UPPDRAGSLEDARE. Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV. Sara Karlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAGSLEDARE. Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV. Sara Karlsson"

Transkript

1 14 UPPDRAG Upplands Väsby Entré VA UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Katarina Elfverson UPPRÄTTAD AV Sara Karlsson DATUM GRANSKAD AV Joanna Theland & Maria Nordgren Skyfallsanalys Upplands Väsby Entré I anslutning till pendeltågstationen i Upplands Väsby planeras exploatering med nya bostäder, kontor och verksamhetslokaler. En stor del av nybebyggelsen kommer att placeras i vad som idag är en slänt och marken kommer att höjas upp betydligt. Höjdsättningen i området kommer att förändras drastiskt i och med exploateringen och med anledning av detta har en skyfallsanalys för området genomförts. Analysens syfte har varit att säkerställa att översvämningsrisken i området till följd av skyfall inte förvärras. Detta har gjorts genom att simulera skyfall med ny höjdsättning av vägar och placering av byggnader i området, samt jämförelse av nuläges- och framtidsscenario. Den nya exploateringen får inte medföra att några instängda områden bildas och skall i största möjliga mån bidra till att skyfallsflöden kan rinna direkt till recipienten, alternativt ansamlas på ställen där det inte riskerar att skada bebyggelse eller infrastruktur. 1. Områdesbeskrivning Mitt genom planområdet går järnvägen och parallellt, öster om denna, rinner Väsbyån. Väsbyån är recipient för det regn som faller inom planområdet och stora delar av Upplands Väsby. I planområdets norra del korsar ån järnvägen. Inom ramen för denna utredning har endast simulering av skyfall inom planområdet på åns västra sida genomförts. En stor del av planområdet på västra sidan av ån består i dagsläget av naturmark. Marken sluttar från väst till öst, mot järnvägen, som fungerar som barriär mot Väsbyån. Figur 1 visar befintliga rinnvägar. I samband med exploatering kommer området höjas upp och ambitionen är att ytledes leda vatten från större regnhändelser såsom skyfall norrut mot ån. De delar av området vars flöde inte kan ledas norrut skall istället ledas söderut via den nya Ladbrovägen. Mellan exploateringsområdet och järnvägen kommer en mur anläggas (på Ladbrovägens östra sida) så att skyfallsflöden följer vägen norr och söderut i stället för att hamna på järnvägen. Figur 2 visar tänkta flödesvägar. Genom att simulera skyfall med exploatering och ny höjdsättning kan planerad flödesriktning verifieras och eventuella instängda områden identifieras. Genom att jämföra med nulägessimulering kan detaljplanens inverkan på risken för översvämning från skyfall undersökas. 1 (20) Sweco Environment AB

2 Figur 1. Flödesvägar i Väsby Entré, nuläge. I planområdet går flöde från väst till öst mot spårområdet för att sedan nå Väsbyån. 2 (20)

3 Figur 2. Önskade flödesvägar i Väsby Entré efter exploatering. Gröna pilar visar flödet som leds norrut mot Väsbyån och röda pilar visar flödet som leds söderut. 3 (20)

4 2. Avgränsning Endast den del av planområdet som ligger på västra sidan av Väsbyån har inkluderats i utredningen. På den östra sidan kommer befintliga höjder till stor del behållas och en del av ån som är kulverterad kommer att öppnas på denna sträcka. Figur 3 visar planområdet och modellområdet (avrinningsområdet som inkluderats i analysen). Figur 3. Avrinningsområde som analysen omfattar, plangräns samt planerade byggnader. 4 (20)

5 3. Metod För simuleringen har programverktyget MIKE 21 använts. I modellen får ett valt regn belasta en höjdmodell som representerar nuläge samt ett exploaterat scenario i Väsby Entré. Modellen beräknar vattenflödet i två dimensioner, i x- respektive y-led. Vardera cell i modellen belastas med regn varvid flöden och vattendjup uppkommer enligt de topografiska förutsättningarna angivna i höjdmodellen. Vatten rinner till samt ansamlas i de lågpunkter som finns representerade i höjdmodellen. 4. Underlag För uppbyggande av höjdmodellen har, utöver laserscannad höjddata erhållen av Upplands Väsby kommun, följande data använts: - Projekterade väghöjder version (T dwg; T dwg; T dwg; T dwg; T dwg), uppdaterade med nya vägar ifrån filer T dwg och T dwg samt höjder ifrån landskap L dwg ifrån Nya hus, information erhållen (A dwg) - Befintliga hus, primärkarta version Fördröjningsytor enligt 001T0202.pdf. - Ortofoto, erhållet Höjdmodell En höjdmodell för ett exploaterat Väsby Entré har tagits fram genom att komplettera laserscannad höjddata med höjder för projekterade vägar och kvarter. Höjdmodellen har en upplösning på 1x1 m och inkluderar ytor som rinner till eller ligger i anslutning till exploateringsområdet. Befintliga och planerade byggnader i området har höjts upp i höjdmodellen för att kunna simulera att vattnet flödar runt, och ibland stoppas av, byggnaderna. Sträckan där Väsbyån kommer öppnas från kulvert till å har öppnats även i höjdmodellen. Detta gäller även för nulägessimuleringen, för att dämning inte ska uppstå där kulverten egentligen leder vattnet vidare. För att anpassa höjdmodellen efter den planerade utformningen av planområdet har följande korrigeringar gjorts utöver de höjder hämtade från projekterade vägar och kvarter: - En cirka 1,2 m hög kant utmed Ladbrovägen har lagts in. Denna saknades i vägprojekteringen men kommer ingå i den slutgiltiga utformningen av området och bedöms utgöra en kritisk komponent för att vattnet ska rinna längs med Ladbrovägen och inte till järnvägen. (Orange streckad linje i Figur 4) - Då vägprojekteringen i skrivande stund är i ett tidigt skede och således relativt grov, är inte kantsten och flödeshinder ännu inlagda i alla områden. Detta identifierades i utredningens 5 (20)

6 tidiga skede i samband med en testsimulering. För att få till den principiella flödesriktning för planområdet som är kritisk för att instängda områden inte skall skapas, krävs att flödet ifrån stadsgatan inte smiter österut mot Ladbrovägen. Därför har ordentliga hinder (motsvarade exempelvis vägbulor) lagts till i höjdmodellen. (Gula streckade linjer i Figur 4) - Hus som enligt uppgift skall rivas har tagits bort. Figur 4. Korrigeringar i höjdmodellen. Orange streckad linje visar läget för muren längs Ladbrovägen. Gula streckade linjer markerar hinder som krävs för att skyfallsflödet skall följa de grå pilarna och inte smita enligt de överkryssade grå pilarna. De flöden som bildas vid regn i planområdet kommer att förändras till följd av exploatering och en del av skyfallsflödet som tidigare kunde förväntas nå spårområdet kommer istället att ledas antingen norrut mot Väsbyån eller söderut mot en befintlig lågpunkt vid Mälarbron (jämför Figur 1 med Figur 2). I planområdets södra del har en befintligt lågpunkt identifierats där kraftiga regn kan förväntas orsaka översvämning i dagsläget (se avsnitt 10). För att kompensera för den 6 (20)

7 ökade flödesvolymen som kommer nå området har två fördröjningsytor planerats och lagts in i framtidsmodellen. Ytorna består av en nedsänkt parkering och en djupare fördröjningsdamm. Båda ytorna kan höjdmässigt kopplas till befintligt dagvattenledningsnät och tanken är att vid skyfall fylls dessa upp för att långsamt tappas av via dagvattenledningsnätet till Väsbyån på spårområdets östra sida när regnet avtagit. Parkeringens storlek uppgår till cirka 1,3 ha och har sänkts med 0,2 m, vilket motsvarar en teoretisk fördröjningsvolym på 2600 m 3. Fördröjningsdammens storlek är 0,16 ha och bottennivå är satt till +2.8 m (RH2000). Detta motsvarar en nivå som är 0,2 m högre än vattengång på närliggande dagvattenledning och medför en fördröjningsvolym på omkring 1600 m 3. Figur 5 visar dammen och parkeringens placering. Figur 5. Nedsänkt parkering och fördröjningsdamm som planeras för att kompensera för det ökade flödet till den befintliga lågpunkten vid Mälarbron. Turkosfärgad yta visar parkeringen och orangefärgad yta visar fördröjningsdammen. 7 (20)

8 6. Väsbyån Då Väsbyån leder vatten från modellområdet och är recipienten för avrinningsområdet har denna lagts in i höjdmodellen genom att sänka marknivån i anslutning till ån. Det har antagits att Väsbyån inte har en dämmande effekt på skyfallsflödet utan att när vattnet når ån kan det fritt flöda vidare. Modellen tar inte hänsyn till översvämningsrisken ifrån Väsbyån, utan ån är inlagd endast för att vatten skall kunna ledas ut ur modellområdet. En separat utredning har gjorts för översvämningsrisken i samband med höga vattennivåer i Väsbyån. Sträckan där Väsbyån idag är kulverterad (under östra delen av planområdet) men som kommer att öppnas upp, har i modellen antagits vara öppen. Detta gäller för såväl nuläges- som framtidssimuleringar (detta för att undvika att felaktig dämning påverkar resultaten). Det har också antagits att kulverten under järnvägen i norr inte är dämmande vid skyfall. Översvämningsrisken från höga flöden och eventuell dämning vid kulverten under järnvägen studeras som tidigare nämnts i separat utredning. 7. Regn I simuleringarna har ett 100-årsregn med 120 minuters varaktighet använts. En klimatfaktor på 1,25 har applicerats. För att kompensera för ledningsnät har ett blockregn med 5 års återkomsttid dragits av från regnet. Dagvattenledningsnätet kommer att dimensioneras för att hantera 30-årsregn enligt gällande riktlinjer. Vid dimensionering av 30-årsregn tas dock infiltration med i beräkningarna, vilket innebär att det regn som faktiskt når och ryms i ledningarna inte är hela 30-årsregnet. Ett 30-årsregn med klimatfaktor 1,25 som faller på en yta med 50% avrinningskoefficient (dvs. hälften av flödet infiltrerar eller fördröjs på ytan) motsvarar ungefär ett 5-årsregn. Regnet som använts visas i Figur 6. 8 (20)

9 Figur 6. Regn med 120 minuters varaktighet. Det blå (100-årsregn) regnet har använts i simuleringarna. Som referens visas 5-årsregnet samt 100- och 200-årsregnet utan avdrag. 8. Ytråhet Då vattenhastigheten vid ytavrinning varierar med markunderlag har hänsyn tagits till detta i modellen. Mannings tal har angivits enligt Tabell 1. Tabell 1. Mannings tal beroende på markunderlag Yta Mannings Tal (M) Väg/asfalterad yta 50 Tak 40 Övrigt 20 9 (20)

10 9. Begränsningar och osäkerheter - Höjdmodellen har en upplösning på 1x1 m vilket medför att vissa topografiska strukturer såsom mindre diken och rännor, mindre barriärer, kantstenar och liknande inte kan urskiljas i höjdmodellen. Längs nya vägar har dock extra hänsyn tagits till kantsten. - Hänsyn har ej tagits till grundvattenströmningar och andra geotekniska förutsättningar. - För ytans råhet har endast tre olika värden på Mannings tal antagits, vilket leder till generaliserade resultat. Erfarenhet visar att Mannings tal inte är avgörande för resultaten varför detta antagande gjorts 1. - Infiltration har inte tagits med i simuleringarna utan endast det flöde som dagvattenledningsnätet förväntas avleda. Det finns inga infiltrationsförutsättningar som alltid är gällande. Om exempelvis regnet faller under en blötperiod kan marken vara mättad och infiltrationskapaciteten begränsad. Med hänsyn till detta har infiltrationen uteslutits, för att simulera ett konservativt scenario och undvika underdimensionering av eventuella åtgärder. 10. Resultat För att studera exploateringens inverkan på översvämningsrisken i planområdet har följande scenarion simulerats: A. Nuläge, 100-årsregn med klimatfaktor 1,25 B. Exploaterat Väsby Entré, 100-årsregn med klimatfaktor 1,25 Nedan visas resultat för simulering A och B. Två parametrar presenteras; vattendjup och flöde, se beskrivning nedan. Endast resultat för det aktuella avrinningsområdet visas (se Figur 3). Vattendjup Resultatet visar det beräknade maximala vattendjup som uppstår i varje cell någon gång under simuleringsförloppet. Det är således ingen momentanbild och det är möjligt att det maximala vattendjupet uppstår vid olika tidpunkter på olika platser under regnet. Flöde Resultatet visar det beräknande maximala flödet som uppstår i varje cell någon gång under simuleringsförloppet. 1 Kartläggning av skyfalls påverkan på samhällsviktig verksamhet, MSB, (20)

11 Simulering A: Nuläge Figur 7. Maximalt vattendjup vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Nuläge. 11 (20)

12 Figur 8. Maximalt flöde vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Nuläge. Tolkning av resultat Resultaten indikerar att det i det område där Väsby Entré skall byggas föreligger liten översvämningsrisk vid skyfall i dagsläget. Skyfallsflödet rinner av området från väst till öst och ansamlas på spårområdet innan det fortsätter ut i Väsbyån. I planområdets södra del, vid industriområde i anslutning till Mälarvägen, ansamlas dock stora volymer vatten som till största del tillrinner ifrån området väster om Väsby Entré. 12 (20)

13 Simulering B: Exploaterat Väsby Entré, 100-årsregn Figur 9. Maximalt vattendjup vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Exploaterat Väsby Entré. 13 (20)

14 Figur 10. Maximalt flöde vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Exploaterat Väsby Entré. Tolkning av resultat Resultaten indikerar att de tilltänkta flödesvägarna längs de nya vägarna i planområdet uppstår; flödet som når Bills Backe och Stadsgatan rinner norrut direkt till Väsbyån, och flödet som når 14 (20)

15 Ladbrovägen rinner söderut. Figur 11 visar en mer inzoomad bild över den norra delen av planområdet och flödet längs de nya vägarna. Figur 11. Maximalt flöde vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Exploaterat Väsby Entré, norra delen. Svarta pilar visar flödesriktning längs de nya vägarna. I planområdets norra delar bildas instängda områden med risk för större vattendjup vid skyfall på ett antal ställen. Figur 12 visar en mer inzoomad bild över den norra delen av planområdet 15 (20)

16 och de vattendjup som förväntas uppstå. De lågpunkter som skapats i och med exploateringen måste åtgärdas. Möjliga åtgärdsförslag beskrivs i avsnitt 11. Figur 12. Maximalt vattendjup vid 100-årsregnet, klimatfaktor 1,25. Avdrag för 5-årsregn. Exploaterat Väsby Entré, norra delen. Den stora ansamlingen vatten som kan förväntas i planområdets södra del bildas i ungefär samma utsträckning efter exploatering som för nuläget. Vattendjupet blir dock en aning större efter exploatering (cirka m), trots anläggande av fördröjningsdammar. Sannolikt beror detta på att Ladbrovägen höjts i området och trycker undan vatten till omkringliggande mark. Resultaten visar tydligt att såväl den nedsänkta parkeringen som fördröjningsdammen fylls med vatten vid skyfall. 16 (20)

17 Figur 13. Maximalt vattendjup i planområdets södra del, före (till vänster) och efter (till höger) exploatering. 11. Kompletterande åtgärder I skyfallssimuleringen för scenariot med ett exploaterat Väsby Entré kunde ett antal lågpunkter som uppstår till följd av exploateringen identifieras. Dessa bör åtgärdas för att inte förvärra översvämningsrisken i området. Områdena bedöms gå att öppna med relativt enkla medel. Figur 14 visar problemområden i anslutning till ny bebyggelse. För områden markerade med A, behövs en mindre flödesväg (exempelvis en ränna eller dike) öppnas så att lutning ut till vägen finns (höjdskillnaden är tillräcklig för att detta ska vara genomförbart). För områden markerade med B gäller att höjdsätta kvartersmark så att flödesvägar som rinner mot byggnaderna leds om och når vägen. För området markerat med C gäller dels att anlägga en ordentlig trottoar så att vatten inte ställer sig emot byggnaden samt att se till att vattnet obehindrat kan flöda längs vägen. 17 (20)

18 Figur 14. Identifierade riskområden med hänsyn till översvämning efter skyfall. Maxdjup vid 100-årsregn syns i bakgrunden. Vita pilar visar flödesvägar som behöver säkras för att undvika översvämning. 12. Föroreningar skyfall Den nya höjdsättningen av planen innebär att en stor del av skyfallsflödet som tidigare leddes till spårområdet och banvallen nu når Väsbyån direkt utan hinder. Detta är fördelaktigt ur ett översvämningsperspektiv då översvämningsrisken vid spårområdet kan förväntas bli mindre. Det innebär dock att flöden kommer nå Väsbyån direkt utan att uppehållas i banvallen. Det är möjligt att en viss rening av dagvatten sker i banvallen i nuläget och att flödet med andra ord kommer ha sämre kvalitet när det når ån om planerad höjdsättning genomförs. Å andra sidan är 18 (20)

19 det också möjligt att vattnet i stället lakar ur ämnen ur banvallen vid skyfall, och att skyfallsflödet blir renare av att ledas direkt till ån. Det bör också tilläggas att skyfallsförloppet är mycket snabbt och det är ytterst tveksamt om någon eventuell rening hinner ske i banvallen även om vattnet skulle ledas dit. Dagvattenledningsnätet i området kommer till största del helt läggas om och uppdimensioneras för att kunna omhänderta regn med upp till 30 års återkomsttid, jämfört med 10 år som i nuläget. Då lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) genom gröna lösningar såsom trädgropar med skelettjord kommer att implementeras i hela planområdet, kommer stora delar av årsflödet passera genom LOD-lösningar innan det når dagvattenledningsnätet. När ledningsnätets kapacitet överskrids kommer vattnet ledas via vägar och övrig markyta till recipienten, men det första flödet går alltså till största delen genom LOD-anläggningar. Detta är speciellt intressant då den så kallade first flush, den första delen av regnet som bedöms dra med sig största delen av föroreningarna som ackumulerats på marken innan regnet faller, således har möjlighet till rening. Sweco utför parallellt med denna utredning en dagvattenutredning där behovet av LODanläggningar inom planen kartläggs. Det finns ingen praktiskt genomförbar metod för att rena de stora flöden som genereras vid ett skyfall och som inte får plats i LOD-anläggningarna. Alternativet vore att fortsatt leda skyfallsflödet till banvallen innan det når Väsbyån, men detta kan då medföra skada på infrastruktur och trafikstörningar i samband med skyfall. Dessutom medför det en risk för urlakning av eventuella föroreningar i banvallen till ån. 13. Slutsats och rekommendationer I dagsläget finns ingen nämnvärd översvämningsrisk till följd av skyfall i den del av planområdet där bebyggelse planeras. Skyfallsflödet rinner från väster till öster mot järnvägen och sedan till Väsbyån. I planområdets södra del, där inga nya hus planeras, finns dock ett område med befintlig översvämningsrisk. Flödet som orsakar översvämning i detta område kommer ifrån ytor utanför planen. Efter exploatering kommer flödesvägarna i området förändras, och en stor del av flödet kommer ledas norrut direkt till Väsbyån utan att passera järnvägen. Detta kan anses som en förbättring jämfört med dagsläget då skyfallsflödet inte belastar järnvägen utan når recipienten direkt. Resterande områden kommer ledas söderut till området som idag riskerar översvämning. Planens genomförande har dock marginell inverkan på den redan befintliga översvämningsrisken och vattendjupet bedöms öka med ett par centimeter som mest. Trots anläggande av en fördröjningsdamm och en nedsänkt parkering bedöms det svårt att åstadkomma en situation som är oförändrad eller mer fördelaktig än dagsläget gällande översvämningsrisken i planens södra del. Översvämningsrisken beror på att flöde som till största delen kommer ifrån ytor utanför planområdet stoppas av järnvägen på väg till Väsbyån och ansamlas i området. För att kunna reducera översvämningsrisken krävs ett omfattande arbete där olika åtgärder, såsom fördröjning uppströms i avrinningsområdet och ändrad passage till Väsbyån, utreds. Simuleringsresultaten indikerar att den nya höjdsättningen fungerar för att avleda skyfallsflödet såsom planerat inom planområdet. Detta kräver dock att inga förändringar av flödesriktningen i 19 (20)

20 de nya gatornas höjdsättning görs utan att gatuprojekteringens koncept bibehålls. Med andra ord får inga lågpunkter i Stadsgatan eller Ladbrovägen anläggas, och det måste finnas tilltagna hinder för vattnet längs de gator som blir flödesvägar så att flödet inte avviker från den tänkta flödesvägen. Den nya höjdpunkten på Ladbrovägen, som avgör om vattnet går norr- eller söderut måste placeras söder om korsningen mellan Stadsgatan och Ladbrovägen. Kantsten och vägbulor kan användas för att styra vattnet rätt. Följande gäller för att inte öka risken för översvämning från skyfall i och med genomförande av detaljplanen: - Bibehållen lutning. Fortsatt lutning på Stadsgatan och Ladbrovägen enligt den gatuprojektering som använts i analysen i denna utredning. Inga lokala lågpunkter får anläggas. - Vattenhinder. Ordentliga hinder för vattnet så att det inte smiter ifrån Stadsgatan till Ladbrovägen (se Figur 4) - Lokal höjdsättning. Bakom vissa nya byggnader kan mindre lågpunkter där vatten ansamlas förväntas uppstå i och med exploatering. Vid dessa byggnader måste höjdsättningen göras sådan att marken lutar ifrån byggnaden och en mindre flödesväg (litet svackdike eller liknande) leder flödet vidare förbi byggnaden (se avsnitt 11 Kompletterande åtgärder). Detta bör utredas noggrannare när detaljerad höjdsättning för kvartersmark planeras. - Lutning mot Väsbyån på östra sidan. Analysen utförd i denna utredning har bara inkluderat den del av planområdet som ligger på västra sidan om Väsbyån. På östra sidan bedöms översvämningsrisken kunna minimeras så länge Väsbyån öppnas från kulverteringen och omkringliggande mark lutar mot ån. - Kompensationsåtgärd. I södra delen av planområdet finns ett område med befintlig översvämningsrisk. Delar av flödet ifrån det nya planområdet kommer att ledas dit. Det bedöms inte rimligt eller praktiskt genomförbart att inom planen åtgärda denna befintliga översvämningsrisk då vattnet kommer ifrån ett område utanför planen och till stor del beror på att järnvägen hindrar flödet att nå recipienten. Att anlägga en fördröjningsdamm och en nedsänkt parkering är därför en lämplig kompensationsåtgärd för att i den mån det går inom planen reducera risken för översvämning. Om ovan nämnda punkter säkerställs bedöms planens genomförande inte skapa eller betydligt förvärra översvämningsrisken vid skyfall i och omkring utredningsområdet. 20 (20)

SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG

SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG UPPLANDS VÄSBY KOMMUN Upplands Väsby Vilundaparken UPPDRAGSNUMMER 1141517000 SKYFALLSKARTERING UPPDATERAD HÖJDMODELL MED STÄNGDA TUNNLAR OCH SÄNKT VÄG PATRICIA MORENO ARANCIBIA SARA KARLSSON (GRANSKARE)

Läs mer

TEKNISKT PM. Skyfallskartering Hagastaden STOCKHOLM STAD UPPDRAGSNUMMER VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE)

TEKNISKT PM. Skyfallskartering Hagastaden STOCKHOLM STAD UPPDRAGSNUMMER VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE) STOCKHOLM STAD Skyfallskartering Hagastaden UPPDRAGSNUMMER 1141534000 VERSION 2.1 SARA KARLSSON JOANNA THELAND (GRANSKARE) Sammanfattning Hagastaden är ett centralt exploateringsområde i Stockholm. Korrekt

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB

Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun. Geosigma AB Översiktlig skyfallsanalys för planområdet Ekhagen 2:1, Jönköpings kommun Geosigma AB 2019-03-22 snummer nr Datum Antal sidor Antal bilagor 2019-03-22 7 0 sledare Beställares referens Beställares ref nr

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell

PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell PM PÅSKAGÄNGET Revidering dagvattenmodell UPPDRAG Påskagänget, dagvattenmodell UPPDRAGSNUMMER 1231092000 UPPDRAGSLEDARE Elisabet Rudenholm UPPRÄTTAD AV Caroline Säfström DATUM 1 Påskagänget revidering

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN

SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER VID- GITARRGATAN, EN DEL AV JUBILEUMSSATSNINGEN PM 1(9) Kretslopp och vatten Avdelningen Utveckling och projekt Enheten för regn, rening och recipient Handläggare: Andrew Wilson Kvalitetsgranskare: Jonas Persson SKYFALLSUTREDNING FÖR DETALJPLAN FÖR

Läs mer

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG 29 Bakgrund och syfte Sweco har fått I uppdrag av Karlstads kommun att ta fram underlag för detaljplanen gällande grönstruktur i östra Jakobsberg. Detta innefattar bland annat parkmiljöer och grönstråk.

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

SKYFALLSUTREDNING. PM 1(8) Rev. UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson. Delges: André Berggren

SKYFALLSUTREDNING. PM 1(8) Rev. UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson. Delges: André Berggren PM 1(8) UP UPA Kvalitetsansvarig: Dick Karlsson Handläggare: Olof Persson Delges: André Berggren SKYFALLSUTREDNING Detaljplan för bostäder vid Långströmsgatan inom stadsdelen Biskopsgården i Göteborg Bakgrund

Läs mer

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Sid 1 (7) PM Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Bakgrund Lokalgatan Tidagränd ligger i Bagarmossen i sydvästar delen av Stockholm. Gatan är omgiven av

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens avrinningsområde vid Gubbängens IP

Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens avrinningsområde vid Gubbängens IP UPPDRAG Fs Högdalen, Utrg Placering UPPDRAGSNUMMER 8018558 UPPDRAGSLEDARE Johan Dahlberg UPPRÄTTAD AV Lisa Carlsson/Pierre-Louis Ligier GRANSKAD AV Maja Coghlan Skyfallsmodellering inom den planerade fördelningsstationens

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING

HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING HAMMARÖ KOMMUN RUD 4:176 PM DAGVATTENUTREDNING GRANSKNINGSHANDLING 2017-10-26 UNIVA Ann-Britt Lawén Hamntorget 1 Univa AB 62 26 KARLSTAD Org. Nr 906 68 Mobil +46 (0)70 60 91 19 www.univa.se Styrelsens

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg Dagvattenutredning Mantorp FALL 1:1 Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg 2016-03-02 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Befintligt ledningssystem... 2 Geologiska förutsättningar...

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 5 st. Göteborg

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 5 st. Göteborg DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, västra HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 5 st. Göteborg 2015-04-29 DAGVATTENUTREDNING sid 2/5 Innehållsförteckning Allmänt 3 Befintliga förhållanden 3 Dagvattenavledning

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113

PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna. Datum Uppdragsnr: 16113 PM Dagvatten Kv Vapnet 3 Eskilstuna Datum 2017-06-29 Uppdragsnr: 16113 Innehåll Förutsättningar... 4 Dimensionerande regn... 5 Kapacitet befintligt ledningsnät... 5 Förslag dagvattenbehandling... 6 Ytavrinning

Läs mer

Översvämningsutredning Bromstensstaden

Översvämningsutredning Bromstensstaden Översvämningsutredning Bromstensstaden Beräkning av vattendjup och vattennivåer vid marköversvämningar i samband med kraftiga regn Projektengagemang AB Rapport Januari 2016 Denna rapport har tagits fram

Läs mer

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Kv Orren 9, Västerås BOSTADS AB MIMER VÄSTERÅS DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BOSTADS AB MIMER Kv Orren 9, Västerås UPPDRAGSNUMMER 3370840100 DAGVATTENUTREDNING INFÖR DETALJPLANERING VÄSTERÅS Sweco Environment AB MARTIN LINDSTRÖM FRIDA NOLKRANTZ ÅSA BENGTSSON

Läs mer

BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Uppdragsnr: 10206722 1 (5) BILAGA 3 BERÄKNINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Befintlig hydraulisk modell För beräkningarna har Tyresö kommuns befintliga dagvattenmodell använts. Modellen är en 1-dimensionell hydraulisk

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

FÖRHANDSKOPIA DAGVATTENUTREDNING - REVIDERAD. Tillhörande detaljplan för kvarteret Kojan 2 samt delar av Nolby 1:38, Charlottenberg

FÖRHANDSKOPIA DAGVATTENUTREDNING - REVIDERAD. Tillhörande detaljplan för kvarteret Kojan 2 samt delar av Nolby 1:38, Charlottenberg DAGVATTENUTREDNING - REVIDERAD Tillhörande detaljplan för kvarteret Kojan 2 samt delar av Nolby 1:38, Charlottenberg FÖRHANDSKOPIA 2013-11-29 Upprättad av: David Nilsson DAGVATTENUTREDNING - REVIDERAD

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

FALKÖPING KOMMUN DAGVATTEN/ ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING VINDÄNGENS SKOLA

FALKÖPING KOMMUN DAGVATTEN/ ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING VINDÄNGENS SKOLA 09 2017 FALKÖPING KOMMUN DAGVATTEN/ ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING VINDÄNGENS SKOLA PM ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se 09 2017 FALKÖPING

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING Rosendalsfältet. Rapport

HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING Rosendalsfältet. Rapport HYDRAULISK MODELLERING & ÖVERSVÄMNINGSKARTERING sfältet Rapport Rev 2015-04-17 (Förhandskopia) Upprättad av: Jonas Wenström Granskad av: Maria Näslund Godkänd av: Christina Borg HYDRAULISK MODELLERING

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Översvämningsutredning Åkarp 1:57

Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Översvämningsutredning Åkarp 1:57 Burlövs kommun Rapport September 2017 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO 9001 (kvalitetsledning) av Bureau Veritas

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2

SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2 RAPPORT SKYFALLSANALYS SKEDA UDDE INGEBO 1:110 & INGEBO 1:2 GRANSKNINGSHANDLING 2018-10-17 UPPDRAG 285417, Förprojektering gata i Skeda Udde Titel på rapport: Skyfallsanalys Skeda Udde Ingebo 1:110 & 1:2

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG

DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG RAPPORT DAGVATTENUTREDNING, GAMLA STADEN 7:1, HELSINGBORG SLUTRAPPORT UPPDRAG 277250, Dagvattenutredning inom Gamla Staden 7:1, Slottshöjden, Helsingborg Titel på rapport: Dagvattenutredning, Gamla staden

Läs mer

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204 PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby Datum 2018-04-23 Uppdragsnr: 16204 Innehåll Förutsättningar och anvisningar... 3 Ytor... 3 Dimensionerande regn... 3 Beräkning av 30-årsregn...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD.

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD. RAPPORT 1 (4) Handläggare Bertil Nordkvist Tel 010-484 51 66 bertil.nordkvist@afconsult.com Datum 2014-09-29 Uppdragsnr 596739 Kv Urmakaren i Ystad Kövern AB Dagvattenutredning På uppdrag av Klövern AB

Läs mer

VA-utredning Hasselnöten, Upplands Väsby kommun

VA-utredning Hasselnöten, Upplands Väsby kommun Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +467307344 E-post axel.nordqvist.melander@afconsult.com Mottagare Upplands Väsby kommun Mats Åberg mats.aberg@upplandsvasby.se +46859097068 Datum

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax PM 1 (11) Handläggare Datum Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange 2014-07-11 597457 Tel +46 10 505 35 29 Mobil +46 70 386 46 30 Fax +46 10 505 00 10 pierre.issa@afconsult.com Sollentuna 2:26, Rissne

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn Bilaga till rapport 15SV737 Skyfallsmodellering för Stockholms stad Diarienummer Projektnummer 15SV737 600346-106 Bilaga E - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Läs mer

RAPPORT. Skyfallsanalys. Detaljplan Olof Asklunds gata. ÅF-Infrastructure AB. Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist. Granskare Maria Forsberg

RAPPORT. Skyfallsanalys. Detaljplan Olof Asklunds gata. ÅF-Infrastructure AB. Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist. Granskare Maria Forsberg Uppdragsledare Anna-Sofia Sjööquist Granskare Maria Forsberg Handläggare Axel Sahlin Tel +4610 505 14 89 E-post axel.sahlin@afconsult.com Datum 2019-05-27 Kund Kretslopp och Vatten Skyfallsanalys Detaljplan

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Hagsätra Rågsved. Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Hagsätra Rågsved Dagvatten - skyfa ll sana l ys Mars 2017 Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor - 2017-03-15, Dnr 2016-05329 UPPDRAG Hagsätra-Rågsved miljöutredning UPPDRAGSLEDARE Lova André Nilsson

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Senast uppdaterad Dagvatten PM Bostadshus Bäckvägen. Senast uppdaterad: Upprättad av: Mattias Gustafsson, MG

Senast uppdaterad Dagvatten PM Bostadshus Bäckvägen. Senast uppdaterad: Upprättad av: Mattias Gustafsson, MG Dagvatten PM Senast uppdaterad 160428 Dagvatten PM utförd av URBIO AB genom Mattias Gustafsson 0722 31 63 00 URBIO_ Bäckvägen URBIO Sid 1(6) NUVARANDE FÖRUTSÄTTNINGAR Det aktuella planområdet ligger söder

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

Tommy Giertz.

Tommy Giertz. D A G V A T T E N 1 Tommy Giertz tommy.giertz@byv.kth.se 2 DAGVATTENLEDNING VATTENLEDNING AVLOPPSRENINGSVERK SJÖ VATTENVERK VATTENTORN SPILLVATTENLEDNING RECIPIENT 3 UTFORMNING OCH TEKNIK 4 Bildyta - Välj

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer