anette Norman Föreläsare Anders Krüger Bengt Franzon Erik

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande

Att handleda och utveckla yrkeskunnande Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik. KURSBESKRIVNING för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i lärarutbildningen Kurskod HV426F Uppdaterad 2019-02-28

Läs mer

KURSPLAN. Yrkeslärarprofessionen. The Vocational Teacher Profession. Lärarutbildningen Dnr: TD 2008/ Kurskod

KURSPLAN. Yrkeslärarprofessionen. The Vocational Teacher Profession. Lärarutbildningen Dnr: TD 2008/ Kurskod Lärarutbildningen Dnr: TD 2008/211-514 KURSPLAN Yrkeslärarprofessionen The Vocational Teacher Profession Kurskod GZ9021 Beslutsdatum 2008-12-10 Beslutande organ Lärarutbildningsnämnden Gäller från 2009-01-01

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3)

Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Stockholms universitet Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik Kurskod: CH43AL Kursbeskrivning för kursen Yrkesetiska dilemman och professionella samtal, 4,5 poäng (AUO3) Vårterminen 2013 Version

Läs mer

KURSPLAN Utvärdering och utveckling och verksamhetsförlagd utbildning IV för grundlärare F-3 (UVK), 15 högskolepoäng

KURSPLAN Utvärdering och utveckling och verksamhetsförlagd utbildning IV för grundlärare F-3 (UVK), 15 högskolepoäng 1(5) KURSPLAN Utvärdering och utveckling och verksamhetsförlagd utbildning IV för grundlärare F-3 (UVK), 15 högskolepoäng Development and Assessment and School Located Studies IV for Teachers in Preschool

Läs mer

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 STUDIEHANDLEDNING vt 2019 (reviderad 2019-02-26) Innehåll Introduktion... 3 Kursens mål... 3 Kursinnehåll... 3 Examination... 4 Omdömesformulär (TDLF,

Läs mer

Versamhetsförlagd utbildning 1

Versamhetsförlagd utbildning 1 Versamhetsförlagd utbildning 1 Grundlärarprogrammet F-3 7.5 hp. OAU 195 Grundlärarprogrammet 4-6 7.5 hp. OAU 194 Uppläggning 15:30-17:00 Bakgrundsinformation Kurspresentation- Studiehandledning Betygsgradering,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

U0036P STUDIEHANDLEDNING

U0036P STUDIEHANDLEDNING U0036P STUDIEHANDLEDNING VFU 3, Förskola 7.5 hp 1 Välkommen till kursen U0036P. Kursen är den tredje VFU:n i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor. VFU-handbok, Bedömningsformulär LU-läraren

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II

Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Studiehandledning Hälsa och livsstil inom öppen vård II 15hp Health and Lifestyle in Outpatient Care II Examinator Margaretha Pejner margaretha.pejner@hh.se Kursmål Efter avslutad kurs ska studenten kunna:

Läs mer

Engelska, Didaktik för lärare, 30 högskolepoäng English, Teaching and Learning Language, Intermediate Course, 30 Credits

Engelska, Didaktik för lärare, 30 högskolepoäng English, Teaching and Learning Language, Intermediate Course, 30 Credits 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Engelska, Didaktik för lärare, 30 högskolepoäng English, Teaching and

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING

U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING VFU 3, Förskola 7.5 hp 1 Välkommen till kursen U0036P. Kursen är den tredje VFU:n i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor. VFU-handbok, Bedömningsformulär

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS020 Verksamhetsförlagd utbildning i fysioterapi, 7,5 hp Grundnivå Ht14 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng

LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng Kursplan LAU 310 LAU310 Allmänt utbildningsområde 3, Lärandets villkor och process: ur ett samspelsperspektiv, 15 högskolepoäng General Education Field 3, Conditions and Processes of Learning from an Interactive

Läs mer

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström

Att vara VFU-lärare. Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Att vara VFU-lärare Handledning och Bedömning av studenter under VFU Karin Löfström Lärarutbildningen idag och VFU Regleringen av Lärarutbildningen - Nationellt - vid Örebro universitet Uppdraget som VFU-lärare

Läs mer