RUTINER OCH SYSTEMREVISION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RUTINER OCH SYSTEMREVISION"

Transkript

1 Utgåva 5 Datum Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH I FARLIG NÄRHET AV SPÅR... 2 HÄLSOKONTROLLER... 2 ÖVERSYN AV SÄKERHETSSTYRNINGENS STYRANDE DOKUMENT... 2 AVIKELSHANTERING... 2 AVVIKELSER VID BESIKTNING AV FASTA BANANLÄGGNINGAR... 3 AVVIKELSER VID OLYCKOR OCH TILLBUD... 3 AVVIKELSER VID ARBETE I SPÅR ELLER I FARLIG NÄRHET AV SPÅR... 4 AVVIKELSER VID NYBYGGNATION OCH FÖRÄNDRING AV FASTA BANANLÄGGNINGAR... 4 AVVIKELSER I TRAFIK... 5 KUNSKAPS- OCH ERFARENHETSÅTERFÖRING FRÅN AVVIKELSER... 5 ANSVAR OCH RAPPORTERING AV AVVIKELSER... 6 UPPFÖLJNING AV SYSTEMREVISIONER... 6 LEDNINGENS GENOMGÅNG... 6 RAPPORTERING TILL TRANSPORTSTYRELSEN... 7 FÖRÄNDRING AV SÄKERHETSSTYRNINGEN... 7 GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER Syftet med rutiner och systemrevision är att säkerställa att det regelbundet sker en översyn samt säkerhets- och underhållsbesiktning av de fasta bananläggningarna samt att systemrevisioner av säkerhetsstyrningssystemet för att trygga en säker verksamhet. Målsättningen med systemrevisionerna är att förstå anläggningarnas behov av underhåll, säkerhetsstyrningens eventuella brister samt förstå organisationens säkerhetskultur. Resultaten från systemrevisionerna ska sedan ligga till grund för underhållsbehoven samt förändringar i säkerhetsstyrningssystemet och därmed verksamhetens möjligheter att uppfylla målen avseende säkerheten.

2 Utgåva 5 Datum Sida 2 (7) Översyn och besiktningar av de fasta bananläggningarna Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genomföra översyn och besiktningar av de fasta bananläggningarna enligt de rutiner som specificeras i banstandard för att säkerställa att anläggningarna är säkra samt att arbetet med anläggningarna sker på ett säkert sätt. Kontroll av arbete och fordon i spår och i farlig närhet av spår Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genomföra kontroller av de entreprenörer och leverantörer till trafikkontoret som arbetar i spår eller i farlig närhet av spår för att följa upp att de följer uppsatta regler och förordningar samt att arbetena är säkra för tredje man. Hälsokontroller Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genomföra hälsokontroller av de entreprenörer och leverantörer till trafikkontoret som arbetar i spår eller i farlig närhet av spår enligt uppsatta lagar och förordningar. Översyn av säkerhetsstyrningens styrande dokument Planeringsledarna för Spårsäkerhet samt Spårkonstruktion ansvarar för att genomföra systemrevisioner av styrande dokument inom respektive ansvarsområde vartannat år eller vid behov. AVIKELSHANTERING Avvikelser som förekommer i anläggningen respektive i arbetet med anläggningen hanteras inom olika delar av SÄO beroende på avvikelsens art och hur avvikelsen identifieras. Det finns dokumenterade processer och styrande rutiner för: - avvikelser vid besiktning av fasta bananläggningar - avvikelser vid olyckor eller tillbud - avvikelser vid arbete i spår eller i farlig närhet till spår - avvikelser vid byggnation eller förändring av spåranläggning - avvikelser i trafik

3 Utgåva 5 Datum Sida 3 (7) Avvikelser vid besiktning av fasta bananläggningar Säkerhetsstyrningen specificerar ett flertal olika typer av besiktningar som har till syfte att identifiera förändringar i anläggningen som behöver åtgärdas för att säkerställa att anläggningen uppfyller standard. - Underhållsbesiktning - Ibruktagandebesiktning - Slutbesiktning - Kontrollbesiktning - Tillfällig besiktning Varje besiktning följer samma grundläggande rutin och är specificerad i Säkerhetsstyrningen (SÄO- KAP-12). Rutinen föreskriver att avvikelser som identifieras vid besiktning av en anläggning ska dokumenteras i besiktningsdokumentationen där graden av avvikelse ska framgå. Besiktningsmannen har möjlighet att ta anläggningen ur drift om en allvarlig avvikelse föreligger. Besiktningsdokumentationen lagras så att dokumentationen är tillgänglig för besiktningsmannen, byggledaren samt trafikkontoret. Vid möten med funktionsentreprenören rapporteras och återkopplas besiktningspunkter, störningar och felanmälningar som en stående punkt på agendan. Avvikelser vid olyckor och tillbud Vid varje händelse så som haveri, urspårning, olycka eller tillbud till olycka ska detta rapporteras till Trafikverkets Trafikledning som larmar enligt beslutad larmlista och informerar Trafikledningen vid Göteborgs Spårvägar. Trafikledningen vid Göteborgs Spårvägar agerar enligt säkerhetsstyrningens bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud (SÄO-KAP-13). Utredning av olyckor och tillbud är en gemensam rutin mellan Trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar, där Göteborgs Spårvägar har ansvaret att leda utredningen enligt ingånget avtal med Trafikkontoret. Utredningen omfattar en teknisk undersökning av bana, kontaktledning och signal och föreskriver att avvikelser rapporteras till trafikkontoret. Rapporter från utredningar samt alla olyckor och tillbud dokumenteras av Göteborgs Spårvägar och följs upp tillsammans med Trafikkontoret, dels i anslutning till olyckan enligt rutin och dels vid samverkansmöten.

4 Utgåva 5 Datum Sida 4 (7) Vid möten med funktionsentreprenören och trafikutövaren rapporteras och återkopplas olyckor, tillbud och säkerhet som en stående punkt på agendan. Avvikelser vid arbete i spår eller i farlig närhet av spår Enligt bestämmelser för arbete i spår (SÄO-KAP-7) ska observerade avvikelser rapporteras till Trafikverkets Trafikledning och Trafikkontoret där Planeringsledare för Spårsäkerhet ansvarar för rapporterade avvikelser. Planeringsledaren ansvarar för att säkerställa att rapporterade avvikelser noteras i händelseregistret och vidtar nödvändiga åtgärder. Rapporterade avvikelser följs upp vid arbetsplatsträffar, skyddsronder och byggmöten. Om en avvikelse har en hög allvarlighetsgrad följer planeringsledaren upp avvikelsen i anslutning till mottagen rapport. Trafikkontoret ska även utföra kontroller av arbete i spår och i farlig närhet till spår i syfte att kontrollera att entreprenörer följer de regler som det åligger entreprenören att följa. Avvikelser dokumenteras av Trafikkontoret som rapporterar och återkopplar avvikelserna dels vid arbetsplatsträffar, skyddsronder och byggmöten och dels i anslutning till kontrollen om avvikelsen bedöms som allvarlig. Avvikelser vid nybyggnation och förändring av fasta bananläggningar Vid all nybyggnation eller förändring av en anläggning ska en riskanalys genomföras enligt säkerhetsstyrningens anvisningar i säkerhetsplan och säkerhetsbevisning (SÄO-KAP-6) och i de fall nya komponenter används ska dessa godkännas enligt rutinen som specificeras i Banstandard konstruktion och underhåll (BAN-KAP-K3.7.13). I samband med nybyggnation eller förändring av en anläggning har Trafikkontoret möjlighet att godkänna en avvikelse mot standard enligt anvisningar i säkerhetsstyrningens säkerhetsplan och säkerhetsbevisning (SÄO-KAP-6). Innan en ny eller förändrad anläggning kan tas i bruk måste anläggningen enligt säkerhetsstyrningens anvisningar för säkerhetsplan och säkerhetsbevisning (SÄO-KAP-6) godkännas av Trafikkontoret och som underlag till beslutet skall det finnas en ibruktagningsrapport där det skall framgå om det finns nya och godkända avvikelser i spåranläggningen.

5 Utgåva 5 Datum Sida 5 (7) Avvikelser i trafik Enligt avtal mellan Trafikkontoret och Trafikverket, ansvarar Trafikverket för trafikledning av Trafikkontorets industrispår. Trafikverket rapporterar alla inkomna avvikelser till Trafikledning vid Göteborgs Spårvägar som ansvarar för att notera alla avvikelser som inträffar under trafikering i anläggningen i ett händelseregister. All personal som arbetar i eller vid anläggningen ska snarast rapportera till Trafikverkets trafikledning om de bedömer att något kan vara en fara för säkerheten. Trafikledning vid Göteborgs Spårvägar ansvarar för att avvikelser som är relaterade till anläggningen, Arbete inom anläggningen samt Arbetsfordon återkopplas till Trafikkontorets planeringsledare. Avvikelser som kan påverka trafiksäkerheten som inkommer via Stadens kontaktcenter rapporteras enligt stadens rutiner till Planeringsledare eller till Funktionsentreprenören. Planeringsledare och Funktionsentreprenören ansvarar för att säkerställa att avvikelsen noteras i händelseregistret, vidta nödvändiga åtgärder samt återkoppla. Vid möten med trafikutövare och funktionsentreprenör rapporteras och återkopplas besiktningspunkter, störningar och felanmälningar som en stående punkt på agendan. Kunskaps- och erfarenhetsåterföring från avvikelser Vid genomförande av ett investerings- eller reinvesteringsprojekt inom Trafikkontoret ska projektet genomföras enligt Trafikkontorets projekt, där processen säkerställer att genomförandet sker i enlighet med säkerhetsstyrningen om projektet medför förändringar eller nybyggnation på anläggningen. Trafikkontorets processer specificerar att efter produktionsavslut ska en kunskaps och erfarenhetsåterföring äga rum där Planeringsledarna för spårvägen ska delta om projektet inkluderat förändringar eller nybyggnation av anläggningen. Vid kunskaps- och erfarenhetsåterföringen återkopplas avvikelser som projektet noterat under genomförandet till planeringsledarna för spårvägen.

6 Utgåva 5 Datum Sida 6 (7) Ansvar och rapportering av avvikelser Enligt Säkerhetsstyrningen (SÄO-KAP-4) ansvarar Trafikkontorets planeringsledare för de avvikelser som rapporteras via Samverkansmöten, Byggmöten, Besiktningar etc och som är relaterat till deras ansvarsområde. - Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att avvikelser som rapporteras på anläggningen samt avvikelser som kommer via samverkansmöten med Göteborgs Spårvägar och Trafikledning åtgärdas och dokumenteras. Planeringsledaren ansvarar vidare för de avvikelser som rapporteras på Arbete inom anläggningen, Hälsokontroll, Utbildning och Arbetsfordon åtgärdas och dokumenteras. - Planeringsledaren för Spårkonstruktion ansvarar för att avvikelserna relaterat till bananläggningens konstruktion samt Funktionsentreprenörens organisation för felavhjälpning samt olycks- och skadehantering. I enlighet med säkerhetsstyrningens rutiner och systemrevision (SÄO-KAP-5) är planeringsledarna ansvariga för att sammanställa och rapportera alla mottagna avvikelser vid ledningens genomgång. Avvikelserna ska sedan ligga som grund till justeringar av anläggningens verksamhetsmål. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar även för att sammanställa en årlig olycksrapport till Transportstyrelsen i enlighet med de riktlinjer som föreskrivs i Transportstyrelsens föreskrifter om olycksrapportering för tunnelbana och spårväg (TSFS 2011:87). UPPFÖLJNING AV SYSTEMREVISIONER Ledningens genomgång Enhetschefen för Gator och Spår ska årligen kalla till Ledningens genomgång. Vid ledningens genomgång skall Planeringsledarna för Spårsäkerhet samt Spårkonstruktion rapportera resultaten från genomförda systemrevisioner, avvikelser, kontroller, besiktningar samt måluppfyllnad. Vid ledningens genomgång skall reviderade mål fastställas samt beslut fattas för budget och resurser för det fortsatta säkerhetsarbetet med trafikkontorets fasta bananläggningar.

7 Utgåva 5 Datum Sida 7 (7) Rapportering till Transportstyrelsen Planeringsledaren för Spårsäkerhet ska senast den 31:a mars skicka in en årlig olycksrapport till Transportstyrelsen i enlighet med de riktlinjer som föreskrivs i Transportstyrelsens föreskrifter om olycksrapportering för järnväg (TSFS 2011:86). Innehållet skall skickas på av Transportstyrelsen upprättad mall som finns på Transportstyrelsens hemsida. FÖRÄNDRING AV SÄKERHETSSTYRNINGEN All personal inom trafikkontoret, entreprenörer och leverantörer som arbetar med trafikkontorets fasta bananläggningar har skyldighet att rapportera avvikelser samt förbättringsförslag som kan förbättra säkerhetsstyrningen och stärka säkerheten vid de fasta bananläggningarna. Förslagen ska rapporteras enligt rutinen i Tabell 1Tabell 1 för Ändring av säkerhetsstyrning. Tabell 1 - Rutin för ändring av säkerhetsstyrningen Steg Beskrivning Alla som berörs av eller arbetar på trafikkontorets fasta bananläggningar har skyldighet att rapportera alla avvikelser samt förbättringsförslag i säkerhetsstyrningen genom att skicka in en förändringsbegäran till Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Planeringsledaren för Spårsäkerhet registrerar alla inskickade avvikelser och förbättringsförslag i säkerhetsstyrningens ändringslista. Planeringsledaren för Spårsäkerhet bedömer den inkomna avvikelsen/förändringsbegäran och utser en ansvarig för att identifiera en lämplig åtgärd. Om Planeringsledaren för Spårsäkerhet gör bedömningen att förändringsbegäran ej skall åtgärdas stängs begäran utan åtgärd. Den som utsetts som ansvarig identifierar en åtgärd av avvikelsen/förändringsbegäran och skickar åtgärden till Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Planeringsledaren för Spårsäkerhet presenterar föreslagen åtgärd för Enhetschefen för Gator och Byggnadsverk för att fastställa förändringen. Om den rekommenderade åtgärden inte godkänns återgår begäran till steg 4. Planeringsledaren för Spårsäkerhet planerar när förändringen ska införas och meddelar berörda parter.

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

MfMJ Hantering av olyckor och tillbud

MfMJ Hantering av olyckor och tillbud Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrifter MfMJ 020-1 Hantering av olyckor och tillbud Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Beslutande: Styrelsen Omfattar 5 sidor Dokumentansvarig: Trafikchefen Föreskriften skall

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med: Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13) Bestämmelser om Internkontroll

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen 1(8) Informationsförvaltare Harald Schaffhauser SÄKERHETSBEST ÄMMELSE Revisionsnu mmer K1 (Öppen) Fastställt av Lars H Ericsson SSÄ SÄB-o4i5 Krav gällande säkerhetsresurser

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Föreskrift MJ 104 utgåva 11 Tillbudshantering åtgärder och rutiner

Föreskrift MJ 104 utgåva 11 Tillbudshantering åtgärder och rutiner Museiföreningen Föreskrift MJ 104 utgåva 11 MUNKEDALS JERNVÄG Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 7 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Tillbudshantering åtgärder och rutiner Detta dokument

Läs mer

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark

Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning. Heléne Jarefors Folke Bark Informationsmöte ang. införande av CSM för riskvärdering och riskbedömning Heléne Jarefors Folke Bark Dagordning 1. Summering av innehållet i EG-förordning 352/2009 2. Kaffepaus 3. Exempel på tillämpningar

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

MfMJ Internkontroll

MfMJ Internkontroll Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrifter MfMJ 011-1 Internkontroll Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Beslutande: Styrelsen Omfattar 5 sidor Dokumentansvarig: Trafikchefen Sida 1 av 5 INNEHÅLL 1 Allmänt 2

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 7.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ingemar Frej, XS Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin Arriva Sverige Säkerhet Bengt Ohlin Arriva Sverige kort presentation Arriva ingår sedan 2010 i DB Koncernen och arbetar med upphandlad tåg och busstrafik i hela Europa Vår trafik i Sverige (ca 4000 medarbetare)

Läs mer

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m:

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m: Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJ 103 utgåva 3 Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 6 Bilagor 0 Ansvarig funktion Styrelsen Innehållsförteckning 1 GENERELLA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 10.1 Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 0. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska 207--5 (5) Datum: 22 december 207 Arbetsplats: Deltagare Vd, skyddsombudet Tommy Larsson, lagerchef Sven Andersson och kontorschef. Arbetstagare och

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM 2017-08-01 TILLSVIDARE SAMMANFATTNING beskriver spåranläggningens säkerhet, omfattning och gränspunkter. Per-Henrik Sida: 1 (9) Säkerhetsdokumentation

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 9 juli 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/

Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/ Säkerhetsstyrning Diarienr: 2014-08-08 1 Innehållsförteckning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2 SÄKERHETSSTYRNING... 5 2.1 ALLMÄNT... 5 2.2 TRANSPORTSTYRELSEN... 5 2.3 GÖTEBORGS SPÅRVÄGAR AB... 5 2.4 TRAFIKKONTORET...

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Allmän info Frågor under presentationen Första utgåvan av teknisk säkerhetsstyrning Återanvänt signals regelverk Ni ska sprida informationen vidare till era konsulter

Läs mer

Organisation och befattningar

Organisation och befattningar 4 SkLJF 402 SkLJ ansvarig signal (asi) ansvarig motorlok personalfördelare ansvarig ånglok ansvarig vagnar säkerhetshandläggare Signalgrupp Ånglok Motorlok Vagnar Personal Säkerhet chef bana (cba) chef

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillträde till tjänster och järnvägsinfrastruktur Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner... 1 Infrastrukturförvaltare

Läs mer

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012 Claes Elgemyr, för GNS järnväg Giltighet Utgavs 2012-11-16 Gäller från 2013-06-07 Gäller för: Järnvägsföretagare Infrastrukturförvaltare Enheter som

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår 1(11) Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge 2(11) Dokumenthistorik Datum Författare

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION Kapitel K 3.SIGNAL 1 1 (23) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.5 Besiktning av signalsäkerhetsanläggningar, föreskrift Upprättad av Håkan Karlén 2015-07-03 Fastställd

Läs mer

GHJF 5 INTERNKONTROLL

GHJF 5 INTERNKONTROLL GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 5 INTERNKONTROLL Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 6 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Besiktning och underhåll av fordon

Besiktning och underhåll av fordon Dokumentnummer Utgåva Giltig fr o m Ersätter Sida ÖSlJF 222 3 2016-04-27 ÖSlJF 222 utg 2 1(5) Författare Fastställare Mats Furukrona Krister Wedin Besiktning och underhåll av fordon Innehållsförteckning

Läs mer

ALA JE. Generella krav för genomförande av arbete i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna Järnväg ULJH 056 UPSALA-LENNA JERNVÄG

ALA JE. Generella krav för genomförande av arbete i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna Järnväg ULJH 056 UPSALA-LENNA JERNVÄG UPSALA-LENNA JERNVÄG ALA JE -RN Utgåva 1 Gäller fr o m 2014-05-01 ULJH 2(9) i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna ULJH FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Ändringstryck Nr Gäller fr o m Datum Infört av 1

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION FÖR ÅNGE KOMMUNS JÄRNVÄGSINFRASTRUKTUR Följande trafiksäkerhetsinstruktion ska användas i samband med växling och arbeten på Ånge Kommuns spåranläggning. en är reviderad utifrån

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006

Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 Säkerhetsteknikcentralen K4-2006 TUKES-anvisning 3.10.2006 HANDLING ÖVER SÄKERHETSPRINCIPERNA 1. INLEDNING Enligt förordningen om industriell hantering och upplagring av farliga kemikalier (59/1999) skall

Läs mer

Regler för nationell sjöfart

Regler för nationell sjöfart Regler för nationell sjöfart NYA REGLER FRÅN 1 JUNI 2017 Nya regler för nationell sjöfart Från och med den 1 juni 2017 gäller nya regler för dig som använder ditt fartyg yrkesmässigt. Reglerna är funktionsbaserade.

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 18 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2018-04-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

SMoKD Revisionsplan v03

SMoKD Revisionsplan v03 SMoKD 30.003 Revisionsplan Giltig från: 2011-01-01 Granskat 2016-07-11: Björn Fura Giltig till: Tillsvidare Godkänt 2016-07-27: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-08-15 Ny bestämmelse

Läs mer

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Klas Berglund Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna

Läs mer

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav

FU 2000 Generella arbetsmiljökrav Systemmdell FU 2000 Handling 7.4 Giltig från Versinsnummer Antal sidr 2010-03-31 Utgåva J 7 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagr F10-2409/PE50 2010-03-31 0 Beslutsfattare CGD Stab Persnal Handläggande

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

UPSALA-LENNA JERNVÄG

UPSALA-LENNA JERNVÄG UPSALA-LENNA JERNVÄG FÖRESKRIFTER FÖR BANAVDELNINGENS JOURFUNKTION Utgåva 3 Gäller fr o m 2011-10-30 ULJF 048 2(10) Föreskrifter för Banavdelningens Jourfunktion ULJF 048 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK

Läs mer

Checklista för egenkontroll

Checklista för egenkontroll Checklista för egenkontroll Allmänna uppgifter Verksamhetens namn: SNI-kod: Telefon: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson i miljöfrågor: Kontrollen genomförd av: Datum: Närvarande vid kontrollen: Beslut

Läs mer

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON INLEDNING... 1 FORDONSTILLSTÅND... 2 DISPENS... 4 KRAV PÅ FORDONSANSVARIG AV ARBETSFORDON... 5 LEDNINGSSYSTEM... 5 DOKUMENTATION...

Läs mer

Starkströmsanläggning för järnvägsdrift. Mikael Fredriksson

Starkströmsanläggning för järnvägsdrift. Mikael Fredriksson 1 dilemma en valsituation där båda alternativen är dåliga WIKIPEDIA 2 ? eller? 3 Bakgrund Trafikverkets förvaltningsuppdrag omfattar enbart statens infrastruktur. Överföra elanläggningar för järnvägsdrift

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; JvSFS 2008:1 Utkom från trycket den 26 maj 2008 beslutade den 9 maj 2008. Järnvägsstyrelsen

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 16 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2016-08-25 0. Innehållsförteckning

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Samer Sada Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Norrboda industriområde

Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Norrboda industriområde Trafiksäkerhetsinstruktion Sidospår Norrboda industriområde Gäller fr.o.m. 2012-12-05, utgiven av Nässjö kommun, tekniska serviceförvaltningen Denna TRI ansluter JvSFS 2008:7. 1. Giltighetsområde Denna

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf 1 (5) Datum: Arbetsplats: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Deltagare / Carina Stålenmark, skyddsombud Frågeställning Ja Nej Åtgärder Ansvarig Klart Uppföljning Arbetsmiljöarbetet har skett i

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 9 Gällande fr.o.m.: 2017-07-03 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket

Nuvarande MSBFS 2009:10 Förslag till ny föreskrift Tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 1 första stycket 2 1 andra stycket 3 2 första stycket 15-12-07 1/6 Tillämpningsområde 1 Denna författning innehåller bestämmelser om myndigheternas arbete med informationssäkerhet och deras tillämpning av standarder i sådant arbete. 2 Författningen gäller

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 5 Gällande fr. o m: 2016-06-01 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Karl-Johan Svärd Karlskrona kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Karlskrona kommun

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor

Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor REDOVISNING AV FRAMDRIFIT Uppdrag avseende järnvägsunderhållets organisation och besiktningsfrågor Regeringsuppdrag N2017/00208/TIF, N2016/06825/TIF Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Klass vätska (total volym)

Klass vätska (total volym) Handledning miljöplan Detta är en handledning till Maskinentreprenörernas mall Miljöplan. Observera att detta är en mall för miljöplan och inte hanterar arbetsmiljöfrågor (se istället AMP-guiden). Detta

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016 Procedur SP 7-03 Säkerhetsprocedur Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka Rev.: 5 Datum: 30 november 2016 Utarbetad av: Torben Landler Kvalitetssäkrad av: Rolf Sundqvist Godkänd

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DRIFT- OCH UNDERHÅLLSAVDELNINGEN Järnvägsnätsbeskrivning Version 2.0 Giltig från: 2014-07-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Telefon 042-10 50 00 stadsbyggnadsnamnden@helsingborg.se

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Malmö

Järnvägsnätsbeskrivning Malmö Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida Järnvägsnätsbeskrivning Malmö Styrande dokument 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-02-001 1 2018-11-20 Författare Granskad och godkänd

Läs mer

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur SÄKERHETSKULTUR Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur 2 3 Begreppet säkerhetskultur började diskuteras på allvar i samband med utredningen av kärnkraftsolyckan

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala

Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-01-001 1 2017-12-22 Författare Granskad och godkänd av Fastställd

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah

Senaste version av SOSFS 2011:5. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lex Sarah Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge Hid 1(9) Dokumenthistorik Datum Författare Beslutande

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Intern kontroll av arbetsmiljöplaner

Intern kontroll av arbetsmiljöplaner Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-10-06 Dnr: TN 2016/289 Tekniska nämnden Intern kontroll av arbetsmiljöplaner Förslag till beslut Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden godkänner redovisning av intern kontroll

Läs mer

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09. Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Arbete med arbetsmiljön på sysselsättningsenheten 2007-02-09 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Anna-Karin Löfsved Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...2

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö servicehus År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Ann Norén, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen Mallen är framtagen

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun

Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Datum 2017-09-18 Ärendenr 2017-000339.02 Ansvar och fördelning av arbetsmiljöuppgifter Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26 13 Sida 2 (7) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Transportstyrelsens författningssamling Föreskrifter och allmänna råd om drift av godkänd flygplats 1 Introduktion Enligt Luftfartslagen 6 kap, 8 är en myndighet ansvarig för att utfärda tillstånd för

Läs mer