Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 18:40. Enligt separat närvaroförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 18:40. Enligt separat närvaroförteckning"

Transkript

1 Kommunfullmäktige (37) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 16:00 18:40 Beslutande Övriga deltagare Enligt separat närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Kommunstyrelsens kansli 30 maj 2008, kl. 15:00 Sekreterare Paragrafer = Matti Ohlsson Ordförande = Tom Sundelin (s) Justerare. = Malin Ögren (s) Maria Gulliksson (kd) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Instans Kommunfullmäktige Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunledningskontoret Underskrift Namnförtydligande. Ann-Christin Nordqvist

2 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008:3 111 Kommunfullmäktige, delgivningar och informationsärenden 2008 Näringslivsklimatet i Örnsköldsvik klättrar på rankinglistan Företagen placerar Örnsköldsvik på plats 21 av 290 kommuner i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Totalt klättrar kommunen till 77:e plats från fjolårets 86:e och placerar sig därmed som nummer ett bland de norrländska kustkommunerna och än en gång trea totalt i Norrland. Svensk Näringsliv uppmärksammade resultatet genom att bjuda Kommunfullmäktige på fika i anslutning till dagens sammanträde. Örnsköldsvik har utsetts till Årets Stadskärna 2008 Örnsköldsvik har för andra gången utsetts till Årets stadskärna 2008 av föreningen Svenska Stadskärnor. Första gången skedde Bland finalisterna fanns denna gång även Göteborg, Uppsala och Borås, men juryns val föll på Örnsköldsvik med motiveringen: "Örnsköldsvik etablerade sig i stadskärnornas elitserie redan De vunna framgångarna i stadskärnan var den tändgnista som behövdes. Nu präglas hela staden, med kommunen iklädd ledartröjan, av proaktivitet och entreprenörsanda. Idag tycks ingenting längre omöjligt. Genom konsekventa mätningar infrias med råge såväl målen som önskade betyg från besökarna i stadskärnan. Alla kurvor pekar uppåt och i fokus finns nu bara en sak - världsklass". Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen

3 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Information från kommunfullmäktiges revisorer 2008 Sammanfattning av ärendet Kommunfullmäktiges revisorer har sedan det senaste sammanträdet överlämnat följande revisionsrapport för kommunfullmäktiges kännedom: Granskning av Örnsköldsviks kommun - Långsiktigt Förändringsarbete Revisorernas rapporter finns på kommunens hemsida -demokrati/kommunfullmäktiges revisorer/revisionsrapporter/2008. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige anser sig tagit del av informationen.

4 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Interpellation, förbättra svenskundervisning för invandrare, Sfi Med kommunfullmäktiges medgivande framställer Gunnar Melin (fp), vid sammanträde den 28 april 2008, till kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s), interpellation daterad 28 april 2008 om svenskundervisning för invandrare. Interpellationen I interpellationen konstateras sammanfattningsvis att Alliansregeringens viktigaste uppgift är att bryta utanförskapet. Tillsammans med arbete och egen försörjning är språket nyckeln till snabb integration. Språkkunskaper öppnar dörren in i Sverige. Självkänslan och makten i vardagen ökar när nyanlända flyktingar och invandrare snabbt får möjlighet att lära sig sitt nya språk. Alliansregeringen tar nu ett samlat grepp på den nationella nivån och genomför "Sfilyftet" - med högre krav på både elever och utbildning. Alliansregeringens åtgärder är välbehövda och välkomna, men redan nu behöver kommunen göra en översyn av hur Sfi fungerar. Mot bakgrund av dettas ställs följande frågor: Hur länge studerar eleverna och vilka är resultaten i Sfi i Örnsköldsviks kommun? Hur stor andel av lärarna är behöriga på rätt nivå, dvs. har lärarexamen och har läst svenska som andraspråk? Kommer Sfi-lärarna i Örnsköldsviks kommun att få möjlighet att ta del av den fort bildningssatsning som regeringen genomför? Kommunfullmäktiges tidigare behandling Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) har under 108/2008 meddelat att hon avser att överlämna interpellationen till humanistiska nämndens ordförande. Humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (s) har under 108/2008 meddelat att interpellationen avses att besvaras vid sammanträde den 26 maj Kommunfullmäktige har under 108/2008 beslutat emotse svar på interpellationen vid sammanträdet den 26 maj 2008.

5 Kommunfullmäktige (37) 113 (forts) Interpellationssvar Vid dagens sammanträde besvarar Jan-Olov Häggström interpellationen genom överlämnande av skriftligt interpellationssvar daterat den 26 maj Av interpellationssvaret framgår hur länge eleverna studerar och vilka resultat som uppnås samt vilka prestationskrav som finns för undervisningen. Vidare framgår att av 13 st. Sfi-lärare är samtliga behöriga och 12 st. har svenska som andraspråk från 20 poäng upp till 100 poäng. En lärare har påbörjat en utbildning i svenska som andra språk. 4 lärare har kompetens för alfabetisering. En stor utbildningssatsning för lärare inom Komvux har genomförts. Totalt har 8 lärare läst 20 poäng svenska som andra språk vid Mittuniversitet. Av dess är 2 lärare vid Sfi. Det pågår ständigt en fortbildning för personalen och det finns ett stort intresse från lärarna att ständigt följa med i den pedagogiska utvecklingen. I den därpå följande debatten deltar Jan-Olov Häggström (s) och Gunnar Melin (fp). Kommunfullmäktiges beslut Sedan ordförande konstaterat att debatten är avslutad beslutar kommunfullmäktige att frångå ärendet.

6 Kommunfullmäktige (37) Ks/2007: Motionssvar, inför privatekonomi på skolschemat Sammanfattning av ärendet Föreligger motion från André Nilsson-Hugo (m) instämplad vid kommunledningskontoret den 17 december I motionen föreslås att Örnsköldsviks kommun inför privatekonomi på skolschemat i gymnasieskolorna i kommunen. Motionen har av kommunfullmäktige 236/2008 överlämnats till kommunstyrelsen för beredning. Beredning av motionen Kommunkansliet har remitterat motionen till barn- och utbildningsnämnden. Barn- och utbildningsnämndens motionssvar Barn- och utbildningsnämnden har yttrat sig i ärendet under 20/2008. Av beslutet framgår att enligt gymnasieförordningen 5 kap. 1 består ett nationellt program av: kärnämneskurser (ingår i alla program) för programmet gemensamma karaktärsämneskurser (ska ingå i programmet) i förekommande fall för inriktningen gemensamma karaktärsämneskurser (ska ingå i programmet) valbara karaktärsämneskurser (kurs i ett karaktärsämne som inom programmålens ram kompletterar de gemensamma karaktärsämneskurserna och kurserna som ingår i en inriktning inom programmet) kurser inom det individuella valet projektarbete Styrelsen för utbildningen får fastställa lokalt valbara kurser enligt vad som föreskrivs i 2 kap (SFS 1999:844). Intentionerna i GY 09 (gymnasieutredningen) är att lokala kurser inte ska finnas inom gymnasiets program om de inte kvalitetssäkrats av Skolverket. De övergår då till nationell kurs. Skolverket har även klargjort att nya lokala kurser inte kommer att kvalitetssäkras innan beslutet om den nya gymnasieskolan har fattats.

7 Kommunfullmäktige (37) 114 (forts) I utbudet för det individuella valet finns idag inom Örnsköldsvik Gymnasium kurser som i vissa delar överensstämmer med motionärens förslag om en kurs inom privatekonomi: 1) Rättskunskap, 50 p som är en nationell kurs och möjlig för alla elever att välja inom sitt individuella val. Mål för kursen Rättskunskap: Eleven ska ha kunskap om rättsväsendets struktur, organisation och arbete kunna beskriva huvuddragen av lagstiftningsprocessen, förstå och kunna använda sig av offentlighetsprincipen, känna till grundläggande juridiska begrepp och förhållande som gäller individen, arbetslivet och företagandet, vara orienterad om de viktigaste delarna av civil-, process- och straffrätten, kunna lösa enklare juridiska problem med hjälp av relevanta metoder och hjälp medel, kunna upprätta och tolka vanligt förekommande juridiska dokument, vara orienterad om andra länders rättsordning samt översiktligt kunna jämföra vår rättsordning med något annat lands, känna till grunddragen av EU-rätten. 2) Aktiekunskap, 50 p som är en lokal kurs och som funnits inom gymnasiet under några år. Kärnämnet Samhällskunskap A, 100 p är en kurs som läses av samtliga elever på nationellt program. Mål för kursen Samhällskunskap A är bl.a.: Eleven ska kunna förstå hur politiska, ekonomiska, geografiska och sociala förhållanden har format och ständigt påverkar såväl vårt eget samhälle som det internationella samhället Mot bakgrund av beskrivningen ovan har barn- och utbildningsnämnden föreslagit kommunfullmäktige att avslå motionen. I motiveringen anges att Skolverket har klargjort att nya lokala kurser inte kommer att kvalitetssäkras innan beslutet om den nya gymnasieskolan har fattats. Arbetsutskottets behandling Arbetsutskottet har under 74/2008 efter omröstning och med röstsiffrorna 4-1 samt två ledamöter som avstod, förslagit att kommunfullmäktige avslår motionen med motiveringen att Skolverket har klargjort att nya lokala kurser inte kommer att kvalitetssäkras innan beslutet om den nya gymnasieskolan har fattats.

8 Kommunfullmäktige (37) 114 (forts) Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet föredras ärendet av barn- och utbildningsförvaltningens chef Thorbjörn Öhlund. Beredande organs förslag till beslut Barn- och utbildningsnämndens 20/2008. Arbetsutskottets 74/2008. Kommunstyrelsens 94/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige avslår motionen med motiveringen att Skolverket har klargjort att nya lokala kurser inte kommer att kvalitetssäkras innan beslutet om den nya gymnasieskolan har fattats. Kommunfullmäktige noterar att barn- och utbildningsförvaltningens chef Thorbjörn Öhlund kommer att ta upp motionens intentioner vid samtal med rektorerna.

9 Kommunfullmäktige (37) Ks/2007: Motionssvar, förbättrad parkbelysning Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad 24 september 2007 från Lars Eidenvall (kd) angående förbättrad parkbelysning i syfte att förhindra spridning och förtäring av alkohol samt våldsbrott. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger följande uppdrag till kommunstyrelsen: 1. Snarast reparera alla de trasiga lampor som finns idag. 2. Undersöka kostnaden för att förbättra belysningen i våra centrala parker, främst under fredag- och lördagkvällar. 3. Om kostnaden bedöms rimlig, snarast förstärka belysningen i våra centrala parker, gärna modern solcellsbelysning. 4. Undersöka om en förbättrad belysning kan kombineras med en dekorativ trädbelysning vintertid. Beredning av ärendet Kommunfullmäktige har under 172/2007 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Därefter är motionen remitterad till Övik Energi AB samt Nämnden för teknik och service för yttrande. Övik Energi AB har i skrivelse daterad 1 mars 2008 meddelat att man inte svarar på motionen utan hänvisar till nämnden för teknik och service som har kompetensen inom detta område. Övik Energi AB kan bistå med teknisk rådgivning gällande belysningsutförande. Nämnden för teknik och service styr även över investeringarna. Nämnden för teknik och service har avgett ett yttrande över motionen under 133/2008. I yttrandet föreslår nämnden fullmäktige att bifalla motionen. I motiven anges att åtgärderna som föreslås ligger till grund för att stävja spridning och förtäring av alkohol samt att minska våldsbrott i kommunens parker då de upplevs som dunkla platser. Belysningen i Örnsköldsviks parker är idag ej av sådan beskaffenhet att de fyller den funktion de är tänkta för. Belysningen har fel ljusbild, bidrar till ljusförorening samt är icke energisnål.

10 Kommunfullmäktige (37) 115 (forts) Kommunledningskontorets synpunkter Kommunledningskontoret delar nämnden för teknik och service åsikter att åtgärderna som föreslås ligger till grund för att minska alkoholvanorna och våldsbrotten i kommunens parker. Det känns dock mest rimligt att uppdraget tilldelas nämnden för teknik och service mot bakgrund av uppdragets karaktär. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 31 mars Arbetsutskottets 75/2008. Kommunstyrelsens 95/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Jan-Olov Häggström (s), Roger Burland (s) och Göran Sydhage (kd) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller motionen genom att uppdra till nämnden för teknik och service att: 1. Snarast reparera alla de trasiga lampor som finns idag. 2. Undersöka kostnaden för att förbättra belysningen i våra centrala parker, främst under fredag- och lördagkvällar. 3. Om kostnaden bedöms rimlig, snarast förstärka belysningen i våra centrala parker, gärna modern solcellsbelysning. 4. Undersöka om en förbättrad belysning kan kombineras med en dekorativ trädbelys ning vintertid. Uppdraget redovisas till kommunfullmäktige senast utgången av 2009.

11 Kommunfullmäktige (37) Ks/2007: Motionssvar, ledsagarhjälp Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad 4 december 2007 från Gunnar Melin (fp) och Lars Näslund (m) angående kartläggning av behovet av ledsagarhjälp. I motionen konstateras att ledsagarhjälp är en mycket vital fråga hur problemen för synskadade ska mildras och för att synskadade ska kunna klara sig bättre ute i samhället. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att en kartläggning av behov och vilka resurser som finns samt att det tas initiativ till att möjliggöra förbättringar för de som är i behov av ledsagarhjälp. Beredning av ärendet Kommunfullmäktige har under 235/2007 överlämnat föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning. Kommunkansliet har därefter remitterat motionen till omsorgsnämnden för synpunkter. Omsorgsnämndens synpunkter Omsorgsnämnden har under 39/2008 föreslagit bifall till motionen och uppdragit till omsorgsförvaltningen att verkställa förslaget. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 23 april Arbetsutskottets 96/2008. Kommunstyrelsens 112/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Glenn Nordlund (s), Mats Hedell (v), och Kaisa Hautala (s) bifall till kommunstyrelsen förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller motionen genom att uppdra till omsorgsnämnden att göra en kartläggning och behov och vilka befintliga resurser som finns samt att det tas initiativ till att möjliggöra förbättringar för de som är i behov av ledsagarhjälp.

12 Kommunfullmäktige (37) Ks/2006: Motionssvar, WebbTV sändningar från kommunfullmäktiges sammanträden respektive nämndssammanträden Sammanfattning av ärendet Föreligger motion, inkommen den 24 april 2006 från moderaterna genom gruppledaren och ledamoten Lars Näslund (m) angående Webb-TV sändningar från kommunfullmäktiges sammanträden respektive nämndsammanträden. Motionen I motionen föreslås att: Fullmäktigesammanträden sänds genom Webb-TV. Att möjligheten att även sända från nämndsammanträden undersöks. Kommunfullmäktiges tidigare beslut Kommunfullmäktige har under 81/2006 överlämnat motionen till kommunstyrelsen för beredning. Motionen har därefter, genom delegationsbeslut, remitterats till kommunledningskontorets IT-avdelning för beskrivning av de IT-tekniska förutsättningarna för sändningar. Handläggning I ärendet har konstaterats att sändningar av sammanträden kan ske på två sätt: Streaming: Direktsänd av oredigerat material utan koppling till kallelser eller dokument. Ett begränsat antal besökare (25 st.) kan ges tillträde samtidigt. Kommunen kan, mot extra kostnad, erhålla utrymme för ytterligare besökare. Efterhandsändning: Sammanträdet sänds i efterhand (dagen efter), i redigerat skick med kopplingar till kallelse och dokument. 200 samtidigare användare kan hanteras. En server krävs för hantering av materialet. Vidare konstateras att sändningar kan ske i egen regi alternativt genom att köpa tjänsten.

13 Kommunfullmäktige (37) 117 (forts) Köp av tjänsten: Kommunledningskontoret, kommunkansliet har underhand varit i kontakt med leverantörer av Webb-TV sändningar och har konstaterat att möjligheter till 3 provsändningar till en kostnad av ca kronor per sammanträde erbjuds. Erbjudandet innebär att kommunen inte behöver ha personal eller teknisk utrustning tillgänglig vid sammanträdet. Efter genomförda provsändningar bör en utvärdering ske utifrån följande: Jämförelser av kostnader gentemot nyttan (subjektiva värden efter enkät). Totalkostnaden (för senare eventuell budgetering). Antalet tittare, träffar på dokument, dagordning respektive film. Egen regi Kommunledningskontorets IT-avdelning har införskaffat utrustning som möjliggör filmning av kommunfullmäktiges sammanträden. Utrustningen planeras att användas även vid andra sammanhang t.ex. distansundervisning. Det är inte klarlagt vem som ska ansvara för inspelningen. Kommunkansliet har inte personella resurser för vare sig inspelning eller redigering av inspelat material för eventuell efterhandsändning. Kommunfullmäktiges presidium Kommunfullmäktiges presidium har behandlat frågan Webb-TV sändningar från sammanträden och uttalat sig till förmån för efterhandssändningar. Vidare konstateras att kommunfullmäktiges ordförande uttalat vikten av att kommunfullmäktiges sessionssal blir uppfräschad och tekniskt helt funktionell. I detta arbete har föreslagits att en referensgrupp utses med representanter från kommunfullmäktige (utöver presidiet), kommunkansliet samt tekniska kontoret. I tidigare nämnd utvärdering har denna referensgrupp en viktig roll. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 23 april Arbetsutskottets 97/2008. Kommunstyrelsens 113/2008.

14 Kommunfullmäktige (37) 117 (forts) Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Lars Näslund (m) bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige bifaller första förslagssatsen i föreliggande motion genom att uppdra till kommunledningskontoret att genom extern leverantör genomföra 3 provsändningar av kommunfullmäktiges sammanträde förslagsvis under hösten Kostnaden för provsändningarna motsvarande ca kronor belastar kommunledningskontoret. Utvärdering av sändningarna sker enligt kommunledningskontorets skrivelse daterad 23 april Kommunfullmäktige avslår den andra förslagssatsen i föreliggande motion avseende sändningar från nämndsammanträden.

15 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Införande av avgift för deltagande i kulturskolecentrums verksamhet Sammanfattning av ärendet Föreligger barn- och utbildningsnämndens 16/2008. Av beslutet framgår att på barnoch utbildningsnämndens uppdrag har verksamhetschefen för Kulturskolecentrum i samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen utrett följande frågor: Stöder nuvarande organisationsform musikskolans utveckling? Optimeras befintliga resurser? Hur ska Kulturskolecentrums avgiftsmodell se ut? Barn- och utbildningsnämnden tog del av utredningen i december 2007 och beslutade då att uppdra till förvaltningen att arbeta vidare med frågorna som berörs i utredningen. Kulturskolecentrums ekonomi är inte i balans och olika åtgärder behöver vidtas för att komma tillrätta med underskottet. En tanke är att införa en avgiftsmodell för grundskoleelevers undervisning. Ett annat sätt är att dra ner på verksamheten vilket dock inte skulle stämma överens med nämndens ambitionsnivå. Barn- och utbildningsförvaltningens förslag Förvaltningen och Kulturskolecentrum har tittat vidare på vilka möjligheter som finns att tillämpa på avgifter: Det är viktigt att avgiftssystemet är enkelt att förstå. Ökad administration med att betala tillbaka hela eller delar av avgiften när eleven väl har börjat bör undvikas, varför det bedömts att ordet "anmälningsavgift" är ett bättre valt ord än "terminsavgift". Hantering och administration av avgiften kommer att ske av barnomsorgsassistenterna på barn- och utbildningskontoret och inte på Kulturskolecentrum. Administrativt krävs det att debiteringssystemet Procapita kan hantera det.

16 Kommunfullmäktige (37) 118 (forts) Förslag 1: 1. Ämneskurs 400 kr/per termin och samma kostnad för grundskolan som gymnasiet. 2. Maxbelopp/fam/räkningsmottagare enklare än s.k. "syskonrabatt" 800 kr/termin. 3. Instrumenthyra= 550 kr/termin vilket är dagens kostnad. Förslag 2: 1. Ämneskurs 300 kr på grundskolan och 550 kr på gymnasiet (500 kr idag). Snittkostnad i Sverige är 595 kr. 2. Maxbelopp 850 kr/termin och räkningsmottagare. 3. Instrumenthyra 550 kr/termin (oförändrat). Förvaltningens bedömning är att intäkterna ligger omkring 0,5 Mkr till 0,8 Mkr. Barn- och utbildningsnämndens beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att en anmälningsavgift för deltagande i kulturskolecentrums aktiviteter införs från läsåret 2008/2009 enligt förslag 2. Uppföljning ska ske efter ett år. Förvaltningen får i uppdrag att fortsätta dialogen med Kulturskolecentrum om den ekonomiska situationen, uppdraget och organisationen. Nämnden ska informeras fortlöpande. Arbetsutskottets behandling Vid arbetsutskottets behandling av ärendet yrkar Lars Näslund (m) på återremiss av ärendet till barn- och utbildningsnämnden för besvarande av följande frågor: Varför har skrivelserna från fackombuden inte bifogats till handlingarna inför barn- och utbildningsnämnden samt kommunstyrelsens arbetsutskotts behandling av ärendet? Hur har kulturskolecentrums verksamhet utvecklats sedan införandet? Om avgiften införs, vilka konsekvenser får det för eleverna? Hur kommer organisationen att se ut efter införande av avgifterna? Vad avser barn- och utbildningsförvaltningen göra för att minska avstånden mellan förvaltningsledning och verksamhetsutövare?

17 Kommunfullmäktige (37) 118 (forts) Elvy Söderström yrkar att ärendet hänskjuts till kommunstyrelsen utan förslag till beslut och där barn- och utbildningsförvaltningens chef Thorbjörn Öhlund bjuds in för att besvara frågorna vid kommunstyrelsens behandling av ärendet. Arbetsutskottet har därefter hänskjutit ärendet till kommunstyrelsen utan förslag till beslut samt bjudit in barn- och utbildningsförvaltningens chef Thorbjörn Öhlund för att besvara frågorna vid kommunstyrelsens behandling av ärendet. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 91/2008 föredrar Kulturskolecentrums chef Christer Joald och barn- och utbildningsförvaltningens chef Thorbjörn Öhlund ärendet och lämnar muntliga svar på arbetsutskottets frågor. Thorbjörn Öhlund berättar att skrivelserna från fackombuden inte bifogats till handlingarna inför barn- och utbildningsnämndens behandling av ärendet eftersom de tar upp så många andra förhållanden som inte rör själva avgiftsfrågan. Vidare beskriver Christer Joald att kulturskolecentrum idag har 21 tjänster. En indragning av 2,5 tjänst innebär en besparing på ca.1 Mkr. Införande av avgifter medför att 0,5 Mkr kan tillföras verksamheten. Sammantaget innebär dessa åtgärder att kulturskolecentrums ekonomi kommer i balans vilket facknämnden också krävt. Införande av avgifterna bedöms inte få några större konsekvenser för eleverna. Oavsett om avgifterna införs lämnar kulturskolecentrum i allt högre grad den äldre modellen med individundervisning till att gå mot gruppundervisning och mer projektinriktad verksamhet. Efter genomförd föredragning yrkar Mats Hedell (v) att höjningen endast sker för gymnasieeleverna och inte grundskoleleverna enligt förslag 2. Beredande organs förslag till beslut Barn- och utbildningsnämndens 16/2008. Arbetsutskottets 71/2008. Kommunstyrelsens 91/2008. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling föreligger skrivelse daterad den 21 maj 2008 från Kulturskolecentrums personal.

18 Kommunfullmäktige (37) 118 (forts) Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Birgith Olsson Johansson (s), med instämmande av Elvy Söderström (s), Kaisa Hautala (s), Edit Persson (c), Malin Ögren (s) och Anders Kvarnström (s), bifall till kommunstyrelsens förslag. Lars Näslund (m) yrkar att ärendet återremitteras för besvarande av frågorna som ställts under arbetsutskottets behandling. I yrkandet instämmer Göran Sydhage (kd), och Lars Eidenvall (kd). Ordförande ställer proposition på det ställda återremissyrkandet och finner att ärendet ska avgöras vid dagens sammanträde. Omröstning begärs. Propositionsordning Ja-röst för bifall till avgörande vid dagens sammanträde. Nej- röst för bifall till återremissyrkandet. Omröstningsresultat 47 ja-röster (enligt bifogad omröstningslista) 14 nej-röster (enligt bifogad omröstningslista) Kommunfullmäktige har således beslutat avgöra ärendet vid dagens sammanträde. Ordföranden konstaterar att endast kommunstyrelsens förslag föreligger. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige inför en anmälningsavgift för deltagande i kulturskolecentrums aktiviteter från läsåret 2008/2009 innebärande alternativ två i barn- och utbildningsnämndens förslag: 1. Ämneskurs 300 kronor på grundskolan och 550 kronor på gymnasiet (500 kronor idag). Snittkostnad i Sverige är 595 kronor. 2. Maxbelopp 850 kronor/termin och räkningsmottagare. 3. Instrumenthyra 550 kronor/termin (oförändrat). Uppföljning av beslutet ska ske efter ett år. Uppföljningen behandlas i barn- och utbildningsnämnden. Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig fullmäktiges ledamöter tillhörande (v) till förmån för Lars Näslunds (m) återremissyrkande.

19 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Införande av avgift för deltagande i Komteks verksamhet Sammanfattning av ärendet Föreligger barn- och utbildningsnämndens 17/2008. Av beslutet framgår att nämnden i likhet med kulturskolecentrum har beslutat föreslå kommunfullmäktige att införa en anmälningsavgift på 200 kronor per termin för deltagande i Komteks aktiviteter från läsåret 2008/2009. Uppföljning ska ske efter ett år. Avgiften avser täcka materialkostnader. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 92/2008 föredras ärendet av barn- och utbildningschef Thorbjörn Öhlund. Efter genomförd föredragning yrkar Mats Hedell (v) avslag till förslaget om avgift. Beredande organs förslag till beslut Barn- och utbildningsnämndens 17/2008. Arbetsutskottets 72/2008. Kommunstyrelsens 92/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Birgith Olsson Johansson (s) bifall till kommunstyrelsens förslag. Mars Hedell (v) yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige inför en anmälningsavgift på 200 kronor per termin för deltagande i Komteks aktiviteter från läsåret 2008/2009. Uppföljning ska ske efter ett år. Uppföljningen behandlas i barn- och utbildningsnämnden.

20 Kommunfullmäktige (37) 119 (forts) Mot kommunfullmäktiges beslut reserverar sig Mats Hedell (v) till förmån för sitt eget yrkande.

21 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Revidering av mål för Örnsköldsviks kommun mandatperioden Sammanfattning av ärendet Föreligger verksamhetsplan för kommunledningskontoret med betygsgrunder GPS daterad 15 april I del av dokumentet redovisas förslag till mål för Örnsköldsviks kommuns och prioriterade områden som anges av kommunfullmäktige och som ska gälla för Den övergripande visionen är att Örnsköldsvik ska år 2015 vara en kommun i världsklass - att leva i, att arbeta i och att besöka. Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden är "Medborgarnytta", "God verksamhet", "Attraktiv arbetsgivare" och "Ekonomi i balans". Under dessa mål formuleras mindre delmål. Efter överläggningar i bl.a. arbetsutskottet har framkommit ett behov att omformulera och flytta om de mindre delmålen. Tidigare behandling av ärendet Ärendet har tidigare presenterats i arbetsutskottet som informationsärende den 12 februari samt 15 april Vid dessa tillfällen har getts tillfälle att diskutera igenom underlaget till målsättning för kommunfullmäktige. Utifrån dessa diskussioner har kommunledningskontoret tagit fram förslag till delmål. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 23 april Arbetsutskottets 91/2008. Kommunstyrelsens har under 108/2008 föreslagit att kommunfullmäktige antar reviderade mål för Örnsköldsviks kommun att gälla under den fortsatta mandatperioden Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling yrkar Glenn Nordlund (s) bifall till kommunstyrelsens förslag med justeringen att Mål 8 ges följande lydelse: "Anställda ska, så långt det är möjligt, erbjudas heltidsanställning". Lars Näslund (m) biträder yrkandet.

22 Kommunfullmäktige (37) 120 (forts) Emil Källström (c) yrkar att ärendet återremitteras för komletterande beredning avseende målet angående koldioxidutsläpp. Glenn Nordlund biträder återremissyrkandet. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige återremitterar ärendet till kommunstyrelsen för beredning avsende målet angående koldioxidutsläpp samt justerad lydelse av Mål 8 "Öka möjligheterna till heltid".

23 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Överföring av LSS- och LASS verksamheten från barn- och utbildningsnämnden till omsorgsnämnden Sammanfattning av ärendet Föreligger barn- och utbildningsnämndens 5/2008 samt omsorgsnämndens 27/2008. Av nämndernas beslut framgår att verksamheten enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) i Örnsköldsviks kommun är uppdelad på två nämnder och förvaltningar. Barn- och utbildningsförvaltningen ansvarar för fyra stycken insatser av tio för barn och ungdomar till och med 20 år. För resterande insatser för barn och ungdomar samt för individer över 20 år ansvarar omsorgsförvaltningen. Barn- och ungdomsförvaltningen har ett ekonomiskt ansvar för de första 20 tim/veckan för barn och ungdomar t.o.m. 20 år som har blivit beviljad personlig assistans enligt lagen om assistansersättning (LASS). LASS handläggs av försäkringskassan. Barnoch utbildningsförvaltningen har även ett ansvar för att verkställa dessa beslut om den enskilde väljer Örnsköldsviks kommun som assistanssamordnare (arbetsgivare till assistenterna). För ändamålet har barn- och utbildningsförvaltningen en anställd handläggare. Handläggaren på barn- och utbildningsförvaltningen sköter allt från utredning och beslut till verkställighet av ärenden. Detta har kritiserats av länsstyrelsen. Ur rättssäkerhetssynpunkt ska beslut och verkställighet vara två av varandra oberoende processer. Kritik har riktats från länsstyrelsen för bl.a. sårbarheten att endast en person är ansvarig för LSS-verksamheten samt att arbetsledning med god kompetens i LSS frågor saknas för att ge handläggaren adekvat stöd. Den enskilde som är under 20 år och söker insatser enligt LSS, kan ha kontakt med två handläggare beroende på vilka insatser som söks samt att byta handläggare när man fyller 21 år. Detsamma gäller för personer som är beviljade personlig assistans enligt LASS. Vid 21 år byter man ledning för personlig assistans. Det vore bättre om all LSS-verksamhet låg under samma nämnd och förvaltning. Detsamma gäller verkställigheten för personlig assistans enligt LASS. Nämnden skulle få en tydligare bild av helheten och mer effektivt kunna planera och samordna resurser.

24 Kommunfullmäktige (37) 121 (forts) Sårbarheten skulle även försvinna då det blir fler handläggare samt att besluten verkställs av en annan avdelning. De olika medarbetarna skulle även få det stöd som behövs samt säkra en långsiktig kompetensutveckling. De båda nämndernas överväganden Båda nämnderna med dess förvaltningsorganisationer är överens om att denna överföring skulle lösa de problem och brister som länsstyrelsen har påpekat. Kommunstyrelsens behandling Vid kommunstyrelsens behandling av ärendet under 109/2008 noterades att datum för överförandet av LSS- och LASS-verksamheten är föreslaget 1 maj Elvy Söderström (s) yrkar att datum för överförande av verksamheten förskjuts till 1 juli 2008 så att kommunfullmäktige får möjlighet att fatta beslut i frågan. Beredande organs förslag till beslut Barn- och utbildningsnämndens 5/2008. Omsorgsnämndens 27/2008. Kommunledningskontorets skrivelse daterad 22 april Arbetsutskottets 92/2008. Kommunstyrelsens 109/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige överför verksamheten enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och lagen om assistansersättning (LASS) för barn och ungdomar till och med 20 års ålder, som idag är under barn- och utbildningsnämndens regi till omsorgsnämnden. Överföringen sker från och med 1 juli Kommunfullmäktige uppdrar till berörda nämnder att ändra sina reglementen i enlighet med kommunfullmäktiges beslut. Kommunfullmäktige uppdrar till de berörda nämnderna att reglera de medel för verksamheten som behövs i samband med överförandet.

25 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Förslag till ändring av riktlinjer för färdtjänst Sammanfattning av ärendet Föreligger skrivelse från kommunledningskontoret daterad 14 april Av skrivelsen framgår att vid tillämpning av riktlinjerna för färdtjänst, har det erfarits att de behöver revideras. Det är egenavgift och omfattning av färdtjänstresor, som föreslås revideras, men även textändring i delarna medresenär och service. Det är rimligt att Örnsköldsviks kommun tillämpar liknande riktlinjer, som övriga kommuner i länet. Att kommunens medborgare, oavsett funktionshinder kan förflytta sig inom hela kommunen och betala egenavgift som följer Länstaxa för färdtjänst blir en viktig förändring. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse daterad 14 april Arbetsutskottets 99/2008. Kommunstyrelsens 115/2008. Kommunfullmäktiges behandling Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Glenn Nordlund bifall till kommunstyrelsens förslag. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige antar föreliggande förslag till riktlinjer för färdtjänst upprättat av kommunledningskontoret daterad 16 april 2008.

26 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Drift och utveckling av godsterminal i Arnäsvall Sammanfattning av ärendet Föreligger Rodrets 43/2008 som vid kommunstyrelsens sammanträde anmäls som extraärende. Av beslutet framgår att i avtalet för Botniabanan har kommunen åtagit sig ett ansvar för godsbangården. En dialog har pågått mellan kommunen och näringslivet i kommunen via Handelskammaren om huvudmannaskapet för godsbangården. Dialogen har lett till att det föreligger ett förslag till kommunstyrelsen att uppdra till Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB (ÖHL) att driva och utveckla godsterminalen i Arnäsvall samt att investerings- och driftmedel liksom intäkter/avgifter fastställs efter överläggningar med Rodret. Ett ansvar för terminalen innebär investeringar i utrustning, främst i en containertruck samt anställande av personal för driften. Bolaget har studerat de ekonomiska förutsättningarna för verksamheten utifrån godsvolym. Av studierna framgår att verksamheten kan komma att ge ett underskott de första åren. Styrelsen i ÖHL har konstaterat: att verksamheten ryms inom bolagets uppdrag att bolaget inte kommer att klara de uppsatta kraven på resultat och koncernbidrag att bolaget är beredd att åta sig uppdraget under förutsättning att moderbolaget skapar de ekonomiska förutsättningarna härför Mot bakgrund av ovanstående har Rodret beslutat tillstyrka förslaget att Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB ges i uppdrag att driva och utveckla godsterminalen vid Arnäsvall samt att hänsyn till uppdraget tas vid de årliga fastställandena av avkastningskrav och koncernbidrag för bolaget. Beredande organs förslag till beslut Kommunstyrelsens 122/2008.

27 Kommunfullmäktige (37) 123 (forts) Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige uppdrar till Örnsköldsviks Hamn och Logistik AB att driva och utveckla godsterminalen i Arnäsvall. Kommunfullmäktige noterar att Rodret har uttalat att hänsyn till uppdraget tas vid de årliga fastställandet av avkastningskrav och koncernbidrag för bolaget.

28 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Normer för Arne Söderströms hembygdsstipendium Sammanfattning av ärendet Stipendiet "Arne Söderström hembygdstipendium" instiftades till Arne Söderströms 60-årsdag den 27 januari Till stipendiet har 8 företag anslagit kronor vardera som en engångsinsats. Kultur- och fritidsnämndens behandling Kultur- och fritidsnämnden har under 35/2008 fattat det formella beslutet att tillskapa stipendiet. Kultur- och fritidsnämnden har vidare föreslagit att kommunfullmäktige fastställer följande normer för stipendiet: "Stipendiet delas årligen ut till en enskild person, en grupp eller en förening som på ett förtjänstfullt sätt, genom forskning, dokumentation, förmedling eller annat, bidragit till ökad kunskap om Örnsköldsviks kommuns lokalhistoria. Stipendiet uppgår till kronor. Stipendiet kan inte sökas, men förslag till kandidater kan lämnas till Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om fördelningen av stipendiet vid sammanträde i maj och stipendiet delas sedan ut på nationaldagen den 6 juni". Beredande organs förslag till beslut Kommunstyrelsens 126/2008. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige fastställer normer för "Arne Söderström hembygdstipendium" enligt ovan.

29 Kommunfullmäktige (37) Ks/2007: Tertialuppföljning, maj 2008 Sammanfattning av ärendet Föreligger kommunledningskontorets skrivelse daterad den 16 maj 2008 angående Tertialuppföljning, maj Av skrivelsen framgår att nämndernas arbete med GPS fortsätter att utvecklas i en positiv riktning. Styrmodellen utvecklas successivt genom ett målmedvetet processarbete som alltmer knyter ihop den ekonomiska redovisningen med nämndernas verksamhet. Allteftersom modellen på olika nivåer i organisationen diskuteras och ifrågasätts, utvecklas också bättre former för mätningar som kan ligga till grund för betygsättning. GPS är idag en etablerad metod bland såväl politiker som tjänstemän för att styra och leda verksamheten i kommunen enligt god ekonomisk hushållning. Bedömningen är att Örnsköldsviks kommun når en god ekonomisk hushållning 2008 utifrån att samtliga perspektiv (medborgarnytta, god verksamhet, attraktiv arbetsgivare samt ekonomi i balans) på totalnivå når betyget 3 - godkänt. Kommunens ekonomiska resultat uppgick för perioden januari-april 2008 till +22 Mkr, vilket är 13 Mkr bättre än motsvarande period föregående år. Prognosticerat resultat för kommunen uppgår 2008 till +29 Mkr jämfört med verkligt utfall för 2007 som var +38 Mkr. Intäkterna (exklusive realisationsvinster för mark och fastigheter) överstiger kostnaderna vilket innebär att balanskravet infrias. Verksamhetens nettokostnad stiger med 5,3% jämfört med skatteintäkter och statsbidrag som stiger med 4,9%. En snabbare ökning av nettokostnaden var delvis planerad i budgeten via ytterligare nettotillskott till nämnderna. Resultatet i Budget 2008 uppgick till +24 Mkr, vilket innebar ett resultat som uppgick till 1% av skatteintäkter och statsbidrag. Prognosticerat resultat +29 Mkr innebär +1,2% av skatteintäkter och statsbidrag och därmed uppnås resultatmålet. Nämndernas totala resultat uppgår till -1,8 Mkr vilket är 5,6 Mkr sämre än budgeterade +3,8 Mkr. Utifrån det faktum att fyra nämnder visar ett underskott mot budgeterat nämndsresultat i prognosen för 2008 är det viktigt med fortsatt restriktivitet avseende nya åtaganden som innebär ökade kostnader. Vidare ska de nämnder som i prognosen redovisar ett underskott mot budgeterat nämndsresultat vidta åtgärder för att nå budgeten. Övriga nämnder förväntas arbeta för att uppnå ett resultat som minst motsvarar prognosen. Nämnden för teknik och service bör särskilt analysera avfallshanteringens

30 Kommunfullmäktige (37) 125 (forts) negativa budgetavvikelse bland annat utifrån att verksamheten från och med 2009 bolagiseras. Snabbt vidtagna åtgärder från dessa nämnder ökar möjligheterna för kommunen att nå budgeterat resultatmål och därmed undvika ett negativt resultat som annars skulle begränsa kommunens framtida ekonomiska handlingsutrymme. Vidtagna/planerade åtgärder hos nämnder med negativa budgetavvikelser rapporteras till kommunstyrelsen. Av totalt prognosticerade 193 Mkr i investeringar 2008 avser 132 Mkr skattefinansierad verksamhet. För att investeringsmålet (max 500 Mkr i skattefinansierade investeringar under perioden ) ska uppnås måste nya investeringsbehov noga prövas innan de beslutas. Ekonomiberedningens behandling Inför sammanträdet 20 maj 2008 har kommunstyrelsens ekonomiberedning erhållit material i ärendet. På sammanträdet föredrar kommunledningskontoret ärendet. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontorets skrivelse 16 maj Ekonomiberedningens 12/2008. Kommunstyrelsens 124/2008. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet informerar Elvy Söderström (s) kring kommunstyrelsens behandling av ärendet. Kommunfullmäktiges beslut i enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige godkänner "Tertialuppföljning, maj 2008". Kommunfullmäktige beslutar att nämnder med negativa budgetavvikelser omgående vidtar åtgärder för att nå budgeterat resultat och redovisar vidtagna/planerade åtgärder till kommunstyrelsen senast i samband med "Tertialuppföljning, september 2008".

31 Kommunfullmäktige (37) Ks/2007: Ekonomiskt läge , maj 2008 Sammanfattning av ärendet Föreligger kommunledningskontorets skrivelse daterad den 19 maj 2008 angående "Ekonomiskt läge , maj 2008". Av skrivelsen framgår att med nu kända förutsättningar beräknas resultatet i kommunen för 2009 bli +35 Mkr. Kommunens nuvarande finansiella resultatmål för mandatperioden innebär att resultatet före extraordinära poster årligen bör uppgå till mellan +1% och +2% av skatteintäkter och statsbidrag, vilket för 2009 innebär ett resultat på +25 Mkr till +50 Mkr års resultat +35 Mkr, uppgår till 1,4% vilket innebär att balanskravet och nuvarande resultatmål uppnås. Örnsköldsviks kommun har, trots positiva resultat de senaste åren, haft en svagare resultatutveckling än genomsnittskommunen i riket. För att nå övre delen av resultatmålet (+50 Mkr) krävs i nuläget ytterligare 15 Mkr i kostnadsminskningar/intäktsökningar Målsättningen i Budget 2009 bör vara att närma sig ett resultat som motsvarar 2% av skatteintäkter och statsbidrag. Det är en resultatnivå som ger större möjligheter att framåt parera eventuella negativa skatteintäktsprognoser, pensionsåtaganden och nya verksamhetsbehov. För att mot slutet av mandatperioden inte överskrida investeringsmålet, max 500 Mkr i skattefinansierade investeringar, bör nya investeringsåtaganden noga prövas. Beredande organs förslag till beslut Kommunledningskontoret skrivelse 19 maj Ekonomiberedningens 13/2008. Kommunstyrelsens 125/2008. Kommunfullmäktiges behandling Vid kommunfullmäktiges behandling av ärendet informerar Elvy Söderström (s) kring kommunstyrelsens behandling av ärendet.

32 Kommunfullmäktige (37) 126 (forts) Kommunfullmäktiges beslut enlighet med Kommunstyrelsens förslag Kommunfullmäktige anser sig ha tagit del av "Ekonomiskt läge , maj 2008".

33 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Entledigande och fyllnadsval som ledamot i kultur- och fritidsnämnden efter Magnus Ekwall (m) Kommunfullmäktige har att utse ny ledamot i kultur- och fritidsnämnden efter Magnus Ekwall (m). Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att med entledigande av Magnus Ekwall (m) till ny ledamot i kultur- och fritidsnämnden för återstoden av innevarande mandatperiod utse tidigare ersättaren i nämnden, Ulva Hellström (m), Viktoriaesplanaden 22 A, Örnsköldsvik. Till ny ersättare efter Ulva Hellström (m), för återstoden av innevarande mandatperiod, utses Mattias Carlsson, Själevadsgatan 5, Örnsköldsvik.

34 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008:235 Ks/2008: Entledigande av samt begäran om ny röstsammanräkning för utseende av ny ersättare i kommunfullmäktige efter Therése Blomhage (s) Kommunfullmäktige har tidigare, under 108/2008 beslutat att entlediga Per-Erik Jonsson (s) från sitt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige och samtidigt överlämnat ärendet till länsstyrelsen för ny sammanräkning för utseende av ny ersättare. Föreligger protokoll daterat den 15 maj 2008 från länsstyrelsen varav framgår att Therése Blomhage (s), Bredbyn, utsetts till ny ersättare. Föreligger vidare skrivelse daterad den 21 maj 2008 vari Therése Blomhage (s) avsäger uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att, med entledigande av Therése Blomhage (s), överlämna ärendet till länsstyrelsen för ny sammanräkning för utseende av ny ersättare i kommunfullmäktige.

35 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Entledigande av och utseende av ny nämndeman efter Ann-Chatrine Johansson (s) Föreligger skrivelse daterad den 25 maj 2008 vari Anne-Cathrine Johansson (s) avsäger sig sitt uppdrag som nämndeman i tingsrätten Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige beslutar att, med entledigande av Anne-Cathrine Johansson (s), till ny nämndeman för återstoden av innevarande mandatperiod, utse Camilla Larsson, Lindblomsvägen 16, Örnsköldsvik.

36 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Motion, valfrihet i äldre- och handikappomsorgen Föreligger motion daterad den 20 maj 2008 från Anna-Lena Holmström (c). Motionen har även undertecknats av ej tjänstgörande ledamoten Leif Vestin (c). I motionen konstateras att regeringen har föreslagit att en ny lag om valfrihetssystem införs (LOV = lagen om valfrihetssystem). Äldre personer ska kunna få välja vem som ska bedriva den vård som ges och att resurserna följer individen. Regeringen vill underlätta övergången till ett valfrihetssystem och beslutade i april 2008 att fördela 280 miljoner i bidrag för att kommunerna ska kunna förbereda genomförandet. Socialstyrelsen kommer i början av juni att skicka ut information om ansökningsförfarandet. Motionens förslag I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar utreda förutsättningarna för att införa valfrihetssystem och ansöker om stimulansmedel. Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige överlämnar föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning.

37 Kommunfullmäktige (37) Ks/2008: Motion, kampanj "Håll kommunen ren" Föreligger motion daterad den 26 maj 2008 från Lars Näslund (m) angående kampanj "Håll kommunen ren". I motionen konstateras att det runt om i kommunen, i parker, på gator och torg, och utmed vägarna ligger mycket skräp. Motionären vill att en kommunomfattande kampanj startas i syfte att städa upp runt i kommunen. I kampanjen ska alla medverka, skolor, dagis och givetvis alla vuxna. Motionens förslag I motionens föreslås att kommunfullmäktige ställer sig bakom motionen och; Uppmanar alla skolor och förvaltningar att hjälpa till Uppmanar alla kommunens föreningar och företag att ställa upp Uppmanar allmänheten, via kommunens hemsida, att hålla kommunen ren Kommunfullmäktiges beslut Kommunfullmäktige överlämnar föreliggande motion till kommunstyrelsen för beredning.

Barn- och utbildningsnämnden (14) 13:30 16:00

Barn- och utbildningsnämnden (14) 13:30 16:00 Barn- och utbildningsnämnden 2008-03-11 1 (14) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga deltagare Arken, Örnsköldsvik 13:30 16:00 Birgith Olsson Johansson, ordf. (s), Gösta Svensson (s), Yvonne Ölund

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda

159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (6) 159 Motionssvar, Låt barn och ungdomar göra sig hörda Kst/2016:82 Bakgrund/Ärendet Föreligger motion daterad den 8 februari 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (3) Ordförande ställer proposition på ställda yrkanden och finner bifall till kommunstyrelsens Kommunfullmäktige 2006-11-27 2 (3) Lars Näslund (m) och Ingrid Ågren (spi) och yrkar avslag på framställan. Gunnar Melin (fp) och yrkar avslag på framställan om kommunal borgen. Ordförande ställer proposition

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617)

234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 234 Motionssvar, Nyttjanderättskonflikter mellan enskilt ägande och kommunens intressen (Kst/2015:617) Föreligger motion daterad den 28 oktober 2015 från Bertil Jonsson

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00. Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunfullmäktige 2007-05-10 1 (11) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 18:00 21:00 Beslutande Övriga deltagare Enligt bifogad närvaroförteckning Kommunsekreterare Matti Ohlsson, sekr. Kommundirektör

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205)

231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Kommunfullmäktige 2016-11-28 1 (5) 231 Motionssvar, Gröna linjen - för en starkare region (Kst/2014:205) Föreligger motion daterad den 24 mars 2014 från Anna-Lena Lindberg (C) angående förslag om en ny

Läs mer

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar

162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Kommunfullmäktige 2016-09-26 1 (5) Kst/2016:195 162 Motionssvar, Gynna ansvarsfullt företagande vid upphandlingar Ärendet Föreligger motion daterad den 21 mars 2016 från Bror Wallström (L) och Lena Jonsson

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207)

228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Kommunfullmäktige 2015-12-14 1 (6) 228 Motionssvar, Ett nytt gymnasium i Örnsköldsvik (Kst/2015:207) Föreligger motion daterad den 13 mars 2015 från Lars Näslund (M), Johannes Nordin (M) samt Annica Jonsson

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (4) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.00 08.55 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande, tillika mötesordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann,

Läs mer

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd)

Eva Edberg (s) - 13 Frits Söderlind (s) 14 Ersättare Frits Söderlind (s) Barbro Olsson (c) Lars-Åke Norman (s) Christina Göransson (kd) Omsorgsnämnden 2007-01-10 1 (16) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe kl 13:00-14:50. Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson

Läs mer

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214)

66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Kommunfullmäktige 2014-04-28 1 (5) 66 Motionssvar, Trygghetsboende (Kst/2012:214) Sammanfattning av ärendet Föreligger motion daterad den 23 april 2012 från alliansen i omsorgsnämnden genom Anna-Lena Holmström

Läs mer

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare

2004-10-20. Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag 2004-10-20, kl. 19.00-20.30. Marianne Martinsson, kommunsekreterare SAMMATRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Färgelanda Allhem, onsdag, kl. 19.00-20.30 Beslutande Övriga deltagare 29 ordinarie ledamöter och 6 tjänstgörande ersättare, totalt 35 beslutande Se bifogade närvaro-

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437)

236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Kommunfullmäktige 2017-12-18 1 (5) 236 Motionssvar, Ge elevråden mer inflytande (Kst/2017:437) Ärendebeskrivning Motionen lämnades in av Maria Gulliksson, Hanna Sydhage, Birgitta Sedin, Maria Nordberg

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 1(14) Plats och tid Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 Beslutande Ledamöter Allan Cederborg (M), Ordförande Nathalie Häll (M) Suzanne Blomqvist (L) Mikael Andersson Sellberg

Läs mer

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217)

159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Kommunfullmäktige 2017-09-25 1 (7) 159 Motionssvar, Integrationsprojekt - Kompis Sverige (Kst/2017:217) Ärendebeskrivning En motion om integrationsprojekt Kompis Sverige, daterad den 7 mars 2017 har lämnats

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9: Anita Danielsson (M), Gunilla Hammarlund (S) Kommundirektör Agneta Marelll Kommunstyrelsen 2010-09-27 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 9:00 09.15 Beslutande Övriga ersättare: Övriga deltagare Ordförande: Glenn Nordlund (S) Ledamöter: Marianne Vestin (S), Jim

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 10 april kl. 16.00 18.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (L)

Läs mer

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265)

129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Kommunfullmäktige 2016-06-20 1 (6) 129 Motionssvar, krav om GMO-fritt foder till djur vars kött kommunen upphandlar (Kst/2015:265) Föreligger motion instämplad hos kommunledningsförvaltningen den 9 april

Läs mer

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041

Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige 16 (60) Kf 140 Förändrad nämndorganisation Dnr 2011/47-041 Kommunfullmäktige beslutade 2012-06-25 122 bland annat om förändringar i kommunens nämndorganisation. Förändringarna avsåg antalet

Läs mer

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning

Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Kommunfullmäktige 2008-12-15 52 (75) Ks/2007:406 275 Antagande av tillägg till Översiktsplan 2007 för Örnsköldsviks kommun avseende vindkraft, utlåtande efter utställning Sammanfattning av ärendet Föreligger

Läs mer

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47

Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Eva Edberg (S) Gunnar Eklöf (V) - 47 Omsorgsnämnden 2010-05-11 1 (11) Plats och tid Beslutande ledamöter Sammanträdesrum Korallen, Arken Kl 08:30-09:30, 13:00-15:30. Christina Karlsson (S) ordförande Gunnar Holmberg (S) Anna-Lena Holmström

Läs mer

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn

Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Bror Sterner Agneta Rönn Utbildningsnämnden 2004-08-31 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 08.30-13.10. Beslutande Britta Bergström Bror Sterner Agneta Rönn Monica Lantz Thomas Uppman Stefan Ohlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson

Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Ann Svensson Hans Nilsson Vård- och Omsorgsnämnden 2005-01-27 1 (12) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15 16.30 Beslutande Sören Carlsson (s) Ann Svensson (s) Hans Nilsson (fp) Klas-Gunnar Appel (s) Lennart Samuelsson (s)

Läs mer

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A

Kommunfullmäktige Enligt sammanträdeslista, bilaga A Sammanträdesdatum 18 Plats och tid Björnekullaskolan, Åstorp kl 19.00-20.30 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga deltagare Yngve Olsson, ersättare Kjell Malmgren, ersättare Bertil Göransson,

Läs mer

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447)

95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Kommunfullmäktige 2016-05-30 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Pendlarkort till studenter (Kst/2013:447) Sammanfattning av ärendet Föreligger medborgarförslag daterat den 19 september 2013 angående införande

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämnden

Kultur- och utbildningsnämnden PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2017-04-04, kl 0900-1430 ande Evgeny Krakov, S, ordförande Åke Johdet, S, 17-19 Sixten Eriksson, S Linda Jonsson, V Pirkko

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista

Protokoll 1. Se bilagd uppropslista Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-18.20 Protokoll 1 Beslutande Övriga närvarande Se bilagd uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Yvonne Westerlund, ekonomichef Sten Ekström, revisionens ordförande

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 15:45. Bruno Sjölund (S), Ulla Grundberg-Larsson (S),

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 15:45. Bruno Sjölund (S), Ulla Grundberg-Larsson (S), Barn- och utbildningsnämnden 2009-04-07 1 (9) Plats och tid Beslutande Ersättare: Övriga deltagare: Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 15:45 Birgith Olsson Johansson (S), Gösta Svensson

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Malung-Sälens kommun Sammanträdesprotokoll. Barn-och utbildningsnämnden

Malung-Sälens kommun Sammanträdesprotokoll. Barn-och utbildningsnämnden ^>.O Barn-och utbildningsnämnden 2017-05-24 1 Plats och tid Centralskolan, kl. 09:00-12:00 Beslutande Sofia Söderström (S), ordförande Bent Nilsson (S) Lilian Olsson (S) Maria Röjås (V) Agneta Åhs-Siversen

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Gunnar Andersson (S) ej tjänstgörande ersättare STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Luspengymnasiet, Storuman 2018-02-27, kl. 08.45-09.30 Beslutande Se närvarolista sid. 2 Övriga Maria Mickelsson kommunsekreterare Peter Persson koncernchef

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Blomskogs skola, kl 15.30-19.30 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad

Protokoll. Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskottet för utbildning, integration och arbetsmarknad 1 arbetsutskottet för utbildning, integration 2 Plats och tid Duvemåla, Kungsgatan 9 Paragrafer 29-34 kl. 13:30-15:30 ande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Anne Gunnevik (L)

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd

Monica Nilsson, s Lennart Eklund, c. Eva Didrikson, s Agneta Goth, v Runa Petersson, kd, ersättare för Annica Eek, kd 1(10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Hultsfred kl. 10.00 12.15 Ajournering kl. 10.30-10.45 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Lars Nilsson, c Monica Nilsson, s Lennart Eklund,

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00-16:30

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00-16:30 Kommunstyrelsen 2008-05-06 1 (61) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 15:00-16:30 Beslutande Övriga deltagare Godkännande av närvaro Tid och plats för justering Ordföranden: Elvy Söderström (s)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och vardagsjuridik

Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och vardagsjuridik Kommunfullmäktige 2008-08-25 176 398 2009-02-23 29 73 Kommunstyrelsen 2009-02-09 43 100 Arbets- och personalutskottet 2009-01-26 34 70 Dnr 08.483-008 augkf22 Motion om gymnasiekurs i privatekonomi och

Läs mer

Otto Natt och Dag (M) och Isabelle Asadian Falahieh (S)

Otto Natt och Dag (M) och Isabelle Asadian Falahieh (S) 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 21:10 41-51 Beslutande Vid uppropet antecknas närvaro för 44 ledamöter och 7 tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer Närvarande Närvarande ersättare,

Läs mer

Studiebesök vid nya skolan kl

Studiebesök vid nya skolan kl 1(14) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 3 mars kl. 16.00-18.30 Studiebesök vid nya skolan kl 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ordförande Daniel

Läs mer

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269)

184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Kommunfullmäktige 2017-10-30 1 (5) 184 Motionssvar, ett starkare Örnsköldsvik - byte av regiontillhörighet från Västernorrland till Västerbotten (Kst/2013:120,Kst/2017:269) Ärendebeskrivning I kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD)

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD) 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Almliden, Blosset, Bjuv Kl 13.00-15.00 Arvo Hellman, ordförande (S) Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 1 november 2016 Sid Justering... 2 55 Information om barnkonventionen... 3 56 Information bidragsansökan till

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG

VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Kommunstyrelsen 2007-12-03. Ordförande... Gunnar Hörnlund BEVIS OM ANSLAG VILHELMINA KOMMUN PROTOKOLL 1(9) Plats och tid Fjällgården Saxnäs, Måndagen den 3 december 2007, kl. 09.45-10.00 Beslutande Övriga deltagande Gunnar Hörnlund, ordf. Joakim Risberg Rickard Norberg Conny

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30. Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M)

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30. Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M) Humanistisk nämnd 2011-11-15 1 (14) Plats och tid Beslutande ledamöter Beslutande ersättare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:30 Jan-Olov Häggström (S) Ordf. Camilla Svensson (M)

Läs mer

Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00. Birgitta Luoto. Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau

Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00. Birgitta Luoto. Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau 1 Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13,15-16,00 Beslutande Heikki Perttula Birgitta Luoto Ivan Abrahamsson Klas-Gunnar Appel Bjarne Westerlund Ann Svensson Jan Staszewski Gunnar Carlsson Agnetha Bertheau

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S)

Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia Ingvarsson (S) 2012-03-14 1 (6) Plats och tid Marint centrum, kl. 08.00 08.20 Beslutande Anders Johnsson (M), ordförande Stefan Lamme (M) tjänstgör för Håkan Erlandsson (C) Christer Vigren (ÖP) Karl-Erik Olsson (S) Pia

Läs mer

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun

Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun (2015) Reglemente för socialnämnden i Ljungby kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-11-26 127 Reviderat efter beslut av kommunfullmäktige 2016-06-20 88 2 Reglemente för socialnämnden Utöver det som

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen

HAMMARÖ KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum ANSLAG/BEVIS. Sida (10 ) Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-01-16 1(10 ) Plats och tid Beslutande Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl 13:30 16.10 med ajournering kl 15.10-15.20 Per Aspengren (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2008-09-24 76 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.00 Beslutande Övriga delt Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, Hässleholm

Socialkontoret, Löjtnant Granlunds väg 16, Hässleholm Socialnämnden 2005-05-24 1 (14) Plats och tid Kasern Möller kl 15.00 16.00 Beslutande Ersättare Gunnel Persson (s) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Lars Johnsson (m) 2:e vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

101 KS2019/198. Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag. Sida 1 av 5. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Sida 1 av 5 101 KS2019/198 Begäran från socialnämnden om tilläggsanslag Beslut s förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige bifaller socialnämndens äskande med 5,2 mnkr. Finansiering av tilläggsanslaget

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering

Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl , ajournering 1(11) Plats och tid Gruesalen, Bjuv kl 9.00-11.20, ajournering 11.10-11.15 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordf Christer Landin (S) Stefan Svalö (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer