KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER"

Transkript

1 MULLSJÖ KOMMUN 147 En promenadstig runt hela Mullsjön står högt upp på kommuninvånarnas önskelista. Här ser man en del av stigen från järnvägsbron och in mot centrum. KOMMUNINVÅNARNAS EGNA VISIONER UNGDOMSENKÄT Enkäten gick ut till elever i årskurs 8 och 9 med hjälp av skolornas lärare i samhällskunskap. Svarsprocenten var hög och ca hälften av kommunens 14- och 15- åringar har svarat. Ca 28% av pojkarna och ca 16% av flickorna uppgav någon föreningstillhörighet. Av pojkarna ansåg ca 50% att utemiljö och möjlighet till vinteridrott var bra eller mycket bra i kommunen. Motsvarande andel för flickorna var ca 65%.

2 MULLSJÖ KOMMUN 148 På frågan om hur de uppfattade Mullsjö centrum svarade ca 75% av både pojkar och flickor att det var ganska så bra eller mindre bra. På frågan om de ville ha ett bilfritt centrum, ett centrum med bilar eller både och svarade de: Bilfritt centrum Centrum med bilar Både och Flickor 26% 17% 57% Pojkar 51% 21% 28% På frågan om vad som saknas i Mullsjö, redovisas här under de viktigaste sakerna enligt ungdomarnas egna rangordning : Flickor 1. Fina parker och mer blommor 2. Ungdomsträffpunkt café etc. 3. Fler affärer 4. Tågstopp i Sandhem 5. Centrumförnyelse Pojkar 1. Centrumförnyelse 2. Ombyggnad av järnvägsområdet 3. Bowlinghall 4. Fler affärer 5. Ungdomsträffpunkt café REFERENSGRUPPER Referensgrupperna har dels bestått av två vuxengrupper med ca 10 personer i varje och en ungdomsgrupp på ca 5 personer. Möten har hållits på kommunkontoret med varje grupp och vid två tillfällen våren 2000 och hösten Referensgruppmöten våren 2000 Vid mötena togs följande frågor upp till diskussion : 1. Den byggda miljön skall ge skönhetsupplevelser och trevnad, samt ha ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur. Har vi det i Mullsjö? En sammanfattning av svaren från referensgrupperna: Sandhem och Mullsjö är vackra tätorter. De bör utvecklas bättre. Turistverksamhet av typen Kanotcenter i Kyrkekvarn bör utvecklas. Det finns tomma lägenheter och egna hem att tillgå i kommunen. Men det sägs att lägenhetshyran i Mullsjö är för hög jämfört med Jönköping. Man kan prova med att omdana lägenheterna till studentbostäder under förutsättning att tågförbindelsen till Jönköping utvidgas och förbättras. Befintliga bostadsområden, typ Tunnelgatan, behöver rustas upp och göras så trivsamma som möjligt så att människor vill bo där. De måste underhållas väl. Det räcker ofta med relativt enkla åtgärder.

3 MULLSJÖ KOMMUN 149 Runt Torestorp är det en fin miljö. Om man ordnar en säker planskild korsning med järnvägen kan man utveckla Torestorpsområdet genom att bygga fler bostäder. Det finns naturliga och bra förutsättningar för en vacker bebyggelse i Mullsjö. Dock saknas ytterligare bostadsområden av typen Västangårdsområdet (väster om Parkvägen). Västangårdsområdet upplevs som trevligt och är mycket attraktivt. Enplans byggnader med trädgård och lätt att komma ut och in i huset. Bebyggelsen måste hållas samlad i centrala lägen. Det bör satsas på attraktiva tomter och bostäder av typen Stråkenstrand. Beträffande arbetsplatser i kommunen är det en fråga som ungdomarna knappt tänker på. Men att det behövs andra typer av arbetsplatser än de vi har nu (typ teknologisk industri/verksamhet) var man eniga om. Industrilokaliseringarna i kommunen är bra. Det krävs fler arbetsplatser och mer service. Kan vi få ca 500 inpendlare att bosätta sig i kommunen? En allaktivitetslokal, gärna centralt belägen, är ett måste för Mullsjö tätort ansåg man. Där borde man på olika dagar kunna fika, se på teater och bio, anordna discodanser o.s.v. Omvandla vårdcentralen till ett kommunalt allaktivitetshus med olika verksamheter! Det behövs en skateboardplats asfalt med pipeline! Grupperna diskuterade länge och intensivt hur Mullsjö betraktas som ort av människor utifrån. Några hävdade att vissa händelser snabbt förknippas med Mullsjö och att kommunen då får negativ publicitet. Hur och vad gör man? Ungdomarna ställde frågan varför kommunen tagit ner (gallrat?) träddungar på flera platser i kommunen. Dessa träddungar har gett skydd och varit en trevlig lekplats för barnen. 2. Hur skall vi hantera vårt kulturarv? En sammanfattning av svaren från referensgrupperna: Motfrågan som ungdomarna ställde var: har vi något kulturarv? Vårt kulturarv är viktigt och måste säkerställas. Vi måste slå vakt om det vi har. Vad är Mullsjös själ om inte pensionatsperioden kring sekelskiftet och fram emot 1950-talet. (Vi har fortfarande många restauranger och hotell) Kulturarvet i kommunen och kunskaper om detta finns i våra 5 hembygdsföreningar. Bättre utnyttjande och marknadsföring av dessa! I kommunen finns människor med stor kunskap om hur samhället kommit till och utvecklats. Dessa människors berättelser behöver tecknas ner snarast möjligt. Deras kunskap bör också föras vidare till lokalt utbildade guider som kan berätta vidare för turister och andra intresserade om kommunen och dess kulturskatter. Här bör kommunen tillsammans med Hembygdsföreningarna vara aktiv. 3. Hur skall vi utveckla våra tätortsnära park- och naturområden?

4 MULLSJÖ KOMMUN 150 En sammanfattning av svaren från referensgrupperna: Kommunen borde engagera invånarna till att hjälpa till att sköta gräsytor på traditionellt sätt slåtterängar. Mullsjön måste utvecklas bättre. Härdiga och lokala arter av buskar och träd bör användas vid planteringar. Grönt och mycket växtlighet är bra. Ta inte bort träd. Området mellan Perstorpsleden och järnvägen öster om Sjöleden har förstörts av kommunala dumpningar av schaktmassor. 4. Kommunikationer av god kvalitet- vad är det och hur når vi dit? En sammanfattning av svaren från referensgrupperna: Kommunikationerna till och från kommunen är av god kvalité. Järnvägsgatans tunga trafik måste bort exempelvis genom 30 km/h genom centrum. Ej genomfart på Strandvägen. Det behövs ett senare tåg på kvällarna mellan Mullsjö och Jönköping om man vill att ungdomar skall bo kvar. Vi måste få kommuninvånarna att åka mer kollektivt. Det måste komma till stånd flera turer till och från Jönköping. Väntrummet vid järnvägsstationen är inte trevligt och det är heller inte öppet jämt! Stråkenvägen genom Sandhems tätort måste förbättras. Den är farlig för barn till och från skolan, då de behöver samsas med tung trafik genom samhället. Väg 1834 (EPA-vägen) är farlig för barn och ungdomar. Fram till Mullsjö Ridcenter behövs en separat gång- och cykelstig. Det är för backigt i tätorten för att cykla. Och det är dålig belysning på gång- och cykelstigarna. Den bästa badplatsen är badet vid Friluftshotellet i Mullsjön men det är viktigt att det hålls i ordning och att där städas. Annars är badet vid campingen (Stråken) bra. Referensgruppmöten hösten 2000 Vid mötena (oktober november 2000) diskuterade referensgrupperna det material Förutsättningar och ställningstaganden för det fortsatta skissarbetet som beredningen för fysisk planering och miljö arbetat fram under sommaren och hösten. Beträffande vägarna i kommunen föreslog beredningen följande förändringar och förbättringar: 1. En ny förbindelse mellan lv 1819 och rv 47/48 sydöst om Mullsjön tas fram. Förbindelsen är en utveckling av Sjöleden och Ringvägen över Ruder och med ny anslutningsväg över Hästbråten till Västra Bäckebo där den ansluts till rv 47/48 vid befintlig väganslutning. Vägen bör utvecklas att bli en såkallad 50/30-gata

5 MULLSJÖ KOMMUN 151 (lokalgata, uppsamlingsgata och huvudgata). Denna förbindelse mellan länsvägen och riksvägen ges prioritet En ny förbindelse mellan lv 1819 och rv 47/48 söder om länsvägen tas fram. Vägen sträcker sig från lv 1819 exempelvis i anslutning till Liabäckledens korsning och går söderut strax öster om Stora Mosse och ansluter rv 47/48 vid Västra Bäckebo. Denna förbindelse mellan länsvägen och riksvägen ges prioritet Förslag i ÖPL 90 om byggande av Liabäcksleden, förbindelsen mellan lv 1819 och rv 47/48 norr om Mullsjö tätort, ligger kvar. Liabäcksleden föreslås byggas ut i etapper efter behov och ges prioritet Nuvarande Järnvägsgatan (länsväg 1819:s sträckning genom Mullsjö tätort) förutsätts bli bestämd till läge och utförande i en framtida centrumförnyelse. Gatan föreslås som lokalgata (50/30). 5. Planskild korsning mellan Järnvägsgatan (lv 1819) och Sjöleden över järnvägen förutsätts komma till stånd i en framtida centrumförnyelse. 6. Riksväg 47/48 föreslås få en ny östlig sträckning söder om vägbron över Tidan och mot Toragärdet. Vägändringen kommer att ge bättre standard för genomfartstrafiken och en lugnare miljö för fritidsbebyggelsen vid Broholm. Ändringen av vägen kommer dessutom att innebära möjligheter till viss utbyggnad och funktionsomvandling av fritidshusbebyggelsen till året runt boende. 7. Sjövägen söder om Mullsjön ges en förbindelse från Gruveredsvallen över Gruvered och med anslutning mot Rudervägen. På så sätt skapas en direkt förbindelse från Jönköpingsvägen vid Västra Industriområdet till en ny anslutningsväg mellan lv 1819 och rv 47/48 över Ruder. 8. Stråkenvägen i Sandhem byggs om till 50/30-gata (lokalgata med huvudgatufunktioner och viss genomfartstrafik) med separat gång- och cykelbana. 9. Ny genomfartsväg planeras i Sandhem mellan Sjöviksvägen och Grimstorp/Vimbla Industriområde, i tunnel under järnvägen mellan Grimstorpsvägen och idrottsplatsen. Stationsvägens plankorsning med järnvägen stängs. 10. För Mullsjö tätort bör en utredning om trafiksituationen tillsammans med förslag till trafikplan tas fram snarast som underlag i översiktsplanearbetet. Referensgrupperna hade inga invändningar mot de ovan angivna förslagen utom i de delar som redovisas nedan: Referensgrupp Mullsjö Förbindelsen lv 1918 söderut mot rv 47/48 över Torestorpsleden bör läggas i ett östligare läge. Genomfartstrafiken bör gå på norra sidan av järnvägen (Järnvägsgatan). Bra för företagare och butiker. I grunden vill man inte ha genomfartstrafik genom Mullsjö tätort.

6 MULLSJÖ KOMMUN 152 Referensgrupp Sandhem Stråkenvägen behöver rustas upp. Referensgrupp ungdom Ingen genomfartstrafik på norra sidan av järnvägen (Järnvägsgatan).Genomfart på södra sidan (Strandvägen) ger mindre luftföroreningar i centrum. Förbindelsen Gunnarsbovägen - Havstenshultsvägen är bra om vägen samtidigt görs säkrare för fotgängare och cyklister. Referensgrupp förvaltningschefer Samtliga föreslagna förbifarter är störande för det rörliga friluftslivet. Förbifart söderut bra på lång sikt. Förbindelsen Gunnarsbovägen Havstenshultsvägen är inte bra. Vägverket Region Sydöst Liabäcksleden är av regionalt intresse på lång sikt. Övriga förbifarter bör ligga på kommunen. Förbifarter för tung trafik prioriteras. Trafikförbättrande åtgärder i Sandhem kommer att prioriteras. En genomfart genom Mullsjö tätort kommer att bli trafikorienterad inte cyklist- och fotgängarorienterad (jfr Lugna Gatan). Beträffande gångvägar och cykelvägar i kommunen föreslog beredningen följande förändringar och förbättringar: 1. Mellan Falköpingsvägens förlängning (gamla rv 47/48) från Gransäter strax norr om Mullsjö tätorts norra tillfart till rv 47/48 föreslås en gång- och cykelbro över riksvägen samt en gång- och cykelväg längs riksvägens västra sida norrut till Broholm (en sträcka på ca 3 km). För gående och cyklister mellan Sandhem och Mullsjö finns enbart riksvägen att tillgå på denna sträcka, något som inte är tillfredställande ur trafik- och säkerhetssynpunkt. 2. I Sandhem ordnas separerad gång- och cykelstig längs med Stråkenvägen Sjöviksvägen mellan skolan i söder och idrottsplatsen i norr. 3. I Sandhem föreslås planskild korsning för cyklister och gående (tunnel), under järnvägen vid den framtida tåghållplatsen där Stationsvägen i dag korsar järnvägen. 4. För gående och cyklister är förbindelsen mellan Sandhems centrumområde och kyrkan / församlingshemmet / festplatsen dålig och trafikfarlig. En separat gångoch cykelförbindelse utförs från Stråkenvägen och fram till kyrkan. 5. För Mullsjö tätort förutsätts att man i centrumplaneringen tillgodoser behovet av en gång- och cykelbro över järnvägen för gående och cyklister mellan Torestorpområdet och centrum. 6. För Bosebyleden bör gälla att en gång- och cykelväg förläggs längs med leden för enklare och överskådligare förflyttningar i norr-sydlig riktning. 7. En utveckling av en promenadstig i ett sjönära läge runt Mullsjön bör prioriteras.

7 MULLSJÖ KOMMUN 153 Referensgrupperna hade inga invändningar mot de ovan angivna förslagen utom i de delar som redovisas nedan: Referensgrupp Mullsjö Enklast möjliga lösningar i centrum. Referensgrupp Sandhem Asfaltera gångvägen genom Kylleparken. Referensgrupp ungdom Det skall vara lätt att ta sig från Bosebygdsområdet över järnvägen till sjösidan. Cykelväg till Hundklubben och Ridcenter. En brolösning över järnvägen är bättre än tunnel. Referensgrupp förvaltningschefer Gcm-vägen mellan Gransäter och Broholm och en promenadstig runt Mullsjön är viktiga. Föreslagna Gcm-vägar i Sandhem är bra. Det är mycket tveksamt att satsa på en Gcm-väg längs Bosebyleden. Beträffande rastplatser, idrott och evenemang i kommunen föreslog beredningen följande förändringar och förbättringar: 1. Ny rastplats med utsikt över Stråken planeras vid Broholm i samband med att riksvägen flyttas i ett östligare läge. 2. Befintlig rastplats på östra sidan av lv 185 norr om Hembygdsgården i Bönared flyttas till läge vid Hembygdsgården (utsikt över Stråken). 3. I Mullsjö tätort föreslås fotbollsanläggningen vid Gruveredsvallen läggas ner och flyttas till grusgropen för att ingå i en ny och större fotbolls- och friidrottsanläggning där. Denna anläggni har även stora förutsättningar att kunna utvecklas till ett evenemangscentrum med utomhuskonserter och en framtida inomhushall. Sambandet evenemang, idrott och Mullsjö Friluftshotell kan med fördel utnyttjas i framtiden. Referensgrupperna hade inga invändningar mot de ovan angivna förslagen utom i de delar som redovisas nedan: Referensgrupp Mullsjö Inte lägga ner skattepengar på vidlyftig planering i grusgropen. Rastplatsen lv 185 bör inte flyttas till Hembygdsgården då det ökar möjligheten till skadegörelse. Referensgrupp Ungdom Flyttning av fotbollsplanerna till grusgropen är mycket bra. Referensgrupp förvaltningschefer Positivt att rastplatsen lv 185 flyttas till läge vid Hembygdsgården.

8 MULLSJÖ KOMMUN 154 Beträffande bostäderna i kommunen föreslog beredningen följande förändringar och förbättringar: 1. Inom orterna Bjurbäck, Ryfors och Utvängstorp läggs centrala områden ut som möjlig mark för bostadsändamål. För Bjurbäck och Utvängstorp upprättas områdesplaner där frågorna kring bevarande av byggnader och miljöer särskilt uppmärksammas, men där även nya exploateringsområden redovisas. 2. För Ryfors bruk upprättas detaljplan där även möjligheterna till kompletterande bostadsbebyggelse beaktas. Området har sannolikt en stor potential som en exklusiv bostadsort för golfare etc. Kommunalt vatten och avlopp finns framdraget till restaurangen. 3. Fritidsbebyggelsen vid Kvarnön ges möjlighet till kompletterande bebyggelse. Detaljplan upprättas med syfte att bland annat lösa va-frågan (enskild anläggning) inom området så att en framtida funktionsomvandling från fritidsboende till helårsboende lättare kan ske. 4. Vid kyrkan i Sandhem på östra sidan av Falköpingsvägen (lv 1788) anordnas ett 15-tal tomter för villaboende. Tomterna och intilliggande fastigheter förses med kommunalt vatten och avlopp. 5. Under förutsättning att en planskild fordons- och GC-förbindelse anordnas över järnvägsområdet i Mullsjö tätort bör bebyggelseriktningen för bostäder ske från centrum och söderut. En framtida vägförbindelse från Järnvägsgatan över Torestorp och Ruder och med anslutning till rv 47/48 (se punkt 1 A) kommer att ge de nya bostadsområdena där utmärkt förbindelse med Jönköping. Kommunens vatten- och avloppssystem kan relativt enkelt byggas på i den riktningen. 6. Under förutsättning att ny reservvattentäkt kan anordnas på annan plats, kan nytt bostadsområde placeras mellan Perstorpsleden och Torestorpsleden. Området är centrumnära med bra utbyggd vägförbindelse och kan komma att innehålla mellan bostäder beroende på om man bygger villor eller radhus. Kommunalt vatten och avlopp kan lätt anslutas. 7. Sedan den befintliga fotbollsanläggningen vid Gruveredsvallen flyttats till grusgropen kan området tillsammans med en utvidgning och funktionsomvandling av Gruvereds fritidsstugbebyggelse bebyggas med ca 60 nya villatomter. Enkel anslutning till kommunalt vatten och avlopp. 8. Viss komplettering av bostadsbebyggelsen kan med fördel ske inom Mullsjö tätort. I det kommande centrumarbetet bör man komplettera centrumbebyggelsen med lägenheter och lokaler. Väster om Gamla Landsvägen kan en komplettering med ett 15-tal större tomter ganska enkelt utföras.

9 MULLSJÖ KOMMUN 155 Referensgrupperna hade inga invändningar mot de ovan angivna förslagen utom i de delar som redovisas nedan: Referensgrupp Mullsjö Mullsjö måste växa det är en överlevnadsfråga. Ett byggande i centrum kommer under lång tid fördärva centrummiljön. Ej sunt förnuft att bygga i centrum hellre utanför tätorten. Referensgrupp Ungdom Ungdomsbostäder bör ligga mycket centralt. Positivt med bostadsutbyggnad söderut över Ruder samt på Gruveredsvallen. Det bör vara villor inte radhus. Förslaget till bebyggelse på Stråkenstrand är förkastligt och bör skrotas. Tveksamt med bostadsbebyggelse i Ryfors med tanke på miljön. Referensgrupp Förvaltningschefer Viktigt att ny bostadsbebyggelse planeras för ett bättre socialt liv där orden trygghet och social kontroll är ledord. Bostadsområde vid Sägghagen i Sandhem ingen bra lösning. Bostäder i Ryfors bör vägas in i golfklubbens framtidsvisioner. Bostadsområdet mellan Perstorpsleden och Torestorpleden har mycket dåliga markförhållanden. Beträffande verksamheter i kommunen föreslog beredningen följande förändringar och förbättringar: 1. För etablering av nya verksamheter i kommunen är riksvägen av oerhört stor betydelse både ur kommunikationssynpunkt som ur skyltningssynpunkt. Våra större knutpunkter på riksvägen kommer därför sannolikt att i framtiden bli attraktiva. 2. Mullsjö södra infart bör utvecklas. I segmenten öster och väster kan verksamheter med stora skyltningskrav ges plats (varje tomtläge ca kvm). 3. Mullsjö norra utfart till riksvägen bör utvecklas tillsammans med ett nytt industriområde vid Gålleryd, Mabackens Industriområde. Tillsammans kan man inom detta området tillföra kommunen minst 130 ha industrimark. 4. Korsningen rv 47/48 och lv 1787 (vägen in till Sandhem) kan med fördel exponeras tydligare med läge för verksamheter öster om riksvägen och norr om länsvägen. Frågan om man skall ansluta vatten och avlopp till Sandhem bör diskuteras. 5. Slättängskorsningen planeras bli ombyggd i framtiden för ett bättre trafikflöde. Slättängskorsningen har genom tidigare sekel varit både tingsplats och marknadsplats för trakten. Korsningen där rv 47/48 delar sig bör vara ett utmärkt läge för etablering av bilservice eller verksamheter med stort skyltningsbehov. Ett ca 20 ha stort område i korsningens norra del mellan rv 47 och rv 48 bör planeras. 6. Öster om vändplatsen på Gunnarsbovägen (vid vattentornet) föreslås ett utbyggnadsområde / reservområde på ca 8000 m² för skolverksamhet läggas ut.

10 MULLSJÖ KOMMUN Mellan Bosebyleden och Dalskogsvägen söder om Brunnsgatans nya utfart till Bosebyleden föreslås ett m² stort område läggas ut för serviceändamål. 8. Vid Missionskyrkan (grusplanen vid Havstenshultsvägen) föreslås ett 2000 m² stort område reserveras för serviceändamål. 9. I samband med att man bygger om korsningen Järnvägsgatan Falköpingsvägen till rondell bör ett verksamhetsområde för serviceändamål läggas ut väster om rondellen ner mot Sagers väg. Referensgrupperna hade inga invändningar mot de ovan angivna förslagen utom i de delar som redovisas nedan: Referensgrupp Sandhem Positivt med industri/verksamhetsområde i korsningen med rv 47/48 bensinstation? Referensgrupp Ungdom Verksamheter och industrier bör ligga norr om Mullsjö tätort. Befintliga industriområden är olämpligt placerade. Referensgrupp Förvaltningschefer Lämplig plats för förskola behöver studeras på Ruder. Centrumnära bostäder för äldreomsorgen kommer att krävas. Det föreslagna industriområdet vid Mullsjö norra utfart mot rv 47/48 bör minskas för att inte komma i konflikt med hagmarkerna vid Stora Gålleryd. Reservområde för skolan behövs ej vid vattentornet. Området för serviceändamål vid Bosebyleden bör inte komma till stånd. Övriga synpunkter Referensgrupp Mullsjö Bättre kollektivförbindelse med Jönköping sena turer. Referensgrupp Sandhem En vattenförbindelse mellan Sandhemssjön och Grimstorpasjön bör anordnas. Området kring det framtida stationsläget i Sandhem bör snyggas upp. Referensgrupp Ungdom Det behövs aktivitetslokaler i kommunen både för ungdom och vuxna. En kombination bibliotek, datortek, ungdomsgård, bio och möteslokaler bör anordnas. Plats för torghandel behövs. Referensgrupp Förvaltningschefer Behov finns av att anordna en produktionsklar reservvattentäkt i ett annat läge. Tillgängligheten för rörelsehindrade måste ses över. Referensgrupp Vägverket Vid genomfart i Mullsjö tätort söder om järnvägen (Strandvägen) bygger vägverket en planskild korsning som ersättning för järnvägsövergången i öster (Sjöleden). Vid genomfart norr om järnvägen (Järnvägsgatan) har verket ingen anledning att bygga planskild korsning.

11 MULLSJÖ KOMMUN 157 Skidlöpare i Mullsjös elljusspår vid Havstenshult en vacker vinterdag. Översiktsplanen ska bl a hjälpa kommunens beslutsfattare och handläggare att hålla sig på rätt spår mot de gemensamt antagna inriktningsmålen.

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN MULLSJÖ KOMMUN 48 KOMMUNIKATIONER Riksväg 48 vid gränsen mot Tidaholms kommun. RIKSINTRESSEN Riksväg 47/48 länsväg 185 samt järnvägen Nässjö Falköping skall hävdas som riksintressen Riksväg 47/48 Riksvägen

Läs mer

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede

28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 28(65) 28(65) Fördjupad översiktsplan, Tanumshede Fördjupad översiktsplan, Tanumshede 29(65) TRAFIK Järnväg Cirka 2 km väster om Tanumshede ligger järnvägsstationen med tåg mot Strömstad samt Uddevalla/Göteborg.

Läs mer

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC.

FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. MULLSJÖ KOMMUN 16 FÖRDJUPADE ÖVERSIKTSPLANER, DETALJPLANER ETC. HUR SER DET UT? Fördjupade översiktsplaner Mullsjö kommun har tillsammans med Habo kommun i april 1998 upprättad en fördjupad översiktsplan

Läs mer

BEBYGGELSE BOSTÄDER. Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem.

BEBYGGELSE BOSTÄDER. Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem. MULLSJÖ KOMMUN 39 BEBYGGELSE BOSTÄDER Bebyggelsen i kommunen är mycket varierad. Här ses den vackra huvudbyggnaden på Grimstorps gård utanför Sandhem. HUR SER DET UT? Bebyggelsen i Mullsjö kommun är utpräglat

Läs mer

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder

Emmaboda. Centrum och norra järnvägsområdet. Punkthus på gamla taxitorget. Ny järnvägspassage. Tunneln görs kortare. Nya bostäder EMMABODA 59 Emmaboda 1 Centrum och norra järnvägsområdet 2 Punkthus på gamla taxitorget 12 3 4 Ny järnvägspassage Tunneln görs kortare 5 Nya bostäder 11 13 6 Silos ges ett spännande uttryck 9 10 7 Södra

Läs mer

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040

Åbytorp Översiktsplan Kumla kommun 2040 Åbytorp Tätortsutveckling Åbytorp Ortens karaktär Åbytorp ligger cirka 3,5 kilometer väster om Kumla och har 820 invånare. Åbytorp härstammar från de två byarna Stene och Långgälla och har vuxit upp på

Läs mer

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040

Ekeby Översiktsplan Kumla kommun 2040 Ekeby Tätortsutveckling Ekeby Ortens karaktär Ekeby ligger cirka 1 mil nordöst om Kumla tätort och har cirka 460 invånare. Orten har utvecklats ur Ekeby socken där kyrkan har varit ett viktigt centrum.

Läs mer

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040

Hällabrottet Översiktsplan Kumla kommun 2040 Hällabrottet Tätortsutveckling Hällabrottet Ortens karaktär Hällabrottet är med cirka 1 750 invånare den näst största tätorten i kommunen och ligger cirka 3 kilometer öster om Kumla. Orten är kulturhistorisk

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan

Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan KS 163-2013/6 Fördjupningar Bilaga 2 till översiktsplan foto: Hans Bergh-Nilsson, Karlskoga kommun 2008 SAMRÅD 4 april 2014 4 juni 2014 Innehållsförteckning Inledning 2 Teckenförklaring 3 A Centrum 4 B

Läs mer

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage

Planens syfte. Trafiksäkerhet. Planerade åtgärder. Bymiljöväg. Cykelpassage Gång- och cykelplan för Ockelbo kommun... 2 Förklaringar.... 2 Planens syfte Gång- och cykelplanen ska användas som underlag för kommande översikts- och detaljplaneläggning samt infrastrukturplanering.

Läs mer

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade.

Syfte och bakgrund. Köpingebro i ett regionalt sammanhang med järnvägsnät och färjeförbindelser redovisade. Inledning Syfte och bakgrund För att främja en hållbar utveckling ur alla perspektiv krävs att stationsorterna i Skåne utvecklas till trygga och levande bymiljöer. Köpingebro är ett exempel på en stationsort

Läs mer

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT

TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT TILLÄGG TRAFIKUTREDNING, HEJANS LYCKA - KARLSKRONA KOMMUN RAPPORT 2017-03-21 TILLÄGG TRAFIKUTREDNING TILLÄGG TRAFIKUTREDNING HEJANS LYCKA, KARLSKRONA KOMMUN 2017-03-21 KUND Karlskrona kommun KONSULT WSP

Läs mer

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK

PM ÄLTAVÄGEN - VÄG OCH TRAFIK NACKA KOMMUN Förstudie Älta Centrum UPPDRAGSNUMMER 3730116000 MEDVERKANDE: JOHAN INGELSHED YLVA ALMQVIST Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Befintliga Ältavägen och planerad bebyggelse 1 3 Korsningspunkter

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola

Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Rävbergsvägen industri kontor bilservice vård skola Europeiska unionen Verksamhetsområdets yta: 150 000 kvm Avstånd Landvetter: 26 km Avstånd Centralstationen/City:

Läs mer

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg

Trafikutredning Ny vägdragning inom Skrea 2:39, Falkenberg Beställare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Beställarens representant: Sabina Uzelac Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Johanna Gervide Terese Salomonsson

Läs mer

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse

Trafikutredning. Tillfart Sydväst. Utredning av kompletterande vägförbindelse Trafikutredning Tillfart Sydväst Utredning av kompletterande vägförbindelse till Mariestad Norra 2010-11-19 Medverkande Beställare: Mariestads kommun, kommunledningskontoret Konsult: WSP Samhällsbyggnad,

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1

Trafikutredning Fridhem, Tjörns kommun I samband med detaljplan Fridhem del av Hövik 5:1 Beställare: 471 80 SKÄRHAMN Beställarens representant: Kristina Stenström Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 104 23 38 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen.

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen. 3. Kommunikationer MÅL det här vill kommunen uppnå Vägar: Vägar ska hålla en hög standard när det gäller trafiksäkerhet, utformning, tillgänglighet och miljöpåverkan. Planering ska ske så att störningar

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 03-06-16

ANTAGANDEHANDLING 03-06-16 Detaljplan för del av Ving 10:48 m fl Skolan Upprättad den 23 april 2003 ANTAGANDEHANDLING 03-06-16 ANTAGANDEHANDLING 2003-04-23 2 Detaljplan för del av VING 10:48 m fl Skolan PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan

Finnshyttan Filipstads kommun. Trafikutredning till detaljplan Finnshyttan Filipstads kommun Trafikutredning till detaljplan 2017-05-22 Beställare: Filipstads kommun Projektledare: Roger Danielsson Konsult: Wermlands Infrakonsult AB (Wikon) Verkstadsgatan 20A, 652

Läs mer

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING

BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING FASTIGHETEN HUSENSJÖ 8:11 M FL FILBORNA, HELSINGBORGS STAD BEGÄRAN OM PLANLÄGGNING 1(5) Dnr 2353/2008 SÖKANDE Öresundskraft AB, Sem-System Fastighets AB och Pauliskolan. SYFTE Detaljplanen är föranledd

Läs mer

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN

NÄRHETENS, SMÅSKALIGHETENS OCH VALFRIHETENS KOMMUN MULLSJÖ KOMMUN 24 NÄRINGSLIV Brannan AB (f d Rexor) är ett av industriföretagen som blomstrar i Mullsjö. HUR SER DET UT? Av kommunens drygt 7200 invånare 1998 var ca 3150 yrkesverksamma. Av dessa arbetade

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET

PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET PLANFÖRSLAG STATIONSOMRÅDET Nästa steg i detta examensarbete är en fördjupning av det föreslagna utbyggnadsområdet vid stationen, det så kallade Stationsområdet. I planområdets sydöstra hörn ligger den

Läs mer

Datum. att som svar på detaljplan för Södra Gunsta, Uppsala kommun, till plan- och byggnadsnämnden avge upprättat förslag till yttrande.

Datum. att som svar på detaljplan för Södra Gunsta, Uppsala kommun, till plan- och byggnadsnämnden avge upprättat förslag till yttrande. Uppsala TIKOMMUN Handläggare Astrid Nyström KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Datum 2013-08-09 BUN-2013-1137.60 Barn- och ungdomsnämnden Detaljplan för Södra Gunsta, Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN

TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN PM TRAFIKUTREDNING BLÅSIPPAN SLUTVERSION 2019-02-21 1 INLEDNING Tyréns har fått i uppdrag att genomföra en trafikutredning som syftar till att utreda vilka trafikomfördelningar föreslagna åtgärder kring

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Anna Steinwandt 0455-06 PLAN 09/ 05-0-6 Datum Detaljplan för GÄNGLETORP 5:0 M FL., KARLSKRONA KOMMUN, BLEKINGE LÄN Granskningshandling 05-0-6 KONSEKVENSER

Läs mer

FRILUFTSLIV - TURISM

FRILUFTSLIV - TURISM MULLSJÖ KOMMUN 103 Badet vid Näs i Bjurbäck lockar både bofasta barnfamiljer och turister. FRILUFTSLIV - TURISM HUR SER DET UT? Mycket beroende på sitt höga läge över havet och sin friska luft är Mullsjö

Läs mer

Prata framtidens Sävar med oss!

Prata framtidens Sävar med oss! Prata framtidens Sävar med oss! Fördjupad översiktsplan för Sävar Umeå kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan för Sävar. Översiktsplanen ska visa hur Sävar kan komma att se ut och utvecklas i framtiden.

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Pysslingen 1 m fl Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostadsändamål samt att

Läs mer

Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län

Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län Detaljplan för Unnaryd 15:9 m.fl. i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län PLANBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad 2010-04-06 Reviderad 2010-10-29 Antagen av KF 2011-02-17 Lagakraftvunnen 2011-03-18

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl

Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl 1(111) Trafikutredning tillhörande detaljplan för Karossen 5 m.fl Aktuell trafikutredning redovisar trafikmiljön vid Karossen 5, dess påverkan av föreslagen detaljplan samt förslag på åtgärder. 2(11) Bakgrund...

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING

Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av Perstorp 20:3 m fl, Klockareskogsområdet Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅD PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Trafikutredning, Kallfors 1:4

Trafikutredning, Kallfors 1:4 Södertälje Kommun Trafikutredning, Kallfors 1:4 Uppdragsnr: 105 20 44 Version: 1.0 2018-04-11 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Södertälje Kommun Konsult: Norconsult, Uppdragsledare: Teknikansvarig:

Läs mer

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382)

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) VAXHOLMS STAD Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) Överbyvägen är ett välanvänt gång- och cykelstråk för

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer:

PM - Trafik. Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken Uppdragsnummer: 1(6) PM - Trafik Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 m.fl. Nya bostäder utmed Trollhålsbäcken 2015-09-15 Uppdragsnummer: 256723 Uppdragsansvarig: Rune Karlberg Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg

Läs mer

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01

Hjärups Byalags synpunkter på Förslag till fördjupad översiktsplan Hjärup-06 av den 2006-09-01 Hjärups Byalag Hjärup 061105 c/o Jens Svefors Banmästargården 20 24563 Hjärup e-post: info@jenssvefors.com Hjärups byalag är en ideell förening för att tillvarata Hjärupsbornas intressen KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut. Elenore Bjelke Trafikplanering 08-508 260 35 elenore.bjelke@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-03-15 Ny cirkulationsplats i korsningen Rinkebysvängen/Rinkebystråket. Genomförandebeslut.

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

DREVSTA 2:1 m fl Kristinehamns kommun, Värmlands län

DREVSTA 2:1 m fl Kristinehamns kommun, Värmlands län Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sida Antagendeshandling 1(6) Datum 2006-11-20 Referens Planbeskrivning DREVSTA 2:1 m fl Kristinehamns kommun, Värmlands län E-post Organisationsnr KRISTINEHAMNS KOMMUN

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens

NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens NÄRLUNDA VÄGFÖRENING INFORMATIONSMÖTE Onsdagen den 3 juni 2015 kl. 19.15 Sånga Säby Hotell & Konferens Detta är ett informationsmaterial inför den omförrättning som Närlunda vägförening står inför. Ett

Läs mer

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur

Kungariket expanderar. sjönära boende i vacker natur Kungariket expanderar Bygg nytt i Skillinge sjönära boende i vacker natur Nu expanderar Kungariket - byggstart i Skillinge Fortfarande litet och genuint Nu är området Skillingeudd redo att börja bebyggas

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys

Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys Social konsekvensanalys och Barnkonsekvensanalys för Detaljplan Västra Forsa, Bollebygd kommun 2018-05-08 2018-06-01 SKA/BKA Västra Forsa 1 Inventering Hur fungerar området idag? Hur fungerar platsen för

Läs mer

Röster från kvinnor 40-49 år

Röster från kvinnor 40-49 år OP 2010 Röster från kvinnor 40-49 år 1. Hur skulle du vilja förbättra miljön i Sandvikens kommuns olika centrum? Ta tillbaka hundskatten så vi slipper gå i hundskit i stadsparken och på trottoarerna. Då

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden

Jakobsbergsplatsen. Trafikutredning. Hannes Englesson Trivector Traffic. Trivector Traffic Åldermansgatan 13 SE Lund / Sweden 1 PM 2015:103 Jesper Nordlund Hannes Englesson 2016-01-20 Jakobsbergsplatsen Trafikutredning Åldermansgatan 13 SE-227 64 Lund / Sweden Telefon +46 (0)10-456 56 Fax + 46 46 38 65 25 info@trivector.se 2

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen

Avsiktsförklaring trafiksäkerhetsåtgärder på del av Huddingevägen GATU- OCH TRAFIKAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 3 mars 2015 KS-2015/375.351 1 (2) HANDLÄGGARE Annika Löfmark 08-535 365 52 annika.lofmark@huddinge.se Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring

Läs mer

Sammanställning från workshop 2013-10-05

Sammanställning från workshop 2013-10-05 2013-11-08 1 (5) Sammanställning från workshop 2013-10-05 Sammanfattning Inom ramen för arbetet med att ta fram ett planprogram för området kring Älta centrum genomfördes en tretimmars workshop den 5 oktober

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelseförvaltni ngen Mark och exploatering Detaljplan Ålstavägen, Tungelsta Ålsta 3:98 m fl Upprättad 2005-09-20, reviderad 2006-01-16. Kjell Flygelholm exploateringschef GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

Fritidsverksamhet på Rödluvan i Sandhem. Här finns också förskola och första året i Sandhems 0-9 skola.

Fritidsverksamhet på Rödluvan i Sandhem. Här finns också förskola och första året i Sandhems 0-9 skola. MULLSJÖ KOMMUN 32 SAMHÄLLSSERVICE Fritidsverksamhet på Rödluvan i Sandhem. Här finns också förskola och första året i Sandhems 0-9 skola. HUR SER DET UT? Utbildning och barnomsorg Kommunen har satsat mycket

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

Vi tror på hela Laholm - alla behövs!

Vi tror på hela Laholm - alla behövs! Fotograf PeO Persson Vi tror på hela Laholm - alla behövs! Laholmsmoderaterna har de senaste åren genomfört flera tusen dörrknackningar över hela kommunen. Vi har haft många givande och trevliga samtal

Läs mer

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5)

Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Förstudierapport för Pilstugetomten Västra etapp 2 (Del av Hagby 1:5) Projektbeställare Projektledare David Lanthén Amanda Docherty Datum 2016-06-01 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0215 Innehållsförteckning

Läs mer

MEDBORGARDIALOG UTBYGGNAD AV SÖDRA STAMBANAN I BURLÖV. Burlövs MEDBORGARDIALOGFÖRSLAG SOM ARBETATS FRAM

MEDBORGARDIALOG UTBYGGNAD AV SÖDRA STAMBANAN I BURLÖV. Burlövs MEDBORGARDIALOGFÖRSLAG SOM ARBETATS FRAM MEDBORGARDIALOG UTBYGGNAD AV SÖDRA STAMBANAN I BURLÖV MEDBORGARDIALOGFÖRSLAG SOM ARBETATS FRAM 2017-10-05 2017-10-30 Burlövs kommun 2018-03-19 Sänk hastigheterna i trafiken Syfte Få ner hastigheterna och

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder

Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder Ortsutveckling: Arbetsgrupp: Trafik, boende, estetik och miljö Tema: Trafik Analys av förutsättningar för utveckling med mål och förslag till åtgärder 1. Förutsättningar för utveckling Väghållningsansvar

Läs mer

Trafikutredning Storvreta

Trafikutredning Storvreta Trafikutredning Storvreta 2008.05.22 Resultat från trafikanalyser Projektorganisation Uppsala kommun Projektledare Pernilla Hessling, Stadsbyggnadskontoret Uppdragsansvarig Handläggare Trafiksimulering

Läs mer

KS 16 9 APRIL Exploateringsavtal, Södra Gunsta (etapp 1) Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 16 9 APRIL Exploateringsavtal, Södra Gunsta (etapp 1) Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 16 9 APRIL 2014 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Germund Landqvist Datum 2014-02-25 Diarienummer KSN-2014-0067 Kommunstyrelsen Exploateringsavtal, Södra Gunsta (etapp 1) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012 Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 22 februari 2012 Samhällsbyggnadsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Elisabeth Mårell 08-581

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

1(7) ENKELT PLANFÖRFARANDE

1(7) ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(7) Detaljplan för fastigheterna Nissafors 1:140, 1:141 m.fl. i Källeryds församling, Gnosjö kommun. PLANBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ENKELT PLANFÖRFARANDE Eboss AB, Nissafors genom Arkitekt SAR/MSA

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY

ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY PM ALTERNATIVA PLACERINGAR AV BUSSTATION I BROBY SLUTRAPPORT 2017-10-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIG BUSSTATION... 3 2.1 TÄNKBARA BUSSKÖRVÄGAR... 4 2.2 KOMMENTARER... 4 3 NY BUSSTATION

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson.

PM - Trafik. Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan Uppdragsnummer: Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson. 1(9) PM - Trafik Bilaga till Hemavan Björkfors Detaljplan 2012 2013-01-25 Uppdragsnummer: 226443 Uppdragsansvarig: Mikael Yngvesson Handläggare Kvalitetsgranskning Rune Karlberg 010-452 24 91 Mikael Yngvesson

Läs mer

Visionen- vad jag tycker är bra

Visionen- vad jag tycker är bra Visionen- vad jag tycker är bra Utveckling framåtanda- satsning Vacker stad levande centrum, mysigt, bilfritt, Rekreationsmöjligheter parker, planteringar, natur, bad, friluftsliv Boendemiljö byggnader,

Läs mer

Trotsade kylan för att förbättra Påryd

Trotsade kylan för att förbättra Påryd Handläggare Datum Elisabeth Karlsson 2012-02-09 Trotsade kylan för att förbättra Påryd Måndagkvällen den 6 februari samlades 15 Pårydsbor utanför Ica för att visa kommunala tjänstemän vad som är bra och

Läs mer

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214

Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 1(5) Stadsarkitektkontoret PROGRAM Program för detaljplan för fastigheten Stockby 1:99, 4:13 m fl (SÖDRA KLYVARESTIGEN) Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 1998.8.214 Handlingar Detta program med programskisser

Läs mer

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen

2012-05-08. LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen LAHOLMS KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-05-08 Minnesanteckningar förda vid information om översiktsplanefrågor och övriga samhällsfrågor i Skoskumgården i Skummeslövsstrand 2012-05-08 kl 18.30-21.00 Närvarande:

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet.

Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet. Tekniska nämnden 2009 10 22 117 338 Tekniska nämndens arbetsutskott 2009 10 08 195 473 Dnr 2009/501.008 Medborgarförslag om trafikåtgärder inom Kronanområdet. Ärendebeskrivning Bo Wennström m fl anför

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla.

Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. Dokumentet är framtaget i syftet att ligga som underlag för utformning av bebyggelse och gaturum för Kärnekulla. De öppna ytorna söder om Bränningeleden omvandlas till en helt ny stadsdel i Habo. Visionen

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Uppföljning av projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2014-2016 och remiss inför projektplan 2015-2017

Uppföljning av projektplan för samhällsbyggnadsprojekt 2014-2016 och remiss inför projektplan 2015-2017 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-25 SN-2014/2852.319 1 (2) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 37805 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning

Läs mer

A 4993 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30

A 4993 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30 A 4993 Detaljplan för del av Kolberga 2:69 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2009-08-30 Uppdragsbeslut 2009-06-17 Samrådsbeslut 2009-10-14 Utställningsbeslut 2010-02-10

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer