Slutrapport Familjeband

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Familjeband"

Transkript

1 (1)14 Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Projektdokument, slutrapport Familjeband 296 Syfte: Att erbjuda ett pedagogiskt program till anhöringa till patienter med känslomässiga problem Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Eva Blixt, projektledare Slutrapport Familjeband

2 1 (2)14 Sammanfattning Bakgrund Vid Psykiatriska Ungdomsteamet i NU-sjukvården bedrivs sedan våren 2004 DBT för ungdomar, år, med emotionellt instabil personlighet och självskadande beteende. Utöver individuella samtal och färdighetsträning i grupp kompletteras behandlingen med särskilda anhörig-/närstående-grupper tre gånger per termin. I mötet med anhöriga i grupp har det framkommit stora behov av både struktur och metod för anhörigstöd. Anhöriga har också själva efterfrågat utökat stöd i grupp. I USA har Alan Fruzzetti och Perry Hoffman utarbetat en pedagogisk metod som visat goda resultat hos anhöriga när det gäller att ge en högre grad av egen stabilitet, förbättrat mående, minska belastning och öka grad av bemästrande i en svår livssituation. Metoden bygger på samma grundprinciper som Linehans (1993) dialektiska beteendeterapi (DBT). Syfte Projektets syfte är att starta och genomföra ett pedagogiskt program enligt modellen Familjeband. Programmet är riktat till anhöriga till patienter med känslomässig instabilitet, impulsivitet, självskadande- och självmordsnära beteende och som är bosatta i NU-sjukvårdens upptagningsområde. Familjeband syftar till att stärka de anhöriga och deras relationer till sina närstående. Genomförande På grund av att beskedet om beviljade medel försenades startade projektet ett halvår senare än planerat. Detta medförde att en grupp, i stället för som planerat två grupper, från NU-sjukvården, kunde ingå i den utvärdering som gjorts av Lunds Universitet. Två behandlare från Psykiatriska Ungdomsteamet i Vänersborg har genomgått utbildning i Family Connections (Familjeband) i USA under sommaren Dessa två behandlare startade och genomförde Familjeband med en grupp under hösten Skattningar från denna grupp är en del i underlaget till den utvärdering som gjorts via Lunds Universitet. Ytterligare en omgång av Familjeband genomfördes under våren 2007 och en omgång pågår hösten 2007.

3 1 (3)14 Utvärdering Utvärdering av resultat sker genom den studie som genomförts av Lunds Universitet. information från anhöriga vid uppföljningsmöte för de två första grupperna. egna erfarenheter ekonomisk redovisning Resultat Under projekttiden har en omgång av Familjeband genomförts varje termin. Utvärdering har skett som planerat via Lunds Universitet. Utvärdering har skett genom att deltagarna gjort självskattningar före och efter att de deltagit i Familjeband. En jämförelse mellan för- och eftermätning visar en signifikant minskning av psykiska symtom och upplevd börda av att ha en anhörig med psykiatrisk problematik, samt en ökad förmåga till acceptans Jämförelsen visar också signifikanta förändringar i självrapporterade aspekter av familjefungerande, till exempel ökad upplevelse av närhet och minskad upplevelse av kaos i familjerelationer. Ett ytterligare syfte med projektet har varit att kunna stödja de anhöriga som så önskade, att fortsätta träffas inom ramen för primärvårdens självhjälpsgrupper. Erbjudande om hjälp med kontakt erbjöds grupperna och anhöriga bedömde då att de kunde ordna detta själva. Vid återträff med grupperna hade detta inte kommit till stånd och man önskade hjälp med kontakt med Primärvården. De behandlare som arbetat med Familjeband i projektet kommer att hålla utbildningsdagar för personal från andra mottagningar inom psykiatriska kliniken NU-sjukvården i januari. En person från BUP deltar i nuvarande omgång av Familjeband i utbildningssyfte.

4 1 (4)14 Innehållsförteckning 0.1 Syftet med dokumentet UTFALL Måluppfyllelse Leveranser Tidsplan Budget Avvikelser GENOMFÖRANDE Organisation Personal 3 SLUTLEVERANS Förberedelser Överlämning Förvaltning Arkivering ERFARENHETER FRÅN PROJEKTET Synpunkter och observationer...12 BILAGA PROGRAMMET FAMILJEBAND SOM ANHÖRIGSTÖD INOM PSYKIATRIN. EN SVENSK UTVÄRDERING...FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.

5 1 (5) Syftet med dokumentet Syftet med slutrapporten är dels att sammanfatta projektets resultat och genomförande för den egna organisationen, dels att tjäna som rapport till socialstyrelsen. 0.2 Referenser För referenser se referenslista i bilaga: Lundh, Lars-Gunnar och Wångby, Margit Programmet Familjeband som anhörigstöd inom psykiatrin. En svensk utvärdering. Lund: Lunds Universitet

6 1 (6)14 1 Utfall 1.1 Måluppfyllelse Målet att erbjuda Familjeband till anhöriga till emotionellt instabila patienter med självskadebeteende vid psykiatriska kliniken, NU-sjukvården är nått. Erbjudandet har i de första omgångarna gått till anhöriga till unga patienter. Det har spridits genom anslag i väntrum och genom behandlare inom både barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri. Noggrann utvärdering av Familjeband som stöd till anhöriga har skett. Den har visat att utbildningen har positiv effekt på anhörigas situation, mående och upplevda belastning. Se bilaga Leveranser Utvärdering av metoden som använts i projekten har gjorts gemensamt med projekt nr 2, Jakobsberg-Karolinska Psykiatrisk Öppenvård, och nr 54, Region Skåne, Universitetssjukhuset i Lund, Psykiatridivisionen. Utvärderingen är gjord av Lars-Gunnar Lundh, Lunds Universitet och insänd till Socialstyrelsen våren De tre projekten har resulterat i ett utbildningsmaterial i manualform som kan användas av andra enheter i landet. Utbildningen Familjeband har genomförts med en omgång under hösten 2006, en under våren 2007 och en under hösten 2007 vid Psykiatriska Ungdomsteamet. Det material som ligger till grund för utbildningen Familjeband är översatt och finns tillgängligt för andra enheter som önskar använda det. Vid projektstarten fanns som villkor för beviljade medel att materialet skulle finnas tillgängligt för andra enheter, till självkostnadspris, via en infoenhet som skulle komma att startas av Nationella psykiatrisamordningen. Vi har idag inte någon information om att en sådan enhet tillskapats. Materialet sprids via nätverk och kontakter mellan behandlare och verksamheter.

7 1 (7) Tidsplan 1.4 Budget Projektet blev initialt fördröjt på grund av att besked om tilldelade medel försenades. Utbildningen av de två behandlare som arbetat i projektet fick därför vänta till nästa utbildningstillfälle, ett halvår senare. Efter detta har tidsplanen hållits. Projektet beviljades kr från Nationella Psykiatrisamordningen till nedanstående plan Insats Budget Finansiering Utfall Utbildning? NEA 1 0 Resor, logi, utbildningsmaterial Översättning, framtagning av svensk manual Förankringsarbete på enhet och inom klinik, kr Projektet kr kr Projektet Ej helt klart Projektet + Enheten Utbildning till andra enheter Projekt + Enhet Ej helt klart Psykiatriska Ungdomsteamet, NU-sjukvården, har stått för lönekostnader, lokaler och material under projekttid, förankringsarbete och utbildning till personal vid andra enheter. Förankringsarbetet fanns inte upptaget i budgeten. Projektmedel har använts till omkostnader för detta. 1 National Education Alliance for Borderline Personality Disorders

8 1 (8)14 Projektet har hela tiden förankrats i ordinarie verksamhet och den personal som arbetat i projektet kommer nu att genomföra utbildning för personal från övriga kliniken. Förhoppningen är att omkostnader för detta kan komma från det överskott som finns från projektmedlen vid projektavslut. För utvärdering avsattes från Nationella psykiatrisamordningen kr extra. Utvärderingen har därför inte belastat ekonomin för detta projekt Avvikelser Ett överskott på kr finns vid projektavslut gentemot budget eftersom projektet endast har stått för kostnader i enlighet med projektansökan. Övriga kostnader har täckts av Psykiatriska Ungdomsteamet, NU-sjukvården. Projektledningens plan är att överskottet kan användas till fortsatt spridande av kunskap kring och utbildning i Familjeband som metod för anhörigstöd. Vi ser också att det skulle finnas en vinst i en ytterligare bearbetning av Familjebandsmaterialet. Diskussioner kring detta pågår, men kommer inte att hinnas med inom den planerade projekttiden.

9 1 (9)14 2 Genomförande 2.1 Organisation Projektägare är Psykiatriska kliniken NU-sjukvården. Projektansvarig var vid projektstart verksamhetschef Göran Björling, senare övergick detta till ny verksamhetschef, Lars Helldin Projektledare är Eva Blixt, enhetschef vid Psykiatriska Ungdomsteamet, NUsjukvården 2.2 Personal Två personer har arbetat i projektet. Kurator Nina Haag och psykiatrisjuksköterska Ann-Sofie Hallqvist, båda med tidigare utbildning i kognitiv terapi och DBT. Tidsåtgången nedan är för dessa två personer. Under våren 2006 skedde planering inför gruppen som genomfördes senare under hösten. Tidsåtgång; 10 timmar Under våren 2006 hölls möten och planering med samverkande projekt. Tidsåtgång: 30 timmar Under sommaren 2006 genomgick behandlarna utbildning i Familjeband i USA. Tidsåtgång: 80 timmar. Under hösten 2006 planerades och genomfördes den första omgången av Familjeband. Tidsåtgång: 110 timmar Under 2007 har genomförts två omgångar av programmet. Tidsåtgång 220 timmar Projektdokumentation som ansökan, projektplan och slutrapport samt annat informationsmaterial har gjorts av projektledaren som också deltagit vid möten. Tidsåtgång ca 40 timmar Sammanlagd tidsåtgång: 490 timmar under åren Lönekostnader för den arbetade tiden har legat kvar på Psykiatriska Ungdomsteamet.

10 1 (10)14 3 Slutleverans 3.1 Förberedelser Information har skett på olika nivåer. På enheten, Psykiatriska Ungdomsteamet, har informerats kontinuerligt. På kliniknivå har informerats på klinikledningsmöten med alla klinikens chefer, samt till socionomer vid yrkesträffar. Inom NU-sjukvården har informerats vid möten inom BUP där representanter för alla enheter deltagit. I regionen har information spridits via medicinskt sektorsråd i psykiatri, dvs till verksamhetschefer Föredrag har hållits vid särskilt ordnad Miltonkonferens där olika organisationer möttes, t ex kommun, politiker, patientföreningar. Efter att anhöriga kontaktat media har det varit reportage i lokalpress och radio. En personal från BUP deltar, som utbildning, i den nuvarande omgången av Familjeband. Inbjudan har gått ut inom kliniken till utbildningsdagar i början av Överlämning Inom enheten: Ytterligare personal inom enheten kommer att gå den utbildning som hålls av de tidigare projektarbetarna. Inom kliniken: Utbildning i januari för 10 deltagare är fulltecknat av personal från den egna kliniken. Inom NU-sjukvården: Personal inom BUP har deltagit i Familjeband som utbildning och kommer även fortsatt att erbjudas deltagande vid utbildningstillfällen. Inom regionen: Muntlig föredragning om projektet har skett till verksamhetschefer inom regionen, de har också fått utvärderingen. Nationell nivå: Genom nätverk delar vi med oss av erfarenheter och Familjebandsmaterial till intresserade.

11 1 (11) Förvaltning Familjeband har under projekttiden förankrats på kliniken och planeras finnas som en möjlighet för anhöriga även efter projekttidens slut. Utbildning för personal i Familjebandsmetodik kommer att hållas vid Psykiatriska Ungdomsteamet, NUsjukvården och metoden planeras användas vid fler enheter inom kliniken. Enligt Nationella psykiatrisamordningen ska andra enheter i landet, genom Nationella psykiatrisamordningen, kunna få tillgång till material och rapporter. Fortfarande oklarheter kring detta. 3.4 Arkivering Slutrapporten kommer att sändas till socialstyrelsen. Den kommer att finnas hos projektledaren och centralt på psykiatriska kliniken, NU-sjukvården.

12 1 (12)14 4 Erfarenheter från projektet 4.1 Synpunkter och observationer Praktiska erfarenheter Familjeband har för anhöriga presenterats ungefär som en studiecirkel. Tiden har varit , en gång i veckan. Närvaron har varit mycket god. Tiden har planerats med hänsyn till att de flesta kan komma ifrån jobb, men att det ändå inte blir för sent att komma hem för dem som har resväg. Någon har tackat nej pga svårigheter med barnvakt kvällstid, merparten har ändå tyckt att kvällstid har varit en förutsättning för att kunna delta under 12 veckor. De flesta av deltagarna har haft resväg, upp till 9 mil, vilket inte varit hinder för deltagande. Ibland finns hinder hos behandlare att presentera möjligheten för anhöriga att delta med hänsyn till resväg. Vår erfarenhet här är att man bör lämna detta avgörande till deltagarna eftersom behovet och önskan om stöd och kunskap ofta är mycket stort. De behandlare som lett grupperna har lagt omsorg i att skapa trygghet i gruppen. Gruppledarna har ordnat fika med smörgås till självkostandspris, vilket varit nödvändigt eftersom många kommit direkt från jobb, men också bidragit till den goda atmosfär som rått under träffarna. En praktisk detalj som varit positiv är att deltagarna haft namnskyltar med förnamn. När projektet startade fanns en målsättning att stötta gruppdeltagare, som så önskade, till kontakt med primärvårdens självhjälpsgrupper för fortsatta träffar. Vid fråga till deltagarna vid gruppavslut bedömde deltagarna att de själva kunde ta de kontakter som behövdes för detta. Vid ett uppföljningsmöte för de två första grupperna visade det sig att grupperna hade önskan om fortsatta träffar men att ingen riktigt haft kraften att driva det vidare. Gruppledarna har därför tagit på sig att ta denna kontakt å gruppens vägnar.

13 1 (13)14 Anhörigas upplevelser Erfarenheten från projektet är att de anhöriga som deltagit har gjort det med stort engagemang. Det har funnits ett stort sug efter kunskap och en generositet i att både dela med sig av erfarenheter och ge stöd till varandra. Deltagarna har uttryckt stor uppskattning både kring genomförandet av programmet och kring innehållet. Synpunkter som många delat har varit att man upplevt skuldavlastning som förälder och att man fått nya redskap att hantera vardagssituationer med. Man har upplevt det värdefullt att möta andra i samma situation. Detta har gjort att man lättare kunnat föra samtal om problematiken t ex på arbetsplatsen. Den feedback anhöriga har givit motsvarar också de resultat som framkommer i studien. Projektledarens kommentar För att kunna genomföra projekt som det här finns, som jag ser det, flera avgörande faktorer. Bland de viktigaste är ett ekonomiskt tillskott. Utan Milton-medel hade vi, på vår enhet, inte kunnat driva detta projekt. Vi hade inte kunnat utbilda personal i USA och vi hade heller inte kunnat genomföra utvärderingen på den vetenskapliga nivå som nu skett. En annan viktig faktor som möjliggjort projektet är personal med gedigen kunskap och ett engagemang utöver det som yrkesrollen kräver. Inte minst ligger utmaningen i att föra vidare kunskaper ut i ordinarie verksamhet och egen organisation. En tredje viktig del är att deltagare i en studie ställer upp och genomför programmet, fyller i alla formulär och deltar på ett aktivt sätt. Den personal som arbetat i projektet och de anhöriga som deltagit i grupperna har tillsammans gjort detta till ett mycket väl genomfört projekt. Att Familjeband har positiv effekt på anhörigas känsla av att kunna bemästra sin situation har blivit tydligt under projektets gång. Vi har också hört från patienthåll att familjer som helhet mår bättre, detta har varit vår förhoppning men det behöver studeras vidare.

14 1 (14)14 Bilaga Lundh, Lars-Gunnar och Wångby, Margit Programmet Familjeband som anhörigstöd inom psykiatrin. En svensk utvärdering. Lund: Lunds Universitet

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling

Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Ökad kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling slutredovisning av utbetalda medel 2011 och 2012 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden 2013-11-05 Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden Projektet startade 2012 och finansieras av regeringen. Den består av en nationell del och av arbete i tre kunskapsnoder,

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

2012-04-17. Några myter om psykisk ohälsa! VÅGA SÄGA JA TILL LIVET om att övervinna borderline" Myt: En psykiskt sjuk person kan inte jobba"

2012-04-17. Några myter om psykisk ohälsa! VÅGA SÄGA JA TILL LIVET om att övervinna borderline Myt: En psykiskt sjuk person kan inte jobba VÅGA SÄGA JA TILL LIVET om att övervinna borderline Författare/Föreläsare, Attitydambassadör & Kursledare! Jouanita Törnström Surahammar, 18 April 2012! Några myter om psykisk ohälsa! Myt: En psykiskt

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2014 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2015 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Självskadeprojektet för VGR och Örebro

Självskadeprojektet för VGR och Örebro Självskadeprojektet för VGR och Örebro Projektansvarig Lise-Lotte Risö Bergerlind Projektledare Jerry Bergström VGR-Noden Bakgrund I en överenskommelse mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och

Läs mer

Om självskadebeteende och bemötande

Om självskadebeteende och bemötande Om självskadebeteende och bemötande Marie Svensson, leg psykolog Maria Sandström, leg psykolog Team självskadebeteende Vuxenpsykiatrimottagning Emotionell instabilitet, Agneslundsvägen 14A, Malmö Agenda

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831

Slutrapport. Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167. Årjängs kommun 2120000-1835 20130831 20120401-20130831 Slutrapport Projektnamn Ärende-ID Servicenavet landsbygdsbutiken i centrum 00167167 Stödmottagare Organisationsnummer Årjängs kommun 2120000-1835 Datum för slutrapport Beslutad projekttid 20130831 20120401-20130831

Läs mer

Förslag till förändring av utbildningsinsatser inom Samverkande sjukvård

Förslag till förändring av utbildningsinsatser inom Samverkande sjukvård Dokument nr: Version: Status: Sida: 0,3 Utkast Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Dokumentbeskrivning: Samverkande sjukvård inom Fyrbodal Steg 1 hösten 2016 inför genomförande av Utbildningsplan Samverkande

Läs mer

Terapikolonier SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER TILL REMITTENTER OCH VÅRDNADSHAVARE Jennifer Sternberg, leg. Psykolog Biträdande Verksamhetschef

Terapikolonier SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER TILL REMITTENTER OCH VÅRDNADSHAVARE Jennifer Sternberg, leg. Psykolog Biträdande Verksamhetschef Terapikolonier SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTER TILL REMITTENTER OCH VÅRDNADSHAVARE 2008-2017 Jennifer Sternberg, leg. Psykolog Biträdande Verksamhetschef Sammanställning av enkäter till remittenter och vårdnadshavare

Läs mer

Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning : PDF ladda ner

Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning : PDF ladda ner Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning : PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Anna Kåver. Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som utvecklades

Läs mer

Ska vi verkligen fråga alla?

Ska vi verkligen fråga alla? Ska vi verkligen fråga alla? - ett pilotprojekt om rutinmässig kartläggning av våld i nära relationer vid BUP i Stockholm NFBO 2016 Pontus Nilsson, psykolog, BUP Traumaenhet Josefine Paulsen, psykolog,

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 0.4 Utkast 1 (11) Projektplan Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk. datum: S Torstensson/G Augustsson 2016-12-16

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Slutrapport avseende projektet minskad förskrivning av sömnoch lugnande läkemedel i Västra Götalands regionen, samt förslag till fortsatt arbete

Slutrapport avseende projektet minskad förskrivning av sömnoch lugnande läkemedel i Västra Götalands regionen, samt förslag till fortsatt arbete 1 (7) Rapport Datum 2016-01-11 Diarienummer RS 1490-2013 Västra Götalandsregionen Handläggare: Claes Ridderbjelke Telefon: 033 6164788 E-post: claes.ridderbjelke@vgregion.se Till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Kompetenslyftet ehälsa

Kompetenslyftet ehälsa Kompetenslyftet ehälsa Januari 2011 december 2013 Slutrapport Ann-Marie Bönström, Projektledare Bakgrund Användning av IT-stöd inom hälso- och sjukvården har under de senaste åren ökat mycket snabbt och

Läs mer

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria 2019-01-30 Projektledare Ann-Sofi Medin Enligt projektplan Mål Uppstart av socialmedicinska mottagningar i Alingsås och Lerum

Läs mer

Martina Datavs Johansson Ann-Sofie Kardell. Utvärdering av KBT i grupp för personer med depression Vid psykiatrisk mottagning 2, allmänpsyk Uppsala

Martina Datavs Johansson Ann-Sofie Kardell. Utvärdering av KBT i grupp för personer med depression Vid psykiatrisk mottagning 2, allmänpsyk Uppsala Martina Datavs Johansson Ann-Sofie Kardell Utvärdering av KBT i grupp för personer med depression Vid psykiatrisk mottagning 2, allmänpsyk Uppsala BAKGRUND Vid psykiatrisk mottagning 2, (tidigare mottagningen

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Psykiatri på Gotland. Verksamhetschef Ulf Larsson

Psykiatri på Gotland. Verksamhetschef Ulf Larsson Psykiatri på Gotland Verksamhetschef Ulf Larsson Verksamhetsbeskrivning Från årsskiftet 2003 är Gotland Psykiatri en klinik, där även barn/ ungdomspsykiatri ingår. Vi är lokaliserade som tidigare, men

Läs mer

UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING

UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING UTVÄRDERING AV EN ESL-GRUPP I SAMARBETE MELLAN KOMMUN OCH LANDSTING Ett miniprojekt utifrån ESL:s utbildningsmaterial i Näckrosprojektets intention att arbeta över gränserna kommun och landsting. Miniprojektet

Läs mer

!"#$%&'($%)*$+)(#,-.+"-"/0.$+1%$)

!#$%&'($%)*$+)(#,-.+-/0.$+1%$) !"#$&#(#)*(+,-)$*./0)*)(*),,-1*&+231*4/0*##**04)54#.10/6#,.7480231*&+9#*1)#,1*:,)07,+**),,$+6$,)$*/5&4#60.)-#0);,1(140#9&1*12541*108012?8;)6601**:#9#*1)#,/5&16:#

Läs mer

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten?

Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Unga droganvändares psykiska ohälsa vad vet vi och hur kan vi minska utsattheten? Psykiatrins dag, Katrineholm 2018 Torkel Richert, Lektor Malmö universitet Torkel.richert@mau.se En pågående studie Syfte:

Läs mer

Samverkan en vinst för alla! Gina Axelsson och Lovisa Anell Anhörigkonsulenter Anhörigcentrum

Samverkan en vinst för alla! Gina Axelsson och Lovisa Anell Anhörigkonsulenter Anhörigcentrum Samverkan en vinst för alla! Gina Axelsson och Lovisa Anell Anhörigkonsulenter Anhörigcentrum Samverkan en vinst för alla! Två samverkansmodeller Geriatrik - Nätverksträffar Psykiatri - Anhörigutbildning

Läs mer

Instruktion till särskilt utvalda utbildare

Instruktion till särskilt utvalda utbildare Instruktion till särskilt utvalda utbildare Det här är en instruktion till dig som ska ge utbildning och färdighetsträning i bedömning och behandling av depression och värdera och hantera självmordsrisk

Läs mer

Projektplan: Föräldrastöd små barn. Sammanfattning. Bakgrund till projektet. Projektets syfte

Projektplan: Föräldrastöd små barn. Sammanfattning. Bakgrund till projektet. Projektets syfte Projektplan: Föräldrastöd små barn Sammanfattning Projektets avser att nå så stor andel som möjligt av alla föräldrar till barn i åldern 2 till 4 år i en stadsdel, Angered, i Göteborg med ett erbjudande

Läs mer

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support

Ansökan om tidsbegränsat bidrag för arbete med peer support Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor, Kompetenscenter vuxna Tjänsteutlåtande 1.5.1-750/2017 Sida 1 (5) 2018-01-18 Handläggare Lisa Gagnerud Telefon: 08-508 25 121 Till Socialnämnden

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011

FÖRÄLDRAENKÄTER. Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 FÖRÄLDRAENKÄTER Sammanfattning av föräldrars svar på enkäter för uppföljning av Terapikollovistelse 2011 Enkäten syftar till att fånga upp föräldrars syn på kolonivistelsen och samarbetet med Terapikolonierna.

Läs mer

UTVÄRDERING AV ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN KOMMUN, PRIMÄRVÅRD OCH LÄNSSJUK- VÅRD INOM PSYKIATRI MISSBRUK 2005-2008

UTVÄRDERING AV ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN KOMMUN, PRIMÄRVÅRD OCH LÄNSSJUK- VÅRD INOM PSYKIATRI MISSBRUK 2005-2008 Samsyn UTVÄRDERING AV ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN KOMMUN, PRIMÄRVÅRD OCH LÄNSSJUK- VÅRD INOM PSYKIATRI MISSBRUK 2005-2008 FoU me d de lande 2009 :1 SKARAB ORGS KO M MUNAL FÖRBUN D FoU Innehåll Förord..

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:75 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:1 av Dag Larsson m fl (s) om införande av trygghetskvitto inom psykiatrin Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg Ärendet

Läs mer

NU-sjukvården Eva Blixt

NU-sjukvården Eva Blixt NU-sjukvården 18 05 16 Eva Blixt Neuropsykiatrisk utredning Fakturerat 2016 tom 2018-03-31 Individer och besök 2015 tom 2018-03-31 Ca:4 besök/individ 2,600 2,600 2,261 1,371 1,733 956 650 686 328 317 317

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin?

Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin? Hur bibehåller man nätverksperspektivet i vuxenpsykiatrin? Slutrapport Tyresö Öppenvårdsmottagning, Nätverksteamet 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TEAMETS MEDLEMMAR 3 SAMMANFATTNING 4 OMRÅDESBESKRIVNING 5 PROBLEMBESKRIVNING

Läs mer

Implementering rekommendation. Kontinuitet och samarbete. nationellasjalvskadeprojektet.se

Implementering rekommendation. Kontinuitet och samarbete. nationellasjalvskadeprojektet.se Implementering rekommendation 7 Kontinuitet och samarbete nationellasjalvskadeprojektet.se Kontinuitet och samarbete För personer som har behov av insatser från olika huvudmän bör en kontaktperson utses

Läs mer

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0

Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Kommunstyrelsens handling nr 49/2013 Projektdirektiv Projekt Arbetslinjen 2.0 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-12-18, 253 2 (8) Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och mål med projektet 3 Omfattning

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP hösten 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012

Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012 Kurser på BUP Informationsbroschyr om kurser, gruppträffar och gruppbehandlingar på BUP våren 2012 Denna broschyr informerar om kurser, gruppverksamhet samt de gruppbehandlingar som finns för er som har

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov

Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Skräddarsydd behandling utifrån klientens behov Bogruppen Öppenvård Bogruppen Öppenvård erbjuder psykiatrisk bedömning, behandling och stöd till klienter inom Bogruppen samt mot andra

Läs mer

Nytt arbetssätt inom psykiatriområdet. Kommuner och landsting samarbetar

Nytt arbetssätt inom psykiatriområdet. Kommuner och landsting samarbetar Nytt arbetssätt inom psykiatriområdet Kommuner och landsting samarbetar En utbildnings- och förändringssatsning Under 2007-2011 genomförs i Sverige ett projekt som syftar till att att ändra det psykiatriska

Läs mer

Patientforum. - en modellbeskrivning

Patientforum. - en modellbeskrivning Patientforum - en modellbeskrivning Om Patientforum Patientforum är en modell för inflytande och delaktighet för patienter inom psykiatrisk heldygnsvård, framtagen av Brukarinflytandesamordnarna, BISAM,

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2008-09-24 2 SN 117 Dnr 110.08 700 Muntlig information Lessebo hemtjänstområde Personal och enhetschef på Berghälla servicehus informerade om arbetet inom hemtjänsten och nämndens ledamöter

Läs mer

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom

Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Samordnad behandling och stöd till personer med psykossjukdom och beroendesjukdom Gunilla Cruce Socionom, Dr Med Vet POM-teamet & Vårdalinstitutet Samsjuklighet förekomst någon gång under livet ECA-studien

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man kan behöva stöd och hjälp att kompensera det som skapar hinder i det dagliga livet.

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013

Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barnen och sjukdomen Nationell konferens Barn som anhöriga 2013 Barn till föräldrar med allvarlig somatisk sjukdom Att implementera lagen inom vuxensomatisk vård Neurologiska klinikens arbete med rutiner

Läs mer

SLUTRAPPORT OM UTVECKLING AV FÖR- STÄRKT KOMET

SLUTRAPPORT OM UTVECKLING AV FÖR- STÄRKT KOMET SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR, KOMET BILAGA 2 SID 1 (5) 2010-10-28 Till Länsstyrelsen i Stockholms län, sociala enheten SLUTRAPPORT OM UTVECKLING

Läs mer

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Slutrapport Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Bakgrund: Felanvändningen av läkemedel är ett problem i Sverige. Den grupp av befolkningen som drabbas värst av detta problem är de som

Läs mer

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge.

Syfte Att synliggöra barnets situation i konflikter gällande vårdnad, boende, umgänge. 1 Slutrapport till länsstyrelsen ang. Projektet Biff 2 2008-08-25-2010-06-01 gällande barn till missbrukare, barn som bevittnat våld och barn till föräldrar med psykisk ohälsa. Bakgrund/sammanfattning

Läs mer

MBT-teamet. Vad är självskada? Vad är självskada? Hur vanligt är det? 2010-11-10. Olika typer av självskadande

MBT-teamet. Vad är självskada? Vad är självskada? Hur vanligt är det? 2010-11-10. Olika typer av självskadande MBT-teamet Peder Björling ledningsansvarig överläkare MBT-teamet Huddinge psykiatriska öppenvårdsmottagning Psykiatriska kliniken Psykiatri sydväst Mentaliseringsbaserad terapi Speciellt utformad behandling

Läs mer

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v).

Lightmottagningar för unga vuxna. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v). SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER 2007-09-20 SID 1 (5) 2007-08-21 Handläggare: Anette Necander Telefon: 08-508 25 251 Till Socialtjänstnämnden Lightmottagningar för unga vuxna. Svar

Läs mer

Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga

Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga Mall för slutrapport delprojekt barn som anhöriga Delprojektets namn Information till barn placerade i familjehem om deras rättigheter till råd och stöd Delprojektsansvarig Sofia Lager Millton Datum 2014-06-01

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom

PROJEKTSLUTRAPPORT. Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom 1(8) PROJEKTSLUTRAPPORT Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Projekt: Kvalitetshöjning i omvårdnad vid BPSD symtom Idnr: Siffor Delprojekt: Text Idnr: Siffor Beställare:

Läs mer

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga

Slutrapport delprojekt barn som anhöriga Slutrapport delprojekt barn som anhöriga Delprojektets namn Familjestöd utvecklingsarbete för stöd till barn som anhöriga. Delprojektsansvarig Anita Rembsgård Enhetschef på vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Årsrapport samordnare för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Årsrapport samordnare för barn till föräldrar med psykisk ohälsa 1(6) Länssjukhuset Ryhov Psykiatriska kliniken Årsrapport samordnare för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Katarina Johansson, skötare på psykiatriska kliniken, har under 2012 arbetat 25% med klinikens

Läs mer

Hälsa och Livskvalitets Självhjälpsgrupper i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg

Hälsa och Livskvalitets Självhjälpsgrupper i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg Hälsa och Livskvalitets Självhjälpsgrupper i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg 2007-06-01 2008-05-31 Slutrapport 2008-08-14 Eva Dickfors von Knorring Kerstin Björklind 1 Slutrapport Hälsa och Livskvalitets

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt

Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt för demenssjuka och närstående PROJEKTPLAN Öppen träffpunkt för demenssjuka och närstående Bakgrund Den demografiska utvecklingen leder till att en ökande andel av

Läs mer

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE

Projekt Patientforum. En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Projekt Patientforum En del av NSPH Skåne MICHELLE NILSSON, PROJEKTLEDARE LINDA MALTERIUS, PROJEKTMEDARBETARE Bakgrund Ett liknande arbetssätt används i egen regi i Stockholm, liksom det tidgare har gjorts

Läs mer

Slutrapport avseende förstudie och pilotverksamhet. Fröslunda VC Hälsoskola

Slutrapport avseende förstudie och pilotverksamhet. Fröslunda VC Hälsoskola Bakgrund Slutrapport avseende förstudie och pilotverksamhet Fröslunda VC Hälsoskola 2015-11-01-2016-06-30 I samband med den ESF-ansökan om ett länsprojekt med hälsotema riktat till nyanlända med sammansatt

Läs mer

VALTNINGEN SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE

VALTNINGEN SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE SLUTRAPPORT FRÅN PROJEKTET UNGA VUXNA PÅ HÄRBÄRGE 1. Sammanfattning Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen har beviljats 1,1 mnkr från Länsstyrelsen i Stockholms län till projektet Unga vuxna på

Läs mer

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Torild Ibsen, 0240-863 9 torild.ibsen@ludvika.se UPPDRAGSBESKRIVNING 207-08-3 (5) Projektnamn Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Ansökan om medel för 208 års överbryggande

Läs mer

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog

BUP VISBY. Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog BUP VISBY Maria Notlind, överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri Emilie Lindkvist, leg psykolog INNEHÅLL BUP Visby Självskador; definition och behandling hos oss Emotionell instabilitet och

Läs mer

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld

Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld Delrapport för verksamheter som har beviljats utvecklingsmedel år 2011 för att stärka stödet till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld 1. Grunduppgifter Kommun/verksamhet: Medrapporterande

Läs mer

Självmordsriskbedömning

Självmordsriskbedömning Självmordsriskbedömning Luleå 24 april 2018 Maria Carlsson Leg psykolog, leg psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi BUP-verksamheten, NU-sjukvården SBU:s slutsatser Det saknas vetenskapligt stöd

Läs mer

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping 0.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping Utfärdat av: Utf

Läs mer

Projekt Utskrivningsguiden. Med stöd av Allmänna Arvsfonden

Projekt Utskrivningsguiden. Med stöd av Allmänna Arvsfonden Projekt Utskrivningsguiden Med stöd av Allmänna Arvsfonden Medlemmar Stadgar Att organisera samverkan mellan patient-, brukar- och anhörigorganisationer. Att arbeta för öka inflytandet för personer med

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd

Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar. att godk- a framtagen strategiplan om anhörigstöd Lilian Gullberg, projektledare 0413-620 22 110615 VOO IOU Vård- och omsorgsnämnden.5, INVESTOR NPEOPLE Strategiplan anhörigstöd Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Läs mer

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384

Rapport Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: /11 Projektnummer: 384 Rapport 2011 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Ekokompetens för beslutsfattare Diarienummer: 19-13901/11 Projektnummer: 384 Rapport för stöd till insatser på

Läs mer

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande. Publicerades 3 februari

Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande. Publicerades 3 februari Nationella riktlinjer för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2011 Publicerades 3 februari Vad är riktlinjerna? Rekommendationer på gruppnivå Stöd till styrning och

Läs mer

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD

UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD UTVECKLING VÄSTERNORRLAND OMVÅRDNAD info@solplacering.se 060-61 55 00 BRUKSGÅRDEN KVINNOBEHANDLING Välkommen till Bruksgården HVB kvinnobehandling! Bruksgården HVB ligger beläget i Norrlands huvudstad

Läs mer

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING

RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG SID 1 (6) DNR 504-201-2010 2011-02-03 SDN 2011-02-17 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon: 08-508 02 340 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Slutrapport - projektet

Läs mer

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål

Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Ungdoms- och vuxencentralen UngVux Åmål Vad är UngVux? Samverkande, lättillgänglig öppenvård i centrala Åmål med brett uppdrag och bred kompetens. Bakgrund Höga ohälsotal. Dubbelt så höga jämfört med riksgenomsnittet.

Läs mer

Förändringsarbete i utveckling och planering av anhörigstöd

Förändringsarbete i utveckling och planering av anhörigstöd Förändringsarbete i utveckling och planering av anhörigstöd Exempel från Uppdragsutbildning 7,5hp Stöd för anhöriga till barn, unga och vuxna med psykisk ohälsa 2014-2015 Eva Gustafson Möjliggörare vid

Läs mer

Nya behandlingsmetoderna ERGT & ERITA

Nya behandlingsmetoderna ERGT & ERITA Nya behandlingsmetoderna ERGT & ERITA Clara Hellner, Professor, verksamhetschef Centrum för Psykiatriforskning Projektägare Stockholmsnoden, NSP Johan Bjureberg & Hanna Sahlin Leg psykologer, doktorander

Läs mer

ÖVM SOLHEM. Specialiserad öppenvårdsmottagning för personlighetsstörda patienter

ÖVM SOLHEM. Specialiserad öppenvårdsmottagning för personlighetsstörda patienter ÖVM SOLHEM Specialiserad öppenvårdsmottagning för personlighetsstörda patienter Nationell självskadekonferens Stockholm 3 okt 2012 KVÖ 2001 Öppenvårdsmottagningarna i Borås övergick från att ha varit sektoriserade

Läs mer

Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015

Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015 Sammanställning av utvärdering av 15-metodutbildningar 2012-2015 TIA-projektet, 2015 Bakgrund Regeringen beviljade projektmedel till Stiftelsen Arbetslivsforum för att Sveriges Företagshälsor i samverkan

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad

Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (8) 2015-02-12 Elisabeth Rågård Projektledare Omsorgen för funktionsnedsatta 070-429 07 25 elisabeth.ragard@sigtuna.se Projektplan Hälsofrämjande grupp- och servicebostad Bakgrund:

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

innerstaden mellan socialtjänst, prevention och skola för att förebygga och minska psykisk ohälsa samt alkohol- och drogmissbruk bland tonårsflickor.

innerstaden mellan socialtjänst, prevention och skola för att förebygga och minska psykisk ohälsa samt alkohol- och drogmissbruk bland tonårsflickor. ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ANSÖKAN DNR 2010-106-2.1.1. 2010-03-31 Handläggare: Toni Mellblom Telefon: 508 10 320 Till Länsstyrelsen i Stockholms län Socialavdelningen Box 22067 104 22 Stockholm Projektplan

Läs mer

Kunskapsmentorer. Progressrapport

Kunskapsmentorer. Progressrapport Projekt: Kunskapsmentorer Preliminär Utfärdat av: Utf datum: Dokument nr: Utgåva - Issue: Tobias Henriksson 2012-04-19 Ange Dokumentnummer 001 Status: Tekniska fakultetsnämnden 2012-04-19, Ärende FFN Nr

Läs mer

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling.

För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Om behandling För den som lider av psykisk ohälsa finns en rad behandlingsmetoder, främst olika former av samtalsoch läkemedelsbehandling. Ofta används en kombination. Grundläggande är att man har med

Läs mer

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning

Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Projekt KPM Nationellt projekt på uppdrag av Nationell psykiatrisamordning Komplexa vårdbehov Psykisk sjukdom Missbruk Vänder sig till verksamheter och projekt som arbetar med personer som har komplexa

Läs mer

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun 0.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Digitala trygghetslarm Grästorp Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Läs mer

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett

LIA. Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16. Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Alexandra Hokander-Sandberg Medicinsk sekreterare Ht-15 LIA Psykiatriska öppenvårdsmottagningen i Vimmerby 2015-10-05 2015-10-16 Handledare: Maritha Thellman Emil Haskett Sammanfattning I denna LIA- rapport

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Kurser föreläsningar & konferenser

Kurser föreläsningar & konferenser Kurser föreläsningar & konferenser Information och verktyg för att förstå och stödja de sköraste flickorna Att förstå och hantera psykisk skörhet är bland det svåraste en förälder kan ställas inför. Samarbete

Läs mer