Inkom: Kompletta handlingar: 2016-mån-dag Örgryte-Härlanda Sävenäs 58:4, del av fastigheten Sävenäs 747:68 och Sävenäs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inkom: Kompletta handlingar: 2016-mån-dag Örgryte-Härlanda Sävenäs 58:4, del av fastigheten Sävenäs 747:68 och Sävenäs"

Transkript

1 Diarienummer: 1271/15 FK Diarienummer: 4475/15 Emir Aganovic Telefon: E-post: Planbesked gällande detaljplan för bostäder vid Smörslottsgatan, Sävenäs 58:4 med flera, inom stadsdelen Sävenäs en del av Jubileumssatsningen Begäran avser: Planbesked / Förfrågan (FK) Ärendet Inkom: Kompletta handlingar: 2016-mån-dag SDN: Örgryte-Härlanda Fastighet: Sävenäs 58:4, del av fastigheten Sävenäs 747:68 och Sävenäs 747:202 Sökande: Göteborgs Stads Bostads AB Fastighetsägare: Göteborgs Stads Bostads AB och Göteborgs Stad. Bostadsbolaget har fått medgivande att söka planbesked för bostäder på kommunägd mark vid Smörslottsgatan i Björkekärr. Syfte och innehåll Göteborgs Stads Bostads AB (Bostadsbolaget) har inkommit om förprövning gällande ny detaljplan vid Smörslottsgatan inom Östra Björkekärr. Planområdet omfattar flera fastigheter som ägs av Göteborgs Stads Bostads AB och Göteborgs Stad. Åtgärder som föreslås är nybyggnad av ca 110 bostäder. Tillkommande bruttoyta är ca m² BTA. Vid Smörslottsgatan söder om Bostadsbolagets befintlig bebyggelse föreslås 3 punkthus med 9 våningar samt 18 parkeringsplatser. Förutsättningar Kommunens översiktsplan (ÖP) anger befintligt bebyggelseområde med grön- och rekreationsytor inom tänkta planområdet. Planområdet är inom område med detaljplan. Gällande stadsplan 2901 från 1958 för fastigheten Sävenäs 58:4 anger bostadsändamål och mark som inte får bebyggas. Gällande stadsplan 2939 från 1959 för fastigheten Sävenäs 747:68 och Sävenäs 747:202. Genomförandetiden har gått ut. Program för Östra Björkekärr har upprättats och godkändes av byggnadsnämnden den Område söder om kvarteret Fiolen och vid Smörslottsgatan anges för småhus. Vid Roberthöjdsgatan förslås område för nytt garagen som möjligt ersättning för garage på vägen mot Härlanda tjärn. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida1(

2 Tidigare beslut Tidigare fattande beslut av byggnadsnämnden: godkännande av program för Östra Björkekärr. Smörslottsgatan Befintliga bostäder vid Smörslottsgatan. Förslag på nya bostäder vid Smörslottsgatan som avviker från befintlig stadsstruktur. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 2(9)

3 Väg E 20 Munkebäckstorg Spåntorget Ortofoto med planområde Förprövningssamråd Ärendet har den 20 januari 2016 sänts till (SDF, Park och Natur, Kretslopp och vatten, Miljöförvaltningen, Lokalsekretariatet, Trafikkontoret, Fastighetskontoret) för eventuellt yttrande. Stadsdelsnämnden Örgryte - Härlanda Stadsdelsförvaltningen Örgryte-Härlanda har följande synpunkter/medskick på koncept för förprövning gällande detaljplan för bostäder vid Smörslottsgatan: Förvaltningen ser inga direkta hinder för att bebygga på utpekad yta. Villkoret att punkthusen ska omvandlas till kvartersstruktur är bra då föreslagen byggnation bättre anpassas till redan befintlig bebyggelse. Det är också bra om denna plan som avsett kan hanteras inom ramen för detaljplan för bostäder, BmSS och skola vid Härlanda tjärn. Befolkningen i berört primärområde förväntas öka kraftigt fram till 2019, delvis på grund av nybyggnation. Framförallt förväntas gruppen barn och unga samt gruppen yngre äldre (65-74 år) öka kraftigt. Därmed måste behovet av exempelvis förskoleplatser ses över. Det bör undersökas ytterligare av LS i samarbete med stadsdelsförvaltningen. Den föreslagna skolan i planen för Härlanda tjärn borde täcka behovet av skolplatser. De yngre pensionärerna efterfrågar ofta mellanboendeformer så som trygghetsboenden eller gemenskapsboenden. Förvaltningen är tveksam till om dessa boendeformer är aktuella inom berört planområde på grund av den kuperade terrängen, med en backe upp till närliggande service och hållplats. Det kan exploatören och Sbk undersöka vidare. Planområdet har visserligen nära till hållplats, men kollektivtrafiken når redan idag fullt kapacitetsutnyttjande i rusningstrafik. Det är viktigt att redan i ett tidigt skede påbörja en dialog med trafikkontoret och Västtrafik för att lösa kollektivtrafikförsörjningen i området. Förslaget kan komma att öka underlaget för kollektivtrafik till Härlanda tjärn vilket förvaltningen ser som positivt. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 3(9)

4 Planområdet berörs av den flygkorridor för ambulanshelikopter som sträcker sig bort mot Östra Sjukhuset. Saken måste diskuteras med exploatören och Västra Götalandsregionen, hur området berörs samt hur bullernivåerna för de boende kan minskas i så stor utsträckning det är möjligt. Förslaget bör innefatta byggnation av miljöhus eller återvinningsstation för att underlätta sortering av avfall för de boende. Närmaste återvinningsstation finns på Lådämnesgatan. I konceptet för förprövning hänvisas boenden bl.a. till parkeringsplatser vid Härlanda tjärn. Det är viktigt att hela denna parkeringsplats inte tas i anspråk av boende då den används av de som besöker Delsjöområdet, oavsett tid på året. Boende skulle dock kunna nyttja parkeringen på nattetid. Ett visst samnyttjande kan fungera men parkeringen måste kunna härbärgera ett större antal tillfälliga besök. Kollektivtrafik till Härlanda tjärn kan avlasta parkeringen och frigöra parkeringsutrymme. Park- och naturförvaltningen Park- och naturförvaltningen har inkommit med yttrande och anfört att det är viktigt att samordning med övrig planläggning i området görs och att det finns en helhetsbild över utvecklingen i området. Planområdet berör naturmark som förvaltas av PoN. Det finns inga dokumenterade naturvärden i NKS. Samma kommentarer gäller som förprövningen från Park och naturförvaltningen på Förprövning gällande detaljplan för skola, bostäder samt Bmss vid Härlanda Tjärn inom stadsdelarna Sävenäs och Delsjön. Förvaltningen har varit med i förarbetet inför skolans placering. Grusplanen, där skolan är föreslagen, innebär att en yta för bollspel försvinner. Den finns med i sociotopkartan för området. Planområdet gränsar till Delsjöns strövområde med orörd skog och det är viktigt att så lite påverkan sker på skogskaraktären då detta är ett av entréområdena till Härlanda tjärn och hela Delsjön. I denna del av Delsjön finns dokumenterat boplatser för fladdermöss. För båda delarna av området gäller att en naturinventering behöver göras. Kretslopp och vatten Kretslopp och vatten har inkommit med yttrande och anför följande: Ledningsutbyggnad Planområdet är väl försörjt med allmänt VA-ledningsnät, se ledningskarta. Anslutning kan ske till Smörslottsgatan. Ledningsrätt och u-område kommer att krävas för Kretslopp och vattens befintliga ledningar, i södra delen mellan Smörslottsgatan och Robertshöjdsgatan, med ett område om på 3,5 m på varje sida. Kapaciteten på befintligt ledningsnät behöver utredas i ett senare skede. Genomförs planen behöver Kretslopp och vatten dessutom se över ledningskapaciteten med avseende på ett eventuellt behov av sprinklat vatten. Dagvatten Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 4(9)

5 Planen bedöms leda till ökad dagvattenavrinning då mängden hårdgjord yta kommer att öka. Dagvattensystemet ska göras trögt och föroreningar ska avskiljas nära källan. Dagvattenavrinningen ska minimeras och fördröjningen av dagvattnet ska lösas inom fastigheten. Eventuellt överskott av fördröjt dagvatten ska ledas till befintlig dagvattenledning i Smörslottsgatan. Skyfall Skyfallsmodellen visar att delar av planområdet kommer att översvämmas till ett vattendjup upp till 0,3 meter vid 100-årsregn, se utdrag ur skyfallsmodellen. Det är därför viktigt att höjdsättningen av planen görs på ett sådant sätt att fria vattenvägar skapas vid ett skyfall så att inga instängda områden uppstår. Miljöförvaltning Miljförvaltningen tillstyrker planarbetet under förutsättning att deras synpunkter beaktas. Område angränsar till och ligger delvis inom område för pågående planarbetet med detaljplan för skolan, bostäder samt BmSS vid Härlanda tjärn. Miljöförvaltningens synpunkter för detta område är i stort samma som i vderas yttrande inför det planbeskedet. Ur naturmiljö synpunkter är det mycket viktigt att arbetet med båda planerna samordnas så att man kan anpassa planerna för att bevara enskild värdefulla träd och funktionen som genomgående grönstråk bort mot Härlanda tjärn. En naturinventering med huvudinriktning på skog/träd ska göras. Miljöförvaltningens bedömning är att gälande riktvärden kommer att klaras men en bullerutredning kommer behöva göras för att klarlägga förutsättningarna i området och riktvärdena ska klaras. Om man ska inreda vindar alternativt bygga befintliga bebyggelsen man bör under planarbetet inventera och dokumentera ljudnivån från installationer på den egna fastigheten. I et fall bostadsfönster vetter mot en innegård ska riktvärdet skärpas med 10 decibel ekvivalent ljudnivå för varje referenstidsintervall. Miljöförvaltningen har uppgifter om risk för föroreningar inom området, men i samband ned bygglov kommer man behöva utreda om det finns tjärasfalt inom asfaltsytor eftersom man har hittat tjärasfalt i närområdet. En dagvattenutredning kommer behöva göras för området. Det är dock svårt att utifrån nuvarande underlag bedöma vilken omfattning dagvattenutredningen kan behöva ha och om en kommande anläggning skulle klassas som anmälningspliktig. Fortsatt arbete bör därför ske i samråd med miljöförvaltningen. Trafikkontoret Ingen yttrande har inkommit. Lokalsekretariatet Ingen yttrande har inkommit. Fastighetskontoret Ingen yttrande har inkommit. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 5(9)

6 Bedömning Planförslaget innebär förtätning inom befintligt bebyggelseområde med olika bebyggelse struktur som friliggande villor, radhus och flerbostadshus. Området ligger i anslutning till kollektivtrafik och busshållplats vid Spåntorget. Projektet med utbyggnad av skolan och bostäder kan bidra positivt till det sociala livet i stadsdelen. En utbyggnad enligt förslaget stämmer med översiktsplanen och med stadens inriktning att bygga fler bostäder där kollektivtrafik, service och infrastruktur redan finns. Planförslag visar tre punkthus. Ett hus är placerat inom Bostadsbolagets fastighet Sävenäs 58:4 och på mark som inte få bebyggas. Andra två byggnader är placerade inom fastigheten Sävenäs 747:68 som ägs av Göteborgs Stad och på parkmark. Föreslagen utformning och placering av nya byggnader inom området bör omarbetas i planarbetet och anpassas till befintlig kvartersstruktur norr om planområdet. Gestaltningen blir en viktig fråga då de föreslagna byggnaderna får en framträdande placering i naturområde och vid Smörslottsgatan. Grönområden mellan Smörslottsgatan och Robertshöjdsgata berörs med utbyggnad av bostadshus I tidigare stadsplaner har området provat för bostadsändamål och utbyggnad av garage. Placering av bostadshus bör anpassas till markförhållanden och intilliggande flerbostadshus vid Smörslottsgatan. Tryggheten längs Smörslottsgatan och Robertshöjdsgata kan öka med bostäder nära gatan. En preliminär trafikbullerberäkning visar att bostäderna i förslaget i stort sett klarar ekvivalentvärdena mot öster och söder dit bostäderna vetter. Byggnadsnämnden har den 19 januari 2016 beviljat positiv planbesked för Fastighetskontorets begäran om planbesked avseende nybyggnation av skola, bostäder och BmSS inom Sävenäs 747:68 som ägs av Göteborgs Stad. Bostadsbolagets planbesked är på Göteborgs stads fastighet och på Bostadsbolagets fastighet Sävenäs 58:4. Båda planbesked bör samordnas i kommande detaljplanarbetet. Styrande dokument Planområdet överensstämmer med Göteborgs Stads ÖP och utbyggnadsplanering. Stadsmiljö Björkekärrs centrala delar från 1950-talet har en mycket tydlig struktur med väl avgränsade husgrupper mellan sammanhängande grönstråk. Östra Björkekärr är till största delen byggt senare och har en mindre tydlig struktur. Stommen i området utgör Rosendalsgatan, Smörslottsgatan och Östra Torpavägen. Där Rosendalsgatan möter Smörslottsgatan ligger Spåntorget, centrum i Östra Björkekärr. I söder ligger vidsträckta Delsjöområdet. I öster gränsar området till Partille kommun. I Början av 2000 talet har påbörjats förtätning av området och flera områden som var angivna i programmet för Östra Björkekärr har byggts. Tänkta planområdet ligger mellan bostadsområden med olika karaktär. På östra sidan låga radhus och på norra sidan tvåvånings friliggande bostadshusen. På västra sidan ligger flerbostadshus i fyra våningar och i söder är naturområde. Smörslottsgatan och Robertshöjdsgatan bör på sikt genom planerade förtätningen kunna få mer stadsmässiga kvaliteter. Östra sidan av Robertshöjdsgatan är bebyggt med radhus som ingår kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Planerade bebyggelse på aktuella fastigheterna utgör en viktig länk i att binda samman bebyggelseområdena längs Robertshöjdsgatans östra delen och befintligt bebyggelse vid Smörslottsgatan. I dag tänkta planområde är för sig själv och inte tillhör en av dem intilliggande stadsstrukturen. Inom området ligger par- Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 6(9)

7 keringsplats för befintliga flerbostadshusen och gångväg till radhusen. Området känns otryggt. Närområdet är dominerat av bostadsbebyggelse och en förtätning med nya bostäder kan att på sikt åstadkomma en mer sammanhängande bebyggelse inom området. Utformning och placering av nya flerbostadshus bör anpassas till bebyggelse vid Smörslottsgatan. Ett kvarters struktur liknande befintliga byggnader är att föredra. Samtidigt under planarbetet bör man se över möjlighet att inreda vindar eller bygga på befintlig bebyggelse om det är möjligt. Trafik och parkering Huvudgator för biltrafik inom Björkekärr är Rosendalsgatan Smörslottsgatan och Östra Torpavägen. Fartdämpande åtgärder har byggts i Rosendalsgatan och Smörslottsgatan. Söder om Spåntorget utgör Smörslottsgatan huvudtillfarterna till Delsjöområdet och tänkta planområdet. Samtidigt Robertshöjdsgatan är inom planområdet och förbinder Östra Torpavägen och Smörslottsgatan. Vid Spåntorget finns hållplats för kollektivtrafik. Hållplatsen är ca 290 meter från planområdet. Utbyggd gång- och cykelväg finns på Smörslottsgatan fram till Planområdet och Härlanda tjärn. Björkekärr är byggt utifrån ett lägre bilinnehav än dagens. Samtidigt under tiden har tillkommit nya bostäder inom området. Söder om planområdet vid Härlanda tjärn finns anlagd en parkering med ca 200 parkeringsplatser. En ytterligare förstärkning av parkeringskapaciteten kan behövas för nya bostäder. I samband med ny detaljplan bör göras p- utredning eller ses över revidering av p-tal. Teknisk försörjning och mark Området är välförsörjt med vatten och avlopp, el och tele. Större delen är anslutet till fjärrvärmenätet via Östra sjukhuset. En återvinningsstation finns vid Trätorget, men saknas vid Spåntorget. Inom området finns vatten och avloppsledningar. Under planarbetet bör utredas behov av ledningsnätet för avlopp Under planarbete bör man se över placering av byggnader för att undvika påverkan på befintliga ledningar. Behov av förskola / bostäder med särskild service Östra Björkekärr har från 2000 talet kompletterats med nya bostäder. Det finns behov av en f-3 skola och en 4-9 skola två parallellig med 560 elever. Samtidigt finns behov av en BmSS mellan 6 och 8 boende. I samband med planbesked för skola och bostäder vid Härlanda Tjärn har behandlats frågan för ny skolan. Sociala förutsättningar Nya bostäder i området påverkar befolkningssammansättningen så att den blir mer varierad, vilket är positivt från social synpunkt. Området är barnvänligt med förskola vid Smörslottsgatan och inom trafiksäkert gångavstånd. Flera bostäder i området förbättrar underlaget för närservicebutiken vid Spåntorget. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 7(9)

8 Miljökonsekvenser - underlag för behovsbedömning Planområdet upptar en del av parkmark som är angiven i gällande stadsplaner. Samtidigtområdet ligger nära Härlanda tjärn och Delsjönområdet som är område med särskilt stora värden för naturvård, friluftsliv, landskapsbild, kulturlandskap och Riksintresse för friluftsliv. Naturvärdena inom parkområde bör utredas samt ses över påverkan på naturvärdena och eventuellt göra miljökonsekvens beskrivning. Befintliga radhusen som ligger öster om planområdet vid Robertshöjdsgatan ingår i Göteborgs Stads kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Sävenäs 47:E. Området är stort och har en välbevarad och tidstypisk radhusmiljö. Bebyggelsen är enhetlig och omsorgsfullt utformad. Stadsplan upprättades 1959 av K Jonsson och radhusen uppfördes enligt ritningar av A Nygård och P Hultberg. Bebyggelsen är i allt väsentligt oförändrad sedan tillkomsten. Området ligger nära Delsjöreservatet. Det består av cirka 30 längor med sex till åtta hus i varje och entréerna med anslutande förråd är placerade längs smala interngator. Husen är av sten i 2 våningar med flacka tegeltäckta tak och fasader av rött tegel. Fönstren saknar omfattningar och är ibland sammankopplade med franska fönster. Karaktäristiska detaljer av trä är trädgårdssidornas uteplatser, entréernas dörrar och gavelpartiernas övre delar. Förrådsutrymmena är klädda med stående panel. Hur miljökvalitetsnormer samt intilliggande kulturhistoriskt värdefull bebyggelse påverkas av projektet behöver utredas och eventuellkonsekvensbeskrivas, men det bedöms preliminärt inte vara ett problem. En miljökonsekvensbedömning är nodvändig för att se behov av miljökonsekvensbeskrivningen. Samband och beroenden Byggnadsnämnden har på sammanträde den 19 januari 2016 beviljat ett positiv planbesked gällande detaljplan för skola, bostäder och BmSS vid Härlanda Tjärn. Detta planbesked bör samordnas med och behandlas i en detaljplan. Ekonomi för planarbetet Planavtal kommer att tecknas med intressent. / Planen finansieras med kommunbidrag. Beroende på hur den framtida fastighetsbildningen kommer att se ut behöver Kretslopp och vatten eventuellt göra fler ledningsutbyggnader i anslutning till de planerade bostäderna. Prioriteringsgrund Planerat område ingår i Göteborgs Stads Jubileumssatsning för byggnation av nya bostäder. Plan ska samordnas med ny plan för skola, bostäder och BmSS vid Härlanda Tjärn. Risker Planområdet ligger i närheten av område med särskilt stora värden för naturvård, friluftsliv, landskapsbild och kulturlandskap och gränsar med område som är Riksintresse för friluftsliv. Samtidigt Park- och naturförvaltningen påpekar att i denna del av Delsjön finns dokumenterat boplatser för fladdermöss och att detta bör utredas i en naturinventering. Om det visas att inom område finns skyddade arter bör man se över placering av byggnader och i en miljökonsekvensbeskrivning beskriva påverkan på naturområde och arter. Slutsats Begäran om planbesked bedöms ligga i linje med utbyggnadsplanering och kommer att ingå i Jubileumssatsning. Planområdet överensstämmer med Göteborgs Stads ÖP. Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 8(9)

9 Ekvivalent bullernivåer på Smörslottsgatan och Robertshöjd är dba med att buller vid vägen är dba. Miljöförvaltningen gör bedömningen att gällande riktvärden kommer kunna klaras, men en bullerutredning kommer behöva göras för att klarlägga förutsättningarna i området och hur riktvärdena ska klaras. Marken ägs av Bostadsbolaget och av Göteborgs Stad och detta planbesked bör samordnas med Planbesked för Härlanda Tjärn i ett gemensamt planarbete. Begäran som avser byggnation av bostäder i flerbostadshus bedöms kan genomföras. För detaljplanarbetet gäller sammanfattningsvis bland annat: - Föreslagna punkt hus bör omarbetas till kvartersstruktur och anpassas till intillliggande kvaretersstruktur norr om planområdet och placeras på så sätt att skapa tystare miljö inom gården. Samtidigt bör man se över möjlighet att öka antal bostäder genom att bygga på befintliga flerbostadshus inom fastigheten och bygga inom befintliga kvarteret. - Studera vidare naturmiljö, kulturmiljö, trafik med parkering, social och barnkonsekvensanalys, geoteknik, hantering av dagvatten, buller, luftmiljö och eventuellt miljökonsekvensbeskrivning samt övriga utredningar som behövs. - I vidare planarbetet bör man se över utformning och placering av flerbostadshus med hänsyn till befintliga ledningar och berganläggning. - Bostadsbolagets har inkommit med begäran om ny plan som är delvis inom Fastighetskontorets begäran om planbesked. Båda planbesked bör samordnas i kommande detaljplanarbetet. Villkor För detaljplanarbetet gäller följande villkor: Föreslagna punkt hus bör omarbetas till kvartersstruktur och anpassas till intillliggande kvaretersstruktur norr om planområdet. Bostadsbolagets föreslagna område ska ingå i detaljplan för Härlanda Tjärn där den bästa totallösningen och en optimal exploatering för området ska eftersträvas. Göteborgs Stads (Fastighetskontorets) medgivandet innebär inget löfte om markanvisning till Bostadsbolaget vid ett positivt planbesked. Detaljplan kommer eventuellt ingå i Jubileumssatsning tillsammans med plan för Härlanda tjärn. Förslag till beslut Planbesked Positivt Produktionsplan år: 2017 Preliminärt vid Förfrågan från FK Emir Aganovic Planarkitekt Göteborgs Stad Stadsbyggnadskontoret, Förprövningsrapport Sida 9(9)

Inkom: Kompletta handlingar: år-mån-dag Örgryte-Härlanda Fastigheter: Sävenäs 747:68, 747:72, 747:137, 747:202, 748:6

Inkom: Kompletta handlingar: år-mån-dag Örgryte-Härlanda Fastigheter: Sävenäs 747:68, 747:72, 747:137, 747:202, 748:6 2015-12-11 Diarienummer: 1429/15 FK Diarienummer: 1636/15 Emir Aganovic Telefon: 031-368 16 08 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked gällande detaljplan för skola, bostäder och bostäder

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder inom stadsdelen Sävenäs 2015-05-12 Diarienummer: 0600/14 FK Diarienummer: 6044/14 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47, tisdag och torsdag E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för nya bostäder

Läs mer

Förprövning angående bostäder och handel vid Stabbetorget inom stadsdelen Sävenäs

Förprövning angående bostäder och handel vid Stabbetorget inom stadsdelen Sävenäs 2016-03-29 Diarienummer: 0972/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående bostäder och handel vid Stabbetorget inom stadsdelen Sävenäs Begäran

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan inom stadsdel Majorna 2016-09-27 Diarienummer: 1167/ 15 FK Diarienummer: 0789/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder vid Paternostergatan

Läs mer

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65

Inkom: Kompletta handlingar: Västra Göteborg Fastighet: Önnered 54:1, 56:1, 58:1, Fiskebäck 756:65 2015-09-14 Diarienummer: 0645/15 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning angående skola och bostäder m.m. vid Önneredsvägen inom stadsdelarna Fiskebäck

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö 2017-03-27 Diarienummer: 0484/ 16 Stefan Rosén Telefon: 031-368 18 04 E-post: stefan.rosen@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder inom Donsö 1:125 inom stadsdelen Styrsö Begäran avser:

Läs mer

Gamlestaden 34:3, 740:7, 740:36. Fastighetsägare: Bostads Poseidon AB samt Göteborg Stad

Gamlestaden 34:3, 740:7, 740:36. Fastighetsägare: Bostads Poseidon AB samt Göteborg Stad 2016-03-21 Diarienummer: 0555/14 Karin Fäldner Telefon: 031-368 19 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för bostäder vid Gamlestadsvägen och Brettegatan inom stadsdel

Läs mer

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve

Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve 2017-11-23 Diarienummer: 1595/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked för dagcenter på Tuve 15:59, inom stadsdelen Tuve Begäran avser: Planbesked

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt

Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom stadsdelen Krokslätt 2017-05-23 Diarienummer 0692/ 14 FK Diarienummer: 3887/ 16 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: malin.haggdahl@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder vid Utlandagatan inom

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered 2017-04-20 Diarienummer: 0706/16 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder på Vinlandsgatan 31, inom stadsdelen Tolered

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24 inom stadsdelen Gårdsten 2017-06-20 Diarienummer: 0196/ 17 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan inom fastigheten Gårdsten 45:24

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön

Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget och Komettorget inom stadsdelen Bergsjön 2016 10-27 Diarienummer: 0459/16 FK Diarienummer: 5095/15 Klas Svanbom Telefon: 031-368 17 47 E-post: klas.torbjorn.svanbom@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för bostäder mellan Rymdtorget

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1210/ 15

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1210/ 15 2016-06-21 Diarienummer: 1210/ 15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande Detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:8 inom stadsdel

Läs mer

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1451/15

Malin Häggdahl Telefon: E-post: Diarienummer: 1451/15 2016-06-21 Diarienummer: 1451/15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 177:5 inom stadsdel

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Diarienummer: 0177/17 FK Diarienummer: 6746/16. Fredrik Söderberg Telefon: E-post:

Diarienummer: 0177/17 FK Diarienummer: 6746/16. Fredrik Söderberg Telefon: E-post: 2017-05-24 Diarienummer: 0177/17 FK Diarienummer: 6746/16 Fredrik Söderberg Telefon: 031-368 15 91 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för cirkulationsplats samt gångoch

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg

Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan (Älvsborg 270:13), inom stadsdelen Älvsborg 2018-03-26 Diarienummer: 0594/17 Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 81578 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för avstyckning av fastighet vid Brevduvegatan

Läs mer

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel Älvsborg

Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel Älvsborg 2016-06-21 Diarienummer: 1514/15 Malin Häggdahl Telefon: 031-368 15 12 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för Bostäder m m vid Redegatan, Älvsborg 178:9 inom stadsdel

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen (60 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2018-02-09 Handläggare Amr Balah Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Jordbruksministern 3 i stadsdelen Bagarmossen

Läs mer

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve

Läge. Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor vid Utängarna (Tuve 89:1) inom stadsdelen Tuve 2018-01-07 Diarienummer: 0574/ 18 FK Diarienummer: 3244/ 18 Martin Trpkovski Telefon: 031-368 17 89 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för hotell och kontor

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö 3:159 inom stadsdelen Styrsö 2017-02-16 Diarienummer: 1488/15 Anna-Karin Jeppson Telefon: 031-368 18 37 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för ändring av detaljplan vid Styrsö Tångenväg på Styrsö

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

Planbesked angående detaljplan för handel på fastigheten Kålltorp 98:6 inom stadsdelen Kålltorp

Planbesked angående detaljplan för handel på fastigheten Kålltorp 98:6 inom stadsdelen Kålltorp 2016-08-17 Diarienummer: 0103/16 ev FK Diarienummer: xxxx/ åå Emir Aganovic Telefon: 031-368 16 08 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked angående detaljplan för handel på fastigheten Kålltorp

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2017:192. Område. Kv Hackspetten 7. Väster Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2018-02-05 Dnr: 2017:192 Område Kv Hackspetten 7 Väster Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård

Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6 med flera) inom stadsdelen Kungsladugård 2018-11-12 Diarienummer: 0476/18 Nathalie Mair Telefon: 031-368 18 02 E-post: nathalie.mair@sbk.goteborg.se Förprövningsrapport gällande planbesked för bostadshus vid Skytteskogsgatan (Kungsladugård 61:6

Läs mer

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan

Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan Kort sammanfattning Dialogmöte 24 november 2016 Gällande bebyggelse på Robertshöjdsgatan/Smörslottsgatan 250 nya bostäder i olika boendeformer Den 24 november genomfördes dialogmöten med drygt 150 anmälda

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6.

Byggnadsnämnden beslöt att upprätta detaljplan med enkelt planförfarande för ny bostadsbyggnad inom fastigheten Tolered 158:6. Datum Diarienummer Sida 2007-10-30 0911/04 (FIIa 4942) 1/4 Detaljplan för BOSTÄDER PÅ ARVID LINDMANSGATAN inom stadsdelen Tolered i Göteborg SAMRÅDSUTLÅTANDE GENOMFÖRANDE Byggnadsnämnden beslöt 2004-09-28

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö

Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö 2017-05-26 Diarienummer: 0743/16 Eva Sigurd Telefon: 031-368 17 49 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Bostäder på Bö 76:40 inom stadsdelen Bö Begäran avser: Planbesked

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sara Lindh 2013-05-21 PLA 2012-020104 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kv. Städet, Brillinge 3:3 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 och Skottåret 2:1 i stadsdelen Hökarängen (100 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-12-18 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen Angered

Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen Angered 2017-03-21 Diarienummer: 0885/ 16 Frida Stenberg Telefon: 031-368 16 51 E-post: frida.stenberg@sbk.goteborg.se Planbesked gällande del av Angered 48:9, Gunnilsevägen, grupphus, radhus, inom stadsdelen

Läs mer

PROGRAM FÖR KORTEDALA TORG

PROGRAM FÖR KORTEDALA TORG PROGRAM FÖR KORTEDALA TORG Samrådshandling augusti 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund 3 Programområdet Förutsättningar 5 Handel på torget Kulturhistoriskt värdefull miljö Kommunikationer och parkering

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö

Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen Styrsö 2015-09-08 Diarienummer: 0782/03 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planläggning för bostäder på fastigheten Styrsö 2:667, Skäretvägen i stadsdelen

Läs mer

Planbesked Dnr: 2016:25. Slåttertiden 1 mfl. Öxnehaga Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked

Planbesked Dnr: 2016:25. Slåttertiden 1 mfl. Öxnehaga Jönköpings kommun. Underlag för Planbesked Planbesked 2016-06-07 Dnr: 2016:25 Slåttertiden 1 mfl Öxnehaga Jönköpings kommun Underlag för Planbesked Planbesked Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag

Oden 1 med flera, Ringstorp. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Oden 1 med flera, Ringstorp Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med planändringen är att pröva möjligheten till förtätning

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden

Förslag till detaljplan för Hammarbyhöjden 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan i stadsdelen Hammarbyhöjden Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-06-19 Handläggare Inger Bogne Telefon: 08-50815450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-08-24 1:1, område vid kv. Skolvärdinnan

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten

Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan inom stadsdelen Gårdsten Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-09-25 diarienummer 5060/16 Strategiska avdelningen Karin Darj telefon 368 11 99 e-post: karin.darj@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Gårdstensskolan

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Stadsbyggnadsdirektör

Stadsbyggnadsdirektör Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-22 BN 2016-12-20 Diarienummer 0343/12 Planavdelningen Silvia Orrego Briceño Telefon 031-368 15 16 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Samråd om detaljplan för bostäder,

Läs mer

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8

INNEHÅLL. Vatten och avlopp...8 El- och telenät...8 Uppvärmning...8 INNEHÅLL Syfte och inledning...4 Planändringens syfte...4 Bakgrund...4 Planprocessen efter samrådet...4 Planområdet...5 Planändringens avgränsnig...5 Markägoförhållanden...5 Nuvarande markanvändning...

Läs mer

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered

Yttrande till byggnadsnämnden över förslag till detaljplan samråd för bostäder samt förskola vid Björkhöjdsskolan inom stadsdelen Tynnered 1(5) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-19 Diarienummer 0228/13 Verksamhetsområde/avdelning Helen Svenstam Telefon 365 57 87 E-post: helen.svenstam@ponf.goteborg.se Yttrande till byggnadsnämnden över förslag

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Detaljplan för Chalmers studenthem vid Gibraltargatan

Detaljplan för Chalmers studenthem vid Gibraltargatan Detaljplan för Chalmers studenthem vid Gibraltargatan Antagandehandling December 2009 Innehållsförteckning Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsutlåtande Plankarta Illustrationsritning Grundkarta

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning KONTORET FÖR SAMHÄLLSUTVECKLING Handläggare: Datum: Diarienummer: Johan Spåre 2012-05-07 2012/20200-1 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Planansökan för kv Diset BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1 (5) Strategiska avdelningen 2004-12-21 S-Dp 2004-04194-54 Anna Signal Tfn 08-508 27 565 Plankonsult Sofia Westerlund, Nyréns Arkitektkontor Tfn 08-698 43 75 Förslag Detaljplan för område

Läs mer

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3

Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Förstudierapport för detaljplan för idrottshall inom del av Husby 3:3 Projektbeställare Projektledare Maria Bengs Camilla Bennet Datum 2017-02-03 Version 1 Projekt-, ärendenr. 2017/0038 Innehållsförteckning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen i stadsdelen Hökarängen (80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen i stadsdelen Hökarängen (80 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-12-08 Handläggare Johanna Rosvall Telefon 08-508 271 72 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gubbängen 1:1 & Farsta 2:1 Sirapsvägen

Läs mer

Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen Park Hotel & Resort, inom stadsdelen

Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen Park Hotel & Resort, inom stadsdelen 2017-04-28 Diarienummer: 0807/ 16 Maria Gränsbo Telefon: 031-368 16 47 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning gällande planbesked för Tuve 124:3, utveckling av hotell och spa, Sankt Jörgen

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Planbeskrivning. Sätra 27:1, Kv Mården Detaljplan för bostadsändamål Gävlekommu kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Sätra 27:1, Kv Mården Detaljplan för bostadsändamål Gävlekommu kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE SAMRÅDSHANDLING 2015-12-16 DNR: 15SBN60 HANDLÄGGARE: JOHANNA SUNDQVIST Planbeskrivning Sätra 27:1, Kv Mården Detaljplan för bostadsändamål Gävlekommu kommun, Gävleborgs län Bild:

Läs mer

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008.

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008. Detaljplan för Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199 Tungelsta, Haninge kommun Planbeskrivning INLEDNING Planens syfte och huvuddrag Bakgrunden till planen är den förfrågan som inkommit till kommunen

Läs mer

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag

Drottninghög västra 1, Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Drottninghög västra 1, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten till att uppföra bostäder

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Start-PM Dnr MSN/2015:220. Planutskottet. Detaljplan för Norrbotten 9

Start-PM Dnr MSN/2015:220. Planutskottet. Detaljplan för Norrbotten 9 2015-05-07 Dnr MSN/2015:220 Planutskottet Start-PM Detaljplan för Norrbotten 9 Ärendet Fastigheten Norrbotten 9 ligger centralt på Lidingö, adressen är Islinge Hamnvägen 11, 13 och 15. På fastigheten står

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för SKAVKULLA 1:2 m fl. Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 1925/10 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan MBN beslut om samråd 2011-03-10 Samråd 2011-03 MBN beslut

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Start-PM. Ärendet Kommunstyrelsen

Start-PM. Ärendet Kommunstyrelsen 2010-04-08 Kommunstyrelsen Start-PM Fråga om planuppdrag Detaljplan för del av Lidingö 9:159 (Motorgården), stadsdelen Gångsätra. Dnr MSN/2010:369 Ärendet Planens huvudsakliga syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av förskola invid Fiberpennan i Midsommarkransen (förskola)

Startpromemoria för planläggning av förskola invid Fiberpennan i Midsommarkransen (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-11-03 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 275 32 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av förskola

Läs mer

Dnr: MSN Planbesked. Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun

Dnr: MSN Planbesked. Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun Dnr: MSN.2019.2988 2019-09-12 Planbesked Del av Färmanstorp 4:1, Skavkulla, Karlskrona kommun Vad är ett planbesked? Den som vill göra en åtgärd som kan innebära att en detaljplan behöver antas, upphävas

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer