ORGANISATION OCH ROLLER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORGANISATION OCH ROLLER"

Transkript

1 Utgåva 5 Datum Sida 1 (15) ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING...23 TRAFIKDIREKTÖR AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.3 ENHETSCHEF, GATOR OCH SPÅR... FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.3 PLANERINGSLEDARE SPÅRSÄKERHET PLANERINGSLEDARE SPÅRKONSTRUKTION ROLLER INVOLVERADE VID FÖRÄNDRINGAR OCH NYBYGGNATION...37 PROJEKTLEDARE ASSESSOR SÄKERHETSGRANSKARE IBRUKTAGNINGSLEDARE ROLLER INVOLVERADE I BESIKTNING BESIKTNINGSMAN ANLÄGGNING BESIKTNINGSMAN SIGNAL SIGNALSÄKERHETSKONTROLLANT SISÄ-KONTROLLANT

2 Utgåva 5 Datum Sida 2 (15) SÄKERHETSORGANISATION Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i anläggningsansvaret organiseras och delegeras enligt Figur 1 och är dokumenterade i de särskilda delegationsakter som finns tillgängliga i trafikkontorets diarie (DNR 1260/15). Trafikkontorets delegationsordning Trafikdirektör Trafikkontoret Planeringsledare Spårkonstruktion Planeringsledare Spårsäkerhet Figur 1 - Organisation över trafikkontorets organisation Kontaktuppgifter till respektive planeringsledare hittas via trafikkontorets Teknisk Handboks kontaktlista ( TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING Trafikdirektör Trafikdirektören har det övergripande anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Trafikdirektören har delegerat de arbetsuppgifter och befogenheter som ingår i anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna på Planeringsledaren för Spårsäkerhet respektive Planeringsledaren för Spårkonstruktion. Trafikdirektören fastställer policy, mål och erforderlig finansiering för säkerhetsarbetet. Trafikdirektören har ålagt enhetschefen för Gator och Spår att ansvara för att följa upp och rapportera att verksamheten utvecklas i enlighet med fastställda mål.

3 Utgåva 5 Datum Sida 3 (15) Planeringsledare Spårsäkerhet Planeringsledare för Spårsäkerhet är delegerad av Trafikdirektören. Planeringsledare för Spårsäkerhet är ansvarig att de fasta bananläggningarna, som utgörs av spårväg och industrispår, uppfyller myndigheternas lagar och förordningar samt för de arbeten som sker inom fasta bananläggningar i Göteborg och Mölndal. Planeringsledare Spårkonstruktion Planeringsledare för Spårkonstruktion är delegerad av Trafikdirektören. Planeringsledare för Spårkonstruktion är ansvarig att anläggningarna på de fasta bananläggningarna, som utgörs av spårväg och industrispår, uppfyller myndigheternas lagar och förordningar samt krav avseende konstruktiv säkerhet för person, husdjur och egendom samt att fortlöpande informera enhetschefen för Gator och Spår om detta. Planeringsledare Drift Planeringsledaren för Drift av Fasta Bananläggningar ansvarar för att planera och följa upp drift och underhållsuppdrag på de fasta bananläggningarna, där de fasta bananläggningarna utgörs av spårväg och industrispår inom Göteborg och Mölndal kommun.

4 Utgåva 5 Datum Sida 4 (15) ROLLER INVOLVERADE VID FÖRÄNDRINGAR OCH NYBYGGNATION Vid större förändringar eller nybyggnation av de fasta bananläggningarna ansvarar Planeringsledaren för Spårsäkerhet att arbetet sker enligt en upprättad säkerhetsplan och att alla roller involverade har den kompetens som krävs. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att berörda konsulter uppfyller kompetensen och oberoendet som ställs på rollerna genom upphandling av ramavtal, rutiner och interna kontroller. Roll Inkopplingsledare Etableringsledare Projektledare Assessor Ibruktagningsledare Säkerhetsgranskare Projektör Entreprenör Besiktningsman Signal Beskrivning och ansvar Infrastrukturförvaltarens representant som övergripande ansvarar för och samordnar ibruktagande ändrade anläggningar. Ska representeras av Planeringsledare Spårsäkerhet eller Planeringsledare Spårkonstruktion om inget annat beslutas. Den person som ansvarar för att leda arbetet med att etablera ett spårprojekt under etableringsfasen. Etableringsledaren utses av den Planeringsledare Spårsäkerhet/Spårkonstruktion som beslutat att etablera ett spårprojekt. Den person som ansvarar för att projektet genomförs enligt säkerhetsplanen samt uppnår uppsatta mål genom att planera, organisera, leda och följa upp arbetet. Den person som har som uppgift att genomföra oberoende granskningar i de projekt man bedömer att det är nödvändigt för att säkerställa säkerhetsplanen. Kallas även oberoende granskare. Den person som ansvarar för planering och genomförande av ibruktagandebesiktningen vid förändringar och nybyggnation av de fasta bananläggningarna. Den person som verifierar de dokument som framställts som underlag för en ändring i en signalanläggning eller fast bananläggning följer de föreskrifter och rutiner som specificeras i banstandard konstruktion genom en manuell kontroll. Projektören ansvarar för att genomföra projektering av förändringar på eller byggnation av nya anläggningar tillhörande trafikkontorets fasta bananläggningar. Projekteringen ska följa de krav och anvisningar i trafikkontorets Säkerhetsstyrning (SÄO) med ingående delar såsom Banstandard (BANA) samt anvisningar i Teknisk Handbok (TH). Entreprenören ansvarar för byggnation av förändringar på eller byggnation av nya anläggningar tillhörande de fasta bananläggningarna baserat på underlagen som projekteringen tagit fram. Byggnationen ska följa de krav och anvisningar i trafikkontorets Säkerhetsstyrning (SÄO) med ingående delar såsom Banstandard (BANA) samt anvisningar i Teknisk Handbok (TH). Besiktningsman Signal ansvarar för att utföra besiktning av nya och förändrade signalsäkerhetsanläggningar. I de projekt där så är fördelaktigt och besiktningsmannen uppfyller kraven kan Besiktningsman Signal och Ibruktagningsledare utgöras av samma person.

5 Utgåva 5 Datum Sida 5 (15) Riskanalysgrupp Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att sätta samman en riskanalysgrupp med lämplig kompetens och erfarenhet vid genomförande av Riskanalys. Riskanalysgruppen kan bestå av interna och/eller externa resurser beroende på karaktären på riskanalysen. Projektledare Ansvarsområde Projektledaren är ansvarig för att projektet genomförs i enlighet med säkerhetsplanen och de krav och rutiner som säkerhetsstyrningen föreskriver. Entreprenörens projektledare kan ta hela eller delar av Projektledarens ansvar som säkerhetsstyrningen föreskriver under förutsättning att detta dokumenteras och godkänns av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Projektledaren kan fördela enskilda moment i säkerhetsplanen till medverkande företag under förutsättning att detta dokumenteras. Beslut och fastställelser ska dock alltid göras av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Huvudansvar Arbetet som Projektledaren inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. en projektspecifik säkerhetsplan tas fram i projektets inledningsskede och att planen preciseras och utvecklas vartefter projektet fortskrider rätt resurser för genomförandet av säkerhetsplanen finns i projektet den övergripande projektplaneringen synkroniseras med säkerhetsplanen samråd sker med andra verksamheter som kan påverka eller påverkas av projektet säkerhetsplanen verifieras och bedöms vid på förhand fastställda tillfällen säkerhetsplanen övergår till att vara en säkerhetsbevisning för de moment som färdigställts och överlämnar underlag till assessor för oberoende granskning Behörighetskrav Projektledaren ska uppfylla de krav som ställs på projektledare enligt Göteborgs Gemensamma Byggprocess eller liknande där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om kandidaten uppfyller kraven som projektledare.

6 Utgåva 5 Datum Sida 6 (15) Assessor Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genom ramavtal tillhandahålla Assessor (oberoende granskare) till projekten. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar vidare, enligt säkerhetsplanen, för att ansöka om att få Assessor godkänd av Transportstyrelsen i enlighet med Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg (TSFS 2010:115). Ansvarsområde Assessors ansvarsområde är att genomföra oberoende granskning av ett projekt eller etapp för att säkerställa att de rutiner och metoder som ingår i trafikkontorets regelverk följts av alla inblandade. Vidare ska Assessor kontrollera att Säkerhetsgranskare och Ibruktagningsledare uppfyller sina respektive kompetenskrav samt oavhängighet. Huvudansvar Arbetet som Assessor inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. ansvarar för att ta fram en Assessmentplan för sitt arbete i enlighet med säkerhetsplanen. vid varje oberoende granskning enligt säkerhetsplanen dokumentera sina iakttagelser och sin bedömning av säkerhetsbevisningen i en rapport. Bedömningen ska utgöra underlag för de beslut och fastställelser som specificeras i säkerhetsplanen med särskilt beaktande av o hur väl kopplad planeringen av säkerhetssyrningen är till projektets övriga planering av tid och resurser o hur projektet hanterar säkerhetsplanen vid ändringar av projekt- och tidplaner o om det finns alternativa planer när ursprunglig plan förskjuts o hur behörigheter och acceptanser korrelerar med ändringens omfattning och anläggningens komplexitet samt kraven på oavhängighet o kontrollens kvalitet, saklighet och relevans o hur avvikelser har hanterats. notera subjektiva iakttagelser baserade på en känsla eller vaga indikationer men som kan vara värdefulla att lyfta fram, diskutera och eventuellt åtgärda i god tid.

7 Utgåva 5 Datum Sida 7 (15) Behörighetskrav Behörighet Som Assessor vid trafikkontoret skall man vara lämplig för att utföra oberoende granskning av andras arbete vilket innebär att man ska vara serviceinriktad och förstå att syftet med att genomföra oberoende granskning. Man skall även vara väl insatt i trafikkontorets och stadens mål och värdegrunder samt uppfylla följande kompetenskrav: Egenskaper god förmåga att uttrycka sig på ett strukturerat sätt i tal och skrift insikt om vikten av integritet och att inte låta sig påverkas av personer som är delaktiga i de moment som ska bedömas Integritet och insikt att avsäga sig uppdrag för vilket kompetens är bristfällig God analysförmåga God iakttagelseförmåga, ansvarskänsla och gott omdöme Förmåga att arbeta på ett metodiskt vis Kunskaper God kompetens inom det område som ska bedömas och den typ av teknik som används kunskaper om signaleringskrav och andra krav som styr utformningen av en signalanläggning och fasta bananläggningar utmärkt kännedom om teknisk säkerhetsstyrning samt krav och rutiner för denna God kunskap i Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg (TSFS 2010:115) God kunskap i Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem för järnväg (TSFS 2010:116) God kännedom om Teknisk säkerhetsstyrning signal, Arbete med signalanläggningar (TDOK 2014:0488) God kännedom i Trafikkontorets säkerhetsstyrning och godkännande processen (SÄO) Validering av processtyrning Erfarenhet Gedigen erfarenhet av arbetet och kontroll av teknisk säkerhetsstyrning.

8 Utgåva 5 Datum Sida 8 (15) Säkerhetsgranskare Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att genom ramavtal tillhandahålla säkerhetsgranskare till projekten. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar vidare för behörighetsprövning av säkerhetsgranskare samt hålla en förteckning över utfärdade behörighetsbevis. Ansvarsområde Säkerhetsgranskaren ansvarar för att genomföra verifiering av de dokument som framställts som underlag för en ändring i en signalanläggning eller fast bananläggning genom en manuell kontroll genom att Säkerhetsgranskarn använder sin kompetens, erfarenhet och integritet. En person som ska arbeta som Säkerhetsgranskare ska vara behörig för den typ av anläggning (behörighetsklass) som granskningen avser. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ska genomföra en behörighetsprövning av föreslagen Säkerhetsgranskare för en specifik anläggning och en viss ändring. En person som är behörig som Säkerhetsgranskare men saknar en viss behörighetsklass kan i undantagsfall accepteras för arbete med denna klass baserat på en argumentation för detta i respektive planering. Detta ska godkännas av Planeringsledaren för Spårsäkerhet. Huvudansvar Arbetet som Säkerhetsgranskare inkluderar men är inte begränsade till följande uppgifter. ansvarar för att genomföra granskning av underlagen enligt säkerhetsplanen enligt utfärdade rutiner för säkerhetsgranskning. protokollföra iakttagna brister i underlagen och skicka dem till Projektledaren. när det inte finns några iakttagelser som ska korrigeras signera underlagen och sammanställa samtliga granskningsprotokoll samt författa en granskningsrapport som ska ingå i säkerhetsbevisningen.

9 Utgåva 5 Datum Sida 9 (15) Behörighetskrav Egenskaper Integritet och insikt att avsäga sig uppdrag för vilket kompetens är bristfällig God signalteknisk analysförmåga God iakttagelseförmåga, ansvarskänsla och gott omdöme Förmåga att arbeta på ett metodiskt vis Förmåga att kunna rapportera anmärkningar på ett klart och entydigt sätt. Kunskaper Ska uppfylla de signaleringskrav som gäller projektering och utformning av signaltekniska objekt motsvarande Järnvägsskolans grundutbildning i signalteknik för ingenjörer, enligt dagens kurskoder BSIÖG1-BSIÖG3 ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Konstruktion och funktion hos anläggning i sökt granskningsklass, motsvarande BSIÖG1-3 och andra anläggningsspecifika kurser ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Projektering av signalanläggning, motsvarande dagens BSIÖG1-3 ( eller motsvarande utbildning där Planeringsledaren för Spårsäkerhet avgör om annan utbildning uppfyller kraven Granskningsrutiner och övriga normer som styr arbetet. Beroende på projektets art dokumenterad förmåga att söka information i teknisk handbok (TH) och TRI (SÄO-KAP-7). Erfarenhet Den sökande ska ha erfarenhet av arbetet med signaltekniska anläggningar såsom projektering, granskning, underhåll, byggnation eller besiktning för spårväg enligt nedanstående. Övriga krav Det åligger behörig granskare att kontinuerligt följa utvecklingen inom behörighetsområdet. Exempel på sådana är utbildningar på friförbundet reläställverk, punktsignalanläggningar.

10 Utgåva 5 Datum Sida 10 (15) Ibruktagningsledare Ansvarsområde Ibruktagningsledaren är ansvarig för att oberoende av entreprenören, kontrollera att entreprenören utfört byggnation i enlighet med projekteringsunderlaget samt kontrollera att det inte finns avvikelser som inte är godkända mot såväl trafikkontorets interna regelverk som externa regelverk. Huvudansvar Arbetet som Ibruktagningsledare inkluderar följande ansvar. Planera ibruktagandebesiktningen enligt säkerhetsstyrningsprocessen Delge ibruktagandeplanen avseende rutiner och dokumentation till berörda Delge berörda deras ansvar och ansvarsgränser Säkerställa att ibruktagandebesiktning samt validering genomförs enligt upprättad ibruktagandeplan Kontrollera att inga avvikelser finns rapporterade som inte är godkända och dokumentera ibruktagningen i en ibruktagningsrapport Behörighetskrav Ibruktagningsledaren skall uppfylla de krav som ställs på en Besiktningsman Anläggning alternativt Besikningsman Signal beroende på vilken anläggning som skall tas i bruk.

11 Utgåva 5 Datum Sida 11 (15) ROLLER INVOLVERADE I BESIKTNING För att upprätthålla kraven på trafiksäkerhet, teknisk funktion, resekomfort och miljö, teknisk säkerhet, arbetsmiljö samt att säkerställa att anläggningskapitalet behåller sitt rätta ekonomiska värde skall besiktningar genomföras på Trafikkontorets fasta bananläggningar. Besiktningar ska vidare genomföras vid större förändringar eller nybyggnation av de fasta bananläggningarna sker enligt en upprättad säkerhetsplan. Planeringsledaren för Spårsäkerhet ansvarar för att berörda besiktningsmän uppfyller den kompetens och oberoende som ställs på rollerna genom upphandling av ramavtal, rutiner och interna kontroller. Roll Besiktningsman anläggning Besiktningsman Signal Signalsäkerhetskontrollant SiSä-Kontrollant Beskrivning och ansvar Besiktningsman Anläggning ansvarar för att kontrollera att prestationsförmågan vidmakthålls, kontrollera att föreskrivna villkor innehålls samt att genom planerat underhåll förebygga fel på de anläggningar som har tagits i drift. Besiktningsman Signal ansvarar för att genomföra kontroller enligt berörda besiktningsdokument för signalsystem samt dokumentera kontrollåtgärderna t.ex. genom noteringar i besiktningsdokumentationen. Besiktningsman Signalsäkerhetsanläggning ansvarar för att kontrollera att prestationsförmågan vidmakthålls, kontrollera att föreskrivna villkor innehålls samt att genom planerat underhåll förebygga fel på Signalsäkerhetsanläggningar som har tagits i drift. Besiktningsman anläggning Ansvarsområde Besiktningsman Anläggning ansvarar för att anläggningen fungerar enligt anläggningsdokumentationen samt, säkerhetsstyrningen där anläggningsdokumentation utgörs av godkända ritningar. Med anläggning avses hela bananläggningen exklusive signalsäkerhetsanläggningar. Besiktningsansvarig Anläggning ansvarar vidare för att besiktning skett på ett korrekt sätt. Deltar flera besiktningsansvariga utses en Ibruktagningsledare, som då har det samlade ansvaret för besiktningen. Vid besiktning på verkstad av komponenter som tillverkas eller repareras på denna verkstad skall protokoll från denna besiktning bifogas protokollet från den besiktning som görs på plats.

12 Utgåva 5 Datum Sida 12 (15) Huvudansvar Arbetet som Besiktningsman Anläggning inkluderar besiktning av följande anläggningar. Nyanläggning Ändrad anläggning Provisorier Utbyte/reparation som medför schemaändring. Tillverkning av komponenter på verkstad. Anläggning med ny teknik eller av speciell typ (föregås alltid av godkännande från Planeringsledare Spårsäkerhet). Avsteg från vad som angivits i ovanstående huvudansvar tillåts där avsteg ska beviljas skriftligt av Trafikkontoret, där beviljan skall bifogas aktuellt protokoll. Behörighetskrav Besiktningsansvarig Anläggning ska godkännas och legitimeras av Trafikkontoret i enlighet med vad som anges om besiktningsansvarig i dessa föreskrifter. Besiktningsman Anläggning skall: ha god kännedom om Banstandard Konstruktion. vara godkänd och legitimerad av Trafikkontoret. ha gott omdöme. ha tillräcklig erfarenhet. ha besiktningsutbildning. väl känna till konstruktionsprinciper. ha erfarenhet från säkerhetsarbete. ha kännedom om konstruktion samt funktions- och säkerhetskrav för aktuell anläggning. ha kunskap om tillämpbara lagar och författningar, lagen om säkerhet vid tunnelbana och spårväg, vägtrafikförordningen, vägmärkeskungörelsen, elsäkerhetsföreskrifter.

13 Utgåva 5 Datum Sida 13 (15) Besiktningsman Signal Ansvarsområde Besiktningsman Signal ansvarar för att signalanläggning fungerar enligt anläggningsdokumentationen samt säkerhetsstyrningen. Med anläggningsdokumentation avses godkända ritningar. Besiktningsman Signal ansvarar för att genomföra besiktning på ett korrekt sätt. Vid besiktning på verkstad av komponenter som tillverkas eller repareras på denna verkstad skall protokoll från denna besiktning bifogas protokollet från den besiktning som görs på plats. Huvudansvar Arbetet som Besiktningsman Signal inkluderar besiktning vid följande anläggningar och tillfällen. Nyanläggning Ändrad anläggning Provisorier Utbyte/reparation som medför schemaändring. Tillverkning av komponenter på verkstad. Anläggning med ny teknik eller av speciell typ (föregås alltid av godkännande från Planeringsledare Spårsäkerhet). Olyckor som kan hänföras till brister i anläggning eller anläggningsdel. Behörighetskrav Besiktningsman Signal ska godkännas och legitimeras av Trafikkontoret i enlighet med vad som anges om besiktningsansvarig i dessa föreskrifter. Besiktningsman Signalsäkerhetsanläggning skall: ha god kännedom om signalsäkerhetsanläggningar. ha god kännedom om denna föreskrift. vara godkänd och legitimerad av Trafikkontoret. ha gott omdöme. ha tillräcklig erfarenhet. ha signalteknisk grundutbildning och besiktningsutbildning.

14 Utgåva 5 Datum Sida 14 (15) väl känna till konstruktionsprinciper. ha erfarenhet från säkerhetsarbete. ha kännedom om konstruktion samt funktions- och säkerhetskrav för aktuell anläggning. ha kunskap om tillämpbara lagar och författningar, lagen om säkerhet vid tunnelbana och spårväg, vägtrafikförordningen, vägmärkeskungörelsen, elsäkerhetsföreskrifter. Avsteg från vad som angivits i ovanstående huvudansvar tillåts där avsteg beviljas skriftligt av Trafikkontoret, och beviljan skall bifogas aktuellt protokoll. Signalsäkerhetskontrollant SISÄ-Kontrollant Ansvarsområde Signalsäkerhetskontrollant (även benämnd SISÄ-kontrollant) ansvarar för att signalsäkerhetsanläggning fungerar enligt anläggningsdokumentationen, säkerhetsstyrningen samt trafikutövarens önskemål. Med anläggningsdokumentation avses godkända ritningar. Signalsäkerhetskontrollant ansvarar vidare för att genomföra kontrollbesiktning på ett korrekt sätt. Deltar flera besiktningsansvariga utses en Ibruktagningsledare, som då har det samlade ansvaret för besiktningen. Vid besiktning på verkstad av komponenter som tillverkas eller repareras på denna verkstad skall protokoll från denna besiktning bifogas protokollet från den besiktning som görs på plats. Huvudansvar Arbetet som Besiktningsman Signalsäkerhetsanläggning inkluderar besiktning vid följande anläggningar och tillfällen. Periodiska underhållsarbeten. Utbyte/reparation av anläggningsdel utan schemaändring. Utbyte/reparation av mekanisk anläggningsdel. Reparation av komponenter på verkstad. Utbyte av sammansatta apparater. Utbyte/reparation av anläggningsdel som innebär ingrepp i kopplingen. Utbyte/reparation av större anläggningsdel. Underhållsbesiktning

15 Utgåva 5 Datum Sida 15 (15) Säkerhetsbesiktning Behörighetskrav SISÄ-Kontrollant ska godkännas och legitimeras av Trafikkontoret i enlighet med vad som anges om besiktningsansvarig i dessa föreskrifter. SISÄ-Kontrollant skall: ha god kännedom om signalsäkerhetsanläggningar. ha god kännedom om Banstandard Konstruktion. vara godkänd och legitimerad av Trafikkontoret. ha gott omdöme. ha tillräcklig erfarenhet. ha signalteknisk grundutbildning och besiktningsutbildning. väl känna till konstruktionsprinciper. ha erfarenhet från säkerhetsarbete. ha kännedom om konstruktion samt funktions- och säkerhetskrav för aktuell anläggning. ha kunskap om tillämpbara lagar och författningar, lagen om säkerhet vid tunnelbana och spårväg, vägtrafikförordningen, vägmärkeskungörelsen, elsäkerhetsföreskrifter. Avsteg från vad som angivits i ovanstående huvudansvar tillåts där avsteg beviljas skriftligt av Trafikkontoret, och beviljan skall bifogas aktuellt protokoll. Kontroll får utföras av samma person som har utfört arbete om arbetet enbart bestått i utbyte av delar som ej påverkar säkerheten. Personen ifråga skall dock vara SISÄutbildad.

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 3 Datum 2018-06-01 Sida 1 (13) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER SÄKERHETSORGANISATION... 2 TRAFIKKONTORETS DELEGATIONSORDNING... 3 TRAFIKDIREKTÖR... 3 AVDELNINGSCHEF, ANLÄGGNINGAR... 3 ENHETSCHEF,

Läs mer

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER

KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Utgåva 1 Datum 2016-10-17 Sida 1 (14) KAPITEL 4 ORGANISATION OCH ROLLER Trafikkontoret innehar anläggningsansvaret för de fasta bananläggningarna inom Göteborg och Mölndal. Arbetsuppgifter och befogenheter

Läs mer

Så här använder du kontrollplanen

Så här använder du kontrollplanen Kontrollplan Fasta Förvaltning/Bolag Projektnamn Diarienummer ID-kod Diarienummer tidigare skeden Projektledare Beslutad process Så här använder du kontrollplanen bananläggningar som ska användas av trafikkontorets

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 08-06-0 Sida () KAPITEL 6 SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING... RISKANALYS OCH HANTERING AV NYA KOMPONENTER... HANTERING AV ÄNDRINGAR OCH TILLÄGG...

Läs mer

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING

SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING Utgåva Datum 2019-0-1 Sida 1 (1) SÄKERHETSPLAN OCH SÄKERHETSBEVISNING INLEDNING... 1 SÄKERHETSBEDÖMNING OCH RISKANALYS...2 SÄKERHETSSTYRNINGSPROCESS...2 ARBETSFLÖDE FÖR SAMRÅD FÖR FASTA BANANLÄGGNINGAR...

Läs mer

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning

Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning Utgåva 3 Datum 2019-04-15 Sida 1 (8) Kapitel 12 Ibruktagande-, Säkerhet- och Underhållsbesiktning BESIKTNING... 1 BESIKTNINGSTYPER... 2 PERIODISK UNDERHÅLLSBESIKTNING... 2 SÄKERHETSBESIKTNING... 2 IBRUKTAGANDEBESIKTNING...

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Behörighet. Säkerhetsgranskare signalteknik. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94007 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 2016-04-15 1 (6) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.7.1 Generella bestämmelser 2015-05-24 2016-04-15 Upprättad av Håkan Karlén

Läs mer

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2

Behörighet. Ibruktagandebesiktningsman signalteknik. BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar

BVS Kontrollbesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf 2014:0408 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2004-03-10 Ersätter Ersatt av BVS 544.92130 [Ersatt av] 1.0 Dokumenttitel

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad

Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Teknisk säkerhetsstyrning banöverbyggnad Allmän info Frågor under presentationen Första utgåvan av teknisk säkerhetsstyrning Återanvänt signals regelverk Ni ska sprida informationen vidare till era konsulter

Läs mer

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR

SÄKERHETS- OCH UNDERHÅLLS- BESIKTNINGAV TRAFIKKONTORETS FASTA BANANLÄGGNINGAR BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION Kapitel K 3.SIGNAL 1 1 (23) Avsnitt Datum Senaste ändring K 3.5 Besiktning av signalsäkerhetsanläggningar, föreskrift Upprättad av Håkan Karlén 2015-07-03 Fastställd

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 7.4 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2010-03-31 Utgåva J 9 Diarienummer Utgivningsdatum Antal bilagor F10-3435/IN10 2010-03-31 0 Beslutsfattare Ingemar Frej, XS Handläggande enhet, Handläggare

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; Transportstyrelsens föreskrifter om godkännande av spåranläggning eller fordon för tunnelbana och spårväg; beslutade den 30 juni 2010. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 7 och 8 förordningen (1990:1165)

Läs mer

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar

BVS Ibruktagandebesiktning av signalanläggningar BVDOK 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0492 2016-05-03 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2016-05-03 Ersätter Ersatt av BVS 544.92100 [Ersatt av]

Läs mer

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur

EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur Dokumentnamn Process Sida EuroMaint Rail järnvägsinfrastruktur 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter C-03-00-51 7.0 2017-02-06 EM 44-001 Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer

Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer Föreskrifter om besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon med kommentarer BV-FS 2000:1 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 2000:1) om besiktning, funk tionskontroll och underhåll av fordon

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Projekteringsprocessen

Projekteringsprocessen Skapat av (org) Dokumentdatum Version Vectura 2010-09-14 0.1 Ev. dokumentid Antal sidor Antal bilagor 13 3 Fastställt av, (org) Trafikverket Dokumenttitel Projekteringsprocessen Toppdokument Projekteringsprocessen

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg

Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012. Claes Elgemyr, för GNS järnväg Gemensam säkerhetsmetod för övervakning, EU 1078/2012 Claes Elgemyr, för GNS järnväg Giltighet Utgavs 2012-11-16 Gäller från 2013-06-07 Gäller för: Järnvägsföretagare Infrastrukturförvaltare Enheter som

Läs mer

Behörighet. Signalsäkerhetskontrollant och fortbildare för signalsäkerhetskontrollant

Behörighet. Signalsäkerhetskontrollant och fortbildare för signalsäkerhetskontrollant Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 3.0 BVS 544.94008 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet astställd av 08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter. - säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser Konsekvensutredning 1 (19) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Björn Nilsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion infrastruktur Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om informationssäkerhet, it-verksamhet och insättningssystem;

Läs mer

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar.

Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. Samrådsgruppen för 2017-09-16 1(5) Medicinska gasanläggningar* Kravspecifikation för erhållande av certifikat för säkerhetsbesiktning och årlig driftkontroll av medicinska gasanläggningar. 1. Bakgrund

Läs mer

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning

Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning Samordningsansvar och Byggarbetsmiljösamordning 2014-06-18 1/5 Innehåll Syfte/bakgrund... 3 Omfattning... 3 Ansvar och Genomförande... 3 Renodlad BAS med sjävständig entreprenör... 3 Renodlad BAS med egen

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Observera att denna konsoliderade version är en sammanställning, och att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. En konsoliderad version är en fulltextversion där alla ändringar har införts

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 28 februari 2019. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0

TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 2 Vi bidrar till samhällsutvecklingen! VÅR ORGANISATION 6500 medarbetare 5 Verksamhetsområden centrala 7funktioner Projekt ERTMS 3 UTRULLNINGS ANSVAR Delprojekt Utrullning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet Revisionsrapport Karolinska institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2011-02-01 32-2010-0715 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Karolinska institutet 2010 Riksrevisionen

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0)

Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Organisation för samordning av informationssäkerhet IT (0:1:0) Kommunalförbundet ITSAM och dess medlemskommuner Revision: 2013031201 Fastställd: Direktionen 20130926 Dnr: 0036/13 Kommunalförbundet ITSAM,

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om it-system, informationssäkerhet och insättningssystem;

Läs mer

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94006 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav

FU 2000 Generella trafik- och elsäkerhetskrav Handling 05.3 Giltig från Versionsnummer Antal sidor 2004-11-01 Utgåva F 7 Diarienummer V04-2866/IN10 0 Antal bilagor Beslutsfattare CB Handläggande enhet, Handläggare B, Nils Eriksson Ersätter Utgåva

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om godkännande av delsystem inom järnväg m.m. JvSFS 2006:1 Utkom från trycket den 16 mars 2006 beslutade den 28 februari 2006 Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012

Göteborg Energi AB. Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte. 18 december 2012 Göteborg Energi AB Självdeklaration 2012 Verifiering av inköpsprocessen Utförd av Deloitte 18 december 2012 1 Sammanfattning Med start hösten 2010 har Deloitte, Ernst & Young och PwC på uppdrag av Göteborgs

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Att söka tillstånd för gasol på restaurang

Att söka tillstånd för gasol på restaurang Att söka tillstånd för gasol på restaurang Gasol är för många en självklarhet på restaurang på grund av dess goda egenskaper och flexibilitet. Gasol används bland annat till spisar, ugnar, grillar och

Läs mer

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G

G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G G O T L A N D S H E S S E L B Y J E R N V Ä G F Ö R E N I N G E N G O T L A N D S T Å G E T G H J F 1 S Ä K E R H E T S O R D N I N G Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon

SMoKD 44.001 Besiktning, funktionskontroll och underhåll av fordon Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30 Ruta att infogas i dokumenthuvudet i SMoKF Björn Fura 02 2010-07-18 Reviderad version enligt Transportstyrelsens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare;

Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhetsstyrningssystem och övriga säkerhetsbestämmelser för infrastrukturförvaltare; Beslutade den x månad 2013. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet järnvägsteknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: JÄRNVÄGSTEKNIK Ämnet järnvägsteknik behandlar underhåll, ombyggnation, nybyggnation och felsökning av järnvägsanläggningars el- och signalsystem. I ämnet ställs höga krav på både trafik- och elsäkerhet

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING... 1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 1 3.1 ALLMÄNT... 1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 2 3.2.1... 2 3.2.2

Läs mer

Bilaga. Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar

Bilaga. Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR. Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar Bilaga Arbetsmiljö ROLLBESKRIVNINGAR Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Arbetsmiljö, Rollbeskrivningar December 2018 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om krav på utbildning och kompetens för certifiering av besiktningstekniker; beslutade den 26 maj 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING

GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 6 SÄKERHETSSTYRNING Föreskrift Utgåva 1 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 19 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01 0. Innehållsförteckning

Läs mer

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning

TEKNISK HANDBOK. Del 0 - Inledning TEKNISK HANDBOK Del 0 - Inledning 2015-04-22 Sidan 2 (8) Innehållsförteckning Sidan 0 Inledning... 3 00. Praktisk tillämpning... 3 00.1 Allmänt... 3 00.2 Bestämmelser... 3 01 Teknisk handboks plats i TK:

Läs mer

Teknisk säkerhetsstyrning

Teknisk säkerhetsstyrning Gäller för Version Föreskrift BV utan resultatenheter 3.0 BVF 544.94001 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 1 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat för tillverkning av digitala färdskrivare; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11

Bilaga A Checklista vid leverantörsbedömning SIDA 1AV 11 ENHET: DATUM: Bilaga A REVISOR: SIGNATUR: SIDA 1AV 11 Kvalitet: Frågorna nedan grundar sig på kraven i SS-EN ISO 9001:2000. OBS! Stickprov. AVSER FRÅGOR OK ANM. KOMMENTARER KAPITEL 4.1 Finns organisationens

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2011:5) om anmälda organ Ändring införd t.o.m. STAFS 2012:10 Tillämpningsområde 1

Läs mer

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt

BVS Riskanalys för signaltekniska anläggningsprojekt BVDOK 1 (5) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Eriksson Ulf TDOK 2014:0475 2015-04-01 Fastställt av Gäller från Chef VO Underhåll 2009-01-19 Ersätter Ersatt av BVS 1544.94006 [Ersatt av]

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2

INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 INFORMATIONSSÄKERHET 1 INLEDNING... 2 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET... 2 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN... 3 3.1 ALLMÄNT... 3 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET... 3 3.2.1 Systemägare... 3 3.2.2

Läs mer

Organisation och befattningar

Organisation och befattningar 4 SkLJF 402 SkLJ ansvarig signal (asi) ansvarig motorlok personalfördelare ansvarig ånglok ansvarig vagnar säkerhetshandläggare Signalgrupp Ånglok Motorlok Vagnar Personal Säkerhet chef bana (cba) chef

Läs mer

Uppdateringar kvalitetsmanual

Uppdateringar kvalitetsmanual Uppdateringar kvalitetsmanual Ytterligare uppdateringar gällande ISO/IEC 17020. Vi har nu fått feedback från Swedac och uppdaterar manualen utifrån dessa för att möta kraven i ISO/IEC 17020. Uppdaterade

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhetsledning av godkänd flygplats; beslutade den 9 juli 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 7 luftfartsförordningen

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM

KVALITETSLEDNINGSSYSTEM KVALITETSLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Revision A 2009-02-30 Revision B 2012-04-03 INNEHÅLL KVALITETSPOLICY 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Allmänt 3 Organisation 3 Kvalitetssystem 3 Intern

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Innehåll:» Risker... 3 4» Säkerhetsplanering... 5 6» Säkerhetsplanering vid om- och nybyggnation... 7 8» Säkerhetsplanering för förvaltning... 9 10» Rejlers... 11 12 3 Risker All

Läs mer

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16

IT-säkerhetspolicy. Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Fastställd av KF 2005-02-16 IT-säkerhetspolicy Sidan 2 (9) Revisionsinformation Datum Åtgärd Ansvarig Version 2004-11-19 3.4 Ändrat första meningen PGR 2.0 förvaltningen -> verksamheten

Läs mer

Regler för godkännande av revisorer. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den

Regler för godkännande av revisorer. för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den för revision mot kraven i FR2000 Verksamhetsledning antagna av Rådet för FR2000 den 2018-10-04 1 Allmänt... 3 2 Kompetenskrav, erfarenhet och personliga egenskaper... 3 3 Granskning av revisorer... 4 4

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare;

Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare; Transportstyrelsens föreskrifter om hantering av kryptografiska nycklar och certifikat med mera för tillverkning av digitala färdskrivare; beslutade den 14 september 2018. TSFS 2018:85 Utkom från trycket

Läs mer

Säkerhet FÖR FASTIGHETER

Säkerhet FÖR FASTIGHETER Säkerhet FÖR FASTIGHETER Risker All verksamhet är förknippad med risker och har behov av effektiv riskhantering. Riskprofilen skiljer sig kraftigt mellan olika verksamheter men är lika viktig att ta hänsyn

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN

IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN IT-SÄKERHETSPLAN - FALKÖPINGS KOMMUN 1 INLEDNING...1 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...1 3 RIKTLINJER FÖR ATT UPPNÅ MÅLEN...1 3.1 ALLMÄNT...1 3.2 LEDNING OCH ANSVAR FÖR IT-SÄKERHET...2 3.2.1...2 3.2.2 Systemansvarig...3

Läs mer

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3

Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3 med tillägg 2010:3 SvK4005, v3.4, 2014-03-26 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE VÅR BETECKNING AFS Bilaga 3:9a DATUM SAMRÅD 2015-06-17 XXX TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C FASTSTÄLLD XXXX Anvisning för Besiktning enligt ELSÄK-FS 2008:3

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om ansökan om godkännande av fasta installationer för järnväg; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2, 2 kap. 37, 3 kap.

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 11 mars 2016 Myndigheten

Läs mer

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9)

A. Allmänt. Transportstyrelsens förslag: Konsekvensutredning 1 (9) Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sara Magnusson Väg och järnväg Enhet behörigheter Sektion regler och trafikmedicin Konsekvensutredning av ändringar av Järnvägsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2017-04-04 33 Dokumentet gäller som längst till 2021-04-04 Dokumentägare: Avdelningschef

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen

Fastighetskontoret Fastighetsavdelningen Sida 2 (6) Versionshistorik Ansvarig för denna anvisning: David Vazquez Rico Version Upprättad Ändringar avser 1.0 2015-11-10 1.1 2015-12-04 2.0 2019-03-06 Div. mindre justeringar. Godkänd av LG. Sida

Läs mer

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna

Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Regler för delegering av arbetsmiljöansvar vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-01-27 Revidering: 2014-08-11 Dnr: DUC 2014/136/10 Gäller fr o m: 2014-08-11 Ersätter: Regler för delegering av arbetsmiljöansvar

Läs mer

Hantering av behörigheter och roller

Hantering av behörigheter och roller Dnr UFV 2018/1170 Hantering av behörigheter och roller Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-08-14 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Luftledningsdokumentation

Luftledningsdokumentation SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VÅR BETECKNING TR08-04 DATUM 2017-07-04 SAMRÅD NL, NT, AT vb TEKNISK RIKTLINJE Luftledningsdokumentation Denna tekniska riktlinje

Läs mer

Säkerhetsplan och säkerhetsbevisning

Säkerhetsplan och säkerhetsbevisning Verksamhetssystemet Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 1.0 BVS 1544.94020 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-02-27 7 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F 08-3369/SI10

Läs mer

Regler och instruktioner för verksamheten

Regler och instruktioner för verksamheten Informationssäkerhet Regler och instruktioner för verksamheten Dokumenttyp Regler och instruktioner Dokumentägare Kommungemensam ITsamordning Dokumentnamn Regler och instruktioner för verksamheten Dokumentansvarig

Läs mer

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med:

Internkontroll. Bestämmelser om. Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Giltigt från och med: Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Internkontroll Fastställd av TD: Godkänd av GC: Utfärdare: SÄC 1 (13) Bestämmelser om Internkontroll

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer;

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 3 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om undantag från kravet på godkännande

Läs mer

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg

Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Riktlinje för social dokumentation för kommunala utförare inom vård- och omsorg Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2016-02-02 7 Riktlinjerna gäller som längst fram till 2020-02-02 (max 4 år) Dokumentägare:

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer