Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A491, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog (KD) 2:e vice ordförande Marcus Jacobson (M) Anders Nilsson-Sköld (S) Danuta Diop (MP) Lars Kallsäby (C) Inga Bröms (M) Bengt-Åke Nilsson (FP) Christer Lenell (SD) Alan Ali (S) Robert Ringvall (S) Lena Burström (S) Eva Edlund (C) Per Nilsson (KD) Rolf Falkland (M) Gert Åkerman (M) Sam Haddad (FP) Mari Boman (SD)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (12) 1. Protokolljustering Äldrenämnden utser 1. Danuta Diop (MP) eller 2. Lars Kallsäby (C) att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 2. Anmälan av extra ärenden 3. Fastställande av föredragningslista Äldrenämnden beslutar att ärende 1-11 är öppna ärenden. ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND max 15 minuter 4. Anmälan av postlista Postlistan anmäls och läggs till handlingarna, Anmälan av delegeringsbeslut Följande beslut som fattats med stöd av äldrenämndens delegationsordning anmäls och läggs till handlingarna. 1. Arbetsutskottets beslut enligt protokoll 8 oktober Tjänstemannabeslut enligt bifogad postlista, Tjänstemannabeslut i individärenden (SoL och bostadsanpassningsbidrag) 6. Dnr: 2015/41-ÄN Informationsärende - månadsstatistik Månadsstatistiken anmäls och läggs till handlingarna.

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (12) 7. Dnr: 2015/348-ÄN Utökning av antalet korttidsplatser vid Zethelius korttidsenhet Äldrenämnden beslutar att öppna ytterligare åtta korttidsplatser vid Zethelius kortidsenhet snarast möjligt eller senast från den 1 januari Äldrenämnden har under 2015 haft en markant ökning av kostnader för utskrivningsklara. Ökningen beror främst på brist på platser inom särskilda boenden vilket gör att genomströmningen på korttidsenheterna stannar upp och personer som är utskrivningsklara inte kan lämna sjukhuset. På Zethelius korttidsenhet finns i dag åtta enkelrum som kan göras om till dubbelrum. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 28 september 2015 lagt 8. Dnr: 2015/168-ÄN(4) Riktlinjer för hemtjänst Äldrenämnden beslutar att 1) godkänna bilagd tjänsteskrivelse Reviderade riktlinjer kvarboende och kommunens ansvar för medborgare 2) ansökan om bistånd för insatser i ordinärt boende kan avslås, eller utökade insatser nekas, i ärenden när behovet av insatser är omfattande, en trygg och säker vård och omsorg inte kan tillförsäkras och kostnaderna för de sammantagna insatserna för kvarboende motsvarar de för särskilt boende 3) en sammantagen bedömning och beräkning alltid ska göras, innan ett gynnande biståndsbeslut fattas om insatser för kvarboende i ordinärt boende 4) riktlinjens tillämpning gällande kvarboende träder i kraft från ) riktlinjen kompletteras med kortfattade anvisningar vars grunder finns i socialtjänstlagen, lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk och cirkulär gällande finska krigsinvalider. Vid äldrenämndens sammanträde i augusti (Dnr 2015-/168-ÄN-004, 201) beslutades om reviderade riktlinjer för insatser i ordinärt boende. Två områden kom att behöva hanteras ytterligare: kvarboende och kommunens ansvar för medborgare. De behandlas här i bilagd tjänsteskrivelse och är att betrakta som ett komplement till tjänsteskrivelsen Reviderade riktlinjer för hemtjänstinsatser enligt Socialtjänstlagen och äldrenämndens ansvarsområde som var beslutsunderlag vid ovan nämnda sammanträde.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (12) Avseende kvarboende har förvaltningen sett över förutsättningarna som råder för nämndens verksamheter: brytpunker, resurser och kapacitet. En muntlig- och skriftlig beredning hölls i september. Översynen visade att brytpunkten i antal timmar för nämndens kostnader för hemtjänstinsatser i ordinärt boende överstiger de för särskilt boende, är omkring 140 timmar per månad och enskild. Brytpunkten för timmar med hemtjänst kan vara lägre per månad per enskild, om biståndsbeslutet avser både hemtjänst och andra insatser, ex. växelvård. Med stöd av rättspraxis kan ansökta insatser avslås, eller utökade insatser nekas, när enskilds behov är omfattande, en trygg och säker vård och omsorg inte kan tillförsäkras och kostnaderna för de sammantagna insatserna för kvarboende motsvarar de för särskilt boende. Att avslå insatser- eller neka utökade, förutsätter dock att den enskildes behov kan tillgodoses vid särskilt boende. Beslut om förändrade riktlinjer om kvarboende, förutsätter tillgång till fler lägenheter i särskilt boende och gör att den praktiska tillämpningen inte kan träda i kraft förrän kring årsskiftet. Förvaltningens bedömning är att en sammantagen bedömning alltid måste göras, innan bifall om insatser i ordinärt boende fattas, samt att utgångspunkter i handläggningen alltid måste vara nämndens kostnader för särskilt boende- och såsom tidigare beslutat och rättspraxis, en sammantagning bedömning av olika omständigheter. Vad gäller kommunens ansar för medborgare finns exempel på kommuner som tydliggjort det i sina riktlinjer. Förvaltningen föreslår att även äldrenämnden inkluderar det i sina riktlinjer av praktiska skäl för handläggarna. Rubriceringar under förslag till beslut på temat kommunens ansvar för medborgare, är lagtext ur Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten, lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) och cirkulär (2001:86) om särskilt boende för finska krigsinvalider. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse 2 oktober 2015 lagt framförslag till beslut. 9. Dnr: 2015/130-ÄN Hundar i vård- och omsorgsboenden Äldrenämnden beslutar att när hundar vistas i äldreboenden (servicehus, ålderdomshem och gruppboenden) ska Socialstyrelsens vägledning Hundar i vård och omsorg tillämpas, samt att om hundar används i vården ska det vara utbildade ekipage, rutiner ska finnas, likaså ska rutiner finnas för hundar under utbildning och hundar som kommer på besök.

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (12) Hösten 2014 kom Socialstyrelsen med Hundar i vård och omsorg Vägledning till gällande regelverk. Socialstyrelsen framför i den det olämpliga i att hundar vistas okontrollerat i en vård- eller omsorgsverksamhet, vare sig det sker regelbundet eller tillfälligt. Äldrenämnden har inga riktlinjer för vad som gäller för hundar eller husdjur i särskilt boende. Med anledning av att Socialstyrelsen kommit med en vägledning på området har detta uppmärksammats, men också på grund av att det vid ett par tillfällen uppstått problem då en äldre person erbjudits boende på ett äldreboende men på grund av allergi ej kunnat acceptera lägenheten. I samband med att socialstyrelsen gav ut sin vägledning om Hundar i vård och omsorg har förvaltningen uppmärksammat att hundar ofta vistas i vård- och omsorgsboenden. Det är många aspekter att ta hänsyn till. Både säkerhet för de äldre, arbetsmiljö för anställda, hundens välbefinnande och risk för smitta. För att alla i vård och omsorg ska ha det bra och säkert, bör socialstyrelsens vägledning (för Hundar i vård och omsorg) tillämpas när hundar tas in på särskilda boenden. Egna riktlinjer för Västerås stads vård och omsorgsboenden bedöms inte behöva tas fram, utan hänvisning bör göras till Socialstyrelsens vägledning. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 29 september 2015 lagt 10. Dnr: 2015/196-ÄN Husdjur på äldreboende Äldrenämnden föreslås besluta att nämndinitiativet härmed anses besvarat. Bengt-Åke Nilsson (FP) har den 23 mars 2015 lämnat in ett nämndinitiativ till äldrenämnden med önskemål om att äldrenämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med förslag till lösning på problematiken med djur på äldreboenden och allergiproblem. Äldrenämnden beslutade den 21 april att ge förvaltningen i uppdrag att utreda nämndinitiativet kom Socialstyrelsen med en vägledning när det gäller hundar i vård och omsorg. Vägledningen omfattar många aspekter av att hundar vistas i verksamheten. Utifrån den äldres perspektiv handlar det om kvalitet och säkerhet, för personalen om arbetsmiljö och för hundar om djurskydd. I samband med att denna vägledning kom ut har förvaltningen uppmärksammat att hundar ofta vistas i vård- och omsorgsboenden. Ett

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (12) förslag har därför lämnats till Äldrenämnden att ta ställning till under oktober 2015, som handlar om att när hundar vistas i något äldreboenden i staden (servicehus, ålderdomshem, gruppboende) ska Socialstyrelsens vägledning tillämpas. Det gäller då både när hundar används i vården och om de är på besök, oavsett vem som tar dem med till boendet. Ett par äldreboenden i staden har djurprofil. Det är ofta hundar finns i dessa boenden, men även andra djur som katter, fiskar, höns och andra fåglar. Dessa djur är uppskattade inslag i verksamheten. I samband med att det nu uppmärksammats att äldre kan ha allergier som gör det svårt eller omöjligt att komma in på vissa boenden, bör i framtiden övervägas att ha något boende som är helt djurfritt. Att reglera hur hundar hanteras i verksamheterna kan troligen till viss del underlätta för äldre med allergier. Om Socialstyrelsens vägledning tillämpas så innebär det att hundar inte vistas okontrollerat i äldreboenden. Det kommer då t ex att finnas rutiner upprättade för om hundar följer med besökare till ett boende. Sociala nämndernas förvaltning har 29 september 2015 lagt fram förslag till beslut. 11. Dnr: 2015/346-ÄN Prisuppräkning LOV hemtjänst SoL, hemsjukvård HSL m m Äldrenämnden beslutar höja ersättningen med 2,1 procent fr o m 1 januari infördes valfrihetsmodell inom hemtjänst/boendestöd SoL m m med LOV (lagen om valfrihetssystem) som grund. Enligt reglerna ska beslut om nästa års priser fattas senast under oktober månad året innan. För närvarande pågår en översyn inom hemtjänst/boendestöd av förfrågningsunderlag samt ersättnings- och avgiftsmodell. Resultatet av översynen kommer troligtvis att innebära förändringar under Men tills vidare föreslås att priserna räknas upp med 2,1 procent fr o m 1 januari Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 25 september 2015 lagt HÄR SLUTAR SAMMANTRÄDETS ÖPPNA DEL!

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (12) 12. Dnr: 2015/364-ÄN(1) Komplettering av årsplan 2016 Äldrenämnden godkänner Komplettering av årsplan Följande problemområden har identifierats i arbetet med budgeten för 2016: Hemtjänst i ordinärt boende Volymutvecklingen inom hemtjänst har under flera år medfört stora underskott för nämnden. Antalet utförda timmar har ökat kraftigt medan antalet hemtjänsttagare varit konstant eller endast ökat i ringa omfattning. Nämnden har beslutat om nya striktare riktlinjer som innebär att vissa insatser begränsats och andra helt tagits bort. Samtidigt pågår ett arbete med att införa en ny modell för biståndsbedömning benämnd IBS (Individuell Behovsanpassad Segmentering), vilken förväntas sänka det totala antalet beviljade timmar och därmed även de utförda. Båda dessa åtgärder kommer att påverka antalet utförda timmar. Men hur snabbt och med vilken kraft är svårt att förutse. Hemtjänst i servicehus Servicehusen drivs i huvudsak av egenregin. Ersättningen till egenregin utgår enligt en särskild modell. Dels får utföraren en fast ersättning per lägenhet, dels en rörlig ersättning för utförda hemtjänsttimmar. Det genomsnittliga antalet beviljade timmar per boende ökat under den senaste tiden. Tendensen är att vårdtyngden ökar inom servicehusen. Utskrivningsklara patienter Antalet utskrivningsklara patienter har ökat kraftigt under Ökningen beror nästan uteslutande på brist på korttidsplatser och särskilda boenden. Hemsjukvård Hemsjukvården togs över från landstinget 1 september 2012 och har volymmässigt legat relativt stabilt. En orsak till detta har varit bristen på personal, framför allt på sjuksköterskor. Under hösten 2014 skedde dock ett trendbrott och nu ligger utförda timmar på en nivå som är markant högre än tidigare. Då det fortfarande är stor brist på sjuksköterskor så kan en förklaring vara att hemsjukvården numera har en bättre struktur i sin organisation. Särskilt boende Det råder brist på plats i ålderdomshem och demensgruppboenden vilket

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (12) medför en ökad belastning på hemtjänst, både i ordinärt boende och servicehus. Platsbristen påverkar även korttidsverksamheterna och antalet utskrivningsklara patienter. En utmaning under den närmaste framtiden blir att tillskapa fler äldreboendeplatser i syfte att minska nämndens totala kostnader. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 12 oktober 2015 lagt 13. Dnr: 2015/361-ÄN(7) Maxtaxa och avgiftsfri avlösning 2016 Under förutsättning av riksdagens beslut om budgeten för 2016 föreslår äldrenämnden att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta - att fr o m 1 januari 2016 höja maxtaxan per månad till 0,5392 gånger prisbasbeloppet dividerat med 12, vilket 2015 är kr, för omsorg och service enligt SoL. - att fr o m 1 januari 2016 höja maxtaxan per månad till 0,5539 gånger prisbasbeloppet dividerat med 12, vilket 2015 är kr, för bostad i särskilt boende som inte omfattas av hyreslagen. Äldrenämnden föreslår äldrenämnden att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta - att fr o m 1 januari 2016 avgiftsbelägga all avlösning med 0,0045 gånger prisbasbeloppet per timme, vilket 2015 är 200 kr. Regeringen föreslår i budgeten för 2016 att höja högkostnadsskyddet för hemtjänst i ordinärt och särskilt boende och dagverksamhet. Det ger kommunerna möjlighet att höja sina avgifter med upp till 220 kronor per månad för de som har ett avgiftsutrymme som överstiger dagens avgiftstak. Högsta avgiften för 2015 är kronor per månad för hemtjänst i ordinärt boende, dagverksamhet och kommunal hälso- och sjukvård och kronor per månad för bostad i särskilt boende som inte omfattas av hyreslagen. Staten kommer att minska anslaget till den kommunalekonomiska utjämningen motsvarande det belopp de beräknat att kommunerna kommer att öka sina avgifter med. Detta innebär att alla kommuner, som vill ha en oförändrad ekonomi, behöver höja avgiftstaket till den nya högsta nivån. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 5 oktober 2015 lagt

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (12) 14. Dnr: 2015/345-ÄN(1) Platser i särskilt boende Äldrenämnden beslutar att ramupphandla platser i särskilt boende. att delegera till äldrenämndens arbetsutskott att besluta om förfrågningsunderlag för ramupphandling av platser i särskilt boende. att delegera till äldrenämndens arbetsutskott att besluta om tilldelning i ramupphandling av platser i särskilt boende. Syfte med ramupphandlingen är att möta den ökade efterfrågan av platser i särskilt boende, främst för äldre personer med demenssjukdom och/eller demensliknande symtom och/eller ålderdomshem. Beredning av ramupphandling har genomförts på äldrenämndens sammanträde i juni och september Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 13 oktober 2015 lagt 15. Dnr: 2015/160-ÄN(5) Förstudie till ombyggnad/tillbyggnad av Rösegårdens äldreboende Äldrenämnden beslutar att godkänna Fastighetskontorets rapport om ombyggnation/tillbyggnation av Rösegårdens äldreboende. Äldrenämnden beslutar att bedriva verksamhet vidare inom Rösegården tills boendet kan ersättas med andra lokaler. I rapporten framkommer att detaljplanen inte tillåter en utbyggnad, tillbyggnad eller byggnation i två våningsplan. Byggnadens yta på fastigheten är optimalt använd och det finns inga kringliggande ytor att bygga på i direkt anslutning till nuvarande fastighet. Vid en ombyggnation inom befintlig fastighet där lokalerna anpassas till gällande krav på fullvärdiga lägenheter kommer antalet lägenheter minskas drastiskt. Detta medför att det är svårt att få till en bra driftekonomi. Det är även svårt att uppnå bra planlösningar för både lägenheter och gemensamma ytor. Kostnaden för ombyggnationen kommer att bli mycket hög för en lokal som inte kommer ge brukare och verksamhet bra förutsättningar att få ett bra boende respektive arbetsmiljö. Fastighetskontoret rekommenderar inte att Rösegårdens äldreboende byggs om till ett fullvärdigt boende. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 12 oktober 2015 lagt

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (12) 16. Dnr: 2015/265-ÄN Lokala ordningsföreskrifter för Västerås Kommun Äldrenämnden godkänner yttrandet och överlämnar det till Kommunstyrelsen. Stadsledningskontoret har tagit fram nytt förslag till Lokala ordningsföreskrifter för Västerås kommun. Kommunstyrelsen i Västerås kommun beslutade 11 juni 2014, 282; 1. Förslag till reviderade lokala ordningsföreskrifter antas med ändringen att förbud mot alkoholförtäring när det gäller parkerna Vasaparken, Rudbecksparken, Teliaplan, Djäkneberget enbart ska gälla mellan klockan 22:00-15: Att konsekvenserna av ovanstående följs upp 2016 i samband med ny översyn av paragraf 13. Förändringen innebär att tiden för alkoholförtäringsförbudet skulle kortas för Vasaparken, Rudbecksparken samt Djäkneberget till tiden 22:00-15:00 samt att alkoholförtäringsförbud skulle införas på Teliaplan kl 22:00-15:00. Kommunfullmäktige beslutade 4 september 2014, 194 att återremittera ärendet för ytterligare beredning genom att skicka förslaget på remiss till berörda myndigheter. Syftet är att få åtta frågor belysta genom remissen. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse den 21 augusti lagt fram förslag till beslut. 17. Dnr: 2015/286-ÄN Västerås stads program för kultur Äldrenämnden godkänner förvaltningens förslag till yttrande över remissen, Västerås stads program för kultur, och beslutar att överlämna det till kulturnämnden. Äldrenämnden har beretts möjlighet att lämna synpunkter på rubricerad remiss från kulturnämnden. Kultur är en del av människans natur och har ett eget värde genom sin kraft, förmåga och möjligheter. Kultur finns för sin egen skull, är ett mål i sig och existerar inte främst för att stärka andra intressen. Kulturens frihet

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (12) är dess signum och det är den som bidrar till samhällets och individens utveckling. Kultur är en rättighet för alla att ha tillgång till, kunna påverka och delta i. Dess kraft är att utmana och utveckla våra föreställningar och tankemönster. Den förmedlar upplevelser som påverkar. Kultur har en unik förmåga att skapa förståelse, ifrågasätta och skapa sammanhang. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse 23 september 2015 lagt 18. Dnr: 2015/300-ÄN Handlingsplan för klimatanpassning i Västerås, Äldrenämnden godkänner förvaltningens förslag till yttrande över remissen, Handlingsplan för klimatanpassning i Västerås, , och beslutar att överlämna det till kommunstyrelsen. Äldrenämnden har beretts möjlighet att lämna synpunkter på rubricerad remiss från kommunstyrelsen. Västerås Målbild 2050 är att Västerås kommun är anpassad för kommande klimatförändringar så att medborgarna kan känna sig trygga och säkra. Planering och utveckling av kommunen Västerås har skett med hänsyn till kommande klimatförändringar. Västerås stads förvaltningar och bolag har anpassat sina verksamheter till ett förändrat klimat. Arbetet med uppfyllelsen av målbilden leder indirekt till att staden kan dra nytta av klimatförändringens positiva konsekvenser och framtida olyckor och händelser samt kostnader kopplade till klimatförändringarna är minimerade. Syftet med handlingsplanen är att sammanställa de åtgärder staden måste vidta för att uppfylla Målbild 2050 samt säkerställa genomförandet. Handlingsplanen fokuserar framförallt på åtgärder inom stadens egna processer, förvaltningar och bolag, där staden har rådighet. Sociala nämndernas förvaltning har i skrivelse 22 september 2015 lagt 19. Dnr: 2015/342-ÄN Beredningsärende Riktlinjer för särskilt boende och korttidsplats 20. Beredningsärende FFU Hemsjukvård Bilaga

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (12) 21. Beredningsärende - FFU Hemtjänst, avgifter m m 22. Informationsärende - Budget - höja egenavgiften i hemtjänsten och särskilda boenden. 23. Kurser & Konferenser 24. Förvaltningsdialog 25. Övriga frågor

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 15 december 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-10-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 oktober 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-17 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 januari 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 74-96

Sammanträdesprotokoll 74-96 1 (9) Sammanträdesprotokoll 74-96 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:09 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-03-21 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 28 mars 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2017-06-12 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (9) 2017-05-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 23 maj 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-10-13 Dnr: 2015/168-ÄN-004 Christina Becker - am282 E-post: christina.becker@vasteras.se Kopia till Gunilla Westberg Karin Andreasson Åsa Kalander

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-11-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 21 november 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 21 april 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (27) 2016-11-22 Äldrenämnden Sammanträdesprotokoll 219-239 Sammanträdesdatum 22 november 2016 Plats och tid Stadshuset A287, kl 13:00-17:40 Tjänstgörande ledamöter Solveig Nilsson

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (8) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 22 oktober 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-24

Sammanträdesprotokoll 1-24 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1-24 Sammanträdesdatum 26 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A491, kl 13:00-17:06 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (14) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 17 februari 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 16 december 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (14) Sammanträdesprotokoll 127-155 Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:10 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare 1:e vice ordförande Elisabeth Wäneskog

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2017-06-09 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 20 juni 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (10) 2018-03-13 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 20 mars 2018 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 22 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ordförande Solveig Nilsson

Läs mer

Hundar i vård- och omsorgsboenden

Hundar i vård- och omsorgsboenden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Sociala nämndernas förvaltning 2015-09-29 Dnr: 2015/130-ÄN-750 Erika Barreby - bh837 E-post: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Utförare särskilda boenden Äldrenämnden Hundar i

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 24 maj 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Lokala ordningsföreskrifter för Västerås Kommun

Lokala ordningsföreskrifter för Västerås Kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-26 Dnr: 2015/265-ÄN-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Lokala ordningsföreskrifter för

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna-Lena Carlsson Sammanträdesdatum ONSDAG 20 april 2016 Plats och tid Församlingshemmet, 09:00 17:00 09:00 12:00 Mål & budget

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Nämnden för funktionshindrade Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Carl-Johan Norström Sammanträdesdatum 27 mars 2013 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (7) 2017-08-21 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 30 augusti 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (13) Äldrenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 27 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Solveig

Läs mer

Kenneth Tinglöf (KD)

Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-09-30 Plats och tid: Folkets hus i Trosa, 12.30 16.00 ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Martina Johansson (C), ordf. Ricken

Läs mer

Dnr KS. Revidering av taxor inom äldreomsorg med mera

Dnr KS. Revidering av taxor inom äldreomsorg med mera 19191 LJUSNARSBERGS W' KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 2016-08-31 8 (39) Ks 182 Bos 98 Dnr KS Revidering av taxor inom äldreomsorg med mera Bildnings- och sociala utskottet Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Träffpunkt Strand, Skeppargatan 15, kl. 12.00 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (12)

Sammanträdesprotokoll 1 (12) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.20 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2017-09-20 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 26 september 2017 Plats och tid Stadshuset A287, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (13) 2017-12-11 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Solveig Nilsson Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Stadshuset D240, 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/153-NF-010 Patrik Kalander - aj069 E-post:

Sociala nämndernas förvaltning Dnr: 2015/153-NF-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-08-26 Dnr: 2015/153-NF-010 Patrik Kalander - aj069 E-post: patrik.kalander@vasteras.se Kopia till Nämnden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, A 391, kl 13:00 Ledamöter

Läs mer

Avgift hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: Äldrenämnden.

Avgift hemsjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE. Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: Äldrenämnden. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr AN 2016/00461-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Jan Bäversten Epost: jan.baversten@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Förslag till beslut

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (10) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 22 november 2012 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (7) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 25 april 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (6) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Ann-Louise Molin Östling Sammanträdesdatum 29 januari 2015 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Omsorgsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Anna Lena Carlsson Sammanträdesdatum 25 februari 2016 Plats och tid KS salen, Stadshuset, 09:00 12:00 (ingång genom dörrarna till

Läs mer

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter)

ALLMÄNHETENS FRÅGESTUND (max 15 minuter) 1 (9) Individ- och familjenämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Staffan Jansson Sammanträdesdatum 19 december 2013 Plats och tid Stadshuset, A 287, kl 14:00 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås

Motion från (M) angående hemtjänstutförande i Västerås TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-28 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00087-1.7.1 Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från (M) angående hemtjänstutförande

Läs mer

Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S)

Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) 1 (16) Plats och tid Blosset, torsdagen den 17 november 2016 kl 13:00-15.15 Beslutande Arvo Hellman (S), Ordförande Ulrika Thulin (S), 1:e vice ordförande Margit Johansson (M), 2:e vice ordförande Gull-Britt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgsnämnden Tid och plats A-salen, kl. 14:30-14:40 Beslutande Ledamöter Ulf Hedin (M), Ordförande Tomas Thornell (S), 1:e vice ordförande Camilla Albinsson (KD), 2:e vice ordförande Elaine Sandell Belin (M), tjänstgörande

Läs mer

Vård- och omsorgsutskottet

Vård- och omsorgsutskottet Sida 1/16 Plats och tid Kommunhuset, lokal Strået, kl. 13.30-16.30 Ajournering 14.45-15.00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Karl-Erik Kruse (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Ingrid

Läs mer

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner

Kundval inom äldreboenden i Huddinge kommun, förslag till rutiner SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 Rev. 2014-05-26 AN-2014/263.730 1 (5) HANDLÄGGARE Lars Axelsson 08-535 312 27 lars.axelsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Kundval inom äldreboenden i

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (11) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 23 september 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (9) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 augusti 2015 Plats och tid A287, kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-01-16 Nämnden för personer med funktionsnedsättning Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 26 januari 2017 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38

Sammanträdesdatum Godkännande av dagordning SN 15/6. 2 Föregående protokoll SN 15/5. 3 Delegeringsbeslut SN 15/38 SOCIALNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-05-20 PLATS OCH TID Kommunhuset, Nedre Fryken, onsdag 20 maj 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Godkännande av dagordning

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-12-14 Innehåll 181 Godkännande av ärendelista... 211 182 Aktuell sjukfrånvaro Margaretas Park... 212 183 Avgifter gällande hemsjukvård från och med den 1 mars 2016...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 46-73

Sammanträdesprotokoll 46-73 1 (16) Sammanträdesprotokoll 46-73 Sammanträdesdatum 22 mars 2016 Plats och tid Stadshuset, A287, kl 13:00-17:07 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Solveig Nilsson (S) 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (9)

Sammanträdesprotokoll 1 (9) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (8) Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Agneta Luttropp Sammanträdesdatum 19 maj 2015 Plats och tid A287, kl. 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Agneta Luttropp (MP) 1:e vice

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden (8) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-02-08 1(8) Plats och tid Kommunhuset, kl 14.00-18.30 ande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Gun Simonsson (S) (S) Tommy

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Kungsholmens stadsdelsförvaltning Stöd till resultatstyrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-02-18 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden

MULLSJÖ KOMMUN Socialnämnden Socialnämnden Sammanträdesdag 2015-04-07 Innehåll 55 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 67 56 Redovisning av delegationsbeslut... 68 57 Anmälan av utskottsprotokoll...

Läs mer

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ

Marcus Eklund. Hanna Ohlsson Bredh. Socialnämnden. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 0 2012-10-30. Beslutande organ Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen kl 13:00-16:30 Beslutande Björn Fagerlund (M) ordförande Janne Jansson (S) vice ordförande Marcus Eklund (S) ledamot Eivor Hallén (S)

Läs mer

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L)

Orvar Andersson (KD) Bodil Olsson (M) Maria Sundqvist (S) Peter Söderlund (L) Sida 1 (16) Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 17 december 2018 kl 15:00-16:00 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Förslag till revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande SDN 2014-04-15 Sida 1 (5) 2014-03-24 Handläggare Anna-Lena Yngvesson Telefon: 08-508 06 314 Till Bromma stadsdelsnämnd Remissvar

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Höjning av maxtaxan inom äldrevården

Höjning av maxtaxan inom äldrevården ESILÖVS Sammanträdesprotokoll 2016-03-23 Sida 4 (6) tn 20162 33 Vo0.2016.0076 Höjning av maxtaxan inom äldrevården Ärendebeskrivning När kommunerna fått beslut om möjlighet till ändrat avgiftstak så ska

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 134 Godkännande av ärendelista... 170 135 Ansökan om serveringstillstånd jml 8 kap 2 Alkohollagen... 171 136 Riktlinje Skydds- och begränsningsåtgärder revidering... 172 137 Ledningssystem för

Läs mer

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen

Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni Mölndals stad. Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna Juni 2016 Mölndals stad Förstudie av tillgänglighet av särskilt boende inom äldreomsorgen Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1.

Läs mer

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30 Plats och tid: 429, 2019-03-19, kl. 14:00-15:30 Beslutande: Ingela Sylwander (M) Sonny Rosén (L) Pia Radil (S) Katrina Dakouri (M) Wiveca Britzén (M) Mikael von Krassow (S) Maths Kjellin (M) Rose-Marie

Läs mer

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C

Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30. Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C. Birgitta Johansson, C Socialnämnden 2014-10-14 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, klockan 16:00-17:30 Beslutande Ledamöter Eric Henriksson, S Vanja Persson, FP Åsa Törnkvist, FP Birgit Nilsson, C Tjänstgörande ersättare Birgitta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08.30 11.15 Ledamöter Thomas Lidberg (S) ordförande Mira Wedenberg (M) vice ordförande Sören Söderström (C) Carl Donnér (M) Maria

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov.

Förslag på ersättningsmodell för basservice i vård- och omsorgsboende för medflyttande make/maka som inte har några omvårdnadsbehov. STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-05-30 Handläggare: Anneli Hilmersson Telefon: 08-508 29 470 Till Kommunstyrelsen Förslag på ersättningsmodell för basservice i

Läs mer

Översyn av kommunövergripande verksamheter inom äldreomsorgen - Pensionat Hornskroken och Pensionat Kinesen

Översyn av kommunövergripande verksamheter inom äldreomsorgen - Pensionat Hornskroken och Pensionat Kinesen Utlåtande 2008: RVI (Dnr 327-2032/2008) Översyn av kommunövergripande verksamheter inom äldreomsorgen - Pensionat Hornskroken och Pensionat Kinesen Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

49 Begäran om dispens från inköpsstopp 2018/ Enheten för integration och nyanlända /8015 9

49 Begäran om dispens från inköpsstopp 2018/ Enheten för integration och nyanlända /8015 9 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 47 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 48 Ansökan om förenings-/verksamhetsbidrag 2018/8003 5-6 för år 2018 49 Begäran om dispens från inköpsstopp

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Folkets hus i Torsås, 2017-11-28, 17.00 17.30 Beslutande Henrik Nilsson Bokor, S ordförande Roland Swedestam, S Susanne Rosén, S Roger Isberg,

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e vice ordförande), Wiveca Noren

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (5) 2016-09-20 Styrelsen för Västerås stad Vård och Omsorg Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jonas Cronert Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13)

Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Socialnämnden 2015-11-10 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-11-10 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 9:50-10:30 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson

Läs mer

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare

Eva Pettersson, nämndsekreterare Monica Hammar, socialchef Lena Larsson, äldreomsorgschef Linda Tolliner, ekonom. Eva Pettersson Sekreterare Socialnämnden 2011-01-24 1 (10) 6-14 PLATS OCH TID Socialkontoret, Hagfors, kl 13.00 15.00 BESLUTANDE Åsa Johansson (S), ordförande Ulla Lundh (S) Margot Carlsson (S) Thomas Pettersson (S) Gunilla Östlund

Läs mer

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00

Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 2015-03-24 1 (17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset rum Dalen Tisdagen den 24 mars 2015 kl 18:00 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Maria Truedsson (MP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 16 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen

Förslag till ersättningsmodell i vård- och omsorgsboende i samband med parboendegaranti inom äldreomsorgen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-10-07 Handläggare: Christina Egerbrandt Telefon: 08 508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde

Läs mer

Äldre- och handkappomsorgen 2012

Äldre- och handkappomsorgen 2012 Avgifter för Äldre- och handkappomsorgen 2012 Prästbron vid Bollebygdsskolan Gesebolssjön Hembygdsgården i Bollebygd Bollebygds Kyrka Äldreomsorg Äldre- och handikappomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 08:30-12:00 Beslutande Björn Fagerlund (M) Ordförande Janne Jansson (S) Vice ordförande Jan Hallström (FP) Ledamot

Läs mer

Innehåll. Sammanträdesdatum

Innehåll. Sammanträdesdatum Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 54 Godkännande av ärendelista 2018/8014 4 55 Förenklat beslutsfattande gällande bistånd 2018/8074 5 56 Betalningsansvar annan kommun 2018/8058

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 av 22 Socialnämnden Sammanträdesdatum Plats och sammanträdestid Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Närvarande ersättare Tjänstgörande ersättare Frånvarande ersättare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden

Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 2 (15) Social- och omvårdnadsnämnden Social- och omvårdnadsnämnden 2012-04-17 1 (15) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 15.15 Paragrafer 34-45 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare ÖVRIGA Ersättare Namn Christer Johansson

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Måndag 27 februari 2017, kl 13.00-15.15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer

Yttrande över remiss av motion Sällskapsdjur på äldreboende (KSKF/2016:512)

Yttrande över remiss av motion Sällskapsdjur på äldreboende (KSKF/2016:512) Torshälla stads nämnd 2017-01-03 Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:151 Karin Engstad 016-710 73 43 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över remiss av motion Sällskapsdjur på

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer