Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun"

Transkript

1 1 (23) Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun Täby MARKTEMA AB Johanna Rennerfelt Ärende nr 16080

2 2 (23)

3 3 (23) 1 SAMMANFATTNING Marktema har på uppdrag av BoKlok Housing AB/ Skanska utfört en dagvattenutredning för detaljplanområde Tråsättra 1:94 som ligger i Österåkers kommun. Planområdet är cirka 1 hektar stort och beläget i Margretelund i Åkersberga. Syftet med detaljplanen är att omvandla tomtmark som idag står outnyttjad (tidigare skola) till ett flerfamiljshusområde med 6 stycken flerfamiljshus. Dagvattenutredningen syftar till att ge en bild av vilka dagvattenflöden, föroreningshalter och föroreningsmängder som den planerade exploateringen ger upphov till och utreda fördröjnings- och reningsbehov av dagvatten inom planområdet. Därutöver ges förslag på hur dagvattnet kan hanteras och hur avledning av dagvatten från planområdet kan gå till. Det övergripande målet med utredningen är att flödena efter fördröjning inte ska öka jämfört med dagens läge, och att kvaliteten på dagvattnet som avleds från planområdet ska vara så bra att det inte riskerar att påverka recipientens status negativt. Resultatet av utredningen visar att flödena ökar efter exploateringen och att dagvattnet har ett reningsbehov då föroreningshalterna jämförs med Förslag till Riktvärden för dagvattenutsläpp. Det beror på en ändrad markanvändning. Fördröjnings- och reningsåtgärder för dagvattnet föreslås därför inom planområdet innan anslutning till kommunala dagvattenledningsnätet. Erforderlig fördröjningsvolym har beräknats till 30 m 3, då förutsättningen har varit att inte öka flödet jämfört med idag vid ett 10-årsregn med klimatfaktor. Föreslagen dagvattenhantering bygger på principen för öppen avledning i diken vilket resulterar i både fördröjning och rening av dagvatten. Takytor och parkeringsytor utgör en stor andel av planområdets hårdgjorda ytor och det är därför viktigt att dagvatten från dessa ytor fördröjs. Dagvatten från tak på byggnader föreslås därför i första hand avledas ytligt via ränndalsplattor till planerade öppna diken. I de fall då takytor ej kan avvattnas mot diken föreslås istället avvattning till stenkistor för perkolation eller dylik lösning på fastighetsmark. Parkeringsytorna föreslås förses med genomsläpplig beläggning samt avvattning mot grönytor för en effektiv fördröjning och rening, innan anslutning till dagvattenledningsnätet. En nedsänkt grönyta planeras parallellt med Söralidsvägen som med rätt utformning utgör en större fördröjningsyta. Förutom ovanstående beskrivna lösningar föreslås också genomsläppliga beläggningar på gångvägarna intill flerfamiljshusen, avvattning av lokalgatan och GC-väg till öppna diken. Tillämpas dessa principer uppnås den fördröjning och rening av dagvattnet som krävs för att inte öka flödena eller riskera att påverka recipientens status negativt.

4 4 (23) 1 SAMMANFATTNING BAKGRUND OCH SYFTE RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERING Bedömning av behov att rena dagvatten OMRÅDESBESKRIVNING OCH MARKANVÄNDNING Områdesbeskrivning och markanvändning idag Jordlager Grundvatten Markföroreningar Recipient Planerad exploatering och utformning av området METOD OCH INDATA Flöden Föroreningar RESULTAT Flöden Behov av fördröjning inom planområdet Föroreningshalter och belastning från planområdet FÖRSLAG PÅ DAGVATTENHANTERING INOM PLANOMRÅDET Sekundära avrinningsvägar Befintligt dagvattensystem Bedömd påverkan på nedströms liggande områden PRINCIPLÖSNINGAR FÖR DAGVATTENHANTERING Höjdsättning för dag- och dränvatten från privatmark Avledning av dagvatten från tak Genomsläppliga beläggningar Utnyttja grönytor för infiltration och fördröjning Vegetationstäckta gröna tak SLUTSATS... 22

5 5 (23) 2 BAKGRUND OCH SYFTE Marktema har på uppdrag av Skanska utfört en dagvattenutredning för området Kv. Tråsättra 1:94 i Åkersberga där detaljplanearbete pågår. Syftet med detaljplanen är att omvandla tomtmark som tidigare nyttjats som skola till bostadsbebyggelse bestående av flerfamiljshus. I föreliggande utredning redogörs för Österåker kommuns riktlinjer för hantering av dagvatten. Vidare beräknas flöden, föroreningshalter och föroreningsbelastning före och efter exploatering i syfte att klargöra eventuellt behov av fördröjning och rening av dagvatten. Ett principförslag för dagvattenhantering presenteras. I principförslaget framgår vilka dagvattenåtgärder som rekommenderas för planområdet och hur dagvattnet föreslås avledas från området och anslutas till kommunalt VA-ledningsnät. Principförslaget säkerställer att både fördröjning och rening av dagvattnet uppnås enligt gällande riktlinjer och krav i Österåkers kommun. 3 RIKTLINJER FÖR DAGVATTENHANTERING I detta kapitel redovisas de huvudsakliga riktlinjerna när det gäller hantering av dagvattnet som återfinns i Österåkers kommuns dagvattenstrategi (antagen år 2010). De huvudsakliga riktlinjerna för att omhänderta dagvatten i Österåkers kommun är enligt strategin att: Dagvattenhanteringen ska vara robust och uthållig Lokalt omhändertagande (infiltration) ska eftersträvas Källor till förorening ska identifieras och föroreningarna ska minska. I första hand eftersträvas reningsåtgärder vid föroreningskällan. Förorenat dagvatten ska så långt det är möjligt inte blandas med rent dagvatten. I den mån det är möjligt bör öppen dagvattenhantering eftersträvas både på kvartersmark och på allmän platsmark och diken bör användas för avledningen. Dagvattenhanteringen ska vara säker. Sekundära avrinningsvägar ska identifieras och säkerställas vid detaljplaneläggning. Dagvatten bör, i den mån det kan kombineras med övriga mål, användas i gestaltning för att höja de estetiska värden samt öka förståelsen kring vatten.

6 6 (23) 4 Bedömning av behov att rena dagvatten I dagsläget finns det inga nationellt fastslagna riktvärden för dagvattenutsläpp. Tills vidare hänvisas till de förslag på riktvärden för dagvatten som är framtagna av Riktvärdesgruppen 1 i RTKs dagvattennätverk. Riktvärdena avser årshalter och är indelade i tre nivåer och två recipienttyper. De tre nivåerna: 1, 2, eller 3 är beroende på om det är ett direktutsläpp till recipient (1), utsläpp uppströms i ett delavrinningsområde (2) eller enskild verksamhetsutövare (3). De två recipienttyperna är mindre sjöar, vattendrag och havsvikar (betecknas M) samt större sjöar och hav (betecknas S). I varje enskilt fall görs en bedömning om vilka riktvärden som ska tillämpas i aktuellt projekt. Figur 1 visar en schematisk bild över riktvärdesstrukturen. Figur 1. SCHEMATISK BILD ÖVER RIKTVÄRDESSTRUKTUR. KÄLLA: REGIONALA DAGVATTENNÄTVERKET I STOCKHOLMS LÄN. Rening av dagvatten ska företrädesvis göras så nära föroreningskällan som möjligt. Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) syftar till en hantering av dagvatten inom det område där det bildas och som därmed onödiggör eller minimerar dess bortledande. Detta ska i första hand åstadkommas genom infiltration eller perkolation inom tomtmark/kvartersmark och i andra hand genom lokal fördröjning av dagvatten som magasinering och flödesutjämning innan bortledning. 1 Regionala dagvattennätverket i Stockholms län, Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp, Regionplaneoch trafikkontoret, 2009.

7 7 (23) 5 OMRÅDESBESKRIVNING OCH MARKANVÄNDNING 5.1 Områdesbeskrivning och markanvändning idag Planområdet ligger inom Österåkers kommun och är beläget i Tråsättra, en del av Åkersberga. Området avgränsas i sydost av Vitfåravägen, i sydväst av Söralidsvägen och utgörs av en före detta skola och skolgård. Skolbyggnaden är riven sedan flera år tillbaks och kvar finns parkeringsytor, asfaltsytor samt grönytor. Cirka halva tomten utgörs av hårdgjord yta i dagsläget. I Figur 2 visas en flygbild över aktuellt planområde innan planerad exploatering. Figur 2. FLYGFOTO ÖVER PLANOMRÅDET. PLANOMRÅDETS GRÄNSER ÄR MARKERADE MED RÖTT. KÄLLA: HITTA.SE Planområdet är beläget i en svacka och är omgiven av lokala höjdpunkter. Inom planområdet är markytan relativt flack med nivåvariation på +12 till + 16 meter över havet. Lägsta punkten återfinns i områdets centrala del och högsta i det nordöstra hörnet.

8 8 (23) 5.2 Planerad exploatering och utformning av området Den planerade exploateringen inom området omfattar 6 stycken flerfamiljshus i två våningar med totalt 42 lägenheter. Området innefattar också två större parkeringsytor i markplan, grönytor, lekplats (naturlek), gc-vägar och lokalgatan Vitfåravägen. Totalt är planområdet cirka 1 ha. Föreslagen utformning av området åskådliggörs i Figur 3. Figur 3. PLANERAD EXPLOATERING AV OMRÅDET. ILLUSTRATIONSPLAN, DATERAD Platsspecifika förutsättningar 6.1 Jordlager Enligt SGUs jordartskarta består marken inom planområdet av postglacial lera. Figur 4 visar SGUs jordartskarta för aktuellt planområde (inringat i figuren). Detta bekräftas också av den geotekniska undersökning som utförts inför exploatering. Jordlagerföljden består av fyllnadsmaterial (ca 0,5 m) som överlagrar lera (1,5 m torrskorpelera, 2,0 m lera) varvat med sand följt av morän på berg (3,0 m). En mer utförlig beskrivning finns att läsa i PM Geoteknik Margretelund, Sigma Civil ( ).

9 9 (23) Figur 4. JORDARTSKARTA ÖVER KVARTER TRÅSÄTTRA 1:94 ÅKERSBERGA. AKTUELLT PLANOMRÅDE ÄR INRINGAT I SVART. GULT OMRÅDE DOMINERAS AV POSTGLACIAL LERA. (KÄLLA: SGU) 6.2 Grundvatten Ett grundvattenrör installerades i samband med att den geotekniska undersökningen utfördes inom planområdet i slutet av augusti Grundvattenytan uppmättes ligga ca 2 meter under befintlig marknivå. Detta baserar på mätning utförd under ett tillfälle. För att få ett mer tillförlitligt resultat rekommenderas fortsatt mätning. 6.3 Markföroreningar Ingen miljöteknisk undersökning är utförd. Förekomst om markföroreningar är okänt, men då fastigheten tidigare har brukats som skola föreligger ingen större risk för att marken skulle behöva saneras på grund av kontaminerad mark inför bebyggelse. 6.4 Markavvattningsföretag Enligt uppgift från Roslagsvatten finns inga befintliga markavvattningsföretag inom eller i närheten av planområdet som bör beaktas i denna utredning. 2 PM Geoteknik. Geoteknisk undersökning inför nybyggnation. Margretelund. Sigma Civil

10 10 (23) 6.5 Recipient Planområdet avvattnas mot recipienten Sätterfjärden och vidare ut mot Östersjön. Den ekologiska statusen i ytvattenförekomsten Trälhavet, där Sätterfjärden ingår, är enligt VISS (Vatteninformationssystem Sverige) måttlig på grund av övergödning och syrefattiga förhållanden, miljögifter samt förändrade habitat genom fysisk påverkan. Den kemiska ytvattenstatusen uppnår god status. Ytvattenstatusen avseende kvicksilver och kvicksilverföreningar är dock Ej god. Figur 5 visar recipient vattenförekomsten Trälhavet som Sätterfjärden ingår i. Figur 5. VATTENFÖREKOMSTEN TRÄLHAVET SOM RECIPIENTEN SÄTTERFJÄRDEN INGÅR I. KÄLLA: VISS.LANSSTYRELSEN.SE

11 11 (23) 7 METOD OCH INDATA 7.1 Flöden Dagvattenflöden före och efter planerad exploatering har beräknats med dagvatten-och recipientmodellen StormTac. Modellen beräknar flöden utifrån markanvändning och årlig nederbörd i Stockholmsområdet. Dimensionerande flöden har beräknats för regn med återkomsttiden 5, 10 år och 100 år med klimatfaktor på 1,11, 1,25 och 1,30. Det föreslagna dagvattensystemet ska klara av att hantera ett 10-årsregn med klimatfaktor. Att räkna med klimatfaktor innebär att det i beräkningarna tas hänsyn till förväntad klimatförändring med mer intensiva regn. Flödesberäkningarna utfördes för följande två fall: 1. Idag: Området som det används idag, det vill säga före exploatering. Markanvändning uppdelat på hårdgjord markyta där vägytan också ingår parkeringsytor, grusyta och grönyta. Dagens markanvändning har tagits fram utifrån inmätning 3 av området. Markanvändningen kontrollerades också vid platsbesök. 2. Plan: Planerad markanvändning efter planens genomförande. Markanvändning är uppdelat på takyta, hårdgjord markyta, stenmjölsyta, parkeringsyta och grönyta. Den planerade markanvändningen har tagits fram utifrån föreslagen illustrationsplan för området. Tabell 1 visar markanvändning och de avrinningskoefficienter som har använts som indata vid modelleringen av flöden i Stormtac. TABELL 1. MARKANVÄNDNING OCH TILLÄMPADE AVRINNINGSKOEFFICIENTER (ϕ) INOM PLANOMRÅDET IDAG OCH EFTER PLANENS GENOMFÖRANDE SOM HAR ANVÄNTS SOM INDATA TILL FLÖDESBERÄKNINGARNA I STORMTAC. Markanvändning ϕ Idag, yta (ha) Plan, yta (ha) Takyta Hårdgjord markyta inkl. väg Grönyta Grusyta Stenmjölsyta Parkeringsyta Total yta Viktad ϕ för befintligt planområde = 0.36, viktad ϕ för planerad exploatering = Inmätning_Åkersberga_ Skanska.

12 7.2 Föroreningar Vid beräkningar av dagvattnets föroreningsinnehåll har schablonhalter för aktuella markanvändningar använts. Schablonhalterna utgörs av årsmedelhalter samt avrinningskoefficient för angiven markanvändning. Dagens markanvändning har hämtats från flygfoto samt platsbesök och framtida markanvändning har hämtats från illustrationsplan över området. 12 (23) I rapporten redovisas föroreningshalt (µg/l) och föroreningsbelastning (kg/år) för hela planområdet. Följande föroreningar har beräknats: fosfor, kväve, bly, koppar, zink, kadmium, krom, nickel, kvicksilver, suspenderad substans, opolära alifatiska kolväten (olja) och Bens(a)pyren. För samtliga ämnen redovisas totalhalter. Föroreningsberäkningar har utförts för tre fall. För samtliga tre fallen avses föroreningshalter i dagvattnet i den punkt där dagvattnet lämnar planområdet. 1. Idag: Föroreningshalter och belastning för planområdet före exploatering. 2. Plan utan LOD: Föroreningshalter och belastning för planområdet efter planens genomförande- utan LOD. 3. Plan med LOD: Föroreningshalter och belastning för planområdet efter planens genomförande- med LOD i gata och kvarter. Tabell 2 visar markanvändning och avrinningskoefficienter som har använts som indata i modellering av föroreningar i Stormtac. TABELL 2. MARKANVÄNDNING OCH AVRINNINGSKOEFFICIENTER INOM PLANOMRÅDET IDAG OCH EFTER PLANENS GENOMFÖRANDE SOM HAR ANVÄNTS SOM INDATA TILL FÖRORENINGSBERÄKNINGARNA I STORMTAC. LOD= LOKALT OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN. Markanvändning Yta, hektar ϕ Idag Plan Utan LOD Med LOD Skola Flerfamiljshusområde Framräknade årsmedelhalter har jämförts med Riktvärdesgruppens Förslag till Riktvärden för dagvattenutsläpp, 2009, nivå 2M som avser ett utsläpp i delavrinningsområde uppströms utsläppspunkt i recipient. M tillämpas i detta fall då recipienten är en havsvik som bedöms som känslig recipient (och dessutom har måttlig ekologisk status). 4 I föroreningsberäkningen plan utan LOD användes den beräknade viktade avrinningskoefficienten för planområdet efter exploatering.

13 13 (23) 8 RESULTAT 8.1 Flöden Resultatet av flödesberäkningarna för hela planområdet visar att de dimensionerande flödena kommer att öka efter planerad exploatering. Detta kan förklaras med en ändrad markanvändning där en del av grönytan ersätts av hårdgjord yta, parkeringsyta samt gång- och cykelväg. Tabell 3 visar de beräknade dimensionerande flödena inom planområdet före planerad exploatering (idag) och efter planerad exploatering (plan) med klimatfaktor 1,11 på 5-årsregn och klimatfaktor 1,25 på 10-årsregn samt klimatfaktor 1.30 på 100-årsregn. TABELL 3. DIMENSIONERANDE FLÖDE (L/S) VID REGN MED ÅTERKOMSTTID PÅ 5, 10- OCH 100-ÅRSREGN, FÖR HELA PLANOMRÅDET FÖRE (IDAG)- OCH EFTER PLANERAD EXPLOATERING (PLAN). VID 5-ÅRSREGN ANVÄNDS KLIMATFAKTOR PÅ 1.11 OCH VID 10-ÅRSREGN ANVÄNDS KLIMATFAKTOR 1.25 OCH VID 100-ÅRSREGN Idag Flöde (l/s) Plan Erforderlig fördröjning, l/s 5-årsregn m. klimatfaktor l/s 110 l/s 10-årsregn m. klimatfaktor l/s 160 l/s 40 l/s 100-årsregn m. klimatfaktor l/s 340 l/s 8.2 Behov av fördröjning inom planområdet Behovet av fördröjning inom planområdet har beräknats med förutsättningen att inte öka flödena jämfört med idag (Qut från planområdet idag = Qdim idag för 10-årsregn). Detta torde vara motiverat då ingen känd översvämningsproblematik finns inom aktuellt område 5 som i sådant fall skulle motivera ännu hårdare fördröjningskrav. Tabell 3 visar att det är högre flöden efter exploatering (plan) jämfört med innan (idag). Det innebär att fördröjningsåtgärder behövs för att kunna efterleva kravet från Österåkers kommun att inte öka flödena efter exploatering. Beräkningarna visar att 40 l/s måste fördröjas inom planområdet vid ett 10-årsregn för att inte öka flödena. Den fördröjningsvolym som krävs för ett 10-årsregn med dessa förutsättningar har beräknats till cirka 30 m Föroreningshalter och belastning från planområdet Resultatet från beräkningarna av föroreningshalter och jämförelse med Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp nivå 2M presenteras i Tabell 4. Nivå 2M ska tillämpas då planområdet utgör ett delområde som inte har ett utsläpp direkt i recipient utan avvattnas i ett större ledningssystem till en mindre eller som i detta fall känslig recipient (havsvik). 5 Muntlig referens från Roslagsvatten, driftavdelningen och projekteringsavdelningen.

14 14 (23) Med vald markanvändning idag (skola) visar beräkningarna att föroreningshalterna generellt inte förändras i någon större utsträckning då området exploateras till ett flerfamiljshusområde. Detta beror på att schablonhalterna för skola och flerfamiljshusområde är desamma bortsett från kvicksilver. Föroreningsberäkningarna visar att i scenariot då LOD inte tillämpas efter exploatering överstiger flera av föroreningshalterna Förslag till Riktvärden för dagvattenutsläpp. Fosfor, bly, kadmium, ligger alla över Riktvärdena för dagvattenutsläpp både för scenariot (idag) och efter planens genomförande. Föroreningsberäkningarna för scenariot då LOD tillämpas i planområdet (gata och kvarter) visar att alla föroreningshalter understiger Förslag till Riktvärden för dagvattenutsläpp med undantag för fosfor som ligger precis över riktvärdet. Dock kan påpekas att mängden fosfor minskar (kg/år) då LOD tillämpas efter exploatering. TABELL 4. BERÄKNADE FÖRORENINGSHALTER I DAGVATTNET SOM AVLEDS FRÅN HELA PLANOMRÅDET FÖRE (IDAG)- RESPEKTIVE EFTER PLANERAD EXPLOATERING MED- ELLER UTAN LOD I GATA OCH KVARTER. FÖRORENINGSHALTERNA JÄMFÖRS MED FÖRSLAG TILL RIKTVÄRDEN FÖR DAGVATTENUTSLÄPP, NIVÅ 2M. DE FÖRORENINGSHALTER SOM ÖVERSTIGER RIKTVÄRDEN FÖR DAGVATTENUTSLÄPP MARKERAS MED GRÅTT. Ämne 6 Enhet Idag Plan utan LOD Plan med LOD Riktvärde 2M Fosfor µg/l Kväve µg/l Bly µg/l Koppar µg/l Zink µg/l Kadmium µg/l Krom µg/l Nickel µg/l Kvicksilver 7 µg/l Suspenderad substans µg/l Olja µg/l Bens(a)Pyren µg/l Totala fraktioner avses för näringsämnen och metaller. 7 Om endast riktvärdet för detta ämne överskrids så bör inte endast detta utgöra beslutsunderlag för åtgärder p.g.a. osäkert dataunderlag.

15 15 (23) Föroreningsbelastningen (kg/år) för övriga föroreningar idag, samt efter planens genomförande utan- respektive med LOD visas i Tabell 5. Eftersom även avrinningskoefficienterna som används i fallen (idag) och plan utan LOD inte skiljer sig så mycket från varandra heller så blir även föroreningsbelastningen snarlik i de båda fallen. En liten ökning i belastning kan ses i några av fallen efter planerad exploatering utan LOD. I tabellen kan utläsas att planens genomförande då LOD tillämpas medför en minskning av föroreningsmängder från planområdet för alla föroreningar jämfört med dagens läge då LOD inte tillämpas, vilket är positivt ur recipientperspektiv. TABELL 5. BERÄKNAD FÖRORENINGSBELASTNING (KG/ÅR) FRÅN HELA PLANOMRÅDET IDAG OCH EFTER PLANERAD EXPLOATERING, MED- OCH UTAN LOKALT OMHÄNDERTAGANDE AV DAGVATTEN. DE ÄMNEN VARS FÖRORENINGSMÄNGD ÖVERSTIGER DAGENS VÄRDE EFTER PLANENS GENOMFÖRANDE MARKERAS MED GRÅTT. Ämne Enhet Idag Plan utan LOD Plan med LOD i gata och kvarter Fosfor kg/år Kväve kg/år Bly kg/år Koppar kg/år Zink kg/år Kadmium kg/år Krom kg/år Nickel kg/år Kvicksilver kg/år Suspenderad substans kg/år Olja kg/år Bens(a)Pyren kg/år

16 16 (23) 9 FÖRSLAG PÅ DAGVATTENHANTERING INOM PLANOMRÅDET Figur 6 visar en översiktlig bild över planområdet och ett principförslag för hur dagvattnet inom området föreslås att hanteras, redovisas även nedan i text. De genomförda flödes- och föroreningsberäkningarna ligger till grund för föreslagen systemlösning. Dagvatten från tak Dagvatten från takytor på flerfamiljshus avleds i första hand ytligt (där möjlighet finns till det) via ränndalsplattor till öppna diken. Dagvatten från flerfamiljshus avleds till stenkista där möjlighet inte finns till ytlig avledning till diken. Det gäller troligtvis hus nr 2 och 4. Tak på komplementbyggnader så som förråd kan förses med gröna tak mestadels som en estetiskt tilltalande lösning. Dagvatten från lokalgata och GC-väg Dagvatten från lokalgata renas och fördröjs i öppet dike längs med gatan Öppet dike längs med gc-väg avvattnar gc-väg och närliggande fastighetsmark. Dagvatten från P-ytor Den nordöstra parkeringsytan förses med genomsläpplig beläggning (som betonghålsten, genomsläpplig asfalt eller dylikt). Ytan avvattnas mot ett grönstråk som anläggs längs med P-ytans ena långsida dit dagvattnet i första hand kan infiltrera och avledas. Kupolbrunn avleder överskottsvatten till dagvattenledning i Vitfåravägen. Den sydvästra parkeringsytan lutas mot Söralidsvägen och avvattnas till den nedsänkta grönytan (=fördröjningsyta). Via trumma eller kupolbrunn avleds eventuellt överskottsvatten till den planerade dagvattenledningen i Vitfåravägen. Avledning av dagvatten Öppna diken avleder dagvatten från planområdet och ansluter via kupolbrunnar (och strypt/reglerat utflöde) till dagvattenledningsnätet i Vitfåravägen. På så sätt får diket även en fördröjande och renande funktion. Kupolbrunnar avleder dagvatten vid kraftiga regn (> 10-årsregn) och då dikeskapaciteten inte är tillräcklig. I övriga fall tillåts dagvattnet att dämma bakåt i dikena innan det avleds i kupolbrunnar. Figur 6 visar de punkter där dagvattnet föreslås avledas till det befintliga dagvattensystemet.

17 17 (23) Figur 6. EN ÖVERSIKTLIG BILD ÖVER PLANOMRÅDET OCH EN SYSTEMLÖSNING FÖR HUR DAGVATTNET FÖRESLÅS ATT HANTERAS. TECKENFÖRKLARING NEDAN. Den tillgängliga fördröjningsvolymen har beräknats i de öppna dikena med hänsyn till deras utformning och hur stor del av diket som får fyllas med vatten. Totalt i dikena finns 15 m 3 att tillgå 8. Då har antagits att den tvärsnittsarea i diket som får vattenfyllas är 0.05 m 2 och att den totala längden på de föreslagna dikena som avleder vattnet inom planområdet är cirka 360 m, detta inkluderar även planerade diken längs med Vitfåravägen (där kan ev. diket vattenfyllas mer än i övriga diken). För att dikena ska 8 Diket är 0.8 m djupt men får vattenfyllas maximalt upp till 0.3 m (=som högst i nivå med GC-vägens terassbotten). Maximal vattenfylld tvärsnittsarea= 0.05m 2.

18 fördröja flödet krävs att utformningen av diket noggrant övervägs så att diket får den fördröjande funktion som är beräknad, strypning innan anslutning till kommunal dagvattenledning måste anordnas. 18 (23) Den tillgängliga fördröjningsvolymen i den nedsänkta grönytan intill den sydvästra parkeringen och längs med Söralidsvägen är beräknad till minst 35 m 3. Då har en yta på 170 m 2 antagits och att vattendjupet maximalt får uppgå till 20 cm. Avledning av överskottsvatten från fördröjningsytan kan ske via trumma under lokalgatan (infartsväg till området) som ansluter till den planerade dagvattenledningen i Vitfåravägen. Höjdsättning av trumman reglerar tillåten fördröjningsvolym. Tillsammans utgör de öppna dikena och fördröjningsytan med god marginal den fördröjningsvolym som behövs Sekundära avrinningsvägar Höjdsättningen inom området ska tillåta att vägarna inom området fungerar som sekundära avrinningsvägar. Vattnet avleds då i riktning mot Vitfåravägen. 9.2 Befintligt dagvattensystem Grön tunn ledning i Figur 7 visar befintligt dagvattenledningsnät inom planområdet. Delar av det befintliga dagvattenledningsnätet måste få ny sträckning inför exploatering, då flerfamiljshus kommer att byggas ovan ledningsnätets sträckning idag. Grönt tjockt streck visar föreslagen möjlig sträckning av ledningsnätet (föreslaget av Roslagsvatten). Figur 7. BEFINTLIGT DAGVATTENSYSTEM SAMT FÖRESLAGEN ANSLUTNING TILL BEFINTLIGT DAGVATTENLEDNINGSNÄT.

19 19 (23) 10 Bedömd påverkan på nedströms liggande områden Den planerade exploateringen bedöms inte påverka nedströms liggande områden negativt vad gäller flöden och föroreningar. Denna bedömning kan göras då det i utredningen har förutsatts och beräknats att det dimensionerande flödet vid ett 10- årsregn med klimatfaktor (med hänsyn till ökade flöden) inte ska öka efter exploatering jämfört med innan. Flödessituationen förändras därmed inte, och det föreligger ingen känd översvämningsproblematik i området enligt Roslagsvatten. Erforderlig fördröjningsvolym skapas inom planområdet med strypt utlopp innan anslutning till det kommunala dagvattenledningsnätet. När det gäller föroreningssituationen måste dagvattnet renas med lokala dagvattenlösningar inom planområdet för att inte riskera att försämra recipientens status. Då LOD tillämpas inom området minskar både föroreningshalter och föroreningsmängder till recipienten jämfört med idag (åtminstone då området brukades som skola). 11 PRINCIPLÖSNINGAR FÖR DAGVATTENHANTERING Nedan beskrivs mer i detalj de principlösningar för dagvattenhantering som föreslås i utredningen. Även höjdsättning av området tas upp Höjdsättning för dag- och dränvatten från privatmark En säker höjdsättning av området skyddar bebyggelsen mot ytligt förekommande dagvattenflöden från den egna tomtmarken samt från omgivande mark. Höjdsättningen bör utformas så att det dagvatten som inte infiltrerar på tomtmark kan ledas till de öppna dikena. Dränvatten måste också avledas på ett säkert sätt. Höjdsättningen av dagvattenanläggningarna är ett viktigt moment i dimensioneringen för att klara av att avvattna ett område både vid normala regntillfällen samt kraftiga regn. Byggherren måste få principen för dräneringssystemets funktion och utformning tydligt förklarad, samt vilka konsekvenser detta medför för utformningen av husets grundkonstruktion Avledning av dagvatten från tak Stuprörsutkastare och ränndalsplattor föreslås leda takvattnet mot öppna diken. I det fall då en ytlig avledning inte fungerar rent tekniskt föreslås istället att stuprören ansluter till en stenkista, se Figur 8. Från stenkistan perkolerar vattnet sedan till omgivande mark. Stenkistan utförs av makadam. Även plastkassetter fungerar, men innebär en större investeringskostnad jämfört med stenkista. Då planområdet till hälften domineras av lerjord kan perkolationen förväntas bli långsam, ett förslag är därför att anordna bräddmöjlighet till dike eller dagvattenledning. För att systemet ska fungera tillfredställande är det viktigt att utformningen görs korrekt. Ett riktvärde är att marken ska luta ut från husgrunden med 5 % lutning de första 3 metrarna. Därefter kan

20 20 (23) lutningen vara mellan cirka 1-2 % på resterande del av gräsmattan. Vatten från stuprör leds ut till ränndalsplattor och vidare ut till dikena. Figur 8. FIGUREN VISAR HUR AVVATTNING AV TAK KAN ANORDNAS PÅ TOMTMARK. BILDEN TILL VÄNSTER: VIA YTLIG AVVATTNING MED HJÄLP AV RÄNNDALSPLATTOR TILL ETT DIKE. BILDEN TILL HÖGER: STUPRÖR ANSLUTS TILL STENKISTA FÖR PERKOLATION Genomsläppliga beläggningar Inom fastigheterna ska dagvattnet i möjligaste mån infiltreras. Genom att undvika hårdgjorda ytor och istället använda genomsläppliga beläggningar så som grusade ytor, markarmering i betong eller genomsläppliga asfaltsbeläggningar kan infiltration ske. Åtgärderna medför fortsatt infiltration, och den ytavrinnande mängden dagvatten som måste omhändertas minskar. Figur 9 visar bilder på genomsläppliga beläggningar. Figur 9. BILDER PÅ GENOMSLÄPPLIGA BELÄGGNINGAR. GRUSAD YTA I VÄNSTRA BILDEN, OCH MARKARMERING I BETONG I HÖGRA BILDEN Utnyttja grönytor för infiltration och fördröjning Hårdgjorda ytor ska minimeras men går inte att helt att undvika. Generellt inom planområdet gäller att vid sådana tillfällen utnyttja de infiltrationsytor som finns tillgängliga. Det kan planeras genom höjdsättning så att hårdgjorda ytor avvattnas mot

21 21 (23) grönytor, som tillåter infiltration i marken. För att denna princip ska fungera krävs att kantstenar inte är upphöjda vilka då förhindrar att vattnet leds mot grönytorna. Figur 10 visar olika grönytor som avvattnar omkringliggande hårdgjorda ytor. Figur 10. I BILDEN TILL VÄNSTER EN NEDSÄNKT GRÖNYTA SOM AVVATTNAR OMKRINGLIGGANDE GÅNGVÄGAR. GRÖNYTAN HAR ANORDNATS MED BRÄDDMÖJLIGHET TILL DAGVATTENLEDNINGSNÄTET. I HÖGRA BILDEN VISAS EN HÅRDGJORD PARKERINGSYTA SOM AVVATTNAS TILL EN GRÖNYTA/INFILTRATIONSSTRÅK Vegetationstäckta gröna tak För att minska och utjämna flöden kan ett vegetationstäckta tak ( gröna tak ) anläggas, exempelvis bestående av sedumväxter. Takvegetationen tar upp, magasinerar och medverkar till avdunstning av stora mängder nederbörd vilket medför minskade flöden. I denna utredning föreslås att komplementbyggnader (förråd, cykelskjul) anläggs med gröna tak. Tjockleken på substratet har stor betydelse för årsavrinningen dock, ju tjockare substrat desto mer vatten kan tas upp och magasineras, fördröjas, avdunstas. Figur 11 visar bilder på gröna tak på huvudbyggnad och komplementbyggnad. Figur 11. GRÖNA TAK PÅ HUVUDBYGGNAD OCH KOMPLEMENTBYGGNAD.

22 22 (23) 12 INVESTERINGSKOSTNAD Kostnader för de föreslagna anläggningarna har endast översiktligt bedömts. Öppna diken. Kostnaden för öppna diken varierar beroende på hur slänterna utformas och vilket markmaterial som finns på plats. Investeringskostnaden för öppna diken är kr/m (Bäckström, 2002). Makadammagasin/stenkista. Kostnaden för makadammagasin är kr/m 3. Schaktkostnad utgör cirka % av totalkostnader, stenfyllnad %, inledande rör och rörkopplingar %. Gräsarmering/betonghålsten. Gräsarmering har ett pris på omkring 300 kr/m 2 (stonefactory.se). Materialkostnader tillkommer för utfyllnad under och i gräsarmeringens hålrum. Grönt tak. Kostnad för anläggning av grönt tak varierar bland annat beroende på takets placering och tillgängligheten på takytan, men ligger i regel mellan kr/m DRIFT-OCH UNDERHÅLLSKOSTNADER Generellt uppgår kostnad för skötsel årligen till 5-8 % av anläggningskostnaderna. Kostnaden för skötsel baseras på grova uppskattningar. Drift-och underhållskostnader för diken varierar kraftigt vilket kan bero på vilka komponenter man har valt att ta med i skötselkostnaderna ,41 kr/m är beräknat på ett dike med djupet 0,5 m. Om diket underhålls på ett tillfredställande sätt är dess livslängd i det närmaste oändlig. Nyanlagda diken kräver oftast mer frekvent skötsel de första tre åren. Makadammagasin bör grävas om efter cirka år eftersom de hydrauliska förutsättningarna ändras med tiden på grund av olika grad av igensättning. Gräsarmering behöver inte mycket underhåll. Om gräsarmeringen är kraftigt trafikerad kan gräset med tiden försvinna. Vid låg trafikbelastning kan gräset behöva skötas om för att inte växa till sig alltför mycket.

23 14 SLUTSATS 23 (23) I denna utredning har det ingått att bedöma hur den planerade exploateringen av planområdet kommer att påverka dagvattenflöden och föroreningshalter och mängder i det dagvatten som uppkommer inom området samt föreslå principlösningar för en hållbar dagvattenhantering inom området. Resultatet av utredningen visade att en exploatering av området leder till ökade flöden jämfört med dagens läge. Dagvattnet har också ett reningsbehov innan det avleds till recipienten. Med de LOD-lösningar som är föreslagna inom planområdet så som öppna diken, genomsläppliga beläggningar på P-ytor och gångvägar och avvattning mot nedsänkta grönytor klaras fördröjningskravet av samtidigt som dessa lösningar även infiltrerar och renar dagvattnet. Beräkningarna visar att om föreslagna principer för omhändertagande och bortledning av dagvatten tillämpas uppnås den fördröjning och rening av dagvattnet som krävs för att inte öka flödena eller riskera att påverka recipientens status negativt.

Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun

Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun 1 (25) Dagvattenutredning för detaljplan Tråsättra 1:94 i Margretelund, Österåkers kommun Täby 2016-10-07 Reviderad: 2017-11-15 MARKTEMA AB Johanna Rennerfelt & David Källman Ärende nr 16080 2 (25) 3 (25)

Läs mer

Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1

Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1 1 (12) Principlösningar för dagvattenhantering inom Tungelsta Ålsta 28:1, Tungelsta 1:47 och 1:52 m.fl., Haninge kommun Dagvattenutredning STEG 1 Täby 2015-12-18 MARKTEMA AB Johanna Rennerfelt Tel 0704-378087

Läs mer

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun

PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun 1 (15) PM Principlösningar för dagvattenhantering detaljplan Östhammar 29:6-8, Östhammars kommun Täby 2017-03-14 Reviderad 2017-04-18 MARKTEMA AB Ärende nr 16079 Johanna Rennerfelt Tel 0704-378087 2 (15)

Läs mer

Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun.

Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun. 1 (21) Dagvattenutredning för detaljplan Kv. Tunet 5, Östertälje. Södertälje kommun. Täby 2016-07-01 MARKTEMA AB Handläggare: Helena Öberg Uppdragsledare: Johanna Rennerfelt Ärende nr 16048 2 (21) 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB

Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer Sweco Environment AB Viksbergs Mark AB Dagvattenutredning för nyexploatering inom Viksberg 3:1, område B Uppdragsnummer 1143608000 Stockholm 2013-11-20 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Jonas Sjöström

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar

Södra Gunsta. PM: Flödes- och föroreningsberäkningar 14U24869 2016-12-27 Södra Gunsta PM: Flödes- och föroreningsberäkningar Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden.

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Rapport om dagvattenutredning för projekt Kv Självstarten. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr stockholm.

Rapport om dagvattenutredning för projekt Kv Självstarten. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr stockholm. Rapport om dagvattenutredning för projekt Kv Självstarten stockholm.se Utredning om Dagvattenutredning för projekt Kv Självstarten är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Roger

Läs mer

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA

PM DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA DAGVATTEN, DETALJPLAN FÖR MUNGA 1 BAKGRUND OCH SYFTE Munga är ett av Västmanlands största fritidsområden. Det aktuella planområdet är lokaliserat vid Mungasjön, 20 kilometer norr om Västerås och 3 kilometer

Läs mer

Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra de Va ppeby a ng, Ba lsta.

Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra de Va ppeby a ng, Ba lsta. -14 UPPDRAG Väppeby äng dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143622 UPPDRAGSLEDARE Johanna Rennerfelt UPPRÄTTAD AV Johanna Rennerfelt DATUM 2015-02-18 GRANSKAD AV Jenny Pirard Dagvattenutredning fö r detaljplaneömra

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN

KOMPLETTERANDE PM DAGVATTEN VERKSAMHETER VID ROSERSBERGS TRAFIKPLATS UPPDRAGSNUMMER 1143796 Handläggare: Maria Nordgren Uppdragsledare: Annika Lundkvist 1 (12) S w e co E n vi r o n m e nt AB 2 (12) 1. Bakgrund och syfte Inom detaljplaneområdet

Läs mer

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun

Dagvattenutredning. Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun Dagvattenutredning Vilunda 18:1, Upplands Väsby kommun 2016-03-18 2016-03-23 2016-08-08 2017-04-19 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan,

Uppdrag nr 17U31729 Sida 1 (26) Dagvattenutredning. Sollentunamässan, Sida 1 (26) Dagvattenutredning Sollentunamässan, 2017-08-29 Sida 2 (26) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Sollentunamässan Sollentuna kommun Johanna Andersson Sollentuna kommun Våra handläggare Jan-Henrik

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun

Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Stensta Ormsta, Vallentuna kommun Kompletterande utredning dagvattendamm Marktema AB Annika Ritzman & David Källman Uppdragsnr 17091 Datum: 04 Bakgrund och syfte I samband med detaljplanarbete av programområde

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

RAPPORT. Beachvolleybollanläggning Flemingsberg BEACHHALLEN TROPICAL AB DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Beachvolleybollanläggning Flemingsberg BEACHHALLEN TROPICAL AB DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2012-03-2914 BEACHHALLEN TROPICAL AB Beachvolleybollanläggning Flemingsberg UPPDRAGSNUMMER 1143656000 REVIDERAD 2014-06-18 DAG- & YTVATTENGRUPPEN UPPDRAGSLEDARE OCH KVALITETSGRANSKARE: JOHANNA

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Dagvattenutredning för Blågull 1, Hässelby Villastad, Stockholms stad.

Dagvattenutredning för Blågull 1, Hässelby Villastad, Stockholms stad. 1 (28) Dagvattenutredning för Blågull 1, Hässelby Villastad, Stockholms stad. Rev 2017-10-12 Täby 2017-04-25 MARKTEMA AB Johanna Rennerfelt & David Källman Ärende nr 17011 2 (28) SAMMANFATTNING Marktema

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem

Dagvattenutredning. Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem Sida 1 (20) 18U0997 Dagvattenutredning Marma 3:14, Alunda Ny bostadsbebyggelse Östhammarshem 2018-09-13 Sida 2 (20) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Alunda vårdcentral Anders Erixon Östhammarshem Vattentornet

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14

Rev Bostäder vid Briljantgatan Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Rev. Revidering av Dagvatten PM fastighet Järnbrott 164:14 Revidering av dagvatten PM 2 (13) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Planen omfattar byggnation av bostäder

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Björkvallen dagvattenutredning

Björkvallen dagvattenutredning -14 UPPDRAG Björkvallen dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143623000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén DATUM 02-21 GRANSKAD AV Jenny Pirard Björkvallen dagvattenutredning 1 (25) S w e co

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn

PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING landskap Pusterviksgatan Göteborg. Tfn PM DAGVATTENUTREDNING TYRESÖ KOMMUN SAMRÅDSHANDLING 2016-05-13 02landskap Pusterviksgatan 13 413 01 Göteborg Tfn 031 711 14 80 PM Dagvatttenutredning sid 2/9 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte...

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm

PM angående dagvatten för fastighet Trollhättan 30 m.fl., Stockholm UPPDRAG Dagvattenutredning för fastighet Trollhättan 30 UPPDRAGSNUMMER 1143697000 UPPDRAGSLEDARE Erik Lidén UPPRÄTTAD AV Erik Lidén, Per Boholm DATUM REVIDERAD GRANSKAD AV Agata Banach angående dagvatten

Läs mer

STRUCTOR MARK MALMÖ AB

STRUCTOR MARK MALMÖ AB Sida 1(14) Dagvattenutredning Helgedalsskolan Bilden hämtad från www.kristianstad.se Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3 Befintliga ledningar... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2018-12-05 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

SÄBYHOLM DAGVATTENUTREDNING

SÄBYHOLM DAGVATTENUTREDNING UPPLANDS-BRO KOMMUN DAGVATTENUTREDNING ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. A061309 DOKUMENTNR. VERSION 1 UTGIVNINGSDATUM 2015-09-14

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Dagvattenutredning FYRISLUND 6:9

Dagvattenutredning FYRISLUND 6:9 Uppdrag nr.16u31349 Dagvattenutredning 2017-11-13 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Uppsala kommun, plan- och

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen

Dagvattenutredning. Filmen, Bandhagen Dagvattenutredning Filmen, Bandhagen 2016-11-01 Reviderad 2019-04-24 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 010-211 80 00 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (21) Uppdragsnamn

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer