Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd"

Transkript

1 Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

2 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför tillse att befolkningen i nämndområdet får tillgång till hälso- och sjukvård, tandvård, insatser vid funktionsnedsättning samt folkhälsoinsatser. I nämndens uppdrag ingår också att samverka och att föra dialog med befolkningen. Under 2017 kommer det omställningsarbete som Västra Götalandsregionen har startat att påverka hälso- och sjukvårdsnämndens arbete. I samtliga vårdöverenskommelser finns omställningen av hälso- och sjukvården med. Syftet med omställningen är att skapa ökat värde för patienterna såsom ökad kvalitet, en högre patientsäkerhet, korta väntetider, ett gott bemötande och god omvårdnad före, under och efter behandling. Förändringen ska även medföra att patienterna involveras i högre utsträckning i sin behandling och att vården ska se helheten runt patienternas hälsa och sjukdom. Den nära våren ska förstärkas. Regionfullmäktige fastställde budget 2017 vid sitt möte i juni. Budgeten innehåller ett begränsat antal långsiktiga mål, kopplat till dessa mål finns ett antal fokusområden som är mer kortsiktiga. Nämndens uppdrag är att i denna detaljbudget beskriva hur man avser att ta sig an de mål och fokusområden som är mest relevanta utifrån nämndens uppdrag. Då nämnden i huvudsak inte bedriver någon egen verksamhet handlar beskrivningarna främst om hur dessa mål och fokusområden hanterats i de avtal och överenskommelser som träffats med olika vårdgivare m.fl. De särskilda mål och fokusområden som formulerats av fullmäktige är således omhändertagna i de överenskommelser och avtal som träffats med olika vårdgivare. Nämnden har ett särskilt mål- och inriktningsdokument som avser perioden Detta dokument utgör ett viktigt komplement till de särskilda mål och fokusområden som fastställts av fullmäktige i juni, och som utgjort utgångspunkt för de överenskommelser som träffats med utförarorganisationerna under hösten. Dokumentet lyfter fram vad nämnden vill prioritera och uppnå med sitt beställningsarbete för att förbättra befolkningens hälsa och säkerställa att invånarna får tillgång till hälso- och sjukvård, tandvård, insatser vid funktionsnedsättning och folkhälsoinsatser.

3 Sida 2(18) Södra hälso- och sjukvårdsnämndens arbete fokuserar på fyra av regionfullmäktiges prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens två prioriterade fokusområden är: God tillgänglighet inom tandvård och hälso- och sjukvård En väl fungerande närvårdssamverkan som innebär att invånare med behov av vård- och omsorgsinsatser från kommun och region ska erbjudas detta i en obruten vårdprocess/-kedja. Hälso- och sjukvårdsnämnden prioriterar följande grupper i befolkningen Barn och unga med särskilt fokus på psykisk ohälsa och sjukdom Mest sjuka äldre Personer med funktionsnedsättning Personer med cancer. Nämnden lägger för år 2017 en budget i balans. Nämnden har också i budgeten kunnat öka ersättningsnivåerna framförallt mot sjukhussidan, men viss förstärkning finns även till beställd primärvård.

4 Sida 3(18) 2. Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen 2.2 Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är en viktig del av hälso- och sjukvårdens och tandvårdens uppdrag. Det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet lyfts fram i nämndens samtliga vårdöverenskommelser med utförare. I vårdöverenskommelsen har Södra Älvsborgs Sjukhus åtagit sig att vidareutvecklar sin förskrivning av fysisk aktivitet på recept, FaR, som en del i klinikernas arbete med fysisk aktivitet som sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, FYSS. Nämnden har finansierat en samordnare FYSS/FaR. Utvecklingsarbetet sker i samverkan med primärvårdens och kommunernas pågående gemensamma utvecklingsarbete med FYSS/FaR. Även i överenskommelsen med styrelsen för beställd primärvård lyfts fysisk aktivitet på recept upp. I uppföljningsplanen för Vårdval Rehab finns indikatorn Andel patienter med depression, stress eller ångest som fått ett rådgivande samtal om fysisk aktivitet. Nämnden har tecknat en överenskommelse med Tandvårdsstyrelsen om ett samverkansprojekt där en tandhygienist finns placerad på Boda familjecentral. Projektet syftar till att utveckla folkhälsoarbetet med målsättning att skapa goda levnadsvanor ur både munhälsosynpunkt och allmän hälsosynpunkt hos familjer som besöker familjecentralen. Detta sker genom att tandhygienisten på familjecentralen kompletterar, inte ersätter, ordinarie verksamhet. I juni 2016 förlängde södra hälso- och sjukvårdsnämnden projekttiden, som nu sträcker sig över Nämnden finansierar en projektledare för ett projekt som handlar om sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande insatser i Marks kommun. Under 2016 har nämnden och kommunerna kommit överens om nya folkhälsoavtal som gäller De nya avtalen fokuserar på en ökad jämlikhet i hälsan och de betonar vikten av att integrera folkhälsoarbetet i den ordinarie verksamheten. Under 2017 kommer nämnden att ha dialog med kommunerna om folkhälsa, utifrån de nya avtalen. Enligt de nya avtalen kommer uppföljningen av avtalen ske genom en uppföljningsmall, där nämnden har möjlighet att mer aktivt än tidigare kunna ställa frågor om hur folkhälsoarbetet utvecklas. Presidiet träffar kommunernas politiska företrädare för att tillsammans följa upp och diskutera gemensamma prioriteringar inom folkhälsoområdet. Nämnden vill under 2017 utveckla dialogen med kommunerna och träffa representanter från de åtta kommunerna två gånger per år, istället för en gång per år, och då också ha dialog i ett bredare perspektiv än folkhälsa. I budget 2017 har södra hälso- och sjukvårdsnämnden fått 3,4 mnkr för folkhälsoinsatser. Nämnden har inte fattat beslut om hur dessa medel ska användas, dock förs dialog om nya arbetsmodeller kopplade till barn och ungdomar med psykisk ohälsa samt screening av yngre barn för tidig upptäck av autism.

5 Sida 4(18) Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har fått 6 mnkr i flyktingmedel. Nämnden kommer i början av 2017 att besluta om hur dessa medel ska användas. Planen är att nämnden ska fördela medel till de vårdcentraler som har flest nyanlända. Dessutom förs dialoger om en eventuell satsning på hälsokommunikatörer, vars uppdrag bland annat skulle vara att informera nyanlända om vikten av god hälsa samt hur hälso- och sjukvårdssystemet fungerar. Enligt Västra Götalandsregionens budget 2017 behöver regionala aktörer kraftsamla för att öka andelen elever som slutför grundskolan med godkända betyg. Elever som inte når godkända betyg har en större risk än andra att hamna i ungdomsarbetslöshet eller utanförskap, därför är studiegången en viktig hälsofaktor. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden planerar att under 2017 har en dialog med kommunerna om vilka insatser som behöver göras för att öka andelen elever som går ur skolan med godkända betyg. Inom närvårdssamverkan Södra Älvsborg pågår ett projekt om ökad skolnärvaro. Projektets utgångspunkt är att hög frånvaro i lågstadiet leder till ännu högre frånvaro i mellanstadiet och högstadiet, vilket gör det svårare att klara av grundskolan. Syftet med arbetet i projektet är att skapa förutsättningar att tidigt uppmärksamma oroande frånvaro och tidigt kunna sätta in insatser för att öka närvaron (genom samverkan mellan t.ex. skola, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin när behov av det finns). Det långsiktiga målet att öka andelen elever som går ur grundskolan med behörighet till gymnasieskolans program. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har genom vårdöverenskommelsen gett styrelsen för beställd primärvård i uppdrag att bedriva verksamheten Utväg. Utvägs målgrupp är personer som utsätts för våld i en nära relation samt barn som har bevittnat våld i dessa relationer. Även personer som utövar våld i nära relationer är verksamhetens målgrupp. Avtalet som reglerar Utväg är i behov av revidering och planen är att ett nytt avtal ska upprättas under Under 2017 fastställs ett nytt inriktningsdokument för ungdomsmottagningarna. Planen är att nämnden under 2017 ska ha dialog om ungdomsmottagningarna med de åtta kommunerna i området. Nämnden ska skriva nya avtal med beställd primärvård och kommunerna bland annat med syftet att det ska bli mer jämlikt mellan kommunerna.

6 Sida 5(18) 3. En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår från den enskilda personens behov och erfarenheter 3.1 Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin I vårdöverenskommelsen har Södra Älvsborgs Sjukhus fått uppdraget att fullfölja uppdraget att utveckla en samlad åldersoberoende ätstörningsvård. Ett mobilt team vid ätstörningsenheten har varit ett projekt under och nämnden har säkerställt en ökad tillgänglighet från och med 2017 genom att lägga in finansieringen av teamet i sjukhusets ram. I överenskommelsen med SÄS har lagts särskilt fokus på att Södra Älvsborgs Sjukhus ska förbättra tillgängligheten till barnpsykiatriska utredningar. Under 2017 kommer fem vårdcentraler i Västra Götalandsregionen att ingå i ett pilotprojekt i syfte att förstärka insatserna för barn och unga med psykisk ohälsa i åldrarna 7-18 år. I uppdraget till dessa vårdcentraler ingår också att vara en resurs för personer som är äldre än 18 år vad gäller utredning av begåvningsnivå. Inom nämndens område är det vårdcentralen vid Södra Torget i Borås som ingår i projektet. År 2016 gjorde hälso- och sjukvårdsstyrelsen en satsning på ungdomsmottagningarna i syfte att åstadkomma en mer jämlik vård samt öka stödet till unga med psykisk ohälsa. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden väljer att 2017 fullfölja den planerade satsning på ungdomsmottagningar som hälso- och sjukvårdsstyrelsen började Nämnden vill se en ökad tillgänglighet till ungdomsmottagningar. I överenskommelsen med beställd primärvård står att mottagningens tillgänglighet ska utgå från ungdomars behov och att en utveckling mot öppettider efter skoltider bör ske. Ungdomar ska också via telefon och/eller webb kunna få kontakt med en mottagning efter skoltid och kvällstid för besök eller tidsbokning. Under 2017 kommer nämnden att starta ett arbete med att skriva nya avtal för ungdomsmottagningarna Detta kommer att vara ett ämne för kommundialogerna under 2017.

7 Sida 6(18) Genomförandet av de regionala psykiatriplanerna I överenskommelsen med Södra Älvsborgs Sjukhus har sjukhuset åtagit sig att implementera den regionala utvecklingsplanen för vuxenpsykiatri. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har i oktober 2016 lämnat synpunkter på en reviderad regional utvecklingsplan för barn- och ungdomspsykiatrin. Utifrån planens förslag till utvecklingsområden och åtgärder kommer barn- och ungdomspsykiatrin att förändras under 2017 och framåt Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Vårdcentralerna står för första linjens vård vid psykisk ohälsa. I krav- och kvalitetsboken ställs från 2016 krav på att vårdcentralerna ska tillhandahålla psykolog eller legitimerad personal med motsvarande kompetens i samma lokaler som övrig verksamhet bedrivs. Nämndens uppdrag i detta avseende är att följa upp verksamheten. Omställningen av hälso- och sjukvården kommer innebära att den nära vården ska förstärkas. 3.2 Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Utöver de delar som beskrivs nedan (uppfylla vårdgarantin, utveckla ett personcentrerat arbetssätt och förbättra aktuvårdkedjan) har södra hälso- och sjukvårdsnämnden i överenskommelsen med beställd primärvård förtydligat uppdraget till 1177 på telefon och uppdraget för 1177 att boka tider på jourcentraler finns kvar i södra hälso- och sjukvårdsnämndens beställning. En av nämndens centrala uppdrag är att ha en dialog med medborgarna inom nämndens upptagningsområde, bland annat med syftet att utveckla hälso- och sjukvården utifrån befolkningens behov/efterfrågan Uppfylla vårdgarantin En god tillgänglighet är ett av nämndens två prioriterade områden. Genom överenskommelser ger nämnden utförarna i uppdrag att ansvara för vårdgarantin. Nämnden följer regelbundet väntetiderna vid Södra Älvsborgs Sjukhus. I överenskommelsen 2017 med Södra Älvsborgs Sjukhus har nämnden tillskjutit medel för att förbättra tillgänglighet inom ortopedkliniken, neuro-rehabkliniken, medicinkliniken, anestesikliniken samt kliniken för hud-, infektion-, vårdhygien och ögonsjukvård.

8 Sida 7(18) Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Personorienterat arbetssätt innebär att i högre grad fokusera på de resurser varje person har samt vad det innebär att vara människa och i behov av vård. Detta innebär att krav ställs på att patienten blir delaktig i sin egen vård. I överenskommelsen med Södra Älvsborgs Sjukhus åtar sig sjukhuset att involvera patienterna i vård och behandling och informera om egenvård samt att inom psykiatrin aktivt arbeta för ökad brukarmedverkan Förbättra akutvårdkedjan Uppdraget att förbättra akutvårdskedjan finns med i överenskommelsen med Södra Älvsborgs Sjukhus. Nämnden följer regelbundet tillgängligheten till akutmottagningen bland annat via redovisning av totalvistelsetid och tid till läkare. 3.3 Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Uppdraget att minska antalet vårdskador finns med i överenskommelsen med Södra Älvsborgs Sjukhus. I vårdöverenskommelsen med Habilitering & Hälsa åtar sig utföraren att arbeta så att vårdrelaterade infektioner minimeras Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser I vårdöverenskommelsen med beställd primärvård finns att 1777 vårdguiden på telefon, ska prestera bättre än genomsnittet för riket i nationella jämförelser. I överenskommelsen med Södra Älvsborgs Sjukhus åtar sig sjukhuset att arbeta med kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och att delta i rekommenderade kvalitetsregister. Habilitering & Hälsa åtar sig att delta i kvalitetsregister för hörsel- och synskadade. Inom Vårdval rehab ska enheterna registrera i det nationella kvalitetsregistret BOA, Bättre Omhändertagande av patienter med Artros, samt använda kvalitetsregistret för att följa upp den egna verksamheten och kontinuerligt bedriva förbättringsarbete Skapa ett sammanhållet vårdsystem och förstärka den nära vården En sammanhållen hälso- och sjukvård är viktigt för de mest sjuka äldre, patienter med kroniska sjukdomar och mångbesökare. Dessa patientgrupper har ofta flera vårdgivare, många besök och

9 Sida 8(18) slutenvårdstillfällen och behov av kommunala omsorgsinsatser, vilket förutsätter en god samverkan mellan vårdens olika organisatoriska delar. Äldre människor med komplexa behov av vård- och omsorgsinsatser uppmärksammas särskilt inom närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Sjukhus, kommun och primärvård ska samverka kring frågor som rör gruppen på bästa sätt så att den enskilde patienten/individen upplever tillgänglighet, trygghet och kontinuitet. Med en sammanhållen vårdkedja ska den enskilde inte påverkas när ansvaret för vården delas mellan vårdgivarna eller övergår från en vårdgivare till en annan. Samordnad individuell vårdplanering är den viktig del för att få en bra övergång mellan vårdgivare. Detta finns med i överenskommelsen med SÄS. Det är också ett område som finns på agendan i närvårdssamverkan. I samtliga vårdöverenskommelser finns omställningen av hälso- och sjukvården med. Syftet med omställningen är att skapa ökat värde för patienterna såsom ökad kvalitet, en högre patientsäkerhet, korta väntetider, ett gott bemötande och god omvårdnad före, under och efter behandling. Förändringen ska även medföra att patienterna involveras i högre utsträckning i sin behandling och att vården ska se helheten runt patienternas hälsa och sjukdom. Den nära våren ska förstärkas. 5. Ekonomiska förutsättningar Södra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans för Nämndens budgeterade kostnader ryms inom de tillgängliga medlen. 5.1 Ekonomiskt resultat Regionbidrag Regionfullmäktige fattade i juni beslut om budget 2017 inkluderande hälso- och sjukvårdsnämndernas regionbidrag. Från 2015 genomfördes det första steget i en förändring av resursfördelningsmodellen, som styr fördelningen av budgetmedlen mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna. I 2016 års budget gjordes ett uppehåll av det fortsatta införandet, men i den nu aktuella budgeten för 2017 fullföljs den planerade förändringen i sin helhet. Konsekvensen för södra hälso- och sjukvårdsnämnden är att regionbidraget på denna punkt sänks med 25,0 mnkr. Nämndernas regionbidrag har indexuppräknats med 2 procent jämfört med En översyn av fördelningen av sjukhuskostnaderna mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna, den så kallade sjukhusmatrisen, har också skett under Översynen har föranlett en förändring av modellen men påverkar inte tilldelat regionbidrag för någon av nämnderna. Inför 2017 har finansieringen av rättspsykiatrin överförts från hälso- och sjukvårdsstyrelsen till hälso- och sjukvårdsnämnderna. Totalt har 436,6 mnkr överförts och fördelas till nämnderna utifrån resursfördelningsmodellen. För södra hälso- och sjukvårdsnämnden innebär det ett utökat regionbidrag med 57,6 mnkr. Rättspsykiatrin utförs på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NUsjukvården och Skaraborgs sjukhus.

10 Sida 9(18) Hälso- och sjukvårdsnämnderna har tillförts 200 mnkr i en generell budgetförstärkning för 2017, samt ytterligare 200 mnkr för att finansiera ordnat införande av nya behandlingsmetoder och läkemedel. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens andel är 26,9 mnkr för respektive förstärkning, totalt 53,8 mnkr. Ett riktat tillskott på 3,4 mnkr för nämnden har skett avseende folkhälsoinsatser. Dessutom har särskilda justeringar gjorts för jämställda löner, friskvårdsbidrag, tobakssamordnare, fri läkemedel barn och fri mammografi. Efter de justeringar som skett enligt ovan uppgår södra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag för 2017 till mnkr. I vårdöverenskommelsearbetet har budget och riktlinjer för budget följts. Ersättningen till utförare har räknats upp med index 2 procent. Sjukhusen har därutöver tillförts ytterligare medel enligt beskrivning ovan, samt under avsnitten region- och rikssjukvård och sjukhus i regionen, nedan. Fördelningen av nämndens regionbidrag mellan olika verksamhetsområden framgår av bifogade sammanställning (bilaga 2), vilken kommenteras nedan. Övriga intäkter För att synliggöra statsbidrag som en del av den samlade finansieringen för de verksamheter som Västra Götalandsregionen bedriver beslutade regionstyrelsen 2016 om ändrad hantering av specialdestinerade statsbidrag. Statsbidragen ingick tidigare som en del i nämndernas regionbidrag. Från 2016 tillfaller medlen nämnden i särskild ordning och budgeteras under posten övriga intäkter. Regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde att för 2017 tillföra hälso- och sjukvårdsnämnderna riktat ägartillskott om totalt 150 mnkr. Tillskottet skedde dels genom 50 mnkr som kompensation för fattade ägarbeslut eller tecknade nya avtal, en ersättning som arbetats in som prisökning i vårdöverenskommelserna med sjukhusen. Därutöver tillfördes hälso- och sjukvårdsnämnderna 100 mnkr som förstärkt ersättning till sjukhusen för det riktade uppdraget om valfrihetsvård och har fördelats utifrån sjukhusens områdesansvar för valfrihetsvården. Ägartillskottet fördelades enligt resursfördelningsmodellen vilket för södra hälso- och sjukvårdsnämnden innebar totalt 20,2 mnkr som kommer in under övriga intäkter. Justeringar och utökningar har skett 2017 för det upphörda bidraget från den så kallade sjukskrivningsmiljarden, -10,2 mnkr, som ersatts av medel för förbättrad rehab- och sjukskrivningsprocess, 17,4 mnkr. De särskilda flyktingmedlen till primärvården ingår med 6 mnkr. Glasögonbidraget för barn har utökats med 1,2 mnkr. Nämndens övriga intäkter uppgår för 2017 till 50,5 mnkr. Region- och rikssjukvård Nämnden har det ekonomiska ansvaret för den högspecialiserade vården, som består av region- och rikssjukvård. Beställning av högspecialiserad vård läggs mot Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Beställningen av högspecialiserad vård samordnas mellan nämnderna i regionen men överenskommelsen tecknas formellt av västra hälso- och sjukvårdsnämnden samt Göteborgs hälsooch sjukvårdsnämnd. Budgetbeloppet i sammanställningen baseras huvudsakligen på 2015 års konsumtion. Kostnaderna för denna vård kan variera kraftigt mellan enskilda år. För 2017 har utöver nämndens konsumtionsandel från 2015 budgeterat ytterligare 12 mnkr med hänsyn tagen till risken för ökade kostnader på just denna post. Totalt uppgår 2017 års budget för region- och rikssjukvård till 292,4 mnkr.

11 Sida 10(18) Länssjukvård Sjukhus i regionen Häri ingår ersättningar till samtliga sjukhus i regionen, inklusive Lundby sjukhus som drivs i privat regi. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden träffar å regionens vägnar avtal med Södra Älvsborgs Sjukhus. Utöver den av regionen föreskrivna indexuppräkningen för generella kostnadsökningar med 2 procent har ytterligare förstärkningar skett dels med 16,9 mnkr för finansiera ordnat införande av nya behandlingsmetoder och läkemedel och dels med 19,6 mnkr som en förstärkt finansiering utifrån medlen som avser riktade ägartillskott, som fattades av Regionstyrelsen i september Det till hälso- och sjukvårdsnämnderna överförda ansvaret för rättspsykiatrin innebär ingen förändring för Södra Älvsborgs Sjukhus, dock belastas nämnden med 47,4 mnkr för att ansvaret avseende rättspsykiatri gått över från hälso- och sjukvårdsstyrelsen till hälso- och sjukvårdsnämnderna inför Från 2015 tillfördes hälso- och sjukvårdsnämnderna 200 mnkr för att finansiera särskilda tillgänglighetssatsningar. Under 2016 utökades utrymmet för att även täcka finansieringen av obesitasoperationer och koloskopier. Fram till och med 2016 har nämnderna finansierat konsumtionen inom dessa områden solidariskt, d.v.s. oavsett vilken nämnds invånare som vården getts till. Enligt regionfullmäktiges budgetbeslut för 2017 ska denna solidariska finansiering upphöra och var och en av hälso- och sjukvårdsnämnderna finansierar sina invånares vård. Den regionala styrningen avseende var satsningarna görs kvarstår, vilket innebär att nämnderna inte styr över de kostnader som uppkommer under året års budget för tillgänglighetssatsningarna baseras på 2015 års konsumtion och inte på resursandel av de 200 mnkr. Det innebär för södra hälso- och sjukvårdsnämnden att budgeten är cirka 4 mnkr lägre än tilldelad andel. Det finns av naturliga skäl en osäkerhet och därmed en risk avseende hur den faktiska konsumtionsfördelningen kommer att bli under Södra hälso- och sjukvårdsnämnden har en ekonomi som har möjliggjort utökade beställningar till Södra Älvsborgs Sjukhus avseende utökade satsningar inom ätstörningsvård, neonatal vård, diabetes barn samt satsning på ökad tillgänglighet inom vissa kliniker på sjukhuset. Totalt uppgår nämndens extrasatsning till 18,6 mnkr i 2017 års budget. Totalt uppgår södra hälso- och sjukvårdsnämndens budget för sjukhus i regionen till 3 115,8 mnkr. Privata specialister i Västra Götalandsregionen Budgeten avser privata specialister som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LoL), även kallad nationella taxan, eller genom upphandlade avtal enligt Lagen om offentlig upphandling (LoU). Specialister inom allmänmedicin redovisas under posten övrig primärvård. Budgeten baseras på föregående års helårsprognos per augusti samt kända förändringar år I budgeten har bland annat fri mammografi beaktats. Under 2016 har två försäljningar av avtal inom hud ersatta enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LoL) resulterat i etableringar inom Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Detta är beaktat i budgeten, då huduppdraget ingår i vårdöverenskommelse med Södra Älvsborgs Sjukhus från Budgeten 2017 för privata specialister är 29,6 mnkr.

12 Sida 11(18) Utomregional länssjukvård Med utomregional vård avses här den så kallade Ria-vården (Ria = riksavtal) som främst utgörs av vård av akut karaktär av vårdgivare utanför regionen. I denna budgetpost ingår även hälso- och sjukvård för utomlands-/eu-vård. Kostnaderna för 2017 tros öka mer än de två procentenheter som är grunden för kostnadsuppräkningen i budgeten Ökningen är kopplad främst till ökade kostnader inom EU-vård. Budgetbeloppet uppgår till 58,5 mnkr. Verksamhet finansierad med särskilda bidrag Länssjukvård Statsbidraget för sjukskrivnings- och rehabprocessen på 130 mnkr har fördelats ut mellan nämnderna enligt resursfördelningsmodellen. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens andel av detta bidrag uppgår till 17,5 mnkr. Budgetposten på 4,4 mnkr avser den andel av budgeten för sjukskrivnings- och rehabprocessen som är hänförlig till länssjukvård. Övrig andel av medlen avser primärvård. Motsvarande medel inom denna budgetpost fanns 2016 inte med i nämndens budget. Primärvård Hjälpmedel (vårdval rehab) Posten avser den kostnad för förskrivning av personliga hjälpmedel som belastar hälso- och sjukvårdsnämnderna, där ungefär hälften avser förskrivning gjord på enheter inom vårdval rehab. Volymökningen för år 2017 prognosticeras till 10 procent men kostnaden för nämnderna ökar inte i samma omfattning. Förklaringen är förändrad kostnadsbild till följd av införande av självkostnadsmodell för hjälpmedel. För södra hälso- och sjukvårdsnämnden blir effekten minskade kostnader jämfört med föregående år med 3,0 mnkr. Budgeten för 2017 uppgår till 33,0 mnkr. Övrig primärvård Inom övrig primärvård ingår både offentlig och privat primärvård. Den offentligt beställda primärvården avser överenskommelser med styrelsen för beställd primärvård. Verksamheter som ingår är till exempel mödrahälsovård och vårdguiden på telefon. Den privata primärvården avser i huvudsak vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin ersatta enligt nationella taxan. Budgeten baseras på föregående års helårsprognos per augusti samt kända förändringar år Totalt uppgår budgeten för 2017 till 142,7 mnkr. Utomregional primärvård Budgeten avser merkostnaden för nämndinvånarnas konsumtion av primärvård utanför Västra Götalandsregionen. Budgeten för 2017 uppgår till 10,2 mnkr, vilket innebär högre kostnader om cirka 900 tkr utöver den generella indexuppräkningen om 2 procent. Detta avser att man prognostiserar extra ökade kostnader inom denna post för Verksamhet finansierad med särskilda bidrag primärvård Statsbidraget för sjukskrivnings- och rehabprocessen på 130 mnkr har fördelats ut mellan nämnderna enligt resursfördelningsmodellen. Södra hälso- och sjukvårdsnämndens andel av dessa medel uppgår till 17,5 mnkr. Denna budgetpost avser den andel av budgeten för sjukskrivnings- och rehabprocessen som är hänförlig till primärvård. Övrig andel av medlen avser länssjukvård. Även

13 Sida 12(18) de särskilda flyktingmedlen som avser 2017 ingår med 6 mnkr. Motsvarande medel inom denna budgetpost fanns 2016 inte med i nämndens budget. Budgeten uppgår för denna post till 19,1 mnkr. Tandvård Budgeten avser främst ersättningar till Folktandvården. Kostnaderna för tandvård innefattar i princip tre områden: barntandvård, specialisttandvård och uppsökande verksamhet (sedan 2015). I budgeten har en växling mellan länssjukvård (Södra Älvsborgs Sjukhus) och tandvård skett avseende kostnadsansvar för narkos inom tandvård. Detta medför ökade kostnader om 1,95 mnkr inom tandvård och lika stor minskad kostnad inom länssjukvård. Totalt uppgår föreslagen budget till 111,3 mnkr. Handikappverksamhet Budgeten avser främst överenskommelsen med Habilitering & Hälsa samt avtal inom privat habiliteringsverksamhet. I budgeten har ytterligare medel lagts till budgeten för att utöka glasögonbidrag för personer inom åldersspannet 8-19 år, från att 2016 ha inkluderat åldrarna 8-16 i bidraget. Detta har medför ökade kostnader med cirka 1,2 mnkr. Den totala ersättningen för handikappverksamhet är 116,3 mnkr. Folkhälsomedel Utgångspunkten för folkhälsoarbetet är att i samverkan med kommunerna påverka de samhällsförhållanden och levnadsvanor som skapar hälsa samt att tillse att såväl primärvård som sjukhus har ett hälsofrämjande arbetssätt. Nämnden har i budget 2017 avsatt 11,9 mnkr till folkhälsomedel och utgör en samverkande part i det lokala folkhälsoarbetet. Budgeten avser i huvudsak folkhälsosatsningar som utförs i samverkan med de åtta kommunerna i området. En ramökning utöver den generella indexuppräkningen ingår i budgeten, och uppgår till knappt 3,4 mnkr. Nämnden har inte fattat beslut om hur dessa medel ska användas, dock förs dialog om nya arbetsmodeller kopplade till barn och ungdomar med psykisk ohälsa samt screening av yngre barn för tidig upptäck av autism. I budgetposten för folkhälsomedel finns 1 mnkr avsatt för utvecklingsmedel som nämnden kan förfoga över för att göra insatser för att förbättra folkhälsan. Läkemedel Budgetposten avser till största delen läkemedelsförskrivning där vårdgivaren inte har eget kostnadsansvar, bland annat läkare som ersätts enligt nationella taxan, upphandlade vårdavtal samt privata vårdgivare utan avtal. Dessutom ingår även kostnad för utomregional förskrivning för nämndens invånare. Budgeten baseras på föregående års helårsprognos per augusti samt kända förändringar år Totalt uppgår föreslagen budget för 2017 till 30,4 mnkr. Detta är en minskning med cirka 1,7 mnkr jämfört med föregående och beror främst på flytt av avtal från nämndområdet inom hud som ersattes enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LoL).

14 Sida 13(18) Sjukresor Nämnden har ansvaret för sjukresekostnaderna. Regelverk och utbetalning av sjukresekostnader hanteras av en enhet som ingår i serviceförvaltningen. I budget 2017 ingår en kostnadsökning utöver den generella indexuppräkningen. Denna ökning uppgår till cirka 1,4 mnkr och avser extra prognostiserade ökande kostnader inom sjukresor i nämndområdet. Det totala budgetbeloppet för 2017 uppgår till 37,5 mnkr. Samordningsförbund och vårdsamverkan Samtliga kommuner i nämndområdet ingår i Sjuhärads samordningsförbund. Budgeten avser nämndens andel i samordningsförbundet samt kostnader för andel i vårdsamverkan. Budgeten är cirka 1,2 mnkr lägre än föregående år, vilket är hänförligt till minskade kostnad för nämndens andel i Sjuhärads Samordningsförbund under Budgeten är 4,9 mnkr för år Nämndkostnader Budgeten avser främst kostnader för politikerarvoden samt deltagande i kurser och konferenser. Budgeten för år 2017 är 4,2 mnkr. Kanslikostnader Budgeten avser nämndens kostnader för tjänstemannastöd samt administrativa processer och är fördelad utifrån nämndernas andelar av resursfördelningsmodellen. Budgeten har uppräknats med index 2 procent och därefter reducerats med cirka 4 procent med hänsyn till minskad kostnadsmassa inom koncernkontoret. Budget för 2017 uppgår till 13,6 mnkr. Övrigt Särskilda projekt Budgeten avser i huvudsak nämndens del av förvaltningsgemensamma IS/IT-kostnader. Budgetbeloppet är 4,3 mnkr för Utvecklingsmedel Posten avser medel som reserverats för utvecklingsprojekt under Dessa projekt kommer nyttjas i områden där nämnden bedömer att det är av högst prioritet. Budgeten är till 11,7 mnkr. Finansiella kostnader/intäkter Budgeten avser ränta på nämndens likvidkonto. Budgeten uppgår till 0,1 mnkr. Resultat För år 2017 redovisas en budget i balans. Resultaträkning Resultaträkning redovisas i bilaga 1.

15 Sida 14(18) 5.2 Eget kapital Regionfullmäktige beslutade i samband med behandlingen av bokslutsdispositionerna för år 2015 att ersätta hälso- och sjukvårdsnämnderna för merkostnader på 127,5 mnkr avseende Vårdval Rehab. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden fick därför en bokslutsdisposition på 8,3 mnkr, vilket var den merkostnad för Vårdval Rehab som nämnden redovisade för Ovanstående beslut effektuerades under maj Ingående eget kapital för 2016 uppgår till 10,6 mnkr. I samband med delårsrapport augusti beslutade nämnden att på grund av ett överskott i budgeten tillskjuta 20,0 mnkr till Södra Älvsborgs Sjukhus. Efter tillskottet var kvarvarande prognostiserat resultat för ,2 mnkr för nämnden. Årets prognostiserade positiva resultat om 10,2 mnkr, 8,3 mnkr kopplat till ersättning för kostnader kopplat till Vårdval Rehab samt ingående eget kapital för 2016 på 10,6 mnkr ger tillsammans ett prognostiserat ingående eget kapital för 2017 om 29,1 mnkr. 6. Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion Södra hälso- och sjukvårdsnämndens budgeterade konsumtion redovisas i bilaga 3. Konsumtionen 2016 ligger som grund för budgeten. 7. Intern kontroll I samband med sitt sammanträde i oktober 2016 gjorde södra hälso- och sjukvårdsnämnden en riskoch väsentlighetsanalys. Nämnden värderade identifierade risker utifrån nämndens reglemente, regionfullmäktiges mål, nämndens mål- och inriktningsdokument samt andra styrdokument som rör nämnden. Utifrån nämndens väsentlighets- och riskanalys har en plan för internkontroll och säkerhet 2017 upprättas. Riskerna är omhändertagna antingen genom en åtgärd (en förändring) eller ett kontrollmoment (uppföljning av nuläge). En samlad uppföljning av planen ska ske till nämnden i maj, september och i samband med årsredovisningen.

16 Sida 15(18) Bilagor Resultaträkning Bilaga 1 Resultatbudget Budget Prognos Budget (mnkr) Statsbidrag 15,8 15,8 6,8 Övriga erhållna bidrag 4,4 4,4 48,0 Patientavgifter 0,7 0,7 0,8 Såld vård 2,3 2,3 3,7 Försäljning av tjänster 0,0 0,0 0,0 Hyresintäkter 0,0 0,0 0,0 Försäljning av material och varor 0,0 0,0 0,0 Övriga intäkter 5,7 8,3 10,8 Verksamhetens intäkter 28,9 31,6 70,2 Personalkostnader inkl. inhyrd personal -3,8-2,8-3,7 Köpt vård, internt , , ,3 Köpt vård, externt -127,7-122,4-139,4 Läkemedel -33,0-32,0-31,6 Driftbidrag till utförare inom regionen -109,2-109,2-113,7 Övriga lämnade bidrag -41,1-40,5-66,7 Verksamhetsanknutna tjänster -20,8-20,8-17,5 Material och varor, inkl. förbrukningsmaterial -40,1-37,1-36,8 Lokalkostnader 0,0 0,0-0,1 Övriga tjänster, inkl. konsultkostnader -20,0-20,0-21,6 Avskrivningar 0,0 0,0 0,0 Övriga kostnader -40,8-40,3-41,0 Verksamhetens kostnader , , ,3 Regionbidrag 3 820, , ,3 Finansiella intäkter/kostnader m.m. -0,1-0,1-0,1 Resultat 0,0 30,2 0,0

17 Sida 16(18) Resultat per verksamhetsområde Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Budget 2017 Budget Prognos Budget 2017 aug Belopp i tkr (tusentals kronor) Bilaga 1 Region- och rikssjukvård Länssjukvård Sjukhus i regionen (privata och offentliga) Privata specialister i regionen Utomregional länssjukvård Verksamhet finansierad med särskilda bidrag Summa länssjukvård Primärvård Hjälpmedel (VV rehab) Övrig primärvård Utomregional primärvård Verksamhet finansierad med särskilda bidrag Summa primärvård Tandvård Handikappverksamhet Folkhälsomedel Läkemedel Sjukresor Samordningsförbund Nämndkostnader Kanslikostnader Övrigt Särskilda projekt Finansiella kostnader/intäkter Utvecklingsmedel Summa Övrigt Totalsumma kostnader Regionbidrag Övriga intäkter Resultat

18 Sida 17(18) Bilaga 3 Konsumtion Konsumtion i tusental Budget 2016 Budget 2017 Sjukhus Slutenvård, somatik Vårdtillfällen 29,7 29,0 DRG-poäng 29,3 27,3 Vårddagar 146,8 141,3 Slutenvård psykiatri Vårdtillfällen, vuxenpsykiatri 1,6 1,8 Vårdtillfällen, BUP 0,1 0,1 Vårddagar, vuxenpsykiatri 24,7 24,1 Vårddagar, BUP 1,0 0,8 Öppen vård, somatik Läkarbesök 175,1 181,6 Övriga besök 128,5 138,7 Summa besök 303,7 320,3 Digital kontakt 18,4 19,7 Öppen vård, psykiatri Läkarbesök, vuxenpsykiatri 7,5 6,8 Övriga besök, vuxenpsykiatri 53,5 53,0 Summa besök vuxenpsykiatri 61,0 59,8 Läkarbesök, BUP 2,0 1,6 Övriga besök, BUP 10,2 12,2 Summa besök BUP 12,1 13,8 Summa besök 73,2 73,7 Digital kontakt 7,4 9,6 Länssjukvård, exkl sjukhus Habilitering & Hälsa Vårdtillfälle 0,0 0,0 Vårddagar 0,0 0,0 Läkarbesök 0,6 0,7 Övriga besök 33,5 30,3 Summa besök 34,1 31,0 Digital kontakt 3,8 3,8 Länssjukvård övrig Läkarbesök 16,3 16,0 Övriga besök 2,9 3,0 Summa besök 19,2 19,1

19 Sida 18(18) Konsumtion i tusental Budget 2016 Budget 2017 Digital kontakt läkare 5,0 4,6 Primärvård VG Primärvård Läkarbesök 275,5 276,7 Övriga besök 264,1 264,3 Summa besök 539,5 541,0 Digital kontakt läkare 77,2 74,4 Vårdval Rehab Besök 87,9 102,5 Primärvård övrig Läkarbesök 8,3 8,4 Övriga besök 131,8 139,3 Summa besök 140,2 147,7 Digital kontakt läkare 2,2 2,1 Utomregional vård Vårdtillfällen 0,9 0,7 Vårddagar 4,0 4,5 Besök primärvård 12,7 12,4 Besök specialiserad vård 10,4 12,6 Sammanvägda prestationer 63,7 63,3 Antal färdigbehandlade barn 26,6 26,8

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(13) Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete.

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18)

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Sida 1(18) 1. Sammanfattning Norra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans 2016, där regionbidrag och nämndens beräknade kostnader balanserar. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag

Läs mer

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 1(17) Budget Datum 2016-11-22 Diarienummer HSN V 2016-00303 Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 2(17) Inledning Arbetet med budget 2017 har utgått ifrån nämndens mål- och inriktning,

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och Detaljbudget Östra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2(14) Innehållsförteckning

Läs mer

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden

Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2018 Västra h älso - och sjukvårdsnämnden f Da t u m 2017-12 - 14 D i ar i e nu mm er: H S NV 2017-00227 Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund,

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2019 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö HSNV 2018-0025 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 Sida 1(22) 1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 2. Sammanfattning Nämnden budgeterar en ekonomi i balans 2017. Nämndens budgeterade kostnader beräknas rymmas inom de tillgängliga

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(11) Detaljbudget 2015 1. Sammanfattning Västra Götalandsregionens politiska organisation för hälso- och sjukvård förändrades vid årsskiftet 2014/2015, från tolv hälso- och sjukvårdsnämnder till

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och Detaljbudget Norra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Detaljbudget Norra hälso-

Läs mer

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd HSNS 2016-00207 Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd 2017-02-02 Sida 1(34) Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Numreringen i dokumentet är kopplad till

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR INNEHÅLL INNEHÅLL 1 1 SAMMANFATTNING 2 2 STRATEGISKA MÅL, PRIORITERADE MÅL OCH FOKUSOMRÅDEN 3 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

Detaljbudget 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detaljbudget 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Ärende 1 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-18 Diarienummer HSNG 2016-00425 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Petter Wrenne Telefon: 0700-825939 E-post: petter.wrenne@vgregion.se

Läs mer

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning. Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Årsredovisning Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...5 2.2 Hälso- och sjukvårdens produktion/konsumtion...6

Läs mer

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland

TABELLBILAGA. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland TABELLBILAGA Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhets analys 2006 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Maj 2007 Omslagsbild: Omslagslayout och foto: En trappa som finns i Regionens Hus

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011

NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 2011 Dnr 643-27 NYCKELTAL PSYKIATRI, INOMREGIONAL LÄNSSJUKVÅRD UTFALL 211 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen Juli 212 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Begrepp... 3 Metod... 3 1. Konsumtion öppen vård per sjukhus

Läs mer

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2017-11-17 Diarienummer HSNN 2017-00174 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Carina Hansson Telefon: 010-441 33 42 E-post: carina.hansson@vgregion.se Till

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 november 2016

Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 november 2016 1 (3) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 november 2016 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borås Tid: Kl. 09:15 12:15 kl. 13:00-16:00 Temadag äldre,

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 3 september 216 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borå

1 (2) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med södra hälso- och sjukvårdsnämnden den 3 september 216 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borå Kallelse Mötesbok: Södra hälso- och sjukvårdsnämnden (216-9-3) södra hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 216-9-3 Plats: Pulsen konferens, Kyrkängsgatan 8, Borås, Kommentar: 1 (2) Kallelse/Föredragningslista

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Sida 1(20) Detaljbudget 2016 1. Sammanfattning Numreringen i dokumentet är kopplad till en regiongemensam mall där alla Västra Götalandsregionens verksamheter ingår. I detaljbudgeten redovisas endast de

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Årsredovisning 2015 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Årsredovisning 2015 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Ärende 3 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-14 Diarienummer HSNS 2016-00003-1 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Jan Blomqvist Telefon: 010-441 39 32 E-post: jan.blomqvist@vgregion.se

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2015-05-06 Dnr HSNS 2015 00166 Mål och inriktning 2016-2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2016-2018 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål- och inriktning 2017 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för fortsatt utvecklingsarbete

Läs mer

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2013-11-26 Regionstyrelsen Handläggare: Mattias Berntsson Telefon: 0700-82 42 50 E-post: mattias.h.berntsson@vgregion.se Till Regionstyrelsen Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Läs mer

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2016-2018 Beslutad 2015-11-25 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för

Läs mer

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd Mål- och inriktning 2019-2021 Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd 2018-06-28 2 Strategiskt mål: Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen

Läs mer

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden

Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden Samverkansavtal avseende gemensamma folkhälsoinsatser i Uddevalla kommun för perioden 2016-2019. 1. Parter Detta avtal är slutet mellan Uddevalla kommun, nedan kallad kommunen, och norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan

Avtal om folkhälsosamordning i. Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01. Mellan Dnr: 110-2012 Avtal om folkhälsosamordning i Borås Stad fr.o.m. 2013-01-01 Mellan HSN 8 och Borås Stad 1 (7) 1. Parter Detta avtal är slutet mellan kommunstyrelsen i Borås nedan kallad kommunen och Västra

Läs mer

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS Godkänd Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Södra hälso- och sjukvårdsnämnden HSNS 2018-00054 Godkänd 2018-09-20 Delårsrapport augusti 2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(31) Delårsrapport augusti 2018 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2018-00157 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2019 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 9 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSN V2016-00100 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

1. Sammanfattning. 2. Verksamhet. Sida 1(11)

1. Sammanfattning. 2. Verksamhet. Sida 1(11) Sida 1(11) 1. Sammanfattning I detaljbudget 2016 redovisas nämndens plan för prioriterade mål och fokusområden. Folkhälsofrågorna ska lyftas in i och genomsyra de beställningar/överenskommelser som nämnden

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård

Fortsatt utveckling av privata driftsformer inom vuxenpsykiatrisk vård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-25 1 (6) HSN 1503-0333 Handläggare: Conny Gabrielsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 5 Fortsatt utveckling av privata driftsformer

Läs mer

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga

Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård. Temagrupp barn och unga Sammanhållen barn-, elev- och ungdomshälsovård Temagrupp barn och unga 2018-10-24 Handlingsplan Fullföljda studier 2017-2020 RS 2017-04304 3 091 elever i VG gick ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015

Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Verksamhetsplan & detaljbudget 2017 Verksamhetsplan och detaljbudget 2015 Diarienummer AL 3-2016 Fastställd 2016-11-24 av Styrelsen för Alingsås lasarett Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Verksamhet 4 Övergripande

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Delårsrapport mars 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2018-04-19 Diarienummer HSNN 2018-00059 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Carina Hansson Telefon: 0709-708 489 E-post: carina.hansson@vgregion.se Till norra

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Agenda Upprop Föregående mötesanteckningar Östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Nämnden uppdrag i förhållande till styrelsen för Skaraborg sjukhus

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2016-05-27 Dnr HSNS 2016-00082 Mål och inriktning 2017-2019 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2017-2019 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport

Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa. Lägesrapport Uppdrag: Utveckla vården och omhändertagandet av äldre människor med psykisk ohälsa Lägesrapport 2018-09-20 Bakgrundsbeskrivning: Sverige har idag 1,7 miljoner invånare som är 65 år och äldre. Antalet

Läs mer