Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:"

Transkript

1 Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13)

2 Bestämmelser om Internkontroll Innehållsförteckning Inledning...3 Spårvägsanläggningen i Göteborg och Mölndal...3 Verksamhetsutövare...3 Säkerhetsstyrning...3 Policy och mål...3 Normer för trafiksäkerhetsarbetet...4 Uppföljning av Säkerhetsstyrning...4 Medel och metoder...7 Trafikkontorets organisation...8 Arbetsuppgifter, befogenheter samt samarbets- och samrådsförhållanden...9 Delegation Befogenhetsfördelning...9 Projektorganisation...9 Drift- och underhållsorganisation...9 Trafikkontorets leverantörer Rutiner för olyckor, tillbud och avvikelser Riskanalys Bilaga 1 Befogenhetsfördelning Bilaga 2 Bilaga till trafikavtal Bilaga 3 Verksamhetsutövare för spårvägsanläggning 2 (13)

3 Bestämmelser om Internkontroll Inledning Dessa bestämmelser följer Järnvägsstyrelsens gällande föreskrifter om internkontroll genom säkerhetsstyrning. Spårvägsanläggningen i Göteborg och Mölndal Bananläggningen i Göteborgs stad och Mölndals kommun uppdelas i spåranläggning inklusive signaler samt kontaktledningar. Myndighet för spårvägsanläggning inklusive signaler är Järnvägsstyrelsen. För kontaktledningar är Elsäkerhetsverket myndighet. Verksamhetsutövare Verksamhetsutövare för spårvägsanläggningen för spårvagn i Göteborg och Mölndal är Göteborgs Stads Trafikkontor, här kallat Trafikkontoret, med undantag av spår vid vagnhallen Rantorget och Majorna samt samtliga rangerspår, där Göteborgs Spårvägar, är verksamhetsutövare, se bilaga 3. Beträffande trafikledningsansvaret (som normalt är en del av spårinnehavet), köper Trafikkontoret denna tjänst av Göteborgs Spårvägar som har tillstånd för särskild trafikledningsverksamhet. Det är även Göteborgs Spårvägar som är trafikutövare på Trafikkontorets spåranläggning. För dessa verksamheter (trafikledning och trafikering har Göteborgs Spårvägar en separat säkerhetsordning). Säkerhetsstyrning Policy och mål Säkerhetpolicy Syftet med säkerhetspolicyn är att den ska vara vägledande i arbetet med säkerhetsfrågor. Säkerhetspolicyn utrycker också de grundsatser som gäller för säkerhetssystemet och säkerhetsförbättringar. Trafikkontorets säkerhetspolicy avseende bananläggningen lyder: Alla ska vara säkerhetsmedvetna och bidra till en verksamhetsutveckling av spårvägssystemet så att säkerheten är minst lika säker som för övriga transportsystem. 3 (13)

4 Bestämmelser om Internkontroll Trafiksäkerhetsmål Följande trafiksäkerhetsmål, som även innefattar spårvägstrafiken, har i november år 2004 antagits av Trafiknämnden i Göteborg: Nollvisionen innebär att det långsiktiga målet är att ingen ska dödas eller skadas svårt. Vi ska minska antalet dödade och svårt skadade i Göteborgstrafiken med 50 procent fram till 2010 från nivån år Normer för trafiksäkerhetsarbetet Ansvaret för säkerhetsarbetet är fördelat mellan Trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar. Normer och ansvarsfördelningen framgår av bilaga till de båda parternas Trafikavtal ( ) avseende spårvagnstrafik i Göteborg och Mölndal (se bilaga 2). Trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar har även en gemensam Trafiksäkerhetsinstruktion där Trafikkontoret ansvarar för kapitel 1, 2, 5 och 7 och Göteborgs Spårvägar ansvarar för kapitel 3. Uppföljning av Säkerhetsstyrning Uppföljning av Trafikkontorets säkerhetsstyrning sker på flera olika nivåer. Ledningens genomgång Ledningens genomgång ska ske en gång per år där verksamhetsutveckling och resurser säkerställs. Ledningens genomgångar ska dokumenteras i protokoll. Interna revisioner Interna revisioner, både system- och dokumentrevisioner, ska utföras vartannat år. Med systemrevision avses en systematisk undersökning för att avgöra om säkerhetspåverkande aktiviteter och tillhörande resultat överensstämmer med vad som planerats och om aktiviteterna genomförts på ett effektivt sätt och är lämpliga för att nå målen. Systemrevision kan ske av Trafikkontoret och av Trafikkontorets leverantörer. Med dokumentrevision avses en systematisk undersökning för att avgöra om Trafikkontorets säkerhetsordning uppfyller Järnvägssäkerhetslagen (1990:1157), Förordningen (1990:1165) om säkerheten vid järnväg, tunnelbana och spårväg samt de föreskrifter som Järnvägsstyrelsen givit ut. 4 (13)

5 Bestämmelser om Internkontroll I dokumentrevision ingår även en kontroll av att bestämmelser, rutiner mm är lämpligt utformade med hänsyn till verksamheten. Dokumentrevisionen kan även innefatta Trafikkontorets leverantörers kvalitetssystem. Gatuchefen och säkerhetscontroller upprättar förslag till revisionsplan som godkänns av trafikdirektören. Underlaget till revisionsplanen ska bl a vara Utfall och analys av föregående revisionsplan Analys av händelseregister Beroende på utfall av föregående revisionsplan upprättas åtgärdsprogram. Gatuchefen rapporterar utfall och eventuellt åtgärdsprogram till trafikdirektören som även godkänner åtgärdsprogram. Trafiksäkerhetsmål Trafiksäkerhetsmålet följs årligen upp av Trafikkontoret. Kontroll av trafikförslag och projektering Under upprättandeskedet ska spårsäkerheten beaktas och säkras. Det slutliga trafikförslaget ska granskas av säkerhetscontroller. Dokumentation vad gäller spårsäkerheten ska upprättas i form av en granskningsrapport. Om inte alla synpunkter som påpekats i denna granskning kan beaktas ska motiv till detta redovisas skriftligen. Innan projekteringsuppdraget upphandlas ska projektledaren förvissa sig om att granskningsrapport finns. Om så inte är fallet ska det återlämnas till ansvarig för trafikförslaget. Alla kontakter vad gäller spårsäkerheten bör dokumenteras. Dokumentationen ska dels sändas till ansvarig för spårsäkerheten dels redovisas vid projektredovisningen. Det slutliga förslaget ska granskas ur spårsäkerhetssynpunkt av säkerhetscontroller och ur konstruktionssäkerhetssynpunkt av konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig. Granskningsrapporter ska upprättas. Dessa rapporter ska bifogas det färdiga uppdraget. Om inte alla synpunkter som påpekats i dessa granskningar kan beaktas ska motiv till detta redovisas skriftligen. Om dessa rapporter ej finns med vid redovisningen ska uppdraget ej anses färdigt. 5 (13)

6 Bestämmelser om Internkontroll Alkohol och Droger Personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten, kan vid olika tillfällen komma att alkohol- och drogtestas. Alkohol- och drogtester utförs i följande fall: I samband med läkarkontroll vid grundutbildning av säkerhetspersonal. Vid flygande kontroller av årligen slumpvis utvalda personer som innehar godkänd legitimation. I samband med olycka eller tillbud. Då misstanke om alkohol- eller drogpåverkan föreligger. Besiktning av bananläggning För att uppfylla kraven på trafiksäkerhet, teknisk funktion, resekomfort och miljö samt teknisk säkerhet genomförs besiktningar på Trafikkontorets bananläggning. Besiktningar utförs enligt Banstandard i Göteborg Besiktning av arbetsfordon Alla fordon som är utrustade med järnhjul och ska användas i arbete (trafikerat och/eller avstängt spår) på Trafikkontorets spårvägsnät ska besiktigas. För fordon som omfattas av Järnvägsstyrelsens gällande föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon ska fordonsägare även kunna uppvisa godkännande av Järnvägsstyrelsen. Arbetsfordon kan få två olika slags tillstånd, nämligen Tillfälligt tillstånd Tillsvidaretillstånd För att få utöva besiktning av arbetsfordon krävs Fordonsteknisk utbildning eller likvärdig kompetens. Säkerhetscontroller godkänner och legitimerar fordonsbesiktningsman. Besiktningsprotokoll och godkännande av samtliga fordon, förvaras på Trafikkontoret. 6 (13)

7 Bestämmelser om Internkontroll Medel och metoder Kontaktman hos leverantör Leverantörer till Trafikkontoret som har säkerhetspersonal ska utse en kontaktman inom sin organisation som ska ansvara för att leverantörens egen säkerhetspersonal uppfyller krav som ställs av Järnvägsstyrelsen och Trafikkontoret. Kontaktman ska lägst ha behörighet A (säkerhetsledare). Kontaktmannen ska kontinuerligt ta kontakt med Trafikkontorets säkerhetscontroller. Kontaktman ska upprätta rutiner som säkerställer att Trafikkontorets säkerhetscontroller snarast meddelas då kontaktman får kännedom om att säkerhetspersonal är medveten om eller misstänker att det egna hälsotillståndet har förändrats så att aktuella hälsokrav inte uppfylls. har sammanhängande sjukskrivning i mer än 4 veckor eller har upprepad korttidsfrånvaro som saknar godtagbar förklaring. Kontaktman ska upprätta rutiner som säkerställer att person som tagits ur säkerhetstjänst ej återgår i säkerhetstjänst innan klartecken lämnats från Trafikkontorets säkerhetscontroller. rapport lämnas till Trafikkontorets Säkerhetscontroller om vilka säkerhetsledare och säkerhetsmän som 6 och 12 månader efter erhållen legitimation utövat säkerhetstjänst under den senaste sexmånadersperioden, vilka bevakare som efter erhållen legitimation utövar tjänst minst 8 timmar per kalenderår samt vilka fordonsförare som efter erhållen legitimation utövar tjänst minst 20 timmar per kalenderår. Kontaktman delges avvikelse om sådan inträffar inom den egna organisationen. Avvikelsen ska dokumenteras och åtgärder ska vidtas i organisationens kvalitetssystem om nödvändigt. Kontaktmannen ansvarar för att personal i säkerhetstjänst genomgår repetitionsutbildningar som Trafikkontoret erbjuder. Arbeten i farlig närhet av spår För arbeten i eller i farlig närhet av spår finns ett rapporteringssystem där ett grundläggande krav är att arbeten ska anmälas till Göteborgs Spårvägars trafikledningsexpedition (TLX). 7 (13)

8 Bestämmelser om Internkontroll Inköp av material Material till räls och växlar upphandlas samt kontrolleras av Trafikkontoret. Avsteg från detta beslutas av Konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig. Trafikkontorets organisation Nedanstående organisationsschema visar Trafikkontorets linjeorganisation. TD, Trafikkontoret GC, Väg och Bana C, Drift & Underhåll C, Proj & Bygg SÄC KSA PLL PL Trafikkontorets leverantörer (konsulter, entreprenörer m fl) TD Trafikdirektör GC Gatuchef C Chef för respektive sektion Funktion inom Trafikkontorets säkerhetsorganisation SÄC Säkerhetscontroller KSA Konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig PLL Planeringsledare, spårvägsdrift PL - Projektledare 8 (13)

9 Bestämmelser om Internkontroll Arbetsuppgifter, befogenheter samt samarbetsoch samrådsförhållanden Delegation Befogenhetsfördelning Se bilaga 1. Projektorganisation Vid om- och nybyggnad ska projektledare genom samråd förankra trafikförslag och projektering hos säkerhetscontroller, konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig samt planeringsledare, spårvägsdrift. Dessutom ska projektledare säkerställa hos konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig att - rätt material används. - konstruktionen uppfyller krav enligt Banstandard i Göteborg. säkerhetscontroller att - säkerhetsplanering av utförandet sker. planeringsledare, spårvägsdrift, att - anläggningen kan skötas. - planering för eventuell ibruktagandebesiktning sker. Drift- och underhållsorganisation Vid drift- och underhållsåtgärder ska planeringsledare, spårvägsdrift, genom samråd förankra projektering hos säkerhetscontroller och konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig. Dessutom ska planeringsledare, spårvägsdrift, säkerställa hos konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig att - rätt material används. - konstruktionen uppfyller krav enligt Banstandard i Göteborg. säkerhetscontroller att - säkerhetsplanering av utförandet sker. 9 (13)

10 Bestämmelser om Internkontroll Trafikkontorets leverantörer Säkerhetspåverkande arbetsuppgifter ska klart framgå av Trafikkontorets administrativa föreskrifter för aktuell entreprenad. Mall för administrativa föreskrifter finns i TPU (Trafikkontorets projekterings- och utförandeanvisningar). Rutiner för olyckor, tillbud och avvikelser Rutiner vid olyckor och tillbud finns beskrivna i säkerhetsbestämmelse Utredning av tillbud och olyckor. Trafikkontoret anlitar Göteborgs Spårvägar att ta emot och sammanställa rapporter om olyckor, tillbud och avvikelser, vilka kontinuerligt rapporteras till Trafikkontoret. Vid möten med funktionsentreprenör för driftverksamhet av banan förmedlas avvikelserapporter från TLX m fl. Rapporter ska innehålla avvikelse, vidtagen åtgärd samt signatur av ansvarig för åtgärd. Riskanalys När ny teknik, nya principer, väsentliga förändringar i existerande organisation och anläggning eller oprövade lösningar som har en trafiksäkerhetsmässig betydelse avses att införas ska riskanalys, eller i enklare fall riskbedömning, utföras, verifieras och dokumenteras. 10 (13)

11 Bilaga 1, Befogenhetsfördelning Bilaga 1, Befogenhetsfördelning Trafikdirektör (TD) Trafikdirektören har det övergripande ansvaret för att säkerhetsordningen finns upprättad och vidmakthålls samt delegerar ansvaret att tillse att säkerhetssystemet uppfyller krav enligt Järnvägssäkerhetslagen. fastställer policy, mål och erforderlig finansiering för säkerhetsarbetet. Gatuchef (GC) Gatuchefen godkänner policy, mål och erforderlig finansiering för säkerhetsarbetet ansvarar för att Trafikdirektören fortlöpande informeras om säkerhetsarbetet ska följa upp att verksamheten utvecklas i enlighet med fastställd säkerhetsordning ska begära tillstånd för större om- eller tillbyggnader av spårvägsnätet hos Järnvägsstyrelsen Säkerhetscontroller (SÄC) Säkerhetscontrollern ska vara Trafikkontorets kontaktman med Järnvägsstyrelsen. ansvarar för att säkerhetsordningen upprättas, efterlevs och vidmakthålls. ansvarar för att driva säkerhetsarbetet samt att fortlöpande informera gatuchefen om detta. ansvarar för att Trafikkontorets delar av säkerhetsbestämmelser om Bedrivande av trafik och arbeten på spåret (TRI) upprättas och efterlevs. ansvarar för att säkerhetsbestämmelser om Hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten upprättas och efterlevs. 11 (13)

12 Bilaga 1, Befogenhetsfördelning ansvarar för att säkerhetsbestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten upprättas och efterlevs. ansvarar för att säkerhetsbestämmelser om Arbetsfordon; kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll upprättas och efterlevs. ansvarar för att Trafikkontorets delar av säkerhetsbestämmelse om Utredning av olyckor och tillbud samt röjning vid olycka upprättas och efterlevs. ansvarar för att punkterna i säkerhetsbestämmelser om Internkontroll genomförs och efterlevs. ska utgöra samrådspart i enlighet med Trafikkontorets projektorganisation samt Drift- och underhållsorganisation. Konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig (KSA) Konstruktionsteknisk säkerhetsansvarig ansvarar för att den konstruktionstekniska säkerheten uppfylls och vidmakthålls. ansvarar för att driva arbetet med den konstruktionstekniska säkerheten för spårvägsanläggningen. ansvarar för att säkerhetsbestämmelser om Besiktning och underhåll av spåranläggningar upprättas och efterlevs. ansvarar för att upprätta och följa upp funktions- och konstruktionskrav på SISÄ-anläggningar och förreglade växlar. att utifrån rapportering och inventering utföra riskanalys, värdera och föreslå prioritering av åtgärder samt upprätta upprustningsprogram. ska utgöra samrådspart i enlighet med Trafikkontorets projektorganisation samt drift- och underhållsorganisation. Planeringsledare, spårvägsdrift (PLL) Planeringsledare, spårvägsdrift, ansvarar för att genomföra ibruktagandebesiktningar av om- och tillbyggnader av spårvägsbanan och SISÄ-anläggningar. 12 (13)

13 Bilaga 1, Befogenhetsfördelning att se till att funktionsentreprenören upprätthåller en fungerande beredskapsorganisation för felavhjälpning, olycks- och skadehantering samt medverkan i utredningsarbetet. ska utgöra samrådspart i enlighet med Trafikkontorets projektorganisation. 13 (13)

14 Bilaga 2, Bilaga till trafikavtal Sidan 1 av 4

15 Bilaga 2, Bilaga till trafikavtal Sidan 2 av 4

16 Bilaga 2, Bilaga till trafikavtal Sidan 3 av 4

17 Bilaga 2, Bilaga till trafikavtal Sidan 4 av 4

18 Gallileigata, 3nGu Torpagatan Friggagatan Bäckeliden Birkagatan Bögatan Vörtgatan Framnäsgatan Fredriksdalsgatan Bilaga 3, Verksamhetsutövare för spårvägsanläggning Sidan 1 av 3 Teleskopsgatan, 3uGn Rymdtorget, 3u Allhelgona k., 3uGn Kortedala torg 2, 3nGn Kortedala torg 1, 5uGu Nymånegatan, 3u Beväringsgatan, 3n Bellevue Munkebäcksgatan Poppelmansgatan Sanatoriegatan Kärralundsgatan Varbergsgatan Krokslätts parkgata Fredåsgatan Bifrostgatan Mölndals sjukhus Länsmansgatan Tempelgatan Getebergsäng G:\Aktuella_Projekt_2005\ _TK_Sakerhord_05_112\21_Säkerhetsbestämmelser\5 Internkontroll\arbetsmtrl\Bilaga 3, sid doc Welandergatan Säveåns strandgata Kalles väg Malmsjögatan Storkgatan TRAFIKRIKTNING TRAFIKRIKTNING Tillhör GS

19 Bilaga 3, Verksamhetsutövare för spårvägsanläggning Sidan 2 av 3

20 Bilaga 3, Verksamhetsutövare för spårvägsanläggning Sidan 3 av 3

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/

Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/ Säkerhetsstyrning Diarienr: 2014-08-08 1 Innehållsförteckning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 2 SÄKERHETSSTYRNING... 5 2.1 ALLMÄNT... 5 2.2 TRANSPORTSTYRELSEN... 5 2.3 GÖTEBORGS SPÅRVÄGAR AB... 5 2.4 TRAFIKKONTORET...

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN

JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE FÖR TRAFIKSÄKERHETEN BANVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING ISSN 1102-1314 Utkom från trycket den 2000-12-05 JÄRNVÄGSINSPEKTIONENS FÖRESKRIFTER OM HÄLSOUNDERSÖKNING OCH HÄLSOTILLSTÅND FÖR PERSONAL MED ARBETSUPPGIFTER AV BE- TYDELSE

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen 1(8) Informationsförvaltare Harald Schaffhauser SÄKERHETSBEST ÄMMELSE Revisionsnu mmer K1 (Öppen) Fastställt av Lars H Ericsson SSÄ SÄB-o4i5 Krav gällande säkerhetsresurser

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin Arriva Sverige Säkerhet Bengt Ohlin Arriva Sverige kort presentation Arriva ingår sedan 2010 i DB Koncernen och arbetar med upphandlad tåg och busstrafik i hela Europa Vår trafik i Sverige (ca 4000 medarbetare)

Läs mer

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON INLEDNING... 1 FORDONSTILLSTÅND... 2 DISPENS... 4 KRAV PÅ FORDONSANSVARIG AV ARBETSFORDON... 5 LEDNINGSSYSTEM... 5 DOKUMENTATION...

Läs mer

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m.

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

GHJF 5 INTERNKONTROLL

GHJF 5 INTERNKONTROLL GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 5 INTERNKONTROLL Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 6 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

UPSALA-LENNA JERNVÄG

UPSALA-LENNA JERNVÄG UPSALA-LENNA JERNVÄG FÖRESKRIFTER FÖR BANAVDELNINGENS JOURFUNKTION Utgåva 3 Gäller fr o m 2011-10-30 ULJF 048 2(10) Föreskrifter för Banavdelningens Jourfunktion ULJF 048 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Klas Berglund Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning av - föreskrifter och allmänna

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 7.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ingemar Frej, XS Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 16 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2016-08-25 0. Innehållsförteckning

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 18 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2018-04-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Föreskrifter om utbildning med kommentarer

Föreskrifter om utbildning med kommentarer Föreskrifter om utbildning med kommentarer BV-FS 2000:3 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:3) om utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksä kerheten Järnvägsinspektionen

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm

Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Systematiskt brandskyddsarbete Stor Större industri, Större Vårdanläggning, mm Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för exempelvis en större

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1 Projekt Fastighetsskötsel, NT4-2002 Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1. Mål Målet för projektet är att kontrollera rutinerna för tillsyn av fastigheter samt personalkompetens och rutiner

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15

Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Kravstandarder för: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter 2010-11-15 Innehåll kravstandarder... 3 Inledning... 3 Utfärdare... 3 Revisorer... 3 Verksamheter... 3 Definitioner... 3 1. Krav på utfärdare...

Läs mer

Organisation och befattningar

Organisation och befattningar 4 SkLJF 402 SkLJ ansvarig signal (asi) ansvarig motorlok personalfördelare ansvarig ånglok ansvarig vagnar säkerhetshandläggare Signalgrupp Ånglok Motorlok Vagnar Personal Säkerhet chef bana (cba) chef

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Personal och hälsokrav

Personal och hälsokrav Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJTa 400 utgåva 4 Internkontroll Gäller fr o m: Gäller t o m: tills vidare Antal sidor: 7 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Personal och hälsokrav Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m:

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m: Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJ 103 utgåva 3 Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 6 Bilagor 0 Ansvarig funktion Styrelsen Innehållsförteckning 1 GENERELLA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Dnr 2044/2010-204 2010-02-24. Arbetsmiljönämnden

Dnr 2044/2010-204 2010-02-24. Arbetsmiljönämnden 2010-02-24 Dnr 2044/2010-204 Arbetsmiljönämnden Delegering av arbetsmiljöuppgifter. PM Ersätter 5678/01-013 Anvisningar för arbetsmiljöarbetet vid institutionen. Arbetsmiljönämnden fastställde detta dokument

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF)

Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF) Justeringar av JNB 2009 med anledning av införandet av Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter, JvSFS 2008:7 (JTF) Järnvägsstyrelsen trafikföreskrifter JvSFS 2008:7 (JTF) träder i kraft 2009-05-31. Vid samma

Läs mer

Delegation avarbetsmiljöansvar

Delegation avarbetsmiljöansvar 111) 2010-11-26 SKOLFÖRVALTNINGEN Sören Gustafsson till Skol nämnden i Sala Delegation avarbetsmiljöansvar Kommunstyrelsen har i beslut 2006-11-13 160, antagit och fastställt Arbetsmiljöpolicy och delegations

Läs mer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer

Rapport 2007:4. Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer Rapport 2007:4 Järnvägsföretag - entreprenörer och underentreprenörer INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 5 2 Bakgrund... 7 2.1 Syfte... 7 2.2 Frågeställningar... 7 3 Metod... 8 3.1 Genomförandet...

Läs mer

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport

AIRPORT REGULATION Göteborg City Airport AR 2-03 Säkerhetsprövning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER... 2 Allmänt... 2 Ansvar... 2 Pålitlighetsbedömning... 2 Säkerhetsprövningens omfattning... 3 Ansökan om behörighetskort...

Läs mer

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION Kapitel K 3.SIGNAL 1 1 (23) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.5 Besiktning av signalsäkerhetsanläggningar, föreskrift Upprättad av Håkan Karlén 2015-07-03 Fastställd

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med

SÄO blir JTF. Nya trafikföreskrifter gäller från och med SÄO blir JTF Nya trafikföreskrifter gäller från och med 2009-05-31 Historik, varför göra om säkerhetsreglerna? Järnvägens säkerhetsregelverk har sitt ursprung i 1800-talets säkerhetssystem. Det nuvarande

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 3 3.1 ALLMÄNT... 3 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 3 3.2.1 Systemägare... 3 3.2.2

Läs mer

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller.

Kontroller Interna kontrollen kan indelas i redovisnings- och administrativa kontroller. INTERNKONTROLLREGLEMENTE Kf 127/2004, Gäller fr o m 2004-12-01 Det yttersta ansvaret för den interna kontrollen har respektive nämnd och styrelse. Detta fastslås i kommunallagens 6 kap 7. Styrelsen har

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING... 1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 1 3.1 ALLMÄNT... 1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 2 3.2.1... 2 3.2.2

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER 1 Allmänt 1 Ansvar 2 Pålitlighetsbedömning 2 Registerkontroll 3 Säkerhetsprövningens omfattning 4 Ansökan om och utförande

Läs mer

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1

TEKNISK RIKTLINJE TR utg 1 SvK4005, v4.0, 2016-04-27 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING HM TR 13-02-02 DATUM SAMRÅD 2016-09-13 N, A, F, S, K, H TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA 1 TD FASTSTÄLLD Arbetsmiljökrav Totalentreprenad Uppdragstagare

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

Skydd mot stöld av datorutrustning

Skydd mot stöld av datorutrustning November 2003 Teknisk information Skydd mot stöld av datorutrustning En infoskrift från Sveriges Försäkringsförbund Syftet med denna information är att ge en bild av risker med speciell inriktning på inbrott

Läs mer

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017)

Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Svensk Miljöbas kravstandard (4:2017) Krav på: 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 2017-04-26 117 41 Stockholm Sida 0 av 11 Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 2 Utfärdare... 3 Revisorer...

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge Hid 1(9) Dokumenthistorik Datum Författare Beslutande

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet.

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Beslut 2007-019 2007-10-04 19, 2007 Trafiksäkerhetspolicy Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Ärendebeskrivning Denna policy skall ligga till grund för att åstadkomma

Läs mer

IIII Trafikförvaltningen

IIII Trafikförvaltningen IIII Trafikförvaltningen SrWZ STOCKHOLMS LÅNS LANDSTING 1(8) Pendeltågsverksamheten i Stockholmsregionen Bilaga 4B.6 Beskrivning av administrativa arbets- infosäk. klass uppgifter E24 Bilaga 4B.6 Beskrivning

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13

Policy för brandskydd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Policy för brandskydd Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-09, 90/13 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Lagstiftning, föreskrifter mm... 2 Övergripande mål... 3 Systematiskt brandskyddsarbete

Läs mer

MfMJ Internkontroll

MfMJ Internkontroll Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrifter MfMJ 011-1 Internkontroll Gäller fr.o.m. 2018-07-01 Beslutande: Styrelsen Omfattar 5 sidor Dokumentansvarig: Trafikchefen Sida 1 av 5 INNEHÅLL 1 Allmänt 2

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår 1(11) Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge 2(11) Dokumenthistorik Datum Författare

Läs mer

Checklista för egenkontroll

Checklista för egenkontroll Checklista för egenkontroll Allmänna uppgifter Verksamhetens namn: SNI-kod: Telefon: Fastighetsbeteckning: Kontaktperson i miljöfrågor: Kontrollen genomförd av: Datum: Närvarande vid kontrollen: Beslut

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Bilaga 8 Sida 1 (5) 2017-01-23 Tina Lindberg 08-508 26 735 tina.lindberg@stockholm.se Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Sida 2 (5) Inledning Fastighetsnämnden fastställde

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM 2017-08-01 TILLSVIDARE SAMMANFATTNING beskriver spåranläggningens säkerhet, omfattning och gränspunkter. Per-Henrik Sida: 1 (9) Säkerhetsdokumentation

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Malin Liljeblad Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen?

1. Vad är problemet eller anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Samer Sada Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens förslag:

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Systematiskt arbetsmiljöarbete sfördelning av arbetsmiljöuppgifter 1(7) Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Institutionen för Tema (reviderad 26 april 2010) Dnr Tema-2010-00082 På Institutionen för

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet 1(5) MAH/Rektor Datum: Dnr: 12- Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från till Namn. Namn I min egenskap av fördelar jag arbetsuppgifter som rör arbetsmiljön

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; JvSFS 2008:1 Utkom från trycket den 26 maj 2008 beslutade den 9 maj 2008. Järnvägsstyrelsen

Läs mer

RUTINER VID OLYCKOR OCH TILLBUD

RUTINER VID OLYCKOR OCH TILLBUD 4 SkLJF 03 SkLJ Dokumentation i form av journaler etc förvaras i SkLJ:s bankfack. Intyg på genomförda hälsoundersökningar förvaras i utbildningsregistret hos SkLJ säo/utb-enhet. SkLJF 03 Utgåva IV Gäller:

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo.

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. TWö i9 (x /r FGÖTEBORGS s p å r v ä g a r Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. 5t.a PJE>.Ai Utöver tjänsteföreskrifter för spårvagnsförare gäller

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Rev. 2004-10-01 Rev. 2005-11-14 Rev. 2007-09-19 Rev. 2008-03-03 1 TRAFIKSÄKERHETSPOLICYPROGRAM FÖR LINDBERGS BUSS AB. Lindbergs Buss AB bedriver linje- och beställningstrafik. Under

Läs mer