TEKNISKT PM. Skyfallskartering Hagastaden STOCKHOLM STAD UPPDRAGSNUMMER VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TEKNISKT PM. Skyfallskartering Hagastaden STOCKHOLM STAD UPPDRAGSNUMMER VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE)"

Transkript

1 STOCKHOLM STAD Skyfallskartering Hagastaden UPPDRAGSNUMMER VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE)

2 Sammanfattning Hagastaden är ett centralt exploateringsområde i Stockholm. Korrekt höjdsättning av gator och andra ytor är av stor vikt för att undvika marköversvämning som drabbar fastigheter och infrastruktur vid skyfall. Denna utredning syftar till att utreda översvämningsrisken vid skyfall i ett exploaterat Hagastaden med hjälp av hydraulisk modellering och på så sätt utvärdera föreslagen höjdsättning och placering av byggnader. Resultaten indikerar att det inom ett par områden finns en relativt stor risk för översvämning och att höjdsättningen i dessa områden bör ses över. Sweco Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon Fax Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Sara Karlsson Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) sara.m.karlsson@sweco.se

3 Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund 2 2 Underlag 3 3 Modelluppbyggnad och simulering Metod Ledningsnätsmodell Höjdmodell Ytråhet Regn Övriga randvillkor Scenarion årsregn med belastning via ledningsnätet årsregn med belastning via ytan (extremscenario) Begränsningar och osäkerheter 7 4 Resultat skyfallskartering årsregn med belastning via ledningsnätet årsregn med belastning via ytan Risk för liv samband mellan flödeshastighet och vattendjup 16 5 Tolkning av resultat slutsats och rekommendationer 17 Bilagor: Bilaga 1 Skyfallskartering med barriär mellan Solna och Eugeniavägen 1(20)

4 1 Inledning och bakgrund Stockholm genomför i skrivande stund exploatering av stadsdelen Hagastaden. För att säkerställa att områdets höjdsättning och planering av fastigheter inte medför risk för översvämning vid större regn har Sweco fått i uppdrag att utföra en skyfallskartering för området. Hagastaden med planerad exploatering visas i Figur 1. Figur 1. Etappkarta över Hagastaden. Studieområdet utgörs av de avrinningsområden som rinner till eller angränsar till Hagastaden. Större delen av området avvattnas till Brunnsviken i nordost, medan de södra delarna rinner åt sydväst. I modellen är både vatten som rinner på ytan och i dagvattenledningsnätet inkluderat. Modellsimuleringarna är utförda med programvaran MIKE URBAN Flood som möjliggör att vattnet kan rinna från ledningarna till markytan och vice versa. 2(20)

5 2 Underlag Följande underlag har använts vid framtagande av modellen: - Ledningsnätsmodell i Mike Urban (framtidsscenario) med filnamnet Framtidsmodell_RH2000_HagastadenFulltUtbyggt_ , framtagen av Sweco - Ortofoto - Höjddata i las-format, erhållen (i samband med tidigare utfört projekt) - Projekterade och befintliga byggnader erhållna av Stockholm stad: 3d_byggnadsverk Flerfamiljshus_sweref99 P4-DP1-Byggrätter_Norra Station_skiss P4-DP1-Byggrätter_Solna_skiss P4-DP2-Planerade byggnader_skiss_ P4-Norra Hagastaden-Planerade byggnader_skiss_ Takyta_Alt1A - Vägar och övriga ytor, erhållna av Stockholm stad: L1-310-W L1-310-W L1-310-W P4-DP1-Planerade gator_skiss P4-DP2-Tolkade höjder färdig mark_uppdaterad P4-DP2-Tolkade parkytor_sweref991800_rh2000 P4-DP3-DTM_Norra stationsg_gator_sweref991800_rh2000 P4-DP3-Haga dp3 planerade byggnader_marknivåer-sweref991800_rh2000 P4-Markmodell från inmätningar T05_V00000_001 T05_V00000_001_footprint_Area 3(20)

6 3 Modelluppbyggnad och simulering 3.1 Metod För simulering har programverktyget MIKE URBAN Flood använts. I modellen kombineras en ledningsnätsmodell för dagvatten och en modell som beskriver markytan. 3.2 Ledningsnätsmodell Ledningsnätsmodellen som används är uppbyggd i MIKE URBAN inom ramen för ett separat projekt för Stockholm Vatten. Figur 2 visar ledningsnätets utbredning. I modellen har arean per brunn ansatts till 10 m 2 och maximal genomflödeskapacitet 1 m 3 /s. Den stora arean representerar det faktum att endast nedstigningsbrunnar och inte rännstensbrunnar finns beskrivna i modellen. I samband med en känslighetsanalys testades dessa två parametrar för att utvärdera effekten på resultatet. Resultatet visade att genomflödeskapacitet och area har liten betydelse i denna modell. Figur 2. Dagvattenätet i ledningsnätsmodellen, uppbyggd i MIKE URBAN. 3.3 Höjdmodell 4(20) Höjdmodellen är uppbyggd av laserscannad höjddata från området där Hagastaden skall byggas. Höjddata konverterades sedan till ett höjdraster och kompletterades med planerad höjdsättning av vägar och andra ytor. Modellen har även kompletterats med planerade och befintliga byggnader i området, detta för att simulera att vattnet flödar runt, och ibland

7 stoppas av, byggnaderna. Byggnadernas höjd har satts schablonmässigt till tio meter över marknivå och avser inte verklig byggnadshöjd. För simuleringens syfte är detta dock tillräckligt. Markmodellen har en cellstorlek på 2 x 2 m och höjder är angivna i RH2000. Figur 3 visar höjdmodellen i 3D. Vyn är från väster blickande österut och höga marknivåer är röda eller vita, medelhöga är gröna och gula och låga är turkosa. Figur 3. Höjdmodellen över Hagastaden i 3D. Vyn är från väster blickande österut. 5(20)

8 3.4 Ytråhet 6(20) Som modellparameter har flödesmotstånd på markytan tagits i beaktning. I teknisk term benämns denna parameter Mannings tal och beskriver hur trögt vatten avrinner en yta. I modellen har ett konstant värde för Mannings tal (M=32) antagits. Effekten av att anpassa Mannings tal till markanvändning har undersökts i en känslighetsanalys inom ramen för uppdraget och visade sig ge marginell effekt på resultaten. 3.5 Regn Modellen har belastats med regn av typ CDS (Chicago Design Storm). Regnet börjar med en låg intensitet för att nå en topp och sedan avklinga. Regn med återkomsttid 100 år och varaktighet 3 h har använts. Begreppet återkomsttid baseras på statistik och beskriver hur sannolikt det är att en viss händelse, i detta fall ett kraftigt regn, ska inträffa. Sannolikheten att ett 100-årsregn faller är exempelvis 1 % ett givet år, 10% under en period på 10 år och 63% under en period på 100 år. 3.6 Övriga randvillkor Vattennivån i Brunnsviken har satts till + 1,13 m och nivån i Mälaren + 0,35 m (RH2000). Dessa värden är satta i enlighet med Stockholm Vattens projekteringsanvisningar. 3.7 Scenarion Vid skyfallssimulering med MIKE URBAN Flood kan två olika metoder för regnbelastning tillämpas. Båda har för- och nackdelar och för att inte förbise något område i risk för översvämning har båda metoderna tillämpats i denna utredning. De olika metoderna, belastning via ledningsnätet, samt belastning via ytan beskrivs nedan årsregn med belastning via ledningsnätet Denna metod innebär att regnet belastar ledningsnätets noder (brunnar) genom definierade avrinningsområden. Först när ledningsnätet går fullt rinner vattnet upp på markytan och söker sig till lågpunkter i terrängen. Nackdelen med denna metod är att lågpunkter som inte är i närheten av ledningsnätet inte kommer framställas som översvämmade, trots att de i verkligheten skulle kunna bli det. Ytterligare en nackdel är att avrinningskoefficienten i modellen är konstant. Vid intensiva regn tenderar avrinningskoefficienten att öka, eftersom markytan successivt blir mättad, och resultatet kan således ge en underskattning av faktiskt vattenvolym årsregn med belastning via ytan (extremscenario) Denna metod innebär att regnet faller direkt på ytan och via terrängen letar sig till dagvattenbrunnar och ner i ledningsnätet. En nackdel med denna metod är att allt flöde inte når fram till ledningsnätet. Exempelvis finns vissa kopplingar mellan ytan och ledningsnät inte representerade i modellen, såsom rännstensbrunnar, och vatten kan då

9 bli stående i lågpunkter trots att de i verkligheten avvattnas. Å andra sidan är det inte omöjligt att rännstensbrunnar och liknande sätter igen vid skyfall. Ytterligare en nackdel med denna metod är att hänsyn till avrinningskoefficient inte tas. 100% av den nederbörd som faller kommer således avrinna på ytan. Som nämns i ökar dock avrinningskoefficienten vid skyfall, och troligen ligger den förväntade vattenvolymen någonstans mellan resultatet av dessa två metoder. Metoden kan anses motsvara en extremsituation där marken är mättad innan regnet faller på grund av en långvarig blötperiod. 3.8 Begränsningar och osäkerheter En modell är en förenklad bild av verkligheten. När resultaten betraktas bör det tas i beaktning att flera osäkerheter och begräsningar påverkar resultaten samt hur dessa bör tolkas. Nedan listas de osäkerheter som identifierats för föreliggande analys. - Höjdmodellen har tagits fram genom att komplettera laserscanning över området med projekterade marknivåer på väg och andra ytor samt byggnader. Underlaget varierade i detaljeringsgrad och på vissa platser har interpoleringar och antaganden gjorts. Höjdmodellens utformning står för den största inverkan på resultatet och avgör var vatten kommer ansamlas. Detta innebär att om förändringar i höjdsättning görs kommer resultatet från denna utredning sannolikt inte gälla längre. - Interpolering mellan befintlig höjdmodell och projekterad höjdsättning skapar osäkerheter i kopplingen mellan Karolinska-området i Solna och Hagastaden i Eugeniavägen. Eugeniavägens projekterade höjdsättning innebär att en barriär skapas mot den lägre befintliga marken i Karolinska-området. Ett instängt område bildas och vattnet ställer sig mot vägen vid skyfall. För att inte underskatta vattenvolymen till Hagastadens östra delar vid skyfall har det antagits att Karolinska-området i framtiden höjdmässigt kommer ansluta till Eugeniavägen och de befintliga marknivåerna har korrigerats därefter, se Figur 4. Om denna ändring av marknivå inte görs i Karolinska-området kommer vatten ställa sig mot norra sidan av Eugeniavägen, se Bilaga 1. 7(20)

10 Figur 4. Befintliga höjder i Karolinska-området i Solna har korrigerats så att vattnet skall kunna rinna till Hagastaden enligt rosa pilar. Anledningen till korrigeringen är att inte underskatta vattenvolymen nedströms. - Höjdmodellens upplösning på 2 x 2 m medför att vissa topografiska strukturer såsom mindre diken och rännor, mindre barriärer, kantstenar och liknande inte kan urskiljas i höjdmodellen. För den stora bilden spelar dessa mindre strukturer en marginell roll. - Regnet faller samtidigt över ett stort område i simuleringen. Detta kan ge överdrivna vattenvolymer. Modellområdet är dock relativt litet varför detta inte torde ha en avgörande inverkan på resultatet. - Hänsyn har ej tagits till grundvattenströmningar och andra geologiska förutsättningar. - För ytans råhet har ett konstant värde på Mannings tal antagits, vilket leder till generaliserade resultat. Erfarenhet och även en känslighetsanalys som genomförts visar att Mannings tal inte är avgörande för resultaten varför detta antagande gjorts (Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet, MSB, 2014). 4 Resultat skyfallskartering Figurerna (Figur 5 till Figur 10) nedan visar maximalt vattendjup vid belastning av 100- årsregnet. Resultaten visar det beräknade maximala vattendjup som uppstår i respektive beräkningscell någon gång under simuleringsförloppet. Det är därför ingen momentanbild och det är möjligt att det maximala vattendjupet uppstår på olika ställen vid olika tidpunkter under simuleringsförloppet. 8(20)

11 Om hastigheten på det avrinnande flödet är hög, finns en risk för personolyckor även om vattendjupet är lågt. På exempelvis vägar med stor lutning kan flödet bilda en fors. Av denna anledning visas även resultat för maximal hastighet i relation till maximalt vattendjup uttryckt som risk för liv vid ett 100-årsregn. Sambandet mellan hastighet och vattendjup avseende risk för liv baseras på riktlinjer från Downstream hazard classification guidelines, United States Department of the interior, 1988, och visar områden där risk för liv för små barn respektive vuxna kan föreligga. Det bör noteras att då maxhastighet och maxdjup använts i analysen är resultaten konservativa, då dessa i verkligheten inte nödvändigtvis behöver inträffa samtidigt. Analysen av risk för liv har gjorts med resultatet från extremscenariot (avsnitt 3.7.2) som indata. 9(20)

12 årsregn med belastning via ledningsnätet Figur 5 till Figur 7 visar resultatet av skyfallskarteringen med belastning från ledningsnätet till ytan för 100-årsregn. Figur 5. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet. Regnet når först ledningsnätet för att sedan rinna på ytan från brunnarna när det går fullt. 10(20)

13 Figur 6. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet. Regnet når först ledningsnätet för att sedan rinna på ytan från brunnarna när det går fullt. Inzooming DP 1 och DP2. 11(20)

14 Figur 7. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet. Regnet når först ledningsnätet för att sedan rinna på ytan från brunnarna när det går fullt. Inzoomning DP 1 och DP 3. 12(20)

15 årsregn med belastning via ytan Figur 8 till Figur 10 visar resultatet av skyfallskarteringen med belastning från ytan till ledningsnätet för 100-årsregn. Figur 8. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet (extremscenario). Regnet når först markytan för att sedan rinna till ledningsnätet. 13(20)

16 Figur 9. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet (extremscenario). Regnet når först markytan för att sedan rinna till ledningsnätet. Inzoomning DP 1 och DP 2. 14(20)

17 Figur 10. Resultat skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet (extremscenario). Regnet når först markytan för att sedan rinna till ledningsnätet. Inzoomning DP 1 och DP 3. 15(20)

18 4.3 Risk för liv samband mellan flödeshastighet och vattendjup Figuren nedan visar risk för liv vid 100-årsregn (extremscenariot). Figur 11. Risk för liv vid belastning av ett regn med 100 års återkomsttid, belastning från ytan till ledningsnätet (extremscenario). Risken baseras på flödeshastighet och vattendjup. Gröna fält markerar områden där sambandet mellan hastighet och djup innebär att fara för liv kan gälla för små barn. Röda fält markerar områden där även fara för liv kan råda för vuxna. 16(20)

19 5 Tolkning av resultat slutsats och rekommendationer Simuleringsresultaten visar att det i vissa områden i Hagastaden föreligger en risk för översvämning som skadar bebyggelse vid ett 100-årsregn. Resultatet visar att de översvämningar som kan förväntas vid 100-årsregnet med belastning via ledningsnätet även kan förväntas vid extremscenariot, men då med större översvämningsdjup. I simuleringen av extremscenariot kunde även ett par ytterligare områden inom risk för översvämning identifieras. Sannolikt kommer vatten hamna där i verkligheten då områdena är lokala lågpunkter. Anledningen till att områdena inte visas som översvämmade i analysen där regnet går via ledningsnätet ut på ytan är att det inte finns några brunnar i närheten av området, och vattnet kan således inte nå dit i modellen. Gällande risk för liv och personskador indikerar resultaten att det främst är omkring korsningen Uppsalavägen/Eugeniavägen som risk föreligger. Anledningen till detta är kombinationen av relativt höga flödeshastigheter på mer än 1 m/s och höga vattennivåer. Då det endast åligger VA-huvudmannen att avleda ett 10-årsregn är det inte rimligt eller ekonomiskt försvarbart att med hjälp av större ledningar avleda ett 100-årsregn utan flöden från extremregn måste omhändertas genom korrekt höjdsättning. Figur 12 visar de områden i Hagastaden där särskild hänsyn bör tas till översvämningsrisken och höjdsättningen bör justeras. Områdena är numrerade och beskrivs översiktligt nedan. Figur 12. Resultat av skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med utpekade riskområden markerad med gul streckad linje (extremscenario). 17(20)

20 1. Vatten ansamlas mot fastighet söder om korsningen Annerovägen/Eugeniavägen En större del av Hagastaden samt en del av området som avvattnas via Norrtullsgatan söderifrån rinner till Brunnsviken via det översvämningsdrabbade området. Simuleringsresultaten indikerar att vatten blir stående mot en av de planerade byggnaderna (gul ring i Figur 13 visar vattenansamlingen vid byggnaden). För att säkerställa att fastigheten inte drabbas vid skyfall rekommenderas följande: Skapa en mer definierad rinnväg genom området (korrigering av höjdsättning av ytan söder om byggnaden så att vattnet i stället rinner till vägen och vidare till Brunnsviken). Den orange linjen med pilar i Figur 13 visar önskad rinnväg. Den planerade grönytan (röd streckad rektangel) norr om tullhusen skålas företrädelsevis för att fungera som fördröjningsmagasin. När skålen fylls bräddar vattnet vidare ut via Annerovägen till Brunnsviken. För att säkerställa att flödet från Uppsalavägen avrinner korrekt skevas vägen mot skålen (kantsten eller andra barriärer får inte förekomma på västra sidan av skålen. Figur 13. Resultat från skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet (extremscenario), söder om korsningen Annerovägen/Eugeniavägen. Simuleringsresultaten visar att vatten ställer sig mot fastigheten eftersom marknivån är låg. Att i stället låta marken luta från fastigheten och skapa en tydligare rinnväg mot gatan är en tänkbar lösning på problemet. Den orange linjen med pilar visar den önskade rinnvägen. Röd, streckad rektangel visar var en skålning av parkytan skulle kunna skapa ett fördröjningsmagasin. 18(20)

21 2. Vatten stående mot fastigheter på södersidan av Norra stationsgatan Resultaten visar att vatten blir stående mot fastigheterna på södra sidan av Norra Stationsgatan. Översvämningarna beror inte på underkapacitet i ledningsnätet utan är ett resultat av låg lutning och stora flöden som tillrinner norrifrån. Ett sätt att åtgärda problemet är att skeva gatan mot mitten och/eller arbeta med kantsten, så att fastigheter inte drabbas när vatten blir stående på gatan. 3. Lokal lågpunkt Höjdsättningen av vägen medför att vatten från Norra Stationsgatan och framför allt Karlbergsvägen ansamlas i en instängd lågpunkt som riskerar att bidra till översvämning av fastigheter. Inom ramen för denna utredning har det inte varit möjligt att identifiera en lämplig åtgärd som inte innebär att vattnet leds ner på Klarastrandsleden eller järnvägen. Därför är det kritiskt att de nya byggnaderna anpassas och att exempelvis inte garagenedfarter som kan översvämmas anläggs. Fortsatta utredningar krävs för att identifiera en lämplig rinnväg för vattnet. Gatan bör också höjdsättas så att det vatten som ansamlas inte ställer sig direkt mot fastigheterna, utan mot mitten av gatan/korsningen. I annat fall kan översvämning förväntas även vid mindre regn. Utöver de tre ovan nämnda riskområdena verkar höjdsättningen i Hagastaden fungera för att avleda skyfall. För samtliga områden gäller att tillämpa kantsten och lutning ifrån fastigheter så att skador inte inträffar vid större regn då vägarna fungerar som skyfallsgator. 19(20)

22 BILAGA 1 Resultat från skyfallskartering vid belastning av 100-årsregn med 3 h varaktighet (extremscenario), där barriären mellan Karolinska-området och Eugeniavägen är kvar. Anledningen till barriären är att befintliga marknivåer i Karolinska-området är lägre än projekterade höjder på Eugeniavägen. I bilderna som visas i resterande PM:et är nivån i Karolinska-området korrigerad för att inte skapa ett instängt område. Om marknivåerna inte korrigeras kommer vatten ställa sig på norra sidan av Eugeniavägen enligt figuren nedan. 20(20)

SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG

SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG UPPLANDS VÄSBY KOMMUN Upplands Väsby Vilundaparken UPPDRAGSNUMMER 1141517000 SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG PATRICIA MORENO ARANCIBIA SARA KARLSSON (GRANSKARE)

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV. Sara Karlsson

UPPDRAGSLEDARE. Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV. Sara Karlsson 14 UPPDRAG Upplands Väsby Entré VA UPPDRAGSNUMMER 13000376 UPPDRAGSLEDARE Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV Sara Karlsson DATUM GRANSKAD AV Joanna Theland & Maria Nordgren Skyfallsanalys Upplands Väsby Entré

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Uppdragsnr: 10206722 1 (5) BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Befintlig hydraulisk modell För beräkningarna har Tyresö kommuns befintliga dagvattenmodell använts. Modellen är en 1-dimensionell hydraulisk

Läs mer

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun Geosigma AB 2019-03-22 snummer nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2019-03-22 7 0 sledare Beställares referens Beställares ref nr

Läs mer

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Sid 1 (7) PM Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Bakgrund Lokalgatan Tidagränd ligger i Bagarmossen i sydvästar delen av Stockholm. Gatan är omgiven av

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell

PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell UPPDRAG Påskagänget, dagvattenmodell UPPDRAGSNUMMER 1231092000 UPPDRAGSLEDARE Elisabet Rudenholm UPPRÄTTAD AV Caroline Säfström DATUM 1 Påskagänget revidering

Läs mer

Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens avrinningsområde vid Gubbängens IP

Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens avrinningsområde vid Gubbängens IP UPPDRAG Fs Högdalen, Utrg Placering UPPDRAGSNUMMER 8018558 UPPDRAGSLEDARE Johan Dahlberg UPPRÄTTAD AV Lisa Carlsson/Pierre-Louis Ligier GRANSKAD AV Maja Coghlan Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

SKYFALLSUTREDNING. PM 1(8) Rev. UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson. Delges: André Berggren

SKYFALLSUTREDNING. PM 1(8) Rev. UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson. Delges: André Berggren PM 1(8) UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson Delges: André Berggren SKYFALLSUTREDNING Detaljplan för bostäder vid Långströmsgatan inom stadsdelen Biskopsgården i Göteborg Bakgrund

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet metodik för utredning på kommunal nivå. Erik Mårtensson

Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet metodik för utredning på kommunal nivå. Erik Mårtensson Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet metodik för utredning på kommunal nivå Erik Mårtensson erik.martensson@dhi.se Syfte Identifiera en metod som är lämplig för en första översiktlig

Läs mer

HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING Rosendalsfältet. Rapport

HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING Rosendalsfältet. Rapport HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING sfältet Rapport Rev 2015-04-17 (Förhandskopia) Upprättad av: Jonas Wenström Granskad av: Maria Näslund Godkänd av: Christina Borg HYDRAULISK MODELLERING

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

Översvämningsutredning Bromstensstaden

Översvämningsutredning Bromstensstaden Översvämningsutredning Bromstensstaden Beräkning av vattendjup och vattennivåer vid marköversvämningar i samband med kraftiga regn Projektengagemang AB Rapport Januari 2016 Denna rapport har tagits fram

Läs mer

PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem

PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem 1 Bakgrund Under 2014 har Bollebygds kommun gjort en hydraulisk analys och kapacitetskontroll av befintligt dagvattensystem i närheten av Övergårdsvägen,

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Nacka kommun. Teknisk förstudie Orminge Centrum PM Skyfallskartering. Stockholm

Nacka kommun. Teknisk förstudie Orminge Centrum PM Skyfallskartering. Stockholm Nacka kommun Stockholm 2017-11-27 Datum 2017-11-27 Uppdragsnummer 1320025870 Alexine Wirén Kajsa Lundgren Patrik Gliveson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2

SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2 RAPPORT SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2 GRANSKNINGSHANDLING 2018-10-17 UPPDRAG 285417, Förprojektering gata i Skeda Udde Titel på rapport: Skyfallsanalys Skeda Udde Ingebo 1:110 & 1:2

Läs mer

Vägledning för skyfallskartering

Vägledning för skyfallskartering Vägledning för skyfallskartering Erik Mårtensson, DHI Erik Bern, MSB Halmstad, 13 mars 2019 1 Regeringsuppdrag till MSB Ta fram en metod för kartering och konsekvensanalyser av skyfall i tätbebyggelse

Läs mer

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN PM 1(9) Kretslopp och vatten Avdelningen Utveckling och projekt Enheten för regn, rening och recipient Handläggare: Andrew Wilson Kvalitetsgranskare: Jonas Persson SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR

Läs mer

Vägledning för skyfallskartering

Vägledning för skyfallskartering Vägledning för skyfallskartering 28 november 2017 Cecilia Alfredsson, MSB Lars Göran Gustafsson, DHI Erik Bern, MSB Regeringsuppdrag till MSB Ta fram en metod för kartering och konsekvensanalyser av skyfall

Läs mer

Dagvattenutredning och modellering för Lillängsvägen - Detaljplaneprogram

Dagvattenutredning och modellering för Lillängsvägen - Detaljplaneprogram Haninge Kommun Dagvattenutredning och modellering för Lillängsvägen - Detaljplaneprogram 2015-09-10 Ramböll Sverige AB Westmansgatan 47 582 16 Linköping Linköping Telefon 010-615 60 00 Fax 010-615 20 00

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Hagsätra Rågsved Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars 2017 Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2017-03-15, Dnr 2016-05329 UPPDRAG Hagsätra-Rågsved miljöutredning UPPDRAGSLEDARE Lova André Nilsson

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Skyfallsanalys Oskarshamn

Skyfallsanalys Oskarshamn Skyfallsanalys Oskarshamn Utredning av marköversvämning vid extrema regn för delar av Oskarshamns kommun Oskarshamns kommun Oktober 2014 pm_skyfallsanalys_oskarshamn_02.docx / Initials / yyyy-mm-dd Skyfallsanalys

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD

SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD STOCKHOLM VATTEN OCH AVFALL SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD PM 2018-06-12 SKYFALLSMODELLERING STOCKHOLM STAD PM Stockholm Vatten och Avfall Henny Samuelsson Stockholm Vatten och Avfall 106 36 Stockholm

Läs mer

Studie av befintlig ytavrinning i Södra Landvetter

Studie av befintlig ytavrinning i Södra Landvetter PM UPPDRAG Agnebäcken Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1100159000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM KUND HÄRRYDA KOMMUN KUNDKONTAKTPERSON Maria Lejdebro KUNDADRESS BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Studie av befintlig

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

Södra Vrinnevi Modellering

Södra Vrinnevi Modellering Uppdragsnr: 10230714 1 (26) PM Södra Vrinnevi Modellering Norrköping 2016-04-22 reviderad 2016-06-17 WSP Sverige AB Karin Dyrestam Granskad av: Reino Erixon Uppdragsnr: 10230714 2 (26) Bakgrund Norrköpings

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

RAPPORT. Skyfallsanalys. Detaljplan Olof Asklunds gata. ÅF-Infrastructure AB. Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist. Granskare Maria Forsberg

RAPPORT. Skyfallsanalys. Detaljplan Olof Asklunds gata. ÅF-Infrastructure AB. Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist. Granskare Maria Forsberg Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist Granskare Maria Forsberg Handläggare Axel Sahlin Tel +4610 505 14 89 E-post axel.sahlin@afconsult.com Datum 2019-05-27 Kund Kretslopp och Vatten Skyfallsanalys Detaljplan

Läs mer

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG 29 Bakgrund och syfte Sweco har fått I uppdrag av Karlstads kommun att ta fram underlag för detaljplanen gällande grönstruktur i östra Jakobsberg. Detta innefattar bland annat parkmiljöer och grönstråk.

Läs mer

Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp

Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp Link Water Level - 1-1-1998 01:31:27 Falk10Y_70p_dubbcirk_nymagHDDubbla_NyMag.PRF Discharge 0.351 0.443 0.560 1.389

Läs mer

Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla

Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla Översiktlig översvämningskartering vid skyfall för tunnelbanan i Barkarby, Järfälla FUT / Ramböll Sverige AB Rapport November 2016 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat

Läs mer

Översvämning gångtunnel vid 100-årsregn

Översvämning gångtunnel vid 100-årsregn Översvämning gångtunnel vid 100årsregn Utredning Revideringsdatum: Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor, Dnr 201709751 Uppdragsgivare: Upprättat av: A. Thorsell och N. Lekeby Konsult: Structor Uppsala

Läs mer

RAPPORT PM. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer MÖLNDALS STAD

RAPPORT PM. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer MÖLNDALS STAD MÖLNDALS STAD Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Uppdragsnummer 1321759000 Figur: Modellberäknad flödesavledning vid ett 100-årsregn, med nya Stadsdelen Pedagogen Park utbyggd. 2018-08-16

Läs mer

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT

RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT RAPPORT DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-12-06 UPPDRAG 282424, Dagvattenutredning Förrådet 1 Hässleholm Titel på rapport: Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2017-12-06 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM MÖLNDALS STAD. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park UPPDRAGSNUMMER

KOMPLETTERANDE PM MÖLNDALS STAD. Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNUMMER 1321759000 MÖLNDALS STAD Skyfallsutredning för Stadsdelen Pedagogen Park Figur 1: Förändrat vattendjup efter klimatanpassning för en skyfallssituation inom detaljplaneområdet, Stadsdelen

Läs mer

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS

VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS RAPPORT VAXÖN - ÖVERSVÄMNINGSANALYS 2013-01-22 Uppdrag: 225402, VA-PLAN FÖR VAXHOLMS STAD Titel på rapport: Vaxön översvämningsanalys Status: Slutrapport Datum: 2013-01-22 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Översvämningskartering av Rinkabysjön

Översvämningskartering av Rinkabysjön Växjö kommun Byggnadsnämnden Översvämningskartering av Rinkabysjön Uppdragsnummer Lund 2011-06-27 12801616 GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600 Lilla Bommen 1 Svartmangatan 18 Honnörsgatan

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

RAPPORT PM. Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen BOLLEBYGDS KOMMUN

RAPPORT PM. Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen BOLLEBYGDS KOMMUN BOLLEBYGDS KOMMUN Bollebygd detaljerad skyfallsutredning med klimatanpassning för detaljplaneområde utmed Källevägen Uppdragsnummer 13004150 Figur: Modellberäknad flödesavledning mot Björnskogsvägen vid

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Dagvattenutredning Brofästet Öland 2014-04-28 Rev 2014-05-12 Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Granskad av: Johanna Persson och Robert Eriksson RAPPORT Dagvattenutredning Brofästet Öland

Läs mer

Skyfallsutredning Gunnestorpsvägen

Skyfallsutredning Gunnestorpsvägen 1(18) UP UPA Kvalitetsgranskare: Dick Karlsson Handläggare: Quentin Barbier Delges: Oskar Johansson Skyfallsutredning Gunnestorpsvägen Detaljstudie av planerad bebyggelse med avseende på risk för översvämning

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Översvämningsutredning Åkarp 1:57

Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Burlövs kommun Rapport September 2017 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn Bilaga till rapport 15SV737 Skyfallsmodellering för Stockholms stad Diarienummer Projektnummer 15SV737 600346-106 Bilaga E - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Förprojektering och hydraulisk modell dagvatten Vilbergen

Förprojektering och hydraulisk modell dagvatten Vilbergen Norrköpings Kommun Förprojektering och hydraulisk modell dagvatten Vilbergen Linköping 2017-08-23 Förprojektering och hydraulisk modell dagvatten Vilbergen Datum 2017-08-23 Uppdragsnummer 1320027191 Utgåva/Status

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Tommy Giertz.

Tommy Giertz. D A G V A T T E N 1 Tommy Giertz tommy.giertz@byv.kth.se 2 DAGVATTENLEDNING VATTENLEDNING AVLOPPSRENINGSVERK SJÖ VATTENVERK VATTENTORN SPILLVATTENLEDNING RECIPIENT 3 UTFORMNING OCH TEKNIK 4 Bildyta - Välj

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad har inhämtat simuleringsresultat från MSB för 100 års, 200 års och beräknat högsta flöde (BHF).

Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad har inhämtat simuleringsresultat från MSB för 100 års, 200 års och beräknat högsta flöde (BHF). PM Uppdrag Hydromodell för Göteborgs Stad Kund Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad PM nr 1320001782-05-022_1_Planeringsnivåer_längs_åarna Datum 2014-12-03 Till Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad Från

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Översvämningsutredning för detaljplan Veddesta 1, Järfälla kommun

Översvämningsutredning för detaljplan Veddesta 1, Järfälla kommun Översvämningsutredning för detaljplan Veddesta 1, Järfälla kommun Järfälla kommun Rapport Maj 2019 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning)

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB

KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING PM Yttre VA- ledningar. Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB Uppdragsnr: 10219091 1 (7) KISTA ÄNG SYSTEMHANDLING/ GRANSKNINGSHANDLING 2016-03-16 PM Yttre VA- ledningar Upprättad på uppdrag av Storstockholm Vatten VA AB WSP Samhällsbyggnad Mahmood Adilipour WSP Samhällsbyggnad

Läs mer

Skyfallsmodellering för Stockholms stad

Skyfallsmodellering för Stockholms stad Rapport 15SV737 Diarienummer Projektnummer 15SV737 600346-106 Skyfallsmodellering för Stockholms stad - Simulering av ett 100-årsregn i ett framtida klimat (år 2100) Joakim Pramsten 2015-12-03 Skyfallsmodelleringen

Läs mer

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation

Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl. Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation 2019-03-25 DAGVATTENHANTERING Underlag till detaljplan för del av Margretelund 1:1 m fl Bedömningsunderlag för dagvattenhantering vid nybyggnation Ytan som planläggs för bebyggelse är 5500 m2. Idag är

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Falköping 2017 12 01 Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Undertecknad har på uppdrag Grävfirma Jan Lundblad AB utfört en hydrologisk utredning för det område som berörs

Läs mer

KOMBINERAD YT- OCH LEDNINGSNÄTSMODELL. Centrala Lyckeby

KOMBINERAD YT- OCH LEDNINGSNÄTSMODELL. Centrala Lyckeby KOMBINERAD YT- OCH LEDNINGSNÄTSMODELL Centrala Lyckeby 2017-03-16 KOMBINERAD YT- OCH LEDNINGSNÄTSMODELL Centrala Lyckeby KUND Karlskrona Kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 34 371 21 Karlskrona Besök:

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Exploateringskontoret Projekt Hagastaden Projektansvarig: D1-PM docx. PM - PM/Allmänna dokument UTREDNING. D1 - Dagvatten.

Exploateringskontoret Projekt Hagastaden Projektansvarig: D1-PM docx. PM - PM/Allmänna dokument UTREDNING. D1 - Dagvatten. Projektansvarig: Dokumentnamn Dokumenttyp Projekteringsskede PM - PMAllmänna dokument UTREDNING Entreprenad Ansvarig part Konstruktör Uppdragsansvarig Konsult Per Boholm Bobo Ostojic Sweco Upprättad datum

Läs mer

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden!

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden! Lecture notes -VVR145 Lecture 23, 24 Urban hydrology 1. Stadens påverkan och vattenbalans Meterologiska parametrar Ökad temperatur Ökad nederbörd Ökad molnighet Minskad avdunstning Minskad/ändrad vind

Läs mer

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113 PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna Datum 2017-06-29 Uppdragsnr: 16113 Innehåll Förutsättningar... 4 Dimensionerande regn... 5 Kapacitet befintligt ledningsnät... 5 Förslag dagvattenbehandling... 6 Ytavrinning

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Delstudie: Bedömning av översvämningar och skredrisk i samband med skyfall. Sweco Environment AB

Delstudie: Bedömning av översvämningar och skredrisk i samband med skyfall. Sweco Environment AB Stadsbyggnadskontoret i Sundsvall Klimatanpassa Sundsvall Delstudie: Bedömning av översvämningar och skredrisk i samband med skyfall Göteborg 2010-02-15 Sweco Environment AB Andreas Karlsson Mats Andréasson

Läs mer

Exploateringskontoret Projekt Hagastaden Projektansvarig: D1-PM docx. PM - PM/Allmänna dokument UTREDNING. D1 - Dagvatten.

Exploateringskontoret Projekt Hagastaden Projektansvarig: D1-PM docx. PM - PM/Allmänna dokument UTREDNING. D1 - Dagvatten. Projektansvarig: Dokumentnamn Dokumenttyp Projekteringsskede PM - PMAllmänna dokument UTREDNING Entreprenad Ansvarig part Konstruktör Uppdragsansvarig Konsult Per Boholm Bobo Ostojic Sweco Upprättad datum

Läs mer

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg Dagvattenutredning Mantorp FALL 1:1 Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg 2016-03-02 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Befintligt ledningssystem... 2 Geologiska förutsättningar...

Läs mer

Tunnelbana till Arenastaden. Översvämningsrisker för Gula linjen via ovanmarksanläggningar

Tunnelbana till Arenastaden. Översvämningsrisker för Gula linjen via ovanmarksanläggningar Ansvarig Part M31 Senaste Revidering Dokumenttyp 22 Beskrivning Revideringsdatum Författare Joakim Thanke Wiberg Projektskede Järnvägsplan Datum 20170221 Infosäkerhetsklass Status Godkänd Diarienummer

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Kontrollberäkningar av Strömslunds dagvattensystem med avseende på marköversvämningar

Kontrollberäkningar av Strömslunds dagvattensystem med avseende på marköversvämningar TROLLHÄTTAN ENERGI AB Kontrollberäkningar av Strömslunds dagvattensystem med avseende på marköversvämningar UPPDRAGSNUMMER 1321574100 Modellberäkning av maximala trycklinjer i dagvattensystemet vid nederbörd

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer