Läsåret 18/19 ERBJUDANDEN TILL FÖRSKOLOR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsåret 18/19 ERBJUDANDEN TILL FÖRSKOLOR"

Transkript

1 Läsåret 18/19 ERBJUDANDEN TILL FÖRSKOLOR

2 Vad är Eskilstuna kommuns Lässatsning? Eskilstuna kommuns Lässatsning har som syfte att öka barns lust att läsa. Målet är att barn ska utveckla goda läsvanor i tidig ålder. Lässatsningen stimulerar, uppmuntrar och stärker barn till läsning. Det handlar om att skapa bra förutsättningar för barnen. Det långsiktiga målet är att barnet ser sig själv som en läsande person, med tilltro till sin egen förmåga. För vilka? Totalt nås cirka barn av Lässatsningen varje år. Närmare bestämt alla elever i omkring 30 skolor, från förskoleklass till och med årskurs 3, och ett 90-tal förskolor. Även på fritiden möter barn Lässatsningen som tillsammans med folkbiblioteken genomför läsfrämjande aktiviteter, bland annat lovverksamhet, författarbesök och Sommarboken. Lässatsningen riktar sig även till all pedagogisk personal i förskolan, skolan, skolbiblioteken och på fritidshemmen. Av vem? Ett lästeam med sju erfarna bibliotekskonsulenter arbetar med Lässatsningen och är anställda av Eskilstuna stadsbibliotek. Lässatsningens arbete utvecklas i nära samarbete med representanter från Barn-och utbildningsförvaltningen och Kultur-och fritidsförvaltningen. Lässatsningens maskotar, Brum och Fnisse. Illustratör: Cecilia Johansson.

3 Lässatsningen bjuder in till Boktipsarträff Lässatsningens bibliotekskonsulenter tipsar om litteratur. Ta tillfälle att bredda din litteraturkännedom, bli inspirerad och träffa kollegor. Observera att det är olika teman på träffarna. Tisdag 18 september kl. 15:00-16:30, Gunborg Nymans rum, Stadsbiblioteket Tema: Bilderböcker Tisdag 30 oktober kl. 15:00-16:30, Gunborg Nymans rum, Stadsbiblioteket Tema: Lättlästa- och kapitelböcker Onsdag 27 februari kl. 15:00-16:30, Gunborg Nymans rum, Stadsbiblioteket Tema: Bilderböcker Onsdag 24 april kl. 15:00-16:30, Gunborg Nymans rum, Stadsbiblioteket Tema: Lättlästa- och kapitelböcker Anmäl dig senast fem dagar före det eller de datum du vill delta Vi bjuder på fika, meddela ev. allergi/specialkost. Tänk på parfymallergiker!

4 Lässatsningen bjuder in förskolepersonal till studiecirkeln: Bilderbokens mångfald och möjligheter Efter att ha fått positiv respons från deltagare under tidigare genomförande av studiecirkeln erbjuder vi återigen detta till förskolepersonal. Vi samtalar om bilderböcker och läsning. Studiecirkeln utgår från Agneta Edwards bok Bilderbokens mångfald och möjligheter. Syftet med studiecirkeln är att inspirera förskolepersonal i arbetet med läsning på förskolorna samt att fördjupa samarbetet mellan bibliotek och förskola. När: Studiecirkeln består av sammanlagt sex tillfällen under hösten och våren. Tre träffar under hösten och tre under våren. Vi kommer att ha två parallella grupper och träffarna sker onsdagar kl eller Du väljer alltså om förmiddagar eller eftermiddagar passar bäst för dig och din verksamhet. Så fort anmälningstiden gått ut kommer vi att utse grupperna. Uppstart sker vecka 38. Observera: Ditt deltagande i studiecirkeln kommer att medföra att du gör vissa förberedelser inför träffarna. Du ska läsa en kursbok samt bilderböcker, på egen hand och tillsammans med barn i din verksamhet, samt tänka och reflektera utifrån ett antal frågeställningar. Löpande information kommer att mailas ut under kursens gång. Kursbok och material tillhandahålls av Lässatsningen. (forts. nästa sida)

5 Anmäl dig senast 31 augusti: Meddela i anmälan om det passar dig bäst att gå på träffarna på förmiddagen eller eftermiddagen. Anmälan är bindande! Max antal platser: 30

6 Lässatsningen bjuder in till: Heldagsworkshop med Johan Theodorsson dramapedagog, scenkonstnär & genuspedagog Eftersom Johan Theodorssons workshop blev fullsatt nästan på en gång erbjuder Lässatsningen ännu en heldagsworkshop. Johan Theodorsson är internationell scenberättare och dramapedagog. Johan utbildar pedagogisk personal och gör professionella berättarföreställningar för barn, ungdomar och vuxna. Hans expertområde är hur man knyter samman muntligt berättande, drama och lek till en kreativ pedagogisk metod för förskolan och skolan. Johan har många års erfarenhet av jobb i förskolan med berättande, lek och drama och hans specialteman är genus och jämställdhet. Johan driver företaget Fantasiförmedlingen. Workshop: Muntligt berättande i förskolan Att lyssna på någon som berättar en saga är fantastiskt bra för det inre bildspråket och för fantasin. En berättare har ett helt annat samspel med sina lyssnare än t.ex. en skärm och även jämfört med en person som läser. Men det muntliga berättandet och läsningen kompletterar varandra ypperligt! I läsandet får du ett språk som du inte får av en muntlig berättare. I det muntliga berättandet får du däremot en starkare kontakt mellan lyssnare/berättare. Muntligt berättande, drama och lek kan bli en viktig del i det pedagogiska arbetet med t.ex. språk och kommunikation i förskolan. Vill du ha inspiration och idéer till kraftfulla pedagogiska verktyg är denna workshop något för dig! (forts. nästa sida)

7 Innehåll Berättar- och dramaövningar Läsning vs muntligt berättande Enklare berättarcoachning En enkel modell om hur du knyter samman muntligt berättande och drama Äventyrsdrama - hur använder du praktiskt det muntliga berättandets kraft och drama i en pedagogisk lek Detta är en heldagsworkshop som pågår under 8 timmar, inklusive lunch (i egen regi) samt två kortare pauser. Läs mer om Johan och vad han gör: När: Måndag 24 september kl Var: Contrast, Eskilstuna Stadsbibliotek Antal platser: 15 Anmäl dig senast den: 7 september lassatsningen@eskilstuna.se Vi bjuder på fika, meddela ev. allergi/specialkost. OBS! Anmälan är bindande! Tänk på parfymallergiker!

8 Lässatsningen bjuder in till Troll på äventyr En föreställning av Kulturföreningen Pärlan för barn 4-5 år I sagans land kan allt hända! Men i trollskogen finns ingenting att göra. Absolut ingenting! Tor sitter som vanligt på stubben. Han har ingen vän att leka med. Allt är tyst. Det är då yrvädret Yra snubblar in och de blir snabbt vänner. De skulle bara veta vilka äventyr som väntar. Troll på Äventyr är en lokalt producerad musiksaga som bjuder på en färgglad och fartfylld berättelse med ett fint budskap, där barnen får vara med och hjälpa trollen på deras resa. Vecka 40 är den internationella dysilexiveckan. Detta vill Lässatsningen uppmärksamma genom att erbjuda denna föreställning. När: Torsdag 4 oktober kl Var: Lilla Scen (ingång via Stadsbiblioteket) Anmäl din grupp senast den 15 september lassatsningen@eskilstuna.se Endast 70 platser, först till kvarn gäller! Anmälan är bindande!

9 Lässatsningen bjuder in till Dela och lär: Förskolebibliotek Under läsåret 17/18 har fyra förskolor tillsammans med Lässatsningen startat upp förskolebibliotek. Glädjande nog har fler förskolor i kommunen skapat sina egna eller är intresserade av att skapa sina egna förskolebibliotek. Det finns alltså mycket erfarenhet och kompetens inom ämnet som vi gärna vill ge er möjlighet att dela med er av. Kom och träffa andra som har startat upp och jobbar med ett förskolebibliotek. Dela med dig av dina erfarenheter och lär dig av andras. När: Tisdag 6 nov kl Var: Gunborg Nymans rum, Stadsbiblioteket Anmäl dig senast 31 okt. Berätta i din anmälan om du kort vill presentera något kring ditt eget förskolebibliotek. Detta uppmuntras starkt! lassatsningen@eskilstuna.se Vi bjuder på fika, meddela ev. allergi/specialkost. Tänk på parfymallergiker!

10 Lässatsningen bjuder in till Föreläsning med Mahroo Khousravi Förskolläraren Mahroo Khousravi har skrivit boken Flerspråkighet Alla barn, alla språk, alla dagar! Idag arbetar hon som språkutvecklare på Bosgårdens pedagogiska enhet. Syftet är att inspirera och ge konkreta exempel på metoder och arbetssätt för att främja och utveckla flerspråkighet hos alla barn i förskolan, inte bara hos dem med annat modersmål. Mahroo Khousravi lyckas med råge. Eva Lexell Törnblom, Bibliotekstjänst Föreläsningens innehåll Mahroo Khousravi kommer att berätta om det mångspråksarbete som pågår i Mölndal samt ge praktiska tips på hur man i förskolan kan arbeta med flerspråkighet och interkulturalitet. När: Fredag 2 nov kl Var: Contrast, Stadsbiblioteket Anmäl dig senast 19 oktober lassatsningen@eskilstuna.se Tänk på parfymallergiker!

11 Lässatsningen bjuder in till Kura Gryning november är det nordiska litteraturveckan där högläsning för barn och unga ligger i fokus. Under veckan läses ett antal utvalda böcker i alla nordiska länder samt Baltikum. Årets tema är superhjältar. Självklart vill Lässatsningen vara en del av detta och bjuder därför in förskolegrupper till sagostund. I en mysig och stämningsfull miljö läser en bibliotekarie en bok för barnen. När: november kl Var: Stadsbiblioteket Anmäl dig senast 5 nov. lassatsningen@eskilstuna.se Ange i din anmälan vilken av dagarna ni kan komma och hur gamla barnen är som deltar. Max antal barn per tillfälle, 20 st.

12 Lässatsningen bjuder in till Alla små läser Alla små läser är en läsluststimulerande satsning som riktar sig till de minsta barnen på förskolan, 1-3 år. Syftet är att engagera barn och vårdnadshavare i ett temaarbete med litteratur som utgångspunkt. I Lpfö (98, rev 2016) står det att med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande, samt att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Lässatsningen ger: - Tillhandahållande av böcker. - En uppstart där boken presenteras, exempel på vilka teman som finns i boken samt inspiration kring hur man kan arbeta med boken. - En gemensam avslutningsaktivitet på biblioteket. Eftersom det är personalen på förskolan som bäst känner till förutsättningarna i sin egen barngrupp får varje enskild förskola/avdelning planera samt genomföra det fortlöpande arbetet. När: Uppstartsträff Tisdag 4 december kl. 9-11, Contrast, Stadsbiblioteket Med en uppstartsträff redan i slutet av höstterminen hoppas vi kunna ge en lång startsträcka med tid för planering och reflektion innan arbetet startas upp i barngrupperna. Uppstart på förskolan sker i början av vårterminen. Avslutning vecka 20. (Mer information kommer senare) Anmäl dig senast 19 okt. lassatsningen@eskilstuna.se Motivera i din anmälan varför just din avdelning ska vara med. I god tid innan uppstartsträffen får du ett mail om du har fått plats eller inte.

13 Lässatsningen erbjuder bokat besök på Stadsbiblioteket tillsammans med din barngrupp Vill du och din barngrupp få en visning av barnavdelningen på Stadsbiblioteket? Boka då in ett förskolebesök på Stadsbiblioteket. Vi visar biblioteket och högläser en bok. OBS! Besöken fördelas i mån av tid. Boka via epost: lassatsningen@eskilstuna.se

14 Introduktion till Bokcentralen I läsfrämjande syfte erbjuder Bokcentralen på Eskilstuna stadsbibliotek lån av boklådor med skönlitteratur. Vad kan du låna? Boklåda för särskilda åldrar Varje boklåda innehåller en härlig blandning av bilderböcker. Lådorna finns för 0-2 år och 3-5 år Boklådan kan kompletteras med böcker på andra språk samt tvillingböcker. Boklåda med tema Varje boklåda innehåller förutom böcker också annat material såsom dockor, spel eller pussel. Dessutom finns att beställa: Babblarnalådan som innehåller böcker; Stora väskan, kom i gång med Babblarna handledning, I Bobbos väska, Dadda hälsar på, Var är Babbas saker och I Babblarnas hus. CD-skiva med Babblarnas första låt, lottospel, figurpussel, plastfigurerna Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo och Babblarna tygkasse. Ajja & Bajja lådan som innehåller böckerna; Språklek med Ajja & Bajja handlening, Ajja &Bajja, Ajja & Bajja i parken, Ajja & Bajja ska sova och Ajja & Bajjas ramsor, lottospel, Ajja & Bajjas teater; innehåller dubbelsidig kuliss och olika saker i papp och Ajja & Bajja mjukisdockor För att se de olika temana, se Stadsbibliotekets hemsida: (forts. nästa sida)

15 Hur lånar du? Du behöver ett speciellt pedagogkort för att låna. Det får du på Stadsbiblioteket eller genom att skicka en förfrågan till Vi behöver ha ditt namn, din e- postadress och din förskola. Bokleverans Boklådor till kommunala förskolor skickas via Internservice. Övriga förskolor ordnar transport själva. Det kan ta upp till 14 dagar från beställningen tills lådan skickas ut, så tänk på att vara ute i god tid. Vill du veta mer om bokcentralen eller komma på besök? Kontakta: Kristina Stevanovic Bibliotekskonsulent, Lässatsningen kristina.stevanovic@eskilstuna.se Annika Sjöblom, Bibliotekskonsulent, Lässatsningen annika.sjoblom@eskilstuna.se

16 Lässatsningen erbjuder en KONSTig läspromenad Välkommen att gå en promenad från Stadsbiblioteket till Gamla museiparken, Kyrkogatan 9. Under vandringen kommer ni att göra stopp vid olika offentliga konstverk i Eskilstuna kommun. Det finns litteraturkopplingar till alla stopp längs vägen. Promenaden är 1,1 km lång, men det går lika bra att gå delar av den. Instruktionerna till promenaden tillsammans med en karta med konstverken utmarkerade, kort information om varje konstverk, tips på diskussionsfrågor kopplade till varje konstverk och boktips finns i en påse som går att låna på stadsbiblioteket samt via bokcentralen. bokcentralen@eskilstuna.se Om ni har tillgång till en mobil enhet, smartphone eller lärplatta med en app med QR-läsare, under promenaden kan ni ta del av QR-koderna som leder till olika klipp. Det går självklart bra att läsa i pappersform också. Vissa texter finns med i häftet som finns i påsen, andra går att låna på biblioteket. Foto: Eskilstuna stadsmuseum

17 Lässatsningen erbjuder jämförande material Behöver dina förskolebarn öva på förmågan att jämföra? Låt en klassisk saga möta en modern version! Vilka lekheter och skillnader kan ni hitta i dessa berättelser som är skrivna med ett sekels mellanrum? Anna Höglunds har i sin nyligen utgivna bok Förvandlingen inspirerats av Elsa Beskows saga Tripp, Trapp, Trull och jätten Dum-Dum. Genom att läsa dessa båda texter kan du och dina förskolebarn göra en mängd olika jämförelser. Arbetet grundar sig i Lpfö -98 (reviderad -16) och Lgr -11 (reviderad -17). Låna texterna och handledningen från Bokcentralen: bokcentralen@eskilstuna.se Foto: Wikipedia Foto: Pressbild

18 Lässatsningen erbjuder BTJs bokutställning Eskilstuna stadsbibliotek är ett av de bibliotek som har BTJs Bokutställning där vi har visningsexemplar av nyutkomna barn- och ungdomsböcker. Här kan du i lugn och ro titta på det aktuella urvalet och på så sätt få koll på nya titlar och bredda din litteraturkännedom. Vill du veta mer eller komma på besök? Kontakta: Kristina Stevanovic, Bibliotekskonsulent, Lässatsningen kristina.stevanovic@eskilstuna.se Annika Sjöblom, Bibliotekskonsulent, Lässatsningen annika.sjoblom@eskilstuna.se

19 Kontaktuppgifter: Bibliotekskonsulenter, inriktning förskola: Kristina Stevanovic Annika Sjöblom Teamledare och bibliotekskonsulent Helena Nilsson, För ytterligare tips och information, följ oss gärna på: Blogg: Eskilstuna kommuns Lässatsning Facebook: Eskilstuna kommuns Lässatsning

Läsår 17/18 Erbjudanden till all personal inom SKOLA F-3

Läsår 17/18 Erbjudanden till all personal inom SKOLA F-3 Läsår 17/18 Erbjudanden till all personal inom SKOLA F-3 Vad är Eskilstuna kommuns Lässatsning? Eskilstuna kommuns Lässatsning har som syfte att öka flickors och pojkars lust att läsa. Målet är att barn

Läs mer

Läsår 18/19 Hösttermin Erbjudanden till all personal inom SKOLA, F-3

Läsår 18/19 Hösttermin Erbjudanden till all personal inom SKOLA, F-3 Läsår 18/19 Hösttermin Erbjudanden till all personal inom SKOLA, F-3 1 Vad är Eskilstuna kommuns Lässatsning? Eskilstuna kommuns Lässatsning har som syfte att öka flickors och pojkars lust att läsa. Målet

Läs mer

Språkväskor för utlån!

Språkväskor för utlån! Språkväskor för utlån! Biblioteket satsar på språkutveckling för barn. Det finns många olika väskor med olika material. Allt från de populära Babblarna till nya spel och leksaker. Språkväskan Babblarna

Läs mer

Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola?

Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola? Vet du att det finns ett förskolebibliotek på ditt barns förskola? Ditt barn vistas i en inspirerande läsmiljö där böckerna finns lätt tillgängliga för barnen under hela dagen. Du kan låna hem bokpåsar

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Karlshögs Fritidshem

Karlshögs Fritidshem rlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarls högkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshö gkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlshögkarlsögkarlshögkarlshögkarlshögka

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan Läsåret 2013/2014 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 90% och Helena Fridsson 80%. Övrig personal: Magdalena Burström

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se HÖSTENS PROGRAM 201 3 Kävlinge bibliotek Kvarngatan 17 244 31 Kävlinge 046-73 94 72 kavlinge.bibliotek@kavlinge.se Löddeköpinge bibliotek Barsebäcksvägen 60 246 30 Löddeköpinge 046-73 95 30 loddekopinge.bibliotek@kavlinge.se

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Välkomna på uppföljnings- och inspirationsträff. mars -18

Välkomna på uppföljnings- och inspirationsträff. mars -18 Välkomna på uppföljnings- och inspirationsträff mars -18 Syfte: säkerställa god kvalitet i våra kapprumsbibliotek Dagordning: Uppstart: bakgrund + utvärdering Syfte med kapprumsbibliotek Aktiv läsning

Läs mer

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga

Läsfrämjandeplan för biblioteken i Torsås kommun barn och unga 1 för biblioteken i Torsås kommun barn och unga Läsningen ger oss möjligheter att erövra ett rikt språk, som är en förutsättning för att kunna navigera i en komplex värld. För att barn och unga ska erövra

Läs mer

STADSBIBLIOTEKET PROGRAM. Hösten 2018 BARN & UNGA. ESKILSTUNA STADSBIBLIOTEK bibliotek.eskilstuna.se

STADSBIBLIOTEKET PROGRAM. Hösten 2018 BARN & UNGA. ESKILSTUNA STADSBIBLIOTEK bibliotek.eskilstuna.se STADSBIBLIOTEKET PROGRAM Hösten 2018 BARN & UNGA ESKILSTUNA STADSBIBLIOTEK bibliotek.eskilstuna.se Program för Barn & unga ** Eskilstuna stadsbibliotek i samarbete med Kulturföreningen Loppan SEPTEMBER

Läs mer

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013

Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2012/2013 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2012/2013 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Förskollärare: Sofia Gladewitz 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Ulrika Bergman

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Wifi: CLARION CONNECT

Wifi: CLARION CONNECT Wifi: CLARION CONNECT 1 Tammi Gustafsson Nadel Malin Gyunda Tove Mejer 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Samarbetet mellan förskola och hem har ökat liksom vårdnadshavarnas medvetenhet kring hur viktig läsning och

Läs mer

Program barn & unga. Våren 2015. Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00

Program barn & unga. Våren 2015. Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Älmhlts Bibliotek Program barn & nga Våren 2015 http://bibliotek.almhlt.se Öppettider: Mån kl. 9.00 19.00 Tis kl. 9.00 19.00 Ons kl. 11.00 19.00 Tors kl. 9.00 19.00 Fre kl. 9.00 17.00 Lör kl. 10.00 14.00

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan

Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan Guide: Hur du utvärderar en digital bilderbokstjänst för förskolan När du står inför valet att köpa in en digital bilderbokstjänst till din förskola kan det vara bra att utvärdera de olika alternativen

Läs mer

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK HÖST 2016 Lördagskul och annat kul för barn hösten 2016! Det blir musikprogram, teaterföreställningar, författarbesök, babybokprat och sagostunder. För platser

Läs mer

Lokal arbetsplan 14/15

Lokal arbetsplan 14/15 Lokal arbetsplan 14/15 En beskrivning av vår verksamhet. Regnbågens förskola Avdelning: Grön Presentation Gröna avdelningen är en av tre avdelningar på Regnbågens förskola. Vi har ett tätt samarbete mellan

Läs mer

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor

Skolverkets besök. Lyssna. Informera. Svara på frågor Skolverkets besök Lyssna Informera Svara på frågor Idag Handledarrollen Statsbidraget Nytt i modulerna Kompetensutvecklingsmodellen Läslyftets utvärdering Diskussion Aktuellt Frågor Många handledare!

Läs mer

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret

Käppala förskola. Arbetsplan Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Käppala förskola Arbetsplan 2016-2017 Nyckelpigan Fjärilen Myran Ekorren Räven Lodjuret Välkommen till Käppala förskola! Vi ger barnen möjlighet att upptäcka och utveckla sin fantasi och kreativitet genom

Läs mer

Höstlov = Läslov, motion

Höstlov = Läslov, motion KF 24:1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 24:2 Barn- och utbildningsnämnden BUN 55 2016-04-26 1/2 Dnr BUN/2015:529-032 Höstlov = Läslov, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att 1. avslå motionen

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för förskolan Rosen läsåret 14/15 Om kvalitetsarbetet Verksamheter inom skolväsendet ska systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten.

Läs mer

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun

Läsfrämjandeplan Gävle Kommun Sid 1 (5) Läsfrämjandeplan Gävle Kommun 2017-2018 Inledning En grund för det läsfrämjande arbetet i Gävle kommun är de styrdokument som är knutna till verksamheterna. Till dessa hör Bibliotekslagen, Biblioteksplanen,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA

SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA SOMMARENS AKTIVITETER FÖR BARN OCH UNGA 1 Sommarläsning på Biblioteken i Borås Är du mellan 7 12 år och gillar du att prata och tipsa om böcker du lyssnat på eller läst, träffa kompisar och fika? Biblioteken

Läs mer

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom

Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom Verksamheten skall utgå från barnens erfarenhetsvärld,intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också

Läs mer

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN

HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN FÖRSKOLANS ARBETSTIDER MÅL OCH ARBETSSÄTT FÖR VERKSAMHETEN HOUTSKÄR FÖRSKOLAS ARBETSPLAN 2015-2016 FÖRSKOLANS ARBETSTIDER Höstterminen 18.8-22.12 2015 Vårterminen 7.1 4.6 2016 Måndag - Fredag kl. 8.15-12.15 LOVDAGAR Höstlov 15.10-16.10 2015 Sportlov 22.2-26.2

Läs mer

The English Nursery School Creating Passion for Learning and Development since 1983

The English Nursery School Creating Passion for Learning and Development since 1983 Inventering av språkmiljö Bakgrund I Förslag till handlingsprogram för det svenska språket (SOU 2002:27) så betonas vikten av att stimulera barns språk i tidig ålder (dvs. förskola och förskoleklass) för

Läs mer

LÄS FÖR MIG PAPPA! ultur i arbetslivet. Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år. Västra Skaraborg

LÄS FÖR MIG PAPPA! ultur i arbetslivet. Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år. Västra Skaraborg LÄS FÖR MIG PAPPA! K K 2012 ultur i arbetslivet Pappadagen Erbjudande till våra medlemmar som har barn i åldern 0-10 år Västra Skaraborg Vet du... - att ditt barn utvecklar sitt språk redan från födseln?

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Program höst Höstens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek. Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang.

Program höst Höstens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek. Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang. falun.se/bibliotek Program höst 2016 Höstens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang. Välkommen in till biblioteken i höst! Kontakt och frågor: Falu

Läs mer

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Läs förskola - som del av något större

Läs förskola - som del av något större Att utveckla bibliotek och förskolor som centrala arenor i det läsfrämjande arbetet Läs förskola - som del av något större Läs förskola är en insats som bidrar till att ge barn en god språklig start i

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag

Babblarnasvärld skapad av barnen. Vetlanda här växer människor och företag 2016-2017 Tema Babblarna 2016-2017 Avd kotten Babblarnasvärld skapad av barnen Vetlanda här växer människor och företag Syfte med Babblarna Mål / Syfte: Att barnen får utveckla sitt sociala samspel Att

Läs mer

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013

RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 RUDS SKOLOMRÅDE LOKAL UTVECKLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN LÄSÅRET 2012-2013 Långtäppans förskola Avdelning Skrållan Övergripande I arbetslaget finns det tre personal fördelat på 2,75 % tjänst. Det är två förskollärare

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Skolans namn: Röda stugan Skolans verksamhetsform:

Läs mer

BOKRESAN. för barn mellan 0-6 år

BOKRESAN. för barn mellan 0-6 år BOKRESAN för barn mellan 0-6 år Högläsning - ett stöd för barnets språkutveckling Gemenskap Att läsa högt för sitt barn är att dela en stund av gemenskap, värme och närhet. Under högläsningen får barnet

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan. Solrosen 13/14

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan. Solrosen 13/14 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 13/14 1 Innehållsförteckning Kommunens vision... 3 Verksamhetsidé... 4 "Vision"... 5 Förskolans uppdrag...

Läs mer

Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga

Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga Bee-Bot & Blue-Bot Skapa din egna saga Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta

Läs mer

Program våren Vårens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek. Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang.

Program våren Vårens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek. Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang. falun.se/bibliotek Program våren 2016 Vårens barnaktiviteter på Falu stadsbibliotek Det är fri entré på Falu stadsbiblioteks arrangemang. Välkommen in till biblioteket i vår! Kontakt och frågor: Falu stadsbibliotek

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga

9/11 kl Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK. Hösten 2019 Barn & Unga 9/11 kl. 11.00 Kapten Kryp & skattkistan ÄLMHULTS BIBLIOTEK Hösten 2019 Barn & Unga SPRÅKSTEGEN SPRÅKSTEGEN Språkstegen är ett samarbete i Blekinges och Kronobergs län för att främja små barns språkutveckling

Läs mer

Myra, faktatext. Källa: En Läsande Klass Myran, Bisse Falk En Myras liv och Myran och gåtorna, Linn Gottfridsson

Myra, faktatext. Källa: En Läsande Klass Myran, Bisse Falk En Myras liv och Myran och gåtorna, Linn Gottfridsson KONSTig läspromenad Välkommen att gå en promenad från Stadsbiblioteket till Gamla museiparken, Kyrkogatan 9. Under vandringen kommer ni att göra stopp vid olika offentliga konstverk i Eskilstuna kommun.

Läs mer

Bee-Bot & Blue-Bot Rimord

Bee-Bot & Blue-Bot Rimord Bee-Bot & Blue-Bot ord Sverige har en starkt segregerad arbetsmarknad där tekniksektorn utmärker sig. Stat och kommun har därför initierat ett antal aktörer med särskilt uppdrag att arbeta med jämställdhets-

Läs mer

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009

Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplan för Trollungens förskola och fritids 2009 Arbetsplanen gäller under 2009-2010 och utgår ifrån den aktuella skolplanen för Karlskrona kommun, läroplanen för förskolan (Lpfö 98) och läroplanen

Läs mer

UTSTÄLLNING - Johnny Svedlunds värld

UTSTÄLLNING - Johnny Svedlunds värld UTSTÄLLNING - Aktion T4 Under september och oktober har vi en miniutställning från Forum för Levande Historia om människosynen i Nazityskland under perioden 1933-1945. Fokus är på T4-aktionen som riktades

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK

LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK LÖRDAGSKUL OCH ANNAT KUL PÅ LAHOLMS BIBLIOTEK Hösten 2017 Lördagskul och annat kul för barn hösten 2017 Det blir teater för blandade åldrar, musikföreställning, högläsning m.m. För platser och tider -

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Norrgårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Norrgårdens förskola är en enavdelningsförskola med barn från 1-5 år. Nära intill ligger ytterligare en enavdelningsförskola

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2013-2014 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder 1-3 år och en grupp med barn i ålder 3-5 år.

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27

PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA. Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 Det är vi som medverkar i projektet PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA Margaretha Karlsson, Gräsö förskola Anna-Lena Lindgren Jorlin, Öregrunds bibliotek 2007 04-27 PROJEKTRAPPORT LEKA SPRÅKA LÄRA GENOMFÖRANDE

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun

KURSKATALOG HÖSTTERMINEN resurscentrum staffanstorps kommun KURSKATALOG HÖSTTERMINEN 2017 resurscentrum staffanstorps kommun Vi på Resurscentrum erbjuder utbildningar inom olika områden. Den här kurskatalogen innehåller ett axplock av vad vi kan erbjuda, men vi

Läs mer

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek

Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn. Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Bibliotekets verksamhet med tillgängliga medier för barn Anna Fahlbeck, bibliotekarie, Linköpings stadsbibliotek Agenda Introduktion Vem är jag? Hur jobbar jag: Samverka och nätverka Informationskampanjer

Läs mer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer

Förskola 1-5år Mål Riktlinjer Förskola 1-5år Mål Förskolan ska sträva efter: Att ge barnet ett rikt och välfungerande språk Att barnen kan lyssna på sagor, återberätta, skapa egna berättelser, dramatisera och beskriva bilder Att öva

Läs mer

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012

Arbetsplan för. förskoleklassen på Castorskolan. läsåret 2011/2012 Arbetsplan för förskoleklassen på Castorskolan läsåret 2011/2012 Organisation Personal Rektor: Gunilla Falk. Klassföreståndare: Kristina Jonsson Rosell 100% och Helena Fridsson 70%. Övrig personal: Thomas

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass

Verksamhetsbeskrivning 11/12. Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass Verksamhetsbeskrivning 11/12 Solbackens Föräldrakooperativ Förskoleklass 1 Innehåll Föräldrakooperativet i organisation och struktur 3 Språk 3 Motorik/Rörelse 4 Socialt samspel 4 Matematik 4 Skapande 4

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn

Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Program Hösten 2017 Orden flödar på Bunkeflostrands bibliotek i höst! Barn Sagostunder Att läsa och lyssna tillsammans är toppen! På våra sagostunder läser vi både ur de allra senaste bilderböckerna och

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578)

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr :7578) Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för förskoleklass och grundskola (Dnr 43-2014:7578) Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK. Alla bibliotekens program är kostnadsfria!

BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK. Alla bibliotekens program är kostnadsfria! BARN OCH UNGDOMAR JÄRFÄLLA BIBLIOTEK VÅREN 2019 BARKARBY BIBLIOTEK Familjelördag med tema snö Sagostund och pyssel med tema snö. När: Lördag 2 februari. Sagostund kl 13 och pyssel kl. 11-15. Fika till

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 309 Sätra Äng Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Välkommen till Fruängens skola

Välkommen till Fruängens skola Välkommen till Fruängens skola Program: Kort presentation av skolan Fritidshemmet Förskoleklassernas verksamhet Planering vt 2017-ht 2017 Besök i förskoleklassernas lokaler 2017-01-26 SIDAN 2 Fruängens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 Perioden januari-mars Hällingsjöskolan Förskoleklass-5 samt fritidshem och fritidsklubb Mål för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Nationella mål för

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet

Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Reglus Östman Pedagogisk Planering Fritidshemmet 5/14/2013 Pedagogisk planering inför projekt: Fritidshemsmuseet Kvarnbyskolan 2013 05 20 Beskrivning

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Med läslust mot målen

Med läslust mot målen Med läslust mot målen Tidiga medvetna insatser för högre måluppfyllelse Norra Ängby skolor Vultejusv 20 16856 Bromma Kontaktperson Ingrid Engback 08-170300 ingrid.engback@utbildning.stockholm.se Bakgrund

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan

Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan Verksamhetsplan HT-17 - VT 18 Förskolan Ängstugan 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Försättssida sid 1 Innehållsförteckning sid 2 Verksamheten sid 3 Vision sid 4 Pedagogisk idé sid 5 Projektarbete sid 6 Profil sid

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm september 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm september 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 20-21 september 2018 Malin Gyunda, Tammi Gustafsson Nadel Källa: Svenska Barnboksakademin barnboksakademin.com Illustrationer ur 17

Läs mer