4. Kristider och pengabrist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4. Kristider och pengabrist"

Transkript

1 4. Kristider och pengabrist 1920-talet: Några aktuella årtal 1920 startade Socialdepartementet arbetet med bland annat arbetsmarknadsåtgärder, arbetsskydd, fattigvård, barnavård, bostadsfrågor och nykterhetsvård 1920 förbjöds husagan (skolagan förbjöds 1957) upphävdes dödsstraffet i fredstid infördes allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. Rösträttsåldern var 23 år. Vissa begränsningar i rösträtten kvarstod personer försatta i konkurs, långvarigt omhändertagna av fattigvården, personer ådömda straffpåföljd samt de som inte fullgjort värnplikt fick inte rösta 1922 genomfördes en folkomröstning om totalförbud mot alkohol, där förbudsmotståndarna segrade. Motboken infördes år 1917 (och avskaffades 1955) skrev Birger Sjöberg dikten Släpp fångarne loss, det är vår lades Östermalmsfängelset ner. Det hade varit i bruk sedan Nu blev Långholmen Stockholms enda kvarvarande fängelse, det största i Sverige trädde två lagar om farliga återfallsförbrytare i kraft; lagen om förvaring av förminskat tillräkneliga förbrytare och lagen om internering av återfallsförbrytare höll blivande statsministern Per Albin Hansson sitt berömda tal om folkhemmet. Rösträttsreformen 1921 hade inneburit ett genombrott för demokratin. De första kvinnorna valdes in i riksdagen. En allmän pensionsförsäkring hade beslutats av riksdagen en tid innan 1920-talets inbrott. Avgifter och utbetalningar var emellertid alltför små för att försäkringen skulle få någon större betydelse, men den utgjorde ett första steg mot det som senare skulle bilda socialförsäkringssystemet. I politiken stod kungahus och konservativa mot liberaler och socialister. Stockholm hade aldrig tidigare varit så uppagiterat som under hösten 1922, hävdades det i medierna. En strålande vacker dag den 27 augusti slog Stock-

2 48. holms 100 röstlokaler upp sina portar för att under dagen ta emot folkets samlade röster. Frågan gällde förbud eller inte mot alkohol. Resultatet blev ett tydligt nej. Nykterhetsfrågan skulle inte lösas med förbud hade röstat nej och bara ville ha ett förbud. År 1924 var Långholmen Stockholms enda kvarvarande fängelse sedan Östermalmsfängelset lagts ner samma år. Modell av Långholmen från år Sveriges fängelsemuseum, Gävle. Direkt hjälpverksamhet I Skyddsvärnets verksamhetsberättelse för år 1921 berättas att man var inriktad på den direkta hjälpverksamheten, men också på räddningsarbetet med alkoholister, arbetet på inackorderingshemmet på Norrtullsgatan för bildade arbetslösa, platsanskaffning samt personundersöknings- och övervakningsverksamhet. Platsförmedling gavs främst åt dem som tillhörde förundersöknings-, alkoholistvårds- eller skrivbyråavdelningen. Den höga arbetslösheten under denna tidsperiod försvårade dock platsanskaffningen. Skruvstolsfolket som var öknamnet på kontorister, var dåligt organiserade. Det fanns i början av talet 100 sökande på varje ledig plats. Arbetsgivarna kunde utan vidare föreslå en sänkning av lönen med 40 procent. Klienterna stod också oftast utanför möjligheten att få arbetslöshetsunderstöd och därför gav Skyddsvärnet i stor utsträckning allmänt understöd. Den direkta hjälpverksamheten i form av pengar till mat, logi, hyra, kläder, skor, resor hem och till och från arbete, sjukvård och mycket annat gavs i fall under Arbetsintensiteten måste ha varit enorm. Fyra personer per dag fick arbete tack vare Skyddsvärnet För anskaffning av arbete hade ett livligt samarbete ägt rum med Stockholms läns arbetsförmedling.

3 49. Arbete och anställning anvisades under år 1921 åt personer. Det var uppemot fyra personer per dag som fick arbete via insatser från Skyddsvärnet. Skyddsvärnet fungerade vid denna tid som en centralförening för skyddsverksamhet i hela landet personer var medlemmar i Skyddsvärnet. En fjärdedel av inkomsterna kom från det statsanslag Skyddsvärnet fick sedan år 1912, resten kom bland annat från Stockholms stad, Fångvårdsstyrelsen samt från medlemsavgifter och gåvor. Utgifter hade Skyddsvärnet främst för platsbyrån, skrivbyrån, personundersökningarna och upplysningsarbetet. Östermalmsfängelset i Stockholm lades ner Sveriges fängelsemuseum, Gävle.

4 50. En dag på Skyddsvärnets centralbyrå Det dagliga besöksantalet på lokalen på Lästmakargatan 6 i Stockholm uppgick ibland till ett hundratal hjälpsökande. Skyddsvärnet förde register och anteckningar över samtliga. Här var trafiken i sanning livlig. Redan på morgonen bildades det kö utanför dörren. Folk kom och gick under hela dagen, här stötte vänner och ovänner ihop med varandra. Somliga möten blev glada, andra gav upphov till nya problem. August Wirén utgav år 1926 den åttasidiga skriften En arbetsdag på Skyddsvärnets centralbyrå några bilder ur verkligheten. Så här skrev han: Centralbyrån öppnas kl. 9 f. m. och in i väntrummet strömmar en skara av arbets- och hjälpsökande. De fylla väntrummet. I deras ansikten läser man frågan: Skulle möjligen ett arbete kunna beredas mig i dag? Vaktmästaren släpper in en ung, kraftigt byggd man i mottagningsrummet. Hans kläder äro dåliga. Rocken är det enda drägliga plagget. Den får också tjäna till att dölja de övriga bristerna. Värst är det med skorna. De trotsa varje skomakares försök till lagning. Varför har Ni kommit i denna svåra belägenhet? tillfrågas han. Jag blev fri i somras från X fängelse efter 6 månaders straffarbete och har sedan ej kunnat få något ordentligt arbete, lyder svaret. Wirén fortsatte med en beskrivning av hur den hjälpsökande hänvisades till den manliga platsavdelningen där en assistent ringde upp en arbetsgivare och berättade om den sökande. Efter en stunds förhandlande lyckades assistenten få den eländigt klädde mannen placerad på ett arbete. Mannen fick ett mål mat innan vaktmästaren meddelade honom till vilken beklädnadsaffär han kunde gå för att få de nödvändigaste plaggen. Han fick också reda på vid vilken tid tåget avgick till arbetsplatsen. Skyddsvärnet stod också för resekostnaden. Wirén berättade vidare om besöket av en 16-årig yngling som var ganska väl klädd, men föreföll vara moraliskt undergrävd. Skyddsvärnet hjälpte honom till en anställning på landet. Vidare berättades om hur en assistent gjorde ett hembesök hos en gift man som behövde hjälp till hyran. Mannen hade suttit i fängelse och vid hembesöket såg assistenten den misär familjen levde i. De bodde i ett mellanting av kök och källare där det var lika kallt som utomhus och varken fanns ved, kol eller mat. Skyddsvärnet gav familjen ekonomisk hjälp.

5 51. En klient som erbjudits arbete utanför staden fick arbetsskor, yxa och såg innan man följde honom till stationen, löste biljett och såg till att han verkligen åkte med tåget. En drängplats på landet erbjöds till de sökande som satt i väntrummet och en av dem ville komma bort från det dåliga kamratlivet i staden och nappade på erbjudandet. Ett antal unga kvinnor kom in i väntrummet med förhoppningar om att Skyddsvärnet skulle kunna bereda dem något arbete. Telefonen på expeditionen ringde flitigt. En journalist, som läst om Skyddsvärnets verksamhet i Fångarnas vän, ville veta mer. En affärsman undrade om byrån kunde ta hand om en ung gosse, som måste räddas undan förfall och brott, vilket ledde till att man tog kontakt med bland annat pastor, hem och barnavårdsnämnd. En bildad ung man ringde och sökte arbete. Assistenten ringde olika affärsmän och arbetsgivare utan resultat och mannen placerades på skrivbyrån i väntan på att annan plats skulle kunna ordnas. En arbetsgivare, som var beredd att ta emot byråns arbetslösa klienter, kom på besök och fick ingående information om föreningens verksamhet. Innan arbetsgivaren gick skrev han in sig som medlem och Wirén skrev: Det besöket var en ljusglimt i arbetets ofta dystra och gråa stämning. Det gav styrka att fortsätta med att höra på de mer eller mindre mörka skildringarna av nöd och last, av fattigdom, alkoholism och brott. En man som var alkoholist och blivit undersökt av Skyddsvärnets läkare besökte byrån och bad att få komma på vårdhem. Kontakt togs med nykterhetsnämnden och till slut kunde plats på alkoholisthem ordnas. En ung man som fått villkorligt straff gjorde ett besök. Byråpersonal hade utrett frågan och nu ordnade föreningen ett arbete på landet åt honom. Den skyddsvärnstjänsteman, som utsetts till hans övervakare, lämnade ett kort med råd och instruktioner och berättade att han ville vara den unges vän, till vilken han kunde gå med sina bekymmer och önskemål. Efter mottagningstidens slut besvarades post, färdigställdes skrivelser till juridiska ombud, medlemmar, klienter och arbetsgivare och ringdes telefonsamtal till pastorer, arbetsgivare, myndigheter, institutioner, anstalter och flera andra.

6 52. Logotype för Skyddsvärnet från omkring år Skyddsvärnets arkiv. Hjälp till självhjälp Under Skyddsvärnets första decennier blev dess klienter något av en provkarta på dåtidens alla sociala problem, dock inte så olika dagens. Hit kom inte enbart frigivna, utan också ostraffade ungdomar som hamnat i dåligt sällskap, alkoholister och deras familjer, arbetssökande män och kvinnor och över huvud taget människor som ingen annan organisation eller förening kunnat hjälpa. Grundtanken var att Skyddsvärnet skulle vara ett komplement till statlig, kommunal och annan ideell hjälpverksamhet. De som på grund av dåliga anlag, vanvårdad uppfostran, alkoholism eller dåliga sällskaper hamnat på villovägar kunde inte bara lämnas åt sig själva, utan måste hjälpas. Arbetet skulle ske systematiskt och rikta sig till dem som ville och kunde räddas. August Wirén skrev: Detta arbete får ej taga sådan form, att det slappar de hjälpbehövandes energi eller ansvarskänsla. Hjälpen borde alltså utformas så att den gav den behövande hjälp att finna en egen försörjning, hjälp till självhjälp. Kontant understöd skulle endast ges i samband med hjälpåtgärder som ledde vidare till självförsörjning. Oskar Olsson en exemplarisk skyddsling I en bok om övervakning från början av 1920-talet berättades om en Oskar Gotthard Olsson som fått fyra månaders straffarbete förvandlat till villkorlig dom (brottsrubriceringen var: första resan å särskilda tider förövad stöld ). Prövotiden var tre år. Övervakaren, exekutionsbetjänten Otto Andersson, upplyste den övervakade om syftet med den villkorliga domen och därmed förknippade skyldigheter samt om vad som hände om man inte uppfyllde dessa. Han bistod också med stöd och hjälp i strävandena att bliva en oförvitlig samhällsmedlem. Den övervakades skyldigheter var bland annat formulerade på detta vis: Ni skall under prövotiden föra ett ordentligt och ostraffligt leverne, undvika dåligt sällskap och bemöda eder om utväg till försörjning på lovligt sätt. Har ni förpliktats ersätta genom brottet uppkommen skada, skall ni göra vad i eder förmåga står att fullgöra eder skyldighet därutinnan. Oskar Gotthard Olsson skötte sig tydligen utmärkt övervakningen upphörde redan efter ett år.

7 53. Ny organisation av skyddsarbetet År 1925 fanns 34 föreningar som arbetade med skyddsarbete i 24 städer. I Stockholm fanns, förutom Skyddsvärnet, Stockholms skyddsförening för frigivna och Centralföreningen till stöd för frigivna, de två sistnämnda från I Uppsala fanns Fångvårdsföreningen, Hjälp genom arbete och Samhjälpen. I Göteborg fanns Skyddsvärnet och ett fångvårdssällskap. I Malmö Skyddsvärnet och Malmöhus läns förening till stöd för värnlösa och fallna. Att det inte alltid var så lätt att få medel till verksamheterna visar följande brev som skickades från en Olof Wingren i Oskarshamn till Skyddsvärnet i Stockholm: Med anledning av Edert cirkulärbrev av den 9 ds., vari Ni talar om årsavgift, ber jag meddela att jag icke iklätt mig någon årsavgift därför att jag ifjol gav Eder 20:- kronor och jag kommer icke ikläda mig någon årsavgift, ty jag är så efterhållen från alla håll att jag tröttnat på detta evärdliga tiggeri. Därjämte ber jag meddela att jag har så många fattiga anhöriga och fattiga omkring mig här, som jag måste tillgodose och jag kan icke ikläda mig huru mycket som helst. Naturligtvis vill jag gärna bidraga med en skärv också för Eder verksamhet, och har därföre i Eder sända postgiroblankett inbetalat kronor 10:-. Högaktningsfullt O.W. Skyddsvärnet fungerade inte längre som den centrala riksorganisation den var tänkt att vara när den bildades år 1910, antagligen beroende på bristande resurser. Upprop i tidskriften Fångarnas vän Skyddsvärnets arkiv.

8 54. Meningen hade varit att Skyddsvärnet skulle främja samarbetet mellan de olika föreningarna, skapa enhetlighet i arbetsformerna och öka överblicken över den geografiskt rörliga delen av klientelet samt verka för en rationellare arbetsfördelning mellan de olika föreningarna. Men Skyddsföreningen mäktade inte med den uppgiften. Den nationella samordningen genom Skyddsvärnet upphörde därför ganska snabbt. De enskilda filialerna förblev självständiga med egna styrelser. Många av dem behöll dock namnet Skyddsvärnet och år 1927 fanns skyddsvärnsföreningar på åtta platser i landet: I Stockholm, Göteborg och Örebro, i Skånekretsen (Malmö) samt i Gävleborgs, Kopparbergs, Älvsborgs och Västerbottens län. Hundra år efter att den första skyddsvärnsföreningen bildades finns år 2010 tre skyddsvärnsföreningar i landet; i Stockholm, Göteborg och i Älvsborgs län. Skyddsvärnet i Stockholm är den största med cirka 25 anställda, föreningen i Göteborg är något mindre medan föreningen i Älvsborg är minst. Svenska Skyddsförbundet tar över Behovet av samordning och enhetlighet mellan de olika skyddsföreningarna kvarstod. För att fullgöra den uppgiften bildades år 1925 en överstyrelse som kom att omfatta samtliga fångvårds-, skyddsvårds- och skyddsvärnsföreningar i landet; Svenska Skyddsförbundet. Detta förbund kom i fortsättningen att ta hand om fördelningen av statsanslaget till landets hela frivilliga skyddsverksamhet. Skyddsvärnet i Stockholm fick inskränka sin verksamhet till enbart Stockholms stad och län. (Förbundet lades ner år 2000.) Inspirationen till förbundet kunde sökas ända tillbaka till 1840 när kronprins Oscar skrivit den smått sensationella boken Om straff och straffanstalter (se kap. 2) som kom ut på Norstedts förlag och kom att kallas Gula Boken. De första föreningarna som dök upp mot slutet av 1840-talet hade hög status det var ofta landshövdingarna som ledde föreningarna. År 1879 bildades i Stockholm centralföreningen till stöd för frigivna. Följande sex Stockholmsföreningar anslöt sig till Svenska Skyddsförbundet: Centralföreningen till stöd för frigivna, Stockholms skyddsförening för frigivne, Stockholms stadsmission, Stockholms kyrkliga socialråd, Föreningen Självhjälp och Skyddsvärnet i Stockholm. Den främste initiativtagaren till bildandet av Skyddsförbundet och dess förste ordförande (och Skyddsvärnets ordförande åren ) var fångvårdsstyrelsechefen Viktor Almquist. Han var ordförande ända fram till 1940-talet.

9 55. Det finns släktingar till både Skyddsvärnet och Skyddsförbundet ganska långt tillbaka i historien. Redan mot slutet av 1700-talet fanns sammanslutningar till stöd för före detta fångar. I början av 1800-talet fanns en Skyddsförening för frigivna fångar. I deras verksamhet fanns en radikal ton som lätt kan kännas igen i debatten i dag, nästan två hundra år senare. Så här sa skräddargesällen Sven Trädgårdh vid ett möte i Skyddsföreningen år 1847: Lagarna tjäna till att skydda den del av folket som har egendom, samt i det närmaste utestänga och hindra samt göra det omöjligt för den som intet äger, att förvärva något. Religionen däremot, såsom den allmännast tydes och tillämpas, är till för att trösta arbetaren däröver, att han intet har och intet kan få. Skyddsvärnet får nya och större lokaler I Skyddsvärnets verksamhetsberättelse för år 1927 uppges att man i februari flyttade från lokalerna på Lästmakargatan 6 till Mäster Samuelsgatan 21. Nu fick man lägre hyra och större lokaler. Vid årsmötet den 20 maj avgick Johan Widén som ordförande och styrelseledamot och efterträddes av Viktor Almquist. Vid årets slut lämnade även byråföreståndaren August Wirén sin post och John Lönnberg tog över. Både Widén och Wirén var gamla trotjänare som arbetat nästan 20 år för föreningen. Svenska Skyddsförbundet beslutade år 1928 att upprätta ett centralregister, med uppgifter om stödåtgärder till klienter inom skyddsverksamhetens område. De anslutna föreningarna uppmanades att en gång i veckan sända in uppgifter om vidtagna hjälpåtgärder. Anledningen var att man kommit på folk med att vandra från den ena skyddsföreningen till den andra för att söka stöd. Registret skulle i första hand innehålla uppgifter om personer utan fast adress. Centralregistret skulle varje månad informera de olika föreningarna om vilka personer som förekom i det. Registret sköttes av Skyddsvärnet i Stockholm och förlades till centralbyrån, som den kallades, på Mäster Samuelsgatan 21.

En social och human historia

En social och human historia En social och human historia Skyddsvärnet 100 år 1910 2010 En social och human historia En social och human historia Skyddsvärnet 100 år 1910 2010 Föreningen Skyddsvärnet i Stockholm Hornsgatan 123, 117

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

7. Tid av utveckling och optimism

7. Tid av utveckling och optimism 7. Tid av utveckling och optimism 1950-talet: Några aktuella årtal 1950-talet i Sverige var generellt sett en tid av optimism och framtidstro. Landet hade en betydande ekonomisk tillväxt, reallönerna ökade

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM

FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM FÖRSTA HJÄLPEN VID SJUKDOM Vilka regler gäller för ersättning? LO-TCO Rättsskydd AB FRÅN KAOS TILL KLARHET Reglerna i socialförsäkringssystemet är inte lätta att hålla reda på. Inte ens för dem som ska

Läs mer

Nya företags utveckling

Nya företags utveckling Uppgifterna som lämnas till SCB är sekretesskyddade enligt 24 kap. 8 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Uppgifterna används endast till statistiska sammanställningar. Vid publicering kommer inga

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

2. Återanpassning till samhället

2. Återanpassning till samhället 2. Återanpassning till samhället 1840-talet och framåt: Några aktuella årtal 1850 bodde tre miljoner svenskar på landsbygden och 500 000 i städer. En industriarbetarlön var 1 krona och 50 öre om dagen.

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Historik De allmänna villkoren och sanktionerna då dessa villkor inte uppfylls 1 System för kontant stöd vid arbetslöshet

Historik De allmänna villkoren och sanktionerna då dessa villkor inte uppfylls 1 System för kontant stöd vid arbetslöshet 1 (6) Detta är en övergripande sammanställning av arbetslöshetsersättningens utveckling under åren 1973-2013. De regeländringar som presenteras är inte att betrakta som lagtexter utan är tänkta att vara

Läs mer

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige

AA i ett nötskal. Anonyma Alkoholister i Sverige AA i ett nötskal Anonyma Alkoholister i Sverige Anonyma alkoholister är en gemenskap av män och kvinnor som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ.

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. ISSP 2005 Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. Först några frågor om arbete i allmänhet Fråga 1 Föreställ Dig att Du kunde förändra hur Du använder Din tid, och ägna mer tid åt vissa saker

Läs mer

Juridik för vattenråd

Juridik för vattenråd Juridik för vattenråd Vattenråd lokal samverkan med olika förutsättningar Vattenråden i Västerhavets vattendistrikt har bildats genom olika initiativ, vilket till viss del påverkar hur de är organiserade.

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning.

God dag. Jag skulle behöva tala med någon assistent eller så, som kan hjälpa mig med ett problem jag har fått. Det gäller sjukpenning. TÖI ROLLSPEL F 007 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista sjukpenning inskriven komplettering diskbråck sjukanmälan distriktsläkarmottagning utbetalningskort registerkort nyinflyttad datan personnummer

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

9. Tjuvriksdag och fångkamp

9. Tjuvriksdag och fångkamp 9. Tjuvriksdag och fångkamp Skyddsvärnet inrättar en socialmedicinsk mottagning och omorganiseras 1960-talet: Några aktuella årtal 1961 byggdes Berlinmuren. 1962 inrättades nioårig grundskola i Sverige.

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag!

1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 1a. Privata skolor och sjukhus borde inte få finnas i ett demokratiskt samhälle! 1b. Privatisera mera! 2a. Jakt på djur borde förbjudas i lag! 2b. Att jaga djur är vår rätt! 3a. Homosexualitet borde behandlas

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm DOM KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 2015-06-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 6876-14 1 KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box 701 101 33 Stockholm MOTPART Ombud: Advokat Box 1215 751 42 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till riksorganisationer som är medlemmar i Svenska FN-förbundet 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundet består av anslutna riksorganisationer, FN-föreningar

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige

Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige Det korta 1900-talet HITTA HISTORIEN Elevuppgift 4:4 Grundboken s. 89, 110 111 Kampen för kvinnors rösträtt i Sverige Demokratins framväxt är en process som pågått under lång tid. Från slutet av 1700-talet

Läs mer

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015

Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Till FN-föreningar och FN-distrikt 9 januari 2015 Kallelse till Svenska FN-förbundets kongress 2015 Svenska FN-förbundets kongress kommer att äga rum i Göteborg den 13-14 juni 2015. Vi ser fram emot att

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag

5 tips för en mer harmonisk arbetsdag 5 tips för en mer harmonisk arbetsdag Innehållsförteckning Förord...4 Steg 1...6 Börja varje vecka med en tydlig plan...6 Steg 2...8 Skriv upp allt du ska göra på ett ställe...8 Steg 3...10 Lär dig att

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Veckans fråga: Vilka ord och fraser är viktiga att lära sig när man är ny i ett land? Hjälpverb behöver, borde, brukar, får, kan, måste, ska, vill

Veckans fråga: Vilka ord och fraser är viktiga att lära sig när man är ny i ett land? Hjälpverb behöver, borde, brukar, får, kan, måste, ska, vill Häfte v22-25 Resa till Amerika Läxa med meningar till torsdag den 1 juni På 1800-talet var det fattigt i Sverige och människorna hade det inte bra. Pengarna räckte inte till mat, hyra och kläder. Många

Läs mer

Dagordningens punkt 28 Medlemsavgifter

Dagordningens punkt 28 Medlemsavgifter Dagordningens punkt 28 Medlemsavgifter Medlemsavgifter motion 103, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 och 129 Motion 103 Avdelning Västerås, Eskilstuna och Köping Motionär Henrik Ryman, Patrik Hellström,

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13

Hinduism/Buddism. torsdag 18 april 13 Hinduism/Buddism Geografiskt läge Hinduism Buddism Här finns det två bilder. De visar i vilka länder flest procent av befolkningen är hinduer, respektive buddhister. På bilderna kan man se bilden så bor

Läs mer

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken

Lag (1964:163) om införande av brottsbalken Lag (1964:163) om införande av brottsbalken 1 [1601] Den av riksdagen år 1962 antagna och den 21 december samma år (nr 700) utfärdade brottsbalken ([1001] o.f.) skall jämte vad nedan stadgas träda i kraft

Läs mer

EUROPEAN SOCIAL SURVEY SVARSKORT

EUROPEAN SOCIAL SURVEY SVARSKORT EUROPEAN SOCIAL SURVEY 2002 SVARSKORT KORT 1 Ingen tid alls Mindre än ½ timme ½ timme, till 1 timme Mer än 1 timme, upp till 1½ timme Mer än 1½ timme, upp till 2 timmar Mer än 2 timmar, upp till 2½ timme

Läs mer

Bestridan mot förslag till beslut om slutgiltigt bostadsbidrag för 2005 med hänvisning till särskilda skäl. Lukas Johansson 831018-2475

Bestridan mot förslag till beslut om slutgiltigt bostadsbidrag för 2005 med hänvisning till särskilda skäl. Lukas Johansson 831018-2475 Till: Försäkringskassan Box 1137 172 23 Sundbyberg Bestridan mot förslag till beslut om slutgiltigt bostadsbidrag för 2005 med hänvisning till särskilda skäl Lukas Johansson 831018-2475 Solna 19 februari

Läs mer

Ansökan till AMA En väg in

Ansökan till AMA En väg in Ansökan till AMA En väg in Ansökan ska fyllas i av den person som vill delta och de - minst två - myndigheter/verksamheter som ansöker tillsammans med honom/henne 1. Ansökan kommer att behandlas i en grupp

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om

senaste dagarna har vi genom medierna fått höra om Selma, nio månader, och om Stockholm 2018-08-26 Rädda assistansen! Nästan varje vecka ser vi exempel i media på barn och vuxna som nekats eller blivit av med sin assistans, och de som hamnar i tidningen är bara toppen på ett isberg.

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor... Innehåll Sammanfattning... 3 1 Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...5 2 Inledning... 9 3 Gällande rätt... 13 3.1 Medlemsavgiften till en

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Utgiven av: Omsorgsavdelningen Vellinge kommun Uppdaterad 2015-07-03 POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49 E-POST vellinge.kommun@vellinge.se

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Kära Ruth Författare: Bente Bratlund Bakgrund Det här materialet hör till boken Kära Ruth som är skriven av Bente Bratlund. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som läser boken.

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Enskild fördjupningsuppgift realism och

Enskild fördjupningsuppgift realism och Enskild fördjupningsuppgift realism och naturalism Denna epok var en tid där det industriella började växa vilket gjorde att både liv och landskap började förändras. Det här gjorde så att små städer blev

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4 INNEHÅLL 1. Förbundsårsmötet sid 2 2. Pistol-SM 2002 sid 2 3. Kretsens nya roll sid 3 4. Kretsinformation via mail sid 3 5. Föreningsdistribution via mail sid 3 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid

Läs mer

Örebro stad. Folkskolestyrelsens barnavårdsnämnd.

Örebro stad. Folkskolestyrelsens barnavårdsnämnd. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Örebro stad. Folkskolestyrelsens barnavårdsnämnd. 2014-10-03 Historik Verksamhetstid 1906-1925 I början av 1900-talet var samhällets barnavårdande uppgifter fördelade

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff.

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Förövaren. Det finns flera teorier om varför någon blir kriminell. Två vanliga teorier är arv och miljö. Arv

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Inspirationsartikel 1 (5) 2014-02-18

Inspirationsartikel 1 (5) 2014-02-18 2014-02-18 1 (5) Inspirationsartikel Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att ta fram ett inspirationsdokument för skolor och ungdomar att arbeta vidare med. Inspirationsdokumentet ska

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg

Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg Sid 1 (5) Frågor och svar angående växling av semesterdagstillägg mot ledig tid Vad är syftet? Svar: Gävle kommun vill ge sina medarbetare ytterligare ett sätt att få sitt livspussel att gå ihop. Tid är

Läs mer

Etik i samhälle, företagande och ledarskap

Etik i samhälle, företagande och ledarskap Curt Nicolin Etik i samhälle, företagande och ledarskap UPPFINNARKOLLEGIET Curt Nicolin Etik i samhälle, företagande och ledarskap Förord Sjunkande etisk standard förebådar kulturers och nationers förfall.

Läs mer

Statistik 2008. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan 60-73 jourer lämnat

Statistik 2008. Jourernas inlämning Sedan det nya gemensamma statistiksystemet infördes 2005 har mellan 60-73 jourer lämnat Statistik 2008 År 2008 fick 78 056 personer hjälp av någon av Sveriges 104 aktiva brottsofferjourer. Det visar statistiken för stöd till brottsoffer och vittnen. Två jourer hade ingen verksamhet under

Läs mer

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sörmland-Örebro län-östergötland är en fri,

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Du som är medlem i bostadsföreningen Bulten får hyra ut din lägenhet, men du måste följa de regler som gäller. Detta faktablad har tagits fram som

Läs mer

För dig som läkarstudent

För dig som läkarstudent För dig som läkarstudent Arbetsgivare Myndigheter Opinionsbildande organisationer Läkarförbundet Branschorganisationer MSF Beslutsfattare Regeringskansli Media Läkaresällskapet Medlemmar Allmänhet Politiker

Läs mer

Kvinnor och män med barn

Kvinnor och män med barn 11 och män med barn Det kan ta tid att få barn De som hade barn eller väntade barn blev tillfrågade om de hade fått vänta länge på den första graviditeten. Inte överraskande varierar tiden man försökt

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

STADGAR. Riksnätverket Fryshusandan. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1.

STADGAR. Riksnätverket Fryshusandan. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1. STADGAR Riksnätverket Fryshusandan En ideell förening för utvecklingen av ungdomsverksamheter i Sverige 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1. 2 Syfte & ändamål Riksnätverket

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

3. Det ideella arbetet blomstrar och Skyddsvärnet bildas

3. Det ideella arbetet blomstrar och Skyddsvärnet bildas 27. 3. Det ideella arbetet blomstrar och Skyddsvärnet bildas Ett stort steg mot den svenska välfärdsstaten togs när riksdagen år 1913 beslutade om folkpension. Beloppen i denna första allmänna pensionsförsäkring

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7

Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2. Kristendomen kommer till Sverige...5. Proteströrelser i kyrkan...7 Kristendomen...2 Kristendomen ut i världen...2 De kristna förföljs...2 Kristendomen blir mäktig...3 Vem ska bestämma?...3 Den apostoliska trosbekännelsen...3 Kristendomen kommer till Sverige...5 Sverige

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för

Läs mer

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne.

Det finns en konstig dörr på skolan och ingen har gått in där på 70 år. Den vill jag gärna gå in i för nästan ingen vet vad som finns där inne. Gjord av Axel Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Alex. Jag är 9 år och gillar fotboll och judo. Jag går i Laxskolan som ligger i Göteborg Mitt hår har jag färgat grönt. Jag gillar färgen grön och har ett grönt

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Varför långtidsuppföljning?

Varför långtidsuppföljning? Ungdomar, som placerades inom 12 vården i Stockholms län i början av 1990 talet, på grund av antisocialt beteende Jerzy Sarnecki Varför långtidsuppföljning? Teoretiska utgångspunkter Kausalitet Policy

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13

Tunadalskyrkan 14 05 25. Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 1 Tunadalskyrkan 14 05 25 Bön 1 Kung 3:15-14, Rom 8:24-27, Matt 6:5-8, Ps 13 Livet består av många ingredienser. Det är olika sidor men hänger ändå ihop med att vara människa. Vi möter sådant som skapar

Läs mer

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN

ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN ATTITYDUNDERSÖKNING I SAF LO-GRUPPEN EN KVANTITATIV MÅLGRUPPSUDERSÖKNING DECEMBER 2007 Ullrica Belin Jonas Björngård Robert Andersson Scandinavian Research Attitydundersökning SAF LO-gruppen En kvantitativ

Läs mer

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd.

En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. En sammanställning av ÖPPENHETSTESTET 2012-2013 Ett samarbete mellan projektet Yttrandefri, Svenska Journalistförbundet och Sveriges ungdomsråd. 2 Undrar ni vad som står i protokollet från det senaste

Läs mer

2. Styrelsen äger rätt att delegera teckningsrätten i enskild fråga eller inom visst ansvarsområde.

2. Styrelsen äger rätt att delegera teckningsrätten i enskild fråga eller inom visst ansvarsområde. Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Kalmar 1977-11-22, konfirmerade och reviderade vid ordinarie stämma i Skara 1979-02-17 samt reviderade vid ordinarie stämma i Linköping 1980-10-04, Örebro 1983-10-01,

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Bondgossen kammarherre

Bondgossen kammarherre q Bondgossen kammarherre b Sagan är satt med typsnittet Semper, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare. De kan hämtas på www.omnibus.se/svenskasagor.

Läs mer

KAW's Filmturné, Redovisning

KAW's Filmturné, Redovisning KAW's Filmturné, Redovisning Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ KAW Filmturné Linus Eriksson Vilka städer besökte ni under filmturnén och vilka platser i respektive stad? Hur många kom till

Läs mer

Förslag på arbetsgång

Förslag på arbetsgång Denna lektion är hämtad ur Jobb i sikte av Lena Sundberg Holmberg och Katarina Stolpe för sfi kurs C D, grundläggande sas eller arbetsmarknadsutbildningar. Jobb i sikte har övningar inför arbetslivet eller

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

Jag heter Petra Engvall och är socionom. Jag har en visstidsanställning som handläggare av menprövningsärenden på Stockholms Stadsarkiv sedan 2006..

Jag heter Petra Engvall och är socionom. Jag har en visstidsanställning som handläggare av menprövningsärenden på Stockholms Stadsarkiv sedan 2006.. Hej och tack för att jag fick komma hit. Jag heter Petra Engvall och är socionom. Jag har en visstidsanställning som handläggare av menprövningsärenden på Stockholms Stadsarkiv sedan 2006.. Stockholms

Läs mer

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN

ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN ETT FÖNSTER MOT VÄRLDEN Film och diskussion VAD ÄR PROBLEMET? Filmen Ett fönster mot världen är en introduktion till mänskliga rättigheter. Den tar upp aktuella ämnen som kvinnors rättigheter, fattigdom,

Läs mer