SKYTTIS UTVECKLINGSPLAN UTREDNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKYTTIS UTVECKLINGSPLAN UTREDNING"

Transkript

1 SKYTTIS UTVECKLINGSPLAN UTREDNING Innehållsförteckning sid Inledning Bakgrund Uppdrag Metod 3 2. Sammanfattning 3 3. Skyttis ursprung och historia Örnsköldsvik i början av 1900-talet (foto) Skyttepaviljongen (foto) Aktiviteter Viktiga årtal 7 4. Skyttis Idrotts- och friluftsområde, karta 8 5. Nulägesbeskrivning, kommunens verksamhet Personal Maskiner, utrustning, övrig teknik Byggnader 9 6. Nulägesbeskrivning, föreningar/anläggningar Analyser och slutsatser Referens 15

2 2 (15) 1. Inledning Betydelsen av att kunna genomföra stora idrottsevenemang är väsentlig, och resultatet av detta finns inom många olika områden som såväl socialekonomiskt, kulturellt och politiskt som genom kontakter internationellt och nationellt. Många kommuner påstår sig vara en stor idrottskommun, men för detta krävs att det finns resurser att tillgå, som anläggningar/arenor, kommunikationer, boendemöjligheter, butiker, restauranger mm, för att inte tala om de mänskliga resurserna. En kommuns värde bygger på vilka sociala förhållanden, trygghet som råder vad gäller skola, omsorg och arbete, men det beror även på vilket utbud för människors fritid som erhålls. Ett genomförande av idrottsevenemang på regional, nationell eller internationell nivå skapar ekonomiska och PR-mässiga mervärden för kommunen och dess näringsliv, samtidigt som det ger kommuninvånarna positiva upplevelser. Genom idrottsevenemangen uppmärksammas Örnsköldsvik både regionalt, nationellt och internationellt. Ett rikt utbud kan ge näringslivet möjligheter att locka personer att välja att flytta till Örnsköldsvik och ta anställning i ett lokalt företag. Det kan också vara avgörande för en företagsetablering. Dessutom, när det gäller idrott, ökar rekryteringsbasen för den aktuella sporten. Vi vet att i dagens samhälle är behovet av upplevelser stort, där evenemang som idrott, ofta kan fylla detta behov. Samtidigt är idrottsevenemanget betydelsefullt som en sammansvetsande faktor för människor i ett område, såväl åskådare som aktiva. Det är också viktigt att i informationssammanhang notera betydelsen av ett varumärke, och då kan idrottsevenemang spela en väsentlig roll i varumärket Örnsköldsvik och i ett vidare perspektiv Västernorrland Bakgrund Skyttis Idrotts- och friluftsområde representerar en mångfacetterad verksamhet, allt från att vara en hemstad för lokala föreningar med sina verksamheter, till att vara arrangörsplats för stora och små idrottsevenemang av olika slag. Skyttisområdet med alla sina arenor är även en plats för lägerverksamheter, lokalt och regionalt som nationellt. Skyttisområdet är också ett friluftsområde, nära till naturen, för såväl friluftsorganisationer som för enskilda personer som vill röra sig i det rikt förgrenade spårområdet. Skyttisområdet är även en plats som nyttjas för rekreation och hälsofrämjande aktivitet Stora investeringar har gjorts på Skyttis och det är angeläget att området får möjlighet att utvecklas till sin fulla kapacitet när det gäller såväl bredd- och elitidrott som friluftsliv och folkhälsofrämjande motionsaktiviteter, men även som mötesplats för Örnsköldsviksbor och besökare.

3 3 (15) 1.2. Uppdrag Utredningen är gjord på uppdrag av Kultur- och fritidsnämnden att i enlighet med uppsatta mål ta fram en strategi för Skyttis utveckling för att tillvarata de kvalitéer och förutsättningar som området har, där Skyttis Idrotts och friluftsområde utvecklas till en portalarena för såväl elitidrott som breddmotion, friluftsliv och som mötesplats Metod Utredningen bygger på de erfarenheter som erhållits genom intervjuer med representanter för organisationer och andra nyttjare av Skyttisområdet, där frågor kring nulägessituationen, dels för Skyttisområdet men även för den egna organisationen har avhandlats. Även frågor om framtida utvecklingsmöjligheter för såväl den egna organisationen som Skyttisområdet har diskuterats, se bilaga 1. De som varit delaktiga i arbetet har varit följande; Hägglunds IoFK Skidor, IF Vingarna, Friska Viljor Fotboll, Själevads IK, Örnsköldsvik Innebandy, ÖSK Hockey, Örnsköldsviks Skidskytteförening, Friluftsfrämjandet Örnsköldsvik, Örnsköldsviks Curlingklubb, IF Friska Viljor Nolaskolan/Idrottsgymnasieverksamheten, Västernorrlands Idrottsförbund, Parkskolan/Parkhöjden, Fotbollshallgruppen, Företagshälsovården, Övikshem, Cesam, anläggningspersonal. Enkäter, utredningar och styrdokument relevanta för Skyttis Idrotts- och friluftsområde ligger också till grund för utredningen. 2. Sammanfattning Skyttis möjligheter att utvecklas till att bli en portalarena för Örnsköldsviks kommun är stor. Området representerar en mångfacetterad verksamhet, allt från att vara en hemstad för lokala föreningar med sina verksamheter, till att vara arrangörsplats för stora och små evenemang av olika slag. Förutom alla de som nyttjar området för enskilt bruk, finns här ett 10-tal idrottsföreningar som har Skyttis som sin hemmaarena. Många synpunkter har lämnats, men allmänt sett är bilden förnyelse, förbättringar och utökningar av de olika arenorna som respektive förening använder. Dessa synpunkter som framkommit, redovisas i detalj i bilaga 1. Här finns också ett flertal områden där föreningarna varit helt eniga när det gäller förbättringsåtgärder. Ett område är kommunens delade ansvar när det gäller verksamhet och skötsel, där man kräver en tydligare och effektivare organisation. Man saknar också ett forum där föreningarna gemensamt kan träffas och tillsammans med kommunen lyfta viktiga frågor som rör Skyttisområdet.

4 4 (15) Några av de frågor som redovisats i samtalen med föreningarna är bla. problematiken kring trafiksituationen, som parkeringsmöjligheterna på Skyttis. Med en växande verksamhet på de olika områdena ökar behovet att frigöra ytor för bil- och bussparkering. Teknikutvecklingen är en annan fråga som tagits upp, där web-baserade tjänster är ett krav som ställs speciellt i samband med större evenemang. Föreningarna har också uttryckt önskemål om att upprätta ett gemensamt forum på Internet med en egen hemsida för Skyttis och där samtliga föreningar finns med eller länkas till egna hemsidor. Boendemöjligheter redovisas som en brist i området och samtidigt som en viktig kvalitet om Skyttis ska marknadsföra sig som en potentiell plats för ungdomslägerverksamheter eller som tävlingsarena. I de avtal som tecknats med de föreningar som påtagit sig ett ansvar för skötsel av respektive arena, kan vissa punkter uppfattas som otydliga. Inom respektive förenings verksamhetsområde har följande nämnts; Fotbollsklubbarna tillsammans med gymnasieskolans fotbollsgymnasium är samstämmiga i frågan om betydelsen av att anlägga en fotbollshall. Friidrotten undersöker också möjligheterna till en inomhusarena. När det gäller skidverksamheten saknas vallabodar och för närvarande. finns bara en sådan på Skyttis. Vidare saknas kompletterande utrustning till konstsnöanläggningen. Skidskyttarna vill utveckla sin verksamhet från den nuvarande banan med ett skjutmål till en större anläggning i anslutning till befintlig skjutvall och blindering. För att Skyttis ska bli den portalarena som man önskar, krävs sammanfattningsvis en rad insatser, där en tydlig organisation med ett tydligt ledarskap på plats är betydelsefullt, samt att föreningarna på Skyttis finner samverkansformer. En översyn av fastighetsbeståndets kvalitet är nödvändig liksom en översyn av maskinparken och anläggningsutrustningen. 3. Skyttis ursprung och historia Redan innan Örnsköldsvik blev stad, hade idrotten tagit fart och den första skidtävlingen tros ha hållits redan Den första skidklubben, Örnsköldsviks skidklubb, bildades 1901 och 1905 såg IF Friska Viljor dagens ljus. Kommunens äldsta idrottsförening är dock Örnsköldsviks Segelsällskap, som bildades Liksom segelsällskapet har skytteföreningarna gamla anor. Redan 1858 bildades i Örnsköldsvik Sveriges första skjutförening, Norra Ångermanlands Skjutförening. Den hade militära förtecken, men 1896 startade Örnsköldsviks Skytteförening och 1898 kunde man inviga en ny skjutbana på det område som nu kallas Skyttis. Där uppfördes Skyttepaviljongen, vilken invigdes 24 augusti Här har vi det egentliga ursprunget till Skyttis!

5 5 (15) 3.1 Örnsköldsvik i början av 1900-talet Paviljongens placering är ungefär på nuvarande Skogsgatan. På fotot ca 200 meter till vänster om nuvarande Folkets Park.

6 6 (15) 3.2 Skyttepaviljongen

7 7 (15) 3.3 Aktiviteter Skyttisområdet har allteftersom utvecklats till att vara en central punkt för många idrotter och många stora idrottsevenemang har arrangerats här, bla. kan nämnas Svenska Skidspelen 1966 och 1980, och Juniorvärldsmästerskapen på skidor En rad svenska mästerskap på skidor har arrangerats, där den senaste hölls 1993, då Örnsköldsvik övertog mästerskapen från Borås. SM på skridskor har genomförts på Skyttis, liksom VM-semifinal i isracing och SM i friidrott för funktionshindrade. Stora friidrottsevenemang har genomförts flera gånger med svensk elit och världselit med idrottskändisar som ex. Ricky Bruch 1970 och Dick Fosbury, uppfinnaren av nuvarande hoppstil. Fotboll i superettan för herrar med Friska Viljor FC och damallsvenskan med Själevads IK har spelats på Skyttis helt nyligen. Den historiskt viktigaste händelsen är kanske ändå världens första Paralympiska spel som hölls i Örnsköldsvik Viktiga årtal Anläggningar/evenemang Skyttepaviljong 1898 Skidor, SM 1916, 1927,1937,1950,1967,1987, 1993(fr. Borås) Ishockey uterinken 1960 Elljusspår början av 1960-talet (man fick gå från Östra Livs) Skridskor SM 1966, 1974, 1984 Svenska Skidspelen 1966, 1990 Fotbollsanläggning, övre gräsplan 1968 Omklädningsbyggnad 1968 Friidrottsarena 1968, kolstybb från krossning av gamla tullhuset (låg vid nuvarande Arken) Första Paralympiska spelen någonsin 1976 JVM, skidor, backe 1980 Hoppbacke, revs mitten av1980-talet Allvädersbanor 1987 Skyttishallen (nr 200 i Sverige) 1988 Mässa, Örnexpo , Tennisbanor förvandlades till boulebanor 2001 Konstgräsplan 2004 Isracing, VM-semifinal 2004 Internationell skidanläggning med konstsnö och asfaltbanor 2008 Innebandyarena 2007 Folksam Cup på skidor (tidigare TV-skidan) 2008, 2009, 2010

8 8 (15) 4. Skyttis idrotts- och friluftsområde, orienteringskarta 5. Nulägesbeskrivning, kommunens verksamhet 5.1. Personal Personalansvaret ligger på Serviceavdelningen inom Tekniska Kontoret. Kultur- och fritidsförvaltningen köper en bastjänst som rör verksamhets- och fastighetsservice av Tekniska kontoret. Bastjänsten omfattar förutom fastigheterna inom Skyttisområdet även skötsel av ett antal arenor som bla. gräsplanen och grusplanen, konstgräsplanen, friidrottsarenan och delvis spårområdet. Dessutom ingår i avtalet även tillsyn av och skötsel av maskinparken, samt övrig driftsutrustning. Ansvaret för inomhusstädning av fastigheterna ligger också till största del på Tekniska Kontoret.

9 9 (15) Skötsel av övriga verksamhetsområden på Skyttis sker via de föreningar som bedriver verksamhet på respektive område, där avtal har tecknats mellan kommunen och aktuell förening. (se respektive verksamhetsområde i bilaga 1) Antalet anställda är två personer på heltid, samt en person på halvtid. Tillfälliga lösningar sker för att ordna akuta personalbehov. Arbetstiden är till vintertid och till sommartid. Alla kvällar i veckan från är det ensamarbete. Frågor som rör föreningarnas dagliga verksamhet på Skyttis hänvisas till Kultur- och fritidsförvaltningens fritidsavdelning. Frågor och beslut som innebär insatser av vaktmästarna fattas av Tekniska kontoret. Med två inblandade förvaltningar kan en otydlighet i beslutsvägarna upplevas, både från verksamma föreningar på Skyttis som från vaktmästarna, vilket har en negativ effekt på servicekvalitén. Trots det stora antalet föreningar som bedriver verksamhet inom det gemensamt geografiska området, finns ingen uttalad samarbetsorganisation mellan föreningarna. Inom Kultur- och fritidsförvaltningen finns två utbildade personer i validering, dvs. yrkesbedömning av idrottsplatsarbetare Maskiner, utrustning, övrig teknik En viss maskinpark finns på Skyttis för att sköta anläggningarna som pistmaskin för spårområdet, traktorer med tillbehör och 4-hjulingar. Behov finns av förbättring och förstärkning av maskinparken för att klara underhållet av anläggningarna. Det förråd av utrustning som är kopplade till de olika anläggningarna, exempelvis friidrottsarenan, har varit utsatt för högt slitage. Det saknas även utrustning i några fall och viss idrottsutrustning har fallit för åldersstrecket och kan innebära att personskador kan uppstå. Maskiner kan utlånas som stöd till andra föreningar i samband med exempelvis grässkötsel. Även annan uthyrning sker som aluminiumläktare mot en depositionsavgift. Genom den kvalitetsförändring som Skyttis genomgått, har detta fått till följd att det ställs krav på förbättrad teknik när det gäller telefoni, IT och ljud Byggnader Fastighetsbeståndet i Skyttisområdet består av både äldre och nyare byggnader och är följande; servicebyggnad med garage, kontor och omklädning, kanslibyggnad till konstgräsplanen, läktare till gräsplanen och konstgräsplanen, funktionärsbyggnad till friidrottsarenan, omklädningsbyggnad för isovalen, innebandyarena, curlinghall, ishall, pumphus till spårområdet. Träfasaden på några av dessa byggnader har delvis tappat sitt grundskydd och är i behov av åtgärder liksom läktarna. Omklädningsrummen i de olika byggnaderna, framförallt ishall och servicebyggnad är till stora delar i behov av en översyn. Energiförbrukningen är förhållandevis hög och även här bör en översyn göras. 6. Nulägesbeskrivning av föreningsverksamheter med respektive anläggning (se bilaga 1)

10 10 (15) 7. Analyser och slutsatser Skyttis med alla sina arenor är även en plats för lägerverksamheter som genomförs av de lokala och regionala föreningarna, men kan även vara en arena för organisationer på nationell/internationell nivå. Skyttisområdet skapar mervärden för andra aktörer i kommunen. Näringslivet med företag inom exempelvis tillverkningsindustrin som normalt inte har direkt koppling till den verksamhet som bedrivs på Skyttis, kan dra nytta av området genom att erbjuda anställda goda hälsofrämjande miljöer. Näringslivet kan också använda de evenemang som genomförs här som en mötesplats/forum för att kommunicera och utveckla samarbetsformer. Andra starka motiv är företagens intresse av anläggningen sett ur ett rekryterings- och marknadsföringsperspektiv. Genom den dragningskraft som Skyttis har, gynnas också besöksnäringen, där ett ökat inresande påverkar både handeln och boendenäringen positivt. Skyttisområdet är också ett friluftsområde, nära till naturen, för såväl friluftsorganisationer som för enskilda personer som vill vistas i det rikt förgrenade spårområdet. Skyttis spelar också en viktig roll ur ett socialt perspektiv. Dess placering mellan de två stora bostadsområdena gör att området blir en viktig mötesplats för alla, oavsett om man är föreningsaktiv eller är där som enskild individ. Ur ett folkhälsoperspektiv skapar området goda möjligheter till rekreation och hälsofrämjande aktiviteter. För att utveckla området kvalitativt, krävs dock en rad insatser inom olika områden. Dessa insatser kan vara strukturförändringar i verksamheten, men även investeringar och andra åtgärder i varierande omfattning. De åtgärder som hittills är gjorda, har bland annat gett ökade möjligheter till säsongsförlängning inom olika idrotter. Med rätt insats och med rätt använda kommunikationsmedel kan Skyttis med sina kvaliteter spela en viktig roll i utvecklingen av Örnsköldsvik som besöksort. Detta medför att det turistiska besökstalet kommer att öka och som i sin tur påverkar näringen inom bla. handeln och boendet i positiv riktning. Ett ökat inresetal till Örnsköldsvik kan också gynna möjligheterna till att stärka de kommunikations- och transportnät som finns, eller intresset av att skapa nya. En av Skyttis kvaliteter är alla de olika arenorna som finns inom området. -Kombinationen friidrottsanläggning och asfalterat spårområde erbjuder människor med funktionsnedsättning, handikappade och äldre människor, en ökad tillgänglighet och möjlighet till rekreation. Handikappidrotten har möjligheter till utmärkta tävlingsoch träningsförhållanden. -Innebandyn har fått fina utvecklingsmöjligheter med den nya inomhusarenan, som även kan användas till exempelvis mässor och utställningar. -Konstgräsplanen har gett fotbollen ett uppsving i dessa norrländska breddgrader. -Skidor på längden kan genomföras som året runt verksamhet i och med den nya internationella anläggningen med asfaltbanor, konstsnöanläggning och samtliga spårsträckor belysta.

11 11 (15) -Friidrotten, curlingen och ishockeyn har en omfattande verksamhet, men här krävs en rad insatser för att behålla en hög kvalitet i framtiden. -Skyttis friluftsområde har stärkts ytterligare genom de insatser som gjorts i spårområdet. Här finns mängder med stigar och spår att vandra på för både människor och djur. Vindskydd och grillplatser finns också, men även här krävs kompletteringar. Kvaliteten i friluftsområdet stärks ytterligare genom Friluftsfrämjandets verksamhet. -För skolverksamheten Skyttis är betydelsefull med alla sina arenor sammantaget. Skolan har uttryckt behov av att se över och förbättra möjligheterna för exempelvis idrottsgymnasierna och är intresserade av att vara delaktiga i utvecklingsprocessen. -Utrymme för utveckling av andra idrottsverksamheter och aktörer är fullt möjliga. Med de investeringar som gjorts på Skyttis under 2000-talet har intresset och engagemanget för området ökat väsentligt. Detta engagemang är en annan kvalitet på Skyttis, där man förutom att delta i olika aktiviteter, egna som föreningsledda, eller bara som åskådare, även har visat intresse för de utvecklingsmöjligheter som Skyttis har. Det stora intresset får dock till följd en ökad belastning på de olika arenorna. Det innebär också att slitaget på arenorna ökar, liksom på den utrustning som är kopplad till respektive arena. Konsekvensen blir ökade underhållskostnader. Kostnadsökningen ligger framförallt på den befintliga maskinparken, samt på kompletteringar och byte av utrustning och tillbehör. I övrigt är det detaljer inom de olika verksamheterna som måste ses över enligt vad som framkommit vid intervjuer med olika aktörer på Skyttis, se bilaga 1. En förstärkning av verksamhetsmedel för underhåll är en nödvändighet, men även en förstärkning av personalgruppen är betydelsefull för att klara de krav som ställs om Skyttis ska bli den portalarena som förväntas. Många synpunkter har lämnats under utredningstiden och en rad områden har nämnts, bla. personal och verksamhetsansvar. För att klara av att tillgodose de behov som finns med den komplexitet som området representerar, kan inte det övergripande ansvaret för drift och skötsel av området läggas på en enskild, ideell förening. Resultatet av möten med de olika aktörerna på Skyttis visar entydigt på ett fortsatt kommunalt huvudansvar. Otydligheten i kommunen mellan förvaltningarna när det gäller personal- och verksamhetsansvar, är dock något som föreningarna såväl som personalgruppen upplever frustrerande och måste ses över. Den del av arbetstiden som är ensamarbete är också den tid på dygnet när verksamheten är som störst bland föreningarna. Det löpande underhållet är eftersatt, till viss del beroende på personalbrist. Ett tydligt ledarskap på plats saknas. Utbildningsinsatser för såväl egen personal som för föreningarna är viktiga för Skyttisutvecklingen för att göra det möjligt att arbeta mot en kvalitetssäkring av den framtida verksamheten. Ett sådant kvalitetsarbete för Skyttis ska också kunna bli ledande för utvecklingsarbetet i föreningslivet i övriga kommunen.

12 12 (15) Maskinparken är inte komplett för att kunna sköta alla de anläggningar som finns här och kvaliteten på maskinerna varierar. Maskiner har ibland inhyrts från andra kommuner för att vid behov klara skötseln. Genom den kvalitetsförändring som Skyttis genomgår, får detta också till följd att krav även ställs på den teknik som kompletterar anläggningarna. Som exempel kan nämnas alla aktiva skidåkare, motionärer eller elit, som gärna vill veta temperatur, fuktighet, snömängd och information om spårpreparering. Hittills har en väderstation på Parkskolan använts och information om preparering meddelats via Hägglunds IoFK:s hemsida. Tävlingsarrangörer vill även ha snabb kommunikation när det gäller resultatrapportering osv. En tydlighet och förenkling av avgiftshanteringen för spårområdet vintertid är en nödvändighet. När det gäller samverkan mellan föreningarna har den i praktiken varit näst intill obefintlig med några undantag. För närvarande bedriver varje enskild förening sin verksamhet helt skild från andra föreningsverksamheter, utan någon form av samordning, samarbete, kunskapsöverföring etc. De aktiva föreningarna har uttryckt önskemål om att bilda ett anläggningsråd på Skyttis, där rådets uppgift är att vara just rådgivande och genom samarbete, erfarenhetsutbyte och gemensamma aktiviteter öka kvalitén i verksamheten. Anläggningsrådet kan även fungera som referensinstans till kommunen. Den utveckling som skett på Skyttis olika anläggningar som genererar ett ökat besökstal, har skapat ett behov av parkeringsplatser. Detta är särskilt tydligt i samband med idrottens säsongväxlingar. Här måste ytterligare markytor frigöras för att täcka det ökade behovet. Friluftsområdet på Skyttis representerar ett förhållandevis stort område, där flera tusen närboende personer har tillgång till området på bara några hundra meters avstånd. Friluftsområdet har rikt förgrenade spår, där variationen är allt från asfalterade banor till små stigar. Nyttjandegraden av området har efter spårområdets upprustning 2007 ökat betydligt. En kvalitetsökning bör ske i området i form av flera vindskydd, bänkar och bänkbord samt grillringar. För att öka tillgängligheten och aktivitetsmöjligheterna för bla. funktionshindrade, finns som styrande dokument handlingsprogrammet angående tillgänglig kultur- och fritidsverksamhet. Skyttis möjligheter har ökat väsentligt tack vare de investeringar som gjorts de senaste åren, men med det följer också ökade driftskostnader, vilket ställer ökade krav på intäkter. Förutom de intäkter som erhålls genom den tränings- och tävlingsverksamhet som pågår dagligen på Skyttis, kan evenemang ge möjligheter till uthyrningsintäkter. Detta kan i sin tur skapa förutsättningar till kostnadstäckning av verksamheten och ytterligare utveckling. Även andra aktiviteter som mässor, lägerverksamheter och tävlingar genererar intäkter. Strategiskt riktad marknadsföring är viktigt i sammanhanget. När det gäller tillfälliga evenemang/mästerskap som anordnas, är det en nödvändighet att samordning sker med de föreningar som dagligen bedriver verksamhet på Skyttis. Ett samarbete med presumtiva arrangörer kan även generera möjligheter till intäkter för den lokala föreningen. Örnexpo, som genomfördes i början av maj 2008 är ett exempel på hur området kan nyttjas. Det krävs dock samarbetsvilja mellan alla inblandade parter för att det skall fungera.

13 13 (15) Örnexpo 2008, innebandyarenan som utställningshall För att stärka Skyttis verksamhetområde är behovet stort av möjligheterna till ett enkelt boende för exempelvis lägerverksamheter. Ett boende med självhushåll i anslutning till Skyttis stärker kvalitén på Skyttisområdet betydligt. Framförallt övernattningsmöjligheter för barn och ungdomar, som normalt inte använder sig av hotellboende. Övikshem är villiga att se över förutsättningarna att använda en av de tre längorna som finns i Valhallaområdet, f d Stenhamraskolan. Här finns en mindre gymnastiklokal med duschar och omklädningsrum, en mindre matsal, kontor och förrådsutrymmen. Inga dyra nyinvesteringar behöver göras och här kan erbjudas boende i nära anslutning till tränings- och tävlingsarenan. Med förhållandevis enkla åtgärder kan alltså byggnaden förvandlas till ett boende som blir en viktig pusselbit i portalarenan Skyttis. I bostadsområdet finns en rad aktivitetsytor. Förutom dessa kan en särskild anpassad näridrottsplats placeras i området. Behovet av en sådan anläggning, som bygger på spontanitet, är stor. Den får verksamhetsmässigt inte vara föreningsstyrd på något sätt. En sådan anläggning kan bli ett bra komplement till Skyttis. Näridrottsplatsen ska vara placerad där barnen och ungdomarna bor, dvs. i bostadsområdet. Skötseln kan förslagsvis hanteras av den lokala hyresgästföreningen. I Övikshems verksamhetsbeskrivning står under Vision att Övikshem skall skapa ett ännu bättre boende. Under rubriken Affärsidé står att läsa att Övikshem skall vara kommunens mest attraktiva hyresvärd och erbjuda hyresgästen önskad service till rätt pris. Ett samarbete mellan Skyttis Idrotts-och friluftsområde och Övikshem kan skapa en win-win situation, där båda parter har kvalitéer att erbjuda varandra.

14 14 (15) Skyttis är alltså betydelsefull inte bara för föreningarna som bedriver sin verksamhet där med bredd- och elitidrott, utan är även genom sin centrala placering viktig för de boende i närområdena Valhalla och Sörliden. Enligt en enkät som gjordes 2007, där elever från årskurs 5-9 fick svara på frågor, framkom tydligt Skyttis betydelse för de barn och ungdomar som bor i närområdet. Tidigare har det funnits fritidsgårdar både på Valhalla/Stenhamra och också Sörliden med kommunalt anställd personal. Numera finns ingen tydlig samlingsplats för de ungdomar som bor i närområdet. Många av dessa ungdomar är dessutom av annan nationalitet än svensk med tonvikt på utomeuropeisk. Likväl som att stora idrottsmästerskap arrangeras här, kan Skyttis även fungera som en central punkt och katalysator för närområdet, en mötesplats för alla. Skyttis kan också vara anledningen till att ytterligare lokala mötesplatser anordnas ute i närområdet Skyttis kan vara den anledning som gör att området förenas och utvecklas.. Närheten till Skyttis och de lokaler som finns här, gör det också möjligt att kunna erbjuda ledarledda motions- och hälsofrämjande aktiviteter dagtid. Här får vi ett större nyttjande av den kapacitet som Skyttis har i form av alla de olika arenorna. För att klargöra Skyttis roll med detta mera komplexa innehåll, krävs en tydlig styrning och ett tydligt ansvar. Kommunens Kultur- och fritidsförvaltning har en viktig uppgift att utveckla Skyttis inte bara som idrottsplats, utan även som mötesplats med ett pedagogiskt ansvar för utvecklingen i närområdena. För att Skyttis ska bli den portalarena som man önskar, krävs alltså en rad insatser, där en tydlig organisation med ett tydligt ledarskap på plats är betydelsefullt. Samtidigt måste föreningarna på Skyttis finna samverkansformer. En översyn över fastighetsbeståndets kvalitet är nödvändig liksom en översyn över maskinparken och anläggningsutrustningen. Kultur- och fritidsförvaltningen Fritidsavdelningen Lars Söderlind

15 15 (15) 8. Referens Uppdragsavtal Tekniska kontoret bastjänster, Fritidsavdelningen 2007 Enkät, Fritids- motions- och idrottsintresset Sörliden åk 5-7, Fritidsavdelningen 2007 SISU Idrottsutbildarna i Örnsköldsvik, förslag till kompetensutveckling, Fritidsavdelningen 2008 Förslag, handlingsplan gällande Kultur- och fritidsverksamheter för alla, Fritidsavdelningen, 2008 Ny skidskyttevall i anslutning till rullskidbanan, Örnsköldsviks Skidskytteförening 2007

en samlingsplats för möten mellan friluftsliv, bredd- och elitidrott

en samlingsplats för möten mellan friluftsliv, bredd- och elitidrott en samlingsplats för möten mellan friluftsliv, bredd- och elitidrott Skatten i skogen det händer mycket i örnsköldsvik En händelse som skett successivt och med hjälp av många krafter är upprustningen av

Läs mer

Kompetensutveckling evenemang

Kompetensutveckling evenemang Kompetensutveckling evenemang Innehåll: Fakta sid 3 Kartläggning sid 4 Reflektioner sid 4 Exempel på evenemang sid 6 Resultat sid 7 Exempel på utveckling sid 8 Eventarrangörer från idrotten sid 9 Kompetensutveckling

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2014-2015

Verksamhetsinriktning 2014-2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 2 Verksamhetsinriktning 2014-2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 3 Vårt uppdrag Norrbottens Idrottsförbund är en samlande kraft för länets idrott. Vi stöder föreningar

Läs mer

Framtidsforum 2014-2023

Framtidsforum 2014-2023 Framtidsforum 2014-2023 Fritidsnämnden Innehåll sida Bakgrund & revideringsarbetet 3 Dokumentbeskrivning 4 Prioriteringsgrupp 1 5 Prioriteringsgrupp 2 7 Prioriteringsgrupp 3 10 Totalsammanställning 13

Läs mer

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv.

Våra utmaningar handlar om att skapa ett Borlänge som blir långsiktigt och framgångsrikt ur ett ekonomisk, ekologiskt och socialt perspektiv. Borlänge kommun Strategisk plan 2016-2019 och budgetramar 2016-2018 Borlänge möter framtiden Borlänge är en kommun med stora möjligheter. Här finns goda kommunikationer, stora utbildningsmöjligheter, en

Läs mer

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Soldalaskolan, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 UTBILDNINGSINSPEKTIONENS SYFTE Skolverkets utbildningsinspektion skall bidra till kvalitetsförbättring genom att bedöma hur verksamheterna

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Biathlon till Beste Bror!

Biathlon till Beste Bror! Biathlon till Beste Bror! Vi vill hitta nyckeln till Norsk vinteridrottsturism via regionens skidskytte- och längd anläggningar. I dag finns en rad destinationer i regionen som aktivt jobbat med profileringen

Läs mer

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se

Fritidsnämnden HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN. Beslutad 2008-01-30. www.hassleholm.se Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Beslutad 2008-01-30 www.hassleholm.se HÄSSLEHOLMS KOMMUN FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 (8) Fritids- och idrottspolitiskt måldokument Fritidsnämnden Hässleholms

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan

Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan Policydokument för svensk fotbolls agerande i konstgräsfrågan Svenska Fotbollförbundets styrelse beslutade 2007 att tillsätta en projektgrupp för att utarbeta ett förslag till policydokument för svensk

Läs mer

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern

Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Kommunstyrelsen 2015-01-14 1 (12) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 Evenemangsstrategi för Eskilstuna kommunkoncern Fastställd av Eskilstuna kommunfullmäktige 2014-11-27

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-05-20. Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2015-05-20. Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 84 Utökning av driftmedel för investering i elljusspåret KS-2015/281 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att tillskjuta

Läs mer

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017

Strategi 2020 och Verksamhetsinriktning 2015 2017 Strategi 2020 och Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta och vara fysiskt aktiva SAMMANFATTNING Detta dokument

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko

Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Så tycker partierna i Stockholm om skridsko Eftersom vi just nu har flera frågor inom skridskosporten som ligger på politikernas bord och det snart är val så gick skridskoföreningarna tillsammans med skridskoförbundet

Läs mer

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12

Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidspolitiskt program 2008-2014 Antaget av fritidsnämnden 2007-11-12 Fritidskontoret Enhet/Handläggare Sören Karlström Datum Beteckning 2007-11-12 07/0032 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015

Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Idrottspolitiskt program för Linköpings kommun 2008-2015 Innehåll 1. Inledning...................................3 2. Vision för idrotten i Linköping.................4 3. Idrottspolitiskt program för Linköpings

Läs mer

Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning

Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning Fritidskontoret Enhet/Handläggare Stefan Herre Eriksson Datum Beteckning 2013-04-22 FRN2013.0011 Fritidspolitiskt program för Skövde kommun 2008-2015 Inledning I det goda samhället ska så många medborgare

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten SDF konferens 22-23 november 2013 Dokumentation av grupparbeten Vi finns till för er! Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna arbetar för att stötta och serva föreningar och SDF. Vi vill vara

Läs mer

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/

2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ 2014; ca 445 000 elever är inskrivna i verksamheten 2012; 83% av eleverna i åldersgruppen 6-9 år och 17% i åldern 10-12 år 2012; 20,1 elev/ årsarbetare 2014; 13,1 elev/ anställd 2014; 41,1 elev/avdelning

Läs mer

Program idrottsturism

Program idrottsturism Program idrottsturism Beslutat av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 50. DESTINATION KALMAR AB Box 611, 391 26 Kalmar, (Ölandskajen 11) tel 0480 45 34 00 fax 0480 45 34 09 www.kalmar.se/turism PROGRAM

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Verksamhetsplan 2014 Lomma Ridklubb Lomma Ridklubb är en aktiv ideell förening som i år firar 40-årsjubileum. Föreningen bedriver en av Svenska Ridsportförbundet certifierad ridskola, för

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn

Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Till Stadsbyggnadskontoret Diarienummer 09/0841 Avenyföreningens synpunkter på Gatugestaltningsarbetet för Avenyn Avenyföreningen har ca 230 medlemmar på och kring Avenyn. Medlemmarna är företag och fastighetsägare

Läs mer

POLICY - Umeå City IBF -

POLICY - Umeå City IBF - POLICY - Umeå City IBF - Umeå City IBF:s policy finns till för att visa vad Umeå City IBF står för. All verksamhet och alla beslut som tas på alla nivåer i Umeå City IBF ska bedrivas och tas i enlighet

Läs mer

Motionsidrott för glädje och gemenskap

Motionsidrott för glädje och gemenskap Motionsidrott för glädje och gemenskap Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöksadress: Fiskartorpsvägen 15A, 114 73 Stockholm Telefon växel: 08-699 60 00 info@korpen.se Hemsida: www.korpen.se Lär

Läs mer

Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy

Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy Löfströms gymnasium Elitidrottsinriktning med profil innebandy Verksamhetsbeskrivning Sammanfattning Löfströms gymnasium erbjuder idag en högkvalitativ och framgångsrik satsning på innebandy. För att säkerställa

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Kultur, fritid och rekreation

Kultur, fritid och rekreation Kultur, fritid och rekreation 153 154 KULTUR MÅLSÄTTNING - Det ska finnas förutsättningar för ett rikt kulturellt utbyte inom kommunen - Kommunen ska sträva efter att bli ett filmcentrum i regionen - Ett

Läs mer

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning

Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning PM KULTUR- OCH FRITIDSKONTORET 2006-03-13 Ann-Kristin Andén Utredare 08-550 21974 ann-kristin.anden@sodertalje.se Kultur- och fritidsutbudet i Södertälje en brukarundersökning Inledning På uppdrag av kultur-

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete

Plan för systematiskt kvalitetsarbete Plan för systematiskt kvalitetsarbete Fastställd bun 20150901 77 dnr 2015/361-607 Plan för systematiskt kvalitetsarbete 2 Innehåll Utgångspunkt att öka barns och elevers måluppfyllelse. Kompetens för livet,

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2011 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt

Kolbodabaden AB. Företagsbeskrivning. Konfidentiellt Kolbodabaden AB Företagsbeskrivning Konfidentiellt Företagsbeskrivning Syftet med denna företagsbeskrivning är att ge en översiktlig information angående verksamheten och att intressenter skall beredas

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

Verksamhetsplan, Ekängens IF. Verksamhetsåret 2015

Verksamhetsplan, Ekängens IF. Verksamhetsåret 2015 Verksamhetsplan, Ekängens IF Verksamhetsåret 2015 2 (7) 1 Innehåll 2 Föreningsutveckling 2015... 3 2.1 Administration... 3 2.1.1 Ekonomi... 3 2.1.2 Byggnader och planer... 3 2.1.3 Marknadsföring och varumärke...

Läs mer

Motion till Förbundsmötet 2014. Motion nr 1 Nationell Idrottsutbildning, gymnasiesamarbete

Motion till Förbundsmötet 2014. Motion nr 1 Nationell Idrottsutbildning, gymnasiesamarbete Motion till Förbundsmötet 2014 Ankom 13 11 24 114 73 Stockholm Motion nr 1 Nationell Idrottsutbildning, gymnasiesamarbete Bakgrund: har aldrig engagerat sig i idrottsgymnasier i någon form. S.k. profilerade

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor

STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor STRATEGI- OCH HANDLINGSPLAN FÖR KULTURARBETE I GULLSPÅNGS KOMMUN - kultur som tillväxtfaktor GULLSPÅNGS KOMMUN - DÄR KOMMUNEN OCH FÖRENINGSLIVET SKAPAR KULTUR TILLSAMMANS FÖR ATT ÖKA TILLVÄXTEN PROJEKTPLAN

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningens prioriteringar avseende investeringar och reinvesteringar i verksamheten 2013-2015

Kultur- och fritidsförvaltningens prioriteringar avseende investeringar och reinvesteringar i verksamheten 2013-2015 Dnr KFN-2012-597 Dpl 10 sid 1 (5) KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Strategisk Stab Tjänsteskrivelse 2012-11-20 Anders Holmquist, 054 540 2520 anders.holmquist@karlstad.se Kultur- och fritidsnämnden Kultur-

Läs mer

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg

PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg 1 (11) PM Parkeringsutredning för centrala Gustavsberg Bakgrund och Syfte Denna parkeringsutredning är genomförd på uppdrag av Värmdö kommun och syftar till att klargöra parkeringsbehovet kring Gustavsbergs

Läs mer

Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan

Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan Fritidsnämnden 2008 06 04 54 124 Fritidsnämndens arbetsutskott 2008 05 21 35 73 mötesplatsbjörx.p06 Dnr 08.77 008 Medborgarförslag om mötesplatser i bostadsområdet Björkskatan Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134

Kultur- och fritidspolitiskt program. Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Kultur- och fritidspolitiskt program Kumla kommun, 2015-2025 Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-17 134 Innehåll 1. Inledning 3 2. Varför ett kultur- och fritidspolitiskt program 4 3. Möten som utvecklar

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 1 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Skolområde 3 Junibacken och Ängens Förskolor 2014-2015 Förskolechef: Carin Hagström 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1Det systematiska kvalitetsarbetet... 3 1.2 Kvalitetshjul...

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse

Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Granskning av redovisad måluppfyllelse i 2010 års förvaltningsberättelse Rapport nr 39/2010 Mars 2011 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning...

Läs mer

Tennisbana pa a ngen i Sjö berg Ö nskema l fra n böenden

Tennisbana pa a ngen i Sjö berg Ö nskema l fra n böenden Tennisbana pa a ngen i Sjö berg Ö nskema l fra n böenden Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Beskrivning av förslag... 4 2.1 Tennisplan... 4 2.2 Bollplank vid tennisplan... 4 3 Intressenter... 5 3.1 Sollentuna

Läs mer

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå!

Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Tillsammans får vi fler att välja Skellefteå! Ett häfte om VISIT SKELLEFTEÅ - om organisationen, medlemskapet och det gemensamma arbetet mot ett attraktivare Skellefteå. VARFÖR TURISM? Turism är en exportindustri

Läs mer

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten

Granskning av kultur- och fritidsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Lisa Åberg Granskning av kultur- och fritidsverksamheten Torsås kommun Innehållsförteckning 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.3. Avgränsning... 1 1.4. Metod... 1

Läs mer

HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE

HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE HÖSTEN 2014 - VÅREN 2015 WWW.SKANEIDROTTEN.SE OM SKÅNEIDROTTEN Skåneidrotten är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala företrädare i Skåne. Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes

Läs mer

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun 31 oktober 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Möjligheten till fritids och kulturaktiviteter för personer boende i gruppbostäder

Möjligheten till fritids och kulturaktiviteter för personer boende i gruppbostäder Möjligheten till fritids och kulturaktiviteter för personer boende i gruppbostäder Dnr: 701-13996-2009 Sociala enheten FÖRORD Länsstyrelsen har enligt 26 lag om stöd och service för vissa funktionshindrade,

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet

Annan pedagogisk verksamhet Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Annan pedagogisk verksamhet Bestämmelser om pedagogisk verksamhet har ett eget kapitel i skollagen Det ställs övergripande krav och kvalitetskrav på verksamheten

Läs mer

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll

Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll Verksamhetsmanual Hörnefors IF Fotboll 2 Verksamhetsprinciper... 3 Lagstruktur HIF fotboll... 4 Organisation runt barnidrotts- och ungdomslagen... 5 Tränare... 5 Lagledare... 5 Föräldragrupp... 5 Ekonomi...

Läs mer

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007

Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 1(5) Helena Forssell 0155-26 41 19 Eskilstuna kommun Vuxennämnden 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt 13 kap. 2 socialtjänstlagen på Florettens gruppboende i Eskilstuna kommun, den 3 och 4 juli 2007 Bakgrund

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Orienteringens idé Orientering är: En tuff idrott med höga krav på god fysik och starkt psyke. En spännande tävlingsidrott för barn och vuxna i alla åldrar. En rolig motionsform med

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

jänstebeskrivning, insatser för vuxna Antagna av Socialnämnden 2005-12-14, 184. Reviderade/kompletterade 2006-03-22, 35.

jänstebeskrivning, insatser för vuxna Antagna av Socialnämnden 2005-12-14, 184. Reviderade/kompletterade 2006-03-22, 35. T jänstebeskrivning, insatser för vuxna Antagna av Socialnämnden 2005-12-14, 184. Reviderade/kompletterade 2006-03-22, 35. Tjänstebeskrivning; insatser för vuxna Dnr. 05/SN 0244 05/SN H 01055 Målgrupp:

Läs mer

Nya idrottsanläggningar i Ekängen. Ekängens IF

Nya idrottsanläggningar i Ekängen. Ekängens IF Nya idrottsanläggningar i Ekängen Ekängens IF 1 Bakgrund Styrelsen i Ekängens IF har under 2012 utvärderat flera alternativ till lösningar på bristen på anläggningar i Ekängen Efter ett besök hos Lindö

Läs mer

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum

Aktivitetslokal i Fisksätra centrum 2015-09-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/157-828 Fritidsnämnden Aktivitetslokal i Fisksätra centrum Förslag till beslut 1. Aktivitetslokalen i Fisksätra ska vara tillgänglig för föreningar som i samverkan

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport e'n Skolinspektionen efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av förskolans pedagogiska verksamhet vid Kungsbyns förskola belägen i Västerås kommun 1(14) Beslut I detta beslut med tillhörande

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Äldrestrategi 2013-16

Äldrestrategi 2013-16 Äldrestrategi 2013-16 Socialnämndens vägval för att skapa förutsättningar för ett värdigt liv i välbefinnande 1 2 Innehåll Självbestämmande! 4 Ett rikt socialt liv och ett aktivt åldrande 5 Förebyggande

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

Riktlinjer för tidsfördelning sporthallar, gymnastiksalar, fotbollsplaner samt isytor

Riktlinjer för tidsfördelning sporthallar, gymnastiksalar, fotbollsplaner samt isytor Riktlinjer för tidsfördelning sporthallar, gymnastiksalar, fotbollsplaner samt isytor Innehållsförteckning Barnkonventionen och idrotten VILL... 2 Riktlinjernas syfte... 2 Allmänna fördelningsregler...

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård

Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1. Utvecklingssatsning - skärgård Handlingsprogram september 2007 för inriktningsmål 1 Utvecklingssatsning - skärgård Version maj 2009 Handlingsprogram för skärgårdsutveckling Utvecklingssatsning Inledning och bakgrund Söderhamns skärgård

Läs mer

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015

Förskola 2013/2014. Hållbar utveckling. Sofia Franzén Kvalitetscontroller. Augusti 2015 Förskola 2013/2014 Hållbar utveckling Sofia Franzén Kvalitetscontroller Augusti 2015 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se Innehåll Rapportens huvudsakliga innehåll...

Läs mer

Ett medborgarförslag på friskvårdssatsning som berikar vår kommun!

Ett medborgarförslag på friskvårdssatsning som berikar vår kommun! Ett medborgarförslag på friskvårdssatsning som berikar vår kommun! Perfekt reklamläge vid kommande motorväg ULRICEHAMNS BOULECENTER Se bilagda hallförslag Ulricehamn - en vintersportort När Hökerums boulehall

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 1 Bidragsberättigad förening... 1 Handlingar... 1 Ej bidragsberättigad förening... 2 Övrigt... 2 MEDLEMSBIDRAG FÖR FÖRENINGAR FÖR FUNKTIONSNEDSATTA... 2... 2... 2 VERKSAMHETSBIDRAG...

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

IFK Luleå vill vara framgångsrika och föredömliga även utanför fotbollsplanen.

IFK Luleå vill vara framgångsrika och föredömliga även utanför fotbollsplanen. Samhällsengagemang IFK Luleå vill vara framgångsrika och föredömliga även utanför fotbollsplanen. Samhällsengagemang och ansvar är viktiga värden för oss och vi vill med vår verksamhet bidra till ett bättre

Läs mer

REMISS. REMISS Vision Kvibergs Park. Idrott & förening

REMISS. REMISS Vision Kvibergs Park. Idrott & förening REMISS Vision Kvibergs Park Idrott & förening Kvibergs Park är Sveriges främsta mötesplats där idrott, hälsa, kultur och utbildning förenas. Här skapas glädje, gemenskap och meningsfull fritid som bidrar

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark

Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark KS 16 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Eva Sterte 2012-05-10 KSN-2012-0641 Jan Malmberg Mats Sandmark Kommunstyrelsen Uppsala Innebandyallians och Upsala Friidrott: Ansökan

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖRSLAG TILL NY MULTIHALL I SKOGÅS 2010-06-25

AVSIKTSFÖRKLARING FÖRSLAG TILL NY MULTIHALL I SKOGÅS 2010-06-25 AVSIKTSFÖRKLARING FÖRSLAG TILL NY MULTIHALL I SKOGÅS 2010-06-25 Innehållsförteckning Sid 1.Bakgrund Skogås Rackethall. 1 2. Skogås översikt. 2 3. Den nya hallen, en multihall! 2 4. Ny lokalisering. 3 5.

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

Mycket goda studieresultat

Mycket goda studieresultat Geflle Montessoriiskollas viisiion Vi har skapat en vision för att bli en riktigt bra skola, en av Sveriges bästa när det gäller trygghet och elevernas kunskaper. För att klara detta behöver vi en vision

Läs mer

MALMÖ STADS IDROTTSGYMNASIER Samlad information om dina möjligheter att kombinera idrott och studier

MALMÖ STADS IDROTTSGYMNASIER Samlad information om dina möjligheter att kombinera idrott och studier MALMÖ STADS IDROTTSGYMNASIER Samlad information om dina möjligheter att kombinera idrott och studier IDROTTSKLASSER Specialutformade program med idrottsinriktning Naturvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer