KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING"

Transkript

1 Utgåva Datum Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG... SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS... ARBETSFLÖDE FÖR GENOMFÖRANDESTUDIEN... 6 ARBETSSTEGSBESKRIVNINGAR FÖR GENOMFÖRANDESTUDIEN... 7 ARBETSFLÖDE FÖR PROJEKTERINGEN... 8 ARBETSSTEGSBESKRIVNINGAR FÖR PROJEKTERINGEN... 9 ARBETSFLÖDE FÖR BYGGNATION... 0 ARBETSSTEGSBESKRIVNINGAR FÖR BYGGNATION... ARBETSFLÖDE FÖR IBRUKTAGNING OCH RELATIONSHANDLINGAR... ARBETSSTEGSBESKRIVNINGAR FÖR IBRUKTAGNING OCH RELATIONSHANDLINGAR... SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING För att säkerställa att samråd och samarbeten sker vid förändringar av de fasta bananläggningarna ska arbetet ske i enlighet med Göteborgs Stads Gemensamma Byggprocess (GBP). Vid varje samråd med ansvariga för de fasta bananläggningarna ska en riskvärdering genomföras för att klargöra om förändringen påverkar säkerheten där Planeringsledaren för ska besluta om en Riskanalys ska genomföras. Detta dokument utgör en generell säkerhetsplan för alla förändringar som genomförs av trafikkontorets fasta bananläggningar. har som ansvar att ta fram en detaljerad säkerhetsplan som dokumenterar planering av organisation, ansvar, resurser och åtgärder som syftar till att säkerställa att rätt utförande och säkerhet uppnås hos en ändrad anläggning. Säkerhetsplanen ska innehålla en beskrivning av den förestående ändringen och av anläggningens komplexitet. Säkerhetsplanen ska användas för att bland annat ge alla inblandade (projektörer, granskare, besiktningsmän m fl) information om vad som ska göras och därmed skapa en gemensam syn på projektet bedöma hur omfattande säkerhetsplan och säkerhetsbevisning behöver vara och vilka moment som kan minimeras bemanna projektet med avseende på kompetens och tidsåtgång ge projektet möjlighet att bedöma om förstärkt säkerhetsgranskning ska genomföras.

2 Utgåva Datum Sida () För att säkerställa att arbetet vid de fasta bananläggningarna följer säkerhetsplanen ska en säkerhetsbevisning upprättas. ansvarar för att dokumentera säkerhetsbevisningen i GBP s egenkontroll och enligt mallen Kontrollplan Fasta. n ska kontinuerligt rapportera till Planeringsledaren för på trafikkontoret hur arbetet med Säkerhetsplanen fortskrider. Vid specificerade tidpunkter enligt Säkerhetsplanen ska n låta en assessor genomföra en oberoende granskning av projektet och säkerhetsbevisningen. Säkerhetsplanen utgör grunden för säkerhetsbevisningen som är en sammanställning av dokument och argumentation enligt Tabell som visar att arbetet med en ändrad anläggning har bedrivits på ett säkert sätt. I säkerhetsbevisningen ingår följande dokumentation Tabell - Säkerhetsbevisning Dokument Underlag projektering Riskanalys Granskningsrapport signal Granskningsrapport förfrågningsunderlag inklusive revideringar Ibruktagningsbesiktning Beslut av Start av Ibruktagning Checklistor Besiktningsritningar Arbetsritningar smeddelande Referens (TH-KAP-.A) Upprättas av Riskanalysgruppen Upprättas av Säkerhetsgranskaren Upprättas av Säkerhetsgranskaren (TH-KAP-) (SÄO-KAP-) Beslutsloggen (TH-KAP-.D) (BAN-KAP-K.7.) (BAN-KAP-K.7.) (SÄO-KAP-7) Fastställande av handlingar och övriga dokument sker av Planeringsledaren för och dokumenteras i projektets beslutslogg. Säkerhetsbevisning ska vid förändringar av trafikkontorets fasta bananläggningar delges via till den Assessor som har till uppgift att genomföra en oberoende granskning av säkerhetsbevisningen i enlighet med Säkerhetsplanen. RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER Vid varje förändring av trafikkontorets fasta bananläggningar, organisationsförändring, eller systemförändring både tekniskt eller personellt, som kan påverka säkerheten, ska en Säkerhetsbedömning genomföras under samrådet. Planeringsledaren för leder Säkerhetsbedömningen som kan variera i omfattning och tillvägagångssätt men syftar till att skaffa sig en överblick över förändrings art och om och hur en Riskanalys ska genomföras. Utifrån Säkerhetsbedömning tar Planeringsledaren för beslut om en Riskanalys ska genomföras där beslutet ska dokumenteras i Samrådsrapport.

3 Utgåva Datum Sida () Säkerhetsbedömningen ska även ligga till grund för hur riskanalysgruppen ska sättas samman och om den ska bestå av egen personal eller genom konsultinsats. Riskanalysen ska utföras enligt kapitel 0 i säkerhetsordningen (SÄO-KAP-0) som är en del i Göteborgs stads säkerhetsstyrningssystem. Vid införande av nya komponenter i de fasta bananläggningarna ska rutinen för Hantering av nya komponenter som beskrivs i banstandarden (BAN-KAP-K.7.) tillämpas. Där ny teknik eller obeprövad teknik används ska en Riskanalys alltid genomföras och vid behov nytt godkännande ansökas hos Transportstyrelsen. Trafikkontoret har möjlighet att godkänna avvikelser mot standard. Dessa avvikelser ska dokumenteras och sparas i minimum 5 år. HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG Ändringar och tillägg under projektering och byggnation av entreprenad ska hanteras enligt de rutiner som ställts upp i beställningen av projektet. n är ansvarig och skyldig att informera Säkerhetsgranskaren gällande alla ändringar och tillägg för bedömning ur ett säkerhetsperspektiv.

4 Utgåva Datum Sida () SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS Säkerhetsplanen utgår från säkerhetsstyrningsprocessen som beskriver projektets olika faser, leveranser och beslutspunkter samt ansvarsfördelning i respektive processteg. Se Tabell. Tabell - Övergripande beskrivning av säkerhetsstyrningsprocessen Steg Arbetsflöde Beskrivning Genomförandestudien syftar till att arbeta fram ett projekteringsunderlag och leds av. Innan en projektering kan starta måste trafikkontoret ge sitt godkännande. Beslutet dokumenteras enligt GBP en syftar till att arbeta fram en bygghandling och leds av Projektören och. Innan en byggnation/inkoppling kan starta måste trafikkontoret ge sitt godkännande. Beslutet dokumenteras enligt GBP 5 Byggnation och inkoppling leds av funktionsentreprenören och syftar till att ta fram en anläggning. 6 Innan en Ibruktagning/Relationshandling kan starta måste trafikkontoret ge sitt godkännande. Beslutet dokumenteras enligt GBP 7 Ibruktagning och relationshandling leds av och syftar till att ta en anläggning i bruk och skapa relationshandlingar. 8 Innan en anläggningsändring kan godkännas måste ge sitt godkännande. Beslutet dokumenteras enligt GBP Beroende på en ändrings storlek och anläggningens komplexitet kan Säkerhetsplanen välja att följa säkerhetsstyrningsprocessen för Teknisk säkerhetsstyrning eller för Teknisk Styrning. Beslut om vilken säkerhetsstyrningsprocess som ska tillämpas i ett specifikt projekt fattas av Planeringsledaren för och ska baseras på resultatet från Riskanalysen. I säkerhetsstyrningsprocessen specificeras en ansvarsfördelning för respektive processteg som beskriver vem som är Ansvarig, Beslutande och Supportande under processteget.

5 Utgåva Datum Sida 5 () Att vara Ansvarig innebär att ansvara för att det specifika processteget i arbetsstegsbeskrivningen genomförs och att processtegets resultat produceras. Den Ansvarige kan delegera ansvaret för ett processteg till någon annan om det framgår av projektplaneringen. Att vara Beslutande innebär att ansvara för att ta och dokumentera de beslut som ett specifikt processteg i arbetsstegsbeskrivningen specificerar. Att vara Supportande innebär att man har skyldighet att bistå den Ansvarige med att genomföra ett specifikt processteg. Undantag från den specificerade ansvarsfördelningen är tillåten under förutsättning att Planeringsledaren för har godkänt undantaget. Undantaget ska dokumenteras i projektets beslutslogg. n ansvarar för att dokumentera genomförandet av Säkerhetsplanens olika delmoment genom att använda mallen för Kontrollplan Fasta. Säkerhetsprocessens olika beslut dokumenteras i Beslutsloggen som Planeringsledaren för ansvarar för.

6 Utgåva Datum Sida 6 () Arbetsflöde för Genomförandestudien Steg Input Arbetsflöde Output Gemensam Byggprocess (GBP) Samrådsrapport Förstudierapport Riskanalysrapport Riskanalysrapport Kontrollplan Fasta Beslutet dokumenteras enligt (GBP) 5 Ärendenummer 6 7 Riskanalysrapport Förstudierapport 8 Assessor Assementplan 9 Säkerhetsgranskare Granskningsplan 0 Förstudierapport Riskanalysrapport Assementplan Granskningsplan Kontrollplan Fasta Beslutet dokumenteras enligt GBP

7 Utgåva Datum Sida 7 () Arbetsstegsbeskrivningar för genomförandestudien Steg Beskrivning Ansvarig Beslutande Support Projektet genomför ett samråd med Planeringsledare för och Spårkonstruktion för att förstå hur spårtrafiken påverkas.samrådet dokumenteras enligt GBP och hanteras av projektet. / Spårkonstruktio n Under samrådet beslutas om en Riskanalys ska genomföras. Beslutet dokumenteras i Samrådsrapporten enligt GBP Riskanalysen genomförs enligt säkerhetsordningen (SÄO-KAP- 0) där resultatet ska dokumenteras i en Riskanalysrapport. Riskanalysgrupp Om projektet inkluderar arbete med signalsäkerhetsanläggningar ska ett beslut om säkerhetsstyrningsprocessen Teknisk säkerhetsstyrning eller Teknisk Styrning fattas. Beslutet dokumenteras i egenkontrollen i GBP n kontaktar Planeringsledaren för för att ansöka om ett ärendenummer hos Transportstyrelsen. Projektet ansvarar för att dokumentera ärendenumret. n kontaktar Planeringsledaren för för att ansöka om ett tillstånd om att få genomföra arbete på Signalsäkerhetsanläggning hos Transportstyrelsen. n ansvarar för att ta fram övergripande informationsmaterial. n ansvarar för att arbeta fram en uppdragsbeskrivning projektering enligt GBP där hänsyn ska tas till Samrådsrapporten samt Riskanalysrapport om en sådan har genomförts. I uppdragsbeskrivningen ska en detaljerad säkerhetsplan inkluderas som dokumenterar planering av organisation, ansvar, resurser och åtgärder som syftar till att säkerställa att rätt utförande och säkerhet uppnås hos en ändrad anläggning 8 n ansvarar för att upprätta en Teknisk Säkerhetsstyrningsorganisation genom att utse en Assessor som uppfyller kraven enligt Säkerhetsordningen (SÄO-KAP-). n ansvarar för att utse och kontraktera Assessor utifrån gällande ramavtal samt ge underlag till Planeringsledaren för som ansöker om godkännande av Assessor från Transportstyrelsen. n ska säkerställa att Assessorn arbetar fram en Assementplan baserat på uppdragsbeskrivning projektering. 9 n ansvarar för att upprätta en granskningsorganisation genom att utse en Säkerhetsgranskare som uppfyller kraven enligt Säkerhetsordningen (SÄO-KAP-). Projektet ska utse en Säkerhetsgranskare att vara Granskningsledare och att den arbetar fram en granskningsplan baserat på uppdragsbeskrivning projektering. Granskningsledaren ska säkerställa att Granskningsplanen bedöms av Planeringsledaren för och Spårkonstruktion. n ansvarar för att utse och kontraktera Säkerhetsgranskare utifrån gällande ramavtal. / Spårkonstruktio n 0 När steg till 9 är genomförda kan Planeringsledaren för Godkänna start av projektering. Beslutet dokumenteras i egenkontrollen i GBP

8 Utgåva Datum Sida 8 () Arbetsflöde för en Steg Input Arbetsflöde Output Projektör 5 Förfrågningsunderlag Riskanalys Förfrågningsunderlag Riskanalys Granskningsrapport signal Granskningsrapport förfrågning Kontrollplan Fasta Förfrågningsunderlag Granskningsrapport signal Granskningsrapport förfrågning Dokumenteras i Kontrollplan Fasta 6 Förfrågningsunderlag Ibruktagningsledare Ibruktagningsplan 7 Förfrågningsunderlag Entreprenör 8 Förslag på Byggplan Förslag på Ibruktagningsplan Startmötesprotokoll 9 0 Förfrågningsunderlag Startmötesprotokoll Riskanalys Granskningsrapport signal Granskningsrapport förfrågning Assessorrapport Kontrollplan Fasta Besiktningsritningar Arbetsritningar Assessorrapport Beslutet dokumenteras enligt GBP

9 Utgåva Datum Sida 9 () Arbetsstegsbeskrivningar för en Steg Beskrivning Ansvarig Beslutande Support n ansvarar för att en upphandling sker av Projektör enligt projektering enligt GBP. n ansvarar för att Projektören utför en projektering i enlighet med GBP. n ansvarar för att överlämna projekteringsunderlag plus förfrågningsunderlag till Säkerhetsgranskaren för säkerhetsgranskning enligt (SÄO-KAP-). Se även (BANA) (TH). Säkerhetsgranskare 5 6 n ansvarar för att överlämna projekteringsunderlag plus förfrågningsunderlag till Säkerhetsgranskaren för granskning ur ett spårkonstruktionsperspektiv. Trafikkontoret granskar mot uppdragsbeskrivningen samt genomför konstruktiv granskning samt identifierade övriga berörda aktörer t.ex. ledningsägare. sammanställer granskningsrapport på inkomna synpunkter. Säkerhetsansvarig godkänner granskningsrapporter och godkänner förfrågningsunderlag. Beslutet dokumenteras i Kontrollplan Fasta n ansvarar för att utse och kontraktera Ibruktagningsledaren (tidigare Ansvarig besiktningsman signal) utifrån gällande ramavtal samt säkerställer att Ibruktagningsledaren tar fram en Ibruktagningsplan. Säkerhetsgranskare Observera att gällande ramavtal för Ibruktagningsledare avser Ansvarig Besiktningsman Signal. 7 n ansvarar för att en upphandling av Entreprenör genomförs i enlighet med GBP. 8 Startmötet genomförs i enlighet med GBP. Entreprenör 9 0 ar ska fastställas i enlighet med teknisk handbok (TH) där eventuella revideringar ska granskas och godkännas innan. De ritningar som berörs av den tekniska säkerhetsstyrningen ska vara påskrivna av Säkerhetsgranskaren. n ansvarar för att överlämna underlag till Assessor för den första oberoende granskningen som syftar till att kontrollera att projekteringsfasen med tillhörande säkerhetsgranskning har genomförts enligt Säkerhetsplanen. Entreprenör // / Säkerhetsgranskare Assessor När Assessorrapport är klar och kontrollplanen är uppdaterad kan ett godkännande om Godkännande av fattas. Godkännandet dokumenteras i egenkontrollen projektering enligt GBP.

10 Utgåva Datum Sida 0 () Arbetsflöde för Byggnation Steg Input Arbetsflöde Output Ibruktagningsplan Revideringar Ibruktagningsplan Revideringar Assessorrapport Assessorrapport Tidsbegränsat godkännande Beslutet dokumenteras enligt GBP

11 Utgåva Datum Sida () Arbetsstegsbeskrivningar för Byggnation Steg Beskrivning Ansvarig Beslutande Support Entreprenören ansvarar för att bygga anläggningen enligt upprättad bygghandling. n ansvarar att ändringar i underlag på projektering och entreprenad hanteras i enlighet avsnittet för Hantering av ändringar och Entreprenör tillägg samt banstandard (BAN-KAP-K.7.). n ansvarar vidare för att arbetet bedrivits enligt Säkerhetsordningen (SÄO). n ansvarar för att överlämna underlag till Assessor för den andra oberoende granskningen som syftar till att säkerställa att entreprenaden har utförts samt att Assessor Säkerhetsordningen har följts. n ska vidare bedöma om projektet är redo för att påbörja Ibruktagning. Vid genomförd byggnation ska beslut om ibruktagning fattas. Beslutet dokumenteras i Kontrollplan Fasta.

12 Utgåva Datum Sida () Arbetsflöde för ibruktagning och relationshandlingar Steg Input Arbetsflöde Output Ibruktagningsplan Revideringar Assessorrapport Tidsbegränsat godkännande Revideringar Arbetsritningar Besiktningsritningar Ibruktagningsrapport smeddelande Ibruktagningsrapport Kontrollplan Fasta Tidsbegränsat godkännande Beslutet dokumenteras enligt GBP Ibruktagningsrapport Checklistor Besiktningsritningar Arbetsritningar smeddelande Assessorrapport 5 Besiktningsritningar Revideringar Ibruktagningsrapport Assessorrapport Underlag till relationshandling Tillfällig relationshandling 6 Underlag till relationshandling Relationshandling Underhållsplan 7 Ärendenummer Relationshandling Underhållsplan Kontrollplan Fasta Beslutet dokumenteras enligt GBP

13 Utgåva Datum Sida () Arbetsstegsbeskrivningar för ibruktagning och relationshandlingar Steg Beskrivning Ansvarig Beslutande Support En ansökan om godkännande av anläggningen ska göras hos Transportstyrelsen för att erhålla ett tidsbegränsat godkännande. Entreprenören ansvarar för att Ibruktagningsledaren erhåller samtliga underlag enligt GBP. Vid Ibruktagning tar Ibruktagningsledaren över ansvaret för arbetsritningarna och överför eventuella revideringar på besiktningsritningar. Därefter kontrollerar Ibruktagningsledaren att ritningarna och anläggningen stämmer överens och dokumenterar alla avvikelser enligt (SÄO-KAP-). Entreprenör Ibruktagningsledare Planeringsledaren för ansvarar för att spårsäkerhetsmeddelande skickas till trafikutövaren Med Ibruktagningsrapporten som underlag tas beslut om start av trafikering. Beslutet dokumenteras i egenkontrollen produktion enligt GBP ansvarar för att överlämna underlag till Assessor för den tredje oberoende granskningen som syftar till att kontrollera ibruktagandebesiktningen. När den oberoende granskningen genomförts ska Assementrapport skickas in till Transportstyrelsen Alla ändringar som genomförts i projektet sammanställs till ett underlag för relationshandling enligt GBP, teknisk handbok och banstandard (TH- KAP-.D) (BAN-KAP-K0.) (BAN-KAP-K.7.). Relationshandling och nya underhållsplaner ska upprättas för att säkerställa anläggningens drift enligt GBP. När relationshandlingen är framtagen och stämmer överens med anläggningen samt att Kontrollplanen är uppdaterad beslutas om godkännande av anläggningsändring. Beslutet dokumenteras i egenkontrollen produktion enligt GBP. Assessor Ibruktagningsledare

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

ORGANISATION OCH ROLLER

ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR... 23 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Allmän info Frågor under presentationen Första utgåvan av teknisk säkerhetsstyrning Återanvänt signals regelverk Ni ska sprida informationen vidare till era konsulter

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Säkerhetsplan och säkerhetsbevisning

Säkerhetsplan och säkerhetsbevisning Verksamhetssystemet Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94020 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-02-27 7 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F 08-3369/SI10

Läs mer

Aktiviteter vid avtalets upphörande

Aktiviteter vid avtalets upphörande SID 1 (10) Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015 Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Trafikverkets branschdagar 2015 Mats Karlsson, IVt Bakgrund och syfte Sedan 2012 pågår ett arbete att förändra beställarrollen

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0

TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 2 Vi bidrar till samhällsutvecklingen! VÅR ORGANISATION 6500 medarbetare 5 Verksamhetsområden centrala 7funktioner Projekt ERTMS 3 UTRULLNINGS ANSVAR Delprojekt Utrullning

Läs mer

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess I Göteborgs Stad dokumenterar alla byggande verksamheter sina byggprojekt efter en gemensamt framtagen och kvalitetssäkrad byggprocess. Den

Läs mer

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Energi ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Energi ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Energi, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar.

Läs mer

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag. Mats Karlsson, IVt

Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag. Mats Karlsson, IVt Leveransprodukter vid upphandling och genomförande av projekteringsuppdrag Mats Karlsson, IVt Bakgrund och syfte Sedan 2012 pågår ett arbete att förändra beställarrollen Fokus i projekteringsuppdragens

Läs mer

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

1. Inledning Kommentarer denna utgåva... 3

1. Inledning Kommentarer denna utgåva... 3 BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 1 (13) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.12 Ritningar 2015-05-24 2018-04-16 Upprättad av Håkan Karlén Fastställd av Susanne

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Kontrollplan enligt PBL 2010

Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplan enligt PBL 2010 Kontrollplanens ändamål På ett ändamålsenligt sätt säkerställa att kraven som avses i 8 kap. 4, 13, 17, 18 uppfylls. Kontrollplanens styrning Säkerställandet sker genom 1.

Läs mer

Uppdatering EIO Q Ledningssystem

Uppdatering EIO Q Ledningssystem Uppdatering EIO Q Ledningssystem December 2017 Följande dokument har uppdaterats: - Startsida - Strategiprocessen - Årsplan - Nödläge - Organisationsplan - Presentation Ledningssystemet - Försäljning -

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt

e x e m p e l BILAGA 1 till kontrakt Villkor för digitala leveranser i entreprenad 1. Allmänt Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1. Allmänt 1 Kontraktsbeteckning 12345678 2 Beställare Trafikverket 3 Entreprenör Entreprenör 4 Kontraktsdatum 2013-12-24 5 Datum för ändring av villkorsbilaga BILAGA

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

Förstudie Förekomsten ändrings

Förstudie Förekomsten ändrings www.pwc.se Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor 30 oktober 2014 Förstudie Förekomsten ändrings och tilläggsarbeten (ÄTA) Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Planera genomförande

Planera genomförande Planera genomförande www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Metodbeskrivning för genomförande av Oberoende värdering i ISD-processens faser Produktion och Leverans till FM. Oberoende värdering i ISD-processen

Metodbeskrivning för genomförande av Oberoende värdering i ISD-processens faser Produktion och Leverans till FM. Oberoende värdering i ISD-processen Metodbeskrivning för genomförande av Oberoende värdering i ISD-processens faser Produktion och Leverans till FM Oberoende värdering i ISD-processen 2014-05-30 13FMV5921-11:3 Härmed fastställs Leverans

Läs mer

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader

Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader Metod för kvalitetssäkring av Energieffektiva byggnader ByggaF L E www.fuktcentrum.se www.lufttathet.se Finansiärer till ByggaE ByggaE utvecklas i samverkan med företagen inom FoU Väst. Finansieras av:

Läs mer

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0492 2016-05-03 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2016-05-03 Ersätter Ersatt av BVS 544.92100 [Ersatt av]

Läs mer

Ibruktagandeprocess av signalanläggningar LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Byggteknik- Järnvägsteknik

Ibruktagandeprocess av signalanläggningar LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Byggteknik- Järnvägsteknik Ibruktagandeprocess av signalanläggningar LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Byggteknik- Järnvägsteknik Examensarbete: Jonas Henningsson Per Lindholm Copyright Jonas Henningsson, Per Lindholm

Läs mer

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris!

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris! PHAB, Projekthjälpen AB I denna broschyr hittar ni generell information kring hur stambytesupphandling och utförande går till! Kontakta gärna oss för mer specifik information kring eran fastighet. Vi kommer

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad

Krav på systematiskt kvalitetsarbete - Underhållsentreprenad SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH VÅR BETECKNING TR13-05-01 DATUM 2019-04-30 UTGÅVA 1 s, GI, GS/NA, NL, NP, NS, NT, SD, SK *0 we TEKNISK RIKTLINJE FASTSTÄLLD Krav på systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Bilaga 2. Bilagor: Fastställd H.Rodin. Fastställd. Datum. / Reviderad. Fastställdd av: I.Bergström 1(7)

Bilaga 2. Bilagor: Fastställd H.Rodin. Fastställd. Datum. / Reviderad. Fastställdd av: I.Bergström 1(7) Bilaga 2 PROJEKTPLAN Bilagor: 1. Huvudprocesschema, 2. Huvudtidplan, 3. Kommunikationsstrategi, Datum Fastställd / Reviderad Fastställd Granskad av: H.Rodin Fastställdd av: I.Bergström 1(7) PROJEKTLEDNING

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

Rutin för Kontrollansvarig

Rutin för Kontrollansvarig .docx 1/8 Syfte Syftet med denna rutin är att säkerställa att arbetet som kontrollansvarig enlig PBL sker systematiskt och enligt lagens krav samt enligt överenskommelse med kunden. = Kontrollansvarig,

Läs mer

Tillämpningsanvisning

Tillämpningsanvisning Tillämpningsanvisning 6 Bakgrund 7 FFi/Bo Johansson 1 Konceptet Konceptet i sin helhet bygger på att ställa krav på informationsleveranser genomföra dessa leveranser kontrollera leveransernas överensstämmelse

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Projekthjälpen AB Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning!

Projekthjälpen AB Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning! Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning! Inget att förlora, allt att vinna! Vi kommer gärna ut en kvällstid, efter arbetstid, och träffar styrelsen för ett förutsättningslöst

Läs mer

Beslutande Direktör TK

Beslutande Direktör TK 1 (5) Författare Urban Ledin Beslutande Direktör TK 1. Syfte Trafikkontoret ställer ett antal krav vid upphandlingar och på sin egen verksamhet. Syftet med denna rutin är att fastställa hur uppföljning

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell

Överlämning från projekt till e-förvaltning. Uppsala universitets e-förvaltningsmodell Överlämning från projekt till e-förvaltning Uppsala universitets 2017-05-15 1 Definition Större förändringar eller framtagande av nya produkter eller systemstöd görs oftast i projektform. För att resultatet

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER 1.1 LEDANDE DOKUMENT 1.2 PLEXMAN 1.3 RUTIN GENOMFÖRANDEPROCESSEN 1.4 RUTIN PLANPROCESSEN 1.5 RAMAVTAL 1.6 RELATIONSHANDLINGAR 1.7 RELATION MELLAN GATUAVDELNINGARNA 1.8 UPPFÖLJNING

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Upphandling av biogasanläggning

Upphandling av biogasanläggning Upphandling av biogasanläggning anders.dahl@biomil.se 0703-17 25 99 2014-12-04 Första frågan vid upphandling Vad vill jag upphandla? Förbehandlingsutrustning Biogasanläggning Pannanläggning Kraftvärmeanläggning

Läs mer

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: /

Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande Dnr: / Bilaga 4h Aktiviteter vid avtalets upphörande stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll

Läs mer

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fuktskador drabbar byggbranschen Obehag och ohälsa för brukarna Stora kostnader för

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet

Kvalitetsplan Projekt: Rönnebadet Projekt: Rönnebadet Fastställd: 2014/12 Innehållsförteckning Kvalitetsplan Kvalitetsplan... 1 Innehållsförteckning Kvalitetsplan... 2... Error! Bookmark not defined. Kvalitets och miljöledning... 3 Organisation...

Läs mer

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag

Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Sida 1 av 3 Version 2.0 2013-12-01 1 1. Allmänt Kontrakts-/ Uppdragsbeteckning BILAGA 1 till kontrakt 87654321 Villkor för digitala leveranser i projekteringsuppdrag Denna bilaga reglerar villkoren för

Läs mer

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen

Fuktcentrumdagen, Stockholm ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell. Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen ByggaF, 1 Bakgrund 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard

Läs mer

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument

Datum: 2015-08-01 Version: 1 Dokumentslag: Styrande dokument Riktlinjer och rutiner för dokumenthantering vid planering, projektering, byggande och förvaltning. Sida 1(8) 1. GRUNDLÄGGANDE OM INFORMATIONSMODELLEN... 3 1.1. Inledning... 3 2. HANDLINGAR... 5 3. TILLÄMPNING...

Läs mer

Teknisk handbok Projektering

Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering Teknisk handbok Projektering... 1 Läsanvisningar... 2 1. Lagar, bestämmelser och riktlinjer... 2 1.1. Handlingar som åberopas... 2 2. Projektledning... 2 2.1. Projektstart...

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll ÅLANDS OMSORGSFÖRBUND k.f. Riktlinjer för intern kontroll för Ålands omsorgsförbund k.f. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Riktlinjer för intern kontroll i Ålands omsorgsförbund k.f.... 1 1.1. Vad är intern kontroll?...

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER 1.1 LEDANDE DOKUMENT 1.2 PLEXMAN 1.3 RUTIN GENOMFÖRANDEPROCESSEN 1.4 RUTIN PLANPROCESSEN 1.5 RAMAVTAL 1.6 RELATIONSHANDLINGAR 1.7 RELATION MELLAN GATUAVDELNINGARNA 1.8 UPPFÖLJNING

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Sidan 2 (9) Revisionsinformation Datum Åtgärd Ansvarig Version 2004-11-19 3.4 Ändrat första meningen PGR 2.0 förvaltningen -> verksamheten

Läs mer

Plan för riskhantering

Plan för riskhantering Sida 1 (10) Dokumentnamn P0-SD-5007 Ansvarig part Konstruktör Christoffer Hultkrantz Version 1.2 Versionsdatum 2016-05-09 Plan för riskhantering Projektledning/Risker Fördjupande dokument UNDER ARBETE

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER

Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER Kap1 ANVISNINGAR OCH RUTINER 1.1 LEDANDE DOKUMENT 1.2 PLEXMAN 1.3 RUTIN GENOMFÖRANDEPROCESSEN 1.4 RUTIN PLANPROCESSEN 1.5 RAMAVTAL 1.6 RELATIONSHANDLINGAR 1.7 RELATION MELLAN GATUAVDELNINGARNA 1.8 UPPFÖLJNING

Läs mer

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen Sida: 1/9 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-04-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn och Tillståndspröva Dokumentnummer: 124 Version: 1 Författare: Anna Norstedt, Anders Wiebert mfl Fastställd: Ann-Louise

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Anvisning för intern kontroll och styrning

Anvisning för intern kontroll och styrning Bilaga 14 Sida 1 Styrelsen 2016-06-07 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 4018 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Anvisning för intern kontroll och styrning Förslag till beslut i styrelsen för

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn Ombyggnad - processen Per Lilliehorn Standardförändringar 2 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med att byggnaden, efter

Läs mer

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2

Metodstöd www.informationssäkerhet.se 2 Projektplanering www.informationssäkerhet.se 2 Upphovsrätt Tillåtelse ges att kopiera, distribuera, överföra samt skapa egna bearbetningar av detta dokument, även för kommersiellt bruk. Upphovsmannen måste

Läs mer

GHJF 5 INTERNKONTROLL

GHJF 5 INTERNKONTROLL GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 5 INTERNKONTROLL Föreskrift Utgåva 2 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 6 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen.

Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Kommunens revisorer 2013-04-08 GRANSKNING AV INTERNKONTROLLPLANER I HÄRRYDA KOMMUN Revisionsnämnden beslutade den 8 april 2013 att överlämna granskningen av internkontrollplaner till kommunstyrelsen. Rapporten

Läs mer

Riktlinje för brandskydd

Riktlinje för brandskydd Skapad: 2016-05-10 Senast ändrad: Daniel Kronheffer Thomas Ahlberg Karin Sjöndin 2016-05-10 2016-05-10 2(8) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 1.1 Allmänt... 3 2 Avsteg... 3 3 Driftentreprenör... 4 3.1 Driftentreprenör...

Läs mer

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106

Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anna Landerholm Datum KS-2014/1106 Verksamhetscontroller 2014-10-29 Kommunstyrelsen Reglemente för internkontroll avseende kvalitet KS-2014/1106 Förslag

Läs mer

ISD. Etablering av ISD inom FMV. Dan Olofsson PrL ISD 070-6825904

ISD. Etablering av ISD inom FMV. Dan Olofsson PrL ISD 070-6825904 ISD Etablering av ISD inom FMV Dan Olofsson PrL ISD 070-6825904 Definition Informationssäkerhet Informationssäkerhet Administrativ säkerhet Teknisk säkerhet Policy Rutiner etc Fysisk säkerhet IT-säkerhet

Läs mer

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning

Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Mall Fuktsäkerhetsbeskrivning Projektnamn, Projektnummer Upprättad av: Fuktsakkunnig, ort, datum Godkänd av: Byggherre, ort, datum Senast reviderad Datum Fuktsäkerhet i byggprocessen. Version 1.0. 1 Anvisning

Läs mer

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden

Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Bilaga 8 Sida 1 (5) 2017-01-23 Tina Lindberg 08-508 26 735 tina.lindberg@stockholm.se Uppföljningsrapport för internkontrollplan 2016 för fastighetsnämnden Sida 2 (5) Inledning Fastighetsnämnden fastställde

Läs mer

Gemensam byggprocess

Gemensam byggprocess Gemensam byggprocess Gemensam byggprocess, GBP En gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för byggande förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad. Det innebär att alla byggande organisationer ska ha liknande

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-11-12 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Frans Karlsson, Falkenberg Johan Cederbrink,

Läs mer

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016

UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 UPPHANDLING FÖR INSTALLATIONER I BIM-PROJEKT 2016 Upphandling av projektörer Administrativa föreskrifter Informationsleveranser Checklista Bilagor September 2016 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Det som anges

Läs mer

Grundläggningsarbeten. Byggprocessen. Markarbeten, projektering. Anläggning, byggbeskrivning. Projektering. Projektering Produktion

Grundläggningsarbeten. Byggprocessen. Markarbeten, projektering. Anläggning, byggbeskrivning. Projektering. Projektering Produktion Grundläggningsarbeten Projektering Produktion Byggprocessen Utredning Projektering Upphandling Byggproduktion Förvaltning Rivning Markarbeten, projektering Markförhållanden Ledningar Grundläggningsmetod

Läs mer

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss

Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Dnr Sida 1 (8) 2017-09-11 Handläggare Sofie Pandis Iveroth 08-508 26 666 Till Exploateringsnämnden 2017-10-12 Gemensamma miljökrav för entreprenader. Svar på remiss Förslag till beslut 1. Anse remissen

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning

Teknisk säkerhetsstyrning Gäller för Version Föreskrift BV utan resultatenheter 3.0 BVF 544.94001 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 1 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning

Läs mer

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt

Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11. Kategorisering av projekt. Ja Nej Kommentar. Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Byggledning checklista nr 1 Rev: 2009-05-11 Kategorisering av projekt Har extern entreprenör utsetts Har intern entreprenör utsetts för stort projekt Har intern entreprenör utsetts för litet projekt Utses

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån PROTOKOLL Nummer 31 4.9.2018 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Vägnätsbyrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Projektchef Ian Bergström

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Bilaga 1 Alternativ utbyggnadsmodell för VA

Bilaga 1 Alternativ utbyggnadsmodell för VA Bilaga 1 Alternativ utbyggnadsmodell för VA Exempel på avtal Diarienummer: KS 2013/1902-32 Dokumentansvarig: Samhällsbyggnad/VA-teknik/Enhetschef Beredande politiskt organ: SU/KS Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Granskning av hanteringen av tipspengar

Granskning av hanteringen av tipspengar Granskning av hanteringen av tipspengar Informatörsverksamheten Internrevisionen 2018-06-29 RAPPORT 2 (9) Tipspengar - informatörsverksamheten INNEHÅLL 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 4 2.1 Bakgrund...

Läs mer