NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN"

Transkript

1 MULLSJÖ KOMMUN 48 KOMMUNIKATIONER Riksväg 48 vid gränsen mot Tidaholms kommun. RIKSINTRESSEN Riksväg 47/48 länsväg 185 samt järnvägen Nässjö Falköping skall hävdas som riksintressen Riksväg 47/48 Riksvägen kommer söderifrån (Jönköping) in i kommunen vid Västerkärr och går på östra sidan av Stråken norrut genom kommunen för att vid Slättängskorsningen i norr dela sig i riksväg 47 mot Falköping och riksväg 48 mot Skövde. Trafikmängden på vägen ligger på runt 5000 fordon per medeldygn genom kommunen. Fyra större korsningar finns på riksvägen genom kommunen: Mullsjö södra infart (rondellen vid VIP) där länsvägarna 185 och1819 ansluter till riksvägen. Mullsjö norra infart (T-korsning) där länsväg 1789 (Falköpingsvägen) ansluter till riksvägen. Sandhems tätorts infart (T-korsning) där länsväg 1787 ansluter till riksvägen. Slättängskorsningen,där riksväg 47/48 delar på sig. Nuvarande reglering:

2 MULLSJÖ KOMMUN 49 Utökad bebyggelsefri zon till 30 meter från riksvägens vägområde gäller. Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 gäller för området vid Mullsjö södra infart. Länsväg 185 Länsvägen utgår från Mullsjös södra infart över Stråken vid Nybro och söderut på västra sidan av Stråken mot Bottnaryd och riksväg 40. Trafikmängden på vägen ligger på drygt 1000 fordon per medeldygn. Nuvarande reglering: Utökad bebyggelsefri zon till 30 meter från länsvägens vägområde gäller. Detaljplan för del av Gyljeryd 1:3 gäller för området vid Mullsjö södra infart. Jönköpingsbanan (järnvägen Nässjö Falköping) Järnvägen som kommer in i kommunen från Jönköping och Habo i öster går genom Mullsjö centrum där station för persontrafik finns. Järnvägen fortsätter vidare västerut på bro över Stråken för att sedan gå norrut mot Sandhem. I Sandhems tätort kommer perronger för persontrafik enligt upprättade planer att byggas under våren Tågstopp kommer att äga rum från juni månad samma år. Järnvägen fortsätter sedan mot nordväst och in i Falköpings kommun. Trafikmängden på järnvägen är stor och kan i siffror redovisas som ca 36 passerande persontåg och ca 12 godståg per medeldygn. Nuvarande reglering: Detaljplaner för Mullsjö och Sandhems tätorter gäller. Utvidgat strandskydd till 200 meter vid Stråken, Sandhemssjön och Grimstorpasjön. Mullsjö stationsområde står inför en genomgripande omdaning i samband med centrumplanens genomförande. Kommunikationer på både väg och järnväg berörs.

3 MULLSJÖ KOMMUN 50 HUR SER DET UT? Vägar och järnvägar Mullsjö kommun kan karaktäriseras som en transportintensiv kommun med stor genomfartstrafik och flera vägknutar. Förbindelsejärnvägen Jönköpingsbanan (Nässjö Falköping) mellan Södra stambanan och Västra stambanan som går tvärs genom kommunen, har en viktig transportteknisk roll i det svenska järnvägsnätet, då särkilt för godstrafiken. Riksvägen rekommenderas av Vägverket som transportled för farliga laster typ kemikalier, brandfarliga ämnen o.s.v. Även på Jönköpingsbanan genom tätorterna Mullsjö och Sandhem fraktas farliga laster. Trafiknätet till och från Mullsjö kommun bär ett omfattande arbetskraftsutbyte med omkringliggande orter. Standarden på vägarna är däremot dålig och underhåll och upprustning åsidosatt. Kommunen har påpekat detta till Vägverket utan synligt resultat. Strax under 2000 kommuninvånare pendlar varje dag till och från Mullsjö kommun, antingen till arbetsplatser inom kommunen eller till arbetsplatser utanför kommunen. Förbättringar av vägförbindelsen från Mullsjö tätort till Jönköping är av stor vikt för kommunen och för pendlarna. Den befintliga vägen har bristfällig standard i förhållande till kraven på en nationell stamväg och den aktuella trafikmängden. Den bristande standarden försvårar omkörningar och orsakar köbildningar. Eftersom vägen går genom ett viltrikt område och det inte finns viltstängsel inträffar ett stort antal viltolyckor. Vägverket har genomfört två vägutredningar för den aktuella sträckan i syfte att studera och beskriva konsekvenserna av olika alternativa nya sträckningar. Länsväg 185 och riksväg 47/48 ingår i Inlandsvägen syd, ett projekt i samverkan mellan kommunerna från Halmstad i söder till Mora i norr. Genom Mullsjö kommun går Inlandsvägen syd via länsväg 185 över Mullsjös södra infart och vidare norrut på riksväg 47/48. Inlandsvägen syd har stor betydelse för turism och fjärrtransporter något som kräver att vägen ges hög prioritet i det nationella vägsystemet. Lokaltrafik Genom kommunen finns lokaltågsförbindelse med Jönköping och Falköping och bussförbindelse med Jönköping, Tidaholm, Habo och Falköping. Jönköpings flygplats nås med bil från Mullsjö tätort på ca 25 minuter. Under 2002 kommer lokaltågen mellan Mullsjö och Jönköping / Falköping att stanna även i Sandhems tätort (se program för tågstopp i Sandhem upprättat av Mullsjö kommun ). Möjligheten finns då att bättre kunna använda kollektiva transportmedel för resor mellan Mullsjö och Sandhems tätorter. Dessutom får Sandhemsborna lättare att pendla mellan tätorten och Jönköping respektive Falköping samt vidare ut i Sverige. Detta beräknas bli av stor betydelse för utvecklingen i Sandhem och för kommunen i dess helhet.

4 MULLSJÖ KOMMUN 51 Mullsjö station kommer i framtiden i än högre Lokalgatorna i Mullsjö erbjuder ofta fina vyer. Här grad att bli ett kommunikationscentrum. blänker Mullsjön vid Ängsgatans ände (ett inslag väl värt att ta tillvara i centrumplaneringen). Gator, gång- och cykelvägar Gator, gång- och cykelvägar anläggs i huvudsak inom planlagt område. Inom detaljplan är det normalt att kommunen genomför gatubyggandet om inte Vägverket är väghållare. Mullsjö kommun har i dag ansvaret för ca 65 km gatunät och ca 25 km gång- och cykelvägsnät. Kommunalt underhållsbidrag ges i dag till ca 95 km enskilda vägar med stadsbidrag och ca 12 km övriga enskilda vägar. Kommunen har i samarbete med Vägverket gjort en klassificering av gatunätet i Mullsjö och Sandhems tätorter. Klassificeringen bygger på Vägverkets 0-vision och redovisar klassen på gatorna utifrån begreppen Gångfartsgata, Lokalgata, Uppsamlingsgata och Huvudgata. Informationsteknik (IT) Utvecklingen inom informationstekniken har bara på de senaste åren haft en explosionsartad utveckling. IT-utvecklingen påverkar alla samhällsområden och de flesta näringsgrenarna. Rätt använd har IT-tekniken många positiva effekter och bland framtidsforskare anser man att vi bara sett början på informationsteknikens effekter på vårt samhälle. IT ökar industrins konkurrenskraft och effektivitet samt möjligheter att utföra kvalificerat arbete decentraliserat. Även möjligheterna till distansarbete ökar. Det geografiska avståndet kommer att ha mindre betydelse för den service vi vill ha, något som på längre sikt kan innebära att lokala servicefunktioner läggs ner och centraliseras. För landsbygden behöver detta inte omedelbart medföra en minskad tillgång på service. Det kan tvärtom, genom

5 MULLSJÖ KOMMUN 52 tillgång i varje hem till ett brett serviceutbud med IT-teknik, innebära större möjligheter för landsbygdsbefolkningen att ta del av samhällets gemensamma resurser och service. HUR VERKAR DET BLI? Vägar och järnvägar Trafikvolymen på riksväg 47/48 och länsväg 185 har länge skapat ett behov av förbättringar av vägstandarden om tillfredställande säkerhet och framkomlighet skall kunna upprätthållas. Vägverket har i sina långtidsprognoser lagt in förbättringar av vägsträckan riksväg 47/48 mellan Jönköping (Kortebo) och Mullsjö tätort. I den nationella vägplanen avseende år finns väg 47/48 på delen Mullsjö Risbro nämnd, med byggstart år Projektet Inlandsvägen syd kommer sannolikt att på sikt innebära ökade investeringar och mer trafik på denna vägsträcka genom kommunen. Lokaltrafik Tågstoppet i Sandhem kommer att innebära en ökning av kollektivresandet i kommunen. För Sandhems tätort kan ett tågstopp även ge tätorten ett behövligt uppsving. Riksintresset Länsväg 185 (här söder om Bönared) borde klassas som riksväg (del av Inlandsvägen). Av Boverkets rapport Järnvägar genom och i anslutning till tätorter (1997:2) framgår att järnvägens konkurrensförutsättningar kommer att förbättras oavsett hur resbehovet i stort kommer att utvecklas. Vidare påpekas i rapporten att förbättrade omstigningsförhållanden, väntetider och åktider har mycket stor betydelse för den lokala kollektivtrafiken.

6 MULLSJÖ KOMMUN 53 För Mullsjö tätort planeras inom de närmsta åren en ombyggnad av stationsområdet och en upprustning av centrum som kommer att innebära förbättringar av säkerheten, minskad restid och ökad bekvämlighet för resenärerna. Trenden att arbetspendlingen över kommungränserna ständigt ökar samt att människor på sin fritid i ökande grad gör längre resor, beror till största delen på bilen och utbyggnaden av våra vägar. Om vi i framtiden tänker oss en fortsättning av denna trend kommer sannolikt bilen inte att räcka till som transportmedel. Andra kommunikationsmedel blir då konkurrenskraftiga och för Mullsjö kommun framstår då järnvägen som ett utvecklingsbart alternativ. Gator, gång- och cykelvägar Gång- och cykelvägsförbindelserna mellan kommunens tätorter kommer att få större betydelse i framtiden. Ett utvecklat gång- och cykelvägsnät kan dessutom bli en viktig del i den turistiska satsningen på vandrings- och cykelleder. En utveckling av bra cykelvägar har i dag stor betydelse i synnerhet för barn och ungdom. Det kommer sannolikt att i folkhälsosammanhang bli än viktigare i framtiden. En större satsning på den fysiska gatumiljön kommer att krävas för att skapa acceptans för minskade fordonshastigheter inom tätorterna. Sandhems station strax innan ombyggnadsarbetet startade Det första tåget stannade vid invigningen 5/ Informationsteknik (IT) Det finns ett stort antal områden som tack vare ny och utvecklad IT-teknik, kan komma att se ganska annorlunda ut i den närmsta framtiden. Bland annat kan man förvänta sig att företagens placering av verksamheter, deras lokalbehov och personalstruktur kommer att förändras. En utbyggd bredbandsteknik är en annan del av IT-tekniken som sannolikt kommer att ge de flesta människor större tillgång till det breda serviceutbud som finns, både lokalt, nationellt och internationellt.

7 MULLSJÖ KOMMUN 54 Man kan fråga sig om en utökad Internet-handel kommer till stånd, och om i så fall stormarknader och köpcentra kommer att mista lite av sin betydelse? MÅL Kommunikationerna skall förbättras. Vägnätet skall förbättras, speciellt mot Jönköping. Kollektivtrafiken inom Mullsjö kommun och med dess närområde skall öka. Anslutningstrafiken till nationella och internationella trafikcentra skall utvecklas. Kommunen skall tillämpa aktuell informationsteknologi i alla avseenden som är nödvändiga och lämpliga för en positiv utveckling av kommunen och dess näringsliv. STRATEGIER En trafikmiljöplan för kommunen upprättas där samtliga frågor som rör trafikmiljön i kommunen som helhet och då i synnerhet tätorterna Mullsjö och Sandhem inarbetas. Trafikmiljöplanen skall vara en programförklaring och ett måldokument för trafikmiljön i kommunen och förutom visionerna bör den ta upp och behandla frågor som framkomlighet, säkerhet, parkering etc. Otrygga trafikmiljöer skall dokumenteras och arbetas bort. I detta arbete skall åtgärder avseende oskyddade trafikanter, i synnerhet barn, äldre och funktionshindrade särskilt beaktas. Kontakter skall tas med Vägverket och Banverket i syfte att få förbättringar tillstånd för vägarna och järnvägarna som berör kommunen. Kommunen skall i samarbete med Länstrafiken arbeta för en utveckling av kollektivtrafiken.

8 MULLSJÖ KOMMUN 55 Felande länkar i det befintliga gång- och cykelvägnätet ska byggas bort. Genomfartstrafik och förbifarter i Mullsjö tätort efter centrumomvandlingen: En planskild korsning för bilar, cyklister och fotgängare bör anordnas över järnvägen vid Sjöleden för trafik från centrum till bostadsområdena på Torestorp och Ruder. Frågan om genomfartstrafiken genom Mullsjö tätort måste lösas. I första hand bör en förbifart komma till stånd från lv 1819 över Torestorp och Ruder mot rv 47/48. Den tunga genomfartstrafiken genom Mullsjö tätort på länsväg 1819 kan minskas genom att en förbifart till riksväg 47/48 anordnas norr om tätorten (Liabäcksleden).

9 MULLSJÖ KOMMUN 56 Befintlig rastplats vid Tidan (Rv 47/48) flyttas söderut till höjdplatån vid Toragärdet. Rastplats anordnas på östra sidan lv 185 intill Bönareds Hembygdsgård. Slättängskorsningen har genom tiderna haft stor betydelse som tings-, handels- och marknadsplats för Vartofta härad. Inom en radie från Slättängskorsningen på mellan 0,5 2,0 km ligger Sveriges största hålvägssystem med Eriksgatuleden.

10 MULLSJÖ KOMMUN 57 Slättängskorsningen kan på sikt utvecklas till ett centrum för forntida och medeltida vägar, med en större rastplats för vägtrafikanter och med ett vägmuseum. Marknadsaktiviteterna bör återupptas. Slättängskorsningen i framtiden? Ett kulturcentrum!

11 MULLSJÖ KOMMUN 58 För kommunens framtida utveckling är riksväg 47/48 av avgörande betydelse. En ombyggnad av vägen på sträckan Mullsjö- Månserydsmotet är av synnerlig vikt och måste prioriteras. De större knutpunkterna vid riksvägen är: 1. Mullsjö södra infart 2. Mullsjö norra infart 3. Infarten mot Sandhem (lv 1787) 4. Slättängskorsningen (där riksväg 47/48 delar på sig) En framtida knutpunkt på riksväg 47/48, är korsningen vid Västra Bäckebo i Habo kommun 3 km söder om Mullsjö södra infart. Korsningen kan på sikt utvecklas till att bli Mullsjö södra infart när anslutning av väg mot Mullsjö tätorts planerade bostadsutbyggnad på Ruder kommer till stånd. Länsväg 185 kan dessutom med fördel anslutas till knutpunkten genom ny vägdragning och bro över Stråken från Grytered. VIP-rondellen - en viktig knutpunkt på riksväg 47/48 vid Mullsjö.

12 MULLSJÖ KOMMUN 59 Arbeta för att riksväg 47/48 får en ny dragning öster om Broholms fritidsstugeområde. En ny vägdragning förbi Broholm skulle skapa bättre förhållanden för de boende i fritidsområdet. En ny rastplats med utsikt över Stråken? Arbeta för en ny förbindelse mellan Stråkenvägen och Grimstorp/Vimbla genom bland annat byggande av en ny vägtunnel under järnvägen norr om idrottsplatsen.

13 MULLSJÖ KOMMUN 60 Arbeta för att en separat gång- och cykelväg anordnas mellan Stråkenvägen och kyrkan/församlingshemmet i Sandhem, med en sträckning så att den även kan betjäna badplatsen, samt att Stråkenvägen får en separat gång- och cykelstig mellan skolan och Axtorp. Arbeta för att en gång- och cykelförbindelse mellan Mullsjö tätort och Broholm längs riksväg 47/48:s västra sida kommer till stånd. Arbeta för att en gång- och cykelförbindelse byggs ut från Ryforsvägen och söderut längs länsväg 185 till Nyhem. Arbeta för att en planskild gång- och cykelförbindelse över järnvägen vid det framtida resecentrumet i Mullsjö kommer till stånd. Prioritera färdigställandet av en strandnära och varierad promenadstig runt Mullsjön. Arbeta för att mobilnätet byggs ut och samordnas så att täckningen blir god i kommunen Arbeta för att IT-kommunikationen byggs ut i kommunen, samt att ansvara för att den sker även i de kommundelar där den inte är eller kan bli kommersiellt bärkraftig.

14 MULLSJÖ KOMMUN 61 Mullsjö har mycket nära till länscentrat Jönköping och dess internationella flygplats. Kommer Liabäcksleden att bli den förbifart den en gång började att byggas som?

15 MULLSJÖ KOMMUN 62

ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad

ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad Uppdragsnummer 87 733 343 2014-03-31 Kommunala planer Dokument : Utdrag ur Ljungby kommuns översiktsplan, kapitel 6 Teknisk försörjning

Läs mer

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC.

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. MULLSJÖ KOMMUN 16 FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. HUR SER DET UT? Fördjupade översiktsplaner Mullsjö kommun har tillsammans med Habo kommun i april 1998 upprättad en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Öresundstågen ger Höör direkt förbindelse med Köpenhamn, Humlebeck med konsthallen Louisiana och Helsingör

Öresundstågen ger Höör direkt förbindelse med Köpenhamn, Humlebeck med konsthallen Louisiana och Helsingör Mål och riktlinjer Ny bebyggelse ska lokaliseras så att kollektivtrafik och cykling främjas. Kommunen ska arbeta för att öka trafiksäkerheten med inriktning mot att nå nollvisionen. Ett sätt är att genomföra

Läs mer

KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER

KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER MULLSJÖ KOMMUN 147 En promenadstig runt hela Mullsjön står högt upp på kommuninvånarnas önskelista. Här ser man en del av stigen från järnvägsbron och in mot centrum. KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER UNGDOMSENKÄT

Läs mer

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN MULLSJÖ KOMMUN 24 NÄRINGSLIV Brannan AB (f d Rexor) är ett av industriföretagen som blomstrar i Mullsjö. HUR SER DET UT? Av kommunens drygt 7200 invånare 1998 var ca 3150 yrkesverksamma. Av dessa arbetade

Läs mer

TRAFIK. Väg 25, som är en rekommenderad väg för farligt gods, har byggts om och fått en ny bro med utterpassage vid Lyckebyån.

TRAFIK. Väg 25, som är en rekommenderad väg för farligt gods, har byggts om och fått en ny bro med utterpassage vid Lyckebyån. TRAFIK Emmaboda tätort har växt fram runt järnvägsstationen och idag finns ett spårområde som är sex spår brett. Med järnvägen kan man åka i tre riktningar, mot Alvesta, Kalmar eller Karlskrona. Ur ett

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING

HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING RAPPORT HERRGÅRDSGÄRDET TRAFIKUTREDNING 2018-06-01 UPPDRAG 286841, Herrgårdsgärdet Tenhult - trafik- och bullerutredning Titel på rapport: Herrgårdsgärdet Trafikutredning Status: Slutrapport Datum: 2018-06-01

Läs mer

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162

KOMMUNIKATIONER. INTRESSEN OCH ANSPRÅK Kommunikationer. Allmänt. Vägar. Länsväg 162 KOMMUNIKATIONER Allmänt Kommunens utgångspunkter: Tillgång till goda kommunikationer är av yttersta betydelse för utvecklingen av näringslivet och för möjligheten att bo och leva i Lysekil. Det är därför

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR 36 kapitel 6 KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR TILL STÖD FÖR VIDGAD REGIONAL ARBETS- OCH BOSTADSMARKNAD OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING Snabbare och säkrare resor och transporter i regionen och

Läs mer

INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för

INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för INLANDSVÄGEN SYD uppföljning av åtgärdsplaneringen för 2004-2015 BAKGRUND OCH SYFTE Under planeringen för nu gällande planer fick ett gemensamt vägnummer, riksväg 26, som sträcker sig mellan Halmstad och

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

En infrastruktur som stöder stadens egen utveckling

En infrastruktur som stöder stadens egen utveckling En infrastruktur som stöder stadens egen utveckling Motala stad ska erbjuda invånarna attraktiva och hälsosamma boendemiljöer, hög tillgänglighet till stränder och naturområden och ett levande centrum.

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Nuläge, brister och behov

Nuläge, brister och behov Nuläge, brister och behov Åtgärdsvalsstudie ABB-industriområde och Väsmanstrand 2014-10-15 Nuläge 2046 Antal fordon per veckodygn inom området se karta in i området, ut från området, totalt. Mätningarna

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

Trafik-PM Västra sjöstaden

Trafik-PM Västra sjöstaden 2013-06-14 Trafik- Västra sjöstaden Ystads kommun arbetar med att ta fram en detaljplan för Västra Sjöstaden. Som den del i detta behöver trafiken studeras med avseende på såväl trafiksäkerhet som framkomlighet

Läs mer

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen.

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen. 3. Kommunikationer MÅL det här vill kommunen uppnå Vägar: Vägar ska hålla en hög standard när det gäller trafiksäkerhet, utformning, tillgänglighet och miljöpåverkan. Planering ska ske så att störningar

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun

Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun Information om projekt Riksväg 50/66, genomfart Ludvika, Bergslagsdiagonalen, Ludvika kommun Informationsblad, juni 2014 Trafikverket och Ludvika kommun vill informera er om att beslut fattats om att genomföra

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik

Trafikutredning för Åsa 4:144 m.fl. Förvaltningen för Teknik Förvaltningen för Teknik Mars 2018 Utges av Mars 2018 Innehåll 1 Bakgrund och syfte 7 2 Nulägesbeskrivning 8 2.1 Lokalisering... 8 2.2 Vägsystemet... 8 2.3 Förutsättningar för gångtrafikanter och cyklister...

Läs mer

Kommunikationer. Planförslag KOMMUNIKATIONER SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2009 SAMRÅDSHANDLING 2009-02-25

Kommunikationer. Planförslag KOMMUNIKATIONER SVEDALA ÖVERSIKTSPLAN 2009 SAMRÅDSHANDLING 2009-02-25 Planförslag Kommunikationer Svedala kommun har bra förutsättningar i och med sin placering vid ett vägskäl, där många människor passerar dagligen. Tillgången till kommunikationer är också mycket god med

Läs mer

Kommunikationer. V. Ringsjön. Ö. Ringsjön. Allmänna intressen. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag. Resecentrum. Järnväg.

Kommunikationer. V. Ringsjön. Ö. Ringsjön. Allmänna intressen. ÖVERSIKTSPLAN FÖR HÖÖRS KOMMUN 2012 Samrådsförslag. Resecentrum. Järnväg. Hässleholms kommun Klippans kommun NORRA RÖRUM TJÖRNARP Hallaröd Munkarp HÖÖR Hörby kommun Eslövs kommun V Ringsjön Ö Ringsjön SNOGERÖD Rolsberga Kommunikationer Resecentrum Järnväg Löberöd Regionbussar

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt

PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD. en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt 1 PERSONTÅG MELLAN HYLTEBRUK OCH HALMSTAD en rapport om möjligheter till jobb och tillväxt VARFÖR PERSONTÅG? Hyltebruk

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025

Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Sida 1 av 5 2013-09-09 Region Skåne 291 89 Kristianstad Yttrande över förslag till regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2014-2025 Region Skåne har av regeringen fått i uppdrag att upprätta en

Läs mer

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS

Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 UNITED BY OUR DIFFERENCE BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS BEF. VÄG NY GC-VÄG RIDHUS GODA GRANNAR MÖJLIG TILLB. UNITED BY OUR DIFFERENCE PM Över Trafikverkets yttrande över förslag till detaljplan för MAXI ICA m.fl. vid Ubbarp 2013-11-07 Medverkande MAXI ICA:

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum

Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Nacka kommun Ny förbindelse Kvarnholmen- Nacka Centrum Stockholm 2010-02-03 Ny förbindelse Kvarnholmen Nacka Centrum Datum 2010-02-03 Uppdragsnummer 612008307 Utgåva/Status Version 2 Carl Chytraeus Eva-Lena

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson 2017-11-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Bakgrund Västerviks kommun har fått möjlighet att yttra sig över

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

REGIONALT VIKTIGA VÄGAR

REGIONALT VIKTIGA VÄGAR REGIONALT VIKTIGA VÄGAR PM om regionalt viktiga vägar 7. Utdrag ur pågående översiktsplanearbete, som underlag till frågan om att exploatera det tidigare vägreservatet för ny västlig förbifart för väg.

Läs mer

3.4 Kommunikationer. Planförslag

3.4 Kommunikationer. Planförslag Planförslag 3.4 Kommunikationer Svedala kommun har bra förutsättningar i och med sin placering vid ett vägskäl, där många människor passerar dagligen. Tillgången till kommunikationer är också mycket god

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna

Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Trafikutredning Hallerna, Stenungsund Utredning rörande övergripande trafikförsörjning på Hallerna Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 STENUNGSUND Beställarens representant: Kristina Hellström Konsult:

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM TRAFIKANALYS E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands län Vägplan, val av lokalisering 2017-09-11 Trafikverket Postadress: Box 110, 54

Läs mer

Underlag till cykelplan Region Jönköping

Underlag till cykelplan Region Jönköping Bilaga 1 Objektsblad studerade stråk med exempel på åtgärder Region Jönköpings län Underlag till cykelplan Region Jönköping Jönköping/Malmö 2017-02-06 Smålandsstenar-Reftele Smålandsstenar-Reftele-Bredaryd-Forsheda-Värnamo

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning)

Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 2016-12-08 1 (6) PM, dnr 2016.741 Enligt fastighetsförteckning Förslag till förändring av det kommunala vägnätet i Ulricehamns kommun del av Vistaforsvägen (Begäran om indragning) 1. Kommunens förslag

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen Uppdragsnummer: 1(5) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl Nya bostäder vi Skjutbanevägen 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732

Trafikomfördelning. E22 Fjälkinge - Gualöv Ärendenummer: TRV 2017/1732 PM Trafikomfördelning E22 Fjälkinge - Gualöv 2017-10-11 Ärendenummer: TRV 2017/1732 Trafikverket Postadress: Box 366, 201 23 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/1061 2013-02-18 Kommunstyrelsen Underlag inför ny länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

Gång- och cykelprogram för landsbygden i Norrtälje kommun

Gång- och cykelprogram för landsbygden i Norrtälje kommun Gång- och cykelprogram för landsbygden i Norrtälje kommun Innehållsförteckning 1. Varför ett gång- och cykelprogram?... 4 2. Ansvarsfördelning... 5 2.1 Avgränsning... 5 3. Poängbedömning... 6 3. Prioritering...

Läs mer

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta

Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta SIGTUNA KOMMUN Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta 2012-12-13 Uppsala Trafikanalys av Dragonvägen - Odensalavägen, Märsta Datum 2012-12-13 Uppdragsnummer 61381254612 Utgåva/Status Version

Läs mer

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet

Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Projektbeskrivning Väg 222 Trafikplats Lugnet Januari 2010 1(6) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Planerade åtgärder...3 3. Trafikflöden...5 4. Standard och vägsektion...5 5. Planeringsläge och tidplan...5

Läs mer

Kommunikationer. Järnvägar

Kommunikationer. Järnvägar Kommunikationer De allra flesta är idag beroende av bra kommunikationer i sin vardag. I detta avsnitt redovisas frågor som rör vägar och järnvägar, flyg, sjöfart och kollektivtrafik. Översiktsplanen ska

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV. Stefan Andersson 14 UPPDRAG Trafikutredning Brämhult-Kyrkvägen UPPDRAGSNUMMER 12602343 UPPDRAGSLEDARE Stefan Andersson UPPRÄTTAD AV Stefan Andersson DATUM Trafkutredning, avstängning av Kyrkvägen Bakgrund och syfte Samghällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Trafikutredning TCR Oskarshamn

Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 1(12) Trafikutredning TCR Oskarshamn 2014-02-17, sid 2(12) Beställare Kristian Wendelboe Wendelboe West Properties Uppdragsledare/Trafikplanerare Trafikplanerare Patrik Lundqvist Karin

Läs mer

Remissvar från Sveriges MotorCyklister avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF Region Nord

Remissvar från Sveriges MotorCyklister avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet N2017/05430/TIF Region Nord Till n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar från avseende Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 N2017/05430/TIF Region Nord SMC har gått

Läs mer

12. Trafik. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan.

12. Trafik. *Karta som tillhör detta kapitel finns i kartbilagan. 12. Trafik Sammanfattning Vi bor lokalt och lever regionalt. Vi förflyttar oss allt mer, på grund av arbete, studier, för att handla och för att roa oss. Avstånd mäts mer i tid och mindre i mil. Samtidigt

Läs mer

Arbetspendlingens struktur i Skåne

Arbetspendlingens struktur i Skåne Arbetspendlingens struktur i Skåne Underlagsrapport till Regional systemanalys för infrastrukturen i Skåne Författare: Kristoffer Levin, Region Skåne Innehållsförteckning 1. BAKGRUND 3 1.1 Lokala arbetsmarknader

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster

Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968. Söderleden, B = ca 190m. Sisjömotet. Fig 2.12 Sisjömotet från väster Trafi kområde ca 190 m i dpl. 1968 Fig 2.12 Sisjömotet från väster Sisjömotet Söderleden, B = ca 190m Fig 2.11 Gällande detaljplan 1968 vid Sisjömotet 29 Söderleden Fig 2.13 Översiktlig sammanställning

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister

Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Åtgärdsvalsstudie väg 282 resultat övning 1 vad fungerar idag och dagens brister Vad som fungerar idag Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Turtäthet för busstrafiken Effektiv busstrafik med mera genom att

Läs mer

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg

Trafikutredning Kv. Cirkusängen - Sundbyberg 1 (9) Trafikutredning Med anledning av uppförandet av ett nytt huvudkontor för Swedbank på kvarteret Cirkusängen i Sundbyberg syftar denna trafikutredning till att belysa befintlig och framtida trafiksituation.

Läs mer

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen

Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Socialdemokraterna i Mark 2012-10-30 Till Tord Lundborg Bygg- och miljökontoret För kännedom Kommunstyrelsen Synpunkter på utveckling av kommunens struktur i ett långsiktigt perspektiv, 15-20 år Socialdemokraterna

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Samrådsredogörelse för åtgärdsvalsstudie för väg 26, Halmstad-Kristinehamn

Samrådsredogörelse för åtgärdsvalsstudie för väg 26, Halmstad-Kristinehamn 1(7) 2017-04-27 för åtgärdsvalsstudie för väg 26, Halmstad-Kristinehamn Åtgärdsvalsstudien för väg 26, Halmstad-Kristinehamn, har genomförts 2014-2017. Den färdigställda rapporten skickades ut till 24

Läs mer

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station

Övergångsstället för gående och cyklande mot Nacka station Bakgrund I samband med den politiska behandlingen av ny detaljplan för Sickla Köpkvarter, projekt nummer 9145, har frågor om den övergripande trafikstrukturen ställts. Möjligheten till framtida nya tillfarter

Läs mer

Region Väst Erik Lööv, distriktschef

Region Väst Erik Lööv, distriktschef 1 Region Väst Erik Lööv, distriktschef 2 Göteborg 2030 3 Region Väst växer så det knakar 4 Region Väst växer så det knakar Region Väst Affärsmöjligheter Göteborg Halmstad Väg 161 Väg 49 Falköping Karlstad

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

YTTRANDE. Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny regional plan för transportinfrastrukturen

YTTRANDE. Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny regional plan för transportinfrastrukturen YTTRANDE Datum Diarienummer 1 (5) 2016/238 Ert datum Er beteckning Administrativa avdelningen Region Jämtland Härjedalen Box 654 831 27 Östersund Bergs kommuns prioriterade infrastrukturobjekt till ny

Läs mer

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola

Trafikutredning Åkervägen. Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen Avseende på uppförande av skola Trafikutredning Åkervägen 2(22) Titel: Trafikutredning Åkervägen Utgivningsdatum: 17 maj 2016 Medverkande: Mörbylånga kommun Bengt Johansson, Rebecka

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3

I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 I denna del visas hur läget är idag. Den tar upp bland annat infrastruktur och bebyggelse, samt mänskliga aspekter. DEL 3 Topografi och jordar Vellinge kommun ligger i stort sett helt inom Söderslätt,

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan

PM Inventering av gående och cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan cyklister vid Ullevigatan/Fabriksgatan Detaljplan för kontor vid Ullevigatan Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Inventering... 4 2.1 Storlek och tidpunkt på flöden... 5 2.1.1 Eftermiddag

Läs mer

Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan

Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan 1 Bekvämare pendling Miljön i fokus Säkrare resa 2 VARFÖR Effektivare kommunikationer avgörande för utveckling av livsmiljö och ekonomi

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER

SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE GÖTEBORG LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER SÖDRA BOHUSBANAN UDDEVALLA GÖTEBORG PÅ 40 MINUTER UDDEVALLA STENUNGSUND STORA HÖGA KODE LJUNGSKILE SVENSHÖGEN YTTERBY GÖTEBORG Vi gör Västsverige starkare Bygg ut Södra Bohusbanan stärk hela regionen Potentialen

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/5628 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon:

Ärendenr: TRV 2012/5628 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon: Konsekvensutredning för riksväg 15 2012-07-31 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se gunilla.ragnarsson@trafikverket.se Direkt: 010-123 60 43 Förslag till föreskrifter

Läs mer

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP

TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP TRAFIKPROGRAM HÄLJARP Landskrona stad Teknik- och stadsbyggnadskontoret 261 80 Landskrona Besöksadress Drottninggatan 7 Tfn 0418-47 00 00 Fax 0418-47 35 76 tsb@landskrona.se www.landskrona.se

Läs mer