Underlag inför beslut om inrättande av en universitetsgemensam lönefunktion vid Uppsala universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag inför beslut om inrättande av en universitetsgemensam lönefunktion vid Uppsala universitet"

Transkript

1 1(7) PM UFV 2013/719 Stina Nyström Personaldirektör Director Human Resources Personalavdelningen Department of Human Resources Box 256 SE Uppsala Besöksadress/Visiting adress: Sturegatan Uppsala Telefon/Phone: Telefax/Fax: stina.nystrom@uadm.u u.se Underlag inför beslut om inrättande av en universitetsgemensam lönefunktion vid Uppsala universitet Bakgrund Uppsala universitets administration ska bidra till universitetets mål som ett internationellt ledande forskningsuniversitet. Målsättningen är att Uppsala universitet ska ha rätt kvalitet i det administrativa stödet för utbildning, forskning och samverkan. Inom ramen för det av universitetsdirektören beslutade projektet, Kvalitetsarbete inom administrationen (KAIA) 1, pågår för närvarande en rad olika utvecklingsinsatser inom utvalda administrativa arbetsflöden. Inom delprojekt personaladministration sker sedan våren 2013 ett utvecklingsarbete inom ramen för KAIA, varav löneadministrationen vid Uppsala universitet utgör en del. Med löneadministration avses att, inom givna lagar, avtal och skatteregler betala ut ersättning till anställda och andra verksamma för utfört arbete. Effektiviteten och kvaliteten på Uppsala universitets arbete med löneadministration har av olika skäl kommit att stå i fokus de senaste åren. Bakgrunden är både att Statens servicecenter (SSC) sedan 2012 erbjuder tjänster inom detta område, och att brister påvisats inom densamma vid Uppsala universitet. En av utgångspunkterna för översynen av det löneadministrativa arbetet är att Uppsala universitet även i framtiden ska äga självbestämmande över sin löneadministration för att kunna möta de verksamhetsspecifika behov ett större lärosäte har. Det nu pågående vidareutvecklingsarbetet inom löneadministrationen har som mål att identifiera ett tydligt nuläge, säkerställa en god intern styrning och kontroll, uppnå en effektiv och enhetlig handläggning i enlighet med gällande regler samt standardiserade, kvalitetssäkrade och dokumenterade rutiner. 2 1 UFV 2013/719 2 KAIA, delprojektplan för personaladministration Organisationsnr:

2 2(7) Inrättande av en universitetsgemensam lönefunktion Att inrätta en universitetsgemensam lönefunktion bedöms ge universitetet de bästa förutsättningarna för att nå de mål som satts upp för löneadministrationen 3. Mot bakgrund av detta fattar universitetsdirektören beslut att inrätta en universitetsgemensam lönefunktion. Mål för en universitetsgemensam lönefunktion är att: rätt lön utbetalas till rätt person i rätt tid en god intern styrning och kontroll inom lönefunktionen säkerställs ha rätt och jämn kvalitet samt ett jämlikt stöd till samtliga anställda och prefekter/motsvarande utforma och implementera ett flödesorienterat arbetssätt där ständiga förbättringar är en del av funktionens uppdrag stärka universitetet som attraktiv arbetsgivare genom att säkerställa förutsättningar för en långsiktig kompetensförsörjning och god arbetsmiljö inom löneadministrationen den gemensamemma lönehanteringen vid universitetet upplevs som verksamhetsanpassad och flexibel en effektiv och enhetlig handläggning uppnås utforma och implementera standardiserade, kvalitetssäkrade och dokumenterade rutiner senast 2017 vara minst lika effektiv som SSC (antal lönespecifikationer per årsarbetare). Uppdraget Den universitetsgemensamma lönefunktionens uppdrag ska vara att universitetsgemensamt tillhandahålla och utforma tjänster inom det löneadministrativa området och därtill angränsade områden (såsom exempelvis semesteruppföljning, reseräkningar och utlägg, statistik och rapportering samt systemförvaltning). Uppdraget ska omfatta bland annat följande delar: samtliga institutioner/motsvarande ska ha anslutit sig till den gemensamma lönefunktionen senast arton månader efter det att beslut om att inrätta en gemensam lönefunktion fattats, definiera universitetsgemensamma tjänster inom löneområdet, tillhandahålla standardiserade tjänster inom löneadministration för alla verksamma inom universitetet, förvalta system inom ramen för löneadministration, 3 Rapport. Delprojekt personal. Löneadministration. UFV 2013/719

3 3(7) skapa arbetssätt som syftar till att kontinuerligt underlätta och förenkla vardagen för medarbetare och prefekter/motsvarande samt att med hög tillgänglighet och kvalitet ge stöd och råd inom löneområdet, skapa, upprätthålla och utveckla tjänsternas utformning och innehåll samt ett effektivt och användarvänligt gränssnitt, säkerställa att balansen mellan kostnadseffektivitet och servicegrad upprätthålls, effektivisera verksamheten genom ett strukturerat arbetssätt för kontinuerligt förbättringsarbete, ta tillvara och utveckla medarbetarnas kompetens och skapa en god arbetsmiljö, etablera kontakter med parter utanför Uppsala universitet som är nödvändiga för eller på annat sätt bidrar till att upprätthålla eller utveckla lönefunktionens tjänster, tillhandahålla statistik och andra underlag för intern uppföljning eller för rapportering till utsedda externa intressenter, dialog förs om det delade ansvaret mellan universitetsdirektören (personalavdelningen) och institutionerna/motsvarande för kvaliteten på och intern styrning och kontroll av löneadministrationen, ett användarråd inrättas för universitetsgemensam lönehantering. Huvudarbetsflöden i den gemensamma lönefunktionen De huvudarbetsflöden som ska ingå i en gemensam lönefunktion är; Lönehantering Semesteruppföljning Reseräkningar och utlägg Statistik och rapportering Systemförvaltning Arbetet med detaljering och beskrivning av arbetsflödena ska ske i samverkan med berörda verksamheter. Uppföljning För att säkerställa servicenivå och utveckling av verksamheten som helhet och löneadministrativa flöden ska ett antal uppföljningsområden och mätetal identifieras. Uppföljning genomförs kontinuerligt med utgångspunkt i strategiska perspektiv, användarnöjdhet och flödeseffektivitet.

4 4(7) Standardiserade arbetssätt Standardiserade arbetssätt är en grundförutsättning för att arbetet i den universitetsgemensamma lönefunktionen ska fungera effektivt. Det innebär att ett förändrat och mer standardiserat arbetssätt införs på institutionerna. Delvis möjliggörs detta av användande av den funktionalitet som finns i befintliga och eventuellt nya systemstöd men det handlar också om justerade rutiner. Omfattningen av och den arbetsinsats som är förenat med dessa förändringar kommer att variera på respektive institution/motsvarande beroende av nuvarande arbetssätt och i vilken utsträckning nuvarande rutiner avviker från de standardiserade arbetssätt som gemensamt bestäms i samband med införande. Löneadministration är en betydande del av hantering av universitets ekonomiska medel. Påverkansfaktorer på ekonomin och utbetalning av pengar måste verifieras med underlag som attesterats på ett sätt som är spårbart antingen elektroniskt eller via pappersbaserat underlag. Ett mer formaliserat administrativt arbetsflöde ska införas för att uppfylla rutiner för intern styrning och kontroll. Egenrapportering och ombudsregistrering Under utvecklingsarbetet ska omfattningen av egenrapportering och ombudsregistrering inom området utredas och beslutas. Bemanning Bemanning av den nya funktionen ska ske i enlighet med särskild plan som fastställs senare. I en första bemanningsomgång genomförs en intern annonsering för att successivt bemanna den nya gemensamma lönefunktionen. Extern annonsering blir aktuellt om den nya funktionen inte fullt ut kan bemannas med medarbetare inom universitetet. Arbetsgrupp för utveckling av arbetsflöden De arbetsflöden som berör den gemensamma lönefunktionens basservice ska identifieras och utvecklas. För detta ändamål bildas en arbetsgrupp bestående av ett mindre antal medarbetare som tillsammans med projektledningen utarbetar förslag på nylägen i de arbetsflöden som identifierats. Arbetsgruppen ska bestå av representanter från institutioners/motsvarande lönefunktioner samt en till två lönespecialister från personalavdelningen. Personalsystem och systemadministration De IT-system (bland andra Primula) som är relevanta för det löneadministrativa arbetet i en gemensam funktion analyseras, bland annat för att säkerställa de behov av funktionalitet som framkommer i utvecklingen av berörda arbetsflöden. Rollfördelningen i systemförvaltningen och systemadministrationen ska förtydligas i samband med uppbyggnaden av den universitetsgemensamma lönefunktionen.

5 5(7) Tjänstekatalog och uppgiftsfördelning Under utvecklingsarbetet ska det beslutas vilken grad av service och kontaktytor som ska tillhandahållas inom ramen för grundförutsättningen att den ska vara lika för alla. Den gemensamma lönefunktionens tjänster ska definieras. En uppgiftsfördelning ska tas fram där det framgår vilka åtaganden som åligger institutionen/motsvarande och vilken service den gemensamma lönefunktionen har åtagit sig att leverera. Successiv implementering efter piloter Funktionen etableras successivt och institutioner/motsvarande ansluter sig enligt en särskild anslutningsplan. Under implementeringsfasen ska arbetet fortgå med att förfina och utveckla administrativa arbetsflöden och rutiner så att de anpassas till såväl verksamhetens behov som de mål som ställts upp Förslag till utredningar under implementeringsperioden Under perioden behöver ett antal frågor utredas i syfte att ligga till grund för eventuella ytterligare beslut som rör löneadministrativa frågor. De frågor som i nuläget är identifierade är nedanstående, men ytterligare frågor kan tillkomma under implementeringsfasen. Inom ramen för arbetet att utveckla en gemensam lönefunktion behöver inberoenden mot andra administrativa funktioner inom universitetet utredas närmare. Det gäller i första hand personaloch ekonomiadministration där ett nära samarbete behöver säkerställas. Ekonomirelaterad administration i det löneadministrativa arbetet behöver utredas vidare, till exempel kontering och omkontering i Primula. Ett utvecklat samarbete mellan ekonomi- och löneadministrativa funktionerna behöver säkerställas och formaliseras. Det finns skäl att utreda i vilken utsträckning egenrapportering ska tillämpas i det löneadministrativa arbetet. Därutöver bör även utredas om möjligheten till ombudsregistrering ska kvarstå. Förutsättningar för och vinster med att erbjuda andra lärosäten löneadministrativa tjänster bör utredas efter implementeringsfasen. Dessa tjänster är efterfrågade bland annat från mindre lärosäten med mindre volymer av lönerelaterade ärenden och som därmed har svårare att nå den effektivitet som förväntas vid jämförelser med SSC.

6 6(7) Säkerställa löpande verksamhet Under implementeringsfasen ska den löpande löneadministrativa verksamheten i nuvarande organisation säkerställas. Omställning Implementeringen av en universitetsgemensam lönefunktion kommer att innebära behov av att enskilda individer ges möjlighet till kompetensutveckling för att uppnå nya/förändrade krav på kompetens inom den gemensamma lönefunktionen. Vid Uppsala universitet finns det möjlighet till stöd vid omställning. I samverkan med personalorganisationerna kan så kallande omställningsmedel 4 komma att utnyttjas för olika insatser. Därutöver finns trygghetsavtalet 5 som innebär stöd vid omställningsarbete. En mer omfattande plan för utveckling av medarbetarna inom den nya gemensamma lönefunktionen ska utarbetas. Löpande riskhantering Innan förändringar i verksamheten beslutas och genomförs ska risker för ohälsa och olycksfall, som förändringen kan medföra, undersökas och bedömas. Riskhanteringen ska dokumenteras och en åtgärdsplan ska arbetas fram. 6 Utgångspunkten för en riskbedömning är en beskrivning av förändringens omfattning och arbetsgivare och skyddsombud samverkar i bedömningen av risker. Inom ramen för arbetet med att utarbeta ett förslag till hur en gemensam lönefunktion kan organiseras genomförs riskbedömningen i flera steg. Det inriktningsbeslut om en gemensam lönefunktion som fattades av universitetsdirektören i december 2013 anger ramarna för det fortsatta arbetet. Föreliggande underlag ska utgöra utgångspunkt för en riskanalys i enlighet med arbetsmiljölagen. Arbetsgivare och huvudskyddsombud gör tillsammans en riskbedömning genom att analysera tänkbara arbetsmiljökonsekvenser som förslaget om en gemensam lönefunktion kan komma att få. En handlingsplan med aktiviteter i syfte att undvika ohälsa och olycksfall under det fortsatta arbetet fastställs och följs upp löpande. I samband med att uppgiftsfördelning upprättas och institutioner/motsvarande ansluter sig till den gemensamma lönefunktionen genomförs successivt riskbedömningar som åtföljs av en kontinuerlig revidering av handlingsplanen. Beredning inför universitetsdirektörens beslut Beslutet har beretts med KAIA-projektets externa styrgrupp samt styrgruppen för de prioriterade projekten. Därutöver har diskussioner förts med universitetsdirektörens prefektråd, 4 Lokalt kollektivavtal om aktivt omställningsarbete UFV-PA 2013/ Trygghetsavtalet. Arbetsgivarverket och OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna, Saco-S, Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Arbetsmiljölagen 6 kap. 4 samt 3 kap. 2a

7 7(7) universitetsledningen, rektors ledningsråd områdeskanslierna samt universitetsförvaltningens chefsgrupp. Personalorganisationerna och skyddsombud har tagit del av förslaget i samband med den genomförda riskanalysen. Avvägningar mot andra delar av KAIA Det fortsatta arbetet med en gemensam lönefunktion kommer att samordnas med övriga utvecklingsaktiviteter inom KAIA. Vid genomförande av uppdraget ska inberoenden och resultat av administrativt utvecklingsarbete vid institutioner/ motsvarande, inom universitetsförvaltningen samt inom ramen för KAIA beaktas. En gemensam lönefunktion omfattar både personal- och ekonomifrågor, vilket kommer at innebära ett nära samarbete mellan dessa delprojekt. Personaldirektören och ekonomidirektören kommer att ges i uppdrag att tillsammans utreda var den gemensamma lönefunktionen fortvarigt placeras organisatoriskt.

KAIA. Januari 2014 Delprojekt personal - Löneadministration Välkommen!

KAIA. Januari 2014 Delprojekt personal - Löneadministration Välkommen! KAIA. Januari 2014 Delprojekt personal - Löneadministration Välkommen! Vi är tacksamma om du fyller i närvarolistan Stäng av mobiltelefonen Förse dig gärna med post-it lappar för att skriva frågor under

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1

Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Projektdirektiv Fas 1 Dnr UFV 2018/1645 Universitetsgemensamma administrativa stödroller på institutionsnivå/motsvarande Fas 1 Fastställt av universitetsdirektören 2018-09-17 Beredning har gjorts med styrgrupp 2018-05-04 1

Läs mer

Lokal rapportering i Primula

Lokal rapportering i Primula UFV 2013/974 Lokal rapportering i Primula Rapport från internrevisionen Till konsistoriet 2013-09-11 Innehållsförteckning 0 Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 2 Granskningens omfattning och

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Universitetsgemensam IT

Universitetsgemensam IT Universitetsgemensam IT 23 april Informationsmöte nr.2 Välkomna Agenda Välkomna Stellan Sandler Tillbakablick Varför gör universitetet denna förändring? Tidsplan Resultat fram till nu Therése Iveby Gardell

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Medarbetarforum ett projekt för ökad rörlighet, vidareutvecklad kompetens och bättre arbetsmiljö

Medarbetarforum ett projekt för ökad rörlighet, vidareutvecklad kompetens och bättre arbetsmiljö Personalavdelningen Ylva Berggren, projektledare PROJEKTPLAN 1 / 5 2012-10-15 dnr Y 2012/5 Medarbetarforum ett projekt för ökad rörlighet, vidareutvecklad kompetens och bättre arbetsmiljö Bakgrund Hösten

Läs mer

Fakta och nyckeltal helåret 2015

Fakta och nyckeltal helåret 2015 Fakta och nyckeltal helåret 2015 Om oss Statens servicecenter arbetar på uppdrag av regeringen och tillhör Finansdepartementet. Myndigheten leds av en styrelse. Den dagliga verksamheten leds av generaldirektör

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag - Ökad central samordning av Piteå kommuns personal- och ekonomifunktioner

Förslag - Ökad central samordning av Piteå kommuns personal- och ekonomifunktioner Bilaga 13TEK165-6 Datum 2013-06-13 Förslag - Ökad central samordning av Piteå kommuns personal- och ekonomifunktioner Uppdrag Kommunstyrelsen har gett förvaltningschefen för Strategiskt Stöd uppdraget

Läs mer

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF 20130130 Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF Vision 2020 Vision 2020 är en grundpelare för GF:s utvecklingsarbete. Ett aktivt och medvetet arbete med verksamhetsplanerna (GF:s

Läs mer

Beslutsprotokoll Styrgrupp 2009-06-04. Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet. Christina Nordberg, Personaldirektör

Beslutsprotokoll Styrgrupp 2009-06-04. Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet. Christina Nordberg, Personaldirektör Beslutsprotokoll Styrgrupp Samordnad löneadministration vid Göteborgs universitet Projektansvarig: Projektledare: Christina Nordberg, Personaldirektör Viktoria Björcke och Lars Eliason, Prové Management

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Fastställd av rektor 2014-02-04 Innehållsförteckning Inledning 3 1 Processen för intern styrning och kontroll 3 1.1 Riskanalyser 4 1.1.1 Riskidentifikation 4 1.1.2 Riskvärdering

Läs mer

Bakgrund. Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete. Juni 2018

Bakgrund. Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete. Juni 2018 1 (5) Juni 2018 Beskrivning av RALV Stockholms universitets systematiska arbetsmiljö- och lika villkorsarbete Bakgrund Den 25 juni 2015 fattade rektor beslut om att inrätta Rådet för arbetsmiljö och lika

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner

Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Universitetsdirektören Projektplan för delprojekt D - Harmonisering av administrativa rutiner Projektledare: Martin Melkersson Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-24 1. Bakgrund och motiv Utredningarna

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter. Birger Tellmann (Zahn)

Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter. Birger Tellmann (Zahn) Regeringsuppdrag Uppdrag att stödja det fortsatta utvecklingsarbetet med Statens servicecenter Birger Tellmann (Zahn) Regeringsuppdraget Del 1: Vidareutveckla det metodstöd för enhetlig bedömning av stödverksamheten

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902

Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Överbibliotekariens uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/1902 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning 3 Rättsliga förutsättningar 3 Delegation av beslutanderätt 3

Läs mer

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012

Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Göteborgs universitets IT-strategiska plan 2010 2012 Förord Våren 2009 påbörjades arbetet med att ta fram en it-strategisk plan för Göteborgs universitet. Syftet med en sådan plan är att den ska vägleda

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

KAIA MÅL FRAMTID RESULTAT Information och kontakt Om KAIA

KAIA MÅL FRAMTID RESULTAT Information och kontakt Om KAIA KAIA studieavgifter Effektivare rutiner enklare, tydligare och mer transparent hantering av inkomna avgifter från avgiftsstudenter. Snabbare hantering från faktura till betalning och registrering. Ökad

Läs mer

Projektplan delprojekt e-rekrytering

Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 1 (6) Projektplan delprojekt e-rekrytering Niklas Kronvall & Anne-Li Nagy Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé...

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: 2017/812-1.1 Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2017-03-20 Ersätter 2013/32-1.1 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO

Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL. Ordförande. Saco-S. OFR (ST) OFR (Lf) SEKO CENTRALA SAMVERKANSGRUPPEN Sammanträdesdatum 11 november 2011 Dnr Mahr 10-2011/656 Lokal: Rum 3010 PROTOKOLL Närvarande ledamöter Arbetsgivarföreträdare: Stefan Bengtsson Kjell Gunnarsson Anna-Lena Bengmark

Läs mer

Styrning av e-förvaltning. Uppsala Universitet

Styrning av e-förvaltning. Uppsala Universitet Styrning av e-förvaltning Uppsala Universitet Innehåll 1 Inledning... 3 2 Struktur... 3 3 Ansvarsnivåer... 4 4 Styrning och uppföljning... 5 4.1 Styrning inom e-förvaltningsportfölj... 5 4.2 Styrning inom

Läs mer

Lokalt samverkansavtal för KI

Lokalt samverkansavtal för KI Lokalt samverkansavtal för KI 1 Samverkan för utveckling Det centrala avtalet, Samverkan för utveckling, beskriver de utgångspunkter, syfte och inriktning som utgör grunden för KIs lokala samverkansavtal.

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (7) Ekonomiavdelningen Bilaga 3 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

UFV 2015/1673. Gemensam service. Delprojektplan, Projekt Segerstedt. Fastställd av Therese Iveby Gardell

UFV 2015/1673. Gemensam service. Delprojektplan, Projekt Segerstedt. Fastställd av Therese Iveby Gardell UFV 2015/1673 Delprojektplan, Projekt Segerstedt Fastställd av Therese Iveby Gardell 2016-03-08 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Mål för delprojektet 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Delprojektmål

Läs mer

Statens Servicecenter

Statens Servicecenter 1(6) Statens Servicecenter Inledning är en statlig myndighet som startade den 1 juni 2012. Statens Servicecenter har idag cirka 400 anställda och bedriver verksamhet i Gävle (HK), Eskilstuna, Göteborg,

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921

~-J_-lJ Linda Lundberg ~ UPPSALA UNIVERSITET 1 (1) BESLUT UFV 2017/921 BESLUT 1 (1) 2017-06-13 UFV 2017/921 UPPSALA UNIVERSITET Box 256 SE-751 05 Uppsala Besöksadress: S:t Olofsgatan 10 B Handläggare: Linda Lundberg Telefon: 018-471 1704 www.uu.se linda.lundberg@uadm.uu.se

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Överenskommelse rörande särskilda utvecklingsområden

Överenskommelse rörande särskilda utvecklingsområden Förhandlingsprotokoll 2016-10-05 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Seko, Service- och kommunikationsfacket

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Regler för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder

Regler för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder Umeå universitet Rektor Beslut Sammanträdesdatum dnr: UmU 300-318-12 Sid 1 (2) för arvoden och ersättningar för ledamöter vid universitetets styrelser, kommittéer, råd och nämnder Närvarande Lena Gustafsson

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll UFV 2010/366 Intern styrning och kontroll Plan 2010 Fastställd av rektor 2010-03-09 UFV 2010/366 Innehållsförteckning Utgångspunkter för ISK-arbetet 2010 4 Slutsatser av ISK-arbetet 2009 4 Planerade aktiviteter

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Rev. 2015-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Krishantering

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m T. Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m. 2010-T Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet Saco-S-rådet 1 Avtalstidens längd Parterna sluter ett tillsvidareavtal

Läs mer

Ledningssystem för Informationssäkerhet

Ledningssystem för Informationssäkerhet Dnr 2017/651 Ledningssystem för Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställd av Säkerhetschefen 2016-04-26 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Organisationens förutsättningar...

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning

Plan för internkontroll. riskanalys Bilaga 4. Plan för internkontroll med väsentlighets- och. Bromma stadsdelsförvaltning Plan för intern med väsentlighetsoch riskanalys 2017 Bilaga 4 Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 2017 Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Bromma stadsdelsnämnd Dnr: Sid 1 (10) Handläggare Telefon:

Läs mer

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet

Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Bilaga 2 - Ansvarsbeskrivningar Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Informationsklass: K1R2T1 Bilaga 2. Ansvarsbeskrivningar

Läs mer

Personalenhetens. verksamhetsplan 2013-2015

Personalenhetens. verksamhetsplan 2013-2015 Personalenhetens verksamhetsplan 2013-2015 Kortversion Yvonne Andersson, Personalchef Umeå universitet som arbetsgivare Umeå universitet kommer de närmaste åren att möta en ökad konkurrens om personal

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02. Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län POLISMYNDIGHETEN I Avtal AA 800-73049-2009 STOCKHOLMS LÄN 2009-10-02 Parter: Polismyndigheten i Stockholms län OFR/P OFR/S Jusek SEKO Samverkansavtal för utveckling av Polismyndigheten i Stockholms län

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter

Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Lokalt kollektivavtal om löneförhandlingar enligt Ramavtal om löner m.m (RALS 2013-2016) Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Uppsala universitet SEKO universitetsklubben 1 Avtalstidens längd Parterna

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning

Revisionsrapport 2010. Landskrona stad. Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Revisionsrapport 2010 Landskrona stad Kommunstyrelsens styrning och ledning avseende personalavdelning Jakob Smith Februari 2011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1 UPPDRAGET... 4 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS VERKSAMHETSPLAN 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 211-12-2 Verksamhetsplan för personalavdelningen 212 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats fram tillsammans

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3

GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-policy version sid 2 av Syfte Övergripande Styrning av IT... 3 IT-policy sid 2 av 9 Innehåll 1. Syfte... 3 2. Omfattning... 3 3. Ansvar... 3 4. ITpolicy... 3 4.1 Övergripande... 3 4.2 Styrning av IT... 3 4.3 Organisation av IT... 4 4.4 Användande av IT... 4 4.4.1

Läs mer

Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro. Administration av HR / Lön / Reseräkning

Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro. Administration av HR / Lön / Reseräkning Förenkla jobbvardagen med HR-tjänster från Aditro Administration av HR / Lön / Reseräkning Visste du att HR-administration utgör två tredjedelar av det totala HR-arbetet? Att HR är en stor och viktig del

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder

Systematiskt arbetsmiljöarbete. Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Systematiskt arbetsmiljöarbete Glasmästeri Fasad Bilglas Ramverkstäder Glasklart! Bra arbetsmiljö ger ökad lönsamhet. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete - SAM - ger ökad vinst genom minskade kostnader

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Landstingets kansli organisatorisk förändring

Landstingets kansli organisatorisk förändring 1(4) 2013-11-22 LJ 2013/746 Avsändare Landstingsstyrelsen Landstingets kansli organisatorisk förändring Bakgrund I samband med landstingsstyrelsens beslut 2012-10-16 om att inrätta 1177 och ett gemensamt

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över förslaget om utökad anslutning till Statens servicecenters tjänster

Socialstyrelsens yttrande över förslaget om utökad anslutning till Statens servicecenters tjänster Remissvar 2018-10-31 Dnr 3.1-25024/2018 1(5) Avdelningen för verksamhetsstöd Åsa Trankvill asa.trankvill@socialstyrelsen.se Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan

Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan 2018-08-2116 DNR:2018/1313 PROJEKTPLAN Inrättande av en gemensam - centraliserad stödorganisation - genomförandeplan Projektledare Beställare Delprojektledare redovisas under avsnitt 4 Lotten Glans organisation

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen DNR: ANSVARIG: Randi Hellgren LÖPNR: RS U18:06 BESLUTSDATUM: 2005-12-19 Lokalt avtal om samverkan för utveckling Syftet med avtal om samverkan

Läs mer

Rapport. Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren

Rapport. Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren Rapport Plan för anslutning av myndigheter till Statens servicecenters lönerelaterade bastjänster under åren 2019-2020 Rapporttyp Datum: 2017-03-13 Diarienummer: 10141-2017/1211 Rapportnummer: R:005 ISBN:

Läs mer

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10 Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/06 2006-09-25 Dnr 1014/06-10 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING Syftet med avtal om samverkan för utvecklmg är; att anpassa inflytandesystemet till beslutsnivåer

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 HÖGSKOLAN I BORÅS UPPFÖLJNING TERTIAL 1 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2012-07-02 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2012 Personalavdelningens verksamhetsplan har arbetats

Läs mer

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU

Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.2-329 Prorektor Projektplan för delprojekt B Ledningsstruktur, inom förändringsarbetet Framtidens SLU Delprojektledare: Torbjörn von Schantz Uppdragsgivare: Rektor Datum: 2013-01-31

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 2016 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN DATUM: 2013-11-07 AVSÄNDARE: JÖRGEN THOLIN KONTAKTPERSON: JOHAN JOHANSSON Gemensamma förvaltningen Gemensamma förvaltningen ska tillhandhålla

Läs mer

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet

Modellbeskrivning e-förvaltning. Uppsala Universitet Modellbeskrivning e-förvaltning Uppsala Universitet 2016-03-01 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Vad är e-förvaltningsmodellen?... 3 3 Varför en e-förvaltningsmodell?... 3 4 Hur fungerar e-förvaltningsmodellen?...

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2011-2012

Tillgänglighetsplan 2011-2012 UFV 2010/1548 Tillgänglighetsplan 2011-2012 avseende tillgänglighet för och bemötande av personer med funktionshinder Fastställd av Rektor 2011-01-25 1 2011-01-25 UFV 2010/1548 Innehållsförteckning Uppsala

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut

Nytt leasingsystem. Förslag till beslut Nytt leasingsystem Förslag till beslut Förslag till beslut Styrelsen i Göteborgs Stads Leasing beslutade att inleda processen med att byta leasingsystem enligt bifogat underlag i form av budget, tidplan,

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

HR-processer för Uppsala universitet

HR-processer för Uppsala universitet HR-processer för Uppsala universitet Sida 1 Introduktion Syfte: Syftet med processerna är att utforma ett tydligt, effektivt och värdeskapande verksamhetsstöd. Genom mer harmoniserade arbetssätt skapar

Läs mer

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet

Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet UFV 2015/1242 Rutin för hantering av styrande dokument vid Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2016-11-15 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Struktur och begrepp för styrande dokument

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader

Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Byta system bli klar i tid och undvik onödiga kostnader Registratorskonferens 19 maj 2015 Elisabeth Jarborn Arkivchef och verksamhetsutvecklare, Danderyds kommun På två månader kan ni ha ny teknisk lösning

Läs mer

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen

Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Holmgren Ulla Datum 2016-08-30 Diarienummer KSN-2015-2455 Kommunstyrelsen Gemensam verksamhet i den nya nämndorganisationen Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Effektiv vård (SOU 2016:2)

Effektiv vård (SOU 2016:2) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-02-19 S2016/00212/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Effektiv vård (SOU 2016:2) Sammanfattning av Statskontorets remissvar Statskontoret delar

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Statens servicecenter startade 1 juni 2012. Vårt arbete bidrar till att minska de administrativa kostnaderna i statsförvaltningen.

Statens servicecenter startade 1 juni 2012. Vårt arbete bidrar till att minska de administrativa kostnaderna i statsförvaltningen. Fakta och nyckeltal Statens servicecenter startade 1 juni 2012. Vårt arbete bidrar till att minska de administrativa kostnaderna i statsförvaltningen. Thomas Pålsson Generaldirektör Statens servicecenter

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Gemensamma förvaltningen DATUM: November 2014 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Gemensamma förvaltningen

Läs mer