HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd"

Transkript

1 HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd

2 Sida 1(34) Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Numreringen i dokumentet är kopplad till en gemensam mall för alla Västra Götalandsregionens nämnder och styrelser. I årsredovisningen redovisas endast det som är relevant för hälso- och sjukvårdsnämnden, varför vissa kapitel- och avsnittsnummer saknas. En fördjupad uppföljning av mål, vårdöverenskommelser och avtal för södra hälso- och sjukvårdsnämnden görs i nämndens Beställarbokslut som behandlas på nämnden 31 mars Innehåll 1. Sammanfattning Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Framtidstro inom hälso- och sjukvården Prioriterade mål... 5 Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras... 5 Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas... 5 Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Fokusområden... 6 Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin... 6 Genomföra den regionala psykiatriplanen... 6 Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa... 7 Uppfylla vårdgarantin... 8 Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården... 9 Förbättra akutvårdkedjan...10 Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner...10 Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning...11 Skapa ett sammanhållet vårdsystem Produktion/Konsumtion Rättigheter och folkhälsa Mänskliga rättigheter och jämlik vård Folkhälsa Budget i balans Ekonomiskt resultat Eget kapital Bokslutdokument och noter Tillkommande rapportering Påverkan till följd av den rådande flyktingsituationen Verksamheternas säkerhetsarbete Uppföljning av intern kontroll under Fördjupad rapport till egen nämnd SÄS ekonomi... 23

3 Sida 2(34) 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har valt att 2016 särskilt fokusera på att förbättra tillgängligheten och på att få en väl fungerande nära vård med samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård. Tillgängligheten till hälso- och sjukvård har i vissa delar förbättrats under 2016, exempelvis telefontillgängligheten till vårdcentraler, väntetiden till första besök inom specialistsjukvården och väntetiden till behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Dock är tillgängligheten i stort en av de största utmaningarna för hälso- och sjukvårdsnämnden och utförarna av hälso- och sjukvård i södra Älvsborg. Exempel där väntetiden inte är på en acceptabel nivå är till neuropsykiatriska utredningar, fördjupade utredningar inom BUP, akutvårdscentralen, besök inom lungmedicin samt behandlingar inom ögon och ortopedi. En stor utmaning för, inte bara hälso- och sjukvården utan många aktörer i samhället, är att förbättra befolkningens psykiska hälsa. Psykiatrin har haft en brist på kompetens de senaste åren och detta har inte förbättrats under Här krävs bland annat nya metoder och insatser som till viss del utvecklats under 2016, t.ex. gruppbehandlingar och digitala tjänster samt ökat förebyggande arbete. Arbetssättet med mobila team har under 2016 utvecklats och nya team har startat. Det mobila ätstörningsteamet vid SÄS har varit ett projekt I samband med vårdöverenskommelsen 2017 beslutade södra hälso- och sjukvårdsnämnden att lägga in finansiering för det mobila ätstörningsteamet i sjukhusets ram. Under 2015 och 2016 har mobil närvård för målgruppen äldre med multisjuklighet utvecklats inom närvårdssamverkan Sjuhärad. Dels finns ett närsjukvårdsteam med två sjuksköterskor och en läkare och dels finns team med mobila vårdcentralsläkare. Mobil närvård är en regional satsning som under 2017 går in i ett breddinförande och fler team kommer att startas i södra Älvsborg. Med stöd av statliga flyktingmedel gav under våren 2016 södra hälso- och sjukvårdsnämnden ett uppdrag till Närhälsan om ett mobilt flyktingteam för att stötta vårdcentralerna i Svenljunga, Tranemo och Kinna. Dessa områden har 2015 och 2016 haft ett stort tryck på grund av ett stort antal asylsökande och nyanlända. Det mobila flyktingteamet har bemannats av en sjuksköterska eller läkare samt en undersköterska. Denna utveckling med mobila team ligger väl i linje med Västra Götalandsregionens arbete med omställningen av vården och att utveckla den nära vården. Utvecklingen med mobila team kommer att fortsätta under Under 2016 har arbetet med omställningen av vården påbörjats. I samtliga vårdöverenskommelser som beslutades i oktober 2016 finns omställningen av hälso- och sjukvården med. Information om omställningens syfte och om kommande målbild har varit uppe ett flertal gånger vid nämndens sammanträden under 2016.

4 Sida 3(34) Under 2016 har nya folkhälsoavtal slutits med de åtta kommunerna i nämndens område. Avtalets utformning kommer att förbättra möjligheten för nämnden att följa upp och utvärdera insatser inom folkhälsoområdet. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska resultat 2016 är ett överskott på 5,3 mnkr. Kostnaden för riks- regions- och länssjukvård överskrider budget med 16 mnkr, vilket främst hänger samman med att nämnden vid sitt möte i september 2016 beslutade att tillskjuta SÄS 20 mnkr för att säkerställa ökad produktion. Samtidigt är det andra poster som visar ett överskott, bland annat nämndens kostnader för primärvård, +10,8 mnkr, vilket gör att sammantaget är nämndens resultat +5,3 mnkr.

5 Sida 4(34) 2.1 Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Nämnden samverkar med kommunerna för att främja hälsa och förebygga sjukdom i nämndens område. Samverkan regleras via folkhälsoavtal som finansieras av båda parter. Enligt avtalen ska de insatser som görs främja utvecklingen av, och förutsättningarna för, en jämlik hälsa. I uppföljningen av avtalen frågar nämnden om, och på vilket sätt, de folkhälsoinsatser som kommunen gör bidrar till minskade skillnader i livsvillkor och hälsa. Nämnden finansierar ett projekt på Boda familjecentral i Borås. Projektet drivs av folktandvården och syftar till att förbättra såväl munhälsa som levnadsvanor hos familjer som bor i närområdet. Familjecentralen ligger i ett socioekonomiskt utsatt område där ohälsan är större än i andra områden. En något trög start på projektet gjorde att nämnden den 23 juni 2016 beslutade om att förlänga projektet ett år, fram till den 31 december Det behövs ytterligare tid och erfarenheter innan det är möjligt att fatta beslut om tandhygienist som permanent resurs på familjecentralen Boda. Boda-projektet bidrar också till folktandvårdens arbete med att finna och utarbeta formella ramar för samverkan med familjecentraler i allmänhet. I närvårdsamverkan pågår ett projekt inom Borås Stad som ska leda till minskad skolfrånvaro. Projektet handlar om barn som i tidig ålder har frånvaro (giltig eller ogiltig) på 40 procent, d.v.s. 2 dagar per vecka. Det har visat sig att det är dessa barn som sedan skolkar i äldre åldrar. Projektets syfte är att fler ska ha godkända betyg. Att genomgå skolan med godkända betyg har ett starkt samband med minskad risk för utanförskap senare i livet. Nämnden har ett samverkansavtal med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (HBTQ). Avtalet innebär bland annat att RFSL får ersättning för att informerar på högstadie- och gymnasieskolor. Detta ska bland annat bidra till att minska fördomar och förtryck genom att påverka attityder till HBTQ-personer. Nämnden träffar årligen kommunernas politiska företrädare för att följa upp och diskutera gemensamma prioriteringar inom folkhälsoområdet. Årets dialoger landade i några konkreta åtgärder där vissa är genomförda och andra är påbörjade. Konferensen Vägen in i samhället samverkan för integration och hälsa, som genomfördes i Borås den 22 september, arrangerades gemensamt av hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunerna. I avsnitt 8.2 Folkhälsa, beskrivs ytterligare insatser som bidar till förbättrad folkhälsa.

6 Sida 5(34) 5. Framtidstro inom hälso- och sjukvården 5.1 Prioriterade mål Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Information om vad som gjorts för att den psykiska ohälsan ska minska finns under avsnittet fokusområde och avsnitten förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatri, genomföra den regionala psykiatriplanen och stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa. Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Information om vad som gjorts för att stärka patientens ställning finns under avsnittet fokusområde och avsnitten uppfylla vårdgarantin, utveckla ett personcentrerat arbetssätt och förbättra akutvårdskedjan. Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Information om vad som gjorts för att samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet finns under avsnittet fokusområde och avsnitten minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner, arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning och skapa ett sammanhållet vårdsystem.

7 Sida 6(34) 5.2 Fokusområden Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin I nämndens beställning till SÄS ligger ett uppdrag att sjukhuset ska förbättra tillgängligheten till barnpsykiatriska utredningar. Väntetiden till första besök inom BUP på SÄS har förbättrats jämfört med Förbättringen har skett trots att BUP har haft ett ökat inflöde av patienter. Tillgänglighet till första besök är mycket god och ligger på 99 procent per november SÄS bedömer att tillgängligheten fortsatt kommer att ligga på 90 procent eller högre. Tillgänglighet till behandling är 59 procent per november. Trots ett ökande inflöde bedömer SÄS att kön kommer att minska till följd av annat utbud av behandlingsmetoder, till exempel gruppbehandlingar. BUP har infört effektivare behandlingsmetoder, framförallt för patienter med ADHD- och autismdiagnos genom behandlingsgrupper. Verksamheten kommer fortsätta att utveckla gruppbehandling för en stor grupp patienter med depressionsdiagnos: Hantera livet är en gruppbehandling/utbildning för dels patienter och dels närstående i separata grupper. Tillgänglighet till fördjupad utredning är fortsatt låg, 15 procent, per november Av de 124 personer som väntade den 30 november 2016 hade 106 personer väntat mer än 30 dagar. SÄS bedömer det tveksamt om kön till utredning kommer ett minska framförallt på grund av läkarbrist. Ett mobilt team vid ätstörningsenheten har varit ett projekt under Nämnden har i samband med beslut om vårdöverenskommelsen 2017 säkerställt en ökad tillgänglighet från och med 2017 genom att lägga in finansiering av teamet i sjukhusets ram. Genomföra den regionala psykiatriplanen Utvecklingsplanen för vuxenpsykiatrin implementeras stegvis genom olika regionuppdrag och reviderade regionala medicinska riktlinjer. Ett exempel på detta är implementeringen av riktlinjerna för psykosociala insatser vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd. I likhet med vad som gäller inom den somatiska vården ökar subspecialiseringen även inom psykiatrin. I enlighet med intentionerna i den regionala psykiatriplanen har SÄS gjort en översyn av utbudsstrukturen inom den öppna vuxenpsykiatrin. Bakgrunden var bland annat att mindre enheter spridda i det geografiska området inte själva klarade av att erbjuda den nödvändiga kvalificerade vård som krävs. Öppenvården kommer på sikt att centreras till mottagningar i Borås, Skene, Alingsås och Lerum. Vårdutbudet kommer även fortsättningsvis att samordnas mellan mottagningarna. Kliniken har, för att säkra upp tillgången till specialistpsykiatriska insatser för de mest sårbara patienterna som sällan är självsökande, ökat de mobila insatserna, vilket inneburit ökat antal hembesök. En väsentlig utgångspunkt för detta arbete är att samtliga invånare i nämndområdet ska ha en god och nära tillgång till rätt psykiatrisk kompetens. Detta kommer bland annat att ske genom tillskapande av mobila team, en utveckling som ligger i linje med omställning av hälso- och sjukvården.

8 Sida 7(34) I genomförandet av de regionala satsningarna kommer SÄS Vuxenpsykiatriska klinik bland annat att fortsätta säkra kompetensförsörjning avseende nyckelkompetenser, läkare, sjuksköterskor och psykologer. SÄS bedömning är att kompetensförsörjning kommer att vara den enskilt viktigaste utvecklingsfrågan de kommande åren. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har i oktober 2016 lämnat synpunkter på en reviderad regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin. Utifrån planens förslag till utvecklingsområden och åtgärder kommer barn- och ungdomspsykiatrin att förändras under 2017 och framåt. Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Vårdcentralerna har ett ansvar som första linjens vård. I krav- och kvalitetsboken ställs från och med 2016 krav på att vårdcentralerna ska tillhandahålla psykolog eller legitimerad personal med motsvarande kompetens i samma lokaler som övrig verksamhet bedrivs. Vårdcentralerna har på olika sätt byggt upp sitt arbete när det gäller psykisk ohälsa. Många av vårdcentralerna har psykologer, det är dock svårt för vissa vårdcentraler att rekrytera psykologer på grund av vårdcentralens geografiska läge. I det psykiska ohälsoteamet på vårdcentralerna finns bland annat kuratorer, psykoterapeuter och psykiatrisköterskor. Vårdcentralerna har upplevt att söktrycket har ökat de senaste åren och orsaken till att behoven många gånger handlar om livskriser. Flera vårdcentraler har tidigare år beskrivit att de har haft en kö till psykisk ohälsoteamen. Under hösten 2016 har ett projektarbete i Västra Götalandsregionen påbörjats vars mål är att stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa för barn och unga. Sex vårdcentraler i Västra Götalandsregionen har fått ökade resurser för att ta emot barn och unga i åldrarna 6-18 år med psykisk ohälsa, om insatserna på den vårdcentral där patienten är listad inte räcker till. Vårdcentralen med extra resurser kan ge vård till fler barn och unga med mildare till måttlig psykisk ohälsa samt genom konsultation och handledning vara ett stöd för andra vårdcentraler i närområdet. I södra Älvsborg har Närhälsan Södra Torget vårdcentral fått uppdraget och de startar denna verksamhet när rekryteringsprocessen är färdig och planen är att verksamheten ska vara igång i mars BUP deltar i två projekt, tillsammans med kommunen, som syftar till att minska frånvaron i skolan och tidigt fånga upp personer med psykisk ohälsa; Tidiga insatser för ökad skolnärvaro och Tidiga insatser för ökad integration och ökad skolnärvaro. Detta är projekt som drivs i närvårdssamverkan och där skola, individ- och familjeomsorg samt BUP samverkar. Projekten har fått pengar från Västra Götalandsregionens sociala investeringsmedel. SÄS har i överenskommelsen 2016 ett uppdrag att utveckla en modell för konsultation till primärvården. BUP erbjuder regelbundet konsultationer till primärvården och elevhälsan. Sjukhuset har tillsammans med primärvården överenskommit om utbildningsinsatser. Samverkan på individnivå sker via Västbusmöten/annan samverkan gällande planering för patienter. I projektet Tidiga insatser för ökad skolnärvaro ger BUP konsultationer/ handledning till elevhälsans personal på de sex projektskolor som ingår i projektet. Detta kommer att ske med regelbundenhet under hela projekttiden fram till Inom vuxenpsykiatrin fungerar konsultationsmodellen med de flesta vårdcentraler.

9 Sida 8(34) År 2016 gjorde hälso- och sjukvårdsstyrelsen en satsning på ungdomsmottagningarna i syfte att åstadkomma en mer jämlik vård samt för att öka stödet till unga med psykisk ohälsa. Satsningen innebar utökning av bemanningen. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har valt att 2017 fullfölja den planerade satsning på ungdomsmottagningar som hälso- och sjukvårdsstyrelsen började Uppfylla vårdgarantin Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, mäter tillgängligheten inom primärvården där de bland annat mäter andel telefonsamtal som får svar samma dag. Vid mätningen hösten 2016 var telefontillgängligheten i regionen 89 procent, vilket var samma resultat som riket. I Södra Älvsborg var resultatet också 89 procent, med ett spann från 49 till 100 procent. Detta är en förbättring jämfört med hösten 2015, då Södra Älvsborgs resultat var 81 procent, vilket då var lägst i Västra Götalandsregionen. För läkartillgängligheten vid vårdcentralerna (inom 7 dagar utifrån ett medicinskt behov) var vid höstens mätning medelvärdet för riket 89 procent och för Västra Götalandsregionens 93 procent. I Södra Älvsborg var snittet 92 procent, där tillgängligheten på de enskilda vårdcentralerna varierade mellan 56 och 100 procent. Tillgänglighet är en av södra hälso- och sjukvårdsnämndens prioriterade mål och väntetiderna till SÄS följs månatligen på nämndens sammanträden. Tillgängligheten till vård på SÄS är god inom många specialiteter. Men vissa specialiteter har en sämre tillgänglighet, bland annat till besök vid hud- och lungmottagningarna. SÄS har där vidtagit åtgärder för att förbättra situationen, bland annat genom att rekrytera hudläkare samt att förändra arbetssätt inom lungmottagningen. Nedan redovisas hur SÄS på sjukhusnivå klarade vårdgarantin per november Mottagningsbesök (90 dagar): 82 procent (november 2015: 76 procent) Behandling (90 dagar): 77 procent (november 2015: 80 procent) November 2015 var måluppfyllelsen för SÄS för väntande till första besök 76 procent, vilket då vara samma resultat som Västra Götalandsregionen totalt. Ett år senare har SÄS förbättrat siffran till 82 procent, medan resultatet för Västra Götalandsregionen totalt har försämrats till 72 procent. Främsta orsaken till att Västra Götalandsregionen totalt har försämrat måluppfyllelsen är försämrad måluppfyllelse för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. När det gäller behandling var SÄS måluppfyllelse november procent, vilket då var något bättre än Västra Götalandsregionen totalt, 78 procent. SÄS har försämrat sin måluppfyllelse till 77 procent samtidigt som Västra Götalandsregionen totalt har försämrats till 69 procent. Även när det gäller behandling hänger Västra Götalandsregionens försämrade resultat ihop med försämrad måluppfyllelse för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. För patienter med välgrundad misstanke om cancer är kravet att alla vuxna patienter ska erhålla första besök i specialistvård inom 14 dagar. Tillgängligheten vid SÄS har i slutet av 2016 försämrats och november och december 2016 var måluppfyllelsen 85 respektive 88 procent, vilket är sjukhusets lägsta måluppfyllelse sett ett år tillbaka.

10 Sida 9(34) I december 2016 finns det inom specialisttandvården i nämndområdet inga väntetider för patienter med prioritet 1 (remisser med högst medicinsk prioritet). I vårdöverenskommelsen 2016 fick SÄS ett resurstillskott på 15,5 mnkr, vilka har använts till: Att förbättra tillgängligheten för cancerpatienter och SÄS har gjort personalförstärkningar vid kirurg-, öron, medicin- och kvinnoklinikerna för arbetet med standardiserade förlopp. Dock har väntetiden för cancerpatienter försämrats, snarare än förbättrats Ögonsjukvård, där personalförstärkningar har lett till ökad produktion och något minskade köer. Måluppfyllelsen för första besök har förbättrats från 85 procent i november 2015 till 95 procent ett år senare Neonatalvård, där bemanningen ökat med två tjänster och inför 2017 har södra hälsooch sjukvårdsnämnden tillskjutit ytterligare medel för att öka bemanningen Tre barnlogopeder och SÄS räknar med att nå vårdgarantin under våren Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Närsjukvård Sjuhärad är ett pågående projekt där syftet är att åstadkomma en samordnad, tillgänglig och trygg vård för den multisjuka och sköra äldre och deras närstående. Vården ska i samverkan mellan kommun, sjukhus och primärvård, erbjuda en mobilt specialiserad och sömlös vård utifrån ett symtomorienterat helhetsperspektiv. Detta sker dels genom ett närsjukvårdsteam som åker hem till patienten och dels genom mobila vårdcentralsläkare där läkaren åker hem till patienten och har en god samverkan med den kommunala hälso- och sjukvården. Ett mål är att patienten inte ska behöva uppsöka slutenvård för de symtom och sjukdomar som kan behandlas hemma. Målet att stärka patientens ställning ingår i beställningen till SÄS. Två förändringsledare arbetar för SÄS på 50 procent vardera och har fått utbildning i personcentrerad vård. Pilotavdelningar på SÄS är infektionsmottagningen och neurologi-/strokeavdelningen. Under 2016 har SÄS bedrivit ett pilotprojekt för att utveckla en modell som går ut på att aktivt involvera patienter och närstående i vård och behandling, informera patienter om egenvård, genomföra systematiska mätningar av patienternas syn på vården och lägga dessa till grund för förbättringsarbete. SÄS har också arbetat med att anpassa information så att den är tillgänglig för alla, inklusive personer med funktionsnedsättning. Personcentrerad vård förutsätter att en vårdsökande, ofta tillsammans med anhöriga, är delaktig i att planera och genomföra vården. För personer med insatser från flera huvudmän är SIP 1 ett verktyg för att sätta den vårdsökandes behov i centrum. I SIP:en tydliggörs vilken vårdnivå/vårdverksamhet som har ansvar för vad och till vilken vårdnivå/vårdverksamhet som patienten och anhöriga ska kontakta i olika frågor. Detta är ett arbetssätt som används mer och mer, men fortfarande i liten skala. En ny betalningsansvarslag, Lagen om samverkan vid 1 SIP, Samordnad Individuell Plan, är lagstadgad sedan 2010 i både Hälso- och sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen. Planen ska upprättas tillsammans med den person som har behov av insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård när insatserna behöver samordnas.

11 Sida 10(34) utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, planeras att träda i kraft 1 januari 2018 och denna lag ställer ökade krav på att SIPar ska upprättas. Förbättra akutvårdkedjan I beställningen till SÄS ingår att sjukhuset ska förbättra akutvårdkedjan. Ett mått på väntetiden vid akutmottagning är total vistelsetid, TVT. Västra Götalandsregionen har som mål att 90 procent av patienterna ska vistas maximalt 4 timmar på akuten. Målet ska vara uppfyllt senast i slutet av Under perioden januari-december 2016 varierade andelen patienter som vid besök på SÄS akutmottagning hade en total vistelsetid på högst fyra timmar mellan 55 och 64 procent. Detta är något lägre än genomsnittet i Västra Götalandsregionen där andelen under samma period varierade mellan 59 och 64 procent. Antalet sökande till akutmottagningen har ökat under SÄS rapporterar att ökningen av antal besökande varit större på SÄS än vid övriga akutmottagningar i Västra Götalandsregionen. Vid närmare granskning av orsaken till ökningen av antal patienter så är det flera faktorer som bidrar. SÄS kan se fler sökande från MittenÄlvsborg samt från Mark, Härryda och Göteborg. Akutvårdskliniken på SÄS arbetar fokuserat för att förbättra akutvårdkedjan och öka tillgängligheten. Exempelvis har personalförstärkningar av sjuksköterskor, undersköterskor och omsorgskoordinatorer gjorts. Kliniken arbetar även med förbättra förutsättningarna för ledning och styrning av verksamheten och att utveckla arbetssätt. Tillgängligheten till akutvårdscentraler är ett fortsatt problemområde för SÄS och för hela Västra Götalandsregionen. Trots fokuserat förbättringsarbete under många år och ökade resurser är tillgängligheten på en låg nivå. Frågan är om det inte krävs större förändringar i systemet med akutvårdscentraler för att hitta en lösning på tillgängligheten för patienter som söker vård akut. Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner I beställningen till SÄS ingår att sjukhuset ska fortsätta sitt arbete med förebyggande av vårdskador. Ett fokusområde för SÄS är att minimera antalet vårdskador och att ytterligare minska vårdrelaterade infektioner och trycksår som uppkommer på sjukhuset. I delårsrapporten för augusti redovisar SÄS att resultaten 2016 ligger något under Arbetet pågår och vårdhygien på sjukhuset har utvecklat ett mer proaktivt arbetssätt för att stödja verksamheterna på ett tydligare sätt. Koncernkontorets kvalitetscontrolling har konstaterat att SÄS bedriver ett långsiktigt och ambitiöst patientsäkerhetsarbete, som hänger samman från verksamhet till ledning. SÄS bedriver också ett strukturerat, effektivt och bra stramaarbete med goda resultat. Stramaarbetet har som övergripande syfte att verka för en rationell antibiotikabehandling och mot ökad antibiotikaresistens.

12 Sida 11(34) Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning Det finns ett ordinationsverktyg som heter Pascal. Detta verktyg används inte av samtliga ordinatörer inom primärvård och slutenvård. Om samtliga ordinatörer använder Pascal blir läkemedelshanteringen säkrare och mer överblickbar. Anledningen till att Pascal inte används är att många ordinatörer upplever systemet som svårarbetat. I samband med det årliga uppföljningsmötet på vårdcentralerna tas Pascalfrågan upp. SÄS har rutiner för läkemedelsgenomgångar (systematisk granskning och utvärdering av läkemedelsbehandlingen) och läkemedelsberättelser (redogörelse för vilka läkemedelsförändringar som gjorts under ett vårdtillfälle), för att tillgodose behovet vid exempelvis utskrivning eller remiss till nästa vårdgivare. Skapa ett sammanhållet vårdsystem Inom närvårdsamverkan Södra Älvsborg har med regionala projektmedel ett mobilt närsjukvårdsteam bildats. Teamet är knutet till SÄS och dess målgrupp är äldre med multisjuklighet i södra Älvsborg. Arbetet i projektet mellan kommuner, primärvård och sjukhusvård är mycket positivt och det gemensamma målet är hur vi utformar vården för att det ska bli så bra som möjligt för den äldre, vilket då oftast är att vara kvar i det egna hemmet istället för att åka in till akutvårdscentralen. Hälften av kommunerna i södra Älvsborg är nu anslutna till nationell patientöversikt, NPÖ. NPÖ, gör det möjligt för behörig vårdpersonal att med patientens samtycke ta del av journalinformation som registrerats hos andra landsting, kommuner eller privata vårdgivare. NPÖ ökar patientsäkerheten dels för att information inte behöver faxas mellan olika vårdgivare och dels då kommunerna får tillgång till aktuell information direkt där den är dokumenterad. Andel kommuner som anslutit sig är sämre i södra hälso- och sjukvårdsnämndens område än i övriga Västra Götalandsregionen. Fyra kommuner i södra Älvsborg är anslutna, en kommun är på gång in i NPÖ, dock är det tre kommuner som inte är anslutna. I juni 2016 beslutade regionfullmäktige att säga upp avtalet om Samrehab i Mark-Svenljunga. Samrehab har avslutas siste november 2016 och verksamheten har övergått till respektive huvudman, istället för att drivas av Samrehabnämnden, Marks kommun. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har gjort vårdöverenskommelse om primärvårdsrehabilitering med styrelsen för beställd primärvård och om länssjukvårdsrehabiliteringen med styrelsen för SÄS.

13 Sida 12(34) 5.3 Produktion/Konsumtion Befolkningens konsumtion av somatisk slutenvård vid sjukhusen inom Västra Götalandsregionen är lägre än budget både räknat i antal vårdtillfällen och antal DRG-poäng. Konsumtionen av vårdtillfällen inom psykiatrisk slutenvård vid sjukhusen inom Västra Götalandsregionen är något högre än budgeterat. Eftersom antalet vårddagar samtidigt är lägre så är den genomsnittliga vårdtiden något kortare än förväntat. Befolkningens konsumtion av öppenvårdsbesök vid sjukhusen är högre än budgeterat inom den somatiska vården och BUP och lägre inom vuxenpsykiatri. Öppenvården vid SÄS har ökat med omkring 3 procent jämfört med En förklaring till ökningen är en ökning inom BUP som är en planerad ökning inom regionens psykiatrisatsning. Besöken till sjukhusets akutvårdscentral har ökat Inom VG Primärvård är antal besök 2016 högre än budget. Konsumtionen av besök inom Vårdval Rehab är också högre än budget, sannolikt beroende på den ökade tillgängligheten. Även konsumtionen av besök inom övrig primärvård (där bland annat ungdomsmottagningar och MVC ingår) överstiger budget - det är besök hos andra yrkeskategorier än läkare som är högre än budget. Även jämför med utfall 2015 är antal läkarbesök och antal övriga besök klart högre Befolkningen har konsumerat mer slutenvård utanför länsgränsen än förväntat. Detsamma gäller specialiserad öppenvård medan konsumtionen av utomregional primärvård är något lägre än budgeterat.

14 Sida 13(34) 8. Rättigheter och folkhälsa 8.1 Mänskliga rättigheter och jämlik vård Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har en kommunikationsplan samt upprättar årligen en handlingsplan för kommunikation. I handlingsplanen står att all information och kommunikation ska vara tillgänglig för alla och språket ska vara enkelt och begripligt. Handlingsplanen säger också att nämnden ska ha dialog med olika målgrupper. Under 2016 har nämnden haft fyra dialoger med representanter för funktionsnedsatta och äldre. Under 2016 har nämnden haft två dialogmöten med representanter för personer med psykisk ohälsa. Dialogernas syfte är att fånga behov och erfarenheter samt föra samtal om inriktning, prioritering och aktuella frågor inom nämndens ansvarsområde. En av hälso- och sjukvårdsnämndens uppgifter är att verka för en förbättring av folkhälsan i samverkan med bland annat kommuner och frivilligorganisationer. Nämndens folkhälsoarbete utgår från att hälsan ska var jämlik. Exempel på insatser för att skapa mer jämlik hälsa är bidrag till RFSL för bland annat informationsinsatser i skolor och tandhygienist vid en familjecentral i ett socioekonomiskt utsatt område i Borås. Mer om vad som skett under 2016 finns beskrivet i avsnitt 2.1 Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har under flera år beställt verksamheten Utväg av styrelsen för beställd primärvård. Utvägs verksamhet är en samfinansierad verksamhet med kommunerna i södra Älvsborg. Utvägs målgrupper är personer som utsätts för våld i nära relation samt de barn som bevittnat våld i dessa relationer. Även personen som utövar våldet i nära relation tillhör målgruppen liksom de som själva uppfattar sig vara i riskzonen för våldsamt beteende i nära relation. Familjer med barn ska ha högsta prioritet. Utväg ska i allt sitt arbete ha barnens bästa för ögonen med hänvisning till Barnkonventionen.

15 Sida 14(34) 8.2 Folkhälsa Genom nämndens överenskommelser verkar nämnden för att sjukdomsförebyggande metoder implementeras och att det bedrivs ett hälsofrämjande arbete inom hälso- och sjukvårdens verksamheter. Att minska skillnader i livsvillkor och hälsa är centralt i nämndens folkhälsoarbete. Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS, har ett hälsofrämjande uppdrag i både det sjukdomsbehandlande och det förebyggande arbetet. Ett hälsofrämjande förhållningssätt ska prägla all verksamhet på SÄS. Sjukhuset har ett ansvar för att i sitt möte med patienten främja den goda hälsans positiva effekter. SÄS är medlem i det nationella nätverket HFS, Hälsofrämjande Hälso- och Sjukvård. I överenskommelsen för 2016 åtog sig SÄS att utveckla arbetet med hälsofrämjande och förebyggande vård. Ett steg i detta arbete är att SÄS under året tagit beslut om att etablera en ny huvudprocess Att förebygga patienters framtida ohälsa, vilket innebär att det hälsofrämjande arbetet i patientperspektivet kommer att drivas processinriktat och införlivas i SÄS modell för processarbetet. SÄS arbetar med alkoholprevention, tobaksprevention och förskrivning av fysisk aktivitet på recept, FaR. I överenskommelsen med SÄS ger nämnden medel till en samordnare för FaR. SÄS har skrivit ut 774 FaR under 2016, vilket är en förbättring jämfört med 2015 då 744 FaR skrevs ut. Inom alkoholprevention används AUDIT som är ett instrument för identifiering av riskfylld och skadlig alkoholkonsumtion. År 2016 har AUDIT genomförts, varav inom psykiatrin (år 2015; varav i psykiatrin). Ett av nämndens prioriterade mål är en väl fungerande närvårdssamverkan. I närvårdsområdet arbetar de lokala ledningsgrupperna bland annat med handlingsplaner för att arbeta förebyggande när det gäller de mest sjuka äldre och överenskommelsen för psykisk hälsa. Nämnden har bland annat i uppdrag att samverka med kommunerna avseende det lokala folkhälsoarbetet. Samverkan med kommunerna regleras via folkhälsoavtal som tecknas mellan nämnden och kommunerna. Då tidigare avtal gick ut den 31 december 2016 förhandlade nämnden under året fram nya avtal perioden och som nu är undertecknade av hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunerna. För att sätta ytterligare fokus på att främja utvecklingen av en jämlik hälsa ska de insatser som görs inom avtalen bidra till minskade skillnader i livsvillkor och hälsa. I samband med de nya avtalen införs en ny modell för uppföljning. Den förändrade uppföljningen kommer innebära ökad möjlighet för hälso- och sjukvårdsnämnden att inom valda områden följa upp och utvärdera de insatser som görs. Nämnden träffar årligen politiska representanter från samtliga kommunerna i området i syfte att följa upp och diskutera gemensamma prioriteringar inom folkhälsoområdet. Årets dialoger landade i några konkreta åtgärder varav merparten har genomförts, ett fåtal pågår fortfarande och någon har strukits. Konferensen Vägen in i samhället samverkan för integration och

16 Sida 15(34) hälsa genomfördes i Borås den 22 september och arrangerades av hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunerna gemensamt. Det munhälsoprojekt med en tandhygienist på Boda familjecentral, som folktandvården driver på uppdrag av hälso- och sjukvårdsnämnden, har utvecklats positivt efter att en rad hinder undanröjts. I projektet är en tandhygienist verksam vid familjecentralen och denne stödjer familjer att utveckla goda levnadsvanor som främjar munhälsan och den allmänna hälsan. Nämnden beslutade den 23 juni 2016 om att förlänga projektet ett år. till den 31 december På hälso- och sjukvårdsnämndens novembermöte redovisades projektets kommande arbete och vad som kommer att finnas med i den slutrapport som ska redovisas i början av Södra hälso- och sjukvårdsnämnden ger bidrag till RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (HBTQ). RFSL har under året genomfört 111 skolinformationer till högstadie- och gymnasieskolor i området. RFSL samarbetar även med Utväg Södra Älvsborg i frågor om våld i nära relationer, de är en aktiv part och stödjande mötesplats för HBTQ-personer samt verkar för att verksamheten är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Den under våren genomförda CAN-enkäten om ungdomars drogvanor redovisades på nämndens möte i november. Resultatet spreds bland annat via ett gemensamt pressmeddelande med folkhälsokommittén och via Västra Götalandsregionens webbsida Hälsolägesbeskrivning. Undersökningens resultat kommer att tas tillvara i nämndens arbete och dialoger med andra parter.

17 Sida 16(34) 9 Budget i balans 9.1 Ekonomiskt resultat Södra hälso- och sjukvårdsnämnden redovisar 2016 ett positivt resultat på 5,3 mnkr. Resultat och avvikelser mot budget framgår av tabellen nedan. Resultaträkning, balansräkning, kassaflödesanalys samt noter finns som bilagor. Utfall t.o.m per Ansvar Utfall ack Budget ack Avv ack Utfall ack fg år Region- o rikssjukvård Region- o rikssjukvård Summa Region- o rikssjukvård Länssjukvård Sjukhus i regionen Privata specialister i regione Utomregional länssjukvård Summa Länssjukvård Primärvård VG Primärvård Vårdval Rehab Övrig primärvård Utomregional primärvård Summa Primärvård Tandvård Tandvård Summa Tandvård Handikappverksamhet Handikappverksamhet Summa Handikappverksamhet Folkhälsomedel Läkemedel Sjukresor Samordningsförbund Nämndkostnader Kanslikostnader Övrigt Särskild projekt Utvecklingsmedel Medicinsk service Finansiella kostnader/intäkter Summa Övrigt Totalsumma Regionbidrag Övriga intäkter Övriga intäkter Summa Övriga intäkter Balansansvar Balansansvar Summa Balansansvar Resultat

18 Sida 17(34) Ekonomiskt resultat 2016 i förhållande till prognosen i delårsrapporten augusti I delårsrapporten augusti 2016 var södra hälso- och sjukvårdsnämndens prognos för 2016 ett överskott på 30 mnkr att jämföra med utfallet 2016 på drygt 5 mnkr. Förändringen på 25 mnkr mellan augusti och utfallet i december förklaras till största delen av följande: I samband med att södra hälso- och sjukvårdsnämnden vid septembermötet behandlade delårsrapporten beslutade nämnden att tillskjuta SÄS 20 mnkr för att säkerställa en ökad produktion Befolkningens konsumtion av riks-, region- och länssjukvård har kostat 14 mnkr mer årets fyra sista månader än vad som beräknades vid delårsrapporten. Konsumtionen av vården är den av nämndens kostnadsposter som kan variera mest och som vid prognossättning har störst osäkerhet, så variationen under 2016 är inte onormal. Övrig primärvård, som är ersättning till styrelsen för beställd primärvård samt ersättning till vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin enligt nationella taxan, har 2016 haft 4 mnkr lägre kostnader än vad som prognostiserades i delårsrapporten augusti. Orsaken är bland annat lägre kostnader än beräknat för rehab- och sjukskrivningsprocessen till styrelsen för beställd primärvård samt lägre kostnader än beräknat för vårdgivare på nationella taxan. Offentlig sjukhusvård (Region- och rikssjukvård samt länssjukvård) I vårdöverenskommelserna för sjukhusen fastställs ett ekonomiskt tak för möjlig ersättning under året. Modellen innebär att sjukhusen ersätts maximalt upp till en förutbestämd nivå. För produktion utöver denna nivå utgår ingen ersättning. År 2016 har alla sjukhus i Västra Götalandsregionen, förutom Frölunda Specialistsjukhus, nått sitt ersättningstak. Med anledning av tidigare års betydande budgetavvikelser för flera av hälso- och sjukvårdsnämnderna påbörjades under hösten 2015 en utredning i syfte att klargöra orsakerna till budgetavvikelserna. Det noterades då skevheter i fördelningen mellan nämnderna avseende de fasta ersättningarna till sjukhusen. I syfte att minimera felaktiga budgetavvikelser, förutsatt oförändrad konsumtionsandel, har de fasta kostnaderna för 2016 fördelats så likt respektive nämnds budget som möjligt. Ett enhetligt arbetssätt med enhetliga principer för fördelning av kostnader mellan nämnderna har tillämpats. I budget 2015 tillfördes de fem hälso- och sjukvårdsnämnderna medel kopplat till riktade förstärkningar till sjukhusen på 550 mnkr samt tillgänglighetssatsningar på 200 mnkr. Kostnaderna för dessa satsningar har 2016 hanterats på samma sätt som Finansieringen till sjukhusen för tillgänglighetssatsningar har skett solidariskt mellan nämnderna upp till respektive nämnds erhållna medel. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens andel av medlen har fullt ut används för att finansiera insatser inom de aktuella områdena. Det innebär att ingen avvikelse mot budget uppstått för nämnden kopplat till dessa medel. Region- och rikssjukvård, +1,3 mnkr Nämnden har det ekonomiska ansvaret för den högspecialiserade vården, som består av region- och rikssjukvård. Beställning av högspecialiserad vård läggs mot Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Budgetbeloppet baseras huvudsakligen på 2014 års konsumtion, men nämnden har 2016, utöver budgeten som är baserad på konsumtion, gjort en budgetförstärkning om 11,8 mnkr. Detta har gjorts på grund av att kostnaderna inom denna post kan variera kraftigt mellan enskilda år.

19 Sida 18(34) En viss minskning har skett av antalet vårdtillfällen jämfört med 2014 (som ligger till grund för budget) men samtidigt har den genomsnittliga vårdtyngden ökat. Dessutom har antalet öppenvårdsbesök ökat. Kostnaderna för den högspecialiserade vården är 1,3 mnkr lägre än budget, vilket innebär att en stor del av den budgetförstärkningen på 11,8 mnkr har förbrukats. Länssjukvård, 15,9 mnkr Sjukhus i regionen, -19,5 mnkr Här ingår de kostnader som södra hälso- och sjukvårdsnämnden haft mot samtliga sjukhus i regionen, inklusive Lundby sjukhus som är i privat regi. Den negativa avvikelsen är framför allt hänförbar till den extra ersättning på 20 mnkr till SÄS för att säkerställa ökad produktion som södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om i samband med delårsrapport augusti. I slutet av 2016 gjorde nämnden också tilläggsöverenskommelser med SÄS avseende besök inom hud (1,8 mnkr) samt för länssjukvårdsrehabilitering i Mark (0,8 mnkr). En ökad konsumtion syns avseende den öppna vården inom somatik och psykiatri, samtidigt som slutenvården minskar, vilket är i linje med en medveten flytt mellan vårdformer. Den genomsnittliga vårdtyngden per vårdtillfälle har dessutom minskat medan kostnaden per besök har ökat jämfört med tidigare år. Resultatet för länssjukvården har belastats med 4,5 mnkr för kostnader för fria läkemedel barn och unga. Detta finns inte med i budgeten och kostnaden motsvaras också av ett högre regionbidrag än budgeterat (se texten om regionbidrag längre ned i detta kapitel). Privata specialister, +3,0 mnkr Denna kostnadspost avser privata specialister som ersätts enligt nationella läkarvårdstaxan, genom upphandlade avtal med Västra Götalandsregionen samt mammografi. Nämnden redovisar högre kostnader för 2016 jämfört med föregående år, vilket förklaras av högre kostnader för mammografi. Att utfallet för privata specialister visar en positiv budgetavvikelse på +3,0 mnkr beror på att budgeten för 2016 baseras på helårsprognosen per september 2015 som var högre än bokslutet Då hudmottagningar inom den nationella taxan sålts och verksamheten flyttats från Borås fick SÄS under hösten en ökad beställning för 2016 på 800 besök och 1,8 mnkr, en kostnad som redovisas på kostnadsposten länssjukvård. Utomregional länssjukvård, +0,6 mnkr Med utomregional vård avses här den så kallade Ria-vården (Ria= riksavtal) som främst utgörs av vård av akut karaktär av vårdgivare utanför regionen. Här ligger också kostnader för EU-vård. Utomlandsvården går över budget med -2,9 mnkr medan den utomregionala vården understiger budget med +3,5 mnkr, vilket sammantaget ger en positiv avvikelse mot budget på +0,6 mnkr. För utomlandsvården har det under året kommit stora samlingsfakturor med vård utförd under 2014 och 2015.

20 Sida 19(34) Primärvård, +10,8 mnkr Vårdval rehab (inklusive hjälpmedel), +3,7 mnkr Inför 2016 har finansiering och kostnadsansvar för Vårdval Rehab övertagits av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Kvar i hälso- och sjukvårdsnämndernas budget finns kostnaderna för hjälpmedel. Ett nytt samarbetsavtal mellan vårdgivare och Hjälpmedelscentralen, baserat på självkostnadspris, trädde i kraft oktober 2015 och har inneburit lägre kostnader. Utfallet på +3,7 mnkr jämfört med budget beror på prisjusteringen som har gjorts under 2016, men även på en lägre förskrivning av hjälpmedel än väntat. Övrig primärvård, +6,6 mnkr Inom övrig primärvård ingår både offentlig och privat primärvård. Den offentligt beställda primärvården avser överenskommelser med styrelsen för beställd primärvård. Verksamheter som ingår är till exempel mödrahälsovård och vårdguiden på telefon. Här ligger även kostnader för inkontinenshjälpmedel. Offentligt beställd primärvård visar ett positivt resultat på +3,5 mnkr. Detta beror i huvudsak på att sjukskrivnings- och rehabprocessens ( sjukskrivningsmiljaderns ) kostnader är lägre än budgeterat. En annan orsak till den positiva budgetavvikelsen är att nämnden under året fått medel, men inte haft kostnad, för grön rehab. Den privata primärvården avser i huvudsak vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin ersatta enligt nationella taxan. Inom privat primärvård övrigt redovisar nämnden en budgetavvikelse på +3,1 mnkr. Kostnaden för konsumtionen hos privata vårdgivare var 2016 på 31,7 mnkr, vilket är på samma nivå som 2015, 30,8 mnkr. Budgetavvikelsen på 3,1 mnkr beror inte på en minskning av verksamhet och kostnader 2016, utan hänger samman med att budget 2016 är lagd på en högre nivå än utfallet Utomregional primärvård, +0,4 mnkr Denna post avser merkostnaden för nämndinvånarnas konsumtion av primärvård utanför Västra Götalandsregionen. Totalt har nämnden en positiv avvikelse på +0,4 mnkr för den utomregionala primärvården. Tandvård, -1,0 mnkr Kostnaderna för tandvård avser i princip tre områden: barntandvård, specialisttandvård och uppsökande verksamhet. Utfallet för 2016 visar en negativ avvikelse på -1,0 mnkr jämfört med budget, vilket främst beroende på ökade kostnader inom barntandvården. Handikappverksamhet, -0,2 mnkr Kostnaderna inom denna post avser främst ersättning till Habilitering & Hälsa samt privat behandlingshemsjukvård och vissa körkortsprövningar. Totalt sett har posten för 2016 en mindre budgetavvikelse om -0,2 mnkr. Offentlig handikappverksamhet: Nämnden har ett nettounderskott på -0,1 mnkr mot budget. Det består av underskott för fria läkemedel till barn och unga 0,3 mnkr och ett överskott för hörselrehabiliteringar som debiteras mellan nämnderna +0,2 mnkr. Privat handikappverksamhet: Nämnden har för 2016 ett underskott om -0,1 mnkr. Högre kostnadsnivå jämfört med föregående år beror delvis på nytt avtal avseende konduktiv

21 Sida 20(34) pedagogik som tidigare redovisades under utomregional länssjukvård. Nämnden har även haft kostnad för barnhabilitering 2016, men inte under Folkhälsomedel, +1,1 mnkr Utgångspunkten för folkhälsoarbetet är att i samverkan med kommunerna påverka de samhällsförhållanden och levnadsvanor som skapar hälsa samt att tillse att såväl primärvård som sjukhus har ett hälsofrämjande arbetssätt. Nämndens visar på en positiv avvikelse jämfört med budget på +1,1 mnkr. Överskottet beror i huvudsak på att medel avsatta till utveckling inte har tagits i anspråk. Läkemedel, +1,3 mnkr Kostnaderna avser till största delen läkemedelsförskrivning där vårdgivaren inte har eget kostnadsansvar, bland annat läkare som ersätts enligt nationella taxan, upphandlade vårdavtal samt privata vårdgivare utan avtal. Nämndens positiva budgetavvikelse om +1,3 mnkr kan till största delen förklaras av försäljning av samverkansavtal till annat nämndområde, vilket minskat läkemedelsförskrivningen och därmed kostnaderna inom denna kostnadspost. Sjukresor, -2,1 mnkr Nämnden har ansvaret för sjukresekostnaderna. Regelverk och utbetalning av sjukresekostnader hanteras av serviceförvaltningen. Kostnaderna för året är 2,1 mnkr högre än budget och beror till merparten på dyrare avtal för taxiresor. Samordningsförbund/vårdsamverkan, +0,3 mnkr Kostnaderna avser nämndens andel i samordningsförbunden inom nämndområdet samt nämndens andel avseende kostnader för närvårdsamverkan. Kostnaderna för 2016 är 0,3 mnkr lägre än budgeterat, vilket kan förklaras av en något lägre kostnad för närvårdssamverkan än beräknat. Nämndkostnader, +1,4 mnkr Avser främst kostnader för politikerarvoden samt deltagande i kurser och konferenser. Budgetavvikelsen är +1,4 mnkr, vilket dels kan förklaras av lägre arvodeskostnader än vad som enligt en generell modell budgeterats för. Dessutom har färre konferenser och kurser genomförts än vad utrymmet medger. Kanslikostnader, +0,0 mnkr I maj 2015 inrättades en ny tjänstemannaorganisation under regionstyrelsen, koncernkontoret, som ger stöd till flera nämnder, styrelser och kommittéer. Kostnader faktureras respektive hälso- och sjukvårdsnämnd i tolftedelar utifrån lagd budget, därför är kanslikostnader för 2016 i nivå med budgeten. En översyn pågår för att fastställa den faktiska kostnaden för tjänstemannastödet för nämnder, styrelser och kommittéer. Övrigt, +3,5 mnkr Särskilda projekt. +3,4 mnkr Budgeten avser i huvudsak nämndens del av förvaltningsgemensamma IS/IT-kostnader. Posten visar ett budgetöverskott om +3,4 mnkr. Detta beror till stor del på en återbetalning av överskottsmedel för 2015 från Samrehab på 2,0 mnkr. IS/IT-kostnader har även haft ett lägre utfall än budgeterat.

22 Sida 21(34) Finansiella kostnader/intäkter, +0,1 mnkr Avser i huvudsak ränta på nämndens likvidkonto. Nämndens räntekostnader är för 2016 något lägre än budget, +0,1 mnkr. Regionbidrag, +4,8 mnkr Alla hälso- och sjukvårdsnämnder visar för 2016 en positiv avvikelse avseende regionbidrag. Det är hänförbart till statsbidrag fria läkemedel barn och unga men är inte resultatpåverkande då motsvarande kostnader återfinns under flera kostnadsposter, framförallt Sjukhus i regionen, Övrig primärvård, Tandvård och Habilitering & Hälsa. Totalt sett för nämnden handlar det om 4,8 mnkr. Medlen var inte kända när budget 2016 beslutades. Resultat, +5,3 mnkr För år 2016 redovisar södra hälso- och sjukvårdsnämnden ett positivt resultat på 5,3 mnkr. 9.3 Eget kapital Regionfullmäktige beslutade i samband med behandlingen av bokslutsdispositionerna för år 2015 att ersätta hälso- och sjukvårdsnämnderna för merkostnader på 127,5 mnkr avseende Vårdval Rehab. För detta fick södra hälso- och sjukvårdsnämnden en bokslutsdisposition på 8,3 mnkr. Ovanstående beslut innebär att nämndens egna kapital, tillsammans med det positiva resultatet för 2015, uppgick till 18,9 mnkr. Årets positiva resultat om 5,3 mnkr bidrar till ett förstärkt eget kapital som nu uppgår till 24,2 mnkr. 10. Bokslutdokument och noter Se bilagor.

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Mötesbok: södra hälso- och sjukvårdsnämnden ( ) södra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8,

Mötesbok: södra hälso- och sjukvårdsnämnden ( ) södra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Mötesbok: södra hälso- och sjukvårdsnämnden (217-2-2) södra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 217-2-2 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borås Kommentar: Pulsen bokat 1 (2) Kallelse/Föredragningslista

Läs mer

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 3 september 216 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borå

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 3 september 216 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borå Kallelse Mötesbok: Södra hälso- och sjukvårdsnämnden (216-9-3) södra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 216-9-3 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borås, Kommentar: 1 (2) Kallelse/Föredragningslista

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd 2016-11-25 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen

Läs mer

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför

Läs mer

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...6

Läs mer

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18)

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Sida 1(18) 1. Sammanfattning Norra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans 2016, där regionbidrag och nämndens beräknade kostnader balanserar. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(13) Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete.

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och Detaljbudget Östra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2(14) Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2015-05-06 Dnr HSNS 2015 00166 Mål och inriktning 2016-2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2016-2018 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Årsredovisning 2015 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning 2015 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Ärende 3 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-14 Diarienummer HSNS 2016-00003-1 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Jan Blomqvist Telefon: 010-441 39 32 E-post: jan.blomqvist@vgregion.se

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Presentation om Skaraborgs Sjukhus

Presentation om Skaraborgs Sjukhus Presentation om Skaraborgs Sjukhus Skaraborgs Sjukhus Östra hälso- och sjukvårdsnämnden beställer från styrelsens för Skaraborg Sjukhus specialiserad hälso- och sjukvård till befolkningen. Cirka 266 000

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(11) Detaljbudget 2015 1. Sammanfattning Västra Götalandsregionens politiska organisation för hälso- och sjukvård förändrades vid årsskiftet 2014/2015, från tolv hälso- och sjukvårdsnämnder till

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland TABELLBILAGA Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhets analys 2006 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Maj 2007 Omslagsbild: Omslagslayout och foto: En trappa som finns i Regionens Hus

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS 2018-00054 Godkänd 2018-09-20 Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(31) Delårsrapport augusti 2018 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2016-2018 Beslutad 2015-11-25 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2016-05-27 Dnr HSNS 2016-00082 Mål och inriktning 2017-2019 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2017-2019 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2018 Västra h älso - och sjukvårdsnämnden f Da t u m 2017-12 - 14 D i ar i e nu mm er: H S NV 2017-00227 Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund,

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål- och inriktning 2017 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för fortsatt utvecklingsarbete

Läs mer

Granskning av Delårsrapport 2 2015

Granskning av Delårsrapport 2 2015 Landstingets revisorer 2015-10-14 Rev/15036 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2015 Rapport 4-15 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2019 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö HSNV 2018-0025 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 1(17) Budget Datum 2016-11-22 Diarienummer HSN V 2016-00303 Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 2(17) Inledning Arbetet med budget 2017 har utgått ifrån nämndens mål- och inriktning,

Läs mer

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län

Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer. Jönköpings län Avtal om läkarmedverkan från primärvård i hemsjukvård i ordinärt boende och i särskilda boendeformer Jönköpings län Kommunalt forum 2015 Inledning Målet med hälso-och sjukvården är god hälsa och vård på

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSN V2016-00100 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist

Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården Anna Lundqvist Samverkan-Folkhälsoarbete Folktandvården 17-03-03 Anna Lundqvist Sveriges största tandvårdsorganisation Administrativ indelning allmäntandvård Vision och kärnvärden Frisk i munnen hela livet Service Hälsa

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ärende 5 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-04-12 Diarienummer HSNV 2016-00092 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Annika Mårtensson Telefon: 0700-206248 E-post: annika.martensson@vgregion.se

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer