Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsbokslut och prognos 2. Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen"

Transkript

1 Delårsbokslut 07 och prognos 2 Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen Kommunstyrelseförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningen

2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Överförmyndare... 4 Valnämnd... 6 Kommunstyrelse... 7 Kommunstyrelseförvaltningen... 9 Verksamhetsutvecklare Ekonomienhet Administrativ chef Personalenhet Kommunutveckling Rådahallen Samhällsbyggnadsförvaltningen Samhällsbyggnadsförvaltningens administration Fastighetsenheten Gata park Enhetschef förråd och service Servicesektion Renhållningssektion VA sektion Fjärrvärme Delårsbokslut 07 2(43)

3 Kommunfullmäktige Resultaträkning Ordf. Morgan E Andersson Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Kommunfullmäktige är kommunens beslutande församling. Fullmäktige består av 31 förtroendevalda ledamöter. Kommunfullmäktige tillsätter kommunstyrelse och de nämnder som utöver styrelsen behövs för att fullgöra kommunens uppgifter. Det är fullmäktige som bestämmer nämndernas verksamhetsområden och inbördes förhållanden. Överförmyndaren tillsätts av fullmäktige, tillsyn av verksamheten sker av Länsstyrelsen. Valnämnden är en obligatorisk nämnd där fullmäktige utser ordförande och vice ordförande. Den kommunala revisionen är oberoende och granskar på kommunfullmäktiges uppdrag och därigenom indirekt också för medborgarna. Med sin granskning bidrar revisionen till att värna och utveckla demokrati, rättssäkerhet och effektivitet. Analys verksamhet Kommunfullmäktiges verksamhet ryms inom ram. Revisionen har granskat investeringsverksamheten, upphandlingsverksamheten, flyktingverksamheten och årsredovisningen. Pågående granskningar år kommunens aktivitetsansvar, nämndernas ekonomistyrning, gymnasieskolan och samverkan kring barn som far illa eller riskerar att fara illa. Överförmyndarens verksamhet påverkas av att det den 1 juli kom en ny lagstiftning angående fullmakter. Man har nu möjlighet att skriva en framtidsfullmakt, detta innebär att en person kan skriva en fullmakt att använda i framtiden, om behov uppstår. Detta kan innebära att antalet gode män minskar något, men någon förändring kanske inte märks förrän om några år. Analys ekonomi Kommunfullmäktige och des verksamheter beräknas hålla sin budget. Delårsbokslut 07 3(43)

4 Överförmyndare Resultaträkning Överförmyndare Peter Ljungdahl Aktuell budget Utfall Budget Beskrivning Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Genom avtal samverkar Överförmyndarna i Uddevalla, Lysekil, Färgelanda, Strömstad, Tanum, Sotenäs, Munkedal och Mellerud och har ett gemensamt kontor i Uddevalla, där Uddevalla är värdkommun. Överförmyndaren är en kommunal myndighet som har till uppgift att utöva tillsyn över förmyndare, förvaltare och gode män. Fullmäktige väljer överförmyndaren på fyra år. Länsstyrelsen utövar tillsyn över verksamheten. Överförmyndarens huvuduppgift är att vara samhällets stödfunktion för personer som inte kan hävda sin rätt eller ta tillvara sina intressen. Denna myndighet tillser att personer som på grund av ålder, sjukdom, försvagat hälsotillstånd, psykisk störning eller liknande får hjälp av god man eller förvaltare för att sköta ekonomi och annat så att vardagen fungerar bra. Överförmyndaren har också som uppgift att bevaka de minderårigas rätt i samhället. Det kan gälla rättshandlingar vid köp av fastighet eller bostadsrätt, del i dödsbo eller om barnet saknar förmyndare/föräldrar. Analys verksamhet Överförmyndaren flyttar beslutsrätten från sig själv till delegaten Samverkande överförmyndare Uddevalla, som träder i Överförmyndarens ställe. All handläggningen sker i Uddevalla kommun. Den 1 juli kom en ny lagstiftning angående fullmakter. Man har nu möjlighet att skriva en framtidsfullmakt, detta innebär att en person kan skriva en fullmakt att använda i framtiden, om behov uppstår. Detta kan innebära att antalet gode män minskar något, men någon förändring kanske inte märks förrän om några år. Analys ekonomi Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. From kommer regler att ändras, återsökning av för EKB kommer istället att ersättas med en fast summa. Fördelning av summa är ej fastlagd. En differens uppstår när det gäller arbetsgivaravgifterna. De flesta av gode männen har sociala avgifter på 16,36% vilket är den procent som är återsökbar och kommunen betalar 38,46% oavsett vad som är återsökbart. Beroende på hur fördelningen av schablonen blir och PO-påslaget kan det uppstå oförutsedda som ej budgeterats. Av den anledningen kan det bli aktuellt att ta del av den så kallade flyktingpåsen. Det har uppkommit tolk som inte tidigare vart aktuella. Delårsbokslut 07 4(43)

5 Stadsbidrag utbetalas efter ansökan från Migrationsverket för överförmyndarnas arvode och omna för gode män under asyltiden och för 30 dagar efter PUT. För tid efter PUT utbetalas utan anfordran 30 tkr per barn som en schablonersättning. Dessa ska täcka godman och vissa sociala. Bidraget går till den kommun som enligt SoL anses vara placeringskommun. Handläggnings för EKB beräknar Uddevalla utefter Migrationsverkets riktlinjer ligga på 7642 kr per barn kr av de kr som betalas ut bör tillfalla Överförmyndaren. Riktlinjer för detta finns inför. Vad gäller övrig godmansverksamhet är inte granskningarna för 2016 färdiggranskade, bedömningen är att det kan bli ett mindre överskott vid årets slut, då alla sammanställningar är färdiggranskade. Detta på grund av att Samverkande Överförmyndare i Uddevalla granskar hårdare och effekten av detta börjar visa sig. Delårsbokslut 07 5(43)

6 Valnämnd Resultaträkning Aktuell budget Utfall Budget Beskrivning Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Kommunerna har det fulla ansvaret för genomförande av allmänna val till riksdag, landsting, kommunfullmäktige och EU-parlamentet. För detta får kommunerna ett anpassat statsbidrag. Inga val är planerade för detta år. Analys verksamhet Inga val kommer att hållas under. Analys ekonomi Verksamheten beräknas hålla budget. Delårsbokslut 07 6(43)

7 Kommunstyrelse Resultaträkning Ordf. Tommy W Johansson Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Kommunstyrelsen består av elva ledamöter och är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan. Kommunstyrelsen ska leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter enligt fullmäktiges riktlinjer och övriga styrdokument och ha uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Styrelsen ska också bereda ärenden till fullmäktige. Kommunstyrelsen i Mellerud är även teknisk nämnd. Kommunstyrelsen ska ha uppsikt över övriga nämnders och kommunala organs verksamhet, över de kommunala bolagen, samt över de kommunalförbund, med mera, som kommunen är medlem i. Kommunstyrelsen har ett arbetsutskott, tillika ekonomiutskott, personalutskott, förhandlingsdelegation samt trafik- och krisledningsnämnd. Verksamheten bedrivs i två förvaltningar. Kommunstyrelsens administrativa förvaltning samt Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsförvaltningen Analys måluppfyllelse Analys redovisas i respektive förvaltning. Analys verksamhet Vakanser på kommun- och personalchefstjänsten påverkar verksamheten. Prioritering av de "viktigaste" uppgifterna är nödvändigt. Förutom den ordinarie verksamheten inom Samhällsbyggnadsförvaltningen är det väldigt många projekt på gång både i de kommunala verksamheterna och i den taxefinansierade. Arbetsbelastning är stor inom hela förvaltningen framför allt beroende av alla projekt. Analys ekonomi Prognosen för kommunstyrelsens förvaltningar framgår av förvaltningarnas redovisning. Prognosen för kommunstyrelsens medel till förfogande är beräknad utifrån att inga ytterligare beslut kommer att fattas. Delårsbokslutet är periodiserat utifrån en rimlig nivå. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder presenteras eftersom prognosen visar på ett överskott. Verksamheten bedrivs i planerad Delårsbokslut 07 7(43)

8 omfattning, de ekonomiska avvikelserna är i huvudsak orsakade av att medel för oförutsett inte är förbrukade. Framtid I avvaktan på nya chefer behöver vi fundera på arbetsfördelning och arbetsuppgifter, t.ex vad vill kommunstyrelsen uppnå med marknadsföring. Styrelsen och förvaltningarna kan också fundera på hur stödfunktioner ska hanteras, ska vi ha gemensamma stödfunktioner eller ska varje förvaltning bygga upp egna? Ny kommunallag, ny förvaltningslag, ny styrmodell mm kräver utbildning och dialog. Den största utmaningen vi står inför är att alla nysvenskar ska komma in i vårt samhälle och leva ett gott liv här, vilket innebär att alla ska ha en möjlighet till egenförsörjning. Delårsbokslut 07 8(43)

9 Kommunstyrelseförvaltningen Resultaträkning T.f. Kommunchef Björn Lindquist Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Den administrativa förvaltningen leds av kommunchefen och direkt underställda är stab som innehåller kommunövergripande enheter för ekonomi, personal, kansli, it och arbetsmarknadsfrågor. Kommunchefen ansvarar även för miljö och hälsosamordning, Rådahallen, Medborgarkontor, turistfrågor, näringslivsfrågor samt plan- och byggenheten. Näringslivsfrämjande åtgärder bedrivs i samverkan med många olika parter såsom: Kommunalförbundet Fyrbodal, MellerudsNavet och Näringslivsrådet. Näringslivsansvarig med marknadsföringsansvar är näringslivssamordnare 50 procent av sin tjänst. Det är viktigt att ge möjligheter för företag att starta och utvecklas i Mellerud. Nära dialog sker med företagare och köpmän. Kommunen har överlåtit ansvaret för miljöverksamheten till Dalslandskommunernas Miljö- och energiförbund. Miljöverksamheten regleras till en stor del av miljöbalken som styr tillsynsarbetet och upplysningsverksamheten inom naturvård samt strandskydd, miljöskydd, hälsoskydd, täkter, förorenad mark, kemikalieanvändning, avfall med mera. Övrig tillsyn styrs av livsmedels och djurskyddslagstiftning. Miljöstrategiskt arbete är det miljöarbete som inte är lagreglerat myndighetsarbete. Kommunstyrelsen bestämmer inriktning och mål för miljöstrategens arbete. Miljöstrategen är anställd av Dalslandskommunernas Miljö- och energiförbund men arbetar på uppdrag av Melleruds kommunstyrelse. Delårsbokslut 07 9(43)

10 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen PTS. Andel hushåll i kommunen Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud-Karlstad Att stärka krisberedskapsförmågan Deltagande i planering, genomförande och utvärdering av RIS. Planering för samhällsviktig verksamhet Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal nyanlända med försörjningsstöd Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. Melleruds kommun ska erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Antal reviderade översiktsplaner Antal nystartade företag Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Attraktiv arbetsgivare Orsak till avslut Personalomsättning Melleruds kommun ska erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor Antal tobakskonsumerande ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. Antal besökare på ungdomshuset Stinsen Antal deltagande seniorer på friskvårdssatsningar Melleruds kommun ska vara en offensiv kommun, som står för nytänkande, och som uppmuntrar till och stödjer kreativitet Att utveckla dialogen mellan politiker och tjänstemän Att aktualisera kommunens planer, policy och reglementen. Antal aktualiserade planer. Analys måluppfyllelse Översynen av Översiktsplanen har rivstartat en mängd arbetsgrupper och arbetsplaner, dialogmöten mm är i full gång. Detta arbete är en prioriterad uppgift för hela kommunförvaltningen. Arbetet leds av en inhyrd konsult. Det är fortfarande brister i vår rapportering och analys av måluppfyllelse. Delårsbokslut 07 10(43)

11 Analys verksamhet Alla verksamheter löper på enligt plan. Tjänsten som näringsutvecklare med marknadsföringsansvar är nu tillsatt. Det är en satsning på att utveckla samarbete mellan näringslivet och kommunen i och med att ansvaret för både Rådahallen och Dalslands Center har lagts på andra ansvariga och mer tid har skapats för samarbetet. Arbete med att rekrytera ny kommunchef pågår enligt plan. Den nyrekryterade kommunchefen ska ges möjlighet att besluta om rekrytering av personalchef. Rekrytering av nämndssekreterare/registrator till byggnadsnämndens kansli har slutförts på ett bra sätt genom att anställa Frida Norenby. Den vakanta kommunchefstjänsten har aktualiserat ett behov av att se över kommunens planering och försäljning av industrimark. Ett projekt har påbörjats för att se över hela ledet från identifiering av markområden till tecknande av köpeavtal. Projektet berör flera förvaltningar. Behovet av detaljplaner är stort, det pågår framtagande av ett flertal nya samt översyn av gamla planer. Konsultinsatsen för detta ändamål kommer att utökas. Planarbetet är en strategisk fråga och ansvaret åligger Kommunstyrelsen, ett väl utvecklat planarbete underlättar för myndighetsutövningen där ansvaret åligger Byggnadsnämnden. Analys ekonomi Under detta ansvar finns de medel som kommunstyrelsen har till förfogande 3,3 mnkr. Hittills har kommunstyrelsen beslutat att använd pengarna till: Belopp Beslut Stöd till Kanalmuseet Rätt till heltid Högst ny översiktsplan Nils Ericsson utställning avser och 2018, 150 tkr/år MLD Golfklubb -2019, budget Konstmuseet Upperud, 120 tkr/år Förprojektering kv Ugglan 50 % DVVJ FixarMalte Skyltar Håverud Det innebär att det ofördelade utrymmet uppgår till 1,3 mnkr. Dessutom finns en del extra medel för oförutsedda utgifter där det kan uppstå ett överskott. Sammantaget beräknas Kommunstyrelsens administrativa förvaltnings överskott uppgå till 2,4 Mnkr. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder presenteras eftersom enheterna följer planerad budget. Framtid Två chefstjänster saknas i förvaltningen, rekrytering pågår. En ny styr- och ledningsplan ska tas i kommunfullmäktige under hösten, därefter krävs det ett stort förankringsarbete. Reglementet för internkontroll ska revideras och förvaltningen har tagit fram ett förslag på arbetsmodell för nämndernas arbete med att få en fungerande internkontroll. Förslaget lämnas ut på remiss till nämnderna. Därefter följer utbildning och metodstöd. Vid årsskiftet träder en ny kommunallag ikraft, i mitten av september kallas politiker och tjänstemän till en utbildning. Nästa vår är det dags att utbilda i en ny förvaltningslag. Den nya tjänsten som controller tillsattes i början av januari i år. Det innebär att det finns ytterligare möjligheter att analysera kommunens olika verksamheter för att kunna erbjuda en ökad kvalitet. I kommande delårsbokslut presenteras kvalitetssäkrade nyckeltal för jämförelse av kvalité. Det är ett första steg i att mer aktivt koppla förbrukning av ekonomiska resurser med verksamhetens omfattning och kvalité. Det kommer att bli bra. Delårsbokslut 07 11(43)

12 Verksamhetsutvecklare Resultaträkning Verksamhetsutvecklare Mario Vasquez Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Ansvar 2110 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling Medborgarkontoret Turismverksamhet samt Dalslands Center. Stöd till studieorganisationer, Aktivitetsbidrag och drift- och hyresbidrag. Färdtjänst/Riksfärdtjänst Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen Antal pendlare (Tåg) Mellerud-GBG, Mellerud-Karlstad Att stärka krisberedskapsförmågan Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal nyanlända med försörjningsstöd Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Analys måluppfyllelse Nämndsmål: Att stärka infrastrukturen Nyckeltal: Antal tågpendlare in och ut från Mellerud Västrafik kommer att ändra registrerade biljettköp och månadskort för att främja en mer noggrann statistik över tågpendlare. Melleruds kommuns nyckeltal kommer att anpassas så att de stämmer överens med Västrafiks nyckeltal. Uppdatering inom kort. Analys verksamhet Vad har blivit gjort? Delårsbokslut 07 12(43)

13 Turistverksamheten har inlett arbetet kring Dalsland Centers säsongsöppning. Fokusen har lagts på annonsering, aktiviteter och utställningar. Det kommer även att anställas en projektledare som ska arbeta med Dalslands kanals 150 års jubileum. Verksamhetsutvecklaren har arbetet med kommunens Styr- och ledningsmodell, RIS, SKL projekt: Arbete mot hot och hat mot förtroendevalda, samt SKL projekt: Resultatstyrning. Medborgarkontoret med kringliggande verksamheter har fullföljt sitt uppdrag enligt rådande bestämmelser. Bemanningen har även utökats till tre heltidstjänster. Vad hade jag tänkt göra? Turistverksamhets kommer att utvidga sin strategi för annonsering och arbetet med besöksnäringen. Ett flertal aktiviteter och utställningar är planerade inför. Projektarbetet med Dalslands kanal 150 år jubileum har påbörjats. Verksamhetsutvecklaren kommer att fortsätta att arbeta med kommunens styr- och ledningsmodell samt utvidga centrala funktioner. Verksamhetsutvecklaren kommer även att inleda ett projekt krig arbetet mot väldbejakande extremism. Analys ekonomi Inga större avvikelser har påträffats i samband med delårsbokslutet. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder kommer att göras. Framtid Dalslands kanal 150 års jubileum 2018 kommer att kräva en rad resurser som idag inte är finansierade. En tydligare bild kommer att presenteras under maj. Större avvikelser i Färd/Riksfärdtjänst kan förekomma under. Ny kommunallag kommer att gälla från och med 1 januari Ny förvaltningslag kommer att gälla från och med 1 juli Delårsbokslut 07 13(43)

14 Ekonomienhet Resultaträkning Ekonomichef Björn Lindquist Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Ekonomienheten har hand om kommunens likviditet, krav verksamhet, leverantörs- och kundfakturor samt service, rådgivning och stöd till övriga förvaltningar. Här finns även kommunens centrala kassafunktion som behandlar samtliga flöden av in- och utbetalningar. Enheten är ansvarig för kommunens redovisning och beredning av årsbudget, prognoser, delårsbokslut samt årsredovisning och arbetar med övergripande strategiska ekonomi- och finansieringsfrågor samt den centrala processen för ekonomi- och verksamhetsstyrning. Ekonomiavdelningen ansvarar för kommunens låneportfölj och kort- och långsiktig likviditetsplanering. Enheten har även en roll vid samordning av förvaltningsövergripande upphandlingar. Analys verksamhet Den löpande verksamheten fungerar bra. Upphandling av nytt ekonomisystem pågår. Upphandling av e- faktura hantering är avslutad och innebär att en ny leverantör får i uppdrag att hjälpa oss att öka antalet e-fakturor, målet är att 50% av fakturorna ska vara elektroniska inom ett år. Kravet på e-fakturor kommer att vara lagstadgat En första introduktion inför övertagandet av ekonomiadministrationen för kommunalförbundet har genomförts. Dals-Ed och Melleruds ekonomienheter samarbetar med framtagandet av delårsbokslutet per 31 juli. En av våra medarbetare kommer att vara föräldraledig under hösten, enheten har rekryterat en vikarie. Ett av enhetens arbetsrum har sanerats från skadlig miljöpåverkan. Arbetsrummet är nu fritt från skadliga ämnen. Den Dalslandsgemensamma upphandlingsorganisationen har upphört, en av de två gemensamma upphandlarna har slutat och den andre är nu anställd i Dals Eds kommun. Dals Ed säljer kommungemensamma upphandlingstjänster till Dalslandskommunerna. På vilket sätt Melleruds kommun i fortsättningen ska hantera upphandling, inköp och avtalsuppföljning är oklart. Analys ekonomi Det finns förnärvarande inget som tyder på att det ska bli någon ekonomisk avvikelse. Delårsbokslut 07 14(43)

15 Åtgärder för att komma i balans Enhetens verksamhet och ekonomi är i balans. Framtid Den nya tjänsten som Controller innebär att vi nu på ett mer strukturerat sätt kan arbeta med att koppla ekonomi, effektivitet och kvalité, det sker på flera områden, dels RS - räkenskapssammandraget, dels Kkik - Kommunens kvalité i korthet och dels genom framtagning av nya fördelningsmodeller. I delårsbokslutet återfinns en redovisning av ett antal kvalitetsmått där det är möjligt att ta del av Melleruds kommuns kvalité jämfört med andra kommuner. Delårsbokslut 07 15(43)

16 Administrativ chef Resultaträkning Administrativ chef Torbjörn Svedung Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Administrativa enheten bedriver stödverksamhet inåt i organisationen. Verksamhetsstödet består bl.a. av IT teknisk support, IT drift, posthantering, tryckeri, städ, vaktmästeri, arkiv, samt webb- och digitaliseringsstöd. Arbetsmarknadsenhetens verksamhet syfte är att bidra till att sysselsättningen och begränsa arbetslösheten i kommunen. Enheten stödjer också kommuners övriga verksamheter vid praktikmottagande och administration av olika anställningsstöd. Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen Att stärka krisberedskapsförmågan PTS. Andel hushåll i kommunen Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Analys måluppfyllelse Arbetsmarknadsenheten Under våren och sommaren har AME tagit emot 239 nya arbetssökande och 136 har lämnat. Totalt hade AME kontakt med 618 personer under första halvåret år, varav 65 var anställda med olika former av anställningsstöd. AME.s resultat har bidragit till KF-målet "Att utveckla ett hållbart samhälle". 618 arbetssökande kommuninvånare har på ett eller annat sätt fått stöd att komma närmare ett arbete eller annan långsiktigt sysselsättning. Administrativa enheten Delårsbokslut 07 16(43)

17 Enhetens verksamheter jobbar främst som supportverksamhet för övriga kommunala verksamheter. Genom sitt arbete att stötta, underlättar Administrativa enheten för att övriga kommunala verksamheter ska kunna nå sina mål och på detta sätt bidrar Administrativa enheten till samtliga KF-målen. En utåtriktad aktivitet har varit att stödja de så kallade fiberföreningarna. Kommunen hade en fiberlots anställd fram till och med våren. Alla föreningar är på gång eller i stort sett färdiga med byggandet av sina fibernät. Fiberlotsrollen har bidragit till KF-målet "Att utveckla ett hållbart samhälle". Analys verksamhet Arbetsmarknadsenheten Enheten har bedrivit verksamheten i enlighet med plan. Då enheten har ett agilt förhållningssätt i sitt arbete har aktiviteterna anpassats efter behov. Projektet "Arbetslivsintegrerad integration" fick något försenad start, vilket gör att hela projektet skjuts framåt tidsmässigt. Administrativa enheten Enheten har i stort bedrivit verksamheten i enlighet med plan. Upphandling av nytt printeravtal har blivit försenat. Vilket lett till att vissa temporära lösningar fått göras för att tillfredsställa kommunens verksamheters behov av printers. Nytt printeravtal räknas träda i kraft till årsskiftet /2018. Analys ekonomi Arbetsmarknadsenheten Enheten håller budget. I halvårsbokslutet redovisas ett större överskott. Detta beror på att projektet "Arbetsintegrerad integration" redovisas i sin helhet. Projektet fortsätter under hösten. Administrativa enheten Enheten håller budget och kommer troligen redovisa ett visst överskott vid årets slut då vissa planerade blivit lägre än planerat. I halvårsbokslutet redovisas ett större överskott. Detta beror på na kommer först till hösten. Åtgärder för att komma i balans I dagsläget tyder allt på att enheterna kommer hantera all verksamhet inom budgetram. Framtid Arbetsmarknadsenheten Med utgångspunkt i hur arbetsmarknaden ser ut i Mellerud är AME.s analys att kommunen behöver satsa på frågor som stöttar nyföretagandet, då det är där som möjligheterna till egenförsörjning kommer öppnas för stora grupper inom kommunen. Det är allt ifrån så kallade sociala kooperativ, till enmans och större företag. Kostnader i samband med en sådan här satsning finns inte med i nuvarande budget. Administrativa enheten börjar den nya datasäkerhetsförordningen att gälla. Då det är högst troligt att offentliga myndigheter kommer omfattas av vite om man brister i att följa förordningen. Därför behöver kommunen gå igenom samtlig hantering av information och då särskilt beakta personuppgifter. Detta är ett omfattande arbete och som berör samtliga anställda i kommunen. Här kommer vi behöva ta in konsult stöd för att hinna göra arbetet i tid. Vilket idag det inte finns kostnadstäckning för inom någon förvaltning. Delårsbokslut 07 17(43)

18 Personalenhet Resultaträkning T.f. HR-chef Björn Lindquist Aktuell budget Utfall Budget Beskrivning Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Personalenheten ska aktivt bidra till att Melleruds kommun kan vidareutveckla sin ställning som en attraktiv arbetsgivare som kan bedriva verksamhet av högsta kvalitet. Personalenheten bidrar till det genom ett effektivt, strategiskt och operativt stöd till verksamheten framförallt i frågor som omfattar processerna: attrahera, rekrytera och introducera personal behålla, motivera och utveckla personal avveckla personal Personalenheten ska även bidra till att skapa förutsättningar för kommunen att erbjuda de anställda en god arbetsmiljö och lika villkor. Enhetens specialiststöd är övergripande, samordnande och utvecklande i fullgörandet av uppdraget att ha ett funktionellt personalstrategiskt och personaladministrativt ansvar. Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Attraktiv arbetsgivare Orsak till avslut Personalomsättning Analys måluppfyllelse Kommunfullmäktiges mål är att göra Melleruds kommun till en attraktiv arbetsgivare. För att redovisa detta har två nyckeltal tagits fram, dessa nyckeltal skall mäta omsättning på personal samt orsak till uppsägning/avslut av anställningen. Mätningen baseras enbart på tillsvidareanställningar. Personalomsättningen visar vid delårsbokslutet att det under perioden ( tom ) har anställts 37 personer och 49 personer har avslutat sin anställning. Vi har i dagsläget ett större utflöde än inflöde. Vid årets slut är våra förhoppningar att personalrörligheten skall vara lägre än 2016 års personalekonomiska redovisning där Melleruds Kommun hade 205 nyanställda och 147 avslutade anställningar. Delårsbokslut 07 18(43)

19 Delårsbokslutet visar att anledningen till de avslutade anställningarna är att 11 medarbetare har valt att gå i pension och 38 medarbetare sagt upp sig på egen begäran. Av de som valt att avsluta sin anställning på egen begäran har 4 personer fått anställning i annan kommun. Definitionen av att vara en attraktiv arbetsgivare måste kunna vara att lyckas bibehålla medarbetare i organisationen. En viss rörlighet får bedömas som normalt. Viktigt att fortsättningsvis bevaka om andelen medarbetare som börjar i andra kommuner ökar. Fördelning av de som valt att gå på egen begäran är följande: en medarbetare väljer att lämna kommunstyrelseförvaltning, sjutton medarbetare väljer att lämna socialförvaltningen, sex medarbetare väljer att lämna kultur- och utbildningsförvaltningen och en medarbetare väljer att lämna samhällsbyggnadsförvaltningen. Analys verksamhet En konsult har hyrts 3 dagar i veckan för ledning av enheten, ledning av projekt - delegering av arbetsmiljöansvar och "heltidsprojektet". I arbetsuppgifterna ligger även att i mån av tid hantera HR-frågor från verksamheterna. Det nya flextidsavtalet träder i kraft den 1:a september, "Medvind" är nu anpassat till regelverket. Under hösten påbörjas lönekartläggning med ett nytt hjälpmedel. Analys ekonomi HR - och löneavdelningen kommer att hålla verksamheten inom tilldelad ram. Det har tidigare framförts behov av en förstärkning för att jobba extra med rekryteringsfrågor redan från innevarande år - denna insats kommer vi p.g.a. rådande personalsituation att avvakta med till nästa budgetår. Enheten har ett överskott för facklig verksamhet, detta kan snabbt förändras. Åtgärder för att komma i balans Ekonomin är i balans. Verksamhetens innehåll och omfattning utvecklas ständigt. Framtid Att utveckla rutiner och hjälpmedel som kan stödja kommunens chefer är en viktig utvecklingsfråga. Kunskap och stöd i arbetsmiljöfrågor är ett sådant exempel. Att göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare för att underlätta rekrytering i bristyrken är viktigt. Delårsbokslut 07 19(43)

20 Kommunutveckling Resultaträkning Näringslivsansvarig med marknadsföringsansvar Jenni Hagman Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Den nya tjänsten som tillsattes i januari tituleras näringsansvarig med marknadsföringsansvar. Den nya tjänsten är tillsatt och Jenni Hagman började den 24 april. Näringslivschefen är även ansvarig för att stimulera och utveckla näringslivet. Utvecklingen ska drivas på ett sådant sätt att man verkar för en hållbar utveckling och hög kvalitet på de tjänster och den service kommunen tillhandahåller. Som verktyg för genomförande finns Näringslivsplanen med tillhörande aktivitetsplan vars resultat redovisas för allmänheten en gång i halvåret ( arbete/). Det nya i tjänsten är att näringslivsansvarig också är ansvarig för marknadsföring både externt och internt. Det är viktigt att kommunen riktar sin marknadsföring så att Mellerud upplevs positivt. Som verktyg för genomförande finns Marknadsföringsplanen med tillhörande aktivitetsplan vars resultat redovisas för allmänheten en gång i halvåret ( arbete/). Delårsbokslut 07 20(43)

21 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att stärka infrastrukturen Att stärka krisberedskapsförmågan Att utöka andelen etableringar av nyinflyttade Antal inflyttade personer från Holland Att utöka samarbetet mellan skola, vuxenutbildning och näringsliv. Antal elever som påbörjar en utbildning inom ett bristarbetsområde. Melleruds kommun ska erbjuda företag gynnsamma förutsättningar för etablering och tillväxt Att utveckla kommunens attraktivitet Att revidera översiktsplanen. Att utöka marknadsföringen av kommunen Antal nystartade företag Sammanfattande omdöme på företagsklimatet i kommunen Analys måluppfyllelse Inflyttande ifrån Holland: Ingen har ännu flyttat hit under som resultat av emigreringsmässan. Det har varit flera familjer på besök här under våren som är intresserad av att flytta hit. Simone Djurema är anställd på timmar för att ta hand om de som vill komma hit och hjälpa dem att få kontakter för att få jobb. Antal elever som påbörjar utbildning inom lärlingsprogrammen (bristområden): Denna siffra kan vi få först till hösten när programmen påbörjas. Antal nystartade företag: I skrivande stund i mitten på juni är det 25st nystartade företag (källa: Bolagsverket) i år så vi är knappt halvvägs. Det har dock inte funnits något aktivt arbete för nyföretagande i år då tjänsten varit vakant så resultatet kunde varit högre. Bedömning ifrån företagen: Vårt resultat är 3.48 vilket anses som godtagbart. Vi har gått ned lite ifrån förra året (3.67) men vi har inte genomfört lika mycket aktiviteter som vi hade kunnat göra med en besatt tjänst. Analys verksamhet Marknadsföring: Emigrantmässa i Holland och Bo-mässa i Vänersborg är genomförda med god uppslutning av barnfamiljer i montrarna. Personal från Dalsland Center och Rådahallen hjälpte till i montrarna. I Holland var vårt mål att få folk att flytta till Mellerud. Vi fick ett antal person som väldigt intresserade, bland annat några läkare. I Vänersborg på Bo-mässan var inriktning mer åt att marknadsföra Mellerud som turistort. Plockat upp arbetet med en platslogotype men beslutat att avvakta med lansering och göra det ihop med profilprogrammet Fått beslut om att ta fram nytt profilprogram samt layout på hemsida och nytt material Anlitat en fotograf för att köpa in bra bilder att använda i vårt marknadsmaterial, hemsida osv Delårsbokslut 07 21(43)

22 Näringsliv: Näringslivskontakterna har varit något begränsat beroende på att tjänsten som näringslivsansvarig varit vakant. Det som gjorts sedan Jenni Hagman började: 19 företagsbesök Hanterat 8 etableringsförfrågningar Ett antal företag vill bygga till eller bygga nytt där vi jobbat tillsammans med plan & bygg samt samhällsbyggnad för att få till en gemensam information och samarbete med företagen Nystarts möte för Näringslivsrådet där representanter ifrån kommunen och näringslivet diskuterar nya idéer och samarbeten för att utveckla kommunen Knutit kontakter med andra organisationer för samarbeten för att förbättra näringslivet ex Position Väst, Fyrbodal kommunalförbund och Business Sweden Börjat mappa vad som är gjort i Näringslivsplanen och vad som behöver göras Som kassör i Navet har hanterat alla inkommande fakturor samt skapat och distribuerat en enkät till alla medlemmar för att få in underlag för beslut om aktiviteter i Navet samt dess framtid Analys ekonomi Verksamheten beräknas ge ett överskott på 276 tkr. Detta p.g.a. posten varit vakant i nästan 5 månader och ingen lön därför betalats ut. Åtgärder för att komma i balans Inga åtgärder krävs, eftersom verksamheten beräknas ge ett överskott. Framtid Vi har ett mål att Melleruds kommun ska öka marknadsföringen. Det finns 359 tkr kvar av den miljon kronor som avsattes för ett projekt för något år sedan. Arbetet med nytt profilprogram samt material kommer tas ifrån de 359 tkr som finns avsatta för marknadsföringsprojekt. Däremot när det arbetet är gjort kommer det behövas avsättas medel för att öka marknadsföringen från och med Grova planer/förslag för 2018 samt : Hollandsmässa ca :- (borde kunna tas ifrån marknadsföringspengarna och bokas på ) Profilprogram ca :- (marknadsföringspengarna som bokas på ) Förbättrad skyltning till Centrum samt skyltning företag på Västerråda ca :- Profilera företagstomter för etableringar ca :- Förenkla Helt Enkelt :- + konferenslokaler, mat, fika (ev kan projektet subventionera :-) Annonsering, köp av marknadsmaterial mm har varit "standard" senaste åren på :- (har legat på verksamhet 2200) Delårsbokslut 07 22(43)

23 Rådahallen Resultaträkning Enhetschef Catharina Åbom-Häll Delår Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Rådahallen bedriver café, bad, friskvård, idrott och evenemang. Personalen består av 12 fast anställda och ca 5 timanställda. Analys verksamhet Vi kommer att ha en utbyggnad av sporthallen framåt hösten/vintern. Det kommer att medföra mer för personal. En uppgradering av kassasystemet kommer att göras under året, som kommer att påverka vår budget. Analys ekonomi I delårsbokslutet visar Rådahallen ett underskott på -380 tkr. Efter analysering så är det inget underskott utan avvikelsen beror på en felberäknad budgetnyckel. Bedömningen för prognos 2 är att budget kommer att hållas. Utbyggnaden på sporthallen kommer att påverka vår personalbudget genom att det blir mer städtimmar i de nya lokalerna. Vi kommer att uppgradera vårt kassasystem i slutet av året. Personalen har genomfört en kurs under våren i "Hot och Våld" för att bli tryggare i bemötandet av personer som uppträder aggressivt eller är påverkade. Åtgärder för att komma i balans Inget behov av åtgärder finns. Framtid Vi ser ett behov av öka besöksantalet sommartid i badet. Ett förslag är att bygga en terrass med solstolar och bord. I anslutning till detta vill vi ha två badtunnor som även ska kunna användas vintertid. Det är viktigt att man hittar lösningar för att förnya och utveckla verksamheten så att vi kan behålla eller öka vår besöksnivå. Delårsbokslut 07 23(43)

24 Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultaträkning Förvaltningschef Magnus Olsson Beskrivning Aktuell budget Utfall Budget Prognos prognos Intäkter Personal Löpande Sa Resultat Verksamhetsbeskrivning Förvaltningschef och ansvarig för förvaltningen är Magnus Olsson. Kommunstyrelsens Samhällsbyggnadsförvaltning utför service till kommunens invånare, kommunala förvaltningar, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Verksamhetsområden är fastighet, parkskötsel, förrådsverksamhet, underhåll och nybyggnation av gator, vatten och avlopp, kost- och lokalvårdsverksamhet, renhållning och fjärrvärme. Verksamhetsområdena vatten och avlopp, renhållning samt fjärrvärme är affärsdrivande verksamheter och särredovisas även i en egen resultattabell. Administrationen - Förvaltningschef Magnus Olsson. Förvaltningens administrativa funktion utför service åt förvaltningens övriga enheter, Kommunstyrelsekontoret samt kommunens medborgare. Inom administration ligger övergripande funktioner såsom diariehantering, ekonomi, vägbidrag och gemensam infrastruktur. Här finns även en projektingenjör samt upphandlingskompetens. Fastighetsenheten - Fastighetschef Peter Mossberg Fastighetsenheten driver och förvaltar alla kommunens egna fastigheter som nyttjas av förvaltningarna eller hyrs ut externt. Fastighetsenheten ansvarar för all mark som ägs av Melleruds kommun. Fritidsanläggningar samt driftsbidrag till föreningar hanteras också av fastighetsenheten. Fastighetsbeståndet består av ca kvm med fördelningen 25% Socialförvaltningen, 38% Kultur- och utbildningsnämnden, 17% Kommunstyrelsen, 15% externa/övriga hyresgäster, 4% Föreningar samt 1 % ej uthyrningsbara objekt. Vi har renoverat Tingshuset sedan augusti och detta togs i bruk i april. Från 1 januari ingår Sunnanå Hamn under fastighetsenheten. Bostadsanpassning för privat personer handläggs också av fastighetsenheten. Gatu- och Parkenheten - Gatu- och Parkchef Lorentz Norberg Gatuenhetens ansvarsområden är gator, skyltning och vinterväghållning. Gatuenheten utför projekt samt underhållsarbeten tillsammans med andra enheter. Parkenheten tillhandahåller specialistkunskap inom grönytesektorn samt deltar i aktiviteter som marknadsför Melleruds kommun och bidrar till en attraktiv kommun att vistas, arbeta och bo i. Verksamheten omfattar gräsklippning, busk- och rabattskötsel, trädplantering, snöröjning på alla kommunala gator samt gång- och cykelvägar, offentlig belysning, underhåll av lekplatser samt skötsel av fyra kommunala badplatser. Serviceenheten - Servicechef Martin Zetterström Serviceenheten inrymmer kost, lokalvård och kontorsvaktmästeri och har 47 tillsvidareanställda och ca 15 timanställda. Våra produktionskök har hög standard och är i mycket bra skick. Lokalvården städar idag ca m² i kommunens lokaler. Moderna metoder används t ex miljövänliga rengöringsmedel. I kommunen finns för närvarande 4 produktionskök. Kommunens livsmedelspolicy samt måltidspolicy följs och vi markerar ursprungsland för kött och fågelprodukter samt fiskrätter enligt godkända vatten och fiskemetoder från hållbart bestånd (MSC) på våra matsedlar. Kommunens skolmatsedlar finns som en ap- Delårsbokslut 07 24(43)

25 plikation i mobiltelefon. Tillsammans med Dalslandskommunerna och Säffle kommun har ett kostdatasystem införts. Datasystemet går under namnet "Matilda". Enheten Förråd och service - Enhetschef Patrik Tellander Enheten Förråd och Service ansvarar för kommunens förrådsverksamhet, verkstad, bilpool, maskinpool, offentlig renhållning, leasingbilar, motionsspår samt skogsbruk. Inom förråd och Service ingår ansvar för administrativa sysslor som tillstånd för LTF, torghandel, uteserveringar, administration av skrotbilar, administration kring praktikanter och bidragsanställda mm. I verksamheten ingår även servicelaget som är en resurs till andra verksamheter samtidigt som det ger en möjlighet för personer med särskilda behov att komma in på arbetsmarknaden. Denna enhet är ny från 1 januari i år då detta har brutits loss från Gata/Park som blivit en egen enhet. Verksamheterna Vatten och avlopp (VA), Renhållning samt Fjärrvärme betraktas som affärsverksamheter och redovisas därför också i en egen tabell. Till skillnad från övrig kommunal förvaltning ska dessa helt finansieras av avgifter från brukarna. Det innebär att verksamheternas ackumulerade resultat blir en andel av kommunens eget kapital, d v s en fordran eller en skuld för skattekollektivet. Därför särredovisas affärsverksamheten. Renhållningsenheten - Renhållningschef Patrik Tellander Renhållningen ansvarar för kommunens hämtning och omhändertagande av hushållsavfall där även slamsugning av enskilda avlopp ingår. Verksamheten är en affärsverksamhet och särredovisas. I Melleruds kommun finns Hunnebyns avfallsanläggning som är kommunens återvinningscentral och mottagningsstation för hushållens grov- och farliga avfall. Allt avfall som kommer in till Hunnebyn transporteras ut från anläggningen för behandling. Inget hushållsavfall tas emot. Hämtning av hushållsavfall och slamsugning sker av gemensamt upphandlad entreprenör med kommunerna Dals Ed, Färgelanda och Bengtsfors. Hushållsavfallet fraktas efter insamling direkt till Trollhättan för behandling. I kommunen finns sju återvinningsstationer som ägs av FTI (Förpacknings och tidningsinsamlingen). VA-enheten - VA-chef Anders Broberg Verksamhetens uppgift är att försörja de delar i kommunen som har kommunalt vatten och avlopp med dricksvatten av god kvalité samt en avloppsrening som uppfyller myndigheternas krav. För detta ändamål finns tre vattenverk, tre reningsverk, 43 avloppspumpstationer samt 23 LTA-pumpstationer för enskilda fastigheter i kommunen. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Fjärrvärmeenheten - Fjärrvärmechef Peter Mossberg Kommunen har fem mindre fjärrvärmeverk som producerar fjärrvärme till delar av kommunens fastigheter, Melleruds Bostäders fastigheter och privata fastigheter. Två heltidsanställda tekniker sköter om våra anläggningar. Utöver detta ansvarar dessa även för värme och ventilation i alla kommunala fastigheter. Enheten är en affärsdrivande verksamhet och särredovisas. Särredovisning affärsverksamhet Beskrivning Aktuell budget Utfall juli Budget juli juli Prognos else prognos Intäkter Summa intäkter Personal Löpande Summa Resultat Delårsbokslut 07 25(43)

26 Inriktningsmål och analys Inriktningsmål KF mål Nämndmål Nyckeltal Melleruds kommun ska alltid sätta medborgaren i centrum Att utveckla ett hållbart samhälle Att öka andelen förnybar energi Andelen % av olja och el ska minska Utredning och projektering för minskning av olja och el för uppvärmning ska vara färdigställt Melleruds kommun ska erbjuda god livskvalité Att främja en jämlik och jämställd hälsa Att främja goda livsvillkor. Andel ovidkommande vatten ska minska VA plan ska finnas Att starta byggandet av ett särskilt boende. Produktionsstart av särskilt boende. Att upphandla entreprenör för att bygga ett särskilt boende. Ram-handling framtagen. Upphandling av entreprenör klar. Analys måluppfyllelse Fjärrvärmenät öster om järnväg i Mellerud pågår enligt plan. Beräknas att tas i drift okt-nov. Arbete med ovidkommande vatten går inte enligt plan. Med dagens bemanning och arbetssätt kommer vi inte att nå Länsstyrelsens krav. Projekten är tidskrävande och mycket arbete måste läggas ner på utredning och kontakter med fastighetsägare. Analys måste göras under hösten för att se vad för åtgärder vi skall göra för att kunna öka arbetstakten. Arbetet med VA-plan löper på. Tidplanen har försenats pga. andra prioriteringar. Målet är att ha ett resultat i december. Byte av värmekälla på Karolinerskolan pågår. Beslut har tagits att man väljer lösning med pelletspanna enbart för Karolinerskolan. Ansökan om medel från klimatklivet är beviljad. Upphandling av entreprenör pågår. Installation beräknas vara klart i november. Programhandling för särskilt boende på Ängenäs är klart. Upphandling av utökad samverkan (partnering) är klar. Nu väntar vi på att få en godkänd detaljplan att arbeta utefter. Analys verksamhet Administrationen Administrationen har hög belastning på ärenden. Arbetet med att få till upphandlingar löper på bra. Detta har resulterat i flera avrop från konsultmäklare samt många övriga upphandlingar. Den nya organisationen med ny Gata/Park chef fungerar bra. Fortfarande är det mycket att styra upp men det känns att vi är på rätt spår. Resultatet på medarbetarenkäten som gjordes innan sommaren visar på mycket fint resultat. Här sticker samhällsbyggnadsförvaltningen ut positivt i de flesta resultat, vilket visar att vår tanke att driva förvaltningen är framgångsrik. Efter att kommunchefen slutat har många nya arbetsuppgifter med detaljplanefrågor och försäljningar av mark lagts på förvaltningen. Detta är ganska tidskrävande i en redan ansträngd organisation. Målet framöver är att fortsätta arbetet med att skapa struktur för olika arbetssysslor samt skapa Vi-känsla bland hela förvaltningens personal. Fokus kommer även att läggas på att få ordning på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Här har de olika enheterna kommit olika långt i sitt arbete. Fastighetsenheten Mycket resurser har lagts första halvåret på att genomföra renoveringen av Tingshuset och denna är nu klar och en nyinvigning har skett av fullmäktige. Arbete med kommunhuset har fortsatt. Här har ytterligare en lägenhet renoverats. Nya lokaler har iordningställts för Team Sportia och ett sjuårigt hyresavtal har tecknats. Inomhusmiljö har utretts och åtgärder har vidtagits med ventilation i garaget. Utredningsarbete pågår med ventilationen för kontorsdelen och Börsens Restaurang. Arbete med montering av ny ventilation för Bowlingen har påbörjats. Sanering av ett kontor har genomförts och återställts. Delårsbokslut 07 26(43)

27 Idrottshusets tillgänglighetsanpassning har färdigställts. Utöver det som nämnts så utför vår personal tillsammans med ramavtalsleverantörer löpande underhållsarbeten i hög takt. En upphandling av byggmaterial, kök och färg har gjorts under våren. Stora arbeten pågår med projektering av ny idrottshall och byggstart planeras under hösten. På Resecentrum har 2:a våningen färdigställts och är nu ett kontor där ny hyresgäst flyttar in i september. Byte av kök på särskilda boenden fortgår även under detta året. Skolmodulen på Nordalsskolan är klar och tagits i bruk lagom till skolstarten. Här pågår även ett stort projekt med Borggården: Detta projekt görs i samarbete med elevrådet för att få till en så trivsam miljö som möjligt för eleverna. I samband med detta så sker även asfaltering av ytor runt skolorna i området vid Rådaskolan. Personalgruppen har kontinuerliga frukostmöten där vi arbetsfördelar och prioriterar arbetsuppgifter. Stämningen i gruppen är bra och alla hjälps åt med olika arbetsuppgifter. Vår sjukfrånvaro är väldigt låg. En pensionsavgång har skett under sommaren och är ersatt av personal från Gata/Park som tidigare har arbetstränat på denna position. Två personer från integrationsgruppen har arbetat hos oss under 3 månader. De har arbetat med fastighetsskötsel och snickerier. Gata och Parkenheten Markarbeten har utförts på Nordalsskolan för nya skolmoduler. Vi har färdigställt mark- och asfalteringsarbetet vid skolgården och Borggården på Rådaskolan. Vi har startat upp projekt med förbättringar på våra lekplatser som kommer att färdigställas under hösten. Startmöte har hafts med Trafikverket angående nybyggnad av GC-väg på Järnvägsgatan. Strömmersviks badplats har fått en ny badramp för rullstolsbundna. Badrampen känns som en mycket bra lösning för att bidra till att även funktionshindrade ska ha tillgång till någon av våra badplatser, vi har dessutom fått mycket positiv feedback på rampen. Badbryggor i Sundserud har slitit sig och vi har behövt lägga ner tid och pengar på åtgärda detta. För VA's räkning har vi utfört ledningsarbeten på Långgatan och Magasinsgatan. Det har även grävts för vattenläckor och andra typer av ledningsarbeten. Vi har även utfört ledningsarbeten för Kommunfastigheters räkning bl.a ute på Gården och Skräcklan. Enheten Förråd och Service Enheten förråd och service är ny från 1/1-. Under första kvartalet rekryterades ny enhetschef för Gata/Park överlämnande kommer att ske under hela året eftersom arbetet varierar efter årstid. Arbete pågår med att skapa ordning och struktur inom ansvarsområdet samt i budget och uppföljning av enheten. Detta året kommer att vara en grund för att få rätt budgetfördelning mellan Gata/Park och denna enhet till Ett led är att vi kört igång ett arbetsordersystem vilket ger oss bättre redovisning av medarbetarnas tid. En riskutredning för hantering och lagring av brandfarlig vara har påbörjats. Serviceenheten Fler gäster (elever) har tillkommit under början av året vilket påverkar arbetsbelastningen för både kost o lokalvårdarna. Samtidigt ökar råvarukostnaden då allt fler portioner lagas i våra kök. Vi har köpt in en dammsugare för höghöjdsstädning och genomfört storstädning i flera skolor. Detta kommer genomföras årligen. Vi fortsätter arbetet med kost programmet "Matilda" för näringsberäkning av alla måltider. Vi fortsätter även arbetet med att minska på halvfabrikat t ex med att baka bröd själva ibland. Utbildning i moppteknik har genomförts för lokalvårdare och för kostpersonal har smak skola genomförts. Vi har installerat Coolguard för kontroll av temperaturer i kylar/frysar i två produktionskök. Vi har köpt nya möbler till matsalen på Fagerlidskolan. Vi har gått med i nätverket skolmatsakademin och därifrån har vi startat upp "månadens grönsak" i ett försök att få eleverna i skolan att äta mer grönsaker. Utvalda kockar kommer att gå utbildning i vegetarisk matlagning genom skolmatsakademin under november månad. Det har antagits en ny Måltid & livsmedelspolicy som innebär att vi ska försöka satsa mer på närproducerat, ekologiskt och minska på halvfabrikat. Renhållningsenheten Arbetet med den gemensamma avfallsplanen för Dalslandskommunerna pågår. Rapportering till politiker kommer att ske under hösten. Nytt avtal för hushållsavfall har trätt i kraft vilket innebär att allt hushållsavfall lämnas hos RagnSells anläggning på Heljestorp. Räddningstjänsten har besiktigat vår hantering av farligt och explosivt avfall vid Hunnebyn. Detta innebär restriktioner på vår hantering till dess att åtgärder vidtagits och nytt tillstånd medgivits. Ny container för farligt avfall är beställd och levereras under oktober. Till dess är restriktionerna fasta. Arbete med riskanalys som ska sändas in till Räddningstjänsten pågår och kommer att färdigställas av anlitad konsult under hösten. Slutarbetet för godkännande av sluttäckning för vår deponi är i sitt slutskede. Omhändertagande av lakvatten från deponin utreds med konsulthjälp och ska vara klar före årsskiftet /2018. VA-enheten Driften av avloppsreningsverken och vattenverken löper på normalt. Renoveringen av rötkammaren är slutförd och rötningsprocessen är uppstartad och löper normalt. I arbetet med ovidkommande vatten och den utarbetade saneringsplanen har arbetet inte utförts enligt plan, och det finns kvarvarande åtgärder att utföra. Enheten har bland annat startat förprojekteringen av omläggning av VA-ledningar i Gerdserud och utredning av dagvattenhantering i Dals-Rostock. Skarpens väg inklusive omgivande Va-ledningar har Delårsbokslut 07 27(43)

Delårsbokslut 2011 SBF

Delårsbokslut 2011 SBF Delårsbokslut SBF Innehållsförteckning 1 Samhällsbyggnadsförvaltning... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning intern service... 3 1.2 Inriktningsmål... 3 1.3 Måluppfyllelse av prestationsmål... 4 1.4 Analys...

Läs mer

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 1 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Valnämnd... 6 Kommunstyrelse...

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 3 Melleruds Kommun Innehållsförteckning Prognos 3... 3 Kommunfullmäktige... 7 Revision... 8 Överförmyndare... 9 Valnämnd... 11 Kommunstyrelse... 12 Kommunstyrelseförvaltningen... 14 Samhällsbyggnadsförvaltningen...

Läs mer

Förvaltningsbokslut 2016

Förvaltningsbokslut 2016 Förvaltningsbokslut 2016 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse...

Läs mer

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer:

Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Intern kontrollplan Nämnd: Samhällsbyggnadsförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Innehållsförteckning 1 Intern kontroll... 3 2 Ansvar för intern kontroll... 3 3 Riskanalys... 3 4 Bedömning av risk samt

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret

Årsredovisning verksamheter 2013. Ekonomikontoret Årsredovisning verksamheter 2013 Ekonomikontoret Ekonomikontoret, Årsredovisning verksamheter 2013 2(13) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Ekonomikontoret har hand om kommunens pengar, kravverksamhet, leverantörs- och

Läs mer

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 1 2019 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 8 Fastighetsenheten... 9 Gata- och

Läs mer

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut samt prognos 2. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 samt 2 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 3 Överförmyndare... 4 Kommunfullmäktiges

Läs mer

Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Delårsbokslut Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen. - Samhällsbyggnadsförvaltningen Delårsbokslut 07 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltingen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 4 Överförmyndare... 5 Kommunstyrelse...

Läs mer

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42

Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Diarienr: KS/2016:42 Dokumenttyp: Nämndsplan Tjänsteställe: KFV Handläggare: Kerstin Söderlund E-postadress: Telefonnr: Datum:2016-02-23 Mottagare: Berörda verksamheter Diarienr: KS/2016:42 Nämndsplan för kommunstyrelsen 2016-2018

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 1 Melleruds Kommun Innehållsförteckning Prognos 1... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige... 6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse... 10 Kommunstyrelseförvaltningen...

Läs mer

Delårsbokslut 2011 KfKs

Delårsbokslut 2011 KfKs Delårsbokslut KfKs Innehållsförteckning 1 Kommunfullmäktige... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1.1 Valnämnd... 3 1.1.2 Revision... 3 1.2 Analys... 3 1.3 Överförmyndare... 4 1.3.1 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bokslut Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Bokslut 2018 Kommunstyrelsen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Samhällsbyggnadsförvaltningen... 3 Samhällsbyggnadsförvaltningens administration... 9 Fastighetsenheten... 11 Gata park...

Läs mer

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund

Tjänsteskrivelse FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING. Bakgrund Tjänsteskrivelse Datum: 2015-05-28 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se FÖRSLAG TILL ORGANISATIONSFÖRÄNDRING KOMMUNSTYRELSENS

Läs mer

Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun

Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Årsrapport 2017 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Verksamheten 3 Betydande händelser under året 4 Mål 4 Ekonomi 5 Investeringar 5 Taxor 6 Utblick mot

Läs mer

Styrprinciper för Dals-Eds kommun.

Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Styrprinciper för Dals-Eds kommun. Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Dals-Eds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska vara decentralisering, helhetssyn och god

Läs mer

Introduktion ny mandatperiod

Introduktion ny mandatperiod Introduktion ny mandatperiod Politisk organisation Förvaltningens organisation och arbetssätt 9 januari 2019 Peter Lönn Kommundirektör sedan januari 2017 HÄRRYDA KOMMUN 1 Härryda i korthet 37 750 invånare

Läs mer

Reglemente för tekniska nämnden

Reglemente för tekniska nämnden Tekniska nämnden Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KF 72, 2011-05-02, 30 2013-03-04, 87, 2014-06-16 träder i kraft 2015-01-01, 29, 2014-12-01, 11,

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Verksamhetsberättelse 2017 Kommunfullmäktige m.m. Ordförande: Ingela Gardner Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige... 5

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Åtvidabergs kommun Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare på uppdrag av Fastställt av: : 2016-09-28, 96 Dnr: ATVKS 2015-00650 003 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011

KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 KVALITETSREDOVISNING Mark och Plan 2011 ENHET/ BUDGETENHET Budgetenhet Mark och Plan TIDSPERIOD 2011 2012-02-07 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET GRUNDFAKTA OM ENHETEN Mark och Plan omfattar näringslivsutveckling,

Läs mer

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015

Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april 2015 -04-30 Samhällsbyggnad delårsbokslut januari april KS -188 Innehåll Sida 2 av 7 3. Sektor Samhällsbyggnad... 3 3.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 3.2 Viktiga händelser... 3 3.3 Ekonomi... 3 3.3.1 Driftsredovisning...

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 9. Kommunstyrelsens arbetsutskott (16) Nr 9 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-04-04 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 4 april 2006, klockan 08.30-12.10, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s)

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott (15) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-11-04 1(15) Tid och plats Tisdagen den 4 november 2014, klockan 08.30 12.30, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken,

Läs mer

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen

Prognos Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 3 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen - Kommunstyrelseförvaltningen - Samhällsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Kommunfullmäktige... 3 Revision... 5 Överförmyndare... 6 Valnämnd... 8 Kommunstyrelse...

Läs mer

Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun

Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Årsrapport 2018 Renhållningsverksamheten Melleruds kommun Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Verksamheten 3 Betydande händelser under året 4 Mål 4 Ekonomi 5 Investeringar 5 Taxor 6 Utblick mot

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av näringslivsfrågor. Härjedalens Kommun 1 Juli 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström

Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Verksamhetsberättelse Kommunfullmäktige m.m. 1:e vice ordförande: Johan Boström Innehållsförteckning Viktiga händelser... 3 Ekonomisk sammanfattning... 4 Verksamhetsuppföljning... 4 Kommunfullmäktige...

Läs mer

Prognos Melleruds Kommun

Prognos Melleruds Kommun Prognos 3 Melleruds Kommun Innehåll Prognos 3... 3 Omvärld... 3 Periodens resultat... 3 God ekonomisk hushållning... 4 Kommunfullmäktige.6 Revision... 7 Överförmyndare... 8 Valnämnd... 9 Kommunstyrelse...

Läs mer

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige

Årsrapport 2016 kommunfullmäktige KF 16:1 KF 16:2 KF 16:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Josefin Winnfors 0152-29161 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:96-012 2017-02-15 1/2 Årsrapport 2016 kommunfullmäktige Förslag till beslut

Läs mer

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare

Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Kommunfullmäktiges program rörande privata utförare Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-17, 100 Namnet på dokumentet Innehållsförteckning Lagstiftningen och dess syfte... 1 1 Lagstiftning... 1 2 Syfte...

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten Årsredovisning 211 VA-verksamheten Rev 12316 Innehållsförteckning VA-verksamheten 3 Bakgrund 3 VA-verksamheten i Kinda 3 Mål och måluppfyllelsen 3 Årets verksamhet 3 Drift och underhåll 4 Investeringar

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014

Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-18 AU 3:17 Dnr. KS 2015/0125 Kommunfullmäktiges verksamhetsberättelse för år 2014 Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Delårsbokslut Kommunledningsstab

Delårsbokslut Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 Kommunledningsstab Delårsbokslut 2018 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser...4 Ekonomikontor...4 Kommunledningskontor...4 Personalkontor...4 Ekonomiskt utfall/finansiell analys...4

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE

KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE LULEÅ KOMMUN REGLEMENTE 1 (8) Kansliet KOMMUNSTYRELSENS REGLEMENTE LULEÅ KOMMUN REGLEMENTE Dnr 2 (8) Kansliet Innehåll 1 Verksamhetsområde 3 2 Insynsplats 7 3 Kommunalrådens uppgifter och ansvarsområde

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Verksamhetsplan för Överförmyndaren

Verksamhetsplan för Överförmyndaren Verksamhetsplan för Överförmyndaren 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller : 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Överförmyndaren

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden

Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden REVISIONSRAPPORT 1(8) KR-2014/ 0007 Handläggare, titel, telefon Caroline Nyman, stadsrevisor 011-15 17 99 Revisionsrapport basgranskning av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 16. Kommunstyrelsens arbetsutskott (13) Nr 16 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2009-09-08 1(13) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 8 september 2009, klockan 08.30-12.30 Beslutande Robert Svensson, ordf. (C) Johnny Stücken, v. ordf.

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd

Nämndens årsredovisning 2018 Valnämnd 2019-01-20 Valnämnd Innehållsförteckning 1 Året som gått... 3 1.1 Årets resultat... 3 1.2 Viktiga händelser... 3 2 Faktorer i omvärlden som påverkat oss under... 4 3 Uppföljning mål... 5 3.1 En attraktiv

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019

Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan Kommunstyrelsen 2019 Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 1 (2) Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen 2019 2 (7) Innehållsförteckning 1 Nämndens uppdrag...3 2 Mål och aktiviteter...3 2.1 Effektmål...3 2.2 Aktiviteter...4 3

Läs mer

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018

Överförmyndarnämnden Budgetförslag 2015 2016 med plan för 2017-2018 1 Överförmyndarnämnden 2015 2016 med plan för 2017-2018 Rev 2015-05-15 Nämndens viktigaste mål för 2015 2016 Överförmyndarnämndens målarbete har rättssäkerhet och trygghet som fokusområden. Dessa begrepp

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Styrprinciper för Melleruds kommun

Styrprinciper för Melleruds kommun Ersätter KF 31/2004 Utbytt den Sign 1:1 Styrprinciper för Melleruds kommun Inledning Styrprinciperna reglerar ansvarsfördelningen i Melleruds kommun. Utgångspunkt för arbetet utifrån styrprinciperna ska

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun

Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens och nämndernas ansvarsutövande aktiviteter 2012 Hammarö kommun Maria Jäger Mars 2013 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1.

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB

Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Tiohundra AB samt Norrtälje kommunhus AB 2017-10-16 KS 17-1456 Sid 1 av 5 Handläggare: Håkan Wahlgren Till Titel: Controller Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Delårsrapport 2 per augusti år 2017 för Norrtälje

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.3

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.3 Allmänt reglemente för kommunstyrelse och nämnder Antaget av kommunfullmäktige 2007-02-26, 84 Reviderat av kommunfullmäktige 2012-04-10, 34 Reviderat av kommunfullmäktige 2015-05-11, 63 Nämnds ansvar och

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Beslutsdatum 2016-06-22 Diarienummer 2016KS/0070 Reviderat - Lagstadgat styrdokument Kommunallagen 5 kap 3 Ersätter styrdokument

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 9 september 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 9 september 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 9 september 2013 1 (11) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.30 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfeldt Peter Johansson Ulf Söhrman Bengt-Olof

Läs mer

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till

Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd. Förslag till Bräcke och Ånge bygg- och miljönämnd Förslag till Delårsbokslut 31 augusti 2018 Bokslutsprognos 2018 1 BRÄCKE OCH ÅNGE BYGG- OCH MILJÖNÄMND Ordförande: Peter Edling (l) Vice ordförande: Per-Anders Andersson

Läs mer

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042

15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 18 (27) 2015-04-27 Ks 15. Ekonomisk månadsrapport för kommunen januari - mars 2015 Dnr 2015/94-042 I enlighet med kommunfullmäktiges beslut av strategisk plan följer

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Program med mål och riktlinjer för privata utförare

Program med mål och riktlinjer för privata utförare med mål och riktlinjer för privata utförare 1 1 Bakgrund 1.1 Kommunallagens krav på program Kommuner får enligt kommunallagens 10 kap. 1 lämna över verksamhet till privata utförare. Gentemot kommuninvånarna

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden.

3. Budget 2016-2019 för Nordanstigs kommun. 4. Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommun. 6. Information och övriga ärenden. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. Utskottens presidier och företrädare för de partier som inte har en ledamotplats

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Intern kontrollplan Nämnd: Kommunstyrelseförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer:

Intern kontrollplan Nämnd: Kommunstyrelseförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Intern kontrollplan Nämnd: Kommunstyrelseförvaltningen Fastställd: Beslutsnummer: Innehållsförteckning 1 Intern kontroll... 2 Ansvar för intern kontroll... Riskanalys... 4 Bedömning av risk samt beslut

Läs mer

Målstyrning enligt. hushållning

Målstyrning enligt. hushållning www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

D.nr/2018: Handläggare Niklas Almhager Tel Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2018

D.nr/2018: Handläggare Niklas Almhager Tel Kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen månadsrapport per oktober 2018 Handläggare Niklas Almhager Tel. 0152-29358 månadsrapport per oktober 2018 Driftredovisning (tkr) Utfall (U) Jan-okt 2018 Helår 2018 Budget Avvi kel s e Avvi kel s e (B) (B-U) exkl. sem.skuld Års - prognos

Läs mer

Sammanträde i kommunstyrelsen

Sammanträde i kommunstyrelsen Kommunstyrelsen KALLELSE KUNGÖRELSE Sammanträde i kommunstyrelsen Tid och plats för sammanträde Måndagen den 18 mars 2019, kl. 17:45. Frösjön/Lockvattnet, Västra Storgatan 15, Gnesta Förslag till justerare

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA 2 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013

BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Delårsrapport 2013-08-31 Prognos 2013 BYGG- OCH MILJÖNÄMND Politisk organisation Ordförande: Sven Edström (s) Vice ordförande: Mona Eriksson (s) Verksamhet Mandatfördelningen i bygg-

Läs mer

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M)

Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan Tholerus (C) Lotta Gunnarsson (M) 1(6) Plats och tid Sammanträdesrum 1, tisdagen den 18 juni 2019 kl 11:15 11.45 Beslutande Ledamöter Fredrik Rönning (S), ordförande Helena Andersson (S) Johan Eriksson, (S), tjänstgörande ersättare Jan

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Nov 2015

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Kommunstyrelse Nov 2015 Månadsrapport Ekonomi och Personal Kommunstyrelse Nov 2015 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015

Verksamhetsplan 2013-2015 Verksamhetsplan 2013-2015 10.5. KOMMUNSTYRELSEN...19 10.5.1. Ledningssidé...19 10.5.2. Uppdraget...19 10.5.3. Inriktningar med resultatmål...19 10.5.4. Kvalitetsmål...20 10.5.5. Servicegarantier...21 10.5.6.

Läs mer

Månadsrapport oktober

Månadsrapport oktober Månadsrapport oktober Socialnämnden Okt Innehållsförteckning 1 Verksamhetsresultat... 3 2 Ekonomiskt resultat... 4 2.1 Ekonomisk tabell... 5 3 Investeringar... 6 3.1 Investeringstabell... 6 4 Åtgärdsplan...

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd

Verksamhetsberättelse Utgåva: 2018 Rapportperiod: Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Verksamhetsberättelse Utgåva: Rapportperiod: -12-31 Organisation: Nyköping o Oxelösunds överförmyndarnämnd Uppdrag enligt budget Överförmyndarnämnden har till uppgift att efter anmälan utreda behovet av

Läs mer