Projekthjälpen AB Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekthjälpen AB Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning!"

Transkript

1 Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning! Inget att förlora, allt att vinna! Vi kommer gärna ut en kvällstid, efter arbetstid, och träffar styrelsen för ett förutsättningslöst möt. För nästan alla typer av projekt kan vi lämna ett fast pris, för upphandling och projektering, redan vid första mötet. FÖR FÖRENINGENS TRYGGHET! All fakturering sker först efter utfört arbete, det vill säga inga förskottsfaktureringar sker!

2 Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning! Inget att förlora, allt att vinna! KORT OM OSS PHAB är ett ungt företag med personal med mångårig erfarenhet. Jag som driver PHAB är i grunden utbildad byggnadsingenjör och är även utbildad entreprenadbesiktningsman och medlem i Svenska Byggingejörers Riksförbund, Jag har jobbat som projektledare på stambyten sedan Jag har framförallt arbetat på entreprenadsidan vilket i praktiken innebär att jag har lett det fysiska arbetet, som sker på plats, i ett stambytesprojekt. Fördelen med detta är att jag i stort sett har varit i alla typer av fastigheter och stött på alla möjliga problem och utmaningar som man kan ställas inför i ett stambytesprojekt. Detta ser jag som en otrolig styrka då jag både kan sätta mig in i entreprenörens och beställarens frågeställningar. Tveka inte att kontakta oss, inget att förlora, allt att vinna? Info@projekthjalpen.se

3 Projektleder din BRF:s nästa storrenovering! Kontakta oss för en helhetslösning! Inget att förlora, allt att vinna! INFÖR RENOVERINGEN Vi inventerar för att bedöma status och klargöra vilka renoveringsåtgärder som behöver göras. Utifrån inventeringen upprättar vi förfrågningsunderlag som skickas till olika entreprenörer. Sedan värderar vi dem anbud som kommit in och presenterar det för styrelsen. Den entreprenör som har lämnat det mest fördelaktiga anbudet väljs ut och kontrakteras. UNDER RENOVERINGEN Är kontrollansvarig enligt Plan och Bygglagen, lämnar in nödvändiga handlingar till myndigheter för erhållande av startbesked. Är föreningens projektledare/sakkunnig och hanterar alla frågor som dyker upp under entreprenaden i samråd med styrelsen. Håller fortlöpande byggmöten och för byggmötesprotokoll. Är föreningens förlängda arm och ombesörjer alla kontakter med entreprenören EFTER RENOVERINGEN Tillser att besiktningar av entreprenaden utförs. Tillser att entreprenören inkommer med nödvändiga handlingar såsom egenkontroller, drift och underhållsinstruktioner, relationshandlingar etc. Lämnar in nödvändiga handlingar till myndigheter för erhållande av slutbesked.

4 VAD ÄR STAMBYTE? Stambyte innebär i stora drag att man byter ut ledningar som leder vatten upp till lägenheterna samt spillvattenledningen som leder spillvatten ut ur lägenheterna. I samband med det brukar man även renovera badrummen/wc:n då det för det mesta innebär att man måste riva ut hela badrummen/wc:n för att frilägga ledningarna. I kök demonterar man nödvändiga skåpinredningar för åtkomst till ledningarna. Efter byte av ledningar återmonteras skåpen tillbaka. VARFÖR UTFÖRS STAMBYTE? Stammen till ett hus eller en lägenhet är en vital del av hushållet. Utan en fungerande sådan skulle man inte kunna leva på samma sätt som man gör idag. De rör som räknas till stammen är de som transporterar färskvatten och leder bort avloppsvatten inklusive dess rörförgreningar. Stammarna har en genomsnittlig hållbarhetstid på omkring år, egentligen oavsett vad de är gjorda av för material. Efter att den tiden gått så måste man byta stammarna, annars är varje år som du väntar en chansning på om det kommer att hålla eller inte. Att byta stammen i tid är med andra ord något av det bästa du kan göra för ditt hus. Även om det sägs att stammarnas livslängd är år är rekommendationen att man redan efter 30 år bör göra en statusbesiktning och kolla över samtliga stammar i huset. När stammarna är uttjänta kan det leda till läckage som leder till vattenskador och som i sin tur kan föranleda i stora kostnader vid återställning av skadan. Vanligtvis när man brukar prata om stammar så pratar man om precis det vi kommer att ta upp här, men det finns andra system som också kallas stammar, bland annat el-stammen.

5 1. KONTAKT Ni tar kontakt med PHAB via eller genom att gå in på ktformul%c3%a4r.php och fylla i kontaktformuläret. Ni kan även ringa på Beskriv kort vad ni behöver hjälp med så att ni får rätt person att prata med. 2.FÖRSTA MÖTE Vi bokar ett förutsättningslöst möte, kommer till er nån kväll och träffar styrelsen. På mötet lyssnar vi på eran önskemål och informerar hur uppläggen brukar se ut. I nio av tio av fallen brukar vi kunna lämna ett fast arvode redan vid första mötet som ni kan ta ställning till. 3. BESTÄLLNING Om ni är nöjda med vår presentation, arvode och upplägg upprättas ett skriftligt avtal. Detta för både eran och våran trygghet.

6 4. INVENTERING Noggrann inventering utförs av samtliga ledningar. När vi ska göra inventeringen kommer vi behöva tillträde till samtliga almänna utrymmen i huset. Detta för att vi ska kunna se så mycket som möjligt och få oss en uppfattning av status på ledningar. 5. FFU Med underlag av det som upptäcktes vid inventeringen kommer vi att upprätta FFU (Förfrågningsunderlag). Denna förfrågningsunderlag skickas ut till diverse entreprenörer som med denna FFU som underlag samt besök på plats räknar fram ett pris och lämnar anbud. 6. NOLLNING ANBUD När anbudstiden har gått ut och samtliga anbud inkommit utförs så kallad anbudsnollning. Detta innebär i korta drag att PHAB jämför dem anbud som har inkommit och väljer ut den entreprenör som har lämnat det mest fördelaktiga anbudet för stambytet. Vid anbudsnollning kollar man förutom på priset även på eventuella förutsättningar och reservationer som ingår i anbudet. Efter anbudsnollning presenteras den entreprenören, som lämnat bästa anbudet, för styrelsen.

7 7. KONTRAKTERING När PHAB ihop med styrelsen har valt ut entreprenör skrivs ett kontrakt mellan föreningen och den utvalda entreprenören. 8. PROJEKTERING Stambytet projekteras av totalentreprenören. Detta innebär tex att man dimensionerar stammar ihop med en VVS-konsult. 9. INFORMATION Samtliga medlemmar kallas till en gemensam informationsmöte där en representant från PHAB och från totalentreprenören håller övergripande information om stambytet. Detta möte hålls på kvällen efter arbetstid för att så många medlemmar som möjligt ska ha möjlighet att närvara.

8 10. TILLVALSMÖTE Tillvalsmöte med respektive medlem bokas in av entreprenören. På detta tillvalsmöte som man har med respektive medlem går man genom vilka valmöjligheter som finns samt hur den specifika medlemmen berörs av stambytet. Tillvalslistan ska signeras av medlemmen innan start kan ske. 11. ETABLERING Totalentreprenör etablerar dels med toalett och duschmöjligheter för dem boende och dels med platskontor samt toalett och dusch för sina arbetare på plats. Etablering blir i mån av utrymme i huset, finns det inte plats i huset blir det manskapsbodar i anslutning till huset. 12. UTFÖRANDE Arbetet med stambytet påbörjas och utförs enligt tidplan som Totalentreprenör upprättar. Prestationsbunden tidplan upprättas.

9 13. BESIKTNING När entreprenaden är avslutad sker en besiktning av utfört arbete av en oberoende besiktningsman som föreningens styrelse ihop med PHAB utser. Vid godkänd besiktning börjar garantitiden att löpa. Är inte entreprenaden godkänd på grund av nån brist bekostas efterbesiktning av entreprenören. 14. ANMÄRKNINGAR Efter besiktningen behöver entreprenören fortfarande tillträde för att avhjälpa eventuella anmärkningar som upptagits i besiktningsutlåtandet från besiktningsmannen. Avprickad utlåtande ska lämnas till föreningen och PHAP och är ett kvitto på att samtliga anmärkningar är avhjälpta. 15. SLUTMÖTE När all dokumentation är inlämnad och samtliga anmärkningar är avhjälpta har man ett slutmöte och överlämnar hela entreprenaden. PHAB tillser att slutbesked är erhållet från kommunen och avtalet mellan föreningen och PHAB avslutas härmed.

10 VARFÖR VÄLJA NÅN ANNAN?

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris!

Vi är ett projektledningsföretag som är med Er hela vägen från idé till slutprodukt. Kontakta oss för en helhetslösning, till ett fast pris! PHAB, Projekthjälpen AB I denna broschyr hittar ni generell information kring hur stambytesupphandling och utförande går till! Kontakta gärna oss för mer specifik information kring eran fastighet. Vi kommer

Läs mer

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering

Brf Rudboda - informationsmöte. Stambyte och våtrumsrenovering Brf Rudboda - informationsmöte Stambyte och våtrumsrenovering 2018-02-08 Brf Rudboda Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Processen Tider Tillval Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor Brf Rudboda Stambyte

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-20 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Hyrespåverkan Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Lathund för entreprenadupphandling

Lathund för entreprenadupphandling Lathund för entreprenadupphandling Så lyckas ni med projekteringen Större renoveringar, ombyggnationer och underhållsarbeten skapar ofta problem för bostadsrättsföreningar, genom att det saknas rutiner

Läs mer

STAMBYTE - SÅ GÅR DET TILL

STAMBYTE - SÅ GÅR DET TILL STAMBYTE - SÅ GÅR DET TILL 1. PLATSBESÖK INFÖR STAMBYTET Vi gör ett första besök i fastigheten där vi tillsammans med er går igenom förutsättningarna i projektet. Här ser vi på alla de omständigheter som

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14

Brf Hagalunden. Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering 2015-10-14 2 Brf Hagalunden Stambyte och våtrumsrenovering Agenda Varför stambyte? Åtgärdsprogram Tider Försäkringar Kostnader Beslutsfrågor 3 Brf Hagalunden

Läs mer

Informationsmöte Brf Karlberg 56

Informationsmöte Brf Karlberg 56 121025 Dagordning till informationsmöte, Brf Karlberg 56 1 (12) Informationsmöte Brf Karlberg 56 På uppdrag av styrelsen är ni härmed välkomna till möte med och Titania Bygg & VVS AB Tidpunkt: Plats: torsdagen

Läs mer

SILKEBORG SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Själlandsgatan 43 i stadsdelen Kista, Stockholm stad Huvuddel gård 5

SILKEBORG SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Själlandsgatan 43 i stadsdelen Kista, Stockholm stad Huvuddel gård 5 Sid 1(6) SILKEBORG SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Själlandsgatan 43 i stadsdelen Kista, Stockholm stad Huvuddel gård 5 UTLÅTANDE ÖVER SLUTBESIKTNING Rubriker med siffermarkering inom parentes ( ) hänför sig till

Läs mer

Entreprenad Besiktning

Entreprenad Besiktning 1 Presentatör Anders Buss anders@dkonsult.nu 070 277 26 22 2 Vad är det, och hur går det till? När man anlitar en opartisk besiktningsman lämplig för uppgiften att undersöka och bedöma i vad mån en entreprenad

Läs mer

Investeringsprocessen

Investeringsprocessen Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning 2016-06- Kommunchef Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad Giltig till Kommunstyrelsen/fastighetoch servicenämnden

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Vi är experter på luft och vatten

Vi är experter på luft och vatten Vi är experter på luft och vatten Vi är på en spännande resa. Sedan jag började jobba här på VVS Tjänst 2014, har vi gått från tre anställda till nio (våren 2017). Och fler vill vi bli. Inkommande uppdrag

Läs mer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer Efter entreprenaden Kursledare David Sjöqvist Ulrika Blomqvist Vilka är vi? Mål och planering för kvällen Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer 1 Regler för entreprenadjuridik

Läs mer

Informationsmöte Brf Höstfibblan 8

Informationsmöte Brf Höstfibblan 8 2012-11-12 Dagordning till informationsmöte, Brf Höstfibblan 8 1 (11) Informationsmöte Brf Höstfibblan 8 På uppdrag av styrelsen är ni härmed välkomna till möte med och Titania Bygg & VVS AB Tidpunkt:

Läs mer

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

BESIKTNINGSUTLÅTANDE. EB Mark Nr 1 Efterbesiktning Markentreprenad. FTTH GSF Bruket Netel AB (IP ONLY AB) Föreningar

BESIKTNINGSUTLÅTANDE. EB Mark Nr 1 Efterbesiktning Markentreprenad. FTTH GSF Bruket Netel AB (IP ONLY AB) Föreningar 1(5) EB Mark Nr 1 Efterbesiktning Markentreprenad FTTH GSF Bruket 13208 Netel AB (IP ONLY AB) Föreningar Söderskogens Samfällighetsförening Org nr: 716417 3499 Bruket vägarnas Samfällighetsförening Org

Läs mer

Stambyte Brf Elddonet 12 Medlem

Stambyte Brf Elddonet 12 Medlem Stambyte Elddonet 12 BRF ELDDONET 12 SAMMANFATTNING Planering av ett nödvändigt stambyte i några av våra hus pågår, och kommer att genomföras så snart som möjligt. I samband med detta renoveras ditt bad/duschrum.

Läs mer

INFORMATION INFÖR STAMBYTE

INFORMATION INFÖR STAMBYTE INFORMATION INFÖR STAMBYTE Presentation av Titania Bygg & VVS AB... 2 Hur stambytet går till... 2 Individuellt möte (tillvalsmöte)... 3 Inför etappstarten:... 4 Vad kommer att hända i min lägenhet?...

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Förslag på Kontrollplan enligt PBL

Förslag på Kontrollplan enligt PBL 1 1(1) Förslag på Kontrollplan enligt PBL 2013-05-28 Stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborg Magnus Stenbocksskolan Gamla Staden 6:96, Helsingborg Uppdragsnummer: 246221 Uppdragsansvarig: Maria Orsmark

Läs mer

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari.

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. 2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. Härom veckan hölls två välbesökta möten i Tallbackaskolans aula med följande program: Valberedningen information om styrelsearbete Nuläget i

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer

Information inför stambyte

Information inför stambyte Information inför stambyte Hej! Vi, Titania Bygg & VVS AB, har fått uppdraget att utföra utbyte av vatten och avloppsstammar i er fastighet. I samband med detta kommer även övriga renoveringsåtgärder utföras

Läs mer

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt

Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt Ansökan om ombyggnation/ändring av bostadsrätt När behövs tillstånd från Restate för en ombyggnation/ändring? Generellt gäller att samtliga större ändringar och renoveringar i lägenheten kräver tillstånd

Läs mer

Stambytesstämma Brf Banvakten

Stambytesstämma Brf Banvakten Stambytesstämma Brf Banvakten 2018-11-15 Beslutspunkt i slutet av mötet Anser du att Brf Banvakten ska genomföra stambyte under 2019? JA eller NEJ beslutet kräver 2/3 majoritet av de representerade lägenheterna

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE

BRF KASERNBERGET Stambyte Huvuddel 2 Valhallavägen INFORMATION INFÖR STAMBYTE INFORMATION INFÖR STAMBYTE Vad innebär stambytet? Stambytet innebär att Entreprenören kommer att riva samtliga bad/dusch/wc-rum i lägenheterna och en del i väggar/golv/tak i allmänna utrymmen. Detta görs

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 4 2. Besiktningsprocessen... 5 3. Besiktning... 6 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande... 6 3.2

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursinnehåll GENOMFÖRANDET 2015-09-18

Att beställa byggnadsarbeten. Kursinnehåll GENOMFÖRANDET 2015-09-18 Att beställa byggnadsarbeten Kursinnehåll Sammanställning av genomförandet Planering och förberedelser, stämmobeslut, hyresnämnden, bygglov/bygganmälan Entreprenadformer; avtal; anbudsförfrågan; kontrakt

Läs mer

Entreprenadrätt. Construction Management

Entreprenadrätt. Construction Management Entreprenadrätt Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1

UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1 UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1 HSB Brf. ------ i Malmö Kompletterande slutbesiktning av lgh 47 TOTALENTREPRENAD 2009-12-16 Utlåtande över kompletterande slutbesiktning avseende HSB Brf.

Läs mer

Dokumentation informationsmöte

Dokumentation informationsmöte Dokumentation informationsmöte 2017-05-02 Den kulvert som löper under låghusen, Knutsgatan 4-10, har föreningen haft problem med under några år. Ett flertal stopp med spolningar som följd, samt också rörbrott

Läs mer

STARTMÖTE WIBOMS VÄG 10

STARTMÖTE WIBOMS VÄG 10 STARTMÖTE WIBOMS VÄG 10 SYFTET ÄR ATT GÖRA MEDLEMMARNA FÖRBEREDDA FÖR OLIKA PRAKTISKA FRÅGOR UNDER BYGGTIDEN SAMT ATT UNDERLÄTTA FÖR TITANIA I KONTAKTEN MED MEDLEMMARNA. HOLKEN 30 OKTOBER 2013. KL.18:30

Läs mer

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare...

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare... Datum...... Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... Närvarande: för...... beställare...... för...... anbudsgivare...... 1 OMFATTNING

Läs mer

Informationsmöte och extrastämma för stambyte

Informationsmöte och extrastämma för stambyte Informationsmöte och extrastämma för stambyte Innehåll Bakgrund och förslag Vad ska göras Tidplan Hur påverkas du? Finansiering Vad får jag i mitt badrum Förstudieresultat Tidplanering Bakgrund och förslag

Läs mer

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB

BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad. Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB BRANDSKYDD RÄTT UTFÖRT Från projektering till färdig byggnad Malin T. Vester Bengt Dahlgren AB Målsättning Minska antalet fel under byggtid Minska kostnader för åtgärdande av fel Bättre möjlighet att hålla

Läs mer

Information inför stambyte i Kv Städet 2, Åkersberga

Information inför stambyte i Kv Städet 2, Åkersberga Information inför stambyte i Kv Städet 2, Åkersberga Hej! vi, Titania Bygg & VVS AB, har fått uppdrag av er bostadsrättsförening att utföra utbyte av vatten- och avloppsstammar i er fastighet. I samband

Läs mer

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm

Information om. Stambyte och våtrumsrenovering mm Information om Stambyte och våtrumsrenovering mm HSB Brf Björken Lars Sandberg 2 Mars 2009 Varför stambyte? Kvalitetssäkring Handlingsplan, hur ser processen ut? Förutsättningar för genomförandet Åtgärdsprogram

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk

Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk Bilaga 7 2016-11-28 Ombyggnad av renshus vid Lindholmens reningsverk Slutrapport Peter Leonardsson Samhällsbyggnadskontoret VA-avdelningen 2 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Dokumentets användning... 2 1.2

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

Checklista för upphandling av väghållningstjänster

Checklista för upphandling av väghållningstjänster Checklista för upphandling av väghållningstjänster Upphandling Måste vi som väghållare göra upphandlingar, är en berättigad och återkommande fråga till REV. Generellt så skall man nog i görligaste mån

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK december Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Genomgång case ABK09 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid God projektstyrning Vattentätt kontrakt Effektiv organisation-beror på komplexitet

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Besiktningsprocessen 3 3. Besiktning 4 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande 5 3.2 Genomgång

Läs mer

Samfällighetsföreningen UTHAMRAHÖJDEN, VALLENTUNA. Etapp 1, 2, 3, 4, Vägar, Va

Samfällighetsföreningen UTHAMRAHÖJDEN, VALLENTUNA. Etapp 1, 2, 3, 4, Vägar, Va Generalsvägen 2, 184 51 ÖSTERSKÄR Telefon 08-540 660 00 Telefax 08-540 660 01 Mobil 070-592 24 24 Org.nr 556571-1339 E-post: goran.palm@telia.com 1 (5) Samfällighetsföreningen UTHAMRAHÖJDEN, VALLENTUNA

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan:

DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan: DETTA SAMARBETSAVTAL ( Avtalet ) är träffat mellan: (1) Trelleborgs kommun, genom Kommunledningsförvaltningen, org nr 212000-1199 ( Kommunen ); och (2) Acrinova AB, org nr 556984-0910 ( Bolaget ). (1)

Läs mer

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn

Ombyggnad - processen Lilliehorn Konsult AB Per Lilliehorn Ombyggnad - processen Per Lilliehorn Standardförändringar 2 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med att byggnaden, efter

Läs mer

Utlåtande över slutbesiktning SB 1

Utlåtande över slutbesiktning SB 1 GarBo Besiktning AB Uppdragstagare: Kenny Carlsson, Abeloc AB Mail: kenny.carlsson@abeloc.se Fastighetsbeteckning: Trossen 23, Sollentuna kommun Fastighetsadress: Ebbagårdsvägen 7 B, 191 35 Sollentuna

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER A 1(12) UNDERHÅLLS OCH SERVICEENTREPRENAD EL Stiftelsen Haparandabostäder och Haparanda Kommuns fastigheter Administrativa föreskrifter A 2(12) Dessa Administrativa föreskrifter ansluter till AF AMA 07

Läs mer

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten

Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Stockholm 2013-09-10 Gällande Titanias ROT-avdragsmodell vid stambyten Det finns idag möjligheter för bostadsrättsföreningar att utnyttja ROT-avdraget som bostadsrättsinnehavarna har rätt till avseende

Läs mer

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden

Rejlers Fiberprocess. En lysande tråd till framtiden Rejlers Fiberprocess En lysande tråd till framtiden Det avgörande är oftast inte det som syns, utan det som ligger dolt under ytan UTREDA Utreda är den viktigaste produkten i hela fiberprocessen. Gör man

Läs mer

Kv Bulten 17, Långholmsgatan 13 på Södermalm i Stockholm

Kv Bulten 17, Långholmsgatan 13 på Södermalm i Stockholm 086740004 Kv Bulten 17, Långholmsgatan 13 på Södermalm i Stockholm Bilaga SB, Bygg, kv Bulten 1 över slutbesiktning av totalentreprenad stambyte gällande bygg-och målningsarbeten inom rubricerad fastighet.

Läs mer

Södermannagatan 10-12 116 23 Stockholm. fredrik.jorgensen@fek.su.se

Södermannagatan 10-12 116 23 Stockholm. fredrik.jorgensen@fek.su.se Sid 1 (5) Stockholm Båtsmannen Större 3 Södermannagatan 10-12 116 23 Stockholm Råvindsentreprenad UTLÅTANDE ÖVER SÄRSKILD BESIKTNING Besiktningens omfattning Besiktningen omfattar: Besiktning av fuktskada

Läs mer

Skeden i ett VA-Projekt

Skeden i ett VA-Projekt Skeden i ett VA-Projekt VA-PROJEKT 2006-04 04-27 Dan Fujii, SWECO VIAK AB Region VA-Projekt, Stockholm Förstudie Förprojektering (Principförslag) (Val av entreprenadform) Detaljprojektering (vid General

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

Information inför stambyte

Information inför stambyte Information inför stambyte Innehåll Presentation av Titania Bygg & VVS AB... 2 Hur stambytet går till... 2 Individuellt möte (tillvalsmöte)... 3 Inför etappstarten... 3 Vad kommer att hända i min lägenhet?...

Läs mer

lägenhet 1302 och 1504 som inte besiktades eftersom lägenheterna inte var tillgängliga för besiktning.

lägenhet 1302 och 1504 som inte besiktades eftersom lägenheterna inte var tillgängliga för besiktning. Brf Jasminen slutbesiktning Brf Jasminen, Inglasning av Balkonger Kv Aklejan 1, Örebro Lertagsgatan 54 Örebro Inglasning av balkonger UTLÅTANDE ÖVER SLUTBESIKTNING MED BILAGA. Typ av besiktning (1) Slutbesiktning

Läs mer

VARFÖR GÖR NI DET HÄR?

VARFÖR GÖR NI DET HÄR? Praktisk information INFÖR STAMBYTET Hej! I augusti, preliminärt den 10 augusti, kommer vi att påbörja stambytet på din gård. Vi börjar i port 21 och fortsätter port för port fram till 27:an. I detta brev

Läs mer

Siffermarkering i vänstermarginalen hänför sig till ABT 94 kap. 7 par. 21. Besiktningen omfattar elinstallation av gemensamma ytor och teknikrum.

Siffermarkering i vänstermarginalen hänför sig till ABT 94 kap. 7 par. 21. Besiktningen omfattar elinstallation av gemensamma ytor och teknikrum. ARB.NR. 06480,2 KV. MIMER l, LINERO LUND UTLÅTANDE ÖVER GARANTIBESIKTNING- GB2 Siffermarkering i vänstermarginalen hänför sig till ABT 94 kap. 7 par. 21. Besiktningens omfattning. Besiktningen omfattar

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/04 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till AB 04 ENTREPRENADKONTRAKT (AB 04) FAST PRIS Detta formulär är avsett att användas

Läs mer

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt

Ombildningsguiden – Ombildning till bostadsrätt Ombildning till bostadsrätt så funkar det Introduktion En ombildning är när hyresrätter blir bostadsrätter. De boende bildar en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje

Läs mer

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad Avtalshandlingar AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad AB 04 är avsedd att användas för byggnadsentreprenader anläggningsentreprenader installationsentreprenader

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

Inglasning Balkonger Sparven 17 Luleå

Inglasning Balkonger Sparven 17 Luleå Handling 6.4 Sidantal 21 Förfrågningsunderlag ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER - BYGG Totalentreprenad Bygg Upprättad av Galären i Luleå AB Bet Ändringen avser Sign INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

UPPDATERAD VERSION INFORMATION INFÖR STAMBYTE - BRF KASERNBERGET

UPPDATERAD VERSION INFORMATION INFÖR STAMBYTE - BRF KASERNBERGET UPPDATERAD VERSION 2018-03-20 INFORMATION INFÖR STAMBYTE - BRF KASERNBERGET Nu börjar stambytet! Nu är det dags att byta stammarna i fastigheten. Nedan ser ni tidplanen inklusive besiktningsdatum för respektive

Läs mer

AVTAL OM VINDSBYGGNATION

AVTAL OM VINDSBYGGNATION 1(5) AVTAL OM VINDSBYGGNATION Mellan HSB:s Brf Hubert-Konrad nedan kallad Föreningen och nedan kallad Bostadsrättshavaren och som med bostadsrätt innehar lägenhet nr i Föreningen hus med adress har upprättats

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE TALLBACKASKOLANS AULA 22 OCH 31 OKTOBER 2013.

INFORMATIONSMÖTE TALLBACKASKOLANS AULA 22 OCH 31 OKTOBER 2013. INFORMATIONSMÖTE TALLBACKASKOLANS AULA 22 OCH 31 OKTOBER 2013. DELTAGARE/FÖREDRAGANDE Ann-Christin, ordförande Jolanta, vice ordförande Enis, stamprojekt, ledamot Rainer, sekreterare, ledamot Einar samt

Läs mer

Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma

Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma Brf Körveln Kallelse till extra föreningsstämma Bäste Medlem Som styrelsen informerade vid 2014 års föreningsstämma så har vi undersökt möjligheten att genomföra ett projekt att både öka storleken på våra

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

EXAMENSARBETE. Analys av produktionseffektiviteten inom byggservicen. Simon Lundstig 2013. Högskoleexamen Bygg och anläggning

EXAMENSARBETE. Analys av produktionseffektiviteten inom byggservicen. Simon Lundstig 2013. Högskoleexamen Bygg och anläggning EXAMENSARBETE Analys av produktionseffektiviteten inom byggservicen Simon Lundstig 2013 Högskoleexamen Bygg och anläggning Luleå tekniska universitet Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare VÄLKOMNA Informationsmöte 2019-02-06 VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp Etapp 4 Mikael Fellman Projektledare Presentation Maria Luciasson, VA-planering, anslutning och taxa Carolina Daniel, VA-planering,

Läs mer

Rutin för Kontrollansvarig

Rutin för Kontrollansvarig .docx 1/8 Syfte Syftet med denna rutin är att säkerställa att arbetet som kontrollansvarig enlig PBL sker systematiskt och enligt lagens krav samt enligt överenskommelse med kunden. = Kontrollansvarig,

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum

Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum Brf Borealis Rambeskrivning för ombyggnad av badrum HANDLING FU1 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG C5 Gruppen AB Karlbergsvägen 84 113 35 STOCKHOLM Tel 08-690 26 90 Fax 08-690 26 99 Beställare. Lägenhet nr Ort:.. Datum.....

Läs mer

BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING

BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING BC-Provide AB VVS-Teknik Box 75 138 22 ÄLTA Brf. Fullriggaren Kv. Fullriggaren Nyköpings kommun Nybyggnad av flerbostadshus BILAGA GB-VVS 1 till utlåtande över GARANTIBESIKTNING BESIKTNINGENS OMFATTNING

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMLÄGGNING TAK MONTE ROSE 2013-08-14 Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid

Läs mer

Välkommen till Informationsmöte! Där du känner dig hemma

Välkommen till Informationsmöte! Där du känner dig hemma Välkommen till Informationsmöte! Vi finns här idag Marcus Svensson projektledare Bostaden Magnus Persson Kvartersvärd Bostaden Bert Sandström platschef Peab Dagordning Presentation och introduktion Information

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer

Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer Trafikverket Region Stockholm Ärendenummer TRV 2015/10014 Upprättat av Anna-Maria Erlandsson, IVössn Uppdragsnummer 107350 Genomfo randeavtal Mellan Trafikverket Region Stockholm och Nacka kommun gällande

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

SLUTBESIKTNING UMEÅ GLASET 26 FILGRÄND 30

SLUTBESIKTNING UMEÅ GLASET 26 FILGRÄND 30 SLUTBESIKTNING UMEÅ GLASET 26 FILGRÄND 30 Ort: Umeå Besiktningsdatum: 20171004 Mattias Johansson Certifierad besiktningsman SITAC Löpnummer: 2017300161 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Umeå Glaset 26 1 BESIKTNINGENS

Läs mer

06.51 Administrativa arbetsuppgifter

06.51 Administrativa arbetsuppgifter 06.51 Administrativa arbetsuppgifter Fastighetsteknisk drift och yttre skötsel Doknr. 06:51 Innehållsförteckning A Administrativa arbetsuppgifter... 3 A0 Allmänt... 4 A0.1 Hjälpmedel m m... 4 A0.2 Tillhandahållanden

Läs mer

Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen

Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen Avtal om inflytande vid ombyggnadsprocessen Parter/ Centrala förhandlingsparter: Familjebostäder i Göteborg AB Org.nr. 556114-3941 Hyresgästföreningen Org.nr. 802001-5106 Bakgrund I likhet med många bostadsbolag

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18

Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18 Tekniska anvisningar LÅS 2015-12-18 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga våra

Läs mer

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning Entreprenadupphandling Avtal Avtalslagen AB 04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad AF AMA 98 Administrativa föreskrifter AB04-U Underentreprenader ABM 92 Materialleveranser 6 Vad skall vi leverera

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1.1 Planera 3 1.1.1 Bestämma område 3 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner 3 1.1.3 Undersöka samförläggning 3 1.1.4

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 7 Fiberanläggningsprojekt Ver 1.3 1 2 INNEHÅLL 1.1 Planera... 5 1.1.1 Bestämma område... 5 1.1.2 Kontrollera framtidsplaner... 5 1.1.3 Undersöka samförläggning... 5

Läs mer

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet

Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet Så får du som användare de produkter/tjänster du behöver vid upphandling av VA-verksamhet VARIMs snabbguide till upphandlingsprocessen och hur du som användare ställer krav vid upphandling av VA-verksamhet.

Läs mer