Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Västra Hälso- och. sjukvårdsnämnden. Detaljbudget Västra hälso- och. sjukvårdsnämnden"

Transkript

1 Detaljbudget Västra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Uppfylla vårdgarantin Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdkedjan Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat Eget kapital och obeskattade reserver Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Bilagor Bilaga 1: Bilaga 1 HSNV Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 2(20)

3 1 Sammanfattning Arbetet med budget 2018 har utgått ifrån nämndens mål- och inriktning, regionfullmäktiges budget samt regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet. Nämndens budget är till stor del ett resultat av de vårdöverenskommelser och avtal som nämnden tecknat inför Mål och fokusområden Nämndens prioriterade mål utöver regionfullmäktiges mål är: Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Nämnden följer upp de av fullmäktiges mål och fokusområden som nämnden har valt att prioritera i nämndens mål och inriktning. Ekonomi Budgeten 2018 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden bygger i hög grad på 2017 års budget. Från skedde en förändring av resursfördelningsmodellen, som styr fördelningen av budgetmedlen mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna. Till 2018 har resursfördelningen uppdaterats, det innebär en minskad resursandel med 0,1 procentenheter för västra hälso- och sjukvårdsnämnden med konsekvensen att regionbidraget på denna punkt sänks med -29,2 mnkr. I vårdöverenskommelsearbetet har budget och regiongemensamma riktlinjerna för detaljbudgetarbetet följts och ersättningen till alla utförare har räknats upp med index 2 procent. Nämndens budget saknar medel för oförutsedda kostnader och det finns en stor osäkerhet i kostnadsutvecklingen för framför allt köpt vård vid såväl regionens sjukhus som utanför regionen och utomlands samt ovanstående tillgänglighetssatsningar. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -17,3 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbete med vårdöverenskommelser och budget Per augusti 2017 prognostiserar dessutom nämnden ett negativt resultat för året på -25 mnkr, vilket Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 3(20)

4 kan innebära ytterligare negativt eget kapital in i Västra hälso- och sjukvårdsnämndens budgeterade kostnader för 2018 ryms inte inom de tillgängliga medlen. I den kompletteringsbudget som regionfullmäktige beslutat, RF , konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Regiondirektören har också i kompletteringsbudgeten fått i uppdrag att analysera de faktorer, kostnader m.m. som ligger bakom västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska obalanser och återkomma med förslag på åtgärder. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till skrivningen i kompletteringsbudgeten ett underskott på just -65 mnkr. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 4(20)

5 2 Mål och fokusområden Nedan redovisas nämndens aktiviteter utifrån nämndens mål, regionfullmäktiges mål samt ett urval av regionfullmäktiges fokusområden. Alla vårdgivare ska, var och en för sig, och tillsammans bidra till en god samverkan för att ge en sammanhållen vård och omsorg av de som har behov av insatser från flera parter. I första hand avses en väl fungerande samverkan mellan region och kommun. Integrerade mottagningar för missbruks / beroendevården ska finnas i nämndområdets kommuner såväl för barn- och unga som för vuxna. Antal mottagningar av typen socialmedicinska mottagningar i nämndområdet Initiera och stödja arbetet med utveckling av en sammanhållen vårdkedja (modell Hälso-staden Ängelholm ) Samordnad individuell plan (SIP) ska finnas upprättad och dokumenterad för patienter / invånare som har fler än en (1) myndighets-kontakt för sin vård och omsorg. Det gäller särskilt för patienter inom psykiatrisk hälsooch sjukvård och personer med stora vårdbehov som stroke. Säkra övergången mellan barn- och vuxenhabilitering (tryggt och säkert överlämnande) Tandvården ska samverka med familjecentralerna. Erbjuda kommunerna stöd och utbildningsinsatser för att förbättra munhälsan hos äldre Genomförda dialoger med vårdgivare/kommun Antal upprättade SIP 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Skillnader i livsvillkor och hälsa ska minska Rikta satsningar för fullföljda studier Andel unga (18-24 år) som inte har avslutat gymnasiet och som inte studerar Inrikta satsningarna mot de största utmaningarna i varje kommun i Skillnad i självskattad hälsa mellan lågoch högutbildade arbetet för en jämlik hälsa och social hållbarhet Folkhälsofrågorna ska lyftas in och genomsyra de beställningar / överenskommelser som nämnden träffar med utförarstyrelserna Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 5(20)

6 I kommunernas lokala arbete med folkhälsa och social hållbarhet är regionens verk-samheter oerhört betydelsefulla. Det är viktigt att vårdgivarna deltar i kommunens folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet utifrån sitt hälsofrämjande och förebyggande uppdrag. Parterna ska gemensamt definiera behov och utvecklings-möjligheter. Genomförda dialoger med kommuner och utförarstyrelser Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter sin inriktning med att stödja detforskningsbaserade pilotprojektet i Kungälv kring att minska utanförskapet Riktade insatser inom barntandvården i de områden där särskilt behov finns med fokus på särskilda insatser för barn i utsatta områden. Alla som tackar ja till munhälsobedömning skall få munhälsobedömning genomförd Säkra att personer med funktionsnedsättning har tillgång till första linjens vård Hembesök efter förlossning ska genomföras enligt riktlinjer i barnhälsovården. Genom rapportering från forskningsrapporter 2.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Den psykiska ohälsan ska minska och omhändertagande av personer med psykisk sjukdom ska förbättras Hälsoundersökning av personer med långvarig psykisk sjukdom skaerbjudas och genomföras enligt rutin (RMR Årligt hälsosamtal och somatisk kontroll av patienter med långvarig psykiatrisk ohälsa) Andel listade individer med diagnos depression som erhålla psykosociala/terapeutiska insatser Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Sammanhållna vårdprocesser för patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin skall säkerställas. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 6(20)

7 Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Barn- och ungdomspsykiatrin inom första linjens vård och BUM ska ges nära vårabarn- och ungdomar och ska integreras med kommunernas socialtjänst och elevhälsa Antal patienter som omfattas av typ SIMBA-team eller motsvarande Sjukvårdens förmåga att skapa mesta möjliga värde för patienten ska förbättras Hälso- och sjukvården ska förbättra patienternas ställning i vården Genomförda dialoger med nämndens rådgivande organ genominvolvering av patienter och invånare i förbättringsarbeten och för återföring av kunskap om och erfarenheter av kvaliteten i vården. Utveckla avancerad sjukvård för barn i hemmet eller i hemliknande miljö Uppfylla vårdgarantin Säkerställa tillgången till fördjupad Neuropsykiatrisk utredning (NPutredning) för barn och vuxna inom habiliteringen Andel av de patienter som väntar på neuropsykiatrisk utredning, vuxna ska ha väntat högst 90 dagar, räknat från det datum för beslut om vårdkontakt Förstärka primärvården och den nära vården Förbättra akutvårdkedjan Säkerställa att målen för ambulanstider håller Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 7(20)

8 2.2.3 Den medicinska kvaliteten ska öka och den organisatoriska effektiviteten förbättras För att prioritera livskvalité för våra äldre och personer som omfattas av LSS skallsamarbetet avseende munoch tandhälsa prioriteras. Munhälsobedömningar skallgenomföras, de som tackar ja skall få genomförd munhälsobedömning. Specielltfokus med hänsyn till läkemedelsbiverkningar. Följa implementeringen av den nya regionala medicinska riktlinjen (RMR) vad gäller ansvarsfördelning Ordinarie uppföljning av kunskapscentrum psykisk hälsa/psykiatriberedningen? för medicinskt omhänder-tagande av vuxna med medföddfunktionsnedsättning Säkerställa att personer med funktions-nedsättning ska ha full tillgång till samtliga specialiteter utöver habiliteringsverksamhet inom länssjukvården Minska antalet vårdskador och antalet vårdrelaterade infektioner Säkerställa att Läkemedelsgenomgångar genomförs för alla med behov av att få enläkemedelsgenomgång Uppföljning vårdval VG Primärvård och ordinarie uppföljning av handlingsplanen mest sjuka äldre Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 8(20)

9 Samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården ska prestera bättre än genomsnittet i nationella jämförelser Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 9(20)

10 3 Ekonomiska förutsättningar Budgeten 2018 för västra hälso- och sjukvårdsnämnden bygger i hög grad på 2017 års budget. Från skedde en förändring av resursfördelningsmodellen, som styr fördelningen av budgetmedlen mellan hälso- och sjukvårdsnämnderna. Till 2018 har resursfördelningen uppdaterats, det innebär en minskad resursandel med 0,1 procentenheter för västra hälso- och sjukvårdsnämnden med konsekvensen att regionbidraget på denna punkt sänks med -29,2 mnkr. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har i budgeten för 2018 tillförts 170,0 mnkr i generell budgetförstärkning, västra hälso- och sjukvårdsnämndens andel uppgår till 34,7 mnkr. Medlen bidrar till att delvis finansiera ökade rörliga kostnader till följd av nämndinvånarnas konsumtion. Genom regionfullmäktiges kompletteringsbudget (RF ) har nämnden tillförts ytterligare 75,6 mnkr i statsbidrag. Tilläggsöverenskommelser planeras att tecknas med förvaltningar gällande delar av medel i enlighet med intentionerna i kompletteringsbudgeten och resterande har reserverats i nämndens budget för ännu ej beslutade insatser. Hälso- och sjukvårdsnämnderna har sedan tidigare tilldelats 200 mnkr för tillgänglighetssatsningar fördelat utifrån resursfördelningsmodellen. De är kopplade till den regionala produktions- och kapacitetsplaneringen och en solidarisk finansiering har tillämpats upphörde den solidariska finansieringen mellan nämnderna samtidigt som den regionala styrningen avseende var satsningarna görs kvarstår vilket innebär att nämnderna inte styr över de kostnader som uppkommer under året. Detta innebär således också en osäker kostnadspost. För 2017 tog nämnden höjd för högre kostnader än tilldelad resursandel men har för 2018 inte det ekonomiska utrymmet trots att utfallet fortsatt visat på den högre kostnadsnivån. Nämndens budget saknar medel för oförutsedda kostnader och det finns en stor osäkerhet i kostnadsutvecklingen för framför allt köpt vård vid såväl regionens sjukhus som utanför regionen och utomlands samt ovanstående tillgänglighetssatsningar. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -17,3 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbete med vårdöverenskommelser och budget Per augusti 2017 prognostiserar dessutom nämnden ett negativt resultat för året på -25 mnkr, vilket kan innebära ytterligare negativt eget kapital in i Västra hälso- och sjukvårdsnämndens budgeterade kostnader för 2018 ryms inte inom de Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 10(20)

11 tillgängliga medlen. I den kompletteringsbudget som regionfullmäktige beslutat, RF , konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Regiondirektören har också i kompletteringsbudgeten fått i uppdrag att analysera de faktorer, kostnader m.m. som ligger bakom västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska obalanser och återkomma med förslag på åtgärder. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till skrivningen i kompletteringsbudgeten ett underskott på just -65 mnkr. 3.1 Ekonomiskt resultat Fördelningen av nämndens regionbidrag mellan olika verksamhetsområden framgår av nedanstående kommentarer. Se fördelning även i ekonomibilaga, bilaga 1. Kommentarer till ekonomibilagan (bilaga 1) Regionbidrag Regionfullmäktige fattade i juni beslut om budget 2018 inkluderande hälso- och sjukvårdsnämndernas regionbidrag. Resursfördelningen har uppdaterats jämfört med 2017 vilket för västra hälso- och sjukvårdsnämnden innebär en resursandel på 20,42 procent mot tidigare 20,52 procent. Konsekvensen blir en sänkning av regionbidraget med 29,2 mnkr på denna punkt. Nämndernas regionbidrag har indexuppräknats med 2 procent jämfört med Därutöver har nämnderna tillförts 170 mnkr i generellt ramtillskott varav västra hälso- och sjukvårdsnämndens andel är 34,7 mnkr. I de regiongemensamma riktlinjerna för detaljbudgetarbetet anges förtydligande förutsättningar för regionfullmäktiges beslutade budget. I dessa har utökning av regionbidragen gjorts för friskvårdsbidrag samtidigt som regionbidrag överförts till personalutskottet för finansiering av regional STstyrning. Då kostnaderna för kvarvarande ST-tjänster hos nämnderna inte minskar i samma takt som regionbidraget minskar innebär det en kostnad för västra hälso- och sjukvårdsnämnden på cirka 2,7 mnkr som för 2018 finansieras inom ram men från andra budgetposter. Regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde att inför 2017 tillföra hälso- och sjukvårdsnämnderna riktat ägartillskott om totalt 150 mnkr som kompensation för fattade ägarbeslut eller tecknade nya avtal samt förstärkt ersättning till sjukhusen för det riktade uppdraget om valfrihetsvård. Under 2017 har finansieringen skett ur moderförvaltningen. I de regiongemensamma riktlinjerna överförs de 150 mnkr för 2018 från moderförvaltningen till hälso- och sjukvårdsnämnderna som en teknisk justering av regionbidraget och fördelas enligt resursfördelningsmodellen vilket för västra hälso- och sjukvårdsnämnden innebär totalt 30,6 mnkr.fördelningen till sjukhusen sker enligt samma principer och med samma belopp som för Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 11(20)

12 2017. Nämnden har också tillförts ca 4,3 mnkr för särskilda justeringar avseende tandvård, barnhälsovård och audionomtjänst inom Habilitering & Hälsa. Justering har även gjorts för glasögonbidrag på cirka 4,9 mnkr från nämndens regionbidrag till hälso- och sjukvårdsstyrelsen. I vårdöverenskommelsearbetet har budget och regiongemensamma riktlinjerna för detaljbudgetarbetet följts och ersättningen till alla utförare har räknats upp med index 2 procent. Efter de justeringar som skett enligt ovan uppgår nämndens regionbidrag för 2018 till mnkr. Övriga intäkter För att synliggöra statsbidrag som en del av den samlade finansieringen för de verksamheter Västra Götalandsregionen bedriver har regionstyrelsen beslutat om ändrad hantering av specialdestinerade statsbidrag. Statsbidragen har tidigare ingått som en del i nämndernas regionbidrag. Från 2016 tillfaller medlen nämnden i särskild ordning och budgeteras under posten Övriga intäkter. Ett avdrag har skett inför 2018 avseende medel för kvalitetssäker och effektiv rehabiliterings- och sjukskrivningsprocess, -26,7 mnkr då de istället ska betalas ut av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att tilldela hälso- och sjukvårdsnämnderna statsbidrag avseende medel för Ökad välfärd/migration (14,8 mnkr), Regionala utvecklingsmedel psykiatri (7,2 mnkr) samt Psykisk hälsa länsgemensam handlingsplan (6 mnkr) där västra hälso- och sjukvårdsnämndens totala andel är 4,5 mnkr. Beslut om hur nämnden avser att använda/fördela dessa medel har ännu inte tagits. De riktade statsbidrag som ingår i kompletteringsbudgeten för 2018 (RF ) för bland annat gynekologisk cellprovtagning och Goda arbetsvillkor och arbetssätt ingår också i denna budgetpost, totalt för västra hälso- och sjukvårdsnämnden 75,6 mnkr beslutade regionstyrelsen om att införa ersättning enligt så kallat brutet tak till sjukhusen för Samma regelverk gäller för 2018 och hälso- och sjukvårdsstyrelsen tillhandahåller 250 mnkr (samt eventuellt ytterligare utrymme) till hälso- och sjukvårdsnämndernas förfogande varav västra hälso- och sjukvårdsnämndens beräknade andel 64,7 mnkr ingår i budgetbeloppet för Övriga intäkter. Totalt uppgår posten Övriga intäkter till 151 mnkr. Region- och rikssjukvård samt länssjukvård offentliga och privata sjukhus Budgeten avser västra hälso- och sjukvårdsnämndens andel av de överenskommelser och avtal som Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 12(20)

13 är tecknade med de nio sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Kostnaden budgeteras utifrån hälsooch sjukvårdsnämndens andel av vårdkostnaden vid respektive sjukhus år 2016 samt utifrån kända förändringar. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden tecknar överenskommelse med Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU), Kungälvs Sjukhus och Alingsås lasarett. Region- och rikssjukvård Nämnden har det ekonomiska ansvaret för den högspecialiserade vården, som består av region- och rikssjukvård. Beställning av högspecialiserad vård läggs mot SU. Kostnaderna för denna vård kan variera kraftigt mellan enskilda år. Totalt uppgår 2018 års budget för högspecialiserad vård till 590,5 mnkr. Länssjukvård Från 2015 tillfördes hälso- och sjukvårdsnämnderna 200 mnkr utifrån resursfördelningsmodellen för att finansiera särskilda tillgänglighetssatsningar. Under 2016 utökades utrymmet till att även täcka finansiering av obesitasoperationer och koloskopier. Fram till 2016 har nämnderna finansierat konsumtionen inom dessa områden solidariskt det vill säga oavsett vilken nämnds invånare som vården getts till. Enligt regionfullmäktiges budgetbeslut för 2017 upphörde den solidariska finansieringen och var och en av hälso- och sjukvårdsnämnderna finansierar numera enbart sina invånares vård. Den regionala styrningen avseende var satsningarna görs kvarstår, vilket innebär att nämnderna inte styr över de kostnader som uppkommer under året. För 2017 lades budget för tillgänglighetssatsningarna baserat på 2015 års konsumtion och inte på resursandel av de 200 mnkr. Det innebar för västra hälso- och sjukvårdsnämnden att budgeten blev ca 12 mnkr högre än tilldelad andel. För 2018 finns inte det ekonomiska utrymmet för denna extra buffert utan budgeten är lagd utifrån tilldelad andel inklusive indexuppräkning, totalt 82 mnkr. Då kostnaden under 2017 legat på en högre nivå finns det av naturliga skäl en osäkerhet och därmed en risk avseende hur den faktiska konsumtionsfördelningen kommer att bli under Inför 2017 har ersättningsutrymmet för de offentliga sjukhusen räknats upp med index 2 procent. Vidare innehåller budgeten för de offentliga sjukhusen justeringar enligt regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2018 innefattande friskvårdsbidrag. Därutöver är följande budgetförändringar genomförda inför år 2018 som delvis finansieras av västra hälso- och sjukvårdsnämnden: Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) Prehospital ambulans, bedömningsbil för omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa eller akut psykiatrisk sjukdom Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 13(20)

14 Kungälvs sjukhus För 2017 tecknades tilläggsöverenskommelse avseende utökat uppdrag gynekologi, villkor och ersättning har reglerats i tilläggsöverenskommelse 2017 och hanteras i ordinarie vårdöverenskommelse och budget för Angereds Närsjukhus (ANS) ANS har gemensamt med Koncernkontoret påbörjat en process för att se över och analysera nivån på beställda volymer. Det har i vårdöverenskommelsen 2018 påbörjats en förflyttning av uppdrag från särskild framställan och riktade uppdrag till prestationsersättning vilket påverkat nämndens kostnader. Detta arbete väntas fortlöpa inför vårdöverenskommelsearbetet Lundby Närsjukhus Grundavtalet med Lundby Närsjukhus är maximalt förlängt till och med år Budgeten inkluderar även option för grundåtagande beslutad för period inom gynekologi, internmedicin, fysioterapi, psykiatri, öron-näsa-hals och urologi. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd har även utlöst option avseende vårdgaranti för period vilket finansieras av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Ersättningen till sjukhuset uppräknas årligen med 75 procent av vårdprisindex, vilken fastställs först i december månad. Detta kan komma att innebära en viss skillnad mot budgeterad ersättning som utgår från budgetdirektiv (indexuppräkning 2 procent). I budgeten ingår också bland annat de av kompletteringsbudgeten avsatta medlen till sjukhusen, 64,7 mnkr, kostnader för I Sverige utan tillstånd, 8,2 mnkr samt mammografi vid SU, 4,3 mnkr. Totalt uppgår budgetsumman för länssjukvård vid sjukhus i regionen till 4 791,4 mnkr. Privata specialister Budgeten avser privata specialister som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LOL), även kallad nationella taxan, upphandlade vårdavtal enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) samt avtal genom Ideburet offentligt partnerskap, IOP. Specialister inom allmänmedicin redovisas under primärvård. Budgeten baseras på föregående års helårsprognos samt kända förändringar år I budgeten för år 2018 föreslås ett belopp på 77,8 mnkr. Utomregional länssjukvård Budgeten avser främst akut sjukvård som nämndinvånare får utanför Västra Götalandsregionen, så kallad Ria-vården (Ria = riksavtal) liksom den utlandsvård i EU/ESS-länder som tidigare finansierades av staten genom Försäkringskassan. Här ingår även den vård som erhålls inom ramen för samverkansavtalet med landstinget i Halland. Även kostnader för köpt rättspsykiatri finns under denna budgetpost. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 14(20)

15 Kostnaden för utlandsvård har ökat kraftigt under 2017 varför budgeten för denna kostnadspost har utökats från 8,7 till 16 mnkr samtidigt som övriga budgetposter minskats något. Föreslaget budgetbelopp för 2018 uppgår till 65 mnkr. Verksamhet finansierad med särskilda bidrag Budgeten avser kostnader kopplat till medel för Psykisk hälsa regiongemensam handlingsplan. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ännu inte fattat beslut om hur medlen ska användas.motsvarande intäkt är budgeterad under Övriga intäkter och erhålls för 2018 från hälsooch sjukvårdsstyrelsen. Primärvård Hjälpmedel Kostnaden för förskrivning av personliga hjälpmedel belastar hälso- och sjukvårdsnämnderna varav ungefär hälften avser förskrivning gjord på enheter inom vårdval rehab. Budget 2018 bygger på prognostiserad volym för 2017 och som är indexuppräknad. Den ökade kostnaden förklaras av en ökad förskrivning av hjälpmedel. Budgeten för 2018 uppgår till 53,7 mnkr. Övrig primärvård Den offentligt beställda primärvården avser överenskommelser med styrelsen för beställd primärvård (Närhälsan) om verksamhet utöver VG Primärvård och Vårdval rehab. Verksamheter som inkluderas är till exempel mödrahälsovård och 1177 vårdguiden på telefon. I budget 2018 har följande förändringar gjorts: För 2017 tecknades tilläggsöverenskommelse avseende Spädbarnsmottagning Alingsås och Utväg Södra Älvsborg. För 2018 har de inarbetats i ordinarie vårdöverenskommelse. Målrelaterad ersättning har införts för Nämnden har 2017 en ekonomisk tvist med styrelsen för vårdval avseende IT 0,8 mnkr. Tvisten är lyft till koncernledningen. Nämnden har budgeterat samma intäkt 2018 som tidigare år. Den privata primärvården avser i huvudsak vårdgivare inom fysioterapi och allmänmedicin ersatta enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LoL) och Lagen om ersättning för fysioterapi (LoF), även kallad nationella taxan samt mödrahälsovård genom upphandlade avtal enligt Lagen om offentlig upphandling (LoU). Budgeten baseras på föregående års helårsprognos samt kända förändringar år Totalt uppgår föreslagen budget för 2018 till 293,5 mnkr. Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 15(20)

16 Utomregional primärvård Budgeten avser merkostnaden för nämndinvånarnas konsumtion av primärvård utanför Västra Götalandsregionen. Här finns även kostnader för webbaserade vårdkontakter såsom Kry.se som har avtal med Jönköpings län. Budgeten för 2018 baseras på föregående års helårsprognos och då kostnaden för utomregional primärvård har ökat kraftigt under 2017 har budgeten förstärkts utöver indexuppräkning. Den uppgår för 2018 till 21,5 mnkr. Verksamhet finansierad med särskilda bidrag Under posten reserveras medel för insatser på primärvårdsnivå enligt de statsbidrag som västra hälso- och sjukvårdsnämnden tillförts i särskild ordning under rubriken Övriga intäkter. Kostnader reserveras för insatser inom följande områden. Ökad välfärd och migration 1,8 mnkr Psykiatri, regionala uppdrag nationella riktlinjer 1,5 mnkr Förstärkt barnhälsovård, tillgänglighet barn och hälsa 4,2 mnkr Avgiftsfria cytologprover 4,8 mnkr Tandvård Budgeten avser främst överenskommelsen med Folktandvården, all uppsökande verksamhet och barntandvårdspeng som från och med 2018 ersätts via ny ersättningsmodell. I samband med införandet har det förstärkande medel som hälso- och sjukvårdsstyrelsen tidigare bidragit med förts över till hälso- och sjukvårdsnämnderna enligt resursfördelningsmodellen, för västra hälso- och sjukvårdsnämnden 3,6 mnkr. Totalt uppgår föreslagen budget till 205,6 mnkr. Handikappverksamhet Budgeten avser främst överenskommelsen med Habilitering & Hälsa samt avtal inom privat habiliteringsverksamhet. Budgeten för Habilitering & Hälsa har för 2018 justerats för glasögonbidrag och audionomtjänst, totalt för västra hälso- och sjukvårdsnämnden -4,7 mnkr. Ersättning för glasögonbidrag har lyfts ut vårdöverenskommelsen och kommer att utgå från hälsooch sjukvårdsstyrelsen Den totala ersättningen för handikappverksamhet uppgår i budgetförslaget för år 2018 till 173,5 mnkr. Folkhälsomedel Budgeten avser i huvudsak folkhälsosatsningar som utförs i samverkan med de 11 kommunerna i nämndområdet. Satsningar görs även av västra hälso- och sjukvårdsnämnden på fortsatt utveckling av SIMBA-team för barn- och ungas psykiska hälsa samt doulaverksamhet. Nämnden har avsatt 13,2 mnkr till folkhälsomedelsbudgeten Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 16(20)

17 Läkemedel Budgeten avser till största delen kostnad för förskrivning av receptläkemedel för vårdgivare utan kostnadsansvar, bland annat läkare som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LOL), upphandlade vårdavtal enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU) samt privata vårdgivare utan avtal. Dessutom ingår även kostnad för utomregional förskrivning för nämndens invånare. Förutom receptläkemedel ingår även kostnad för förskrivning av nutritionsprodukter, främst från VG Primärvård. Budgeten baseras på föregående års helårsprognos samt kända förändringar år Totalt uppgår föreslagen budget för 2017 till 59,6 mnkr. Sjukresor Budgeten avser kostnader för nämndinvånarnas sjukresor, som regleras enligt sjukresehandboken. Upphandlingar, regelverk och utbetalningar hanteras av en enhet som ingår i serviceförvaltningen. Budget för 2018 har förstärkts med cirka 4 mnkr utöver index då nämndens kostnader för sjukresor fortsätter att öka även under Det totala budgetbeloppet för år 2018 föreslås uppgå till 60,5 mnkr. Samordningsförbund/Vårdsamverkan Samtliga kommuner i området ingår i samordningsförbund (Insjöriket, Samordningsförbundet Kungälv, Ale, Stenungsund, Tjörn och Öckerö kommuner och Samordningsförbundet Lilla Edet och Grästorp kommuner). Budgeten avser västra hälso- och sjukvårdsnämndens andel i samordningsförbunden inom nämndområdet, samt nämndens andel avseende kostnader för de vårdsamverkansorganisationer nämnden ingår i (Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet, SIMBA och SAMLA). Total budget föreslås uppgå till 9,6 mnkr för år 2018 och inkluderar en buffert då avtal ännu inte är tecknade för Nämndkostnader Budgeten avser främst kostnader för politikerarvoden samt deltagande i kurser och konferenser. Budgeten för år 2018 föreslås uppgå till 4,2 mnkr. Koncernkontoret/Kanslikostnader I maj 2015 inrättades Koncernkontoret som är en ny tjänstemannaorganisation under regionstyrelsen. Koncernkontoret ger stöd till flera nämnder, styrelser och kommittéer. Kostnader för det tidigare kansliet bokförs hos regionstyrelsen som i sin tur fakturerar nämnden utifrån lagd budget. Budgeten är indexuppräknad med två procent från budget Totalt uppgår föreslagen budget för 2018 till 20,9 mnkr. Övrigt Särskilda projekt Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 17(20)

18 Budgeten avser i huvudsak nämndens del av förvaltningsgemensamma IS/IT-kostnader. Totalt föreslås ett belopp på 3,9 mnkr för Medicinsk service Budgeten avser främst kostnader för laboratoriemedicin och bild- och funktionsmedicin som genereras av avtal som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) samt tolktjänster för avtal som ersätts enligt Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om offentlig upphandling (LOU). Kostnadsnivån baseras på föregående års helårsprognos per augusti samt kända förändringar år Budgetbelopp 2018: 14,3 mnkr. Finansiella kostnader/intäkter Budgeten avser ränta på nämndens likvidkonto, 1 mnkr. Resultat Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har för 2018 inte en budget i balans utan budgeterar med hänvisning till regionfullmäktiges kompletteringsbudget (RF ) ett underskott på - 65 mnkr. I kompletteringsbudgeten konstateras att västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett strukturellt underskott i sin budget och att nämnden har ett behov om cirka 65 mnkr för att nå balans Regiondirektören har också fått i uppdrag att analysera de faktorer, kostnader m.m. som ligger bakom västra hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska obalanser och återkomma med förslag på åtgärder. 3.2 Eget kapital och obeskattade reserver Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har ett negativt eget kapital, -17,3 mnkr, vilket motsvarar det kvarvarande underskottet för 2016 efter behandling av bokslutsdispositioner (RF ). Enligt regelverk avseende bokslutsdispositioner, RF , 10, ska ett negativt eget kapital återställas senast inom 3 år efter aktuellt bokslutsår, det vill säga senast Västra hälso- och sjukvårdsnämnden har inte hanterat detta i budget 2018 utan kommer att beakta det i arbete med vårdöverenskommelser och budget Per augusti 2017 prognostiserar dessutom nämnden ett negativt resultat för året på -25 mnkr, vilket kan innebära ytterligare negativt eget kapital in i Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 18(20)

19 4 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse 4.1 Första linjens vård av barn och unga med psykisk ohälsa SIMBA-team Nämnden finansierar SIMBA-team som riktar sig till barn och ungdomar. Modellen fokuserar på samverkan och samarbete mellan vårdcentral, socialtjänst, elevhälsa och ungdomsmottagning för att ge barn och unga det stöd som behövs. Även konsultation från Barn och ungdomspsykiatrin (Bup) ska vara kopplat till vårdcentralen. SIMBA-modellen ska ta hänsyn till närhetsprincipen och vara kostnadseffektiv samt ur flera perspektiv bäst för patienten. Förstärkta vårdcentraler Inom Västra Götalandsregionen bedrivs pilotverksamhet med förstärkt första linjens vård vid psykisk ohälsa. Inom nämndens område är det Vårdcentralen Kusten i Ytterby samt Närhälsan i Mölnlycke. Vårdcentralerna tar emot patienter som söker direkt och bistår även andra vårdcentraler med kunskap och möjlighet till kompletterande behandlingar. Modellen utvärderas externt för att sedan kunna spridas. 4.2 Politisk dialog och samverkan Dialogarbetet är ett strategiskt mycket viktigt verktyg för nämnden i sitt uppdrag. De frågor som lyfts i dialogerna utgör sedan grunden för nämndens mål och inriktning och i förlängningen vårdöverenskommelser och avtal samt uppföljning av dessa. Innehåll i dialog och samverkan Dialogen och samverkan sker med utgångspunkt i nämndens mål om samverkan mellan vårdgivare och framför allt mellan region och kommun. Det innebär att nämnden under året i sin dialog kommer att prioritera följande områden: Omställningen av hälso- och sjukvården. Följa- och genom dialog underlätta implementeringen av hälso- och sjukvårdsavtalet mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra götalandsregionen. Införandet av integrerade mottagningar så kallade socialmedicinska mottagningar samt Mini-Maria mottagningar. Gemensamma strategier samt gemensamma former för uppföljning av målet om fullföljda studier. Hälsofrämjande arbete genom att verka för en förbättrad munhälsa.- Nämnden kommer att följa implementeringen av målet om att andelen 6-åringar med kariesskadade tänder ska vara högst 20 procent år Samverkan i familjecentraler- Uppsökande tandvård för äldre och personer med funktionsnedsättning. Former för samverkan och dialog Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 19(20)

20 Kommun Nämndens presidium kommer att genomföra två dialoger med var och en av de 11 kommunerna inom nämndens område. I flertalet kommuner finns dessutom folkhälsoråd där nämnden är representerad med två ledamöter. Utförarstyrelser Nämndens presidium kommer under året föra enskilda dialoger med styrelserna för de fyra sjukhus som omfattas av nämndens geografiska område. Vid behov kommer även gemensamma dialoger att ske med två eller flera styrelser samtidigt. Nämnden kommer även att föra dialog med styrelserna för tandvård, habilitering och hälsa, primärvård samt beställd primärvård. Vårdsamverkansorganisationer Nämnden deltar i följande delregionala vårdsamverkansorganisationer. Kommun och sjukvård samverkan i Göteborgsområdet SIMBA Fyrbodal SAMLA Samordningsförbund Nämnden deltar i följande samordningsförbund. Insjöriket Öckerö Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp Medborgardialog Nämnden kommer att genomföra medborgardialoger under våren med anhöriga inom äldrevården samt med småbarnsföräldrar på familjecentraler. Nämnden har även regelbundna möten med följande rådgivande organ: Pensionärsråd Patient- och handikappföreningar Barn- och ungdomsråd Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden, Detaljbudget 20(20)

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra h älso - och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2018 Västra h älso - och sjukvårdsnämnden f Da t u m 2017-12 - 14 D i ar i e nu mm er: H S NV 2017-00227 Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund,

Läs mer

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Detaljbudget 2019 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Ale, Alingsås, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö HSNV 2018-0025 1 INNEHÅLL INNEHÅLL 2 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden

Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 1(17) Budget Datum 2016-11-22 Diarienummer HSN V 2016-00303 Budget 2017 för västra hälsooch sjukvårdsnämnden Sida 2(17) Inledning Arbetet med budget 2017 har utgått ifrån nämndens mål- och inriktning,

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och Detaljbudget Östra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Detaljbudget Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 2(14) Innehållsförteckning

Läs mer

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(13) Detaljbudget 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete.

Läs mer

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(15) Detaljbudget 2017 Södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen och att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Nämnden ska därför

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2018-00157 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2019 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 9 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018

Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd. Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd. Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Detaljbudget Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden...

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSNV 2017-00120 Beställningsunderlag 2013 Mål och Inriktning 2018 Hälso- sjukvårdsnämnd 4 Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda, Mölndal,

Läs mer

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd

Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd Detaljbudget 2017 södra hälso- och sjukvårdsnämnden fastställd 2016-11-25 Sida 1(18) Detaljbudget 2017 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Nämndens uppdrag är att företräda befolkningen

Läs mer

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR

DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR DETALJBUDGETANVISNINGAR 2019 I PLAN & STYR INNEHÅLL INNEHÅLL 1 1 SAMMANFATTNING 2 2 STRATEGISKA MÅL, PRIORITERADE MÅL OCH FOKUSOMRÅDEN 3 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med

Läs mer

1. Sammanfattning. Sida 1(18)

1. Sammanfattning. Sida 1(18) Sida 1(18) 1. Sammanfattning Norra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans 2016, där regionbidrag och nämndens beräknade kostnader balanserar. Norra hälso- och sjukvårdsnämndens regionbidrag

Läs mer

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och

sjukvårdsnämnden Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och Detaljbudget Norra hälsooch sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Detaljbudget Norra hälso- och sjukvårdsnämnden 2018 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Detaljbudget Norra hälso-

Läs mer

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(11) Detaljbudget 2015 1. Sammanfattning Västra Götalandsregionens politiska organisation för hälso- och sjukvård förändrades vid årsskiftet 2014/2015, från tolv hälso- och sjukvårdsnämnder till

Läs mer

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detaljbudget 2018 för norra hälso- och sjukvårdsnämnden 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2017-11-17 Diarienummer HSNN 2017-00174 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Carina Hansson Telefon: 010-441 33 42 E-post: carina.hansson@vgregion.se Till

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Södra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Södra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Västra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Detaljbudget 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detaljbudget 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Ärende 1 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2016-11-18 Diarienummer HSNG 2016-00425 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Petter Wrenne Telefon: 0700-825939 E-post: petter.wrenne@vgregion.se

Läs mer

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2013-11-26 Regionstyrelsen Handläggare: Mattias Berntsson Telefon: 0700-82 42 50 E-post: mattias.h.berntsson@vgregion.se Till Regionstyrelsen Detaljbudget 2014 för Västra Götalandsregionen

Läs mer

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott

Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Kallelse Kommunstyrelsens folkhälsoutskott Tid: Onsdagen den 23 september 2015, kl. 13,00 Plats: Västra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare Föredragande 2. BFL uppföljning Yvonne

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

Beställningsunderlag 2013

Beställningsunderlag 2013 Diarienummer HSN V2016-00100 Beställningsunderlag 2013 Mål- och Inriktning 2017 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale, Partille, Härryda,

Läs mer

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8)

Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett. 1. Sammanfattning. Sida 1(8) Sida 1(8) Detaljbudget 2017 Alingsås lasarett 1. Sammanfattning Alingsås lasarett är ett akutsjukhus med närsjukvårdsuppdrag till befolkningen i närområdet. Sjukhuset erbjuder hälso- och sjukvård dygnet

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017

1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 Sida 1(22) 1. Detaljbudgetanvisningar i texthanteringssystemet Cockpit 2017 2. Sammanfattning Nämnden budgeterar en ekonomi i balans 2017. Nämndens budgeterade kostnader beräknas rymmas inom de tillgängliga

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Sida 1(8) Delårsrapport mars 2017 Östra hälso- och sjukvårdsnämnden 1. Sammanfattning Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har under årets första tre månader haft fokus på uppföljning av föregående års verksamhet

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag

Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag Diarienummer HSN4-5-2012 Mål och Beställningsunderlag Beställningsunderlag 2013 2013-2014 Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Tjörn, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Ale V Inledning Detta Mål och Beställningsunderlag

Läs mer

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram:

Av reglementet kan följande uppdrag/ansvar lyftas fram: Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Intern styrning och kontroll Inledning Styrelser och nämnder har ett ansvar för att tillse att verksamheten bedrivs med en tillräcklig intern kontroll. Detta regleras

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 1 (5) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 oktober 2016 Plats: Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla Tid: Kl. 09:00 15:00 (Kaffe från kl. 08:30) Om du

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

1. Sammanfattning. 2. Verksamhet. Sida 1(11)

1. Sammanfattning. 2. Verksamhet. Sida 1(11) Sida 1(11) 1. Sammanfattning I detaljbudget 2016 redovisas nämndens plan för prioriterade mål och fokusområden. Folkhälsofrågorna ska lyftas in i och genomsyra de beställningar/överenskommelser som nämnden

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson

Mer än bara telefonrådgivning Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Mer än bara telefonrådgivning 2019-07-02 Regiongemensam hälso-och sjukvård Jill Johansson Nationella invånartjänster 1177 Vårdguiden på telefon 1177 Vårdguiden webb 1177 Vårdguiden e-tjänst Hitta och jämför

Läs mer

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detaljbudget Sammanfattning. Sida 1(20) Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Sida 1(20) Detaljbudget 2016 1. Sammanfattning Numreringen i dokumentet är kopplad till en regiongemensam mall där alla Västra Götalandsregionens verksamheter ingår. I detaljbudgeten redovisas endast de

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Delårsrapport. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Norra hälso- och sjukvårdsnämnden Mars 2018 Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018

Göteborgs. hälso- och sjukvårdsnämnd. Mål och inriktning Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Mål och inriktning 2019 Fastställd av Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den 21 juni 2018 1 Inledning och bakgrund Regionfullmäktige antog 2005 Vision Västra Götaland

Läs mer

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01

BASALA UPPGIFTER. Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 BASALA UPPGIFTER Hälso- och sjukvård i Västra Götaland Verksamhetsanalys 2011 Regionkansliet Hälso- och sjukvårdsavdelningen maj 2012 REVIDERAD VERSION 2012 06-01 Rev 2012-06-01 163 Basala uppgifter om

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2019-03-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2019-05-21

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag

Västra Götalandsregionen. Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Västra Götalandsregionen Från politiska intentioner till konkreta uppdrag Region Västra Götaland Bildades 1998 Syftet var regional utveckling Fyra landsting blev en region Stora kulturella skillnader Skilda

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019

Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen 2018 06 01 Krav och kvalitetsbok för Vårdval Vårdcentral 2019 Sammanfattning av ärendet Vårdval Vårdcentral infördes i Västra Götalandsregionen 2009. Krav- och

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer HSNV Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Ann-Sofie Rundberg Telefon: 070

Tjänsteutlåtande Datum Diarienummer HSNV Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Ann-Sofie Rundberg Telefon: 070 Tjänsteutlåtande Datum 20151130 Diarienummer HSNV 2015004851 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: AnnSofie Rundberg Telefon: 0700824013 Epost: annsofie.rundberg@vgregion.se Till västra

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa

Strategi tas fram för Region Skånes arbete med kultur och hälsa Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 20 juni 2013. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd

HSNS Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd HSNS 2016-00207 Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden godkänd 2017-02-02 Sida 1(34) Årsredovisning 2016 för södra hälso- och sjukvårdsnämnden Numreringen i dokumentet är kopplad till

Läs mer

Budget 2016 Grönblå Samverkan

Budget 2016 Grönblå Samverkan Budget 2016 Grönblå Samverkan Tydligare styrning mer verkstad Utmaningar Strategiska mål Prioriterade mål 2016-2018 Fokus 2016 3 st Långsiktigt 3st Öka/minska Vad ska göras Rapporteras Gemensamma mål och

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr

Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Negativt koncernresultat, -301 mnkr ack mars 2014 Positiv budgetavvikelse på 230 mnkr Resultat mars 2014 för hälso- och sjukvården Jmf med ack Resultat per verksamhet Ackumulerat mars mars fg år Helår

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 Kungälv 2014-05-09 Bakgrund I arbetet med Mål- och inriktningsdokument 2015-2016 har Alliansen inom ramen för nämndens arbete försökt vara en konstruktiv part. Vi har valt

Läs mer

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd

Mål- och inriktning Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd Mål- och inriktning 2019-2021 Norra hälso-och sjukvårdsnämnden Fastställd 2018-06-28 2 Strategiskt mål: Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen

Läs mer

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012

Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 Facit till utbildningsmaterial vårdgaranti UPPLAGA 3/2012 1A Grunderna i vårdgarantin - Vårdgarantins tidsangivelser Svar: Att korta köerna och ge patienterna vård i rätt tid. Syftet är också att öka patientsäkerheten

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Daterad: Diarienr; HSNV Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden

Daterad: Diarienr; HSNV Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden Daterad: 2017-01 - 26 Diarienr; HSNV 2017-00006 Årsredovisning 2016 Västra hälso - och sjukvårdsnämnden 1 Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV VERKSAMHETSÅRET 2016... 5 2. EN STARKARE REGION MED FORTSATT SATSNING

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Strategi för ökad fysisk aktivitet

Strategi för ökad fysisk aktivitet Strategi för ökad fysisk aktivitet Om projektet 2019-01-24 Annika Nilsson Gren, regionutvecklare Avdelning Folkhälsa Karin Andersson, Verksamhetschef Barn och ungdomsverksamheterna Angereds sjukhus Lisa

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen

Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälsooch sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/- styrelsen Delårsrapport Östra hälso- och sjukvårdsnämnden Augusti 2017 Hälso- sjukvårdsnämnderna/-styrelsen, Delårsrapport

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen Västra Götaland Består av 49 kommuner. 1,7 miljoner invånare. Landskapen är Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Största stad Göteborg. Hav och sjöar med 30 000 öar. 30 mil långt

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Detaljbudget Förslag till beslut. Sammanfattning av ärendet 1 (2)

Detaljbudget Förslag till beslut. Sammanfattning av ärendet 1 (2) 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2017-01-10 Diarienummer RS 2016-07071 Västra Götalandsregionen Koncernstab Verksamhetsuppföljning Ekonomi och Inköp Handläggare: Anna-Karin Jernberg Telefon: 070-082 58 10

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo

RSK 677-2005. Utvärdering. Enheten för asyl- och flyktingfrågor. Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten. Lars Palo RSK 677-2005 Utvärdering Enheten för asyl- och flyktingfrågor Hälso- och sjukvårdsavdelningen Analysenheten Lars Palo Januari 2007 1. Förutsättningar Den 1 januari 1997 överfördes ansvaret för asylsökandes

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015

Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet. Pensionärsråd 20 februari 2015 Så vill vi utveckla den öppna specialiserade närsjukvården i Göteborsgområdet Pensionärsråd 20 februari 2015 Bakgrund Utveckla vården med fokus på hög kvalitet och patientsäkerhet, för patientens bästa

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum

Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Dokumentkategor i Titel Ärendenummer Handläggare Avdelning Datum Komplettering till ansökan Rehabteam Hjälbo HSNG 2015-00529 Marika Fixell HSN 2015-05-25 Begäran om komplettering till tidigare ansökan

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden

Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Pensionärsrådet för östra hälsooch sjukvårdsnämnden Agenda Upprop Föregående mötesanteckningar Östra hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag Nämnden uppdrag i förhållande till styrelsen för Skaraborg sjukhus

Läs mer