3 Utseende av justeringsperson Rolf Johansson utsågs att jämte ordföranden justera dagens protokoll.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "3 Utseende av justeringsperson Rolf Johansson utsågs att jämte ordföranden justera dagens protokoll."

Transkript

1 SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund PROTOKOLL Protokoll fört vid Förbundsförsamlingens Högskolan Väst sammanträde 20 oktober 2009 på Närvaron redovisas i bilaga l l Mötets öppnande Pam Fredman inledde mötet med att tacka Högskolan Väst för värdskapet för Förbundsförsamlingen och arrangemanget av föregående dags årliga SURF -konferens. Därefter förrättade Bengt Karlsson upprop samt redovisade aktuella röstetal. Ett särskilt välkomnande till Förbundsförsamlingen riktades till nytillträdda rektorer och förvaltningschefer. 2 Adjungeringar Förbundsförsamlingen beslutade att till mötet adjungera Klas-Herman Lundgren, Sveriges förenade studentkårer. Dessutom adjungerades Anders Flodström, Högskoleverket till 6 och Bengt-Ove Boström, Göteborgs universitet och Marita Hilliges, Högskolan i Halmstad, till 6 och 9. 3 Utseende av justeringsperson Rolf Johansson utsågs att jämte ordföranden justera dagens protokoll. 4 Godkännande av föredragningslistan Under 17 Övriga frågor lades information om samordning i sektorn kring hantering av avskaffandet av kårobligatoriet till, med föredragande Marianne Granfelt. Under 15 justerades föredragande till Ingegerd Palmer. Därefter fastställdes föredragningslistan. 5 Godkännande av protokoll från Förbundsförsamlingen på Södertörns högskola 31 mars 2009 den 31 mars 2009 godkändes och lades till hand- Protokollet från Förbundsförsamlingen lingarna.

2 6 Samarbetet mellan SUHF och Högskoleverket i kommande utvärderingar (dm ) Anders Flodström var inbjuden till Förbundsförsamlingen för att diskutera aktuella frågor kring samarbetet mellan Högskoleverket och lärosätena, med fokus på förslaget till nytt utvärderingssystem. Pam Fredman inledde med att lyfta några frågor som sektorn anser viktiga i relationen till Verket, som att såväl utvärderings system som andra stora granskningar blir långsiktigt stabila, transparenta och genomförs med god framförhållning. Anders Flodström redogjorde kort för det förslag till kvalitetssystem som tagits fram med stort inflytande från sektorn. Högskoleverket har lämnat förslaget till regeringen, som återkommer med slutgiltig utformning av systemet i kommande proposition. Flodström konstaterade att samarbetet mellan Verket och sektorn förbättrats avsevärt under det senaste året, där de hearings som genomförts framhölls som ett av de positiva exemplen. När det gäller den nya lärarutbildningen aviserade Anders Flodström att det med stor sannolikhet kommer att bli examensrättsgranskningar för samtliga lärosäten som avser att ge de nya examina, med förbehållet att proposition inte heller i detta fall är lagd. Förbundsförsamlingen diskuterade kvalitetsfrågorna med Anders Flodström. Från Högskoleverkets sida framhölls att man inte haft några synpunkter på hur det föreslagna systemet för kvalitetsgranskning kan användas för resursfördelning. Det är regeringens ansvar. Förbundsförsamlingen tryckte även på vikten av att det system som regeringen beslutar om är väl förankrat i sektorn och att genomförandet sker inom rimliga tids- och kostnadsramar. Det av Högskoleverket föreslagna systemet framhölls som en rimlig kompromiss. En gedigen analys av vad systemet kostar för lärosätena efterlystes, både i direkta kostnader och i indirekta kostnader för bedömargrupperna. Det finns i systemet med bedömargrupper också en inbyggdjävsproblematik som måste hanteras. Anders Flodström svarade att man arbetar med att försöka minska såväl kostnader som risken för jäv, bland annat genom ökad hantering av nätbaserad dokumenthantering och rekrytering av medlemmar till bedömargrupperna utomlands. Avslutningsvis lyftes betydelsen av den öppna och prövande arbetsprocess som legat bakom det senaste årets framtagande av ett nytt kvalitets system. Förbundsförsamlingen framhöll att det system som slutligen fastställs inte rar vara hugget i sten och att de dialogformer som vuxit fram fortsätter. 7 Förbundsärenden A Medlemsavgift 2010 (dm 09/087) Bengt Karlsson föredrog förslag på medlemsavgift inför Medlemsavgiften höjdes inför 2009 med avsikten att kansliet skulle utökas under året. Utökningen har inte genomförts, bland annat eftersom det kräver nya lokaler för kansliet, vilket skapar ett överskott för innevarande budgetår. Med tanke på planerade personalförstärkningar, riktade satsningar och flyttkostnader förslår styrelsen ändå att medlemsavgiften 2010 bibehålls på samma nivå som 2009.

3 Förbundsförsamlingen beslutade att: uttaxeringen av medlemsavgifter för 2010 ska vara 7,3 miljoner kronor kostnader för ledamöter i Förbundets arbetsgrupper täcks av ledamöternas huvudmän. Eventuella undantag för denna princip för personer utan organisationstillhörighet beslutas av presidiet. Där så är lämpligt uppmanas arbetsgrupper att sammanträda genom utnyttjande av datorkonferensmöjligheter el dyl. B Verksamhetsplan 201 O(dm 09/092) Bengt Karlsson föredrog förslag till verksarnhetsplan för Punkter som särskilt uppmärksammades var att styrelsen föreslår att IDAS-projektet förlängs till 2010, då en utvärdering ska göras av projektet; att en grupp ska tillsättas med uppgift att se på hur SUHF i framtiden ska arbeta med frågor kring jämlikt akademiskt ledarskap; samt att en projektanställning ska tillsättas för att arbeta med riktade frågor kring full kostnadstäckning. F örbundsförsamlingen diskuterade frågan. Förbundsförsamlingen beslutade att fastställa den föreslagna verksarnhetsplanen för 2010 med vissa ändringar av redaktionell karaktär. C Fyllnadsval till styrelsen efter Göran Sandberg (dm 08/123) Bengt Karlsson föredrog valberedningens förslag till efterträdare i styrelsen efter Göran Sandberg, som avgår som rektor för Umeå universitet. Förbundsförsamlingen beslutade att i enlighet med valberedningens förslag välja Lennart Olausson som styrelsemedlem för återstoden av mandatperioden, till och med 31 december D Inval av Linneuniversitetet (dm 09/088) Bengt Karlsson föredrog ärendet. 1 januari 2010 bildas Linneuniversitetet efter en sammanslagning av Högskolan i Kalmar och Växjö universitet. Organisationskommitten för Linneuniversitetet har meddelat sin önskan att det nya lärosätet ska gå med i SUHF. Förbundsförsamlingen beslutade att välja in Linneuniversitetet som ny medlem från 1januari Frågor rörande full kostnadstäckning (dm 07/037) A Lägesrapport om nya överenskommelser Kåre Brerner gav en lägesrapport om arbetet med att sluta överenskommelser med de större forskningsfinansiärerna om att använda SUHF:s redovisningsmodell i ansökningarna till dem. Han redovisade även tankar kring avtalstext för statliga, respektive icke-statliga, finansiärer. Han framhöll att det är av synnerligen stor betydelse att man vid ansökningar från de icke-statliga fmansiärerna, tydligt redovisar den medfmansiering som sker från lärosätets sida. Iverksarnhetsplanen för 2010 ingår att SUHF ska tillsätta en projektanställning med uppgift att sammanställa information om faktiska indirekta kostnader och påslag enligt redovisningsrnodellen vid samtliga lärosäten, samt sammanställa information i vilken mån de stora fmansiärerna bidragit till att täcka de indirekta kostnaderna. Förbundsförsamlingen diskuterade frågan och konstaterade bland annat att man skulle gå vidare med avtalen och förhandlingarna utifrån de tankar som skissats upp.

4 B Projektanknuten forsknings finansiering Kåre Bremer redovisade ett förslag till PM som kan tjäna som underlag till seminarium med forskningsfinansiärer om projektanknuten utrustningsfinansiering. Styrelsen har tidigare (091001, 8) ställt sig bakom principerna. Förbundsförsamlingen beslutade att ställa sig bakom de presenterade principerna för hantering av projektanknutna utrustningskostnader. C Lägesrapport påslag Lars Burstedt redovisade en sammanställning av den enkät som Högskolans forum för redovisningsfrågor gjort över lärosätenas gemensamma kostnader. Enkäten visar att det finns ett stort spann i de gemensamma kostnaderna, men att det inte finns lika stora skillnader mellan utfallen om manjärnför lärosätestyper eller fakultetsområden. En rad mät- och definitionsproblem kvarstår att lösa innan data kan betecknas som kvalitetssäkrade. Man behöver också diskutera relationen mellan de gemensamma kostnaderna och resultatet av forskning och undervisning. Förbundsfårsamlingen diskuterade bland annat hur kostnadssammanställningen kan användas både internt och i relationen till finansiärer. En koppling mellan kostnader och resultat skulle underlätta den diskussionen, samtidigt som det är viktigt att data är tydligt jämförbara. Det är betydelsefullt att arbetet med att samla in och kvalitetssäkra data samt utveckla metodologin fortsätter. 9 Expertgruppen rör kvalitetsfrågors rapport till förbundet, Diskussion om nytt mandat (dm 07/111) Marita Hilliges och Bengt-Ove Boström redovisade ett utkast till slutrapport från Expertgruppen för kvalitetsfrågor. Förbundsförsamlingen konstaterade i sin diskussion att rapporten är läsvärd och innehållsrik. Dock menade man att rapporten i vissa delar bör kompletteras vad gäller de internationella utblickarna, innan den slutligen publiceras. Rapporten visar också på ett fortsatt starkt behov av en Expertgrupp för kvalitetsfrågor inom ramen för SURF. När det gäller det fortsatta arbetet kring Förbundets kvalitetsarbete menade Förbundsförsamlingen att det viktigaste i det korta perspektivet är att få klarhet om det kommande kvalitetsvärderingssystemets utformning och implementering. Det är av vikt att sektorn i möjligaste mån för gemensam talan i frågan om utvärderingssystemet. Förbundsförsamlingen beslutade att: uppdra åt styrelsen att i formuleringen av kommande uppdrag för Expertgruppen för kvalitetsfrågor beakta förslagen i rapporten och den förda diskussionen på Förbundsförsamlingen ge Pam Fredman mandat att uttala sig å SUHF:s vägnar om det kommande kvalitetsutvärderingssystemet, med utgångspunkt i de diskussioner som förts på Förbundsförsamlingen.

5 10 Framtagande av ett nytt manifest för SUHF (dnr 09/072)) Johannes Johansson redogjorde för den arbetsgrupp som utsetts för att ta fram ett nytt manifest för SURF, där han själv är sammankallande. Tack vare omvärlds- och sektorsförändringar har manifestet från 2006 delvis blivit föråldrat. Dessutom bör utbildningsfrågor tydligare än tidigare komma i fokus i SURF:s manifest. Det finns också nya faktorer där sektorn har ett behov av att positionera sig, som diskussionen kring kunskapstriangeln och det vidgade innovationsbegreppet. Förbundsförsamlingen diskuterade frågan, bland annat om vad målet med arbetet är, behovet att få med de stora yrkesutbildningarnas perspektiv i arbetet samt en problematisering av vad sektorn kan bidra med till kunskapstriangelperspektivet. 11 Lägesrapport från Högskoleverkets arbete med forskarutbildningsrätter (dnr 09/102) Lars Ekedahl föredrog arbetet i Högskoleverkets referensgrupp för prövning av examensrätter för forskarutbildning för högskolorna. En kärnfråga i arbetet har varit att definiera områden för forskarutbildningsrätter. Dessa ska definieras och motiveras av de sökande lärosätena själva. Ett område kan innehålla flera forskarutbildningsämnen. Granskningskriterierna ska grundas i doktorandens perspektiv och dennas rätt till en kvalitativ forskarutbildning och inte innebära en vetenskaplig överprövning. Tilldelad examensrätt för ett område på en högskola fortsätter gälla, även om enskilda forskarutbildningsprogram kan dras in. Tidsplan och konkret arbetsprocess för granskningarna är ännu inte klara. Verket avslutar sitt arbete inom kort Förbundsförsamlingen diskuterade frågan och berörde bland annat vikten av att sektorn själv tar fram kriterier för vad som är rimliga områden och hur det relaterar till olika forskarutbildningsämnen. Det är inte minst viktigt om forskarutbildningsrättsprövningarna blir normerande för framtida granskningar av all forskarutbildning. Det är viktigt att hitta rimliga nivåer för den administrativa hanteringen av forskarutbildningen, och att lärosäten som har att hantera relativt små volymer forskarstuderande hittar samarbetsvägar kring det. Likaledes måste de konstnärliga forskarexamina integreras i arbetet. 12 Lägesrapport om införandet av anmälnings- och/eller studieavgifter (dnr 09/089) Agneta Stark inledde diskussionen med en lägesrapport om arbetet med införandet av aviserade anmälnings- och/eller studieavgifter för studenter från utanför EUIEES-området. Detaljerna i genomförandet kommer i den proposition som väntas under riksdagsåret. Verket för högskoleservice har lämnat svar på regeringens uppdrag om förslag på lösningar för hantering av framför allt anmälningsavgifter, där de pekar på att avgifter knappast kan införas redan Inte heller finns någon klarhet om storlek, målgrupper eller hanterings former för det utlovade stipendiesystemet. Införandet av avgifter kräver en ökad kompetens i sektorn, bland annat för att hantera relationen mellan civilrättsliga avtal och myndighetsutövning, avtalsslutande och hantering av utbytesprogram. SUHF:s styrelse har därför beslutat tillsätta en Expertgrupp för avgiftsfrågor, med Agneta Stark som ordförande. Förbundsförsamlingen diskuterade frågan.

6 13 Rekommendation rörande ECTS-frågor (dm 08/134) Åsa Bergenheim och Fredrik Andersson redogjorde för förslag till rekommendationer från den särskilda arbetsgrupp som sett på tillämpning av betyg enligt ECTS på svenska lärosäten. Gruppen tillsattes av styrelsen i december 2008, med Åsa Bergenheim som sammankallande, som en uppföljning av de rekommendationer som Förbundsförsamlingen utfärdat om främjande av rörlighet mellan svenska lärosäten. Under våren 2009 har en ny version av ECTS User's Guide trätt i kraft, vilket påverkat gruppens uppdrag. Den tidigare gemensamma ECTS-skalan ersatts aven så kallad ECTS Grading Table, där den relativa fördelningen av betygssteg mellan olika utbildningar jämförs direkt. Arbetsgruppens förslag har gått på remiss, och en sammanställning av remissvaren var tillsänt Förbundsförsamlingen innan mötet. Förslaget har omarbetats på grundval av de inkomna synpunkterna av remissomgången. Diskussioner har även förts med bl a Ladok om den praktiska hanteringen av förslaget. Förbundsförsamlingen diskuterade frågan där det bland annat framhölls att förslaget avviker från principerna för ECTS Grading Table, genom att inte i alla fall jämföra betygsutfall två år bakåt. Farhågan finns att detta kan leda till skevheter i redovisningen. Det framhölls dock att systemet inte handlar om bedömning utan enbart är ett sätt att jämföra fördelningen av betyg per betygssteg mellan utbildningar. Förbundsförsamlingen beslutade att: fastställa de rekommendationer om redovisning av betyg i enlighet med ECTS Grading Table som ges i arbetsgruppens rapport, med tillägget att betygsfördelning som inte kan insamlas för en period om minst två år inte bör redovisas rekommendera medlemmarna att implementera systemet från och med starten av vårterminen 2011, eller från den tidpunkt då systemstödet genom Ladok är operationellt, uppdra åt styrelsen att föra diskussioner med Ladok om genomförande av nödvändiga systemförändringar, och med Högskoleverket om relationen mellan rekommendationerna och Verkets föreskrifter kring bilagor till examensbevis, uppdra åt styrelsen att göra en uppföljning av rekommendationerna två läsår efter att tillämpningen påbörjats för att analysera konsekvenser och identifiera eventuella behov av revision. 14 Forum för bibliotekschefer Johan Sterte informerade Förbundsförsamlingen om arbetet i Forum för bibliotekschefer och dess framtida mandat. Särskilt berördes Vetenskapsrådets krav på Open accesspublicering som krav för att få forskningmedel från Rådet från och med Förbundsförsamlingen diskuterade frågan och konstaterade bland annat att SURF sedan tidigare uttalat sig positivt till parallell-publicering i öppna arkiv. Frågor restes om Förbundet genom att arbeta för förstärkt kvalitet i de lokala databaserna tagit ställning för något visst system för medelsfördelning. Något sådant ställningstagande har inte gjorts. ~. ~ 6

7 15 Samarbetet med Svenskt Näringsliv (dm 09/031) om gruppen som diskuterar samar- Ingegerd Palmer informerade Förbundsförsamlingen betsfrågor med Svenskt Näringsliv. Förbundsfårsamlingen diskuterade frågan kort, och Pam Fredman ska ta upp de framförda synpunkterna i framtida samtal med Svenskt Näringslivs högsta ledning. 16 Rapport från presidiet Protokoll från styrelsens möten var sedan tidigare utsända till medlemmarna. kunde ingen ytterligare redovisning ges. Av tidsskäl 17 Övriga frågor Sektorns hantering av avskaffandet av kårobligatoriet (dm 09/030) Marianne Granfelt redogjorde kort får det arbete kring samordning av hanteringen av avskaffandet av kårobligatoriet som bland annat Lunds universitet m fl lärosäten initierat. Ett möte kring detta är planerat i Göteborg. Pam Fredman erbjöd sig att se till att Göteborgs universitet går ut med en inbjudan till samtliga medlemmar till det kommande mötet när formerna och tidpunkten får mötet är fastlagt. Vid protokollet ty~la\'l~- ~redrik Andersson 7

8 Bilaga l Närvarande vid förbundsförsamlingens sammanträde på Högskolan Väst, Trollhättan Ordförande: rektor Pam Fredman, Göteborgs universitet Vice ordförande: rektor Agneta Stark, Högskolan Dalarna Prorektor Stefan Bengtsson, Chalmers, tom 8 Prorektor Åsa Bergenheim, Umeå universitet Rektor Ivar Björkman, Konstfack Rektor Kåre Brerner, Stockholms universitet Rektor Lars Carlsson, Högskolan Kristianstad Rektor Lars Ekedahl, Högskolan Väst Rektor Romulo Enmark,.Högskolan i Halmstad, tom 13 Vik rektor Lena Fritzen, Växjö universitet Rektor Ann Gardulf Rödakorsets högskola Rektor Peter Gudmundson, Kungl. Tekniska högskolan Rektor Anders Hallberg, Uppsala universitet, from 6 Rektor Ursula Hass. Blekinge tekniska högskola Rektor Karin Henriksson Larsen, Gymnastik- och idrottshögskolan Rektor Johannes Johansson, Kungl Musikhögskolan Rektor Maj-Britt Johansson, Högskolan i Gävle, from 6 Rektor Ingela Josefson, Södertöms högskola Rektor Leif Larsson, Högskolan i Skövde Rektor Efva Lilja, Danshögskolan Rektor Jan-Åke Lindgren, Sophiahemmet högskola Rektor Per Lysander, Dramatiska institutet Rektor Mille Millnert, Linköpings universitet, tom 9 Rektor Lena Nordholm, Högskolan i Borås Rektor Kerstin Noren, Karlstads universitet Rektor Lennart Olausson, Malmö högskola Rektor Ingegerd Palmer, Mälardalens högskola Rektor Johan Sterte, Luleå tekniska universitet Rektor Anders Söderholm, Mittuniversitetet Rektor Jörgen Tholin, Högskolan på Gotland Högskoledirektör Lars Burstedt, Handelshögskolan i Stockholm FörvaltningschefKarin Cardell, Högskolan i Borås Förvaltningschef Ann Cederberg, Högskolan Kristianstad FörvaltningschefBengt Eriksson, Högskolan Dalarna Högskoledirektör Marie Eriksson, Mälardalens högskola Universitetsdirektör Ann Fust, Uppsala universitet, from 6 Universitetsdirektör Marianne Granfelt, Lunds universitet VD Per Hallerstig, Högskolan i Jönköping Universitetsdirektör Ulf Heyman, Sveriges lantbruksuniversitet

Pam Fredman inledde mötet med att tacka Ersta Sköndal högskola för värdskapet för Förbundsförsamlingen,

Pam Fredman inledde mötet med att tacka Ersta Sköndal högskola för värdskapet för Förbundsförsamlingen, SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund PROTOKOLL Protokoll fört vid Förbundsförsamlingens Skön dal högskola sammanträde 24 mars 2010 på Ersta Närvaron redovisas i bilaga 1 1 Mötets öppnande Pam

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll fört vid Förbundsrorsamlingens sammanträde 16 mars 2011 på Högskolan i Borås

PROTOKOLL. Protokoll fört vid Förbundsrorsamlingens sammanträde 16 mars 2011 på Högskolan i Borås SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund PROTOKOLL Protokoll fört vid Förbundsrorsamlingens sammanträde 16 mars 2011 på Högskolan i Borås Närvaron redovisas i bilaga l 1 Mötets öppnande Pam Fredman

Läs mer

SURF PROTOKOLL. Mälardalens högskola. Sveriges Universitets- Närvaron redovisas i bilaga l

SURF PROTOKOLL. Mälardalens högskola. Sveriges Universitets- Närvaron redovisas i bilaga l SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund PROTOKOLL Protokoll fört vid Förbundsförsamlingens Mälardalens högskola sammanträde 28 oktober 2010 på Närvaron redovisas i bilaga l 1 Mötets öppnande Pam

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2009-06-22 protokoll 2009:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 17 juni 2009, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING

SVERIGES UNIVERSITETS- OCH HÖGSKOLEFÖRBUND STADGAR MEDLEMSFÖRTECKNING OCH HÖGSKOLEFÖRBUND MEDLEMSFÖRTECKNING Kompletterad 1995-08 Reviderad 5 Förbundsförsamlingen 1996-12-11 Reviderad 8 Förbundsförsamlingen 1998-10-28 Omarbetad Förbundsförsamlingen 2002-03-20 Ny medlem 2004-01-01

Läs mer

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens

Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2009-08-28 protokoll 2009:5 Protokoll rört vid styrelsemöte den 27 augusti 2009, datorkonferens Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta Stark, vice

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Sveriges universitets- 2014-05-21 & högskoleförbund Protokoll 2014:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 8 maj 2014, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Helen Dannetun Ann Fust Lena

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet.

1. Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna till mötet. LÄRARUTBILDNINGS- KONVENTET PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2003-09-23 Tid: Tisdagen den 23 september 2003 kl 10.00 16.00 Lokal: Arlandia, Stockholm Närvarande ledamöter: Laila Mattsson Högskolan Dalarna,

Läs mer

SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund

SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2010-04-27 protokoll 20lO:3 Protokoll rört vid styrelsemöte den 20 april 2010, Arlanda Conference Center Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Agneta

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Etikprövningsmyndigheten Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Etikprövningsmyndighetens

Läs mer

SURF. Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte. Sveriges Universitets- & Högskoleförbund Protokoll 2011 :2

SURF. Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte. Sveriges Universitets- & Högskoleförbund Protokoll 2011 :2 SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2011-02-28 Protokoll 2011 :2 Protokoll rört vid styrelsemöte den 25 februari 2011, datormöte Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande, t o m 9 Marita Hilliges,

Läs mer

SUHF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund

SUHF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund SUHF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2009-12-03 protokoll 2009:8 Protokoll fört vid styrelsemöte den 3 december 2009, datorkonferens Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Kåre Bremer Peter

Läs mer

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7

Marie Kahlroth Analysavdelningen. Statistisk analys /7 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2009-09-01 2009/7 Sex procent fler helårsstudenter 2009, men fortfarande ledig kapacitet Tillströmningen

Läs mer

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 1 Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 Högskolornas Forum för Redovisningsfrågor Vårkonferens Loka Brunn 23 maj 2014 Per Flodman Riksrevisionens granskning av universitet och

Läs mer

Bilaga 4. Enkät till lärosäten

Bilaga 4. Enkät till lärosäten BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2018- 0320 Bilaga 4. Enkät till lärosäten RiR 2018:35 Myndighetsreformen då UHR och UKÄ inrättades intentioner och måluppfyllelse RIKSREVISIONEN 1 BILAGA 4. ENKÄT

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde vid Växjö universitet

PROTOKOLL. Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde vid Växjö universitet SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund PROTOKOLL Protokoll fört vid förbundsförsamlingens sammanträde 2006-10-27 vid Växjö universitet Närvaron redovisas i bilaga l Före förbundsförsamlingen genomfördes

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Sveriges universitets- 2015-11-05 & högskoleförbund Protokoll 2015:6 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 september 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding ( 1-8) Anders Söderholm

Läs mer

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014:

Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskoleämbetets omdömen av specialistsjuksköterske- och omvårdnadsutbildningar per universitet och högskola 2014: Högskola och utbildning Blekinge tekniska högskola Ersta Sköndal högskola Göteborgs universitet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:1337 Utkom från trycket den 21 december 2007 utfärdad den 13 december 2007. Regeringen föreskriver 1 att 1 kap.

Läs mer

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016

Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 Välkommen till dialogmöte 11 november 2016 UKÄs arbetssätt Hela UKÄs verksamhet. Tillsyn, officiell statistik (genomströmning, etablering) m.m. En sammanvägd bedömning av underlagen. Delning av bedömargruppens

Läs mer

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet

78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Sid 1 (5) 78 procent av Umeå universitets granskade utbildningar är av hög kvalitet/mycket hög kvalitet Psykologi Nationalekonomi Medie- och kommunikationsvetenskap Journalistik Geovetenskap och kulturgeografi

Läs mer

Årlig revision Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel

Årlig revision Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel Årlig revision 2010 Hfr möte 5-6 maj 2011 Tylösand Carin Rytoft Drangel 1 Innehåll Ny ansvarig revisor Uppdaterad revisionsmetodik 2010 Iakttagelser från granskningen 2010 2 Ansvariga för revisionen av

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Institutions Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 SUHF-statistiken 2018 1 SUHF-statistik Statistik

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 15 september 2006 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för 15 september 2006 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge, Lunds universitet, vice ordförande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om elektorsförsamling vid forskningsråd; SFS 2000:654 Utkom från trycket den 11 juli 2000 utfärdad den 21 juni 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011

Statistisk analys. Fortsatt många helårsstudenter Marginellt färre helårsstudenter 2011 Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2012-03-13 2012/5 Reg.nr: 63-17-2012 Fortsatt många helårsstudenter 2011 En sammanställning av lärosätenas

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Falun Datum och tid tisdag den 9 november, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Peter Samuelsson, styrelseordförande

Läs mer

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor

Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Statistisk analys Lena Eriksson Analysavdelningen 08-563 086 71 lena.eriksson@hsv.se www.hsv.se 2008-11-20 Analys nr 2008/11 Fortsatt ökning av antalet nybörjare vid universitet och högskolor Antalet nybörjare

Läs mer

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010

Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 Sid 1 (5) Sammanfattning av regeringens budgetproposition 2010 I denna promemoria sammanfattas regeringens budgetproposition avseende utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Avslutningsvis

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009. Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2008/2009 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige

Läs mer

Lärarutbildningskonventet Sammanträdesdatum 2009-09-13 Wallenbergsalen, Göteborg

Lärarutbildningskonventet Sammanträdesdatum 2009-09-13 Wallenbergsalen, Göteborg Lärarutbildningskonventet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2009-09-13 Wallenbergsalen, Göteborg Närvarande: Caroline Liberg, ordf, Uppsala universitet Björn Åstrand, Umeå universitet, v.ordf. (ej 7) Jane Meckbach,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:615 Utkom från trycket den 28 oktober 2003 utfärdad den 9 oktober 2003. Regeringen föreskriver 1 följande.

Läs mer

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor

Koncept. Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet och högskolor Koncept Regeringsbeslut I:x 2012-12-13 U2012/ /UH Utbildningsdepartementet Per Magnusson per.magnusson@regeringskansliet.se 08-4053252 Enligt sändlista Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende universitet

Läs mer

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna

Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi Idn ingarna ~~ -----1---- REG ERI NG SKAN Stl ET 2011-06-09 U2011/3726/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Enligt sändlista Information om regeringsbeslut som berör lärar- och förskollärarutbi

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Statistisk analys Ingeborg Amnéus Analysavdelningen 08-563 088 09 ingeborg.amneus@hsv.se www.hsv.se 2009-11-10 2009/8 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2008 Hur universitet och högskolor

Läs mer

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare

Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Statistisk analys Marie Kahlroth Analysavdelningen 08-563 085 49 marie.kahlroth@hsv.se www.hsv.se 2011-03-08 2011/2 Regnr: 63-17-2011 Fler studenter och större överskott än någonsin tidigare Studentantalet

Läs mer

Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet

Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet Rapport 2010:11 R Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet www.hsv.se Rapport 2010:11 R Disciplinärenden 2009 vid högskolor och universitet Högskoleverket Luntmakargatan 13 Box 7851, 103 99

Läs mer

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3)

Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering (SOU 2018:3) Remiss 2018-03-07 U2018/00382/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Kansliråd Helena Mähler Lejon 08-405 48 29 Remiss av betänkandet En strategisk agenda för internationalisering

Läs mer

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym

& ANALYS STATISTIK. Fler studenter men oförändrad forskningsvolym STATISTIK & ANALYS Stig Forneng 2004-03-10 Fler studenter men oförändrad forskningsvolym Antalet studenter vid landets universitet och högskolor fortsätter att öka, men forskningsvolymen är i stort sett

Läs mer

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007

Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Statistisk analys Thomas Furusten Analysavdelningen 08-563 085 12 thomas.furusten@hsv.se www.hsv.se 2008-09-23, Analys nr 2008/10 Klassificering av kurser vid universitet och högskolor 2007 Resurstilldelningssystemet

Läs mer

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade

Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för forskarutbildade -- RE G E R l N G S KAN S L l E T Utbildningsdepartementet 2014-06-24 U2014/4167/UH Enligt sändlista statssekreteraren Peter Honeth Inbjudan att anmäla intresse om att anordna en särskild kompletterande

Läs mer

Protokoll fort vid styrelsemöte den 31 maj, SUHF:s kansli, Stockholm

Protokoll fort vid styrelsemöte den 31 maj, SUHF:s kansli, Stockholm SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2006-06-01 protokoll 2006:4 Protokoll fort vid styrelsemöte den 31 maj, SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande Bo Sundqvist, ordförande 4-5, 7-15 Agneta Bladh,

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet

Rapport 2009:15 R. Disciplinärenden 2008 vid högskolor och universitet Rapport 9: R Disciplinärenden vid högskolor och universitet Högskoleverket Luntmakargatan Box, 99 Stockholm tfn - fax - e-post hsv@hsv.se www.hsv.se Disciplinärenden vid högskolor och universitet Utgiven

Läs mer

Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp

Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp STATISTIK & ANALYS Ingeborg Landgren 2004-11-22 Skillnader i kursklassificering spelar en liten roll för lärosätenas möjligheter att nå sina takbelopp Resurstilldelningssystemet för grundläggande utbildning

Läs mer

Tid: kl kl Hjortviken Konferens, Hindås

Tid: kl kl Hjortviken Konferens, Hindås HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(6) Tid: 2009-04-22 kl 13.00-21.00 2009-04-23 kl 08.30-12.00 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande ledamöter: Leissner, Maria

Läs mer

Lärarutbildningskonventet

Lärarutbildningskonventet Lärarutbildningskonventet Protokoll Protokoll för: Plats: Lärarutbildningskonventet Park Inn Stockolm Arlanda, Kastrup Datum: 2006-11-29 Närvarande: Karlstads universitet: Anders Arnqvist, ordf Mariana

Läs mer

Remiss av delbetänkandet Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9)

Remiss av delbetänkandet Ökad trygghet för studerande som blir sjuka (SOU 2018:9) Remiss 2018-03-28 U2018/01551/GV Utbildningsdepartementet Gymnasie- och vuxenutbildningsenheten Fanny Ericson Hållén 070 337 26 51 fanny.ericson.hallen@regeringskansliet.se Remiss av delbetänkandet Ökad

Läs mer

Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00. Plats: Högskolan i Borås, C 728

Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00. Plats: Högskolan i Borås, C 728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(7) Tid: Kl 08.30-11.00, 13.00-16.00 Plats: Högskolan i Borås, C 728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Jonas

Läs mer

Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning

Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning Remiss 2017-07-18 U2017/03082/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Promemorian Brett deltagande i högskoleutbildning Remissinstanser 1 Myndigheten för delaktighet 2 Statens skolverk

Läs mer

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010

Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmusstatistik studenter till och med läsåret 2009/2010 Erasmus Totalt antal Erasmusstudenter i Europa per år sedan Erasmus startade 1987 (Sverige med sedan 1992/93) 180 000 168 191 160 000 140 000 120

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3453 av Ulrika Carlsson i Skövde m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för

Läs mer

Betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20)

Betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå (SOU 2017:20) Remiss 2017-03-17 U2017/01213/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Departementssekreterare Yves Michal Betänkandet Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Läs mer

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m.

Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Bilaga 1 Avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer m.m. Denna bilaga innehåller anvisningar för avräkning av helårsstudenter och helårsprestationer, tabeller över tilldelade utbildningsområden

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Datum och tid Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Högbo Brukshotell torsdag den 30 september Peter Samuelsson, styrelseordförande

Läs mer

SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund

SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2010-06-17 Protokoll 2010:4 Protokoll fört vid styrelsemöte den 16 juni 2010, SUHF:s kansli Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande, fr o m 4, på telefon

Läs mer

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen

Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen 1 Statistisk analys Stig Forneng Avdelningen för statistik och analys 20 november 2007 2007/8 08-563 087 75 stig.forneng@hsv.se www.hsv.se Fler börjar studera vid universitet och högskolor igen Preliminära

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte

Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Sveriges universitets- 2017-06-05 & högskoleförbund Protokoll 2017:3 Protokoll fört vid styrelsemöte den 10 maj 2017, datormöte Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Stefan Bengtsson ( 1-8, 10-14)

Läs mer

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Kommittémotion C Motion till riksdagen 2018/19:2635 av Fredrik Christensson m.fl. (C) Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen anvisar anslagen för 2019

Läs mer

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14

Uppgången för inresande studenters prestationsgrad fortsätter En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /14 STATISTISK ANALYS 1(14) Avdelning / löpunmmer 2016-10-11/8 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 Hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Beslut eller annan åtgärd: 1 Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna och förklarar mötet öppnat.

Beslut eller annan åtgärd: 1 Mötets öppnande Ordföranden, Rolf Hedquist, hälsar de närvarande välkomna och förklarar mötet öppnat. LÄRARUTBILDNINGS- KONVENTET PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2005-04-21 Tid: Torsdagen den 21 april 2005 kl 10.00 16.00 Lokal: Radisson SAS Arlandia Hotell, Stockholm Närvarande: Stina Jeffner Högskolan Dalarna

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Rapport 2013:6 Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor www.uk-ambetet.se Disciplinärenden 2012 vid universitet och högskolor

Läs mer

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13.

Inresande studenters prestationsgrad fortsätter att öka En analys av studenternas prestationsgrad för läsåren 2004/ /13. STATISTISK ANALYS 1(13) Avdelning / löpnummer 2015-09-01 / 4 Analysavdelningen Handläggare Håkan Andersson 08-563 088 90 hakan.andersson@uka.se Universitetskanslersämbetets statistiska analyser är en av

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid tisdagen den 20 juni, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Christina Bellander, ordförande Marie Klingberg

Läs mer

Aktuell adresslista till Regionala utvecklingscentra Uppdaterad 07 09 av RegPed, Uppsala

Aktuell adresslista till Regionala utvecklingscentra Uppdaterad 07 09 av RegPed, Uppsala Lärosäte Benämning Adress Kontaktperson Telefon, fax mailadress Borås CSU Högskolan i Borås Centrum för skolutveckling 501 90 Borås Hans Johansson Tel: 033-16 43 85 Mob:0733-32 10 01 Fax: 033-16 40 06

Läs mer

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution.

Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Beslut om tilldelning av MFS stipendier för år 2012, per lärosäte och institution. Lärosäte Institution Externa Interna Totalt Summa* Blekinge tekniska högskola Studerandeavdelningen, Förvaltningen 9 11

Läs mer

SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund

SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund SURF SverigesUniversitets- & Högskoleförbund 2010-01-29 protokoll 2010:1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 27 januari 2010 på Johannesbergs slott Närvarande ledamöter Pam Fredman, ordförande Kåre Bremer

Läs mer

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd 1(5) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd Ludvig Linge Entreprenör Jan Nilsson Lennart Olausson Rektor,

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:36 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/01441/UH U2017/04027/UH U2017/05023/BS m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Remiss 2018-12-20 U2018/04199/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Kansliråd Helena Mähler Lejon 08-405 48 29 Remiss av betänkandet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige

Läs mer

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08

HÖGSKOLESTYRELSEN PROTOKOLL Fört vid sammanträde 2006-09-08 Tid 09.30 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Faculty Club, Högskolan Andersson Thorsten, ordf Anne-Marie Brodén Cumtell Anna Lena Enmark Romulo Gaspes Veronica Nilsson Katarina Norén Johan

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2014 SUHF-statistiken 2014/Ann-Kristin Mattsson/2014-09-05 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

Lärarutbildningskonventet. Protokoll

Lärarutbildningskonventet. Protokoll Lärarutbildningskonventet Protokoll Protokoll för: Plats: Lärarutbildningskonventet Hotell Arlandia, Cassiopeja Datum: 2006-09-27 Närvarande: Karlstads universitet: Anders Arnqvist. ordförande, Mariana

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2012 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. Statistik

Läs mer

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05

Tabeller. Teckenförklaring Explanation of symbols. Noll Zero. Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Universitetskanslersämbetet och SCB 28 UF 23 SM 1401 Tabeller Teckenförklaring Explanation of symbols Noll Zero 0 0,0 Mindre än 0,5 Mindre än 0,05 Less than 0.5 Less than 0.05.. Uppgift inte tillgänglig

Läs mer

Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6)

Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) Remiss 2019-02-28 U2019/00304/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Oskar Kindberg oskar.kindberg@regeringskansliet.se 08-405 84 51 Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad

Läs mer

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Remiss 2017-04-21 U2017/00732/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Härmed remitteras ovan nämnda betänkande.

Läs mer

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor

www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor , www.uka.se Rapport 2014:3 Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Disciplinärenden 2013 vid universitet och högskolor Rapportnummer: 2014:3 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2014 Pontus

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende anslag 2:67 inom utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning Regeringsbeslut III:41 Utbildningsdepartementet 2018-12-20 U2018/00273/UH U2018/00687/UH U2018/04051/UH m.fl. Se bilaga 1 Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Plats: Högskolan i Borås, C 728

Plats: Högskolan i Borås, C 728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Lisbeth Sandblom PROTOKOLL 1(8) Tid: Kl 08.30-14.30 Plats: Högskolan i Borås, C 728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Roland 5-21 Bergquist,

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2017 SUHF-statistiken 2017 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten Statistik för 2011-2017: www.suhf.se/arbetsgrupper/suhfmodellen/full

Läs mer

Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera. Propositioner och motioner

Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera. Propositioner och motioner Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning med mera Propositioner och motioner SULF:s Kongress 2012 UTSKOTTSUTLÅTANDE 2012-11-29 Utskott E Arbetsmiljö, arbetsrätt, facklig utbildning, m.m. Styrelsens

Läs mer

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen.

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen. Remiss 2019-03-07 U2019/00970/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Remiss av promemorian Förslag om dataskyddsbestämmelser som komplettering till propositionen Ny ordning för att främja

Läs mer

Tid: Kl 10.00 15.00. Högskolan i Borås, C728

Tid: Kl 10.00 15.00. Högskolan i Borås, C728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Marie Wennberg PROTOKOLL 1(7) Tid: Kl 10.00 15.00 Plats: Högskolan i Borås, C728 Närvarande ledamöter: Leissner, Maria ordförande Andersson, Jonas Andersson, Roland

Läs mer

Protokoll rört vid styrelsemöte den 28 september, SUHF:s kansli

Protokoll rört vid styrelsemöte den 28 september, SUHF:s kansli SURF Sveriges Universitets- & Högskoleförbund 2006-09-29 protokoll 2006:6 Protokoll rört vid styrelsemöte den 28 september, SUHF:s kansli Närvarande Bo Sundqvist, ordförande Agneta Bladh, vice ordförande

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Datum och tid Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Sekreterare Sammanträdesrum Selma, Falun torsdagen den 19 april, kl 10.30 15.oo

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Lugnet, Falun Datum och tid torsdagen den 18 december, kl 09.30 14.15 Närvarande ledamöter Övriga närvarande Peter Samuelsson,

Läs mer

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S

Stefan Hulth, NFS Fredrika Lagergren Wahlin, ITFS Silvana Naredi, SA Klas Eriksson, SACO Håkan Blennqvist, OFR-S Samordningsnämnden för lärarutbildning PROTOKOLL SAMMANTRÄDE 6:2017 Tid och plats 2017-06-07, kl. 09:00-11 :00 Vasaparken, Viktor Rydbergsrummet Närvarande ledamöter Maria Jarl ordförande Sylva Frisk,

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2016 SUHF-statistiken 2016/Ann-Kristin Mattsson/2016-12-09 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten

Läs mer

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson

EU och Högskolan i Halmstad. Thorsteinn Rögnvaldsson EU och Högskolan i Halmstad Thorsteinn Rögnvaldsson 2018-10-03 EU-finansiering Hur ser EU-finansieringen ut nationellt? Hur placerar sig Högskolan i Halmstad i detta? Styrkor/svagheter/möjligheter? Deltagande

Läs mer

Tid: Kl 09.00-14.40. Högskolan i Borås C728

Tid: Kl 09.00-14.40. Högskolan i Borås C728 HÖGSKOLAN I BORÅS Styrelsen Sekreterare Linda Ringhage PROTOKOLL 2011-02-17 1(7) Tid: Kl 09.00-14.40 Plats: Högskolan i Borås C728 Närvarande ledamöter: Andersson, Roland ordförande Brorström, Björn rektor

Läs mer

behörighetsinformation på NyAwebben

behörighetsinformation på NyAwebben 2013-04-12 Sida 1 (10) Överföringsformat för behörighetsinformation på NyA-webben 2013-04-12 Sida 2 (10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Referenser...

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016

Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Sveriges universitets- 2017-01-24 & högskoleförbund Protokoll 2016:8 Protokoll fört vid styrelsemöte den 14 december 2016 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Anders Söderholm Björn Brorström

Läs mer

Utvärdering av Sveriges universitet och högskolor

Utvärdering av Sveriges universitet och högskolor Utvärdering av Sveriges universitet och högskolor Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande i UKÄ:s bedömargrupp för tematisk utvärdering om hållbar utveckling Tematisk utvärdering

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Matchning och attraktionskraft i Örebro län

Matchning och attraktionskraft i Örebro län Matchning och attraktionskraft i Örebro län Fredrik W Andersson nationalekonom, fil. dr, SCB Agneta Blom kommunfullmäktiges ordförande i Örebro (S) Susanne Gullberg Brännström sakkunnig, SCB Pernilla Norlin

Läs mer