Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Säkerhetsstyrning Diarienr: 3103/"

Transkript

1 Säkerhetsstyrning Diarienr:

2 1 Innehållsförteckning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSSTYRNING ALLMÄNT TRANSPORTSTYRELSEN GÖTEBORGS SPÅRVÄGAR AB TRAFIKKONTORET OLYCKSPLATSORGANISATION UTREDNINGSFUNKTION REGELVERK Externa regelverk Interna regelverk KUNSKAPSÖVERFÖRING SÄKERHETSPOLICY OCH MÅL TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSMÅL SÄKERHETSPROGRAM SÄKERHETSSYSTEMET Allmänt Förutsättningar Förändringar Inriktning SÄKERHETSUPPFÖLJNING Uppföljning Normer för uppföljning METODER FÖR UPPFÖLJNING Daglig uppföljning Riktad uppföljning Statistisk uppföljning Uppföljning av mål HÄNDELSERAPPORTERING Allmänt Tillbud och Olyckor ÖVRIGT Säkerhetsdokument RAPPORTERING AV TILLBUD OCH OLYCKOR Allmänt Händelseregister Utredningar ÅTERKOPPLING Allmänt Utredning av händelse Årssammanställning av utredda olyckor Information vid fortbildning, TRI RAPPORTERING Allmänt (26)

3 4.9 UPPFÖLJNINGSMETODER Allmänt Revision REGELSYSTEMET Regler som styr säkerheten SÄO TRI Spårsäkerhetsmeddelande Instruktioner INFORMATION OM FÖRÄNDRING I REGELSYSTEMET Lagar och föreskrifter Interna föreskrifter SÄKERHETSDELEGATION SÄKERHETSMÅL UPPFÖLJNING LEDNINGENS GENOMGÅNG SÄKERHETSSTYRNINGSSYSTEM ALLMÄNT ANSVAR Chef Säkerhetsfunktionens ansvar Avdelning trafik Säkerhetspersonal Vid trafikolyckor DOKUMENTATION Förvaring SAMVERKAN Internt Externt DISPENSER Allmänt Ansvar Förvaring Säkerhetstjänst SÄKERHETSUPPFÖLJNING PRINCIPER INTERNKONTROLL Normer för uppföljning REVISIONSPROGRAM Organisation och delegation Underhåll av spåranläggning Utbildning OLYCKSTYPER OCH GRADERING Statistiskt mått Statistiska storheter/objekt Händelsetyper OLYCKOR OCH TILLBUD TILL OLYCKOR SAMT SKADEFÖLJDER Olycka Tillbud Personskador (26)

4 7.6 GRADERING AV BEGREPPEN OLYCKA OCH TILLBUD SÄKERHETSHANDLINGSPROGRAM SÄKERHETSMÅL DAGLIG DRIFT SÄKERHETSUPPFÖLJNING RISKVÄRDERING Riskbedömning Riskanalys Dokumentation SÄKERHETSMÄTNING & UTVÄRDERING SÄKERHETSREDOVISNING ÅRSSAMMANSTÄLLNING BILAGA A, DOKUMENTSTRUKTUR, SÄKERHET DOKUMENTSTRUKTUR BILAGA B, SÄKERHETSMÅL ÖVERGRIPANDE MÅL Förbättra trafiksäkerheten AKTIVITETSMÅL Aktivitetsmål sätts årligen vid ledningens genomgång och framgår av årsplanen MÅL FÖR SÄKERHETSPERSONAL Allmänt Uppfyller ej kraven Övrigt BILAGA C, UPPFÖLJNING HÄLSOKONTROLLER Uppföljning av rutiner kring kallelse till hälsokontroller (26)

5 2 Säkerhetsstyrning 2.1 Allmänt Spårvägstrafik är en verksamhet med risker, som vid fel handhavande kan innebära stora konsekvenser. Stora och tunga spårvägståg i samtrafik med oskyddade trafikanter och vägfordon kan leda till skador på människor och fordon. Med säkerhetsstyrning avses de säkerhetspåverkande aktiviteter rörande organisation, ansvar, rutiner, processer och resurser som krävs för att leda och styra en spåranläggning. Säkerhetsstyrning är en organisatorisk process som omfattar ett antal steg från strategiska mål till värdering av resultat. Säkerhet kan styras, men det förutsätter kunskap om olika orsakssammanhang och på vilket sätt dessa kan påverkas. Det är nödvändigt att säkerhetsstyrningen når hela organisationen för att skapa rätt kultur i arbetssätt och metodik. Dessa förhållanden innebär att säkerhetsstyrning är ett arbete som skall drivas av den verkställande ledningen. Att så är fallet framgår även av Lag om säkerhet vid tunnelbana och spårväg SFS 1990:1157, 10-15, och Transportstyrelsen föreskrifter om internkontroll för tunnelbana och spårväg TSFS 2007:5, 1&3 2.2 Transportstyrelsen Transportstyrelsen (TS) är tillsynsmyndighet för spårvägstrafiken. TS lämnar efter ansökan tillstånd och utfärdar föreskrifter som reglerar spårvägstrafiken. Tillbud och olyckor skall kontinuerligt rapporteras till TS, på telefonnummer alternativt , som i sin tur anmäler till Statens Haverikommission som utreder allvarliga olyckor eller då olyckan har särskilt utredningsintresse. 2.3 Göteborgs Spårvägar AB Göteborgs spårvägar är trafikutövare på Trafikkontorets spåranläggning. 2.4 Trafikkontoret Trafikkontoret har ansvaret för hela spåranläggningen dvs spår, kontaktledning, signaler och hållplatser, beträffande utformning, drift och underhåll. Kommunens säkerhetsansvar avseende all övrig trafik ligger också hos Trafikkontoret. 2.5 Olycksplatsorganisation För att minimera konsekvenserna då en olycka inträffar har GS Spårvagn AB en särskild organisation i beredskap dygnet runt med de olika kompetenser som kan komma ifråga och som Trafikkontoret köper. 2.6 Utredningsfunktion Ansvaret regleras i Lag om säkerhet vid tunnelbana och spårväg (SFS 1990:1157) där det framgår att alla olyckor ska utredas. Utredningen syftar till att klarlägga orsakssammanhang i avsikt att förhindra upprepning av olycka. Utredningen skall svara på frågorna: Vad hände Varför Hur förhindra återupprepande Det är inte skuldfrågan som utreds. Utredningar av olyckor och tillbud är en viktig del i Trafikkontorets internkontrollsystem. 5 (26)

6 En olycka eller allvarligt tillbud kan relateras till olika omständigheter som människa, teknik eller organisationen. Även yttre förhållanden kan påverka. Det är av stor vikt att alla olyckor och allvarliga tillbud till olyckor undersöks så eventuella fel eller brister kan åtgärdas och säkerheten förbättras. 6 (26)

7 2.7 Regelverk Externa regelverk Spårinnehavet regleras av ett antal lagar och föreskrifter, vilket framgår av Trafikkontorets SÄO enligt följande: Område Föreskrift Trafikkontorets säkerhetsordning spårväg Lagen om säkerhet vid tunnelbana och spårväg SFS 1990:1157 Förordningen om säkerhet vid SFS 1990:1165 tunnelbana och spårväg Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg Järnvägsstyrelsens föreskrifter om ansökan om tillstånd för tunnelbana och spårväg Järnvägsstyrelsens föreskrifter om trafiksäkerhetsinstruktion för tunnelbana och spårväg Transportstyrelsens föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrning och säkerhetsordning med säkerhetsbestämmelser inom tunnelbana och spårväg Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:4) om hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten; Transportstyrelsens föreskrifter om olycksrapportering för tunnelbana och spårväg TSFS 2010:115 JvSFS 2007:6 JvSFS 2008:9 TSFS 2012:33 TSFS 2013:44 TSFS 2013:50 TSFS 2011:87 Banstandard / TPU Best om arbetsfordon Trafikinstruktion (TRI) som revideras årligen Best om arbetsfordon samt TRI AF Banstandard kap m.fl. Best. om internkontroll Best. om hälsokontroll Utredning av olyckor och tillbud samt röjning vid olycka Utbildning BV-FS 2000:3 Best. om utbildning 7 (26)

8 Hälsokontroll BV-FS 2000:4 Best. om hälsokontroll Trafikförordningen (TF, 1998:1276) Säkerhetsfunktionen ansvarar för information om och när ny eller ändrad föreskrift eller lagstiftning föreligger. Förteckning över gällande säkerhetsdokument återfinnes under Trafikkontorets hemsida under rubriken SÄO Interna regelverk För spårvägsanläggningen har några av dessa externa regler och föreskrifter omsatts i interna regler och föreskrifter. Till dessa finns också ett antal instruktioner för drift och underhåll, byggnation samt besiktningar. Säkerhetsstyrningen finns på Trafikkontorets hemsida. Förord och läsanvisning Förteckning över dokument Trafiksäkerhetsinstruktion Hälsoundersökning och hälsotillstånd för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fordonsbestämmelser för arbetsfordon; kravspecifikation besiktning, funktionskontroll och underhåll Besiktning och underhåll av spåranläggningar Utredning av olyckor och tillbud Säkerhetsstyrning Övergångsbestämmelser Samordningsansvarig Avstängningsansvarig Säkerhetsledare Undantag från väjningsplikt för spårvagnar 2.8 Kunskapsöverföring Uppdatering av kunskap om nya eller förändrade regelverk sker för säkerhetspersonalen vid de periodiska fortbildningstillfällena. För chefer inom Trafikkontoret sker enskilda genomgångar av nyheter eller förändringar genom den säkerhetsansvariges försorg. 8 (26)

9 3 Säkerhetspolicy och mål 3.1 Trafiksäkerhetspolicy Syftet med säkerhetspolicyn är att den ska vara vägledande i arbetet med säkerhetsfrågor. Säkerhetspolicyn utrycker också de grundsatser som gäller för säkerhetssystemet och säkerhetsförbättringar. Trafikkontorets säkerhetspolicy avseende spåranläggningen lyder: Alla ska vara säkerhetsmedvetna och bidra till en verksamhetsutveckling av spårvägssystemet så att säkerheten är minst lika säker som för övriga transportsystem. 3.2 Trafiksäkerhetsmål Följande trafiksäkerhetsmål, som även innefattar spårvägstrafiken, har antagits av Trafiknämnden i Göteborg: 4 Nollvisionen innebär att det långsiktiga målet är att ingen ska dödas eller skadas svårt. Antalet skadade och dödade ska fortsätta att minska. Målet är en halvering av antalet skadade och dödade på en femårsperiod. Därefter ytterligare en halvering de kommande fem åren. 9 (26)

10 Säkerhetsprogram 4.1 Säkerhetssystemet Allmänt Styrningen sker i första hand genom organisation, instruktioner, utbildning, mål, uppföljning och avvikelsehantering. Produktionsmedlen i säkerhetssystemet är personalen, spåranläggningen, underhållsutrustning Förutsättningar Viktiga förutsättningar för ett väl fungerande säkerhetssystem är. att ledningen är konsekvent i sitt budskap och allas förståelse för de faktorer som leder till olycka klara och entydiga regler, kursplaner och policy som grund för det som lärs ut d.v.s. skapandet av praxis och kultur i företaget ordning och reda att de tekniska systemen uppfyller normer och krav ansvarskännande personal som har tillräcklig kompetens och information att uppföljningar av all verksamhet (samt de åtgärder som vidtages) dokumenteras att personalstyrkan är väl dimensionerad och organisationen uppbyggd med befogenheter och medel. att projektdirektiv tas fram för varje projekt som tydliggör syftet och pekar på de styrande dokumenten Förändringar Viktiga ändringar av säkerhetssystemet skall föregås av: analys av ändringens effekter för spårvägssystemet i sin helhet, d.v.s. även för Trafikkontorets spåranläggning. beslut om uppföljnings- och utvärderingsmetoder utbildning för berörd personal för fordon och spåranläggning regleras detta av de interna föreskrifterna Arbetsfordon; kravspecifikation besiktning, funktionskontroll och underhåll samt föreskriften Besiktning och underhåll av spåranläggningar Ritningshantering, se Banstandard. Förändringar skall bekantgöras i god tid. Olika förändringar skall så långt det är möjligt samordnas i tiden Inriktning Inom ramen för resultatkraven skall trafiksäkerhetsarbetet vid Trafikkontoret inriktas på att successivt höja trafiksäkerheten. En sänkning av säkerhetsnivån, d.v.s. en ökning av risker, accepteras inte. 4.2 Säkerhetsuppföljning Uppföljning Uppföljning och kontroll av trafiksäkerhet skall bedrivas i den omfattningen som verksamheten kräver. Kontrollen skall i första hand ske internt genom säkerhetsorganisationen. Säkerhetsorganisationen skall utöva tillsyn av den interna kontrollens effektivitet samt att genomföra systemrevisioner. Säkerhetsorganisationen ansvarar också för sammanställning av avvikelserapporter (händelser) i spårvagnsdriften. 10 (26)

11 Uppföljningen syftar till att verifiera att utfärdade regler följs och ger avsedd verkan. Uppföljningen skall också ge underlag för att vidta åtgärder så att tillbud eller olycka undviks samt material för att bekräfta att uppsatta mål rörande säkerhetsarbetet uppfylls Normer för uppföljning All uppföljning skall dokumenteras och sammanställas avseende antal observationer, antal avvikelser mot regelverket samt eventuella avvikelser som definierats och bedömts som stora, skall särskilt markeras. På uppföljningsrapporten skall också finnas vilken eller vilka regelverk som ligger till grund för uppföljningen samt uppgift om vilka avvikelser som anses vara stora. Sammanställningen tillställs säkerhetsansvarig. 4.3 Metoder för uppföljning Daglig uppföljning Daglig uppföljning är den som utförs under normal yrkesutövning och oftast består i att iakttagna avvikelser dokumenteras Riktad uppföljning Riktad uppföljning genomförs metodiskt efter särskild plan och där uppföljningsobjekten är väl beskrivna. Genomförd uppföljning ska dokumenteras individuellt Statistisk uppföljning Statistisk uppföljning genomförs systematiskt på insamlat material ofta i syfte att finna mönster. Denna uppföljning kan ofta kombineras med riktad uppföljning. Uppföljningen dokumenteras i form av sammanställningsrapport Uppföljning av mål Trafikkontorets mål för trafiksäkerhetsarbetet skall fortlöpande följas upp och utvärderas av säkerhetsfunktionen. Vid avvikelser skall det genast beslutas om erforderliga åtgärder och eskaleras upp i organisationen. 4.4 Händelserapportering Allmänt Med händelserapportering avses avvikelser i spåranläggningen och hur denna information hanteras. De rapporter som lämnas via TLI-spårvagn och rapporter från förare, yttre trafikledning och övrig personal sparas i Händelseregistret, som är en databas som ägs och sköts av Göteborgs Spårvägar. Syftet med händelseregistret är att snabbt och lättillgängligt kunna genomföra analyser och presentera sammanställningar över händelser i spårvagnsdriften. Den händelserapportering som inte följer ovanstående registreras och arkiveras i TK:s diarium Tillbud och Olyckor Händelser inom gruppen Tillbud och Olyckor omfattar: Kollisioner (sammanstötningar vagn vagn) Upphinnande olyckor 11 (26)

12 Påkörningar (sammanstötning med föremål, viltolycka m.m.) Vägtrafikolyckor (sammanstötningar i gatumiljö med fordon enligt lag om vägtrafikdefinitioner 2001:559 ) Plankorsningsolyckor (sammanstötningar på särskild banvall med fordon enligt lag om vägtrafikdefinitioner 2001:559 ) Personolyckor (fall i vagn, fall vid av-/påstigning, fotgängarolyckor, arbetsolyckor samt självmord) Urspårningar Brand Även tillbud till ovanstående Övrigt (händelser som ej omfattas av ovanstående punkter men inträffat vid drift av spårvägsanläggning som kan ha ett säkerhetsmässigt intresse). Trafikkontoret har genom avtal gemensam olycks- och tillbudshantering med Göteborg Spårvägar AB vilket då avser skaderapporter, händelserapporter och övriga rapporter, som kan hänföras till avvikelser i spåranläggningen. Dessa ska händelsenummervis förvaras i årspärmar. Äldre årspärmar, mer än två år, skall förvaras i brandsäkert arkiv. 4.5 Övrigt Säkerhetsdokument De rapporter, som inblandad personal lämnar vid händelser är säkerhetsdokument, som arkiveras tillsammans med grunduppgifterna om händelsen. Dessa kan vara Skaderapporter, Händelserapporter, Trafikledningsrapporter och Arbetsledarrapporter Ledningsmästar- och Banmästarrapporter. 4.6 Rapportering av Tillbud och Olyckor Allmänt Tillbud och olyckor följer den definition som beskrivs i TSFS 2011:87. Transportstyrelsen skall meddelas när allvarlig olycka inträffat. Detta görs normalt genom utredningsledarens försorg Händelseregister Registrering av händelser görs av GS Spårvagn på uppdrag av Trafikkontoret. Basuppgifterna för varje händelse kommer till största delen som förarrapporter vilka rapporterats till TLI-spårvagn. Resterande kommer från skaderapporter eller direktanmälningar av personer som råkat ut för händelse till följd av spåranläggningen. På samordningsmöte mellan Trafikkontoret och Göteborgs Spårvägar AB tas det upp om vad som kan vara av säkerhetsmässigt intresse Utredningar Dokumentation av utredningar och hur dessa ska förvaras ansvarar säkerhetsfunktionen för. Se Återkoppling Allmänt Återkoppling är ett viktigt instrument i att lära av de händelser som inträffar i spårvägsanläggningen. Det är av största vikt att all berörd personal får ta del av de sammanställningar och utredningar som görs vid olika typer av händelser. 12 (26)

13 4.7.2 Utredning av händelse Händelse av säkerhetsmässigt intresse ska utredas enligt TS direktiv såsom urspårning, allvarlig personolycka och olycka med stora materiella skador. Övriga händelser tar Trafikkontoret eller GS Spårvagn AB eget beslut om att utredning skall genomföras. Vid eventuella åtgärdsförslag, ska dessa hanteras och arkiveras av säkerhetsfunktionen. Förslag till åtgärder följs upp av Trafiksäkerhetsfunktionens utredare snarast Årssammanställning av utredda olyckor. Varje år (mars månad) redovisas till TS under året inträffade olyckor i enlighet med TSFS 2011: Information vid fortbildning, TRI. Vid fortbildningen av säkerhetspersonal, TRI, tas även signifikanta händelsetyper och iakttagna beteenden upp till redovisning och diskussion. 4.8 Rapportering Allmänt Alla händelser och avvikelser i spåranläggningen ska rapporteras och följas upp med förslag till åtgärder. 4.9 Uppföljningsmetoder Allmänt Förändring av rutiner och instruktioner avseende spåranläggningen meddelas genom Spårsäkerhetsmeddelanden till Göteborgs Spårvägar säkerhetsfunktion Revision Säkerhetsstyrningen ska följas upp och utvärderas genom regelbundna interna systemrevisioner enligt dokumenterad plan. Resultatet av en systemrevision ska dokumenteras. Revisionerna genomförs enligt årsplanen. Revisionsrapporter ska diarieföras Regelsystemet Regler som styr säkerheten Berörd personal i säkerhetstjänst skall ta del av trafikorder och tillfälliga trafikorder. Berörd personal skall ta del av trafikledningsorder, tillfälliga trafikledningsorder och spårsäkerhetsmeddelanden. Gällande säkerhetsmeddelanden inarbetas i TRI regelmässigt minst en gång per år. I annan information som ges ut av GSS eller TK får referat eller sammandrag av säkerhetsmeddelanden endast göras med säkerhetsfunktionens vid GSS eller TK säkerhetsfunktions godkännande SÄO Säkerhetsordningen är ett sammanfattande begrepp för trafiksäkerhetsregler, krav på respektive befogenheter för personal, rutiner för besiktning, underhåll, internkontroll samt utredning av olycka. Vad som minst skall omfattas av SÄO regleras i TSFS 2013:44, Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrning och säkerhetsordning med säkerhetsbestämmelser inom tunnelbana och spårväg. 13 (26)

14 TRI Vad Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) skall innehålla regleras i JvSFS 2008:9. TRI skall inlämnas till Transportstyrelsen för godkännande senast fyra månader innan ibruktagande Spårsäkerhetsmeddelande Spårsäkerhetsmeddelanden utges av Trafikkontoret och distribueras till Göteborgs spårvägars säkerhetsfunktion för kännedom och åtgärd Instruktioner Instruktioner för arbetsfordon, utrustning och system. Normalt lämnas dessa ut i samband med utbildning och genom utbildningsansvarigs försorg Information om förändring i regelsystemet Lagar och föreskrifter Förändringar delges berörda chefer genom säkerhetsfunktionens försorg. Chef skall tillse att förändringar delges berörd personal Interna föreskrifter SÄO, TRI och spårsäkerhetsmeddelanden distribueras genom säkerhetsfunktionens försorg och enligt upprättade sändlistor Säkerhetsdelegation I delegationsordningen är även delegation avseende säkerhet integrerad. Denna är organiserad i enlighet med aktuell organisationsplan för TK och särskilda befattningar i säkerhetstjänst. Delgivning av säkerhetsdelegation följer samma regler som för övriga delegationer. 14 (26)

15 5 Säkerhetsmål 5.1 Uppföljning TK mål för säkerhetsarbetet skall fortlöpande följas upp och utvärderas av berörda chefer. Vid avvikelser skall genast beslutas om erforderliga åtgärder. Om ett mål inte kan uppfyllas, skall närmaste högre chef informeras. 5.2 Ledningens genomgång Fördjupad presentation och diskussion av spåranläggningssäkerheten genomförs periodiskt vid lednings genomgång. Ledning för spårsäkerhet, 1 gång per år Vid dessa genomgångar presenteras måluppfyllelse och säkerhetsaktiviteter inom spårtrafikområdet. 15 (26)

16 6 Säkerhetsstyrningssystem 6.1 Allmänt Säkerhetsstyrning är en relativt okomplicerad process, men kräver systematik och långsiktighet för att fungera. Med en helhetssyn på problemområden utifrån olycksstatistik och konsekvens, kan prioriteringar genomföras. Säkerhetsstyrning är en trög process som det kan ta flera år att få igång. En väl fungerande process är emellertid effektiv, både med avseende på resultat och ekonomi. Det viktigaste steget - att motivera människorna inom organisationen så att processen inte avstannar när man börjar närma sig målen - är också det svåraste. Motivationen hålls igång genom att verkställande ledningen - på alla nivåer - engagerar sig och ställer krav på uppföljning och rapportering. 6.2 Ansvar Chef Chefen skall motivera sina medarbetare och uppmuntra dem för att uppfylla målen i och ange inriktning för säkerhetsarbetet. De restriktioner, som åläggs verksamheten genom lagstadgade krav, föreskrifter, interna föreskrifter och instruktioner, är många och kraven kommer med tiden med all sannolikhet att ytterligare skärpas Säkerhetsorganisationen ansvar Säkerhetsorganisationen skall i samarbete med Transportstyrelsen och övriga berörda av spårvägsanläggningens säkerhet arbeta för en hög trafiksäkerhet. Trafiksäkerhetsorganisationen skall: Se till att Trafikkontoret har ett program för att höja trafiksäkerheten och att alla anställda känner till detta. Utfärda erforderliga trafiksäkerhetsföreskrifter. Verka för en hög trafiksäkerhet på särskild banvall Regelbundet granska verksamheten i Trafikkontorets olika delar ur trafiksäkerhetssynpunkt. Granska trafiksäkerhetssystemens tillförlitlighet. Ge råd till verksamhetsansvariga i trafiksäkerhetsfrågor. Kontrollera att föreskrifter och instruktioner som har betydelse för trafiksäkerheten följs. Medverka i Utredningar av olyckor och tillbud samt om så erfordras föreslå åtgärder för att förhindra ett upprepande. Utreda förhållanden som har betydelse för trafiksäkerheten och om så erfordras föreslå förändringar. Handha Trafikkontorets kontakter med Transportstyrelsen samt övriga kontakter i trafiksäkerhetsfrågor Avdelning trafik Inom trafikkontoret har varje avdelning ansvar för egen verksamhet med avseende på trafiksäkerheten. Detta innebär att avdelning trafik svarar för: Verka för en hög trafiksäkerhet i gatumiljö för spårvagnsdrift Utreda förhållanden som har betydelse för trafiksäkerheten i gatumiljö 16 (26)

17 6.2.4 Säkerhetspersonal Säkerhetspersonal är personer som utför säkerhetstjänst dessa indelas i kategorierna: Förare på arbetsfordon Signalvakt Observatör Personal som underhåller och besiktigar rälgående fordon Besiktningsman spåranläggning Säkerhetsledare Säkerhetsman Bevakare Kontaktman Dessa skall genom periodisk genomgång av och godkännande vid TRI-utbildning, periodiska hälsoundersökningar och årlig uppföljning vidmakthålla sin status som säkerhetspersonal Vid trafikolyckor Organisation och instruktioner beskrives i SÄO kap C Vid olyckor där Räddningstjänsten medverkar är all personal på olycksplatsen underställd räddningsledaren så länge räddningsinsats pågår! 17 (26)

18 6.3 Dokumentation Förvaring God ordning och god förvaring skall tillämpas för dokument som beskriver tillsyn och kontroller gjorda i verksamheten. All säkerhets- och trafiksäkerhetsdokumentation som berör spåranläggningen ska diarieföras så det är spårbart samt vem som ansvarar för respektive dokument. Besiktningar redovisas och sparas på Portalen som är en transparent portal som Trafikkontoret äger. 6.4 Samverkan Internt Arbetet inom varje enhet skall organiseras på sådant sätt att säkerhetsmålet kan uppfyllas och god information inom enheten avseende säkerhet tillgodoses Företagsledningen Säkerhetsfunktionen informerar minst en gång per år ledningen för spårsäkerhet om säkerhetsläget i spårvägsanläggningen Externt Trafikkontoret Samverkan mellan Trafikkontoret och GS Spårvagn AB finns reglerat i Entreprenadavtalet som också reglerar information mellan parterna. Kapitlen SPV 1.C och SPV 1.F är gemensamma dokument för Trafikkontoret och GS Spårvagn AB Polis och räddningstjänst Säkerhetsfunktionen är ansvarig för kontakter med GS Spårvagn AB och Polisen Operativt handhar TLI-spårvagn kontakterna mellan Räddningstjänstens och Polisens ledningscentraler. Räddningstjänsten, Polisen, Trafikkontoret och GS Spårvagn AB genomför gemensamma övningar i samverkan. 6.5 Dispenser Allmänt Med dispenser avses sådana som medger avvikelser från gällande föreskrifter inom spårsäkerhetsområdet Ansvar Ansökan om dispens för individ ansöks normalt av individen själv Förvaring Dispens skall förvaras på aktuellt arbetsställe av chef och beträffande personal även hos respektive individ. Kopia skall tillsändas Säkerhetsfunktionen för kännedom Säkerhetstjänst Personal som har dispens av personliga skäl ska medföra denna under tjänst. 18 (26)

19 7 Säkerhetsuppföljning 7.1 Principer Uppföljning och kontroll av trafiksäkerhetsarbetet skall bedrivas i erforderlig omfattning. Kontrollen skall i första hand ske av säkerhetsfunktionen. Denna kontroll benämns Internkontroll och ingår i säkerhetsfunktionens ansvar. Säkerhetsfunktionen skall utöva tillsyn av Internkontrollen och dess effektivitet. Systematiska genomgångar genomförs med olika intervaller Revisioner - riktade mot alla funktioner med betydelse för säkerheten. Säkerhetsfunktionen ansvarar för dessa revisionsprogram och dess genomförande. Uppföljningen syftar till att verifiera att utfärdade regler följs och ger avsedd verkan. Uppföljningen skall också ge underlag för att vidta åtgärder så att tillbud eller olycka undviks, samt underlag för att bekräfta att uppsatta mål rörande säkerhetsarbetet uppfylls. 7.2 Internkontroll Normer för uppföljning All uppföljning skall dokumenteras och sammanställas avseende antal observationer, antal avvikelser mot regelverket samt eventuella avvikelser som bedöms som stora. 7.3 Revisionsprogram Organisation och delegation Omfattar genomgång av dokument ingående i SÄO Underhåll av spåranläggning Omfattar kontroll av att dagligt- och periodiskt underhåll fullföljes enligt Banstandard Dokumentation Omfattar kontroll av dokumentation av rapporterade händelser samt dokumentation av genomförda tillsyner Utbildning Avser grund- och fortbildning av säkerhetspersonal Grundutbildning Omfattar kontroll av att aktuella instruktioner och säkerhetsdokumentation används vid grundutbildningen samt att utbildningsplanen följs avseende genomförande och tidsåtgång. Kontroll av att utbildningsdokumentation genomförs Fortbildning Omfattar kontroll av att aktuella instruktioner och säkerhetsdokumentation används vid fortutbildningen samt att utbildningsplanen följs avseende genomförande och tidsåtgång. Kontroll av att utbildningsdokumentation genomförs. 19 (26)

20 7.4 Olyckstyper och gradering Statistiskt mått Antal händelser Statistiska storheter/objekt Antal sammanstötningar mellan spårvagn och olika trafikantgrupper inordnade i olyckstyper. Antal tillbud. Antal Fall i vagn eller fall vid på- eller avstigning. Antal urspårningar. Antal personskador och omkomna Händelsetyper Kollision Påkörning Vägtrafikolycka Personbil/Lastbil/Buss Cykel/moped/MC Plankorsningsolycka Personbil/Lastbil/Buss Cykel/moped/MC Urspårning Personolycka Fotgängare Fall i vagn Fall vid på- avstigning Självmord/självmords-försök Arbetsolycka Brand Övrigt Sammanstötning mellan spårvagnar Sammanstötning med föremål Sammanstötning på gatuspår mellan spårvagn och fordon enligt lag om vägtrafikdefinitioner 2001:559 Sammanstötning på särskild banvall i plankorsning (korsning i plan mellan väg och sådan spårväg som är anlagd på särskild banvall) mellan spårvagn och fordon enligt lag om vägtrafikdefinitioner 2001:559 Minst ett hjul lämnat spåranläggningen Person dödas eller skadas vid av- och påstigning, fall från spårvagn/i spårvagn eller när människor blir påkörda av spårvagn Spårvagn eller spåranläggning brinner eller utvecklar rök eller då annan egendom antänds till följd av spårvagnstrafiken Ex: Stenkastning, explosion, tappat föremål, nedriven kontaktledning 7.5 Olyckor och tillbud till olyckor samt skadeföljder Olycka Oönskad händelse i spårvägstrafiken som medfört skada på människa, materiel eller miljö Tillbud Händelse i spårvägstrafiken som under något andra betingelser kunde ha lett till skada. Exempel: Sammanstötning mellan person och spårvagn utan någon skada är således ett tillbud Har sammanstötningen lett till lindrig skada, som medfört något slag av medicinsk behandling är det en olycka 20 (26)

21 7.5.3 Personskador Personskador uppdelas i: Lindrig personskada Allvarlig personskada; minst en person avlidit eller minst en person blivit så allvarligt skadad att det uppskattas leda till sjukhusvård i mer än 24 timmar eller spårfordon, spåranläggning, miljö eller egendom skadas till minst Omkommen; Avliden inom 30 dagar 7.6 Gradering av begreppen olycka och tillbud Grad Benämning Beskrivning Exempel händelse 0 Händelse utan säkerhetsmässig Självavkoppling anknytning 1 Avvikelse Allvarligare regelbrott Kanat förbi huvudsignal 2 Tillbud Händelse där minst en nivå av säkerheten finns kvar Spårvagn kör förbi huvudsignal och stannar innan olycka med 3 Allvarligt tillbud Händelse där ingen säkerhetsnivå kvarstår. Nästa steg är olycka. Hit räknas också sammanstötningar utan personskador eller materiella skador 4 Mindre olycka Enbart materiella skador, högst kr annan spårvagn inträffar Sammanstötning mellan spårvagn och fotgängare utan personskador. Sammanstötning mellan personbil och spårvagn 5 Olycka Lindriga personskador. Skador på vagnar och spåranläggning samt omgivning för högst 1 Mkr. 6 Allvarlig olycka Allvarliga personskador eller dödad. Skador på vagnar och spåranläggning samt omgivning för över 7 Omfattande olycka 1,5 Milj kr ( ). Flera dödade personer, stora materiella skador på vagnar och omgivning för över 10 Mkr. Kungsportsplatsen (26)

22 8 Säkerhetshandlingsprogram Programmet avser att skapa en handlingsstruktur för ett effektivt säkerhetsarbete. Med avsikten att flytta fram positionerna för att i huvudsak arbeta förebyggande med tillbud som underlag. Genomförandet av riskbedömninganalys ingår inte i det dagliga arbetet. Denna bör genomföras med jämna mellanrum eller vid förändringar för att tillföra ny kunskap och drivkraft till säkerhetsarbetet. Vid förändringar i spårvägssystemet, d.v.s. teknik, organisation och system genomförs riskanalys eller riskbedömningar av delsystem för att ingå som ett led i att minimera och ta hand om eventuella risker med förändringen. Förändring är då ny teknik eller arbetsmetod ersätter tidigare lösningar i utrustning eller processer som har betydelse för säkerheten. 8.1 Säkerhetsmål Dessa utgår från Göteborgs stads övergripande mål, via Trafikkontorets mål ned till de säkerhetsmål, som är formulerade i detta dokument avsnitt Daglig drift Med daglig drift avses alla de delsystem som krävs för att bedriva trafikdrift, (underhåll, bemanning och stödfunktioner). Alla avvikelser, tillbud och olyckor, skall omedelbart rapporteras och i vissa fall även utredas genom Bestämmelser för utredning av olyckor och tillbud kapitel J. 22 (26)

23 8.3 Säkerhetsuppföljning Med säkerhetsuppföljning menas systematiserad och dokumenterad uppföljning i avsikt att bekräfta att verksamheten bedrivs på ett regel- och instruktionsmässigt rätt sätt. Säkerhetsuppföljning består av: Tillsyn Internkontroll Revisioner Dessa aktiviteter skall dokumenteras. 8.4 Riskvärdering Vid varje nykonstruktion, förändring av teknisk lösning, organisationsförändring, eller systemförändring både teknisk eller personellt, som har påverkan på säkerheten, skall en riskanalys eller riskbedömning genomföras innan drifttagning. Resultatet från riskanalysen skall värderas mot myndighetskrav och uppsatta mål. Uppföljning och kontroll genomförs av säkerhetsfunktionen Riskbedömning Denna tillämpas för att skaffa en överblick som underlag till beslut om Riskbedömning eller Riskanalys skall tillämpas samt om denna skall genomföras med egen personal eller genom konsultinsats Riskanalys Riskanalys är en mer omfattande metod än riskbedömning och där kravet på vetenskaplighet är stort. I allmänhet erfordras någon form av specialistkompetens för att leda en riskanalys Dokumentation All riskvärdering/riskanalys skall dokumenteras och slutrapport skall förvaras av säkerhetsfunktionen. Riskvärderingen skall tillämpa vedertagna metoder. 8.5 Säkerhetsmätning & Utvärdering All uppföljning och statistiksammanställning skall leda till värdering av nuvarande metoder och tekniska förutsättningar jämfört med uppsatta mål. Säkerhetsfunktionen ansvarar för rapportering till Transportstyrelsen. 9 Säkerhetsredovisning Säkerhetsredovisningen syftar till att skapa underlag för beslut beträffande åtgärder rörande säkerhet. 9.1 Årssammanställning Följer de årsvisa direktiv TS utfärdar. 23 (26)

24 10 Bilaga A, Dokumentstruktur, Säkerhet 10.1 Dokumentstruktur Uppdelning av Säkerhetsfunktionens arbetsuppgifter Dessa arbetsuppgifter framgår av Trafikkontorets interna delegation med diarienummer 2605/ (26)

25 11 Bilaga B, Säkerhetsmål 11.1 Övergripande mål Förbättra trafiksäkerheten Antalet olyckor ska minska jämfört med föregående år. Nollvision för antalet allvarligt skadade och döda i samband med vår verksamhet Aktivitetsmål Aktivitetsmål sätts årligen vid ledningens genomgång och framgår av årsplanen Mål för säkerhetspersonal Allmänt Misstag i trafiksäkerhetstjänst kan leda till synnerligen svåra olyckor. Varje medarbetare i trafiksäkerhetstjänst måste därför: ha kunskaper och förutsättningar att klara av de krav som tjänsten ställer uppfylla medicinska krav samt genomgått fortbildning i trafiksäkerhetsinstruktionen med kunskapsprov enligt fastställda intervaller vara införstådd med att verkligen tillämpa säkerhetsföreskrifterna Uppfyller ej kraven Anställd som inte motsvarar de krav som ställs, är inte aktuella för trafiksäkerhetstjänst Övrigt All personal i trafiksäkerhetstjänst skall genast vidta åtgärder om de observerar att säkerhetsföreskrifterna inte följs. Rapporter lämnas till närmaste arbetsledare eller chef samt i vissa fall säkerhetsfunktionen eller TLIspårvagn. Det är av väsentlig betydelse att även personal som inte är säkerhetspersonal men som utför säkerhetsberoende arbete, t.ex. reparatörer och konstruktörer, har tillräckliga yrkeskunskaper samt insikt i de säkerhetsberoende sambanden. Det är också viktigt att arbetet följs upp av chefer och arbetsledare. Personal i säkerhetstjänst bör ha kunskaper inom angränsande ansvarsområden så att man kan bedöma och påtala säkerhetsrisker även inom dessa områden. Chefer och arbetsledare är skyldiga att ge personal i säkerhetstjänst stöd och ledning i arbetet. 25 (26)

26 12 Bilaga C, Uppföljning hälsokontroller Uppföljning av rutiner kring kallelse till hälsokontroller Metod Kontroll hos kontaktman att säkerhetspersonal har fullföljt hälsokontroll. Kontroll utförs också att kontaktman är informerad när nästa hälsokontroll skall utföras Ansvarig Säkerhetsfunktionen ansvarar för att kontroll utförs minst en gång per år. 26 (26)

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med: Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13) Bestämmelser om Internkontroll

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur

SÄKERHETSKULTUR. Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur SÄKERHETSKULTUR Transportstyrelsens definition och beskrivning av viktiga aspekter för god säkerhetskultur 2 3 Begreppet säkerhetskultur började diskuteras på allvar i samband med utredningen av kärnkraftsolyckan

Läs mer

Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud

Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud Del 2 - Utredarverksamheten Version: 1.0 2019-04-15 Utredarverksamheten Datum: 2019-04-15 Sid: 2 (16) Revisionsförteckning Nr Datum Ändringar Version 1

Läs mer

Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud

Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud Bestämmelser om utredning av olyckor och tillbud Del 2 - Utredarverksamheten Version: 1.2 2019-04-15 Utredarverksamheten Datum: 2019-04-15 Sid: 2 (16) Revisionsförteckning Nr Version Ändring i SÄO version

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 18 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2018-04-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016 Procedur SP 7-03 Säkerhetsprocedur Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka Rev.: 5 Datum: 30 november 2016 Utarbetad av: Torben Landler Kvalitetssäkrad av: Rolf Sundqvist Godkänd

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin

Arriva Sverige Säkerhet. Bengt Ohlin Arriva Sverige Säkerhet Bengt Ohlin Arriva Sverige kort presentation Arriva ingår sedan 2010 i DB Koncernen och arbetar med upphandlad tåg och busstrafik i hela Europa Vår trafik i Sverige (ca 4000 medarbetare)

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; JvSFS 2008:1 Utkom från trycket den 26 maj 2008 beslutade den 9 maj 2008. Järnvägsstyrelsen

Läs mer

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING

GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 3 DOKUMENTFÖRTECKNING Föreskrift Utgåva 16 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m. 2016-08-25 0. Innehållsförteckning

Läs mer

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning

SMoKD 03.001 Dokumentförteckning SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

Föreskrifter om rapportering av olyckor med kommentarer

Föreskrifter om rapportering av olyckor med kommentarer Föreskrifter om rapportering av olyckor med kommentarer BV-FS 1997:3 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 1997:3) om rapportering av olyckor och tillbud Järnvägsinspektionen föreskriver, efter samråd

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; beslutade den 22 september 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2 och 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun

Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun Säkerhetspolicy för Sandvikens kommun En trygg och säker kommun Förslag från kommunstyrelsen Antaget av kommunfullmäktige den 3 september 2001, 94 Dnr KS2006/458 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Definition...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg

Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg Upprättad av Väg- och järnvägsavdelningen Enhet strategi och analys Sektion strategi 1 (18) Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg vid tillämpning av TSFS 2011:87 2 (18) shistorik Beskrivning Ansvarig

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer

Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer BV-FS 1995:3 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 1995:3) om trafik säker hets in struktion Järnvägsinspektionen föreskriver

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-01-27 Revidering: 2014-08-11 Dnr: DUC 2014/136/10 Gäller fr o m: 2014-08-11 Ersätter: Regler för delegering av arbetsmiljöansvar

Läs mer

Riktlinje för riskhantering

Riktlinje för riskhantering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för riskhantering Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 14 september 2016 Dokument-ID Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för

Läs mer

Säkerhetsrapport järnväg 2014

Säkerhetsrapport järnväg 2014 Säkerhetsrapport järnväg 2014 Transportstyrelsens årliga rapport till regeringen och Europeiska järnvägsbyrån Järnvägens säkerhetskonferens 23-24 september 2015 Eva Linmalm Sektion datainsamling och analys

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

Rapport 2007:7. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial

Rapport 2007:7. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial Rapport 27:7 Olyckor, tillbud och andra avvikelser Tertial 1 27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inrapporterade händelser till JVS telefonberedskap... 4 2 Riskbedömning av inrapporterade händelser... 7 4 1 Inrapporterade

Läs mer

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun

Policy för säkerhetsarbetet i. Södertälje kommun Policy för säkerhetsarbetet i Södertälje kommun Antagen av kommunfullmäktige den 28 september 1998 2 Södertälje kommun reglerar genom detta policydokument sin inställning till säkerhet och trygghet. Säkerhetspolicyn

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet.

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Beslut 2007-019 2007-10-04 19, 2007 Trafiksäkerhetspolicy Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Ärendebeskrivning Denna policy skall ligga till grund för att åstadkomma

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät

Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Samlat resultat för Säkerhet och arbetsmiljöenkät Enkäten är nu besvarad. Här ser du ditt samlade resultat och feedback, skriv gärna ut och spara det. 24 st har svarat på enkäten. Ledning och prioriteringar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström

Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Hur kan Transportstyrelsen granska organisationers säkerhetskultur genom tillsyn? Sixten Nolén och Inger Engström Varför tillsyn av säkerhetskultur? Tydlig koppling i regelverk och konventioner Stöd även

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument 1 2 Varor och tjänster ska vara säkra Enligt produktsäkerhetslagen (2004:451), PSL, ska varor och tjänster som näringsidkare erbjuder konsumenter

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter Riktlinjer för fördelning/ delegering av arbetsmiljöuppgifter Beslutsdatum 2018-04-11 Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommundirektören Dokumentägare HR-chef Diarienummer 2018/KS 0160 003 Giltighetstid

Läs mer

LEVERANS, TILL VILKET PRIS?

LEVERANS, TILL VILKET PRIS? TRAFIKSÄKERHET Trafiksäkerhet handlar i grunden om kunskap, attityder och beteende. Syftet med att ställa krav och följa upp dem är att skapa ett aktivt trafiksäkerhetsarbete som bidrar till att nollvisionen

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn. Sixten Nolén, Transportstyrelsen

Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn. Sixten Nolén, Transportstyrelsen Så här kan Transportstyrelsen bedöma säkerhetskultur vid tillsyn Sixten Nolén, Transportstyrelsen Varför tillsyn av säkerhetskultur? Tydlig koppling i kommande regelverk EU Förordning 2018/762: viktigt

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Arbetsmiljödelegation

Arbetsmiljödelegation Arbetsmiljödelegation Bilaga i arbetsmiljöpolicy DOKUMENTNAMN Arbetsmiljödelegation GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2003 DOKUMENTTYP Bilaga i arbetsmiljöpolicy BESLUTAT/ANTAGET KS 031117 150 DOKUMENTÄGARE Pajala

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll

Riktlinjer för internkontroll Dokumentansvarig Åsa Bejvall, 0485-470 35 asa.bejvall@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsen 259 2018-12-04 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad

Instruktion för funktionen för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2018-01-03 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2017-04-24 Tillgänglighet: Rättslig grund: Tillämpningsområde: Ägare: För samtliga anställda på Bolagets

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON

KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 14 BESTÄMMELSER OM ARBETSFORDON INLEDNING... 1 FORDONSTILLSTÅND... 2 DISPENS... 4 KRAV PÅ FORDONSANSVARIG AV ARBETSFORDON... 5 LEDNINGSSYSTEM... 5 DOKUMENTATION...

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS Statens räddningsverks föreskrifter om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för intern kontroll i Örebro kommun Örebro kommun 2014-09-12 KS114/2012 orebro.se 2 RIKLTLINJER FÖR INTERN KONTROLL I ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Policy och instruktioner för regelefterlevnad

Policy och instruktioner för regelefterlevnad Fastställd av: Styrelsen Datum: 2016-02-17 Fastställs: Årligen eller vid behov Tidigare godkänd: 2015-11-13 Tillgänglighet: För samtliga anställda på Bolagets server Rättslig grund: FFFS 2007:16 Tillämpningsområde:

Läs mer

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST

GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 9 HÄLSOKRAV FÖR PERSONAL MED TRAFIKSÄKERHETSTJÄNST Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 8 sidor Gäller fr.o.m.

Läs mer

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen

Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen Jjll Ts'rroac!!o!'!sÖcA:vsac!:'onsr!i:gen 1(8) Informationsförvaltare Harald Schaffhauser SÄKERHETSBEST ÄMMELSE Revisionsnu mmer K1 (Öppen) Fastställt av Lars H Ericsson SSÄ SÄB-o4i5 Krav gällande säkerhetsresurser

Läs mer

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och

Säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar och skador. Genom en god planering ska kommunen förhindra eller minimera negativa konsekvenser för människor, verksamhet,

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll

Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll KIRUNA KOMMUN Bilaga 1 Internkontrollinstruktion Övergripande beskrivning av hur Kiruna kommun avser att arbeta med intern kontroll Innehåll sida 1. Intern styrning och kontroll 2 2. Riskanalys 3 - Övergripande

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15

SMoKD_03 001_Dokumentförteckning_v15 SMoKD 03.001 Dokumentförteckning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ny bestämmelse för ansökan om särskilt tillstånd B Fura 02 2010-08-18

Läs mer

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun

Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Riktlinje 2008-01-07 Riktlinje för säkerhetsarbetet i Norrköpings kommun Diarienummer KS-1006/2007 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 januari 2008 Riktlinjen ersätter Styrdokument för säkerhetsarbetet i

Läs mer

Certifiering av kedjor

Certifiering av kedjor Certifiering av kedjor Regler för ber Bokföring KONTROLLMATERIAL Reglerna för certifiering av kedjor ska du tillämpa tillsammans med reglerna för Butik, kapitel 14, eller reglerna för Restauranger och

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5)

Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Förklarande text till revisionsrapport Sid 1 (5) Kravelementen enligt standarden ISO 14001:2004 Kap 4 Krav på miljöledningssystem 4.1 Generella krav Organisationen skall upprätta, dokumentera, införa,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissammanställning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om yrkeskunnande vid tunnelbana och spårväg Remissinstans Kapitel Paragraf Synpunkt Sveriges Kommuner och

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Kvalitet och Ledningssystem

Kvalitet och Ledningssystem Kvalitet och Ledningssystem Arbetsmiljö Abello arbetar kontinuerligt med arbetsmiljön och använder erfarenheten från tidigare arbetsplatser för att undersöka, identifiera, förebygga, åtgärda och följa

Läs mer

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR UTREDNING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner...

Läs mer