Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Plats och tid Nora Stadshotell, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordförande revisionen, 194 Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera Bror-Erik Israelsson (S) och Monika Aune (MP) Justeringens plats och tid Tingshuset, kl Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Ture Österberg (M) Justerande... Bror-Erik Israelsson Monika Aune ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Ture Österberg (M), ordförande

2 Kommunfullmäktige Kf 165 dnr 7/2014 Meddelande från Länsstyrelsen om nya ersättare i kommunfullmäktige t.o.m Länsstyrelsen har utsett följande ersättare. Parisse Ekman (KD) ny ersättare efter Yvonne Johansson Öster (KD). Staffan Delin (NP) ny ersättare efter Gunilla Moberg (NP).

3 Kommunfullmäktige Kf 166 dnr 370/2014 Motion 18/2013 om norapolitikernas pensionsförmåner Johan Lundkvist, Karl-Holger Sjöberg, Jan Rylander, Rutger Ahlbeck och Lars-Erik Larsson (samtliga NP) överlämnar rubricerad motion. Motionärerna föreslår: att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att snarast lämna förslag på hur ett nytt pensionsreglemente för förtroendevalda ska utformas och som fungerar som en grundtrygghet i nivå med den som finns i samhället i övrigt. Rutger Ahlbeck yttrar sig. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

4 Kommunfullmäktige Kf 167 dnr 332/2013 Fråga om Glasstorget Jan Rylander anhåller om att få ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande vilken godkänns. Frågan lyder: Hur kan Solveig Oscarsson och Jan Norlund på eget bevåg gå vidare utan att begära tilläggsanslag ifrån kommunfullmäktige som är den som beslutar om medelstilldelning för investeringar. Det är i högsta grad mycket allvarligt. Hur ska ni informera kommunfullmäktige om detta, icke minst kommuninvånarna. Kommunstyrelsens ordföranden besvarar frågan bland annat enligt följande. Avtalet mellan Bergslagens Kommunalteknik och entreprenören har delats upp i två delar så att fullmäktige i samband med antagande av budget för 2014 ska kunna ta ställning till om projektet ska fullföljas i sin helhet eller om det ska avbrytas när det anslagna medlen som finns för 2013 är förbrukade. Jan Rylander tackar för svaret.

5 Kommunfullmäktige Kf 168 dnr 340/2013 Medborgarförslag 8/2013 om gång- och cykelväg längs Lärkesvägen David och Simone Gustafsson överlämnar rubricerat medborgarförslag. Förslagsställarna föreslår: att det borde finnas en gång- och cykelväg längs Lärkesvägen från korsningen av Ravinvägen upp till Lärkeskolan. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

6 Kommunfullmäktige Kf 169 Ks 154 dnr 272/2013 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till ny VA-taxa 2014 avseende brukningstaxa Enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) får kommunen meddela föreskrifter för taxan där avgifternas belopp och hur avgifterna ska beräknas ska framgå. Bergslagens Kommunalteknik arbetar med långsiktig ekonomisk planering som visar en prognos för de 15 närmaste åren. Där tas det hänsyn till intäkter, kostnader och planerade investeringar. Prognosen visar att en höjning på 6 procent av intäktsramen för 2014 behövs samt att befintliga fonder kommer att användas. Förslaget innebär att en normalvilla som förbrukar 150 kubikmeter per år får en ökning med 238,75 kronor per år. Bergslagens Kommunalteknik har behandlat ärendet på direktionsmöte den 20 september 2013, 56. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna förslag till VA-taxa avseende brukningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan Rylander (NP) på att VA-taxan endast höjs med 2 procent år Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Jan Rylanders yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. Jan Rylander, Rutger Ahlbeck, Bertil Roden, Johan Lundkvist och Karl-Holger Sjöberg (samtliga NP) reserverar sig till förmån för Jan Rylanders yrkande.

7 Kommunfullmäktige Kf 170 Ks 155 dnr 273/2013 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till ny VA-taxa 2014 avseende anläggningstaxan Enligt lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) får kommunen meddela föreskrifter om taxan där det ska framgå avgifternas belopp och hur avgifterna ska beräknas. Bergslagens Kommunalteknik har tagit fram ett nytt förslag till anläggningsavgifter. Detta har tagits fram enligt Svenskt Vattens basförslag till kommunal VA-taxa vilken har Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) som stöd. Nuvarande taxa har stöd av 1970 års VA-lag. Bakgrunden till förslaget är att ingen höjning har skett av anläggningstaxan sedan år Det har blivit ett högt tryck på nya omvandlingsområden efter att Berglagens Miljö- och Byggförvaltning besiktat slamanläggningar som blivit utdömda och abonnenterna vill ansluta sig på det kommunala ledningsnätet. Det blir därmed mycket ledningsarbete för få fastigheter som ansluter sig till ledningsnätet. Bergslagens Kommunalteknik vill följa basförslaget som rekommenderas av Svenskt Vatten. Bergslagens Kommunalteknik vill också få en enhetlig taxa inom hela KNÖL-området eftersom kostnaderna för detta är detsamma i alla kommunerna. För Nora kommun blir ökningen 34 procent. Förslaget innebär bland annat att priset för en normalvilla som ansluter sig till det kommunala nätet för vatten, spillvatten och dagvatten blir kronor. Avgifterna tas ut som fyra parametrar, d.v.s. framdragning av servisledning, upprättande av förbindelsepunkt, avgift per kvadratmeter tomtyta och avgift per lägenhet. Bergslagens Kommunalteknik har behandlat ärendet på direktionsmöte den 20 september, 57. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna förslag till VA-taxa avseende anläggningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Johan Lundkvist (NP) avslag på kommunstyrelsens förslag. Johan Lundkvist yrkar också på att en konsekvensbeskrivning tas fram för förslaget till anläggningstaxa.

8 Kommunfullmäktige Svenerik Nykvist, Solveig Oscarsson (båda S), Tom Rymoen (M) och John Sundell (KD) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jan Rylander (NP) yrkar bifall till Johan Lundkvists yrkanden. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Johan Lundkvists yrkanden och finner att desamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslag till VA-taxa avseende anläggningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari Jan Rylander, Rutger Ahlbeck, Bertil Roden, Johan Lundkvist och Karl-Holger Sjöberg (samtliga NP) reserverar sig till förmån för Johan Lundkvists yrkanden. _

9 Kommunfullmäktige Kf 171 Ks 150 dnr 348/2013 Förslag till riktlinjer och hantering av resultatutjämningsreserv Från och med den 1 januari 2013 finns det i kommunallagen en möjlighet att under vissa betingelser reservera delar av ett positivt resultat i e resultatutjämningsreserv, RUR. Denna reserv kan sedan användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel och därigenom möta konjunkturvariationer. Det är frivilligt att tillämpa RUR och de kommuner och landsting som tänker göra det måste besluta hur reserven ska hanteras. Detta ska framgå av de riktlinjer om god ekonomisk hushållning som fullmäktige ska besluta om. Vad som är god ekonomisk hushållning för Nora kommun beslutas varje år i kommunens budget. En uppbyggnad av resultatutjämningsreserven sker inom det egna kapitalet. Resultatutjämningsreserven gör det möjligt att på ett ansvarsfullt sätt reservera en del av överskottet i goda tider och sedan använda medlen för att täcka underskott som uppstår till följd av lågkonjunktur. Ett nytt begrepp, balanskravsresultat, införs i den kommunala redovisningen. Balanskravsresultatet ska vara årets resultat efter balanskravsjusteringar och förändring av resultatutjämningsreserv. Balanskravsjusteringar ska bestå av realisationsvinster, realisationsförluster, orealiserade förluster i värdepapper och orealiserad återföring av förluster i värdepapper. Ej återställt ackumulerat balanskravsresultat ska redovisas i not till resultaträkningen. Reserveringen till RUR sker i samband med balanskravsavstämningen och får göras med högst ett belopp som motsvarar det lägsta av den del av årets resultat efter balanskravsutredningar som överstiger; en procent av summan av skatteintäkter som generella statsbidrag och utjämning eller två procent av summan av skatteintäkter som generella statsbidrag och utjämning om en kommun eller ett landsting har ett negativt kapital inklusive ansvarsförbindelsen för pensionsförpliktelser. För Nora kommuns del är det i nuläget alternativet med två procent som är aktuellt. Vid införandet av de nya reglerna finns möjlighet att även reservera överskott upparbetade från och med räkenskapsåret För reserverade medel upparbetade ska en ingående balans beräknas och beslutas av fullmäktige under räkenskapsåret 2013.

10 Kommunfullmäktige För Nora kommun är resultatet för 2010 och 2011 för lågt för att avsättning ska kunna göras enligt regelverket. För 2012 uppgår balanskravsresultatet till 16.1 miljoner kronor. Två procent av skatteintäkter samt generella statsbidrag och utjämningar uppgår år 2012 till 9,9 miljoner kronor. För 2012 kan maximalt 6,2 miljoner kronor reserveras. Huvudregeln för resultatutjämningen ska vara att ianspråktagandet endast kan göras av de medel som redan finns reserverade i resultatutjämningsreserven. Det är inte tänkt att resultatutjämningsreserven ska göra det möjligt till en permanent eller varaktig överbeskattning där överskotten årligen sparas för framtiden. En stor resultatutjämningsreserv ska inte heller göra det möjligt att under en längre tid ha en nivå på skatteuttaget som är lägre, alternativt en kostnadsnivå som är högre, än vad som är långsiktigt hållbart. Två kriterier föreslås gälla för uttag av RUR. Båda kriterierna ska vara uppfyllda samtidigt. Förändringen av årets underliggande skatteunderlag ska understiga den genomsnittliga utvecklingen de senaste åren. Balanskravsresultatet ska vara negativt och reserven får användas för att nå upp till ett nollresultat. Om en kommun har byggt upp en resultatutjämningsreserv så får hela eller delar av behållningen räknas in i budgeten för att täcka upp om de beräknade intäkterna är lägre än kostnaderna när de prognostiserade skatteintäkterna ökar svagt till följd av en svag samhällsekonomisk utveckling. Förutsättningen är att en reserv byggs upp. Beslutet i budget om reservering till eller ianspråktagande av resultatutjämningsreserv kan revideras vid bokslut när utfallet är känt. Eftersom resultatet kan förändras mellan budget och bokslut till följd av förändrade skatteintäkter är det rimligt att ett nytt beslut om faktisk reservering eller ianspråktagande till reserven tas vid årsbokslutet. Förändringar av resultatutjämningsreserven hanteras inom balanskravsutredningen som en justeringspost. En resultatutjämningsreserv inom balanskravsutredningen ger varken påverkan på redovisningen, årets resultat eller ekonomiska nyckeltal. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) bifall till förslaget.

11 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv enligt upprättat förslag att inrätta en resultatutjämningsreserv enligt riktlinjerna samt att 6,2 miljoner kronor reserveras i 2012 års resultatutjämningsreserv. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

12 Kommunfullmäktige Kf 172 Ks 148 dnr 153/2013 Fastställelse av budget för år 2014 samt ekonomisk plan för åren Driftbudget (tkr) med styrmått Ekonomiavdelningen har upprättat förslag till driftbudget för åren Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Kultur- och fritidsnämnden Finansiering Summa nettokostnader: Ovanstående förslag till driftbudget, med hänsyn tagen till skatteintäkter, finansiella poster och förändring enligt skatteprognos 2013:53, innebär att årets resultat för år 2014 beräknas uppgå till kronor. För år 2015 beräknas resultatet till kronor och för år 2016 till kronor. Budgeten innehåller också kostnadsförändringar med totalt kronor för år 2014, kronor för år 2015 och kronor för år Ovanstående innebär att årets resultat för år 2014 beräknas till kronor, för år 2015 till kronor och för år 2016 till kronor. Under kommunstyrelsens behandling av driftsbudgeten yrkar ordföranden, Svenerik Nykvist, Per Andreasson, David Stansvik (samtliga S) och Tom Rymoen (M), bifall till förslaget. David Stansvik yrkade på att kommunfullmäktiges styrmått 4.2 samt kommunstyrelsens styrmått stryks. Dessutom informerar ordföranden om en redaktionell ändring av kommunstyrelsens styrmått Ordföranden yrkar också på att de nämnder som inte tagit fram styrmått ska göra det senast april månad Ordföranden ställer proposition på sitt med fleras yrkande angående driftbudget och finner att detsamma bifalls.

13 Kommunfullmäktige Därefter ställer ordföranden proposition på David Stansviks yrkande angående styrmått och finner att detsamma bifalls. Ordföranden ställer också promotion på sitt eget yrkande angående styrmått och finner att detsamma bifalls. Investeringsbudget Investeringsbudgeten för åren , exklusive taxefinansierade verksamheter, uppgår till kronor för år 2014, kronor för år 2015 och kronor för år De taxefinansierade verksamheternas investeringar uppgår till år 2014, år 2015 och år Ordföranden och Per Andreasson yrkar bifall till förslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till driftbudget för åren att fastställa upprättat förslag till nettoinvesteringsbudget för åren att preliminärt fastställa driftbudget på nämndnivå att definitiv driftbudget för respektive nämnd fastställs i början av 2014 att godkänna upprättat förslag till allmänna regler att inte indexreglera tomtpriserna för år 2014 att kommunfullmäktiges styrmått 4.2 samt kommunstyrelsens styrmått stryks samt att de nämnder som inte tagit fram styrmått ska göra det senast april månad Helena Vilhelmsson (C), Birgitta Borg (FP), John Sundell (KD), Rutger Ahlbeck, Karl-Holger Sjöberg (båda NP) och Camilla Andersson Larsson (V) deltar inte i beslutet.

14 Kommunfullmäktige Driftbudget Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet presenterar Helena Vilhelmsson (C) förslag till driftbudget från Centerpartiet och Thérese Hoikkala (V) presenterar förslag till diftbudget från Vänsterpartiet. Solveig Oscarsson, Per Andreasson, Enar Moberg (samtliga S), Tom Rymoen (M), John Sundell (KD) och Monika Aune (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till driftbudget. Monika Aune yrkar dessutom på att kronor avsätts till en halvtidstjänst som projektledare för arbetet med miljöplanen. Medlen ska anslås ur kommunstyrelsens förfogandemedel. Helena Vilhelmsson yrkar bifall till Centerpartiets budget. Kommunfullmäktige ajourneras under 1 timme och 10 minuter. Efter avslutad ajournering upptas förhandlingen. David Stansvik (S) och Birgitta Borg (FP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till driftbudget. Camilla Andersson Larsson (V) yttrar sig utan att framställa något eget yrkande. Rutger Ahlbeck (NP) presenterar ett förslag till driftbudget från Norapartiet. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag till driftbudget och finner att densamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Centerpartiets förslag till driftbudget och finner att densamma avslås. Ordföranden ställer också proposition på Vänsterpartiets förslag till driftbudget och finner att densamma avslås. Efter det ställer ordföranden proposition på Norapartiets förslag till driftbudget och finner att densamma avslås. Ordföranden ställer därefter proposition på Monika Aunes tilläggsyrkande och finner att detsamma avslås. Helena Vilhelmsson och Nils-Olov Johansson (båda C) reserverar sig till förmån för Centerpartiets förslag till driftbudget.

15 Kommunfullmäktige Johan Lundkvist, Karl-Holger Sjöberg, Jan Rylander, Rutger Ahlbeck och Bertil Roden (samtliga NP) reserverar sig till förmån för Norapartiets förslag till driftbudget. Camilla Andersson Larsson reserverar sig till förmån för Vänsterpartiets förslag till driftbudget. Investeringsbudget Helena Vilhelmsson (C) presenterar förslag till investeringsbudget från Centerpartiet. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag till investeringsbudget och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Centerpartiets förslag till investeringsbudget och finner att detsamma avslås. Helena Vilhelmsson, Nils-Olov Johansson, Johan Lundkvist, Karl-Holger Sjöberg, Jan Rylander, Rutger Ahlbeck och Bertil Roden reserverar sig till förmån för Centerpartiets förslag till investeringsbudget. Kommunfullmäktige beslutar att fastställa upprättat förslag till driftbudget för åren att fastställa upprättat förslag till nettoinvesteringsbudget för åren att preliminärt fastställa driftbudget på nämndnivå att definitiv driftbudget för respektive nämnd fastställs i början av 2014 att godkänna upprättat förslag till allmänna regler att inte indexreglera tomtpriserna för år 2014 att kommunfullmäktiges styrmått 4.2 samt kommunstyrelsens styrmått stryks samt att de nämnder som inte tagit fram styrmått ska göra det senast april månad 2014.

16 Kommunfullmäktige Kf 173 Ks 153 dnr 282/2013 Bergslagens Miljö- och Byggnämnds förslag till revidering av taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt miljöbalken har kommunen ett prövnings- och tillsynsansvar över delar i miljöbalken med tillhörande förordningar, föreskrifter och andra bestämmelser. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har en stor del av prövnings- och tillsynsansvaret för kommunerna inom KNÖL-samarbetet, d.v.s. Hällefors, Ljusnarsberg, Lindesberg och Nora. Kommunfullmäktige beslutade år 2003 om taxa för Bergslagens Miljö- och Byggnämnds prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. Taxan har reviderats vid två tillfällen. Det finns nu behov av mindre förändringar i och med att nivåer för prövningsplikten ändrats i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt att texten behöver förtydligas. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har behandlat ärendet på sammanträde den 26 september 2013, 144. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att med stöd av 27 kap 1 miljöbalken anta förslag till ändringar i taxebilaga 1 till Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med stöd av 27 kap 1 miljöbalken anta förslag till ändringar i taxebilaga 1 till Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

17 Kommunfullmäktige Kf 174 Ks 156 dnr 274/2013 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till slamtömningstaxa för år 2014 Slamtömningstaxan för år 2014 föreslås vara oförändrad. Bergslagens Kommunalteknik har behandlat ärendet på direktionsmöte den 20 september 2013, 62. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna oförändrad slamtömningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan Rylander (NP) bifall till kommunstyrelsens förslag. Jan Rylander yrkar också på att direktionen för Bergslagens Kommunalteknik får i uppdrag att utreda om de medel som tagits i anspråk ur VA-fonden ska återföras till densamma. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Jan Rylanders tilläggsyrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige beslutar att godkänna oförändrad slamtömningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari 2014 samt att direktionen för Bergslagens Kommunalteknik får i uppdrag att utreda om de medel som tagits i anspråk ur VA-fonden ska återföras till densamma. Monika Aune (MP) deltar inte i beslutet.

18 Kommunfullmäktige Kf 175 Ks 157 dnr 275/2013 Bergslagens Kommunaltekniks förslag till renhållningstaxa för år 2014 Renhållningstaxan för år 2014 föreslås vara oförändrad. Bergslagens Kommunalteknik har behandlat ärendet på direktionsmöte den 20 september 2013, 65. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna oförändrad renhållningstaxa för år 2014 samt att ovanstående ska gälla från och med den 1 januari Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

19 Kommunfullmäktige Kf 176 Ks 158 dnr 349/2013 Barn- och utbildningsnämndens anhållan om tilläggsanslag Barn- och utbildningsnämndens avvikelse mot budget efter september månad visar på kronor. Prognosen för 2013 visar på ett negativt resultat med 3,7 miljoner kronor. Inom områdena Förskola, F-klass, Grundskola, Särskola och Fritidshem är det i första hand den interkommunala ersättningen som ökat mest under året vilket gör att budgeten inte kommer att kunna hållas. Framför allt märks detta inom områdena Grundskola och Särskola där ökningen är markant av elever som väljer friskola eller skola i annan kommun. Volymförändringen innebär en negativ avvikelse med 2,7 miljoner kronor. Den negativa prognosen beror också på att det inom kommunens skolor har tillsatts personal för barn i behov av särskilt stöd. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 30 oktober 2013, 89. Nämnden föreslår kommunfullmäktige att bevilja nämnden tilläggsanslag med 2,7 miljoner kronor. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) på att ett tilläggsanslag på 3,7 miljoner kronor, d.v.s. hela underskottet. John Sundell (KD) yrkar bifall till Per Andreassons yrkande. Helena Vilhelmsson (C) yrkar avslag på barn- och utbildningsnämndens förslag och Per Andreassons förslag. Kommunstyrelsen ajourneras under 10 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden ställer proposition på barn- och utbildningsnämndens förslag och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på Per Andreassons yrkande och finner att detsamma bifalls. Ordföranden ställer därefter proposition på Helena Vilhelmssons avslagsyrkanden och finner att detsamma avslås.

20 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja barn- och utbildningsnämnden tilläggsanslag med 3,7 miljoner kronor i 2013 års budget. Helena Vilhelmsson (C), Birgitta Borg (FP), Rutger Ahlbeck och Karl-Holger Sjöberg (båda NP) reserverar sig till förmån för avslagsyrkandena. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Per Andreasson, David Stansvik, Solveig Oscarsson (samtliga S), Camilla Andersson Larsson (V), Tom Rymoen (M) och John Sundell (KD) bifall till kommunstyrelsens förslag. Monika Aune (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag under förutsättning att barn- och utbildningsnämnden i mars månad lämnar en rapport till kommunfullmäktige om de interkommunala ersättningarna. Helena Vilhelmsson (C) Johan Lundkvist (NP) och Birgitta Borg (FP) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Birgitta Borg yrkar bifall till Monika Aunes tilläggsyrkande. Gunn Carlsson (S) yttrar sig utan att framställa något eget yrkande. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställer också proposition på Monika Aunes tilläggsyrkande och finner att detsamma avslås. Omröstning om tilläggsyrkandet är begärd och ska verkställas. Ordföranden ställer följande omröstningsproposition vilken godkänns. Den som biträder tilläggsyrkandet röstar ja och den som inte biträder tilläggsyrkandet röstar nej. Efter avslutad omröstning meddelas att kommunfullmäktige avgivit 23 nej-röster och 11 ja-röster.

21 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att bevilja barn- och utbildningsnämnden tilläggsanslag med 3,7 miljoner kronor i 2013 års budget. Johan Lundkvist, Karl-Holger Sjöberg, Jan Rylander, Rutger Ahlbeck, Bertil Roden (samtliga NP), Jens-Mikael Larsson, Bengt Nilsson, Birgitta Borg (samtliga FP), Helena Vilhelmsson och Nils-Olov Johansson (båda C) reserverar sig till förmån för avslagsyrkandet. Med anledning av att Monika Aunes tilläggsyrkande avslogs bifaller hon inte kommunstyrelsens förslag.

22 Kommunfullmäktige Kf 177 Ks 159 dnr 350/2013 Kultur- och fritidsnämndens anhållan om tilläggsanslag Kultur- och fritidsavdelningen hyr en lokal i Bryggerihuset. Under månaderna maj till september används lokalen till olika konstutställningar och arrangemang. Resterande tid står lokalen tom. En förutsättning för att ha konstutställningar i lokalen är att det finns en luftavfuktare annars skadas konstverken. Kultur- och fritidsavdelningen hyr därför luftavfuktare under utställningstiden. Om det installeras en permanent luftavfuktare kan lokalen användas mer effektivt och nyttjas under flera månader av året. Lokalen skulle eventuellt också kunna inrymma andra verksamheter. Kostnaden för en luftavfuktare är ca kronor vilket inte ryms inom kultur- och fritidsnämndens budget för Kultur- och fritidsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 29 oktober 2013, 56. Nämnden beslutade att hos kommunfullmäktige anhålla om tilläggsanslag på kronor i 2013 års investeringsbudget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja kultur- och fritidsnämnden tilläggsanslag med kronor i 2013 års investeringsbudget samt att medlen anslås ut kommunens rörelsekapital. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

23 Kommunfullmäktige Kf 178 Ks 160 dnr 185/2009 Svar på motion 5/2009 om att göra Nora till en Fairtrade City Peter Zetterman (S) och Margretha Eriksson (V) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 17 juni 2009, 128. Motionärerna föreslog: att Nora kommun ska arbeta för att kommunen ska bli diplomerad Fairtrade City att Nora kommun antar en målsättning för att öka andelen etiska märkta varor i sin konsumtion samt att Nora kommun initierar en bred samhällig styrgrupp för att tillsammans säkerställa att kommunen också fortsättningsvis uppfyller kriterierna för Fairtrade City. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter överlämnat motionen till kommunchefen för beredning. Kommunens upphandlingsansvarige har överlämnat ett svar på motionen. När man som konsument väljer Fairtrademärkta produkter bidrar man till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor. Kriterierna för Fairtradeprodukter är bland annat högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Om Nora kommun blir en Fairtrade City innebär det att Nora kommuns upphandlingsenhet ska följa efterlevnaden och sprida information om rättvis handel och Fairtrade City-produkterna. Målsättningen bör vara att inköpen av fairtrade-produkter ökar på kommunens arbetsplatser, kaféer, butiker och restauranger. Värdet på inköpen av dessa produkter är idag kronor per år. En grupp bildas inom kommunen, förslagsvis inköpsgruppen och en politisk beredning och eventuellt också naturskyddsföreningen. Kostnaderna för Nora kommun att bli en Fairtrade City är beräknade att öka med ca kronor utöver nedlagd arbetstid. Upphandlingsansvarige föreslår att motionen avslås men att Nora kommun köper fairtradeprodukter när resurserna tillåter. Tom Rymoen (M) yrkar bifall till upphandlarens förslag.

24 Kommunfullmäktige Rutger Ahlbeck (NP) yrkar på att Nora kommun ska arbeta för principen Fairtrade City. John Sundell (KD) och Birgitta Borg (FP) yrkar bifall till Rutger Ahlbecks yrkande. David Stansvik och Svenerik Nykvist (båda S) yrkar avslag på upphandlarens förslag till svar. Ordföranden ställer proposition på Tom Rymoens bifallsyrkande och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på Rutger Ahlbecks yrkande och finner att detsamma bifalls. Ordföranden ställer därefter proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att Nora kommun ska arbeta för principen Fairtrade City samt att därmed anse motionen besvarad. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Monika Aune (MP) på att motionen ska bifallas och att den ska arbetas in i miljöplanearbetet. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Monika Aunes yrkande och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställer därefter proposition på Monika Aunes tilläggsyrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

25 Kommunfullmäktige Kf 179 Ks 161 dnr 105/2013 Svar på motion 5/2013 om föreskrifter för gångbanerenhållning i Nora kommun Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 11 april 2013, 28. Motionären föreslog: att det tas fram en s.k. populärversion av föreskrifterna för gångbanerenhållning i Nora kommun för att det ska bli lätt för kommunens innevånare och fastighetsägare att förstå dessa samt att detta bör göras så snabbt som möjligt så att den är klar inför nästa vinter. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen överlämnade motionen till Bergslagens Kommunalteknik för beredning. Bergslagens Kommunalteknik, BKT, har överlämnat ett svar på motionen. Inför varje vintersäsong annonserar BKT i dagspressen om fastighetsägarnas ansvar gällande gångbanerenhållningen. I annonsen står det även vilka insatskriterier för snöröjning som gäller. Denna information finns även på Bergslagens Kommunaltekniks hemsida. Den årliga almanackan som BKT producerar innehåller delar av denna information. I 2014 års almanacka kan BKT utöka och förenkla informationen och att den finns med under månaderna januari och november. Föreskrifterna för gångbanerenhållningen är antagna vid olika tillfällen i de fyra KNÖL-kommunerna vilket förklarar varför utformningen inte är lika. KNÖL-kommunerna kan därför ge BKT i uppdrag att tidigast under 2014 ta fram en ny gemensam föreskrift för gångbanerenhållningen. Bergslagens Kommunaltekniks direktion har behandlat ärendet på möte den 20 september 2013, 69. Direktionen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till svar på motionen och att därmed anse motionen besvarad. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att ställa sig bakom Bergslagens Kommunaltekniks förslag till yttrande samt att därmed anse motionen besvarad. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

26 Kommunfullmäktige Kf 180 Ks 162 dnr 223/2012 Svar på motion 9/2012 om att rusta upp kommunens skoltoaletter Anna Magnusson (KD) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 13 juni 2012, 104. Motionären föreslog: att en inspektion snarast görs av skoltoaletterna beträffande städning och renoveringsbehov att nödvändiga åtgärder därefter skyndsamt vidtas för en bättre skolmiljö för våra barn och ungdomar samt att ovanstående görs i samråd med eleverna på respektive skola. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har därefter överlämnat motionen till barnoch utbildningsnämnden för beredning. Bildningsförvaltningens chef har besvarat motionen. Nora kommun äger inte skollokalerna i kommunen. De ägs och underhålls av Nora Fastigheter AB och städningen sköts av Bergslagens Kommunalteknik, BKT. Rektorerna kommer att ge skolråden på respektive skola i uppdrag att undersöka hur eleverna upplever toaletterna och därefter göra en sammanställning per skola. Sammanställningen ska lämnas till förvaltningschefen senast den 31 oktober Om det framgår att någon eller några toaletter behöver åtgärdas lämnas en begäran om besiktning av dessa till Nora Fastigheter AB. Om städningen behöver förändras överlämnas synpunkterna till BKT med önskemål om samverkan med elever vid berörda skolor. Resultat och synpunkter lämnas till barn- och utbildningsnämnden i februari Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 30 oktober 2013, 90. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att bifall motionen. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen.

27 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig John Sundell (KD) utan att framföra något eget yrkande. Per Andreasson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

28 Kommunfullmäktige Kf 181 Ks 163 dnr 164/2013 Svar på medborgarförslag 2/2013 om banvallen mellan Nora och Klacka Lerberg Hreidar Gestsson överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 12 juni 2013, 73. Förslagsställaren föreslog: att gamla banvallen mellan Nora och Klacka Lerberg gör i ordning till motionsspår. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunsstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen överlämnade därefter medborgarförslaget till kultur- och fritidsnämnden för beredning. Kultur- och fritidsnämnden har behandlar ärendet på sammanträde den 29 oktober 2013, 49. Nämnden är positiv till förslaget men anser inte att planering av cykel- och gångvägar eller att ställa iordning banvallen ligger inom kultur- och fritidsnämndens ansvar Kommunchefen har därefter lämnat ett svar på medborgarförslaget. Nora kommun är ägare av banvallen mellan Bergsäng och Järnboås. Det har under senare år förts diskussioner om att i första hand ställa i ordning sträckan mellan Bergsäng och Striberg till gång- och cykelväg. En ansökan om medfinansiering för denna sträcka har under året också skickats till Trafikverket. Kostnaden är beräknad till 3,5 miljoner kronor varav hälften kan erhållas som medfinansiering. Vissa sträckor av banvallen används som ridväg och asfaltering skulle försämra förutsättningarna för ridning. Tanken är därför att inte asfaltera banvallen i hela dess bredd utan lämna ett utrymme för ridning vid sidan av den asfalterade körvägen. Kommunchefen anser att det inte i dagsläget finns utrymme i 2014 års investeringsbudget men att projektet bör kunna finansieras längre fram och även att förlänga gång- och cykelvägen på det sätt medborgarförslaget syftar till. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att beakta förslaget i kommunens långsiktiga planering samt att därmed anse medborgarförslaget besvarat. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

29 Kommunfullmäktige Kf 182 Ks 164 dnr 106/2012 Svar på medborgarförslag 10/2012 om kompetenshöjande åtgärder inom skolan Pia-Maria Johansson överlämnade medborgarförslaget på kommunfullmäktige den 9 maj 2012, 54. Förslagsställaren föreslog: att Nora kommun blir den första kommunen i Sverige som inför studieteknik på schemat att man ser över möjligheten att kompetenshöja lärarna i ämnet pedagogik att se över möjligheten att ha färre elever per klass i de lägre åldrarna samt att om dessa tre saker inte går att införa i samtliga klasser, på prov införa det i en eller ett par klasser där resultatet utvärderas externt, till exempel av elever på lärarhögskolan. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har därefter överlämnat förslaget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Bildningsförvaltningens chef har överlämnat ett svar på förslaget. Studieteknik är inte ett ämne i läroplanen och kan därför inte införas om sådant i ordinarie schema. Studieteknik ingår däremot, i enlighet med läroplanen, i alla ämnen under hela skolgången. En generell åtgärd likande den i Finland, som förslagställaren hänvisar till, bedöms i dagsläget inte vara den bästa vägen att gå för Nora kommun. Inom bildningsförvaltningen genomförs årligen minst tio kompetensutvecklingsdagar för all personal inom skolan. Utöver detta beslutar rektor om kompetenshöjande åtgärder på respektive skola och personalen har även individuell kompetensutveckling. Nora kommun har generellt hög kompetens och behörighet inom både skola och förskola. Bildningsförvaltningen påbörjade hösten 2012 en översyn av personalens kompetens med utgångspunkt i kraven på lärarlegitimation och behörighet i undervisning och betygsättande. Frågan om pedagogiska kompetenshöjande åtgärder är i högsta grad aktuell i förvaltningens arbete. Forskningen visar att det färre elever i klasserna inte är den mest gynnsamma åtgärden att satsa på för förbättrat elevresultat. Det är i stället formativa arbetssätt och tydliga mål som ger störst effekt på lärandet.

30 Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 30 oktober 2013, 91. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig förslagsställaren. Helena Vilhelmsson (C) yrkar bifall till motionens första att-sats, d.v.s. att Nora kommun blir den första kommunen i Sverige som på prov inför studieteknik på schemat. I övrigt yrkar Helena Vilhelmsson enligt kommunstyrelsens förslag. John Sundell (KD) yrkar bifall till Helena Vilhelmssons förslag. Per Andreasson (S) och Monika Aune (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmssons yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

31 Kommunfullmäktige Kf 183 Ks 165 dnr 351/2013 Redovisning av motioner och medborgarförslag Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsen en gång per år redovisa de motioner och medborgarförslag vilkas beredning ännu inte slutförts. Kommunsekreteraren har upprättat en redovisning av avlämnade, besvarade och inte besvarade motioner och medborgarförslag för perioden november 2012 till oktober Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med godkännande lägga redovisningen till handlingarna. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Rutger Ahlbeck (NP) bifall till kommunstyrelsens förslag. Rutger Ahlbeck yrkar också på att redovisning av motioner och medborgarförslag ska ske varje halvår. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Rutger Ahlbecks tilläggsyrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

32 Kommunfullmäktige Kf 184 Ks 166 dnr 352/2013 Räkenskapsredogörelse och revisionsberättelse för Noraskogs arkiv för år 2012 Räkenskapsredogörelsen och revisionsberättelse för Johan och Maria Johanssons donation, Noraskogs arkiv, är upprättad för år De samlade tillgångarna vid 2012 års slut ,42 kronor. Kommunens revisorer har granskat räkenskaperna och tillstyrker ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattar. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med godkännande lägga räkenskapsredogörelsen för år 2012 till handlingarna samt att bevilja styrelsen för Noraskogs arkiv ansvarsfrihet för verksamheten år Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

33 Kommunfullmäktige Kf 185 Ks 167 dnr 323/2013 Förslag till digital hantering av sammanträdeshandlingar IT-chefen har tagit fram ett förslag till digital lösning på hantering av utskick av sammanträdeshandlingar. Syftet är bland annat att förenkla administrationen och minska kommunens utgifter för kopiering och porto. Dessutom ökar tillgängligheten för de förtroendevalda till sammanträdeshandlingar. Alla förtroendevalda som har rätt till sammanträdesarvode enligt Reglemente för ersättning till kommunala förtroendevalda erbjuds ett extra arvode, en s.k. digital peng, med 60 kronor per månad före skatt vilket innebär ca 42 kronor per månad efter skatt. Den förtroendevalda skaffar då sin egen utrustning och har själv ansvar för att den fungerar. Eller så använder man det man redan har. En fördel är att man använder den utrustning man känner sig trygg med och är van att hantera. Den digitala pengen är kopplad till förtroendeuppdraget. Om uppdraget upphör gör också den digitala pengen det men man äger sin utrustning och ingen hantering av kommunen behövs för övertagande av utrustningen. De förtroendevalda som vill ha sammanträdeshandlingarna hemskickade på traditionellt sätt, på papper, kan välja det. Men då utgår ingen digital peng. Som förtroendevald har man alltså två val. Antingen väljer man en digital lösning och hämtar alla sammanträdeshandlingar via nätet och får då en digital peng. Eller så väljer man de traditionella pappershandlingarna och avstår från den digitala pengen. De förtroendevalda som har en dator i tjänsten, d.v.s. kommunalråden och förtroendevalda som är anställda i kommunen, använder den och får inte en digital peng. Ovanstående föreslås gälla från och med den 1 januari 2014 och gäller mandatperioden ut. Den som väljer digital peng gör det för hela perioden. Dock har den som väljer pappersutskick möjlighet att under året övergå till digital peng och får därmed inte handlingarna på papper via Posten. Eftersom utbetalning sker per månad gäller den förändringen från och med den 1:a i varje månad.

34 Kommunfullmäktige Under kommunstyrelsens beredning av ärendet yrkar John Sundell (KD), David Stansvik, Monica Sundberg (båda S) och Rutger Ahlbeck (NP) bifall till förslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att från och med den 1 januari 2014 införa en ersättning motsvarande 60 kronor per månad till de förtroendevalda som väljer att hantera sammanträdeshandlingar digitalt och därför inte får handlingarna utskickade med Posten. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Tom Rymoen (M) bifall till kommunstyrelsens förslag. Tom Rymoen yrkar också på att en utvärdering ska göras som redovisas på budgetberedningen David Stansvik (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt till Tom Rymoens tilläggsyrkande. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på tilläggsyrkandet och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige beslutar att från och med den 1 januari 2014 införa en ersättning motsvarande 60 kronor per månad till de förtroendevalda som väljer att hantera sammanträdeshandlingar digitalt och därför inte får handlingarna utskickade med Posten samt att en utvärdering ska redovisas vid budgetberedningen 2014.

35 Kommunfullmäktige Kf 186 Ks 168 dnr 322/2013 Förslag till revidering av reglemente för ersättning till kommunala förtroendevalda Ett förslag till digital lösning för hantering av sammanträdeshandlingar ska behandlas på kommunstyrelsen den 20 november 2013 och på kommunfullmäktige den 11 december Förslaget innebär att de förtroendevalda som väljer digital lösning erhåller ett extra arvode, en s.k. digital peng, med 60 kronor i månaden före skatt. Om kommunfullmäktige fattar beslut i ärendet måste reglementet för ersättning till kommunala förtroendevalda revideras. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att revidera Reglemente för ersättning till kommunala förtroendevalda enligt upprättat förslag. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsen förslag.

36 Kommunfullmäktige Kf 187 dnr 288/2013 Svar på interpellation om investeringar i anläggningar på Norvallaområdet Bengt Nilsson (FP) ställde följande frågor till kommunstyrelsens ordförande på fullmäktige den 13 november 2013, 142. Vad har hänt under 2013? Hur har man i kommunen gått vidare med utredningsförslaget? Kommunstyrelsens ordförande meddelade att hon besvarar frågorna på kommunfullmäktiges sammanträde i december månad. Kommunstyrelsens ordförande besvarar frågorna enlig följande. Frågan hanteras i huvudsak i kultur- och fritidsnämnden och kultur- och fritidsavdelningen rapporterar följande. Avdelningen har haft möten och kontakt med idrottsföreningarna, träffat tjänstemän, politiker, BKT mm för att diskutera frågor kring idrottsanläggningar. Kultur- och fritidsavdelningen ska lägga fram en tioårsplan med investeringskostnader för idrottsanläggningar. Nora-Pershyttan Bollklubb efterfrågar en konstgräsplan och i samband med det påbörjades ett arbete med att ta ett samlat grepp över idrottsanläggningarna. Det handlar om att: Utreda till- och fråntrafik i områden där idrottshallar och idrottsanläggningar förväntas lokaliseras. Samordning med övriga utvecklingsinsatser i Nora som till exempel bostadsbyggande. I nya översiktsplanen kommer områden avsatta för eventuella idrottsanläggningar att planeras och markeras. Beställa geoteknisk undersökning av området Hagby-Norvalla. Se över synergieffekter när det gäller omklädningsrum. Hockeyns omklädningsrum behöver renoveras och att använda samma omklädningsrum för fotboll och hockey ökar effektiviteten av anläggningarna. Ett alternativ som har lyfts är en så kallad koncepthall som är väsentligt billigare än den planerade Norvallahallen. Dessutom behöver vi utreda behovet av fler hallar. Kanske kan vi effektivisera användandet av olika hallar och omprioritera vid bokningar. Det vill säga att yngre barn tränar i minde hallar än äldre barn.

37 Kommunfullmäktige När det gäller friidrottsplatsen vid Norvalla behövs en del direkta investeringar som att se till att det är väldränerat och att kolstybbsbanorna moderniseras. En kostanad för det bör tas fram så snart som möjligt. Bengt Nilsson tackar för svaret men anser inte att det är svar på hans frågor. Enar Moberg, David Stansvik (båda S), Birgitta Borg (FP) och Tom Rymoen (M) yttrar sig.

38 Kommunfullmäktige Kf 189 Ks 186 dnr 283/2013 Barn- och utbildningsnämndens förslag till överenskommelse med Migrationsverket om ensamkommande flyktingbarn Kommunfullmäktige beslutade i maj 2011 att bifalla motion om ensamkommande flyktingbarn. Barn- och utbildningsnämnden har därefter utrett frågan om boende för barnen. Något ställningstagande om boende och driftsform har ännu inte gjorts. En ändring i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m fl träder i kraft den 1 januari Lagändringen innebär att Migrationsverket kan anvisa ensamkommande barn till en kommun som ska ordna boende även om kommunen inte träffat en överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn. Lagen innebär dock inte någon förändring när det gäller ansvarstagande mellan kommun och stat. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 27 november 2013, 111. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att Nora kommun tecknar avtal med Migrationsverket och driver ett HVB-hem i fastigheten Sunnanlid 9:28 med 20 platser för barn år. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på att Nora kommun tecknar övergripande överenskommelse samt platsöverenskommelse med Migrationsverket. Platsöverenskommelsen ska vara om 15 platser för barn/ungdomar år. Ordföranden yrkar också på att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att lämna förslag på hur mottagandet av ensamkommande flyktingbarn ska organiseras. Förslaget ska behandlas på kommunfullmäktige i mars John Sundell (KD), Camilla Andersson Larsson (V) och Birgitta Borg (FP) yrkar bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. Svenerik Nykvist (S) och Rutger Ahlbeck (NP) yrkar bifall till ordförandens yrkanden. Ordföranden ställer proposition på barn- och utbildningsnämndens förslag och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på sina eget yrkanden och finner att desamma bifalls. Omröstning är begärd och ska verkställas. Ordföranden ställer följande omröstningsproposition vilket godkänns.

39 Kommunfullmäktige Den som bifaller barn- och utbildningsnämndens förslag röstar nej och den som bifaller ordförandens yrkanden röstar ja. Efter avslutad omröstning meddelas att kommunstyrelsen avgivit 12 ja-röster och 3 nej-röster. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att Nora kommun med Migrationsverket tecknar övergripande överenskommelse samt platsöverenskommelse om 15 platser för barn/ungdomar år samt att barn- och utbildningsnämnden får i uppdrag att till kommunfullmäktige i mars 2014 lämna förslag på hur mottagandet ska organiseras. John Sundell, Camilla Andersson Larsson och Birgitta Borg reserverar sig till förmån för egna yrkanden. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Per Andreasson, David Stansvik, Solveig Oscarsson (samtliga S), Tom Rymoen (M) och Helena Vilhelmsson (C) bifall till kommunstyrelsens förslag. Camilla Andersson Larsson (V), Birgitta Borg (FP) och John Sundell (KD) yrkar bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. John Sundell yrkar också på att boendet ska drivas i kommunal regi. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på John Sundell med fleras yrkande och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställer därefter proposition på tilläggsyrkandet och finner att detsamma avslås. Omröstningen om tilläggsanslaget är begärt och ska verkställas. Ordföranden ställer följande omröstningsproposition vilken godkänns. Den som bifaller tilläggsyrkandet röstar nej och den som inte bifaller tilläggsyrkandet röstar ja. Efter avslutad omröstning meddelas att kommunfullmäktige avgivit 21 nej-röster och 10 ja-röster. Dessutom har tre ledamöter avstått från att rösta.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Bakgrund Från och med den 1 januari 2013 finns det i kommunallagen en möjlighet att under vissa villkor reservera delar

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv KS-2013/421

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv KS-2013/421 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/421 2013-05-27 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-11-20 168 Plats och tid Hjernet, 2013-11-20 kl 8.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 148-152 Kjell Karlsson, BKT, 154-157

Läs mer

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv RIKTLINJER FÖR God ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2019-02-25 8 Giltighetstid Dokumentansvarig Fyra år efter antagandet Ekonomichef

Läs mer

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012

Riktlinjer för resultatutjämningsreserv. Avsättning för åren 2010-2012 FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.23) Riktlinjer för resultatutjämningsreserv Avsättning för åren 2010-2012 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Ekonomi - Resultatutjämningsreserv Ägare/ansvarig Elisabet Persson

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv TJÄNSTESKRIVELSE 1(7) Kommunstyrelsens förvaltning Ekonomienheten Vipul Vithlani, Ekonomichef 0171-527 16 Vipul.Vithlani@habo.se Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentbeskrivning Dokumenttyp: Fastställt av: Vision / Policy / Plan / Handlingsplan / Regler Kommunfullmäktige Antagningsdatum:

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren 2010-2012 4 november 2013 KS-2013/1409.189 1 (9) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 ralph.strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Urban Sparre 2013-11-21 KS 2013/0865 Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (RUR) Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF)

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt avsättning till resultatutjämningsreserv för åren (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 november 2013 21 Paragraf Diarienummer KS-2013/1409.189 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv samt

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2012-12-12 258 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-12-12 kl 15.00-20.50 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun

Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun KS.2013.0361 2013-08-16 Tomas Nilsson Kommunfullmäktige Resultatutjämningsreserv införande i Eslövs kommun Ärendebeskrivning Riksdagen har beslutat, prop.2011/12:172, att ge möjlighet för kommuner och

Läs mer

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet NaRA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Tingshuset, 2015-02-03 kl. 08.30-11.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Gibson, ekonom, 1 Helena Vilhelmsson, oppositionsråd,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv 1 (10) Kommunledningskontoret 2013-04-10 Dnr Ks 2013- Ekonomiavdelningen Birgitta Hammar Kommunfullmäktige Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av markeringar och resultatutjämningsreserv

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET. Sammanträdesdatum Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun 'ii sala r;; KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET Sammanträdesdatum 2013-09-03 11 (24) 208 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning i Sala kommun Dnr 2013(330 INLEDNING Från och med 1 januari

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar

Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2018-05-03 2018-05-18 1 (1) Punkt 7c på dagordningen Bilaga 3 Hällefors kommun och Nora kommun nya medlemmar Hällefors kommun och Nora kommun har beslutat att ansöka om medlemskap

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-04-16 13 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-04-16, kl 13.15-17.30 Beslutande Birgitta Borg (FP), ordförande Titti Hansson (C) ers Kenneth Eriksson (C) Gunilla

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR)

Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv (RUR) VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-04 DNR KS 2013.392 MARIE WALLIN SID 1/2 REDOVISNINGSANSVARIG 08-58785032 MARIE.WALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Resultatutjämningsreserv

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110

Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Kommunfullmäktige 2012-06-13 110 Plats och tid Nora Stadshotell, 2012-06-13 kl 18.00-21.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Hjernet, kl Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB, 104 Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammantra.desdatum 2014-06-04 126 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2014-06-04 kl 8.30-11.50 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-06-12 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordföranden i revisionen, 77 Jan Norlund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Direktionen

Direktionen 2004-02-27 1 Plats och tid Kommunhuset, Kopparberg kl: 13.30-16.05 Beslutande Benny Jansson (s) Ingvar Johansson (s) Ingegerd Lööv (s) Tord Westin (s) Svante Fägerås (s) Hans Hedborg (c) Karl-Arne Löthgren

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

RUR i praktiken Resultatutjämningsreserv Balanskravsutredning

RUR i praktiken Resultatutjämningsreserv Balanskravsutredning RUR i praktiken Resultatutjämningsreserv Balanskravsutredning Skriften kan laddas ned från http://www.skl.se/vi_arbetar_med/ekonomi/publikationerekonomi/rur-i-praktiken Syftet med RUR i lagstiftningen

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-24 230 Plats och tid Hjernet, 2010-11-24 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rolf Nielsen, kultur- och fritidschef, 173, 175 Lars-Göran Gawelin,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-04-11 31 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-04-11 kl 18.00-19.05 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Inger Multanen, kommunstrateg

Läs mer

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP

Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson, 5 Per-Anders Westhed, C Torsten Larsson, KD Wahan Harutun, KP Vansbro Tid och plats Vansbrorummet, måndagen den 9juni 2014 kl. 17.00-18.00 Beslutande Karl Björklund, M Lars-Olov Liss, C Anders Edlund, 5 Nall Lasse Andersson, S Nils-Erik Edlund, S Camilla Andersson,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen kl. 09:00-11:50 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (-) Stig Gerdin (Alt) Peter Svensson (S) Gudrun Bengtsson (SD)

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund. Riktlinjer. för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv

Södertörns brandförsvarsförbund. Riktlinjer. för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Södertörns brandförsvarsförbund Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Upprättad: 2013-11-12 Antagen av direktionen: 2013-12-06, 76 Version: 1 Diarienummer:

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Riktlinjer för god ekonomisk Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Innehållsförteckning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning... 3 Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Självfinansieringsnivå för nya investeringar 5 Resultatutjämningsreserv

Läs mer

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2003-02-12 1 Plats och tid Stadshotellet, Nora 2003-02-12 kl 09.00-11.00 Beslutande Övriga deltagande Benny Jansson (s) ordförande Lars-Göran Zetterlund (c) Svante Fägerås (s) Ingegerd Lööv (s) Karl-Arne

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:2 Kf 38/2017 Dnr KS 2016/319 Reglemente för ekonomistyrning, resultatutjämningsreserv och god ekonomisk hushållning Antagen av kommunfullmäktige 20

Läs mer

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning

Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Riktlinjer för God ekonomisk hushållning Antagna av KF 2013-11-19 107 2016-11-15 xx Maria Åhström 2016-10-20 Kommunstyrelsens förvaltning Bakgrund Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-10 197 Plats och tid Hjernet, 2010-11-10 kl 08.30-09.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Gunnar Berglund, BKT, 171-172 Karl-Holger Sjöberg, förslagsställare,

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson, upphandlingsansvarig Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-10-20 1() Plats och tid Kommunhuset måndag 2014-10-20 kl 18.30-19.30 med ajournering 18.45-18.50 Beslutande Se bilaga 1 Övriga närvarande Margareta Persson, sekreterare Marie Johansson,

Läs mer

... &-,..,.,.,.,.::...,.

... &-,..,.,.,.,.::...,. Sammantrådesdatum 2017-12-20 240 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2017-12-20 kl 13.00-13.15 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Isabell Landström, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Dnr: KS Arbetet med att besvara motionen pågår inom tillväxt & utveckling.

Dnr: KS Arbetet med att besvara motionen pågår inom tillväxt & utveckling. W = = NORA KOMMUN 2019-05-09 Dnr: KS2019-204 Kommunstyrelsen Kommunsekreterare Eva Stensson Redovisning av motioner och medborgarförslag som inte är färdigbehandlade i april 2019 Nedan följer en redovisning

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 62 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 7 december 2010, kl 08.30-10.00. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kerstin Grek (S) tj ers för Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Ulf Carlsson (S) tj

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3)

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober (3) PFILIPSTADS KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Budgetberedningen 5 oktober 2015 1 (3) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl 09.00-12.30 Ajournering kl. 10.28-10.47, 12.00-12.05 Beslutande: Observatörer:

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2013-10-29 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Christer Ahlén

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45

Sammanträdesdatum. Kommunstyrelsen 1995-09-07. Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1995-09-07 Plats och tid Stadshuset, Storrummet torsdagen den 7 september 1995, kl 17.00-17.45 Beslutande Sven-Ove Cederstrand, ordf

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög måndagen den 2 april 2012 kl 13:00-14:50 Magnus Oscarsson (KD), ordförande Roger Silfver (C), ersättare för Arne

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-11-13 162 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-11-13 kl 18.00-20.10 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg (opol), ordförande revisionen Jan Norlund,

Läs mer

Tekniska nämnden protokoll

Tekniska nämnden protokoll Datum: torsdag 12 september 2019 Tid: 17:00 19:10 Plats: Östra Roten Justeringsdag: Paragrafer: 60 Utses att justera: Mats Nilsson (V) Underskrifter: Sekreterare Emma Zetterström Ordförande Justerare Jörgen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Kommunstyrelsen VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Folkets Hus, onsdagen 8 maj 2019, kl. 15.50-16.30 Ajournering 16.05-16.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagande

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-04-28 68 Plats och tid Nora Stadshotell, 2010-04-28 kl 17.00-19.20 Beslutande 25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-01-18 1 Plats och tid Hjernet, 2011-01-18 kl 13.00-15.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Mats Björck (M) Nils Holmberg (KD) Bengt Nilsson (FP), tj

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista.

Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, kl. 18: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. 1(12) Kommunfullmäktige Plats och tid: Tingssalen, kommunhuset, 2018-11-26 kl. 18:00 19.40 Beslutande: Enligt bifogad närvaro- och omröstningslista. Övriga deltagare: Utses att justera: Justeringens plats

Läs mer

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21

Tord Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare. Anna Hed och Mats-Gunnar Eriksson Kanslienheten, 2011-02-21 Kommunfullmäktige 2011-02-14 Sammanträdesdatum Sida 1-13 Plats och tid Moraparken, Mora, måndagen den 14 februari 2011,, kl. 18.30-19.35 ande Ordförande Bengt Jernhall samt 29 ordinarie ledamöter och 11

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2010-02-17 1 Plats och tid Stora Hotellet, 2010-02-17 kl 17.00-20:00 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Andreas Ericsson, IT-chef, 8 Jan Norlund, kommunchef Eva

Läs mer