Omvandling av Centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) från centrumbildning till programverksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Omvandling av Centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) från centrumbildning till programverksamhet"

Transkript

1 Dnr V 2017/467 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson PM Fakultetsstyrelsen Omvandling av Centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) från centrumbildning till programverksamhet 1. Ärende Omvandling av Centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) från centrumbildning till programverksamhet. Motsvarande beslut fattas av Chalmers (C ). 2. Bakgrund 2.1 Beskrivning av ärendet GoCAS, bildades 2014 vid Chalmers och därefter 2015 vid Göteborgs universitet (C respektive V 2015/107) för en inledande verksamhetsperiod till GoCAS är ett gemensamt initiativ mellan Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i syfte att stärka grundforskningen och att ge regionen ett långsiktigt försprång inom grundläggande forskning och utbildning. Värdinstitution för GoCAS är institutionen för Matematiska vetenskaper. Centrumföreståndare är Mattias Marklund och vice föreståndare Gunnar Nyman. Finansieringen av centrumets verksamhet har varit 2 miljoner kronor per år från Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsen och 2 miljoner kronor per år från Chalmers. Finansieringen har främst använts för ett program för rekrytering av gästprofessorer, GoCAS distinguished chair, som ges möjlighet att, tillsammans med en värd anställd vid Chalmers eller Göteborgs universitet, organisera intensiva forskningsprogram under några månader. Forskningsprogrammen är breda i meningen att de ska vara intressanta för flera discipliner inom grundläggande forskning, och även rymma en komponent av allmänt vetenskapligt intresse. Innehavaren av denna gästprofessur ges resurser i form av pengar till att bjuda in gäster. GoCAS har också givit stöd till forskare vid Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten för att ordna workshops och bjuda in gästforskare. Den verksamheten har varit till stor nytta för de förhållandevis få forskare som har utnyttjat möjligheten. En halvtidsutvärdering genomfördes under sommaren 2016 (bilaga 1; C respektive V 2017/724). Rapporten från utvärderingen och erfarenheterna från den inledande verksamhetsperioden ligger till grund för följande beslut. Som en följd av utvärderingen Fakultetskansliet för naturvetenskap 1 (3) Guldhedsgatan 5 A, Box 460, Göteborg , (fax)

2 beslutade rektor vid Göteborgs universitet att överföra GoCAS från den universitetsgemensamma nivån till Naturvetenskapliga fakulteten från och med 17 maj Som slutrapportering som centrum redovisar GoCAS sin verksamhet för perioden i bilaga 2. Under denna period har tre gästprofessorer genomfört eller planerat forskningsprogram. Den ekonomiska redovisningen och prognosen för helår 2017 visar sammantaget på ett stort överskott. Det förväntade resultatet är 1435 ksek för Chalmersdelen av resultaträkningen och 2930 ksek för Naturvetenskapliga fakultetens del av resultaträkningen. Enligt prognosen finns det alltså utrymme för nästan fyra chairprogram till inom de beslutade budgetramarna. 2.2 Samband med andra ärenden Chalmers: C Inrättande av Centrum för grundläggande vetenskaper/ Gothenburg centre for advanced studies in science and technology, vid Chalmers C Halvtidsutvärdering av Gothenburg centre for advanced studies in science and technology (GoCAS) C Omvandling av Göteborg centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) från centrumbildning till programverksamhet Göteborgs universitet: V 2015/107 Inrättande av Göteborg centrum för grundläggande vetenskaper V 2016/724 Halvtidsutvärdering av Göteborg centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) med överföring till fakultetsnivå 2.3 Beredningsgång Handläggare på Göteborgs universitet har varit Marie Emanuelsson, fakultetskansliet för naturvetenskap och på Chalmers Karolina Partheen, Centrumsamordnare. Förslaget har arbetats fram i diskussion med prefekt vid matematiska vetenskaper Bernt Wennberg. På Chalmers har ärendet under beredningens gång stämts av med rektor Stefan Bengtsson, prorektor Mats Viberg, vicerektor för styrkeområdena Anna Dubois och styrkområdesledare för Nanovetenskap och nanoteknik Bo Albinsson. På Göteborgs universitet har avstämning gjorts med dekan Elisabet Ahlberg och prefektrådet vid Naturvetenskapliga fakulteten. Naturvetenskapliga fakultetens forskningsberedning diskuterade resultatet av halvtidsutvärderingen hösten Forskningsberedningen var överens om att (utdrag ur mötesanteckningar ): Det är för tidigt att säga hur GoCAS fungerar; det behöver komma igång ordentligt. Centrets verksamhet behöver tydligare profil/fokus. Centret behöver ta fram en verksamhetsplan för vad det ska göra. 2.4 Överväganden Den aktivitet som varit mest framgångsrik inom centrumets ramar har varit ett program för rekrytering av gästprofessorer, GoCAS distinguished chair. Under beredningens gång har flera alternativ för formerna för GoCAS verksamhet diskuterats. Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet har gemensamt kommit fram till att en fortsättning av GoCAS distinguished chair är det bästa alternativet. Centrum är därmed inte en ändamålsenlig organisationsform och förslaget är att omvandla GoCAS till en programverksamhet med organisation och verksamhetsplan anpassat till uppgiften att bedriva ett chairprogram. 2 (3)

3 Verksamhetsplanen bör vara flerårig och beskriva hur programverksamheten ska bedrivas, kommuniceras och redovisas. Organisationen bör utformas så att den är ändamålsenlig för programverksamheten, med tydlighet i: vem som beslutar om föreslagna chairprogram, förslagsvis prefekten för värdinstitutionen; vem som leder programverksamheten, förslagsvis en programsamordnare eller programföreståndare; hur och av vem inkomna förslag bedöms och bereds, förslagsvis någon typ av beredningsgrupp. I en renodlad chairprogramverksamhet kan programsamordnarens/programföreståndarens roll göras tydligare: med ansvar för processen att ta in förslag på och stödja lokala värdar och innehavare av gästprofessuren; att i samarbete med värdinstitutionen planera och budgetera det lokala administrativa stödet för ett program; att i samarbete med Chalmers och Naturvetenskapliga fakultetens kommunikationsansvariga sprida information om programmen både inom lärosätena och mot omvärlden; att årligen uppdatera verksamhetsplanen och redovisa verksamheten. Omfattningen på programverksamheten planeras till minst två, men gärna tre chairprogram per år. Kostnaden för ett chairprogram är drygt 1 miljon SEK. Därtill kommer kostnad för programsamordnarens/programföreståndarens uppdrag. Sammantaget ger det ca 3 miljoner SEK per år, gemensamt för Chalmers och Naturvetenskapliga fakulteten. För en inledande verksamhetsperiod, där överskottet från centrumbildningen GoCAS kan användas för chaiprogrammen, innebär en anpassad finansering fram till och med utgången av Den långsiktiga målsättningen är dock finansiering av upp till tre chairprogram per år. Inför en eventuell förlängning ska programverksamheten utvärderas. 3. Förslag till beslut Fakultetsstyrelsen beslutar att: Avveckla Centrum för grundläggande vetenskaper (GoCAS) per Verksamheten GoCAS distinguished chair etableras som en programverksamhet, under namnet: Gothenburg Chair programme for Advanced Studies, med kortformen GoCAS distinguished chair med start Värd och ansvarig för programverksamheten är institutionen för matematiska vetenskaper Prefekten för matematiska vetenskaper får i uppdrag att ta fram verksamhetsplan och organisation för programverksamheten senast Beslut om verksamhetsplan och organisation delegeras till vicerektor för forskning vid Chalmers respektive dekan för Naturvetenskapliga fakulteten Programverksamheten utvärderas under 2019 inför beslut om eventuell förlängning efter Finansiera verksamheten med SEK per år under Bilagor: Bilaga 1. Halvtidsutvärdering av Gothenburg Centre for Advanced Studies in Science and Technology, av Måns Henningson Bilaga 2. Rapport GoCAS , av Bernt Wennberg (3)

4 Halvtidsutvärdering av Gothenburg Centre for Advanced Studies in Science and Technology Bakgrund till och syfte med centrumet En arbetsgrupp för Basic Science inrättades på Chalmers av Mats Viberg hösten 2011 med representanter från de flesta institutionerna. En mindre skrivargrupp tillsattes och presenterade ett första förslag till Platform for Basic Science i början av Tillsammans med en motsvarande men mindre arbetsgrupp för Fundamental Science under ledning av Elisabet Ahlberg på Göteborgs universitet utarbetades ett reviderat förslag till en gemensam Gothenburg Academy of Fundamental Sciences i slutet av Sedan hänsyn tagits till synpunkter från Karin Markides angående organisationsform och funktioner fastställdes förslaget [1] i början av Det ursprungliga förslaget [1] (som då redan hade genomgått flera revisioner och utvecklats betydligt sedan de första mer informella mötena) betonar vikten av långsiktig, grundläggande och nyfikenhetsdriven forskning som kontrasteras mot mera kortsiktig, tillämpad och behovsdriven vetenskap. Samtidigt anges ett av plattformens tre huvudsyften vara att stimulera växelverkan mellan grundläggande och tillämpad forskning. (De två övriga är att skapa en livaktig miljö för fundamental forskning och att öka synligheten för grundläggande vetenskaper.) Förslaget är påfallande ambitiöst. Det diskuterar några av de mest framstående historiska exemplen på grundforskning som senare lett till framgångsrika tillämpningar. Man betonar också vikten av att Göteborg kan hävda sig i konkurrensen med närliggande områden såsom södra Sverige med Lund och landets genom tiderna största forskningssatsning ESS samt Stockholm-Uppsala området med ett flertal tunga vetenskapliga institutioner. Som främsta förebild anges Institute for Advanced Study i Princeton, USA 1. Som vetenskapliga aktiviteter anges En årlig gästprofessur som skall möjliggöra att forskare på högsta tänkbara nivå tillbringar en tid i Göteborg. Ett gästforskarprogram för att ge framstående forskare möjlighet att samarbeta med Göteborgsforskare. Forskare från hela världen skall uppfatta Göteborg som en attraktiv destination för en sabbatstermin. Workshops inom specifika tvärvetenskapliga områden och bredare konferenser. Ett attraktivt postdoktorprogram i samarbete med berörda institutioner. Regelbundna kollokvier. Sommarskolor för lovande unga forskare. 1 som har en balansomslutning om cirka 900 miljoner USD och en årlig omsättning på cirka 65 miljoner USD!!1

5 Dessutom diskuteras hur den grundläggande forskningens synlighet kan främjas, inte minst för att locka lovande studenter till matematiska och naturvetenskapliga studier och till Göteborg och för att attrahera extern finansiering: En hemsida med en populärvetenskaplig del. Samordning med Molecular Frontiers. Endagskurser för gymnasieelever. Populärvetenskapliga föredrag i samarbete med till exempel Vetenskapsfestivalen och Café-å-lär. Gästprofessorföreläsningar. Produktion av trycksaker. Sprida nya vetenskapliga rön genom att utveckla kontakter med olika mediakanaler. Plattformens organisation föreslås innefatta en föreståndare på 20%, en biträdande föreståndare på 20%, administrativt stöd på 50% (totalt cirka 1 miljon SEK per år). Dessutom skall det finnas en styrgrupp, ett arbetsutskott och ett internationellt vetenskapligt råd. Beslutet [2] betonar att grundvetenskaplig forskning är en förutsättning för ett universitets långsiktiga verksamhet, speciellt när det gäller att ta till sig nya `tekniksprång. Centrumet skall stärka samverkan inom den befintliga grundforskningen, kanalisera denna till tillämpningar, utgöra en grogrund för ny frontlinjeforskning och utgöra en nod för internationellt samarbete. Centrumets skall inrättas med Matematiska Vetenskaper som värdinstitution och dess verksamhet skall ha anknytning till samtliga styrkeområden. Chalmers bidrar med 2 miljoner SEK per år. Som föreståndare och vice föreståndare utses Mattias Marklund respektive Gunnar Nyman. Ansökan [3] ansluter sig nära till förslaget [1]. Ämnesområdet anges vara naturvetenskap, matematik och teknikvetenskap, och för de första tre verksamhetsåren skall prioritet ges åt gästprofessuren, workshops och konferenser, gästforskarprogrammet, anställning av forskarassistenter, kollokvier samt aktiviteter för att öka synligheten. Den föreslagna budgeten är 3 miljoner SEK per år. Samverkansavtalet [4] fastställer centrumets syfte till att stärka, samla, synliggöra och utveckla de grundläggande vetenskaperna på Chalmers och Göteborgs universitet, skapa en öppen och stimulerande akademisk miljö samt fungera som `växthus för nya forskningsidéer. Avsikten är att nå internationell attraktionskraft på högsta nivå. Avtalet fastställer centrumets organisation i linje med de tidigare dokumenten. Beslutet [5] ansluter sig nära till beslutet [2]. Bidraget till finansieringen från Göteborgs universitet är inte uttryckligen angivet, men synes enligt förslaget inledningsvis vara 1 miljon SEK per år. I föredragningspromemorian påpekas att verksamhetsplanen, på grund av ämnesområdets stora bredd, är något vag. Vikten av att undersöka möjligheterna att finna extern finansiering betonas.!2

6 Plan för uppföljning Enligt förslaget [1] föreslås arbetsutskottet genomföra en utvärdering av centrumet efter tre år med hjälp av externa granskare som tillsätts på förslag av det internationella vetenskapliga rådet. Detta förslag fastställdes i beslutet [2]. Ansökan [3] specificerar att ett underlag skall tas fram våren 2016 för att möjliggöra en halvtidsutvärdering av hur centret etablerat sin verksamhet hur centret etablerats som organisation hur kommunikationsaktiviteterna har bidragit hur de tillgängliga resurserna har använts. Beslutet [5] tillfogar att halvtidsutvärderingen dessutom skall innefatta möjligheterna att attrahera extern finansiering. Centrumets aktiviteter Detta avsnitt bygger på underlaget [6], hemsidan [7] samt redogörelsen [8]. Gothenburg Centre for Advanced Studies in Science and Technology (GoCAS) invigdes våren 2015 som ett gemensamt initiativ mellan Chalmers och den naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Värd är den gemensamma institutionen för Matematiska vetenskaper, men det påpekas att verksamheten omfattar all grundläggande forskning som bedrivs vid Chalmers och naturvetenskaplig fakultet, och förhoppningen är att på sikt engagera ytterligare fakulteter vid Göteborgs universitet. Verksamheten har hittills innefattat två typer av aktiviteter: Gästprofessuren och därmed sammanhängande intensiva forskningsprogram av tvärvetenskaplig karaktär. Hittills har ett sådant program, Origins of habitable planets, under ledning av Leonard Testi från European Southern Observatory genomförts under sex veckor våren Erfarenheterna av detta synes överlag vara goda. Ytterligare program (inom bland annat evolutionsbiologi och inom konsekvenser av nya teknologier) är under planering, och på sikt hoppas man kunna genomföra fyra sådana per år. Stöd till kollokvier, konferenser, workshops och gästforskare. Även här ligger fokus på tvärvetenskap. Enligt [7] har GoCAS har bidragit till fyra seminarier (inom materialvetenskap, datavetenskap, vetenskapens roll i samhället respektive artificiell intelligens), ett kollokvium (om algebra) och två tvådagars workshops (om grafen respektive talteori). Information om centret har spridits genom kommunikatörer på Chalmers och Göteborgs universitet och genom att föreståndaren och den biträdande föreståndaren har besökt institutioner och andra centra. Möjligheten att föreslå gästprofessor och att ansöka om medel till kollokvier, konferenser och workshops har betonats och annonserats. En viktig kommande aktivitet är utlysningen av en ny omgång forskarassistenter i grundläggande vetenskaper, där GoCAS spelar en roll motsvarande styrkeområdena vid Chalmers.!3

7 Utvärdering Underlaget [6] innefattar till viss del en självutvärdering: Vad det gäller verksamheten så anförs på den positiva sidan att gästprofessuren och det tillhörande forskningsprogrammet har bidragit till en livaktig miljö och till att stimulera nya vetenskapliga inriktningar och idéer, samt att kopplingen mellan grundforskning och tillämpningar har stimulerats, till exempel genom workshopen om grafen. Organisatoriskt har man följt de uppgjorda planerna förutom att man har ansett att det tills vidare inte har behövts något vetenskapligt råd. Vad det gäller kommunikationen så uttrycks en viss besvikelse över den interna och externa synligheten, framförallt på Chalmerssidan och centralt vid båda lärosätena. Resurserna har använts med tonvikt på gästprofessuren, men även för övriga programverksamhet och till administration. För att attrahera extern finansiering har man använt sig av Chalmers fundraisingteam, men hittills har detta inte gett någon utdelning. Jag kan till fullo instämma med ovanstående punkter, och min bedömning är att med hänsyn till att centrumet bara har existerat under ett drygt år och med blygsamma resurser så kan man ändå uppvisa en lovande start på programverksamheten. I sammanhanget bör framhållas att man hitintills bara har utnyttjat cirka hälften att de tillgängliga medlen. En förhållandevis stor del av dessa har använts för administrativa kostnader, främst löner till föreståndare. Med en större omfattning på verksamheten kommer proportionerna att bli rimligare. Jag tror också att många potentiella intressenter har en ganska dålig kunskap om centrumet och dess möjligheter, så kommunikation bör vara ett fortsatt prioriterat område. Jag skulle här vilja ge några ytterligare kommentarer: Det är ett alltför stort avstånd mellan de ganska storvulna visionerna i förslaget [1] (som delvis bekräftas i de följande besluten [2] och [5]) och de betydligt mer begränsade resurser som centrumet har haft tillgång till. Detta försvårar naturligtvis bedömningen av i vilken utsträckning målen har uppnåtts. Ett mera realistiskt styrdokument skulle vara värdefullt för planering, genomförande och utvärdering av den framtida verksamheten. De befintliga styrdokumenten ger också en alltför vag beskrivningen av ämnesområdet. Det skall ha fokus på grundläggande vetenskaper, men samtidigt betonas vikten av tvärvetenskap, stärkt koppling till tillämpningar och beredskap inför `tekniksprång. Initialt skall detta ske inom matematik, naturvetenskap och teknikvetenskap med anknytning till samtliga styrkeområden på Chalmers, men underlaget [6] uttrycker även en förhoppning på sikt om en ytterligare breddning till fler fakulteter inom Göteborgs universitet. Det skulle vara en fördel om ämnesområdet kunde avgränsas eller specificeras närmare. Centrumets nuvarande och tilltänkta relation till Chalmers styrkeområden (som ju också är inrättade för att främja ett tvärvetenskapligt perspektiv med tydlig koppling mellan grundforskning och tillämpningar) behöver också klargöras. Strategin för att attrahera extern finansiering är oklar. Det framgår inte heller av de tillgängliga dokumenten hur stora åtaganden Chalmers och Göteborgs universitet kan förväntas göra på lite längre sikt, och hur de olika finansieringskällorna kan tänkas vara beroende av varandra. Dessa punkter är nära relaterade på så sätt centrumets omfattning naturligtvis är en avgörande faktor för att bestämma en lämplig avgränsningen av ämnesområdet och aktiviteterna. Tydlighet i dessa avseende borde vara en fördel när det gäller att säkerställa den framtida finansieringen från både interna och externa källor. Det kan också underlätta när det gäller att sprida information om centrumet till tänkbara intressenter såväl inom Chalmers och Göteborgs universitet som externt.!4

8 Källor Denna utvärdering är baserad på 1. Gothenburg Center for Advanced Studies in Science and Technology - an interdisciplinary platform for the benefit of humanity 2013 av `skrivargruppen under ledning av Mats Viberg och Elisabet Ahlberg. 2. Beslut av Karin Markides angående inrättande av Centrum för grundläggande vetenskaper. 3. Ansökan om centrumbildning av Mattias Marklund, Gunnar Nyman, Bernt Wennberg, Lars Börjesson och Elisabet Ahlberg. 4. Avtal om samverkan inom Göteborgs centrum för grundläggande vetenskaper februari 2015 undertecknat av Elisabet Ahlberg och Mats Viberg och sedan godkänt av Pam Fredman och Karin Markides. 5. Beslut av Helena Lindholm Schulz angående inrättande av Centrum för grundläggande vetenskaper med föredragningspromemoria Underlag för halvtidsutvärdering av Mattias Marklund, Gunnar Nyman och Bernt Wennberg. 7. GoCAS hemsida med länkar. 8. Ekonomisk redogörelse av Cecilia Gelin. Göteborg den 25 augusti 2016 Måns Henningson!5

9 Rapport GoCAS Sammanfattning GoCAS, Gothenburg Center for Advanced Studies in Science and Technology, inrättades under 2014 (Chalmers) och 2015 (GU) som ett en centrumbildning, gemensam mellan GU och Chalmers, med följande målbeskrivning: fostering a thriving environment for fundamental research at the highest scientific level acting as a greenhouse for new scientific directions and ideas forming a basis for the next generation of technological and applied research increasing the internal and external visibility of basic science stimulating interactions between fundamental and applied research Programverksamheten har omfattat stöd till workshops och visiting scientists, samt till ett program för GoCAS distinguished chair. De genomförda programmen har varit framgångsrika, men det har varit svårt nå den nivå på programverksamheten som var planerad, och det finns därför ganska mycket oförbrukade medel i projektet. Framförallt chair-programmen har potential att uppfylla målbeskrivningen, och inte minst att ge den synlighet, internt och externt, för forskning inom de grundläggande vetenskaperna. Bakgrund och inrättande Tankarna på att bilda ett centrum vid Chalmers för att stödja de grundläggande vetenskaperna går tillbaka åtminstone till bildandet av 8 styrkeområden, och blev aktualiserat då Chalmers satsade på att rekrytera två forskarassistenter brett inom grundläggande vetenskaper, och sedan ytterligare två. Dessa forskarassistenter fick ett uppdrag att formulera idéer en centrumbildning, och dessa idéer blev sedan konkretiserade i GoCAS, Gothenburg Centre for Advanced Studies in Science and Technology, som då bildats som en gemensam centrumbildning för Göteborgs universitet och Chalmers. Den totala budgeten var inledningsvis kr /år från Chalmers, och kr / år från den Naturvetenskapliga fakulteten. Senare utökade den naturvetenskapliga fakulteten sitt stöd till kr / år. Vid inrättandet fanns det förhoppningar om att ytterligare stöd till verksamheten skulle kunna komma genom gåvor och donationer, och Chalmers fundraising har varit engagerade i frågan. Chalmers och GU har en likartad definition av centrumbildningar, vilket underlättar att göra gemensamma centra, men denna definition visade sig inte vara helt enkel att använda vid inrättandet av GoCAS. Det huvudsakliga arbetet med att skriva ansökan gjordes av Mattias Marklund och Gunnar Nyman som redan före inrättandet hade utsetts till föreståndare/biträdande föreståndare. Beslut fattades av Chalmers rektor, Karin Markides, den 16 juni 2014, och motsvarande beslut fattades av GUs stf rektor, Helena Lindholm Schulz, den 29 april GoCAS invigdes med ett öppet seminarium den 5 maj 2015 med medverkan av prorektor Mats Viberg, Chalmers, och prorektor Helena Lindholm Schulz, GU. Två vetenskapliga föredrag hölls av

10 Professor Richard Zare, Stanford University, och nobelpristagaren i kemi, Professor Stefan Hell från Max Planck-institutet i Göttingen. Organisation GoCAS är ett Chalmers-GU gemensamt centrum, och därför har det varit naturligt att Institutionen för matematiska vetenskaper har varit värd för centret. Vid Chalmers förutsätts det att ett centrum också har ett värdstyrkeområde, men eftersom GoCAS spänner ämnesmässigt över flera styrkeområden har centret där legat direkt under vicerektor för styrkeområdena. Centret har letts av en centrumföreståndare, Mattias Marklund från Institutionen för teknisk fysik, Chalmers, och en biträdande föreståndare, Gunnar Nyman, från Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet. Centrets styrgrupp har bestått av Bernt Wennberg, prefekt vid MV, dekan Elisabet Ahlberg från Naturvetenskapliga fakulteten, prorektor Mats Viberg, Chalmers, och vicerektor för styrkeområdena, Lars Börjesson. Styrgruppen har mötts sammantaget sex gånger. Dessutom har det funnits ett arbetsutskott bestående av följande ledamöter från olika delar av Chalmers och den Naturvetenskapliga fakulteten: Bernhard Mehlig, Rysik, GU; Kirsten Kraiberg Knudsen, Rymd och geovetenskaper, Chalmers; Lyudmila Turovska, Matematiska vetenskaper, Chalmers; Peter Dybjer, Data och informationsteknik, Chalmers; Martin Nilsson Jacobi, Fysik, Chalmers; Charlotte Björdal, Kulturvård/Marina vetenskaper, GU; Jörgen Johnsson, Biologi och miljvetenskap, GU samt Thomas Zack, Geovetenskaper, GU. En av arbetsutskottets viktigare roller har varit att stödja föreståndarna för urval bland de ansökningar om stöd till gästforskare, workshopar och chair-program, som inlämnats till centret. Arbetsutskottet har mötts 6 gånger. Aktiviteter GoCAS har under hela sin verksamhet stött tre typer av aktiviteter: Gästforskarprogram, där enskilda forskare i kunnat söka medel för att kunna bjuda in samarbetspartners för tillfälliga besök; stöd för anordnande av workshopar; och stöd för inrättande av s.k. GoCAS distinguished chair. För samtliga dessa bidragsformer har GoCAS angett som krav att någon aktivitet skall riktas mot allmänt intresserade forskare i grundläggande vetenskaper vid Chalmers och GU, t.ex. genom brett annonserade kollogvier. I bilaga 1 redovisas mottagare av medel för gästforskarprogram och workshopar. GoCAS distinguished chair var tänkt att vara den viktigaste aktiviteten. Ett sådant chairprogram var tänkt att initieras från enskilda forskare eller forskargrupper vid Chalmers eller GU, genom att en mycket framstående forskare erbjuds möjligheten att arbeta med ett vetenskapligt program under ca. två månader, med möjlighet att bjuda in gäster för kortare eller längre vistelser (upp till två månader, under programmets varaktighet). Genom att ge programmen en generös budget för inbjudna gäster, och ett omfattande administrativt stöd, skulle det bli attraktivt att bli utsedd som innehavare av chair-professuren.

11 En lista på samtliga beviljade bidrag för de tre olika typerna av aktiviteter finns i som bilaga. Sammanfattningsvis har ett chairprogram genomförts: Origins of habitable planets, med Leonardo Testi som innehavare av chair-professuren, och Eva Wirström från Institutinen för Rymd och Geovetenskaper som lokal värd. För närvarande pågår programmet Origins of biodiversity, med Professor Scott Edwards som innehavare av professuren, och bland annat Karin Hårding, Institutionen för Biologi och miljövetenskap, GU, som lokal värd. Ytterligare ett program är planerat: Existential risk to humanity, med Professor Anders Sandberg, Future of Humanity Institute, Oxford University, som GoCAS distinguished chair, och Olle Häggström, Matematiska vetenskaper, som lokal värd. Utöver detta har GoCAS stått som värd för något enstaka kollokvium. Administrativt stöd Som värdinstitution har Matematiska vetenskaper bidragit med administrativt stöd till centrumföreståndarna, för hantering av ansökningar om bidrag i centrets olika program, mm. Dessutom har MVs ekonom stött med budgetarbete, och övrig handläggning av fakturor, reseräkningar mm. Centrets webbsida, har skötts av MVs kommunikatör. I samband med chairprogrammen erbjuds ett omfattande stöd till chairinnehavaren. Särskilt gäller det hjälp med bokning av resor och logi för de många deltagarna i programmen, vilket har varit en ganska omfattande och inte alltid helt enkel uppgift. Under de tre år centret har funnits, har MV upplåtit ett kontor till centrumföreståndarna. Detta kontor har använts av chair-innehavaren under den tiden programmen pågått. För chairprogrammen har MV dessutom upplåtit ca 12 skrivbordsplatser i två seminarierum som varit tillgängliga för programdeltagarna. Seminarier och diskussioner i samband med programmen har skett i Mallvinden, eller en annan större seminarielokal. För övrigt har GoCAS stöd i olika uppgifter från Karolina Partheen (Chalmers OSS), Ulrika Hjelm (GU FIK), och Marie Emanuelsson (Naturvetenskapliga fakulteten) Budget och ekonomi Vid inrättandet av GoCAS bidrog Chalmers med 2 miljoner kronor per år och den naturvetenskapliga fakulteten vid GU med 1 miljon kronor per år, som sedan ökades till 2 miljoner. Förutom till programverksamheten, d.v.s. lön till innehavaren av GoCAS distinguished chair, logi och resor för inbjudna gästforskare och deltagare i workshops, har medel gått till lönekostnader för föreståndare och biträdande föreståndare, och till administrativ personal, samt lokaler och viss material. Rapporten för april 2017, och prognosen för helår 2017, visar på ett stort överskott, se bilaga 2. Med beslutade intäkter (varav 2 miljoner kr från Naturvetenskaplig fakultet för 2017), och med hänsyn tagen till beslutad verksamhet, är det förväntade resultatet 1435 kkr för Chalmersdelen av resultaträkningen och 2930 kkr för GUdelen av resultaträkningen. Huvudskälet till detta stora överskott är framförallt att GoCAS inte har hunnit med att driva chairprogram i den takt som var

12 planerad. Enligt prognosen finns det alltså utrymme för nästan 4 chairprogram till inom den beslutade budgetramarna. Halvtidsutvärdering Sommaren 2016 gjordes en halvtidsutvärdering av Professor Måns Henningsson, Institutionen för fysik, Chalmers. I kort sammanfattning pekar utvärderingen på att den stora skillnaden mellan den vision för ett centrum för grundläggande vetenskaper som låg bakom det ursprungliga inrättandet av GoCAS och de resurser som centret har haft till sitt förfogande, att ämnesområdet grundläggande vetenskaper är allt för vagt beskrivet, och på att eftersom programverksamheten inte alls har nått upp till de planerade nivåerna har en oproportionerligt stor del av de använda medlen kommit att användas till administration, inklusive föreståndarnas löner. Det arbete som gjorts för att finna externa finansiärer har inte heller varit framgångsrikt. Det framhålls att information om centrets verksamhet borde prioriteras, både internt för att skapa intresse för att skapa verksamhet inom GoCAS, och externt. Sammanfattande kommentarer Mycket inom GoCAS har fungerat utmärkt: de forskare som sökt och fått stöd till att ordna workshops eller till att bjuda in gästforskare har haft mycket god nytta av det, och det har bidragit till dessa forskares vetenskapliga omgivning vid Chalmers och GU. Chairprogrammen, de två som har genomförts (eller håller på att genomföras) har varit mycket framgångsrika. Däremot har det varit svårt att få den omfattning på verksamheten som var önskvärt. Det beror nog delvis på att informationen om GoCAS och dess verksamhet, inte har spridits tillräckligt väl. Det arbete som lagts på att söka extern finansiering har inte varit framgångsrik, och det kan också delvis bero på att information och kommunikation om GoCAS inte varit tillräckligt effektiv. Det finns behov av styra upp både de formella processerna och det praktiska arbetet kring programmen för att verksamheten skall fungera väl, och för att göra det är det troligen en bra idé att åtminstone under en tid koncentrera verksamheten helt till chairprogrammen. Bernt Wennberg, prefekt Institutionen för matematiska vetenskaper Bilaga 1. Mottagare av medel för gästforskarprogram och workshopar Bilaga 2. Ekonomisk uppföljning av GoCAS april 2017

13 Bilaga 1. Mottagare av medel för gästforskarprogram och workshopar 2015 Projektledare Institution Bo Hellsing Fysik workshop Per Salberger MV workshop Alexandre Antonelli BioEnv workshop Christoffer Peterson Fundamental fysik workshop Mats Halvarsson Tillämpad fysik visiting scientist Chien Chung Huang DoIT visiting scientist Daniel Persson Fundamental fysik visiting scientist Amazing week Kemi 2016 Deliang Chen Geovetenskaper, GU visiting scientist Martin Westerholt Raum Matematiska vetenskaper workshop och visiting scientist Kirsten Kraiberg Knudsen Rymd och geomvetenskaper workshop Julia Brandes Matematiska vetenskaper workshop Elizabeth Wulcan Matematiska vetenskaper workshop Lyudmila Turowska Matematiska vetenskaper visiting scientist Michael Björklund Matematiska vetenskaper visiting scientist Jun Yang Rymd och geomvetenskaper visiting scientist Simone Calogero Matematiska vetenskaper visiting scientist Mahmod Alaghmandan Matematiska vetenskaper visiting scientist Ziad Taib Matematiska vetenskaper workshop och visiting scientist Stig Larsson Matematiska vetenskaper visiting scientist Jeff Steif Matematiska vetenskaper visiting scientist Gunnar Nyman Fysik, GU visiting scientist Magnus Goffeng Matematiska vetenskaper visiting scientist Cathy Horellou Rymd och geomvetenskaper workshop och visiting scientist Susanne Aalto Rymd och geomvetenskaper workshop Michael Axelsson Biologi och miljövetenskap workshop Cornelia Spetea Wiklund Biologi och miljövetenskap workshop Charlotta Kvarnemo Biologi och miljövetenskap workshop

14 Bilaga 2. Ekonomisk uppföljning av GoCAS Resultat GoCAS Chalmers och GU från projektstart tom april 2017 TOTALT GoCAS Intäkter Summa intäkter Lön föreståndare Lön gästprofessor Lön administrativ personal Lokaler Köpta tjänster (fika, tryckning, IT) Resor och konferenser Förbrukningsmaterial och övr kostn (interna bidrag) Summa, direkta proj.kostnader OH Summa utgifter Projektresultat Resultat GoCAS Chalmers från projektstart tom april 2017 TOTALT CHALMERS varav Testi Chairprogrammet Intäkter Summa intäkter Lön föreståndare Lön gästprofessor Lön administrativ personal Lokaler Köpta tjänster (fika, tryckning, IT) Resor och konferenser Förbrukningsmaterial och övr kostn (interna bidrag) Summa, direkta proj.kostnader OH Summa utgifter Projektresultat

15 GoCAS Chalmers Resultat från projektstart tom april Prognos helår Prognos 2017 maj-dec -487 Prognos enl utfall tom april samt prognos Chairprogrammet Anders Sandberg har en budget på 800 tkr i kostnader som endast kommer belasta belasta GoCAS Chalmers och är medräknat i prognosen ovan GoCAS GU Resultat från projektstart tom april Prognos helår Prognos 2017 maj-dec 141 Prognos enl utfall tom april samt prognos Resultat GoCAS GU från projektstart tom april 2017 TOTALT GU varav Chair Scott Kostnader som ej är bokförda än men medtagna Intäkter i prognosen för helåret GoCAS GU Summa intäkter Lön föreståndare Lön gästprofessor lön Scott Edvard Lön administrativ personal Lokaler Köpta tjänster (fika, tryckning, IT) Resor och konferenser resekostnader Förbrukningsmaterial och övr kostn (interna bidrag) Summa, direkta proj.kostnader OH OH Summa utgifter Projektresultat Totala kostnader ej bokförda i Chair Scott

16

17 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Inför Budget 2018 Datum: Dokument: Budget 2018 förändringar inom ramen för befintlig modell Bakgrund Fakultetsstyrelsen tog beslut om ny fördelningsmodell. Det beslutades även att modellen skall gälla fram till En kort sammanfattning av modellen ges nedan tillsammans med förslag på idag kända förändringar kopplade till strategiska satsningar inom forskning och utbildning. Fördelningsmodell Anslaget för forskning och utbildning på forskarnivå delas upp i en basdel (80%) och en prestationsdel (20%). Beloppet beräknas på anslaget efter avsättningar. Basanslaget fördelas procentuellt mellan institutionerna enligt den procentuella fördelningen av anslaget som finns mellan institutionerna idag. Prestationsanslaget beräknas utifrån aktiva doktorander under det senaste verksamhetsåret (5%), externa bidragsinkomster (7.5%) och bibliometri (7.5%). Samma principer som universitetetsstyrelsen tillämpar i modellen för fördelning av prestationsanslaget till fakulteterna skall användas för fakultetsstyrelsens fördelning till institutionerna, dvs. förändringen i bibliometriskt värde bestäms enbart i förhållande till den enskilda institutionen. Den procentuella fördelningen mellan institutionen beräknas med de nya bibliometriska värdena som grund. Avsättningarna beskrivs i noterna tillsammans med förändringar 2018 jämfört med 2017, se bilaga 1. Samfinansiering följer nuvarande principer. Nivån på samfinansieringen är rimlig, men bör inte utökas. Det bör dock finnas möjlighet att vara flexibel om finansiärerna utlyser nya finansieringsformer. Samfinansiering av forskningsinfrastrukturer följer de principer som fakultetsstyrelsen beslutade om En uppskattning av samfinansieringen för 2018 finns i bilaga 1. Utbildning på forskarnivå. Institutionerna ges i uppdrag att anta ett antal doktorander (genomsnitt under en fyraårsperiod) samt en omfattning av forskarutbildningskurser för varje institution. Liksom tidigare år avsätts 1 mkr/år till gemensamma forskarutbildningskurser Anslaget för utbildning på grund och avancerad nivå Anslaget för utbildning på grund och avancerad nivå fördelas till institutionerna enligt nuvarande modell med ett ordinarie uppdrag och ett bildningsuppdrag inom det naturvetenskapliga området, samt ett uppdrag till institutionen för kulturvård inom konservators och hantverksutbildning. Den strategiska avsättningen för att stimulera laborativ- och fältverksamhet föreslås vara oförändrad, med undantag av årlig uppräkning. De grundläggande kriterierna för fördelning är desamma som

18 tidigare. Tilldelningen till institution beräknas som den relativa andelen för respektive institution i förhållande till summan av samtliga institutioners verksamhet. Övriga strategiska avsättningar föreslås oförändrade. I ett separat förslag vad gäller användning av det nya forskningsfartyget föreslås en avsättning upp till 1 mkr från utbildningsanslaget, se även bilaga 1. Under 2016 infördes möjligheten att i samband med avräkningen omfördela en del av uppdraget inom fakulteten. Omfördelning är endast möjlig då fakulteten som helhet når utbildningsuppdraget från universitetsstyrelsen. Vidare behöver det finnas en överproduktion på någon institution inom det ordinarie uppdraget samtidigt som en annan institution inte når sitt ordinarie uppdrag. I de fall en institution inte når upp till sitt ordinarie uppdrag kan underprestationen (hst/hpr) kompenseras med en överprestation inom bildningsuppdraget (ersättning ges då med prislapp för bildning). Denna kompensation görs innan en eventuell omfördelning av uppdragen inom fakulteten. Samma principer kommer användas vid avräkningen av 2017-års uppdrag. Lärarutbildning Fakulteten kommer för 2017 tillämpa separat avräkning av lärarutbildningsuppdraget. Motiveringen till detta är att utfallet för uppdraget inom lärarutbildningen under en övergångsperiod inte ska påverka det ordinarie anslaget för utbildning på grund- och avancerad nivå (naturvetenskap/konst/design). Vidare ska en omfördelning mellan lärarutbildningsuppdraget och det ordinarie utbildningsuppdraget inte kunna ske på institutionsnivå innan konsekvenserna av universitetets gemensamma avräkning av utbildningsuppdraget analyserats i detalj. Enhetshyra inom fakulteten Enhetshyra för fakultetens lokaler i Göteborg har införts från och med Under våren 2017 kommer fastighetsavdelningen att skicka ut underlag om fastighetsbeståndet till institutionerna för avstämning. Därefter kommer enhetshyran för 2018 att beräknas och ligga till grund för lokalkostnaderna till institutioner och enheter. Som tidigare gäller att vid beräkning av enhetshyra har lokaler som tillhör infrastrukturerna NMR och SLC inte tagits med och inte heller lokalerna i Mariestad. Alla lokalförändringar som påverkar enhetshyran skall föregås av samråd med dekan och beslutas i fakultetsstyrelsen. Kostnadsdebitering universitetsgemensamma kostnader och bibliotekskostnader förs vidare till institutioner utan justering Tillägg inför inriktningsbeslut Dispositionsplanen är uppdaterad utifrån det underlag som finns till universitetsstyrelsens möte den 7 juni och siffrorna är preliminära. Noterna är uppdaterade. Fakultetsstyrelsen beslutade att avsätta 1 mkr från grundutbildningsanslaget och 2 mkr från forskningsanslaget för att underlätta för lärare och forskare vid den naturvetenskapliga fakulteten att använda nya Skagerak. Förslaget är att för 2018 och 2019 kommer dessa medel att belasta det balanserade kapitalet för respektive verksamhet på fakultetsnivå. Enligt beslut kommer fakulteten att reglera Lovéncentrets underskott om 16 mkr, varav 8 mkr kommer från universitetet centralt. GoCAS kommer att från övergå i projektverksamheten GoCAS distinguished chair. Det finns ett positivt utfall för GoCAS som skall användas för den kommande verksamheten och därför 2 (3)

19 kommer det årliga stödet att minska till 500 tkr/år för 2018 och GoCAS kommer att utvärderas under 2019 och beslut om fortsatt stöd får därefter tas i särskilt ordning. Herbariet, med Biologi och miljövetenskap som värdinstitution, blev GU infrastruktur Universitetet centralt ger inget särskilt stöd till Herbariet och fakultetsstödet har legat på samma nivå sedan minst fem år tillbaka. Prefekten på värdinstitutionen har äskat om ett större anslag till Herbariet om 3 mkr. Idag samfinansierar värdinstitutionen Herbariet och detta är rimligt eftersom institutionen har verksamhet som utnyttjar Herbariet. För att fortsätta att driva och utveckla Herbariet är det viktigt att externa medel i större utsträckning täcker driftskostnaderna och att man aktivt verkar för att bli en nationell infrastruktur. Det kan också vara nödvändigt att ta ut användaravgifter om verksamheten inte bär sig. En viss ökning av fakultetens anslag till Herbariet kan vara motiverad och förslaget är 1.5 mkr per år med start Förslag till beslut Fakultetsstyrelsen beslutar: - att budget för 2018 baseras på den rådande fördelningsmodellen - att särskilda avsättningar görs i enlighet med noterna - att universitetsgemensamma kostnader och bibliotekskostnader förs vidare till institution utan justering. 3 (3)

20 Naturvetenskapliga fakulteten Budget 2018 Grundutbildning Forskning/ forskarutb TILLDELNING FRÅN UNIVERSITETSSTYRELSEN not Anslagsmedel *) Varav lärarutbildning Universeum Centrum för Hav och Samhälle Strategiska forskningsområden - Naturresurser Strategiska forskningsområden - Klimatmodellering 357 Strategiska forskningsområden - Neurovetenskap 171 Medfinansiering från rektor, Linnéstödet 375 Avsättning från universitetsstyrelsen till infrastrukturer UGOT Challenges medel för två centrum TILLDELNING TILL VERKSAMHETER Infrastruktur Avsättningar enligt verksamhetsuppdraget Avsättningar Basanslag Prestationsbaserat anslag Takbelopp att fördela enligt modell: Ordinarie utbildningsuppdrag o bildningskurser Fält och lab Lärarutbildning TOTALT: *) Preliminärt belopp för utbildning enligt beslutsunderlag inför inriktningsbeslutet US Anslagsbeloppet för forskningen är detsamma som budget Uppgift om budget 2018 saknas i inriktningsbeslutet

21 Noter Gråmarkerade fält = viss osäkerhet Inst Grund Forsk Grund Forsk Kommentarer till FS Not Avsättn enligt verksamhetsuppdraget Strat forskningsomr - BECC, MERGE, MP t.o.m Linnéstöd t.o.m Marin Universeum Skogaryd inframedel Geo Ny ansökan inlämnad i mars Beslut under hösten. Faller under GUs samfinansieringspolicy för forskningsinfrastrukturer NanoSims KMB Centrum för Hav och Samhälle - GU t.o.m Marin (H o S) Centrum för Hav och Samhälle - NF t.o.m Marin (H o S) FRAM t.o.m 2022 BioEnv SWEMARC t.o.m 2022 Marin (H o S) Permanent infrastruktur Sven Lovén centrum inkl föreståndare Tilläggsfinansiering för fartyget från US - upp till 10 mkr Reglering av underskott Lovéncentret Balanserat kapital. 8 mkr från US NMR-centrum Herbariet BioEnv Ökad avsättning Algbanken Marin Nordens Ark Fakultetsinfrastruktur Fenotypscreening t.o.m KMB Core Facilities, veterinärer och försöksdjursverksamhet Kommande fakultetsinfrastrukturer Om ny infrastruktur, används dekans 0 disposition under Inkluderas i budget

22 Inst Grund Forsk Grund Forsk Kommentarer till FS Not Stöd till individuella forskare Antonelli, t.o.m BioEnv Westenhoff, t.o.m a Samfinansiering projekt Wallenberg Scholars Ewing, t.o.m KMB Wallenberg Scholars Neutze, t.o.m KMB ERC Starting Grant Antonelli, t.o.m BioEnv Wallenberg Academy Fellows, Antonelli, t.o.m BioEnv Wallenberg Academy Fellows, Westenhof, t.o.m KMB Wallenberg Academy Fellows, Burman, t.o.m. 201# KMB 250 Wallenberg Academy Fellows, Swart t.o.m. 201# Marin 250 Linnéstöd t.o.m Marin Sites Klemedtsson 2017 Geo Ny ansökan inlämnad i mars Beslut under hösten. Faller under NFs samfinansieringspolicy för forskningsinfrastrukturer KAW-infrastrukturprojekt 2019 SLC EU KAW Neutze t.o.m KMB KAW Mehlig t.o.m Fysik KAW Åkerman t.o.m Fysik KAW Åkerman t.o.m Fysik KAW Dmietriev t.o.m Fysik KAW Swart t.o.m Marin ICOS Geo Ny samfinansiering Om ny samfinansiering används dekans 0 disposition under Inkluderas i budget

23 Inst Grund Forsk Grund Forsk Kommentarer till FS Not b Samfinansiering nationell infrastruktur SciLife NMR #### Fakulteten deltar i 9 infrastrukturansökningar till VR, utfall hösten 2017 #### Beslutad men osäkert hur stor andel som går till GU Samfinansiering totalt Centrumbildningar Centrum för hudforskning, t.o.m KMB Centrum för marin kemisk ekologi, t.o.m Marin (H o S) GoCAS t.o.m MV Övergår i programverksamhet Centrum för globala biodiversitetsstudier BioEnv Centrum för turism (Handels) Centrum för global migration (Samfak) 70 CeMEB Marin (H o S) 250 Planeras från Om ny samfinansiering används dekans Nya centrumbildningar 0 disposition under Inkluderas i budget Rekryteringsstöd Professor i atom- och molekylfysik, Feifel, t.o.m Fysik Mats Olsson - 1 postdok, t.o.m BioEnv Finansmatematik t.o.m MV Professor i Kulturvård med inriktning mot KV hantverksvetenskap Professor med verksamhet kopplad till nya Skagerak t.o.m Marin Nya rekryteringsstöd Om nya rekryteringsstöd används dekans disposition under Inkluderas i budget

24 Inst Grund Forsk Grund Forsk Kommentarer till FS Not Strategiska satsningar Hantverksvetenskap (forskn forskarutb) KV Sabbaticalprogram t.o.m Forsknings- utbildningsdag, priser Strategiska satsningar grundutbildning Brobyggaren Rekryteringsåtgärder -utbildning Användning av nya Skagerak Balanserat kapital Allmänna avsättningar Dekans disposition Uppdrag doktorander Mässor, katalog etc Pedagogiskt- och samverkansutskott Till andra fakulteter Doktorander Pågående doktorandsatsning t.o.m (marin t.o.m. 2018) Kvalitet och foutb kurser Forskarutbildningsberedningen TOTALT

25

26 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: Dnr: H 2016/162 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag Bakgrund En av Naturvetenskapliga fakultetens lokaliseringar i Göteborg idag och på lång sikt är Medicinareberget. En förstudie har genomförts från november 2016 till maj 2017 för att ta fram förslag till ny byggnad för livsvetenskaper på Medicinareberget och lägga grunden till beslut om fortsatt arbete. Förstudien är slutförd och rapporten finns tillgänglig: länk Fakultetsstyrelsens direktiv Vid sitt möte tillstyrkte fakultetsstyrelsen att dekan beslutar att beställa förstudie och gav följande direktiv för förstudien: att fakultetens vägledande principer ska följas att nybyggnationens påverkan på fakultetens lokalkostnader i möjligaste mån ska vara neutral exempelvis genom en minskad lokalyta för de berörda verksamheterna att lokalerna planeras utifrån en idé om flexibelt användande snarare än utifrån enskilda institutioners specifika behov. Förstudiens resultat för de tre direktiven gås igenom nedan. Fakultetens vägledande principer Fakultetens vägledande principer har förmedlats till Akademiska hus och arkitekter. Arbetsgruppen förväntas ha haft det som rättesnöre i sitt arbete. 1

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Mottagare: Fakultetsstyrelsen

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Mottagare: Fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM: Budget 2016 Datum: 2015-12-02 Dnr: E 2015/255 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Handläggare: Gustav Bertilsson Uleberg Bakgrund Universitetsstyrelsen beslutade vid sammanträde

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2016-06-09 Protokoll nr 5 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekan, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2016-12-13 Protokoll nr 3 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekan, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde 2014-10-10: dekanusåtgärder för perioden 2014-09-30 2014-10-21 Protokoll och handlingar finns på http://www.science.gu.se/intranat/organisation/protokollledning/

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013

Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen BUDGET 2013 Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-11-14 BUDGET 2013 Ändringar i budgetförslaget 2012-10-25 I den nya arbets- och delegationsordningen framhålls institutionernas självbestämmande

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna (via videolänk)

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna (via videolänk) PROTOKOLL nr 10 Sammanträdesdatum 2014-10-30 Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsstyrelsen Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag

Läs mer

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012)

Infasning Konservatorstbildningen (45 HST. Ingår i takbelopp fr om 2012) Dispositionsplan budgetåret 2012 Bilaga 1 Fördelning av anslag bå 2012 (tkr) Anslag 2011 2011 2011 2011 2012 2012 2012 2012 Grund Fo/Fou Externt Totalt Grund Fo/Fou Externt Totalt Anslagsmedel grund+fak

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna (via videolänk)

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna (via videolänk) PROTOKOLL nr 8 Sammanträdesdatum 2014-09-11 Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsstyrelsen Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Eriksson, Susanne

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2015-06-11 Protokoll nr 6 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekanus, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna. Företrädare för de studerande Johansson, Matilda Ibstedt, Sebastian

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Olsson, Ann-Sofie Wåhlin, Anna. Företrädare för de studerande Johansson, Matilda Ibstedt, Sebastian PROTOKOLL nr 7 Sammanträdesdatum 2014-06-11 Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsstyrelsen Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Eriksson, Susanne

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2015-09-17 Protokoll nr 7 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekanus, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde 2015-04-29: dekanusåtgärder för perioden 2015-03-24 2015-04-14 Protokoll och handlingar finns på http://www.science.gu.se/intranat/organisation/protokollledning/

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2014-12-11 Protokoll nr 11 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekanus, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag

Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: 217-5-9 Dnr: H 216/162 Mottagare: Fakultetsstyrelsen Förstudie Medicinareberget diskussionsunderlag Bakgrund En av Naturvetenskapliga fakultetens lokaliseringar

Läs mer

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden

Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde : dekanusåtgärder för perioden Till Naturvetenskapliga fakultetsstyrelsens sammanträde 2014-03-26: dekanusåtgärder för perioden 2014-02-25 2014-03-11 Protokoll och handlingar finns på http://www.science.gu.se/intranat/organisation/protokollledning/

Läs mer

Fördelningsmodell, projekt VT-2016

Fördelningsmodell, projekt VT-2016 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fördelningsmodell, projekt VT-2016 Datum: 2016-05-10 Dokument: Kompletterande beräkningar till fakultetsstyrelsens möte 2016-05-18 Nedanstående beräkningar för anslaget för

Läs mer

BUDGET 2013 Anslagsfördelning Allmänt

BUDGET 2013 Anslagsfördelning Allmänt Naturvetenskapliga fakulteten FÖRSLAG Ledningsgruppen 2012-10-22 BUDGET 2013 Anslagsfördelning Allmänt Fakultetsstyrelsen Universitetsstyrelsen beslutade vid sammanträde 14 juni 2012 om inriktningen på

Läs mer

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar

Avvikelse bud-utfall. Bud 2017 Jan- Mar 1 2017-04-27 Dnr V 2017/517 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-03-31 Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Utf 2016 Utf 2017 Bud 2017 bud-utfall Prognos 1 budgetprognos

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 11 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola dekanus, ordförande prodekanus Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag (från 2) Madjarova, Jana (t.o.m. 7, ej 7.1) Nyman,

Läs mer

Chen, Deliang Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Chen, Deliang Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 3 Sammanträdesdatum 2012-10-25 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie dekanus,

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/

Ekonomisk rapportering per Sammanfattning. Dnr V 2017/ 1 2017-10-24 Dnr V 2017/1504 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2017-09-30 1. Sammanfattning Kostnadsställe: 15 NAT Naturvetenskapliga fakulteten Utfall 2017 Budget

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019

Nominering till Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap 2018/2019 2017-01-30 Reviderad 2017-03-07 Dnr P 2017/49 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten 2017 PRELIMINÄR Nominering

Läs mer

Wf (6(11- ~ r2--b. Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS

Wf (6(11- ~ r2--b. Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS Wf (6(11-2010-11-19 BESLUT Dnr LiU-201 0-01678 1(1) Beslut om fastställande av instruktion och anknytningsavtal för Nationellt centrum för avancerade kulturstudier, ACSIS Den 29 november 2010 inrättades

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2017-01-30 dnr P 2017/14 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Fakultetskansliet för naturvetenskap Marie Emanuelsson HANTERINGSORDNING Hanteringsordning vid Naturvetenskapliga fakulteten för nominering till Kungl.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008:

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008: GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL 1 (5) Rektorssammanträde Sammanträde 2008:1 2008-01-07 Tid och plats kl. 13.00 13.15, förvaltningschefens tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Pam Fredman

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Rådbo, Marie vicedekanus Hohmann, Stefan prodekanus Berndtsson, Bo (ej 5.2.4) Celander, Malin (ej 5.2.1) Hilmersson,

Läs mer

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar

Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar BESLUT Dnr: E2017/29 2017-12-12 Anslagsfördelning och budget 2018 samt planeringsramar 2019 2020 1 Förslag till beslut Styrelsen beslutar: att 2018 avsätta 95 %, 374 276 tkr, av grundutbildningsanslaget

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2017-03-09 Protokoll nr 2 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekan, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 8 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 8 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Sandelius, Anna Stina prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Bergh, Jöran Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan Olshammar,

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS Teknisk-naturvetenskaplig fakultet Bilaga p 24 BOKSLUT 2018 FS 1.3.2-412-19 1. Bokslut för verksamhetsåret 2018 för Bokslutet 2018 för presenteras nedan. I kapitel 2 beskrivs resultaträkningen för år 2018. I kapitel 3 presenteras resultat

Läs mer

Chen, Deliang Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Chen, Deliang Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2012-11-19 Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsstyrelsen Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Eriksson,

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2016-04-07 Protokoll nr 3 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekan, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-10-04 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: övriga Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Carl Hult,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Verksamhetsföreträdare

Verksamhetsföreträdare Handelshögskolan vid PROTOKOLL Närvarande: Ledamöter Verksamhetsföreträdare Per Cramér, professor, dekanus, ordförande Olof Johansson Stenman, professor, prodekanus Katarina Renström, studievägledare Sara

Läs mer

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie nr 5 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Eriksson, Susanne Hanstorp, Dag ( 1-4, 6-7) Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2017-10-26 Protokoll nr 7 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg Ola Wetterberg Jörgen

Läs mer

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå

Mötesanteckningar beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN beredningen för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanträdesdatum: 2016-09-28 Tid: 1315-1600 Plats: Fakultetskansliet Närvarande: Ingvar Albinsson Göran Andersson

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum (UMF) Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund Umeå marina forskningscentrum (UMF) inrättades 1989 vid Umeå universitet,

Läs mer

Protokoll fakultetsstyrelsen

Protokoll fakultetsstyrelsen NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Protokoll fakultetsstyrelsen Sammanträdesdatum: 2016-10-27 Protokoll nr 7 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Elisabet Ahlberg dekan, ordförande Ola Wetterberg

Läs mer

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun

Avvikelser 1 Utf Avvikelse bud-utfall. Bud 2016 Prog Bud 2016 Jan- Jun 1 2016-07-22 Dnr V 2016/881 Naturvetenskapliga fakulteten Monika Bengtsson Ekonomisk rapportering per 2016-06-30 1. Sammanfattning Utf 2015 Utf 2016 Bud 2016 Avvikelse bud-utfall Bud 2016 Prog 1 2016 helår

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-10-25 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 SLU redovisar ett överskott på 36 mnkr och prognosen för 2010 är ett överskott på 44 mnkr,

Läs mer

Strategisk satsning Forskningsberedningens förslag

Strategisk satsning Forskningsberedningens förslag Forskningssekreterare Gabriella Olshammar 2013-03-12 1 / 1 Fakultetsstyrelsen Strategisk satsning Forskningsberedningens förslag Fakultetens forskningsberedning har av fakultetsledningen fått i uppdrag

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1/2003 Närvarande Ledamöter Hansson, Eva prefekt ordförande Hahn-Hägerdal, Bärbel Frejd, Torbjörn Akke, Mikael forskare Rådström, Peter Larsson, Christer Sundström, Villy Frid, Truus högskolesekr Sundén, Ingun

Läs mer

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013

Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 2013-10-23 N 2013/180 Sektion ekonomi Budget och uppföljning Kansli N Lena Svensson, ekonomichef Kommentarer till kvartalsbokslutet per 30 september samt ekonomisk prognos 2013 Analys av det ekonomiska

Läs mer

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Samlad expertis för bästa finansieringsutfall Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Disposition Forskningsfinansiering Lunds universitet Vad gör Forskningsservice? Strategiska forskningsområden

Läs mer

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner Umeå universitet Rektor Dokumenttyp: BESLUT Datum: 2015-12-01 Dnr.: FS 1.3.2-1848-15 Sid 1 (5) Fördelning av medel till fakulteter och Lärarhögskolan utifrån utvärdering av forskningskontrakt samt verksamhetsplaner

Läs mer

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet

BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134. Modell för fördelning av statsanslag från konsistoriet till områdesnämnderna vid Uppsala universitet BESLUT 1(5) 2011-09-28 UFV 2011/134 Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Anna Wennergrund Telefon: 018-471 18 11 www.uu.se Anna.Wennergrund@ uadm.uu.se Modell för fördelning

Läs mer

LTHs organisation och styrelsens beslutanderätt LTHs styrelse (SLTH) SLTH är en fakultetsstyrelse och fakultetens högsta beslutande organ. SLTH har ett samlat ansvar för verksamheten vid fakulteten. Beslutanderätten

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 9 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 9 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Hohmann, Stefan prodekanus Rådbo, Marie vicedekanus Berndtsson, Bo Celander, Malin Hilmersson, Göran Lagerqvist,

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. 53 Utseende av protokoll- Fakultetsnämnden utser Martin Rosvall att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

UMEÅ UNIVERSITET. 53 Utseende av protokoll- Fakultetsnämnden utser Martin Rosvall att jämte ordföranden justera dagens protokoll. e Sid 1 (5) Närvarande: Bilaga 0:1 Ärende Beslut eller annan åtgärd Föredragande 53 Utseende av protokoll- Fakultetsnämnden utser Martin justerare. Rosvall att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Läs mer

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR från styrgruppsmöte 2017-10-27 Sammanträdesdatum: 2017-10-27, kl. 09.00 15.00 Plats: Fakultetskansliet för naturvetenskap Närvarande: Ole Arve Misund, Norsk Polarinstitutt

Läs mer

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson) Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Dokumentnamn Riktlinjer för gästforskarprogrammet vid fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap (Aug T Larsson)

Läs mer

Protokoll 1 (8) Rektorssammanträde 2012:

Protokoll 1 (8) Rektorssammanträde 2012: Protokoll 1 (8) Tid och plats kl. 15.00-15:45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Beslutsfattare Helena Lindholm Schulz prorektor, rektors ställföreträdare Bisittare Jörgen Tholin universitetsdirektör

Läs mer

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM INSTRUKTION FÖR CURIOSUM Typ av dokument: Instruktion Datum: 2019-04-02 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-04-02 2024-06-30 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Organisation Planeringsenheten

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 3 Naturvetenskapliga fakultetsnämnden Sammanträdesdatum nr 3 Närvarande Ledamöter: Företrädare för verksamheten Turner, David dekanus, ordförande Bergh, Jöran prodekanus Sandelius, Anna Stina vicedekanus Andersson, Staffan Hilmersson, Göran Hohmann, Stefan

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie. Företrädare för de studerande Amund, Oskar

Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie. Företrädare för de studerande Amund, Oskar nr 2 Närvarande Ledamöter: Övriga: Företrädare för verksamheten Ahlberg, Elisabet Wetterberg, Ola Chen, Deliang Hanstorp, Dag Madjarova, Jana Nyman, Gunnar Olsson, Ann-Sofie Företrädare för de studerande

Läs mer

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2.

1. Dagordning Dagordningen fastställdes. Under mötet bestämdes att behandla punkt 7 efter punkt 2. Minnesanteckningar 2014:5 Sammanträdesdatum 2014-09-15 Naturvetenskapliga fakulteten Forskarutbildningsberedningen Närvarande: Ola Wetterberg, ordf. Anders Blomberg Christer Erséus, fr.o.m. 3 Mats Granath,

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M

KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M BILAGA till rektors beslut 39/2012 1 (6) 1.3.2012 KARRIÄRSYSTEMET (TENURE TRACK) FÖR UNDERVISNINGS- OCH FORSKNINGSPERSONAL VID HELSINGFORS UNIVERSITET FR.O.M. 1.3.2012 BAKGRUND OCH SYFTE Helsingfors universitet

Läs mer

gb,aof9-0y 4 / 7e)./ 3

gb,aof9-0y 4 / 7e)./ 3 gb,aof9-0y 4 / 7e)./ 3 e e LINKOPINGS UNIVERSITET 2017-02-13 DNR LIU-2017-00684 BESLUT 1(2) Beslut om inrättande av och instruktion för avtalscentrumet C-research Linköpings universitet har under en följd

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Naturvetenskap Life, protokoll

Naturvetenskap Life, protokoll NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr H 2017/120 Naturvetenskap Life, protokoll Möte: Styrgruppsmöte Datum: 2017-06-28 Antecknat av: Bertilsson Uleberg Deltagare: Styrgrupp: Elisabet Ahlberg (dekan), Axel

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER

REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER REGLER FÖR UMEÅ UNIVERSITETS ÖVERGRIPANDE FORSKNINGS- INFRASTRUKTURER Typ av dokument: Regel 2017-05-30 (beslutsdatum) Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Forskning

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 HUMANISTISKA FAKULTETEN DATUM: 2014-01- 15 AVSÄNDARE: Dekanus Margareta Hallberg KONTAKTPERSON: Kanslichef Anna Nordling FORSKNING SOM PÅVERKAR nu bättre samordning

Läs mer

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum

Instruktion för Umeå marina forskningscentrum Sid 1 (5) Instruktion för Umeå marina forskningscentrum 1 Namn Umeå marina forskningscentrum Umeå Marine Sciences Centre 2 Bakgrund UMF inrättades 1989 vid Umeå universitet, samtidigt som motsvarande centra

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Styrelsen för SciLifeLab har vid sitt sammanträde den 7 maj 2014 beslutat att inbjuda Svenska lärosäten utanför de fyra värduniversiteten

Läs mer

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet

Översyn av Rättigheter och skyldigheter regelsamling för studier vid Göteborgs universitet Protokoll 1 (7) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Universitetsplatsen Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Margareta

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016

BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 Bilaga p 9 BOKSLUT LÄRARHÖGSKOLAN 2016 FS 1.3.2-325-17 Lärarhögskolans resultat totala intäkter och kostnader Årets resultat är 1 598 tkr. Det budgeterade resultatet var - 6 373tkr. Differensen mellan

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013:

Protokoll 1 (5) Rektorssammanträde 2013: Protokoll 1 (5) Tid och plats kl. 15:00-15.45, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Helena Lindholm Schulz prorektor, rektors ställföreträdare (ej 13)

Läs mer

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr

- Universitetstandvården tkr - Undervisning och lärande tkr - Fakultetsnämnden tkr Beslut Dnr: 1-676/2018 2018-10-19 Sid: 1 / 1 Rektor Beslut om budgetramar för 2019 Efter tidigare beredning (18-10-16) beslutar rektor om fördelning av statsanslagen i enlighet med bifogat underlag och

Läs mer

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga Sid 1 (3) Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet höstterminen 2018 Ändamål Den vid Umeå universitet utlyser härmed medel för finansiering

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer