Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda, , kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda, 2015-10-15, kl. 15.00 17.15"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda,, kl Beslutande Jan-Olof Jäghagen (S), ordförande Susanne Gustavsson (S) Dan Bondesson (S) Marie-Louise Eddegård (S) Erik Fors (S) Christer Skymbäck (S) Marina Skoglund (C), vice ordförande Jan Granlund (C) Ann Helene Jonsson (M) Sara Södergård (M) Mikael Eljans (SD) Flemming Jörgensen (S), ersättare för Elias Brunzell (MP) Emma Åhlander Hansson (M), ersättare för Jörgen Johansson (FP) Övriga deltagande Maj-Brith Andersson (S), ej tjänstgörande ersättare, 93-del av 103 Maria Orsander, Lärarförbundet, 93-del av 106 Anders Friberg, utredare, Daniel Jonsson, förvaltningsekonom, Christel Gross, kvalitetssamordnare, Lennart O Werner, bildningschef Christer Augustinsson, verksamhetschef Birgitta Ahlström, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Marina Skoglund (C) Underskrifter sekreterare Paragrafer Birgitta Ahlström Nämnd/styrelse ordförande justerare Jan-Olof Jäghagen Marina Skoglund Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bildningsnämnden Datum för anslags Datum för anslags uppsättande nedtagande Förvaringsplats för protokollet Bildningskontoret, Emmaboda kommunhus Underskrift Birgitta Ahlström

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (22) Innehållsförteckning 93 Delårsrapport 94 Budgetuppföljning 95 Resursfördelningssystem 96 Lokaler och personal för förskoleverksamheten Uppföljning av granskning av grundskolans resultat och kostnader 98 Systematisk uppföljning av bildningsnämndens verksamhet 99 Skola för asylsökande 100 Emmaboda kommuns mål och riktlinjer för arbete med Hälsa & Kultur 101 Förvaltningschefen rapporterar 102 Rapporter om kränkande behandling 103 Rapport från kulturutskottet/kulturavdelningen 104 Delegationsärenden 105 Rapporter 106 Övriga frågor

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 (22) 93 Dnr BIN/2014: Delårsrapport Utredare Anders Friberg redogör för delårsrapport Rapporten innehåller verksamhetsberättelse, rapportstatus av pågående internkontroll, redovisning av mål från verksamhetsplanen samt redovisning av utvecklingsområden inom bildningsförvaltningen. att med godkännande anteckna informationen till protokollet.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4 (22) 94 Dnr BIN/2014: Budgetuppföljning Utredare Anders Friberg informerar om budgetuppföljning från Bilaga. att anteckna informationen till protokollet.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 (22) 95 Dnr BIN/2015: Resursfördelningssystem Utredare Anders Friberg informerar om förslag till ett nytt resursfördelningssystem för grundskolan. Bakgrund Resursfördelning för att jämna ut skillnader mellan olika skolors förutsättningar att leverera goda resultat. Utbildningen i den svenska skolan ska vara likvärdig, 1 kap. 9 skollagen (2010:800). I grundskolans läroplaner framgår att likvärdigheten dock inte innebär lika resurser till alla elever. Resursfördelningen är ett medel för att nå målet att alla elever i skolan ska få tillgång till en likvärdig utbildning av god kvalitet. Det betyder att resursfördelningen ska vara anpassad till elevers olika behov och förutsättningar. Staten anger skolans mål. Det är huvudmannen som är ansvarig för hur målen ska nås och avgör vilka organisatoriska och finansiella resurser som krävs för att skolan ska kunna leva upp till de nationella målen. Frågan om vilka resurser som tillförs skolan, och hur resurserna fördelas till verksamheterna, är alltså i första hand ett beslut för huvudmannen. Genom en resursfördelningsmodell som tar hänsyn till nedanstående parametrar så ökar likvärdigheterna mellan olika skolors förutsättningar att nå de nationella kunskapsmål som finns i läroplanen. Fördelning av resurser med hänsyn till elevernas/skolornas behov 1. Kön andelen pojkar. 2. Utländsk bakgrund. 3. Föräldrars utbildningsbakgrund. 4. Småskolor. Analysen i Emmaboda kommun visar att: 1. Flickor klarar sig resultatmässigt 8 %-enheter bättre än pojkar. 2. Barn med svensk bakgrund klarar sig 24 %-enheter bättre än barn med utländsk bakgrund och födda utomlands. 3. Barn med föräldrar med eftergymnasial utbildning klarar sig 13 %-enheter bättre än där föräldrar saknar eftergymnasial utbildning. 4. Definition av små skolor är skolor med färre än 100 elever. Det är dyrare att driva verksamhet i små enheter då stordriftsfördelar saknas och avstånd till centralorten är fördyrande.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6 (22) 95 forts. Principer för resursfördelningsmodell Modellen ska främja måluppfyllelse av skolans mål. Modellen ska vara baserad på forskning. Modellen ska vara begriplig, överskådlig och upplevas som rättvis. Modellen ska bygga på variabler som garanterar en likvärdig resursfördelning. Modellen ska vara tillämpbar på både fristående och kommunala skolor. Modellen ska vara föränderlig över tid. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från utredare Anders Friberg. Förslag till beslut att införa ett resursfördelningssystem från och med för att öka likvärdigheten i grundskolan F-9. Utbildningen ska vara kompenserande och uppväga skillnader i elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Modellen baserar sig på följande parametrar: kön, nyanlända (senaste 4 åren), föräldrars utbildningsbakgrund samt småskolor, att modellen ska införas i samband med arbetet med 2016 års budget, att resultatet och effekten av införandet ska analyseras årligen utifrån ekonomi och kombinerat med de nationella kunskapsmål som finns i läroplanen, att anpassning och justering av fördelningen inom ramen för de beslutade parametrarna kan ske årligen, att budgetfördelning för resursfördelningssystemet till nästkommande år baseras på aktuell status och antal barn och elever den 15 oktober i samband med mätdatum för officiell SCB-statistik, att andelen av de medel som ska fördelas i resursfördelningssystemet ska öka över tid för att nå den ambitionsnivå som Skolverket anser är rimlig, att förskola, fritidshem och gymnasieskola bör utredas under 2016 för att på sikt innefattas i systemet.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (22) 95 forts. att införa ett resursfördelningssystem från och med för att öka likvärdigheten i grundskolan F-9. Utbildningen ska vara kompenserande och uppväga skillnader i elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Modellen baserar sig på följande parametrar: kön, nyanlända (senaste 4 åren), föräldrars utbildningsbakgrund samt småskolor, att modellen ska införas i samband med arbetet med 2016 års budget, att resultatet och effekten av införandet ska analyseras årligen utifrån ekonomi och kombinerat med de nationella kunskapsmål som finns i läroplanen, att anpassning och justering av fördelningen inom ramen för de beslutade parametrarna kan ske årligen, att budgetfördelning för resursfördelningssystemet till nästkommande år baseras på aktuell status och antal barn och elever den 15 oktober i samband med mätdatum för officiell SCB-statistik, att andelen av de medel som ska fördelas i resursfördelningssystemet ska öka över tid för att nå den ambitionsnivå som Skolverket anser är rimlig, att förskola, fritidshem och gymnasieskola bör utredas under 2016 för att på sikt innefattas i systemet.

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8 (22) 96 Dnr BIN/2015: Lokaler och personal för förskoleverksamheten Bakgrund Födelsetalen i Emmaboda kommun har legat på en högre nivå under 2014 och Det är positivt för kommunens utveckling men ställer också allt större krav på kommunens barnomsorg och senare skolverksamhet. En ny förskola är under uppförande och kommer att vara inflyttningsklar vid ingången av Redan nu i oktober 2015 finns 41 barn i kö för barnomsorg med inskrivning under januari Under 2016 förväntas ytterligare barn tillkomma och även när de äldre barnen (6-åringarna) går över till förskoleklass så beräknas en nettoökning av antalet barn i förskoleverksamhet. Utöver detta har vi förskoleverksamhet för asylboende och nyanlända att ta hänsyn till där vi i dag inte helt kan överblicka kommande behov. Ärendets beredning Mot denna bakgrund har förskolechefen tagit upp behovet av fler lokaler och det har också gjorts en beräkning av personalkostnader med mera för att öka verksamheten. Behoven av fler lokaler under 2016 har tagits upp med tekniska kontoret och en inventering av olika alternativ görs. Bedömningen är att det måste skapas två nya avdelningar för att klara behoven. Konsekvensbeskrivning Ökad verksamhet inom förskoleverksamheten kommer att få konsekvenser för personal- och lokalkostnaderna för Emmaboda kommun. Den ökade verksamheten får också som konsekvens en ökad oro bland personal som måste omgrupperas i nya arbetslag och grupper och andra lokaler. Ekonomiska konsekvenser Ökning av personalkostnaderna under 2016 beräknas till kronor. Det baseras på fyra heltidstjänster och fyra halvtidstjänster vilket krävs för att öppna två avdelningar. Till detta kommer behov av lokaler för två avdelningar samt inventarier och materiel. Denna information har lämnats till den nu pågående budgetprocessen i kommunledningen. Sammanfattning Antalet barn förväntas öka i förskoleverksamhet i Emmaboda kommun under Till dess att den nya förskolan är färdig i början av 2017 måste två nya avdelningar öppnas för att Emmaboda kommun ska kunna erbjuda förskola inom den tid som skollagen föreskriver. De ökade personalkostnaderna beräknas till kronor och denna uppgift tillsammans med kostnader för inventarier och materiel har lämnats till den pågående beredningen av budget för 2016.

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9 (22) 96 forts. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från bildningschef Lennart O Werner. Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden besluta att anteckna informationen till protokollet. att anteckna informationen till protokollet.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10 (22) 97 Dnr BIN/2015: Uppföljning av granskning av grundskolans resultat och kostnader Bakgrund År 2011 granskade revisorerna bildningsnämnden utifrån följande fråga: Är organisationen inom skolenheterna ändamålsenlig och ekonomiskt tillfredsställande med avseende på kvalitet och på elevernas möjligheter att nå målen för grundskolan? I bildningsnämndens yttrande över revisionsrapporten angavs ett antal åtgärder som skulle genomföras med anledning av de uppmärksammade bristerna i granskningen. Mot denna bakgrund har revisorerna beslutat att följa upp granskningen från år Uppföljningen har särskilt fokus på utveckling av arbetssätt, metoder och rutiner för kvalitetsarbetet, resursfördelningssystemet och rektors förutsättningar för ett pedagogiskt ledarskap. Sammanfattning I revisionens rapport efter uppföljning bedömer revisorerna att bildningsförvaltningen delvis har vidtagit ändamålsenliga åtgärder och anpassningar till följd av revision och ändringar i skollagen. De ser positivt på att nämndens systematiska kvalitetsarbete har utvecklats och att rektor ges relativt goda förutsättningar för att bedriva ett pedagogiskt ledarskap. Revisionen konstaterar att nämnden inte vidtagit ändamålsenliga åtgärder vad gäller nämndens resursfördelningssystem och hur nämnden tillser att åskådliggöra och utveckla rektors pedagogiska ledarskap. Revisionen har identifierat förbättringsområden som nämnden bör beakta: Det är viktigt att nämnden säkerställer att det systematiska kvalitetsarbetet implementeras fullt ut och genomförs i enlighet med den struktur som tagits fram. Vi rekommenderar att nämnden skyndsamt utvecklar och beslutar om ett resursfördelningssystem som överensstämmer med skollagens krav. Beslutet bör föregås med simuleringar och tester av utfallet för skolorna. Nämnden bör tillsäkra rektors möjlighet att strategiskt arbeta och utveckla sitt pedagogiska ledarskap. Bildningschef Lennart O Werner och kvalitetssamordnare Christel Gross har sammanställt svar till kommunens revisorer. Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse från bildningschef Lennart O Werner och kvalitetssamordnare Christel Gross.

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 (22) 97 forts. Förvaltningens förslag till beslut att besvara revisionsrapporten enligt bildningschefens och kvalitetssamordnarens förslag. att besvara revisionsrapporten enligt bildningschefens och kvalitetssamordnarens förslag.

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12 (22) 98 Dnr BIN/2015: Systematisk uppföljning av bildningsnämndens verksamhet Punkten finns inte med på dagens föredragningslista och ordförande Jan-Olof Jäghagen (S) föreslår att bildningsnämnden beslutar att lägga till punkten till föredragningslistan. att lägga till punkten Systematisk uppföljning av bildningsnämndens verksamhet till dagens möte. Kvalitetssamordnare Christel Gross informerar om att det återstår en anmälan till Skolinspektionen att besvara. Övriga ärenden är avslutade. Synpunkter från huvudman på Skolinspektionens protokoll efter tillsynen av huvudman är nu ivägskickade. Även huvudmans synpunkter på protokoll från tillsynen av Bjurbäcksskolan 7-9 och särskolan har skickats. Beslut från Skolinspektionen väntas i slutet av november. att anteckna informationen till protokollet.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13 (22) 99 Dnr BIN/2014: Skola för asylsökande Bildningschef Lennart O Werner informerar om läget kring skolgång för asylsökande barn och ungdomar. 26 barn/ungdomar ingår bland de anlända. Två grupper kommer att skapas. En på Bjurbäcksskolan 7-9 för 14 elever som är 7-13 år och en grupp på 12 elever mellan år genom Vilhelm Mobergsgymnasiet med placering på Möjligheternas Hus. Skolan startar veckan efter höstlovet, den 2 november, inledningsvis med egen personal och timvikarier. Rekrytering av tjänster till Svenska som andraspråk (SVA) pågår. Det finns i dag 11 barn i förskoleålder på asylboende. Det finns beredskap att erbjuda plats inom lagstadgad tid, fyra månader, när man anmäler behov. 5-8 ungdomar är över 18 år. Vi är inte skyldiga att erbjuda skolgång till asylsökande i den åldersgruppen. En policy bör dock tas fram för hur vi möter asylsökande i skolålder som enligt lag inte har rätt att få skolgång. Arbete pågår med att ta fram en mer långsiktig lösning både på lokalfrågan och hur vi skapar en flexibel organisation för skola för nyanlända. Förslag till beslut att anteckna informationen till protokollet. att anteckna informationen till protokollet

14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14 (22) 100 Dnr BIN/2014: Emmaboda kommuns mål och riktlinjer för arbete med Hälsa & Kultur Emmaboda kommun, genom bildningsförvaltningen/kulturavdelningen och socialförvaltningen, deltar i det regionala pilotprojektet Hälsa & Kultur. En arbetsgrupp inom projektet Hälsa & Kultur har tagit fram mål och riktlinjer för arbete med hälsa och kultur. Arbetsgruppen består av representanter från bildningsförvaltningen, socialförvaltningen och hälsocentralen. Målgruppen för arbetet är personer i samhället som upplever ohälsa och brist på välbefinnande. Kulturutskottet behandlade ärendet vid sitt möte den 1 oktober och föreslår att bildningsnämnden beslutar att fastställa mål och riktlinjer för arbetet med hälsa och kultur enligt arbetsgruppens förslag. Beslutsunderlag Skrivelse från arbetsgrupp inom projektet Hälsa & Kultur. Kulturutskottets protokoll 3, Förslag till beslut att fastställa mål och riktlinjer för arbetet med Hälsa & Kultur enligt arbetsgruppens förslag. att fastställa mål och riktlinjer för arbetet med Hälsa & Kultur enligt arbetsgruppens förslag.

15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 15 (22) 101 Dnr BIN/2015: Förvaltningschefen rapporterar Bildningschef Lennart O Werner informerar om följande: Personal på bildningskontoret. Förvaltningsekonom Daniel Jonsson är tillbaka i tjänst efter tjänstledighet. Anders Friberg har blivit anställd som utredare i ekonomi och kvalitet. Statsbidrag har sökts för förstelärare, för mindre barngrupper i förskolan m.m. Ansökan om statsbidrag för mindre barngrupper har beviljats. Öppet hus i kommunhuset arrangeras den 29 november på julskyltningssöndagen. En planeringsgrupp har utsetts. Emmabodakonferensen 20 november. Program och anmälningslänk finns nu på kommunens hemsida. Yrkesvuxenutbildning inom omvårdnadsområdet planeras för Samarbete sker mellan Vilhelm Mobergsgymnasiet och socialförvaltningen. Det finns stora utbildnings- och kompetensbehov. Statligt bidrag för yrkesvuxplatser söks, men det kan tillkomma kostnader för utbildningen. Besök i verksamheten. Inledningsvis försöker Lennart O Werner att besöka de olika verksamheterna inom bildningsförvaltningen. Han har bland annan besökt arbetsplatsträffar på några skolor. 50-årsjubileum. Den 22 september firade Industriskolan 50 år. Jan-Olof Jäghagen, ordförande och Lennart O Werner deltog vid firandet. Fortbildningsdagar. Den 25 september genomfördes i samarbete med CSO (Centrum Sydost) en kompetensutvecklingsdag om entreprenörskap som förlöpte väl. Dagen kommer att utvärderas. Den 27 oktober arrangeras av förstelärarna en kompetensutvecklingsdag Höga förväntningar för all undervisande personal i F-9-skolorna och gymnasiet. Gymnasiesamverkan Sydost. Möte genomfördes i Kalmar den 2 oktober med temat integration. IM-språk för nyanlända. En erfarenhetsutbytesdag inom Samverkan Sydost planeras till den 5 februari 2016 i Växjö. Borgholmskonferensen arrangeras den oktober för rektorer i Kalmar län med temat ledarskap. Konferensen genomförs för 13:e året. att anteckna informationen till protokollet.

16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 16 (22) 102 Dnr BIN/2015: Rapporter om kränkande behandling Sammanfattning Bildningschef Lennart O Werner redogör för inkomna incidentrapporter. 22 anmälningar har kommit in och gäller främst verbala trakasserier och fysiskt våld. Inga trakasserier via digitala medier är anmälda. Vidare informeras om de åtgärder som har vidtagits. Diskussion sker om rutinerna kring rapportering och uppföljning av incidentrapporterna. Frågan kommer att behandlas vidare när Skolinspektionens beslut från genomförd tillsyn har kommit. att anteckna informationen till protokollet.

17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 17 (22) 103 Dnr BIN/2015: Rapport från kulturutskottet/kulturavdelningen Verksamhetschef Christer Augustinsson informerar från kulturutskottets möte den 1 oktober och om aktuella frågor inom kulturavdelningen: Ändring i förbundsordning. Länets kommuner ska senast den 15 november lämna besked om ställningstagande avseende överföring av ansvar för regional kulturverksamhet från Regionförbundet i Kalmar län till Landstinget i Kalmar län. Kommunstyrelsen har efterfrågat kulturutskottets synpunkter i frågan och kulturutskottet har meddelat att man inte har några invändningar mot förslaget. Renovering och tillbyggnad av huvudbiblioteket i Emmaboda. Information lämnades av Erling Karlsson, projektledare, om förslag till rapport från arbetsgruppen. Rapporten kommer att lämnas till kommunstyrelsen. Johansfors Kristallmuseum. Tre förslag från medborgare och allmänhet om utveckling av Kristallmuseet och lokalisering av samlingarna har kommit till kulturavdelningens kännedom och redovisades vid kulturutskottets möte. Bibliotekschef. Av nio sökande till tjänsten har tre kallats till intervjuer. Förslag till förord kommer att lämnas under vecka 43. Utsmyckning av nya förskolan. Efter intresseanmälan har tre konstnärer valts ut att skissa förslag. Därefter har två konstnärer valts ut för uppdraget i samarbete med bland annat personal och barn. Arrangemang. Kulturavdelningen samverkar med fritidsgården och biblioteket med program för aktiviteter under höstlovet. Konst Runt genomfördes den september. Diskussioner förs inom gruppen av arrangerande kommuner (Emmaboda, Nybro och Torsås) om konstnärerna i Södermöre ska vara med framöver. Kulturdag med temat mångkultur planeras till den 19 mars Internkontroll. En rutin som ska kontrolleras är föreningsstödet och kontrollen gäller effekten av föreningsstöd till kulturföreningar. Kontrollen görs av kulturavdelningen genom enkäter och intervjuer. Kulturmiljöprogrammet. Allmänt möte har anordnats och fyra studiecirklar har startats upp. Arbetet ska vara klart under 2016 då politikerna ska ta beslut. Tillväxtverket kommer till Emmaboda den 16 oktober. På förmiddagen ska de till Emmabodabygdens Arkivförening i Vissefjärda och på eftermiddagen besöks The Glass Factory i Boda Glasbruk. Museiplan. Arbetet med planen har påbörjats och den blir förhoppningsvis klar under Emmaboda kommuns kulturstipendium Sista dagen för förslag/ansökan är den 20 oktober.

18 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 18 (22) 103 forts. att anteckna informationen till protokollet.

19 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 19 (22) 104 Dnr BIN/2015:8 002 Delegationsärenden Anmälan av delegationsbeslut har inkommit från kultursamordnaren BFK att godkänna redovisningen av inkomna delegationsbeslut.

20 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 20 (22) 105 Rapporter Dnr BIN/2015:2 047 Ansökan om regionala projektmedel har skickats till Regionförbundet i Kalmar län avseende projektet Boda AiR (Boda Artists in Residence). Ansökan om statsbidrag för Lågstadiesatsningen läsåret har skickats till Skolverket. Redovisning av bidrag 2014/2015 till Skapande skola har skickats till Kulturrådet. Dnr BIN/2015: Skolinspektionen har översänt ett beslut gällande ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Plusgymnasiet Kalmar i Kalmar kommun. att anteckna rapporterna till protokollet.

21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 21 (22) 106 Övriga frågor Dnr BIN/2015: Ann Helene Jonsson (M) tar upp frågan om vilket behov som finns av öppethållande på förskola/fritidshem under läsårets kompetensutvecklingsdagar för personalen. Frågan har blivit aktuell med anledning av en interpellation angående stängda dagar på förskola, skola och fritidshem vid personalens kompetensutveckling. Marina Skoglund (C) betonar att det är en servicefråga att det finns någon barnomsorg tillgänglig i kommunen under dessa dagar. Ordförandens förslag till beslut att uppdra till bildningschef Lennart O Werner att utreda hur stort behov av barnomsorg som finns vid kompetensutvecklingsdagarna, att vid eventuellt behov ta fram ett förslag på lösning och ett kostnadsförslag. att uppdra till bildningschef Lennart O Werner att utreda hur stort behov av barnomsorg som finns vid kompetensutvecklingsdagarna, att vid eventuellt behov ta fram ett förslag på lösning och ett kostnadsförslag. Marina Skoglund (C) önskar aktualisera lämnad protokollsanteckning vid nämndens möte , 4: Neddragningen inom fritidshemmen ger en viss oro och kvalitén inom verksamheten bör bevakas. Bevakningen kan bestå av dokumentation/utvärdering. Ordförande Jan-Olof Jäghagen (S) meddelar att höstens nämndsdag med politiker och chefer inom bildningsförvaltningen planeras till den 10 december.

22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 22 (22) 106 forts. Marina Skoglund (C) påpekar att hon har fått förfrågan från faddrar inom bildningsnämnden om fadderbesök ska genomföras under hösten. Fadderfördelningen är fastställd vid bildningsnämndens möte den 17 juni och meningen är att fadderbesöken inom områdena ska genomföras. Flemming Jörgensen (S) efterlyser den arbetsmiljökonsekvensanalys ur barnens och personalens perspektiv i samband med byggnation av ny förskola i Emmaboda tätort som beslutades om , 21. Dessutom undrar han över vilken information som har gått ut till berörda grannar vid nybyggnationen, t.ex. Bjurbäcksskolan F-6. Bildningschef Lennart O Werner tar med sig frågan. Christer Skymbäck (S) tar upp frågan om arbetsmiljön i Lindås skola och undrar om den har förbättrats. Bildningschef Lennart O Werner tar med sig frågan. att anteckna frågorna till protokollet.

Bildningsnämnden 2011-03-17 1 (15)

Bildningsnämnden 2011-03-17 1 (15) Bildningsnämnden 2011-03-17 1 (15) Plats och tid Moberg torsdagen den 17 mars 2011 kl 15.00-15.45. Beslutande Jan-Olof Jäghagen (s), ordförande Ann Helene Jonsson (m) Mickael Fransson (s) Erik Fors (s)

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-11-24. Per Sigvardsson(S)

Sammanträdesdatum 2015-11-24. Per Sigvardsson(S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Nygatan 8 Folkets Hus Emmaboda,, 17:30-18:30 Beslutande Bo Eddie Rossbol (S) ordför. Ann-Marie Fagerström (S) Bo Sunesson (C) Emma Åhlander Hansson (M) Jan-Olof Jäghagen

Läs mer

Bildningsnämnden 2010-03-25 1 (9)

Bildningsnämnden 2010-03-25 1 (9) Bildningsnämnden 2010-03-25 1 (9) Plats och tid Moberg torsdagen den 25 mars 2010 kl 15.00-16.35. Beslutande Jan-Olof Jäghagen (s), ordförande Ann Helene Jonsson (m) Lena Holmqvist (s) Mickael Fransson

Läs mer

Bildningsnämnden 2013-03-27 1 (20) Ann Helene Jonsson (M)

Bildningsnämnden 2013-03-27 1 (20) Ann Helene Jonsson (M) Bildningsnämnden 2013-03-27 1 (20) Plats och tid Moberg onsdagen den 27 mars kl. 15.00-17.10 Beslutande Jan-Olof Jäghagen (S), ordförande Ann Helene Jonsson (M) Mickael Fransson (S), 29-39, kl. 15.00-16.20

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

Information - ungdomsenheten

Information - ungdomsenheten Bildningsnämnden 2015-04-27 1(20) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 14.00 17.20 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) vice ordförande Hans Bolin (S) ersätter Steinar Ruud

Läs mer

Bildningsnämnden (10) Maj-Brith Andersson (S)

Bildningsnämnden (10) Maj-Brith Andersson (S) Bildningsnämnden 2013-09-25 1 (10) Plats och tid Moberg onsdagen den 25 september 2013 kl. 15.00-17.00. Beslutande Jan-Olof Jäghagen (S), ordförande 86-87, kl. 15.00-16.20 Ann Helene Jonsson (M), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (18) Paragrafer 33-48 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-21.45 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Madeleine Atlas (C), ordförande Helena Dådring (M) Fredrik Hammarstrand (M) Bodil

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2013-03-27 1 (13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus, Skillingaryd 27 mars 2013 klockan 14.00 16.55 Beslutande Roger Ödebrink, ordförande Gunnel

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret

Barn- och utbildningskontoret 1(17) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Anneli Björck-Andersson (S) Sven-Olov

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.50 Johanna Odö (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S)

Läs mer

Utskottet för lärande 2015-10-12

Utskottet för lärande 2015-10-12 1 Plats och tid Fm: Verksamhetsbesök vid Ellös F-6 skola 2015-10-12 kl 08:15-12:00 Em: Kommunhuset, s-rum 3 Hälsön 2015-10-12 13:00-16:30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1 (16) Plats och tid: Kommunkontoret sammanträdesrum Ängen, kl. 09.30-14.15 Beslutande: Karin Skärby (c), ordförande Kerstin Almqvist (m) Torbjörn Mellgren (s) Ulrik

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-03-06 13 (25) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, torsdagen den 6 mars 2013 kl. 16.00-19.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Henrik Brunnmyra

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 71-84 Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 08.30 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Rune Persson (S) Cecilia Örnemark (MP) Helena Dådring (M) Gunnel Johansson, ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1

Sammanträdesprotokoll. Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Styrelsen för Väsby välfärd 2014-10-15 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Love Almqvists torg 1, lokal: Ragnvald Onsdagen den 15 oktober 2014, klockan 19:00-21:15 Ledamöter: Erik Palmstierna (M), ordförande

Läs mer

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen

Granskning av anpassnings- och förändringsarbete utifrån nya skollagen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-10-01 GN-2012/133.619 1 (5) HANDLÄGGARE Steen Hodin, Ann-Britt 08-535 36082 Ann-Britt.Steen-Hodin@huddinge.se Gymnasienämnden Granskning av anpassnings- och förändringsarbete

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson

Ej tjänstgörande ersättare: Erling Persson (GPKS) Britta Aasvold (M) Underskrifter Sekreterare Paragrafer 131-137 Eva Nilsson 1(9) Plats och tid Näringslivscenter i Osby klockan 13.00-14.25 Beslutande Mats Ernstsson (C), ordförande Ingmar Bernthsson (S), vice ordförande Pontus Plantman (M) Susanne Colldin (S) ersätter Monica

Läs mer

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Lennart Sohlberg, Hakan Yngström ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum Sida 1-15 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummen, kl 09.00-11.30 ande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S), Orsa, vice ordförande Anders Björklund

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson

Barn- och utbildningsnämnden 2013-10-14 1. Elisabeth Cobb (M) Mikael Brickarp. Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Håkan Johansson 2013-10-14 1 Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Carl-Augustrummet, kommunkontoret, Ödeshög Måndagen den 14 oktober 2013, klockan 09:00-11:00 Håkan Johansson (M), ordförande Annicki Oscarsson

Läs mer

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Barn- och utbildningsnämnden 2009-11-25 ARBETSUTSKOTT

OSKARSHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Barn- och utbildningsnämnden 2009-11-25 ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Stadshuset klockan 08.00 11.00, 15.45-16.15 Beslutande Lis Lyrbo (S), ordförande Björn Remning (V), vice ordförande Susanne Davidsson (S) Leif Axelsson (M) Evy Jonsson

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun

Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Global Bridge i Sverige AB Rålambsvägen 22 112 59 Stockholm 1 (9) Uppföljning av tillsyn i den fristående grundskolan Engelska skolan Kungsholmen (f.d Stockholms Engelska skola) i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda, , kl

Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda, , kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats och tid Sammanträdesrum Karl-Oskar, Emmaboda,, kl. 15.00 17.40 Beslutande Jan-Olof Jäghagen (S), ordförande Susanne Gustavsson (S) Erik Fors (S) Flemming Jörgensen (S)

Läs mer

Kommunkontoret kl. 16.00-17.35

Kommunkontoret kl. 16.00-17.35 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 16.00-17.35 Beslutande Övriga deltagande Marie Gärdby, (C) ordförande Kent Holmer, (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist (PF) 2:e vice ordförande Mikael Malm,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-09-16 78 (97) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 16 september 2015 kl. 15.00-16.35 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Helena Edrenius (S) ordf. Raul Sevefjord (M) Mensud

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-10-08

Sammanträdesdatum 2014-10-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Bjurbäcksgården matsal, kl. 08:30 11:00 Beslutande Övriga deltagande Per Sigvardsson, (S) ordförande Annchristin Rosell, (S) Stig Skruvik, (S) Anders Fransson,

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Yrkeshögskolan Kungsbacka Klockan 16:30-19.40 ande Ledamöter Ulrika Landergren (FP), ordförande Marianne Pleijel (M), förste vice

Läs mer

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. Tema - Göran Schnell, Brandskyddsföreningen Förstudie förbundsbildning Räddningstjänsten

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. Tema - Göran Schnell, Brandskyddsföreningen Förstudie förbundsbildning Räddningstjänsten 2012-06-25 58 Plats och tid Nygatan 8 Folkets Hus Emmaboda, 2012-06-25, kl. 18:00-20:10 Beslutande Samtliga närvarande med undantag av Ingrid Jensen(c), Emma Åhlander Hansson(m), Christer Jonsson(c), Inger

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Blad Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Utskottet Lärande och stöd 2007-08-08 260 Plats och tid Verkstaden, Fabriksgatan 5, klockan 08 30-14 15 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum 2015-10-12 1 (13) Sida Plats och tid Kommunkontoret, kl 08:55 11:35 Ledamöter Margareta Johansson (C) ordförande Jerry Sellin (Op) vice ordförande Gunnel Jonsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20. Enl. särskild förteckning, sid. 2

Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20. Enl. särskild förteckning, sid. 2 2008-02-20 1 (23) Plats och tid Lilla Rådmansgatan 2 Kl. 18.00 20.20 Beslutande Enl. särskild förteckning, sid. 2 Övriga närvarande Enl. särskild förteckning, sid 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott

Nämnden för Förskola & Grundskolas arbetsutskott Plats och tid Stadshuset, klockan 08.30-11.00 Beslutande Ledamöter Anders Ekström (M), ordförande Christian Haneson (FP), 1:e vice ordförande Maj-Britt Rane Andersson (S), 2:e vice ordförande Karin Green

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16...

Vård- och omsorgsförvaltningen, Partille, den 24 november 2009...... Pia Karlsson... Uppsättande: 2009-11-25 Nedtagande: 2009-12-16... 1 KS-rummet, Kommunhuset, Partille kl 18:00 20.20 Plats och tid 124-140 Pia Karlsson (FP) Margareta Lewander (M) Tom Ekwall (M) Anette Nord (KD) Leif Andersson (S) Susanne Carlsson (S) Margareta Björner

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2010-03-16 Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.30-14.00 Ann S Pihlgren (M), ordförande Patrik Dahl (C) Mikael

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (7) Plats och tid Strömsvik tisdag den 22 april kl 08,00 Beslutande Helen J Kokkonen (S) ordf Ingemar Gustavsson (S) Jörgen Malmström (NB) Marie Lindh Eriksson (C) Per Hollertz (M) Närvarande ersättare

Läs mer

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Marion Pelli (c) förvaltningsekonom, 13

Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Marion Pelli (c) förvaltningsekonom, 13 ) 2005-02-24 1 (15) Plats och tid: Sessionssalen, kommunkontoret, Färgelanda, torsdagen den 24 februari 2005, kl 9.00 15.45. Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare: Ulla Börjesson (s) ordförande

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 2014-03-04 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda, tisdagen den 4 mars 2014, kl. 13.15-17.45 Beslutande Johanna Haraldsson (S), ordförande Mikael Hahn (S) Henrik Tvarnö (S) från kl. 15.20 Henrik Freij

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Nämnd för livslångt lärande NLL 2015/50

Nämnd för livslångt lärande NLL 2015/50 Protokoll 2015-04-22 Nämnd för livslångt lärande Nämnd för livslångt lärande Plats och tid Rum Kumla, 2015-04-22 klockan 14:00-15:25, 15:40-16:05 Beslutande Andreas Brorsson S Ordförande Oskar Svärd M

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP)

Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP) 1(2) Plats och tid Musikskolan, 08:30 11:30 Beslutande Ledamöter Lotten Kluck, (FP) ordförande Lars Halvarsson (S) 2:e vice ordförande Birgitta Pettersson (C) Ros-Marie Svanborg (S) Anna Walsh (MP) Tjänstgörande

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Lerums kommun lerums.kommun@lerum.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Lerums kommun Beslut 2(13) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9)

Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9) Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 26 september kl. 9.00 14.45 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén

Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén Utbildningsnämnden 2003-04-29 1 (11) Plats och tid Breviksskolans gymnasium, kl 13.15 17.30. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner, t o m 45 Agneta Rönn Birger Svensson Kenneth Rosén Stefan Ohlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-16 113 Innehållsförteckning Ärende 87 Besök av Svante Modén, teknisk chef... 115 88 Ekonomisk månadsrapport... 116 89 Samverkan barn/ungdom - förslag på ny organisation... 117 90 Socioekonomisk

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0-11.30 Beslutande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Carola Lindgren (M) Lars-Ove Hägerroth (M), ersättare för Daniel Persson (M) Eva Olsson

Läs mer

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C)

Myndighetsutskottet välfärd Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT. Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Sammanträdesprotokoll OFFENTLIGT 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Lokal Roten kl. 14.10 16.00 Beslutande Krister Olsson (S) ordförande Thomas Löfgren (M) Agnetha Persson (C) Övriga deltagare Anneli Persson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Dnr 43-2014:7781 Forshaga kommun kommungforshaga.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Forshaga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg 2 (13) Tillsyn

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:5438 Göteborgs kommun Karin.mickelbo@vastra.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Kannebäcksskolans grundsärskola belägen i Göteborgs kommun 2 (8) Dnr 43-2015:5438 Tillsyn i

Läs mer

Margareta Ydringer Eriksson, T f gymnasiechef Kristina Magnusson, personalchef 8 Krister Åkärbjär, rektor 8 Ulla Jons, sekreterare

Margareta Ydringer Eriksson, T f gymnasiechef Kristina Magnusson, personalchef 8 Krister Åkärbjär, rektor 8 Ulla Jons, sekreterare SAMMANTRADESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1-14 2013-02-06 Plats och tid S:t Mikaelsskolan, Konferensrummet, kl 09.00-12.00 Beslutande Lennart Sohlberg (S), Mora, ordförande Gunilla Elings Friberg (S),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50

Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39. Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-09 39 Plats och tid Kommunhuset Björken, 2014-04-09, kl 13.00 14,50 Beslutande Jacqueline Doohan (C), ordförande Sarah Johansson (C) Anna-Lena Josefsson (C) Jusuf Causevic

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30.

Barn- och ungdomsnämnden 2000-09-12 1 (24) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-16.30. Beslutande Göte Eriksson Bror Sterner Elisabeth Lönnberg Mayvor Lundberg Solveig Mäkinen Kenneth Rosén Ingrid Karlsson Senja Peltonen Klas Lundbergh

Läs mer

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare

Per Blom, förvaltningschef Noomi Calov, förvaltningssekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (23) Plats och tid Beslutande Måndagen den 9 februari 2015 i sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 13.00-16.00 Sammanträdet ajournerades klockan 14.15-14.30

Läs mer

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN

ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2015-12-17 ÄRENDEN BUN 119 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 1 BUN 120 BUDGETUPPFÖLJNING PER DEN 30 NOVEMBER 2015... 2 BUN 121 FÖRDELNING AV ENHETSBUDGETAR... 3 BUN

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2012-05-30 1(16) Plats och tid Christian Kruse- rummet, kommunhuset Ringsjövägen 4. 13.00 16.00 Beslutande Birgitta Andersson, M, ordförande Eva Malvå, MP Lena Rosvall, S Per- Erik Andersson, C Övriga

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och Utbildningsnämnden 2012-06-27 1 Plats och tid avgörande Kommunhuset Lessebo, Rottnen Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 17.00 20.00 Ragnar Lindberg (s) ordf. Mona Wirkander (s) Lars Altgård (s) Lina

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90 1 (14) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.00 BESLUTANDE Linda Norberg ordförande (M) Monica Brohede Tellström (FP) Espen Bjordal (S) Lena Gatenborg (M) Sofia Fölster (M) Anna Flory Kjellin (M) Christina

Läs mer

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund

Maria Rundahl, Lärarnas Riksförbund KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Yrkeshögskolan/ Klockan 17:00-17:45, 18:00-19:30 ande Ledamöter Ulrika Landergren (L), ordförande

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Kommunstyrelsen 2015-01-19 1 (16) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Nasa, måndagen den 19 januari 2015, klockan 13.00 14.45. Beslutande Mats Abrahamsson (S), tjg ordförande 1-4, 6-12 Mari-Teres

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm

Beslut. Melleruds kommunn. 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423. 4644 80 Mellerud. Komm Beslut Melleruds kommun 4644 80 Mellerud kommunen@mellerud.se 2011-01-20 Dnr 43-2010:4423 Komm munbeslut efter tillsyn av Melleruds kommunn Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besök: Kungsgatan

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 60 Presentation av verksamhetsplan 2013 för miljönämnden... 87 61 Rutin för handläggning av enskilda avlopp... 88 62 Uppföljning av internkontrollen 2012... 90 63 Internkontrollplan

Läs mer

2015-04-08 1 (24) Underskrifter Paragrafer 24-38. Kerstin Jonasson. Kenneth Gunnarsson. Christer Niklasson

2015-04-08 1 (24) Underskrifter Paragrafer 24-38. Kerstin Jonasson. Kenneth Gunnarsson. Christer Niklasson 2015-04-08 1 (24) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, kl.10.00 12.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande Torgny Helgesson

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Upplands-Bro kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Upplands-Bro kommun Tillsyn i Upplands-Bro kommun har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1! " # $ 3 % $ & 4 ' & $ % #(# & $ )#*)#(( & $ + & $$ + #, $& -, $,., & /, " #+# 0,1(&2 0 / ) 3

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-10-20 Sandvikens kommun kommun@sandviken.se Rektorn vid Jernvallsskolan F-3 christina.silfverberg@utb.sandviken.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Jernvallsskolan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-08-20 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-08-20 Utbildningsnämndens arbetsutskott 1(8) Tid och plats 2015-08-20 - i Kommunhuset klockan 13.30-16.15. Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Kenny Lärkevie (C) - 1:e vice ordförande Leif Svensson (S) - 2:e vice ordförande Anneli Eskilandersson

Läs mer

Nya Rådhuset, Österportstorg, Ystad

Nya Rådhuset, Österportstorg, Ystad Datum Plats och tid Sessionssalen, Nya Rådhuset, Österportstorg, Ystad 14:00 15:10, 15:30 16:30 (Ajournering 15:45 15:55) Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kenny Fransson (S) Kerstin Jönsson (S)

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16 Innehåll Sammanträdesdag 56 Godkännande av ärendelista... 67 57 Budget 2016... 68 58 Statusrapport... 69 59 Ansökan om dispens från anställningsstopp...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(16) Plats och tid Härneviskolan, Bro kl 16.00 17.00 Inez Kapborg (M),1:e vice ordförande Beslutande Rolf Nersing (S), 2:e vice ordförande Yvonne Blomqvist (M) Birgitta Holmström (S) Åke Holm (MP) Nawal

Läs mer

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S)

Annie Karlsson (S) Eva Olofsson (C) 7 delar av 14 Anders Nilsson (SD) 8-14 Anneli Persson (S) Sida 1/13 Plats och tid Lokal Strået, kommunhuset i Svalöv, kl 13.30 16.25 Ajournering: 15.23 15.35 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Krister Olsson (S) Fredrik Jönsson (C) vice ordförande Linda Lindberg

Läs mer

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00

Gunilla Andersson, förvaltningsekonom. Justeringens plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen den 3 maj kl. 14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1b(12) Plats och tid Göteverummet, Stadshuset kl 10.00 Beslutande Allan Bjärkhed (KD), ordförande Johanna Svensson (S), 1:e vice ordförande Caroline Lundberg (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Bilaga 1 Upplands Väsby kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Upplands Väsby kommun 2(15) Tillsyn i Upplands Väsby kommun har genomfört tillsyn av Upplands Väsby kommun under vårterminen 2015. Tillsynen

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Plats och tid A 1, kl. 13.00 17.00 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Micael Åkesson (M) Jeanette Qvist (S) Eva Pehrsson-Karlsson

Läs mer

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2013-05-15

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2013-05-15 2013-05-15 Sida 1 (21) Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2013-05-15 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12)

ANSLAGSBEVIS. Social- och arbetsmarknadsnämnden. Nibblesbackevägen 17, Köping. Carl Björnberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Social- och arbetsmarknadsnämnden 2016-02-24 Plats och tid KS-salen, Rådhuset, Köping kl. 13.15 15.00 ande Andreas Trygg (V) ordförande Carl-Inge Westberg (S) Ann-Marie

Läs mer

Information 17 september 2015 Gruppen för rektorer på fristående gymnasieskolor

Information 17 september 2015 Gruppen för rektorer på fristående gymnasieskolor Information 17 september 2015 Gruppen för rektorer på fristående gymnasieskolor SKOLINSPEKTIONEN INSPEKTIONSAVDELNINGAR Umeå Stockholm Linköping Göteborg Lund 2 Regelbunden tillsyn - Tillsynsuppdraget

Läs mer

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40

Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Produktionsstyrelsen 2011-09-21 1 Plats och tid Messingen, Industrivägen 20. Lokal: Pasch, vån. 3 Onsdagen den 21 september 2011, klockan 19:00-21:40 Beslutande Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M), ordf.

Läs mer

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45

Utskottet för omsorg 2015-06-09. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum Hälsön 2015-06-09 08:30-12.45 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Eva Skoglund (S)tjänstgör. ers. Ulf Sjölinder (FP) Leif Appelgren (M) Anders Tenghede

Läs mer

Kommunstyrelsens kanslienhet

Kommunstyrelsens kanslienhet BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-19 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 09:00 12:30 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S) Laila Andrén (S) till kl. 11:00, 1-8 Tobias Holmberg (S), ers

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 14 Plats och tid Lessebo kommunhus kl 17.00-19.45 ande Ragnar Lindberg (s) ordf. Gerd Johansson (c) vice.ordf. Mona Wirkander (s) Lars Altgård (s) Lina Cesar (s) Dragomir Zekic (s) Kristina Ericsson

Läs mer

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09

pwc förutsättningar för pedagogiskt Revisionsrapport Gnesta kommun Magnus Höijer Tilda Lindell September 2015 www.pwc.se Ink: 2015-09- 09 www.pwc.se Gnesta kommun Ink: 2015-09- 09 Dnr. För handläggning. Revisionsrapport Magnus Höijer Tilda Lindell förutsättningar för pedagogiskt pwc Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1. Granskningsbakgrund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Plats och tid Beslutande Barn- och skolnämndens förvaltningskontor, Norrtäljesalen Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.00-16.00 Se förteckning Övriga deltagande Ulf Gustavsson, förvaltningschef Agneta Brus,

Läs mer

Östernärke områdesnämnd

Östernärke områdesnämnd Protokoll Ös 75/2011 Östernärke områdesnämnd Datum: 2011-04-12 Klockan: 15:00-17:00 Plats: Betelkyrkan, Hampetorp Närvarande ledamöter Magnus Lagergren (KD) Frederick Axewill (S) Susann Wallin (S) Jan-Olof

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämnden 2004 12 15 1(20) Plats och tid Sjöängsskolan Askersund onsdagen den 15 december 2004, kl. 15.00-17.40 Beslutande Solveig Samuelsson (s) ordf Rune Karlsson (v) Elise-Marie Löfkvist

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:7582 Alingsås kommun utbildningsnamnden@alingsas.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Alingsås kommun 2(10) Tillsyn av vuxenutbildningen i Alingsås kommun har genomfört tillsyn av

Läs mer

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg

Reidun Westman, kulturchef Anna Swanberg, kultursekreterare. Peter Westerdahl. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 53-61 Anna Swanberg Plats och tid Sessionssalen, kl 15.00-16.00 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Beslutande Ledamöter Monica Marker (M), ordf Bjarne Olsson (S), vice ordf Peter Westerdahl (M) Birgith Schelin (C) Cecilia Koch

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesprotokoll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Onsdag den 12 juni 2013, kl. 18.00 20.50 i Biblioteket, Ekebyhovs slott Beslutande Ledamöter Lena Gerby (M) ordförande Rolf Bergenstråhle (M) t o m 41 Hanna Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Utbildningsnämnden 2011-12-20 BEVIS. Kommunstyrelsens kontor. Paragrafer 84-95. Kristina Sköld. Sammanträdesprotokoll Blad 1 (18) Plats och tid Koordinaren Stora Mötet kl 13.15-17.10 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Solweig Ericsson-Kurg (FP) Linda Hägglund (S) Mikael Sporgelin (S)

Läs mer