Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 5 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 5 juni 2001 kl 16.00 Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson"

Transkript

1 Kommunstyrelsen Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 5 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson Vallentuna den 21 maj 2001 Birgitta Almlöf Ordförande Anna Kristiansson Kommunsekreterare 1 Justerande:... 1 (37)

2 Innehållsförteckning: 1 Justerande:...1 Sid Ärenden som skall beslutas av kommunfullmäktige 2. Antagande av befolkningsprognos 01A och bostadsbyggnadsprognos 01B Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Särskilt viktiga uppdrag Kommunfullmäktiges mål för nämnderna år Investeringsplan Driftramar Maxtaxa Remissvar, Förnyelseområdet Nordöstra kyrkbyn planeringsförutsättningar Bällstaberg 2, exploateringsavtal Antagande av detaljplan för Bällstaberg Edsvikens vårdgymnasium - ansvarsfrihet för förbundsdirektionen Motion om att underlätta för olika pedagogiska inriktningar i skolor och förskolor Budgetuppföljning 1/2001 för hela kommunen med årsprognos E-postpolicy för Vallentuna kommun...29 Ärenden som skall beslutas av kommunstyrelsen 17.. Programsamråd för Detaljplan för Norra delen av Vallentuna centrum Rickeby mfl fastigheter Utställningsyttrande för detaljplan Kumla 1:44 och del av Ramsta 7: Yttrande Översiktsplan 2002, Sigtuna kommun - samrådsremiss Besöksnäringen i Vallentuna Yttrande angående Komrevs rapport Upphandling i Vallentuna kommun Remissvar, BUS-utredningens förslag till gemensam policy för Stockholms län kommuner och landsting Budgetuppföljning 1 år 2001 för Kommunstyrelsen (37)

3 2. Antagande av befolkningsprognos 01A och bostadsbyggnadsprognos 01B Dnr AU 67 Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 22 februari 25 att tillstyrka befolkningsprognosen 01A daterad den 6 februari och bostadsbyggnadsprognosen 01B daterad den 22 februari Befolkningsprognosen och bostadsbyggnadsprognosen fram till 2004 skulle ligga som underlag för nämndernas yttrande över arbetsutskottets förslag till PLU Kommunfullmäktige antar befolkningsprognosen 01A samt bostadsbyggnadsprognosen 01B för perioden , Handlingar i ärendet 1. Befolkningsprognos 01A 2. Bostadsbyggnadsprognos 01B 3 (37)

4 3. Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 Dnr Kommunfullmäktige beslutade den 19 juni att anta en vision för Vallentuna kommun år Nya befolknings- och boendeprognoser har tillstyrkts och med anledning av detta behövs även Vallentunas vision för år 2010 uppdateras. Den 2 maj diskuterades kommunstabens yttrande daterad den 26 april Diskussionen resulterade i en sammanställning som kom att föreligga vid beslutet. AU 68 : Kommunfullmäktige fastställer visionen nedan. Kommunens planeringsprocess skall också bygga på visionen. VISION EN BESKRIVNING AV VALLENTUNA KOMMUN ÅR 2010 År 2010 är vi ca Vallentunabor. Befolkningsökningen har gett oss fördelar. Skattekraften har ökat och vi har fått en jämnare åldersfördelning i kommunen. Det har i sin tur gjort det lättare att planera de kommunala verksamheterna långsiktigt. Vallentuna är känt som en kommun som konsekvent prioriterat utbildning och äldreomsorg. Kommunala bolag och kommersiella fastigheter har avvecklats. En medveten satsning på kvalitetshöjningar i skolan har väckt nationell uppmärksamhet. Medborgarnas valfrihet och inflytande över verksamheterna har ökats med hjälp av ett så kallat checksystem. Detta har också gjort att antalet alternativa driftsformer blivit större. Valfrihet och konkurrens garanterar hög kvalitet samtidigt som kommunalskatten tillhör landets lägsta. Ett förstärkt samarbete med företag, föreningar och brukare av de kommunala verksamheterna har gjort att det medborgerliga engagemanget ökat. Boende 2010 Småskaligheten finns kvar med ett varierat bostadsutbud och med goda boendemiljöer. Inget hus har byggts högre än kyrktuppen. Faktorer som värderats högt och har gjort Vallentuna känt som kommunen med ett mycket bra och prisvärt boende och med närhet till grönområden var man än bor. Utbyggnaden har främst skett utefter Roslagsbanan och i södra delen av kommunen. Boendet i Brottby, Kårsta och Lindholmen har ökat kraftigt de senaste åren eftersom kommunikationerna förbättrats samtidigt som skolor och affärsverksamhet utvecklats i dessa områden. En fortsatt utbyggnad utefter E 18 (Norrtäljevägen) planeras. Antalet äldre har också ökat bl a till följd av attraktiva boendemiljöer med nära anslutning till kollektivtrafik och grönområden. 4 (37)

5 Arbete och näringsliv Om tio år har vi 2000 nya arbetstillfällen. En mycket god planberedskap och en positiv inställning till en mångsidig företagsamhet har möjliggjort denna utveckling. Tack vare den goda marknadsföringen av Vallentuna kommun har många, inte minst kunskapsföretag, etablerat sig i kommunen. Detta har inneburit en breddning av näringslivet med många små och medelstora företag. I kommunen finns idag både hotell- och konferensanläggningar och ett flertal nya restauranger som bl a kan ge god service i de olika arbetsområdena. Stora resurser har lagts ner på att öka samarbetet mellan skola och näringsliv. Den nya informationstekniken har inneburit att fler invånare har möjligheten att arbeta på distans och att fler invånare fått arbete på hemmaplan. Kommunikationer Den faktor som betytt allra mest för den ökade attraktiviteten är de förbättrade kommunikationerna, främst vad avser tvärförbindelser till de stora trafiklederna, en effektiv bussmatning till Roslagsbanan samt ökad turtäthet genom utbyggnad av banan. Utbyggnaden av Norrortsleden och bomkorsningens lösning har betytt oerhört mycket för kommunens utveckling. Närheten till Arlanda betyder allt mer. Goda tele- och dataförbindelser finns både inom kommunen och gentemot omvärlden och en kraftfull IT-satsning har kommit såväl skolan som medborgare och företag till godo inte minst ur demokratisynpunkt. Livsmiljö, kultur och fritid Det väl bevarade kulturlandskapet, speciella satsningar på natur- och kulturturism bl a i Angarnssjöängen och Tärnanområdet och inriktningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle har gjort Vallentuna mer känt i regionen. Våra satsningar på den anslutande miljön till Åkerströmmen och Oxundaåns avrinningsområden har inneburit att vattenkvalitén väsentligt förbättrats, främst i Vallentunasjön. En följd av kommunens fortsatta förnyelsearbete och utveckling är att centrum med privatägda hus nu blomstrar och kulturutbudet har breddats inte minst genom utbyggnaden av biblioteket med ett nytt infocentrum. Servicen är väl fördelad mellan tätort och basorter. Vallentunas satsning på ungdomsidrott har resulterat i flera lag inom olika idrotter på elitnivå. Föreningslivet är fortsatt aktivt och många verksamheter drivs i föreningsregi och vårt utbyggda Sportcentrum med bl a simhall och aktiviteter för både sommar och vinteridrott drivs numera som entreprenad. Utbildning, vård och omsorg Kommunen har ett breddat utbud av utbildning och har gjort en medveten satsning på skolan som har uppmärksammats i hela 5 (37)

6 regionen. Detta har kunnat ske genom en prioritering av resurser till själva undervisningen och att nya arbetssätt har utvecklats på ett mycket framgångsrikt sätt. Grundskoleutbildningen är byggd på samverkan mellan elever, föräldrar och skola. Ett målinriktat och aktivt arbete tillsammans med föräldrar och föreningar när det gäller droger har resulterat i drogfria skolor i vår kommun. Det är numera självklart för föräldrar att fritt välja skola eller barnomsorg till sina barn genom de friskolor som etablerat sig i kommunen Ökade möjligheter till en bred gymnasieutbildning har skapats genom det fria valet i den gemensamma gymnasieregionen. Andelen invånare som genomgått högskoleutbildning har ökat. Långt framskridna planer på högskoleutbildning i kommunen föreligger. Vallentuna är också känt för möjligheten att kombinera idrott och studier. Kommunen har också en fortsatt god vård- och omsorgsverksamhet med valfrihet i form av bo kvar hemma, i servicehus och vårdboende (sjukhem). Tillgång finns också till geriatrisk expertis. Kännetecken för den kommunala verksamheten Vallentuna har anpassat de ekonomiska insatserna där behoven är störst och utnyttjat dem på ett effektivt sätt. Trots en 30% ökning av befolkningen har Vallentuna lyckats minimera tillväxten i de kommunala förvaltningarna. Detta har lett till en positiv utveckling för kommunen. Det finns en närhet till beslutsfattarna som gör att "alla har ett ansikte". Vallentunaborna känner att de både möter kompetenta förtroendevalda och erfaren och positiv personal som är lyhörda, erbjuder delaktighet och är engagerade. Det är lätt att få kontakt med den man söker och få snabba besked. Dessutom finns en mångfald och valfrihet som gör att kommuninvånarna har både tilltro och inblick i den kommunala verksamheten. Handlingar i ärendet 1. S-gruppens förslag till vision 6 (37)

7 4. Övergripande politiska målsättningar och riktlinjer Dnr Kommunfullmäktige beslutade den 19 juni att anta övergripande politiska målsättningar och riktlinjer. De övergripande målen behöver uppdateras bland annat som följd av nämnderna remissvar. Den 2 maj diskuterades kommunstabens yttrande daterad den 26 april Diskussionen resulterade i en sammanställning som kom att föreligga vid beslutet. AU 69 Kommunfullmäktige antar följande: ÖVERGRIPANDE POLITISKA MÅLSÄTTNINGAR OCH RIKTLINJER De politiska målen och riktlinjerna skall tydligt och konkret visa den politiska viljan vad som skall uppnås och strategin för att nå resultaten. Vallentuna kommun skall fortsätta att utvecklas i enlighet med den lokala traditionen, som bland annat innebär ett obyråkratiskt arbetssätt. Politiskt styrs verksamheten genom att kommunfullmäktige dels fastställer övergripande mål och riktlinjer och dels tilldelningen av resurser. Det pågående arbetet med förnyelse och förbättring av kommunens verksamheter skall fullföljas utifrån nedanstående principer. Punkterna står i oprioriterad ordning. Demokrati 1. Kommuninvånarna skall erbjudas största möjliga valfrihet och invånarnas egna beslutanderätt skall öka, 2. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall vara allsidig, korrekt, lättillgänglig och utformad så att den möjliggör en levande demokrati, 3. den kommunala informationen till kommuninvånarna skall förbättras, Bostäder och byggande 4. fortsatt tätortsutbyggnad - bebyggelse, anläggningar och infrastruktur - skall ske med inriktningen att skapa en god stadsmiljö med bibehållande av natur-, kultur- och övriga miljövärden, 5. nyproduktion av bostäder inriktas mot låg bebyggelse, villor och grupphus samt flerbostadshus i centrala lägen. Invånarnas önskemål om en god boendemiljö skall, så långt det är möjligt, vara styrande, 6. vid nyproduktion skall eftersträvas ett ökat utbud av små lägenheter, 7 (37)

8 Service 7. kommunens verksamhet skall motsvara invånarnas behov av service, tjänster och stöd inom i första hand de områden som regleras genom lagstiftning eller som inte finns tillgänglig på annat sätt, 8. all service skall präglas av kvalitet, effektivitet och kostnadsmedvetande, 9. taxorna i de kommunala verksamheterna skall vara påverkbara d v s bero på hur mycket en tjänst nyttjas och de skall inte vara inkomstrelaterade, 10. all myndighetsutövning skall präglas av god serviceanda samt ske korrekt, snabbt och effektivt, Verksamhet och ekonomi 14. den kommunala ekonomin skall vara i balans och kommunalskatten fortsatt låg, 15. i planeringen av den kommunala verksamheten skall resurserna till skola och omsorg prioriteras, 16. all verksamhet som inte är myndighetsutövning kan utsättas för konkurrens. Långsiktigt hållbart samhälle 17. samhällsutvecklingen i Vallentuna skall så långt möjligt ske utifrån de nationella miljökvalitetsmålen och de regionala mål som preciseras utifrån dessa nationella mål, 18. Vallentuna kommun skall sträva efter att uppnå det ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt långsiktigt uthålliga samhället, 19. kretsloppstänkandet bör genomsyra alla kommunala beslut, 20. miljöfrågorna skall vara en integrerad del av all verksamhet. Barn och ungdomsmiljö 21. alla beslut och all verksamhet skall genomsyras av arbetet med att skapa en positiv och utvecklande barn och ungdomsmiljö, fri från mobbing, förtryck, våld, drogmissbruk och skadegörelse. Arbetet skall genomföras i samverkan med barn och ungdomar samt med föräldrar, föreningar m fl, Personal 22. för att säkra kommunens personalförsörjning, i samband med stora pensionsavgångar och volymökning av kommunens verksamhet, så ska kommunens attraktivitet som arbetsgivare förstärkas, 23. effektiviseringar och rationaliseringar skall genomföras under hänsynstagande till de anställda. Därvid skall uppsägningar av personal så långt som möjligt undvikas, 24. vid nyrekrytering skall - utöver kompetenskravet ambitionen vara att få en jämnare ålders-, köns- och etnisk fördelning av personalens sammansättning, 25. de anställdas kompetens utvecklas för att uppnå förnyelsetänkande och högsta effektivitet, 8 (37)

9 26. de anställda är engagerade och delaktiga i verksamheten och känner en yrkesstolthet över att arbeta i Vallentuna kommun. 9 (37)

10 5. Särskilt viktiga uppdrag Dnr Kommunfullmäktige beslutade den 19 juni att anta särskilt viktiga uppdrag till förvaltningen. Under verksamhetsåret har vissa av uppdragen redan utförts varför det är aktuellt att uppdatera de punkter som kommunfullmäktige har uppdragit åt förvaltningen att arbeta med. kommunstaben föreslår en revidering av uppdragen. Den 2 maj diskuterades kommunstabens yttrande daterad den 26 april Diskussionen resulterade i en sammanställning som kom att föreligga vid beslutet. AU 70 Kommunstyrelse förslår att kommunfullmäktige antar följande uppdrag som särskilt viktiga: Nedanstående punkter står i oprioriterad ordning. Kommunfullmäktige uppdrar åt 1. kommunstyrelsen att se över hur kommunens olika mål- och styrdokument skall utvecklas och samordnas, 2. kommunstyrelsen att verka för en planskild korsning Roslagsbanan väg 268, genom att träffa överenskommelse med Vägverket om en lösning av korsningen, 3. kommunstyrelsen att i samverkan med övriga nämnder utarbeta ett förslag till program för långsiktig hållbarhet. Programmet skall ta fasta på ekologisk, social, kulturell och ekonomiskt hållbarhet samt vara samordnad med PLU och övriga strategiska planer som t ex skolplanen samt integrera kommunens miljövårdsprogram. Programmet skall fastställas av kommunfullmäktige samtidigt med PLU , 4. samtliga nämnder att upprätta en åtgärds- och genomförandeplan för att nå de inriktningsmål som anges i det av kommunfullmäktige antagna barn- och ungdomspolitiska handlingsprogrammet för Vallentuna. Det är viktigt att en samverkan sker mellan kommunens nämnder och förvaltningar, med Nordöstra sjukvårdsområdet och polisen samt i dialog med föräldrar. Ledningsgruppen för barn- och ungdomsarbetet skall årligen till kommunens verksamhetsberättelse lämna en övergripande och nämndvis redovisning av genomförandet av handlingsprogrammet, 10 (37)

11 5. samtliga nämnder att driva kommunens jämställdhetsarbete för kommuninvånarna. Nämnderna skall i samband med kommunens bokslut redovisa data om jämställdhet i verksamheten, hur jämställdhetsarbetet bedrivits och vilka åtgärder som planeras. Jämställdhetsarbetet utvärderas vid mandatperiodens utgång. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget. 6. samtliga nämnder att driva kommunens arbete för ökad integration bland kommunens invånare. Arbetet med integrationsfrågor samordnas av arbetsmarknads- och utbildningsnämnden och redovisas till kommunfullmäktige i samband med kommunens bokslut. Vid mandatperiodens utgång skall kommunstyrelsen utvärdera hur nämnderna genomfört uppdraget. 7. samtliga nämnder har fått i uppdrag att driva jämställdhets- och mångfaldsarbetet för kommunens personal. I samband med kommunens bokslut skall nämnderna redovisa hur jämställdhetsoch mångfaldsarbetet bedrivits och vilka åtgärder som planeras. Arbetet inom jämställdhets- och mångfaldsområdet på förvaltningarna skall bedrivas inom ramen för de mål som årligen fastställs av fullmäktige i kommunens Jämställdhets- och mångfaldsplan för personalen - JÄMå. Kommunstyrelsen följer upp jämställdhetsarbetet för personalen i samband med uppföljningen av övriga personalmål. samhällsbyggnadsnämnden att utreda möjligheten att va-försörja området vid Gillinge samt efter E18-stråket, 8. samhällsbyggnadsnämnden att redovisa en lösning av va-frågan i Garns-Ekskogen att verkställas inom en 10-årsperiod, 9. samhällsbyggnadsnämnden att fortsätta sitt deltagande och engagemang i projektet Oxundaåns avrinningsområde, som har till uppgift att förbättra vattenkvalitén i recipienter som leder till Mälaren, exempelvis Vallentunasjön, 10. samhällsbyggnadsnämnden att under planperioden upprätta detaljplan för området för planskild korsning Roslagsbanan väg 268, 11. förskole- respektive grundskolenämnden samt utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att revidera skolplan så att den samordnas med PLU Kommunfullmäktige ersätter tidigare beslut daterat vad gäller revidering av fastställd skolplan till PLU , 11 (37)

12 13. Grundskolenämnden att till nästa planeringsomgång återkomma med detaljerade redovisningar över förslag till investeringar i byggnader och utrustning fr o m 2003 inom en total investeringsram om 25 mkr per år inklusive årligt anslag för inredning/utrustning inkl IT. 14. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att till nästa planeringsomgång presentera en utredning över beräknat tillkommande lokalbehov för gymnasieskolan samt olika möjligheter att lösa behovet 12 (37)

13 6. Kommunfullmäktiges mål för nämnderna år 2004 Dnr Kommunfullmäktige beslutade den 19 juni 2000 att anta mål för nämnderna år Målen har setts över och behöver efter inkomna remissvar från nämnderna uppdateras. Kommunstaben föreslår uppdatering av målen i enlighet med kommunstabens yttrande för respektive nämnd. Den 2 maj diskuterades kommunstabens yttrande daterat den 26 april Diskussionen resulterade i en sammanställning som kom att föreligga vid beslutet. AU 71 Kommunfullmäktige antar följande mål för nämnderna år 2004: Kommunstyrelsen: samhällsplaneringen stödjer utvecklingen av Vallentuna kommun i en ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar riktning, allt fler arbetar och bedriver näringsverksamhet i Vallentuna kommun, Vallentuna kommuns infrastruktur i form av vägar, järnvägar och IT-förbindelser för enskild och kollektiv trafik är tidseffektiv, säker och miljövänlig med förbindelser som svarar mot brukarnas behov, möjligheterna till dialog mellan kommunens medborgare och politiker har förbättrats, kommunens förvaltningsorganisation är utformad så att de politiska beslut som fattas genomförs effektivt, den kommungemensamma service och konsultation som förvaltningarna och kommunstaben erhåller, är ändamålsenlig, kvalificerad och effektiv och resultatenheterna är konkurrensutsatta. Samhällsbyggnadsnämnden: Vallentuna utvecklar sin särskilda kvalitet med en bebyggelse i måttfull skala med god arkitektur och närhet till grönområden, en levande landsbygd och bevarande av karaktären i natur och kulturhistoriskt värdefulla områden och miljöer, ett kretsloppstänkande tillämpas i alla led i samhällsbyggnadsprocessen för att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling, de fastigheter som kommunen förvaltar underhålls så att en god standard upprätthålls till lägsta möjliga kostnad över tiden, 13 (37)

14 infrastruktur, såsom vägar, vatten- och avloppsanläggningar och anläggningar för avfallshantering, planeras, byggas ut och förvaltas på ett sätt som innebär effektivitet, god funktion, god standard och säkerhet, exploateringsverksamheten är i huvudsak självfinansierad. Myndighetsnämnden för teknik och miljö: myndighetsutövningen genomförs på ett korrekt sätt i enlighet med gällande lagstiftning, nämnden genom tillsyn, information och rådgivning ger goda möjligheter för enskilda, organisationer och företag att bedriva sina verksamheter i enlighet med gällande lagstiftning och att ta hänsyn till miljö och hälsa i samhällsutvecklingen i övrigt, genom förebyggande arbete, rådgivning och övervakning ha en god miljö vilken motverkar sjukdom och ohälsa. Fritidsnämnden: kommuninvånarna, speciellt barn och ungdomar, har tillgång till ett varierat, rikt, jämställt och väl avvägt fritidsutbud, det för kommunens ungdomar finns attraktiva mötesplatser, föreningslivet har goda förutsättningar att bedriva och utveckla sin verksamhet, barn och ungdomar är delaktiga i utformningen av verksamheten, kommunens funktionshindrade invånare har goda möjligheter att delta i olika aktiviteter. Kulturnämnden i Vallentuna kommun finns ett rikt och varierat kulturliv för alla invånare barn och ungdomar prioriteras, biblioteken är kommunens gemensamma kunskapscentrum och informationsbas med IT som ett verktyg för avancerad informationssökning, biblioteken är mötesplatser för kulturupplevelser, som bidrar till fantasi och kreativitet och som främjar bildning och demokratisk medvetenhet, Vallentunas rika kulturarv är en källa till upplevelser och identitet för alla invånare; orientering i det historiska arvet ger trygghet och perspektiv på nutiden, det värdefulla kulturlandskapet och det byggda kulturarvet är resurser som tillvaratas i kommunens allmänna och fysiska planering. 14 (37)

15 Förskolenämnden: en god pedagogisk verksamhet bedrivs i enlighet med skolplan , alla familjer som är berättigade till en förskoleplats erbjuds en sådan inom tre månader efter att behov anmälts, föräldrarna erbjuds valfrihet i valet av förskoleplats både vad avser anordnare, omsorgsform och omsorgstid. Grundskolenämnden: en god pedagogisk verksamhet bedrivs i en verksamhetsmässigt integrerad och stadielös skola i enlighet med skolplan , en större andel elever än närmast föregående år lämnar skolan med grundskolekompetens, förbättra det genomsnittliga meritvärdet för elever i grundskolan elever och föräldrar har ett reellt inflytande över och ansvar för lärandet, Vallentuna kulturskola erbjuder barn och ungdomar en estetisk utveckling som komplement till annan undervisning. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden: Vallentunas gymnasieskola kvarstår som den lilla lärorika skolan med ett varierat utbildningsutbud och verkar i enlighet med skolplan , en större andel elever än föregående år lämnar gymnasieskolan med högskolebehörighet, den totala arbetslösheten hålls under 2 % genom effektivt samarbete med arbetsförmedlingen. Andelen långtidsarbetslösa är högst 10 % av samtliga arbetslösa. Socialnämnden: Alla invånare i kommunen som är i behov av vård eller omsorg får sådan av god kvalitet, vård och omsorg bedrivs med respekt för individens integritet och rätt till självbestämmande, barnens bästa är utgångspunkten vid handläggningen av ärenden där barn är eller kan bli berörda, alkohol- och drogmissbruket har minskat, behov av ekonomiskt bistånd har minskat. 15 (37)

16 7. Investeringsplan Dnr Kommunstabens förslag till investeringsplan är framtagen med hänsyn till arbetsutskottets tillstyrkta befolkningsprognosen. Investeringsprognosen grundar sig också på nämndernas yttrande i vilka deras framtida investeringsplaner framgår. Den 2 maj diskuterades kommunstabens yttrande daterad den 26 april Diskussionen resulterade i arbetsutskottets förslag. AU 72 Kommunfullmäktige antar investeringsplanen för i enlighet med nedan: Investeringsbelopp tkr netto, 2002 års prisnivå Budget 2001 Plan Oförutsett Kommunstyrelsen Ekonomisystem Geografiskt informationssystem, GIS Resultatenhet IT Allmänna IT-investeringar Byte av kontorsprogram 250 Elektronisk handel/information Upphandling 250 datorkommunikationsutrustning Resultatenhet reception- /tryckeri Ny utrustning till tryckeriet Allmänna teleinvesteringar Upphandling televäxel 250 Samhällsbyggnadsnämnden Bällstabergsvägen Stockholmsvägen, diverse åtgärder Lindholmsvägen Angarnsvägen Banvägen Korsningen Lv /Roslagsbanan Trafiksäkerhetsåtgärder TuFa-fastigheter Karbyskolan, om- och tillbyggnad, inklusive sporthall Ekeby/Hammarbackskolorna Ungdomens hus/hjälmstaskolan Bällstabergsskolan Väsbygården, ombyggnad av kök Ventilationsåtgärder (37)

17 Investeringsbelopp tkr netto, 2002 års prisnivå Budget 2001 Plan Vatten- och avloppsverk Byte avstängningsventiler Åtgärder dagvatten i spillvattennät Pumpbyte P Brottby avloppspumpstation Va-ledning Gillinge, utredning Norrängsvägen, pumpstation och ledningsomläggning Garnsviken, omläggning avloppsledning Fritidsnämnden Ungdomens hus, 300 inredning/utrustning Konstgräsplan Brottby Elljusspår i Lindholmen 600 Eldriven ismaskin 800 Diverse opreciserade investeringar Kulturnämnden Biblioteket diverse IT Vallentuna bibliotek utbyggnad Förskolenämnden Diverse utrustning, ombyggnader Bällstaberg, utrustning Uthamra, ny förskola Grundskolenämnden Inventarier, Karbyskolan Karlbergsskolan, ombyggnad Inventarier/utrustning, Hjälmstaskolan Inventarier, Karlbergsskolan 500 Inventarier, Bällstabergsskolan Inredning/utrustning, övriga skolor inkl. IT Skolombyggnader/utrustning, opreciserat Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Diverse inventarier Datasalar vuxenutbildning Ombyggnad/utbyggnad gymnasiet 17 (37)

18 Investeringsbelopp tkr netto, 2002 års prisnivå Budget 2001 Plan Socialnämnden Diverse utrustning mm Korallen, ombyggnad rehab och dagvårdcentraler Trapphusboende, psykiskt 1000 störda/utvecklingsstörda Kvarnbackens gruppbostad, 650 ombyggnad Gruppbostäder, LSS Vårdbostäder, Stendösvägen Vårdbostäder inredning och utrustning Utrustning för kök och restaurang Summa nettoinvesteringar Summa inkl 2 % index per år Handlingar i ärendet 1. S-gruppens förslag till investeringsplan (37)

19 8. Driftramar Dnr Kommunstabens förslag till driftsramar utgår från arbetsutskottets Diskussioner den 2 maj AU 73 : Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige antar driftramar enligt nedan: Nettodriftkostnader belopp i tkr löpande prisnivå Budget 2001 Ramar Oförutsett Kommunstyrelsen Räddningstjänst, avgift SRB Samhällsbyggnadsnämnden Fritidsnämnden Kulturnämnden Förskolenämnden Grundskolenämnden Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Socialnämnden Pensioner m m Summa totalt Handlingar i ärendet 1. Resultatplan förslag från KSAU den 3 maj S-gruppens förslag till Driftramar 3. S-gruppens förslag till Resultatplan 19 (37)

20 9. Maxtaxa Riksdagen har beslutat att införa en rekommendation om maxtaxa för barnomsorgen i Sverige. Om kommunerna inför maxtaxan utgår ett statligt bidrag som kompensation till kommunerna för förlorade intäkter. Kommunerna har själva möjlighet att besluta om de vill införa maxtaxan och på så sätt få ta del att det statliga bidraget. AU 75 Kommunfullmäktige inför maxtaxan inom förskola och barnomsorg från och med den 1 januari Avgiften skall tas ut 12 månader per år. Kommunfullmäktige uppdrar åt förskolenämnden och grundskolenämnden att snarast återkomma med förslag om utformningen av taxan. 20 (37)

21 10. Remissvar, Förnyelseområdet Nordöstra kyrkbyn planeringsförutsättningar Dnr Täby kommun har till kommunstyrelsen i Vallentuna kommun inkommit med en begäran om ställningstagande. Frågan avser om området kring Gävsjövägen i Vallentuna ska planeras parallellt med Täby kommuns planering för förnyelseområdet Nordöstra Kyrkbyn. Täby kommun önskar ett snabbt ställningstagande från Vallentuna kommun i och med att kommunen avser att påbörja arbetet med en fördjupad översiktsplan för området. Mellan Täby och Vallentuna kommun har en diskussion påbörjats om hur planeringen av nordöstra kyrkbyn och angränsande område kring Gävsjövägen skall kunna samplaneras för att kunna skapa gemensamma utgångspunkter för områdena vad gäller trafik, bebyggelsestrukturer, kvaliteter mm. Frågan har också väckts om det eventuellt är lämpligt att ändra kommungränsen så att det berörda området i Vallentuna överförs till Täby kommun. En sådan gränsjustering tar emellertid flera år att genomföra och kommunstyrelsen i Täby har fattat beslut om att redan nu påbörja planeringen för nordöstra kyrkbyn. Kommunstaben föreslår att Vallentuna kommun godkänner att Täby kommun handlägger planeringen av området kring Gävsjövägen i Vallentuna, mellan Roslagsbanan och Arningevägen. Täby upprättar en formell fördjupning av översiktsplanen för sin del med en enkel illustration som visar hur en fortsättning i Vallentuna kan gestaltas. Markägarna inom Vallentunadelen bör betraktas som berörda och ska därmed ges möjlighet att yttra sig till Täby. Det förutsätts att planeringen sker i samråd med Vallentuna kommun. Vallentuna kommun föreslår Täby kommun diskutera en gränsjustering av det berörda området kring Gävsjövägen till Täby genomförs. Samtidigt bör en gränsjustering genomföras av området Sjöberg, söder om Uthamra Strand vid Vallentunasjöns strand, från Täby till Vallentuna kommun. AU 77 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att Vallentuna kommun godkänner att Täby kommun handlägger planeringen av området kring Gävsjövägen i Vallentuna, mellan Roslagsbanan och Arningevägen enligt alt. 2. D.v.s. Täby upprättar en formell fördjupning av översiktsplanen för sin del med en enkel illustration som visar hur en fortsättning i Vallentuna kan gestaltas. Markägarna inom Vallentunadelen bör betraktas som berörda och ska därmed ges möjlighet att yttra sig till Täby. Det förutsätts att planeringen sker i samråd med Vallentuna kommun. 21 (37)

22 Vallentuna kommun föreslår Täby kommun diskutera en gränsjustering av det berörda området kring Gävsjövägen till Täby genomförs. Samtidigt bör en gränsjustering genomföras av området Sjöberg, söder om Uthamra Strand vid Vallentunasjöns strand, från Täby till Vallentuna kommun. Handlingar i ärendet 1. Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande (37)

23 11. Bällstaberg 2, exploateringsavtal Dnr Samhällsbyggnadsförvaltningen har upprättat preliminärt exploateringsavtal med JM AB, vilket avtal reglerar genomförandet av det utarbetade detaljplaneförslaget (delplan II) för bostäder och arbetsområde i Bällstaberg. Avtalets giltighet förutsätter att detaljplanen antas genom beslut som vinner laga kraft. JM överlåter till kommunen utan ersättning dels all i detaljplaneförslaget utlagd allmän platsmark dels mark utanför detaljplaneförslaget som behövs för utbyggnad av Bällstabergsvägen och Karlbergsvägens förlängning och ett cirka m² skogbevuxet område norr Bällstabergsvägen dels ett område om cirka 4000 m² av arbetsområde som utlagts för återvinningsstation. Markområdena tillträdes JM svarar för erforderliga fastighetsbildningsåtgärder för plangenomförandet. JM svarar vidare för och bekostar utbyggnad av alla erforderliga kommunaltekniska anläggningar inom detaljplaneområdet samt gångförbindelse från sydvästra detaljplanegränsen, söder om Bällstabergsskolan, till Roslagsbanan. JM skall i ersättning till kommunen för planläggning, administration, kontroll, besiktning och anslutning till väg-, vatten- och avloppssystem, betala ett exploateringsbidrag om kronor. Vidare skall JM betala kronor till kommunen för ombyggnad av del av Bällstabergsvägen vid viadukten vid Roslagsbanan och för utbyggnad av huvudledning för vatten och avlopp utmed Bällstabergsvägen fram till förbindelsepunkt vid områdesgränsen till Bällstaberg 2. Dessa arbeten ingår i kommunens upphandling av totalentreprenör för utbyggnad av Bällstabergsvägen. Den 24 april beslutar Samhällsbyggnadsnämnden föreslå kommunfullmäktige godkänna ett mellan Vallentuna kommun och JM AB upprättat exploateringsavtal på villkor som framgår av upprättat avtalsförslag innan detaljplaneförslaget för Bällstaberg II antas. AU 80 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige godkänna ett mellan Vallentuna kommun och JM AB upprättat exploateringsavtal på villkor som framgår av upprättat avtalsförslag innan detaljplaneförslaget för Bällstaberg II antas. 23 (37)

24 Handlingar i ärendet 1. Exploateringsavtal mellan Vallentuna kommun och JM AB delplan II, Bällstaberg 24 (37)

25 12 Antagande av detaljplan för Bällstaberg 2 Dnr Detaljplan för Bällstaberg 2, omfattande del av fastigheten Bällsta 2:19 samt upphävande av detaljplan för del av Bällsta 2:19 och 4:1. Detaljplan var utställd för granskning Inkomna yttranden framgår av stadsarkitektkontorets utlåtande. Detaljplanen har ändrats redaktionellt genom att f2-bestämmelsen för kontorstomten förutom tågtrafikbuller även ska ske med hänsyn till vägtrafikbuller. Detaljplanen har reviderats i samråd med exploatören efter utställningen. Revideringen gäller ändrade gatuhöjder längs lokalgatorna och utökat utrymme för busshållplats och rätt att förlägga dagvattenledning eller dike inom planeringszon. Ärendets tidigare behandling Den 10 augusti föreslår arbetsutskottet att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att anta detaljplanen för Bällstaberg 2. Den 5 februari samt den 12 mars bordlägger kommunstyrelsen ärendet AU 115 Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige anta detaljplanen för Bällstaberg 2 under förutsättning att exploateringsavtal föreligger. 25 (37)

26 13 Edsvikens vårdgymnasium - ansvarsfrihet för förbundsdirektionen 2000 Dnr Från Edsvikens vårdgymnasium har erhållits bokslut 2000, revisionsberättelse och granskningsrapport. Revisorerna har inte funnit skäl till anmärkning och tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Kommunstabens förslag Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att beslutar att Förbundsdirektionen för Kommunalförbundet för Edsvikens vårdgymnasium beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret (37)

27 14 Motion om att underlätta för olika pedagogiska inriktningar i skolor och förskolor Dnr AU 81 Den 26 januari 2001 inkom en motion från Socialdemokraterna till kommunullmäktige om uppdrag till berörda nämnder att undersöka vilka möjligheter kommunen har att underlätta kommunala skolors/förskolors införande av olika pedagogiska inriktningar som efterfrågas. Kommunfullmäktige överlämnade ärendet till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen har begärt in yttrande från förskolenämnden och grundskolenämnden. Förskolenämnden menar att diskussionen om särskilda pedagogiska inriktningar redan pågår bland personalen vid de kommunala förskolorna. De menar också att om det på någon förskola, eller i ett arbetslag, finns intresse för att arbeta enligt en viss modell finns det inga hinder för det. Nämnden ser inte att det finns något hinder i nuvarande organisation att nå de mål avseende valfrihet och mångfald, som framförs i motionen, men de är angelägna om att de pedagogiska diskussionerna inom kommunens förskoleverksamhet fortsätter. Förskolenämnden föreslår den 24 april att kommunfullmäktige bifaller motionen. Grundskolenämnden menar, precis som förskolenämnden, att arbetet inom grundskolan pågår enligt de olika pedagogiska inriktningarna sedan länge. Grundskolenämnden föreslår, den 3 april , däremot att kommunfullmäktige avslår motionen eftersom det inte behövs något uppdrag när arbetet inom förvaltningen redan pågår. Kommunstabens förslag Arbetet pågår sedan länge enligt olika pedagogiska inriktningar både hos förskolenämnden och grundskolenämnden. Det vore därför resursslöseri att belasta förvaltningarna med ett uppdrag som redan pågår inom kommunen. Kommunstaben föreslår, med bakgrund av de båda nämndernas yttrande, att arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Arbetsutskottet föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Handlingar i ärendet Grundskolenämndens protokoll 29 den 3 april 2001 Förskolenämndens protokoll 51 den 24 april 2001 Förskoleförvaltningens tjänsteskrivelse den 3 april (37)

28 15. Budgetuppföljning 1/2001 för hela kommunen med årsprognos Dnr BUF1 redovisar en bedömning baserad på bokföringen t o m den 30 mars Det innebär t ex att utfallet av löneförhandlingar för 2001 ännu inte föreligger utan endast har kunnat beaktas genom en uppskattning för helåret. Kommunens budget Den ursprungliga driftbudgeten för 2001 innebär ett 0-resultat. Kommunstyrelsen har ännu inte beslutat i frågan om eventuella ombudgeteringar av nämndernas resultat i bokslut I uppföljningen har dock beaktats de föreslagna ombudgeteringarna av driftanslag avseende avgiftsfinansierade resultatenheter under samhällsbyggnadsnämnden samt de föreslagna ombudgeteringarna av investeringsanslag eftersom dessa knappast är ifrågasatta inför KS-beslutet. Budgetavvikelse Årets första prognos, BUF 1/01, redovisar ett underskott mot driftbudgeten på ca 4 mkr. beräknat resultat Det beräknade resultatet för år 2001 visar ett underskott med ca 5 mkr eftersom skatter och finansiella poster beräknas ge ett nettounderskott med 1 mkr. Kommunstaben konstaterar att den första prognosen för 2001 innebär ett underskott såväl vad avser nämndernas budgetutfall som vad gäller resultatet. Detta har även varit fallet i motsvarande prognos de två senaste åren där sedan bokslutet ändå visat ett positivt utfall. Det är naturligtvis svårt att bedöma om så blir fallet även i år men kommunstabens uppfattning är att i varje fall samhällsbyggnadsnämnden måste kunna vidta åtgärder för att undvika underskott i bokslutet. Socialnämnden bör uppmanas att också vidta åtgärder för att undvika eller i varje fall begränsa underskott. AU 86 Kommunstyrelsen överlämnar BUF 1/01 till kommunfullmäktige för kännedom och föreslår fullmäktige besluta: 1. Samhällsbyggnadsnämnden uppmanas vidta åtgärder för att undvika underskott i bokslutet Socialnämnden uppmanas vidta åtgärder för att undvika - eller så långt möjligt begränsa underskott i bokslutet 2001 samt att redovisa möjliga åtgärder och dess konsekvenser i samband med delårsbokslutet. Handlingar i ärendet: 1. BUF 1/ (37)

29 16. E-postpolicy för Vallentuna kommun Dnr Ett förslag till e-postpolicy har upprättats av kommunstaben och ITenheten. Syftet med förslaget är att reglera hanteringen av inkommande och utgående e-post så att säkerheten i hantering av allmänna handlingar garanteras, att post ej blir liggande oöppnad vid sjukdom och ledigheter, hur e-postadresser skall publiceras, hur virusattacker skall förhindras m m. I förslaget omnämns vidare möjligheten för varje nämnd att anta en egen, kompletterande e- postpolicy. Förslaget har varit på informell remiss till samtliga förvaltningar. Inga avvikande synpunkter har därvid framkommit. AU 88 Förslaget till e-postpolicy för Vallentuna kommun, daterat antas av kommunfullmäktige. Handlingar i ärendet 1. E-post policy för Vallentuna kommun den 27 september (37)

30 17. Programsamråd för Detaljplan för Norra delen av Vallentuna centrum Rickeby mfl fastigheter Dnr Program för detaljplan för norra delen av Vallentuna centrum har utarbetats i enlighet med kommunstyrelsens beslut den 17 januari Kommunstyrelsen har getts möjlighet att yttra sig om allmänna utgångspunkter för planläggningen. Under senare år har byggandet i Vallentuna kommun ökat markant och enligt förslag till översiktsplan 2000 kan befolkningen komma att öka med invånare fram till år Detta ställer krav på ett attraktivt och väl fungerande kommuncentrum som kan erbjuda god kommersiell och offentlig service. Det finns redan idag ett behov av ytterligare ytor för bl.a. handel. Planområdet som ligger norr om Konsumfastigheten används idag huvudsakligen för markplanering och ägs av kommunen. Kommunstaben anser att förslaget till program för norra delen av Vallentuna centrum visar på de frågor som behöver klarläggas för den framtida markanvändningen genom att en grov utredningsskiss över Norra centrumområdet. Även utgångspunkterna för det preliminära planområdet är bra med största möjliga planberedskap för handel, bostäder i de övre våningarna samt stor flexibilitet för olika alternativ som kontor och bibliotek. Det är också bra för den demokratiska processen med förslaget att alternativa skisser för planområdet skall upprättas som underlag för samrådshandling. AU 76 Kommunstyrelsen har ingen erinran mot samhällsbyggnadsnämndens förslag till program för norra delen av Vallentuna centrum. Handlingar i ärendet 1. Program för detaljplanen för norra delen av Vallentuna centrum 30 (37)

31 18. Utställningsyttrande för detaljplan Kumla 1:44 och del av Ramsta 7:1 Dnr Planområdet är beläget öster om gamla Norrtäljevägen ca 3 km söder om Roslagsstoppet Söderhall trafikplats. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utbyggnad av en ny grupp bostäder Detaljplanen var utsänd på samråd under tiden 10 februari 2000 till den 10 april Inkomna yttranden redovisas i samrådsredogörelsen. Av denna framgår sammanfattningsvis: Dricksvatten avses tas från borrad brunn belägen på fastigheten Ramsta 7:8. Vattendom kommer att sökas för detta. Avloppet samordnas med golfbanans klubbhus. VA-frågorna ska vara lösta innan detaljplanen antas. Läget på tillfart till bostäderna har ändrats. Lokalgatan dras i rakt ostlig riktning norr om Ramsta 7:8 från korsningen. Ny förrättning gällande andel i Ramsta ga:2 kommer att sökas. Förhandlingar om exploateringsavtal förutsätts vara klara innan detaljplanen antas. Bebyggelse ska utformas m.h.t. det öppna läget i ett gammalt kulturlandskap. Den bevattningsdamm som ligger omedelbart söder om tillfartsvägen från den allmänna vägen utgör branddamm. Med hänsyn till att räddningstjänstens insatstid är drygt 20 minuter ska enligt planbestämmelserna även förråd/garage/carport placeras minst 4,0 meter från gräns mot annan tomt. Kommunstyrelsen har nu getts möjlighet att inkomma med eventuella synpunkter innan den 6 juni Den 5 juni hade Kommunstyrelsen inga erinringar mot detaljplanen. AU 78 Kommunstyrelsen har tagit del av inkomma synpunkter vid samrådet och har inga erinringar mot förslaget. 31 (37)

32 19.Yttrande Översiktsplan 2002, Sigtuna kommun - samrådsremiss Sigtuna kommun har till Vallentuna kommun överlämnat ett samrådsförslag till översiktsplan för Sigtuna kommun. Samrådstiden sträcker sig fram till och med den 9 juli Huvuddrag i planförslaget är en utveckling, förtätning och komplettering av nuvarande tätbebyggda delar. Planen dimensioneras för ett genomsnittligt byggande på 350 lägenheter per år. Arlanda utvecklas som mötesplats och Arlandastad utvecklas med arbetsplatser och kommersiell service. Möjligheter ges till ny bebyggelse i några lägen nära Mälaren. Landsbygdens rika naturoch kulturvärden tas tillvara och strändernas värden respekteras. Vallentuna kommun konstaterar att det råder samsyn i kommunernas förslag till nya översiktsplaner vad gäller Luftfartsverkets förslag till influensområde för Arlanda flygplats och hur denna fråga fortsättningsvis bör hanteras och uttalar att förslaget till ny vägsträckning mellan nordostsektorn och Arlanda flygplats via socknarna Markim och Orkesta socknar bör utgå ur planförslaget. AU 79 Kommunstyrelsen översänder samhällsbyggnadsförvaltningens skrivelse som sitt eget yttrande till Sigtuna kommun Handlingar i ärendet 1. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till yttrande. 32 (37)

33 20. Besöksnäringen i Vallentuna Dnr Kommunstyrelsen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en policy i turismfrågor för Vallentuna. En arbetsgrupp bestående av fritidschefen, kulturchefen, näringslivsutvecklaren och personalchefen, som sammankallande, har tagit fram ett diskussionsunderlag. Detta dokument kan utgöra underlag för en fortsatt politisk diskussion om förhållningssätt och ambitioner i fråga om besöksnäringen i Vallentuna. Den 2 maj återremitterade kommunstyrelsen ärendet till berörda nämnder och kommunens näringslivsråd för att inhämta synpunkter. Den 22 augusti tillstyrker Kulturnämnden att, i ett första steg, en återhållsam satsning antages av kommunstyrelsen Fritidsnämnden tillstyrker också den 12 september en återhållsam satsning på turism. Kommunstaben föreslår att kommunstyrelsen antar en återhållsam satsning på turism samt att en projektgrupp tillsätts med representanter från kultur- och fritidsförvaltningen samt kommunstaben. I samverkan med näringslivsrådet skall en marknadsplan arbetas fram, denna skall presenteras senast den 1 december AU 82 Kommunstyrelsen antar en återhållsam satsning på turism samt att en projektgrupp tillsätts med representanter från kultur- och fritidsförvaltningen samt kommunstaben. I samverkan med näringslivsrådet skall en marknadsplan arbetas fram, denna skall presenteras senast den 1 december 2001 Handlingar i ärendet 1. Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 1 mars Fritidsnämndens protokoll 67 den 12 september Kulturnämndens protokoll 64 den 22 augusti (37)

34 21. Yttrande angående Komrevs rapport Upphandling i Vallentuna kommun Dnr Kommunfullmäktige beslutade den 9 september 1996 att tekniska kontoret skall samordna kommunens upphandlingsfrågor. Kommunfullmäktige avslog kommunstabens förslag att medel motsvarande en halvtidstjänst skulle anslås för detta ändamål. Komrev har i en rapport angående Upphandling i Vallentuna kommun, daterad , påtalat flera brister som föreligger beträffande kommunens hantering av upphandlingsfrågor. Många av de brister som revisorerna påpekat beror på att kommunens nuvarande inköpsorganisation inte fungerar. Genom att upphandlingssamordnaren måste debitera för sina tjänster har många förvaltningar valt att inte utnyttja tjänsten. Det har därför varit svårt att få en enhetlig tillämpning av upphandlingsfrågorna inom kommunen. Intresset för bildande av en upphandlingsgrupp har varit svagt. Att upprätthålla en aktuell ramavtalsförteckning samt se till att berörda inom kommunen har kännedom om densamma har varit svårt. Genom att inrätta en central inköpsfunktion skulle många av de påpekade bristerna kunna åtgärdas. En central inköpsenhet skulle säkerhetsställa en enhetlig hantering av upphandlingsfrågorna inom kommunen. Det skulle bli lättare att sluta fler ramavtal både förvaltningsövergripande samt tillsammans med andra kommuner. Fler ramavtal är av stort ekonomiskt värde för kommunen. Allt fler kommuner har blivit skadeståndsskyldiga på grund av felaktiga upphandlingar. För att undvika detta har det därför blivit allt viktigare att ha bra upphandlingsrutiner inom kommunen. Det är således ekonomiskt fördelaktigt att inrätta en central inköpsfunktion. Kommunstaben föreslår kommunstyrelsen att kommunstabens förslag till yttrande överlämnas till kommunrevisionen som kommunstyrelsens eget. AU 83 Kommunstyrelsen antar kommunstabens förslag till yttrande som sitt eget och överlämnar det till kommunrevisionen. Handlingar i ärendet 1. Komrevs revisionsrapport daterad Kommunstabens förslag till yttrande den 10 maj (37)

35 22. Remissvar, BUS-utredningens förslag till gemensam policy för Stockholms län kommuner och landsting Dnr KSL, Kommunförbundet Stockholms Län och HSN, Landstingets Hälso och sjukvårdsnämnd, har begärt in yttrande över den s.k. BUS utredningens förslag. Utredningen, som genomförts av en gemensam politisk styrgrupp, presenterar en policy med riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar med särskilda behov. Sammanfattning av remissvar från Förskolenämnden, Grundskolenämnden, Socialnämnden samt Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. KSL, Kommunförbundet Stockholms Län och HSN, Landstingets Hälso och sjukvårdsnämnd, har begärt in yttrande över den s.k. BUSutredningens förslag. Utredningen, som genomförts av en gemensam politisk styrgrupp, presenterar en policy med riktlinjer för arbetet med barn och ungdomar med särskilda behov. Kommunen ombeds också yttra sig över förslaget om inrättande av en skiljenämnd, vars uppgift skulle vara att slita tvister av ekonomisk eller annan karaktär. En sådan skiljenämnd ska, är det tänkt, genom sin blotta existens få parterna att ta ett större ansvar lokalt, framförallt när det gäller gränsdragning mellan kommunens och landstingets ansvarsområden. Den politiska styrgruppens förslag syftar till att få en bättre samordning av de resurser som i dag omger barn och ungdomar med psykiska/psykiatriska eller fysiska funktionshinder. Avsikten är att så långt möjligt förhindra att barn och ungdomar med särskilda behov kommer i kläm på grund av brister i samverkan mellan kommun och landsting. Förslag till yttrande Policydokumentet Vallentuna kommun ansluter sig till andan i policydokumentet och kan konstatera att innehållet överensstämmer med kommunens eget handlingsprogram för arbetet med barn och ungdomar. Den grundläggande utgångspunkten i dokumentet är att stödet i första hand ska ges på basnivån. Detta förutsätter att kommunen lever upp till åtagandet att ge ett fullgott pedagogiskt stöd i form av elevvårdspersonal, resurser för skolhälsovård, förebyggande verksamhet inom socialtjänsten etc. Barn med funktionshinder har rätt till samma stöd som andra barn. Politisk skiljenämnd Kommunen ombeds särskilt yttra sig över idén om inrättandet av en skiljenämnd. Tanken som framförs är att ett politiskt forum med 35 (37)

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00 Kommunstyrelsen 5 juni 2001 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 5 juni 2001 kl 16.00 Beslutande Ersättare Birgitta Almlöf (m), ordförande Lars-Bertil Ohlsson

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson Kommunfullmäktige 18 juni 2001 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl 13.00 Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Anna Kristiansson

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00. Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm Kommunfullmäktige 17 juni 2002 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 juni 2002 kl 16.00 Kallade tjänstemän Kommundirektör Kjell Johansson Kommunsekreterare Anna Lindholm

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl Kommunfullmäktige 18 juni 2001 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 18 juni 2001 kl 13.00-18.00 Beslutande Ersättare Jan Birgersson m (ordf) Elwe Nilsson m 54-69 Birgitta

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28)

VALLENTUNA KOMMUN PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 BILAGOR 1. BOSTADSBYGGNADSPROGNOS 02A 2. BEFOLKNINGSPROGNOS 02A 3. FAKTA OM VALLENTUNA 2(28) PLANERINGSUNDERLAG 2003-2005 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Förord 3 2 Kommunfullmäktiges beslut 4 3 Planeringsprocessen 5 4 Vision en beskrivning av Vallentuna kommun år 2010 6 5 Förutsättningar 8 5.1 BOSTADSBYGGNADSPROGNOS

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat

Arbetsutskottets protokoll är ojusterat Kulturnämnden 15 mars 2005 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Frösundarummet, Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna tisdagen den 15 mars 2005, kl 19.00 Ingrid Ullman, kulturchef Pernilla

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Lindholmens gård, Vallentuna tisdagen den 11 december kl Grundskolechef Göran Nydahl Bitr utv led Elsie-Britt Rosengren

Lindholmens gård, Vallentuna tisdagen den 11 december kl Grundskolechef Göran Nydahl Bitr utv led Elsie-Britt Rosengren Grundskolenämnden 2001-12-11 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän KTK:s representant Lindholmens gård, Vallentuna tisdagen den 11 december kl 18.00 Grundskolechef Göran Nydahl Bitr utv led

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare

Marge Aab Svensson (m), ordförande Karin Unnerstad (fp) Tommy Eckelöv (s) Jan-Åke Bredberg, fritidschef Marie-Louise Bornholm, nämndsekreterare Fritidsnämndens arbetsutskott 16 april 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna, måndagen den 16 april 2007, kl. 08.00-10.00 Marge Aab Svensson

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.30, i Lindberghallen, Djurås. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19

PROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2000-06-19 Kommunstyrelsen 2000-06-19 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 19 juni, kl 11.00-11.25

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten

Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten KS 08.596 Detaljplan för del av Dergården 1:58 m. fl. Bagges Torg, Solkatten, Triangeltomten Lerums kommun Genomförandebeskrivning - Samrådshandling SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Mark- och projektenheten 2010-09-03

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat.

Genomgång av handlingar kl 17.30. OBS! Arbetsutskottets protokoll är ännu ej justerat. Socialnämnden 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 18.30. Genomgång av handlingar kl 17.30 OBS! Arbetsutskottets

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Med sikte på framtiden

Med sikte på framtiden 1 Med sikte på framtiden och strategier för Falköpings kommun utveckling 2001 2010 Framtiden ligger inte där och väntar på oss - den är här för att skapas Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09 24 2 BAKGRUND

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Utbildningschef Roland Beijer Controller Anna Liss-Daniels. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna L Utbildningsämndens arbetsutskott 8 juni 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Kragstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 8 juni 2004 kl 08.15 09.20 Elisabeth

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19

KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19 K A LLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-05-19 Tid och plats Kl 18.00 Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna Kallade tjänstemän Roland Beijer, kommundirektör Inga-Lill Segenstam, samhällsbyggnadschef Annika Hellberg,

Läs mer

Mål- och strategi- policy. Falköpings kommun

Mål- och strategi- policy. Falköpings kommun Mål- och strategi- policy Falköpings kommun 1 2 Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade i maj 1999 att en övergripande styr- och ledningsmetod ska utarbetas för hela den kommunala verksamheten och att ett

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom

Nils Gunnar Gyhlenius, (m) ersättare Gunilla Gröndahl, (v) ersättare Bo Weiåker, socialchef Dick Andersson, enhetschef Agneta Sandström, ekonom Socialnämnden 2000-05-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna Tisdag den

Läs mer

Bygg- och miljötillsynsnämnden

Bygg- och miljötillsynsnämnden 2019 Bygg- och miljötillsynsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004 Utbildningsnämnden 21 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 21 september 2004 kl 19.00 Utbildningschef Roland Beijer

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382)

Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) VAXHOLMS STAD Resarö mitt och Överbyvägen Församråd om utveckling av bebyggelsen runt Resarö mitt och gång- och cykelväg längs Överbyvägen (dp 382) Överbyvägen är ett välanvänt gång- och cykelstråk för

Läs mer

Grundskolechef Göran Nydahl Bitr utv led Elsie-Britt Rosengren Ekonom Annika Hellberg, punkt 3. Grundskolekontoret, Vallentuna

Grundskolechef Göran Nydahl Bitr utv led Elsie-Britt Rosengren Ekonom Annika Hellberg, punkt 3. Grundskolekontoret, Vallentuna Grundskolenämndens arbetsutskott 2001-11-27 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Grundskolekontoret, Vallentuna tisdagen den 27 november

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 38 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 39 Patientnämndens årsrapport 2017 2018/8034 5 40 Delgivningar 2018/8020 6 41 Begäran om komplettering

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030

Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Det goda livet finns i Norrköping EN VISION FÖR 2030 Diarienummer: KS-504/2008 I Norrköping finns det goda livet. Här finns möjligheter till ett berikande liv för människor i alla åldrar med möjligheter

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

Årsplan 2015 med uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar

Årsplan 2015 med uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar med uppdrag till kommunfullmäktiges beredningar 2015-02-26 Kommunfullmäktiges presidium KS15.206-1 Innehåll 1 Beredningen för kultur, fritid och folkhälsa 5 2 Beredningen för kultur, fritid och folkhälsa

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning

Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Tjänsteskrivelse 2017-12-22 Handläggare Julia Karlsson, Moa Öhman Plan- och exploateringsavdelningen Kommunstyrelsen Mål för riktlinjer för bostadsförsörjning Förslag till beslut 1. Mål för riktlinjer

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2007-08-09 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus Kl 14.00-16.20 Beslutande Jan Andersson (c) Gunnel Elg (kd) Christer Holmgren, tjg. ers. för Sofie Larsson (m) Sören Ståhlgren (s) Sonja Kling (s)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln (Renseriet 25 mf l) i stadsdelen Årsta (ca 500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-05-22 Handläggare Niklas Zetterberg Telefon 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidentriangeln

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01

PROTOKOLL. Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Kommunstyrelsens extra arbetsutskott 2008-12-01 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Kommunalhuset, Vallentuna måndagen den 1 december 2008 kl 15-17

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Ett ökat bostadsbyggande Näringsliv och arbetsmarknad Barnomsorg och skola

Ett ökat bostadsbyggande Näringsliv och arbetsmarknad Barnomsorg och skola Faktablad 2007-05-21 Falköpings kommuns budget 2008-2011 Utveckling tillväxt - välfärd Falköpings kommun bygger idag för utveckling, tillväxt och välfärd. Den budget som allianspartierna presenterar innehåller

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Kommunstyrelsen Dnr: LKS 11/253/214 Datum: 2011-11-04 SAMRÅDHANDLING Detaljplan för BANSVIKSBROTTET Del av Kronberget 1:82, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INLEDNING Genomförandebeskrivningen redovisar de organisatoriska,

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

PROTOKOLL. Fritidsnämndens arbetsutskott 2008-05-26. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Fritidsnämndens arbetsutskott 2008-05-26. Plats och tid för sammanträdet Fritidsnämndens arbetsutskott 2008-05-26 Plats och tid för sammanträdet Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna, måndagen den 26 maj 2008, kl. 07.30-08.50 Beslutande Per-Olof Björkman (fp),

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s)

Jörgen Hellberg (fp) ordförande Lars Carlsson (c) Tommy Eckelöv (s) Fritidsnämndens arbetsutskott 31 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Mörbyrummet, Fritidskontoret Tuna torg 15, Vallentuna fredagen den 31 oktober 2003 kl. 07.30-10.45 Beslutande Jörgen Hellberg

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 34 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 35 Ansökan om att bli borgerlig vigselförrättare 4 36 Remiss - En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) 5 37 Upphandling

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer