Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen"

Transkript

1 Delårsbokslut 07 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse... 6 Kommunstyrelseförvaltningen... 8 Kommunstyrelseförvaltningens administration... 9 Verksamhetsutvecklare Ekonomienhet Administrativ chef enhet Kommunutveckling Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningens administration Fastighetsenheten Gata park Renhållningssektion VA sektion Fjärrvärme Delårsbokslut 07 2(32)

3 Kommunfullmäktige Ordf. Morgan E Andersson Intäkter Sa Resultat Kommunfullmäktige är kommunens beslutande församling. Fullmäktige består av 31 förtroendevalda ledamöter. Kommunfullmäktige tillsätter kommunstyrelse och de nämnder som utöver styrelsen behövs för att fullgöra kommunens uppgifter. Det är fullmäktige som bestämmer nämndernas verksamhetsområden och inbördes förhållanden. Överförmyndaren tillsätts av fullmäktige, tillsyn av verksamheten sker av Länsstyrelsen. Valnämnden är en obligatorisk nämnd där fullmäktige utser ordförande och vice ordförande. Den kommunala revisionen är oberoende och granskar på kommunfullmäktiges uppdrag och därigenom indirekt också för medborgarna. Med sin granskning bidrar revisionen till att värna och utveckla demokrati, rättssäkerhet och effektivitet. Verksamheten beräknas dra över med 132 tkr, beroende på investeringar som gjordes 2015, ipads som köpts in till politikerna. Dock är det inte färdigutrett vilken verksamhet som ska belastas med kostnaden. Delårsbokslut 07 3(32)

4 Revision Ordf. Joakim Magnusson Intäkter Sa Resultat Revisorerna är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll av den verksamhet som bedrivs i styrelser, nämnder, och företag. Revisionen har en central roll när det gäller att säkerställa insynen i och kontrollen av all verksamhet som kommuner ansvarar för. Revisionen ger legitimitet och förtroende åt verksamheten, men också vara förmedlare av väsentlig och nödvändig kritik. Med sina insatser kan revisionen också generera bidrag till förbättring och utveckling av verksamheten. Vi håller på med uppföljning av investeringsverksamheten, kontanthanteringen, målstyrningen och integrationsverksamheten. Vi kommer även att göra en uppföljning av LSS-granskningen som gjordes I de fall det inte uppstår något revisionsbehov utöver den beslutade revisionsplanen så kommer revisionens anslag att räcka till. Då verksamheten beräknas hålla, kommer inga åtgärder att göras för närvarande. Delårsbokslut 07 4(32)

5 Överförmyndare Överförmyndare Frida Larsson Intäkter Sa Resultat Genom avtal samverkar Överförmyndarna i Uddevalla, Lysekil, Färgelanda, Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Mellerud och har ett gemensamt kontor i Uddevalla där Uddevalla är värdkommun. Överförmyndaren är en kommunal myndighet som har till uppgift att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män. Fullmäktige väljer överförmyndaren på fyra år. Länsstyrelsen utövar tillsyn över verksamheten. Överförmyndarens huvuduppgift är att vara samhällets stödfunktion för personer som inte kan hävda sin rätt eller ta tillvara sina intressen. Denna myndighet tillser att personer som på grund av ålder, sjukdom, försvagat hälsotillstånd, psykisk störning eller liknande får hjälp av god man eller förvaltare för att sköta ekonomi och annat så att vardagen fungerar bra. Överförmyndaren har också som uppgift att bevaka de minderårigas rätt i samhället. Det kan gälla rättshandlingar vid köp av fastighet eller bostadsrätt, del i dödsbo eller om barnet saknar förmyndare/föräldrar. Överförmyndaren flyttar beslutsrätten från sig själv till delegaten Samverkande överförmyndare Uddevalla, som träder i Överförmyndarens ställe. All handläggningen sker i Uddevalla Kommun. Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. Arvodesna för 2015 planerades bli en intäkt på ca kr. Hur mycket av denna summa som är återsökbar är något osäker på grund av ej följda arvodesriktlinjer första halvåret av Migrationsverkets handläggningstid är lång och det är därför något oförutsägbart vad den slutliga intäkten för 2015 kommer landa på, men den bedöms bli något högre än erat. Arvodesriktlinjer är nu upprättade och kommande vad gäller EKB är återsökningsbara hos Migrationsverket. Debitering för handläggnings till Uddevalla kommun sker per tertial. Handläggningsna grundar sig på befolkningsmängden per kommun. Eventuellt överskott återbetalas Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. För tid efter PUT utbetalas utan anfordran kr per barn som en schablonersättning. Dessa ska täcka handläggnings och vissa sociala. Bidraget går till den kommun som enligt SoL anses vara placeringskommun. Handläggnings för EKB beräknar Uddevalla utefter Migrationsverkets riktlinjer ligga på 7642 kr per barn kr av de kr som betalas ut bör tillfalla Överförmyndaren. Det är dock oklart hur riktlinjerna ser ut för detta i Melleruds Kommun. Med detta i åtanke bedöms intäkterna bli något högre än erat. Övergripande visar delårsbokslutet att övriga kommer ligga inom ramen för en. Inga åtgärder eftersom na bedöms ligga inom ramen för en. Delårsbokslut 07 5(32)

6 Kommunstyrelsen Ordf. Tommy W Johansson Intäkter Sa Resultat Kommunstyrelsen består av elva ledamöter och är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Kommunstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter enligt fullmäktiges riktlinjer och övriga styrdokument och ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Styrelsen ska också bereda ärenden till fullmäktige. Kommunstyrelsen i Mellerud är även teknisk nämnd. Kommunstyrelsen ska ha uppsikt över övriga nämnders och kommunala organs verksamhet, över de kommunala bolagen, samt över de kommunalförbund, med mera, som kommunen är medlem i. Kommunstyrelsen har ett arbetsutskott, tillika ekonomiutskott, personalutskott, förhandlingsdelegation och trafik- och krisledningsnämnd. Verksamheten bedrivs i två förvaltningar. Kommunstyrelsens administrativa förvaltning samt Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsförvaltning Alla KS-förvaltningens verksamheter löper på enligt plan. Från och med den 1 mars har ansvaret för Rådahallen flyttats från Samhällsbyggnads- till KS-förvaltningen. Helena Stor Hansson har det direkta ledningsansvaret för verksamheten. Hon har nu titel näringslivschef. Från samma datum har Mario Vasquez tagit över ledningsansvaret för Medborgarkontoret från Helena Stor Hansson. Hans titel är nu verksamhetsutvecklare. Vår näringslivschef har sagt upp sig och dessutom ska en annan medarbetare gå ner i arbetstid med 20 procent. Därför är det viktigt att se över var arbetsuppgifterna och var olika ansvar ska ligga. En nyrekrytering kommer att ske snarast. Inom Plan- och Byggenheten är arbetsbelastningen stor på grund av att vi inte lyckats att anställa en ny chef, samt att bygglovsansökningar har ökat kraftigt. Dessutom ska ett antal detaljplaner omarbetas och nya ska göras. Därför har vi beslutat att anställa ytterligare en handläggare så snart som möjligt. Förutom den ordinarie verksamheten inom samhällsbyggnadsförvaltningen är det väldigt många projekt på gång både i de kommunala verksamheterna och i den taxefinansierade. Delårsbokslut 07 6(32)

7 Kommunstyrelseförvaltningen beräknas göra ett överskott på 1,174 mnkr. Kommunstyrelsens utrymme för att kunna stötta verksamheter som belastats hårt av flyktingmottagandet har inte utnyttjats, en är lagd som om dessa 3,3 mnkr kommer att utnyttjas under året. Det finns fortfarande 2,5 mnkr kvar vid tillfället. Förvaltningens medel för oförutsett är det svårt att tisera om, utrymmet kan vara fulltecknat efter nästa arbetsutskott. Vid detta tillfälle bedöms det ekonomiska resultatet till tkr. Kommunfullmäktige har avsatt 800 tkr för framtagande av detaljplaner. Summan kommer att användas under och Samhällsbyggnadsförvaltningens för året beräknas att hamna på ett överskott på 696 tkr. Mycket arbete är på gång i flera av verksamheterna så det överskott som visas kan också vara ett nollresultat. På Gatu-/Parkenheten beräknas göra ett underskott på 500 tkr. Detta beror dels på att intäkter saknas eftersom de inte kommit med i resultatet men även att mycket av VA-jobb inte kommit igång där enheten kommer att få intäkter. Extrainsats kommer att göras för att analysera det ekonomiska läget mer noggrant för att säkerställa att vi håller. Affärsverksamheten beräknas göra ett underskott på 170 tkr. Plan- och Byggenheten beräknas göra ett överskott på 300 tkr. Det beror på ökade intäkter för bygglov. 2 visar på en i balans och därför presenteras inte några åtgärder. Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att analysera ekonomin inom Gata- och Parkenheten. Delårsbokslut 07 7(32)

8 Kommunstyrelseförvaltningen Förvaltningschef Ingmar Johansson Intäkter Sa Resultat Den administrativa förvaltningen leds av kommunchefen och direkt underställda är stab, kansli samt enhetschefer för plan- och byggenheten och den administrativa enheten. Kommunchefen ansvarar även för miljö och hälsosamordning, Rådahallen, Medborgarkontor, turistfrågor samt näringslivsfrågor. Näringslivsfrämjande åtgärder bedrivs i samverkan med många olika parter såsom: Dalslandskommunernas kommunalförbund, Kommunalförbundet Fyrbodal och MellerudsNavet. Näringslivschefen är näringslivssamordnare på del av sin tjänst. Det är viktigt att ge möjligheter för företag att starta och utvecklas i Mellerud. Nära dialog sker med företagare och köpmän. Kommunen har överlåtit ansvaret för miljöverksamheten till Dalslandskommunernas kommunalförbund. Miljöverksamheten regleras till en stor del av miljöbalken som styr tillsynsarbetet och upplysningsverksamheten inom naturvård samt strandskydd, miljöskydd, hälsoskydd, täkter, förorenad mark, kemikalieanvändning, avfall med mera. Övrig tillsyn styrs av livsmedels och djurskyddslagstiftning. Miljöstrategiskt arbete är det miljöarbete som inte är lagreglerat myndighetsarbete. Kommunstyrelsen bestämmer inriktning och mål för miljöstrategens och Agenda 21- och folkhälsosamordnarens arbete. Miljöstrategen är anställd av Dalslands miljönämnd men arbetar på uppdrag av Melleruds kommunstyrelse. Alla verksamheter löper på enligt plan. Från och med den 1 mars har ansvaret för Rådahallen flyttats från Samhällsbyggnads- till KS-förvaltningen. Helena Stor Hansson har det direkta ledningsansvaret för verksamheten. Hon har nu titel närlingslivschef. Från samma datum har Mario Vasquez tagit över ledningsansvaret för Medborgarkontoret från Helena Stor Hansson. Hans titel är nu verksamhetsutvecklare. De alla flesta enheterna följer enligt plan. Det är den administrativa enheten som visar ett litet positiv resultat. På grund av att en del projekt ännu inte har startats upp. Under kommunchefens ansvar finns det en del medel som inte är uppbokade. Det är osäkert om de kommer att nyttjas fullt ut under. Inga åtgärder presenteras eftersom enheterna följer planerad. Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen MSÖ-kunskapstest PTS. Andel hushåll i kommunen Delårsbokslut 07 8(32)

9 Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud- Karlstad Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal anställda utrikesfödda. Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Antal reviderade översiktsplaner Antal besökande barnfamiljer på Bomässor. Antal besökande barnfamiljer på mässan i Holland. Antal besökare på Dalslandcenter. erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Antal tobakskonsumerande ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. Antal besökare på ungdomshuset Stinsen Antal deltagande seniorer på friskvårdssatsningar Att projektera ett nytt särskilt boende prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. Antal aktualiserade planer. måluppfyllelse Vi har inte påbörjat översynen av Översiktsplanen ännu. Det beror på alla de detaljplaner som är under framtagande inom Plan- och Byggenheten. De måste vara aktivt involverad i en översyn av Översiktsplanen. Förhoppningen är att arbetet ska inledas under hösten. Samtliga insatser som görs för att uppfylla målet om att främja goda livsvillkor löper på enligt plan och inom ramen för. Besökssiffrorna på ungdomshuset Stinsen är fortsatt höga, seniorgruppen som erbjuds friskvårdssatsningar har ökat marginellt, men är annars ganska konstant. Resultatet från årets CAN-undersökning förväntas presenteras i skiftet september/oktober. et av elever som väljer utbildningar i bristyrken måste synkas bättre med skolan i augusti. et av holländare som flyttat hit efter mässan i Holland ska uppdateras i augusti. Det verkar i nuläget som om det, enligt besöksräknaren, är färre besökare på Dalsland Center i år. Räknaren har tyvärr varit sönder en tid i juni vilket gör att vi missat att räkna dem som varit på våra utställningar och konferenser under den perioden. Delårsbokslut 07 9(32)

10 Kommunstyrelseförvaltningens administration Enhetschef Ingmar Johansson Intäkter Sa Resultat Förvaltningschefens verksamhetsområde är brett, inom detta ansvar finns, en mängd kommunala bidragsmottagare, som Dalslands kanal, Dalslandskommunernas kommunalförbund, Kommunalförbundet Fyrbodal och MellerudsNavet m.fl. Totalförsvar och samhällsskydd finns inom detta ansvar samt kultur- och fritidsutveckling, medel för kommunstyrelsens köp av planer och marknadsföring av kommunen. Ansvar för kommunens kansli, kommunstyrelsens beredning och arvoden, kommunstyrelsens och förvaltningens medel för oförutsett finns här. Kommunen har överlåtit ansvaret för miljöverksamheten till Dalslandskommunernas kommunalförbund. Miljöverksamheten regleras till en stor del av miljöbalken som styr tillsynsarbetet och upplysningsverksamheten inom naturvård och strandskydd, miljöskydd, hälsoskydd, täkter, förorenad mark, kemikalieanvändning, avfall med mera. Övrig tillsyn styrs av livsmedels och djurskyddslagstiftning. Miljöstrategiskt arbete är det miljöarbete som inte är lagreglerat myndighetsarbete. Kommunstyrelsen bestämmer inriktning och mål för miljöstrategens och Agenda 21- och folkhälsosamordnarens arbete. Miljöstrategen är anställd av Dalslands miljönämnd men arbetar på uppdrag av Melleruds kommunstyrelse. De fasta uppgifterna som utbetalning av bidrag och fasta köp av tjänster, rullar på. Utbildning av chefer som planerats under en längre tid, kommer att starta under hösten. och Kommunstyrelsens utrymme för att kunna stötta verksamheter som belastats hårt av flyktingmottagandet har inte utnyttjats fullt ut och dagsläget finns den 2,5 mnkr kvar, en är lagd som om dessa 3,3 mnkr kommer att utnyttjas under året. Förvaltningens medel för oförutsett är det svårt att tisera om, utrymmet kan vara fulltecknat efter nästa arbetsutskott. En avskrivning på 377 tkr har skett för för betalningsautomat till West International. Kontakter har tagits med Länsstyrelsen, som har förmedlat kontakten med företaget, om ett bidrag för att täcka en del av förlusten. Det är ännu oklart om Länsstyrelsen kommer att betala något. Kommunfullmäktige avsatte 800 tkr för framtagande av detaljplaner. Summan kommer att användas under och Vid detta tillfälle bedöms det ekonomiska resultatet till tkr. Verksamheten bedöms vara i balans. Delårsbokslut 07 10(32)

11 Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen MSÖ-kunskapstest Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Antal tobakskonsumerande ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. Antal besökare på ungdomshuset Stinsen Antal deltagande seniorer på friskvårdssatsningar Att projektera ett nytt särskilt boende prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. Delårsbokslut 07 11(32)

12 Verksamhetsutvecklare Verksamhetsutvecklare Mario Vasquez Intäkter Sa Resultat Ansvar 2110 bedriver i huvudsak fyra typer av verksamheter: Verksamhetsutveckling, Medborgarkontor och växel, Färdtjänst samt Förenings- och studieförbundsbidrag. Verksamhetsutvecklaren är en stödfunktion till kommunchefen för att bedriva verksamhetsutveckling samt utredningstjänst. Medborgarkontoret ansvarar reception och växel, turism, förenings- och studieförbundsbidrag samt färdtjänst. Verksamhetsutvecklaren har under det första halvåret fokuserat på kommunens styr- och ledningsmodell. Samtliga nyckeltal och aktiviteter har redovisats i Stratsys. Medborgarkontoret har rekryterat sommarpersonal samt en ny vikare på deltid för att stärka servicen till kommunens medborgare samt turister. Förenings- och studieförbundsbidragen är utbetalda enligt avtal. Avtalen behöver dock revideras samt att rutiner för redovisning måste ses över. Färdtjänst/Riksfärdtjänst visar en avvikelse motsvarande drygt kr. Verksamheten är väldigt känslig för enstaka beviljad riksfärdtjänst och det finns en avsevärd risk för en eskalerande avvikelse under året. Resterande verksamheter följer ramen, inga andra avvikelser finns att rapportera. All verksamhet kommer att ses över för att klara en i balans. Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud- Karlstad Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Delårsbokslut 07 12(32)

13 Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt erbjuda god livskvalité prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla kommunens attraktivitet Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Att främja goda livsvillkor Att projektera ett nytt särskilt boende Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. måluppfyllelse Verksamhetsutvecklaren har tillsammans med Västtrafik arbetet fram ett förlag till tågplan för Förutsatt att tågplanen förverkligas, finns det mycket goda förutsättningar för att förbättra resmöjligheterna för resenärer till och från Mellerud. Det finns dock inget nytt nyckeltal att rapportera. Delårsbokslut 07 13(32)

14 Ekonomienhet Ekonomichef Björn Lindquist Intäkter Sa Resultat Ekonomienheten har hand om kommunens likviditet, kravverksamhet, leverantörs- och kundfakturor samt service, rådgivning och stöd till övriga förvaltningar. Här finns även kommunens centrala kassafunktion som behandlar samtliga flöden av in- och utbetalningar. Enheten är ansvarig för kommunens redovisning och beredning av års, er, delårsbokslut samt årsredovisning och arbetar med övergripande strategiska ekonomi- och finansieringsfrågor samt den centrala processen för ekonomi- och verksamhetsstyrning. Ekonomiavdelningen ansvarar för kommunens låneportfölj och kort- och långsiktig likviditetsplanering. Enheten har även en roll vid samordning av förvaltningsövergripande upphandlingar. Verksamheten bedrivs i den omfattning som är planerad. Introduktion pågår av de senast anställda. Utveckling av våra arbetsområden kommer att ske när bemanningen är fulltalig. Utbildning av nyanställda chefer har skett. Under hösten kommer befattningsbeskrivning tas fram för en ny tjänst som controller, därefter sker rekrytering. Frågetecken finns om på vilket sätt styrning och ledning av den dalslandsgemensamma upphandlingsavdelningen ska ske i framtiden. Diskussioner pågår om samarbetskommunerna ska gå in i ett utvecklingsprojekt med ett norskt företag och en norsk utvecklingsfond för att ta fram ett anpassat ekonomisystem. Det lutar dock åt att det blir en traditionell upphandling och byte av ekonomisystem under Samarbetskommunerna kommer även att upphandla leverantör av VAN-tjänster för att få fler leverantörer att skicka elektroniska fakturor - för att därigenom få bättre analys om vilka produkter/varor som levereras till kommunen. Avgiften för inköpssamverkan är kostnadsförd för hela året. Några borde ha tagits under 2015 kan bli ett underskott på ca 200 tkr. Verksamheten är i balans på så sätt att utvecklingsområden får stå tillbaka för de uppgifter som är primära och som ryms inom givna ekonomiska förutsättningar. Delårsbokslut 07 14(32)

15 Administrativ chef Administrativ chef Torbjörn Svedung Intäkter Sa Resultat Den Administrativa enheten ska se till att den dagliga verksamheten fungerar och utveckla ett gott samarbete med kommunens samtliga förvaltningar och dess enheter. IT-avdelningen sköter den tekniska driften av kommunens datanät, växel samt ger även tekniskt stöd till systemansvariga runt i verksamheterna. Avdelningen lämnar teknisk support till samtliga användare på de kommungemensamma systemen. Utöver detta medverkar avdelningen aktivt i det Dalslandsgemensamma arbetet med gemensamt förvaltningsnät. Vaktmästeri servar kommunkontoret med lokalvård, kontorsmaterial och diverse småsysslor som flytt av möbler med mera. Arbetsmarknadsenheten är ansvarig för kommunens alla arbetsmarknadsåtgärder samt för kommunens integrationsfrågor. Arbetsmarknadsavdelningen samarbetar med Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Samordningsförbundet och samtliga kommunala förvaltningar. Avdelningen har också ett aktivt samarbete med närings- och föreningsliv. Målet är att få tillgång till olika praktik- och sysselsättningsplatser samt bidra till lägre arbetslöshet i kommunen. Integrationsavdelningen genomför samt samordnar kommunens insatser för flyktingar som mottas i kommunen. Avdelningen är också aktiv i övriga frågor som berör integration. Arbetet sker genom aktivt samarbete med samtliga kommunala verksamheter och bolag, samt med Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Samordningsförbundet. Administrativa enheten Enhetens ansvarsuppgifter växer och ny personal har rekryterats. I och med att rekryteringen dragit ut på tiden, redovisar enheten ett visst överskott. Arbetsmarknadsenheten Under våren har många nya projekt startats upp i samarbete med övriga kommunala verksamheter, statliga myndigheter, samt närings- och föreningsliv. Flyktingmottagandet fortsätter att vara stort. Enheten redovisar ett visst överskott om främst beror på att vi inte tror att alla projekt kommer kunna löpa i den takt vi planerat för. Ett visst överskott redovisas då vissa aktiviteter inte dragit igång som planerat. Försöka komma ikapp med de aktiviteter som inte kunnat starta i tid. Delårsbokslut 07 15(32)

16 Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen PTS. Andel hushåll i kommunen Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Att projektera ett nytt särskilt boende prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. måluppfyllelse Aktiviteterna löper som planerat Delårsbokslut 07 16(32)

17 enhet TF chef Torbjörn Svedung chef Maria Kristiansson Intäkter Sa Resultat enheten ska aktivt bidra till att Melleruds kommun kan vidareutveckla sin ställning som en attraktiv arbetsgivare som kan bedriva verksamhet av högsta kvalitet. enheten bidrar till det genom ett effektivt, strategiskt och operativt stöd till verksamheten framförallt i frågor som omfattar processerna: attrahera, rekrytera och introducera personal behålla, motivera och utveckla personal avveckla personal enheten ska även bidra till att skapa förutsättningar för kommunen att erbjuda de anställda en god arbetsmiljö och lika villkor. Enhetens specialiststöd är övergripande, samordnande och utvecklande i fullgörandet av uppdraget att ha ett funktionellt personalstrategiskt och personaladministrativt ansvar. Verksamheten har fortlöpt utan några större störningar. HR-chef är rekryterad och började den 1 augusti. Det ekonomiska utfallet ligger inom ram! Eftersom verksamheten beräknas följa, krävs inga åtgärder. Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal anställda utrikesfödda. erbjuda företag Att utveckla kommunens attraktivitet Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Att revidera översiktsplanen. Delårsbokslut 07 17(32)

18 Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utöka marknadsföringen av kommunen erbjuda god livskvalité prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att främja goda livsvillkor Att projektera ett nytt särskilt boende Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. måluppfyllelse Vi har viss ökning av antalet anställda med utomnordisk bakgrund och arbetet med att öka andelen fortsätter. Delårsbokslut 07 18(32)

19 Kommunutveckling Kommunutvecklare Helena Stor Hansson Intäkter Sa Resultat Från och med 1 mars har verksamheten bytt namn till Näringslivsutveckling. Kommunutvecklaren har bytt titel till Näringslivschef. Verksamheten inkluderar Rådahallen och Dalsland Center. I Rådahallen bedrivs café, bad, friskvård, idrott och evenemang. en består av 11 fast anställda och 10- talet timanställda. Dalsland Centers verksamhet innehåller turistbyrå som är öppen under sommarsäsong samt möjligheter till konferens, auktioner, evenemang och utställningar året runt. Guidade turer och barnaktiviteter erbjuds under sommarsäsong. Julmarknad och Ljusfest arrangeras under hösten. en består av en fast anställd samt tre timanställda under sommarsäsongen. Näringslivschefen är även ansvarig för att stimulera och utveckla näringslivet och turismen. Utvecklingen ska drivas på ett sådant sätt att man verkar för en hållbar utveckling och hög kvalitet på de tjänster och den service kommunen tillhandahåller. Som verktyg för genomförande finns Näringslivsplanen med tillhörande aktivitetsplan vars resultat redovisas för allmänheten en gång i halvåret ( arbete/). Även för Dalsland Center finns en handlingsplan som genomförs via årliga aktivitetsplaner. För Rådahallen kommer en handlingsplan vara klar i september. Allmänt: Under januari - mars har tiden mestadels gått åt att göra bokslut och arbeta med inför Processerna med att knoppa av Medborgarkontor och Växel och överta verksamheten för Rådahallen har krävt tid. Turism: Arbetsmöten har genomförts för att skriva och samla in ansökningar om nya skyltar i Håverud med omnejd. Flera aktörer i Håverud, Skållerud och Upperud är inblandade och nu är ansökan inskickad till Trafikverket (TV). Ett uppföljande möte med TV har hållits under sommaren. Med syfte att få till stånd ett attraktivt aktivitetsområde för besökare och invånare i Håverud har aktörer från kommunen och näringslivet träffats. Målet är att göra en leaderansökan i höst för att kunna bygga en lekplats i form av ett lekskepp med tillhörande grillplats. Dalsland Center: Satsning på nya toaletter och skyltar i Dalsland Center. Tack till enheten fastighet för ett toppenbra samarbete! Studiebesök genomfördes i april på MMEX och Mosgardens museum i Århus för att studera möjligheten till digitalisering av utställningar. Kontakt togs med Högskolan i Skövde kring en projektidé som kan bidra till att en utställning om Nils Ericsson och/eller Dalsland Centers historia blir möjlig genom elevprojekt. Ny hjärtstartare installerad på Dalsland Center och HLR utbildning genomförd. Delårsbokslut 07 19(32)

20 Rådahallen: Det har kommit mögel eller dyl i plasten på sakerna i leklandet som gör att vi fått ta in en firma från Grums som snabbt åtgärdat detta under midsommarveckan då vi hade stängt för allmänheten. Eftersom vissa besökare inte följer våra regler har vi fått ta in extrapersonal och trots upprepade uppmaningar om att följa våra regler har vi slutligen fått stänga av tre utav dem. Vi har blivit striktare i vår hantering av de som bryter mot reglerna, för att både personalen och våra besökare ska känna sig trygga och trivas i miljön. Marknadsföring: Bomässa i Vänersborg genomförd med god uppslutning av barnfamiljer i montern. Hollandsprojektet har utkomst i form av att kommunen har deltagit på Emigrantmässan i Houten i februari. Efter mässan har holländare sökt sig till kommunen för att etablera sig. Näringsliv: Ett 25- tal aktiviteter och besök med näringslivet har genomförts. I april genomfördes en Arbetsmarknadsdag på gymnasiet med inbjudna arbetsgivare från offentlig och privat sektor. Även organisationer som stöttar företagare har varit med. Syftet är att arbetsgivare ska möta elever från gymnasiet, vuxenutbildningen, SFI och arbetssökande, bland annat för att rekrytera personal och marknadsföra sina verksamheter. Alla deltagare har varit nöjda och de flesta har ansett att kontakten med elever och arbetssökande har varit över förväntan. Två näringslivsråd har genomförts. Nu finns också representant med från besöks- och kulturnäringen. Man vill starta en samverkansgrupp även för turismnäringen och kommunen kommer att vara med och stötta idéer och projekt som kommer att genomföras. Nyföretagarcentrum har haft två utbildningskvällar i april och maj i Mellerud. Lanthandelsprojektet har kickat igång med övriga näringslivsansvariga i Dalsland. En nätverksträff har genomförts. Genom samarbete med gymnasiets rektor kring entreprenörskap i skolan har antalet elever på gymnasiet som jobbar med entreprenöriellt tänkande ökat det senast halvåret. Möten har hållits med Köpmannaföreningens ordförande och ordförande för Fastighetsägarna Värmland Dalsland. Syftet har varit att inspirera köpmännen att komma med en projektidé som de, tillsammans med kommunen, kan söka bidrag för hos Västra Götalandsregionen genom det så kallade Bid- programmet (Business Improvement Districts). Två informationsblad - Näringslivsinfo!- har tagits fram och skickats ut till företag och lagts ut på hemsidan. Näringslivsinfo! informerar om aktuella möjligheter till hjälp och stöd som olika regionala verksamheter erbjuder företagen. Arbetsgruppen samverkan industri-skola har haft mötesupphåll pga tidsbrist på skolan. Möte kommer att genomföras med grundskolans rektor och so- lärare samt representanter ur industrigruppen i september. : Rekryteringen av sommarpersonal till Dalsland Center och hallvärd till Rådahallen har varit mycket lyckade. Här har även en person med utländsk bakgrund anställts genom möjligheten till instegsjobb. Det ömsesidiga utbytet mellan personalen är stort, i positiv bemärkelse, och det känns roligt att rent konkret kunna arbeta för ökad integration. Även i kontakten med besökare har det varit mycket positivt med den nyanställde instegsjobbaren. Denne har kunnat bemöta besökarna med utländsk bakgrund på ett tydligare sätt eftersom han kan språket. Kontinuerliga arbetsplatsträffar med personalen på Rådahallen och Dalsland Center skapar mervärde i utvecklingen av verksamheterna och dess personal. GPS larm införda på Dalsland Center och Rådahallen för att öka personalens trygghet. Även ett stationärt larm i cafékassan på Rådahallen. Dalsland Center: Det som sticker ut är posten bidrag till föreningar mm som ligger kr back utifrån. Istället för erade 717 tkr har DTAB:s medlemsavgift, Skålleruds Hembygdsförening och bidraget till Dalslands Glashytta kostat 770 tkr. Medlemsavgiften till DTAB är felerad pga. dåligt underlag för uppräkning, trots försök att träffa rätt utifrån uppgifter från DTAB hur de kommer att sätta medlemsavgiften. Medlemsavgiften blev 690 tkr. Skålleruds hembygdsförening har fått ökat bidrag till 60 tkr. Rådahallen: na ligger inte i paritet med. Det beror på att det gått ut ob för storhelger till personal trots att Rådahallen varit stängd och personalen inte jobbat. Detta har inte hänt tidigare. Vi håller på att undersöka orsaken. Vi har också fått ta in extrapersonal på grund av "buset" i Rådahallen. Innan instegsjobbaren kom in i bilden så medförde detta mer utöver det vanliga. En oförutsedd utgift vi inte räknat med är att vi fått renovera leklandet pga mögel. Denna kostnad kan eventuellt påverka. Dessutom har vi inte haft lika god försäljning hittills som beräknat. Vi hoppas ta igen det kommande halvår, bl a genom den nyinvesterade mjukglassmaskinen. Kommunkansli: Pengar var avsatta för att rekrytera en person som skulle arbeta med handelsfrågor. Tanken var att denna person skulle få till en bra dialog med köpmän och kommunen och därigenom skulle projekt bedrivas för att utveckla torget mm. Någon rekrytering har inte gjorts och därför finns pengar över. Övrigt: En person har anställts via instegsjobb till verksamheterna Rådahallen och Dalsland Center. Detta kan eventuellt påverka. Delårsbokslut 07 20(32)

21 Inga åtgärder krävs, efter som beräknas vara i balans. Inriktningsmål Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka förmågan att hantera en krissituation Att stärka infrastrukturen Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Antal besökande barnfamiljer på Bomässor. Antal besökande barnfamiljer på mässan i Holland. Antal besökare på Dalslandcenter. erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Att projektera ett nytt särskilt boende prioritera barnfamiljer och ungdomar vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. måluppfyllelse Det är svårt att uppskatta antalet barnfamiljer i montrarna på Bomässan i Vänersborg med utgångspunkt ifrån hur många tävlingspriser i bollkastartävlingen och broschyrer, etc., som delas ut. På Bomässan i Karlstad i höst ska vi ha en avprickningslista istället. et av elever som väljer utbildningar i bristyrken måste synkas bättre med skolan i augusti. et av holländare som flyttat hit efter mässan i Holland ska uppdateras i augusti. Det verkar som om Credit Safe inte har gjort någon lista över nystartade företag i år. Får återkomma ifall jag får svar på det mail jag skickat dem. Annars får endast nystartade bolag som bolagsverket har i sitt register räknas. Det verkar i nuläget som om det, enligt besöksräknaren, är färre besökare på Dalsland Center i år. Räknaren har tyvärr varit sönder en tid i juni vilket gör att vi missat att räkna dem som varit på våra utställningar och konferenser under den perioden. Delårsbokslut 07 21(32)

22 Samhällsbyggnadsförvaltningen Förvaltningschef Magnus Olsson Intäkter Sa Resultat Förvaltningschef och ansvarig för förvaltningen är Magnus Olsson. Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsförvaltning utför service till kommunens invånare, kommunala förvaltningar, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Verksamhetsområden är fastighet, parkskötsel, förrådsverksamhet, underhåll och nybyggnation av gator, vatten och avlopp, kost- och lokalvårdsverksamhet, renhållning och fjärrvärme. Verksamhetsområdena vatten och avlopp, renhållning samt fjärrvärme är affärsdrivande verksamheter och särredovisas även i en egen resultattabell. Administrationen - Förvaltningschef Magnus Olsson. Förvaltningens administrativa funktion utför service åt förvaltningens övriga enheter, MILAB, Kommunstyrelsekontoret samt kommunens medborgare. Inom administration ligger övergripande funktioner såsom diariehantering, ekonomi, vägbidrag och gemensam infrastruktur. Fastighetsenheten - Fastighetschef Peter Mossberg Fastighetsenheten driver och förvaltar alla kommunens egna fastigheter, där också Kommunhuset ingår från januari, som nyttjas av förvaltningarna eller hyrs ut externt. Hyresavtal som Melleruds kommun tecknar med interna och externa fastighetsägare ska tecknas av Samhällsbyggnads-förvaltningen. Fastighetsavdelningen ansvarar för all mark som ägs av Melleruds kommun. Fritidsanläggningar samt driftsbidrag till föreningar hanteras också av fastighetsavdelningen. Fastighetsbeståndet består av ca kvm med fördelningen 25% Socialförvaltningen, 38% Kultur- och utbildningsnämnden, 17% Kommunstyrelsen, 15% externa/övriga hyresgäster, 4% Föreningar samt 1 % ej uthyrningsbara objekt (uppgifter exkl Kv. Ugglan). På kv Ugglan återstår 4 hus som ska rivas. Vi har hyresgäster i 2 hus och dessa hyresgäster letar Kommunen och Mellbo nya boende till. Kommunen har under juni månad startat renovering av Magasinsgatan 6. Här blir det 3 lägenheter. Bostadsanpassning för privat personer handläggs också av fastighetsenheten. Gatu- och Parkenheten - Gatu- och Parkchef Patrik Tellander Gatuenhetens ansvarsområden är gator, skyltning och vinterväghållning. Gatuenheten utför projekt samt underhållsarbeten tillsammans med andra enheter. Parkenheten tillhandahåller specialistkunskap inom grönytesektorn samt deltar i aktiviteter som marknadsför Melleruds kommun och bidrar till en attraktiv kommun att vistas, arbeta och bo i. Verksamheten omfattar gräsklippning, busk- och rabattskötsel, trädplantering, snöröjning på alla kommunala gator och gång- och cykelvägar, offentlig belysning, förrådsansvar på kommunförråd, underhåll av lekplatser, offentlig renhållning samt skötsel av fyra kommunala badplatser. Vi ansvarar även för förvaltning av kommunens skog samt Sunnanå hamn. Serviceenheten - Servicechef Ingvar Kardemark Serviceenheten inrymmer kost, lokalvård och kontorsvaktmästeri och har 47 tillsvidareanställda och ca 10 timanställda. Våra produktionskök har hög standard och är i mycket bra skick. Lokalvården städar idag ca m² i kommunens lokaler. Moderna metoder används. I kommunen finns för närvarande 4 produktionskök. Kommunens livsmedelspolicy följs och vi markerar ursprungsland för kött och fågelprodukter samt fiskrätter enligt godkända vatten och fiskemetoder (MSC) på våra matsedlar. Kommunens skolmatsedlar finns som en applikation i mobiltelefon. Tillsammans med Dalslandskommunerna och Säffle kommun har ett kostdatasystem införts. Datasystemet går under namnet "Matilda". Verksamheterna Vatten och avlopp (VA), Renhållning samt Fjärrvärme betraktas som affärsverksamheter och redovisas därför också i en egen tabell. Till skillnad från övrig kommunal förvaltning ska dessa helt finansieras av avgifter från brukarna. Det innebär att verksamheternas ackumulerade resultat blir en andel av kommunens eget kapital, d v s en fordran eller en skuld för skattekollektivet. Därför särredovisas affärsverksamheten. Delårsbokslut 07 22(32)

23 Renhållningsenheten - Renhållningschef Patrik Tellander Kommunen ansvarar för hämtning och omhändertagande av hushållsavfall där även slamsugning hos privatpersoner ingår. Verksamheten är en affärsverksamhet och särredovisas. I Melleruds kommun finns Hunnebyns avfallsanläggning som är kommunens återvinningscentral och mottagningsstation för hushållens farliga avfall. Hämtning av hushållsavfall och slamsugning sker av entreprenör. Hushållsavfallet fraktas till Trollhättan för behandling. I kommunen finns sju återvinningsstationer som ägs av FTI (Förpacknings och tidningsinsamlingen). VA-enheten - VA-chef Anders Broberg Verksamhetens uppgift är att försörja de delar i kommunen som har kommunalt vatten och avlopp med dricksvatten av god kvalité samt en avloppsrening som uppfyller myndigheternas krav. För detta ändamål finns tre vattenverk, tre reningsverk, 36 avloppspumpstationer samt 25 LTA-pumpstationer för enskilda fastigheter i kommunen. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Fjärrvärmeenheten - Fjärrvärmechef Peter Mossberg Kommunen har fem mindre fjärrvärmeverk som producerar fjärrvärme till delar av kommunens fastigheter, Melleruds Bostäders fastigheter och privata fastigheter. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Särredovisning affärsverksamhet else Intäkter Summa intäkter Summa Resultat Administrationen Administrationen visar vid delårsbokslutet ett överskott om 18 tkr. beräknas bli enligt. Vår centrala administration löper på som planerat. För tillfället har förvaltningen hårt tryck på att genomföra flera större nybyggnationer samt att man löpande får in förfrågningar om ombyggnationer. Känslan är ändå att vi på ett bra sätt börjar få ett flyt i att få dessa ärenden genomförda. Här är vår egen projektingenjör en viktig resurs. Vi har upphandlat en konsultmäklartjänst för att enklare kunna anlita extern kunskap. För tillfället pågår första avrop från detta och vårt mål är att detta ska förenkla för oss. Vårt arbete med Vitec felanmälningssystem har kommit i gång. Utbildningsdag är planerad 29 september och efter det kommer fokus bli på att implementera detta hos samtliga verksamheter. Målet är att ha all felanmälning mot fastighet via detta system vid årsskiftet. Arbete pågår även med ``Risk och sårbarhetsanalys för förvaltningen. Detta är ett stort jobb som kräver mycket resurser. Denna skall vara klar under oktober månad. Ett annat fokusområde är systematiskt arbetsmiljöarbete. Idag saknas mycket dokumentation och rutiner kring detta. Flera utbildningsinsatser är planerade för att kunna nå en acceptabel nivå. Detta kommer att ställa nya krav på enheternas verksamheter med rutiner som de idag inte är vana vid. I övrigt råder det bra stämning bland personalen och vi ser ljust på framtiden. Fastighetsenheten Fastighetsenheten visar vid delårsbokslutet ett överskott om 753 tkr. beräknas bli ett överskott på 500 tkr. Under 1:a och 2:a kvartalet har mycket fokus lagts på att skapa lokaler åt skolans utökade verksamhet. Vi har även gjort renoveringar av 3 st. lägenheter i Kommunhuset och håller på med 2 till. Andra större arbeten som är utförda är renovering av Polishuset, Dalslands Center, nya kök på Nordalskolan och Skållerudshemmet, målning av avd. 4 på Fagerlidshemmet, nytt tak på Centrumsalongen och stallet bakom Tingshuset. Tallåsens förskola är helrenoverad och klar för inflyttning. Planeringsarbete för renovering av Tingshuset pågår. Stora arbeten pågår med projektering av ny idrottshall, renovering av Stinsen och hiss på Idrottshuset. gruppen har utökats med en halvtid som i första hand tar hand om Kommunhuset. gruppen har kontinuerliga frukostmöten där vi arbetsfördelar och prioriterar arbetsuppgifter. Stämningen i gruppen är bra och alla hjälps åt med olika arbetsuppgifter. Vår sjukfrånvaro är väldigt låg. Kompetensutveckling har skett på fastighetsklimat, heta arbeten och skylift. Gata och Parkenheten Gatu och Parkenheten visar vid delårsbokslutet ett underskott om tkr. beräknas bli ett underskott på Delårsbokslut 07 23(32)

24 500 tkr. Fyra lekplatser och ett ute gym är färdigställda under första halvåret. Markarbetet utanför modulförskolan Lunden och Karolinerskolan klar. Vinterväghållningen var svår under våren pga. att vädret skiftat mycket mellan plus och minus. Digitalisering av nycklar till bilpolen i kommunhuset är under installering och beräknas vara klar till 1:a oktober enligt plan. Ängenäs området har fått beläggning på etapp1 Sahlinsgatan vid nya bostadsområdet. Arbete pågår för digitalisering för surfplattor för beredskapsverksamheten som gäller VA. Programmodul för hantering av kommunens fordon när det gäller reparation och underhåll är klar och har börjat användas. Serviceenheten Serviceenheten visar vid delårsbokslutet ett överskott om 712 tkr. beräknas bli ett överskott på 444 tkr. Fler gäster (elever) har tillkommit under våren vilket påverkar arbetsbelastningen för både kost o lokalvårdarna. Samtidigt ökar råvarukostnaden då allt fler portioner lagas i våra kök. Köket är klart på Karolinerskolan och produktionen är flyttad från Karolinens servicehus till Karolinerskolans kök. Fyra nya medarbetare har tillsvidareanställts. SRY-utbildning har genomförts för nya lokalvårdare. Under våren har Anticimex genomfört utbildningar i livsmedelshygien för kostmedarbetarna. Renhållningsenheten Renhållningsenheten visar vid delårsbokslutet ett överskott om 805 tkr. beräknas bli enligt. Renhållningen har gjort två provpunkter för grundvatten vid Hunnebyns sluttäckta deponi. Detta krävs av Länsstyrelsen innan godkännande av sluttäckning kan ske. Länsstyrelsen kräver också mätning av de sista lagren i sluttäckningen ovan bentonitmattan vilket utfördes precis före semestern. Inmätning av hela området kommer att ske under hösten och rapporten till Länsstyrelsen ska vara insänd senast Arbetet med den gemensamma avfallsplanen för Dalslandskommunerna har avstannat eftersom det är dålig respons från vissa kommuner. Här kommer det att behövas en konsult som processledare för att alla ska ta fram sitt material. Styrgruppen tar över arbetet för att anlita konsult. VA-enheten VA enheten visar vid delårsbokslutet ett överskott om tkr. en beräknas bli enligt. Driften av avloppsreningsverken och vattenverken löper på normalt. Vi håller på att slutföra renovering av rötkammaren på Sunnanå reningsverk och vi har bytt kolfiltren i Vita Sannars vattenverk. Vi planerar att under byta ledningar i befintliga gator enligt gällande saneringsplan för att minska ovidkommande vatten och minimera vattenläckor. Vi har bytt en pumpstation och planerar att byta ytterligare en pumpstation under hösten. Provtagning pågår enligt plan för att säkerställa ny placering av vattenintag vid Vita Sannar vattenverk. Denna beräknas vara klar under Detta innebär att investeringen av ny ledning har förskjutits till slutet av Nya doseringspumpar för soda har köpts in och provkörts på Vita Sannars vattenverk. Pumparna kommer att färdig monteras under hösten. Den ändrade slamhantering vid Sunnanå reningsverk på grund av att sluttäckningen av Hunnebyns sopstation var färdig, har lett till en dyrare slamhantering men också till luktstörning vid reningsverket i Sunnanå. Antalet nya VA-anslutningar till det befintliga VA-nätet har varit fler än tidigare år vilket ger en ökad intäkt till VA-kollektivet en har haft några kortare sjukskrivningar under februari i samband med influensatiderna. Angående utbildning av personalen så ger vi VA-kompetens till de nyanställda under året, exempelvis har Anders Broberg gått kurs i VAekonomi, och vi planerar att i höst skicka Martin Forsberg och Martin Oscarsson i grundkurs gällande avloppsrening. Stig-Arne Larsson har varit på ett seminarium om säkerhet gällande vattenkvalité och Martin Forsberg har gått en kurs i svetsteknik under våren. Fjärrvärmeenheten Fjärrvärmeenheten visar vi delårsbokslutet ett överskott om 452 tkr. en beräknas bli ett underskott med 170 tkr. På Rådaskolans panncentral har vi bytt styrsystem för att säkerställa drift. På Klackens panncentral har vi gjort ett större underhållsarbete på pelletspannan och i höst kommer ett större arbete att påbörjas med driftoptimering av flispannorna. Panncentralen i Södra Åsen har en utsliten brännare och denna kommer att bytas i höst. en arbetar mindre mot fastighet och kan utföra mer underhållsarbete på våra pannor som säkerställer driften på ett bättre sätt. Kompetensutveckling kommer troligen att ske under hösten. Sjukfrånvaron är väldigt låg. en för året beräknas att hamna med ett överskott på 696 tkr. för de skattefinansierade verksamheterna. För Gatu- och Parkenheten så råder det en viss osäkerhet kring det underskott som deras visar. Därför vill vi säkra upp denna osäkerhet med de andra enheternas överskott. arbete samt ändring av rutiner har gjorts och kommer fortsätta under hösten för att klargöra vad som är orsaken till underskottet. För de affärsdrivande enheterna så är en ett underskott med -170 tkr. Detta beror på att fjärrvärmen har för framtagning av upphandlingsunderlag för fjärrvärmeutbyggnad samt underhålls planerade under hösten. Detta underskott tas ur skulden vi har till kollektivet. I dagsläget har vi ingen obalans som behöver åtgärdas. Delårsbokslut 07 24(32)

Delårsbokslut 2011 SBF

Delårsbokslut 2011 SBF Delårsbokslut SBF Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning intern service... 3 1.2 Inriktningsmål... 3 1.3 Måluppfyllelse av prestationsmål... 4 1.4 Analys...

Läs mer

Förvaltningsbokslut 2016

Förvaltningsbokslut 2016 Förvaltningsbokslut 2016 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse...

Läs mer

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 samt 2 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 3 Överförmyndare... 4 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Delårsbokslut 2011 KfKs

Delårsbokslut 2011 KfKs Delårsbokslut KfKs Innehållsförteckning 1 Kommunfullmäktige... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1.1 Valnämnd... 3 1.1.2 Revision... 3 1.2 Analys... 3 1.3 Överförmyndare... 4 1.3.1 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 1 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Valnämnd... 6 Kommunstyrelse...

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 3 Melleruds Kommun Innehåll Prognos 3... 3 Omvärld... 3 Periodens resultat... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige.6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse...

Läs mer

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer:

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Innehållsförteckning 1 Intern kontroll... 3 2 Ansvar för intern kontroll... 3 3 Riskanalys... 3 4 Bedömning av risk samt

Läs mer

Melleruds kommun Prognos

Melleruds kommun Prognos Melleruds kommun Prognos 1 2016 Innehåll Prognos 1 2016... 2 God ekonomisk hushållning... 3 Kommunfullmäktige... 5 Revision... 6 Överförmyndare... 7 Valnämnd... 8 Kommunstyrelsen... 9 Kommunstyrelseförvaltningen...

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04 1(15) Tid och plats Tisdagen den 4 november 2014, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken,

Läs mer

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 1 2019 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 8 Fastighetsenheten... 9 Gata- och

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

HANDLINGPLAN NÄRINGSLIVSARBETET 2016

HANDLINGPLAN NÄRINGSLIVSARBETET 2016 HANDLINGPLAN NÄRINGSLIVSARBETET 2016 MÅLOMRÅDE HANDLINGSPLAN 2016 VILKA DELTAR I ARBETET? MÄTBART GENOM ATT ATTRAKTIVT FÖRETAGSKLIMAT Upprätta struktur för hantering av företagsfrågor Melleruds Kommun

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-03-08 1(17)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-03-08 1(17) Nr 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-03-08 1(17) Plats och Melleruds kommunkontor, tisdagen den 8 mars 2011, sammanträdestid klockan 08.30 12.30 Beslutare Robert Svensson, ordf. (C) Daniel Jensen (KD)

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Delårsbokslut Ks Samh

Delårsbokslut Ks Samh Delårsbokslut Ks Samh Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 4 1.1 Delårsbokslut... 4 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 4 1.3 Analys... 5 1.4 Inriktningsmål... 6 1.5 Prestationsmål... 6 1.5.1

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 13. Kommunstyrelsens arbetsutskott (12)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 13. Kommunstyrelsens arbetsutskott (12) Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-05-30 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 30 maj 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00-16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 och prognos 2 Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Överförmyndare... 4 Valnämnd...

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-01-13 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 13 januari 2009, klockan 08.30-12.10, 13.00-15.45 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) 1-9 Johnny

Läs mer

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015 -04-30 Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april KS -188 Innehåll Sida 2 av 7 3. Sektor Samhällsbyggnad... 3 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 3.2 Viktiga händelser... 3 3.3 Ekonomi... 3 3.3.1 Driftsredovisning...

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-04-04 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 4 april 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunstyrelsens arbetsutskott (19) Daniel Jensen (KD)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunstyrelsens arbetsutskott (19) Daniel Jensen (KD) Nr 5 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-03-08 1(19) Tid och plats Tisdagen den 8 mars 2016, klockan 08.30 12.00, 13.00 15.25 i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson, ordf. (S) Gunnar

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-09-08 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 8 september 2009, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014

Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning Överförmyndarnämnd 2014 Nämndernas verksamhetsberättelse till Årsredovisning 2014 Överförmyndarnämnd 2014 Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Vision... 3 Kommunfullmäktiges mål... 3 All vård, skola och omsorg ska vara god

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

Innehållsförteckning. MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6

Innehållsförteckning. MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik. Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6 MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Titel Handlingsplan för att främja kommunens integrationsarbete Fastställd av KS 108 Den 10 september 2014 Sida Ersätter Utbytt den Sign 1:6 Innehållsförteckning

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration

Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration Verksamhetsområde Centrum för arbete och integration 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 Blomstrande näringsliv...3 Arbetslösheten

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden

Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljningsrapport 2019-04-17 Dnr : 1 (5) Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden 2 (5) Uppföljningsrapport per april 2019, samhällsbyggnadsnämnden Kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige... 5

Läs mer

Uppföljning av granskningar 2010 Krokoms kommuns revisorer

Uppföljning av granskningar 2010 Krokoms kommuns revisorer www.pwc.com/se Uppföljning av granskningar 2010 s revisorer Plats för ev. klientlogo eller bildtext Agenda 1. Mindre granskning/eu-projekt 2. Tillväxt- Och näringslivsutveckling 3. Investeringsprojekt

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige...

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun

Handlingsplan för EU-och internationellt arbete i Kristinehamns kommun HANDLINGSPLAN 1(9) Kommunledningsförvaltningen Åsa Askerskär, 0550-882 29 asa.askerskar@kristinehamn.se Plan Policy Handlingsplan Rutin Instruktion Riktlinje Handlingsplan för EU-och internationellt i

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten Krokoms kommun 17 november 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 8 1

Läs mer

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Bokslut 2018 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 9 Fastighetsenheten... 11 Gata park...

Läs mer

Bokslut Kommunstyrelsen inkl Kommunfullmäktige. - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bokslut Kommunstyrelsen inkl Kommunfullmäktige. - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Bokslut Kommunstyrelsen inkl Kommunfullmäktige - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Valnämnd... 6

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

Styrprinciper för Melleruds kommun

Styrprinciper för Melleruds kommun Ersätter KF 31/2004 Utbytt den Sign 1:1 Styrprinciper för Melleruds kommun Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Melleruds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING 2014. Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2014 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2014 Så här använde vi skattepengarna Nämndernas resultat och verksamhet Vad händer 2015? VIKTIGA HÄNDELSER 2014 Sannerudsskolan

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

Ärende 9. Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB

Ärende 9. Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB Ärende 9 Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-02-07 KS 2018.0094 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på äskande från Karlskoga

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 1 Melleruds Kommun Innehållsförteckning Prognos 1... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige... 6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse... 10 Kommunstyrelseförvaltningen...

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015

Uppdragshandling. Kommunstyrelsen 2015 Uppdragshandling Kommunstyrelsen 1 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Ett långsiktigt hållbart samhälle - Kommunens särart lever kvar - Förutsättningar för ett tryggt, aktivt

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) ÖFN 2016/0033

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) ÖFN 2016/0033 Överförmyndarnämnden Protokoll 1 (15) Diarienummer ÖFN 2016/0033 Överförmyndarnämnden Plats och tid Överförmyndarnämndens kansli, Kiliansgatan 12, klockan 14.00 15.15 Ledamöter Ersättare Övriga Gunnar

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och verksamhet. Kommunstyrelse Okt 2017

Månadsrapport - Ekonomi, personal och verksamhet. Kommunstyrelse Okt 2017 Månadsrapport - Ekonomi, personal och verksamhet Kommunstyrelse Okt 2017 Innehållsförteckning Ekonomi...3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning...

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2018-02-12 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2018:53 Birgitta Berg 016-710 18 33 1 (2) Kommunstyrelsen Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen

Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen STRÖMSTADS KOMMUN ÄRENDE Sida 4 (15) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2014-02-27 Kf Ks 13 Au 34 Dnr Ks/ 2013-0474 Ett enat Bohuslän - avsiktsförklaring kring besöksnäringen Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun 1 Juli 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD

KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD KARLSHAMNS KOMMUN PROTOKOLL VAN 4 45 PROTOKOLL FRÅN SAMMANTRÄDE MED NÄMNDEN FÖR VUXENUTBILDNING OCH ARBETSMARKNAD Plats och tid: Lärcenter, torsdag 2011-05-26 klockan 15.00 16.00 Deltagare: (markerade

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Maria Jäger Mars 2013 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1.

Läs mer

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017

Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Tjänsteskrivelse 1 (7) Kommunledningsförvaltningen Birgitta Hammar 2017-10-04 Dnr KS 2017-821 Kommunstyrelsen Delårsrapport för Linköpings kommun per den 31 augusti med prognos för helår 2017 Förslag till

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOMMUN

ST] SOLLENTUNA KOMMUN ST] SOLLENTUNA KOMMUN NR^ Kommunledningskontoret Camilla Hulterström Tjänsteutlåtande 2013-05-15 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0253 KS-1 Diariekod: 104 Kommunstyrelsen Förstärkt månadsrapport per april för kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse delårsbokslut augusti 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer