Beställningsunderlag 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beställningsunderlag 2013"

Transkript

1 Diarienummer HSN V Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda, Mölndal, Lilla Edet, Lerum, Alingsås Fastställd vid Västra Hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 25 april 2016

2 Inledning Detta Mål- och Inriktningsdokument är uppdrag till förvaltningen att genomföra överläggningar med vårdgivarna för att tillgodose vårdbehoven för invånarna i Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda, Mölndal, Lilla Edet, Lerum och Alingsås kommuner. Mål- och Inriktningsdokumentet är ettårigt och gäller för år Detta innebär att ettåriga överenskommelser mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och utförarna ska tecknas. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har en befolkningstillväxt som ställer krav på planering av hälso- och sjukvård och hälsofrämjande insatser. I vissa delar av nämndområdet har befolkningen större behov av förebyggande insatser för att höja den hälsorelaterade livskvalitén, reducera sjukligheten och den för tidiga dödligheten. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden omfattar en befolkning på drygt invånare. Sjukvården ska vara jämlik, jämställd och likvärdig och ges först till de som har störst behov. Målet syftar till att skapa en god hälsa och att tillgodose invånarnas behov av hälso- och sjukvård. Arbetet med att förebygga ohälsa ges hög prioritet. Regionfullmäktige kommer den 13 och 14 juni 2016 att slutligt fastställa budget Det innebär att den slutliga ekonomiska ramen inte är känd vid ställningstagandet till detta Mål- och Inriktningsdokument. Regionfullmäktige har beslutat om tre strategiska mål som avser en längre period än budgetplanen. Ett av dessa strategiska mål som direkt berör hälso- och sjukvårdsnämnden är: En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. De strategiska målen är därefter nedbrutna till tio prioriterade mål för perioden Fyra av dessa mål berör hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhet. 1. Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska 2. Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras 3. Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas 4. Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser RF målen i nämnden Mål- och Inriktning 2017 är tagna från tjänstemannaförslaget till budget Regionfullmäktiges fokusområden för år 2017 är ännu ej kända. Överläggningarna om vårdöverenskommelser 2017 ska även ta hänsyn till de regionuppdrag, ägaruppdrag och regionala måltal för utvalda kvalitetsindikatorer som fastställs av regionstyrelsen. Förslag till överenskommelser och avtal för år 2017 ska presenteras vid nämndens sammanträde den 29 september 2016.

3 Uppföljning av nämndens Mål- och Inriktning 2017 kommer att ske i samband med att nämnden behandlar sitt Beställarbokslut 2017.

4 Prioriterade mål 2017 Västra Hälso- och sjukvårdsnämndens övergripande prioriterade mål för 2017, utöver regionfullmäktige målen, är: 1. Nämnden vill eftersträva den nära vården Vård som man behöver ofta skall finnas nära patienterna, medan vård som ges mer sällan kan koncentreras och ges på annan ort/plats i Västra Götalandsregionen. 2. Utveckla vårdsamverkan Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun.

5 Vision Västra Hälso- och sjukvårdsnämndens vision En god hälsa och en god vård genom hela livet på lika villkor för befolkningen Hälso- och sjukvårdsnämndens uppgift är att främja hälsa och förebygga ohälsa samt erbjuda befolkningen/medborgarna en god offentligt finansierad hälso- och sjukvård samt tandvård efter behov och på lika villkor. Nämnden ska erbjuda en hälso- och sjukvård som är säker, trygg, patientfokuserad, kunskapsbaserad och ändamålsenlig, jämlik, jämställd, ges i rätt tid och är effektiv. De invånare som är i störst behov av hälso- och sjukvård ska i första hand få ta del av hälso- och sjukvårdens resurser.

6 Övergripande Grundförutsättning Nämndens viljeyttring är att eftersträva den nära vården. Det är viktigt att verksamhet finns även på små orter. Vård som man behöver ofta skall finnas nära patienterna, medan vård som ges mer sällan, som exempelvis ögonoperationer och höftledsoperationer, kan centraliseras och ges på annan ort/plats i Västra Götalandsregionen. Dialog med kommunerna Dialog med kommunerna är en viktig del i samverkan kring flera målgrupper. Det operativa arbetet sker inom Vårdsamverkansorganisationerna. Forum för dialog på politisk nivå bör utvärderas och utvecklas under mandatperioden. Utveckla samverkan med kommunerna Sammanhållen vård avser att vårdgivarna och de olika huvudmännen var för sig och tillsammans bidrar till en god vård och omsorg av de som är i behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Navet i samverkan mellan VGR och kommunerna är delregionala samverkansarenor kring de olika närområdena. I dessa medverkan företrädare för den kommunala vården- och omsorgen, primärvården och sjukhusen i det aktuella geografiska området. Den demokratiska dialogen Västra hälso- och sjukvårdsnämnden ska kommunicera med invånare, utförare och andra aktörer för att fullgöra sitt uppdrag. Det demokratiska inflytandet ska stärkas, genom att medborgarnas delaktighet i hälso- och sjukvårdsfrågor ökar. Genom dialog och kommunikation ska nämnden öka befolkningens delaktighet, engagemang och kunskap om nämndens roll, samtidigt som nämnden ökar sin kunskap om behovet av vård och om vilka prioriteringar som måste ske. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska fånga åsikter i dialog med medborgarna och ska utifrån befolkningens behov och önskemål göra prioriteringar som är ändamålsenliga för hela befolkningen. Dialogen med medborgarna sker på olika sätt, allt ifrån nämndledamöternas kontakter med enskilda medborgare till pensionärsråd, handikappråd, medborgardialog, dialog med brukaroch patientorganisationer och aktiviteter anordnade av folkhälsoråden. Det handlar om att nämnden för en dialog med personer från olika grupper i samhället och med personer som inte är aktiva i samhällsdebatten. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har en kommunikationsplan för mandatperioden som beskriver mål, inriktning och strategier för nämndens kommunikation. Nämnden har också tagit fram en handlingsplan för kommunikation för som beskriver vilka insatser och aktiviteter som ska genomföras. Under den här perioden har nämnden valt att fokusera på målgrupperna personer med psykisk ohälsa, grundskoleelever och unga vuxna. En arbetsgrupp har utsetts av nämnden och kommer att göra det förberedande arbetet inför dialogerna. Samtliga i nämnden ansvarar för att delta vid dialogtillfällena.

7 Folkhälsa Regionfullmäktiges prioriterade mål kopplat till folkhälsa är att skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska. En ökad jämlikhet i hälsa och livsvillkor är en förutsättning för att uppnå ett långsiktigt socialt hållbart samhälle. Ett socialt hållbart samhälle innebär att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras och att inga grupper diskrimineras eller missgynnas. Fokus för hälso- och sjukvårdsnämnden under 2017 är att: sträva efter att folkhälsoavtal tecknas med alla nämndområdets kommuner verka för fullständig studiegång inrikta satsningarna mot de största utmaningarna i varje kommun i arbetet för en jämlik hälsa och social hållbarhet folkhälsofrågorna ska lyftas in och genomsyra de beställningar/överenskommelser som nämnden träffar med utförarna. I kommunernas lokala arbete med folkhälsa och social hållbarhet är regionens verksamheter oerhört betydelsefulla. Det är viktigt att vårdgivarna deltar i kommunens folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet utifrån sitt hälsofrämjande och förebyggande uppdrag. Parterna ska gemensamt definiera behov och utvecklingsmöjligheter. Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017: Alla avtal och överenskommelser ska ha ett tydligt folkhälsoperspektiv, uppdrag ska utformas för en tydlig samverkan mellan utförare och kommuner. Vårdgivaren ska delta i det lokala folkhälsoarbetet och i arbetet med social hållbarhet utifrån gemensamt definierade behov och utvecklingsmöjligheter. Avtalsansvariga ska ta fram uppföljningsparametrar på hur hälsofrämjande och förebyggande insatser samt samverkan i det lokala folkhälsoarbetet utförs av vårdgivare. Bryta utanförskap och segregation Ett av fokusområdena i regionfullmäktiges budget 2016 kopplat till det prioriterade målet skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska är Bryta utanförskap och segregation och stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv. Utbildning och arbete är två av de viktigaste faktorerna för att minska skillnader i hälsa och bryta utanförskap. Inom ramen för fokusområdet finns bland annat regionens kraftsamling kring fullständig studiegång. Att bryta utanförskapet kräver ett fortsatt arbete och en kraftsamling mellan alla aktörer. Rättighetsfrågor Rättighetsperspektivet skall genomsyra all verksamhet enligt Policy för Västra Götalandsregionens arbete med mänskliga rättigheter. Regionen ska respektera, skydda, uppfylla och bevaka hur de mänskliga rättigheterna efterlevs. Västra Götalandsregionen ska erbjuda rättighetsbärare 1 delaktighet och medbestämmande i frågor som berör den egna situationen. Barns rättigheter ska särskilt uppmärksammas via barnperspektiv, där barn och ungas bästa lyfts fram och att konsekvenser för barn ska analyseras och beaktas i nämndens verksamhetsområde. 1 Med rättighetsbärare menas alla invånare som bor, arbetar eller vistas i Västra Götaland.

8 Jämställdhet handlar om en jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor, män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma sina livsvillkor. För att kunna arbeta med jämställdhet är det viktigt att ta fram fakta och synliggöra kvinnors och mäns olika villkor. Skillnader måste analyseras och omotiverade skillnader åtgärdas Patienternas delaktighet i vården RF mål Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Patienter ska vara och uppleva sig delaktiga i vården genom tillgänglig och anpassad information. Den nya patientlagen som trädde i kraft den 1 januari 2015 ligger till grund för detta. Patientens delaktighet ska vara stark men även patientens ställning, integritet och självbestämmande. All vårdpersonal har informationsplikt gentemot patienten. Informationen ska ges på patientens villkor och anpassas till individuella förutsättningar. Personalen ska så långt som möjligt försäkra sig om att mottagaren har förstått informationen. Patienten ska kunna förstå informationen, vara delaktig och ge samtycke till sin vård. Informationen ska anpassas efter vad som är relevant i det enskilda fallet och på ett sådant sätt att patienten kan fatta sitt beslut. Vårdpersonalen ska även respektera om patienten vill avstå från information. Allt detta styrks av patientlagen. Kvalitetssäkrad vård RF mål - Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Nämndmål: Säkerställa att nämndområdets invånare alltid får högsta kvalitet på behandling Utgångspunkten för sjukhusens åtagande är enligt vårdöverenskommelserna skall vara att vården ska vara säker, patientfokuserad, kunskapsbaserad, jämlik, effektiv och ges i rätt tid. Dessa kvalitetsområden sammanfattas i begreppet God Vård och bygger på Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. (SOSFS 2011:9). För uppföljning av vårdöverenskommelsen finns inom varje kvalitetsområde ett antal definierade kvalitetsindikatorer med fastställda måltal. Jämlik och jämställd vård Jämlik hälso- och sjukvård innebär att vård och behandling erbjuds på lika villkor och med gott bemötande till alla oavsett bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, social ställning, etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning. En förutsättning för att kunna arbeta framgångsrikt med jämlikhet inom vården är att ständigt studera och följa upp vårdens resultat och belysa de ojämlikheter som finns.

9 Till stor del handlar arbetet med jämlikhet i vården om att arbeta med vårdens anpassningsförmåga för att på bästa sätt möta alla människors olika behov och förutsättningar. Anpassningen till människors olika behov och förutsättningar gäller inte bara i kommunikationen med patienter utan även vid val av behandlingsmetoder, i strävan efter undanröja hinder i tillgängligheten till vården, i arbetet med hälsofrämjande insatser och när det gäller att verkligen ha ett patientcentrerat förhållningssätt. På så sätt bidrar en mer jämlik vård till en ökad jämlikhet i hälsa. Kunskapscentrum för Jämlik vård (KJV) har ett uppdrag att stötta nämnden att arbeta för en mer jämlik vård. Normmedvetenhet är ett kunskapsområde som tillskrivs allt större betydelse för att kunna arbeta framgångsrikt med jämlikhet i vården. Samhällets normer påverkar både strukturer och individer och får konsekvenser både när det gäller vilka behandlingar som erbjuds vilka patienter, hur de bemöts, men även i hur vården skapar tillit och tillgänglighet för alla invånare oavsett bakgrund. Genom utbildningsinsatser och framtagandet av verktyg och metoder stöttas vårdverksamheter i att öka normmedvetenheten och förbättra jämlikheten i vården. Vårdsamverkansorganisationer RF mål En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Nämndmål: Utveckla vårdsamverkan Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Sammanhållen vård avser att vårdgivarna och de olika huvudmännen var för sig och tillsammans bidrar till en god vård och omsorg av de som är i behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Navet i samverkan mellan VGR och kommunerna är delregionala samverkansarenor kring de olika närområdena. I dessa medverkan företrädare för den kommunala vården- och omsorgen, primärvården och sjukhusen i det aktuella geografiska området. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden ingår i flera vårdsamverkansorganisationer: Kommun och sjukvård i samverkan i Göteborgsområdet Inom Ledningsgruppen för samverkan (LGS) finns fyra temagrupperna Äldre, Mitt i livet, Psykiatri och Barn och unga. Närområdessamverkan sker genom NOSAM grupperna SIMBA (Samverkan i Mellersta Bohuslän och Ale) SIMBA är en närvårdssamverkansorganisation för Den Nära Vården i kommunerna Tjörn, Stenungsund, Kungälv och Ale. Inom SIMBA finns fem fokusgrupper Barn och unga vuxna

10 med utsatt situation, Äldre multisjuka och multisviktande, Personer med psykisk ohälsa, Personer med funktionsnedsättning och Personer med behov av vård i livets slutskede. Närområdessamverkan sker genom Närvårdsområdesgrupperna (NO-grupper). Vårdsamverkan Södra Älvsborg Närvårdsamverkan Södra Älvsborgs är en delregional politiska samrådsgrupp. Inom vårdsamverkan Södra Älvsborg finns fem fokusområden Barn och unga vuxna i utsatt situation, Personer med behov av vård i livets slut, Personer med funktionsnedsättning (LSS), Personer med psykisk ohälsa och Äldre multisjuka och multisviktande. Sedan årsskiftet 2015/2016 deltar nämndområdets kommuner Lerums och Alingsås inte längre i Närvårdsamverkan Södra Älvsborg. Diskussioner pågår om hur närvårdssamverkan i nämndområdets kommuner Lerum och Alingsås skall organiseras framgent. Vårdsamverkan Fyrbodal Inom vårdsamverkan Fyrbodal finns åtta samverkansområden Information och kommunikation, Barn och unga, Äldre, Palliativ vård, Våld i nära relationer, Samverkande sjukvård, Psykiatri och Missbruk och beroende. I denna vårdsamverkan representerar Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden enligt överenskommelse nämndområdets kommun Lilla Edet.

11 Folkhälsa RF mål Prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Nämndmål Utveckla folkhälsoarbetet för att skapa förutsättningar för en bättre hälsa på lika villkor. Nämndens prioritering är att folkhälsoarbetet inriktas på de största utmaningarna i varje kommun, i arbetet för en jämlik hälsa och social hållbarhet. Folkhälsoavtal mellan kommun och hälso- och sjukvårdsnämnd i alla kommuner ska eftersträvas. Nämnden ska verka för fullständig studiegång i de delar där regionen har ansvar. Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017 Återkommande dialoger mellan kommunerna och hälso- och sjukvårdsnämnden för att utveckla samarbetet kring fullständig studiegång och det gemensamma folkhälsoarbetet samt erfarenhetsutbyte.

12 Länssjukvård och högspecialiserad vård RF mål Strategiskt mål: En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Fokusområden: Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomföra den regionala psykiatriplanen Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Förbättra akutvårdkedjan Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning Skapa ett sammanhållet vårdsystem Nämndmål Följsamhet till fastställda vårdgarantitider, med särskilt fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar så som cancer. Säkerställa att vårdkoordinator/kontaktsjuksköterska med särskilt fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar så som cancer finns. Alla patienter, särskilt inom psykiatrin, som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus, skall ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan). Initiera och stödja arbetet med utveckling av en sammanhållen vårdkedja (modell Hälsostaden Ängelholm ) Sammanhållna vårdprocesser för patienter inom BUP skall säkerställas.

13 Beställning Förlossningsvård och neonatalvård: Antalet neonatalplatser ska öka Cancervård: Säkerställa att sjukhusen erbjuder kontaktsjuksköterska/koordinator med särskilt fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar så som cancer finns från första kontakt tills patienten är friskförklarad. Prostatacancer följsamhet till nationella riktlinjer för prostatacancer. Psykiatri: Alla patienter, särskilt inom psykiatrin, som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus, skall ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan) Logopedi: Logopedinsatser för såväl barn som vuxna skall finnas på sjukhusen Sköra äldre: Fysioterapeutisk och arbetsterapeutisk bedömning och behandling påbörjas direkt efter inskrivning på sjukhus för att under hela vårdtiden bibehålla fokus på att förbättra ADLfunktioner och förmåga till aktivitet och delaktighet Inrätta akut geriatrisk avdelning med möjlighet till direktinläggning Alla patienter som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus, skall ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan). Palliativ vård: Inrätta multiprofessionella öppenvårdsteam Slutenvårdsplatser för specialiserad palliativ vård på sjukhusen Sammanhållen vårdkedja: Pilotprojekt: Utveckla Alingsås lasarett som konceptsjukhus enligt (modell Hälsostaden Ängelholm ) Habilitering: Säkerställa att personer med funktionsnedsättning ska ha full tillgång till samtliga specialiteter utöver habiliteringsverksamhet inom länssjukvården Säkra övergången mellan barn- och vuxenhabilitering (Tryggt och säkert överlämnande) Uppfylla vårdgarantin till fördjupad neuropsykiatrisk utredning (NP-utredning) för alla som är inskrivna inom Habiliteringen

14 Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017 Allmänt: I alla uppföljningar som Koncernkontoret gör, hitta gemensamma och jämförbara mått. Detta för att möjliggöra jämförelser mellan sjukhusen och visa utveckling över tid. Utveckla en samtyckemodell som underlättar journalhanteringen mellan olika vårdnivåer och journalsystem. Uppföljning av väntetider fördelat på länssjukvård och region/rikssjukvård vilka är det som väntar? Förlossningsvård och neonatalvård: Följa upp och kvalitetssäkra en säker och snabb transportkedja av för tidigt födda barn var än i regionen det nyfödda barnet befinner sig så att alla regionens nyfödda får snabb tillgång till adekvat neonatalvård. Cancervård: Se över möjligheten till att strålbehandling ges året runt, inklusive kvällar och helger. Säkerställa att sjukhusen erbjuder kontaktsjuksköterska/koordinator med särskilt fokus på allvarliga/livshotande sjukdomar så som cancer finns från första kontakt tills patienten är friskförklarad. Bevaka följsamhet till nationella riktlinjer för prostatacancer Bevaka införandet av standardiserat vårdförlopp för cancer. Särskild uppföljning och analys av vårdgarantitiderna inom cancersjukvården för barn och vuxna Särskild uppföljning av att patienter med psykiatrisk sjukdom får en jämlik behandling av sin cancervård Psykiatri: Utveckla sammanhållna vårdprocesser, över organisatoriska gränser, för patienter inom psykiatrisk vård Särskild uppföljning av vårdgarantitiderna till psykiatrisk/psykosocial behandling inom psykiatrisk öppenvård samt till barn- och ungdomspsykiatrin Förtydliga uppdraget om förskrivning av FaR-recept inom psykiatrin. Sköra äldre: Utreda förutsättningarna för att, på alla sjukhus i nämndens område, inrätta akut geriatrisk avdelning med möjlighet till direktinläggning (modell NU-sjukvården) Utveckla sammanhållna vårdprocesser, över organisatoriska gränser för multisjuka äldre Akutvård: Följa upp, analysera och redovisa vilka åtgärder sjukhusen genomför för att nå en högre måluppfyllelse vad gäller tidsgränser på akutmottagningarna

15 Se över beställningen av ambulanssjukvården, t ex fördelning av körningar mellan SU:s ambulans och ambulanser i kranskommunerna Följa och redovisa införandet av omsorgskoordinatorer/motsvarande funktion på de större akutmottagningarna nämndområdet Se över möjligheten att utveckla metoden Singel Responder i nämndområdet Patienter som hämtas av ambulans ska köras direkt till rätt vårdnivå (Akutintag, Direktinläggning, Jourcentral, Vårdcentral)

16 Primärvård RF mål Strategiskt mål: En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Fokusområden: Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomföra den regionala psykiatriplanen Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Förbättra akutvårdkedjan Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning Skapa ett sammanhållet vårdsystem Nämndmål Integrerade mottagningar för missbruks/beroendevården ska finnas i nämndområdets kommuner (typ Socialmedicinska mottagningar) Barn- och ungdomspsykiatrin inom första linjens vård och BUM ska ges nära våra barn- och ungdomar och ska integreras med kommunernas socialtjänst och elevhälsa Minst en familjecentral i alla nämndområdets kommuner Äldrekompetens på vårdcentralerna Hembesök i särskilt och enskilt boende ska säkras Säkerställa att Läkemedelsgenomgångar genomförs och kompletteras med biverkningar som påverkar munhälsan. Eftersträva förstärkt psykiatrisk kompetens vid vårdcentralerna.

17 Beställning Ungdomsgruppen ska ha kunskap om att tjänsten Utveckla en telefonapp för ungdomar avseende Kan presenteras vid skolinformation och Ungdomsmottagningarnas träffar med åttonde-klasser. Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017 Journalsystem och sekretess system bör utvecklas och integreras för att förbättra samverkan mellan kommun och region. Särskilt följa upp hembesök i VG primärvård. Se över möjligheten att kontinuerligt mäta tillgängligheten vid vårdcentralerna vad gäller telefon och besök på annat sätt än i dag. Se över möjligheten till sanktioner vid för få läkemedelsgenomgångar Aktivt arbeta med införandet av integrerade mottagningar för missbruks- och beroendevård i nämndområdets kommuner. Minska utanförskapet. Samverka med Kungälvs kommun i kommunens pilotverksamhet som innebär att utveckla arbetet mot utsatta områden i Kungälv för åldersgruppen upp till 24 år. Årligen utse årets vårdcentral för bra vårdverksamhet. Utred möjligheten att utveckla familjecentralskonceptet upp till 12 år. Genomför och följ upp planen för mest sjuka äldre. Utveckla ungdomsmottagningarna i samverkan med kommunerna

18 Tandvård RF mål Strategiskt mål: En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Fokusområden: Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning Skapa ett sammanhållet vårdsystem Nämndmål Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna ska säkerställa en kvalitetsdriven vård i hela Västra Götaland Regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnderna ska säkerställa att patienterna Riktade insatser inom barntandvården i de områden där särskilt behov finns med är delaktiga i vården och vet vart de ska vända sig för vård fokus på särskilda insatser för barn i utsatta områden. För att prioritera livskvalité för våra äldre så skall samarbetet avseende äldres mun- och tandhälsa prioriteras. Munhälsobedömningar skall genomföras. Speciellt fokus med hänsyn till läkemedelsbiverkningar. Beställning Tandvården ska integreras i Familjecentralerna Hälsosamtal med barn och föräldrar Erbjuda kommunerna stöd för att förbättra munhälsan hos äldre Tandvården skall informera om att regionen hjälper till med tobaksavvänjning, när de upptäcker att någon röker. Minska väntetiderna till specialisttandvården

19 Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017 Att tillsammans med någon kommun i västra nämndområdet, pröva att nå de sköra äldre (se Mariestadsprojektet) Säkerställa att den uppsökande tandvården till personer i särskilda boenden ges med integritet och kontinuitet Utveckla och pröva metoder för att nå äldre utan tandvårdsstöd, flyktingar med dålig tandhälsa och personer med tandläkarskräck

20 Habilitering & Hälsa RF mål Strategiskt mål: En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Prioriterade mål: Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella kvalitetsregister och jämförelser Fokusområden: Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Genomföra den regionala psykiatriplanen Uppfylla vårdgarantin Utveckla ett personcentrerat arbetssätt i hälso- och sjukvården Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Arbeta för en säkrare läkemedelsanvändning Skapa ett sammanhållet vårdsystem Nämndmål För att uppnå jämlik vård ska nämnden säkerställa att vårdcentralen är första linjens vård även för personer med funktionsnedsättning. Det allmänna sjukdomstillståndet skall uppmärksammas utöver funktionsnedsättningen. Familj, nära anhöriga eller annan social kontakt ska erbjudas en fast vårdkontakt som ska samordna vården mellan olika vårdgivare. Säkerställa tillgången till fördjupad Neuropsykiatrisk utredning (NP-utredning) för barn och vuxna inom habiliteringen Beställning En fast vårdkontakt hos Habilitering och hälsa som ska samordna vården mellan olika vårdgivare Öka tillgängligheten till fördjupad Neuropsykiatrisk utredning (NP-utredning) för barn och vuxna

21 Uppdrag till Koncernstab Hälso- och sjukvård 2017 Övergången mellan barn- och vuxenhabiliteringen samt tillgängligheten till alla specialiteter på sjukhusen för patienter inskrivna inom habiliteringen ska säkras med särskilt fokus på neuropsykiatrisk utredning Hälsan hos familjer med funktionsnedsättning bör utredas och de ska ha tillgång till ytterligare insatser Göra en analys över hur många som har en kontaktperson och vad det innefattar. Återkoppla till nämnden när regionuppdragen till HSS är klart gällande förslag till förbättring av konsultering och tillgång till vård Undersöka möjligheten till samverkan mellan Habilitering och hälsa och Kultur i utvecklingssyfte Se över möjligheten att skapa samverkan mellan habilitering och familjecentral.

22 Vårdsamverkan - Kommunerna RF mål En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter. Nämndmål Utveckla vårdsamverkan Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden skall under 2017 verka för att: Utveckla vårdsamverkan Driva på och utveckla arbetet med införande av modell Hälsostaden med start i Lerums och Alingsås kommuner. Systematiskt följa upp och sammanställa avvikelser vad gäller vårdsamverkan. Utvärdera implementeringen av Handlingsplanen för de Mest Sjuka Äldre Länssjukvård Säkerställa att alla patienter, särskilt inom psykiatrin, som har behov av samordnad vård när de skrivs ut från sjukhus, skall ha en dokumenterad SIP (Samordnad Individuell Vårdplan) Primärvård Integrerade mottagningar för missbruk ska finnas i nämndområdets kommuner, (Socialmedicinska mottagningar, liknande) Utveckla vårdsamverkan kring barn- och ungdomar med psykisk ohälsa utifrån modellen SIMBA-team

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2017-00120 Beställningsunderlag 2013 Mål och Inriktning 2018 Hälso- sjukvårdsnämnd 4 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda, Mölndal,

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2018-00157 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2019 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 9 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Kallelse Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Tid: Onsdagen den 23 september 2015, kl. 13,00 Plats: Västra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare Föredragande 2. BFL uppföljning Yvonne

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer HSNV Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Ann-Sofie Rundberg Telefon: 070

Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer HSNV Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Ann-Sofie Rundberg Telefon: 070 Tjänsteutlåtande Datum 20151130 Diarienummer HSNV 2015004851 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: AnnSofie Rundberg Telefon: 0700824013 Epost: annsofie.rundberg@vgregion.se Till västra

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag

Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag Diarienummer HSN4-5-2012 Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag 2013 2013-2014 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale V Inledning Detta Mål och Beställningsunderlag

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2015-05-06 Dnr HSNS 2015 00166 Mål och inriktning 2016-2018 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2016-2018 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2016 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ärende 5 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-04-12 Diarienummer HSNV 2016-00092 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Annika Mårtensson Telefon: 0700-206248 E-post: annika.martensson@vgregion.se

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål- och inriktning Mål- och inriktning, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 1 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål- och inriktning 2017 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för fortsatt utvecklingsarbete

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Mål och inriktning

Mål och inriktning Beslutad 2016-05-27 Dnr HSNS 2016-00082 Mål och inriktning 2017-2019 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mål och inriktning 2017-2019 SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Innehåll Inledning och bakgrund...

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Samverkansplan för hälsa och den nära vården

Samverkansplan för hälsa och den nära vården Samverkansplan för hälsa och den nära vården inom SAMLA området Alingsås-Lerum År 2018 2018-02-02 Politiskt antagen av SAMLAs samrådsgrupp 2018-02-02 Samverkansplan år 2018 SAMLA SAMLA bildades år 2017

Läs mer

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad

Göteborgs. Hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Beslutad Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2016-2018 Beslutad 2015-11-25 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland Det goda livet som grund för

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Verksamhetsplan för det gemensamma folkhälsoarbetet 2019 mellan Södra hälso- och sjukvårdsnämnden och Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

MÅL OCH INRIKTNING

MÅL OCH INRIKTNING MÅL OCH INRIKTNING 2017-2019 Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Beslutad av hälso- och sjukvårdsnämnden 31 maj 2016 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Varför en handlingsplan?

Varför en handlingsplan? Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland med Sveriges bästa HoSO Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Riverton 2012-04-25 ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid

Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område bakgrund, nuläge och framtid Sociala styrgruppen 2013-02-07 Bakgrund Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultat för indikatorerna Uppföljning indikatorer 2016 I detta bildspel redovisas en uppföljning av indikatorerna i handlingsplanen Det goda livet

Läs mer

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg

Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Strategisk plan för folkhälsoarbete Skaraborg Juni 2010 kortversion Folkhälsoarbete handlar om att med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser åstakomma en god och jämlik hälsa för hela befolkningen.

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN

Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument VERKSAMHETSPLAN FÖR DET GEMENSAMMA FOLKHÄLSOARBETET 2018 MELLAN SÖDRA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN OCH ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen

Läs mer

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd Mål- och inriktning 2019-2021 Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd 2018-06-28 2 Strategiskt mål: Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Varför införs en patientlag?

Varför införs en patientlag? 1 2 Varför införs en patientlag? Lagen ska: - stärka patientens ställning - främja patientens integritet, delaktighet och självbestämmande. Lagen kräver ett nytt förhållningssätt av vården i mötet med

Läs mer

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA -

HÄLSA - FOLKHÄLSA. HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - VERKSAMHETSPL AN 2015 1 HÄLSA - FOLKHÄLSA HÄLSA - en resurs i vardagen för individen FOLKHÄLSA - hälsotillståndet i befolkningen som helhet eller i grupper i befolkningen God folkhälsa, ett mål för samhället

Läs mer

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014

Lyft ungas hälsa. Program för hälso- och sjukvård för barn och unga. Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 Lyft ungas hälsa Program för hälso- och sjukvård för barn och unga Folkpartiet Liberalerna i Västra Götaland Mandatperioden 2011-2014 2 Hälsan grundläggs tidigt i barnaåren. De förhållanden som råder under

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

DNR: HSNV DNR:

DNR: HSNV DNR: DNR: HSNV 2016-00064 DNR: Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441 00 00 Webbplats: www.vgregion.se E-post: post@vgregion.se Postadress: Regionens

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård.

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om samverkan

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd

Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd Sida 1(5) Detaljbudget 2017 Kommittén för mänskliga rättigheterd 1. Sammanfattning Kommittén för mänskliga rättigheter har uppdraget att samordna Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete för att stärka

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR

SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR DEN 28 SEPTEMBER 2017 SKÅNES LÄNSGEMENSAMMA FÖRDJUPADE HANDLINGSPLAN GÄLLANDE BARN OCH UNGA 0-24 ÅR ÖVERENSKOMMELSEN PSYKISK HÄLSA 2017 Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress:

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Hälso- och sjukvårdslagen, Socialtjänstlagen, Lagen om stöd och service, Skollagen samt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Styrande måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi psykisk hälsa i Norrbottens län 2018-2021 Region Norrbotten har tillsammans med Norrbottens Kommuner beslutat att i samverkan upprätta en länsgemensam

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen

Handlingsplan för psykisk hälsa (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020 (inkl. arbete kring ärendeberedning) och Resurscentrum för psykisk hälsa i Västra sjukvårdsregionen 180112 Malin Camper, KPH Handlingsplan för psykisk hälsa 2018-2020

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Så vill vi utveckla närsjukvården

Så vill vi utveckla närsjukvården Västra Götalandsregionen Vänersborg 2011-03-16 Så vill vi utveckla närsjukvården Fyrbodal 2 (9) Innehållsförteckning Närsjukvård Norra Bohuslän och Dalsland... 3 Vad vill socialdemokraterna?... 3 Lokala

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik

Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik Mål för gemensam hälso- och sjukvårdspolitik 2014-2025 landstinget_14_1okt_a5.indd 1 2014-11-26 14:12 Förord Hälsa Tillsammans för en bättre hälsa Region Jämtland Härjedalen och länets kommuner är överens.

Läs mer

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området

Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området 2013-11-15 Handlingsplan för samverkan om barn och ungas psykiska hälsa inom SIMBA-området Inledning För att på bästa sätt arbeta med barn och unga och dennes familj i centrum, behövs en god samverkan

Läs mer

Folkhälsopolitiskt program

Folkhälsopolitiskt program 1(5) Kommunledningskontoret Antagen av Kommunfullmäktige Diarienummer Folkhälsopolitiskt program 2 Folkhälsa Att ha en god hälsa är ett av de viktigaste värdena i livet. Befolkningens välfärd är en betydelsefull

Läs mer

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän

Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän Överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa - mellan kommuner och landsting i Norrbottenslän För vem? Barn och unga 0-25 år som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa och sjukdom Personer

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter.

Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter. Kommunal hälso- och sjukvård, socialpsykiatri m.m. Uppdrag avseende integrerade verksamheter. FH chefsnätverket på GR Maria Ljung, GR Yvonne Witzöe, GR Lagstiftning Socialtjänstlagen Kommunallagen Hälso-

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre.

Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Handlingsplan för långsiktigt hållbar struktur för ledning i samverkan för de mest sjuka äldre. Introduktion I Sörmland har en väl fungerande samverkan utvecklats mellan Landstiget och länets 9 kommuner.

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal

Mål och inriktning för folkhälsoarbetet. Gott liv i Mölndal Gott liv i Mölndal! Mål och inriktning för folkhälsoarbetet Gott liv i Mölndal 1 Innehåll Vår vision 2 Strategiskt arbete för hälsa och social hållbarhet 3 Mål och inriktning 4 Mål i sammanfattning 5 Delaktighet,

Läs mer

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Södra Älvsborg VERKSAMHETSPLAN D.nr:16-2012 Handläggare: Nils-Gunnar Främberg Beslutat datum: 2012-02-10 Styrande dokument Sakkod: 9 Verksamhetsplan 2012 2013 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Bakgrund Närvårdssamverkan

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer