Örebroporten Fastigheter AB. Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Örebroporten Fastigheter AB. Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro kommun"

Transkript

1 Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel Mobil Datum (47) Örebroporten Fastigheter AB Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro kommun Granskningshandling ÅF-Infrastructure AB Risk Management Granskad Fredrik Zachrisson Christina Nilsson ÅF-Infrastructure AB, Kvarnbergsgatan 2, Box 1551 SE Göteborg Telefon Fax Säte i Stockholm. Org.nr VAT nr SE Certifierat enligt SS-EN ISO 9001 och ISO 14001

2 2 (47) Innehåll 1 Inledning Syfte och bakgrund Metod Resurser Avgränsningar Styrande lagstiftning och riktlinjer 6 2 Beskrivning av planområdet Beskrivning av planerade verksamheter Riskkällor Skyddsobjekt 11 3 Transport av farligt gods Godsstråket genom Bergslagen Transporter av farligt gods 12 4 Riskidentifiering Explosiva ämnen (klass 1) Kondenserad brandfarlig gas (klass 2.1) Kondenserad giftig gas (klass 2.3) Brandfarlig vätska (klass 3) Brandfarligt fast ämne (klass 4) Oxiderande ämne (klass 5) Giftiga och smittbärande ämnen (klass 6) Radioaktiva ämnen (klass 7) Frätande ämne (klass 8) Övriga farliga ämnen och föremål (klass 9) Mekanisk skada pga urspårning Sammanställning riskidentifiering 17 5 Riskbedömning Individrisk Samhällsrisk 18 6 Riskvärdering Riskkriterier Värdering av risk för aktuellt område 22 7 Riskreducerande åtgärder Effekten av riskreducerande åtgärder 25 8 Känslighetsanalys och osäkerhetsanalys Känslighetsanalys Osäkerhetsanalys 27 9 Slutsats Referenser Bilaga A Sannolikhetsberäkning för FG-olycka Bilaga B väderdata Bilaga C Konsekvensanalys Farligt gods... 40

3 3 (47) Sammanfattning ÅF Infrastructure AB har av Örebroporten Fastigheter AB fått i uppdrag att genomföra en riskbedömning för Gustavsviksområdet i Örebro kommun. Riskbedömningen görs med anledning av förnyad detaljplan för i huvudsak nya bostäder, kontorslokaler, utbyggnad av badanläggning/gym, hotell samt parkering. Syftet med denna riskbedömning är att uppfylla länsstyrelsen i Örebros läns krav på beaktande av riskhanteringsprocessen vid markanvändning intill transportleder för farligt gods, vilken i detta fall utgörs av godsstråket genom Bergslagen. Målet med riskbedömningen är att utgöra beslutsunderlag för bedömning av lämpligheten med planerad markanvändning. I arbetet ingår också att avgöra behov av och i så fall vilka riskreducerande åtgärder som krävs för att kunna genomföra föreslagen markanvändning. För att uppskatta risknivån har individrisken och samhällsrisken beräknats. Dessa bedömningar baseras på sannolikhetsberäkningar för att olika olyckshändelser skall inträffa på berörd del av godsstråket genom Bergslagen samt på konsekvensbedömningar gällande de olika olyckshändelserna. Då många av de värden som ansätts som indata till beräkningarna baseras på antaganden har parametrar med hög osäkerhet valts att sättas till konservativa värden, detta för att få resultat på den säkra sidan. Beräknade samhällsrisknivåer visar att risknivån ej överskrider värderingskriterium, dock ligger den mellan den övre och den undre gränsen vilket innebär att risknivån bedöms vara acceptabel om rimliga åtgärder vidtas. Med rimlig menas att kostnaden för åtgärderna inte skall inte vara orimlig i förhållande till de effekter åtgärden ger. Beräknade individrisknivåer visar att riskreducerande åtgärder krävs inom 40 meter från järnvägen. Inom detta område planeras inga byggnader i aktuell detaljplan. De stora bidragen till risknivån är framförallt ovanliga händelser som BLEVE och utsläpp av giftig gas. I kapitel 7 redovisas riskreducerande åtgärder som syftar till att sänka risknivån för aktuellt planområde. Åtgärderna är fördelade inom följande områden: Byggnadstekniska åtgärder Utformning och disposition av planområdet Fysiska barriärer

4 4 (47) 1 Inledning 1.1 Syfte och bakgrund Örebroporten Fastigheter AB har gett ÅF Infrastructure AB i uppdrag att utföra en övergripande riskbedömning avseende farligt godstransporter inom ramen för detaljplanearbete för Gustavsviksområdet, Örebro kommun. Denna riskutredning är genomförd i syfte att kartlägga risknivån vid etablering av hotell, uthyrningsstugor, kontor, bostäder, eventuell utbyggnad av badanläggning och parkeringar vid Gustavsvik, Örebro kommun. Riskerna inom området, som utgör målen för riskanalysen, är transport av farligt gods på järnvägen som passerar planområdet i väster (del av godsstråket genom Bergslagen). Endast risker för personskador på tredje man studeras. Det är av intresse att veta om det är acceptabelt att förlägga planerade verksamheter på det avstånd som redovisas i kapitel 2. I riskutredningen så har individ och- samhällsrisk beräknats. 1.2 Metod Att genomföra en riskutredning innebär i sig flera olika delmoment. Inledningsvis bestäms de mål och avgränsningar som gäller för den aktuella riskutredningen. Även principer för hur risken värderas skall fastställas [1]. Därefter tar riskinventeringen vid, som syftar till att komma fram till vilka risker som är specifika för den studerade processen. I riskanalysen bedöms konsekvensen av olika olyckor och med vilken frekvens de kan förväntas inträffa, för att erhålla en uppfattning om risknivån. I riskvärderingen jämförs resultatet från riskanalysen med principer för hur risken skall värderas, för att komma fram till om risken är acceptabel eller ej. Slutsatser dras utifrån detta resultat om behovet av riskreducerande åtgärder. Riskutredningen är en regelbundet återkommande del av den totala riskhanteringsprocessen där en kontinuerlig implementering av riskreducerande åtgärder, uppföljning av processen och utvärdering av resultatet är utmärkande. Processen åskådliggörs i figur 1 nedan.

5 5 (47) Figur 1 Riskhanteringsprocessen Oberoende av resultatet från riskutredningen står det klart att det alltid är motiverat att genomföra åtgärder som till en låg kostnad och utan andra avsevärda olägenheter minskar risken väsentligt. 1.3 Resurser Riskanalysen har utförts med deltagande av följande personer: Fredrik Zachrisson Uppdragsansvarig, Risk Management, ÅF-Infrastructure AB, Göteborg Anders Gustafsson Beräkningar, Civilingenjör Riskhantering, ÅF-Infrastructure AB, Malmö Christina Nilsson Kvalitetsgranskning, Civilingenjör Riskhantering, ÅF-Infrastructure AB, Malmö 1.4 Avgränsningar I denna riskutredning studeras bara risker för personskador till följd av identifierade risker. Med personsäkerhet avses här säkerhet för alla personer som inom det studerade området kan påverkas av olyckor med farligt gods på järnvägen som passerar Gustavsvik.

6 6 (47) 1.5 Styrande lagstiftning och riktlinjer Det finns lagstiftning som föreskriver att riskanalys ska genomföras, bl.a. Plan- och bygglag (2010:900) och Miljöbalken (1998:808). Det anges dock inte i detalj hur riskanalyser ska genomföras och vad de ska innehålla. På senare tid har rekommendationer givits ut gällande vilka typer av riskanalyser som bör utföras och vilka krav som ställs på dessa. I denna utredning har Länsstyrelsernas i Skåne, Stockholms samt Västra Götalands län gemensamma dokument Riskhantering i detaljplaneprocessen [2] beaktats. I lagstiftningen förekommer det inte några angivna skyddsavstånd från järnväg där farligt gods transporteras till bebyggelse. De skyddsavstånd som finns anges i rekommendationer och allmänna råd från kommuner, Länsstyrelser och myndigheter. Riskpolicyn innebär att riskhanteringsprocessen beaktas i framtagandet av detaljplaner inom 150 meters avstånd från en farligt godsled. Figur 2 Zonindelning för riskpolicyns riskhanteringsavstånd [2]. Zonerna representerar möjlig markanvändning i förhållande till transportled för farligt gods. Zonerna har inga fasta gränser utan riskbilden för det aktuella planområdet är avgörande för markanvändningens placering. En och samma markanvändning kan därigenom tillhöra olika zoner.

7 7 (47) 2 Beskrivning av planområdet Planområdet återfinns strax söder om Örebro centrum och omfattar Gustavsviksområdet samt området som återfinns mellan Gustavsviksvägen och Klerkgatan. För ytterligare information se figur 3 nedan. Gustavsvik har utvecklats från att varit ett utomhusbad som invigdes 1938 till dagens upplevelseanläggning med bad och camping. Gustavsviksbadet var ursprungligen ett utomhusbad som byggdes om till ett inomhusbad i mitten på 80-talet. Del av godsstråket genom Bergslagen Planområdet vid Gustavsvik Figur 3 Karta över Gustavsviksområdet [18].

8 8 (47) 2.1 Beskrivning av planerade verksamheter Planerad bebyggelse med huvudsakligen följande verksamhet, se figur 4 och 5 för beskrivning och placering. Som underlag för att skapa en förståelse för planerade verksamheter har situationsplaner framtagna av White Arkitekter AB använts [17]: Verksamheter Gustavsviksområdet Hotell Bad/gym I anslutning till befintligt bad och intill sjön planeras ett hotell. Hotellet planeras över 150 m från järnvägen. Eventuell utbyggnad av badanläggning åt väster med träningsanläggning/gym. Kontor 4 stycken kontorsbyggnader uppförda i 4 våningsplan. Dessa planeras över 150 meter från järnvägen. P-hus/ aktivitetshus Ytparkering Bakom hotellet och badanläggningen planeras ett hus för aktiviteter samt parkeringsmöjligheter längst ned i huset (över 150 m från järnvägen). cirka 300 ytparkeringar fördelade på två parkeringsplatser. Kontor P-hus/aktiviteter Ytparkering Hotell Bad/gym Figur 4 Situationsplan för Gustavsviksområdet [17].

9 9 (47) Verksamheter norr om Gustavsviksområdet Bostäder Kontor Ytparkering Inom delområdet planeras sex stycken bostadshus i det bakre ledet. Dessa är i situationsplanen (figur 5) inritade i 4-6 våningar. Bredvid bostadsområdet planeras ett kontorshus i tre våningar. Inom delområdet planeras cirka 250 ytparkeringar Ytparkering Bostäder Kontor Figur 5 Situationsplan delområde 2 [17].

10 10 (47) 2.2 Riskkällor I denna riskutredning utgör järnvägen förbi Örebro riskkällan som studeras. Järnvägen genom Örebro är en del av flera stora godsstråk. Godsstråket genom Bergslagen sträcker sig från Storvik till Mjölby. Banan är en av de mest trafikerade i landet och den är till största del enkelspårig. Dubbelspår är det dock bl.a. på sträckan Hallsberg Frövi (genom Örebro). [6]. Figur 6 Del av godsstråket genom Bergslagen [6].

11 11 (47) 2.3 Skyddsobjekt I aktuellt fall återfinns järnvägen (riskobjekt) inom 150 m från aktuellt planområde vilket ställer krav på beaktande av riskfrågor genom planprocessen. Riskobjekt är kort verksamheter som medför en ökad risk för omgivningen och skyddsobjekt är verksamheter med ett ökat skyddsvärde. I riskutredningen utgörs skyddsobjekten av de verksamheter som är tilltänkta för etablering i detaljplaneområdet. Figur 7 Flygbild Skyddsobjekt (förslag, White Arkitekter) [17].

12 12 (47) 3 Transport av farligt gods Produkter som har potentiella egenskaper att skada människor, egendom eller miljö vid felaktig hantering eller olycka, går under begreppet farligt gods. Farligt gods på väg och järnväg delas in i nio olika klasser (ADR/RID) beroende av vilka egenskaper ämnet har. 3.1 Godsstråket genom Bergslagen Trafikverket har gjort en prognos för år 2020 över antal tåg förbi Örebro. Prognosen redovisas i nedanstående tabell. Tabell 1 Tågtrafik prognos år 2020 (Uppgifter från Trafikverket) Tågtyp Antal tåg per dygn Tåglängd, medel (maxlängd) Hastighet, km/h Godståg (650) m 80 Persontåg (230) m 80 Prognosen visar på ca 80 godståg och ca 72 persontåg per dygn förbi Örebro. Det är utifrån dessa siffror svårt att säga något om antalet transporter med farligt gods på järnväg. Järnvägen som riskutredningen fokuserar på (del av godsstråket genom Bergslagen) passerar planområdet på den västra sidan. I norra delen av planområdet går ett industrispår. Det förekommer enligt uppgift från Örebro kommun transporteras ingen farligt gods på detta industrispår. 3.2 Transporter av farligt gods Att få exakta mängder av transporterat farligt gods på aktuell sträcka är svårt. I denna utredning har transporterade mängder farligt gods tagits från Räddningsverkets kartläggning av farligt - godstransporter under september månad 2006 [4]. I presenterade intervaller för mängden transporterat gods har det högsta värdet antagits, se tabell 3. Enligt SRV [4] transporterades totalt ca ton farligt gods under september månad SIKA har i sin prognos för person- och godstransporter [5] bedömt att godstransporter på järnväg (i miljard tonkilometer) kommer att öka med 18 % mellan 2001 till I denna utredning antas att transporter av farligt gods ökar i samma utsträckning som övriga godstransporter, dvs. ca 13 % mellan år 2006 och Varje farligt godsvagn antas transportera 45 ton farligt gods per vagn. Omräknat till antal farligt godsvagnar motsvarar det totalt ca godsvagnar som transporteras år 2020 på aktuell sträcka, enligt tabell 2. Antalet vagnar per tåg som kan förväntas innehålla farligt gods varierar kraftigt. I denna utredning görs antagandet att de tåg som transporterar farligt gods har i genomsnitt två vagnar som innehåller farligt gods. Det innebär att varje år transporteras 9372 st tåg med farligt gods förbi planområdet. Detta motsvarar ca 26 tåg/dygn med farligt gods. Av de 80 godstågen som varje dygn beräknas trafikera aktuell järnvägssträcka år 2020 förväntas således ca en tredjedel (32 %) transportera farligt gods.

13 13 (47) Tabell 2 Farligt gods på järnvägen som passerar Örebro enligt SRV:s kartläggning [4]. Klass (ADR) Kategori Transporterad mängd en månad 2006 (ton)* Transporterad mängd under 2006 (ton) Fördelni ng Antal FaGovagnar år 2020** 1 Explosiva ämnen 0,062 0, Brandfarlig gas Icke giftig, icke brandfarlig gas 2.3 Giftig gas Brandfarliga vätskor Brandfarliga fasta ämnen, Självreaktiva ämnen och Okänsliggjorda explosivämnen 4.2 Självantända ämnen Ämnen som utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten 5.1 Oxiderande ämnen Organiska peroxider Giftiga ämnen Smittförande ämnen Radioaktiva ämnen Frätande ämnen Övriga farliga ämnen och föremål TOTALT *Enligt kartläggning gjord under September månad 2006 **Baseras på antagandet att meddellasten är 45 ton/vagn samt att transporterad mäng ökar med 13 % mellan 2006 och 2020.

14 14 (47) 4 Riskidentifiering På järnvägen som passerar planområdet fraktas regelbundet flera olika typer av farligt gods (RID). Riskidentifiering utförs i syfte att kartlägga alla relevanta förekommande risker på dessa transportleder. Därefter konstateras behovet av vidare analys för de olika typerna av förekommande risker. 4.1 Explosiva ämnen (klass 1) Inom kategorin explosiva ämnen/varor är det primärt underklass 1.1 som utgörs av massexplosiva ämnen som har ett skadeområde på människor större än ett 10-tal meter. Exempel på sådana varor är sprängämnen, krut mm. Risken för explosion föreligger vid en brand i närhe-ten av dessa varor samt vid en kraftfull sammanstötning där varorna kastas omkull. Skadorna vid en explosion härrör dels till direkta tryckskador men även värmestrålning samt indirekta skador som följd av sammanstörtade byggnader är troliga. Skadorna vid påverkan på varor av klass 1.2 till 1.6 ger inte samma effekt utan rör sig mer om splitter eller dyl. som flyger iväg från olycksplatsen. Ämnen i klass 1.1 delas i sin tur in i ytterligare underklasser, klass 1.1A och 1.1B, där klass 1.1A utgör de mest reaktiva ämnena, själva tändämnena. Klass 1.1A får endast transporteras i mängder om 6,25 kg till 18,75 kg varpå skadeområdet begränsas. I genomförd riskinventering så förekommer ytterst små mängder RID-klass 1. Man kan således konstatera att endast små mängder av klass 1.1 transporteras på aktuell sträcka. Sannolikheten att en olycka med explosiva ämnen klass 1 som ger allvarliga konsekvenser skall inträffa på aktuell järnvägssträcka bedöms därmed som obetydlig. Men hänsyn till den låga sannolikheten bedöms därmed scenariot inte behöva utredas vidare.

15 15 (47) 4.2 Kondenserad brandfarlig gas (klass 2.1) Gasol (propan) är det vanligaste exemplet på kondenserad brandfarlig gas. En olycka som leder till utsläpp av kondenserad brandfarlig gas kan leda till någon av följande händelser: Jetbrand Gasmolnsbrand Gasmolnsexplosion BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapour Explosion) Jetbrand: En jetbrand uppstår då gas strömmar ut genom ett hål i en tank och direkt antänds. Därmed bildas en jetflamma. Flammans längd beror av storleken på hålet i tanken [7]. Gasmolnsbrand: Om gasen vid ovanstående scenario inte antänds omedelbart uppstår ett brännbart gasmoln. Om gasmolnet antänds i ett tidigt skede är luftinblandningen vanligtvis inte tillräcklig för att en explosion ska inträffa. Förloppet utvecklas då till en gasmolnsbrand med diffusionsförbränning [7]. Gasmolnsexplosion: Om gasmolnet inte antänds omedelbart kommer luft att blandas med den brandfarliga gasen. Vid antändning kan en gasmolnsexplosion ske om gasmolnet består av en tillräckligt stor mängd gas/luft av en viss koncentration. En gasmolnsexplosion kan beroende på vindstyrka och riktning inträffa en bit ifrån själva olycksplatsen. Explosionen blir i de allra flesta fallen av typen deflagration. En gasmolnsexplosion kan både medföra skador av värmestrålning och skador av tryckvågen [7]. BLEVE: BLEVE är en speciell händelse som kan inträffa om en tank med kondenserad brandfarlig gas utsätts för yttre brand. Trycket i tanken stiger och på grund av den inneslutna mängdens expansion kan tanken rämna. Innehållet övergår i gasfas på grund av den höga temperaturen och det lägre trycket utanför och antänds. Vid antändningen bildas ett eldklot med stor diameter under avgivande av intensiv värmestrålning. För att en sådan händelse skall kunna inträffa krävs att tanken hettas upp kraftigt. Tillgänglig energi för att klara detta kan finnas i form av en antänd läcka i en annan närstående tank med brandfarlig gas eller vätska. Det bedöms som motiverat att ytterligare analysera dessa olyckstyper då brandfarlig gas transporteras i stor utsträckning på aktuell järnvägssträcka.

16 16 (47) 4.3 Kondenserad giftig gas (klass 2.3) Läckage av kondenserad giftig gas kan medföra att ett moln av giftig gas driver mot planområdet och kan orsaka allvarliga skador eller dödsfall. Det bedöms därför motiverat att ytterligare analysera denna olyckstyp. De tre mest frekvent transporterade gaserna är ammoniak, klorgas och svaveldioxid. Ammoniak: Generellt är ammoniak tyngre än luft varför spridning av gasen sker längs marken. Giftig kondenserad gas kan ha ett riskområde på hundra meter upp till många kilometer beroende på mängden gas. Gasen är giftig vid inandning och kan innebära livsfara vid höga koncentrationer. Ammoniak har ett IDLH (Immediatly Dangerous of Life or Health) på 300 ppm. Svaveldioxid Även svaveldioxid är en giftig tung gas som vid ett utsläpp kan ha ett riskområde om flera hundra meter. Gasen har ett IDLH på 100 ppm. Klor Klor utgör den giftigaste gasen som här ges som exempel på gaser som kan drabba skyddsområdet. Den kan sprida sig långt likt gaserna ovan och har ett IDLH på 10 ppm. 4.4 Brandfarlig vätska (klass 3) En möjlig olycka med brandfarlig vätska är ett spill som bildar en pöl som senare antänds. Sannolikheten för en brand i diesel bedöms vara avsevärt lägre än för bensin varför olyckan antas vara brand i bensin. En större pölbrand som antänds direkt har ett konsekvensområde på ca 30 m [10]. Då p-huset är placerat ca 10 m från järnvägen och uthyrningsstugorna är placerade ca m från järnvägen kan byggnaderna påverkas av värmestrålning från en brand orsakad av läckage från en farligt godstransport. Av denna anledning studeras scenariot vidare i en fördjupad analys. 4.5 Brandfarligt fast ämne (klass 4) Eftersom dessa ämnen transporteras i fast form sker ingen spridning i samband med en olycka. För att brandfarliga fasta ämnen (ferrokisel, vit fosfor m.fl.) skall leda till brandrisk krävs att det t.ex. att de vid olyckstillfället kommer i kontakt med vatten varvid brandfarlig gas kan bildas. Risken utgörs av strålningspåverkan i samband med antändning av brandfarlig gas. Eftersom en sådan brand begränsas till olycksplatsen och strålningsnivåerna endast är farliga för människor i närheten av branden, bedöms det inte motiverat att ytterligare analysera risken i samband med olyckor med dessa typer av farligt gods. Transporterade mängder av klass 4 är dessutom små enligt tabell 3 varför sannolikheten för en sådan olycka bedöms som liten. 4.6 Oxiderande ämne (klass 5) Flertalet oxiderande ämnen (väteperoxid, natriumklorat m.fl.) kan vid kontakt med vissa organiska ämnen orsaka en häftig brand. Vid kontakt med vissa metaller kan det sönderdelas snabbt och frigöra stora mängder syre som kan underhålla en eventuell brand. Det finns även risk för kraftiga explosioner där människor kan komma till skada. För att detta ska inträffa krävs emellertid att en serie av mycket osannolika händelser skall inträffa vilket medför att sannolikheten bedöms vara mycket låg och en vidare analys är ej motiverad.

17 17 (47) 4.7 Giftiga och smittbärande ämnen (klass 6) Arsenik, bly, kadmium, sjukhusavfall etc. är exempel på dessa ämnen. För att människor skall utsättas för risk i samband med dessa ämnen krävs att man kommer i fysisk kontakt med dem eller att de förtärs. Det bedöms därför inte motiverat att ytterligare analysera denna olyckstyp. 4.8 Radioaktiva ämnen (klass 7) Mängden radioaktiva ämnen som transporteras per järnväg bedöms vara försumbar, därför är det inte motiverat att ytterligare analysera risk för dessa transporter. 4.9 Frätande ämne (klass 8) Olyckan med läckage av frätande ämnen (saltsyra, svavelsyra, NaCl m.fl.) ger endast påverkan lokalt vid olycksplatsen då skador endast uppkommer om personer får ämnet på huden. Det bedöms därför inte motiverat att ytterligare analysera denna olyckstyp Övriga farliga ämnen och föremål (klass 9) Transporter med farligt gods inom denna kategori utgörs av exempelvis magnetiska material eller airbags. Konsekvenserna bedöms inte bli sådana att personer inom planområdet påverkas, eftersom en spridning inte förväntas. Det bedöms därför inte motiverat att ytterligare analysera denna olyckstyp Mekanisk skada pga urspårning Det är inte enbart en olycka med farligt gods inblandat som kan orsaka skadehändelse. En urspårning av persontåg eller godståg kan också orsaka direkt skada på planerad bebyggelse om tåget skulle lämna spårområdet vid urspårningen och ramma en byggnad. Avståndet till närmsta byggnad är ca 10 m vilket gör att planområdet kan påverkas av en urspårning Sammanställning riskidentifiering Riskidentifieringen visar att följande olycksrisker behöver studeras vidare i en fördjupad analys: Brandfarlig gas (klass 2.1) Giftig gas (klass 2.3) Brännbara vätskor (klass 3) I bilaga A, B och C redogörs för sannolikhets- och konsekvensberäkningar för ovanstående scenarion.

18 18 (47) 5 Riskbedömning 5.1 Individrisk Med individrisk avses sannolikheten (frekvensen) att enskilda individer ska omkomma inom eller i närheten av ett system, d.v.s. sannolikheten att en person som befinner sig på en specifik plats omkommer eller skadas. Individrisken är platsspecifik, och tar ingen hänsyn till hur många personer som kan påverkas av skadehändelsen. Individrisken beräknas enligt: IR IR x, y x, y, i n IR x, y, i i 1 formel 1a, b f * p i f, i Där är frekvensen för sluthändelsen i och sannolikheten för studerad konsekvens. Den antas, enligt ovan, till 1 eller 0 beroende på om individen befinner sig inom eller utanför effektzonen för den studerade konsekvensen. Genom att summera individrisken för de olika sluthändelserna på olika platser inom ett område kan individriskkonturer plottas. 5.2 Samhällsrisk Vid användande av riskmåttet samhällsrisk beaktas även hur stora konsekvenserna kan bli med avseende på antalet personer som påverkas vid olika skadescenarier. Då beaktas befolkningssituationen inom det aktuella området, i form av befolkningsmängd och persontäthet. Till skillnad från vid beräkning av individrisk tas även hänsyn till eventuella tidsvariationer, som t.ex. att persontätheten i området kan vara hög under en begränsad tid på dygnet eller året. Samhällsrisken beräknas enligt formel 2 nedan. N i Px, y * p f, i formel 2 x, y Där står för antalet människor som utsätts för den studerade sluthändelsen i och är antalet personer i punkten och definieras enligt individrisken ovan. Samhällsrisken redovisas normalt i F/N-kurvor som visar frekvensen för de konsekvenser där ett eller fler personer beräknas omkomma. F N F i för alla sluthändelser i för vilka Ni N formel 3 i F N står för frekvensen av sluthändelser som påverkar N eller fler människor. F i är frekvensen för sluthändelse i. N i definieras enligt ovan.

19 19 (47) 6 Riskvärdering Värdering av risker tar sin grund i hur risker upplevs. Som allmänna utgångspunkter för värdering av risk är följande fyra principer vägledande: Rimlighetsprincipen: Om det med rimliga tekniska och ekonomiska medel är möjligt att reducera eller eliminera en risk ska detta göras. Proportionalitetsprincipen: En verksamhets totala risknivå bör stå i proportion till den nytta, i form av exempelvis produkter och tjänster, verksamheten medför. Fördelningsprincipen: Risker bör, i relation till den nytta verksamheten medför, vara skäligt fördelade inom samhället. Principen om undvikande av katastrofer: Om risker realiseras bör detta hellre ske i form av händelser som kan hanteras av befintliga resurser än i form av katastrofer.

20 20 (47) 6.1 Riskkriterier I Sverige finns inget nationellt beslut om vilka kriterier som ska tillämpas vid riskvärdering inom planprocessen. Det Norske Veritas (DNV) tog på uppdrag av Räddningsverket, fram förslag på riskkriterier gällande individ- och samhällsrisk, som kan användas vid riskvärdering. Dessa finns samanställda i rapporten Värdering av risk [10]. Riskkriterierna berör liv, och uttrycks vanligen som sannolikheten för att en olycka med given konsekvens ska inträffa. Risker kan kategoriskt indelas i tre grupper; tolerabla, tolerabla med restriktioner eller ej tolerabla, se Figur 8. Område med oacceptabla risker Risk tolereras ej Område där risker kan tolereras om alla rimliga åtgärder är vidtagna Risk tolereras endast om riskreduktion ej praktiskt genomförbar eller om kostnader är helt oproportionerliga Tolerabel risk om kostnader för riskreduktion överstiger nyttan Område där risker kan anses små Nödvändigt visa att risker bibehålls på denna låga nivå Figur 8 Princip för värdering av risk. Följande förslag till tolkning rekommenderas: Risker som klassificeras som oacceptabla värderas som oacceptabelt stora och tolereras ej. För dessa risker behöver mer detaljerade analyser genomföras och/eller riskreducerande åtgärder vidtas. De risker som bedöms tillhöra den andra kategorin värderas som tolerabla om alla rimliga åtgärder är vidtagna. Risker i denna kategori ska behandlas med ALARPprincipen (As Low As Reasonably Practicable). Risker som ligger i den övre delen, nära gränsen för oacceptabla risker, tolereras endast om nyttan med verksamheten anses mycket stor, och det är praktiskt omöjligt att vidta riskreducerande åtgärder. I den nedre delen av området bör kraven på riskreduktion inte ställas lika hårda, men möjliga åtgärder till riskreduktion skall beaktas. Ett kvantitativt mått på vad som är rimliga åtgärder kan erhållas genom kostnads nytto-analys. De risker som kategoriseras som små kan värderas som acceptabla. Dock ska möjligheter för ytterligare riskreduktion undersökas. Riskreducerande åtgärder, som med hänsyn till kostnad kan anses rimliga att genomföra, ska genomföras. För att bidraget till risken i det studerade området i kvantifierbar form skall vara användbart som beslutsunderlag relateras detta till acceptanskriterier. Denna rapport relaterar riskerna de ovan nämnda acceptanskriterier som föreslås av Räddningsverket. Gemensamt för dessa är att risker då ett större antal personer drabbas väger tyngre och accepteras i mindre utsträckning än risker då enstaka individer drabbas.

21 21 (47) Individrisk För individrisk föreslår DNV [10] följande kriterier: Övre gräns för område där risker, under vissa förutsättningar, kan tolereras: 10-5 dödsfall per år Övre gräns för område där risker kan kategoriseras som små: 10-7 dödsfall per år Samhällsrisk Kriterierna för samhällsrisk enligt Räddningsverket beskrivs av ett intervall i ett logaritmiskt diagram med en övre gräns över vilken risker ej accepteras och en undre gräns under vilken risker är acceptabla. Mellan dessa gränser finns ett intervall som benämns ALARP enligt ovan. Gränserna ska dock inte uppfattas som ett svar på vad samhället faktiskt accepterar utan endast ett exempel på en metod att kvantifiera kriterierna. För samhällsrisk föreslår DNV [10] följande kriterier: Övre gräns för område där risker under vissa förutsättningar kan tolereras: F=10-4 dödsfall per år för N=1 med lutning på F/N-kurva: -1 Övre gräns för område där risker kan anses vara små: F=10-6 dödsfall per år för N=1 med lutning på F/N-kurva: -1 Kriterierna har anpassats med hänsyn till att den studerade sträckan i stället för 1 km, vilket är utgångspunkten enligt rapporten från Räddningsverket. I figur 10 nedan presenteras acceptanskriterierna. Streckade linjer utgör de ordinarie acceptanskriterierna, heldragna linjer utgör acceptanskriterier som anpassats till planområdet. Figur 4 Acceptanskriterier för bidraget till samhällsrisken. Streckade linjer är ordinarie kriterier från DNV. Heldragna linjer utgör kriterier som anpassats för sträckan.

22 22 (47) 6.2 Värdering av risk för aktuellt område Värderingen av risken utgör en jämförelse med kriterier för vad som är en acceptabel risk. I detta skede är det risken för området som det planeras utan några ytterligare riskreducerande åtgärder som värderas. Individrisk Bidraget till individrisken presenteras i figur 11 nedan. Figur 5 Beräknad individrisk inom planområdet. Beräknad individrisk är allmänt låg och ligger under aversionskurvan enligt DNV, förutom inom 40 meter närmst järnvägen då individriskprofilen befinner sig inom det så kallade ALARPområdet. Vid exploatering inom detta område skall åtgärder som är ekonomiskt rimliga vidtas för att reducera risknivån. Inom detta område (de närmsta 40 m) återfinns ingen bebyggelse. Studerat riskmått, individrisk, tar ej hänsyn till hur många som befinner sig inom effektzonen utan endast frekvensen för enskilda individer att förolyckas på ett specifikt avstånd från riskkällan.

23 23 (47) Samhällsrisk I figur 12 nedan presenteras bidraget till samhällsrisken för planområdet. Observera att aversionskurvorna enligt DNV har korrigerats med hänsyn till planområdet. Figur 62 Bidraget till samhällsrisken inom aktuellt planområde Det framräknade bidraget till samhällsrisken ligger inom ALARP-området, vilket innebär att risknivån bedöms vara acceptabel om rimliga åtgärder vidtas. Se avsnitt 6.1.

24 24 (47) 7 Riskreducerande åtgärder Vid byggnation i närheten av transportleder för farligt gods bör man alltid sträva efter att sänka risknivån. Då riskkurvorna ligger inom ALARP-området skall det alltid strävas efter att minska risken med de medel som anses rimliga. I aktuellt fall bedöms sannolikheten för en olycka som relativt liten, dock riskerar flertalet personer att omkomma om en olycka inträffar. De flesta verksamheter som planeras inom detaljplaneområdet håller betryggande skyddsavstånd till järnvägen. De verksamheter som återfinns närmast järnvägen är gymanläggningen och den befintliga badanläggningen. Följande antaganden har gjorts vid utformning av nedanstående riskreducerande åtgärder: Det föreligger ingen risk för avrinning av brännbara vätskor mot planområdet Nedan presenteras förslag till åtgärder som syftar till att skapa en acceptabel riskbild i området. Separerande åtgärder En av de vanligaste riskreducerande åtgärderna är en skyddande barriär mellan farligt godsleden och aktuellt planområde. Barriär av typ bullerskärm/mur/plank mellan bebyggelse och järnväg hade minskat konsekvenserna avsevärt i händelse av olycka då åtgärden medför turbulens vid gasutsläpp. Skärmen/planket tar också upp värmestrålning som skapas vid olyckor med brännbar gas och brännbara vätskor. Om ej denna åtgärd utförs bör kraven istället läggas direkt på den fasad i gymanläggningen som vetter mot järnvägen enligt beskrivning nedan. Området mellan gym och järnväg bör då heller inte uppmuntra till stadigvarande vistelse. Disposition av planområde Området närmast riskkällan utformas så att det ej uppmuntrar till stadigvarande vistelse. I detta fall området som återfinns 0-40 meter ifrån järnvägen. Planteringar iform av träd eller buskar i detta område är att betrakta som positivt ur risksynpunkt. Brandskyddad fasad Åtgärden innebär att fasad och ytterväggar inklusive fönster utförs i brandteknisk klass. Byggnaderna förväntas därmed stå emot viss påverkan från värmestrålning etc. Detta gäller framförallt den byggnad som ligger i det främre ledet dvs. gymanläggningen. För byggnader som återfinns på längre avstånd bedöms detta ej som nödvändigt då avståndet till godsleden är att anse som betryggande. Ej öppningsbara fönster Gymmanläggningen som återfinns nära järnvägen bör ej utrustas med öppningsbara fönster. Entreér och utrymningsvägar Entré till gymanläggningen i planområdet ska i första hand mynna bort från järnvägen Detta för att utrymning skall kunna ske i motsatt riktning från järnvägen i händelse av olycka. För byggnader som ligger i det bakre ledet bör samma princip gälla för utrymningsvägarna. Krav på entre som vetter bort från järnvägen bedöms ej som nödvändigt för dessa byggnader. Ventilation Byggnaderna rekommenderas att utföras med mekanisk till- och frånluftssystem. Passiv tilluft via don i fasad rekommenderas ej. Friskluftsintag till byggnaderna skall placeras så att de ej vetter mot järnvägen. Det skall även finnas möjlighet till att manuellt stänga av ventilationssystemet via miljöbrytare som placeras centralt i respektive hus. Dessa åtgärder minskar risken för inträngning

25 25 (47) av giftig gas. Friskluftsintag bör placeras högt i byggnaderna då koncentrationen av giftig gas på denna höjd vid ett eventuellt utsläpp är lägre så att risken för inträngning av giftig gas reduceras avsevärt. 7.1 Effekten av riskreducerande åtgärder Då risknivån för aktuellt planområde inte överskrider de acceptanskriterier som gäller har inga beräkningar utförts för att visa hur risknivåerna påverkas av föreslagna riskreducerande åtgärder. Dessutom innebär alla kvantifieringar antaganden vilket bidrar till vissa osäkerheter gällande resultaten. Dock bidrar samtliga föreslagna åtgärder till att risknivåerna sänks vilket rekommenderas då risknivåerna till viss del ligger inom ALARP-området. Personer inom planområdet kommer till största delen att vistas inomhus. Detta bedöms i de flesta fall som en relativt säker miljö, personer som befinner sig utomhus är betydligt mindre skyddade. Det är därför viktigt att säkerställa att inomhusmiljön inte påverkas av en yttre händelse. Även utformningen av ventilationssystemet bedöms kunna ge relativt stora effekter gällande konsekvensen vid en olycka. Om t.ex. ett större gasutsläpp skulle inträffa och förhållandevis stark vind ligga i riktning mot husen kan tämligen stora områden påverkas, dock drabbas primärt de som kommer i kontakt med luften. Om åtgärder vidtas för att säkerställa att sådan luft i möjligaste mån inte tränger in i byggnaderna vistas personer inomhus i säkerhet. Åtgärden torde även vara enkel att genomföra.

26 26 (47) 8 Känslighetsanalys och osäkerhetsanalys 8.1 Känslighetsanalys Syftet med känslighetsanalysen är att visa hur känsligt resultatet är för variationer i indata. Variationer studeras här avseende följande parametrar: Transportarbete Sannolikhet för olyckor Persontäthet Konsekvenser vid studerade scenarion Utifrån använda modeller kan det konstateras ett linjärt samband mellan resultatet och förändringar i såväl transportarbete som sannolikhet för olyckor. Detta innebär att en procentuell förändring av dessa parametrar ger motsvarande variation av resultatet. Exempelvis medför en ökning av transportarbetet med 10 % att den beräknade risken ökar med 10 %. Det kan konstateras att förändring i persontäthet inom det studerade planområdet har en påverkan på samhällsrisken men inte på individrisken. Det går emellertid inte att tydligt ange ett enkelt samband mellan variationer i personbelastning och samhällsriskens känslighet för dessa variationer. En allmän ökning av persontätheten ger motsvarande allmänna ökning av samhällsrisken men det förefaller som relevantare att analysera att persontätheten antar ett annat mönster än det som förutsatts i analysen. Då framstår det att resultatet är känsligt i större utsträckning för en relativ ökning av personantal vid de scenarion som omfattar ett större antal personer. Även om sambandet är linjärt i förhållandet mellan indata och samhällsriskens resultat så innebär det faktum att samhällsrisken ligger närmre gränsen för acceptabel risk vid scenarion som omfattar stora personantal att marginalen häremellan krymper snabbare vid motsvarande relativa ökning av personbelastning. Resultatets känslighet för variationer avseende konsekvenser vid studerade scenarion bedöms som relativt stor men endast möjlig att värdera kvalitativt. Anledningen till detta är att scenarioberoendet är avgörande för konsekvensberäkningen. Att konsekvensen vid ett utsläpp av giftig gas är starkt beroende på vindriktning är exempelvis uppenbart.

27 27 (47) 8.2 Osäkerhetsanalys Syftet med osäkerhetsanalysen är att visa hur osäkert det underlag är som slutsatser är grundade på. Osäkerheten analyseras avseende följande parametrar: Transportarbete Sannolikhet för olyckor Personbelastning Konsekvenser vid studerade scenarion Statistikuppgifter ligger till grund för såväl transportarbetet som sannolikheten för olyckor. Därmed bedöms osäkerheten vara liten avseende beslutsunderlaget i detta avseende såväl avseende nutid som nära framtid eftersom data är relativt färsk och inte visar någon avvikande trend i förhållande till senare årtionden. Osäkerheten avser i dessa fall en osäkerhet när det gäller utvecklingen på medellång och lång sikt. Metoden för att hantera denna osäkerhet är att genomgående anta konservativa bedömningar. Exempelvis så har det högre värdet i valts för transporterade mängder farligt gods i de intervaller som finns i de statistiska underlagen från Räddningsverket 2006 [4]. Dessa värden har sedan räknats upp för att ta hänsyn till en årlig ökning av transporterade godsmängder, trots att tendensen i riket är att transporter av farligt gods minskar. Osäkerheten avseende personbelastning kan bedömas som liten utifrån nuvarande utformning och planerade aktiviteter i området. Inga större händelser såsom evenemang med stort personantal (tex. konserter) bedöms planeras inom planområdet även på längre sikt. Osäkerheten avseende konsekvenser vid studerade scenarion bedöms vara beroende på scenariobeskrivningarna. Här bedöms å ena sidan osäkerheten avseende representativa scenarion vara liten samtidigt som det otvetydigt finns en betydande osäkerhet inför så kallade extremhändelser såsom flygplanshaverier, transporter av farligt gods utanför gällande regelverk eller uppsåtliga risker. Det kan emellertid konstateras att övergripande metodik för presentation av risk inte rymmer en analys av sådana konsekvenser. Det verktyg som genomgående används för att möta effekten av osäkerheten i indata är tillämpande av bedömningar som ger resultat med säkerhetsmarginal. Därmed konstateras att det presenterade resultatet troligen visar en högre risk än vad som faktiskt gäller. Exempel på val som innebär en inbyggd säkerhetsmarginal i resultatet är: Det finns en säkerställd trend som visar minskande trafikolycksfrekvens med allvarliga konsekvenser. Detta har dock inte beaktats, i stället förutsätts den olycksfrekvens som gällde vid framtagande av använda modeller, en betydligt högre olycksfrekvens. I de statistiska intervall som anger mängder av transport av farligt gods har konsekvent den största mängden transporterat gods valts. Detta är självfallet inte överensstämmande med verkliga förutsättningar där ett rimligare antagande är medelvärdet i ett intervall. Teknikutveckling torde leda till minskad olycksfrekvens då modernare fordon kontinuerligt utrustas med teknik som ska minska risken för olyckor. Exempel på detta är instrument som motverkar risken att fordonet lämnar sitt spår etc. Sådana åtgärders inverkan på olycksfrekvensen har inte beaktats.

28 28 (47) 9 Slutsats Planområdets närhet till järnvägen genererar en risknivå för individrisk och samhällsrisk som delvis överstiger den lägre aversionskurvan enligt DNV [10]. Detta innebär att rimliga riskreducerande åtgärder skall vidtas som skydd mot farligt godsolycka på aktuella transportleder. De stora bidragen till risknivån är framförallt ovanliga händelser som BLEVE och utsläpp av giftig gas. Med hänsyn till de osäkerheter som, trots de konservativa antagandena, råder så har förslag på rimliga riskreducerande åtgärder arbetats fram. Åtgärderna är fördelade på separationsåtgärder och byggnadstekniska åtgärder. Följande åtgärder föreslås: Separerande åtgärder, en av de vanligaste riskreducerande åtgärderna är en skyddande barriär mellan farligt godsleden och aktuellt planområde. Barriär av typ bullerskärm/mur/plank mellan bebyggelse och järnväg hade minskat konsekvenserna avsevärt i händelse av olycka då åtgärden medför turbulens vid gasutsläpp. Skärmen/planket tar också upp värmestrålning som skapas vid olyckor med brännbar gas och brännbara vätskor. Om ej denna åtgärd utförs bör kraven istället läggas direkt på den fasad i gymanläggningen som vetter mot järnvägen enligt beskrivning nedan. Området mellan gym och järnväg bör då heller inte uppmuntra till stadigvarande vistelse. Området 0-40 meter från järnvägen utformas så att det ej uppmuntrar till stadigvarande vistelse. Planteringar iform av träd och buskar mellan järnväg och gymanläggning är att betrakta som positivt ur risksynpunkt. Brandskyddad fasad, åtgärden innebär att fasad och ytterväggar inklusive fönster utförs i brandteknisk klass. Byggnaderna förväntas därmed stå emot viss påverkan från värmestrålning etc. Detta gäller framförallt den byggnad som ligger i det främre ledet dvs. gymanläggningen. För byggnader som återfinns på längre avstånd bedöms detta ej som nödvändigt då avståndet till godsleden är att anse som betryggande med hänsyn till riskavstånd för eventuell värmestrålning. Gymanläggningen utförs med fönster som ej är öppningsbara. Ventilationssystem i samtliga byggnader i planområdet skall utföras med mekanisk till- och frånluft. Friskluftsintag skall placeras så att de ej vetter mot järnvägen. Det skall vara möjligt att manuellt stänga av ventilationssystemet via en miljöbrytare. Friskluftsintag skall placeras högt då koncentrationerna av giftig gas är lägre på denna höjd. Entréer till byggnader närmast järnvägen i planområdet ska i första hand mynna bort från Järnvägen. Detta för att utrymning skall kunna ske i motsatt riktning från järnvägen i händelse av olycka. För byggnader som ligger i det bakre ledet bör samma princip gälla för utrymningsvägarna. Krav på entré som vetter bort från järnvägen bedöms ej som nödvändigt för dessa byggnader. Effekten av åtgärderna på risknivån har inte värderats kvantitativt men de bedöms ha en avsevärd riskreducerande effekt på de tre större riskkällorna: gasspridning, jetflamma och BLEVE.

29 Utifrån antagandet att föreslagna säkerhetshöjande åtgärder utförs bedöms risknivån för aktuellt planområde ligga inom acceptabla gränser. 29 (47)

30 30 (47) Referenser [1] Kolluru, R. et al, Risk Assessment and Management Handbook for Environmental, Health and Safety Proffessionals, New York 1996 [2] Länsstyrelserna Skåne län, Stockholms län, Västra Götalands län, Riskhantering i detaljplaneprocessen, september 2006 [3] Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen, Länsstyrelsen i Skåne län, rapport 2007:06. [4] SRV, Kartläggning av farligt gods transporter, september 2006 [5] SIKA, (2000). Prognoser för person och godstransporter SIKA Rapport 2005:10. [6] Trafikverket, [7] Vådautsläpp av brandfarliga och giftiga gaser och vätskor, metoder för bedömning av risker, andra reviderade och utökade upplagan; Stellan Fischer et al., Försvarets Forskningsanstalt (FOA) 1998 [8] Lönnemark, A. et al, Fire suppression and structure protection for cargo train tunnels: Macadam and HotFoam, 3rd International Symposium on Safety and Security in Tunnels, , Stockholm, 2008 [9] Modell för skattning av sannolikheten för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen, Sven Fredén, Banverket Borlänge, 2001 [10] Värdering av Risk, Räddningsverket, Karlstad 1997, Beställningsnummer P21-182/97 [11] Purdy, G., Risk analysis of the transportation of dangerous goods by road and rail, Elsivier Science Publishers B.V., Amsterdam, 1993 [12] Farligt gods riskbedömning vid transport. Handbok för riskbedömning av transporter med farligt gods på väg eller järnväg, Räddningsverket [13] Vindstatistik för Sverige Hans Alexandersson. Nr SMHI metrologi, [14] Yellow book (1997) van den Bosch, C.J.H & Weterings, R.A.P.M (1997) Methods for the calculations of physical effects, "Yellow Book" CPR 14E part 1 and 2, 3rd edition, Committee for the Prevention of Disasters, the Netherland [15] Faktainsamling CBRN, hämtad [16] Detaljplan för Gustavsviksområdet (Tappstället 1, Nikolai 3:219, 3:121 mfl.) i Nikolai församling, Ulf Nyqvist, Örebro kommun. [17] Situationsplaner, Gustavsvik, White Arkitekter, [18] kartor Gustavsvik, [19] Konsekvenser vid tankbilsolycka med bensin i Stockholms innerstad, Stockholms- brandförsvar, 1998

31 31 (47) Bilaga A Sannolikhetsberäkning för FG-olycka Denna bilaga innehåller sannolikhetsberäkningar för de händelser som tidigare definierats och identifierats för godstrafik på järnvägen genom Örebro, en del av godsstråket genom Bergslagen och som kan leda till utsläpp av farligt gods som påverkar omgivningen. A1 Urspårning av vagn med farligt gods för respektive klass Frekvensen för en urspårning av ett tåg på aktuell sträcka beräknas genom Banverkets Modell för skattning av sannolikheten för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen [9]. Modellen bygger på verksamhetens art (W), vilken bestäms utifrån indata gällande undersökt sträcka, samt felintensiteter (ξ ) för de olika verksamheterna. Följande värden har ansatts som indata: Tabell A1 Indata till frekvensberäkningen av en olycka Parameter Indata studerad längd spårklass antal godståg/år antal FG-vagnar/år 0,5 km klass B st st andel FG-vagnar med 2 axlar 0,03 % andel FG-vagnar med 4 axlar 0,97 % vagnaxelkm FG-vagnar tågkilometer 36923,615 km 9372 km Förväntade antalet urspårningar beskrivs som: F(olycka)= W x ξ Tabell A2 Intensitetsfaktorer och frekvens/år för respektive olyckstyp Olyckstyp Beroendefaktor (W) Intensitetsfaktor (ξ ) Frekvens/år rälsbrott vagnaxelkm 1,00E-10 3,69E-06 solkurva spårkm 2,00E-04 1,00E-04 spårlägesfel vagnaxelkm 4,00E-10 1,48E-05 vagnfel vagnaxelkm 3,10E-09 1,14E-04 växel sliten, antal tågpassager med 5,00E-09 4,69E-05 trasig FaGo genom växel lastförskjutning vagnaxelkm 4,00E-10 1,48E-05 annan orsak tågkm 5,70E-08 8,32E-04* okänd orsak tågkm 1,40E-07 2,04E-03* 1,22E-03 * Tågkm har multiplicerats med omvandlingsfaktor (9372/29200) då detta är andelen godståg med farligt gods som transporteras på aktuell sträcka. Frekvensen för en urspårningsolycka med en vagn innehållande farligt gods är 1,22E-03.

32 32 (47) För att vidare beräkna frekvensen av en urspårning av ett godståg som transporterar farligt gods av ett visst ämne används fördelningen av transporterade mängder enligt SRV:s kartläggning [4], se tabell 3. Slutfrekvenserna för en olycka med ett givet ämne presenteras i Figur A1. Olycka Ämne Slutfrekvens per år Explosiva varor 0,000 Brandfarliga gaser 0,334 Giftiga gaser 0,058 0,00E+00 4,07E-04 7,05E-05 Brandfarliga vätskor 1,70E-04 0,140 Urspårning av farligt godsvagn Brandfarliga fasta ämnen 2,74E-05 1,22E-03 0,023 Oxiderande ämnen 0,187 Giftiga ämnen 0,030 Frätande ämnen 0,164 Övriga farliga ämnen 0,063 2,28E-04 3,60E-05 2,00E-04 7,64E-05 Figur A1 Händelseträdet visar frekvensen för en olycka med en vagn innehållande ett visst ämne. De olycksscenarion som studeras vidare för järnvägen enligt avsnitt 4.12 är följande: Brandfarliga gaser frekvens 4,07E-04 Giftig gas frekvens 7,05E-05 Brandfarliga vätskor frekvens 1,70E-04

33 33 (47) A2 - Olycka med brandfarlig gas (propan/gasol) järnväg Läckage av propan Det faktum att en vagn lastad med farligt gods spårar ut leder i oftast ej till en farligt gods olycka. I de flesta fall håller tanken. Tryckkondenserade gaser transporteras i tjockväggiga tryckkärl vilka inte skadas i samma utsträckning som tunnväggiga kärl. Förutom tankens konstruktion är även miljön runt kring spåret viktig. Längs spårets aktuella del förekommer få utstickande objekt men det finns stolpar för kontaktledningen som kan skada en behållare. Sannolikheten för läckage av propan i samband med olycka ansätts till 0,01 i enlighet med [11]. S Läckage propan = 0,01 Storlek på läcka Vid en olycka med efterföljande läckage är det signifikant att fastställa storleken på läckaget. I aktuellt fall antas ett litet läckage (via punktering eller ventil) samt ett större läckage (punktering av tank eller rörbrott) enligt följande. De enskilda händelserna nedan reduceras med följande faktorer beroende på läckagestorlek. S Litet läckage = 0,7 S Stort läckage = 0,3 Jetbrand En jetbrand uppstår då gas strömmar ut genom ett hål i en tank och direkt antänds. Därmed bildas en jetflamma. Sannolikheten för direkt antändning beror på utsläppets storlek och kan ansättas till följande [11]: S direkt antändning litet läckage = 0,1 S direkt antändning stort läckage = 0,2 Flammans längd beror av storleken på hålet i tanken samt trycket i denna. Det krävs dessutom att flammans riktning är mot det aktuella området och med hänsyn både på den vertikala och den horisontella riktningen. Vid en olycka bedöms sannolikheten vara störst för en skada på vagnens nedre delar och således sker läckaget i riktning nedåt eller åt sidan. Detta påverkar även jetflammans riktning. För att anta en rimlig sannolikhet att jetflamman är riktad mot bebyggelsen antas den påverkande zonen vara inom en vinkel på 20 i vertikalplanet (20/360) samt i horisontalplanet (135/360), se Figur A2. Till detta vägs sannolikheten att skadan sker på behållarens ovansida genom en ytterligare reduktion på 0,5 vilket anses mycket konservativt. Sannolikheten för att jetbrand blir riktad in mot området ansätts till: S jetbrand mot bebyggelse = 20/360 * 135/360 * 0,5 = 0,0104

Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro kommun

Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro kommun Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel +46 10 505 47 41 Mobil +46 76 772 43 53 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2013-05-17 1 (47) Örebroporten Fastigheter AB Riskbedömning Gustavsviksområdet, Örebro

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

Risk PM, Detaljplan för Mölndals innerstad, Söder om Brogatan

Risk PM, Detaljplan för Mölndals innerstad, Söder om Brogatan Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel +46 10 505 47 41 Mobil +46 76 772 43 53 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2014-04-28 1 (20) Risk PM, Detaljplan för Mölndals innerstad, Söder om Brogatan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Jernhusen AB och Klövern AB Riskutredning för detaljplan, Olaus Petri 3:234, 3:239, 3:119 m.fl. Örebro kommun

Jernhusen AB och Klövern AB Riskutredning för detaljplan, Olaus Petri 3:234, 3:239, 3:119 m.fl. Örebro kommun Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel 010-505 47 41 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2013-03-05 1 (50) Jernhusen AB och Klövern AB Riskutredning för detaljplan, Olaus Petri 3:234, 3:239, 3:119 m.fl.

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

Kvalitativ riskutredning, Detaljplan för Mölndals Innerstad, Norr om Brogatan

Kvalitativ riskutredning, Detaljplan för Mölndals Innerstad, Norr om Brogatan Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel +46 10 505 47 41 Mobil +46 76 772 43 53 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2014-04-28 1 (22) Kvalitativ riskutredning, Detaljplan för Mölndals Innerstad, Norr

Läs mer

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum

BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum Dokumenttyp BILAGA A FREKVENSBERÄKNINGAR Gästhamnen Kristinehamn Datum 2015-02-20 Status Granskningshandling Handläggare Rosie Kvål Tel: 08-588 188 84 E-post: rosie.kval@brandskyddslaget.se Internkontroll

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling

Kvantitativ riskbedömning för detaljplan. Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg Slutgiltig handling Kvantitativ riskbedömning för detaljplan Transport av farligt gods och bensinstation Brottkär Närcentrum, Göteborg 2012-08-13 1 (13) Dokumentinformation Process: Skede Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING

PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Projekt Projektnummer Lokstallet 6, Stockholm 106015 Handläggare Datum Erik Hall Midholm 2013-07-11 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2013-07-11 PM RISK KOMPLETTERANDE UTREDNING URSPÅRNING Bakgrund och syfte

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr

Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Karlstad Kommun Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Slutrapport Malmö 2018-06-14 Riskutredning detaljplan Södra Kroppkärr Datum 2018-06-14 Uppdragsnummer 1320035129 Utgåva/Status Slutrapport Olle

Läs mer

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21

PM Farligt gods. Skövde Slakteri. Tillbyggnad vid farligt godsled. Aspelundsvägen Skövde kommun 2015-01-21 Skövde Slakteri Tillbyggnad vid farligt godsled Aspelundsvägen Skövde kommun PM Farligt gods 2015-01-21 FAST Engineering AB Civilingenjör 2 Dokumentinformation Uppdragsnummer (internt): 2015-044 Dokumenttitel:

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer

Risk-PM, Detaljplan för Mölndals centrum, kontor öster om Nygatan (del av fastigheten Åby 1:84 m.fl.)

Risk-PM, Detaljplan för Mölndals centrum, kontor öster om Nygatan (del av fastigheten Åby 1:84 m.fl.) Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel +46 10 505 47 41 Mobil +46 76 772 43 53 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2013-12-16 1 (23) Risk-PM, Detaljplan för Mölndals centrum, kontor öster om Nygatan

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26

Bilaga riskanalys. Läggs in här. Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Detaljplan för Focken 5 inom Haga, Umeå kommun 20013-10-11 Bilaga riskanalys Läggs in här Riskanalys avseende farligt gods för planområde Focken, Umeå Rapport 2013-09-26 Uppdragsnummer: 249616 Uppdragsansvarig:

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL

PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Uppdragsnr: 1024 6975 1 (7) PM DETALJPLAN KUMLA 9:401 M.FL Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att bedöma vad som är erforderliga riskreducerande åtgärder i samband

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2

Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 avseende transporter av farligt gods på Ostkustbanan Stockholm 2018-01-08 Riskutredning för DP Alsike Nord Etapp 2 avseende transporter av farligt gods på Ostkustbanan

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö

Riskanalys. MAF Arkitektkontor AB. DP Norska vägen. Slutrapport. Malmö Riskanalys MAF Arkitektkontor AB DP Norska vägen Slutrapport Malmö 2018-03-13 DP Norska vägen Riskanalys Datum 2018-03-13 Uppdragsnummer 1320030728 Version Slutrapport Sandra Viklund Joakim Martikainen

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

Riskutredning för planområde

Riskutredning för planområde Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118 27 Stockholm Org nr 556630-7657 0 av 13 Kungsängens Kyrkby 2:164, Upplands-Bro Briab Brand & Riskingenjörerna AB Magnus Ladulåsgatan 65 118

Läs mer

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04

Riskbedömning för Norrköpings resecentrum. Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Riskbedömning för Norrköpings resecentrum Järnvägstrafik och transport av farligt gods på väg 2015-02-04 Uppdragsgivare Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 601 81 Norrköping WSP kontaktperson Henrik

Läs mer

Riskberäknings-PM, Kvantifiering av risknivån i Mölndals innerstad

Riskberäknings-PM, Kvantifiering av risknivån i Mölndals innerstad Uppdragsledare Fredrik Zachrisson Tel +46 10 505 47 41 Mobil +46 76 772 43 53 Fredrik.zachrisson@afconsult.com Datum 2014-04-28 1 (52) Riskberäknings-PM, Kvantifiering av risknivån i Mölndals innerstad

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård Sjöparken, Alvesta 2011-09-20 Slutgiltig handling Upprättad av: Maria Cucas Kontrollerad av: Fredrik Larsson Godkänd

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Detaljerad riskbedömning för detaljplan Lokstallet 1 m.fl. Sölvesborg 2013-03-20 Uppdragsgivare Eskil Arnoldsson Solixx Utvecklings AB Ringaregatan 2 294 34 Sölvesborg WSP Kontaktperson Martin Sandberg

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Avseende transporter av farligt gods och urspårning på Ostkustbanan Gävle Söder 66:6, 66:7 och 66:8 Granskningshandling 2011-07-07 Upprättad av: Henrik Mistander

Läs mer

Riskutredning Kållered Köpstad, Mölndal

Riskutredning Kållered Köpstad, Mölndal Mölndals stad, Stadsbyggnadskontoret Riskutredning Kållered Köpstad, Mölndal Malmö 2015-03-24 ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Uppdragsnummer 703487 ÅF-Infrastructure AB, Hallenborgs gata 4, Box 585

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskutredning Bergsrådet, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer

Riskutredning Bergsrådet, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer Uppdragsledare Joel Rödström Tel 072 221 65 74 E-post joel.rodstrom@afconsult.com Datum 2017-12-01 Projekt-ID 743129 Beställare Lessebo kommun Filip Månsson Lessebo kommun Uppdragsledare: Joel Rödström

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

Riskutredning Stationsgatan, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer

Riskutredning Stationsgatan, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer Uppdragsledare Joel Rödström Tel 072 221 65 74 E-post joel.rodstrom@afconsult.com Datum 2017-12-01 Projekt-ID 743129 Beställare Lessebo kommun Filip Månsson Lessebo kommun Uppdragsledare: Joel Rödström

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64

RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING FARLIGT GODS BJÖRKFORS 1:64 RISKUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: 285746 2018-08-21 UPPDRAG 285746, Riskutredning detaljplan Björkfors, Hemavan Titel på rapport: Riskutredning Farligt Gods Björkfors

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN, STEG 2 Farligt gods på järnväg och Alvesta rangerbangård Sjöparken, Alvesta 2012-03-20 Slutgiltig handling Upprättad av: Maria Cucas/Katarina Malmkvist Kontrollerad

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

Riskutredning Vega och Tor, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer

Riskutredning Vega och Tor, Lessebo kommun. Version Status. 1.1 Slutversion efter beställarens kommentarer Uppdragsledare Joel Rödström Tel 072 221 65 74 E-post joel.rodstrom@afconsult.com Datum 2017-12-01 Projekt-ID 743129 Beställare Lessebo kommun Filip Månsson Lessebo kommun Uppdragsledare: Joel Rödström

Läs mer

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög.

för skolverksamhet. Mellan Glömstavägen och planområdet finns en höjdrygg som är cirka 25 meter hög. KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING DATUM REFERENS 24 augusti 20155 SBU 2015-001492 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Susanna Udd 08 535 364 28 susanna.udd@huddinge.se RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING Rosenhill 1:12 m fl.,

Läs mer

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för översiktsplan Svartå Strand, Mjölby. 2012-06-21 Leverans. Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson

RAPPORT. Fördjupad riskbedömning för översiktsplan Svartå Strand, Mjölby. 2012-06-21 Leverans. Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson RAPPORT 2012-06-21 Leverans Upprättad av: Wilhelm Sunesson, Jan-Ove Ragnarsson RAPPORT Kund Mjölby Kommun Tekniska kontoret 595 80 Mjölby Konsult WSP Box 71 581 02 Linköping Besök: S:t Larsgatan 3 Tel:

Läs mer

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN

KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN Riskutredning avseende transport av farligt gods KV. GASVERKET 1, KRISTIANSTAD KOMMUN PROJEKTNUMMER: 262684 2015-06-26 Uppdrag: 262684, Riskhänsyn detaljplan Gasverket 1, Kristianstad Titel på rapport:

Läs mer

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA

PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA s.1 PM RISK - DETALJPLAN HORNAFJORD 3, KISTA 1. Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Memory Hotel AB i samband med planarbete för Hornafjord 3 i Kista. Planområdet består av fastigheten Hornafjord

Läs mer

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251

Lantmannen 7, Falköpings kommun. PM - Olycksrisker. Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Lantmannen 7, Falköpings kommun PM - Olycksrisker Structor Riskbyrån AB, Solnavägen 4, 113 65 Stockholm, Org.nr. 556872-1251 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum 2014-12-19

Läs mer

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40

KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN VIARED 8:40 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKANALYS FÖR DETALJPLAN

Läs mer

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken

Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Boliden Mineral AB Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Slutrapport 2018-06-26 Detaljplan för Lina 3:1, Tallbacken Riskanalys Datum 2018-06-26 Uppdragsnummer 1320032585 Version Slutrapport Emelie

Läs mer

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING

RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING 2015-04-23 RISKHÄNSYN VID FYSISK PLANERING DEL AV LASYREN 1, SÖDERTÄLJE VERSION 2 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala:

Läs mer

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning,

Utlåtande uppdatering av farligt godsutredning, Handläggare Sohrab Nassiri Tel 010 505 32 42 Mobil 0722 42 88 97 E-post Sohrab.nassiri@afconsult.com Mottagare Lerums kommun Emelie Johansson Box 225 443 25 Lerum Datum 2016-03-03 Projekt-ID 719727 Granskad

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE

RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE 2016-01-07 RISKUTREDNING FÖR PLANOMRÅDE NORRBACKA 1:32-1:36, SIGTUNA VERSION 3 Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Magnus Ladulåsgatan 65. 118 27 Stockholm. Telefon: 08-410 102 50 Uppsala: Dragarbrunnsgatan

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan.

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. Uppdragsledare och ansvarig handläggare Anders Egilsson 010-505 73 82 anders.egilsson@afconsult.com Internkontroll Anders Norén 010-505

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Förbigångsspår Stenkullen

Förbigångsspår Stenkullen JÄRNVÄGSPLAN Västra stambanan, Göteborg - Skövde Punktinsatser för effektivare tågtrafik Förbigångsspår Stenkullen Lerums kommun, Västra Götalands län Risk och säkerhet 2012-07-13 Objekt:TRV 2012/1996,

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

Skövde Slakteri SKÖVDE KOMMUN

Skövde Slakteri SKÖVDE KOMMUN Skövde Slakteri SKÖVDE KOMMUN RISKUTREDNING FARLIGT GODS Malmö 20120525 ÅFInfrastructure AB / Avd. Brand och Risk Borlänge Borås Göteborg Helsingborg Karlstad Malmö Stockholm Hallenborgs gata 1A, Box 585,

Läs mer

Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum

Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum Datum 2014-02-24 PM Omberäkning Riskanalys Ytterby centrum Magasinet 1-2 Äldreboende Kungälvs kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87

Läs mer

Riskutredning Stamgärde 2:88 i Undersåker, Åre kommun. Version Status Datum. 1.0 Interngranskad och justerad Slutversion

Riskutredning Stamgärde 2:88 i Undersåker, Åre kommun. Version Status Datum. 1.0 Interngranskad och justerad Slutversion Handläggare Amanda Hult Tel 010 505 53 87 E-post amanda.hult@afconsult.com Datum 2018-04-10 Projekt-ID 747871 Beställare Åre kommun Gudrun Larsson Riskutredning Stamgärde 2:88 i Undersåker, Åre kommun

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen Pia Ekström (7) Dnr SMN-1150/2012. Stadsbyggnads- och miljönämnden 2012-09-18 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Remiss - Länsstyrelsen i Stockholms läns rekommendation om riskhänsyn vid planläggning av bebyggelse - människors säkerhet intill vägar och järnvägar med

Läs mer

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg

Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg www.sakerhetspartner.se Riskanalys Riskanalys för ny bebyggelse av förskola intill järnväg Östertälje 1:15 Södertälje kommun Dokumentstatus: Riskanalys Version nummer: Datum aktuell version: Datum föregående

Läs mer

Riskutredning för Hamre 2:45 m.fl., Åre kommun. Version Status Datum. 1.0 Interngranskad och justerad

Riskutredning för Hamre 2:45 m.fl., Åre kommun. Version Status Datum. 1.0 Interngranskad och justerad Uppdragsansvarig Amanda Hult Tel 070-213 92 93 E-post amanda.hult@afconsult.com Datum 2018-08-31 Projekt-ID 755333 Beställare Åre kommun Peter Nilsson Riskutredning för Hamre 2:45 m.fl., Åre kommun Uppdragsansvarig:

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

Riskutredning Albyberg etapp 2

Riskutredning Albyberg etapp 2 Riskutredning Albyberg etapp 2 PM Handläggare Niclas Grahn Tel +46 10 505 04 23 Datum 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 553 48 29 Albyberg etapp 2 E-post niclas.grahn@afconsult.com Riskutredning

Läs mer

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård. Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge

DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård. Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge DETALJERAD RISKBEDÖMNING FÖR DEL AV DETALJPLAN Farligt gods på järnväg och Borlänge rangerbangård Kontorsbebyggelse i Stationsområdet, Borlänge Slutgiltig handling - 2010-01-18, rev. 2010-11-10 Dokumentinformation

Läs mer

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA

PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA PM - UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER, LANDVETTERS-BACKA ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM- UTREDNING AVSEENDE SKYDDSÅTGÄRDER,

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

RISKUTREDNING. Riskutredning kv Maden och kv Sömnaden. Handläggare Joel Rödström Kvalitetssäkring Oscar Lindén. Version Status Datum

RISKUTREDNING. Riskutredning kv Maden och kv Sömnaden. Handläggare Joel Rödström Kvalitetssäkring Oscar Lindén. Version Status Datum Uppdragsledare Anders Starborg Tel 010-505 73 82 E-post Anders.starborg@afconsult.com Datum 2017-05-23 Projekt-ID 738052 Beställare Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun Riskutredning kv Maden och kv

Läs mer

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson

RAPPORT. Detaljerad riskbedömning för detaljplaner Ranten 1:8 och Tåstorp 7:7, Falköping 2013-02-28. Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson RAPPORT er 2013-02-28 Upprättad av: Granskad av: Godkänd av: Emelie Karlsson & Wilhelm Sunesson Katarina Herrström Henrik Selin RAPPORT Kund Falköpings kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping

Läs mer

även rekommenderade skyddsavstånd till bland annat järnväg, dessa redovisas i tabell 1.

även rekommenderade skyddsavstånd till bland annat järnväg, dessa redovisas i tabell 1. Projekt Projektnummer Kv Pyramiden m fl 105727 Handläggare Datum Rosie Kvål 2012-10-01 rev 2012-11-30 Internkontroll Datum Lisa Åkesson 2012-09-28 PM RISK DP KV PYRAMIDEN M FL (SBN/2009:715) INOM ARENASTADEN

Läs mer

RISKBEDÖMNING UTIFRÅN TRANSPORTER MED FARLIGT GODS

RISKBEDÖMNING UTIFRÅN TRANSPORTER MED FARLIGT GODS VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning HUSVÄRDEN AB MÖLNDAL MED FARLIGT GODS Antal sidor: 26 Göteborg : Bengt Dahlgren Brand & Risk AB Karin af Geijerstam Thomas Natanaelsson

Läs mer

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO PROJEKTNR. A103808

Läs mer

RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping

RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping RAPPORT Riskbedömning avseende transport av farligt gods förbi fastigheten Åby 7:1 med närområde i Norrköping Göteborg 2010-04-28 COWI AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG

Läs mer

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods

Riskhantering i detaljplaneprocessen. Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Riskhantering i detaljplaneprocessen Riskpolicy för markanvändning intill transportleder för farligt gods Inledning Riskhantering i samhällsplaneringen har fått en framträdande roll då behovet av att

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

RISKUTREDNING. Riskutredning Bräcke 1:95 Åre. Uppdragsledare: Joel Rödström Handläggare: Carolina Osvalder Intern kvalitetssäkring: Joel Rödström

RISKUTREDNING. Riskutredning Bräcke 1:95 Åre. Uppdragsledare: Joel Rödström Handläggare: Carolina Osvalder Intern kvalitetssäkring: Joel Rödström RISKUTREDNING Uppdragsledare Joel Rödström Tel 072-221 65 74 E-post joel.rodstrom@afconsult.com Datum 2018-06-01 Projekt-ID 740797 Beställare Åresågen AB Riskutredning Bräcke 1:95 Åre Uppdragsledare: Joel

Läs mer

PM DETALJPLAN KUMLA KV. VEVSTAKEN 2

PM DETALJPLAN KUMLA KV. VEVSTAKEN 2 Uppdragsnr: 1024 6975 1 (8) PM DETALJPLAN KUMLA KV. VEVSTAKEN 2 Kvalitativ riskbedömning WSP Brand & Risk har fått i uppdrag av Kumla kommun att upprätta en kvalitativ riskbedömning för en ny detaljplan

Läs mer

Riskutredning farligt gods på väg 263, Norra Sigtuna stad

Riskutredning farligt gods på väg 263, Norra Sigtuna stad Riskutredning farligt gods på väg 263, Norra Sigtuna stad Sigtuna kommun Stockholm 2014-11-12 ÅF-Infrastructure AB Brand och Risk Datum: Dokumentstatus/Version: 2014-11-04 Förhandskopia 2014-11-11 Utgåva

Läs mer

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN

RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN RAPPORT RISKUTREDNING VERKSAMHETER INOM KV. GARVAREN, SIMRISHAMN 2015-11-19 Uppdrag 259586, Riskbedömning olycksrisk, kv Garvaren, Simrishamn Titel på rapport: Riskutredning verksamheter inom kv. Garvaren,

Läs mer

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum

Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Uppdragsnr: 10153637 1 (6) Fördjupad riskbedömning för bensinstation/farligt gods Brottkärr Närcentrum Bakgrund WSP Brand & Risk har tidigare gjort en kvalitativ riskbedömning (1) i samband med förstudie

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Henrik Georgsson UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Henrik Georgsson UPPRÄTTAD AV UPPDRAG Lövstavägen Riskanalys III UPPDRAGSLEDARE Henrik Georgsson DATUM 2012-10-24, rev 2014-07-07 UPPDRAGSNUMMER 2125487000, 4028483000 UPPRÄTTAD AV Joel Andersson, Markus Glenting Inledning Sweco Brand-

Läs mer

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta Slutgiltig handling

Detaljerad riskbedömning för detaljplan. Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta Slutgiltig handling Detaljerad riskbedömning för detaljplan Transporter av farligt gods på Dalabanan Strömsborg, fastighet Avesta 2:46, Avesta 2012-06-05 Dokumentinformation Process: Skede/Lagrum: Uppdragsgivare: Fysisk planering

Läs mer

Riskanalys Kolartorp etapp 3, Haninge - avseende transporter med farligt gods på Nynäsbanan

Riskanalys Kolartorp etapp 3, Haninge - avseende transporter med farligt gods på Nynäsbanan Riskanalys Kolartorp etapp 3, Haninge - avseende transporter med farligt gods på Nynäsbanan Upprättad inför samråd 2010-04-26 Stockholm Karlstad Falun Gävle Lidköping Örebro Brandskyddslaget AB Box 9196

Läs mer