Hbtq-diplomering Nulägesanalys

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hbtq-diplomering Nulägesanalys"

Transkript

1 Hbtq-diplomering Nulägesanalys Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Hbtq-diplomering e-post webb:

2 2(15) Innan ni sätter gång Nulägesanalys och handlingsplan är den verksamhetsgemensamma delen i ert utvecklingsarbete. Mellan första och andra utbildningstillfället ska ni se över hur ni arbetar idag genom att göra en nulägesanalys (uppgift 2). Efter andra utbildningstillfället ska ni utifrån det ni kommit fram till i nulägesanalysen planera hur er verksamhet ska arbeta vidare efter diplomeringen med en handlingsplan (uppgift 3). Syftet med nulägesanalysen är att ni ska synliggöra vad som i dagsläget fungerar bra och vad som behöver förändras eller förbättras i er verksamhet. Fokus ska vara att öka er normmedvetenhet och stärka ert inkluderande arbetssätt. Arbetet med nulägesanalysen och handlingsplanen bidrar till en verksamhetsutveckling. Det är en process som förändrar verksamheten inifrån och ut. I detta arbete kommer ni att utgå ifrån följande områden: Kunskap, kompetens och färdigheter Förhållningssätt Tillgänglighet och kommunikation Arbetsmiljö Planering och förankring Diplomeringsgruppen ansvarar för samordning av hbtq-diplomeringsarbetet och för att ta fram nulägesanalysen och handlingsplanen. Diplomeringsgruppen har kontinuerliga avstämningar med både personalgruppen och utbildarna samt presenterar handlingsplanen vid slutpresentationen. Det är viktigt att hela personalgruppen är delaktig i arbetet. Ni behöver boka av tid för detta. Nulägesanalysen tar ca 1 heldag att genomföra. Handlingsplanen tar ca 2-3 heldagar att genomföra. Den uppskattade tiden kan delas upp på fler och kortare tillfällen om t ex schemaläggning kräver detta. Mer stöd i hur arbetet kan genomföras hittar ni i dokumentet: Råd och tips till diplomeringsgruppen.

3 3(15) Att göra en nulägesanalys Diplomeringsgruppen bjuder in hela personalgruppen för att gemensamt gå igenom och besvara formuläret nedan. Utse en person i diplomeringsgruppen som ansvarar för att leda diskussionerna. Gå igenom samtliga rubriker i tur och ordning och besvara formuläret. Hjälp varandra att kritiskt reflektera genom att ställa följdfrågor. Efter att formuläret besvarats sammanställer diplomeringsgruppen resultaten. Resultaten skickas till hela personalgruppen för feedback. Särskilt viktigt är det att medarbetare som inte haft möjlighet att delta i workshopen får möjlighet att kommentera och ge feedback.

4 4(15) 1. Kunskap, kompetens och färdigheter Kunskap, kompetens och färdigheter är avgörande för att kunna erbjuda ett inkluderade bemötande och omhändertagande. 1.1 Samtliga medarbetare i vår verksamhet har god kunskap gällande hbtq-personers hälsa och livssituation. Beskriv kortfattat vad ni redan är bra på. Beskriv sedan vilka specifika kunskaper som saknas eller behöver förbättras för att samtliga medarbetare ska ha god kunskap gällande hbtq-personers hälsa och livssituation. Vad innebär det att ha god kunskap gällande hbtq-personers hälsa och livssituation? Hur säkerställer vi att all personal har god kunskap?

5 5(15) 1.2 Samtliga medarbetare i vår verksamhet har den kompetens som krävs för ett inkluderande och normmedvetet bemötande och behandling. Beskriv kortfattat vad ni redan är bra på. Beskriv sedan vilka kompetenser som saknas eller behöver förbättras för att samtliga medarbetare ska kunna tillämpa inkluderande och normmedvetet bemötande och behandling. Vad innebär kompetens gällande bemötande? Vad innebär kompetens gällande behandling?

6 6(15) 1.3 Samtliga medarbetare i vår verksamhet har de färdigheter som krävs för att kunna ge ett inkluderade och normmedvetet bemötande av patienter. Beskriv kortfattat vad ni redan är bra på. Beskriv sedan vilka färdigheter saknas eller behöver förbättras för att samtliga medarbetare ska kunna erbjuda ett inkluderande och normmedvetet bemötande av patienter. Vilka färdigheter krävs för att kunna erbjuda ett inkluderade och normmedvetet bemötande av patienter?

7 7(15) 2. Förhållningssätt Ett av målen i hbtq-diplomeringen är att deltagarna ska ha ett normmedvetet förhållningssätt till såväl patienter som medarbetare. Det betyder att vi behöver vara medvetna om begränsande normer och hur våra egna förgivettaganden kan påverka vårt bemötande. 2.1 Samtliga medarbetare har ett normmedvetet förhållningssätt avseende sexualitet i möten med patienter och medarbetare. Beskriv kortfattat vad ni redan är bra på. Beskriv sedan vad som saknas eller behöver förbättras för att samtliga medarbetare ska ha ett normmedvetet förhållningssätt avseende sexualitet i möten med patienter och medarbetare. Vad innebär ett normmedvetet förhållningssätt gällande sexualitet i förhållande till medarbetare och kollegor? Vad innebär ett normmedvetet förhållningssätt gällande sexualitet i förhållande till patienter?

8 8(15) 2.2 Samtliga medarbetare har ett normmedvetet förhållningssätt avseende könsidentitet och könsuttryck i möten med patienter och medarbetare? Beskriv kortfattat vad ni redan är bra på. Beskriv sedan vad som saknas eller behöver förbättras för att samtliga medarbetare ska ha ett normmedvetet förhållningssätt avseende könsidentitet och könsuttryck i möten med patienter och medarbetare? Vad är ett normmedvetet förhållningssätt till medarbetare och kollegor? Vad är ett inkluderande språk? Vad är ett normmedvetet förhållningssätt i förhållande till patienter?

9 9(15) 3. Tillgänglighet och kommunikation Hur lokaler är utformade och hur information ges påverkar upplevelsen av verksamheten för personer som besöker den. Detta gäller för både patienter och samarbetspartners. Ni behöver därför granska era lokaler, som t ex väntrum och toaletter, för att se hur könsidentitet, könsuttryck och sexualitet framställs eller osynliggörs och hur skyltningen kan inkludera eller exkludera. Ni behöver också se över vem som kan känna sig bekräftad eller osynliggjord i information som ges eller i det material som används. 3.1 Den fysiska miljön är tillgänglig och inkluderande för alla oavsett sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Beskriv kortfattat vad som redan är bra. Beskriv sedan eventuella brister vad gäller den fysiska miljöns tillgänglighet och inkluderande.

10 10(15) På vilket sätt är våra toaletter, väntrum, omklädningsrum, behandlingsrum osv tillgängliga och inkluderande utifrån sexualitet, könsidentitet och könsuttryck? På vilket sätt är utrustning, utsmyckning och skyltar tillgängliga och inkluderande? 3.2 Vår utåtriktade kommunikation är tillgänglig och inkluderande för alla oavsett sexualitet, könsidentitet och könsuttryck. Beskriv kortfattat vad som redan är bra. Beskriv sedan på vilket sätt er utåtriktade kommunikation brister i tillgänglighet och inkludering.

11 11(15) Vem kan känna igen sig i er utåtriktade kommunikation? På vilket sätt är ert språk, tilltal och bilder tillgängligt och inkluderande i er kommunikation (hemsida, broschyrer, journalmallar, enkäter, informationsmaterial, texter osv)? 4. Arbetsmiljö Er verksamhet ska upplevas som tillgänglig för alla medarbetare. Detta gäller såväl den psykosociala som den fysiska arbetsmiljön. Ni behöver därför se över vem som kan känna sig bekräftad eller osynliggjord genom ert samtalsklimat och ert samspel med varandra. Detta gäller både i formella sammanhang, som exempelvis möten och medarbetarsamtal och informella samtal under raster och liknande. Ni behöver också granska era gemensamma utrymmen som exempelvis omklädningsrum, personaltoaletter och personalrum för att se hur könsidentitet, könsuttryck och sexualitet framställs eller osynliggörs. Fundera på vem som kan känna sig inkluderad eller exkluderad i dessa. 4.1 Både vårt formella och informella samtalsklimat är inkluderande för alla medarbetare oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexualitet.

12 12(15) Beskriv kortfattat vad som redan är bra. Beskriv sedan vad som saknas eller behöver förbättras för att ert samtalsklimat ska vara inkluderande för alla medarbetare oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexualitet. Exempel på följdfrågor: Vad innebär ett inkluderande samtalsklimat? Vad innebär ett exkluderande samtalsklimat? På vilket sätt kan alla känna sig inkluderade? På vilket sätt är era formella samtal såsom möten och medarbetarsamtal inkluderande? 4.2 Våra personalutrymmen är inkluderande för alla medarbetare oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexualitet.

13 13(15) Beskriv kortfattat vad som redan är bra. Beskriv sedan vad som saknas eller behöver förbättras för att personalutrymmena ska vara inkluderande för alla medarbetare. På vilket sätt är våra omklädningsrum inkluderande? På vilket sätt är våra toaletter inkluderande? Vem kan uppleva sig exkluderad i våra personalutrymmen? 4.3 Alla medarbetare oavsett könsidentitet och könsuttryck kan fritt välja bland tillgängliga arbetskläder.

14 14(15) Beskriv kortfattat vilka valmöjligheter som finns. Beskriv sedan eventuella begränsningar gällande valmöjlighet av arbetskläder. Vem kan känna sig exkluderad med de arbetskläder som finns tillgängliga? Vilka förgivettaganden om könsidentitet och könsuttryck görs när en nyanställd får arbetskläder? 4.4 Alla medarbetare känner till de rutiner som finns för att hantera kränkande behandling och diskriminering av personer som bryter mot heteronormativitet.

15 15(15) Beskriv kortfattat rutinerna. Beskriv sedan vilka eventuella utmaningar som finns i tillämpningen av dessa rutiner. Exempel på följdfrågor: Vilka andra sätt har vi för att hantera uppkomna kränkningar och diskriminering? På vilket sätt introduceras nyanställda för de rutiner vi använder?

Uppgift 1 Individuell färdighetsträning

Uppgift 1 Individuell färdighetsträning 1(9) Uppgift 1 Individuell färdighetsträning I den individuella färdighetsträningen kommer du träna på att använda begrepp, tankesätt och praktiskt tillämpa de kunskaper som presenterats under utbildningens

Läs mer

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa?

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Victoria Tauson Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Unga hbtq-personers hälsa Unga hbtq-personers hälsa i korta drag Högre grad av utsatthet för kränkningar,

Läs mer

Normmedvetenhet och hbtq Här skriver du in sidfot

Normmedvetenhet och hbtq Här skriver du in sidfot Normmedvetenhet och hbtq 2018-08-16 Här skriver du in sidfot Hbtq-diplomering processutbildning för normmedvetet förhållningssätt Diplomering Mål Deltagarna kan: redogöra för och hålla isär centrala begrepp

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling. ProAros vision: Alltid bästa möjliga möte. Definitioner: Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Muskötens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Muskötens förskola Förskola Musköten Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor

Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande. Landstingets ledningskontor Hos oss är alla självklart välkomna, bara de inte är... - en interaktiv föreläsning om normer, arbetsmiljö och bemötande Deltagarmål Ha kännedom om hur normer påverkar vår arbetsmiljö och vårt bemötande

Läs mer

Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekladans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys

Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Syns norm e r i vårdens dokument? Del 1 Dokumentanalys Del 1 Dokumentanalys Skrivhjälp för jämlik text Ett verktyg som identifierar ojämlikheter, normer och föreställningar i texter och bilder. En produkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Hasselbackens förskola Upprättad januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-09-08 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 070 544 18 24 Till Kulturnämnden 2017-09-19 Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Ekeby förskolas likabehandlingsplan

Ekeby förskolas likabehandlingsplan Ekeby förskolas likabehandlingsplan förskolechef Ulrica Strömberg Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Ulrica Strömberg, förskolechef samt Belinda Lundin

Läs mer

Rallarstugan och Humlelyckans plan mot kränkande behandling

Rallarstugan och Humlelyckans plan mot kränkande behandling Sida 1(7) Datum 2018-1013 Rallarstugan och Humlelyckans plan mot kränkande behandling Planen omfattar förskolans verksamhet för barn 1-6 år. Ansvarig för planen: Pia Gustavsson Förskolechef Marie Jacobsson

Läs mer

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Dalafurets förskolans plan mot kränkande behandling

Dalafurets förskolans plan mot kränkande behandling 1(7) 181010 Dalafurets förskolans plan mot kränkande behandling Planen omfattar förskolans verksamhet för barn 1-5 år. Ansvarig för planen: Ann-Sophie Bengtsson Postadress Utbildning Box 18 295 21 Bromölla

Läs mer

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING

GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING GUIDE TILL INKLUDERANDE SEXUALUNDERVISNING Att få kunskap om kropp, sexualitet och relationer är en rättighet. Sexualitet är dessutom ett ämne som berör oss alla oavsett om vi har haft sex eller inte.

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Ucklums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ucklums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ucklums förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsbro förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola 1-5 år 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola

Läs mer

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Daggkåpans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg/Fritidshem Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Änggårdens förskola

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Änggårdens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Änggårdens förskola Läsår 2017-2018 Innehåll Innehåll... 1 Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 4 Kartläggning...

Läs mer

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö med trygga vuxna som skapar

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stegen och Förskolan Spårets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Röinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen. Röinge förskola Ansvarig för planen Förskolechef Christel Torstensson Vår vision

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Granskat likabehandlingsplaner. Citat figurerar exempel. Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan.

Granskat likabehandlingsplaner. Citat figurerar exempel. Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan. Copyright SFQ Granskat likabehandlingsplaner Citat figurerar exempel Ramat in normer Cis- Hetero- 33 berättelser om dessa normers verkan Handlingsplan Fokus på normer Norm = idéer, idealisering, stereotypa

Läs mer

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen

Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Öppen på jobbet? Checklistor för HBTQ-frågor på arbetsplatsen Visions ståndpunkter om HBTQ Vision är en Fair Union. Vi jobbar för ett schyst arbetsliv i hela världen, med internationellt fackligt samarbete,

Läs mer

Rannebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rannebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rannebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, förskoleklasser, grundskola Läsår 2014/2015 1 Grunduppgifter Ansvariga för planen:

Läs mer

Förskolan Prästkragen plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Prästkragen plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Prästkragen plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Maud Carlberg Eva Semlali Cecilia Widemåne Jenny Westman Vår vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Kristinebergs förskola Upprättad Januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Linn Sölvestad Johan Lindström Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Solbågens förskola Upprättad Januari 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen

Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Arbetsmiljöplan 2018 för Kompetensförvaltningen Rubriken fylls i allt eftersom aktiviteterna har genomförts. Rubriken kan användas när behov finns av ytterligare kommentarer till arbetet med Arbetsmiljöplanen.

Läs mer

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Lena Grundmark, tillsammans med förskolans pedagoger 2014-06-27 Innehåll GRUNDUPPGIFTER... 2 ANSVARIGA FÖR PLANEN... 2 VÅR

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

HBTQ en facklig fråga

HBTQ en facklig fråga HBTQ en facklig fråga 2 Aha! Hbtq en facklig fråga HBTQ en facklig fråga Hbtq-personer i arbetslivet 4 Sexuell läggning 4 Könsidentitet och könsuttryck 4 Allas ansvar 6 Vid kännedom om diskriminering 6

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vesslans förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Förskolan Sandviks plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Sandviks plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Sandviks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskolverksamhet 1-5 år Läsår 2015 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sticklinge förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Prästkragens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Prästkragens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Prästkragens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Maud Carlberg Eva Semlali Cecilia Widemåne Vår vision

Läs mer

Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017

Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017 Kan ett normkreativt förhållningssätt bidra till att främja ungas hälsa? Aktuell skolpolitik 2017 Linda Moestam, genusvetare och processledare Folkhälsocentrum Region Norrbotten Normkreativt förhållningssätt:

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20

Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Plan mot diskriminering & kränkande behandling år 2019/20 Förskola: Vitsippans förskola och uteförskolan Arnebo Bakgrund och syfte: Den 1 januari 2017 ändrades diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

Förskolan Pillrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: Ht 2016-Ht 2017

Förskolan Pillrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: Ht 2016-Ht 2017 Förskolan Pillrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: Ht 2016-Ht 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Törnsångarens förskolas plan mot kränkande behandling

Törnsångarens förskolas plan mot kränkande behandling 1(8) 208-11-20 Törnsångarens förskolas plan mot kränkande behandling Planen omfattar förskolans verksamhet för barn 1-5 år. Ansvarig för planen: Lisa Sandberg Förskolechef Linda Dolk Specialpedagog Postadress

Läs mer

Hbtq - bemötande och arbetsmiljö

Hbtq - bemötande och arbetsmiljö Hbtq - bemötande och arbetsmiljö 1 2 Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter Bildades 1950 Medlemsorganisation Arbetar för att alla ska ha samma rättigheter,

Läs mer

MEGA MUSIK GYMNASIESKOLAS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

MEGA MUSIK GYMNASIESKOLAS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MEGA MUSIK GYMNASIESKOLAS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING (framtagen med hjälp av DO:s verktyg planforskolan.se) Grunduppgifter för planen Rektor Cornelia Nyström Vår vision är att alla

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 7-9 Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Remissvar på program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-15 Handläggare Git Skog Telefon: +46 76 12 36 253 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remissvar på program för lika rättigheter

Läs mer

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Folkasbos plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Frukostseminarium - om öppen fritidsverksamhet. Hilton Stockholm Slussen

Frukostseminarium - om öppen fritidsverksamhet. Hilton Stockholm Slussen Frukostseminarium - om öppen fritidsverksamhet Hilton Stockholm Slussen 2019-03-15 Seminariet direktsänds via FB Vi bemöter era frågor under efterminglet Frågor som ställs i kommentarsfältet besvaras efter

Läs mer

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 2018-10-17 Socialdepartementet S2018/03375/FS Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld RFSL (Riksförbundet för homosexuellas,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fjärilens förskola - Växsjö Byskola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvarig för planen Catrine Elversson, förskolechef Vår vision Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Malin Wallin Vår vision Vår vision är att leva upp till

Läs mer

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling VäneRyr förskola, F-klass, skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Fritids F-klass Förskola Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling

LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling LEKA Barnens Förskola ABs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Huvudman/Ledning för LEKA Barnens Förskola AB och

Läs mer

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Björngårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björngårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björngårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Helena Lindroth Lotta Skarin Rönngren

Läs mer

Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson

Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson Vem diskriminerar? Inte jag! Bild Svenska familjer av Anna-Carin Magnusson HFS-strategidagar, 13 september 2018 Temagrupp Hälsofrämjande arbetsplatser Hälsofrämjande arbetsplatser har förmåga att fokusera

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Balltorps förskolor 20130419 Annette Kimmehed Förskolechef Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Akvarellens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Akvarellens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Akvarellens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Våga Viljas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Biets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Biets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Biets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Lustigkulles plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR med riktlinjer Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas verksamhet samt att enskilda mottagningar

Läs mer

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen

Möckelns Förskola. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1(9) Utbildningsförvaltningen 1(9) Utbildningsförvaltningen 2019-02-20 Möckelns Förskola Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Inkluderande jämställdhetsplan 2019/2020 1 2(9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer