Analys och uppföljning Monica Emanuelsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys och uppföljning Monica Emanuelsson"

Transkript

1 Analys och uppföljning -- Monica Emanuelsson FoU-kort resultat av enkät till berörda företag Den oktober gick en webb-enkät ut till de företag som erhållit FoU-kort under de två första ansökningsomgångarna. En påminnelse gick ut den oktober. Totala antalet företag som erhöll enkäten var stycken. FoU-kort Programmet Forskning och utveckling i små och medelstora företag, omfattar totalt miljoner kronor. De övergripande målen med programmet är att stärka små och medelstora företags möjligheter att: Konkurrera på globala marknader Bidra till hållbar tillväxt och skapa nya arbetstillfällen Bidra till en mer energieffektiv produktion och konsumtion Inom ramen för programmet kan företag söka två typer av FoU-kort : FoU-kort Bas på max tkr med syfte att undersöka vilka FoU-insatser som behövs inom företaget för att utveckla ny kunskap för specifika marknadsbehov. FoU-kort Avancerat på max tkr med syfte att hjälpa företaget att ta fram ny vetenskaplig kunskap och kompetens för att utveckla tjänster, varor och processer. Målgruppen för programmetär små och medelstora företag i Västra Götaland enligt EU:s definition med global marknad eller potential för global marknad och uttalad vilja att växa med hjälp av FoU-insatser. Företagsstorlek och bransch Av de företag som erhöll enkäten har elva fått FoU-kort bas och tolv FoU-kort avancerat. Två företag har fått både bas och avancerat. Fjorton personer svarade på enkäten, d.v.s. en svarsfrekvens på 7 procent. Fyra av personerna har angett att företaget erhållit enbart FoUkort bas, åtta har angett FoU-kort avancerat och en har angett att företaget erhållit både bas och avancerat. En person svarade Vet ej på frågan om typ av FoU-kort och angav vidare att de har ingen uppgift på att vi har fått ett FoU-kort. Detta innebär att av de företag som erhållit FoU-kort avancerat har % ( stycken) inte svarat på enkäten och av de företag som erhållit FoU-kort bas är det % ( stycken) som inte svarat. Av de företagen har sju stycken -9 anställda, fyra har -9 anställda och tre företag har -9 anställda. Tabellen nedan visar fördelning på bas respektive avancerat. Enligt uppgift från programmet genom Marcus Nordanstad består företagen som blivit beviljade FoU-kort, dvs de företagen, till störst del av företag med ca - anställda.

2 Tabell: Hur många anställda har företaget fördelat på angiven typ av erhållen FoU-kort FoU-kort Antal FoU-kort bas FoU-kort avancerat bas och anställda avancerat Vet ej Totalt Enligt uppgift från programmet är fördelningen av företagen på bransch vad gäller beviljade projekt att nio företag finns inom miljö & energi (9%), tre företag inom tillverkning (%), fyra företag inom biomedicin (7%) och sju företag övrigt (livsmedel, bygg etc) (%). De som svarat på enkäten har till största del angivit tillverkning (nio st) som bransch. Det var i enkäten möjligt att ange flera branscher vilket gjordes av två svarande (tillverkning och biomedicin respektive tillverkning och miljö). I figuren nedan finns de olika angivna branscherna. Företaget som svarade att man inte har uppgift om att man erhållit något FoUkort är inte med i resterande figurer nedan. Figur: Inom vilken bransch arbetar företaget? 9 7 Tillverkning Biomedicin Miljö Energi Övrigt FoU-kort bas FoU-kort avancerat FoU-kort bas och avancerat För att belysa företagens inställning till FoU och huruvida företagen även innan FoU-kortet har haft FoU-samverkan ställdes en fråga i enkäten om detta. Att notera är att ingen av företagen som svarat har sagt nej på denna fråga och att sju svarande ansåg att man även innan FoU-korten har haft med såväl universitet/högskola som forskningsinstitu. Ett företag som erhållit FoU-kort bas svarade vet ej. I kommande figurer har det företag som erhållit både FoU-kort bas och avancerat lagts in i gruppen FoU-kort avancerat.

3 Figur: Har företaget innan FoU-kortet haft FoU-samverkan med universitet och/eller högskola respektive forskningsinstitut? 7 Universitet/högskola Forskningsinstitut Universitet/högskola och forskningsinstitut Vet ej FoU-kort bas FoU-kort avancerat Enkäten ställde även en fråga gällande svarandens bedömning hur samverkan har fungerat med samarbetspartners i projektet och där svarade åtta personer att samverkan har fungerat mycket bra. Ett företag svarade att det varit mycket liten samverkan. Figur: Hur bedömer du att samverkan har fungerat med samarbetspartners i projektet? FoU-kort bas ( st) FoU-kort avancerat (9 st) Total % % % % % % (mycket liten samverkan) (mycket bra samverkan) För att få en bild över hur företagens representant såg på FoU-stödets inverkan på en långsiktig FoU-samverkan ställdes en fråga kring detta.

4 Figur: Bedömer du att FoU-kortet kommer att bidra till en långsiktig FoU-samverkan (dvs. även efter det att projektet som erhållit FoU-kort avslutats)? 7 Universitet/högskola Forskningsinstitut Universitet/högskola och forskningsinstitut Vet ej FoU-kort bas FoU-kort avancerat I enkäten fick svarande även bedöma om stödet genom FoU-kortet har eller kommer att bidra till något av ökad omsättning, ökad sysselsättning, ökad vinst, ökad export, utveckling av nya varor eller tjänster (innovationer) och/eller ökade satsningar på FoU. Flera alternativ kunde väljas. Figur: Bedömer du att stöder genom FoU-kortet har eller kommer att bidra till något av följande (flera alternativ kan väljas) Ökad omsättning Ökad sysselsättning Ökad vinst Ökad export Utveckling av nya varor eller tjänster (innovationer) Ökade satsningar på FoU FoU-kort bas ( st) FoU-kort avancerat (9 st) Avslutningsvis i enkäten fick svarande en möjlighet att ange hur han/hon att Västra Götalandsregionen har hanterat FoU-korten. Här angavs t.ex. ge synpunkter på ansökningsförfarandet, expertis, bemötande o.s.v. Utöver den svarande som angav att Vi har

5 ingen uppgift på att vi har fått ett FoU-kort valde tio ytterligare att svara på frågan. Flertalet var positiva till hanteringen, t.ex. Bra, lätt att få svar på frågor och Konstruktiva diskussioner med VGR ang. ansökan, en positiv vilja att lösa de brister i ansökan som ursprungligen förelåg, ett flexibelt handläggande. En av svarande var dock kritisk till att handläggningen efter rekvistion var långsam och omständlig samt att anvisningarna var otydliga. Denna svarande ansåg att anvisningarna borde förtydligas med att man bara godtar universitet och högskola som samarbetsorganisationer. En nackdel som lyftes fram av en svarande var att FoU-korten är väldigt reglerade och kanske lite fyrkantiga i sitt upplägg. När det gäller beloppsnivån ansåg en annan svarande att beloppet för FoU-kort bas borde höjas från tkr till tkr samt att programmet borde öppna för ett löpande ansökningsförfarande med en enklare ansökan för FoU-kort bas. Denna svarande hade själv blivit beviljad avancerad. Det fanns också i enkäten en möjlighet att lämna övriga kommentarer och synpunkter. Några svar därifrån var t.ex. Hoppas att VGR permanentar FoU-kortet och att det vore bättre om ersättningen betalas ut på faktura isf betald faktura. Alla svar som inkom på de två sista frågorna i enkäten återfinns i en bilaga till sammanställningen.

6 Bilaga Hur anser du att VGR har hanterat FOU-korten? Ge synpunkter på t.ex. ansökningsförfarandet, expertis, bemötande osv. Svarande som angivit att de erhållit FoU-kort bas Tycker det fungerat bra! Kontakten med VGregion har varit enkel informativ och samarbetet har fungerat bra. Svarande som angivit att de erhållit FoU-kort avancerat (eller både ock) Problemfritt Har fungerat bra. Ansökningsförfarandet var föredömligt enkelt och svarstiden var kort jämfört med många andra program vilket är jätteviktigt för små företag. Projekten som man planerar behöver starta snart efter ansökan så att innehållet i ansökan inte hinner bli inaktuellt Mycket bra, även om ni inte accepterade CIT som FoU-utförare, då jag jobbar där. Höj Basbeloppet till kkr och att det går att söka löpande samt en enklare ansökan för Bas. Mycket bra att sådana initiativ utvecklats eftersom det stärker samarbetet mellan näringsliv och akademi. Har gett oss möjlighet att utföra en satsning som annars ej hade kunnat göras. Nackdelen är att FoU-kortet är väldigt reglerat och kanske litet fyrkantigt i sitt upplägg om man får lov att skriva så. Fram till rekvistion, utmärkt. Handläggning efter rekvistion mkt. långsam och omständig. Otydliga anvisnigar, ex. vad är inst. med forskarkomp, om inte univ? Enskilda bolag som ägs av Prof. räknades inte som stödgrundande. Kanske bättre att i anvisningar skriva att man bara godtar universitet och högskola som samarbetsorg (förslag på tydlighet). I övrigt ett stort tack. Vi har utfört många försök tack vare stödet. // Bra, lätt att få svar på frågor. Konstruktiva diskussioner med VGR ang ansökan, en positiv vilja att lösa de brister i ansökan som ursprungligen förelåg, ett flexibelt handläggande. Svarande som svarat vet ej på vilken typ av FoU-kort som erhållits Vi har ingen uppgift på att vi har fått ett FoU-kort Övriga kommentarer och synpunkter som inte framkommit genom enkäten? Svarande som angivit att de erhållit FoU-kort bas Viktigt med denna typ av stöd för FoU när det gäller mindre företag! Vi ser mycket positivt på den utveckling som vårt beräkningsprogam som tagits fram tillsammans med SP.Det har stärkt oss när det gäller att lösa spörsmål inom Moment och klämkraft. Svarande som angivit att de erhållit FoU-kort avancerat (eller både ock) Vi som företag ser FoU-kortet som ett sätt att komma till resultat snabbare än vad vi annars hade gjort. Det är värdefullt. Det vore bättre om ersättningen betalas ut på faktura isf betald faktura så slipper det belasta likviditeten. Hoppas att VGR permenenter FoU-kortet som ett naturligt stöd för tillväxt i regionens SME.

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen

Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Finansieringsmöjligheter Västra Götalandsregionen Koncernstab Regionalutveckling 29 augusti, 2017 Industriell Dynamik Finansieringserbjudanden -Västra Götalandsregionen Såddfinansiering Konsultcheckar

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag

Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Syfte Syftet är att stimulera en ökad efterfrågan på FoU-insatser för små och medelstora företag Programmet ska stärka de små och medelstora företagens möjligheter att: konkurrera på globala marknader

Läs mer

Finansieringsmöjligheter 2017

Finansieringsmöjligheter 2017 Finansieringsmöjligheter 2017 Listan är ej en komplett sammanställning. Den kommer att fyllas på allteftersom nya finansieringsmöjligheter kommer till min kännedom. Stämmer någon in på din idé, behöver

Läs mer

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014

Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland pilotstudie hösten/vintern 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2014-10-02 RS140392 HANDLÄGGARE Lena Johansson, utvecklingsledare Näringsliv Tel: 0722-162387 Regionstyrelsen Ansökan om finansiering av projekt: FoU-kort Halland

Läs mer

Företagsstöd. Marianne Gustafsson

Företagsstöd. Marianne Gustafsson Marianne Gustafsson n e r Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2. Kollektivtrafik 3. Regional utveckling FoU-kort Affärsutvecklingscheckar Digitalisering Internationalisering Konsultcheck

Läs mer

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext

Forskning och utveckling i små och medelstora företag. Utlysningstext Forskning och utveckling i små och medelstora företag - stöd till forskningsinsatser för hållbar tillväxt Utlysningstext Ansökningsperiod för FoU-kort Avancerat: 2012-09-17 2012-10-31 Löpande ansökningar

Läs mer

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center

Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg. SP Energy Technology Center Finansiering av forskning och utveckling- vilka möjligheter?! Susanna Kindberg Små och Medelstora Företag i Sverige Totalt antal företag i Sverige: cirka 1 miljon. Av dessa tillhör 99% små och medelstora

Läs mer

FoU-kort och övriga Företagsstöd. Marianne Gustafsson

FoU-kort och övriga Företagsstöd. Marianne Gustafsson FoU-kort och övriga Marianne Gustafsson n e r Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2. Kollektivtrafik 3. Regional utveckling FoU-kort Affärsutvecklingscheckar Digitalisering Internationalisering

Läs mer

Forskning och utveckling i små och medelstora företag

Forskning och utveckling i små och medelstora företag Forskning och utveckling i små och medelstora företag - stöd till forskningsinsatser för hållbar tillväxt Utlysningstext Ansökningsperiod för FoU-kort Avancerat: 2018-08-01 2018-10-02 Löpande ansökningar

Läs mer

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant?

En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? En halv miljon kronor till forskning och utveckling. Låter det intressant? FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora företag i Västra Götaland FoU-kortet ett erbjudande till små och medelstora

Läs mer

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre

Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Linder Cecilia Datum 2016-11-14 Diarienummer KSN-2016-2333 Kommunstyrelsen Finansiering och samarbetsavtal med Uppsala innovation centre 2017-2019

Läs mer

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet

uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Beredning av fiskerioch vattenbruksprodukter en uppföljning inom havs- och fiskeriprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom havs- och fiskeriprogrammet fram till och med den 3 december 2018 Uppföljningen

Läs mer

Finansieringsmöjligheter. Västra Götaland. Affärsutvecklingscheckar

Finansieringsmöjligheter. Västra Götaland. Affärsutvecklingscheckar Finansieringsmöjligheter Västra Götaland Affärsutvecklingscheckar 2014 Informationsfilm Affärsutvecklingscheckar Om programmet för affärsutvecklingscheckar Programmet Affärsutvecklingscheckar är en förlängning

Läs mer

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv

Rapport. Företagare om EU. Svenskt Näringsliv Rapport Företagare om EU Svenskt Näringsliv 09-03-27 enomförande Undersökningens målgrupp var VD för företag med minst en anställd. Totalt genomfördes 1 004 telefonintervjuer i målgruppen under perioden

Läs mer

VGR Analys 2019:07 Koncernkontoret Fördjupad uppföljning av företagsstöd 2018

VGR Analys 2019:07 Koncernkontoret Fördjupad uppföljning av företagsstöd 2018 VGR Analys 2019:07 Koncernkontoret 2019-02-28 Fördjupad uppföljning av företagsstöd 2018 Sammanfattning av den fördjupade uppföljningen Stödgrupperna Resultat från enkäten Jämförelse i tillväxt mellan

Läs mer

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2018 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2018 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2018 Bygglov, Arvidsjaurs kommun 2018-05-29 Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun 1(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Bakgrund Arvidsjaurs

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET

LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMETS EFFEKT PÅ TURISTFÖRETAGANDET LANDSBYGDSPROGRAMMET År 2007 startade det nuvarande nationella Landsbygdsprogrammet och gäller fram till 31 december 2013. Det övergripande målet för

Läs mer

Kund-/brukarundersökning 2011, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2011 Bygglov Arvidsjaurs kommun

Kund-/brukarundersökning 2011, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2011 Bygglov Arvidsjaurs kommun 1(6) Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2011 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2011-09-08 Sara Persson, Arvidsjaurs Kommun Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun 2(6) Arvidsjaurs miljö- och byggenhet

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten Beslutat av Regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: RUN 2016-02097 Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten 2017-2020 Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014

Mångfald i näringslivet. Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Mångfald i näringslivet Företagens villkor och verklighet 2014 Tillväxtverket Produktion: Ordförrådet Stockholm, februari 2015 ISBN 978-91-87903-15-1

Läs mer

Utvärderingsrapporter 2012:01 Regional utveckling. Följeforskning såddlån, slutrapport Följeforskningen är genomförd av Sweco Eurofuturs AB

Utvärderingsrapporter 2012:01 Regional utveckling. Följeforskning såddlån, slutrapport Följeforskningen är genomförd av Sweco Eurofuturs AB Utvärderingsrapporter 2012:01 Regional utveckling Följeforskning såddlån, slutrapport Följeforskningen är genomförd av Sweco Eurofuturs AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 4 1.1 Bakgrund 4 1.2 Tidigare

Läs mer

Generationsskifte. 1 1 Novus All rights reserved. Kontakt: Katarina Roslund Kontakt på Novus: Cecilia Dahlheim Datum: 8 mars 2019

Generationsskifte. 1 1 Novus All rights reserved.   Kontakt: Katarina Roslund Kontakt på Novus: Cecilia Dahlheim Datum: 8 mars 2019 Generationsskifte Kontakt: Katarina Roslund Kontakt på Novus: Cecilia Dahlheim Datum: 8 mars 2019 Har jobbat deltid 35% 1 1 Novus 2019. All rights reserved. www.novus.se Bakgrund & Genomförande BAKGRUND

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014

Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 2014 Regionutvecklingssekretariatet Inkubatorrapport 21 Inkubatorer har etablerats över hela världen som ett viktigt verktyg för att utveckla nya innovativa tillväxtföretag. Det totala antalet inkubatorer i

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06

3OM218. Examinator. Monica Christianson. 58% (14 av 24 möjliga personer) Muntlig utvärdering 2013-05 06 Institutionen för omvårdnad Sammanställning [2013-06-13] [OM 218vt13] Sid 1 (1) Kursutvärdering Kursnamn och poäng Kvinno- och familjehälsa I, 7,5 hp Kurs inom program (ange program)/fristående Barnmorskeprogrammet,

Läs mer

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun. 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun. 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2014 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2014-05-09 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun 1(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Bakgrund Arvidsjaurs miljö- och

Läs mer

Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten.

Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten. Västra Götalandsregionens arbete med internationella FoIsamarbeten En ledande industriregion Ett uttalat politiskt mål att Västra Götaland är och fortsatt ska vara en ledande industriregion Industrin har

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2017 Dalarnas län

Företagens villkor och verklighet 2017 Dalarnas län Företagens villkor och verklighet 2017 s län Kort om undersökningen Enkätundersökning riktad till små och medelstora företag i Sverige. En av Europas största enkätundersökningar till företag. Genomförts

Läs mer

Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X)

Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X) Alumnstudie: Civilingenjörsutbildningen i molekylär bioteknik och bioinformatik (X) Appendix C - Jämförelse: Doktorand/disputerad och övriga Enkätundersökning riktad till de med godkänt examensarbete i

Läs mer

Nacka Kommun Boendestöd

Nacka Kommun Boendestöd Nacka Kommun Boendestöd Totalresultat Oktober Innehåll Sammanfattning 3 Om undersökningen 4 Resultat 5 Slutsats 16 Kontakt 17 Sammanfattning Målgrupp och Metod Undersökningen har genomförts som en postal

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 2018-01-08 Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 1 Inledning Under januari 2014 sände överförmyndarförvaltningen ut en enkät till samtliga ställföreträdare, det vill säga

Läs mer

Kvinnor och mäns företagande

Kvinnor och mäns företagande Kvinnor och mäns företagande Uppsala län Företagens villkor och verklighet 2011 1 Andel företag som drivs av kvinnor 2 24% 23% 20% 1 10% 0% Uppsala Källa: Företagens villkor och verklighet 2011 2 Riket

Läs mer

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Finansiering av forskning och utveckling vilka möjligheter för företag? Susanna Kindberg Smart Industri Nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Industri 4.0 Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Exempel på övriga program

Exempel på övriga program Exempel på övriga program Tillväxtverket underlättar företagande 1 Produktutveckling i små företag av varor och tjänster Ett program för att skapa affärsnytta och höja konkurrenskraften. Kontaktperson

Läs mer

Eskilstunabarometern 2009

Eskilstunabarometern 2009 Resultat från Eskilstunabarometern 2009 Lokal företagsenkät genomförd i augusti 2009, målgrupp små och medelstora företag i Eskilstuna med 2-49 sysselsatta Enkäten har genomförts i samverkan mellan Eskilstuna

Läs mer

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram

Medtech4Health. Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg. Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram Medtech4Health Teknikens roll i dagens och framtidens hälso-, sjukvård och omsorg Ett strategisk forsknings- och innovationsprogram 2016-01-11 Henrik Mindedal, MedTech West MED STÖD FRÅN Vision Medicinteknisk

Läs mer

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling Stöd inom livsmedelsexport - RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling 2019-02-01 RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Kund-/brukarundersökning 2007, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2007 Bygglov Arvidsjaurs kommun

Kund-/brukarundersökning 2007, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2007 Bygglov Arvidsjaurs kommun 1(6) Utvärdering Kund-/brukarundersökning 200 Bygglov Arvidsjaurs kommun 200-0-0 Sara Lindgren, Arvidsjaurs Kommun 2(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs miljö- och byggenhet

Läs mer

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd

Alternativa lösningar och effekter av om ingen reglering kommer till stånd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2017 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2017 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2017 Bygglov, Arvidsjaurs kommun 2017-05-05 Monika Hornig-Breitbach, Arvidsjaurs Kommun 1(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Bakgrund Arvidsjaurs

Läs mer

Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010

Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010 Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2010 Joakim Grausne 2011-03-03 ALL 2011/11 Innehållsförteckning Inledning... 2 Genomförande... 2 Frågor och urval... 2 Insamling... 3 Resultat...

Läs mer

Rapport om enkät till butiker om nyttan av ett konstmuseum i centrala Uppsala

Rapport om enkät till butiker om nyttan av ett konstmuseum i centrala Uppsala 1 Uppsala 2014-05-27 KHN Konstens Hus Nu Rapport om enkät till butiker om nyttan av ett konstmuseum i centrala Uppsala Uppsala konstmuseum finns i dag i lokaler i Slottet. Föreningen Konstens Hus Nu vill

Läs mer

Instruktion för sökande till E2B2

Instruktion för sökande till E2B2 2015-01-27, Utlysning 3 Instruktion för sökande till E2B2 Den här instruktionen är ett stöd till dig som ska lämna in en projektansökan till E2B2 programmet för forskning och innovation för energieffektivt

Läs mer

Hur finansierar jag min idé?

Hur finansierar jag min idé? Hur finansierar jag min idé? Heléne Öhrvall, Innovationsansvarig Almis vision Vår vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Almi Västs uppdrag är att stötta

Läs mer

Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018

Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018 Kursutvärdering GEOL01, Kandidatarbete,VT 2018 Antal respondenter: 27 : 17 Svarsfrekvens: 62,96 % Generella frågor Jag är nöjd med den här kursen. Jag är nöjd med den här kursen. 3 1 (8,3%) 4 9 (75,0%)

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2017 Västra Götalands län

Företagens villkor och verklighet 2017 Västra Götalands län Företagens villkor och verklighet 2017 s län Kort om undersökningen Enkätundersökning riktad till små och medelstora företag i Sverige. En av Europas största enkätundersökningar till företag. Genomförts

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Tidigare undersökningar har genomförts på lite olika

Läs mer

Bli delägare i Skaraborgs framtid!

Bli delägare i Skaraborgs framtid! Bli delägare i Skaraborgs framtid! IDC West Sweden AB är ett utvecklingsbolag för människorna i Skaraborgs tillverkande industri. Vårt uppdrag är att stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs

Läs mer

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2016 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun

Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2016 Bygglov, Arvidsjaurs kommun Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun Utvärdering Kund-/brukarundersökning 2016 Bygglov, Arvidsjaurs kommun 2016-03-22 Daniel Risberg, Arvidsjaurs Kommun 1(6) Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun Bakgrund Arvidsjaurs miljö-

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Cecilia Linder Datum 2018-05-24 Diarienummer KSN-2018-1295 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se

Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se LÅGAN Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se Mål LÅGAN ska stimulera till ny- och ombyggnad av energieffektiva byggnader, synliggöra en nationell marknad för byggnader med

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Målgruppsutvärdering

Målgruppsutvärdering Målgruppsutvärdering Colour of Love 2011 Inledning Under sommaren 2011 genomfördes en andra målgruppsutvärdering av Colour of Love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of

Läs mer

Helhetsbild enkätresultat område funktionshinder

Helhetsbild enkätresultat område funktionshinder Uppföljning av insatser inom område funktionshinder Biståndshandläggarna genomför kontinuerligt en enkel enkät i samband med ordinarie uppföljning av biståndsbeslut- hur brukaren upplever utförandet av

Läs mer

Så här fyller du i ansökan

Så här fyller du i ansökan Så här fyller du i ansökan Västra Götalandsregionens Särskilda investeringsstöd till till små och medelstora företag Gå till portalen minansokan.se När du klickar på länken till Min Ansökan- då lämnar

Läs mer

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd.

Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Advokat hade inte hanterat eller medverkat till betalningar på ett sätt som advokaten kunde ställas till ansvar för. Ingen åtgärd. Bakgrund Med anledning av att det i media och på sociala medier förekommit

Läs mer

Riksidrottsförbundet. Kommunundersökning Maj 2019

Riksidrottsförbundet. Kommunundersökning Maj 2019 Riksidrottsförbundet Kommunundersökning 2019 Maj 2019 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Fakta om de deltagande kommunerna 4 Föreningsbidrag 5 Kommunernas föreningsbidrag 6 Förändring av föreningsbidraget

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten

Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Förutsättningar och förmåga till innovation i Norrbotten Analys baserat på Reglabs Innovationsindex November 2011 Kontigo AB Analysen av Norrbottens län Visa resultatet från Reglabs Innovationsindex för

Läs mer

Kundundersökning maj 2011

Kundundersökning maj 2011 Dnr SN/0/0 0-0- Kundundersökning maj 0 Socialförvaltningen har genomfört en kvalitetsundersökning avseende serviceinsatser inom kundval. Resultatet av kvalitetsundersökningen ger värdefull information

Läs mer

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018

Almi Företagspartner. Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag. Jönköpings län 87 svar. Juni 2018 Almi Företagspartner Tillväxtkartläggning av små och medelstora företag Jönköpings län 87 svar Juni 2018 Innehåll Fakta om undersökningen 3 Resultat 5 Företagets tillväxt 6 Innovationer 20 Finansiering

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen

Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 2016-03-08 Sammanställning av enkätundersökning inom överförmyndarförvaltningen 1 Inledning Under januari 2014 sände överförmyndarförvaltningen ut en enkät till samtliga ställföreträdare, det vill säga

Läs mer

Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende för den ekonomiska politiken

Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende för den ekonomiska politiken Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom Måndag den 20 februari 2012 Positiva signaler i 2012 års första Företagarpanel från SEB: Små och medelstora företag planerar att anställa - och har brett förtroende

Läs mer

Brukarundersökning 2013. Nacka kommun. Social- och äldrenämnden Utvärdering mottagningsgruppen. December 2013

Brukarundersökning 2013. Nacka kommun. Social- och äldrenämnden Utvärdering mottagningsgruppen. December 2013 Brukarundersökning 2013 Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering mottagningsgruppen December 2013 Nordiska Undersökningsgruppen 2013-12-20 Titel: Nacka kommun Social- och äldrenämnden Utvärdering

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Strukturstudien 2015 Fordonsleverantörer i Sverige

Strukturstudien 2015 Fordonsleverantörer i Sverige Strukturstudien 2015 Fordonsleverantörer i Sverige Fordonskomponentgruppen - FKG Yasemin Heper Mårtensson 2015-06-18 1 Sammanfattning FKGs strukturstudie 2015 Av leverantörerna är närmare 70 procent tillverkande

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2016-06-16 3.5.1 Diarienummer 3593/2015 NN Kävlinge kommun 244 80 Kävlinge Tillsyn enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket riktar inte någon kritik mot

Läs mer

COACHING - SAMMANFATTNING

COACHING - SAMMANFATTNING . COACHING - SAMMANFATTNING Joakim Tranquist, Mats Andersson & Kettil Nordesjö Malmö högskola, 2008 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering 1 Copyright 2007 Malmö högskola, Enheten för kompetensutveckling

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014

ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014 ANSÖKNINGSOMGÅNG FÖR ERUF- FINANSIERING TILL OCH MED 1.9.2014 Av Österbottens förbunds finansieringsram står 880 000 euro EU-stöd att sökas hos Birkalands förbund för utvecklingsprojekt som faller under

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Sammanfattning

Sammanfattning Reklamationsrätt Sammanfattning Fler än tre av fyra bedömer sig ha goda kunskaper om vad öppet köp innebär medan drygt två av tre bedömer sig ha goda kunskaper om vad bytesrätt och garanti innebär. Därutöver

Läs mer

Alumnundersökning på Medicinska fakulteten

Alumnundersökning på Medicinska fakulteten Alumnundersökning på Medicinska fakulteten Enkätundersökning riktad till studenter som tog examen 22 på Medicinska fakulteten vid Umeå universitet Dnr: FS.6.2-7-7 Medicinska fakulteten Innehåll Uppdraget...

Läs mer

i åëëíóêéäëéå= g ãíä~åçë=ä å== ^îçéäåáåöéå=ñ ê=e äää~ê= ríîéåâäáåö=

i åëëíóêéäëéå= g ãíä~åçë=ä å== ^îçéäåáåöéå=ñ ê=e äää~ê= ríîéåâäáåö= i åëëíóêéäëéå g ãíä~åçëä å ^îçéäåáåöéåñ êe äää~ê ríîéåâäáåö Främja kvinnors företagande 2007-2009 Länsstyrelsen i Jämtlands län inbjuder härmed Er att ansöka om medel inom ramen för Främja kvinnors företagande

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM4000, v5.0, 2016-09-01 2017-01-11 1 (5) Anvisningar för ansökan Dessa anvisningar är ett stöd till dig som söker ekonomiskt stöd inom forsknings- och innovationsprogrammet El från solen. Det är viktigt

Läs mer

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB

VILDMARKSVÄGEN 2017 VILDMARKSVÄGEN Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB VILDMARKSVÄGEN 2017 Utförd av: RESURS för Resor och Turism i Norden AB På uppdrag av: Destination South Lapland AB Februari 2018 SAMMANFATTNING Totalt gjordes 28 885 passager av fordon på Vildmarksvägen

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s medlemsstater och

Läs mer

Svenska småföretags syn på innovationer och FoU hinder och möjligheter

Svenska småföretags syn på innovationer och FoU hinder och möjligheter Svenska småföretags syn på innovationer och FoU hinder och möjligheter Sammanfattning och slutsatser SEB och VINNOVA har låtit genomföra en undersökning bland små- och medelstora företag i Sverige för

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

KUNDUNDERSÖKNING MAJ 2012

KUNDUNDERSÖKNING MAJ 2012 SN/202/59 202-06-25 (9) KUNDUNDERSÖKNING MAJ 202. URVAL Socialförvaltningen har genomfört den årliga kundundersökningen avseende serviceinsatser inom kundval. En enkät har skickats till samtliga personer

Läs mer

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04

Seminarium om energieffektivt byggande. Skövde 2008-09-04 Seminarium om energieffektivt byggande Skövde 2008-09-04 Dagens program Inledning Västra Götalandsregionens program för energieffektiva byggnader Passivhuscentrum Smart Energi fokusgruppen för effektiv

Läs mer

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan

Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan Arbetslivets nöjdhet med den kompetens som kommer från yrkeshögskolan 2017 Myndigheten för yrkeshögskolan Dnr: MYH 2018/737 ISBN-nr: 978-91-88619-31-0 Västerås 180312 Diagram är utarbetade av Myndigheten

Läs mer

Information. Mattecentrum i korthet

Information. Mattecentrum i korthet Elevenkät 2017 Information Det här är en sammanställning av enkätsvaren som riktade sig till alla studenter som besöker Mattecentrums räknestugor. Enkäten genomfördes mellan v.47-48 2017 och nådde ut till

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

Från idéer till framgångsrika företag. Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017

Från idéer till framgångsrika företag. Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017 Aktiviteter för att påverka lönar sig Styrelsekartläggning 2017 Bakgrund Motsvarande statistik togs fram 2013 och föreliggande undersökning är en jämförelse mellan åren. Denna sammanfattande rapport inleds

Läs mer

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT

UTVECKLA DITT FÖRETAGS KONKURRENSKRAFT Industriföretagen står inför stora utmaningar och möjligheter. Tillsammans i Techtank arbetar vi för att möta och ta tillvara dessa. Välkommen att utveckla ditt företags konkurrenskraft med oss. www.techtank.se

Läs mer

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018

NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 NANOTEKNIK VAD TYCKER SVENSKA FOLKET? PUBLICERAD MARS 2018 Nanoteknik Vad tycker svenska folket? KfS, 2018 Sammanfattning Drygt två av fem är positivt inställda till tekniken Nanoteknik är en relativt

Läs mer

Kund-/brukarundersökning 2008, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2008 Bygglov Arvidsjaurs kommun

Kund-/brukarundersökning 2008, Bygglov Arvidsjaurs kommun Totalt. Utvärdering. Kund-/brukarundersökning 2008 Bygglov Arvidsjaurs kommun 1(6) Utvärdering Kund-/brukarundersökning 200 Bygglov Arvidsjaurs kommun 2009-06-16 Sara Lindgren, Arvidsjaurs Kommun Kund-/brukarundersökning Bygglov Arvidsjaurs kommun 2(6) Arvidsjaurs miljö- och byggenhet

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Q1: Vilken typ av SME arbetar du på?

Q1: Vilken typ av SME arbetar du på? Sammanställning av supportkontorets enkät 2016 Q1: Vilken typ av SME arbetar du på? Mikroföretag, färre än 10 anställda. 43 Småföretag, 10-50 anställda. Medelstort företag, 51-250 anställda. 3 11 Antal

Läs mer

Tekes strategi Tillväxt och välfärd genom förnyelse. Tekes finansierar föregångarnas projekt inom forskning, utveckling och innovation.

Tekes strategi Tillväxt och välfärd genom förnyelse. Tekes finansierar föregångarnas projekt inom forskning, utveckling och innovation. Tekes strategi Tillväxt och välfärd genom förnyelse Tekes finansierar föregångarnas projekt inom forskning, utveckling och innovation. 1 Verksamhetsidé Tekes främjar utvecklingen av industri och tjänster

Läs mer