Kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige 2012-06-13 110"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Plats och tid Nora Stadshotell, kl Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera Elisabeth Hoikkala (S) och Anna Magnusson (KD) Justeringens plats och tid Tingshuset, kl Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Ture Österberg (M) Justerande... Elisabeth Hoikkala Anna Magnusson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Ture Österberg, ordförande

2 Kommunfullmäktige Kf 98 dnr 16/2012 Meddelande från Länsstyrelsen om nya ledamöter och nya ersättare i kommunfullmäktige t.o.m Länsstyrelsen har utsett följande ledamöter och ersättare. Ulf Carlsson (S), ny ledamot efter Emma Frisk (S) som avsagt sig sitt uppdrag. Magnus Borg (S) utses som ny ersättare efter Ulf Carlsson. Camilla Sörman (S), ny ersättare efter Cecilia Nordh (S) som avsagt sig sitt uppdrag. Stefan Bååth (NP) ny ledamot efter Karin Anderberg-Dahlqvist (NP) som avsagt sig sitt uppdrag. Sven-Axel Moberg (NP) utses som ny ersättare efter Stefan Bååth. Nils Holmberg (KD) ny ersättare efter Gunbritt Lindén Parsmo (KD) som avsagt sig sitt uppdrag. Ordföranden hälsar samtliga ledamöter och ersättare välkomna.

3 Kommunfullmäktige Kf 99 dnr 80/2011 Fråga om att ta upp brådskande extraärende till behandling Ordföranden informerar om att kommunchefen överlämnat ett brådskande ärende som gäller ändring av bolagsordningarna för Norabostäder AB och Nora Fastigheter AB. Ärendet är inte kungjort och berett enligt gällande regler. Ordföranden frågar om ärendet kan tas upp till behandling vilket godkänns. Kommunfullmäktige beslutar att ta upp extra ärende om ändring i bolagsordningarna för Norabostäder AB och Nora Fastigheter AB.

4 Kommunfullmäktige Kf 100 dnr 172/2012 Medborgarförslag 12/2012 om flaggstång vid Bryggeriet Ulf och Berit Ringstrand överlämnar rubricerat medborgarförslag. Förslagsställarna föreslår: att det ska finnas en flaggstång vid Bryggeriet så att man kan flagga vid exempelvis firande av Nationaldagen. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

5 Kommunfullmäktige Kf 101 dnr 173/2012 Medborgarförslag 13/2012 om publicering av medborgarförslag på kommunens hemsida Ingegerd Holmgren överlämnar rubricerat medborgarförslag. Förslagsställaren föreslår: att det ska finnas information på kommunens hemsida om status på inlämnade medborgarförslag. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

6 Kommunfullmäktige Kf 102 dnr 189/2012 Medborgarförslag 14/2012 om att göra Turistvägen mer attraktiv Ronald Ahlgren överlämnar rubricerat medborgarförslag. Förslagsställaren föreslår: att göra Turistvägen, delen Återvinningsvägen-Änggatan/Björkbackavägen, mer attraktiv. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

7 Kommunfullmäktige Kf 103 dnr 222/2012 Motion 8/2012 om Bergslagens Kommunaltekniks budget för Gata-Park i Nora 2013 Jan Rylander (NP) överlämnar rubricerad motion. Motionären föreslår: att Bergslagens Kommunalteknik får tillskott i budget för år 2013 för Gata-Park i Nora. Motionären yttrar sig. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

8 Kommunfullmäktige Kf 104 dnr 223/2012 Motion 9/2012 om att rusta upp kommunens skoltoaletter Anna Magnusson (KD) överlämnar rubricerad motion. Motionären föreslår: att en inspektion snarast görs av skoltoaletterna beträffande städning och renoveringsbehov att nödvändiga åtgärder därefter skyndsamt vidtas för en bättre skolmiljö för våra barn och ungdomar samt att ovanstående görs i samråd med eleverna på respektive skola. Motionären yttrar sig. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

9 Kommunfullmäktige Kf 105 dnr 224/2012 Fråga om marknadsföring med mera Monika Aune (MP) anhåller om att få ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande vilket godkänns. Frågan lyder: Hur arbetar kommunen och turistbyrån med att skapa en mer heterogen marknadsföring och hur säkerställer kommunen att uppdrag givna till numer nedlagda bolag inte glöms bort? Kommunstyrelsens ordförande meddelar att frågan besvaras på kommunfullmäktiges nästa sammanträde, i september 2012.

10 Kommunfullmäktige Kf 106 Ks 75 dnr 142/2012 Kultur- och fritidsnämndens utredning om möjlighet att lägga ut biblioteket på entreprenad Kommunfullmäktige beslutade bland annat om budget för år 2012 på sammanträde den 28 december 2012, 213. I beslutet gav kommunfullmäktige uppdrag till nämnderna. Kultur- och fritidsnämnden fick bland annat i uppdrag att undersöka möjligheten att lägga ut biblioteket på entreprenad. Uppdragen ska redovisas till kommunfullmäktige under Chefen för kultur- och fritidsavdelningen har därför undersökt möjligheten att lägga ut Nora kommuns bibliotek på entreprenad. En hel del utredningar har redan gjorts om bibliotek på entreprenad. Bland annat har Svensk Biblioteksföreningen gjort en utredning Kommunerna är enligt lag skyldiga att ha ett bibliotek. De flesta bibliotek som bedrivs på entreprenad har varit filialer eller varit nedläggningshotade. Nora kommun har en beskrivande biblioteksplan i stället för en styrande. Det finns inte heller någon antagen kulturplan som redskap för en entreprenadupphandling. Med anleding av detta anser kultur- och fritidschefen att Nora kommuns bibliotek inte ska läggas ut på entreprenad. Kultur- och fritidsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 16 april 2012, 13. Nämnden beslutar att anta kultur- och fritidschefens yttrande såsom eget yttrande och lämna detsamma till kommunstyrelsen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) på att ärendet återremitteras till kultur- och fritidsnämnden för att hela utredningsmaterialet ska finnas med i beslutsunderlaget. Anna Magnusson (KD) yrkar bifall till Helena Vilhelmsson återremissyrkande. Gabrielle Peteri (FP) och Enar Moberg (S) yrkar bifall till kultur- och fritidsnämndens förslag. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på kultur- och fritidsnämndens förslag och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att inte lägga ut biblioteksverksamheten på entreprenad.

11 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) på att ärendet återremitteras till kultur- och fritidsnämnden för ytterligare utredning. Birgitta Borg (FP) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Tom Rymoen (M) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige har således beslutat att inte lägga ut biblioteksverksamheten på entreprenad.

12 Kommunfullmäktige Kf 107 Ks 77 dnr 145/2012 Nerikes Brandkårs förslag till nya fördelningstal samt ny förbundsordning Nerikes Brandkår har den 26 april 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Kommunalförbundet Nerikes Brandkår bildades 1998 då kommunerna Örebro, Kumla, Hallsberg och Lekeberg gick samman om gemensam räddningstjänst. Därefter har även kommunerna Lekeberg, Askersund, Lindesberg och Nora blivit medlemmar. Ända sedan Nerikes Brandkår bildades har fast fördelningstal används för kostnadsfördelningen mellan medlemskommunerna. Modellen bygger på varje parts nettokostnad för den egna räddningsverksamheten vid inträdet i kommunalförbundet och är mycket vanlig för kommunalförbund med räddningsverksamhet. En annan modell för kostnadsfördelning är att debitera kostnad per innevånare för varje kommun. Modellen är lämplig när kommunernas invånarantal är ungefär lika eller då räddningsverksamheten är likartad i de olika kommunerna. De flesta företrädare för medlemskommunerna är nöjda med den nuvarande finansieringsformen. Det är enbart Laxå kommun som är kritisk till fördelningen. Anledningen är att kommunen minskat sin befolkning mycket och att kommunen har den högsta kostnaden per innevånare i jämförelse med de övriga medlemskommunerna. Diskussioner har förts mellan kommunerna och Nerikes Brandkårs direktion beslutade på möte den 19 april 2012 att föreslå nya fördelningstal för finansieringen för år De nya fördelningstalen innebär ingen förändring för Nora kommun. Förslaget innebär att förbundsordningen måste revideras med de nya fördelningstalen. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 29 februari 2012, 15, behandlades direktionens förslag till ändringar i förbundsordningen som gällde förändringar i presidiet. Förändringen innebär att presidiet utökas med en 2:e vice ordförande. Dessa förändringar är också införda i förslaget till ny förbundsordning. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till nya fördelningstal från och med 2013 samt att fastställa förslag till revidering av Nerikes Brandskårs förbundsordning. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

13 Kommunfullmäktige Kf 108 Ks 78 dnr 146/2012 Förslag om att inte tillämpa gatukostnadsbestämmelser vid asfaltering av del av Villagatan Kommunchefen har den 3 maj 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. I budget för åren 2011 och 2012 har det anslagits investeringsmedel för att bygga om Villagatan, delen mellan Nygatan och Anders Wedbergsgatan, i samband med ombyggnad av VA-ledningar. Motiveringen för ombyggnaden är att regnvattnet måste tas omhand så att det inte rinner in på privatägda fastigheter. Ombyggnaden är färdig. Det återstår endast asfaltering. Kommunfullmäktige beslutade i februari 1982 att tillämpa gatukostnadsbestämmelser vilket ger kommunen möjlighet att täcka kostnader för att anlägga gator och allmänna platser genom att ta ut avgifter från berörda fastighetsägare. Beslutet tillämpades vid fyra tillfällen fram till Den totala intäkten blev kronor. Kommunfullmäktige upphävde i december 1993 ett beslut från 1990 om uttag av gatukostnader i Bergsängsområdet. Kommunfullmäktige beslutade i december 1989 att kommunen ska svara för 50 procent av de totala ombyggnadskostnaderna efter reducering för exempelvis genomfartstrafik och servitut i fall som rör uttag av gatukostnader från fastighetsägare. Kommunfullmäktige behandlade i februari 1993 en motion från Leif Lindahl (FP) och Ruth Almlöv (KD) där de föreslog att fullmäktiges beslut från 1982 om uttag av gatukostnadsersättning vid omläggning eller förbättring av gator inom tätbebyggelsen skulle upphävas. Motionen avslogs men i ingressen till ärendet framgår att kommunen i enskilda fall kan välja att inte ta ut någon ersättning av enskilda fastighetsägare. Kommunen måste ta ställning till det från fall till fall och då besluta om bestämmelserna om gatukostnadsersättning ska ta ut eller inte. I ett PM från november 2000, om finansiering av kommunal väghållning, skriver Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att reglerna är otidsenliga i plan- och bygglagen om hur kommunala gator ska finansieras. SKL anser att reglerna är så krångliga och administrativt betungande att tillämpa att 9 av 10 kommuner avstår från att använda dem. Kommunchefen menar att anledningen till ombyggnaden i det aktuella fallet är att lägga om VA-ledningar och att en standardhöjning av gatan inte har varit avgörande för ombyggnadsåtgärderna. Han anser därför att gatukostnadsbestämmelserna inte ska tillämpas i detta fall.

14 Kommunfullmäktige Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar David Stansvik bifall till kommunchefens förslag. David Stansvik yrkar också på att kommunchefen får i uppdrag att se över möjligheten att upphäva kommunfullmäktiges beslut från februari 1982 om att tillämpa gatukostnadsbestämmelser. Ordföranden ställer proposition på David Stansvik bifallsyrkande och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på David Stansvik tilläggsyrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen beslutar att uppdra till kommunchefen att undersöka möjligheten att upphäva kommunfullmäktiges beslut från 15 februari 1982, 13, om att tillämpa gatukostnadsbestämmelser. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att inte tillämpa gatukostnadsbestämmelserna enligt kommunfullmäktiges beslut från den 15 februari 1982, 13, vad gäller ombyggnad och asfaltering av Villagatan, delen mellan Nygatan och Anders Wedbergsgatan. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan Rylander (NP) på återremiss och att det är 1982 års beslut som fortfarande gäller och bör användas för Villagatan. Tom Rymoen (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige har således beslutat att inte tillämpa gatukostnadsbestämmelserna enligt kommunfullmäktiges beslut från den 15 februari 1982, 13, vad gäller ombyggnad och asfaltering av Villagatan, delen mellan Nygatan och Anders Wedbergsgatan. Jan Rylander reserverar sig till förmån för eget yrkande.

15 Kommunfullmäktige Kf 109 Ks 80 dnr 128/2010 Svar på medborgarförslag 5/2010 om ungdomsgård Josefin Salonpää, Alexander Westberg och Josef Straumits överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige dem 26 maj 2010, 80. Förslagsställarna föreslog: att den lite äldre ungdomen får en ungdomsgård. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelse som sedan beslutade att överlämna förslaget till barnoch utbildningsnämnden för beredning. Nämnden behandlade ett förslag till svar på medborgarförslaget den 6 december 2011, 82. Nora kommun har två fritidsgårdar. En i centrala Nora som vänder sig till ungdomar mellan 13 och 17 år och en i Gyttorp för barn och ungdomar mellan 10 och17 år. Den kommunala fritidsgårdsverksamheten vänder sig till barn/elever mellan 10 och 17 år vilket är ett medvetet val utifrån forskning som säger att äldre ungdomar, över 18 år, inte ska inkluderas i verksamheten eftersom det ibland kan ha negativ inverkan på de yngre ungdomarna. Vid 18 år är ungdomarna dessutom myndiga och det innebär svårigheter att vid behov samverka med vårdnadshavare. Fritidsgårdsverksamhet för ungdomar över 20 år ligger inte inom barn- och utbildningsnämndens ansvar. Sedan augusti 2011 finns en föreningsdriven ungdomsgård i centrala Nora, Mitt andra hem. Ungdomsgården drivs för närvarande ideellt med hjälp av föreningsbidrag. Gården vänder sig till den målgrupp som förslagsställarna åsyftar. Barn- och utbildningsnämnden föreslog att kommunfullmäktige skulle avslå medborgarförslaget med hänsyn till att verksamheten inte ryms i budget och inte är lagstadgad. Ansvaret för verksamhet för ungdomar från och med det år de fyller 21 år ingår dessutom inte i barn- och utbildningsnämndens verksamheter. Kommunfullmäktige behandlade ärendet den 29 februari 2012, 13. Fullmäktige beslutade att återremittera ärendet till barn- och utbildningsnämnden för att utvärdera den föreningsdrivna fritidsgården Mitt andra hem. Barn- och utbildningsnämnden har åter behandlat ärendet den 17 april 2012, 39. Nämnden har ingen möjlighet att utvärdera en privat verksamhet.

16 Kommunfullmäktige Nämnden har inte heller varit delaktig i tillkomsten av verksamheten eller bidragit med något av ekonomisk art. Barn- och utbildningsnämnden föreslår åter kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan Rylander (NP) på att ärendet ska återremitteras till kommunstyrelsen för att sedan överlämnas till rätt nämnd för att besvara medborgarförslaget. Tom Rymoen (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Monika Aune (MP), Anna Magnusson (KD), Camilla Andersson (V) och Birgitta Borg (FP) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås. Omröstning är begärd och ska verkställas. Ordföranden ställer följande omröstningsproposition vilken godkänns. Den som anser att ärendet ska ska avgöras i dag röstar ja och den som anser att ärendetåterremitteras röstar nej. Efter avslutad omröstning meddelar ordföranden att kommunfullmäktige avgivit 25 ja-röster, 6 nej-röster och tre ledamöter avstår från att rösta. Kommunfullmäktige har beslutat att ärendet ska avgöras i dag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige har således beslutat att avslå medborgarförslaget.

17 Kommunfullmäktige Kf 110 Ks 81 dnr 201/2011 Svar på medborgarförslag 7/2011 om att Nora kommun ska bli pilotstad för skoluniform Ingela Svedbro överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige den 28 september 2011, 94. Förslagsställaren föreslog: att Nora kommun anmäler sig som pilotstad för skoluniform och därmed får statligt stöd för inköp av kläder. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 9 november 2011, 178, att överlämna medborgarförslaget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Bildningsförvaltningen har under utredningsarbetet varit i kontakt med Utbildningsdepartementet, Skolverket samt Sveriges Kommuner och Landsting för eventuella bidrag. Samtliga instanser har dock informerat om att något bidrag till skoluniform inte existerar. Eftersom det inte finns något bidrag för kommuner att söka till kommunal skoluniform är förslaget endast genomförbart om kommunen själv finansierar kostnaden. Enligt förvaltningens beräkning skulle dessa kostnader uppgå till drygt 4 miljoner kronor per år för inköp av kläder. Utöver det tillkommer kostnader för overheadkostnader för administration, distribution och lagring. Skollagen, 10 kap 10-11, är mycket tydlig när det gäller att skolan ska vara avgiftsfri men att det tillåts enstaka inslag som medför obetydliga kostnader för eleverna eller deras vårdnadshavare. I skollagens 1 kap 8 nämns också att alla elever, oberoende av bland annat sociala och ekonomiska förhållanden, ska ha tillgång till utbildning. En avgift för skoluniform är en kostnad som inte alla elevers vårdnadshavare har ekonomiska förutsättningar att hantera. För närvarande finns ingen forskning, inga utredningar eller argument bland sakkunniga som visar att fördelar med skoluniform är större än nackdelar. Bildningsförvaltningen bedömer, med stöd av skollagen, att det inte är möjligt att avgiftsbelägga införande av skoluniform. Det skulle innebära stor utökning av barn- och utbildningsnämndens kostnader att införa avgiftsfri skoluniform. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet den 17 april 2012, 38. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medbogarförslaget.

18 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Monika Aune (MP) utan att framställa något eget yrkande. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

19 Kommunfullmäktige Kf 111 Ks 82 dnr 158/2011 Svar på motion 6/2011 om läxhjälp och sommarskola Kjell Söderlund (S) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 25 maj 2011, 52. Motionären föreslog: att en sommarskola, som en terminsförlängning på två veckor, införs för de elever som riskerar att inte uppnå Godkänt samt för de elever som vill höja sina betyg. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna förslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 7 september 2011, 141, att överlämna medborgarförslaget till barn- och utbildningsnämnden för beredning. Bildningsförvaltningen har besvarat motionen. Skollagen slår fast att barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande. Det särskilda stödet ska ges på det sätt och i den omfattning som behövs för att eleven ska ha möjlighet att nå de kundskapskrav som minst ska uppnås. Sommarskola kan vara ett sätt att tillgodose skollagens intentioner och elevernas behov. Nora kommun genomförde sommarskola på Karlsängskolan under sommaren 2011 för elever i årskurs 9. De 15 elever som deltog var både de som frivilligt önskade mer hjälp men även de som uppmanats av lärare att delta för att nå godkänt i olika ämnen. Kommunen fick ett visst bidrag från Skolverket för att genomföra sommarskolan. Kommunen planerar även för sommarskola under sommaren 2012 och då med samma villkor. Läxhjälp finns redan i dag i verksamhetens samtliga stadier. Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde den 17 april 2012, 41. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på att motionen ska bifallas men att behovet ska styra omfattningen av sommarskola. Helena Vilhelmsson (C), Gabrielle Peteri (FP) och Anna Magnusson (KD) yrkar bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. David Stansvik (S) yrkar på ajournering. Kommunstyrelsen ajourneras under 3 minuter.

20 Kommunfullmäktige Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden yrkar bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. Dessutom yrkar ordföranden på att en årlig urvärdering sker. Ordföranden ställer proposition på barn- och utbildningsnämndens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på sitt tilläggsyrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad samt att en årligt utvärdering sker. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

21 Kommunfullmäktige Kf 112 Ks 84 dnr 162/2012 Socialnämndens förslag till riktlinjer för alkoholserveringstillstånd, folköl- och tobaksförsäljning En ny alkohollag (2010:1622) trädde i kraft den 1 januari Kommunerna ska ha tydliga och aktuella riktlinjer som redogör för vad som gäller enligt alkohollagen och anslutande föreskrifter och vilken hänsyn till lokala förhållanden som kommunen tar vid tillståndsprövning. Folkhälsoinstitutet har meddelat anvisningar för kommunala riktlinjer för alkoholserveringstillstånd. Riktlinjerna bör vara politiskt förankrade och beslutade av kommunens ledning. Riktlinjerna ska också vara kända hos allmänheten. Riktlinjerna ska spegla kommunens nuvarande uppfattning och ambitionsnivå. De ska därför revideras regelbundet, förslagsvis varje valår. Riktlinjerna har kommunicerats med Polismyndigheten och Bergslagens Miljö- och Byggnämnd som tillstyrker förslaget. Socialnämnden har behandlat ärendet den 26 april 2012, 25. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta riktlinjer för alkoholserveringstillstånd, folköl- och tobaksförsäljning. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar David Stansvik (S) på en ändring i riktlinjerna under rubriken Handläggningstider vid anmälan. Efter punkt 1 ska det vara en ny rubrik och stycket lyder enligt följande Endast anmälan Anmälan av kryddning av brännvin. Handläggningstid en till tre dagar. Ny text: Den som har ett stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker har, efter anmälan till kommunen, rätt att krydda spritdryck för servering som snaps i den egna serveringsrörelsen. (Alkohollagen 8 kap p 3). Helena Vilhelmsson (C) yrkar bifall till David Stansviks yrkande. Ordföranden ställer proposition på socialnämndens förslag med David Stansviks ändringsyrkande och finner att desamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta förslag till riktlinjer för alkoholserveringstillstånd, folköl- och tobaksförsäljning med ovanstående ändring. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

22 Kommunfullmäktige Kf 113 Ks 87 dnr 195/2012 Förslag till revidering av kommunstyrelsens reglemente och arbetsordning Kommunstyrelsen beslutade den 18 april 2012, 69, att ge kommunchefen i uppdrag att ta fram förslag till beslutsunderlag för att avveckla kommunstyrelsens personalutskott. Personalchefen och kommunsekreterare har arbetat fram ett förslag till avveckling av personalutskottet vilket innebär att kommunstyrelsens reglemente och arbetsordning måste revideras. Reglementet har reviderats under rubriken Personalpolitik, 6, första stycket där ordet personalutskott tagits bort på två ställen. Arbetsordningen har reviderats under stycket som handlar om utskott där texten som handlar om personalutskott tagits bort. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till revidering av kommunstyrelsens reglemente och arbetsordning. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

23 Kommunfullmäktige Kf 114 Ks 89 dnr 165/2012 Bokslut för Bergslagens Kommunalteknik för år 2011 Bergslagens Kommunalteknik har upprättat ett förslag till bokslut för år Direktionen har behandlat ärendet på sammanträde den 7 april 2012, 11. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna bokslut för Bergslagens Kommunalteknik för 2011 års verksamhet. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

24 Kommunfullmäktige Kf 115 Ks 90 dnr 165/2012 Revisionsberättelse för Bergslagens Kommunalteknik för år 2011 Revisorerna har granskat verksamheten för år Granskningen har genomförts enligt kommunallagen, god redovisningssed i kommunal verksamhet samt förbundets revisionsreglemente. Revisorerna har löpande tagit del av direktionens verksamhet via protokoll och andra beslutsunderlag samt genom samtal med förtroendevalda och tjänstemän. Fördjupade granskningar har genomförts inom ett antal verksamhetsområden. Vidare har räkenskaperna samt den interna kontrollen granskats. Vid revisionen har KPMG biträtt revisorerna. Resultatet och omfattningen av den genomförda granskningen finns i dokumentet Revisorernas redogörelse. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna revisionsberättelsen och lägga den till handlingarna samt att bevilja förbundsdirektionen för Bergslagens Kommunalteknik ansvarsfrihet för år Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

25 Kommunfullmäktige Kf 116 Ks 92 dnr 168/2012 Nora Köpmannaförenings förslag till ändrade avgifter för marknadsplats samt elavgift i anslutning till Noramarken Nora Köpmannaförening har den 10 maj 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Köpmannaföreningen har upprättat ett förslag till ändrade avgifter för marknadsplats samt elavgift till marknadsplatserna på Noramarken. Enligt förslaget ska vissa avgifter höjas, andra är oförändrade och andra som varit utan avgift ska avgiftsbeläggas. Dessutom finns förslag på att ta bort några avgifter. Avgifterna har inte höjts sedan 2008 och är bland de lägsta i landet jämfört med marknader av Noramarkens storlek. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på ändring i Köpmannaföreningens förslag med lydelsen Hyra av marknadsplats (lotterikiosker) för föreningar och skolklasser verksamma inom kommunen. Gäller exklusive fasta bord. Köpmannaföreningen föreslår att en avgift på 100 kronor införs för detta. Detta har tidigare varit avgiftsfritt. Ordföranden yrkar på att skolklasser även fortsättningsvis ska vara undantagna från avgift. Ordförande ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta Nora Köpmannaförenings förslag till ändrade avgifter för marknadsplats samt elavgift i anslutning till Noramarken med ovanstående ändring vad gäller skolklasser. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

26 Kommunfullmäktige Kf 117 Ks 100 dnr 54/2012 Förslag till avgifter för uthyrning av idrottslokaler och anläggningar Kultur- och fritidsnämnden beslutade den 13 februari 2012, 4, att föreslå kommunfullmäktige att anta förslag till nya avgifter för hyra av kommunens idrottsanläggningar. Kommunstyrelsen behandlade ärendet den 14 mars 2012, 27, och beslutade, att uppdra till övriga nämnder att se över avgifterna för de lokaler som finns inom respektive nämnds ansvarsområde och ta fram en konsekvensanalys vad eventuella förändringar innebär för föreningarna. De förändrade avgifterna ska gälla från och med halvårsskiftet Kommunchefen har sammanställt förslag från socialnämndens arbetsutskott samt från bildningsförvaltningen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på att ungdomsverksamheten inte ska betala någon hyra för lokaler. I övrigt yrkar ordföranden bifall till förslaget. Helena Vilhelmsson (C) yrkar på att 4 i förslaget om att vissa lokaler kostnadsfritt ställs till förfogande för statsunderstödda studieförbund, elevoch föräldraorganisationer ändras. Helena Vilhelmsson yrkar på att statsunderstödda studieförbund stryks. David Stansvik och Enar Moberg (båda S) yrkar bifall till ordförandens förslag. Ordföranden föreslår ajournering. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden ställer proposition på sitt eget yrkande och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmssons yrkande och finner att detsamma bifalls. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till avgifter för uthyrning av kommunala lokaler med ovanstående ändringsyrkanden.

27 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) på att avgifter för hyra av lokaler även ska tas ut för barn och ungdom i enlighet med kultur- och fritidsnämndens förslag. David Stansvik (S) yrkar på en ändring vad gäller fördelningsprinciper för uthyrning av lokaler. Punkt 1 ska ha följande lydelse Idrottslig och kulturell verksamhet bereds halltid före annan verksamhet David Stansvik yrkar också på att kommunstyrelsen får i uppdrag att redovisa kommunens, inklusive bolagens, samtliga årliga kostnader och intäkter för kommunens lokaler som hyrs och/eller nyttjas av kommunens föreningar. Dessutom ska redovisningen visa hur många och i vilken omfattning de används, fördelat på kommunens föreningar och ålder på användarna. Redovisningen ska slutföras under 2012 och redovisas till kommunfullmäktige. I övrigt yrkar David Stansvik bifall till kommunstyrelsens förslag. Camilla Andersson (V) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Helena Vilhelmsson (C) yrkar bifall till David Stansviks tilläggsyrkande. Tom Rymoen (M) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag samt David Stansviks tilläggsyrkande. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmssons yrkande och finner att detsamma avslås. Ordföranden ställer också proposition på David Stansviks ändringsyrkande och tilläggsyrkande och finner att desamma bifalls. Kommunfullmäktige har således beslutat att fastställa upprättat förslag till avgifter för uthyrning av kommunala lokaler enligt kommunstyrelsens förslag med David Stansviks ändrings- och tilläggsyrkanden. Helena Vilhelmsson, Eva Stenqvist (båda C), Gabrielle Peteri, Ulf Wilder och Birgitta Borg (samtliga FP) reserverar sig till förmån för Helena Vilhelmssons yrkande.

28 Kommunfullmäktige Kf 118 Ks 102 dnr 201/2012 Omdisponeringar i 2012 års budget Ekonomiavdelningen har överlämnat ett förslag till omdisponeringar i 2012 års budget. Kommunfullmäktige beslutade den 28 december 2011, 213, bland annat att fastställa budget för år Vid det tillfället var hyresnivåerna för kommunens verksamheter hos Nora Utveckling AB ännu inte fastställda. Hyrorna för verksamheterna är nu uppdaterade till 2012 års nivå. Justeringarna innebär en ökad hyreskostnad mot de tidigare preliminärt upptagna hyrorna i respektive nämnd och styrelse. Dessutom påverkas måltidskostnaderna genom tillkomsten av det nya produktionsköket. Ekonomiavdelningen föreslår, som en följd av detta, att respektive nämnds och styrelses budget för år 2012 justeras enligt följande. Kommunstyrelsen Socialnämnden Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden kr kr kr kr I den antagna budgeten för år 2012 finns det under kommunfullmäktiges förfogande ospecificerade kostnadsreduceringar på kronor som inte är fördelade i verksamheterna. Dessa kostnadsreduceringar bör omdisponeras till verksamheterna. Ekonomiavdelningen föreslår att kronor omfördelas till vardera socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Detta innebär att budgeten för år 2012 justeras enligt följande. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Socialnämnden Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden kr kr kr kr kr Föreslagna justeringar innebär att aktuella budgetar för 2012 enligt följande. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Socialnämnden Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden kr kr kr kr kr Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Anna Magnusson (KD) på att en tvärpolitisk grupp bildas för att säkerställa kvaliteten i verksamheterna.

29 Kommunfullmäktige Ordföranden ställer proposition på ekonomiavdelningens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Anna Magnussons yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till omdisponeringar i 2012 års budget. Anna Magnusson reserverar sig till förmån för eget yrkande. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet informerar kommunchefen om ett fel i kommunstyrelsens protokoll angående den aktuella budgeten för kultur- och fritidsnämnden för år Kultur- och fritidsnämndens budget för 2012 är efter föreslagna justeringar kronor. Budgeten för år 2012 för nämnder och styrelser föreslås enligt följande. Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Socialnämnden Barn- och utbildningsnämnden Kultur- och fritidsnämnden kr kr kr kr kr Anna Magnusson (KD) yrkar på att en tvärpolitisk grupp bildas för att säkerställa kvalitén i verksamheterna. Tom Rymoen (M) och Svenerik Nykvist (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Rutger Ahlbeck (NP) yrkar på återremiss för att få bättre beslutsunderlag. Monika Aune (MP), Helena Vilhelmsson (C) och Johan Lundqvist (NP) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås. Omröstning är begärd och ska verkställas. Ordföranden ställer följande omröstningsproposition vilken godkänns. Den som anser att ärendet ska avgöras i dag röstar ja och den som anser att ärendet ska återremitteras röstar nej.

30 Kommunfullmäktige Efter avslutad omröstning meddelar ordföranden att kommunfullmäktige avgivit 28 ja-röster och 6 nej-röster. Kommunfullmäktige har beslutat att ärendet ska avgöras i dag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Anna Magnussons yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige har således beslutat att godkänna upprättat förslag till omdisponeringar i 2012 års budget med ovan nämnda redaktionella ändring.

31 Kommunfullmäktige Kf 119 Ks 104 dnr 34/2012 Svar på motion 1/2012 om datumparkering i Nora tätort Jan Rylander (NP) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige den 29 februari 2012, 1. Motionären föreslog: att det inte ska vara någon datumparkering i Nora tätort under tiden under perioden 15 maj till 15 oktober. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen som den 18 april 2012, 52, överlämnade motionen till kommunchefen för att besvara densamma. Kommunchefen har varit i kontakt med ansvariga tjänstemän inom Bergslagens Kommunalteknik, BKT och Bergslagens Miljö- och Byggnämnd, BMB. Enligt trafikingenjören vid BMB är det BKT:s behov av att utföra gatuarbeten nattetid som styr bestämmelserna. Ansvariga tjänstemän inom BKT har inget att invända mot motionärens förslag. Det slutgiltiga beslutet fattas av Bergslagens Miljö- och Byggnämnd. Kommunchefen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen och att föreslå Bergslagens Miljö- och Byggnämnd ändra bestämmelserna enligt motionärens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att bifalla motionen samt att föreslå Bergslagens Miljö- och Byggnämnd att ändra bestämmelserna enligt motionärens förslag. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

32 Kommunfullmäktige Kf 120 Ks 105 dnr 202/2012 Förslag till revidering av reglementet för ersättning till förtroendevalda Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar ordföranden på att sysselsättningsgraden för kommunstyrelsens ordföranden från och med den 1 augusti 2012 ska höjas från 80 % till 100 %. Dessutom yrkar ordföranden på att sysselsättningsgraden för oppositionsarbetet sänks från 75 % till 50 %. Helena Vilhelmsson (C) yrkar avslag på förslaget med hänvisning till att kommunstyrelsen har fattat beslut om att bilda en grupp av förtroendevalda för att se över bland annat de politiska ersättningarna. Anna Magnusson (KD) yrkar på att oppositionsposten tas bort och blir en besparing under resterande mandatperiod. Ordföranden yrkar på ajournering. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingarna. Ordföranden yrkar på att sysselsättningsgraden för kommunstyrelsens ordföranden ska höjas från 80 % till 100 % från och med den 1 augusti Däremot tar han tillbaka yrkandet som gäller oppositionsposten. Ordföranden ställer proposition på sitt yrkande och finner att det bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Helena Vilhelmssons avslagsyrkande och finner att detsamma avslås. Efter det ställer ordföranden proposition på Anna Magnussons yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att höja sysselsättningsgraden för kommunstyrelsens ordförande från 80 % till 100 % från och med den 1 augusti 2012 samt att reglementet för ersättning till förtroendevalda revideras enligt förändringen. Helena Vilhelmsson (C) reserverar sig till förmån för sitt eget yrkande och Anna Magnusson (KD) reserverar sig till förmån för sitt eget yrkande.

33 Kommunfullmäktige Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Gabrielle Peteri (FP) på att oppositionsrådsresursen, under tiden 1 augusti 2012 till 31 december 2014, fördelas mellan oppositionspartierna som ett gruppledararvode. Fördelningen sker per mandat Helena Vilhelmsson (C) yrkar bifall till Gabrielle Peteris tilläggsyrkande. Anna Magnusson (KD) yrkar på att oppositionsposten tas bort och blir en besparing under resterande mandatperiod. Svenerik Nykvist (S), Birgitta Borg (FP) och Camilla Andersson (V) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. David Stansvik (S) yrkar på ajournering. Kommunfullmäktige ajourneras 10 minuter. Efter avslutad ajournering återupptas förhandlingen. David Stansvik yrkar bifall till Gabrielle Peteris tilläggsyrkande. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på tilläggsyrkandet och finner att detsamma bifalls. Ordföranden ställer också proposition på Anna Magnussons yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige har således beslutat att höja sysselsättningsgraden för kommunstyrelsens ordförande från 80 % till 100 % från och med den 1 augusti 2012 samt att oppositionsrådsresursen, under tiden 1 augusti 2012 till 31 december 2014, fördelas mellan oppositionspartierna som ett gruppledararvode och fördelningen sker per mandat samt att reglementet för ersättning till förtroendevalda revideras enligt förändringen.

34 Kommunfullmäktige Kf 121 Ks 106 dnr 203/2012 Direktiv för arbetet med budget för åren Ekonomiavdelningen har upprättat förslag till ekonomisk plan för den ekonomiska utvecklingen för åren samt tidplan för budgetarbetet för åren Utgångspunkten för redovisningen av den ekonomiska utvecklingen är det reviderade budgetförslaget för år I beräkningarna för åren har beaktats de utredningsuppdrag som kommunstyrelsen beslutade om den 15 februari 2012, 22. Vid beräkningarna av skatteintäkter för åren har första kvartalets befolkningsuppgifter för planperioden används, dvs invånare. Skatter och generella statsbidrag är beräknade enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste prognos och med beräknad folkmängd, innevånare samt oförändrad skattesats på 21,78 kronor för hela planperioden. Den tidigare skattesatsen, 22,12 kronor är minskad med skatteväxling med Landstinget på 0,34 kronor ger nuvarande skattesats på 21,78 kronor. LSS-utjämningen för åren har budgeterats enligt preliminära uppgifter från Sveriges Kommuner och Landsting. Pris- och löneökningar för planperioden beräknas enligt följande per år och tillförs respektive nämnd och styrelses ekonomiska ram. externa intäkter, 0,0% personalkostnader, 2,5% för år 2013, 2,7% för år 2014, 3,3% för år 2015 externa kostnader, 1,1% för år 2013, 1,4% för år 2014, 1,6% för år 2015 interna poster, 1,1% för år 2013, 1,4% för år 2014, 1,6% för år 2015 Internräntan har satts till 2,9% för år 2013 och överensstämmer med Sveriges Kommuner och Landstings prognos över den långa statsobligationsräntan för år Pensionskostnader och pensionsskuldens förändring beräknas enligt blandmodellen och med ledning av KPA:s beräkning per den 31 december I beräkningarna har intjänade pensionsrättigheter för respektive år avsatts som individuell del enligt kommunfullmäktiges beslut. I den ekonomiska planen för åren har inga avsättningar gjorts för framtida pensionsavgångar. Nettoinvesteringarna har för planperioden satts till kronor per å enligt kommunfullmäktiges besluta den 28 december 2011, 213.

35 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att anta ovanstående direktiv för arbetet med budget för åren samt att godkänna förslag till tidplan för budgetarbetet för åren Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Rutger Ahlbeck (NP) bifall till kommunstyrelsens förslag. David Stansvik och Svenerik Nykvist (båda S) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

36 Kommunfullmäktige Kf 122 Ks 109 dnr 177/2012 Förslag till försäljning av industritomt vid Pershyttans industriområde Kommunchefen har den 22 maj 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. AB Pershyttans Bygg, under bildande, har framfört önskemål om att få köpa kvadratmeter av fastigheten Älvestorp 11:3 för att uppföra byggnader för bolagets verksamhet. Tomtmark på Pershyttans industriområde har värderats av NAI/SVEFA och de har angett ett värde på 45 kronor per kvadratmeter. Det innebär ett pris för tomten på kronor. En preliminär överenskommelse har träffats med ägaren till AB Pershyttans Bygg vilket innebär att Nora kommun säljer tomten till ovan nämnda pris men kommunen ansvarar för att tomten är avröjd och fri från stubbar. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att sälja ca kvadratmeter av fastigheten Älvestorp 11:3 till Pershyttan Bygg AB, under bildande, till ett pris av kronor. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

37 Kommunfullmäktige Kf 123 dnr 80/2012 Förslag till ändring av bolagsordning för Norabostäder AB och Nora Fastigheter AB Kommunchefen har den 13 juni 2012 överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Bolagsordningen, 7, för Norabostäder AB respektive Nora Fastigheter AB har följande lydelse: Aktiebelopp Aktie skall lyda på kronor Enligt Bolagsverket får inte längre nominellt belopp anges. I stället ska det anges ett intervall för antalet aktier i respektive bolag. Kommunchefen föreslår därför att kommunfullmäktige beslutar att ändra lydelsen av 7 i respektive bolags bolagsordning enligt följande: Antal aktier Lägst 100 aktier och högst 400 aktier. Kommunfullmäktige beslutar att ändra bolagsordningarna, 7, för Norabostäder AB och Nora Fastigheter AB enligt kommunchefens förslag.

38 Kommunfullmäktige Kf 124 dnr 16/2012 Turordning för inkallande av ersättare i styrelser och nämnder t.o.m Kommunfullmäktige beslutade den 9 maj 2012, 93 om reviderad turordning för inkallande av ersättare i styrelser och nämnder. Samtliga partier lämnade förslag på revidering av turordningen eller oförändrad ordning. Vänsterpartiet meddelande att de skulle återkomma med förslag till revidering Till kommunfullmäktiges behandling av ärendet har Vänsterpartiet överlämnat följande turordning för inkallande av ersättare i styrelser och nämnder. Vänsterpartiet Socialdemokraterna Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna Folkpartiet Norapartiet Centerpartiet Kommunfullmäktige beslutar att för partierna ska ersättare kallas in för den partigrupp som den ordinarie ledamoten tillhör samt att om samtliga ersättare från den egna partigruppen är förhindrad att delta på sammanträdet ska ersättare kallas in från annan partigrupp med ovanstående turordning.

39 Kommunfullmäktige Kf 125 Vb 49 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ersättare i kommunstyrelsen t.o.m Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att som ny ersättare i kommunstyrelsen efter Monika Aune (MP) välja Christer Häggqvist (M), Villagatan 15, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

40 Kommunfullmäktige Kf 126 Vb 50 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ersättare i barn- och utbildningsnämnden t.o.m Valberedningen föreslår kommunfullmäktige beslut att som ny ersättare i barn- och utbildningsnämnden efter Monika Aune (MP) välja Morgan Hedlund (M), Bröstorp 534, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

41 Kommunfullmäktige Kf 127 Vb 51 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ledamot och ny ersättare i socialnämnden t.o.m Hussein Darweesh (M) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i socialnämnden. Valberedningen föreslår kommunfullmäktig besluta att godkänna avsägelsen att som ny ledamot i socialnämnden välja Tom Rymoen (M), Lindesby Oskarslund 226, Nora samt att som ny ersättare i socialnämnden utse Hussein Darweesh (M), Kungsgatan 24 A, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

42 Kommunfullmäktige Kf 128 Vb 52 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ledamot i valnämnden t.o.m Klas Engholm (KD) har avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i valnämnden. Valnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen samt att som ny ledamot i välnämnden välja Lennart Casselstad (M), Rävbergsvägen 15, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

43 Kommunfullmäktige Kf 129 Vb 53 dnr 16/2012 Fyllnadsval: ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB t.o.m. ordinarie bolagasstämma 2015 Jan Rylander (NP) har avsagt sig uppdraget som ledamot i styrelsen för Norabostäder AB. Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna avsägelsen samt att som ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB välja Lars-Erik Larsson (NP), Dalviksvägen 4, Nora. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) på att Sofie Semstrand (C) väljs som ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB. Anna Magnusson (KD) yrkar på att John Sundell (KD) väljs som ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB. Ordföranden ställer proposition på valberedningens förslag samt de övriga förslagen och finner att kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag. Omröstning är begärd och ska ske genom sluten omröstning enligt kommunallagen 5 kap 42. Elisabeth Hoikkala (S) och Anna Magnusson (KD) utses till röstsammanräknare. Efter avslutad omröstning meddelar ordföranden att 34 röster är angivna och att samtliga valsedlar är giltiga. Ordföranden meddelar att kommunfullmäktige avgivit 5 röster för Lars-Erik Larsson, 5 röster för John Sundell och 3 röster för Sofie Semstrand. 21 valsedlar är blanka. Enligt kommunallagen, 5 kap 44, ska beslutet vid lika röstetal vid val ske genom lottning. Elisabeth Hoikkala utses att dra lotten mellan Lars-Erik Larsson och John Sundell. Lotten visar att Lars-Erik Larsson väljs som ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB.

44 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige har således beslutat att som ny ledamot i styrelsen för Norabostäder AB välja Lars-Erik Larsson (NP), Dalviksvägen 4, Nora.

45 Kommunfullmäktige Kf 130 Vb 54 dnr 16/2012 Tre ledamöter varav en ordförande till Stiftelsen Stig-Herman Carlssons gymnastik- och idrottsstiftelse för tiden Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att förrätta val enligt följande: Ledamöter: Enar Moberg (S) Krutstampsvägen Gyttorp Gunilla Österberg (M) Kungsgatan Nora Birgitta Borg (FP) Skrikarhyttan Gyttorp Ordförande: Enar Moberg Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

46 Kommunfullmäktige Kf 131 Vb 55 dnr 16/2012 Val av en revisor till Stiftelsen Stig-Herman Carlssons gymnastikoch idrottsstiftelse för tiden Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att som revisor i Stiftelsen Stig-Herman Carlssons gymnastik- och idrottsstiftelse välja Bertil Andersson (opol), Stora Bergsmanshyttan, Nora. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2010-02-17 1 Plats och tid Stora Hotellet, 2010-02-17 kl 17.00-20:00 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Andreas Ericsson, IT-chef, 8 Jan Norlund, kommunchef Eva

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn 2011-11-15 1 (8) Plats och tid 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison Ingegerd

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-10-27 1 (14) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.05 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45

Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 Samhällsbyggnadsutskottet 2015-05-06 45 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-05-0613.00-16.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg, 40-41 Eva Jonsson, förbundschef

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

BESLUTANDE Ledamöter: Robert Mörk (s) Eric Arvidsson (c) Roland Halvarsson (v) Yvonne Karlsson (s) Annika Engelbrektsson (s) Ingvar Eriksson (v)

BESLUTANDE Ledamöter: Robert Mörk (s) Eric Arvidsson (c) Roland Halvarsson (v) Yvonne Karlsson (s) Annika Engelbrektsson (s) Ingvar Eriksson (v) Kommunfullmäktige 2008-05-26 Sida 1 av 14 Plats och tid: Folkets Hus, kl. 18.30 19.40 BESLUTANDE Ledamöter: Robert Mörk (s) Eric Arvidsson (c) Roland Halvarsson (v) Yvonne Karlsson (s) Annika Engelbrektsson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7

Kommunfullmäktige 2010-02-18 1. Se bifogad närvarolista! Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-7 Kommunfullmäktige 2010-02-18 1 Plats och tid Forum, Hyltebruk, kl 18.30-20.30 Beslutande Se bifogad närvarolista! Övriga deltagande Per Borg, kommunchef Gun Nilsson, sekreterare Utses att justera Bengt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 6 juni 2001, klockan 17.00 17.30 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Per Holm (kd) Sven-Inge Carlsson (s) Peter Agerhäll (fp) Sven-Ove Cederstrand (s) Göran

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2007-01-31 1-18 2007-01-31 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.55 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kanslichef Kenneth Olander Kommunsekr Irene Larsson Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER

REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER 1(5) REGLEMENTE MED FÖRESKRIFTER OM STYRELSENS OCH NÄMNDERNAS ARBETSFORMER Antagen av kommunfullmäktige 2007-09-26, 94, med revidering 2011-03-30, 23 Allmänt 1 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsens

Läs mer

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning

Dokumentbeteckning Arbetsordning för kommunfullmäktige. Handläggare/Förvaltning Kommunstyrelsens förvaltning Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Antalet ledamöter 1 Fullmäktige har 61 ledamöter. Ordförande och vice ordförande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

Arbetsordning för styrelse och nämnder

Arbetsordning för styrelse och nämnder Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller från: lagakraftvunnet beslut Antagen: KF 72, 2011-05-02 Utöver vad som föreskrivs om nämnder och styrelser i kommunallagen gäller bestämmelserna i denna

Läs mer

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134

Landstingsfullmäktiges arbetsordning. Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 Landstingsfullmäktiges arbetsordning Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 134 2014-10-29--30 14LS2977 2(14) ARBETSORDNING FÖR LANDSTINGSFULLMÄKTIGE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND Utöver

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-02-04 1 Plats och tid Hjernet, 2009-02-04 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE

ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE 1 (10) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-09, 267 Reviderad 1993-08-10, 210 Reviderad 1994-12-12, 311 Reviderad 1998-04-06--07, 77 Reviderad 1999-12-13, 281 Reviderad

Läs mer

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna

Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning. Innehåll Antalet ledamöter... 2 Ordförande och vice ordförande... 2 Presidiets

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Socialnämnden 2013-09-12 67

Socialnämnden 2013-09-12 67 Socialnämnden 2013-09-12 67 Plats och tid Hjernet, 2013-09-12 kl. 14:00-16:25 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Ulla Karlsson (S) Håkan Boman (S) Jan-Åke Wildhammar

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden Reglemente för socialnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för socialnämnden Reglemente 1992-02-24, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare

Per Nordenstam, kommundirektör Tommie Eriksson, vice kommundirektör Mikael Forssander, sekreterare 1(7) Plats och tid Norrtälje sportcentrum, klockan 16.30-16.47 ande Ledamöter Ulrika Falk (S), ordförande Olle Jansson (S) Hanna Stymne Bratt (S) Alexander Srndovic (S), 189 Margareta Lundgren (S) Berit

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2004-11-29 1 (19) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2004-11-29 kl. 19.00-22.30. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2010-10-27 1-17 2010-10-27 1-17 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.00 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Kommunchef Svante Melander Utses

Läs mer

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE

ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE ARBETSORDNING FÖR REGIONFULLMÄKTIGE I REGION SKÅNE Utöver det som föreskrivs om regionfullmäktige i lag eller annan författning gäller bestämmelserna i denna arbetsordning i tillämpliga delar. Antalet

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Anders Carlsson (M) Heléne Uddemar (M) Magnus Nordangård (KD) Gunborg Nygren (KD) Göran Undevall (KD)

Anders Carlsson (M) Heléne Uddemar (M) Magnus Nordangård (KD) Gunborg Nygren (KD) Göran Undevall (KD) JÖNKÖPINGS KOMMUN Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2010-06-24 1 Plats och tid Sammanträdesrummet, Sofiahuset, Kapellgatan 21, Jönköping kl 13.00 14.40 Beslutande Jan-Egon Leo (M) ordförande Anders Carlsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsinriktning 1(8) Antaget av fullmäktige 2010-11-24. Reviderat av fullmäktige 2011-06-22, Kf 107, Kf 109 Reviderat av fullmäktige 2011-11-30, Kf 136 Reviderat av fullmäktige 2012-02-22, Kf 151, 154 Reviderat av fullmäktige

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista.

Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 22 beslutande, enligt bifogad närvarolista. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2014-05-21 Plats och tid Utsiktens Aula, Ed onsdage den 21 maj, 2014 klockan 19.00 20.30 Beslutande Närvarande 17 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54

Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54 Barn- och utbildningsnämnden 2012-05-30 54 Plats och tid Hjernet, tisdag den 30 maj 2012, kl 08.30-12.20. Beslutande Gabrielle Peteri (FP), ordförande Camilla Andersson (V) Henk Burgering (M) Katrin Winarve

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2009-05-18 Sida 1 (17)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2009-05-18 Sida 1 (17) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2009-05-18 Sida 1 (17) Plats och tid Stora Sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00 19:30 Beslutande Enligt förteckning sid 2 Övriga deltagande Lars-Olle Olsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-22 Plats och tid Södergatan 2 i Gislaved, tisdagen den 22 april 2014, kl. 14.00-15.45, med ajournering mellan kl. 14.25-14.35. Beslutande Niclas Palmgren (M),

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5)

ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5) ÄLMHULTS KOMMUN ARBETSORDNING 1 (5) ARBETSORDNING FÖR STYRELSER OCH NÄMNDER I ÄLMHULTS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-01-31, 9. Utöver det som föreskrivs om nämnder och styrelser i kommunallagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2003-12-15 1 (16) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2003-12-15 kl. 19.00-19.30. Beslutande Utses att justera Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Eva Arvidsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Omsorgsnämnden 2006-08-23 1(21) Plats och tid Plenisalen 2006-08-23, kl. 13.00 14.45 Ajournering 14.20-14.30 Beslutande Lilian Stenqvist (s) ordförande Jan Friman (s) Christina Wilhelmsson (s) Bertil Berglund

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun

Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun Reglemente för kommunstyrelsen och nämnderna i Ljusdals kommun Antaget av kommunfullmäktige 21 november 2011, 258 Allmänt 1 Kommunallagen ger de grundläggande reglerna om ansvar och beslutanderätt i en

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Plats och tid Hardemo bygdegård, Kumla, måndagen den 18 juni 2001 klockan 18.30 20.05 Beslutande Samtliga ledamöter utom Tjänstgörande ersättare Annica Eriksson (s) Gudrun

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Pajala Folkets Hus, 2014-06-16, kl 1000-1430 ande Harry Rantakyrö, S Vesa Hiltunen, S Holger Videkull, NS Kurt Wennberg, S Gotthard Patomella, S

Läs mer

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida

Vid utskicket av kungörelsen är inte KS protokollet justerat. Kanslichef. Val av justerande: Petra Ekström och Philip Maughan. Ärende Beteckning Sida Kungörelse Kommunfullmäktige 2012-08-09 Plats: Stora sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-08-20 kl. 18:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Omsorgsnämnden Plats och sammanträdestid Beslutare Kommunfullmäktigesalen kl. 09:00 15.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (24) Leif Andersson (S), Roger Persson (S) Anna-Lena Carlsson (C), Elisabeth Johansson (C), tjänstgörande

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 141 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl. 18.00-21.05 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga närvarande Ersättare Tore Håkansson (s) Lizette Åkerman (s) Tony Berglund (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 1 (12) Plats och tid Centrumgården, måndagen den 19 december 2011, klockan 18.30-19.30. Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Ersättare för

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.9

Laholms kommuns författningssamling 3.9 Laholms kommuns författningssamling 3.9 Reglemente för barn- och ungdomsnämnden; antaget av kommunfullmäktige den 16 december 2014, 196 1. Inledning Fullmäktiges uppgifter Kommunallagen (1991:900) ger

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun

Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun 2015-02-05 1(13) Arbetsordning för kommunfullmäktige i Finspångs kommun Arbetsordningen har antagits av kommunfullmäktige 2014-11-26, 244. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i kommunallagen,

Läs mer

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011.

97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-08-31 95 Meddelanden. 96 Anmälan om delegationsbeslut. 97 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport juni och juli 2011. 98 Information budget 2012. 99 Den framtida gymnasieskolan

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-06-12 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordföranden i revisionen, 77 Jan Norlund,

Läs mer

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande

Demokratiberedningen. Sammanträdesprotokoll 2014-08-11. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Sida 1/8 Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 09.00 10.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Leif Hägg (M), ordförande Fredrik Jönsson (C), 2:e vice ordförande Karl-Erik Kruse (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

2015-10-06. Tingshuset, 2015-10-06, kl 08.30-10.45.

2015-10-06. Tingshuset, 2015-10-06, kl 08.30-10.45. $ammanträdesdaturn Plats och tid Tingshuset,, kl 08.30-10.45. Beslutande ordinarie ledamöter jämte tjänstgörande ersättare samt icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16. Innehåll. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2015-11-16 Innehåll Sammanträdesdag 56 Godkännande av ärendelista... 67 57 Budget 2016... 68 58 Statusrapport... 69 59 Ansökan om dispens från anställningsstopp...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2007-05-24 1(12) Plats och tid Sessionssalen, Skillingehus Kl 14.00-16.00 Beslutande Jan Andersson, ordf. (c) Gunnel Elg (kd) Sören Ståhlgren (s) Britt Johansson, tjg. ers (m) Christer Holmgren

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2009-05-20 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 8.30 9.40 Närvarande Beslutande Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S) Lennart Norman

Läs mer

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141)

Arbetsordning. Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping 2010-11-29 KS-332/2010. Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordning 2010-11-29 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Norrköping KS-332/2010 Antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 1997 ( 141) Arbetsordningen har ändrats av kommunfullmäktige den 2 mars

Läs mer

Reglemente för arbetsutskottet

Reglemente för arbetsutskottet Antagen av Förbundsstyrelsen 2012-11-07, 98 DNR: 12RV0382 1 Allmänna bestämmelser I förbundsordningen anges att förbundsstyrelsen utser inom sig ett arbetsutskott och ett kollektivtrafikutskott. De ärenden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw

Andreas Trygg (V) Jenny Adolphson (C) Köping, Rådhuset, 2014-11-13 ... ... Elizabeth Salomonsson. ... Ola Saaw SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 10.00 10.20 ande Elizabeth Salomonsson ordförande Roger Eklund (S) v ordförande Andreas Trygg (V) ledamot Ola Saaw (M) ledamot Jenny Adolphson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen 1(13) Tid och plats 2015-09-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.25. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Clas Engström (KD) - tjänstgörande ersättare Jane Holmström Björkman (S) - tjänstgörande ersättare

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 63 Information om Räddningstjänsten... 107 64 Kommuninvest-avtal om regress m.m.... 108 65 Svar på betänkadet Likvärdiga förutsättningar översyn av den kommunala utjämningen... 109

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum Sida 1 ( 6 ) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Louise Branting (C), ordf. Nils Matsson (M)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 1 Kommunfullmäktige Plats och tid Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2-3 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 3 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Blad 2009-03-25 57 2009-03-25 57 Plats och tid Älvkullen, Höör, kl 19.00-19.55 Beslutande Enligt sammanträdeslista Övriga deltagare Jan Sohlmér, kommundirektör Karin Masthagen, kanslichef Christer Lidheimer, barn- och utbildningschef,

Läs mer

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8)

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kjell Nilsson (s), ordförande Orvar Carlsson (kd), vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26

PROTOKOLL 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 1(19) från Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-26 Plats och tid: Sammanträdesrummet 2:a vån, Ale gymnasium, Nödinge kl 13.30-17.15 Beslutande Elena Fridfelt, ordförande (C) Klas Nordh (FP) 118-124

Läs mer

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S

Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45. Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Plats och tid Ekliden Virserum 20 oktober 2015 kl. 08.30-12.45 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C, ej 197 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) B. 7 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN KRISLEDNINGSNÄMNDEN OCH DESS UPPGIFTER 1 Kommunstyrelsen utgör kommunens krisledningsnämnd. Nämnden har befogenhet att, med de begränsningar

Läs mer