McDONALD S BIDRAG TILL SVENSK SAMHÄLLSEKONOMI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "McDONALD S BIDRAG TILL SVENSK SAMHÄLLSEKONOMI"

Transkript

1

2 1 McDONALD S BIDRAG TILL SVENSK SAMHÄLLSEKONOMI När Paul Lederhausen öppnade Sveriges första McDonald s på Kungsgatan i Stockholm den 27 oktober 1973 var det få som trodde på hans idé. Men mycket har hänt sedan dess, då en Big Mac kostade 4,75 kronor och potatisen skalades och skars till pommes frites för hand i källaren på restaurangen. 40 år senare har McDonald s en omsättning på 4,8 miljarder kronor gäster serveras dagligen på någon av landets cirka 220 McDonald s-restauranger och nära personer har direkt eller indirekt sina anställningar tack vare McDonald s verksam het. McDonald s är idag Sveriges mest besökta restaurang. Vi erbjuder en unik restaurangupplevelse i en modern miljö och skapar arbetstillfällen med starka utvecklingsmöjligheter på en arbetsmarknad där många unga har svårt att få ett första jobb. Vi fortsätter att lyssna på våra gäster för att hela tiden utvecklas och ligga i framkant, exempelvis genom nya digitala betal- och beställningslösningar, öppettider på dygnets alla timmar och inte minst genom vårt långsiktiga arbete med att bredda och variera vår meny. Under de kommande fem åren planerar vi att öppna cirka 50 nya restauranger och därmed skapa cirka 2000 nya jobb, utöver de medarbetare vi årligen anställer. För att samman fatta vår resa så här långt har vi låtit HUI Research (Handelns Utredningsinstitut) summera McDonald s bidrag till svensk samhällsekonomi under våra första 40 år i Sverige. I den här publikationen presenteras de viktigaste slut satserna från HUI:s rapport och även andra intressanta fakta om McDonald s som du kanske inte kände till.

3 80 % av McDonald s restauranger ägs och drivs av lokala entreprenörer med ett stort engagemang för sin hemort. Totalt finns det idag 50 franchise tagare gäster serveras dagligen på någon av sveriges cirka 220 McDonald srestauranger.

4 mcdonald s BIDRAG TILL SVERIGES BNP MILJARDER 2012 bidrog McDonald s med 4,4 miljarder kronor till Sveriges BNP. Det räcker för att driva hela landstingets verksamhet i Kalmar län under ett år och är mer än tre gånger så mycket 4,4som Sveriges bistånd till Afrika under MILJARDER McDonald s har under 40 år bidragit med 79 miljarder kronor till Sveriges BNP. Det är 16 miljarder kronor mer än statens budget 2013 till budgetområdet hälsovård, sjukvård och social omsorg och lika mycket som kostnaden för den svenska grundskolan under ett helt år.

5 McDONALD S HAR UNDER SINA 40 ÅR SKAPAT ARBETSTILLFÄLLEN PÅ SINA RESTAURANGER OCH HOS SINA LEVERANTÖRER Det är fler än inom hela den offentliga sektorn i Stockholms län idag. personer har idag direkt eller indirekt sina anställningar tack vare McDonald s verksamhet.

6 2012 UPPGICK inkomsterna hos de som jobbar på McDonald s och hos våra LEVERANTörer till 2,5 miljarder Under de 40 åren i Sverige har vi genom vår VERKSAMHET genererat löner MOTSVARANDE 45,8 miljarder det motsvarar skatte inkomsterna för Skånes samtliga KOMMuner 2012.

7 2 VI TROR PÅ SVERIGES ungdomar Den höga arbetslösheten bland framförallt ungdomar och utlandsfödda är ett stort problem på den svenska arbetsmarknaden. I januari 2013 var cirka ungdomar mellan 15 och 24 år arbetslösa, en ungdomsarbetslöshet på 24,8 procent. Det är en stor utmaning för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden samtidigt som personalchefer kräver arbetslivserfarenhet när de ska anställa unga. För att få ett jobb måste du ha ett jobb. På McDonald s tänker vi annorlunda. Vi tror på Sveriges ungdomar. Vi vågar satsa på unga, anställer utan krav på tidigare arbetslivs erfarenhet och erbjuder goda utvecklingsmöjligheter och ett unikt utbildnings system. Som Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare vill vi på McDonald s vara med och bidra till att minska arbetslösheten bland unga. VARJE ÅR ANSTÄLLER McDONALD S ÖVER 3000 MEDARBETARE, VARAV DE FLESTA ÄR UNGDOMAR.

8 McDonald s har under 40 år årligen utbildas 1500 personer vid företagets egen Business School. INVESTERAT 213 miljoner kronor McDonald s utbildningsprogram i utbildning för Grundläggande restaurangutbildning Service och gästbemötande Handledarutbildning Grundläggande skiftledning Avancerad skiftledning Effektivt ledarskap sina MEDARBETARE. Praktisk arbetsrätt och arbetsmiljö Ledarskap på restaurangen Utrustningsutbildning Kommunikationsutbildning Driftsutbildning Affärsledarskap

9 3 VÅRT SAMARBETE MED svenska bönder McDonald s har idag branschens högsta kvalitet s krav för de råvaror som köps in, oavsett ursprungsland. Spårbarheten från gårdsnivå hela vägen till restaurang tillsammans med en effektiv leverantörskedja i enbart fyra steg, ger en unik kontrollmöjlighet som skapar trygghet gentemot gästerna. McDonald s är restaurangbranschens enskilt största inköpare av svenskt nötkött och en stor inköpare av ekologisk mjölk, ägg och andra svenska jordbruksprodukter som sallad, lök och morötter under säsong. Genom vår starka position på marknaden har vi möjlighet att påverka leverantörer och förhållanden inom den svenska jordbruksmarknaden. Ett ansvar som tas på största allvar. De utmaningar vi står inför idag är att nötköttskonsumtionen ökar samtidigt som den inhemska nötköttsproduktionen minskar, främst på grund av ökad internationell konkurrens. Sedan 2011 samarbetar McDonald s med LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Genom engagemang och nya samarbetsformer vill vi bidra till ökad nötköttsproduktion i Sverige, med lönsamhet för alla inblandade parter. ÖVER 1000 SVENSKA LANTBRUKARE LEVERERAR RÅVAROR TILL McDONALD S.

10 McDONALD S ÄR DEN ENDA RESTAURANGKEDJAN SOM UTESLUTANDE SERVERAR MSC-MÄRKT ÖSTERSJÖTORSK. 5,2 MILJONER PORTIONER MINIMORÖTTER SERVERAS ÅRLIGEN PÅ McDONALD S. DET ÄR FAMILJEFÖRETAGET MARIANNES FARM UTANFÖR ÄNGELHOLM SOM LEVERERAR MORÖTTERNA SOM SERVERAS PÅ ALLA RESTAURANGER I SVERIGE. McDONALD S ÄR ENDA RESTAURANGKEDJAN SOM CERTIFIERATS MED ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDETS MÄRKNING TRYGGARE MAT. REDAN PÅ 90-TALET BÖRJADE McDONALD S MED NÄRINGSINFORMATION TILL SINA GÄSTER. IDAG FÅR MAN SNABBT OCH ENKELT REDA PÅ VAD MATEN INNEHÅLLER VIA McDONALD S SVERIGES MOBILAPP introducerade McDonald s Nya Happy Meal, framtagen i samarbete med dietisten Gunilla Lindeberg. Måltiden för de yngsta utgår från Tallriksmodellen och en portion morötter eller frukt ingår alltid. DET FINNS HELA 400 MENYKOMBINATIONER PÅ McDONALD S.

11 UNDER SINA 40 ÅR i sverige HAR McDONALD S KÖPT RÅVAROR FÖR ÖVER 20 MILJARDER KRONOR.

12 4 MILJÖ ÄR EN DEL I VÅRT DNA På McDonald s brukar vi säga att miljö är en del i vårt DNA, det är en självklar del av vår verksamhet och den dagliga driften. Vi har jobbat med miljöfrågor länge och har vid ett flertal tillfällen under årens lopp varit föregångare och drivande inom branschen. Vi är den enda restaurangkedjan som är med i klimatnätverket Hagainitiativet och vårt klimatbokslut 2012 visar att våra direkta koldioxidutsläpp minskat med 40 procent sedan 2010 samt att utsläppsreduktioner har gjorts inom alla områden. 40% McDonald s KLIMATBOKSLut 2012 visar att företagets direkta koldioxidutsläpp minskat med 40 % sedan Redan 2009 invigdes den första laddstationen för elbilar på McDonald s Nu arbetar vi för att skapa en grön korridor för elbilar med möjlighet till snabbladdning längs de stora vägarna genom Sverige. På så sätt vill vi ta ett aktivt ansvar för att bidra till mer hållbara resor i framtiden. McDONALD S TRANSPORTBILAR KÖRS IDAG PÅ ÅTERVUNNEN FRITYROLJA, UNDER 2012 VAR HELA 75 % AV BRÄNSLET FÖRNYBART VILKET MEDFÖRDE EN KOLDIOXIDREDUKTION PÅ 690 TON

13 Det finns fem Ronald McDonald Hus i Sverige. 5 SAMHÄLLSENGAGEMANG PÅ LOKAL OCH NATIONELL NIVÅ Samhällsengagemang har alltid varit en central del av McDonald s företagskultur. Som ett multilokalt företag har McDonald s möjlighet att bidra både på lokal och nationell nivå. Bland de många olika exemplen finns allt från stöd till idrottsrörelser, sponsring av lokala och nationella evenemang till samarbetet med Läsrörelsen för att bidra till ökad läsning genom populära Bok Happy Meal. Ett av våra mest betydelsefulla engagemang är vårt arbete för Ronald McDonald Barnfond. Tillsammans med våra franchisetagare, gäster och andra bidragsgivare samlar vi ihop pengar till fonden som skapar möjligheter för svårt sjuka barn och deras familjer att vistas i en hemlik miljö under sjukdomstiden på ett Ronald McDonald Hus. Idag finns Ronald McDonald Hus i Huddinge, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala. Den sammanlagda investeringen för RONALD McDONALD hus I Sverige är 200 miljoner kronor. familjemedlemmar har bott på Ronald McDonald Hus i Sverige.

14 Östers IF, Alingsås Hockey och innebandy, DIF Damfotboll, Basket Dragons, Grunden Bois, frölunda Indians, Ekets fotbolls klubb, örkelljunga VOLLEYBOLLKLubb, IF Troja/ Ljungby, LHC Hockey, IFK kalmar Damfotboll, FC Gute, IFK Norrköping, KARLSKRONA HocKEY KLubb är bara några av alla de klubbar som STöttas lokalt av McDonald s franchisetagare. Bok happy meal till stöd för läsfrämjandet 13Miljoner Över 13 miljoner barnböcker har under åren delats ut genom Bok Happy Meal i samarbete med Läsrörelsen, detta kan jämföras med den sammantagna försäljningen av barnböcker 2011 som uppgick till cirka 3,6 miljoner böcker. McDonald s SAMMARBETAR med Misa och ERBjuder arbets inriktad verksamhet för MÄNNISKOR med ARBETS HINDER. Utöver det erbjuds arbetsverksamhet för MÄNNISKOR med funktionsnedsättning som EXEMpelvis Aspergers Syndrom, Downs Syndrom, dyslexi och hörselskada. McDonald s har varit en engagerad sponsor av de Olympiska spelen i över 40 år och har också under 30 år stöttat världsfotbollen, på såväl elitnivå som på gräsrotsnivå. Barnböcker i Bok happy meal 3,6Miljoner sålda barnböcker I SverIge 2011

15 50 De närmaste fem åren planerar McDonald s att öppna cirka nya restauranger vilket innebär omkring 2000 nya jobb utöver de medarbetare vi årligen anställer. 50 nya restauranger kan skapa närmare 1 miljard i ökat BNP-bidrag till Sverige.

16 VÄLKOMMEN IN Utgivning oktober Källor: McDonald s Sverige, HUI Research: Från 1973 in i framtiden, McDonald s betydelse för svensk samhällsekonomi.

17

Stora nog att göra skillnad

Stora nog att göra skillnad McDONALD S HÅLLBARHETSARBETE Stora nog att göra skillnad Vi på McDonald s Sverige tror starkt på att bra och hållbara affärer skapas genom att erbjuda goda val som, även de till synes små, kan förändra

Läs mer

Från 1973 in i framtiden McDonald's betydelse för svensk samhällsekonomi

Från 1973 in i framtiden McDonald's betydelse för svensk samhällsekonomi Från 1973 in i framtiden McDonald's betydelse för svensk samhällsekonomi En rapport från HUI RESEARCH på uppdrag av McDonald's Från 1973 in i framtiden McDonald's betydelse för svensk samhällsekonomi En

Läs mer

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport

Ronald McDonald Barnfond Effektrapport Ronald McDonald Barnfond Effektrapport 1. Vad vill er organisation uppnå? Vilken nytta/förändring vill ni åstadkomma? Beskriv för vem ni är till. Vilka är det som ni vill åstadkomma en förbättring för?

Läs mer

Den ljusnande framtid är vår?

Den ljusnande framtid är vår? Den ljusnande framtid är vår? Hur unga och näringsliv ser på ungdomsarbetslösheten i Sverige En rapport från Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare i samarbete med TNS Sifo 1 Korta fakta från undersökningen

Läs mer

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola till svensk ekonomi När du köper en Coca-Cola i Sverige kanske du inte tänker på allt som ligger bakom den och hur den bidrar till

Läs mer

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad 1 McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT 2017 Stora nog att göra skillnad 2 Innehåll Stora nog att göra skillnad 3 McDonald s Sverige 4 Hållbarhetsval genom åren 5 Vi gör det goda valet enkelt 6 Mat 8 Människor

Läs mer

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT 2017 Stora nog att göra skillnad Innehåll Stora nog att göra skillnad McDonald s Sverige Hållbarhetsval genom åren Vi gör det goda valet enkelt Mat Människor Miljö Stora nog

Läs mer

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07 Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms Almedalen 2010-07-07 Halvera tjänstemomsen Bakgrund: Den ekonomiska krisen har ställt arbetsmarknaden inför stora utmaningar. Nu finns flera

Läs mer

Ungas utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden.

Ungas utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden. Ungas utmaningar och möjligheter på arbetsmarknaden. En rapport från McDonald s Kortfakta om undersökningen 4 7 procent av de cirka 1000 unga personer som tillfrågats i undersökningen är oroliga för att

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 81 52 68 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 FRANCHISETORGET Vad är franchise? Passar jag som franchisetagare?

Läs mer

Tillväxt Nötkött - ett samarbete mellan LRF, McD och SNP. Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Tillväxt Nötkött - ett samarbete mellan LRF, McD och SNP. Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Tillväxt Nötkött - ett samarbete mellan LRF, McD och SNP Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Bakgrund och syfte med samarbetet Såväl McDonald s som LRF/SNP är angelägna om en ökad svensk nötköttsproduktion

Läs mer

Välkommen!

Välkommen! 2017-02-16 Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck

Läs mer

HUR ALLT BÖRJADE. Slå in koden

HUR ALLT BÖRJADE.   Slå in koden HUR ALLT BÖRJADE www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 ANNA JANVEDEN,

Läs mer

Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Martin & Servera-gruppen

Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Martin & Servera-gruppen Välkommen till oss! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Sveriges ledande restaurang-

Läs mer

Ett lokalt engagemang ger alltid mer

Ett lokalt engagemang ger alltid mer Ett lokalt engagemang ger alltid mer Ett lokalt engagemang ger alltid mer Länsförsäkringar har ett samhällsengagemang inom en mängd olika områden eftersom frågor om ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS!

FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! FAKTA OM MATEN SOM SLÄNGS! * Man slänger mat för flera miljarder kronor i Sverige varje år. * Räknar man hela Europas matsvinn så kastar vi så mycket att en yta lika stort som landet Belgien odlas helt

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER

CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER CITYKLIMATET I BORÅS 27 OKTOBER 2017 VARFÖR BRYR SIG FASTIGHETSÄGARNA OM STADSKÄRNAN? Svar: Fastigheter är (oftast) inte flyttbara! Stadens utveckling är avgörande för fastighetsbranschen. Oavsett hur

Läs mer

FRANCHISING I SVERIGE 2013

FRANCHISING I SVERIGE 2013 Tryck: Lindgren & söner AB, Mölndal 214 FRANCHISING I SVERIGE 213 S P O NS O R ER Undersökningen är utförd av Handelns Utredningsinstitut (HUI) på uppdrag av föreningen Svensk Franchise. Svensk Franchise

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 HUR ALLT BÖRJADE www.menti.com Slå in koden 33 67 83 RAMONA

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VÄLKOMMEN TILL www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VILKA ÄR

Läs mer

Cirka hälften av konsumenterna tycker att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga vid köp av julmat och julklappar.

Cirka hälften av konsumenterna tycker att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga vid köp av julmat och julklappar. Sammanfattning Julen innebär en merförsäljning för handeln på 16,5 miljarder kronor. Svenskarna köper julmat för 700 kronor per person och julklappar för 1 000 kronor per person. Julhandeln bidrar till

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 81 52 68 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 81 52 68 FRANCHISETORGET Vad är franchise? Passar jag som franchisetagare?

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl

På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Väl På grund av bildrättigheter är vissa bilder borttagna i presentationen FUTURE KITCHEN 2018 -Lockar ny arbetskraft till offentliga kök 1 Välkommen till Future Kitchen Du får erfarenhet av hur det är att

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Anna Janveden Franchisekonsult RAMONA BYRÖ, VD OCH ÄGARE 2009

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VÄLKOMMEN TILL www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VILKA ÄR

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Sänkta trösklar högt i tak

Sänkta trösklar högt i tak Sänkta trösklar högt i tak Arbete, utveckling, trygghet Lättläst Lättläst version av FunkA-utredningen Stockholm 2012 SOU 2012:31 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av

Läs mer

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014

CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 CITYKLIMATET ALINGSÅS 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR PÅ:

Läs mer

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck serveras

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VÄLKOMMEN TILL www.menti.com Slå in koden 33 67 83 VILKA ÄR

Läs mer

Praktikrapport. Historia. Filosofi. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik. Lunds Universitet VT - 13.

Praktikrapport. Historia. Filosofi. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik. Lunds Universitet VT - 13. MKVA13, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik Lunds Universitet VT - 13 Nina Glücksman Praktikrapport Under en 12 veckors period har jag praktiserat på Minnesota Communication AB.

Läs mer

Vår affärsidé: Vårt löfte:

Vår affärsidé: Vårt löfte: Välkommen till oss! Vår affärsidé: Att hjälpa restauranger och storkök med de varor, tjänster och den kunskap de behöver för att driva och utveckla sin verksamhet. Vårt löfte: Vi bryr oss om din verksamhet.

Läs mer

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014

CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 CITYKLIMATET FALKENBERG 2014 SYFTE Att ekonomiskt beskriva hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i våra stadskärnor Rapporten är framtagen av WSP i samarbete med Fastighetsägarna GER SVAR

Läs mer

Lantbrukets effekter på Åland 2014

Lantbrukets effekter på Åland 2014 8.9.2015/LB Lantbrukets effekter på Åland 2014 Primärnäringarna och livsmedelsindustrin Ca 880 sysselsatta (tills. med indirekt sysselsättning, ca 1 335) Total omsättning, 186,0 miljoner euro Livsmedelsindustrin

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

DIF Samhällsekonomiskt bidrag. April 2014

DIF Samhällsekonomiskt bidrag. April 2014 DIF Samhällsekonomiskt bidrag April 214 Bakgrund, definitioner och avgränsningar Det samhällsekonomiska bidraget är definierat som de ökade arbetstillfällen samt skatteintäkter som genereras av DIF Hockeys

Läs mer

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018.

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. 2 Linköping är en stad med goda förutsättningar för utveckling och framsteg, där möjligheten att få arbete är

Läs mer

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13

Socialhögskolan 2015-05-04. Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan 2015-05-04 Dolf Tops Arbetsmarknadsundersökning bland studenter som var förstagångsregistrerade på termin 7 HT13 Socialhögskolan följer upp studenternas situation på arbetsmarknaden ca

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 2014 7% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till Slå in koden Fråga på!

Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till   Slå in koden Fråga på! Sms:a in dina frågor! Ta din mobil Gå till www.menti.com Slå in koden 33 67 83 Fråga på! FRANCHISTORGET www.menti.com Slå in koden 33 67 83 FRANCHISE HYR EN AFFÄRSIDÉ www.menti.com Slå in koden 33 67

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion

Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetsprogram 2015, Slutversion Hållbarhetspolicy Axfood AB ska sträva mot ständiga förbättringar av sitt arbete med miljö-, naturresurs- och sociala frågor. Grundläggande i arbetet är att arbeta

Läs mer

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer LRF Konsults Lönsamhetsbarometer APRIL 1 Sjunkande lönsamhet bland landets småföretag 9 av Sveriges företag har färre än 1 anställda. Det gör dem till en grupp med en betydande roll för den svenska ekonomins

Läs mer

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Platsen vid sjöarna där vägarna möts Växjös ursprungliga betydelse. Där vägar

Läs mer

Fler jobb för Linköpings unga. Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping

Fler jobb för Linköpings unga. Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping Fler jobb för Linköpings unga Ett jobbpaket för halverad ungdomsarbetslöshet i Linköping Ungdomsarbetslösheten i Linköping I Linköping är 5 744 människor utan arbete. Av dessa är 1 264 mellan 18 och 24

Läs mer

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon

Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon Presentation ALMI Halland Fisnik Nepola, Mobiltelefon 072-516 38 04 fisnik.nepola@almi.se Om Almi Uppdrag att utveckla och finansiera små och medelstora företag och därigenom bidra till hållbar tillväxt.

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ. För Jobben, miljön och skolan. MalmocenterN.

Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ. För Jobben, miljön och skolan. MalmocenterN. Malmöcenterns valmanifest ETT HÅLLBART MALMÖ För Jobben, miljön och skolan MalmocenterN www.malmocentern.se ETT grönt maktskifte För ett hållbart malmö Malmö ska vara en hållbar stad. Därför måste politiken

Läs mer

Fler jobb i Västerås med växande företag

Fler jobb i Västerås med växande företag Fler jobb i Västerås med växande företag Västeråsmoderaternas jobb- och näringslivsprogram för 2014-2018 1 Inledning Detta är Västeråsmoderaternas program för att fler västeråsare ska ha ett arbete. Företag

Läs mer

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi

Handelns betydelse för Sveriges ekonomi Handelns betydelse för Sveriges ekonomi 7% 6% 6% 6% 5% En halv miljon människor jobbar inom handeln 11 procent av alla sysselsatta i hela Sveriges ekonomi (privat och offentlig sektor) arbetar inom handeln

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad

McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT Stora nog att göra skillnad McDONALD S HÅLLBARHETSRAPPORT 2018 Stora nog att göra skillnad 1 INNEHÅLL Stora nog att göra skillnad 3 McDonald s globala hållbarhetsarbete 4 Vi gör det goda valet enkelt 6 Hållbarhetsåret 2018 7 Mat

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Kommunstyrelsens förvaltnings förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 29 (39) 2017-03-27 Kf Ks 82 16. Motion om strategi så att upphandling av livsmedel som köps in till Västerviks kommuns verksamheter produceras enligt de krav som

Läs mer

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson Maten och Miljön Strängnäs 24 November Hans Andersson Mitt företag Haga Tillsammans med 3 anställda bedriver jag ekologisk mjölkproduktion med ca 70 kor och 100 ungdjur. Vi brukar 200 ha åker och 50 ha

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Bättre upphandling av livsmedel

Bättre upphandling av livsmedel Bättre upphandling av livsmedel Upphandling 24 seminarie 29/11 2012 Nils Berntsson, Marknadsdirektör Martin&Servera 1 Martin & Servera: Mat, dryck, utrustning, koncept och tjänster Martin & Servera är

Läs mer

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen

Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Affärsutvecklingsprogram för företag i besöksnäringen Kurbits hjälper företagare att tjäna mer på det de brinner för. Våra affärsutvecklingsprogram är utvecklade och designade specifikt för företag inom

Läs mer

En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik

En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik En jämförelse mellan ekologiskt och konventionellt i butik Om uppgiften HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP 7-9 1:5 INLEDNING Uppgiften inleds med att eleverna får se filmen Lyssna på bonden från Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET TRELLEBORG 2014

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET TRELLEBORG 2014 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET TRELLEBORG 14 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett

Läs mer

FRANCHISEGIVARE SÖKER franchisetagare

FRANCHISEGIVARE SÖKER franchisetagare FRANCHISEGIVARE SÖKER franchisetagare FRANCHISEGIVARE SÖKER franchisetagare STARTA EGET Rent a Wreck i Karlskrona Tom Weum, Ägare och VD Rent a Wreck Skandinavien Skandinaviens största kedja för uthyrning

Läs mer

VAD KÄNNETECKNAR DE INDIVIDER SOM INTE KAN BEHÅLLA EN ANSTÄLLNING?

VAD KÄNNETECKNAR DE INDIVIDER SOM INTE KAN BEHÅLLA EN ANSTÄLLNING? VAD KÄNNETECKNAR DE INDIVIDER SOM INTE KAN BEHÅLLA EN ANSTÄLLNING? Sven-Olov Daunfeldt och Elina Fergin Wennberg 2016 HUI RESEARCH Utanförskapet är inte slumpmässigt Den senaste statistiken från SCB (januari,

Läs mer

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 . Sibylle Mendes Criadora Consult Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 Goda exempel De goda exemplen finns, men de har krävt en hel del extra arbete av såväl kostchefer som upphandlare. Vadstena,

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040-21 86 30 kontor@yallatrappan.se www.yallatrappan.se Ett kvinnokooperativ

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET ÄNGELHOLM 2014

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET ÄNGELHOLM 2014 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET ÄNGELHOLM 14 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett mått

Läs mer

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk

Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Stockholm 19 mars 2010 Jan Eksvärd, LRF jan.eksvard@lrf.se Utmaningar för ett svenskt hållbart jordbruk Innehåll: Vad är LRF? Vad innebär hållbar utveckling?

Läs mer

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle

Yalla Trappan. - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan - ett arbetsintegrerande socialt företag för ett socialt hållbart samhälle Yalla Trappan von Rosens väg 1 213 66 Malmö 040-21 86 30 kontor@yallatrappan.se www.yallatrappan.se Ett kvinnokooperativ

Läs mer

Alltid det svarta fåren!

Alltid det svarta fåren! Alltid det svarta fåren! Mer trovärdig med 20 kor än 1400 kor. Lantbruket lever kvar i småskalighet medan samhället går mot storskalighet. Lantbruket har en ärftlig belastning av småskalighet och då även

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID PRESSMEDDELANDE 2018-12-05 Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad Intresset för lokalproducerad mat innebär spännande affärsmöjligheter för entreprenörer.

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Bli hållbarhetscoach på riktigt

Bli hållbarhetscoach på riktigt Bli hållbarhetscoach på riktigt Nu kan Du som student bli hållbarhetscoach för ditt egna hotell! Vi söker 60 coacher som under ett drygt år vill vara med och förbättra hållbarhetsarbetet på Nordic Choice

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Dagligvarubranschen. HUI Research på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel. Elin Gabrielsson Nils Bohlin 2014 HUI RESEARCH

Dagligvarubranschen. HUI Research på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel. Elin Gabrielsson Nils Bohlin 2014 HUI RESEARCH Dagligvarubranschen HUI Research på uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel Elin Gabrielsson Nils Bohlin 2014 HUI RESEARCH Dagligvarubranschen i siffror 2 Livsmedelskedjan- från jord till bord Branschglidning:

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LANDSKRONA 2014

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LANDSKRONA 2014 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET LANDSKRONA 14 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett

Läs mer

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB

Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel. Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Fordonsgas Sveriges klimatsmartaste drivmedel Roland Nilsson E.ON Gas Sverige AB Det jobbiga först Vi människor släpper ut för mycket koldioxid i atmosfären därför har EU formulerat klimatmålen 20/20/20

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET MALMÖ 2014

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET MALMÖ 2014 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET MALMÖ 14 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett mått

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET HELSINGBORG 2014

FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET HELSINGBORG 2014 FASTIGHETS- FÖRETAGARKLIMATET HELSINGBORG 14 BAKGRUND Fastighetsägarna Syd har via Demoskop genomfört en undersökning bland fastighetsägare i syfte att ta fram fastighetsföretagarindex för regionen ett

Läs mer

Dagligvaruhandeln. HUI Research På uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel December 2017

Dagligvaruhandeln. HUI Research På uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel December 2017 Dagligvaruhandeln HUI Research På uppdrag av Svensk Dagligvaruhandel December 217 Dagligvaruhandeln i siffror Livsmedelskedjan Från jord till bord Branschglidning: Livsmedel säljs i allt större utsträckning

Läs mer

Områdesbeskrivning 2017

Områdesbeskrivning 2017 Områdesbeskrivning 217 Områdesbeskrivningen beskriver och dess olika tätorter. Det finns sju olika beskrivningar., Ängelholm tätort, Hjärnarp, Munka-Ljungby, Strövelstorp, Vejbystrand/Magnarp och övrig

Läs mer

Restauranger och storhushåll

Restauranger och storhushåll Restauranger och storhushåll Socker Honung Mjölk Bröd Müsli Gurka Ägg Smör Du som är certifierad för restaurang och storhushåll ska också följa de allmänna reglerna i kapitel 2 och 3, samt reglerna i kapitel

Läs mer

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling.

ramgångsrika öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. F ramgångsrika F öretag inom vård och omsorg 2012 Kostnadsfri kompetensutveckling och stöd i affärsutveckling. Region Skånes nya satsning på kvinnor som äger och driver företag inom vård och omsorg i Skåne

Läs mer

Hållbarhetsprogram 2011

Hållbarhetsprogram 2011 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 HÅLLBARHETSPOLICY 3 VAROR 4 MÅL 4 KRETSLOPP 4 MÅL 4 TRANSPORTER 4 MÅL 4 ENERGI- OCH LOKALANVÄNDNING 5 MÅL 5 LEVERANTÖR 5 MÅL 5 MEDARBETARE 5 MÅL 5 KUNDEN I HÅLLBARHETSARBETET

Läs mer

Max Fettbok- slut 2008 e

Max Fettbok- slut 2008 e Max Fettbokslut 2008 e Innehåll 1. VD talar 2. 208 ton mindre fett 3. Ackumulerat utfall 4. Åtgärder 2008 5. Max hälsosatsningar de senaste åren 6. Livsmedelsbranschen belönar Max för satsning på hälsa

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

Cityklimatet i Västervik 2018

Cityklimatet i Västervik 2018 Cityklimatet i Västervik 2018 Varför bryr sig Fastighetsägarna om stadskärnan? Foto: Kalmar kommun Konstnär: Martin Bower Svar: Fastigheter är inte flyttbara (än)! 3 4 Stadens utveckling är avgörande för

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Hinder för tillväxt Hinder för tillväxt 1 Totala näringslivets företag, anställda, omsättning och förädlingsvärde 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 97% Företag Anställda Omsättning Förädlingsvärde 3% 0,5% 0,1% 0-9

Läs mer

Ängelholm är en Fairtrade City

Ängelholm är en Fairtrade City Ängelholm är en Fairtrade City Vad är Fairtrade? Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är

Läs mer