MOTIONER & FÖRSLAG PÅ MOTIONSSVAR F&S STOCKHOLMS ÅRSMÖTE 18 APRIL 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOTIONER & FÖRSLAG PÅ MOTIONSSVAR F&S STOCKHOLMS ÅRSMÖTE 18 APRIL 2015"

Transkript

1 MOTIONER & FÖRSLAG PÅ MOTIONSSVAR F&S STOCKHOLMS ÅRSMÖTE 18 APRIL 2015 Motion nr 1: Pilates Vi är en grupp vänner som väldigt gärna skulle vilja ha med Pilates som pass på Friskis! Argument och mitt förslag till lösning: Yoga finns ju idag på olika anläggningar, men Pilates är mer träningsinriktad och stärker och bygger upp musklerna (själv har jag aldrig sån träningsvärk som efter ett pilatespass). Det är även ett väldigt bra alternativ när man t ex har någon skada el dyl. Jag skulle själv kunna tänka mig hålla i Pilatespassen. Namn: Nilofar Doverland Motion nr 2: Pilates Läste en motionär som fått bifall till sin förra motion om frysning av kort nu skulle motionera om Pilates. Jag instämmer. Jag motionerar på kvällarna på City och Ringen och skulle bli otroligt glad om Pilates kom med på schemat. Nu går jag till Forsgrenska där de kvällstid har Pilates. Så varför kan inte min egen förening ha det? Argument och mitt förslag till lösning: Själv tycker jag jag får ut mer av Pilates än Core. Så för alla kan man inte säga föreningen har ju Core. För mig är det inte detsamma. Namn: Boel-Marie Bergquist Motion nr 3: Återinför Pilates Beskriv nuläge/problem/behov: Varför tog F&S bort Pilates? Core är jättebra men inte riktigt samma finlir som Pilates. För personer med olika former av kroppsskador finns knappt några alternativ på F&S - det är alltid något eller några moment som man måste skippa på träningen. I Pilates är det sällan man måste hoppa över en övning även om man är skadad, då det handlar om precision mer än ta i för kung och fosterland. Argument och mitt förslag till lösning: Pilates är en fantastisk grundträning, inte minst för alla de små, djupare liggande stabiliserande bålmuskler som inte är så lätta komma åt med vanlig jympa, och särskilt för den som har skador av olika slag. Tyvärr är det för det mesta dyrt på privata centra. Jag gillar verkligen F&S kultur och breda utbud, så om detta återinförs vore det verkligen perfekt, allra helst i mindre grupper då det är viktigt ledaren kan se man gör rätt för få positiv effekt. Det finns många onda ryggar och obalanserade kroppar därute som skulle behöva Pilates! Perfekt grund till mer dynamisk pulsträning. Namn: Isabelle Nilsson

2 Styrelsens förslag till svar på motion 1,2 och 3: Pilates Motionär: Nilofar Doverland, Boel-Marie Bergquist och Isbelle Nilsson Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Pilates är en träningsform som syftar till utföra övningar med precision och perfekt teknik. Det kan exempelvis vara bra träning då man är begränsad av en skada. Core utgår ifrån en funktionell syn på träning och rörelser och är mer tillåtande. När stabilitetsträningen (coreträningen) blev en intressant utvecklingslinje driva i F&S gemensamma utbud i mitten av 2000-talet, fanns det ett vägval göra: Pilates eller Core. F&S valde det senare. I F&S coreträning finns det dock inslag av övningar som är inspirerade av Pilates. F&S fortsätter utveckla Core och har på senare tid tagit fram en ny inriktning i form av Core soft. Alla föreningar i Friskis&Svettis-rörelsen har ett gemensamt utbud och all träningsutveckling sker hos F&S Riks som är föreningarnas paraplyorganisation. F&S Stockholm har en tät dialog med F&S Riks kring utvecklingen av nya träningsformer. Vi lyssnar på efterfrågan från medlemmar och funktionärer, bevakar träningstrender och väljer inriktning utifrån rörelsens idé om träning. För ett par år sedan erbjöds Pilates som ett gästpass i föreningen. Det betyder en extern träningsaktör hyrde in sig i en av F&S hallar och undervisade Pilates. Det var inte en träningsform som erbjöds av Friskis&Svettis. anse motionerna besvarade med vad som anförts i styrelsens yttrande samt vidarebefordra motionärernas förslag till F&S Riks träningsteam.

3 Motion nr 4: Träning för gravida Det skulle behövas fler pass anpassade för gravida kvinnor. Det är många kvinnor som under graviditeten inte vet hur/vad de kan träna för hålla igång. Även fler mammapass önskas. Argument och mitt förslag till lösning: Som sagt är det många kvinnor som under graviditeten inte vet hur/vad de kan träna för hålla igång. Om inte gravidpass så kanske instruktörer på alla anläggningar blir utbildade (om de inte redan är det) och kan uppmuntra kvinnor träna även under graviditeten? T ex En gemensam genomgång på gymmet som ett pass så man sen kan träna vidare på egen hand. Istället för lägga kortet på hyllan då man inte vet hur man ska träna utan skada sig själv eller barnet. Även synd det inte längre finns (vad jag har sett) mammapass som ni hade förut där nyblivna mammor kunde ta med sina bebisar och träna. Namn: Nilofar Doverland Styrelsens förslag till svar på motion nr 4: Träning för gravida Motionär: Nilofar Doverland Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Styrelsen delar motionärens uppfning om vikten av hålla igång under och efter graviditeten. Friskis&Svettis Stockholm har ett brett träningsutbud som erbjuder gravida många möjligheter till träning. Alla föreningens gyminstruktörer är utbildade i anpassa träningsupplägg utifrån individnivå och behov. För medlemmar som har behov av ett sådant stöd finns dessa tränare tillgängliga på alla anläggningar. Det finns också möjlighet boka en personlig tränare (PT) för ett kontinuerligt stöd i träningen under och efter graviditeten. Vi erbjuder med jämna mellanrum även gravidkurser som går finna i föreningens digitala eventkalender. Friskis&Svettis Stockholm erbjuder också mammapass där du som medlem kan ta med dig din bebis. Dessa pass ligger på dagtid då det är lugnare på anläggningarna. Under våren erbjuder föreningen även Jympa mamma, Cirkelfys mamma och Yoga mamma på schemat. Vi arbetar kontinuerligt med hitta fler ledare som vill leda dessa pass. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

4 Motion nr 5: Seniorjympa Svårt boka tider på seniorjympa Ringen. Man måste kliva upp kl för kunna boka - gäller de allra flesta seniorpass i veckan. Argument och mitt förslag till lösning: Utbilda fler seniorjympaledare Ha parallell jympatid i lilla salen när den är ledig. Viktigare och viktigare Stockholms seniorer håller sig friska. Ha styrketräning inne i lokalen för detta enbart för seniorer ett par tider i veckan. Inte alltid så kul trängas med unga friska spänstiga. Namn: Vivi Schjött-Quist Styrelsens förslag till svar på motion nr 5: Seniorjympa Motionär: Vivi Schjött-Quist Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Seniorerna är en stor och viktig medlemsgrupp inom F&S Stockholm. Vi vet trycket är högt på våra seniorpass, inte minst på F&S Ringen. Det senaste året har föreningen initierat ett flertal åtgärder för möta efterfrågan på F&S Ringen. För förbättra tillgänglighet till träning för seniorer så arbetar föreningen med rekrytera fler ledare till seniorpassen, samt sprida dessa pass till fler tider och fler anläggningar. Under 2015 har föreningen inlett ett projekt som bland annat syftar till fler ledare ska vilja leda så kallad soft träning, en träningsform som passar alla även seniorer. För ytterligare avlasta det stora önskemålet av träning för seniorer på Ringen erbjöds hösten 2014 öronmärkta tider för seniorer på F&S Ringen, för visa övningar med och utan maskiner. På måndagarna har föreningen forts ha gyminstruktör på plats med seniorfokus. Vidare har föreningen motionerat på Friskis&Svettis-rörelsens årsstämma om en utökad satsning av träning för äldre. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

5 Motion nr 6: Kortare morgonpass Jag har under många, många år deltagit i morgonjympan på olika anläggningar i Stockholm. Under dessa år har jag märkt, när det är min kvar av passet, måste många gå. Ibland är det mindre än halva gruppen kvar. Det är inte så konstigt. De allra flesta har ju en arbetstid passa och måste innan dess hinna duscha, äta frukost, ta sig till jobbet m.m. Samtidigt har jag ibland deltagit i kortare pass på min, som varit lika effektiva som ett 55-minuterspass. Skulle man då inte på de anläggningar som har tidiga morgonpass kunna ha åtminstonde något eller några kortare pass på 45 min? Jag yrkar - styrelsen får i uppdrag undersöka om det finns möjligheter för kortare morgonpass enligt ovan. Namn: Irene MonFero Motion nr 7: Kortare lunchpass Idag är det bara 1-timmes pass vilket kan bli svårt hinna med även om man tar längre lunch. Argument och mitt förslag till lösning: Kortare lunchpass, 30- eller 45-minuter skulle innebära fler har möjlighet gå på dessa pass. Kan tex anpassas på spinning, step och power hour -liknande pass. Namn: Victoria Borgström Styrelsens förslag till svar på motion nr 6 och 7: Kortare morgonpass och kortare lunchpass Motionärer: Irene MonFero och Victoria Borgström Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Styrelsen delar motionärens önskan om kunna erbjuda fler kortare träningspass. F&S Stockholm målsättning är erbjuda träning när våra medlemmar kan och vill träna. Föreningen erbjuder sedan en lång tid tillbaka kortare morgon- och lunchpass på F&S City. Vi ser dock efterfrågan på kortare pass har ökat och vi kommer därför erbjuda fler kortare pass på tider när medlemmarna vill träna i samband med vi ser över vårt utbud på samtliga anläggningar anse motionerna besvarade med vad som anförts i styrelsens yttrande.

6 Motion nr 8: Fler tidiga och sena pass Jag vet många föräldrar med yngre barn undviker köpa kort på Friskis eftersom de enbart kan träna tidigt innan jobbet, eller sent på kvällen, när barnen lagt sig. Det vimlar av pass som passar dem som kommer direkt från jobbet, från 15-19, men få pass senare än så. Argument och mitt förslag till lösning: Kan man inte placera några av passen son slutar vid och istället lägga in några mellan 21 och 22 samt flytta några av de pass som börjar kl 07 till Nu finns bara ett sådant pass i hela Stockholm. Namn: Jennie Spetz Styrelsens förslag till svar på motion nr 8: Fler tidiga och sena pass Motionär: Jennie Spetz Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Styrelsen delar motionärens önskan om kunna erbjuda fler tidiga och sena pass och kommer i möjligaste mån planera för detta framöver. Styrelsen vill i sammanhanget lyfta fram föreningen arbetar kontinuerligt med anpassa utbudet med medlemmarnas efterfrågan till exempel med hjälp av besöksstatistik, önskemål från medlemmar, ledartillgång samt balansen mellan olika träningsformer och dagar/tider. Ledartillgången är central och ibland begränsande då det är funktionärernas (vars uppdrag är ideellt och görs på frivillig basis) möjligheter leda som i slutändan bestämmer när vi kan erbjuda olika typer av träning. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

7 Motion nr 9: Sommarjympa Tycker det var fel flytta utegympan från Ängby till Abrahamsberg. Argument och mitt förslag till lösning: Ängby är ett mycket bättre ställe ha utegympan på. Det är den enda jympan vi har i Västerort, för nya anläggningen Abrahamsberg ligger ju i Bromma inte i Västerort. Sen är platsen för jympan mycket mysigare med tillgång till bad efter träningen, och campare som spontan kommer och är med på passet, kanske är dom kommande anläggningstränare. Och varför ska både anläggningen och utegympan ligga i Abrahamsbergområdet. Namn: Stefan Larsson Styrelsens förslag till svar på motion nr 9: Sommarjympa Motionär: Stefan Larsson Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Föreningen erbjuder Parkträning för locka både stockholmare och andra till lättillgänglig träning i stadens parker och grönområden under sommaren. Underlag för beslut om var parkträningen ska ske görs utifrån var våra befintliga och nya anläggningar finns. Vi utgår också ifrån vilka områden parkträningen kan bedrivas på ett lättillgängligt sätt samt tillgången till ledare. Det innebär föreningen med jämna mellanrum växlar parker för ge fler motionärer möjlighet träna. I år kommer träningen inte erbjudas vid Ängby. Det kan självklart vara aktuellt återkomma till Ängbybadet i framtiden. Styrelsen anser årsmötet besluta avslå motionen med vad som anförts i styrelsens yttrande.

8 Motion nr 10: Öppen hall för familjer På anläggningen på Gärdet har det under lång tid varit svårt rekrytera ledare till Familjegympa, en aktivitet som är saknad av mig och många många medlemmar med mig. Gärdet är ett område där det bor stor andel barnfamiljer och efter ha gjort en (högst ovetenskaplig) undersökning av intresset av kunna utöva rörelselek med sitt förskolebarn, ser jag intresset och behovet är mycket stort. Jag har under lång tid påtalat önskemålet om Familjegympa och även lämnat in förslaget på erbjuda öppen hall för målgruppen som annars är välkommen till Familjegympa i förslagslådan Dialogen. Jag har fått som svar hallen används av styrketräningsmotionärerna, men jag är välkommen hyra hallen till en självkostnadspris. Argument och mitt förslag till lösning: Eftersom jag ser styrekträningsmotionärerna har stor glädje och användning av ytan och redskapen som finns i hallen, förstår jag man inte vill begränsa hallens tillgänglighet. Mitt förslag till lösning av problemet med bristen på Familegympa är man helt enkelt gör investeringen öppna, i det här fallet Gärdets anläggning, en timme tidigare än idag på lördag eller söndag. Idag öppnar t.ex. Gärdet kl på söndagar. Alla barnfamiljer har då redan varit uppe i ett antal timmar. Om man skulle kunna erbjuda Familjegympa eller Öppen hall för familjer kl eller till 9.55 på söndagar, hade den ökade personalkostnaden som ytterligare en öppen timme skulle innebära för föreningen, kompenseras med råge genom de ökade medlemsavgifter och träningskort som skulle säljas till småbarnsföräldrar som plötsligt skulle se en ny möjlighet till rörelseglädje för sin egen del och framförallt för sitt/sina barns del. Eftersom aktiviteten Familjegympa tidigare har erbjudits, finns det säkert lämpligt material inom föreningen som kan användas. Om inte så kan några bollar och dylikt införskaffas till en i sammanhanget mycket överkomlig investering. Namn: Maria Kjellander Styrelsens förslag till svar på motion nr 10: Öppen hall för familjer Motionär: Maria Kjellander Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Styrelsen ställer sig positiv till erbjuda en öppen hall för familjer använda under en bokad tid. Detta behöver planeras och samordnas med övriga pass som pågår under helgen. För möta motionärens förslag i närtid vill vi under en prövoperiod erbjuda Öppen hall inom befintliga öppettider med start hösten Därefter görs en utvärdering. I dagsläget finns en positiv trend gällande besökstalen på F&S Gärdet. Fortsätter den trenden finns goda möjligheter i framtiden också utöka både öppettider och utbudet. bifalla motionen avseende erbjuda Öppen hall, i enlighet med styrelsens yttrande. avslå motionen avseende utökade öppettider.

9 Motion nr 11: Jobba för ökad tillgänglighet Var femte person i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Vi föreslår Friskis och Svettis jobbar för ökad tillgänglighet och användbarhet i både lokaler och på webben. Kontrastmarkeringar av trappor, pelare, glasdörrar osv, väl fungerande ledstänger i trappor, bra läsbarhet på skyltar(bra kontraster, inga material som blänker, logisk placering av skyltarna osv). Plus tillgänglig webb inklusive bokningssystem. Det finns en uppsjö av enkla åtgärder som kan underlätta för personer med synnedsättning, hörselnedsättning, rörelsehinder eller kognitiva funktionsnedsättningar. Det som är en nödvändighet för vissa är bra för många. Så många som möjligt ska kunna träna på och med Friskis&Svettis. På Boverkets sajt finns många tips och regler ta hjälp av, bland annat Enkelt avhjälpta hinder. Ni kan även kontakta olika funktionshinderorganisationer och be om råd eller anlita en tillgänglighetsexpert. Argument och mitt förslag till lösning: Se ovan. Namn: Pia-Lena Krischél och Sofia Naesström Styrelsens förslag till svar på motion nr 11: Jobba för ökad tillgänglighet Motionärer: Pia-Lena Krischél och Sofia Naesström Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Tillgänglighet är en viktig fråga som föreningen ständigt jobbar med och vill vara en föregångare inom. Friskis&Svettis mål för tillgänglighet tar sin utgångspunkt i det som anges av plan- och bygglagen (PBL) och plan- och byggförordningen det vill säga ett övergripande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med neds rörelse eller orienteringsförmåga. Vid om- och nybyggnation tillämpar alltid F&S Stockholm dessa bestämmelser och tillgänglighet prövas redan i ansökan om bygglov. På sätt kommer föreningen över tid kunna erbjuda en bra tillgänglighet på samtliga anläggningar. Inom de fem områden som F&S Stockholm verkar Västerort, Norr/Östermalm, Kungsholmen, Söder och Söderort finns i dagsläget minst en anläggning per område som är tillgänglighetsanpassad. Friskis&Svettis hemsida spelar en viktig roll i kommunikationen mellan föreningen och medlemmarna. En tillgänglig webbplats gynnar alla användare då det handlar om allt ifrån kontrast på textfärg och bakgrund till beskrivande bildtexter, tydlig menystruktur och innehållet är anpassat både till dator, surfpla och mobil. Föreningen kommer ha tillgängligheten i åtanke vid kommande vidareutveckling av hemsidan, samt ser över vad som redan nu kan göras för alla målgrupper ska kunna uppfa, förstå, navigera och interagera med innehållet. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande, samt ge styrelsen i uppdrag utvärdera föreningens övergripande arbete med tillgänglighet

10 Motion nr 12: Textilåtervinning Idag arbetar Friskis & Svettis Stockholm aktivt med återvinning av hård plast. Jag tycker det är dags ta nästa steg och vill därför föreslå styrelsen utreder återvinningsmöjligheter av textil. Den textil som idag glöms kvar hoppas jag föreningen skänker till en organisation som förvaltar gåvan på bästa sätt. Denna motion handlar istället om vad som händer med trasiga träningsstrumpor, utslitna t-shirts och andra träningskläder som ej längre kan användas. Det finns idag ett antal organisationer och även företag som omhändertar slitna kläder. Textilen återanvänds, blir till trasmor, textilfibrer eller isoleringsmaterial. Textil är därmed en del av det globala kretsloppet. Friskis & Svettis bör ta sitt ansvar erbjuda sina aktiva medlemmar återvinna kläder. Eftersom den som tränar regelbundet återvänder till sin anläggning är det lätt ta med sina slitna kläder och lämna dem. Det bör inte heller vara något problem ha ett centralt placerat återvinningskärl på varje anläggning. Det är svårt beräkna kostnaden för detta förslag, men rimligtvis bör kostnader ligga på samma nivå som för den återvinning som redan sker idag. Jag yrkar: - styrelsen utreder frågan om hur föreningen kan underlätta för sina medlemmar återvinna slitna kläder - återvinningen införs på varje anläggning - styrelsen informerar sina medlemmar om slitna kläder kan återanvändas, genom t ex artikel i Stockholmsbilagan i Friskispressen och på webben Namn: Ulrike Deppert Styrelsens förslag till svar på motion nr 12: Textilåtervinning Motionär: Ulrike Deppert Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Den återvinning som idag sker på Friskis&Svettis Stockholms anläggningar syftar till ta hand om och sortera det skräp och avfall som produceras på anläggningen och inom ramen för verksamheten. Källsorteringen är delvis styrd av fastighetsägarens sophantering, som i de flesta fall sorterar efter hushållssopor/brännbart, tidningar, pappersförpackningar, wellpapp, plast, metall och glödlampor/lysrör. Utöver det har föreningen en egen återvinning av avfall såsom berier, PET-flaskor och vid behov grovsopor. Kvarglömda kläder lämnar vi till välgörenhetsorganisationer. Vid byte av funktionärskläder tas kläderna om hand samt återvinns av föreningen. Styrelsen prioriterar hållbarhetsfrågan. Trots detta anser styrelsen ett införande av klädåtervinning inte är en rimlig åtgärd med hänsyn till de extra kostnader och arbete det skulle medföra för föreningen. Vår tro är våra medlemmar själva tar ansvar för återvinning av sina träningskläder och de då använder sig av etablerade aktörer som driver och utvecklar systemet för återvinning av uttjänta kläder. avslå motionen.

11 Motion nr 13: Ta fram instruktörskläder som är snällare för miljön, snällare för människorna som odlar bomullen och för oss instruktörer Ställ krav på vår leverantör Stadium våra kläder som är gjorda i bomull ska vara från ekologiskt bomull, gärna rättvisemärkt för de som odlar bomullen ska få en schysst ersättning. Ställ även krav på hela tillverkningsprocessen av alla plagg ska ske på ett så miljösnällt sätt som möjligt. Och låt F&S fortsätta vara en föregångare när det gäller hälsa genom Bomullsodling är i dag världens mest kemikalieintensiva jordbruk. Studier har uppskat bekämpningsmedel som används i bomullsodling dödar och förgiftar 3 miljoner människor varje år. Textilindustrin är en mycket kemikalieintensiv verksamhet. Tusentals kemiska ämnen används varav vissa är cancerframkallande, allergena och miljöfarliga. Varje process kräver sina kemikalier; spinnoljor vid spinning, klister vid vävning, tensider vid tvättning, formaldehyd mot skrynklig och så vidare. Inte minst färgningen är starkt miljöstörande. Här används bland annat färgämnen som kan innehålla miljögifter i form av tungmetaller som kadmium, bly samt koppar, krom, nickel och zink. Det förekommer också klor används vid blekning. php/ /bomullsrapport.pdf Bomull - en solking historia. Gunilla Ander Namn: Cecilia Lindén Styrelsens förslag till svar på motion nr 13: Ta fram instruktörskläder Motionär: Cecilia Lindén Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Styrelsen delar motionärens uppfning om F&S Stockholm ska ställa höga krav på vår klädleverantör Stadium. F&S Riks har tecknat ett flerårigt avtal med Stadium som även Stockholmsföreningen är bunden till togs ett strategiskt beslut om byta ut all konventionell bomull och sedan dess har samtliga bomullsplagg producerats i ekologisk bomull. Krav har ställts hela tiden arbeta med en mer hållbar kollektion. Flertalet av plaggen i kollektionen tillverkas i återvunnen polyester. Plaggen ska även vara tillverkade enligt Friskis&Svettis ställda CSR-krav (Corporate Social Responsibility); det vill säga ta hänsyn till etik, miljö och sociala villkor. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

12 Motion nr 14: Svanenmärkta anläggningar Låt F&S Stockholm träningsanläggningar bli de första Svanen-märkta anläggningarna i Sverige. Sedan en tid tillbaka pågår en kemikaliedeb där man bl a har börjat kemikaliesanera förskolor och där folk i allmänhet har blivit mer medvetna om kemikalier i vardagen. Hur ser det ut på F&S anläggningar? Hälsa handlar inte bara om röra på sig utan även inte utsättas för potentiellt skadliga kemikalier. Låt hela upplevelsen hos F&S Sthlm bidra till en bättre hälsa och miljö genom bli den första erbjuda Svanen-certifierade träningsanläggningar i Stockholm. Mer info: Den onda badankan, Katarina Johansson Makt, plast, gift och våra barn, Ethel Forsberg Namn: Cecilia Lindén Styrelsens förslag till svar på motion nr 14: Svanenmärkta anläggningar Motionär: Cecilia Lindén Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. F&S Stockholm vill bidra till en hållbar utveckling inom träning. Därför har föreningen inlett ett arbete med utveckla miljöpolicyn till en bredare hållbarhetspolicy avseende ekonomi, miljö och etik. Detta innebär bland annat driva en verksamhet som kännetecknas av en hållbar användning av resurser som tar hänsyn till miljön, samt i möjligaste mån undviker ämnen och material som är skadliga för människor och miljö. Arbetet med hållbarhet inom föreningen fortsätter under 2015 då en arbetsgrupp kommer undersöka vad vi kan göra även på längre sikt. Att Svanenmärka anläggningar är en intressant idé och en fråga för arbetsgruppen ta ställning till. bifalla motionen med vad som anförts i styrelsens yttrande.

13 Motion nr 15: Inloggning bör vara möjlig 70 minuter före passtart När jag vill köra flera pass i rad, så kan man inte logga in på terminalerna till pass nr 2 innan pass nr 1 har startat. Då kommer man antingen försent till pass nr 1, eller måste gå ut under stretchningen, för hämta biljett till pass nr 2. Det finns visserligen en workaround be receptionen om få ut biljetten tidigare. och det är förvisso väldigt trevligt prata med personalen, men det kan ju vara kö ibland. Argument och mitt förslag till lösning: Om inloggningen öppnar lite mer än 60 minuter innan passet, tex 70 eller 75 minuter före, så löser det problemet. Kostnad: Systemering, implementation och test av bokningssystemet. Kostnaden borde vara relativt liten kostnad om man gör det i samband med annan uppdatering av systemet. Namn: Stig Andersson Motion nr 16: Möjlighet till boka fler pass Att kunna boka det pass man vill gå på är en bekvämlighet och service som uppskas. Med tanke på man har köpt ett träningskort för träna så bör möjligheten finnas göra det så ofta man vill/kan och också inom ramen för en sådan service. Argument och mitt förslag till lösning: En bokning per dag borde vara rimligt. Om det sedan visar sig bokningarna inte avbokas ifall de inte nyttjas, bör det inte vara svårt kontakta de medlemmar som gör det systematiskt och ålägga dessa restriktioner. Tack på förhand. Namn: Johanna Hedström Motion nr 17: Fler bokningar Anser endast få ha fyra bokningar åt gången är alldeles för lite, det är inte ens 4 per vecka. Man har betalat för ett kort och ska då få träna så mycket man vill. Det finns faktiskt personer som bokar men också går på varje pass man bokat, så varför ska vi drabbas? Ni borde ha koll på dem som aldrig avbokar sina pass o går på sina bokade pass. Förslag vi som vill ha fler bokningar få betala lite extra i sådana där fall. Andra företag som sats etc har man får ha två bokningar per dag. Man borde få ha en bokning per dag om man så vill! vet väldigt många upplever detta som ett stort problem. Argument och mitt förslag till lösning: om det behövs så får man betala mer för kunna boka fler pass. Namn: Nathalie Punjabi

14 Styrelsens förslag till svar på motion nr 15, 16 och 17: Inloggning 70 minuter före passtart, Möjlighet till fler passbokningar, Fler bokningar Motionärer: Stig Andersson, Johanna Hedström och Nathalie Punjabi Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Motionärerna behandlar ett av de vanligaste och mest angelägna ämnena, både bland motioner till årsmötet och i diskussionerna inom föreningen i övrigt. Vid varje årsmöte sedan nuvarande bokningssystem infördes har förslag till olika ändringar framförts. Årsmötet är i och för sig en olämplig plats för denna typ av beslut. Ett detaljförslag får många gånger följdverkningar, i systemen och i verksamheten, som inte kan belysas till fullo på den begränsad tid ett årsmöte pågår. Behandling på årsmötet innebär också långa ledtider från förslag till genomförande. Att ämnet trots detta ständigt genererar motioner visar bland annat på våra metoder för hantera önskemål från medlemmarna och vår information runt de överväganden och principer som ligger bakom bokningssystemet kan förbättras. Styrelsen avser ge verksamhetschefen i uppdrag se över dessa frågor. Beträffande det i motion 17 framförda förslaget om möjlighet köpa fler bokningar vill däremot styrelsen påpeka vi inte anser det vara ett lämpligt förslag. En grundprincip inom den ideella idrottsrörelsen är alla medlemmar ska behandlas lika. Det ska inte gå köpa sig före i en kö och det ska inte finnas olika köer för olika medlemsgrupper. Med hänsyn till detta har styrelsen redan tidigare avvisat motsvarande förslag. motionärernas förslag i motionerna 15 och 16 tas omhand i den fortsa översynen av bokningssystemet årsmötet slår fast det i motion 17 framförda förslaget inte överensstämmer med föreningens värderingar.

15 Motion nr 18: Billigare träningskort vid arbetslöshet Har varit arbetslös i två år och har svårt få pengarna räcka till så får tyvärr välja bort sånt som inte är absolut nödvändigt. Tycker priset skulle vara lägre vid arbetslöshet. Argument och mitt förslag till lösning: man kunde betala per månad (ifall man skulle få jobb) mot uppvisande av intyg från ABF Namn: Pia Bäckström Styrelsens förslag till svar på motion nr 18: Billigare träningskort vid arbetslöshet Motionär: Pia Bäckström Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Friskis&Svettis-rörelsens mål formuleras som lustfylld träning för alla. Vår verksahet är populär och alla står i centrum innebär trängsel på anläggningarna är ett av verksamhetens mest påtagliga problem. I Stockholm har vi sedan länge, haft separata kort med lägre avgifter, dels för pensionärer och ungdomar, dels för den som har möjlighet begränsa sin träning till tider då belastningen på anläggningarna är lägre. Samtliga kort kan antingen förskottsbetalas eller månadsbetalas via autogiro. Tendensen inom rörelsen i stort är kategori-korten avvecklas. Att då införa ett ytterligare kategorikort känns som fel lösning. Kort till lägre priser för dem som kan förlägga sin träning till tider utan trängsel är ett positivt sätt minska trängseln. Kortstrukturen och prissättningen för vårt träningsutbud är en central fråga som styrelsen ständigt återkommer till. Styrelsen föreslår årsmötet avslå motionen..

16 Motion nr 19: Kort med bara jympa Tycker det borde finnas ett raberat kort när man bara går på pass och inte på gymmet. Om man tvärtom bara vill ha tillgång till ett gym finns det hur många alternativ som helst där man för en prisvärdare peng kan gå på gym. Argument och mitt förslag till lösning: Ett kort för allt, ett kort för pass och ett för gymmet = riktigt bra valfrihet. Namn: Pia Bäckström Styrelsens förslag till svar på motion nr 19: Kort med bara jympa Motionär: Pia Bäckström Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Friskis&Svettis Stockholm erbjuder en stor mångfald av pass och stora möjligheter till individuell träning. Samtidigt har mellanformer, till exempel träning i små grupper, TMI (träna med instruktör) och PT (personlig tränare ) växt fram. Den tidigare skarpa gränsen mellan jympa, spinning och gym har därmed lösts upp och en mängd hybridformer har växt fram. Vi vill erbjuda ett kvalitetsäkrat träningsutbud som är tillgängligt via ett prisvärt kort. Vi vill också uppmuntra till en varierad och tillgänglig träning, även om det inte pågår några pass eller om ett önskat pass är fullbokat. Enkelhet och tydlighet innebär vi prioriterat ett träningskort. Styrelsen föreslår årsmötet avslå motionen.

17 Motion nr 20: Delbetala timmar med personlig tränare Jag tycker det är jättebra med personlig tränare, men som betalsystemet är upplagt idag så måste jag betala en klumpsumma direkt. Vill jag då ha 10 timmar blir det väldigt mycket pengar. Lösningen för mig har varit köpa fem timmar och senare fem till, när jag fått ny lön/studiebidrag. Det blir ännu dyrare, men utspritt. Argument och mitt förslag till lösning: Eftersom det går delbetala ett vanligt träningskort via autogiro så har Friskis och Svettis redan visat man har både teknik och rutin för kunna erbjuda sådan service. Det kommer inte kosta Friskis något alls göra på det viset. (Om man inte kallt räknar med folk gör egna delbetalningar så som jag gjort.) Jag tycker det ska vara möjligt delbetala även timmar med personlig tränare. Är Friskis och Svettis seriösa med man vill folk ska använda sig av tränarna så ska det också gå betala på olika sätt. Namn: Iréne Trybom Styrelsens förslag till svar på motion nr 20: Delbetala timmar med PT Motionär: Iréne Trybom Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Träning med personlig tränare är en relativt ny företeelse i F&S Stockholm som har växt de senaste åren. Det är naturligt inte alla alternativ och administrativa möjligheter har gåtts igenom innan träningsformen lanserades. Motionen är ett klart exempel på detta. Bland annat, men inte endast, av de skäl som motionären framför är det ett problem som rimligen kan få en enkel lösning. Styrelsen föreslår årsmötet bifalla motionen och uppdra åt styrelsen utreda hur träning med personlig tränare ska kunna delbetalas.

18 Motion nr 21: Uppehåll av träningskortet Hej! vore bra om man blir hastig sjuk eller åker iväg på semester ett par veckor. Argument och mitt förslag till lösning: För man ska inte behöva kosta på en läkarbesök som kostar cirka 300 kr. Plus ni kommer fler som köper kort om man nu åker iväg emellan åt. Och får göra ett uppehåll på medlems kortet. Namn: Helena Carlsson Styrelsens förslag till svar på motion nr 21: Uppehåll av träningskortet Motionär: Helena Carlsson Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Föregående års årsmöte beslöt, efter en motion i ämnet, införa de regler som nu gäller för frysning av träningskort. Reglerna innebär föreningen tillåter frysning förlängning av träningskort vid skada, sjukdom samt efter förlossning mot uppvisande av läkarintyg. Det är också möjligt frysa förlänga kortet vid arbete eller studier på annan ort. I det senare fallet måste frysningen vara minst 3 månader. Skälen måste också styrkas med intyg. Frysning kan ske med max 12 månader. Vårt erbjudande ska vara enkelt, medlemsvänligt och lätthanterligt. Detta för vi ska kunna ha en raktiv prissättning. En konsekvens är flexibiliteten i vissa lägen får stå tillbaka. Det är styrelsens uppfning det aktuella förslaget kunna frysa kortet i samband med några veckors semester är ett sådant exempel. Styrelsen föreslår årsmötet avslå motionen.

19 Motion nr 22: Ljudnivån på Friskis anläggningar måste undersökas Ett ämne som med jämna mellanrum kommer upp till diskussion är ljudnivån på den musik som spelas i gymmet och under olika träningspass. Under det senaste året har jag upplevt den har blivit högre och högre. Detta uppmärksammade mig på det i nuläget inte finns något objektivt sätt bedöma vad som är en lämplig ljudnivå på Friskis och svettis anläggningar. Idag ser det ut så här: i salarna finns ofta öron som är till för mäta när ljudnivån är för hög. De är dock ofta uppe på rött i alla fall, eftersom musikens ljudnivå helt bestäms av ledarens subjektiva bedömning av vad som är lagom. I gymmet finns inget sätt mäta ljudnivån, det finns inga öron uppsa, och hur högt musiken ska spelas är också här en subjektiv bedömning av receptionist/gyminstruktör/motionärer. Detta resulterar i det inte går veta om musiken är uppe på skadliga ljudnivåer i lokalerna, vilket är ett stort problem. Idag är det många som lider av problem med hörseln, just på grund av alla höga ljud och allt brus som omger oss. På Friskis, som är en förening med fokus på människor ska må bra, borde det vara högt prioriterat ljudnivåerna inte får bli för höga. Man ska inte behöva riskera hörselskador av gå och träna, något som ju är till för förbättra hälsan. Jag tycker också det är särskilt viktigt eftersom Friskis erbjuder mycket för barn och unga, vars hörsel är ännu känsligare. Det är förstås också en arbetsmiljöförmåga för personalen, som tillbringar betydligt mer tid i lokalerna än vad motionärerna gör. Argument och mitt förslag till lösning: Steg ett vore naturligtvis ta reda på vilka ljudnivåer det faktiskt är i Friskis lokaler. Det skulle ge en bra bild över om det behöver sänkas och i så fall hur mycket. Exempelvis skulle man kunna kontakta arbetsmiljöverket eller hörselskadades riksförbund för en mätning, men det finns också enklare appar på telefonen som går använda, och naturligtvis annan utrustning. Det är svårt veta vad detta skulle kunna kosta eftersom det beror på vilken väg man vill gå, men det vore definitivt bra göra en utredning på ett eller annat sätt. Steg två vore se till det alltid finns ett objektivt sätt se när ljudnivån blir för hög. Ett enkelt sätt skulle vara sätta upp fler öron, t.ex. på olika ställen i gymmet, eller i receptionen. Då är det lätt sänka om man upptäcker det är uppe på rött och man vet också hur mycket man måste sänka. Dessutom blir det något konkret för motionärer hänvisa till när det vill ha lägre ljud, och för personalen hänvisa till om en motionär vill ha högre ljud, fastän det redan är på maxnivån. Steg tre, och en betydligt mer långsiktig åtgärd, vore se till ledare, personal, värdar o.s.v. får ordentlig utbildning i vilka ljudnivåer som är skadliga och på vilket sätt de påverkar oss. Detta är naturligtvis den dyraste och krångligaste lösningen, men också något som jag tror på sikt skulle vara lönsamt. I en förening med fokus på träning ska vara lustfylld och till för alla tycker jag det är viktigt också miljön ska vara öppen och välkomnande, och inte innebära en risk för permanenta skador på hörseln. Namn: Karin Sjödahl

20 Styrelsens förslag till svar på motion nr 22: Ljudnivån på anläggningarna Motionär: Karin Sjödahl Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Musiken är en stor del av träningsupplevelsen på Friskis&Svettis och därmed är det viktigt den upplevs positiv. Musik- och ljudupplevelsen är subjektiv när det kommer till såväl ljudnivåer som typ av musik och F&S försöker jobba utifrån den inriktning som gör flest medlemmar nöjda. I gymmen förekommer förutom musiken en hel del ljud från den träningsutrustning som används, till exempel från viktmagasin i styrketräningsmaskiner och löpband. Då gymmen har en så blandad ljudbild har vi generellt lägre musikvolym än den musik som spelas i hallarrna under pass. Dessutom arbetar föreningen med dämpande golvmaterial i de delar i gymmet där fria vikter används. I våra hallar har vi idag en objektiv mätning av ljudnivån på musiken genom så kallade ljudöron. Gränsvärdet är ställt till 92 db. Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör inte ljudnivån överstiga riktvärdet på 97 db i lokaler med verksamhet motsvarande vår träningsverksamhet. Så här fungerar ljudörat: Örat lyser grönt när det har ström. Örat lyser gult när ljudnivån är cirka 5 db från det inställda gränsvärdet. Örat lyser rött när inställd nivå är uppnådd, vilket i Friskis fall är 92 db. Att ljudnivån når upp på rött är inte skadligt i kortare perioder. Vart annat år ställer vi in våra ljudöron så de mäter korrekt och enligt vårt uppsa gränsvärde. Ljudnivån på våra anläggningar ligger inte på en nivå som kan skapa permanenta skador på hörseln. Det är för Friskis&Svettis viktigt säkerställa även ur ett arbetsmiljöperspektiv. En riktlinje är man inte ska vistas i miljöer med högre än 85 db mer än 8 timmar. Skulle man dock uppleva nivån ändå är hög och därmed inte behaglig så finns det öronproppar tillgängliga i våra receptioner. Styrelsen anser vi med hjälp av ljudöron i hallarna och den systematiska egenkontrollen har en acceptabel ljudnivå i våra träningslokaler. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

21 Motion nr 23: Musiken på anläggningarna Hej! Jag tränar mest på Friskis vid Hornstull. Jag undrar varför det måste vara dunka dunka musik och inte mer jazz och klassisk musik. Jag tränar mycket vid löpbanden och en hel del cirkelgym och fys. Gabriel är den enda som har trevlig musik. Är själv musiker och har svårt för lyssna utan ta till mig musiken. Argument och mitt förslag till lösning: Skulle vara trevligt om ni kunde spela mer klassisk musik och jazz och bossa. Och även afrikansk musik. Popen finns ju över allt ändå. Namn: Ali Djeridi Motion nr 24: Musiken i träningslokalerna Som nyinflyttad söder om söder har jag börjat träna på Skanstulls fina anläggning vid brofästet. Har varit i gymmet olika dagar och olika tidpunkter. Musiken i lokalen är oftast inte alltför högljudd, men urvalet är minst sagt enahanda och ensidigt. Jag har verkligen inget emot modern dansmusik och med det menar jag inte Vikingarna, utan house, techno, disco, trance och till och med viss R&B eller vanlig pop men bli matad med det nonstop under hela träningspass kan bli rätt enerverande. Och det är inte alldeles lätt bara koppla bort musiken. Ibland går det hyfsat och ibland är det till och med njutbart, relativt lugn och melodiös R&B. Jag uppfar det finns en linje när det gäller valet av musik. Den består av två saker: det är musik från framför allt USA (eller som låter som sådan) och det ska vara modern dansmusik, elektro/pop, tydligt trumbaserad. Eftersom förstås musiksmaken är olika vill jag på inget sätt föreslå bannlysa någon särskild musik. Inte alls. Men nog borde man kunna vara både mer varierad rent musikmässigt och inte så ensidig när det gäller kulturell bakgrund. Om man nödvändigtvis vill ha rytmisk musik finns mycket annat än elektropop/dance välja på. Och det är just med utgångspunkten musiksmaken är olika som det är rimligt inte ha samma sorts musik hela tiden. Man kan ju köra teman t.ex. Typ: Denna vecka spelar vi 60-talsmusik, eller Idag är det Balkan-musik som gäller. Argument och mitt förslag till lösning: Att utse en liten grupp som ser över frågan och undersöker möjligheten av ett mer varierat utbud av musik i gymmen. Ett utbud som grundar sig på en medvetenhet om Friskis och Svettis verkar i ett mångkulturellt samhälle och besökarna i gymmen har olika musiksmak. Namn: Magnus Ottelid

22 Styrelsens förslag till svar på motion nr 23 och 24: Musiken på anläggningarna Motionärer: Ali Djeridi och Magnus Ottelid Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Musiken är ett viktigt inslag i all träning på Friskis & Svettis. Eftersom musiksmaken är lika mångfacetterad som antalet medlemmar i våra träningslokaler väljer vi musik som är bred och passar så många som möjligt. Vi lyssnar gärna in medlemmars tips om bra träningsmusik. De önskemål vi redan idag får in till våra receptioner skickar vi vidare till vår leverantör av den streamingtjänst vi har för musiken i gymmet. På så sätt kan vi löpande bredda vårt musikbibliotek omfa fler genrer. I och med vi streamar musiken kan vi inte styra musiken direkt på anläggningen genom sortera eller välja låtar efter musikstil. Med nuvarande musiklösning kan vi därför inte erbjuda musikteman. Musikteman riskerar även exkludera många medlemmar med annan musiksmak, särskilt under de tider när många väljer träna, till exempel efter jobbet, varför vi väljer jobba med det breda anslaget. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

23 Motion nr 25: Opassande musik I nuläget spelas musik under många pass som innehåller ord som är stötande, t.ex N*gger, B*tch med flera, detta bidrar inte på något sätt till förbättra passet, men kan av många upplevas som stötande. I de allra flesta fall finns det dessutom modifierade texter där de mest stötande orden är ersa. Argument och mitt förslag till lösning: Jag föreslår därför: - musik som innehåller stötande ord undviks på passen - där man inte kan/vill byta låt använder sig av modifierade texter Namn: Rolf Andersson Styrelsens förslag till svar på motion nr 25: Opassande musik Motionär: Rolf Andersson Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Musiken är ett mycket viktigt element i F&S pass. Det är varje ledare som själv skapar sin egen musikmix för kunna erbjuda unika pass och träningsupplevelser inom de ramar som Friskis&Svettis anger. Alla ledare genomgår en noga kontrollerad utbildning där musik och låtval är en viktig del. Ledarna och instruktörerna rekommenderas variera musikutbudet på träningspassen så mycket som möjligt, allt för skapa mångfald och en spännande blandning som ger träningsupplevelsen en extra krydda och variation i rörelsevalet. Eftersom musiken är en stor och viktig del av den befintliga ledarutbildningen, ingår där ledaren ska ta hänsyn till texterna. Ledarna rekommenderas undvika låtar med stötande texter för alla ska känna sig välkomna på passen. Styrelsen ser gärna du som medlem tar upp detta direkt med berörd ledare. anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

24 Motion nr 26: F&S-lokaler i Söderort Friskis & Svettis har idag ett alltmer utbyggt nät av träningslokaler med många olika aktiviteter över Stockholm. Dock finns mycket få lokaler söder om Södermalm. Områden som både Liljeholmen och Telefonplan har vuxit mycket de senaste åren, inte minst av unga människor. Fler inflyttningar är på ingång, stora förtätningar sker i bebyggelsen. Vid Telefonplan är Erikssons gamla lokaler idag till stor del studentrum. Argument och mitt förslag till lösning: Jag föreslår F&S Stockholm försöker hitta och öppna träningslokaler i dessa områden. De kommer säkert bli mycket uppskade och använda. Våra konkurrenter, SATS etc, finns redan här. Med dessutom ytterligare inflyttningar på gång ser jag risken som minimal. Namn: Lars Liwendahl Styrelsens förslag till svar på motion nr 26: F&S-lokaler i Söderort Motionär: Lars Liwendahl Svaret kommer vid behov utvecklas på årsmötet. F&S Stockholm har en etableringsstrategi med inriktning etablera nya anläggningar i de stadsdelsområden där många av våra medlemmar bor. De områden som vi enligt vår strategi valt ta med i etableringsplanen är bland annat Liljeholmen/Hägersten, vari Telefonplan erbjuder intressanta möjligheter. Vår strategi är expandera i en takt där vi också kan bibehålla en god ekonomi vilket innebär ungefär en anläggning per år. Vår plan är verka för en ny anläggning i Söderort under år anse motionen besvarad med vad som anförts i styrelsens yttrande.

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2015

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2015 Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2015 1. Olov Sjöström 2015-02-26 MOTION TILL FRISKIS o SVETTIS I NYNÄSHAMN ÅRSMÖTET 2015 ANG KOSTNADER FÖR FÖRLÄNGNING AV AKTIVITETSKORT Jag är aktiv medlem

Läs mer

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014

Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014 Motioner FRISKIS&SVETTIS NYNÄSHAMNS ÅRSMÖTE 2014 1. Agneta Hagström 2014-03-03 Brunnsgatan 4 14941 Nynäshamn ahagstrom995@gmail.com Friskis & Svettis Motion avseende sänkta avgifter för ungdomar De höga

Läs mer

Motioner FRISKIS&SVETTIS TYRESÖ ÅRSMÖTE 2015

Motioner FRISKIS&SVETTIS TYRESÖ ÅRSMÖTE 2015 Motioner FRISKIS&SVETTIS TYRESÖ ÅRSMÖTE 2015 MOTION 1 Från: Ronny Edstrand Datum: 15 jan 2015 07:47 Ämne: Motion till årsmöte - Motionscykel med möjlighet att mäta sin prestation Till:

Läs mer

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar

Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar totalt, 79 svar Enkät till våra motionärer våren 2014 Svar "totalt", 79 svar Allmänt om sammanställningen och analysen av svaren: Antal svarande yngre än 20 år 3 st 20-39 år 10 st 40-59 år 38 st 60 år och äldre 28 st

Läs mer

Motioner. Motioner 2016

Motioner. Motioner 2016 Motioner 2016 FRISKIS&SVETTIS TYRESÖ Motioner 2016 1 Motion nr 1 Pensionärsrabatt på ordinarie årskort Friskis och Svettis i Tyresö erbjuder idag inte rabatt på ordinarie årskort för pensionärer. De flesta

Läs mer

Medlemsundersökning Återkoppling

Medlemsundersökning Återkoppling Medlemsundersökning 2016 Återkoppling Hur nöjd är du totalt sett med oss? Citat från frisvaren: Go Friskis! Är glad att föreningen finns! Tack Friskis och Svettis för trevlig och folklig träningskultur.

Läs mer

MOTIONER 2018 F&S TYRESÖ

MOTIONER 2018 F&S TYRESÖ MOTIONER 2018 F&S TYRESÖ 1 MOTION NR 1 Jag önskar vi får tillbaka möjligheten för oss dagkortsmotionärer kunna gå på gruppträning även efter kl 16.00 på sommaren. (som vi kunde sommaren 2016) Erika Husberg

Läs mer

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss?

Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Uppvärmande grundfrågor Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? Hur länge har du tränat hos/med oss? Kvinna 25 År Kvinna 35År Man 54 år Kvinna 63 år Kvinna 34 år Mina reflektioner

Läs mer

SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING

SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING SAMMANFATTNING AV MEDLEMSUNDERSÖKNING Hej! Under våren 2012 skickade vi ut en medlemsundersökning. Syftet med den var att Friskis&Svettis Karlstad ska bli en bättre förening och att vi ska kunna följa

Läs mer

Så här tycker ni. Friskis&Svettis Västerås medlemsundersökning 2012

Så här tycker ni. Friskis&Svettis Västerås medlemsundersökning 2012 Så här tycker ni Friskis&Svettis Västerås medlemsundersökning 2012 1. Hur gammal är du? Yngre än 20 år 4,2% 20-30 år 18,36% 31-40 år 19,16% 41-50 år 25,5% 51-60 år 18,42% 61-70 år 11,73% 71 år eller äldre

Läs mer

SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 2014

SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 2014 SAMMANFATTNING MEDLEMSENKÄT 214 Ett stort tack till alla som svarade på enkäten. Nästan 65 svar har vi fått imponerande! De flesta är nöjda eller mycket nöjda med föreningen och tycker det är prisvärt

Läs mer

Sammanfattning (89 svar)

Sammanfattning (89 svar) Sammanfattning (89 svar) Hur nöjd eller missnöjd är du som helhet med Friskis&Svettis? 5 mycket nöjd 3742 % 4 4854 % 3 3 3 % 1 inte alls nöjd 0 0 % ingen uppfattning 0 0 % Hur väl motsvarar Friskis&Svettis

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Huddingehallens vuxenundersökning 2012

Huddingehallens vuxenundersökning 2012 Huddingehallens vuxenundersökning 2012 Pappersenkät med 22 frågor Enkäten besvarades under vecka 45 2012 150 brukare besvarade enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 75% 65% av de svarande var kvinnor,

Läs mer

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN

FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS FALUN VERKSAMHETSPLAN 2017-2019 INLEDNING Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och som en vägvisare i utvecklingsarbetet.

Läs mer

MEDLEMS- UNDERSÖKNING FRISKIS&SVETTIS VÄSBY VÅREN 2017

MEDLEMS- UNDERSÖKNING FRISKIS&SVETTIS VÄSBY VÅREN 2017 MEDLEMS- UNDERSÖKNING FRISKIS&SVETTIS VÄSBY VÅREN 2017 1/28 Hur gammal är du? Antal svarande: 368 Yngre än 20 år 32 8,69% 20-30 år 32 8,7% 31-40 41 11,14% 41-50 91 24,73% 51-60 89 24,18% 61-70 56 15,22%

Läs mer

VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN

VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN VERKSAMHETS FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND PLAN 2017 Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla Så lyder vår verksamhetsidé och när vi planerar för kommande år är utgångspunkten

Läs mer

Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis?

Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis? Det här kanske du inte visste om Friskis&Svettis? Friskis&Svettis är sedan 1978 en berättelse om engagemang, kompetens och ett avspänt förhållningssätt till träning och hälsa. En gemensam nämnare för

Läs mer

IF FRISKIS&SVETTIS Haninge

IF FRISKIS&SVETTIS Haninge VERKSAMHETSPLAN 2013 VERKSAMHETSPLAN 2013 IF FRISKIS&SVETTIS Haninge Verksamhetsidé Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla Uppdrag Få så många som möjligt att motionera Vision

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis är en idrottsförening med anslutning till Riksidrottsförbundet och består av 159 ideella föreningar. Varje förening

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 Vision 2023 Friskis&Svettis Linköping År 2023 ler människor när de tänker på träning och vi erbjuder lustfylld träning av hög kvalitet till Linköpingsborna. Med fler och nya sätt att mötas för träning

Läs mer

IF Friskis&Svettis Örnsköldsvik Medlemsundersökning 2014

IF Friskis&Svettis Örnsköldsvik Medlemsundersökning 2014 IF Friskis&Svettis Örnsköldsvik Medlemsundersökning 2014 I vår strävan att hela tiden förbättras och utvecklas, vill vi ta till oss våra medlemmars synpunkter och åsikter, de är viktiga för vår verksamhet.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12

VERKSAMHETSPLAN. IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12 VERKSAMHETSPLAN IF Friskis&Svettis Enköping För perioden 2015.01-2015.12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare i utvecklingsarbetet.

Läs mer

Resultat av enkätundersökning vt-2010

Resultat av enkätundersökning vt-2010 Antal Resultat av enkätundersökning vt-2010 Genomförd under vecka 16 och 17. Totalt antal svaranden: 60 st. 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Vilken typ av träningskort har du? 5 Guld 9 Silver (Step & Pump)

Läs mer

Friskis&Svettis Borlänge 3. Lokalen 3. Träningen 3. Värdskapet 4. Kvalitet 4. Kommunikation 5. Alla Barnen Träning och äldre 6.

Friskis&Svettis Borlänge 3. Lokalen 3. Träningen 3. Värdskapet 4. Kvalitet 4. Kommunikation 5. Alla Barnen Träning och äldre 6. IF Friskis&Svettis Borlänge AKTIVITETSPLAN OCH BUDGET 2014 Friskis&Svettis Borlänge 3 Lokalen 3 Träningen 3 Värdskapet 4 Kvalitet 4 Kommunikation 5 Alla Barnen 2013 6 Träning och äldre 6 Budget 6 2 IF

Läs mer

Stig Nyberg, 71 år Varför tränar du? Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka.

Stig Nyberg, 71 år Varför tränar du? Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka. Stig Nyberg, 71 år Jag vill behålla den livskvalité som jag har idag. Kanske tom öka min styrka. Cirkelgym är det enda jag kan träna numera eftersom jag är höftopererad och inte kan hoppa. Förr tränade

Läs mer

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019

tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 tvåtusen nitton Friskis&Svettis Järfälla verksamhetsplan för 2019 Vi vill växa NÄR 2019 ÄR SLUT SÅ ÄR FRISKIS OCH SVETTIS JÄRFÄLLA EN DEL I FLER MÄNNISKORS LIV, VI VILL BERÖRA OCH ENGAGERA PÅ NYA INSPIRERANDE

Läs mer

Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år)

Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år) Utveckling och mål 2011-2013 (då vi är 10 år) FRISKIS&SVETTIS GEMENSAMT vår grundläggande plattform Friskis&Svettis vision Människor ler när det tänker på träning De idéella funktionärerna och anställda

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid.

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid. PRAKTISK INFO Plats bokas i Tidsbokare på hemsidan Kösystem finns, avboka plats senast en timma innan klass vid förhinder. Kom i tid, om du ej meddelat att du är sen släpps din plats till ev. drop-in-elev

Läs mer

ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV BESLUT AV ÅRSMÖTET 2014 AVSEENDE MOTIONER

ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV BESLUT AV ÅRSMÖTET 2014 AVSEENDE MOTIONER ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV BESLUT AV ÅRSMÖTET 2014 AVSEENDE MOTIONER Nr 1 Frysning av kort - Liliana Palombo F&S Stockholms ambition är att föreningens träning ska vara lättillgänglig och ser därför positivt

Läs mer

séêâë~ãüéíëéä~å=omnq séêâë~ãüéíëéä~å=omnqjomns

séêâë~ãüéíëéä~å=omnq séêâë~ãüéíëéä~å=omnqjomns séêâë~ãüéíëéä~åomnq séêâë~ãüéíëéä~åomnqjomns OMNS Föreningen Vi är idag en förening med ca 4900 medlemmar varav ca 150 är funktionärer/förtroendevalda. Kansliet består idag av 6 anställda samt ett antal

Läs mer

Välkommen till Friskis&Svettis i Älmhult

Välkommen till Friskis&Svettis i Älmhult hösten 2015 ÄLMHULT Välkommen till Friskis&Svettis i Älmhult Friskis&Svettis erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla! Idag har F&S Älmhult 26 års erfarenhet av rolig träning,

Läs mer

FEMtastiskt! Verksamhetsplan Friskis&Svettis Kiruna

FEMtastiskt! Verksamhetsplan Friskis&Svettis Kiruna FEMtastiskt! Verksamhetsplan Friskis&Svettis Kiruna 2012 Idé utan krav Friskis&Svettis är en idrottsförening med för idrottsvärlden ett ovanligt mål. Här finns inget målsnöre att spränga, inget nät att

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Fysisk aktivitet på Recept

Fysisk aktivitet på Recept Fysisk aktivitet på Recept Aktivitetshäfte för Kalix Höstterminen 2015 DELTAGANDE AKTÖRER Flow Centrumvägen 74 052 32 Kalix www.flowkalix.se Kalix Gymnastikklubb Hästholmsv. 15 0923-67 00 76 952 95 Båtskärsnäs

Läs mer

Antalet medlemmar tom 31/8 2014: 4 272 st jämfört med 2013: 4 575 st. Lite bättre än första tertialet men fortfarande färre än 2013.

Antalet medlemmar tom 31/8 2014: 4 272 st jämfört med 2013: 4 575 st. Lite bättre än första tertialet men fortfarande färre än 2013. Medlemmar och kortpriser: Johanna Antalet medlemmar tom 31/8 2014: 4 272 st jämfört med 2013: 4 575 st. Lite bättre än första tertialet men fortfarande färre än 2013. Kortpriser kommentar: Nu har vi genomfört

Läs mer

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här.

För att då har jag ingen fritidsaktivitet och vi har bokklubb då här. . Vilken tid och veckodag skulle passa dig bäst att besöka biblioteket? "Har barn som går på förskola och vet att de har haft problem att få tider som passar att besöka biblioteket i Hovmantorp på förmiddagarna.

Läs mer

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera

Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet. Få så många som möjligt att Träna/motionera Erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet Få så många som möjligt att Träna/motionera Ett friskare Haninge Vara Haninges bästa träningsanläggning Det finns i Friskis&Svettis att ständigt

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET

Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET Vi erbjuder lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla VERKSAMHETSPLAN & BUDGET 2015 Huvudmål Mål 2015 5% vinst 2500 medlemmar Övergripande mål 2015-2017 Tillväxt på 3% till 2630st medlemmar.

Läs mer

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning

Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning Svenska folkets träning med motionsgympa, aerobics och styrketräning 1 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND... 3 2. METOD... 3 3. RESULTAT... 3 3.1 TRÄNINGSTID... 4 3.2 MOTIV TILL TRÄNING... 6 3.3 VAL AV TRÄNINGSPASS...

Läs mer

Träna på Friskis&Svettis Kista gratis eller till ett rabatterat pris

Träna på Friskis&Svettis Kista gratis eller till ett rabatterat pris Motion 1 Träna på Friskis&Svettis Kista gratis eller till ett raberat pris Styrelsens yttrande Motionären yrkar på det ska vara möjligt träna på Friskis&Svettis i Kista helst utan kostnad eller till en

Läs mer

FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND VERK SAM HETS PLAN

FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND VERK SAM HETS PLAN FRISKIS&SVETTIS ÖSTERSUND VERK SAM HETS PLAN 2016 VISION Människor ler när de tänker på träning. VAD GÖR FRISKIS&SVETTIS? Vår verksamhetsidé beskriver vad vi gör: Friskis&Svettis erbjuder lustfylld och

Läs mer

Motioner och motionssvar till F&S Stockholms årsmöte 22 april 2018

Motioner och motionssvar till F&S Stockholms årsmöte 22 april 2018 till F&S Stockholms årsmöte 22 april 2018 All kursiv text har lagts till i en uppdaterad bearbetning publicerad 20180421. Svaren kommer vid behov utvecklas på årsmötet. Motion 1 Duschslangar Alla duschar

Läs mer

God ljudmiljö inom förskolan

God ljudmiljö inom förskolan God ljudmiljö inom förskolan Team: Angelica Ugrinovska, Fröafalls förskola avd. Sörgården, Tranås Kommun. Mål: En god ljudmiljö på vår förskola. Delmål: Lugnare måltider, lugnare tambur, mindre spring

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning

TÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning ÖI ROLLSPEL E 006 1 (6) Arbetsmarknadstolkning Ordlista arbetslöshetskassa kassakort montera reparera preliminärt gatubelysning övertid projekt gatukontoret fackman installation armatur arbetsmoment högspänning

Läs mer

Årsmöte. Friskis&Svettis Lund 3 april 2016

Årsmöte. Friskis&Svettis Lund 3 april 2016 Årsmöte Friskis&Svettis Lund 3 april 2016 Verksamhet 2015 3 kommuner 13 orter Friskishuset + 22 hyrda lokaler 330 ideella krafter 9 anställda (6,3 årsarbetskrafter) 153 gruppträningspass/vecka 80 timmars

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS. Inspiration & utbildning i Skåne under våren 2013!

SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS. Inspiration & utbildning i Skåne under våren 2013! SKÅNE INSPIRATIONUTBILDNINGWORKSHOPS Inspiration & utbildning i Skåne under våren 2013! Information Du som är Friskis&Svettis-funkis och vill gå på någon av inspirationsdagarna, anmäl dig till din förening

Läs mer

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge

Verksamhetsplan Friskis&Svettis Borlänge Verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Borlänge Genom att engagera, samarbeta och synas kommer vi att växa och bli fler. Fyra långsiktiga mål pekar ut hur vi ska röra oss mot 2022 Vi inspirerar till mer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Svettpärlan AB För perioden

VERKSAMHETSPLAN Svettpärlan AB För perioden VERKSAMHETSPLAN AB För perioden 2019-01-01-2019-12-31 Våra övergripande mål 2019 Vi arbetar mot att få alla funktionärer sedda, inspirerade, nöjda och mycket stolta med sitt uppdrag. Utifrån den organisationsform

Läs mer

IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015

IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015 IF FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA MOTIONER 2015 MOTION NR 1 BOKA PASS 7 DAGAR FRAMÅT STYRELSENS YTTRANDE Motionären önskar att passbokningen öppnar för sju dagar framåt istället för de två dagar som gäller

Läs mer

Demokrati & delaktighet

Demokrati & delaktighet Demokrati & delaktighet Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Antalet medlemmar tom 31/12 2014: 4 856 st jämfört med 2013: 5 226 st. Ett tapp på 7%.

Antalet medlemmar tom 31/12 2014: 4 856 st jämfört med 2013: 5 226 st. Ett tapp på 7%. Medlemmar och kortpriser: Johanna Antalet medlemmar tom 31/12 2014: 4 856 st jämfört med 2013: 5 226 st. Ett tapp på 7%. Medelåldern på våra medlemmar är 45,4 år yngsta medlemmen var 11 år och äldsta 92

Läs mer

Antalet medlemmar tom 30/4 2014: 3 936 st jämfört med 2013: 4 267 st. En sänkning med 8% som troligen beror på att vi fått fler aktörer på vår ö.

Antalet medlemmar tom 30/4 2014: 3 936 st jämfört med 2013: 4 267 st. En sänkning med 8% som troligen beror på att vi fått fler aktörer på vår ö. Medlemmar och kortpriser: Johanna Antalet medlemmar tom 30/4 2014: 3 936 st jämfört med 2013: 4 267 st. En sänkning med 8% som troligen beror på att vi fått fler aktörer på vår ö. Kortpriser kommentar:

Läs mer

En träningsform på väg tillbaka

En träningsform på väg tillbaka Spinning En träningsform på väg tillbaka När spinningen slog igenom för snart 20 år sedan blev konditionscykling i grupp snabbt det självklara valet för många träningsentusiaster. Och det är inte så svårt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2014 IF Friskis&Svettis Lomma/Burlöv

Verksamhetsplan 2013-2014 IF Friskis&Svettis Lomma/Burlöv Verksamhetsplan 2013-2014 IF Friskis&Svettis Lomma/Burlöv VISION Människor ler när de tänker på träning. Friskis&Svettis är i dag en av Sveriges största idrottsföreningar och finns på 159 olika ställen

Läs mer

Gym Lokal Gym - Trivsel

Gym Lokal Gym - Trivsel Gym och träning Gym Lokal Större friytor. Hoppas vi att vi kan fixa till det, åtminstone på CITY och RL. Utegym liknande Tufteparken. Vi vill fixa det på RL. Men vet inte om nuvarande uteplätt måste flyttas

Läs mer

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat

Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013. 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 212 enkäter är utskickade 154 personer har svarat Enkätundersökning i hemtjänsten november 2013 Totalt ligger svarsfrekvensen på 73% Svarsfrekvensen på fråga

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö.

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, Tyresö. Verksamhetsplan Friskis&Svettis Tyresö, Bollmora gårdsväg 8, 135 39 Tyresö www.friskissvettis.se/tyreso sida 1 Verksamhetsplan Inledning Sedan starten för 30 år sedan har föreningen drivits utifrån Friskis&Svettis

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Hela kroppen på 30 minuter

Hela kroppen på 30 minuter BodyCircle Hela kroppen på 30 minuter På Hagabadet är vi väl medvetna om att det är få förunnat att kunna lägga den tid man önskar på gymmet och i löpspåret. Eller som ens har orken eller en önskan om

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA

VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VERKSAMHETSPLAN BUDGET 2017 IF Friskis&Svettis Lidingö #VÅGA VÅR VISION Vi har som mål att få fler att röra på sig. Lusten att träna ska vara drivkraften- det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta.

Läs mer

Våra övergripande mål (2015-2016) Vi förädlar och kvalitetssäkrar våra träningsformer och intensiteter genom kontinuerlig LUFarbete (Ledaruppföljning)

Våra övergripande mål (2015-2016) Vi förädlar och kvalitetssäkrar våra träningsformer och intensiteter genom kontinuerlig LUFarbete (Ledaruppföljning) Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare i utvecklingsarbetet. Verksamhetsplaneringen är ett kontinuerligt arbete och

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Bad och friskvård Klippan. Standardrapport

Bad och friskvård Klippan. Standardrapport Bad och friskvård 2014 Standardrapport Procent Antal Man 42 108 Kvinna 58 149 Svarande 257 Inget svar 17 Procent Antal 15-19 5,6 15 20-29 8,6 23 30-39 7,1 19 40-49 11,6 31 50-59 15,4 41 60-65 10,5 28 över

Läs mer

Friskis&Svettis Väsby!

Friskis&Svettis Väsby! Välkommen till Friskis&Svettis Väsby! Vi är stolta över att du valt att träna hos oss! 1 FAKTA OM FRISKIS&SVETTIS VÄSBY Friskis&Svettis vision är att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög

Läs mer

10-årsjubileum för. rpm

10-årsjubileum för. rpm 10-årsjubileum för rpm RPM fyller 10 år i norden jubileumserbjudande Betala endast 10% FÖR EN RPM -grundutbildning 270 SEK per instruktör, ordinarie pris 2 700 SEK. (Privatperson ordinarie pris 5 000 SEK).

Läs mer

Inledning. Läget F&S Lomma/Burlöv 2013

Inledning. Läget F&S Lomma/Burlöv 2013 Inledning F&S Lomma/Burlöv bildades 1987. Föreningen har verksamhet i Lomma och Burlövs kommuner. Aktiviteter bedrivs i Alnarp, Arlöv, Bjärred, Lomma och Åkarp. Jympa i olika former som är föreningens

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

FRISKIS. Heta nyheter i sommar. Friskis&Svettis Båstad Ängelholm. Sommar 2015. Smarta Sommarkortet. Outdoor Fusion. Familjen Friskis.

FRISKIS. Heta nyheter i sommar. Friskis&Svettis Båstad Ängelholm. Sommar 2015. Smarta Sommarkortet. Outdoor Fusion. Familjen Friskis. Sommar 2015 FRISKIS Friskis&Svettis Båstad Ängelholm Smarta Sommarkortet Heta nyheter i sommar Outdoor Fusion Familjen Friskis Outdoor Kids Höstnyheter - smygtitt Öppna och läs mer! 8 Träna till fantastiskt

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ( ) Friskis&Svettis Eskilstuna

Verksamhetsplan 2018 ( ) Friskis&Svettis Eskilstuna Verksamhetsplan 2018 (2018-2022) Friskis&Svettis Eskilstuna 1 Om verksamhetsplanen Verksamhetsplanen är ett styrdokument för anställda och funktionärer i föreningen och är tillgänglig för alla medlemmar.

Läs mer

Till alla funktionärer

Till alla funktionärer Stans bästa lekplats för stora och små! Jag tycker det är ett bra sätt att beskriva oss och våra fina lokaler på Frösön. I ordet lekplats ryms vår idé om lust och glädje. Lekplats för också tankarna till

Läs mer

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018

Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Föräldraenkät Arjeplogs förskola 2018 Exempel på kommentarer: Tack vare personalen Man kan aldrig veta vad som händer under dagen Vi älskar våra förskolepedagoger! Duktig personal och fin verksamhet. Då

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning

Passbeskrivning. Jympa och annan gruppträning Passbeskrivning Jympa och annan gruppträning Jympa Soft Rörelsevalet är lätt att hänga på. Passet genomsyras av en hållningsbefrämjande medvetenhet som ger en säker och effektiv träning. Att bibehålla

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Motion 1. Sluss på City

Motion 1. Sluss på City Motion 1 Sluss på City Förslaget är att installera en ingångssluss på Friskis&Svettis City som är öppen kl. 05-23 alla dagar i veckan. En sluss skulle ge utökade öppettider och därmed möjliggöra för fler

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö

VERKSAMHETSPLAN & Budget IF Friskis&Svettis Lidingö VERKSAMHETSPLAN & Budget 2014 IF Friskis&Svettis Lidingö Vi har som mål att få fler att röra på sig Lusten ska vara drivkraften det ska vara lätt att börja och lätt att fortsätta Basen i Friskis&Svettis

Läs mer

Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 130507 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.00-20.30

Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 130507 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.00-20.30 Friskis&Svettis IF Kalmar Protokoll 130507 Art: Styrelsemöte Plats: F&S Konferensrum Tid: 18.00-20.30 Närvarande: Frånvarande: Styrelse: Övriga: Bengt Sjöstedt ordf Staffan Marmelin 22 Hussein Darwiche

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN. IF Friskis&Svettis Nyköping

VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN. IF Friskis&Svettis Nyköping VERKSAMHETS-/ AKTIVITETSPLAN IF Friskis&Svettis Nyköping 2014 Friskis&Svettis idag Friskis&Svettis är en idé om träning som delas av över 552 000 människor. Utvecklingen har varit enorm. År 1990 hade Friskis&Svettis

Läs mer

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet

Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet Samtal 1, Leila (kodat) Målbeteende: Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskad graviditet LILO: Hej Leila, välkommen. Okodat LEILA: Tack. LILO: Jag tänkte att vi skulle prata om hur du

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Kvalitativ undersökning avseende Saabs friskvårdsanläggning hösten 2014

Kvalitativ undersökning avseende Saabs friskvårdsanläggning hösten 2014 Nu är enkäterna, som ni haft möjlighet att svara på, sammanställda. Totalt var det 106 personer som svarade på enkäten. Nedan kan ni se hur svaren har fördelat sig. Vi har försökt att möta så många önskemål

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 IF Friskis&Svettis Sollentuna

Verksamhetsplan 2017 IF Friskis&Svettis Sollentuna Verksamhetsplan 2017 IF Friskis&Svettis Sollentuna 1 SOLLENTUNA Innehåll Vår verksamhetsplan... 4 Friskis&Svettis Sollentuna... 4 Friskis&Svettis 12 värderingar... 5 Vision... 6 Ambition... 6 Mål för 2017...

Läs mer

Bokningssystem/bokningar/inpassering

Bokningssystem/bokningar/inpassering 1 Uppdaterad 2014-06-10 Frågor och svar medlemsundersökning 2014 Bokningssystem/bokningar/inpassering Köplats/reservlista Begränsa antalet reservplatser, ofta får man en hög köplats-siffra men får ändå

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 IF Friskis&Svettis Helsingborg

Verksamhetsplan 2012 IF Friskis&Svettis Helsingborg Verksamhetsplan 2012 IF Friskis&Svettis Helsingborg Träning mitt i city Vår Vision Människor ler när de tänker på träning. Verksamhetsidé Att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ

Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ 2013 Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ 2013 Verksamhetsberättelse FRISKIS&SVETTIS LIDINGÖ Styrelsen för Friskis&Svettis Lidingö vill härmed lämna följande verksamhetsberättelse för år 2013

Läs mer

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt.

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Välj en leverantör som passar dig Det kan vara viktigare än du tror! Hur mår din port? Kanske är det uppenbart dags

Läs mer

Samma år fyllde föreningen 30 år - låt Träningsfesten börja! Let s party! Och festat har vi gjort hela året.

Samma år fyllde föreningen 30 år - låt Träningsfesten börja! Let s party! Och festat har vi gjort hela året. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 TRÄNINGSFESTEN HAR BÖRJAT 2015 - ett historiskt år för föreningen med start av anläggning nummer två nu i norra Täby i Täby kyrkby. Söndagen den 11 januari slog vi mycket stolta

Läs mer

Pulsen. Årsmöte Mer träning för unga Kurser & Föreläsningar. Träningscoach. Vi människor och träning! NYHET. Nummer 1 2010

Pulsen. Årsmöte Mer träning för unga Kurser & Föreläsningar. Träningscoach. Vi människor och träning! NYHET. Nummer 1 2010 En ideell idrottsförening där alla vinner. Vi människor och träning! Pulsen Årsmöte Mer träning för unga Kurser & Föreläsningar Nummer 1 2010 Träningscoach NYHET FÖRELÄSNINGAR Alla föreläsningar är i Bätte

Läs mer