Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen"

Transkript

1 Prognos 1 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Valnämnd... 6 Kommunstyrelse... 7 Kommunstyrelseförvaltningen... 9 Kommunstyrelseförvaltningens administration Verksamhetsutvecklare Ekonomienhet Administrativ chef Personalenhet Kommunutveckling Rådahallen Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningens administration Fastighetsenheten Gata park Enhetschef förråd och service Servicesektion Renhållningssektion VA sektion Fjärrvärme Prognos 1 2(38)

3 Kommunfullmäktige Ordf. Morgan E Andersson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Kommunfullmäktige är kommunens beslutande församling. Fullmäktige består av 31 förtroendevalda ledamöter. Kommunfullmäktige tillsätter kommunstyrelse och de nämnder som utöver styrelsen behövs för att fullgöra kommunens uppgifter. Det är fullmäktige som bestämmer nämndernas verksamhetsområden och inbördes förhållanden. Överförmyndaren tillsätts av fullmäktige, tillsyn av verksamheten sker av Länsstyrelsen. Valnämnden är en obligatorisk nämnd där fullmäktige utser ordförande och vice ordförande. Den kommunala revisionen är oberoende och granskar på kommunfullmäktiges uppdrag och därigenom indirekt också för medborgarna. Med sin granskning bidrar revisionen till att värna och utveckla demokrati, rättssäkerhet och effektivitet. Inriktningsmål och analys Revisionen har granskat investeringsverksamheten, upphandlingsverksamheten, flyktingverksamheten och årsredovisningen. För nuvarande granskas av kommunens aktivitetsansvar, nämndernas ekonomistyrning, gymnasieskolan och samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa. Som ny överförmyndare har Peter Ljungdahl valts och har tillträtt som över förmyndare. Kommunfullmäktige och revisionen beräknas hålla sin budget. Överförmyndaren, grundverksamhet, beräknas också hålla budget, trots att ny överförmyndare tillsatts och arvodet höjts, samt att man under en övergångsperiod har dubbelbemanning för att lämna över verksamheten. Vad gäller överförmyndardelen för ensamkommande, kan den komma att dra över budget, men om och hur mycket är beroende på den fördelning av stadsbidragen som beslutas. Detta då man from 1 juli, inte längre återsöker kostnader för god man, utan ett bidrag på 30 tkr kommer att betalas ut, men ska täcka mer än god man. Prognos 1 3(38)

4 Revision Ordf. Joacim Magnusson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Revisorerna är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder, och företag. Revisionen har en central roll när det gäller att säkerställa insynen i och kontrollen av all verksamhet som kommuner ansvarar för. Revisionen ger legitimitet och förtroende åt verksamheten, men också vara förmedlare av väsentlig och nödvändig kritik. Med sina insatser kan revisionen också generera bidrag till förbättring och utveckling av verksamheten. Inriktningsmål och analys Analys måluppfyllelse Revisionen har uppdrag som utförs, dock inga mål att rapportera. Vi har granskat investeringsverksamheten, upphandlingsverksamheten, flyktingverksamheten och årsredovisningen. Vi håller på med granskning av kommunens aktivitetsansvar, nämndernas ekonomistyrning, gymnasieskolan och samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa. I de fall det inte uppstår något revisionsbehov utöver den beslutade revisionsplanen så kommer revisionens anslag att räcka till. Åtgärder för att komma i balans Då verksamheten beräknas hålla budget, kommer inga åtgärder att göras för närvarande. Prognos 1 4(38)

5 Överförmyndare Överförmyndare Peter Ljungdahl Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Genom avtal samverkar Överförmyndarna i Uddevalla, Lysekil, Färgelanda, Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Mellerud och har ett gemensamt kontor i Uddevalla, där Uddevalla är värdkommun. Överförmyndaren är en kommunal myndighet som har till uppgift att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män. Fullmäktige väljer överförmyndaren på fyra år. Länsstyrelsen utövar tillsyn över verksamheten. Överförmyndarens huvuduppgift är att vara samhällets stödfunktion för personer som inte kan hävda sin rätt eller ta tillvara sina intressen. Denna myndighet tillser att personer som på grund av ålder, sjukdom, försvagat hälsotillstånd, psykisk störning eller liknande får hjälp av god man eller förvaltare för att sköta ekonomi och annat så att vardagen fungerar bra. Överförmyndaren har också som uppgift att bevaka de minderårigas rätt i samhället. Det kan gälla rättshandlingar vid köp av fastighet eller bostadsrätt, del i dödsbo eller om barnet saknar förmyndare/föräldrar. Överförmyndaren flyttar beslutsrätten från sig själv till delegaten Samverkande överförmyndare Uddevalla, som träder i Överförmyndarens ställe. All handläggningen sker i Uddevalla kommun. Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omkostnaderna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. From kommer regler att ändras, återsökning av kostnader för EKB kommer istället att ersättas med en fast summa. Fördelning av summa är ej fastlagd. En differens uppstår när det gäller arbetsgivaravgifterna. De flesta av gode männen har sociala avgifter på 16,36% vilket är den procent som går att åter söka och kommunen betalar 38,46% oavsett vad som kan sökas. Beroende på hur fördelningen av schablonen blir och PO-påslaget kan det uppstå oförutsedda kostnader som ej budgeterats. Av den anledningen kan det bli aktuellt att ta del av den så kallade flyktingpåsen. Det har uppkommit tolkkostnader som inte tidigare vart aktuella. Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omkostnaderna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. För tid efter PUT utbetalas utan anfordran 30 tkr per barn som en schablonersättning. Dessa ska täcka god man kostnader och vissa sociala kostnader. Bidraget går till den kommun som enligt SoL anses vara placeringskommun. Handläggningskostnader för EKB beräknar Uddevalla utefter Migrationsverkets riktlinjer ligga på 7642 kr per barn kr av de kr som betalas ut bör tillfalla Överförmyndaren. Riktlinjer för detta finns inför. Prognos 1 5(38)

6 Valnämnd Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Kommunerna har det fulla ansvaret för genomförande av allmänna val till riksdag, landsting, kommunfullmäktige och EU-parlamentet. För detta får kommunerna ett anpassat statsbidrag. Inga val är planerade för detta år. Inga val kommer att hållas under. Verksamheten beräknas hålla budget. Prognos 1 6(38)

7 Kommunstyrelse Ordf. Tommy W Johansson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Kommunstyrelsen består av elva ledamöter och är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Kommunstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter enligt fullmäktiges riktlinjer och övriga styrdokument och ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Styrelsen ska också bereda ärenden till fullmäktige. Kommunstyrelsen i Mellerud är även teknisk nämnd. Kommunstyrelsen ska ha uppsikt över övriga nämnders och kommunala organs verksamhet, över de kommunala bolagen, samt över de kommunalförbund, med mera, som kommunen är medlem i. Kommunstyrelsen har ett arbetsutskott, tillika ekonomiutskott, personalutskott, förhandlingsdelegation och trafik- och krisledningsnämnd. Verksamheten bedrivs i två förvaltningar. Kommunstyrelsens administrativa förvaltning samt Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsförvaltningen Inriktningsmål och analys Analys måluppfyllelse Analys redovisas i respektive förvaltning. Tjänsten som näringslivsutvecklare med marknadsföringsansvar är tillsatt och Jenni Hagman började sin tjänst i den 24 april. Nu är alla tjänster inom kommunstyrelseförvaltningen tillsatta. Förutom den ordinarie verksamheten inom Samhällsbyggnadsförvaltningen är det väldigt många projekt på gång både i de kommunala verksamheterna och i den taxefinansierade. Arbetsbelastning är stor inom hela förvaltningen framför allt beroende av alla projekt. Prognos 1 7(38)

8 Prognosen för de skattefinansierade verksamheterna beräknas bli enligt budget. Att det blir ett överskott på 2,2 Mnkr beror på det finns medel kvar av de 3,3 Mnkr som kommunstyrelsen har till förfogande. Prognosen för de affärsdrivande verksamheterna beräknas bli ett underskott med 500 tkr. Underskottet beror på den planerade utbyggnaden och säkerställandet av driften på Klackens panncentral. Detta är viktigt eftersom den kommer att försörja flera viktiga enheter med det nya utbyggda distributionsnätet. Försäljning av värme är lägre första kvartalet pga. en mild vinter. Även bränslekostnaderna har varit låga. I resultatet har och kommer kostnader för projektering och uppföljning att tas med för utbyggnaden av fjärrvärmenätet. Det planerade underskottet kommer att balanseras mot skulden till kollektivet. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder presenteras eftersom prognosen visar på ett överskott. De affärsdrivande verksamheterna visar på ett minusresultat på 500 tkr. Eftersom kommunen har en skuld till kollektivet behövs inga åtgärder för att återställa detta underskott. Framtid Det är framför allt Samhällsbyggnadsförvaltningen som har en väldigt hög arbetsbelastning på grund av alla olika projekt som på gång. Den största utmaningen vi står inför är att alla nysvenskar ska komma in i vårt samhälle och leva ett gott liv här, vilket innebär att alla ska ha en möjlighet till egenförsörjning. Prognos 1 8(38)

9 Kommunstyrelseförvaltningen Kommunchef Ingmar Johansson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Den administrativa förvaltningen leds av kommunchefen och direkt underställda är stab, kansli samt enhetschefer för plan- och byggenheten och den administrativa enheten. Kommunchefen ansvarar även för miljö och hälsosamordning, Rådahallen, Medborgarkontor, turistfrågor samt näringslivsfrågor. Näringslivsfrämjande åtgärder bedrivs i samverkan med många olika parter såsom: Dalslandskommunernas kommunalförbund, Kommunalförbundet Fyrbodal och MellerudsNavet. Näringslivsansvarig med marknadsföringsansvar är näringslivssamordnare 50 procent av sin tjänst. Det är viktigt att ge möjligheter för företag att starta och utvecklas i Mellerud. Nära dialog sker med företagare och köpmän. Kommunen har överlåtit ansvaret för miljöverksamheten till Dalslandskommunernas Miljö- och energiförbund. Miljöverksamheten regleras till en stor del av miljöbalken som styr tillsynsarbetet och upplysningsverksamheten inom naturvård samt strandskydd, miljöskydd, hälsoskydd, täkter, förorenad mark, kemikalieanvändning, avfall med mera. Övrig tillsyn styrs av livsmedels och djurskyddslagstiftning. Miljöstrategiskt arbete är det miljöarbete som inte är lag reglerat myndighetsarbete. Kommunstyrelsen bestämmer inriktning och mål för miljö strategens arbete. Miljö strategen är anställd av Dalslandskommunernas Miljö- och energiförbund men arbetar på uppdrag av Melleruds kommunstyrelse. Prognos 1 9(38)

10 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen PTS. Andel hushåll i kommunen Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud-Karlstad Att stärka krisberedskapsförmågan Deltagande i planering, genomförande och utvärdering av RIS. Planering för samhällsviktig verksamhet Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal nyanlända med försörjningsstöd Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. Melleruds kommun ska erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Antal reviderade översiktsplaner Attraktiv arbetsgivare Orsak till avslut Personalomsättning Melleruds kommun ska erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Antal tobakskonsumerande ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. Antal besökare på ungdomshuset Stinsen Antal deltagande seniorer på friskvårdssatsningar Melleruds kommun ska vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. Antal aktualiserade planer. Analys måluppfyllelse Vi har inte påbörjat översynen av Översiktsplanen ännu. Det beror på alla de detaljplaner som är under framtagande inom Plan- och Byggenheten. De måste vara aktivt involverad i översynen. Förvaltningen har fått medel för att ta in en konsult som ansvarig för framtagandet av en översyn av Översiktsplanen. Konsulten börjar sitt uppdrag i maj. Prognos 1 10(38)

11 Alla verksamheter löper på enligt plan. Tjänsten som näringsutvecklare med marknadsföringsansvar är nu tillsatt och Jenni Hagman började i slutet av april. Det är en satsning på att utveckla samarbete mellan näringslivet och kommunen i och med att ansvaret för både Rådahallen och Dalslands Center har lagts på andra ansvariga och mer tid har skapats för samarbetet. Under detta ansvar finns de medel som kommunstyrelsen har till förfogande 3,3 mnkr. Under 2016 redovisades dessa inte i prognoserna och därför blev det väldigt stor differens mellan prognos och bokslut. har vi valt att ta med dessa medel från prognos 1. Hittills har kommunstyrelsen beslutat att använd pengarna till: * Framtagande av Översiktsplanen tkr * Fixarmalte tkr Det finns 359 tkr för en extra satsning på marknadsföring. Dessutom finns en del extra medel för oförutsedda utgifter. Övriga enheterna beräknas följa plan. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder presenteras eftersom enheterna följer planerad budget. I och med att från och med tas kommunstyrelsens medel på 3,3 Mnkr med i prognosen, visar förvaltningen på ett överskott på 2,7 Mnkr. Framtid Nu är alla tjänsterna inom förvaltningen tillsatta. I och med det kan mer tid läggas på strategiskt arbete. En ny styr- och ledningsplan ska tas i kommunfullmäktige under våren och därefter krävs det ett stort förankringsarbete. Den nya tjänsten som controller tillsattes i början av januari i år. Det innebär att det finns ytterligare möjligheter att analysera kommunens olika verksamheter för att kunna erbjuda en ökad kvalitet. Våra nysvenskar måste få möjlighet att kunna bli anställningsbara. För kommunens del är det att ge svenskundervisning kopplat till praktik och det ska göras i nära samarbete med arbetsförmedling och kommunens företag och föreningar. Prognos 1 11(38)

12 Kommunstyrelseförvaltningens administration Kommunchef Ingmar Johansson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Förvaltningschefens verksamhetsområde är brett, inom detta ansvar finns, en mängd kommunala bidragsmottagare, som Dalslands kanal, Dalslandskommunernas kommunalförbund, Kommunalförbundet Fyrbodal och MellerudsNavet m.fl. Totalförsvar och samhällsskydd finns inom detta ansvar samt kultur- och fritids utveckling, medel för kommunstyrelsens köp av planer och marknadsföring av kommunen. Ansvar för kommunens kansli, kommunstyrelsens beredning och arvoden, kommunstyrelsens och förvaltningens medel för oförutsett finns här. Kommunen har överlåtit ansvaret för miljöverksamheten till Dalslandskommunernas miljö- och energiförbund. Miljöverksamheten regleras till en stor del av miljöbalken som styr tillsynsarbetet och upplysningsverksamheten inom naturvård och strandskydd, miljöskydd, hälsoskydd, täkter, förorenad mark, kemikalieanvändning, avfall med mera. Övrig tillsyn styrs av livsmedels och djurskyddslagstiftning. Miljöstrategiskt arbete är det miljöarbete som inte är lag reglerat myndighetsarbete. Kommunstyrelsen bestämmer inriktning och mål för miljö strategens. Miljö strategen är anställd av Dalslandskommunernas Miljö- och energiförbund men arbetar på uppdrag av Melleruds kommunstyrelse. Prognos 1 12(38)

13 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen Att stärka krisberedskapsförmågan Deltagande i planering, genomförande och utvärdering av RIS. Planering för samhällsviktig verksamhet Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Melleruds kommun ska erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Antal tobakskonsumerande ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. Antal besökare på ungdomshuset Stinsen Antal deltagande seniorer på friskvårdssatsningar Analys måluppfyllelse Vi har planerat och genomfört RIS-övningen höga flöden. Det var oerhört nyttigt att få öva i skarpt läge. Inom vissa områden var vi alldeles för få personer och inom andra var vi för många. Utmaningen är hur organisationen ska vara uthållig över en längre tid om så krävs. Övriga mål är ännu inte möjliga att följa upp. Under de första månaderna har tiden framför allt ägnats åt bokslut 2016 och budget 2018, förberedelser och genomförande av RIS-övning och framtagande vårt styr- och ledningsdokument. Under det senaste halvåret har ansvarig för näringslivsfrågor varit vakant. En omorganisation gjordes där en ny enhetschef för Rådahallen inrättades och ansvaret för Dalslands Center lades under Medborgarkontorets. Dessutom gjordes en nyrekrytering av en näringslivsansvarig med marknadsföringsansvarig och som började sin tjänst i slutet av april. Under det senaste halvåret sköttes dessa frågor av kommunchefen. I övrigt följer allt enligt plan. Under detta ansvar finns de medel som kommunstyrelsen har till förfogande 3,3 mnkr. Under 2016 redovisades dessa inte i prognoserna och därför blev det väldigt stor differens mellan prognos och bokslut. har vi valt att ta med dessa medel från prognos 1. Hittills har kommunstyrelsen beslutat att använd pengarna till: * Framtagande av Översiktsplanen tkr * Fixarmalte tkr Det finns 359 tkr för en extra satsning på marknadsföring. Dessutom finns en del extra medel för oförutsedda utgifter. Åtgärder för att komma i balans Eftersom ansvaret redovisar ett överskott planers inga åtgärder för att nå balans. Prognos 1 13(38)

14 Framtid Årets resultat kommer att påverkas av två poster. Hur mycket av de medel på 3,3 Mnkr som kommunstyrelsen har till förfogande kommer att användas och hur mycket av de fria medel som finns under ansvaret kommer att användas? I övrigt följer allting den upplagda budgeten. En osäkerhet är, när en ny kommunchef kommer att vara på plats. Det kan bli en del överskott på minskade lönekostnader under vakansperioden. Prognos 1 14(38)

15 Verksamhetsutvecklare Verksamhetsutvecklare Mario Vasquez Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Ansvar 2110 Verksamhetsutveckling 2300 Turism 3100 Stöd till studieorganisationer 3112 Aktivitetsbidrag 3113 Drift- och hyresbidrag 5300 Färdtjänst/Riksfärdtjänst 8320 Buss, bil och spårbunden trafik 9210 Kommun kansliet (Verksamhetsutveckling) 9310 Medborgarkontoret Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud-Karlstad Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal nyanlända med försörjningsstöd Analys måluppfyllelse Nämndsmål: Att stärka infrastrukturen Nyckeltal: Antal tågpendlare in och ut från Mellerud Västtrafik kommer att ändra registrerade biljettköp och månadskort för att främja en mer noggrann statistik över tågpendlare. Melleruds kommuns nyckeltal kommer att anpassas så att de stämmer överens med Västrafiks nyckeltal. Uppdatering inom kort. Vad har blivit gjort? Verksamhet 2300: Turistverksamheten har inlett arbetet kring Dalsland Centers säsongsöppning. Fokusen har lagts på annonsering, aktiviteter och utställningar. Verksamhet 9210: Verksamhetsutvecklaren har arbetet med kommunens Styr- och ledningsmodell, RIS, SKL projekt: Arbete mot hot och hat mot förtroendevalda, samt SKL projekt: Resultatstyrning. Prognos 1 15(38)

16 Verksamhet 9310: Medborgarkontoret med kringliggande verksamheter har fullföljt sitt uppdrag enligt rådande bestämmelser. Vad hade jag tänkt göra? Verksamhet 2300: Turistverksamhets kommer att utvidga sin strategi för annonsering och arbetet med besöksnäringen. Ett flertal aktiviteter och utställningar är planerade inför. Projektarbetet med Dalslands kanal 150 år jubileum har påbörjats. 9210: Verksamhetsutvecklaren kommer att fortsätta att arbeta med kommunens styr- och ledningsmodell samt utvidga centrala funktioner. Verksamhetsutvecklaren kommer även att inleda ett projekt krig arbetet mot väldbejakande extremism. 9310: Medborgarkontoret kommer att utöka bemanningen med en 0,5 heltidstjänst för att på ett mer kvalitativt sätt bemöta medborgare och medarbetare. Inga större avvikelser har påträffats i samband med prognos 1. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder kommer att göras. Framtid Dalslands kanal 150 års jubileum 2018 kommer att kräva en rad resurser som idag inte är finansierade. En tydligare bild kommer att presenteras under maj. Större avvikelser i Färd/Riksfärdtjänst kan förekomma under. Prognos 1 16(38)

17 Ekonomienhet Ekonomichef Björn Lindquist Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Ekonomienheten har hand om kommunens likviditet, krav verksamhet, leverantörs- och kundfakturor samt service, rådgivning och stöd till övriga förvaltningar. Här finns även kommunens centrala kassafunktion som behandlar samtliga flöden av in- och utbetalningar. Enheten är ansvarig för kommunens redovisning och beredning av årsbudget, prognoser, delårsbokslut samt årsredovisning och arbetar med övergripande strategiska ekonomi- och finansieringsfrågor samt den centrala processen för ekonomi- och verksamhetsstyrning. Ekonomiavdelningen ansvarar för kommunens låneportfölj och kort- och långsiktig likviditetsplanering. Enheten har även en roll vid samordning av förvaltningsövergripande upphandlingar. Den löpande verksamheten fungerar bra. Upphandling av nytt ekonomisystem pågår. Upphandling av e- faktura hantering är avslutad och innebär att en ny leverantör får i uppdrag att hjälpa oss att öka antalet e-fakturor, målet är att 60% av fakturorna ska vara elektroniska under året. En första introduktion inför övertagandet av ekonomiadministrationen för kommunalförbundet har genomförts. Dals-Ed och Melleruds ekonomienheter samarbetar med framtagandet av delårsbokslutet per 31 juli. En av våra medarbetare kommer att vara föräldraledig under hösten, enheten har rekryterat en vikarie som även kommer att förstärka under semesterperioden. Ett av enhetens arbetsrum har sanerats från skadlig miljöpåverkan. Arbetsrummet ska förhoppningsvis visa sig vara oskadligt vid halvårsskiftet. Det finns förnärvarande inget som tyder på att det ska bli någon ekonomisk avvikelse. Åtgärder för att komma i balans Enhetens verksamhet och ekonomi är i balans. Framtid Den nya tjänsten som Controller innebär att vi nu på ett mer strukturerat sätt kan arbeta med att koppla ekonomi, effektivitet och kvalité, det sker på flera områden, dels RS - räkenskapssammandraget, dels Kkik - Kommunens kvalité i korthet och dels genom framtagning av nya fördelningsmodeller. Det är vår förhoppning att en redovisning kan ske i samband med delårsbokslutet. Prognos 1 17(38)

18 Administrativ chef Administrativ chef Torbjörn Svedung Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Administrativa enheten bedriver stödverksamhet inåt i organisationen. Verksamhetsstödet består bl.a. av IT-support, IT-drift, posthantering, tryckeri, städ, vaktmästeri, samt webb- och digitaliseringsstöd. Arbetsmarknadsenhetens verksamhet syftar till att motarbeta arbetslösheten i kommunen. Enheten stödjer också kommuners övriga verksamheter vid praktikmottagande och administration av olika anställningsstöd. Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen PTS. Andel hushåll i kommunen Analys måluppfyllelse Arbetsmarknadsenheten och Administrativa enheten har idag inga konkret satta mål. Kommunen arbetar med att ta fram dessa för. Enheterna bedriver verksamheterna enligt plan. Några projekt har under Q1 avslutats och några nya har påbörjats. Arbetsmarknadsenheten Inom AME har bl.a. ett integrationsprojekt startats i syfte att stärka språkinlärningen för arbetssökande nyanlända. Antalet nyanlända fortsätter att öka och verksamheten tog emot 97 personer under Q1, vilket är 20 personer fler än under samma period förra året. Totalt har AME haft kontakt med 431 arbetssökande under Q1, varav 349 är nyanlända och ingår i etableringen. Administrativa enheten IT-avdelningen har under Q1 hanterat 981 supportärenden. Det 131 ärenden färre mot Q Detta beror främst på förbättrade inloggningsrutiner. Större nyttjande av Office 365. Ökat användande av molntjänster har också gett mindre programstrul. Även det nya trådlösa nätet har varit en bidragande faktor till mindre supportärenden då det gett en stabilare och ökade uppkopplingsmöjligheter. Övriga avdelningar inom Administrativa enheten visar på en verksamhet i enlighet med budget för Q1. Prognos 1 18(38)

19 Enheterna håller sig inom budgetram och förväntas inte under gå utanför dem. En osäkerhetsfaktor finns och det är Integrationsavdelningen. Kommunen har ett annat fördelningssystem för dessa frågor idag, vilket innebär att kostnaderna täcks av den gemensamma potten för integration. Täckning för kostnader för förberedelsearbetet runt den nya datasäkerhetsförordningen, finns inte idag. Administrativa enheten kommer behöva ta in konsultstöd för att hjälpa förvaltningarna i detta arbete. Åtgärder för att komma i balans I dagsläget tyder allt på att enheterna kommer hantera all verksamhet inom budgetram. Framtid Arbetsmarknadsenheten Allt tyder på att mottagandet av nyanlända i kommunen kommer öka under. Samtidigt kommer ett antal lämna den så kallade etableringen som Arbetsförmedlingen står för. Det innebär ökade krav på insatser från kommunen i form av försörjningsstöd m.m. Med utgångspunkt i hur arbetsmarknaden ser ut i Mellerud, är AME:s analys att kommunen behöver satsa på frågor som stöttar nyföretagandet, då det är där som möjligheterna till egenförsörjning kommer öppnas för stora grupper inom kommunen. Det är allt ifrån så kallade sociala kooperativ, till enmans och större företag. Administrativa enheten börjar den nya datasäkerhetsförordningen att gälla. Då det är högst troligt att offentliga myndigheter kommer omfattas av vite om man brister i att följa förordningen. Innan dess behöver kommunen gå igenom samtlig hantering av information och då särskilt beakta personuppgifter. Detta är ett omfattande arbete och som berör samtliga anställda i kommunen. Här kommer vi behöva ta in konsult stöd för att hinna göra arbetet i tid. Vilket idag det inte finns kostnadstäckning för inom någon förvaltning. Prognos 1 19(38)

20 Personalenhet HR-chef Maria Kristiansson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Personalenheten ska aktivt bidra till att Melleruds kommun kan vidareutveckla sin ställning som en attraktiv arbetsgivare som kan bedriva verksamhet av högsta kvalitet. Personalenheten bidrar till det genom ett effektivt, strategiskt och operativt stöd till verksamheten framförallt i frågor som omfattar processerna: attrahera, rekrytera och introducera personal behålla, motivera och utveckla personal avveckla personal Personalenheten ska även bidra till att skapa förutsättningar för kommunen att erbjuda de anställda en god arbetsmiljö och lika villkor. Enhetens specialiststöd är övergripande, samordnande och utvecklande i fullgörandet av uppdraget att ha ett funktionellt personalstrategiskt och personaladministrativt ansvar. Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Attraktiv arbetsgivare Orsak till avslut Personalomsättning Analys måluppfyllelse Utifrån KF:s mål att göra Melleruds kommun till en attraktiv arbetsgivare, så har två nyckeltal tagits fram som skall mäta omsättning på personal samt orsak till uppsägning/avslut. När det gäller orsak till avslut hittills i år () så har fem medarbetare valt att gå i pension och sju medarbetare sagt upp sig på egen begäran. Av de som valt att gå på egen begäran så har tre valt att gå till annan kommun, en till privat verksamhet och övriga av okänd anledning. Totalt har vi tolv personer som beräknas sluta i kommunen under året (mätt tom april). Fördelning av de som valt att gå på egen begäran är följande: tre medarbetare väljer att lämna socialförvaltningen, tre medarbetare väljer att lämna kultur- och utbildningsförvaltningen och e en väljer att lämna samhällsbyggnadsförvaltningen. Prognos 1 20(38)

21 Definitionen av att vara en attraktiv arbetsgivare måste kunna vara att lyckas bibehålla medarbetare i organisationen. En viss rörlighet får bedömas som normalt. Viktigt att ändå fortsättningsvis bevaka om andelen medarbetare som börjar i andra kommuner ökar. Då får vi fundera på om vi inte står oss helt i konkurrensen och vad det beror på. När det gäller personalomsättningen 1 januari-31 mars (d v s de som börjat eller slutat i kommunen) så har det anställts 31 medarbetare. 20 medarbetare har slutat under denna period. Vi har i dagsläget ett större inflöde än utflöde. Vi hoppas vid årets slut att personalrörligheten skall vara lägre än 205 nyanställda och 147 avslutade, som var förra årets siffror vid 2016 års personalekonomiska redovisning. Vi har under anställt en vikarie på personal avdelningen som kommer att vara kvar tom Avdelningen är nu fulltalig utifrån personalstat. Ordinarie löneassistent vikarierar på HR-sidan f.n. Fokus för personalenheten under kommer att ligga på det centrala arbetsmiljöarbetet och stödet ut till cheferna kring detta samt en införandet av en introduktionsutbildning för nya chefer. Resurser finns nu på personal avdelningen så att utbildningsinsatser kring tidsrapporteringssystemet Medvind under senhösten blir möjlig. Finns i dagsläget inget avvikande i planeringen utan vi beräknas fortsätta som planerat. Vi följer budget och ser i dagsläget ut att göra det vid årets slut också. Ser någon liten avvikelse till högre kostnad på det fackliga kontot för Kommunal men bevakar det. Åtgärder för att komma i balans Skulle kostnader för den fackliga tiden bli för stor så behöver detta ses över - förhandlas om. Framtid Jag har i budgetdialogen lyft fram att jag med anledning av nämndmålet - att Mellerud skall vara en attraktiv arbetsgivare skulle vilja ha en projektanställd under (senare delen av samt året 2018) som jobbar med den centrala kompetensförsörjningen, för att på så sätt snabbt nå framgång i att rekrytera och bibehålla medarbetare till/i Mellerud. Resurserna är i dagsläget är för små på personalenheten för att man skall lyckas avsätta den tid som behövs för denna aktuella fråga. Viktigt är också att vi lyckas med en bra lönekartläggning, och jag ser därför att vi behöver köpa in ett verktyg för detta till kommunen. Det är enligt lag så att lönekartläggning skall göras årligen för att försäkra oss om att inga osakliga löneskillnader finns. Prognos 1 21(38)

22 Kommunutveckling Näringslivsansvarig med marknadsföringsansvar Jenni Hagman Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Den nya tjänsten som tillsattes i januari tituleras näringsansvarig med marknadsföringsansvar. Den nya tjänsten är tillsatt och Jenni Hagman började den 24 april. Näringslivschefen är även ansvarig för att stimulera och utveckla näringslivet. Utvecklingen ska drivas på ett sådant sätt att man verkar för en hållbar utveckling och hög kvalitet på de tjänster och den service kommunen tillhandahåller. Som verktyg för genomförande finns Näringslivsplanen med tillhörande aktivitetsplan vars resultat redovisas för allmänheten en gång i halvåret ( arbete/). Det nya i tjänsten är att Jenni är också ansvarig för marknadsföring både externt och internt. Det är viktigt att kommunen riktar sin marknadsföring så att Mellerud upplevs positivt. Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. Analys måluppfyllelse Eftersom Jenni började sin tjänst för en vecka sedan kommer en redogörelse i delårsbokslutet för hur målen uppfylls. Prognos 1 22(38)

23 Marknadsföring: Emigrantmässa i Holland och Bo-mässa i Vänersborg är genomförda med god uppslutning av barnfamiljer i montrarna. Personal från Dalsland Center och Rådahallen hjälpte till i montrarna. I Holland var vårt mål att få folk att flytta till Mellerud. Vi fick ett antal person som väldigt intresserade, bland annat några läkare. I Vänersborg på Bo-mässan var inriktning mer åt att marknadsföra Mellerud som turistort. Näringsliv: Näringslivskontakterna har varit något begränsat under att tjänsten som näringslivsansvarig varit vakant. Ett antal företag vill bygga till eller bygga nytt och det är här som den mesta energin har lagts. Enheten beräknas följa budget. Det finns ett visst utrymme för satsningar, eftersom tjänsten varit vakant de första fyra månaderna. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder krävs, eftersom budget beräknas vara i balans. Framtid Vi har ett mål att Melleruds kommun ska öka marknadsföringen. Det finns 359 tkr kvar av den miljon kronor som avsattes för ett projekt för något år sedan. När det nu finns en ny kapacitet i Jenni, så måste det avsättas medel för att öka marknadsföringen från och med Prognos 1 23(38)

24 Rådahallen Enhetschef Catharina Åbom-Häll Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Rådahallen bedriver café, bad, friskvård, idrott och evenemang. Personalen består av 12 fast anställda och ca 5 timanställda. Inriktningsmål och analys Analys måluppfyllelse Rådahallen har inga mål att rapportera för år. Vi kommer att ha en utbyggnad av sporthallen framåt hösten/vintern. Det kommer att medföra mer kostnader för personal. En uppgradering av kassasystemet kommer att göras under året, som kommer att påverka vår budget. Utbyggnaden på sporthallen kommer att påverka vår personalbudget genom att det blir mer städtimmar i de nya lokalerna. Vi kommer att uppgradera vårt kassasystem under året. Personalen kommer att gå en kurs i "Hot och Våld" för att bli tryggare i bemötandet av personer som uppträder aggressivt eller är påverkade. Åtgärder för att komma i balans Inget behov av åtgärder finns. Framtid Vi ser ett behov av öka besöksantalet sommartid i badet. Ett förslag är att bygga en terrass med solstolar och bord. I anslutning till detta vill vi ha två badtunnor som även ska kunna användas vintertid. Det är viktigt att man hittar lösningar för att förnya och utveckla verksamheten så att vi kan behålla eller öka vår besöksnivå. Prognos 1 24(38)

25 Samhällsbyggnadsförvaltningen Förvaltningschef Magnus Olsson Prognos Intäkter Personal kostnader Löpande kostnader Sa kostnader Resultat Förvaltningschef och ansvarig för förvaltningen är Magnus Olsson. Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsförvaltning utför service till kommunens invånare, kommunala förvaltningar, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Verksamhetsområden är fastighet, parkskötsel, förrådsverksamhet, underhåll och nybyggnation av gator, vatten och avlopp, kost- och lokalvårdsverksamhet, renhållning och fjärrvärme. Verksamhetsområdena vatten och avlopp, renhållning samt fjärrvärme är affärsdrivande verksamheter och särredovisas även i en egen resultattabell. Administrationen - Förvaltningschef Magnus Olsson. Förvaltningens administrativa funktion utför service åt förvaltningens övriga enheter, Kommunstyrelsekontoret samt kommunens medborgare. Inom administration ligger övergripande funktioner såsom diariehantering, ekonomi, vägbidrag och gemensam infrastruktur. Här finns även en projektingenjör samt upphandlingskompetens. Fastighetsenheten - Fastighetschef Peter Mossberg Fastighetsenheten driver och förvaltar alla kommunens egna fastigheter som nyttjas av förvaltningarna eller hyrs ut externt. Fastighetsenheten ansvarar för all mark som ägs av Melleruds kommun. Fritidsanläggningar samt driftsbidrag till föreningar hanteras också av fastighetsenheten. Fastighetsbeståndet består av ca kvm med fördelningen 25% Socialförvaltningen, 38% Kultur- och utbildningsnämnden, 17% Kommunstyrelsen, 15% externa/övriga hyresgäster, 4% Föreningar samt 1 % ej uthyrningsbara objekt. Vi har renoverat Tingshuset sedan augusti och tas i bruk i april. Från 1 januari ingår Sunnanå Hamn under fastighetsenheten. Bostadsanpassning för privat personer handläggs också av fastighetsenheten. Gatu- och Parkenheten - Gatu- och Parkchef Lorentz Norberg Gatuenhetens ansvarsområden är gator, skyltning och vinterväghållning. Gatuenheten utför projekt samt underhållsarbeten tillsammans med andra enheter. Parkenheten tillhandahåller specialistkunskap inom grönytesektorn samt deltar i aktiviteter som marknadsför Melleruds kommun och bidrar till en attraktiv kommun att vistas, arbeta och bo i. Verksamheten omfattar gräsklippning, busk- och rabattskötsel, trädplantering, snöröjning på alla kommunala gator samt gång- och cykelvägar, offentlig belysning, underhåll av lekplatser samt skötsel av fyra kommunala badplatser. Serviceenheten - Servicechef Martin Zetterström Serviceenheten inrymmer kost, lokalvård och kontorsvaktmästeri och har 47 tillsvidareanställda och ca 15 timanställda. Våra produktionskök har hög standard och är i mycket bra skick. Lokalvården städar idag ca m² i kommunens lokaler. Moderna metoder används t ex miljövänliga rengöringsmedel. I kommunen finns för närvarande 4 produktionskök. Kommunens livsmedelspolicy samt måltidspolicy följs och vi markerar ursprungsland för kött och fågelprodukter samt fiskrätter enligt godkända vatten och fiskemetoder från hållbart bestånd (MSC) på våra matsedlar. Kommunens skolmatsedlar finns som en applikation i mobiltelefon. Tillsammans med Dalslandskommunerna och Säffle kommun har ett kostdatasystem införts. Datasystemet går under namnet "Matilda". Prognos 1 25(38)

26 Enheten Förråd och service - Enhetschef Patrik Tellander Enheten Förråd och Service ansvarar för kommunens förrådsverksamhet, verkstad, bilpool, maskinpool, offentlig renhållning, leasingbilar, motionsspår samt skogsbruk. Inom förråd och Service ingår ansvar för administrativa sysslor som tillstånd för LTF, torghandel, uteserveringar, administration av skrotbilar, administration kring praktikanter och bidragsanställda mm. I verksamheten ingår även servicelaget som är en resurs till andra verksamheter samtidigt som det ger en möjlighet för personer med särskilda behov att komma in på arbetsmarknaden. Denna enhet är ny från 1 januari i år då detta har brutits loss från Gata/Park som blivit en egen enhet. Verksamheterna Vatten och avlopp (VA), Renhållning samt Fjärrvärme betraktas som affärsverksamheter och redovisas därför också i en egen tabell. Till skillnad från övrig kommunal förvaltning ska dessa helt finansieras av avgifter från brukarna. Det innebär att verksamheternas ackumulerade resultat blir en andel av kommunens eget kapital, d v s en fordran eller en skuld för skattekollektivet. Därför särredovisas affärsverksamheten. Renhållningsenheten - Renhållningschef Patrik Tellander Renhållningen ansvarar för kommunens hämtning och omhändertagande av hushållsavfall där även slamsugning av enskilda avlopp ingår. Verksamheten är en affärsverksamhet och särredovisas. I Melleruds kommun finns Hunnebyns avfallsanläggning som är kommunens återvinningscentral och mottagningsstation för hushållens grov- och farliga avfall. Allt avfall som kommer in till Hunnebyn transporteras ut från anläggningen för behandling. Inget hushållsavfall tas emot. Hämtning av hushållsavfall och slamsugning sker av gemensamt upphandlad entreprenör med kommunerna Dals Ed, Färgelanda och Bengtsfors. Hushållsavfallet fraktas efter insamling direkt till Trollhättan för behandling. I kommunen finns sju återvinningsstationer som ägs av FTI (Förpacknings och tidningsinsamlingen). VA-enheten - VA-chef Anders Broberg Verksamhetens uppgift är att försörja de delar i kommunen som har kommunalt vatten och avlopp med dricksvatten av god kvalité samt en avloppsrening som uppfyller myndigheternas krav. För detta ändamål finns tre vattenverk, tre reningsverk, 43 avloppspumpstationer samt 23 LTA-pumpstationer för enskilda fastigheter i kommunen. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Fjärrvärmeenheten - Fjärrvärmechef Peter Mossberg Kommunen har fem mindre fjärrvärmeverk som producerar fjärrvärme till delar av kommunens fastigheter, Melleruds Bostäders fastigheter och privata fastigheter. Två heltidsanställda tekniker sköter om våra anläggningar. Utöver detta ansvarar dessa även för värme och ventilation i alla kommunala fastigheter. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Särredovisning affärsverksamhet Prognos Avvikelse prognos Intäkter Summa intäkter Personalkostnader Löpande kostnader Summa kostnader Resultat Prognos 1 26(38)

27 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att öka andelen förnybar energi Andelen % av olja och el ska minska Utredning och projektering för minskning av olja och el för uppvärmning ska vara färdigställt Melleruds kommun ska erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor. Andel ovidkommande vatten ska minska VA plan ska finnas Att starta byggandet av ett särskilt boende. Produktionsstart av särskilt boende. Att upphandla entreprenör för att bygga ett särskilt boende. Ram-handling framtagen. Upphandling av entreprenör klar. Analys måluppfyllelse Programhandling för särskilt boende på Ängenäs är klart. Förfrågningsunderlag för upphandling av utökad samverkan (partnering) är klar. Nu väntar vi på att få en godkänd detaljplan att arbeta utefter. Fjärrvärmenät öster om järnväg i Mellerud kommer att starta i maj. Upphandling klar. Byte av värmekälla på Karolinerskolan pågår. Beslut har tagits att man väljer lösning med pelletspanna enbart för Karolinerskolan. Ansökan om medel från klimatklivet är beviljad. Upphandlingsunderlag skall tas fram under andra kvartalet och målet är att ha anläggningen på plats oktober. Administrationen Administrationen har för tillfället hög belastning av ärenden. Vi har fortsatt arbetet med att få till upphandlingar och det har resulterat i nya avtal för byggmaterial samt besiktning av lyftanordningar. I övrigt har handlingar tagits fram för nya sporthallen och denna kommer att annonseras under april månad. Vi har även upphandlat och skrivit avtal med byggentreprenör för nya särskilda boendet på Ängenäs. Ny enhetschef har rekryterats till Gata/Park. Detta kommer ge en klar förstärkning till verksamheten och ge möjligheter att utveckla budget och redovisning kring denna verksamhet. En av våra assistenter planerar att vara mammaledig från juni. Ersättare har rekryterats och har börjat gå parallellt för att bli insatt i arbetet. I övrigt kommer fokus att ligga på att utveckla arbetsmiljö samt effektivare rutiner för förvaltningen. Fastighetsenheten Mycket resurser har lagts första kvartalet på att genomföra renoveringen av Tingshuset. Arbete med kommunhuset har fortsatt. Här har ytterligare en lägenhet renoverats. Nya lokaler har iordningställts för Team Sportia och ett sjuårigt hyresavtal har tecknats. Inomhusmiljö har utretts och åtgärder har vidtagits med ventilation i garaget samt ett kontor har sanerats och återställts. Idrottshusets tillgänglighetsanpassning har färdigställts. Utöver det som nämnts så utför vår personal tillsammans med ramavtalsleverantörer löpande underhållsarbeten i hög takt. Stora arbeten pågår med projektering av ny idrottshall och kommer att upphandlas under maj månad. Personalgruppen har kontinuerliga frukostmöten där vi arbetsfördelar och prioriterar arbetsuppgifter. Stämningen i gruppen är bra och alla hjälps åt med olika arbetsuppgifter. Vår sjukfrånvaro är väldigt låg. För tillfället har vi en anställd från Gata på enheten för arbetsträning. Målsättning är att denna kan ersätta en framtida pensionsavgång. Prognos 1 27(38)

28 Gata och Parkenheten Under första kvartalet har arbete pågått med att rekrytera ny enhetschef. Detta har utförts och tillträds 10 april. I övrigt har arbete pågått med att införa arbetsordersystem för att få struktur i tidsredovisning. Detta år kommer att vara en grund för att få rätt budgetfördelning mellan Förråd och Service och denna enhet till Yttre tillgänglighetsanpassning av Idrottshuset har färdigställts. Mot VA har arbete utförts med nya ledningar på Skarpens väg, Dals Rostock. Vintern har varit snöfattig och gynnsam för vinterväghållningen. Enheten Förråd och Service Enheten förråd och service är ny från 1/1-. Under första kvartalet har arbete pågått med rekrytering av ny enhetschef för Gata/Park. Denne kommer att vara på plats från 10 april. Arbete pågår med att skapa ordning och struktur i budget och uppföljning av enheten. Detta år kommer att vara en grund för att få rätt budgetfördelning mellan Gata/Park och denna enhet till Ett led är att vi kört igång ett arbetsordersystem vilket ger oss bättre redovisning av medarbetarnas tid. Serviceenheten Fler gäster (elever) har tillkommit under början av året vilket påverkar arbetsbelastningen för både kost o lokalvårdarna. Samtidigt ökar råvarukostnaden då allt fler portioner lagas i våra kök. Vi har köpt in en dammsugare för höghöjdsstädning och genomfört storstädning i Åsebro skola. Vi fortsätter arbetet med kost programmet "Matilda" för näringsberäkning av alla måltider. Vi fortsätter även arbetet med att minska på halvfabrikat t ex med att baka bröd själva ibland. Utbildning i moppteknik har genomförts för lokalvårdare och för kostpersonal har smak skola genomförts. Vi har installerat Coolguard för kontroll av temperaturer i kylar/frysar i två produktionskök. Vi har köpt nya möbler till matsalen på Fagerlidskolan. Vi har gått med i nätverket skolmatsakademin och därifrån har vi startat upp "månadens grönsak" i ett försök att få eleverna i skolan att äta mer grönsaker. Renhållningsenheten Arbetet med den gemensamma avfallsplanen för Dalslandskommunerna har kommit igång igen med hjälp av konsult. Nytt avtal för hushållsavfall kommer att träda ikraft 1:a juni. Då kommer allt hushållsavfall att lämnas hos RagnSells anläggning på Heljestorp. Räddningstjänsten har besiktigat vår hantering av farligt och explosivt avfall vid Hunnebyn. Detta innebär restriktioner på vår hantering till dess att åtgärder vidtagits och nytt tillstånd medgivits. VA-enheten Driften av avloppsreningsverken och vattenverken löper på normalt. Renoveringen av rötkammaren är slutförd och rötningsprocessen är uppstartad och löper normalt. I arbetet med ovidkommande vatten och den utarbetade saneringsplanen har arbetet inte utförts enligt plan, och det finns kvarvarande åtgärder att utföra. Enheten har bland annat startat förprojekteringen av omläggning av VA-ledningar i Gerdserud och utredning av dagvattenhantering i Dals-Rostock. Skarpensväg inklusive omgivande Va-ledningar har bytts ut och stora in läckage har åtgärdats. Arbetet med en ny intagsledning till Vita Sannars vattenverk fortgår enligt plan med vattenprover. Tyvärr har vi inte haft det väderläge som ger sämst förutsättningar vid vårt råvattenintag. Helst vill vi ha prover vid detta scenario för att säkerställa ny placering av intag. Vattentornet i Åsensbruk har fått nytt yttertak då det gamla varit otätt och gett problem med vattenkvalité i Åsensbruk med omnejd. Prognos 1 28(38)

29 Fjärrvärmeenheten På Klackens panncentral har vi fortsatt med driftoptimering av flispanna 2. Projektering och upphandling av fjärrvärmenät för östra Mellerud är klart. Arbetet beräknas starta i mitten av maj. Vi har utrustat två av våra panncentraler med centraldammsugare för att få en bättre arbetsmiljö i samband med sotning. Även resterande panncentraler kommer att byggas ut med detta på sikt. Studiebesök har gjorts på en panncentral i Ed för att utbyta erfarenheter. Personalen arbetar mindre mot fastighet och kan utföra mer underhållsarbete på våra pannor som säkerställer driften på ett bättre sätt. Sjukfrånvaron är väldigt låg. Prognosen för de skattefinansierade verksamheterna beräknas bli enligt budget. Prognosen för de affärsdrivande verksamheterna beräknas bli ett underskott med 500 tkr. Underskottet beror på den planerade utbyggnaden och säkerställandet av driften på Klackens panncentral. Detta är viktigt eftersom den kommer att försörja flera viktiga enheter med det nya utbyggda distributionsnätet. Försäljning av värme är lägre första kvartalet pga. en mild vinter. Även bränslekostnaderna har varit låga. I resultatet har och kommer kostnader för projektering och uppföljning att tas med för utbyggnaden av fjärrvärmenätet. Det planerade underskottet kommer att balanseras mot skulden till kollektivet. Åtgärder för att komma i balans I dagsläget har vi ingen obalans som behöver åtgärdas för de skattefinansierade verksamheterna. För de affärsdrivande verksamheterna är underskottet planerat för detta år och vi ser inget behov av åtgärder. Framtid Fortsatt fokus gäller för att utveckla förvaltningens arbetssätt samt arbetsmiljö. Många stora arbeten skall utföras som ex. Polishuset, Resecentrum vån.2, Stinsen, Idrottshuset, Ugglan, Sporthallen, särskilt boende Ängenäs, skolgård Rådaskolan, övervakningssystem styr och regler, nya bryggor Sunnanå, ny intagsledning Vita Sannar, ovidkommande vatten, VA-Upperud, VA-plan, ny livsmedelsupphandling, avfallsplan, Västerråda mm. Det är viktigt att vi prioriterar tid för att hitta struktur och arbetssätt för att kunna få en bra styrning på alla projekt. Prognos 1 29(38)

Delårsbokslut 2011 SBF

Delårsbokslut 2011 SBF Delårsbokslut SBF Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning intern service... 3 1.2 Inriktningsmål... 3 1.3 Måluppfyllelse av prestationsmål... 4 1.4 Analys...

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 och prognos 2 Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Överförmyndare... 4 Valnämnd...

Läs mer

Förvaltningsbokslut 2016

Förvaltningsbokslut 2016 Förvaltningsbokslut 2016 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse...

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 1 Melleruds Kommun Innehållsförteckning Prognos 1... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige... 6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse... 10 Kommunstyrelseförvaltningen...

Läs mer

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 1 2019 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 8 Fastighetsenheten... 9 Gata- och

Läs mer

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer:

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Innehållsförteckning 1 Intern kontroll... 3 2 Ansvar för intern kontroll... 3 3 Riskanalys... 3 4 Bedömning av risk samt

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 samt 2 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 3 Överförmyndare... 4 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 3 Melleruds Kommun Innehållsförteckning Prognos 3... 3 Kommunfullmäktige... 7 Revision... 8 Överförmyndare... 9 Valnämnd... 11 Kommunstyrelse... 12 Kommunstyrelseförvaltningen... 14 Samhällsbyggnadsförvaltningen...

Läs mer

Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse...

Läs mer

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Bokslut 2018 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 9 Fastighetsenheten... 11 Gata park...

Läs mer

Delårsbokslut 2011 KfKs

Delårsbokslut 2011 KfKs Delårsbokslut KfKs Innehållsförteckning 1 Kommunfullmäktige... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1.1 Valnämnd... 3 1.1.2 Revision... 3 1.2 Analys... 3 1.3 Överförmyndare... 4 1.3.1 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige... 5

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige...

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014 Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning 2014 Överförmyndarnämnd 2014 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Vision... 3 Kommunfullmäktiges mål... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 3 Melleruds Kommun Innehåll Prognos 3... 3 Omvärld... 3 Periodens resultat... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige.6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse...

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige KF 16:1 KF 16:2 KF 16:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Josefin Winnfors 0152-29161 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:96-012 2017-02-15 1/2 Årsrapport 2016 kommunfullmäktige Förslag till beslut

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Verksamhetsplan för Överförmyndaren

Verksamhetsplan för Överförmyndaren Verksamhetsplan för Överförmyndaren 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller : 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Överförmyndaren

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun

Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Verksamheten 3 Betydande händelser under året 4 Mål 4 Ekonomi 5 Investeringar 5 Taxor 6 Utblick mot

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-04-04 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 4 april 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun

Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Verksamheten 3 Betydande händelser under året 4 Mål 4 Ekonomi 5 Investeringar 5 Taxor 6 Utblick mot

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04 1(15) Tid och plats Tisdagen den 4 november 2014, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken,

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Driftuppföljning Totalt

Driftuppföljning Totalt Totalt Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Intäkt Kostnad Netto Netto Gemensamt 16475 19792-3317 55831 55831 0 56581 56581 0 0 Skattefinansierat Gata trafik 16349 9905 6444 44695 27387 17308 44652

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-01-13 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 13 januari 2009, klockan 08.30-12.10, 13.00-15.45 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) 1-9 Johnny

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

Översyn av chefsorganisation

Översyn av chefsorganisation PM 1 (5) Datum Diarienr/Dplankod 2011/295 Centrala förvaltningen Staben Åsa Nylander, Controller 0224 361 75 (även mobil) asa.nylander@heby.se Kommunstyrelsen Översyn av chefsorganisation Förslag till

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-09-08 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 8 september 2009, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-18 AU 3:17 Dnr. KS 2015/0125 Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015

DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015 DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015 Förvaltning Finansiella budgetförutsättningar 2016-2018 Ansvarig Deadline - Standardkostnadsjämförelser Ekonomichef 2014-12-31 - Skatteunderlagsprognos Ekonomichef 2015-02-23

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan

Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan Tjänsteutiåtande Ekonomienheten Datum 2019-01 -23 Dnr KS 2018/0292 Till Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige m.m. Budget 2019 verksamhetsplan 2020-2021 Sammanfattning Kommunfullmäktige ska ta fram och besluta

Läs mer

Innehållsförteckning Melleruds kommun... 3 Kommunfullmäktige... Revision... Överförmyndare... Valnämnd... Kommunstyrelse...

Innehållsförteckning Melleruds kommun... 3 Kommunfullmäktige... Revision... Överförmyndare... Valnämnd... Kommunstyrelse... Prognos 1 2018 Innehållsförteckning Melleruds kommun... 3 Kommunfullmäktige... Fel! Bokmärket är inte definierat. Revision... Fel! Bokmärket är inte definierat. Överförmyndare... Fel! Bokmärket är inte

Läs mer

Karlshamns kommun Kartläggning av avslutade chefstjänster

Karlshamns kommun Kartläggning av avslutade chefstjänster Karlshamns kommun Kartläggning av avslutade chefstjänster 17 november 2017 Lars Eriksson Negin Nazari Bakgrund Under 2016 har Karlshamns kommun figurerat i dagspressen för att flera toppchefer har avslutat

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund.

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund. STYRELSEN 2010-10-04 1 (5) Tid och plats Måndagen 4 oktober kl 09.30 12.15 Närvarande Ordinarie ledamöter Bengt Mattsson, ordf, Tanum Magnus Jacobsson, Uddevalla Carl Kullgren, Bengtsfors Hugo Hultgren,

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Samverkansavtal om gemensam överförmyndarnämnd i Umeåregionen (ÖFUR)

Samverkansavtal om gemensam överförmyndarnämnd i Umeåregionen (ÖFUR) AVTAL Sida 1 av 7 Samverkansavtal om gemensam överförmyndarnämnd i Umeåregionen (ÖFUR) Mellan Bjurholms, Nordmalings, Robertsfors, Umeås, Vindelns, Vännäs, och Örnsköldsviks kommuner träffas genom detta

Läs mer

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Handläggare: Håkan Wahlgren Telefon: 0176-712 60 E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag Förslag

Läs mer

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 3 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 5 Överförmyndare... 6 Valnämnd... 8 Kommunstyrelse...

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015 Uppdragshandling Kommunstyrelsen 1 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Ett långsiktigt hållbart samhälle - Kommunens särart lever kvar - Förutsättningar för ett tryggt, aktivt

Läs mer

Månadsrapport november 2016

Månadsrapport november 2016 Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Dnr 1.3.1-812/2015 Sida 1 (5) 2016-12-07 Handläggare Peter Svensson Telefon: 08 508 25 075 Till Socialnämnden 2016-12-13 Månadsrapport november 2016 Förvaltningens

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Nov 2015

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Nov 2015 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Nov 2015 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun

Vansbro kommun Årsredovisningen i korthet. Detta är en bilaga från Vansbro kommun Vansbro kommun 2015 Årsredovisningen i korthet Detta är en bilaga från Vansbro kommun De här sidorna är en sammanfattning av kommunens årsredovisning för 2015 Hur gick det med Vansbros ekonomi? Uppfyllde

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunstyrelsens arbetsutskott (17)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Kommunstyrelsens arbetsutskott (17) Nr 2 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2005-01-25 1(17) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 januari 2005, klockan 08.30-12.00, 13.00-16.50 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar.

Överförmyndarenheten bistår överförmyndarnämnden med förberedelser inför beslut, genomförande, uppföljningar och utvärderingar. 1(6) Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Uppdragsplan 2016 1 Inledning Uppdragsplanen uttrycker överförmyndarnämndens politiska ambition inom nämndens ansvarsområde. Det

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Allmänna avdelningen Kärnan och kansli

Allmänna avdelningen Kärnan och kansli Allmänna avdelningen Kärnan och kansli Kärnan ansvarar för kommunens telefonväxel samt tillhandahåller service till medborgarna i form av viss handläggning, bostadsförmedling, videokonferenser, biljettförsäljning

Läs mer

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn.

Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Anpassning av flyktingverksamhet ensamkommande barn. Verksamheten Norsjö kommun har idag två verksamheter där man tar hand om ensamkommande barn och unga i åldrarna 16 21 år. Ett av kommunens boenden är

Läs mer

Styrprinciper för Melleruds kommun

Styrprinciper för Melleruds kommun Ersätter KF 31/2004 Utbytt den Sign 1:1 Styrprinciper för Melleruds kommun Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Melleruds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska

Läs mer

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2019-01-29 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2019:41 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Delårsbokslut Ks Samh

Delårsbokslut Ks Samh Delårsbokslut Ks Samh Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 4 1.1 Delårsbokslut... 4 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 4 1.3 Analys... 5 1.4 Inriktningsmål... 6 1.5 Prestationsmål... 6 1.5.1

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Sara Andersson 2016-10-14 SFN 2016/0861 0480-45 05 16 Servicenämnden Budgetuppföljning och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Melleruds kommun Prognos

Melleruds kommun Prognos Melleruds kommun Prognos 1 2016 Innehåll Prognos 1 2016... 2 God ekonomisk hushållning... 3 Kommunfullmäktige... 5 Revision... 6 Överförmyndare... 7 Valnämnd... 8 Kommunstyrelsen... 9 Kommunstyrelseförvaltningen...

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M) 1(6) Plats och tid Sammanträdesrum 1, tisdagen den 18 juni 2019 kl 11:15 11.45 Beslutande Ledamöter Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

BILDNINGSSEKTORN Arbetsmarknads- och socialnämnden Nämndsdialogdag den 28 april 2016

BILDNINGSSEKTORN Arbetsmarknads- och socialnämnden Nämndsdialogdag den 28 april 2016 BILDNINGSSEKTORN Arbetsmarknads- och socialnämnden Nämndsdialogdag den 28 april 2016 Utmaningar vi har haft under 2015 och så här löste vi det Flyktingström evakueringsboende och mottagningsenhet Personalsituationen

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial 3 2018 Innehållsförteckning 1 Verksamhetens uppdrag... 3 2 Hänt i verksamheten 2018... 4 3 Ekonomiskt resultat... 6 4 Investeringar... 7 Fastighetsområdet, Årsbokslut

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Delårsbokslut Kommunledningsstab

Delårsbokslut Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser...4 Ekonomikontor...4 Kommunledningskontor...4 Personalkontor...4 Ekonomiskt utfall/finansiell analys...4

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE

KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE LULEÅ KOMMUN REGLEMENTE 1 (8) Kansliet KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE LULEÅ KOMMUN REGLEMENTE Dnr 2 (8) Kansliet Innehåll 1 Verksamhetsområde 3 2 Insynsplats 7 3 Kommunalrådens uppgifter och ansvarsområde

Läs mer

Förslag till disposition av tillfälligt statsbidrag på grund av flyktingsituationen 2015-2016

Förslag till disposition av tillfälligt statsbidrag på grund av flyktingsituationen 2015-2016 Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 2016-04-05 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410-73 31 35 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Kommunfullmäktige Förslag till disposition av tillfälligt statsbidrag på

Läs mer

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014

Definitiv Budget 2015. Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Definitiv Budget 2015 Presentation i Kommunfullmäktige 24/11-2014 Kommunallagen om budget Förslag till budget ska upprättas av kommunstyrelsen (KS) före oktober månads utgång Budgeten ska fastställas av

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Nov 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Nov 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer