Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp"

Transkript

1 Verksamhetsförlagd utbildning, 3 hp I examinationsmomentet fokuseras reflektioner kring erfarenheter från din genomförda VFU. Betygskriterier Examinationsmomentet examineras i två olika former: genom muntliga redovisningar enskilt och i grupp och genom individuella skriftliga redovisningar. Examinationsmomentet bedöms med betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För betyget godkänd (G) krävs betyget G på samtliga delar i examinationsmomentet. För betyget väl godkänd (VG) krävs betyget G VFU-uppgift 1 och den muntliga presentationen av VFU-uppgift 3, samt betyget VG på VFU-uppgift 2 och den skriftliga delen av VFU-uppgift 3. Det betyder att för betyget VG krävs betyget G på båda de muntliga redovisningarna och betyget VG på båda de skriftliga redovisningarna. Examinationsmomentets mål är att du ska kunna: - reflektera kring de förutsättningar som skolmiljön innebär för undervisning och lärande i matematik - tydligt kommunicera matematikdidaktiska reflektioner skriftligt med stöd av relevanta referenser - reflektera över kursens matematiska innehåll i relation till didaktiska frågor och undervisningssituationer - redogöra för olika matematiska strategier och representationsformer samt deras betydelse för lärande i matematik - planera, genomföra och utvärdera undervisning i matematik genom problemlösning; - reflektera över lärarens, elevernas och samhällets uppfattningar om matematik och hur det påverkar matematikundervisningen. I matriserna som finns i slutet av varje uppgiftsbeskrivning återfinns betygskriterier som har sin grund i kursmålen ovan.

2 VFU-uppgift 1 Matematikundervisning kan gå till på många olika sätt och variera från lektion till lektion. I denna uppgift ska du observera undervisningen och reflektera kring vad som kännetecknar den undervisning som du observerar och deltar i. Nedan beskrivs syfte samt instruktioner om innehåll och form för redovisningen. Läs noga och fråga om något är oklart! Syfte Syftet är att du kontinuerligt ska reflektera över, och problematisera, dina erfarenheter under VFU-perioden, särskilt i relation till några specifika aspekter av matematikundervisning. Uppgiften ger dig möjlighet att specifikt fokusera på hur matematikundervisning utformas. Arbete under kursens gång Matematikundervisning kan gå till på många olika sätt och variera från lektion till lektion. I denna uppgift ska du observera undervisningen och reflektera kring vad som kännetecknar den undervisning som du observerar och deltar i. Utgå från frågorna nedan, och anteckna dina observationer under tiden. Denna uppgift ska du göra vid någon eller några matematiklektioner under någon av de två första VFU-veckorna. Under dessa veckor ska du också läsa s i Skolverkets (2013) stödmaterial Förskolans och skolans värdegrund förhållningssätt, verktyg och metoder. I materialet kan du hitta tips och idéer för vad du kan titta på i relation till frågorna ovan, därför rekommenderas du att läsa texten innan eller i början av din VFU-period. Redovisning Seminariet kommer ske i form av en diskussion, och där ska du muntligt kunna redogöra för frågorna: Hur skulle du beskriva lärarens roll i matematikklassrummet? Vilka förutsättningar erbjuder skolmiljön för undervisning och lärande i matematik? Vilken typ av mål presenteras för eleverna och vilken typ av mål uppger läraren att hen har för matematikundervisningen? Vilken typ av kommunikation förekommer i matematikundervisningen? Hur får eleverna visa sina matematiska förmågor och hur återkopplar läraren elevernas lärande till eleverna?

3 Du ska också presentera en egen diskussionsfråga i relation till dina observationer som kan komma att diskuteras vid seminariet. Inlämning av uppgiften Ingen inlämning är kopplad till examinationsuppgiften, utan uppgiften redovisas muntligt vid VFU-seminariet torsdag 28 mars. Möjlighet till ny bedömning Om VFU-uppgift 1 inte blir godkänd så ges möjlighet för ny bedömning vid två ytterligare tillfällen, uppsamlingsseminarium onsdagen den 15 maj och onsdagen 28 augusti. Om redovisningen efter dessa tillfällen ännu inte är godkänd så hänvisas du att delta vid VFU-seminarium nästa gång kursen ges, alltså vårterminen Betygskriterier Bedömningsområde Kursmål G VG Reflektion kring matematiskt innehåll Studenten kan reflektera kring de förutsättningar som skolmiljön innebär för undervisning och lärande i matematik ha ett reflekterande förhållningssätt till lärarens, elevernas och samhällets uppfattningar om matematik och hur det påverkar matematikundervisningen Du presenterar reflektioner om lärarens roll, skolmiljöns betydelse för möjlighet till lärande och former för kommunikation utifrån den matematikundervisning som du erfarit under din VFU. Uppgiften bedöms endast med U och G. Litteratur Skolverket (2013): Förskolans och skolans värdegrund förhållningssätt, verktyg och metoder. Stockholm: Fritzes. Finns att ladda hem som PDF: kolbok%2fwpubext%2ftrycksak%2frecord%3fk%3d2579

4 VFU-uppgift 2 Den här uppgiften bygger på att du under en ordinarie matematiklektion närmare studerar när en eller två elever löser en matematikuppgift. Tanken är att din VFUlärare håller i matematiklektionen och att du är observerar eleven/eleverna då de arbetar med en matematikuppgift. Först observerar du elevens/elevernas arbete och för anteckningar kring vad du ser, och efter att eleverna löst klart uppgiften håller du ett informellt samtal med eleven/eleverna där ni pratar om elevernas uppfattningar om uppgiftens syfte, hur de löste uppgiften, vad de lärde sig och vad de behöver utveckla vidare. Nedan beskrivs syfte samt instruktioner om innehåll och form för redovisningen. Läs noga och fråga om något är oklart! Syfte Syftet är att du kontinuerligt ska reflektera över, och problematisera, dina erfarenheter under VFU-perioden. Särskilt ska du reflektera över elevers uppfattning om en matematikuppgift i relation till dina egna observationer. Uppgiften ger dig möjlighet att specifikt fokusera på hur matematikuppgifter uppfattas av eleverna. Arbete under kursens gång Denna uppgift ska du göra vid en matematiklektion under någon av de första två VFUveckorna. Du ska observera en eller två elever då de arbetar med en matematikuppgift på en ordinarie matematiklektion som VFU-läraren håller, och föra anteckningar kring dina observationer. Efter lektionen ska du hålla ett informellt samtal med eleven/eleverna där ni pratar om uppgiften som de arbetat med på lektionen. Inför denna uppgift ska du läsa McIntosh (2017) s (motsvarar McIntosh (2008) s ), och efter diskussion med din VFU-lärare skriva ner vilka frågor du ska ha som utgångspunkt för samtalet med eleven/eleverna. Tänk på att anpassa frågorna efter eleven/eleverna, men också efter vad du ska kunna redovisa i uppgiften. Tänk på att anpassa frågorna efter eleven/eleverna, men också efter vad du ska kunna redovisa i uppgiften du inte ska göra intervjun och observationen samtidigt. Eleverna ska alltså inte berätta vad de gör under tiden de löser uppgiften, utan i ett efterföljande samtal. den uppgiften som eleverna ska jobba med ska vara en del av den ordinarie undervisningen.

5 Redovisning Uppgiften redovisas genom en individuell skriftlig uppgift. I texten ska du jämföra dina observationer med elevernas uppfattningar. Du ska redogöra för och diskutera följande rubriker med tillhörande frågeställningar: Uppgiftens utformning och syfte - Presentera kort uppgiftens utformning. - Vilket matematiskt innehåll kan du se behandlas i uppgiften? - Vilken koppling kan du se till centralt innehåll och matematiska förmågor i styrdokumenten? Dina observationer - Hur gick eleverna till väga när de löste uppgiften? Vilka representationsformer och strategier kan du identifiera att eleverna använde? Känner du igen dessa från litteraturen? - Vilket lärande i matematik (kopplat till innehåll och matematiska förmågor) kan du se hos eleverna? Vad såg du att eleverna lärde sig av att arbeta med uppgiften? - Vad ser du att eleverna behöver utvecklas inom och bli bättre på när det gäller det matematiska innehållet i uppgiften? Hur kan deras lärande stimuleras och utvecklas vidare? Elevernas uppfattningar - Vad uttryckte eleverna att uppgiften handlade om? - Hur beskriver eleverna att de löste uppgiften? - Vad beskriver eleverna själva att de lärde sig av uppgiften? - Vad säger eleverna att de behöver utveckla för att lösa liknande uppgifter? Efterföljande reflektioner - Vilka likheter och skillnader ser du mellan dina observationer och elevernas uppfattningar om uppgiften? Vad kan skillnader du se bero på? Motivera med hjälp av litteratur. Var noga med att lyfta fram matematiken och fokusera på det som är av vikt för just lärande och undervisning i matematik. Var så specifik som möjligt och ge konkreta exempel. Observera att det inte räcker att beskriva att eleverna arbeta med problemlösning! Din beskrivning av det matematiska innehållet måste vara mer specifikt, exempelvis att syftet är att utveckla förmåga att använda addition, geometri eller symmetri. I texten ska du referera till relevant kurslitteratur. När du refererar i löpande text ska du ange författarens efternamn och utgivningsår. Ange också sidnummer. Om du refererar till ett seminarium så kan du skriva (Harvey, )

6 om det var så att seminariet var den 2 februari och det var Frida som höll i det. På samma sätt kan du referera till föreläsningar eller lektioner. Du får föra fram egna åsikter, men då måste de motiveras med hjälp av kurslitteratur. Var noga med att det tydligt framgår vad referensen säger och vad du säger utifrån en referens. Tänk på att du inte ska bifoga den uppgift som eleverna arbetat med. Det ska du själv kort sammanfatta under rubriken uppgiftens utformning och syfte. besvara alla frågor som finns under vardera rubrik. texten ska vara diskuterande under sista rubriken. ta stöd av referenser under samtliga rubriker. ge konkreta exempel för att förtydliga vad du menar. disponera texten så att varje rubrik omfattar ca ½ A4-sida. vara noga med att lyfta fram matematiken och fokusera på det som är av vikt för lärande i matematik. Vi rekommenderar att du låter minst en kurskamrat läsa och ge feedback på uppgiften, detta hjälper dig både när du ger och får feedback. Språkliga felaktigheter och syftningsfel är i regel svårt att upptäcka själv, samtidigt kanske du får upp ögonen för något du själv missat när du läser en annan text. Texten ska omfatta maximalt två sidor, exklusive referenslista. Texten, exklusive referenslista, får alltså inte fortsätta alls på en tredje sida. Varje rubrik ovan ska omfatta cirka en halv sida i inlämningsuppgiften. Referenslista placeras sist i dokumentet, på sidan 3. Skriv din text i Word. Använd typsnittet Times New Roman, punktstorlek 12 och radavstånd 1,15 för den löpande texten. Rubriker skrivs med samma storlek och radavstånd, men fetstilt och placeras på egen rad (se rubriker i detta dokument). Uppgifter som inte följer anvisningar och/eller saknar diarienummer från Urkund kommer inte att bedömas, observera att detta även gäller antalet sidor även om det bara handlar om enstaka ord och/eller meningar.

7 Tänk på att anledningar till att uppgifter inte bedöms exempelvis är att: - texten har felaktigt radavstånd - texten är skriven i fel textstorlek - texten har felaktiga rubriker, rubriksättning eller storlek på rubrik - texten är längre än två sidor. Det räcker med att det är enstaka ord på sidan 3 för att uppgiften inte ska bedömas. - diarienummer från Urkund saknas. Inlämning av uppgiften Den skriftliga redovisningen skickas in via Blackboard senast tisdag 2 april kl. 16:00. Denna inlämning är anonym. Observera att uppgiften skall skickas till Urkund innan den lämnas in, anvisningar för detta finns på Blackboard. Möjlighet till ny bedömning Om din uppgift inte blir godkänd vid första inlämningstillfället så ges möjlighet för ny bedömning vid två ytterligare tillfällen. För att få din uppgift bedömd i omgång två så ska en reviderad version av uppgiften skickas via Blackboard senast onsdagen den 12 juni kl. 16:00. För bedömning i omgång tre är slutdatumet onsdagen den 28 augusti kl. 16:00. Tänk på att även vid dessa bedömningstillfällen följa anvisningar för uppgiften. Revidering skall även följa anvisningar från tidigare bedömningstillfällen. Uppgiften ska även vid dessa tillfällen skickas till Urkund innan den skickas in via Blackboard. Om uppgiften efter dessa tillfällen ännu inte är godkänd så hänvisas du att skicka in din uppgift nästa gång kursen ges, alltså vårterminen Tänk på att vid omexamination kommer du inte få en ny uppgift att skriva. Vid omexamination ska du revidera din befintliga text utifrån den feedback du fått av bedömande lärande vid tidigare inlämning(ar). du inte riskerar att misstänkas för plagiat av din egen text när du skickar in texten till Urkund vid omexamination.

8 Betygskriterier Bedömningsområde Kursmål G VG Reflektion kring matematiskt innehåll Kommunikation av resonemang Studenten kan ha ett reflekterande förhållningssätt till [ ] elevernas [ ] uppfattningar om matematik och hur det påverkar matematikundervisningen reflektera över kursens matematiska innehåll i relation till didaktiska frågor och undervisningssituationer Studenten kan tydligt kommunicera matematikdidaktiska reflektioner skriftligt med stöd av relevanta referenser Du presenterar och jämför dina observationer och elevers uppfattningar gällande hur eleverna löst en uppgift, vad uppgiften syftar till, varför eleverna ska arbeta med uppgiften samt hur elevernas matematiska förmågor kan utvecklas vidare. I texten använder du några relevanta referenser som använts i kursen, för att stödja dina reflektioner. Därutöver problematiserar du skillnader och likheter mellan dina observationer och elevers uppfattningar, samt reflekterar över möjliga förklaringar till dessa skillnader och likheter. Därutöver använder du relevanta referenser i texten för att fördjupa resonemang och/eller argumentation, och du refererar på ett korrekt sätt. Texten är tydlig genom att den i huvudsak är sammanhängande och språkligt korrekt samt logisk i sina resonemang. Texten är genomgående sammanhängande, språkligt korrekt samt logisk i sina resonemang. I texten använder du matematikdidaktiska begrepp på ett relevant och korrekt sätt. Litteratur McIntosh, A. (2017): Förstå och använda tal en handbok. Göteborg: NCM. McIntosh, A. (2008): Förstå och använda tal en handbok. Göteborg: NCM.

9 VFU-uppgift 3 Denna del av examinationsuppgiften handlar om planering, genomförande och utvärdering av matematikundervisning genom problemlösning. Du ska på egen hand hålla i en problemlösningsaktivitet där alla elever arbetar med samma problem och avsluta det hela med en gemensam diskussion. Nedan beskrivs syfte samt instruktioner om innehåll och form för redovisningen. Läs noga och fråga om något är oklart! Syfte Syftet med denna uppgift är att träna din förmåga att undervisa i matematik. Du ska genom uppgiften utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning i matematik genom problemlösning. Du ska utveckla din förståelse för betydelsen av att använda olika strategier och representationsformer för lärande i matematik. Genom att utföra denna uppgift ges du möjlighet att planera, genomföra, utvärdera din undervisning i två cykler och därigenom få möjlighet att reflektera över undervisningsprocessen. Arbete under kursens gång Denna uppgift ska du göra under någon av dina tre sista VFU-veckor. Du ska på egen hand hålla i en problemlösningsaktivitet där alla elever arbetar med samma problem och avsluta det hela med en gemensam diskussion. Aktiviteten sträcker sig över 1-2 lektioner. Den skall sedan utvärderas tillsammans med handledaren och eventuellt revideras för att sedan upprepas i en ny elevgrupp. Totalt kan du alltså behöva fyra lektioner (två per elevgrupp). Det är därför viktigt att du tillsammans med din VFUlärare planerar in dessa lektioner redan i början av din VFU-period. Problemlösningsaktiviteten ska genomföras på ett speciellt sätt med på förhand bestämda matematiska problem. Detaljerna hur lektionen ska utformas kommer att presenteras och diskuteras på föreläsningen den 28 mars. På föreläsningen kommer också de bestämda matematiska problem ni kan välja bland att presenteras. Efter föreläsningen ska ni i förseminariegruppen träffas och välja vilket av de presenterade problemen ni vill använda samt påbörja era förberedelser. Det är därför mycket viktigt att du närvarar på denna föreläsning. Även din VFU-lärare är inbjuden till denna föreläsning. Under dessa veckor ska du också läsa Smith and Stein (2014), kapitel 1, 3, 4 och 5. Redovisning Redovisningen är uppdelad i två delar, a) en muntlig gruppredovisning och b) en skriftlig enskild redovisning.

10 a) Muntlig redovisning Ni ska gemensamt i förseminariegruppen presentera erfarenheter från att undervisa matematik genom problemlösning vid VFU-seminariet fredag den 3 maj. På förmiddagen innan seminariet har ni tid att förbereda er presentation. Om ni behöver mer tid så får ni träffas efter skoltid. Diskutera tillsammans era erfarenheter, tankar och reflektioner från de problemlösningslektioner ni hållit under den andra VFU-perioden. Gå igenom alla elevlösningar som kom upp i era elevgrupper. Välj ut några av dem och fundera på hur ni skulle vilja lägga upp en helklassdiskussion utifrån dem. Förbered en presentation som (åtminstone) innehåller följande: Vilken matematisk idé ska eleverna få syn på genom att arbeta med uppgiften? Hur ser de valda elevlösningarna ut, vad karaktäriserar dem, och varför valde ni just dem? Hur tänker ni ordna elevlösningarna för en helklassdiskussion och varför? Vilka matematiska kopplingar ni kan göra mellan (eller med hjälp av) de valda elevlösningarna? Vilka är era tre viktigaste lärdomar? Ni ska med hjälp av något digitalt presentationshjälpmedel presentera detta på ett så tydligt sätt som möjligt för de övriga studenterna i seminariegruppen. Ni väljer själva hur, men tänk på att det är gruppens reflektioner ni ska redogöra för och att alla i gruppen ska kunna svara för hela redovisningen. Ni behöver därför förbereda er tillsammans. Tillgång till HDMI- och VGA-kablar finns i seminariesalen, men tänk på att ni själva behöver ta med dator och ev. adapter till dator. Formulera tre diskussionsfrågor som berör planering, genomförande respektive utvärdering av problemlösningslektioner. Er presentation ska avslutas med att ni leder en kort diskussion kring dessa frågor. Hela redovisningen, inklusive diskussion, ska omfatta minuter. Möjlighet till ny bedömning Om den muntliga redovisningen inte är godkänd vid första seminarietillfället ges möjlighet för ny bedömning vid ytterligare två tillfällen, uppsamlingsseminarium onsdagen den 15 maj och onsdagen 28 augusti. Om redovisningen efter dessa tillfällen ännu inte är godkänd så hänvisas du att delta vid VFU-seminarium nästa gång kursen ges, alltså vårterminen 2020.

11 Betygskriterier a) muntlig redovisning Bedömningsområde Kursmål G VG Planering, genomförande och redovisning av undervisning i matematik genom problemlösning Studenten kan planera [ ] och utvärdera undervisning i matematik genom problemlösning; redogöra för olika matematiska strategier och representationsformer samt deras betydelse för lärande i matematik Du redovisar tillsammans med din förseminariegrupp muntligt ett upplägg för en helklassdiskussion utifrån de elevlösningar ni samlat in under problemlösningslektionerna på er VFU. I redovisningen redogör du för den matematiska idé som ligger bakom uppgiften, vilka matematiska strategier och representationsformer eleverna använt vid problemlösningen samt kopplingar mellan dessa olika lösningar. Uppgiften bedöms endast med U och G.

12 b) Skriftlig redovisning Denna del av examinationsuppgiften redovisas genom en individuell skriftlig uppgift, i form av en text som ska innehålla följande rubriker: Dag, tid och elevgrupp Här ska du redogöra för när (dag och klockslag) problemlösningslektionerna genomfördes och i vilka elevgrupper du genomförde problemlösningslektionen. Det gör du enklast i tabellform: Genomförande 1 Genomförande 2 Datum Tid Årskurs Antal elever Problemformulering vid första tillfället Här ska du redogöra för den exakta formulering av problemet som du använde dig av vid det första tillfället. Du ska inte redogöra för hur du presenterade uppgiften, vilket konkret material eleverna fick tillgång till m.m. utan bara presentera hur problemet var formulerat. Problemformulering vid andra tillfället Här ska du redogöra för den exakta formuleringen av problemet som du använde dig av vid det andra tillfället. Du ska inte redogöra för hur du presenterade uppgiften, vilket konkret material eleverna fick tillgång till m.m. utan bara presentera hur problemet var formulerat. Om du inte gjort några förändringar till andra tillfället kommer denna del se likadan ut som förra delen. Elevlösningar Här ska du ge exempel på 3-4 autentiska elevlösningar, och reflektera kring dessa. Skanna in eller fotografera 3-4 elevlösningar från de lektioner du ledde. Du ska välja lösningar som du tycker visar på olika kvalitet eller på annat sätt skiljer sig åt. Du ska på den sidan utöver bifogade bilder kort motivera varför du valde dessa lösningar. Reflektioner Denna del får maximalt omfatta en sida. Här ska du diskutera åtminstone följande frågor: o Vad skulle du göra annorlunda om du fick göra om aktiviteten en tredje gång? o Vad var dina viktigaste lärdomar?

13 o Vilka fördelar och nackdelar ser du med undervisning genom problemlösning? Under de första tre rubrikerna ska du inte motivera eller diskutera, bara beskriva. Om vi visar texten för din VFU-lärare ska hen kunna intyga att beskrivningen stämmer. Under den fjärde rubriken ska du motivera ditt val av lösningar och under femte rubriken ska du diskutera och problematisera din planering, genomförandet och utvärdering av lektionerna. Tänk på att under problemlösning vid första/andra tillfället ska du inte redogöra för exempelvis hur problemet introducerades, vad eleverna frågade eller vilket material eleverna fick tillgång till. Du ska bara redogöra för problemformuleringen, t.ex En larv äter två blad på en dag. Hur lång tid tar det för larven att äta a) 4 blad b) 5 blad? motivera dina val av lösningar med hjälp av referenser under rubriken elevlösningar. diskutera samtliga tre givna frågor under rubriken reflektioner. Du ska referera till relevant kurslitteratur och/eller kursaktiviteter. När du refererar i löpande text ska du ange författarens efternamn och utgivningsår. Ange också sidnummer när du refererar till litteratur. Om du refererar till en föreläsning så kan du skriva (Harvey, ) om det var så att föreläsningen var den 20 februari och det var Frida som höll i den. På samma sätt kan du referera till seminarier eller lektioner. Var noga med att det tydligt framgår vad referensen säger och vad du säger utifrån en referens. Texten ska omfatta maximalt tre sidor, exklusive referenslista som placeras sist i dokumentet på sidan 4. Texten, exklusive referenslista, får alltså inte fortsätta alls på en fjärde sida. Skriv din text i Word. Använd typsnittet Times New Roman, punktstorlek 12 och radavstånd 1,15 för den löpande texten. Rubriker skrivs med samma storlek och radavstånd, men fetstilt och placeras på egen rad (se rubriker i detta dokument). Uppgifter som inte följer anvisningar och/eller saknar diarienummer från Urkund kommer inte att bedömas, observera att detta även gäller antalet sidor även om det bara handlar om enstaka ord och/eller meningar.

14 Inlämning av uppgiften Den muntliga redovisningen sker vid VFU-seminariet fredagen den 3 maj. Ingen Tänk på att anledningar till att uppgifter inte bedöms exempelvis är att: - texten har felaktigt radavstånd - texten är skriven i fel textstorlek - texten har felaktiga rubriker, rubriksättning eller storlek på rubriken - texten är längre än tre sidor. Det räcker med att det är enstaka ord på sidan 4 för att uppgiften inte ska bedömas. - diarienummer från Urkund saknas. - reflektionsdelen är längre än en sida. inlämning är kopplad till detta seminarium. Den skriftliga redovisningen skickas in via Blackboard senast söndag 5 maj kl. 16:00. Denna inlämning är inte anonym. Möjlighet till ny bedömning Om din skriftliga redovisning inte blir godkänd vid första inlämningstillfället så ges möjlighet för ny bedömning vid två ytterligare tillfällen. För att få din uppgift bedömd i omgång två så ska en reviderad version av VFU-uppgift 3 skickas via Blackboard senast onsdagen den 12 juni kl. 16:00. För bedömning i omgång tre är slutdatumet onsdagen den 28 augusti kl. 16:00. Tänk på att även vid dessa bedömningstillfällen följa anvisningar för uppgiften. Revidering skall även följa anvisningar från tidigare bedömningstillfällen. Uppgiften ska även vid dessa tillfällen skickas till Urkund innan den skickas in via Blackboard. Om uppgiften efter dessa tillfällen ännu inte är godkänd så hänvisas du att skicka in din uppgift nästa gång kursen ges, alltså vårterminen Tänk på att vid omexamination kommer du inte få en ny uppgift att skriva. Vid omexamination ska du revidera din befintliga text utifrån den feedback du fått av bedömande lärande vid tidigare inlämning(ar). du inte riskerar att misstänkas för plagiat av din egen text när du skickar in texten till Urkund vid omexamination.

15 Betygskriterier b) skriftlig inlämning Bedömningsområde Kursmål G VG Reflektion kring matematiskt innehåll Studenten kan [ ] utvärdera undervisning i matematik genom problemlösning reflektera över kursens matematiska innehåll i relation till didaktiska frågor och undervisningssituationer Du redovisar reflektioner enligt föreskrivna instruktioner. Du presenterar elevlösningar du anser håller olika kvalitet. Du ger förslag på hur du skulle vilja revidera lektionen inför ett annat tillfälle. Därutöver motiverar du på ett relevant sätt varför du valt de elevlösningar du valt samt motiverar och problematiserar textens övriga reflektioner på ett relevant sätt. Kommunikation av resonemang Studenten kan tydligt kommunicera matematikdidaktiska reflektioner skriftligt med stöd av relevanta referenser Du presenterar också dina viktigaste lärdomar samt för- och nackdelar med undervisning genom problemlösning. I texten använder du några relevanta referenser som använts i kursen, för att stödja dina reflektioner. Texten är tydlig genom att den i huvudsak är sammanhängande och språkligt korrekt samt logisk i sina resonemang. Därutöver använder du relevanta referenser i texten för att fördjupa resonemang och/eller argumentation, och du refererar på ett korrekt sätt. Texten är genomgående sammanhängande, språkligt korrekt samt logisk i sina resonemang. I texten använder du matematikdidaktiska begrepp på ett relevant och korrekt sätt. Litteratur Smith, M. S., & Stein, M. K. (2014). 5 undervisningspraktiker i matematik för att planera och leda rika matematiska diskussioner. Stockholm: Natur & kultur.

VFU-lärarträff Matematik I inriktning F-3 & 4-6 vt 2019

VFU-lärarträff Matematik I inriktning F-3 & 4-6 vt 2019 VFU-lärarträff Matematik I inriktning F-3 & 4-6 vt 2019 2019-03-07 Malin Hagström & Frida Harvey 2019-03-11 1 Innehåll vid dagens träff I. Nyheter II. Kursens placering i lärarutbildningen III.Kursen i

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp

Informationsträff. UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Informationsträff UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Examinator: Anna Öqvist Kursledare/Lärare: Monica Grape Lärare: Mervi Höglin Mål/Förväntat studieresultat Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: kritiskt

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning 2017-03-30 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 30 januari kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. (28 s) Skolinspektionens

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 29 augusti kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. Skolinspektionens

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2018-01-15 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Matematik 1 7,5 hp för åk 4-6

Matematik 1 7,5 hp för åk 4-6 UMEÅ UNIVERSITET NMD Kursansvarig Krister Ödmark Tel:090/786 71 23 krister.odmark@umu.se 2014-02-25 Kurskod: 6MN020 Matematik 1 7,5 hp för åk 4-6 Kursansvarig Krister Ödmark (KÖ) Tel:090/786 71 23 krister.odmark@umu.se

Läs mer

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning

Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning 2016-12-19 Ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning i förskollärarutbildning Syftet med ett ramverk för bedömningsprocessen i verksamhetsförlagd utbildning är att åstadkomma en bedömningsprocess

Läs mer

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 4 Vt 2016 6MN025 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 4, 7,5 hp Termin: V 16 Kurskod: 6MN025

Läs mer

Välkommen till Att bedöma kunskap i matematik" - Olofström. Kursansvarig: Karin Sällström 0470-70 87 40 karin.sallstrom@lnu.se.

Välkommen till Att bedöma kunskap i matematik - Olofström. Kursansvarig: Karin Sällström 0470-70 87 40 karin.sallstrom@lnu.se. Välkommen till Att bedöma kunskap i matematik" - Olofström Kursansvarig: Karin Sällström 0470-70 87 40 karin.sallstrom@lnu.se Lärare: Karin Sällström karin.sallstrom@lnu.se Mikael Gustafsson mikael.gson@telia.com

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp

LÄRARPROGRAMMET. Vid LiU. Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341 31-60 hp Institutionen för kultur och kommunikation Augusti 2011 Ann-Kari Sundberg ann-kari.sundberg@liu.se LÄRARPROGRAMMET Vid LiU Kursbeskrivning i franska: Didaktik och VFU 9FR211/9FR311 1-30 hp 9FR241/9FR341

Läs mer

Förskollärarprogrammet

Förskollärarprogrammet Förskollärarprogrammet Studiehandledning VFU Barns språkliga utveckling 1: Språk som form, interaktivt medel och medierande redskap, VFU, 3 hp Termin: HT 2016 Kurskod: 970G14 Under veckorna 38 och 39 kommer

Läs mer

Studiehandledning. Kursplan ID024G, HT Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp. Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng)

Studiehandledning. Kursplan ID024G, HT Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp. Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng) 2018-11-08 Studiehandledning Kursplan ID024G, HT-2018 Idrott och hälsa IIIa, inriktning gymnasieskolan, 30hp Delkurs VFU 3 (7,5 högskolepoäng) Placement Studies (7,5 Credits) 1 Bakgrundsinformation till

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) 2018-08-16 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 2 för grundlärare F-3: Didaktik och bedömning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER LG20FR Verksamhetsförlagd utbildning 2 för gymnasielärare i franska, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers of French in Upper Secondary School, 7.5

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014

Studiehandledning. 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F. Vårterminen 2014 Institutionen för didaktik och pedagogik Studiehandledning Montessoripedagogikens didaktiska teori 1 7,5 högskolepoäng KURSKOD: DIA47F Vårterminen 2014 Besöksadress: Postadress: Fakturaadress: Frescativägen

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 4 för ämneslärare 7-9: Didaktik och bedömning Kursplan: UV6019 VT 2018 VFU-period: v. 19-20 Maria Godolakis

Läs mer

Kursbeskrivning UM7026

Kursbeskrivning UM7026 Kursbeskrivning UM7026 Verksamhetsförlagd utbildning IV Grundlärarprogrammet med inriktning mot årskurs 4-6 VT 2019 Version 2018-12-03 1 Kursansvarig, lärare och administrativ personal Kursansvarig: Inger

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L921MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9 in Mathematics,

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning II,

Verksamhetsförlagd utbildning II, 2019-02-22 Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik KURSBESKRIVNING för kursen Verksamhetsförlagd utbildning II, Kompletterande pedagogisk utbildning 7,5 hp (kurskod

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER L920SP Verksamhetsförlagd utbildning 2 för ämneslärare i spanska åk 7-9, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Ht-16 Bedömningsunderlag för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ÄMNES- OCH ÄMNESDIDAKTISKA STUDIER Kurs: Grundläggande engelska för grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, I,

Läs mer

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37

VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 VFU-kurs, Förskolepedagogik, 6hp, kurskod: 970G37 STUDIEHANDLEDNING vt 2019 (reviderad 2019-02-26) Innehåll Introduktion... 3 Kursens mål... 3 Kursinnehåll... 3 Examination... 4 Omdömesformulär (TDLF,

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2012 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning!

Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! Tack för att du handleder våra studenter i deras verksamhetsförlagda utbildning! I detta dokument finner du först information om vilka uppgifter du förväntas utföra som handledare se s. 1. Därefter följer

Läs mer

UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp

UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Informationsträff UOO36P VFU 3 Förskolan 7,5hp Examinator: Anna Öqvist Kursledare/Lärare: Monica Grape Lärare: Mervi Höglin 1 Mål/Förväntat studieresultat Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 15 hp Kurs: UVK 5 för grundlärare f-3: Didaktik och bedömning Kursplan:

Läs mer

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3,

Kursbeskrivning. US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Kursbeskrivning US3VFÄ, USVF73 och CHVFÄ3, Verksamhetsförlagd utbildning III 16 hp Vt 2019 5/3 20/5 Tre seminarier på Campus 1 Kursansvar och administrativ personal Kursansvariga: Cecilia Eskilsson (CHVFÄ3)

Läs mer

VFU 2, Kurs U0022P, VT17

VFU 2, Kurs U0022P, VT17 VFU 2, Kurs U0022P, VT17 Kursens mål Mål/förväntat studieresultat Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: kommunicera och tillympa de grundläggande demokratiska värderingarna i enlighet med styrdokumentens

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2016-12-07 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2017 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014

Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 1 (5) 7 2014-01-17 Studiehandledning Pedagogisk och didaktisk forskning I (7,5 hp) Vårterminen 2014 Kursadministration och organisation Lärplattformen Mondo används i kursen för information kring uppgifter

Läs mer

Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik. Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht MN023

Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik. Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht MN023 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht 2014 6MN023 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 2, 7,5 hp Termin: H 14 Kurskod: 6MN023

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

VFU idrott och hälsa

VFU idrott och hälsa Studieanvisning 2017-12-18 VFU idrott och hälsa 1,5 hp VT 2018 v.4 Kurskod 971G30 (Grundlärare fritidshem) Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, ISV Linköpings Universitet 1 INNEHÅLL FÖRORD...

Läs mer

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Konstnärliga fakulteten LIMP34, Betygsättning, didaktik och VFU, 15 högskolepoäng Grading, Didactics and Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Matematik I, inriktning 4-6, 22,5 högskolepoäng Mathematics I, with Specialisation in Compulsary School Teaching Grades 4-6, 22.

Matematik I, inriktning 4-6, 22,5 högskolepoäng Mathematics I, with Specialisation in Compulsary School Teaching Grades 4-6, 22. 1(5) Kursplan Institutionen för naturvetenskap och teknik Matematik I, inriktning 4-6, 22,5 högskolepoäng Mathematics I, with Specialisation in Compulsary School Teaching Grades 4-6, 22.5 Credits Kurskod:

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE LÖVU40 Verksamhetsförlagd utbildning 4 för förskollärare, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 4 in Pre- Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursplan för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Höstterminen 2013 Poäng: Delkursen omfattar 3 hp Ansvarig lärare Thomas Florén, Fil

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp

Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Stockholms universitet ht 2013 Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning: Didaktiska perspektiv på lärande, 7,5 hp Inom kursens ram erbjuds fem undervisningstillfällen. Vid det första

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp)

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Daniel Hailemariam Hanna Karlsson daniel.hailemariam@edu.su.se hanna.karlsson@edu.su.se Studiehandledning Det professionella

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (7) Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med

Läs mer

U0036P STUDIEHANDLEDNING

U0036P STUDIEHANDLEDNING U0036P STUDIEHANDLEDNING VFU 3, Förskola 7.5 hp 1 Välkommen till kursen U0036P. Kursen är den tredje VFU:n i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor. VFU-handbok, Bedömningsformulär LU-läraren

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (10) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN039 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014

VFU. Välkommen till Att undervisa i åk 4-6, 6.0hp Ht 2014 UMEÅ UNIVERSITET Lärarutbildningen Inst. för Språkstudier Kursansv: Ingalill Gustafsson 090-786 5067 ingalill.gustafsson@sprak.umu.se 2014 08 30 Studieadministratör: Johanna Palm, 090-786 6457 Kurskod:6LÄ046

Läs mer

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN

Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Delkursbeskrivning för Sociologi I, Introduktion, 3 hp, GN Utbildningsnivå: Delkursen ges i kursen Sociologi I Giltig fr.o.m. Vårterminen 2014 Ansvarig lärare Lina Eklund, Fil Dr Rum: B965 Telefonnummer:

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (8) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6MN040 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

VFU i matematik ht 2015 MÅL

VFU i matematik ht 2015 MÅL VFU i matematik ht 2015 MÅL Syftet med kursen är att studenten ska förvärva kunskaper om och utveckla förmågan att leda och undervisa i matematik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt i relation till

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17

Kurs U0035P 7,5 hp. VFU 4, förskola. Studiehandledning VT17 Kurs U0035P 7,5 hp VFU 4, förskola Studiehandledning VT17 U0035P VFU4, förskola Välkommen till kursen! VFU 4, förskola är den avslutande VFU-perioden i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor,

Läs mer

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU

Kursbeskrivning för kursen. Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning för kursen Verksamhetsförlagd utbildning och matematikdidaktik för grundskolan kurs inom ULV-projektet UM34UU HT12

Läs mer

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp

Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Socialpsykologiska teorier, 7,5 hp Masterprogrammet i psykologi, HT- 13 Psykologiska institutionen Stockholms universitet Kursansvarig: Charlotte Alm Övergripande syfte och innehåll Syftet med kursen är

Läs mer

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp

Kursbeskrivning. Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik Kursbeskrivning Matematik och lärande för årskurs F 6: kurs inom ULV-projektet, 30 hp Ht 2018 Innehållsförteckning Kursinformation

Läs mer

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp)

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Betygskriterier för; Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare DISTANS Höstterminen 2016 Vecka 44-48 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng.

LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. = Gäller fr.o.m. vt 10 LSU210, Specialpedagogiskt perspektiv på skriftspråksutveckling och matematisk begreppsutveckling pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng. Becoming Litterate and Numerate in a

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G

Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Institutionen för hälsa och lärande Sjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning VFU Kommunikation i omvårdnad OM124G Mikrobiologi och hygien BM191G Kursansvariga OM124G Stina Thorstensson, stina.thorstensson@his.se

Läs mer

Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen

Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen - MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR EPA-modellen Total tidsutgång 8o min och uppåt Enskilt Par Alla Planera och organisera. Kollegialt samarbete Välja ut ett lärandemål/centralt

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Årsplanering för Projektarbete 100 poäng, läsåret 2005/06 s.2 PA 1201 Projektarbete, 100 poäng s.3 Projektarbetets syfte s.3 Projektarbetets karaktär s.3 Lokal kursplan för Donnergymnasiet,

Läs mer

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016.

Institutionen för kulturvård KURSGUIDE. KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp. Höstterminen 2016. 1 (5) Institutionen för kulturvård KURSGUIDE KGM 511 Kulturvårdens hantverk fördjupning, litteraturkurs 7,5 hp Höstterminen 2016 Grundnivå Reviderad 2016-12-01 Välkommen till en hel kurs för att öva vetenskapligt

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER

INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER INSTITUTIONEN FÖR MATEMATISKA VETENSKAPER L920MA Verksamhetsförlagd utbildning 2 för lärare åk 7-9 i matematik, 7,5 högskolepoäng Teaching Practice 2 for Teachers in Secondary School Year 7-9, 7.5 higher

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

- A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Konstnärliga fakulteten LIMP26, Didaktik, specialpedagogik och forskningsmetodik, 15 högskolepoäng Didactics, Pedagogy for Special Needs and Research Methodology, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte

Dagens innehåll. Inledning. Kort presentation. Studiegång Förskollärarprogrammet. Kursens innehåll och lärandemål. Diskussion och erfarenhetsutbyte Dagens innehåll Inledning Kort presentation Studiegång Förskollärarprogrammet Kursens innehåll och lärandemål Diskussion och erfarenhetsutbyte Studiegång Förskollärarprogramm I lärarutbildningen finns

Läs mer

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Konstnärliga fakulteten LIML15, Didaktik och VFU, 7,5 högskolepoäng Didactics and Internship, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildningsnämnden för Musiklärarutbildningen

Läs mer

Studiehandledning U0003P VFU 1

Studiehandledning U0003P VFU 1 Studiehandledning U0003P VFU 1 Förskollärare Campus Vårterminen 2017 Vecka 6-10 Välkommen till kursen U0003P! Denna studiehandledning vänder sig till dig som studerande och till dig som är VFU-handledare

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

Student Personnummer UTKAST

Student Personnummer UTKAST Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Årskurs eller ålder på barngruppen Telefonnummer Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Kursguide LGHI30/L9HI30. Höstterminen Grupp 2 och 1

Kursguide LGHI30/L9HI30. Höstterminen Grupp 2 och 1 Ämneslärarprogrammet Institutionen för historiska studier Kursguide LGHI30/L9HI30 Historia 3: Teori och metod 7,5 hp Höstterminen 2015 Grupp 2 och 1 Lärare och kontaktpersoner Koordinator för lärarutbildningen

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Eva Hansson, eva.hansson@hh.se Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Erik Östergren lärarutbildningen, 5hp HT 2015

Erik Östergren lärarutbildningen, 5hp HT 2015 Kurslitteratur Matematik ett kärnämne (Nämnaren Tema) Diverse artiklar All kurslitteratur kommer att finnas tillgänglig på Studentportalen. Kurshemsida http://studentportalen.uu.se Undervisning 20 lektionstillfällen.

Läs mer

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht 2015

Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht 2015 Umeå Universitet NMD Naturvetenskapernas och matematikens Didaktik Studieguide till Matematik för F 3, kurs 2 Ht 2015 6MN023 Kursnamn: Matematik för åk F 3, kurs 2, 7,5 hp Termin: H 15 Kurskod: 6MN023

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING

U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING U0036P Hösterminen 2016 Lp 2 STUDIEHANDLEDNING VFU 3, Förskola 7.5 hp 1 Välkommen till kursen U0036P. Kursen är den tredje VFU:n i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor. VFU-handbok, Bedömningsformulär

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid och utformar kursen utifrån

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling!

Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Tack för att du handleder våra studenter i deras professionsutveckling! Utöver dig själv som handledare är en ytterligare person involverad i VFU-kursen: VFU-lärare är lärare vid Södertörns högskola och

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp

Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Institutionen för beteendevetenskap och lärande Vuxenpedagogik, grundkurs, 15hp HT-2016 Studiehandling för vuxenpedagogik Grundkurs/halvfart, 15hp Ansvarig lärare: Karolina Muhrman karolina.muhrman@liu.se

Läs mer

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem

Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Studiehandledning VFU-kurs, 13,5 hp (9v) Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem Välkommen till kursen! Välkommen till den avslutande Verksamhetsförlagda kursen på utbildningen. I den här kursen

Läs mer

3. Instruktioner för att genomföra provet

3. Instruktioner för att genomföra provet INSTRUKTIONER FÖR ATT GENOMFÖRA PROVET 3. Instruktioner för att genomföra provet I det här kapitlet beskrivs hur samtliga delprov som ingår i provet ska genomföras. Genomförande av Delprov A Tabell 2 Praktisk

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

U0036P STUDIEHANDLEDNING

U0036P STUDIEHANDLEDNING U0036P STUDIEHANDLEDNING VFU 3, Förskola 7.5 hp 1 Välkommen till kursen U0036P. Kursen är den tredje VFU:n i förskollärarutbildningen. Den omfattar 5 veckor. VFU-handbok, Bedömningsformulär LU-läraren

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU

Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Blanketter för bedömning av VFU-kurs 2 på Ämneslärarprogrammet, GU Följande blanketter är samlade här (ett blad vardera): 1. Självvärdering - ifylls av den studerande. 2. VFU-besök - ifylls av besökande

Läs mer