Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Delårsrapport Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Utmaningar under perioden Tillgänglighet generellt och specifikt kring tillgänglighet BUP och akuten, TVT Kvalitet och patientsäkerhet Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Intäktsutveckling Kostnadsutveckling Åtgärder vid ekonomisk obalans Eget kapital Bokslutsdokument och noter Övrig rapportering Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse...32 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 2(33)

3 1 Sammanfattning Västra hälso- och sjukvårdsnämndens övergripande prioriterade mål för 2018 är att utveckla vårdsamverkan. Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Nämnden har prioriterat nedanstående mål för perioden Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykiska sjukdom ska förbättras Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Nämnden kommer under 2018 att ha fokus på: Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Uppfylla vårdgarantin Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdkedjan Utveckla digitala vårdformer och tjänster Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Minska antalet överbeläggningar Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Den specialiserade vården ska koncentreras Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till regionfullmäktiges kompletteringsbudget (RF ) ett underskott på -65 mnkr. I kompletteringsbudgeten konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -19,8 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 och 2017 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbetet med vårdöverenskommelser och budget Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 3(33)

4 2 Verksamhet 2.1 Viktigaste händelserna under perioden Västra hälso- och sjukvårdsnämnden gav ett uppdrag att, i dialog med samverkansparterna Öckerö kommun och SU, påbörja ett utvecklingsarbete kring samverkande sjukvård i Öckerö kommun. Både Öckerö och kommun och ambulansverksamheten vid SU har förklarat sig positiva till ökad samverkan enligt uppdragsformerna. Beslut har tagits att införa samverkande sjukvård i Öckerö kommun. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden finansierar processtöd för inrättandet av Minimariaverksamhet och socialmedicinska mottagningar inom vårdsamverkan SAMLA. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden gav i uppdrag att i samverkan med SIMBA, samordningsförbundet Älv och Kust, kommunerna Kungälv, Ale, Stenungsund och Tjörn arbeta fram en modellbeskrivning samt utveckla en uppföljningsplan för socialmedicinska mottagningar under Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har tecknat ettåriga samverkansavtal (2018) som rör ungdomsmottagningarna med kommunerna i Ale, Alingsås, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund, Tjörn och Öckerö. Saknas fortfarande avtal med Mölndal, Härryda och Partille kommuner. Förhandlingar om dessa samverkansavtal pågår fortfarande Utmaningar under perioden Uppdraget om översyn av västra nämndens strukturella underskott Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till regionfullmäktiges kompletteringsbudget (RF ) ett underskott på -65 mnkr. I kompletteringsbudgeten konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Vid regionstyrelsens sammanträde 20 mars återrapporterades uppdraget från kompletteringsbudgeten kring analys av västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska obalanser (RS ) och överlämnades till partierna inför beredning av budget I rapporten konstaterades bland annat att: västra hälso- och sjukvårdsnämnden är följsam till budget- och planeringsdirektiv avseende indexuppräkning etc vårdkonsumtionen hos nämndens invånare är något högre än genomsnittet utifrån DRG-poäng per capita. det finns en eftersläpning avseende befolkningsunderlag och kostnadsvikter vilket gör att förändringar i befolkningen som har kostnadspåverkan inte fullt ut beaktas det finns en diskrepans mellan resurstilldelningen till nämnderna som är baserad på uppskattat vårdbehov och kostnaderna för nämnderna vad gäller sjukhusvård då de styrs av faktisk konsumtion av vård flera faktorer försvårar en ekonomisk styrning genom minskning av vårdutbud och/eller vårdkonsumtion men nämnderna bör arbeta aktivt för att beställa så Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 4(33)

5 SU kostnadseffektiv vård som möjligt. Ekonomiskt resultat för sjukhuset efter första kvartalet uppgick till - 97 mnkr (avvikelse mot periodiserad budget -114 mnkr). SU har bedrivit ett intensivt arbete med att öppna fler vårdplatser. Jämfört med samma period förra året är antalet vårdplatser något färre. Trots stängda vårdplatser har SU dock klarat en produktion som hållit sig inom ramarna för budget sett till antal DRG-poäng. Sjukhuset arbetar dessutom aktivt med en övergång från slutenvård till avancerad öppenvård. Kungälvs sjukhus Beläggningssituationen har varit ansträngd under perioden. Följden är överbeläggningar, utlokaliserade patienter och svårigheter att uppfylla vårdgarantin till operation och behandling och att klara genomloppstider på akutmottagningen. Medelbeläggningen under första kvartalet var ca 110 procent. Alingsås lasarett Beläggningssituationen har varit ansträngd med ett högre söktryck via akutmottagningen under perioden. Följden är överbeläggningar, utlokaliserade patienter och svårigheter att uppfylla vårdgarantin, framför allt för behandlingar och genomloppstider på akutmottagningen. Medelbeläggningen under första kvartalet var ca 103 procent. De pågående om- och tillbyggnationerna på Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett är fortsatt en utmaning som är resurskrävande och påverkar verksamheterna. Beställd primärvård Medelväntetiden till 1177 vårdguiden på telefon har försämrats. Medelväntetiden för besvarade samtal till 1177 vårdguiden på telefon var i mars 21:45 minuter i VGR och för riket 20:20 minuter. Servicenivån som mäter hur många samtal som besvaras inom 75 minuter var i mars 7 procent i VGR och 15 procent i riket. Enligt uppdrag i VÖK 2018 pågår en översyn av ersättningsmodellen till Tillgänglighet generellt och specifikt kring tillgänglighet BUP och akuten, TVT SU Tillgänglighet till besök och behandlingar SUs måluppfyllelse avseende vårdgarantin för första besök var under perioden januari mars 2018 mellan cirka 70 procent. Beträffande tillgänglighet till första besök har stora förbättringar skett vid SU jämfört med 2017 då måluppfyllelsen under januari mars låg på omkring 54 procent. Inom specialiteten urologi var måluppfyllelsen för första besök mellan 61 och 49 procent per månad. Avseende behandlingar låg måluppfyllelsen perioden januari mars 2018 på strax under 50 procent. Här noteras inte samma förbättringar som avseende första besök. Orsaken är framförallt bristande tillgänglighet till operationssalar och intensivvård. Sjukhuset har Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 5(33)

6 enbetydande obalans mellan operationskapacitet och patienternas behov. För att förbättra tillgängligheten har SU under de senaste åren fokuserat på sina processer. Under 2017 intensifierades arbetet genom separat styrning och redovisning av verksamheternas data, såväl övergripande som till enskilda verksamheter. Som framgått ovan har detta gett resultat avseende tillgängligheten till första besök under första kvartalet Tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Måluppfyllelse vårdgarantin inom BUP vid SU(procent) Jan 2018 Feb 2018 Mars 2018 Första besök Behandling Fördjupad utredning Tillgänglighet till akutmottagningar I tabellen nedan finns uppgifter om andelen patienter med en total vistelsetid (TVT) på högst fyra timmar vid akutmottagningarna inom SU. Måluppfyllelse total vistelsetid vid akutmottagningar inom SU (procent) jan feb mars Inom SU finns flera akutmottagningarna och väntetiderna varierar mellan de olika mottagningarna. Som exempel kan nämnas att måluppfyllelse för TVT på akutmottagningen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus under perioden januari mars 2018 varierade mellan 83 och 79 procent. Motsvarande på akutmottagningen vid Mölndals sjukhus var procent. Kungälvs sjukhus Tillgänglighet till besök och behandlingar Tillgängligheten till första besök är fortsatt stabil, strax över 90 procent. Sämre tillgänglighet noteras till besök inom urologi. Tillgänglighet till operation och behandling är i princip oförändrad. Måluppfyllelsen i januari var 67 procent och i februari 74 procent. Sämre tillgänglighet noteras framför allt inom ortopedi, urologi och proteskirurgi. En bakomliggande orsak är brist på operationspersonal och Kungälvs sjukhus har undersökt möjligheten att nyttja ledig kapacitet på Angereds närsjukhus och Frölunda Specialistsjukhus. Källa: Regional väntetidsrapportering Tillgänglighet till BUP Tillgängligheten har förbättrats under årets första månader. I februari är måluppfyllelsen 65 procent för första besök och åtgärd, 76 procent för behandling och 57 procent för fördjupad utredning. Över tid varierar måluppfyllelsen betydligt vilket kan bero på att tillgången till kompetens är ojämn samt att även ett fåtal besök ger ett stort utslag när det totala antalet inte är så stort. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 6(33)

7 Källa: Regional väntetidsrapportering Tillgänglighet till akutmottagningen: Nedan anges total genomloppstid (TVT) på akutmottagningen Kungälvs sjukhus, det vill säga andelen patienter som vistats på akutmottagningen högst fyra timmar från ankomst. Det regionala målet är 90 procent år Källa: Regional väntetidsrapportering Måluppfyllelse total vistelsetid vid akutmottagningen Kungälvs sjukhus (procent) jan feb mar apr maj jun jul aug sept okt nov dec Tillgängligheten till Kungälvs sjukhus akutmottagning är fortfarande långt ifrån regionens mål (90 procent) och inte heller i nivå med det egna målet för 2018 som är 70 procent. Antalet besök under perioden är ca 10 procent högre än motsvarande period Alingsås lasarett Tillgänglighet till besök och behandlingar: Tillgängligheten till första besök har inte förbättrats under perioden och ligger på knappt 80 procent, samma nivå som VGR totalt. Sämre tillgänglighet noteras till besök inom urologi och öron-näsa-hals. Tillgänglighet till operation och behandling har försämrats. Måluppfyllelsen i januari var 65 procent och i februari 60 procent. Sämre tillgänglighet noteras inom. Sämre tillgänglighet noteras till behandlingar inom urologi, allmänkirurgi och proteskirurgi. Källa: Regional väntetidsrapportering Tillgänglighet till akutmottagningen: Nedan anges total genomloppstid (TVT) på akutmottagningen Alingsås lasarett, det vill säga andelen patienter som vistats på akutmottagningen högst fyra timmar från ankomst. Det regionala målet är 90 procent år Källa: Regional väntetidsrapportering Måluppfyllelse total vistelsetid vid akutmottagningen Alingsås lasarett (procent) jan feb mar apr maj jun jul aug sept okt nov dec Tillgängligheten till Alingsås lasaretts akutmottagning är fortfarande långt ifrån regionens mål och egna målet för TVT 2018 som båda är 90 procent. Antalet besök under perioden är ca 10 procent högre än motsvarande period Tandvård Inom specialisttandvården finns inga väntetider för prioritet 1, remisser med högst medicinsk prioritet. Remisser som avser akuta tillstånd omhändertas omgående. Inom allmäntandvård finns inga köer för prioriterade målgrupper. Folktandvården tillämpar förlängda öppettider före och efter normalarbetstid. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 7(33)

8 Habilitering & Hälsa Habilitering & Hälsa uppfyller vårdgarantin inom Habiliteringen till 93 procent (Vuxen 92 procent och barn 93 procent). Motsvarande siffra för Hörselverksamheten är 99 procent, nationell väntetid och 98 procent för Synverksamheten. När det gäller den förstärkta väntetiden 60 dagar ligger Hörselverksamheten på 72 procent. För Synverksamheten som också mäter detta är motsvarande siffra 81 procent. Tillgängligheten för Tolkverksamheten ligger på 97 procent för tolkuppdrag och 99 procent för taltjänst. Beställd primärvård Ungdomsmottagningarna kan erbjuda tider för tidsbeställda besök hos barnmorska mellan 1-2 veckor. Tid till kurator är generellt längre och ligger mellan 1-6 veckor beroende på ungdomsmottagning. Barnmorskemottagningarna kan erbjuda tid för första besök inom 7 dagar. Alla mottagningar kan erbjuda ett kortare inskrivningssamtal inom 7 dagar vilket används om barnmorskan i samband med telefonrådgivning uppfattar att besöket brådskar. Medelväntetiden till 1177 vårdguiden på telefon har försämrats under första kvartalet. Medelväntetiden för besvarade samtal till 1177 vårdguiden på telefon var i mars 21:45 minuter i VGR och för riket 20:20 minuter. Servicenivån som mäter hur många samtal som besvaras inom 75 minuter var i mars 7 procent i VGR och 15 procent i riket. Enligt uppdrag i VÖK 2018 pågår en översyn av ersättningsmodellen till Tillgängligheten till de barn- och ungdomsmedicinska mottagningar som drivs av beställd primärvård är god. De klarar av att ta emot besök inom vårdgarantin, det vill säga förstabesök inom 90 dagar Kvalitet och patientsäkerhet Nämndområdets sjukhus Kvalitet och patientsäkerhet följs upp enlig fastställd plan för Senaste rapporterade utfall är per för nämndområdets sjukhus och finns redovisad i nämndens beställarbokslut för Första redovisningen för 2018 redovisas i delårsrapporten för augusti. Habilitering & Hälsa Habilitering & Hälsa har deltagit i arbetet med implementering av RMR för Medicinskt omhändertagande av vuxna med medfödd funktionsnedsättning (HS ). Ett förslag på implementeringsplan har tagits fram. Hälsofrämjande insatser för barn och unga inom Habilitering & Hälsas verksamhet: Habiliteringen: Kunniga och trygga föräldrar främjar psykisk hälsa hos barn och ungdomar. Därför erbjuds föräldrar att delta i olika grupper inom Habiliteringen med syfte att stärka dem i föräldrarollen. De flesta grupperna är i live form men diagnosinformation autismspektrum Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 8(33)

9 tillstånd, AST finns även i webbform. Diagnosinformation för närstående erbjuds i grupp inom Barnhabiliteringen för AST, Cerebral pares och Intellektuell funktionsnedsättning. Även individuellt stöd till föräldrar erbjuds. Hörselverksamheten har föräldrastödsprogram och erbjuder våra föräldrar som har barn med hörselnedsättning en tvådagars utbildning i Hörselskunskap samt en utbildningsdag för anhöriga. Även synverksamheten har grupper för barn och ungdomar samt deras föräldrar i Göteborgsområdet. Beställd primärvård Alla ungdomsmottagningar är hbtq-diplomerade. Ungdomsmottagningarna arbetar med att få fler killar till mottagningen. Arbetet kan ske på olika sätt och i olika omfattning beroende på mottagning. Alla ungdomsmottagningar i västra nämndområdet når via besök och utåtriktat arbete alla elever minst en gång under högstadietiden. I detta arbete ingår samtal om sexualitet, relationer, STI, mångfald mm. Ungdomsmottagningarna möter också särskoleelever i den utåtriktade verksamheten. MBHV-psykologerna arbetar ständigt med utvecklings- och kvalitetssäkringsarbeten. Under året har verksamheten bland annat arbetat med en gruppintervention riktad till kvinnor med nedstämdhet eller depression efter förlossning. Arbetet är en fortsättning på arbetet från Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Nedanstående tabell visar nämndens konsumtion i tusental för perioden jan-mars under åren 2016, 2017 respektive I begreppet "digitala kontakter" ingår även distanskontakter i form av telefonkontakter. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 9(33)

10 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 10(33)

11 Antalet vårdtillfällen inom somatik samt vuxenpsykiatri har inte förändrats nämnvärt under de senaste tre åren. Antalet DRG-poäng, som visar på vårdtyngden inom somatik, har minskat under de senaste åren. Antalet vårddagar har minskat inom vuxenpsykiatrin, där medelvårdtiden nu är kortare än under motsvarande period för två år sedan. Antalet vårddagar samt medelvårdtiden är även inom somatik lägre jämfört med motsvarande period år Antalet öppenvårdsbesök inom somatik och vuxenpsykiatri har inte förändrats sedan föregående år. Dock syns en tydlig minskning jämfört med motsvarande period för två år sedan. Detta tyder på att en förskjutning från slutenvård till öppenvård har skett under de senaste två åren. Inom Habilitering & Hälsa har konsumtionen varit relativt konstant för perioden jan-mars under de senaste tre åren, emedan konsumtionen inom övrig länssjukvård har minskat. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 11(33)

12 Inom vårdval primärvård ses en tydlig förskjutning från läkarbesök till besök hos övrig hälsooch sjukvårdspersonal. En betydande eftersläpning gällande rapportering av utomlänsvård gör att det inte finns tillförlitliga siffror för perioden jan-mars Inom övrig primärvård har konsumtionen av läkarbesök ökat. Detsamma gäller digitala kontakter med läkare. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 12(33)

13 3 Mål och fokusområden Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har, utöver regionfullmäktiges mål, följande övergripande och prioriterade mål samt fokusområden 2018: Övergripande prioriterat mål 2018: Utveckla vårdsamverkan o Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Prioriterade mål för perioden Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykiska sjukdom ska förbättras Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Fokusområden 2018 Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv Förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Uppfylla vårdgarantin Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdkedjan Utveckla digitala vårdformer och tjänster Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Minska antalet överbeläggningar Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Den specialiserade vården ska koncentreras Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Nämndens aktivitet Indikator Uppföljning Integrerade mottagningar för missbruks/ beroendevården ska finnas i nämndområdets kommuner såväl för barn- och unga som för vuxna. Antal mottagningar av typen socialmedicinska mottagningar i nämndområdet Delårsrapport augusti 2018 Initiera och stödja arbetet med utveckling av en sammanhållen Genomförda dialoger med vårdgivare/kommun Delårsrapport augusti 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 13(33)

14 Nämndens aktivitet Indikator Uppföljning vårdkedja (modell Hälsostaden Ängelholm ) Samordnad individuell plan (SIP) Antal upprättade SIP Delårsrapport augusti 2018 ska finnas upprättad och dokumenterad för patienter/ invånare som har fler än en (1) myndighetskontakt för sin vård och omsorg. Det gäller särskilt för patienter inom psykiatrisk hälsooch sjukvård och personer med stora vårdbehov som stroke. Säkra övergången mellan barn- och Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 vuxenhabilitering (tryggt och säkert överlämnande) Tandvården ska samverka med Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 familjecentralerna. Erbjuda kommunerna stöd och utbildningsinsatser för att förbättra munhälsan hos äldre Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Nämndens aktivitet Indikator Uppföljning Rikta satsningar för fullföljda Andel unga (18-24 år) som inte har Delårsrapport augusti 2018 studier avslutat gymnasiet och som inte Inrikta satsningarna mot de största utmaningarna i varje kommun i arbetet för en jämlik hälsa och social hållbarhet Folkhälsofrågorna ska lyftas in och genomsyra de beställningar/överenskommelsersom nämnden träffar med utförarstyrelserna I kommunernas lokala arbete med folkhälsa och social hållbarhet är regionens verk-samheter oerhört betydelsefulla. Det är viktigt att vårdgivarna deltar i kommunens folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet utifrån sitt hälsofrämjande och förebyggande uppdrag. Parterna ska gemensamt definiera behov och utvecklingsmöjligheter. Riktade insatser inom barntandvården i de områden där särskilt behov finns med fokus på särskilda insatser för barn i utsatta områden. Alla som tackar ja till munhälsobedömning skall få munhälsobedömning genomförd Säkra att personer med funktionsnedsättning har tillgång studerar Skillnad i självskattad hälsa mellan låg- och högutbildade Delårsrapport augusti 2018 Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 Genomförda dialoger med kommuner och utförarstyrelser Delårsrapport augusti 2018 Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 14(33)

15 Nämndens aktivitet Indikator Uppföljning till första linjens vård Hembesök efter förlossning ska genomföras enligt riktlinjer i barnhälsovården. Omfattas av vårdöverenskommelse Delårsrapport augusti En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras SU Sammanhållna vårdprocesser för patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin ska säkerställas SU deltar i vårdsamverkan genom Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet. Inom denna vårdsamverkan finns en temagrupp inriktad på psykisk hälsa och en i inriktad på barn. Många aktiviteter pågår inom BUP vid SU för att förbättra tillgängligheten. Som exempel kan nämnas jourtelefon, receptionstelefon, sjuksköterskerådgivning per telefon, snabbtider till läkare och sjuksköterska samt sammanhållen utredning. Alla patienter, särskilt inom psykiatrin som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus ska ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan) Till och med mars 2018 finns 151 stycken SIP registrerade på SU. De allra flesta (127 stycken) är gjorda inom område 2 där en stor del är psykiatrisk verksamhet. Inom ramen för Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet deltar SU i den övergripande processen om SIP. Gemensam utbildning i SIP genomförs. I vårdöverenskommelsen för 2018 finns med att antalet SIP ska redovisas två gånger under året Kungälvs sjukhus Sammanhållna vårdprocesser för patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin ska säkerställas Kungälvs sjukhus samverkar inom SIMBA med kommun och primärvård för att skapa sammanhållna vårdprocesser inom psykiatri, i synnerhet inom BUP. Handlingsplanen för psykiatri har uppdaterats under 2017 och fortsätter under 2018.Säkerställda processer kräver kontinuerligt utveckling. Bedömningen är att genom samverkan finns goda möjligheter att säkerställa processen över tid. I Stenungsund samverkar BUP med Nyborg skola och Pelikanens verksamhet för barn och unga som lever i en miljö där det finns missbruk, våld eller psykisk ohälsa. Samarbetena är etablerade sedan många år tillbaka och väl fungerande. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 15(33)

16 Alla patienter, särskilt inom psykiatrin som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus ska ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan) Införande av SIP som verktyg har pågått inom psykiatrin under de senaste åren. Kontinuerligt utbildas befintlig personal och utbildningen omfattas även av introduktionsprogrammet för nyanställda. Samordnad individuell vårdplan används främst inom psykiatri och geriatrik, vilket förklaras av att det för patienter som vårdas inom dessa specialiteter är vanligare att de har eller behöver insatser från flera vårdgivare/instanser. Genom det nya vårdplaneringssystemet, SAMSA, och införandet av krav kring utskrivningsprocessen till följd av införandet av Betalansvarslagen, förväntas användandet av SIP öka. Traumabehandling och behandling för psykisk ohälsa Västra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i mars månad att förlänga avtalen med vårdcentralerna Centrumpraktiken i Kungälv, Nötkärnan i Kållered och VC Centrum i Alingsås för traumabehandling och behandling av psykisk ohälsa för flyktingar som är asylsökande eller i etableringsfasen. Dessa tre vårdcentralers uppdrag omfattar nämndområdets samtliga kommuner Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras SU Följsamhet till fastställda vårdgarantitider med särskild fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar såsom cancer, urologi och inom barn- och ungdomspsykiatrin Som framgår av tabellen nedan har SU god måluppfyllelse avseende cancergarantin som innebär att vuxna patienter ska få tid inom 14 dagar. Måluppfyllelse cancergarantin, vuxna, vid SU (procent) Jan 2018 Feb 2018 Mars Samtliga månader första kvartalet 2018 hade SU högre måluppfyllelse än genomsnittet i Västra Götalandsregionen. Vid välgrundad misstanke om cancersjukdom hos barn, där vårdgarantin är tå dagar, tar remitterande läkare kontakt med SU genom telefonkonsultation. Sjukhuset tar hand om patienten som skrivs in direkt på vårdavdelning för vidare utredning. Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin vid SU framgår av tabellen nedan där andelen patienter som fått tid inom 30 dagar (vårdgarantin) redovisas. Måluppfyllelse vårdgarantin inom BUP vid SU (procent) Jan 2018 Feb 2018 Mars 2018 Första besök Behandling Fördjupad utredning Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 16(33)

17 SUs måluppfyllelse för vårdgarantin avseende första besök inom urologin framgår av tabellen nedan. Måluppfyllelse vårdgarantin första besök inom urologi vid SU (procent) Jan 2018 Feb 2018 Mars Hur SU klarar måluppfyllelsen för vårdgarantin avseende första besök och behandling generellt framgår av tabellen nedan. Måluppfyllelse vårdgarantin vid SU (procent) Jan 2018 Feb 2018 Mars 2018 Första besök Behandling Beträffande tillgänglighet till första besök har stora förbättringar skett vid SU jämfört med 2017 då måluppfyllelsen januari mars låg på omkring 54 procent. Kungälvs sjukhus Följsamhet till fastställda vårdgaranttider med särskild fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar såsom cancer, urologi och inom barn- och ungdomspsykiatrin Urologi första besök: Måluppfyllelsen för tillgängligheten har under första kvartalet varit 77 procent, vilket innebär en fallande trend under det senaste halvåret. Urologi behandling: Måluppfyllelsen för tillgängligheten var i januari 58 procent och februari 73 procent. Utfall har successivt försämrats under senaste året och Kungälvs sjukhus ligger nu i nivå med måluppfyllelsen för VGR som helhet. Kompetensförsörjning inom urologi är ett regionalt bekymmer som återspeglas mer eller mindre på samtliga sjukhus i regionen. Cancer första besök vuxna: Måluppfyllelse för tillgängligheten var 57 procent i januari, 81 procent i februari och 54 procent i mars. Totalt omfattades 168 patienter av den regionala cancergarantin under det första kvartalet Alingsås lasarett Följsamhet till fastställda vårdgaranttider med särskild fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar såsom cancer, urologi och inom barn- och ungdomspsykiatrin Urologi första besök: Måluppfyllelsen för tillgängligheten har under senaste halvåret varit omkring 30 procent. Urologi behandling: Måluppfyllelsen för tillgängligheten var i januari 83 procent och februari 100 procent. Utfall har successivt försämrats under senaste året och Kungälvs sjukhus ligger nu i nivå med måluppfyllelsen för VGR som helhet. Kompetensförsörjning inom urologi är ett regionalt bekymmer som återspeglas mer eller mindre på samtliga sjukhus i regionen. Cancer första besök vuxna: Måluppfyllelse för tillgängligheten var 94 procent i januari, 98 procent i februari och 100 procent i mars. Det här innebär att patienter med misstanke om urologisk cancer, trots långa väntetider inom urologi, får första besök inom 14 dagar. Totalt omfattades 122 patienter av den regionala cancergarantin under det första kvartalet Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 17(33)

18 3.2.3 Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Omställningsarbetet inom hälso-och sjukvården omfattas av fyra områden. De satsningar som har påbörjats delges här: 1. Utveckla den nära vården Utveckla vård i hemmet: o Mobil närvård - breddinförandet pågår enligt plan. o Palliativ vård i hemmet av barn och unga projektplan ska tas fram o Jämlik och god palliativ vård uppdragshandling finns och arbetet kommer att påbörjas inom kort. Etablera närsjukvårdscentra arbete pågår med att ta fram en modell för närsjukvårdscentra 2. Koncentrera vård för bättre kvalitet och tillgänglighet Prioriterade områden är traumasjukvården och nivåer i det akuta omhändertagandet liksom koncentration av mindre volymer. Hälso-och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att starta ett pilotprojekt för att finna en samlad struktur för sjukhusakuter. 3. Utveckla digitala vårdformer och tjänster Under första kvartalet har arbetet fortsatt med utveckling och aktiviteter inom områden som digitala vårdmöten piloter inom området hemmonitering artificiell intelligens och digital kommunikation digitalt högkostnadsskydd Hälsocoach online 4.Fokusera på kvalitetsdriven verksamhetsutveckling Uppdraget handlar om att ta fram en modell för kvalitetsdriven utveckling av hälso-och sjukvård. Det innefattar dels ett lärandesystem för kvalitetsutveckling, dels kartläggning av befintliga grupper inom kunskapsstyrning och uppföljning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 18(33)

19 4 Ekonomiska förutsättningar Västra hälso- och sjukvårdsnämndens budgeterade kostnader för 2018 ryms inte inom de tillgängliga medlen. I den kompletteringsbudget som regionfullmäktige beslutat, RF , konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Regiondirektören fick i kompletteringsbudgeten i uppdrag att analysera de faktorer, kostnader m.m. som ligger bakom västra hälso- och sjukvårdsnämndens strukturella ekonomiska obalans och återkomma med förslag på åtgärder. Uppdraget återrapporterades till regionstyrelsen den 20 mars 2018 (RS ) och överlämnades till partierna inför beredning av budget I rapporten konstaterades bland annat att västra hälso- och sjukvårdsnämnden är följsamma till budget- och planeringsdirektiv vårdkonsumtionen hos nämndens invånare är något högre än regionsnittet men att den utifrån tilldelade resurser snarare bör vara något lägre jämfört med övriga nämnders det finns en diskrepans mellan resurstilldelningen till nämnderna som är baserat på uppskattat vårdbehov och kostnaderna för nämnderna vad gäller sjukhusvård då de styrs av faktisk konsumtion flera faktorer försvårar en ekonomisk styrning genom minskning av vårdutbud och/eller vårdkonsumtion men nämnderna bör arbeta aktivt för att beställa så kostnadseffektiv vård som möjligt. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till skrivningen i kompletteringsbudgeten ett underskott på just -65 mnkr. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -19,8 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 och 2017 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbetet med vårdöverenskommelser och budget I budget 2015 tillfördes hälso- och sjukvårdsnämnderna 200 mnkr utifrån resursfördelningsmodellen för att finansiera särskilda tillgänglighetssatsningar. Under 2016 utökades utrymmet till att även täcka finansiering av obesitasoperationer och koloskopier och uppgår för 2018 till dryga 400 mnkr. Medlen är kopplade till den regionala produktions- och kapacitetsplaneringen och fram till och med 2016 har nämnderna finansierat konsumtionen inom dessa områden solidariskt det vill säga oavsett vilken nämnds invånare som vården getts till. Enligt regionfullmäktiges budgetbeslut för 2017 upphörde den solidariska finansieringen och var och en av hälso- och sjukvårdsnämnderna finansierar numera enbart sina invånares vård. Den regionala styrningen avseende var satsningarna görs kvarstår, vilket innebär att nämnderna inte styr över de kostnader som uppkommer under året. För 2018 har budgeten för tillgänglighetssatsningarna lagts utifrån tilldelade resursandel och inte baserat på tidigare års utfall/prognos. För västra hälso- och sjukvårdsnämnden innebär detta en osäker kostnadspost Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 19(33)

20 då tidigare års utfall visat på kostnader som överskridit tilldelad resursandel. 4.1 Ekonomiskt resultat Västra hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar för mars 2018 ett negativt resultat på -29,7 mnkr, vilket är 8,1 mnkr bättre än budgeterat. Det positiva resultatet hänför sig till mindre positiva avvikelser mot budget på många poster bland annat region- och rikssjukvård +2,1 mnkr och utomregional länssjukvård +1,5 mnkr. För 2018 har de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna tilldelats 250 mnkr från hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) för ersättning enligt så kallat brutet tak. Nämnderna har därmed tecknat tilläggsöverenskommelser med sjukhusen kring ytterligare ersättning för produktion utöver fastställda taknivåer i vårdöverenskommelserna. Kostnaderna fördelas på nämnderna utifrån faktisk konsumtion och motsvarande intäkt avropas från HSS. Detta är således inte resultatpåverkande för nämnderna. Det kan dock innebära budgetavvikelser under budgetposten Länssjukvård (Sjukhus i regionen) där kostnaderna bokförs men med en motsvarande avvikelse för Övriga intäkter där erhållna medel redovisas. Västra hälso- och sjukvårdsnämndens kostnad för produktion över tak till och med mars 2018 är 39,8 mnkr (främst mot SU, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett), vilket innebär högre kostnader jämfört med budget på 23,6 mnkr. Motsvarande intäkt har hämtats från HSS. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har efter mars månad en nollprognos mot budget, det vill säga ett resultat på -65 mnkr. Prognosen innehåller lägre kostnader än budgeterat avseende länssjukvård kopplat till vårdöverenskommelser samt kostnader för primärvård men samtidigt prognostiseras kostnaderna för tillgänglighet, läkemedel och sjukresor bli högre än budgeterat. Resultat och avvikelser mot budget framgår av Resultatrapport nedan. Resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys samt noter finns under avsnitt 5. Bokslutsdokument och noter. Nedan följer också kommentarer kring utfallen för de större posterna kopplat till bilagan. Resultatrapport mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 20(33)

21 Sjukhusvård inom regionen - Region- och rikssjukvård samtlänssjukvård (Sjukhus i regionen) Budgeten avser till största del nämndens andel av de överenskommelser och avtal som är tecknade med de nio sjukhusen i Västra Götalandsregionen. I vårdöverenskommelserna för sjukhusen fastställs ett ekonomiskt tak för möjlig ersättning under året. Modellen innebär att sjukhusen ersätts maximalt upp till en förutbestämd nivå. För produktion utöver denna nivå utgår ingen ersättning. För 2018 har samtliga sjukhus förutom FSS (Frölunda Specialistsjukhus) samt Angereds Närsjukhus nått sitt ersättningstak. Nämndens ackumulerade utfall till och med mars för sjukhusvård (inklusive privata sjukhus) visar på en negativ avvikelse mot plan om sammantaget -13,8 mnkr. Den negativa avvikelsen hänför sig till länssjukvård (Sjukhus i regionen) med -15,9 mnkr men kompenseras av en positiv avvikelse för region- och rikssjukvård med +2,1 mnkr. Se nedan för ytterligare specificering och analys (Region- och rikssjukvård samt Länssjukvård, Sjukhus i regionen). Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 21(33)

22 Region- och rikssjukvård Nämnden har det ekonomiska ansvaret för den högspecialiserade vården, som består av region- och rikssjukvård. Region- och rikssjukvård (högspecialiserad vård) i regionen bedrivs huvudsakligen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Budgetbeloppet i sammanställningen baseras huvudsakligen på 2016 års konsumtion. Inom region- och rikssjukvården noteras en högre konsumtion räknat i antalet besök samt vårdtillfällen jämfört med 2016 (som ligger till grund för budget), samtidigt som antalet DRG-poäng har minskat. Därmed är den genomsnittliga vårdtyngden per vårdtillfälle (CMIcasemix index) lägre i år jämfört med 2016, vilket innebär att en mindre resurskrävande vård har bedrivits under Detta förklarar delvis den positiva avvikelsen för perioden. Region- och rikssjukvård är oftast en resurskrävande och kostnadstung vård. Konsumtionen kan variera mellan månader och över tid där ett litet antal patienter kan medföra höga kostnader. Därmed innehåller prognostiseringen en viss osäkerhet. Prognosen per mars för region- och rikssjukvård är i nivå med budget och kostnadsutvecklingen följs under året. Länssjukvård Sjukhus i regionen Här ingår de kostnader som västra hälso- och sjukvårdsnämnden haft mot samtliga sjukhus i regionen, inklusive Lundby sjukhus som är i privat regi. Nämnden tecknar vårdöverenskommelser med SU, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett. Den negativa avvikelsen till och med mars på -15,9 mnkr kan framför allt hänföras till brutet tak enligt beskrivning ovan. Dessutom visar utfallet för tillgänglighetssatsningar till och med mars för västra hälso- och sjukvårdsnämnden på kostnader som ligger 1,9 mnkr över budget och på samma kostnadsnivå som efter mars Som befarat är prognosen att tilldelad resursandel inte kommer att räcka och prognosen sätts därför till -10,0 mnkr för 2018 avseende denna kostnadspost. Beträffande konsumtion inom länssjukvård konstateras en ökad konsumtion av öppenvårdsbesök vid samtliga sjukhus men även en ökning av antalet vårdtillfällen vid framför allt Kungälvs Sjukhus och Alingsås lasarett jämfört med Antalet vårdtillfällen vid SU är i princip oförändrat. Däremot minskar antalet DRG-poäng vilket betyder att den genomsnittliga vårdtyngden per vårdtillfälle är lägre. Prognosen är att kostnaderna kopplat till vårdöverenskommelsen med SU kommer att vara lägre än budgeterat för året (+9,0 mnkr) medan de mot Kungälvs Sjukhus bedöms bli högre(-2,5 mnkr). Även när det gäller FSS är prognosen positiv för året (+3,0 mnkr) till följd av att sjukhuset inte bedöms nå upp i överenskommet tak. Avseende privata sjukhus, det vill säga Lundby Sjukhus, så når de inte sitt ekonomiska tak för perioden men bedöms på helår utföra beställda volymer. Prognosens för helåret är i nivå med budget. I posten Sjukhus i regionen ingår även kostnader för I Sverige utan tillstånd/papperslösa och där noteras en kostnadsminskning jämfört med tidigare år. Prognosen för helåret är i nivå med budget. Prognosen för länssjukvård- Sjukhus i regionen sätts totalt sett till +2,9 mnkr för Då Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 22(33)

23 ingår även kostnader kopplat till projektansvar samverkande sjukvård Öckerö, 0,8 mnkr, som ej budgeterats för samt nyttjande av justeringspost/buffert för bland annat tillgänglighet. Privata specialister Kostnaderna avser privata specialister som ersätts enligt nationella läkarvårdstaxan eller genom upphandlade avtal med Västra Götalandsregionen. Nämnden ligger i nivå med budget efter mars månad men kostnaderna är högre jämfört med mars månad Den största förklaringen ligger i kostnaderna för mammografi till följd av kallelseintervall. Årsprognos är att kostnaderna för året kommer att ligga i nivå med budget. Utomregional länssjukvård Med utomregional vård avses här den så kallade Ria-vården (Ria = riksavtal) som främst utgörs av vård av akut karaktär som meddelas av vårdgivare utanför regionen. Häri ingår även den vård som erhålls inom ramen för samverkansavtalet med landstinget i Halland samt från 2017 även kostnader för köpt rättspsykiatri.nämndens kostnad för utomregional länssjukvård är lägre än budget till och med mars månad, en positiv avvikelse på +1,5 mnkr vilket kan hänföras till utomlands-/eu-vård. Det går inte att se en minskning i antalet ärenden så prognosen för året sätts i dagsläget i enlighet med budget. Länssjukvård finansierad särskilda bidrag Nytt från 2017 var att nämnderna på ett eget ansvar redovisar kostnaden för de verksamheter som finansieras med statsbidrag. För 2018 handlar det om statsbidrag för Riktade insatser psykisk hälsa. Till och med mars månad har ännu inga kostnader uppstått då nämnden ännu kring dessa medel. Den positiva budgetavvikelsen är per mars +0,3 mnkr men helårsprognos är att medlen kommer att förbrukas. Primärvård Kostnaderna totalt för primärvård ligger 2,2 mnkr under budget efter årets första tre månader. Hjälpmedel (Vårdval Rehab) Avser hälso- och sjukvårdsnämndernas kostnader för personliga hjälpmedel.efter mars månad är kostnaderna i princip i nivå med budget. Helårsprognos är också i nivå med budget. Övrig primärvård Den offentligt beställda primärvården avser överenskommelser med styrelsen för beställd primärvård om verksamhet utöver VG Primärvård och Vårdval rehab. Verksamheter som inkluderas är till exempel mödrahälsovård och 1177 vårdguiden på telefon och ungdomsmottagningar.den privata primärvården avser i huvudsak vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin ersatta enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LoL) och Lagen om ersättning för fysioterapi (LoF), även kallad nationella taxan samt mödrahälsovård genom upphandlade avtal enligt Lagen om offentlig upphandling (LoU). Under Övrig primärvård inryms även kostnader för I Sverige utan tillstånd/papperslösa, inkontinenshjälpmedel och inkontinenscentrum. Kostnaderna efter mars månad ligger i nivå med budget. Totala prognosen för helåret är dock positiv 2,9 mnkr. Detta är hänförbart till privata sjukgymnaster och privat primärvård övrigt Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 23(33)

24 där kostnaderna bedöms bli lägre än budgeterat till följd av uteblivna försäljningar mellan nämndområden samt nytt och billigare avtal inom mödrahälsovård. Däremot är prognosen för beställd primärvård negativ, -1,1 mnkr, på grund av att nya avtal ungdomsmottagningar blir dyrare än budgeterat. Utomregional primärvård Avser merkostnaden för nämndinvånarnas konsumtion av primärvård utanför Västra Götalandsregionen. Budgetavvikelsen till och med mars månad är negativ, -0,2 mnkr.prognosen för året är dock positiv +1,8 mnkr.prognosen förklaras främst av helårseffekter av den sänkta ersättningen per besök för digitala vårdkontakter i andra regioner. Avdraget på vårdcentralernas ersättning beaktats nu på ett mer riktigt sätt, vilket också förbättrar prognosen. Primärvård finansierad särskilda bidrag Under denna post redovisar nämnderna kostnaden för de verksamheter som finansieras med statsbidrag. För 2018 handlar det om Ökad välfärd och migration (flyktingströmmar), Riktade insatser psykisk hälsa, Regionalt uppdrag ungdomar & unga vuxna missbruk och beroende, Tillgänglighet barn & hälsa samt Gynekologisk cellprovtagning. Utfallet till och med mars är 1,0 mnkr vilket ger en positiv budgetavvikelse på +2,1 mnkr. Avvikelsen beror främst på att beredning pågår avseende statsbidragen Tillgänglighet barn & hälsa samt Gynekologisk cellprovtagning. Övriga statsbidrag har nämnden ännu inte fattat beslut kring eller så har verksamhet inte kommit igång. Prognosen är att alla medel kommer att förbrukas under året. Tandvård Kostnaderna för tandvård avser i princip tre områden: barntandvård, specialisttandvård och uppsökande verksamhet (sedan 2015). Kostnaderna till och med mars är högre än budgeterat - 2,6 mnkr och är hänförbart till rörlig ersättning ortodonti, tolk samt barntandvård. Den rörliga delen av ortodontin brukar fluktuera under året och under första kvartalet har cirka 30 procent av antalet budgeterade starter genomförts. Tolkkostnaden har ökat under första kvartalet och har en negativ avvikelse på -0,25 mnkr. Barntandvården har en negativ avvikelse med -1,0 mnkr. Kostnaden på årsbasis beräknas ligga i nivå med budget. Handikappverksamhet Kostnaderna avser främst ersättning till Habilitering & Hälsa samt privat habiliteringsverksamhet. Budgetavvikelsen efter mars månad är i nivå med budget och resultatet för året beräknas vara detsamma. Folkhälsomedel Budgeten avser i huvudsak folkhälsosatsningar som utförs i samverkan med de elva kommunerna i nämndområdet. Västra hälso- och sjukvårdsnämndens folkhälsobudget ligger i nivå med budget per mars. Prognosen för helåret förväntas ligga i nivå med budget. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 24(33)

25 Läkemedel Kostnaderna avser till största delen läkemedelsförskrivning där vårdgivaren inte har eget kostnadsansvar, bland annat läkare som ersätts enligt nationella taxan, upphandlade vårdavtal samt privata vårdgivare utan avtal. Dessutom ingår även kostnad för utomregional förskrivning för nämndens invånare. Nämndens högre kostnader för perioden jämfört med budget (samt samma period föregående år) beror på ökad kostnad för helprivat verksamhet, utomregional förskrivning samt förskrivning av hjälpmedel av kommunala sjuksköterskor. Helårsprognos visar därmed en negativ budgetavvikelse på -4,0 mnkr. Sjukresor Nämnden har ansvaret för sjukresekostnaderna. Regelverk och utbetalning av sjukresekostnader hanteras av en enhet som ingår i serviceförvaltningen. Kostnaden för sjukresor är per mars 2,3 mnkr högre än budget och 1,9 mnkr högre än samma period förgående år. De ökade kostnaderna beror på att antalet sjukresor med taxi fortsätter att öka samtidigt som väglaget har gjort att även restiden har ökat. Det har skett en indexreglering av bränsle som har ökat med 3,37 procent på ett år och kommer att öka ytterligare med 1,55 procent i april. Kostnadsökningen kommer sannolikt att hålla i sig på grund av indexuppräkning och att samåkningsgraden minskar. Helårsprognosen sätts till -4,0 mnkr. Samordningsförbund/Vårdsamverkan Samtliga kommuner i området ingår i samordningsförbund. Kostnaderna avser nämndens andel i samordningsförbunden inom nämndområdet samt nämndens andel avseende kostnader för de vårdsamverkansorganisationer som nämnden ingår i. Kostnaderna till och med mars 2018 är något högre än budgeterat vilket kan förklaras av att en av vårdsamverkansorganisationerna fakturerat för hela året på en gång. Helårsprognosen är i nivå med budget. Nämndkostnader Avser främst kostnader för politikerarvoden samt deltagande i kurser och konferenser. Kostnaderna efter första kvartalet 2018 är 0,8 mnkr under budget men årsprognosen är i nivå med budget. Kanslikostnader Avser nämndens kostnader för tjänstemannastöd samt administrativa processer och är fördelad utifrån nämndernas andelar av resursfördelningsmodellen. Kostnader faktureras respektive hälso- och sjukvårdsnämnd i tolftedelar utifrån lagd budget. Årsprognosen är i nivå med budget. Övrigt Särskilda projekt Budgeten avser i huvudsak nämndens del av förvaltningsgemensamma IS/ITkostnader.Kostnaderna efter första kvartalet 2018 är i princip i nivå med budget och så är Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 25(33)

26 även årsprognosen. Medicinsk service Avser främst kostnader för laboratoriemedicin och bild- och funktionsmedicin som genereras av avtal inom nationella taxan samt tolktjänster för avtal inom nationella taxan och upphandlade avtal. Nämnden har ett kostnadsutfall i nivå med budget efter årets tre första månader. Prognos enligt budget. Finansiella kostnader/intäkter Avser i huvudsak ränta på nämndens likvidkonto. Utfall per mars +0,2 mnkr jämfört med budget. Prognos för året sätts till +0,4 mnkr. Övriga intäkter Under denna post redovisas intäkter avseende brutet tak och statsbidrag. Hälso- sjukvårdsstyrelsen (HSS) har tilldelat nämnderna medel för Ökad välfärd och migration (flyktingströmmar), Stöd till riktade insatser psykisk hälsa samt Regionalt uppdrag ungdomar & unga vuxna missbruk och beroende. I kompletteringsbudgeten tilldelade Regionstyrelsen nämnderna statsbidrag som riktar sig till Tillgänglighet barn & hälsa och Gynekologisk cellprovtagning. Intäkten för perioden uppgår till 60,7 mnkr vilket ger en budgetavvikelse på +23,0 mnkr. Avvikelsen beror främst på att nämnden avropat mer intäkter än budgeterat från HSS avseende brutet tak (+23,6 mnkr) men har samtidigt inte avropat intäkter kring de statsbidrag där beslut ännu ej tagits. Helårsprognosen är i nivå med budget Intäktsutveckling Intäktsförändringen jämfört med mars 2017 är totalt sett 5,5 procent för västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämndernas intäkter består till största delen av regionbidrag som fördelas utifrån resursfördelningsmodellen. Förändringen mellan åren beror utöver indexuppräkning på förändringar i resursandelar hos respektive nämnd. I regionbidraget för 2018 ingår även respektive nämnds del av extra tillskott på 170 mnkr samt riktat ägartillskott 150 mnkr (övrig intäkt 2017). Regionbidraget har ökat med 2,5 procent mellan 2017 och I de totala intäkterna för nämnderna ingår även Övriga intäkter som främst består av olika statsbidrag. Mellan 2017 och 2018 har denna intäktspost ökat med 299 procent för västra hälso- och sjukvårdsnämnden. Förklaringen ligger framför allt i att här för 2018 har tillkommit statsbidrag i samband med kompletteringsbudget samt ersättning från HSS för brutet tak Kostnadsutveckling Den totala kostnadsförändringen för västra hälso- och sjukvårdsnämnden jämfört med mars 2017 är 5,3 procent. En förklaring till ökningen är att tillskotten på intäktssidan motsvaras av en lika stor kostnad. I övrigt styrs nämndens kostnader till stor del av faktisk konsumtion vilken är svår att förutse och påverka. En större procentuell kostnadsökning syns inom poster som läkemedel, Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 26(33)

27 sjukresor, tandvård samt länssjukvård varav den sistnämnda delvis förklaras av kompletteringsbudget och brutet tak. 4.2 Åtgärder vid ekonomisk obalans Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till regionfullmäktiges kompletteringsbudget (RF ) ett underskott på -65 mnkr. I kompletteringsbudgeten konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Regiondirektören fick i uppdrag att analysera de faktorer, kostnader m.m. som ligger bakom västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska obalanser och återkomma med förslag på åtgärder. Uppdraget återrapporterades till regionstyrelsen 20 mars (RS ) och överlämnades till partierna inför beredning av budget Eget kapital Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -19,8 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 och 2017 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast 2019 avseende 17,3 av de 19,8 mnkr. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbete med vårdöverenskommelser och budget Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 27(33)

28 5 Bokslutsdokument och noter Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 28(33)

29 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 29(33)

30 Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning samt rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 30(33)

31 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Delårsrapport 31(33)

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2018 Västra h älso - och sjukvårdsnämnden f Da t u m 2017-12 - 14 D i ar i e nu mm er: H S NV 2017-00227 Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund,

Läs mer

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2018-00157 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2019 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 9 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2017-00120 Beställningsunderlag 2013 Mål och Inriktning 2018 Hälso- sjukvårdsnämnd 4 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda, Mölndal,

Läs mer

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2019 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö HSNV 2018-0025 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

1. Sammanfattning... 4 Verksamhet Mål och fokusområden Ekonomiska förutsättningar... 44

1. Sammanfattning... 4 Verksamhet Mål och fokusområden Ekonomiska förutsättningar... 44 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Partille, Ale, Härryda, Mölndal, Lilla Edet, Lerum, Alingsås 1 Innehåll 1. Sammanfattning... 4 2. Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 1(17) Budget Datum 2016-11-22 Diarienummer HSN V 2016-00303 Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 2(17) Inledning Arbetet med budget 2017 har utgått ifrån nämndens mål- och inriktning,

Läs mer

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd 2016-11-25 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18)

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Sida 1(18) 1. Sammanfattning Norra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans 2016, där regionbidrag och nämndens beräknade kostnader balanserar. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och Detaljbudget Östra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2(14) Innehållsförteckning

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSN V2016-00100 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack)

Kvalitet enligt kvartalen (resultat senaste kvartal) Sjuk-frånvaro (ack) Skaraborgs Sjukhus September 214 Verksamhet i balans Skaraborgs Sjukhus September 213 Ekonomi Beläggning Tillgänglighet inom 6 dagar Vårdgaranti 9 dagar Garanti för besök vid välgrundad misstanke om cancersjukdom

Läs mer

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Delårsrapport mars 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2018-04-19 Diarienummer HSNN 2018-00059 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Carina Hansson Telefon: 0709-708 489 E-post: carina.hansson@vgregion.se Till norra

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland Regionala Pensionärsrådet 2019-04-05 Tobias Nilsson, Ph.D., chefsstrateg Koncernkontoret Tre långsiktiga strategier Vägen framåt Varför ska vi ställa

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ärende 5 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-04-12 Diarienummer HSNV 2016-00092 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Annika Mårtensson Telefon: 0700-206248 E-post: annika.martensson@vgregion.se

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(13) Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete.

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017

Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projekt Göteborgssjukvården - juni, 2017 Projektet ska stå för nytänkande och innovation och ska utmana befintliga former att bedriva nära hälso- och sjukvård Projektdirektiv Göteborgssjukvården Vi känner

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland TABELLBILAGA Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhets analys 2006 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Maj 2007 Omslagsbild: Omslagslayout och foto: En trappa som finns i Regionens Hus

Läs mer

Sjukvård i Västra Götalandsregionen

Sjukvård i Västra Götalandsregionen Sjukvård i Västra Götalandsregionen Med fokus på sjukhusbaserad vård - uppföljning Resultat från Kvartalen och controlling 2018 kommentarer från förvaltningarna Koncernavdelning data och analys Maria Telemo

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(11) Detaljbudget 2015 1. Sammanfattning Västra Götalandsregionens politiska organisation för hälso- och sjukvård förändrades vid årsskiftet 2014/2015, från tolv hälso- och sjukvårdsnämnder till

Läs mer

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet

Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet Framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet 20190405 Bakgrund Uppdrag från ägarutskottet att ta fram ett förslag till framtida vårdutbud för sjukhusen i göteborgsområdet. Nära angränsande uppdrag

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden

Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden Ordförandekonferens för de medicinska sektorsråden 2015-09-03 Agenda 09.00 10.20 Regionaktuellt 1. Aktuellt från Koncernstab hälso-och sjukvård/ann Söderström 2. Aktuellt från Hälso-och sjukvårdsutskottets

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Kallelse Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Tid: Onsdagen den 23 september 2015, kl. 13,00 Plats: Västra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare Föredragande 2. BFL uppföljning Yvonne

Läs mer

Daterad: Diarienr; HSNV Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden

Daterad: Diarienr; HSNV Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden Daterad: 2017-01 - 26 Diarienr; HSNV 2017-00006 Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden 1 Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV VERKSAMHETSÅRET 2016... 5 2. EN STARKARE REGION MED FORTSATT SATSNING

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd HSNS 2016-00207 Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd 2017-02-02 Sida 1(34) Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Numreringen i dokumentet är kopplad till

Läs mer

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS 2018-00054 Godkänd 2018-09-20 Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(31) Delårsrapport augusti 2018 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Möte om FVM och omställningen med kommunerna Göteborg 2018-09-04 Tobias Nilsson, Ph.D. Chefsstrateg Omställningen Varför en omställning?

Läs mer

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR INNEHÅLL INNEHÅLL 1 1 SAMMANFATTNING 2 2 STRATEGISKA MÅL, PRIORITERADE MÅL OCH FOKUSOMRÅDEN 3 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och Detaljbudget Norra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Detaljbudget Norra hälso-

Läs mer

Delårsrapport 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015

Delårsrapport 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 Januari februari Datum: 18 mars 2015 Diarienummer: HSN2015-2 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Medborgarperspektivet... 2 Processperspektivet...

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017

Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017 Delårsrapport 02 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017 Januari februari Datum: 2017-03-21 Diarienummer: HSN-2017-02 Innehållsförteckning I korthet... 2 Samhällsperspektivet... 4 Medborgarperspektivet... 4 Processperspektivet...

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller

Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet. 4 maj 2017 Karin Möller Rapportering Ägarutskottet - kvalitet och patientsäkerhet 4 maj 2017 Karin Möller Trycksår PPM v 10 2017 Rättelse 12 Trycksår PPM v10 2017 kat 2-4 11,4 10 9,9 Procent 8 6 4 7,3 6,6 5,8 5,4 6,5 MÅL

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

GITS. Sahlgrenska Universitetssjukhus. Statistik mars och Trendriktning Distansmöten Juni 2017-mars 2018

GITS. Sahlgrenska Universitetssjukhus. Statistik mars och Trendriktning Distansmöten Juni 2017-mars 2018 Sahlgrenska Universitetssjukhus Statistik mars - 218 och Trendriktning Distansmöten Juni 217-mars 218 Mars 9 Sahlgrenska Universitetssjukhus SS, mars 218 8 7 6 5 4 Totalt antal distansmöten Delaktiga vc

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Avdelning verksamhetsuppföljning Västra Götalandsregionen. VGR Månadsrapport. Mars 2018

Avdelning verksamhetsuppföljning Västra Götalandsregionen. VGR Månadsrapport. Mars 2018 Avdelning verksamhetsuppföljning Västra Götalandsregionen VGR Månadsrapport Mars 218 Innehåll 1 KONCERN... 3 1.1 Verksamheten i siffror... 3 1.1.1 Ekonomi... 3 1.1.2 Personal... 5 1.1.3 Investeringar...

Läs mer

Väntetider & Tillgänglighet

Väntetider & Tillgänglighet Lägesrapport Väntetider & Tillgänglighet Januari 2008 Strategiska utvecklingsenheten Gunnar Numeus, Vårdslussen 1(15) Inledning Sedan 1 ember 2005 gäller nationellt en vårdgaranti som har ett tydligt mål

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Månadsrapport november 2013

Månadsrapport november 2013 Månadsrapport november Ekonomiskt resultat -11-30 140,5 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet uppgår till 140,5 mkr. I resultatet ingår följande jämförelsestörande poster förändrad

Läs mer

Delårsrapport Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Augusti Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Delårsrapport Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Augusti Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen,

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Delårsrapport 10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015

Delårsrapport 10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015 Januari oktober Datum: 2015-10-20 Diarienummer: HSN2015-9 www.regionostergotland.se Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Medborgarperspektivet... 3 Processperspektivet...

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi.

Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval specialiserad urologi. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-14 1 (6) HSN 2016-0778 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p [xx] Förslag till ändring i förfrågningsunderlag vårdval

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 Sida 1(22) 1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 2. Sammanfattning Nämnden budgeterar en ekonomi i balans 2017. Nämndens budgeterade kostnader beräknas rymmas inom de tillgängliga

Läs mer

Månadsrapport september 2014

Månadsrapport september 2014 Månadsrapport september Ekonomiskt resultat -09-30 215,4 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med september uppgår till 215,4 mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande

Läs mer

Årsredovisning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 6 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...6 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...17

Läs mer

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Sida 1(20) Detaljbudget 2016 1. Sammanfattning Numreringen i dokumentet är kopplad till en regiongemensam mall där alla Västra Götalandsregionens verksamheter ingår. I detaljbudgeten redovisas endast de

Läs mer