Aktivitetsplanering 10 februari 2014 Ung i Tornedalen Februari 2014 april 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetsplanering 10 februari 2014 Ung i Tornedalen Februari 2014 april 2015"

Transkript

1 Aktivitetsplanering 10 februari 2014 Ung i Tornedalen Februari 2014 april 2015 Foto: Lotta Huuskonen You can do anything, but not everything. David Allen Viktiga slutsatser och nuläge Under hösten har vi fortsatt stötta ungas idéer och arbetat lokalt och regionalt med aktiviteter som rör ungas inflytande och idéer. Vi har också satt upp realistiska mål för projektet, förankrat våra aktiviteter och inhämtat konkreta verktyg och kunskaper gällande idéutveckling. Den huvudslutsats vi dragit efter höstens arbete är att vi, för att lyckas, ser att det är viktigt att utgå från respektive orts nuläge, förutsättningar och styrkor. Vi ser också att det är av vikt att vi från projektets sida inte försöker göra allt och vara överallt utan att har en medveten process där vi strävar efter kvalitet i det vi gör. Projektet Ung i Tornedalen verkar för att inspirera unga i Tornedalen (Pajala, Övertorneå, Haparanda) att engagera sig i samhällsutvecklingen och ge verktyg för att unga ska kunna påverka sin egen livssituation. Projektet ägs av Hela Sverige Ska Leva Norrbotten (HSSL Norrbotten). Projektägare: Finansiärer:

2 2 Projektets syfte Att verka för att inspirera unga att engagera sig i samhällsutvecklingen och ge dem verktyg för att påverka sin egen livssituation i Tornedalen. Iakttagelser, antaganden och ambitioner Om vi vill att unga ska vilja engagera sig i samhällsutvecklingen och påverka sin livssituation har vi kommit fram till: A) Att det är viktigt att unga inspireras till att drömma och spåna kring idéer med hjälp av regelbundet stöd från vuxna på platser där unga vistas, som en del av vardagen. B) Att ungas idéer och resultat synliggörs och firas. Det stärker självförtroendet hos unga och synliggör för vuxna ungas kraft och engagemang. C) Att det är av vikt att unga kan driva idéer som rör samhällsutveckling tillsammans med vuxna. På det sättet skapas vägar till existerande organisationer, nätverk och framför allt så får unga chansen att bli sedda och hörda av engagerade vuxna. D) Att det gäller att vi från projektets sida kan stötta upp kommunerna i deras egna arbete med att öka ungas delaktighet och inflytande. Mål för projektet Att det ska finnas en metod att arbeta med ungas idéer som innebär att enskilda unga får inspiration och stöttning i vardagen Att det ska finnas en metod för hur unga i samverkan med vuxna kan driva idéer som bidrar positivt till ungas livssituation och/eller samhällsutvecklingen i stort. Att projektet, tillsammans med respektive kommuner, har samverkat i någon form kring något område, befintlig satsning eller liknande där man ser att man vill utveckla ungas delaktighet och inflytande. Att det ska finnas en plan för hur konceptet med metoder kan utvecklas ytterligare samt hur det ska kunna leva vidare. Det vill säga om man ser att detta är något man vill satsa på från olika aktörers sida. Aktiviteter Den första aktiviteten är Idéboost som har fokus på idéer som rör enskilda unga. Den andra är aktiviteten är Forum med fokus på idéer som rör samhällsutveckling i smått och stort. Den tredje är aktiviteten kallar vi Tillsammans där vi kommer överens om ett område/en satsning i respektive kommun där vi stödjer kommunen i processen att öka ungas delaktighet och kunna påverka sin egen livssituation. För att uppnå så bra kvalitet som möjligt väljer vi att under våren ha ett fokus per ort för att sedan under hösten genomföra alla tre huvudaktiviteterna parallellt. Fokus, upplägg och hur genomförandet ska ske under hösten planeras i samråd med respektive kommun. För övergripande beskrivning hur detta planeras se tidsplanerna senare i dokumentet.

3 3 Idéboost stöttning för ungas enskilda idéer Vi ser att det finns en potential av unga som om de får inspiration och stöttning kan komma på idéer som kan vara inriktade på traditionellt företagande, socialt företagande eller beröra den enskilda livssituationen. För att väcka denna potential hos unga ser vi att det är viktigt att finnas på plats där unga är. Vi vill därför genomföra ett upplägg där metoden går ut på att boosta de unga som har idéer på plats i gymnasieskolan på raster och håltimmar. Idéboosten inleds med period av ca fyra veckor då vi är på plats på skolan och skapar möten med unga och med olika medel öppnar upp till kreativ idéutveckling. Nästa steg innebär möten med coachning med de unga som har idéer som de vill genomföra. Först enskilt och därefter är tanken att sammanföra olika individer och grupper för att slutligen utvärdera och fira framgången tillsammans. Under våren 2014 är tanken att Idéboosten ska genomföras på Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå.

4 4 Forum unga och vuxna driver idéer tillsammans Många unga har idéer om vad de vill ska förbättras i ett samhälle, vad de saknar och även hur det skulle kunna åtgärdas. En del har även konkreta idéer på vad de vill göra som rör deras fritid eller rent av ett framtida företagande. Steget till att ens diskutera idéerna, än mindre att genomföra idéerna, är dock ofta alltför stort. Här behöver vi från vuxenvärlden finnas för att tillsammans med unga driva idéer. Det vi vill göra är att tillsammans med samverkanspartners utarbeta en metod för hur unga och vuxna kan driva idéer tillsammans. Ett sätt för unga att konkret kunna komma med antingen ett behov som de vill lösa eller ett frö till en idé som de kan utveckla tillsammans med vuxna. Tanken är att under ett första skede spåna idéer tillsammans med unga. Därefter identifieras unga som vill gå vidare och undersöka idén - vara idébärare. Sedan följer en process under en begränsad tid där unga tillsammans med vuxna gruppvis fortsätter att undersöka idéerna. Att de olika grupperna samlas gemensamt ser vi har en fördel då detta kan ge synergieffekter med att man kan dela med sig av erfarenheter och tips. Vi tror också att det kan ge en extra boost att se att det är flera som jobbar samtidigt med att driva idéer. Slutligen presenteras förslag på lösningar för dels unga, men också allmänheten. Förhoppningen är att det förslag man kommer fram till kan drivas vidare och att man hittar vägar för att genomföra idéerna eller t.o.m. att någon idé redan har kunnat genomföras. Därefter följer en ny omgång under begränsad period som kan innebära att man fortsätter att arbeta vidare med en idé alternativt att man tar upp nya idéer som man driver tillsammans. Planen är att genomföra ett Forum i Pajala under våren 2014 med unga dels på högstadiet och gymnasieskolan i centrala Pajala samt eventuellt även unga från någon av de övriga högstadierna i kommunen.

5 5 Tillsammans samverkan med respektive kommun Det vi vill göra är att tillsammans med respektive kommun identifiera något område, befintlig satsning eller liknande där vi kan samverka kring ungas delaktighet och möjlighet att påverka sin livssituation. Tanken är att på detta sätt från projektets sida kunna underlätta och stödja kommunernas vilja och ambition att öka ungas delaktighet och inflytande utifrån befintlig verksamhet. Något som vi ser än mer kan bidra till en långsiktighet gällande hur unga i Tornedalen ska kunna påverka sin livssituation samt påverka samhällsutvecklingen där de bor. I Haparanda pågår en satsning som rör hur man på olika sätt kan utveckla gamla stan och göra den mer attraktiv. Planen är att kunna vara till hjälp på olika sätt i arbetet med att göra unga delaktiga i denna process under våren En handfull lokaler står i dag tomma längs med Storgatan. Foto: Nils Jönsson (Bild och bildtext publicerad i Norrbottens Kuriren den 31/1 2014)

6 6 Övriga aktiviteter våren 2014 Kraftsamling Vid den regionala Kraftsamlingen den 11 februari är vi ombedda att representera goda exempel från länet dels genom att vara på plats och möta deltagare innan konferensen startar. Elina, vår medarbetare i Övertorneå och medlem i Tillväxtrådet*, är också ombedd att vara med uppe på scen och kort berätta om vårt projekt. Anna, vår projektledare tillika också medlem i Tillväxtrådet, är ombedd att tillsammans med Pär Jonsson som är näringslivschef i Älvsbyn ceremoniellt överlämna ett första utkast till Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 som representanter för Tillväxtrådet. Dessa framtidsbilder är en sammanställning av de tankar och åsikter som kommit in under drygt två år vid de tidigare Kraftsamlingar som varit och berör områdena Unga, Jämställdhet, Mångfald och Integration. (*Ordförandena för de rundabordssamtal som hålls vis Kraftsamlingarna utgör Tillväxtrådet. Dessa träffas mellan konferenserna och ansvarar för att konferensernas resultat blir verklighet på olika sätt.) Lokala Kraftsamlingar Vid de lokala Kraftsamlingarna är tanken att insamla åsikter och perspektiv från de olika lokalsamhällena när det gäller utkastet till Framtidsbilder från livet i Norrbotten. Vi ser att här kan vi bidra med att få med unga och våra samverkanspartners att delta och framföra sina tankar och åsikter vid dessa tillfällen. Kommunfullmäktigemöten I nuläget har vi preliminärt klart med att vi ska delta och presentera planen för kommande år på det kommunfullmäktigemöte som ska vara i Pajala den 17 mars. Vi hoppas givetvis även att vi får möjligheten att göra det även vid kommunfullmäktigemöten i Haparanda och Övertorneå under våren. Styrning/strategi Lokala styrgruppsmöten Här ser vi att det vore bra att få träffas lokalt och diskutera och få feedback på de olika huvudaktiviteterna för respektive ort samt även tänka framåt när det gäller projektet i stort. Samlat grepp Advisory board, styrgrupp och Ung i Tornedalens vänner Mot slutet av våren är förhoppningen att kunna ta ett samlat grepp om projektet tillsammans med dels styrgruppen och Advisory board. Vi hoppas även att vi till dess ska kunna ha samlat några personer, gärna med rötterna i Tornedalen, som skulle kunna bidra med kompetens och driv som rör tanken att få in finansiering via företag, stiftelser och privatpersoner. Att dessa i någon form kan bilda vad vi skulle kunna kalla Ung i Tornedalens vänner Positionering unga i Tornedalen Eventuellt kommer vi även att göra en positioneringsmodell med hjälp av Norrbottens Läns Landsting som har till syfte att titta bland annat på vilka utmaningar unga ser i Tornedalen. Tanken är att man med hjälp av modellen ska komma fram till en position ett ledord - som ska kunna vara en hjälp att anta utmaningarna med. Uppföljning Under våren kommer vi att genomföra den enkätundersökning som Lotta Svensson använde i sin forskning rörande frågorna Flytta stanna och ungas delaktighet. Tanken är att hon kommer att lyfta fram några frågor som hon ser är intressanta samt att hon förhoppningsvis

7 7 kan komma upp för att delge detta för de tre kommunerna och representanter för unga t.ex. vid den planerade workshopen. Hösten 2014 Då är planen att vi kommer att genomföra de tre huvudaktiviteterna parallellt med delvis olika fokus. För mer detaljerad beskrivning se tidsplan. Övriga aktiviteter Marknad Pajala och Övertorneå Tanken är att på något sätt vara närvarande på marknaderna i Pajala och Övertorneå. Dessa är tillfällen att samtala med människor dels ortsbor men också många hemvändare vilket vi ser som ett bra tillfälle att få input till projektet och sprida kännedom om vad vi gör och vill göra. Unga möter politiker Då det är valår hoppas vi att det ska finnas ett intresse hos unga att tillsammans med oss i projektet bjuda in politiker att under enkla former samtala och debattera med unga i åldrarna Styrning/strategi Styrgruppsmöte Att få in åsikter, tankar och idéer kring hur vi går vidare under hösten och våren ser vi är viktigt varför vi lagt in ett styrgruppsmöte tidigt på hösten. Workshop Som stöd i arbetet med ungas delaktighet, inflytande och möjlighet för unga att påverka sin livssituation skulle vi vilja bjuda in inspirerande eldsjälar och forskare att under ledning av en kompetent processledare inspirera och hjälpa oss unga och vuxna - i Tornedalen att komma fram till hur vi kan gå vidare rent konkret. Uppföljning Planen är att få en återkoppling av det enkätresultat som kommit fram och att vi kan nyttja det tillfället till att lyfta diskussionen till att även handla om vad vi kan hitta för lösningar. Våren 2015 Under de inledande månaderna ser vi att tiden huvudsakligen kommer att gå åt till att fortsätta stötta enskilda ungas idéer. Samt föra dialog med unga och samverkanspartners för att knyta ihop säcken med bland annat en uppföljning av projektet t.ex. i enkätform eller på annat sätt som man ser är relevant. Detta är också en tid som vi tror kommer att handla om att diskutera och komma fram till hur man skulle kunna gå vidare i framtiden. Även resultatspridning ser vi kan komma att vara en del av denna period. De avslutande månaderna kommer att gå åt till resultatspridning, utvärdering och rapportering samt ett avslutande styrgruppsmöte samt möte med Advisory board.

8 8 VÅREN 2014 Pajala JAN FEB MARS APRIL MAJ JUNI Rapportera Forum Övertorneå Haparanda Rapportera Idéboost Rapportera Tillsammans Övriga aktiviteter Kraftsamling 11/2 Lokal Kraftsamling Lokal Kraftsamling Styrning/ strategi Uppföljning Ötå + Pja 27/3 Kommunfullmäktige ÖTÅ/PJA 13+17/3? Lokala styrgruppsmöten Hpda 1/4 Kommunfullmäktige HPDA 14/4? Positionering? Advisory Board Styrgruppsmöte UiT:s vänner Enkätundersökning: Flytta eller stanna? Delaktighet?! Förbereda återkoppling/ ev.återkoppl. Den röda pilen representerar Forum Den gula pilen representerar Idéboost Den blå pilen representerar Tillsammans Den gröna pilen representerar Uppföljning

9 9 HÖSTEN 2014 Pajala JULI AUG SEPT OKT NOV DEC Forum Idéboost Tillsammans Övertorneå Forum Idéboost Tillsammans Haparanda Forum Idéboost Tillsammans Övriga aktiviteter Styrning/ strategi/ finansiering Marknad PJA + ÖTÅ Unga möter politiker - 1 träff/ort Styrgrupp Workshop: Hur fortsätta arbetet med delaktighet? Uppföljning Återkoppling enkätundersökning? Den röda pilen representerar Forum Den gula pilen representerar Idéboost Den blå pilen representerar Tillsammans

10 VÅREN 2015 JANUARI FEBRUARI MARS APRIL Pajala Övertorneå Framtid Resultatspridning Framtid Resultatspridning Haparanda Framtid Resultatspridning Övriga aktiviteter Resultatspridning Utvärdering Rapportering Styrning Advisory board Avslutande Styrgruppsmöte Advisory board Uppföljning Enkätundersökning rörande projektet

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

KRAFTSAMLING 2011-2015

KRAFTSAMLING 2011-2015 KRAFTSAMLING 2011-2015 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilderna är Tillväxtrådets sammanfattning av Kraftsamlings rundabordssamtal. KRAFTSAMLING Befolkningsökning är grunden för tillväxt

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014

Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014 Övergripande handlingsplan för det ungdomspolitiska arbetet 2013-2014 (Reviderad 11.12.2013) Inledning Det övergripande målet för det lokala ungdomspolitiska arbetet är: Landskrona stad ska vara en kommun

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Konceptbeskrivning Ungagemang

Konceptbeskrivning Ungagemang Konceptbeskrivning Ungagemang Vad är Ungagemang? Syftet med Ungagemang är att skapa en fysisk mötesplats där unga ges verktyg och inspiration för att själva förvandla idéer till aktiviteter som skapar

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Östergötland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet A. Uppgifter om stödmottagare Namn och adress Studieförbundet NBV Journalnummer 20114034norr UMEÅ Skolgatan 48 903 27 Umeå E-postadress norr@nbv.se B. Uppgifter om kontaktpersonen Namn och adress Ida Hillebjörk

Läs mer

Jämlikhetsutredningen Maria Sundman, samordnare Lina Hedman, utredare Regionfullmäktiges sammanträde

Jämlikhetsutredningen Maria Sundman, samordnare Lina Hedman, utredare Regionfullmäktiges sammanträde Jämlikhetsutredningen 2019-2020 Maria Sundman, samordnare Lina Hedman, utredare Regionfullmäktiges sammanträde 2019-06-04 Syfte Syfte 1 Syftet med Jämlikhetsutredningen är att: - ge en samlad beskrivning

Läs mer

Kommunikationsplan för Översiktsplan

Kommunikationsplan för Översiktsplan Kommunikationsplan för Översiktsplan Projektbeställare Kommunstyrelsen, genom Kent Gullberg (SBF-chef) Projektledare Charlotte Hedlund Datum 2015-12-01 Version 1.0 Projekt-, ärendenr. Dnr KS 2014/0321-212

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030

Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Process för Regional Utvecklingsstrategi Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare Dialogmöten 2018-02 26 till 2018-03-01 Innehåll Vad är en regional utvecklingsstrategi Processen för framtagning När

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Nulägesrapport Demokrati och delaktighetsarbete i Haparanda kommun Jytte Rüdiger Vi har valt att avgränsa vårt arbete till två områden:

Nulägesrapport Demokrati och delaktighetsarbete i Haparanda kommun Jytte Rüdiger Vi har valt att avgränsa vårt arbete till två områden: Nulägesrapport Demokrati och delaktighetsarbete i Haparanda kommun Jytte Rüdiger 2014-12- 16 2005 utsågs Haparanda till årets ungdomskommun av Ungdomsstyrelsen. Utmärkelsen hade föregåtts av ett intensivt

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne att överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen Nära samverkan

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Mål och programområden

Mål och programområden Mål och programområden Övergripande mål för Socialfonden: Ökad tillväxt genom god kompetensförsörjning samt ett ökat arbetskraftsutbud. Två programområden: Programområde 1: Kompetensförsörjning Programområde

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Vision I Gävleborg har DU alltid inflytande och delaktighet i de frågor

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Framtänk Norrbotten. Sammanställning av diskussionscafé

Framtänk Norrbotten. Sammanställning av diskussionscafé Framtänk Norrbotten - en generationsöverskridande mötesplats för framtid och utveckling Sammanställning av diskussionscafé Sammanfattning Den 9 november 2013 arrangerades Framtänk Norrbotten på Nordkalotten

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader

Utvärdering Bygd och stad i balans Leader Utvärdering Bygd och stad i balans Leader 1 Innehåll Utvärdering... 1 Bygd och stad i balans Leader... 1 Bakgrund... 3 Metod... 3 Stärkt attraktivitet - fastighetsvärden... 4 Ortsvandringar... 4 Växtplatser...

Läs mer

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar

- Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport - Regionalt projekt - Innovativa servicelösningar Delrapport nr 3 Projektnamn: Norrbottens landsbygd siktar mot 2020 Projektägare: Hela Sverige ska leva Norrbotten Redovisningsperiod: aug -

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013

Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 GENOMFÖRANDEPLAN 2013-03-22 1 (5) Dnr 12/6955 Ekonomi och styrning Malin Svanberg Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten ÖK 2013 1. Delprojekt Välfärdsutveckling genom

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Kalmar 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer och tankar

Läs mer

Mångfald & integration

Mångfald & integration Mångfald & integration Öka kunskapen om mångfaldens betydelse för tillväxt och ekonomisk lönsamhet Nätverk Utbyta erfarenheter om metoder och aktiviteter för integration Nätverk Kartlägga nuläget i Norrbotten

Läs mer

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer.

Vår verkstad. Utvecklar människor och affärer. Vår verkstad Utvecklar människor och affärer. Västerås Science Park är en inspirerande och innovativ miljö och mötesplats för företag i tillväxt där människor, idéer, kunskap och kapital kan mötas och

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning

Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning 1(9) Projektplan; Inventering av behov hos personer med psykisk funktionsnedsättning Projektidé... 2 Syfte... 3 Mål... 4 Teoretisk bakgrund och perspektiv... 4 Relevans och förankring... 5 Samverkan i

Läs mer

Projektbeskrivning Förstudie till Staden vi vill ha

Projektbeskrivning Förstudie till Staden vi vill ha Projektbeskrivning Förstudie till Staden vi vill ha Inledning Kort beskrivning av hela projektet Vi har börjat utveckla en idé på ett projekt under arbetsnamnet Staden vi vill ha. Vi har inspirerats bland

Läs mer

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer.

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. Öka kunskap om finansiering, idéburen utveckling och social innovation.

Läs mer

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR

DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR DETTA UTKAST ÄR ETT FÖRSLAG OCH INTE ETT FÄRDIGT 2017 ANTAGET DOKUMENT. DET SKA LÄSAS OCH FÖRÄNDRAS INFÖR ETT ANTAL REMISS-MÖTEN SOM SKER I JANUARI OCH FEBRUARI. SLUTLIGEN KOMMER DET ATT ANTAS I MÅNGA

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda.

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda. Ordet symbios kommer från den biologiska symbiosen i naturen där två eller fler arter utbyter material, energi eller information på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt. I en industriell symbios utbyter de

Läs mer

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans?

KIM-projektet. Kommunalt och Ideellt Medskapande. Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? KIMprojektet Kommunalt och Ideellt Medskapande Projektplan 2: Hur möter vi framtidens samhällsutmaningar tillsammans? Vårt dnr 2 (13) Innehåll Innehåll... 2 Varför vill vi genomföra projektet?... 3 Vad

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

Kunskapslyft SIP för äldre

Kunskapslyft SIP för äldre Kunskapslyft SIP för äldre Nu är vi igång! Projektägare: Åsa Furén-Thulin, chef sektionen för Socialtjänst, SKL Uppdrag Psykisk Hälsa, SKL har fått uppdraget att leda satsningen Kontaktpersoner: samira.radwan@skl.se,

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg

TEKNIKCOLLEGE Skaraborg Skaraborg Innehåll Innehåll 1 10 kriterier för teknikcollege 3-4 Organisation 6 Beskrivning av kärnprocessen 6-12 Vem gör vad/organisation 13-21 Lokal kvalitetssäkring 22-24 Årlig cykelplan 25-26 Kriterier

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum

Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Datum: 2017-05-09 Uppföljning, prioritering och genomförande av förslag inom Bredbandsforum Förslag till ny process Målsättningen med detta förslag till process för uppföljning, prioritering och genomförande

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Handledning till projektorganisation

Handledning till projektorganisation 2016-02-10 1(5) Handledning till projektorganisation Vem styr vem i insatsen/projektet Vi rekommenderar att insatsägare genomför ett arbetsmöte på temat vem styr vem, där styrgruppsmedlemmarna uppmanas

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016

Regeringens Bredbandsforum. Styrgruppsmöte den 9 juni 2016 Regeringens Bredbandsforum Styrgruppsmöte den Översikt verksamhet Vägledande politiska målsättningar - Bredbandsstrategin och Digitala agendan Många olika aktörer och lösningar i bredbandsutbyggnaden Staten

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Vi skapar tillsammans

Vi skapar tillsammans rt! Självkla Vi skapar tillsammans Kompetensutveckling inom jämställdhet och mångfald FOLDER_PRESENTATION_190X190MM.indd 1 2012-10-25 19:51 En attraktiv och jämställd arbetsplats som präglas av mångfald,

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 1(9) Plats och tid ande Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra

Läs mer

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09

Hjärtefrågan Välfärd i världsklass 2015-04-09 1 Hjärtefrågan 2 Du som jobbar med en välfärd i världsklass ska kunna göra det med fokus på kvalitet. 3 Beslut från förbundsmötet 2014 Bra arbetsvillkor för dig som arbetar i välfärden ger en bra verksamhet

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun. Version 3.0 Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Version 3.0 Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Projektansökan 2011-10-20

Projektansökan 2011-10-20 Projektansökan 2011-10-20 Projektidé Vad skall ni göra för vem och varför? Beskriv i en till två meningar. Etablera IFS Rådgivning inom Almi Företagspartner Halland för företagarrådgivning till utlandsfödda

Läs mer

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan Programmet för dagen 1 Välkommen till mötet 2 Processen kring framtidsbild, vision och verksamhetsplan. 3 Presentation och diskussion om temat Arbeta och verka 4 Presentation och diskussion om temat Resa

Läs mer

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget

Tillväxtprojektet. -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget -Tillväxt i Västernorrland- Det enskilda företaget Ett samarbetsprojekt mellan länets 7 kommuner och Länsstyrelsen i Västernorrland Ägs och administreras av Länsstyrelsen PROJEKTORGANISATION Projektägare:

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran Värdegrund, vision, arbetsmetod För var och en inom Strands förskolor Att få växa och utvecklas med förundran Alla ska med! Allt går! Alla gör skillnad! Alltid framåt! Välkomna till Strands förskolor För

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Villkoren måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. För kriterier märkta med * finns krav på att uppfylla minst 1 p. För att erhålla

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Utvärdera din kommunikation

Utvärdera din kommunikation Utvärdera din kommunikation Detta är ett verktyg för dig som: Vill ha feedback på ditt sätt att kommunicera som ledare Vill stämma av dina medarbetares förväntningar på hur du kommunicerar med dem Vill

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT Sida 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd Kommunfullmäktige, 2012-04-23, 41 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2015-06-30 Plan Riktlinje Reviderad

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström

KALLELSE. Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3 Lotta Holmström KALLELSE 1(9) Tid Onsdag kl.13:15 Plats Stadshuset - Varkaus Tid för justering 2016-12-06 Plangatan 5 Föredragningslista Nr Ärende Diarienummer Föredragande 1. Ekonomisk uppföljning t om oktober IFO2016/3

Läs mer

Projektplan för värdeskapande visionsarbete

Projektplan för värdeskapande visionsarbete STAB Sida 1 (5) Enhet Datum Kansli 2012-02-21 Handläggare Edvin Ekholm/Annica Carter Allmänna utskottet Projektplan för värdeskapande visionsarbete Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att godkänna

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Attraktionskraft Sverige - tillsammans skapar vi attraktiva platser

Attraktionskraft Sverige - tillsammans skapar vi attraktiva platser Sverige - tillsammans skapar vi attraktiva platser Ingrid Eriksson Sverige ska bli världens bästa land att vistas, verka och växa i. Det uppnås genom att människor, företag, kommuner och regioner skapar

Läs mer

SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April Januari 2008

SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April Januari 2008 SLUTDOKUMENTATION FRISK-SATSNINGEN April 2004 - Januari 2008 Förenade Regionala Initiativtagare Startar Kampen Birgitta Johansson, processledare Anna-mari Ruisniemi, processassistans Bakgrund Förstudie

Läs mer

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga

Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Lärande om hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor

Digital strategi. Järfälla För- och grundskolor Digital strategi Järfälla För- och grundskolor I Järfällas för- och grundskolor arbetar vi för att... barn, elever och medarbetare ska ha tillgång till digitala verktyg som ger ett bra stöd för lärande

Läs mer