KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER"

Transkript

1 Utgåva 1 Datum Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i anläggningsansvaret organiseras och delegeras enligt Figur 1 och är dokumenterade i de särskilda delegationsakter som finns tillgängliga i trafikkontorets diarie (1260/15). Figur 1 - Organisation över trafikkontorets organisation Kontaktuppgifter till respektive planeringsledare hittas via trafikkontorets Teknisk Handboks kontaktlista (

2 Utgåva 1 Datum Sida 2 (14) TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING Trafikdirektör Trafikdirektören har det övergripande anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Trafikdirektören har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i anläggningsansvaret för fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal till avdelningschefen för Dagliga Leveranser. Trafikdirektören fastställer policy, mål och erforderlig finansiering för säkerhetsarbetet. Avdelningschef, ansvarar för Dagliga leveranser Avdelningschefen för Dagliga Leveranser har på delegation av Trafikdirektören anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Avdelningschefen för Dagliga Leveranser har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal till enhetschefen för Gator och Byggnadsverk. Avdelningschefen för Dagliga Leveranser godkänner policy, mål och erforderlig finansiering för säkerhetsarbetet. Följer upp att verksamheten utvecklas i enlighet med fastställd säkerhetsordning. Ansvarar för att Trafikdirektören fortlöpande informeras om säkerhetsarbetet. Enhetschef, ansvarar för Gator och byggnadsverk Enhetschefen för Gator och byggnadsverk har på delegation av Avdelningschefen för Dagliga Leveranser anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Enhetschefen för Gator och byggnadsverk har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i ansvaret för säkerhet och drift och underhåll samt ibruktagandebesiktning av fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal till Planeringsledaren för Spårsäkerhet.

3 Utgåva 1 Datum Sida 3 (14) Enhetschefen för Gator och byggnadsverk har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i det operativa säkerhetsansvaret för arbeten inom de fasta bananläggningarna i Göteborg och Mölndal samt ansvaret för hälsokontroll, utbildning och kontroll av arbetsfordon till Planeringsledaren för Säkerhet av operativt arbete i spår. Enhetschefen för Gator och byggnadsverk har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i ansvaret avseende kontruktiv säkerhet för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal till Planeringsledaren för Spårkonstruktion. Följer upp att verksamheten utvecklas i enlighet med fastställda mål och säkerhetsordningen. Ansvarar för att Avdelningschefen fortlöpande informeras om säkerhetsarbetet. Planeringsledare Spårsäkerhet Planeringsledare för Spårsäkerhet är delegerad av enhetschefen för Gator och Byggnadsverk. Planeringsledare för Spårsäkerhet är ansvarig att anläggningar på de fasta bananläggningarna uppfyller myndigheternas lagar och förordningar samt krav avseende säkerhet för person, husdjur och egendom samt att fortlöpande informera enhetschefen för Gator och Byggnadsverk om detta. Detta innebär Att anläggningarna som Planeringsledaren genom avtal ålagt olika konsulter och entreprenörer att utföra utredning, projektering samt drift- och skötsel på, vidmakthålls i föreskriftligt skick samt att skydds- och säkerhetsanvisningar följs Att Planeringsledaren vid behov skall upprätta och delge särskilda instruktioner avseende speciella anläggningsdelar Att fel och brister i anläggningarna åtgärdas och dokumenteras Att de konsulter och entreprenörer som utför arbeten på anläggningarna är kompetenta samt att arbetet utförs i enlighet med trafikkontorets säkerhetsordning Att arbetet utföres medelst en systematisk styrning av verksamheten enligt transportstyrelsens riktlinjer för internkontroll. Planeringsledare för Spårsäkerhet skall initiera och verkställa erforderliga revideringar av trafikkontorets säkerhetsordning för de avsnitt som berör Trafikkontorets anläggningar.

4 Utgåva 1 Datum Sida 4 (14) Skall ha befogenheter och ansvar så att säkerhetsordningen upprättas, uppfylls och vidmakthålls. I arbetsuppgiften ingår ansvaret för: att utföra riskanalyser för alla större om- eller tillbyggnader eller organisatoriska förändringar enligt Transportstyrelsens anvisningar. att analysera riskanalyser samt med analysens rekommendationer delge och påverka förslagen samt vid behov vidta åtgärder som kan förhindra liknande olyckor. att säkerhetsgranska de delar av kommunens utbyggnadsplaner och utredningar som berör Trafikkontorets fasta bananläggningarna. att granska förstudier, trafikförslag och projekteringar samt föreslå förändringar i förslagen. att begära tillstånd för större om- eller tillbyggnader hos Transportstyrelsen att genomföra ibruktagandebesiktningar av om- och tillbyggnader av de fasta bananläggningarna. att med bl a underlag från tillbuds- och olycksrapportering revidera Trafikkontorets anvisningar.

5 Utgåva 1 Datum Sida 5 (14) Planeringsledare Spårkonstruktion Planeringsledare för Spårkonstruktion är delegerad av enhetschefen för Gator och Byggnadsverk. Planeringsledare för Spårkonstruktion är ansvarig att anläggningarna på de fasta bananläggningarna uppfyller myndigheternas lagar och förordningar samt krav avseende konstruktiv säkerhet för person, husdjur och egendom samt att fortlöpande informera enhetschefen för Gator och Byggnadsverk om detta. Detta innebär Att anläggningarna som Planeringsledaren genom avtal ålagt olika konsulter och entreprenörer att projektera och bygga genomförs i föreskriftligt skick samt att skydds- och säkerhetsanvisningar följs Att Planeringsledaren vid behov skall upprätta och delge särskilda instruktioner avseende speciella anläggningsdelar såsom beprövad teknik Att de konsulter och entreprenörer som utför arbeten på anläggningarna är kompetenta samt att arbetet utförs i enlighet med trafikkontorets säkerhetsordning Att arbetet utföres medelst en systematisk styrning av verksamheten enligt transportstyrelsens riktlinjer för internkontroll. Planeringsledare för Spårkonstruktion skall initiera och verkställa erforderliga revideringar av trafikkontorets banstandard konstruktion för de avsnitt som berör Trafikkontorets anläggningar. I arbetsuppgiften ingår ansvaret för: att vid upphandling av åtgärder på bananläggningen se till att konstruktionen säkras. att se till att funktionsentreprenören upprätthåller en fungerande organisation för felavhjälpning, olycks- och skadehantering samt medverkan i utredningsarbetet. att vid behov föreslå förändring av den konstruktionstekniska funktionen av bananläggningen. att granska och godkänna konstruktionsritningar samt se till att konstruktionshandlingar arkiveras och finns tillgängliga för hela bananläggningen. att se till att personal som arbetar med spåranläggning har erforderlig yrkeskompetens.

6 Utgåva 1 Datum Sida 6 (14) att vid nybyggnad, ombyggnad och underhåll se till att anläggningen uppfyller kraven i enlighet med Trafikkontorets anvisningar. att följa forskning och utveckling med mål att förbättra spåranläggningens säkerhet och kvalitet. Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår (i vissa sammanhang benämnd säkerhetscontroller) är delegerad av enhetschefen för Gator och Byggnadsverk. Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår ansvarar för att säkerhet och funktion för arbeten inom trafikkontorets fasta bananläggningar i Göteborg och Mölndal samt hälsokontroll, utbildning och kontroll av arbetsfordon för spårverksamhet uppfyller myndigheternas lagar och förordningar avseende säkerhet för person, husdjur och egendom samt att fortlöpande informera enhetschefen för Gator och Byggnadsverk om detta. Detta innebär Att verksamheten som Planeringsledaren genom avtal ålagt olika entreprenörer genomförs i föreskriftsenligt samt att skydds- och säkerhetsanvisningar följs Att de entreprenörer och leverantörer som utför arbeten på anläggningarna är kompetenta samt att arbetet utförs i enlighet med trafikkontorets säkerhetsordning Att Planeringsledaren vid behov skall upprätta och delge särskilda instruktioner inom ansvarsområdet Att fel och brister inom ansvarsområdet åtgärdas och dokumenteras Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår skall initiera och verkställa erforderliga revideringar av trafikkontorets säkerhetsordning avseende Hälsokontroll, Utbildning samt Bestämmelser om Arbetsfordon. Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår skall ha befogenheter och ansvar så att säkerheten uppfylls samt att all personal har nödig kännedom vid arbete i eller i farlignärhet av spår uppfylls.

7 Utgåva 1 Datum Sida 7 (14) Planeringsledare för säkerhet av operativt arbete i spår ansvarar för att granska tillfälliga trafikanordningsplaner och tillfälliga trafikavstängningar ur ett säkerhetsperspektiv samt att erforderliga tillstånd är godkända. I arbetsuppgiften ingår ansvaret för: att upprätta och utveckla system för att allt arbete i eller i farlig närhet av spår utförs enligt regelverket. att genomföra internkontroller (uppföljning av personal) på arbetsplatser i eller i farlig närhet av spår. att i samverkan med trafikentreprenörens säkerhetsfunktion skapa och uppdatera rutiner för tillbuds- och olyckshantering. att bedriva utredningsarbetet på ett systematiskt, opartiskt och allsidigt sätt i enlighet med Transportstyrelsens anvisningar för utredningsarbetet. att rapportera tillbud och olyckor enligt järnvägssäkerhetslagen samt regelbundet redovisa säkerhetsarbetet till Transportstyrelsen.

8 Utgåva 1 Datum Sida 8 (14) ROLLER INVOLVERADE I SÄKERHETSSTYRNING Vid större förändringar eller nybyggnation av de fasta bananläggningarna ansvarar Planeringsledaren för Spårsäkerhet att arbetet sker enligt en upprättad säkerhetsplan och att alla roller involverade har den kompetens som krävs. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att berörda konsulter uppfyller kompetensen och oberoendet som ställs på rollerna genom upphandling av ramavtal, rutiner och interna kontroller. Roll Projektledare Assessor Ibruktagningsledare Säkerhetsgranskare Projektör Entreprenör Riskanalysgrupp Beskrivning och ansvar Den person som ansvarar för att projektet genomförs enligt säkerhetsplanen samt uppnår uppsatta mål genom att planera, organisera, leda och följa upp arbetet. Den person som har som uppgift att genomföra oberoende granskningar i de projekt man bedömer att det är nödvändigt för att säkerställa säkerhetsplanen. Kallas även oberoende granskare. Den person som ansvarar för planering och genomförande av ibruktagandebesiktningen av förändringar och nybyggnation av de fasta bananläggningarna. Tidigare benämnd Ansvarig Besiktningsman Signal Den person som verifierar de dokument som framställts som underlag för en ändring i en signalanläggning eller fast bananläggning följer de föreskrifter och rutiner som specificeras i banstandard konstruktion genom en manuell kontroll. Projektören ansvarar för att genomföra projektering av förändringar på eller byggnation av nya anläggningar tillhörande trafikkontorets fasta bananläggningar. Projekteringen ska följa de krav och anvisningar i trafikkontorets Säkerhetsordning (SÄO) med ingående delar såsom Banstandard (BANA) samt anvisningar i Teknisk Handbok (TH). Entreprenören ansvarar för byggnation av förändringar på eller byggnation av nya anläggningar tillhörande de fasta banananläggningarna baserat på underlagen som projekteringen tagit fram. Byggnationen ska följa de krav och anvisningar i trafikkontorets Säkerhetsordning (SÄO) med ingående delar såsom Banstandard (BANA) samt anvisningar i Teknisk Handbok (TH). Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att sätta samman en riskanalysgrupp med lämplig kompetens och erfarenhet vid genomförande av Riskanalys. Riskanalysgruppen kan bestå av interna och/eller externa resurser beroende på karaktären på riskanalysen.

9 Utgåva 1 Datum Sida 9 (14) Projektledare Ansvarsområde Projektledaren är ansvarig för att projektet genomförs i enlighet med säkerhetsplanen och de krav och rutiner som säkerhetsordningen föreskriver. Entreprenörens projektledare kan ta hela eller delar av Projektledarens ansvar som säkerhetsordningen föreskriver under förutsättning att detta dokumenteras och godkänns av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Projektledaren kan fördela enskilda moment i säkerhetsplanen till medverkande företag under förutsättning att detta dokumenteras. Beslut och fastställelser ska dock alltid göras av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Huvudansvar Arbetet som Projektledaren inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. en projektspecifik säkerhetsplan tas fram i projektets inledningsskede och att planen preciseras och utvecklas vartefter projektet fortskrider rätt resurser för genomförandet av säkerhetsplanen finns i projektet den övergripande projektplaneringen synkroniseras med säkerhetsplanen samråd sker med andra verksamheter som kan påverka eller påverkas av projektet säkerhetsplanen verifieras och bedöms vid på förhand fastställda tillfällen säkerhetsplanen övergår till att vara en säkerhetsbevisning för de moment som färdigställts och överlämnar underlag till assessor för oberoende granskning Behörighetskrav Projektledaren ska uppfylla de krav som ställs på projektledare enligt Göteborgs Gemensamma Byggprocess eller liknande där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om kandidaten uppfyller kraven som projektledare.

10 Utgåva 1 Datum Sida 10 (14) Assessor Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genom ramavtal tillhandahålla Assessor (oberoende granskare) till projekten. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar vidare, enligt säkerhetsplanen, för att ansöka om att få Assessor godkänd av Transportstyrelsen i enlighet med Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg (TSFS 2010:115). Ansvarsområde Assessors ansvarsområde är att genomföra oberoende granskning av ett projekt eller etapp för att säkerställa att de rutiner och metoder som ingår i trafikkontorets regelverk följts av alla inblandade. Vidare ska Assessor kontrollera att Säkerhetsgranskare och Ibruktagningsledare uppfyller sina respektive kompetenskrav samt oavhängighet. Huvudansvar Arbetet som Assessor inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. ansvarar för att ta fram en Assessmentplan för sitt arbete i enlighet med säkerhetsplanen. vid varje oberoende granskning enligt säkerhetsplanen dokumentera sina iakttagelser och sin bedömning av säkerhetsbevisningen i en rapport. Bedömningen ska utgöra underlag för de beslut och fastställelser som specificeras i säkerhetsplanen med särskilt beaktande av o hur väl kopplad planeringen av säkerhetssyrningen är till projektets övriga planering av tid och resurser o hur projektet hanterar säkerhetsplanen vid ändringar av projekt- och tidplaner o om det finns alternativa planer när ursprunglig plan förskjuts o hur behörigheter och acceptanser korrelerar med ändringens omfattning och anläggningens komplexitet samt kraven på oavhängighet o kontrollens kvalitet, saklighet och relevans o hur avvikelser har hanterats. notera subjektiva iakttagelser baserade på en känsla eller vaga indikationer men som kan vara värdefulla att lyfta fram, diskutera och eventuellt åtgärda i god tid. Behörighetskrav

11 Utgåva 1 Datum Sida 11 (14) Behörighet Som Assessor vid trafikkontoret skall man vara lämplig för att utföra oberoende granskning av andras arbete vilket innebär att man ska vara serviceinriktad och förstå att syftet med att genomföra oberoende granskning. Man skall även vara väl insatt i trafikkontorets och stadens mål och värdegrunder samt uppfylla följande kompetenskrav: Egenskaper god förmåga att uttrycka sig på ett strukturerat sätt i tal och skrift insikt om vikten av integritet och att inte låta sig påverkas av personer som är delaktiga i de moment som ska bedömas Integritet och insikt att avsäga sig uppdrag för vilket kompetens är bristfällig God analysförmåga God iakttagelseförmåga, ansvarskänsla och gott omdöme Förmåga att arbeta på ett metodiskt vis Kunskaper God kompetens inom det område som ska bedömas och den typ av teknik som används kunskaper om signaleringskrav och andra krav som styr utformningen av en signalanläggning och fasta bananläggningar utmärkt kännedom om teknisk säkerhetsstyrning samt krav och rutiner för denna God kunskap i Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg (TSFS 2010:115) God kunskap i Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg (TSFS 2010:116) God kännedom om Teknisk säkerhetsstyrning signal, Arbete med signalanläggningar (TDOK 2014:0488) God kännedom i Trafikkontorets säkerhetsordning och godkännande processen (SÄO) Validering av processtyrning Erfarenhet Gedigen erfarenhet av arbetet och kontroll av teknisk säkerhetsstyrning.

12 Utgåva 1 Datum Sida 12 (14) Säkerhetsgranskare Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genom ramavtal tillhandahålla säkerhetsgranskare till projekten. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar vidare för behörighetsprövning av säkerhetsgranskare samt hålla en förteckning över utfärdade behörighetsbevis. Ansvarsområde Säkerhetsgranskaren ansvarar för att genomföra verifiering av de dokument som framställts som underlag för en ändring i en signalanläggning eller fast bananläggning genom en manuell kontroll genom att Säkerhetsgranskarn använder sin kompetens, erfarenhet och integritet. En person som ska arbeta som Säkerhetsgranskare ska vara behörig för den typ av anläggning (behörighetsklass) som granskningen avser. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ska genomföra en behörighetsprövning av föreslagen Säkerhetsgranskare för en specifik anläggning och en viss ändring. En person som är behörig som Säkerhetsgranskare men saknar en viss behörighetsklass kan i undantagsfall accepteras för arbete med denna klass baserat på en argumentation för detta i respektive planering. Detta ska godkännas av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Huvudansvar Arbetet som Säkerhetsgranskare inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. ansvarar för att genomföra granskning av underlagen enligt säkerhetsplanen enligt utfärdade rutiner för säkerhetsgranskning. protokollföra iakttagna brister i underlagen och skicka dem till Projektledaren. när det inte finns några iakttagelser som ska korrigeras signera underlagen och sammanställa samtliga granskningsprotokoll samt författa en granskningsrapport som ska ingå i säkerhetsbevisningen.

13 Utgåva 1 Datum Sida 13 (14) Behörighetskrav Egenskaper Integritet och insikt att avsäga sig uppdrag för vilket kompetens är bristfällig God signalteknisk analysförmåga God iakttagelseförmåga, ansvarskänsla och gott omdöme Förmåga att arbeta på ett metodiskt vis Förmåga att kunna rapportera anmärkningar på ett klart och entydigt sätt. Kunskaper Ska uppfylla de signaleringskrav som gäller projektering och utformning av signaltekniska objekt motsvarande Järnvägsskolans grundutbildning i signalteknik för ingenjörer, enligt dagens kurskoder BSIÖG1-BSIÖG3 ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Konstruktion och funktion hos anläggning i sökt granskningsklass, motsvarande BSIÖG1-3 och andra anläggningsspecifika kurser ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Projektering av signalanläggning, motsvarande dagens BSIÖG1-3 ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Granskningsrutiner och övriga normer som styr arbetet. Beroende på projektets art dokumenterad förmåga att söka information i teknisk handbok (TH) och TRI (SÄO-KAP-7). Erfarenhet Den sökande ska ha erfarenhet av arbetet med signaltekniska anläggningar såsom projektering, granskning, underhåll, byggnation eller besiktning för spårväg enligt nedanstående.

14 Utgåva 1 Datum Sida 14 (14) Övriga krav Det åligger behörig granskare att kontinuerligt följa utvecklingen inom behörighetsområdet. Exempel på sådana är utbildningar på friförbundet reläställverk, punktsignalanläggningar. Ibruktagningsledare Ansvarsområde Ibruktagningsledaren som tidigare benämndes Ansvarig besiktningsman Signal är ansvarig för att oberoende av entreprenören, kontrollera att entreprenören utfört det som är projekterat samt kontrollera att det inte finns några avvikelser mot såväl trafikkontorets interna regelverk som externa regelverk vilka är tillämpliga för anläggningsförändringen. Se (BAN-KAP-K3.5) Huvudansvar Arbetet som Ibruktagningsledare inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. ta fram en ibruktagningsplan enligt säkerhetsstyrningsprocessen utföra besiktning i enligt med de krav och rutiner som specificeras i banstandard Besiktning Signalsäkerhetsanläggning (BAN-KAP-K3.5). Behörighetskrav Ibruktagningsledaren skall uppfylla de krav som specificeras i banstandard Besiktning Signalsäkerhetsanläggning (BAN-KAP-K3.5)

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94007 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 7.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ingemar Frej, XS Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med: Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13) Bestämmelser om Internkontroll

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Allmän info Frågor under presentationen Första utgåvan av teknisk säkerhetsstyrning Återanvänt signals regelverk Ni ska sprida informationen vidare till era konsulter

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen 1(8) Informationsförvaltare Harald Schaffhauser SÄKERHETSBEST ÄMMELSE Revisionsnu mmer K1 (Öppen) Fastställt av Lars H Ericsson SSÄ SÄB-o4i5 Krav gällande säkerhetsresurser

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt

Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt Independent Project Monitoring, IPM Koncept för övervakning av komplexa investeringsprojekt I samarbete med 1 Vad är IPM? IPM, Independent Project Monitoring, är en oberoende projektövervakningsfunktion

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-01-27 Revidering: 2014-08-11 Dnr: DUC 2014/136/10 Gäller fr o m: 2014-08-11 Ersätter: Regler för delegering av arbetsmiljöansvar

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet

Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet TJÄNSTEUTLÅTANDE Personalavdelningen Dnr KS/2014:280-007 2015-03-03 1/3 KS 10:1 Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunrevisionen Svar på revisionsskrivelse informationssäkerhet Förslag till

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Innehåll:» Risker... 3 4» Säkerhetsplanering... 5 6» Säkerhetsplanering vid om- och nybyggnation... 7 8» Säkerhetsplanering för förvaltning... 9 10» Rejlers... 11 12 3 Risker All

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

UPSALA-LENNA JERNVÄG

UPSALA-LENNA JERNVÄG UPSALA-LENNA JERNVÄG FÖRESKRIFTER FÖR BANAVDELNINGENS JOURFUNKTION Utgåva 3 Gäller fr o m 2011-10-30 ULJF 048 2(10) Föreskrifter för Banavdelningens Jourfunktion ULJF 048 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Risker All verksamhet är förknippad med risker och har behov av effektiv riskhantering. Riskprofilen skiljer sig kraftigt mellan olika verksamheter men är lika viktig att ta hänsyn

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING... 1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 1 3.1 ALLMÄNT... 1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 2 3.2.1... 2 3.2.2

Läs mer

Regler för godkännande av revisorer. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den

Regler för godkännande av revisorer. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den 2018-10-04 1 Allmänt... 3 2 Kompetenskrav, erfarenhet och personliga egenskaper... 3 3 Granskning av revisorer... 4 4

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Policy för projektarbete

Policy för projektarbete KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:02-000 Policy för projektarbete Antagen av kommunfullmäktige 2011-05-26 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-08-24 129 1 Definition - Vad är ett projekt? Ett projekt

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING...1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN...1 3.1 ALLMÄNT...1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET...2 3.2.1...2 3.2.2 Systemansvarig...3

Läs mer

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning TEKNISK HANDBOK Del 0 - Inledning 2015-04-22 Sidan 2 (8) Innehållsförteckning Sidan 0 Inledning... 3 00. Praktisk tillämpning... 3 00.1 Allmänt... 3 00.2 Bestämmelser... 3 01 Teknisk handboks plats i TK:

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

ÖSlJF 090 Utredningsrapport gällande järnvägsolycka eller tillbud till järnvägsolycka Sidan 1 av 9. Rubrik. Förklaring till mallen

ÖSlJF 090 Utredningsrapport gällande järnvägsolycka eller tillbud till järnvägsolycka Sidan 1 av 9. Rubrik. Förklaring till mallen ÖSlJF 090 Utredningsrapport gällande järnvägsolycka eller tillbud till järnvägsolycka Sidan 1 av 9 Rubrik Datum för händelse: Plats för händelse: Utredare: Förklaring till mallen Denna mall bör användas

Läs mer

Behörighet. Signalsäkerhetskontrollant och fortbildare för signalsäkerhetskontrollant

Behörighet. Signalsäkerhetskontrollant och fortbildare för signalsäkerhetskontrollant Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 3.0 BVS 544.94008 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet astställd av 08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

ALA JE. Generella krav för genomförande av arbete i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna Järnväg ULJH 056 UPSALA-LENNA JERNVÄG

ALA JE. Generella krav för genomförande av arbete i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna Järnväg ULJH 056 UPSALA-LENNA JERNVÄG UPSALA-LENNA JERNVÄG ALA JE -RN Utgåva 1 Gäller fr o m 2014-05-01 ULJH 2(9) i plankorsningar m.m. vid Uppsala Lenna ULJH FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Ändringstryck Nr Gäller fr o m Datum Infört av 1

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Sidan 2 (9) Revisionsinformation Datum Åtgärd Ansvarig Version 2004-11-19 3.4 Ändrat första meningen PGR 2.0 förvaltningen -> verksamheten

Läs mer

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m:

Internkontroll. Museiföreningen. Föreskrift MJ 103 utgåva 3 MUNKEDALS JERNVÄG. Internkontroll Flik 2 Gäller fr o m: Museiföreningen MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJ 103 utgåva 3 Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 6 Bilagor 0 Ansvarig funktion Styrelsen Innehållsförteckning 1 GENERELLA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för internrevision

Punkt 15: Riktlinje för internrevision 2016-09-21 Punkt 15: Riktlinje för internrevision Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för internrevision för försäkrings AB Göta Lejon Denna riktlinje kallades tidigare Riktlinje för oberoende

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS

RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS RISKANALYS OCH HÄNDELSEANALYS RIKTLINJE FÖR RISK- OCH HÄNDELSEANALYS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Tillsynsenheten Ansvarig: Vård- och omsorgsförvaltningen SAS, MAS, MAR Gäller fr o m: 2015-11-16 Uppdateras

Läs mer

GHJF 5 INTERNKONTROLL

GHJF 5 INTERNKONTROLL GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 5 INTERNKONTROLL Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 6 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Organisation och befattningar

Organisation och befattningar 4 SkLJF 402 SkLJ ansvarig signal (asi) ansvarig motorlok personalfördelare ansvarig ånglok ansvarig vagnar säkerhetshandläggare Signalgrupp Ånglok Motorlok Vagnar Personal Säkerhet chef bana (cba) chef

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Varför tillsyn av säkerhetskultur? Tydlig koppling i regelverk och konventioner Stöd även

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy

Informationssäkerhetspolicy 2006-09-07 Informationssäkerhetspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-09-28, 140 Innehåll 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR INFORMATIONSSÄKERHETSARBETET...4 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...4 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad

Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad 1 Tjänsteutlåtande 2018-04-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 19 Riktlinje för regelefterlevnad Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Policy för intern styrning och kontroll

Policy för intern styrning och kontroll Rättslig grund Policy för intern styrning och kontroll Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut (FFFS 2014:1) Dokumentägare Antagen datum

Läs mer

Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter Beslutsdatum 2018-04-11 Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommundirektören Dokumentägare HR-chef Diarienummer 2018/KS 0160 003 Giltighetstid

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011. Sammanfattning 2012-05-22 32-2011-0688 Revisionsrapport Malmö Högskola 205 06 Malmö Datum Dnr 2012-05-22 32-2011-0688 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Malmö Högskola 2011 Riksrevisionen har som ett led

Läs mer

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012

Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Uppdateringar nya standarden ISO/IEC 17020:2012 Nu börjar vi närma oss en del av omfattningen av de förändringar som skett efter att ISO/IEC 17020:2012 trätt i kraft den 1:a oktober. Detta är den första

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 3 3.1 ALLMÄNT... 3 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 3 3.2.1 Systemägare... 3 3.2.2

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer