Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 KALLELSE 1 (11) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 26 september 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog (KD) 2:e vice ordförande Marcus Jacobson (M) Anders Nilsson-Sköld (S) Cecilia Nyström (MP) Lars Kallsäby (C) Inga Bröms (M) Bengt-Åke Nilsson (L) Christer Lenell (SD) Alan Ali (S) Lena Burström (S) Mikael Sandberg (S) Birgitta Olsson (C) Per Nilsson (KD) Rolf Falkland (M) Gert Åkerman (M) Sam Haddad (L) Mari Boman (SD)

2 (11) 1 Dnr AN Protokolljustering utser 1. Lara Kallsäby (C) eller 2. Marcus Jacobson (M) att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 2 Dnr AN Anmälan av extra ärenden 3 Dnr AN Fastställande av föredragningslista beslutar att ärende 1-11 är offentliga och behandlas på den öppna delen av sammanträdet. 4 Dnr AN Anmälan av handling tar del av postlistan ( ), inkomna domar samt övrig information och lägger dem till handlingarna. 5 Dnr AN Anmälan av delegationsbeslut tar del av beslut som fattats med stöd av nämndens delegationsordning och lägger dem till handlingarna. 1. Arbetsutskottets beslut enligt protokoll 12 september Tjänstemannabeslut inom äldrenämndens ansvarområde 3. Tjänstemannabeslut i individärenden (SoL och bostadsanpassningsbidrag) 6 Dnr AN Informationsärende - månadsstatistik tar del av månadsstatistiken och lägger dem till handlingarna.

3 (11) 7 Dnr AN 2017/ Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 godkänner redovisningen av hälso- och sjukvård per den 30 juni Sedan 2015 följs hälso- och sjukvård upp via en webbenkät två gånger om året, per den 30 juni och per den 31 december. I halvårsrapporten redovisas resultat av de nio indikatorerna, allvarliga händelser och lex Mariaanmälningar, den palliativa vården kopplat till palliativregistret samt resultat från kvalitetsregistren Senior alert och BPSD-registret. Syftet med uppföljningen är förutom att följa resultaten också att stödja verksamheterna i det systematiska förbättringsarbetet. Det är ett långsiktigt arbete att få till förbättringar, så även om resultaten jämförs med de två tidigare åren, är det fortfarande för tidigt att uttala sig om eventuella mönster eller trender. 8 Dnr AN 2017/ Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , synpunkt/klagomål godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter. har i april 2015 beslutat att förvaltningen ska sammanställa avvikelser i form av klagomål och synpunkter respektive lex Sarah halvårsvis samt att dessa båda avvikelsetyper ska bedömas. Stadens redovisningsplan anger att de båda avvikelsetyperna klagomål och synpunkter samt lex Sarah ska diarieföras i olika serier, vilket medför att även sammanställningen till nämnd sker i olika skrivelser för att kunna diarieföras i rätt serie. Respektive skrivelse avslutas med en sammanvägning och bedömning av respektive avvikelsetyp. I sammanställningen för 2015 bedömdes de båda avvikelsetyperna gemensamt. I halvårssammanställningarna för 2016 och i år har separata bedömningar genomförts med hänvisning till att de båda avvikelsetyperna klagomål och synpunkter och lex Sarah är av så olika karaktär att en gemensam bedömning inte ger en tydlig överblick av vad avvikelserna handlar om. Av sammanställningen går att utläsa antal och typ av missförhållanden i klagomåls-och synpunktsärenden gällande nämndens myndighetskontor och den utförda vård och omsorg som sker i nämndens regi.

4 (11) 9 Dnr AN 2017/ Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah godkänner redovisningen av avvikelser i form av lex Sarah. har i april 2015 beslutat att förvaltningen ska sammanställa avvikelser i form av klagomål och synpunkter respektive lex Sarah halvårsvis samt att dessa båda avvikelsetyper ska bedömas. Stadens redovisningsplan anger att de båda avvikelsetyperna klagomål och synpunkter samt lex Sarah ska diarieföras i olika serier, vilket medför att även sammanställningen till nämnd sker i olika skrivelser för att kunna diarieföras i rätt serie. Respektive skrivelse avslutas med en sammanvägning och bedömning av respektive avvikelsetyp. I sammanställningen för 2015 analyserades de båda avvikelsetyperna gemensamt. I halvårssammanställningarna för 2016 och i år har separata bedömningar genomförts med hänvisning till att de båda avvikelsetyperna klagomål och synpunkter och lex Sarah är av så olika karaktär att en gemensam bedömning inte ger en tydlig överblick av vad avvikelserna handlar om. Av sammanställningen går att utläsa antal och typ av missförhållanden i lex Sarah-ärenden gällande nämndens myndighetskontor och den utförda vård och omsorg som sker i nämndens regi. 10 Dnr AN 2017/ Sammanträdesplan för äldrenämnden 2018 beslutar att fastställa datum för sammanträden under 2018 för nämnden samt arbetsutskottet. Sociala nämndernas förvaltning har utarbetat ett förslag på sammanträdesplan för I planen anges förslag på datum för nämndens sammanträden, arbetsutskott och temadagar. Nämnden föreslås ha fyra temadagar under året - två på våren och två på hösten. 11 Dnr AN 2017/ Konsekvenser av att avgiftsbelägga avlösning från första timmen beslutar att godkänna rapporten och överlämna den till kommunstyrelsen.

5 (11) Vid kommunstyrelsens sammanträde i november 2015 (Dnr 2015/1103-KS- 043) fick äldrenämnden i uppdrag att belysa eventuella konsekvenser av äldrenämndens beslut (i augusti 2015), att avgiftsbelägga avlösning från första timmen. Avgiftsbeläggningen trädde sedan i kraft den 1mars Personer som framfört sina synpunkter på avgiftsbeläggningen är ofta anhöriga med begränsade ekonomiska möjligheter, inte har andra hemtjänstinsatser och inte har uppnått maxtaxan. I termer av timmar och volymer har avlösningen minskat från oktober 2015 till april 2016, för att sedan stabiliseras något. Antalet personer med enbart beviljad insats Avlösning har minskat. Införandet att avgiftsbelägga Avslösning kan sammantaget beräknas ha medfört en nettokostnadsminskning på cirka 4,7 mnkr. 12 Dnr AN 2017/ Upphandling av Oxbackens servicehus fastställer upphandlingsdokument för upphandling av Oxbackens servicehus. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Beslut om att konkurrensutsätta Oxbackens servicehus togs på äldrenämndens sammanträde i april 2017, 103 Dnr ÄN 2017/ Muntlig beredning har genomförts vid äldrenämndens sammanträde i juni och i augusti Oxbackens Servicehus är ett särskilt boende och består av 102 lägenheter, fördelade i två huskroppar om fyra våningsplan. Verksamheten omfattas även av restaurang och en mötesplats. Målgruppen är äldre personer och personer med funktionsnedsättning som har behov av stöd för ett värdigt, självständigt och aktivt liv. Upphandlingen avser driften och inkluderar sociala tjänster samt hälso- och sjukvårdsinsatser. För aktuell upphandlingen har äldrenämnden valt att tillämpa en kvalitetsmodell enligt Swedish Institute for Quality, SIQ,(Institutet för Kvalitetsutveckling), modell för kundorienterad verksamhetsutveckling av äldreomsorg. Modellen har sin grund i SIQs generella modell för kvalitetsutveckling och innebär en dynamisk syn på kvalitet. En dynamisk kvalitetssyn innebär krav på den upphandlade verksamheten, att hela organisationen ska genomsyras av ett systematiskt kvalitetsarbete med den enskilde i fokus. Modellen innehåller tre delar, systematiken, strukturen, och kulturen som bygger på att skapa en helhetssyn och bidra till en kultur som prioriterar ett ständigt utvecklings- och förbättringsarbete. Avtalstid är med möjlighet till förlängning med två + två år.

6 (11) 13 Dnr AN 2017/ Tillsyn av socialtjänsten i Västerås stad beslutar att anta yttrande som sitt eget och överlämnar det till kommunstyrelsen. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Individ- och familjenämnden har såväl 2011 som 2014 fått kritik för hanteringen av den sociala barn och ungdomsvården. IVO:s tillsyn har hittills varit koncentrerad på individärenden men på senare tid har det uttryckts en ambition att bredda tillsynen - att ha en systemansats i tillsynen. Med anledning av det besökte IVO Västerås den 15 juni för ett dialogmöte. IVO vill nu följa upp den dialogen med ett antal frågeställningar och har därför begärt ett gemensamt yttrande från individ- och familjenämnden, äldrenämnden och nämnden för personer med funktionsnedsättning. 14 Dnr AN 2017/ Handlingsplan för måltidspolicyn godkänner handlingsplanen. Västerås stads måltidspolicy antogs av kommunfullmäktige i februari Måltidspolicyn anger den viljeinriktning som staden har när det gäller måltider som serveras i stadens verksamheter och i de verksamheter som upphandlas. I måltidspolicyn finns det angivet att en handlingsplan ska tas fram och följas upp årligen. Handlingsplanen ska vara kopplad till de sex punkter som anges i måltidspolicyn: "Det är en självklarhet att måltiden som serveras ska vara god och trivsam, hållbar, säker, näringsriktig och integrerad i verksamheten." En arbetsgrupp har tagit fram en handlingsplan för Handlingsplanen kommer att beslutas av kommunstyrelsen. 15 Dnr AN 2017/ Utredning om hemtjänst i egen regi godkänner rapporten och överlämnar den till kommunstyrelsen.

7 (11) har de senaste åren vidtagit flera åtgärder för att bromsa volym- och kostnadsökningarna inom hemtjänsten i enlighet med kommunstyrelsens budgetdirektiv inför Flera åtgärder har resulterat i att äldrenämndens ekonomiska resultat för delår , visar på en budget i balans. Däremot fortsätter egenregins ekonomiska underskott för hemtjänsten att öka. Med hemtjänstens utmaningar för staden som helhet, beslutade kommunstyrelsen den 31 maj 2017 (KS 2017/ ) om flera översyner. Denna rapport tar sin utgångspunkt i kommunstyrelsens första punkt och den tredje delen som gäller uppföljning och utvärdering. En av åtgärderna, införandet av mallen för att beräkna den beställda tiden för en hemtjänstinsats, har i vissa fall inneburit att den beställda tiden inte upplevs som tillräcklig. Det finns skäl att anta att viss överrapportering av hälso- och sjukvårdsinsatser har blivit en konsekvens av att hemtjänstleverantörerna uppfattar att tiden för hemtjänstinsatserna inte räcker till. Hemsjukvården visar en kraftig volym- och kostnadsökning. Nämnden har endast kontroll över inflödet över av hemsjukvårdspatienter i initialskedet, d.v.s. när det kommer en ny patient till hemsjukvården. Därefter tar leverantörerna över behovsbedömningen. Syftet med integreringen mellan hemtjänst och hemsjukvård har än så länge inte gett önskad effekt fullt ut. Då leverantörerna har möjlighet att anlita underleverantör tror vissa av dessa att man därmed har lagt över ansvaret för hälso- och sjukvården till underleverantören. Förutom det inkorrekta i detta synsätt, så faller intentionen med integrationen genom detta förfarande. 16 Dnr AN 2017/ Uppföljning av volymutvecklingen inom hemsjukvården ger förvaltningen i uppdrag att fortsätta utreda förslagen till utvecklingsområden/åtgärder som rapporten lyfter fram samt överlämnar densamma till kommunstyrelsen. Med anledning av den kraftigt ökade kostnaden för hemsjukvård gav äldrenämnden den 23 maj 2017 förvaltningen i uppdrag att återkomma med en uppföljning av volymutvecklingen inom hemsjukvården (dnr: ÄN 2017/ ). Ersättning till utförarna betalas utifrån utförda timmar. Nämndens nettokostnad för hemsjukvården uppgick 2013 till 27,0 mnkr. Tre år senare (2016) hade kostnaden stigit till 40,9 mnkr. Prognosen enligt delårsrapport är 58,2 mnkr vilket pekar på en ökning med 116 procent jämfört med Kostnaden för hemsjukvård ökade kraftigt från och med mars Förvaltningen har i tidigare underlag redogjort för bedömningen att volymerna och därmed kostnaderna för hemsjukvården kommer att öka. I motsats till insatser enligt socialtjänstlagen (ex. hemtjänst eller särskilt

8 (11) boende), fattar inte bistånds-handläggarna beslut om insatser och omfattning när det gäller hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdlagen. Det är hemsjukvårdsleverantörens legitimerade personal som gör bedömningen och har uppföljningsansvaret. Åtgärder - utvecklingsområden: Möjlighet att styra uppdragen Förvaltningen behöver se över vilka möjligheter som finns att styra hälsooch sjukvårdsuppdragen ur ett beställar-/utförarperspektiv. Vad beställs och vad utförs? Vad finns det för alternativ motsvarighet till beviljad insats (SoL) när det gäller hemsjukvård (HSL)? Utveckla metoder för granskning För att bedöma rimligheten av leverantörernas inrapporterade timmar behöver regelbundna granskningar av inrapporterade uppgifter genomföras. Förvaltningen behöver arbeta fram en modell för uppföljning och en plan för när, varför och hur kontroller ska ske. Processbeskrivning ersättningar En processbeskrivning som innefattar samtliga delar i ersättningsprocessen för hemsjukvården behöver göras. Det gäller både inom och utom förvaltningen. Syftet med en sådan beskrivning skulle vara att skapa en grund för utveckling av nuvarande manuella rutiner med målet att stärka internkontrollen, i avvaktan på att få fram ett IT-systemstöd för hemsjukvården. Annan ersättningsmodell Frågan om en annan ersättningsmodell skulle kunna medföra svagare incitament för leverantörerna att driva upp volymerna bör utredas. Det skulle kunna vara en ersättning som bygger på ett antal nivåer utifrån vårdbehov istället för som nu, utförda timmar. En sådan förändring skulle troligtvis hejda kostnadsutvecklingen och förenkla ersättningsprocessen både för beställaren och utförarna. Intensiv hemrehabilitering Införandet av Intensiv hemrehabilitering kommer att minska eller vara dämpande på hemsjukvårdsvolymerna. Se över behovet av IT-systemstöd för hemsjukvården Vilket IT-systemstöd som behövs för att stödja processerna för beställning, uppföljning, ersättning m m behöver utredas. 17 Dnr AN 2017/ Delårsrapport 2, 2017 beslutar att godkänna delårsrapporten.

9 (11) Prognosen avseende årets nettokostnad uppgår till 1 404,6 mnkr. Det är 3,9 mnkr högre än nämndens budgetram och motsvarar en avvikelse 0,3 procent. Det beräknade underskottet avser främst hemsjukvård (-9,7 mnkr), hemtjänst (+4,4 mnkr), utskrivningsklara patienter (-3,0 mnkr), bostadsanpassningsbidrag (-2,5 mnkr) och äldreboende (+6,9 mnkr). Nettokostnaden prognostiseras minska med 2,5 mnkr (från 1 407,1 mnkr 1 404,6 mnkr) till. Det motsvarar 0,2 procent. Hemsjukvård En kraftig ökning av antalet hemsjukvårdstimmar fr o m mars innebär att det beräknade utfallet för 2017 förväntas överstiga budgeten med 9,7 mnkr. Hemtjänst Helårsprognosen avseende nettokostnaden för hemtjänsten är +4,4 mnkr. Överskottet förklaras dels av fortsatt gynnsam effekt av vidtagna åtgärder under resten av året vad gäller antalet utförda hemtjänsttimmar (+1,1 mnkr), dels av att avgiftsintäkter och sexprocentsmomsbidrag beräknas bli större än budgeterat (+3,3 mnkr) vilket främst beror på försiktig budgetering. Utskrivningsklara patienter Prognosen pekar på ett underskott på 3,0 mnkr. De höga kostnaderna beror på att 12 korttidsplatser stängdes strax för årsskiftet samt magsjuka under våren. Under hösten stängs 12 platser på Gryta korttidsboende tillfälligt för ombyggnation vilket medför en risk för att kostnaden för utskrivningsklara kan öka ytterligare. Bostadsanpassningsbidrag Utfallet efter åtta månader och vetskapen om att kostnaden vanligtvis är större i slutet av året ger ett prognostiserat underskott (-2,5 mnkr). Äldreboende Avvikelsen (+6,9 mnkr) förklaras av ökade avgiftsintäkter (hög beläggningsgrad) och ökade sexprocentsmomsbidrag främst avseende ett nytt äldreboende (extern utförare). Servicehus Den prognostiserade budgetavvikelsen på -2,2 mnkr består till stor del (-1,3 mnkr) av tomhyror utöver budget vilket beror på låg beläggningsgrad. 18 Dnr AN 2017/ Projekteringsbeslut - äldreboende Öster Mälarstrand beslutar att ge i uppdrag till Fastighetskontoret att starta en projektering för ett nytt äldreboende inom detaljplan 4, Östermälarstrand godkänner att fastighetsnämnden fortsätter projekteringsarbetet samt tar fram kalkyl 1 till en uppskattad kostnad av 7 miljoner.

10 (11) Social nämndernas förvaltning har tillsammans med Teknik och fastighetsförvaltingen genomfört en förprojektering gällande möjlighet att inrätta ett äldreboende inom detaljplan 4 Östermälarstrand. Det har konstaterats att det finns en möjlighet att inrätta ett äldreboende med 90 lägenheter som uppfyller de krav som finns i det ramfunktionsprogram som är framtaget. Fastighetsnämnden planerar att upphandla projekteringen i form av en totalentreprenad (partnering), för att på så sätt säkerställa resurser och kvalité till rätt pris samt för att kunna ta hjälp av och nyttja entreprenörens kompetens. Fastighetsnämnden återkommer till äldrenämnden med en hyresindikation senare i projekteringsfasen. Detta för att få fram kalkyl 1, då det idag är stor överhettning på byggmarknaden och slutpris kan variera, vilket i sin tur påverkar projektets investeringsbudget. Preliminär kostnad för att få kalkyl 1 är 7 miljoner kr. Denna kostnad ingår i den totala byggkostnaden för äldreboendet Östermälarstrand. Vid avbruten byggnation kommer äldrenämnden att få stå för kostnaden. Detta projekt finns i äldrenämndens boendeplan och ersätter tidigare planer på ett äldreboende intill Gryta demenscentrum som tidigare tilldelats medel i investeringsbudgeten. Dessa medel används istället för detta projekt. 19 Dnr AN Beredningsärende - Komplettering årsplan Dnr AN Beredningsärende - Upphandling Flodinsgården 21 Dnr AN Beredningsärende - Boendeplan 22 Dnr AN Informationsärende - Särskilda boenden 23 Dnr AN Informationsärende - hemtjänst/hemsjukvård 24 Dnr AN Kurser & Konferenser

11 (11) 25 Dnr AN Förvaltningsdialog 26 Dnr AN Övriga frågor

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-17 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-09-19 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 27 september 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2017-05-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 maj 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-10-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-06-12 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 15 december 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-03-21 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-11-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 21 november 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-09-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum Torsdag 28 september 2017 Plats och tid KS-salen Stadshuset rum A287, 13:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) 2016-11-22 Äldrenämnden Sammanträdesprotokoll 219-239 Sammanträdesdatum 22 november 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:40 Tjänstgörande ledamöter Solveig Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 74-96

Sammanträdesprotokoll 74-96 1 (9) Sammanträdesprotokoll 74-96 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:09 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 23 september 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-08-21 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 30 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 21 april 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2018-03-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 20 mars 2018 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A491, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2017-06-09 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 20 juni 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 16 december 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom äldrenämndens verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00215-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av systematiskt

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-16 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 januari 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 maj 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-24

Sammanträdesprotokoll 1-24 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1-24 Sammanträdesdatum 26 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A491, kl 13:00-17:06 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (14) Sammanträdesprotokoll 127-155 Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:10 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (14) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 17 februari 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 22 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ordförande Solveig Nilsson

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (13) 2017-12-11 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Stadshuset D240, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid A287, kl. 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att:

Besparingsförslag budget Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-06-08 Dnr: 2015/209-ÄN-041 Jan Bäversten - snsjb02 E-post: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Besparingsförslag

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-02-14 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 22 februari 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 mars 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter.

Förslag till beslut Nämnden för personer med funktionsnedsättning godkänner redovisningen av avvikelser i form av klagomål och synpunkter. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00129-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (13) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 27 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete inom nämndens för personer med funktionsnedsättning verksamhetsområde - halvår , lex Sarah TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-04 Sida 1 (1) Diarienr NF 2017/00144-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Johan Crusefalk Epost: johan.crusefalk@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (7) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 25 april 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (36) 2016-09-29 Individ- och familjenämnden Sammanträdesprotokoll 238-269 Sammanträdesdatum 29 september 2016 Plats och tid Stadshuset rum A287, kl 13:00-16:00 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL

Omsorgsnämnden PROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid Kl. 13:00-16:30 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 72-74 Beslutande Steve Sjögren (S), ordförande Margreth Johansson (KD), 1:e vice ordförande Birgitta Axelsson Edström (V), 2:e vice

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Utredning kring effekter av hemtjänståtgärder

Utredning kring effekter av hemtjänståtgärder 2013-02-14 Dnr: 2013/62-NF-012 Sociala nämndernas förvaltning Bengt Gustafsson - bb707 E-post: bengt.gustafsson@vasteras.se Nämnden för funktionshindrade Kopia till Kommunstyrelsen Utredning kring effekter

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A 391, kl 13:00 Ledamöter

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 1 (15) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 Paragrafer 34-45 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (10) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 18 december 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Tjänsteutlåtende. Delårsrapport äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna delårsrapporten.

Tjänsteutlåtende. Delårsrapport äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att godkänna delårsrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-19 Sida 1 (2) Diarienr AN 2017/00267-1.4.2 Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Tjänsteutlåtende.

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2016-10-18 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 oktober 2016 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2019-02-18 Dnr 18ON63 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december Resultaträkning

Läs mer

2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN

2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN 7 2 up Rffilue ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Magnus Bergman-Kyllönen 2018-04-26 ALN 2018-0252 Äldrenämnden Delårsbokslut per mars inklusive årsprognos 2018 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10

Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 2015-06-10 Sida 1 (17) Protokoll från socialnämndens sammanträde 2015-06-10 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning ande... 2 Val

Läs mer

Rapport om äldrenämndens åtgärder rörande hemtjänst och hemsjukvård

Rapport om äldrenämndens åtgärder rörande hemtjänst och hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-09-19 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00208-8.5.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Christine Wäneskog Tobias Åsell Äldrenämnden Rapport om äldrenämndens

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 19 december 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Skultuna kommundelsnämnd Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Mikael Sandberg Sammanträdesdatum 12 oktober 2016 Plats och tid Kommundelskontoret Skultuna, kl 16:30 Ledamöter

Läs mer

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Socialnämnden. Sida 1 (12) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Underskrifter ANSLAG/BEVIS Sida 1 (12) Plats och tid Tapetsören, måndagen den 17 september 2018 kl 16:00-17:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden,

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, Sid 1 (5) 2018-02-19 Dnr 17ON21 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Omvårdnadsnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för omvårdnadsnämnden, december 2017

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 98-128 Sammanträdesdatum 23 april 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00-17:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Ann-Louise Molin Östling (S)

Läs mer

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah.

Rapport enligt lex Sarah görs normalt på blanketten Blankett för rapport enligt lex Sarah. 1 (5) Områdescheferna ansvarar för att personal kontinuerligt informeras och påminns om lex Sarah-bestämmelserna och om skyldigheten att rapportera missförhållanden och risker för missförhållanden. Informationen

Läs mer

Tjänstgörande ersättare: N Axelsson (M) för S-G Fransson (C), E-K Hjalmarsson (S) för K Olofsson (S) Ordförande Tommy Bohman

Tjänstgörande ersättare: N Axelsson (M) för S-G Fransson (C), E-K Hjalmarsson (S) för K Olofsson (S) Ordförande Tommy Bohman 2018-12-13 1 (20) Plats och tid Ks-salen, Stadshuset vån. 1 kl. 13.30-16.15 Beslutande T Bohman (S), ordf.; L Lööw (S); M Högberg (VF); P Brannestam (VF); A Bengtsson (M); J-E Josefsson (KD); A Holmqvist

Läs mer

Socialnämnden Protokoll

Socialnämnden Protokoll Socialnämnden 203-04-7 Tid och plats Onsdagen den 7 april 203, Åsasalen, 3.00-4.30 Tjänstgörande Ledamöter Kurt Persson (KD), ordförande Karina Eliasson (S), vice ordförande Yvonne Takvam (KD) Jerry Borg

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 25 februari 2016 Plats och tid KS salen, Stadshuset, 09:00 12:00 (ingång genom dörrarna till

Läs mer

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017

Plan för uppföljning av äldreomsorgen 2017 Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Dnr:1.2.1.27- Sida 1 (7) -03-09 Handläggare Madeleine Peatt Telefon: 08-508 21 506 Till Älvsjö stadsdelsnämnd

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 22 maj 2014 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 14:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: Äldrenämnden

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: Äldrenämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2016-02-15 Dnr: 2016/47-ÄN-750 Ann Östling - au996 E-post: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Redovisning av Hälso- och sjukvårdsindikatorer

Läs mer

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13: 1 Plats och tid Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:00-15.00 Marianne Eriksson (S), ordförande Linnéa Sjögren (S) Caroline Hedenström (M), vice ordförande Emelie Nyberg (M) Thord Bagan (S) Lisbeth

Läs mer

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 maj 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2016-09-20 Styrelsen för Västerås stad Vård och Omsorg Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jonas Cronert Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-02-19, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-29 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13

Sammanträdesdatum 2014-03-26. Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00. 3 Föregående protokoll SN 14/13 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-03-26 PLATS OCH TID Kommunkontoret, Mellanfryken, onsdag 26 mars 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Val av justerare 2 Godkännande av dagordning

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Sammanträdesdatum. ... Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen 2016-05-16, kl 1300-1540 ande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Inger Karlsson, S Karin Magnström, S Anita Sköld, M Irene

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-31 Dnr: 2015/163-NF-751 Ylva Florin Holmsten - ar508 E-post: ylva.florin.holmsten@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8

Sammanträdesdatum 2015-08-19. Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00. 1 Godkännande av dagordning SN 15/8 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 19 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-19:00 Inger Borgenberg (S), ordförande Bo Lindquist (V) Ann-Christine

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Ledamöter Stora Konferensrummet, Strömstadsbostäder, 13:00 17:00

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dnr 2015/331.709 Id 22621 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Styrdokument för Socialnämndens verksamhetsområden Antaget av Socialnämnden 2015-10-22 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämnden Reviderad 17 december 2013 Vård- och omsorgsnämndens kvalitetsuppföljningsplan Vård- och omsorgsnämndens ansvar Vård och omsorgsnämnden tillhandahåller tjänster bl.a. i form av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 18 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12

Sammanträdesprotokoll 1/12 Sammanträdesprotokoll 1/12 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 24 april 2019 kl. 9.00 15.00 Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ajournering 41 kl 9.20-9.35

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens socialutskott

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Kommunstyrelsens socialutskott Kommunstyrelsens socialutskott 2019-03-19 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf Nr Ärenderubrik 36 Ekonomisk uppföljning socialförvaltningen 2019 37 Socialutskottets verksamheter, information och

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hemön, Stadshuset kl. 08:30-11:50 Beslutande Jan Hallström (FP) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Leif Johansson (S) ledamot May-Brith

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 27 mars 2015 Plats och tid A287, kl. 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Förändrad avgiftsmodell - hemtjänstinsatser

Förändrad avgiftsmodell - hemtjänstinsatser TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-02-23 Sida 1 (1) Diarienr AN 2016/00395-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Förslag till

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (22) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2018-03-22, kl. 08:30-12:12 Sammanträdesdatum s. 1 (22) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Janne Jansson. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1. Beslutande organ

Janne Jansson. Helena Andersson. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1. Beslutande organ Sida 1 ande organ Plats och tid Hovden, Stadshuset tisdag den 13 september 2016 kl 08:30-10:05 ande Övriga deltagare Justerare Jan Hallström (L), ordförande Janne Jansson (S), vice ordförande Leif Johansson

Läs mer