Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden över GSU samt styrelsens synpunkter och förslag till FM 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden över GSU samt styrelsens synpunkter och förslag till FM 2002"

Transkript

1 1 Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden över GSU samt styrelsens synpunkter och förslag till FM 2002 Svar har inkommit från följande GDF: Blekinge, Bohuslän-Dal, Gotland, Göteborg, Halland, Medelpad, Norr-Västerbotten, Skåne, Småland, Stockholm, Södermanland, Uppland, Västergötland, Västmanland, Östergötland. Yttranden har kommit från: Båstad, Falsterbo GK, Kävlinge, Ljunghusen, Mölle, Nynäshamn, Tegelberga, Torekov, Trelleborg och Österlens GK samt GAF. Svaren är av mycket skiftande karaktär och detaljeringsgrad. Några svar är generella, andra ger synpunkter på varje kapitel i utredningen. Några GDF ger synpunkter av allmänt slag som inte direkt berör utredningens förslag. Skånes och Upplands GDF avstår från yttrande då man inte kunnat sammanställa yttranden från sina klubbar. Sex GDF har inte inkommit med svar. Skånes och Stockholms GDF framför att det varit alltför kort tid för att kunna skriva remisssvar. Ett par GDF inleder med att konstatera att den genomförda utredningen skapat möjlighet till dialog, delaktighet och medinflytande för alla nivåer i golfsverige. Man menar att det är starten på en process som måste hållas levande och resultatet är beroende av engagemang och ansvar hos alla, från den enskilde medlemmen till förbundsstyrelsen, för att hålla föreningsdemokratin levande Norr-Västerbottens och Södermanlands GDF stödjer GSU-utredningens förslag till fullo. De flesta GDF ger bara synpunkter på delar av materialet. Båstad GK anser att utredningen gjort en bra bakgrundsbeskrivning och ett vällovligt försök att förbättra golfens förutsättningar i de olika organisatoriska nivåerna och kommunikationen mellan dessa led. Ljunghusens GK anser inledningsvis att affärsintressena måste underordnas de ideella krafterna för en positiv utveckling av svensk golf. Torekov ansluter sig till stora delar till utredningens förslag. Nedan följer en redovisning av svaren från GDF och GK samt FS yttranden och förslag till beslut avseende de förslag som utredningen lägger fram under kap 1.2 Förbundsstyrelsen instämmer i vad utredningen framför i kap 2-5 om uppdraget, historik samt problemanalysen, men anser att det varit en styrka om några klubbföreträdare hade haft möjlighet att deltaga i arbetet, för att ge ett tydligare klubbperspektiv i de demokratiska frågorna.

2 2 FS anser också att utredningen i första hand behandlat demokratifrågorna på förbundsplanet och att det hade varit en styrka om demokratifrågorna i klubbar och i distrikt behandlats utförligare. I kap 6 Organisationsutveckling förs diskussioner om den ideella kraftens betydelse. FS anser inte att den ideella kraften ifrågasätts, och att golfklubben som idrottsförening skall ledas på ideell bas. Däremot anser FS att kommersiella (entreprenörer) krafter kan få större betydelse i framtiden vid tillkomsten av nya anläggningar. FS påpekar också att bandefinitionen är kopplad till regelverket för banvärdering, och inte regler för tävling, som sägs i GSU. FS menar också att ändamålsparagrafen i hög grad tillämpas vid inval, d v s vid omprövningen av M2-medlemskapet och vid övergång till M 1. Kap 6.2 Klubbarna (GK) - att ett åtgärdspaket tas fram för de klubbar som vill förbättra och utveckla verksamheten. Paketet föreslås innehålla olika verktyg för att underlätta och förstärka arbetet inom klubbarna - att en försöksverksamhet med anställning av en föreningskonsulent genomförs i ett försöksdistrikt under tre år Gotland tillstyrker förslaget om åtgärds paket Gotland anser att en kombination av ban- och föreningskonsulent vore en bättre lösning än den av GSU föreslagna. Halland är positiv till förslaget men har ej ekonomiska medel för detta. En föreslagen lösning tarvar omfördelning av resurser från SGF till berört GDF. Medelpad anser att försöksverksamhet sker i ett stort och ett mindre distrikt under två år. Göteborg är tveksamma. Västergötland och Västmanland är negativa till anställande av föreningskonsulent. Såväl Falsterbo som Tegelberga säger bestämt nej till förslaget om föreningskonsulent. Falsterbo är negativ till ett åtgärdspaket för klubbarna. Båstad anser att stöd till klubbar måste vara behovsanpassat och att samarbete med yrkesorganisationerna är viktigt och borde ha förstärkts i utredningen. Kävlinge är tveksamma till föreningskonsulent. Ljunghusen är positiva till utredningens förslag. Mölle avstyrker förslaget om föreningskonsulent, Torekov är positiva till tanken på föreningskonsulenter. Trelleborg tillstyrker förslaget om föreningskonsulent, men endast på försök och anställd av centralt av SGF. Remissvaren ger inte något entydigt svar på förslagen från GSU.

3 3 att ett åtgärdspaket tas fram för GK-utveckling. FS tycker att detta är bra. Material finns redan och bör sammanställas till ett paket. SISU har resurser och kunskap att bidra till föreningsutveckling. FS anser inte att frågan om en föreningskonsulent är tillräckligt beskrivet avseende uppgifter, kompetens, anställningsförhållanden mm. SISU kan också här vara en samarbetspartner. FS anser också att det är viktigt att specialistkompetens skall finnas centralt, så att alla medlemsorganisationer kan dra nytta av den. FS anser principiellt att konsultstöd inte skall vara en fri nyttighet utan skall vara efterfrågestyrd och därmed köpas vid behov. Kap 6.3 Golfdistriktsförbund (GDF) - att ett förtydligande av GDF:s uppgift införs i SGF:s stadgar 2 Kap. med samma text som i Normalstadgar för GDF under rubriken Ändamål - att innehållet i GDF-handboken revideras med anpassning till dagens verksamhet - att en utvecklingsinsats riktad mot samtliga styrelser och kommittéer i GDF:en genomförs med den reviderade GDF-handboken som grund Gotland anser att förslagen i stort är bra och att en grupp med representanter för GDF och SISU får i uppgift att genomföra en revidering. Övriga tillstyrker förslagen. Båstad anser att denna fråga är en central fråga i hela utredningen och menar att det är av essentiell betydelse att avståndet GK/GDF minskas. Man menar också att antalet distrikt borde minskas och att varje region också skulle kunna ha en förenings- och en bankonsulent som service till GK. Falsterbo är överens med utredningen men anser inte att förslagen tillför något. Ljunghusen är inte någon vän av GDF-organisationen och ser det som angeläget att förtydliga dess roll. Man beklagar att utredningen ej behandlat GDF:s roll lika bra som man gjort med GK:s roll i föregående kapitel. Mölle framför att såväl GDF som SGF skall vara till för GK GAF:s synpunkter GAF anser att utredningen ej belyst avståndet mellan GK och GDF, som man anser vara den allra viktigaste frågan i en demokratisk och förankrad verksamhet. Ej heller samarbetet med yrkesorganisationerna på GK eller GDF-nivå. Remissvaren är tydliga när det gäller ett förtydligande av distriktens roll, särskilt framhålls detta från klubbar. Utredningen diskuterar ej GDF:s tudelade roll; dels det regionala ansvaret med operativt samordningsansvar, dels den demokratiska rollen.

4 4 Om GDF:s uppgift som SGF:s regionala organ stadgebinds ges FS möjlighet till orderrätt gentemot GDF. Å andra sidan är det GDF som genom att rösta å klubbarnas vägnar beslutar vad SGF skall göra och med vilka resurser detta skall ske. För genomförande av det operativa ansvaret på den regionala nivån kunde en diskussion om annan regional indelning ha diskuterats, då nuvarande storlek på GDF varierar från 4 till 57 klubbar. Den operativa funktionen skulle kunna vara den regionala SGF-instansen. FS anser att GDF:s roll, dess ansvar och styrningsfrågorna inom SGF först bör klargöras. FS delar därför uppfattningen att distriktens roll behöver förtydligas och att GDF-handboken därefter bör revideras. Kap 6.4 Förbundsmötet (FM) - att tiden för avlämnande av motioner och FS-förslag tidigareläggs till den 30 september året före förbundsmötet - att motioner och förslag omedelbart sänds ut på remiss till GDF och GK - att FS yttrande över motioner och förbundsstyrelsens förslag med anledning av motionerna sänds ut senast den 15 januari - att förbundsmöten även fortsättningsvis genomförs varje år - att rådslagen i anslutning till FM i första hand avhandlar förbundets framtidsfrågor - att särskilda ungdomsrepresentanter inbjuds att deltaga vid rådslagen, exempelvis en flicka och en pojke från varje GDF - att ett utvecklingsarbete för arbetsformer i en valberedning startas Gotland anser att nuvarande tider för motioner och FS förslag bibehålls. Halland anser att 15 januari vore bra för FS förslag. Stockholm anser initiativet för att vinna tid är lovvärt men stöder ej utredningens nuvarande förslag. Båstad delar utredningens förslag och anser att yrkesorganisationerna inbjuds till rådslagen Falsterbo anser att tiden för avlämnande av motioner kan vara 31 oktober från GDF och 30 september från klubbar, om någon ändring skall göras. Man anser också att rådslag måste kunna genomföras för aktuella frågeställningar. Ljunghusen anser att avståndet FS/GK är för stort och beklagar de försök till direktkommunikation som gjorts med Sverigeresa, inställda golfting som gjorts och att direkta representationen vid FM togs bort. Man beklagar också att utredningen ej lyckats komma med andra förslag än att ändra datum för motioner, remissbehandling m m. GAF:s synpunkter GAF anser att man skall få ta del av motioner till FM och få inbjudan att deltaga vid rådslag. Remissvaren är delade. Från klubbarna framhålls önskemålet om en direktkommunikation med förbundsledningen.

5 5 Utredningen för ingen diskussion om att nuvarande system med representativ demokrati är det rätta, eller om man skall återgå till direkt demokrati med klubbarna som närvarande vid FM. FS har ingen bestämd uppfattning i denna fråga. Frågan om FM vartannat år med mellanliggande diskussionsforum avfärdas utan närmare analys. FS anser att FM bör avhållas varje år av flera skäl, främst för att ge möjlighet att fatta beslut i rimlig tid. GSU anser att motionstid inkl FS propositioner skall avlämnas redan 30 september för att ge möjlighet till bättre förankring och att FS förslag till motionssvar skall utsändas 15 januari. FS instämmer i att tiden för förankring och delaktighet idag är begränsad, men att framfört förslag inte är särskilt realistiskt. Förslaget skulle medföra följande: - Motioner och FS-förslag till kommande FM måste beredas under sommarperioden och inlämnas mer än sex månader före kommande FM och innebära att förslag skall lämnas ca 15 månader innan de skall träda i kraft. Förslag på verksamhetsinriktning och ekonomisk ram som upprättas så tidigt kan ej ta hänsyn till medlemsutveckling och andra omvärldsförändringar, som kan påverka verksamheten. FS alternativa förslag: - FS motionsyttranden samt bokslut och förslag till verksamhetsinriktning och ekonomisk ram utsändes till GDF och klubbar senast 28 februari, som hittills. - FM flyttas till maj. att rådslagen i samband med FM enbart berör framtidsfrågor. FS framför att rådslagen infördes för ca 8 år sedan för att under mindre formella former kunna diskutera övergripande frågor av mer framtidskaraktär. Av nödvändighet har rådslagen ibland utvecklats till förberedande diskussioner inför stundande FM. FS anser att rådslagen skulle kunna ersättas/kompletteras av andra mötesformer t ex regionala sammandragningar under perioden september-november för att diskutera framtidsfrågor såväl med företrädare för GDF som klubbar. En sådan ordning skulle ge möjlighet till större delaktighet. FS instämmer i tanken att ungdomar inbjuds att deltaga vid såväl FM som vid rådslagen, men då måste också en merkostnad budgeteras för detta. FS instämmer också i att ett utvecklingsarbete för arbetsformer i en valberedning startas, men påpekar samtidigt att material finns i SISU och att GDF skulle kunna initiera motsvarande arbete för sitt GDF och sina klubbar. Kap 6.5 Förbundsstyrelsen (FS) - att förbundsstyrelsen utökas från nuvarande ordförande och sex övriga ledamöter till ordförande och åtta övriga ledamöter - att sex ledamöter valda på två år representerar Götaland, Svealand respektive Norrland, två från varje region - att övriga två ledamöter valda på två år tillika skall vara ordförande i förbundets två baskommittéer Blekinge, Gotland, Göteborg avstyrker samtliga förslag Gotland ifrågasätter Tävlings- och Utbildningskommitténs existens och anser att projektorganisation bör prövas i stället.

6 6 Västergötland och Västmanland avstyrker förslaget om utökning av antalet ledamöter i FS. Bohuslän- Dal, Halland, Stockholm, Västergötland och Östergötland avstyrker förslaget om regional rekrytering av ledamöter i FS. Småland är tveksam till regional rekrytering och anser att baskommittéordföranden kan adjungeras till FS vid behov. Denna senare uppfattning delas av Västergötland. Göteborg framhåller att modellen med en Sverigeresa för FS kontakt med klubbar bör upprepas. Båstad anser att en geografisk rekrytering är bra. Falsterbo, Tegelberga och Österlen anser att en ökning av antalet styrelseledamöter är tveksam. Man avstyrker bestämt att regional rekrytering införs. Ljunghusen tillstyrker förslaget med en utökning av styrelsen, under förutsättningen att det ger ökad FS-kommunikation med klubbarna. Trelleborg avstyrker förslaget om regional rekrytering GAF:s synpunkter GAF varnar för risker med regional rekrytering Remissvaren delar ej utredningens förslag att FS utökas till 8 ledamöter. En sådan förändring är redan möjlig inom ramen för nuvarande stadgar. Det är valberedningens ansvar att till FM föreslå hur många ledamöter man vill föreslå (6-8 st). också två av FS-ledamöter tillika är ordförande i en baskommitté, samt att övriga sex ledamöter väljs från ett geografiskt perspektiv. FS ser ingen nackdel att styrelsen ökas till åtta ledamöter, men att frågan om geografisk tillhörighet ej skall stadgeregleras. FS anser inte att baskommittéordförandena skall eller behöver vara ledamöter i FS, bl a av arbetsmässiga skäl. Frågan om kontakter mellan kommittéer och FS kan lösas på annat sätt, bl a genom adjungering vid några tillfällen under året. GSU diskuterar inte mandattiderna för ordföranden och FS-ledamöterna. I övriga nordiska länder väljes t ex en ordförande på längre tid än ett år. I flera länder finns en maxtid för ett uppdrag i motsvarigheten till FS, exempelvis 6 år. Kap 6.6 Den kommersiella verksamheten - att förbundsstyrelsen skall vara styrelse i Affärsutveckling AB (Affu) - att förbundsstyrelsen får i uppdrag att till FM 2002 lämna förslag till ägardirektiv och policies för förbundets kommersiella verksamhet Blekinge, Göteborg, Västergötland motsätter sig förslaget att FS tillika skall vara styrelse för Affu AB Gotland anför att det räcker om FS är representerad i Affu:s styrelse, Medelpad menar att majoriteten i Affu:s styrelse bör vara från FS.

7 7 Halland anser det vara tveksamt om FS skall vara tillika styrelse i Affu AB, och framhåller att FM bör välja ombud på FM att vid kommande bolagsstämma utgöra aktieägarens, SGF:s, representanter. Småland är också tveksamt till att FS tillika är bolagsstyrelse. Man framhåller att bolagens verksamhet skall vara föremål för en demokratisk process. Stockholm och Östergötland anser att inte är självklart att FS tillika är styrelse i Affu AB. Några från FS skulle kunna ha sådant uppdrag, men att det viktigaste är en så professionell styrelse som möjligt i förhållande till bolagets uppdrag, men med så stort inslag från golfens led som möjligt. Falsterbo och Österlen anser att en professionell styrelse skall finnas i Affu AB. en sådan kan innehålla ledamöter från FS. Kävlinge påpekar att en förtroendevald inte med automatik kan ikläda sig rollen som styrelseledamot i ett AB. Ljunghusen stödjer utredningens förslag. Tegelberga anser att den kommersiella verksamheten skall underställas den demokratiska processen och med GS som ordförande i Affu AB. Trelleborg avstyrker förslaget om att FS tillika skall vara styrelse i Affu AB. Dock bör SGF:s insyn och kontroll ske genom enskild styrelserepresentation och i övrigt som ägare vid bolagsstämman. Remissvaren avstyrker utredningens förslag att FS skall vara styrelse i SGF Affärsutveckling AB och att FS skall lämna förslag på ägardirektiv och policies för förbundets kommersiella verksamhet till FM FS anser att den föreslagna organisationsförändringen med en chef direkt under FS och med det integrerade arbetssätt som föreslås för den centrala verksamheten, inklusive den förändring av verksamhetsplaner, som innebär att all SGF-verksamhet blir föremål för beslut vid FM, tillgodoser utredningens förslag. GS föreslås av FS bli ordförande i SGF Affärsutveckling, vilket också innebär att FS har fullt inflytande på bolagsverksamheten. Styrelsen i Affu AB, under GS ledning, bör innehålla kompetenser, som kanske inte kan finnas i FS, varför externa specialister bör kunna rekryteras. Det formella ansvaret i FS och i Affu AB:s styrelse skiljer sig också. Den nya organisationen tillgodoser stora delar av intentionerna i GSU och FS yttrande. Kap 7 Mjuka frågor - att förbundsstyrelsen utarbetar riktlinjer för hur dialogen mellan kansli och förbundsstyrelse å ena sidan och GDF och klubbar å den andra sidan skall kunna utvecklas - att förbundsstyrelsen koordinerar samarbetet med intresseorganisationerna GAF, PGA och SGA - att förbundsstyrelsen avsätter resurser för samordning och genomförande av olika pågående och planerade projekt som avser att utveckla den lokala golfverksamheten.

8 8 Gotland anser att det räcker om FS prioriterar samordning mellan sig, kommittéer och kansli, övrigt framgår av framtida uppgiftsfördelning enligt kap 6.3. Internationell representation bör kunna ske av annan än FS-ledamot. FS-ledamöter skall vara generalister, kanslipersonalen specialister, som också bör sköta kontakterna med yrkesorganisationerna. Halland anser att några GDF och utvalda klubbar skall utarbeta riktlinjer för dialog inom golfrörelsen Båstad anser att det är av största vikta att yrkesorganisationernas kompetens tas tillvara och att de ges ökad delaktighet. Falsterbo anser att GSU överlämna till FS i den viktiga fråga om kommunikation. Man anser också att de professionella anställda på kansliet glömts bort i utredningen och att en ny utredning tillsätts som koncentrerar sig på kärnfrågorna och har med representanter från klubbar och för kansliet. Ljunghusen sympatiserar med utredningens resonemang angående förtroendeuppdrag, beslutsfattande och dialog, men saknar ett moment som behandlar informationsflödet från klubbarna till FS. Torekov är oförstående till den beskrivna problematiken, men anser att det är en självklarhet att ett samarbete sker i alla led med yrkesorganisationerna. Österlen hemställer om att utredningen återremitteras för komplettering efter framförda åsikter. GAF:s synpunkter GAF gläder sig åt att GSU pekat på värdet av duktiga och välutbildade människor på olika nivåer i organisationen. Avslutningsvis framförs att utredningen mest sysslat med frågor i avsikt att stärka GDF och minska ev. avstånd GDF-SGF centralt. GAF menar att avståndet GK-GDF bibehålles och ej belysts i tillräcklig omfattning. Remissvaren visar på oförstående för den beskrivning som ges i GSU. Från flera håll framhålls betydelsen av samverkan med yrkesorganisationernas representanter, såväl i klubbar, i distrikt och på förbundsplanet FS instämmer i förslagen till förbättring av kommunikation och dialog mellan FS, kansli, GDF och GK samt arbetsformerna med intresseorganisationerna. Det är viktigt att FS, kommittéer och kansli uppfattas som en gemensam resurs för övriga golfsverige och att begreppen dialog och kommunikation innebär ett dubbelriktat ansvar. FS påpekar också att det redan finns överenskomna kanaler mellan samarbetsorganisationerna och FS med kommittéer och kansli, dels formellt men i hög grad operationellt. Samordningen av olika utvecklingsprojekt är ett löpande ansvar för FS, kommittéer och kansliet.

9 9 Sammanfattning Mot bakgrund av ovanstående resonemang och synpunkter sammanfattar FS sina förslag på följande sätt: - Åtgärdspaket tas fram för GK-utveckling. - Förtydligande av GDF:s roll och ansvar. GDF handboken revideras. - Valberedningen till FS uppmanas beakta frågor om antalet styrelseledamöter, geografisk rekrytering tillsammans med åldersmässig fördelning Uppmaning till GDF om utvecklingsarbete för valberedningar i distrikt och klubbar - Motionstiden till FM bibehålles. - Tiden för FS förslag inför FM bibehålles - FM framflyttas till maj - Nuvarande rådslag ersätts av regionala sammankomster Förbundsstyrelsen föreslår FM 2002 besluta uppdra till FS att att att ett Golfklubbspaket tas fram för stöd till verksamhetsutveckling för nya och befintliga klubbar förtydliga GDF:s roll genomföra en stadgeöversyn med beaktande av GSU, inkomna remisser och FS egna yttranden

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Sverigeresan Proposition Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Komplettera Sverigeresan om Demokrati med frågeställningar kring Genomförande, Verksamhetsinnehåll och Kostnad/Finansiering - Att genomföra

Läs mer

Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem

Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem 1 Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem Svar har inkommit från följande GDF: Bohuslän-Dal, Gotland, Göteborg, Halland, Medelpad, Norr-Västerbotten,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Innehåll

Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsrevisorer... 2 Ansvarsområde:... 2 Rapportering:... 2 Fördelning av distrikt:... 2 Distriktsbesök:... 2 Klubbesök:... 2 Ekonomi:... 2 Kontaktytor:... 2 Områden/verksamheter

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Innehåll

Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsrevisorer... 2 Ansvarsområde:... 2 Rapportering:... 2 Fördelning av distrikt:... 2 Distriktsbesök:... 2 Klubbesök:... 2 Ekonomi:... 2 Kontaktytor:... 2 Områden/verksamheter

Läs mer

Återremissen av proposition 2 om valbarhet, införande av nomineringsgrupp m.m.

Återremissen av proposition 2 om valbarhet, införande av nomineringsgrupp m.m. PM Upprättad av Bo Bengtsson Datum 10 juli 2014 Ämne Sändlista Dokumentversion Beslut på Förbundsmötet 2014 om återremiss av proposition nr 2 om valbarhet mm Förbundsstyrelsen, GDF-ordföranden, Valberedning,

Läs mer

Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014

Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014 Valberedningen 2017-2018 Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014 Asta Holm, Grödinge Gotland, Stockholm, Södermanland, Östergötland,

Läs mer

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna 2003-02-19 ANY FS 2/2003 PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003 Plats Närvarande Scandic Star Hotell, Sollentuna Christer Örning Håkan Edvardsson Birgitta

Läs mer

Styrelseprotokoll nr 330, , 5. Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010

Styrelseprotokoll nr 330, , 5. Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010 Styrelseprotokoll nr 330, 2010.02.24, 5 Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010 1 Ny regional organisation Bakgrund Inom Gymnastikförbundet har en process pågått under hela 2000-talet

Läs mer

ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF.

ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF. ADRESS BOX 84, 182 11 DANDERYD BESÖKSADRESS KEVINGESTRAND 20 TELEFON 08-622 15 00 FAX 08-755 84 39 E-POST INFO@SGF.GOLF.SE INTERNET WWW.GOLF.SE GRAFISK FORM: MADELAINE HENEBY FOTO: STEFAN EK REPRO: TYPOGRAFEN

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

Idrottsprojektet Bättre golf för alla!

Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1 Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1.1 Bakgrund Golfklubbarna i Sverige bestämmer vad Svenska Golfförbundet har för uppdrag, vision och idrottsmål. En av alla dessa uppdrag och idrottsmål är att

Läs mer

Tillsätt en extern och oberoende utredning som ser över dagens avgiftssystem

Tillsätt en extern och oberoende utredning som ser över dagens avgiftssystem Förbundsmötet 2019 Yttrande, motion 1 Förbundsstyrelsens (FS) yttrande över motion från Värmlands GDF: Tillsätt en extern och oberoende utredning som ser över dagens avgiftssystem Motionen Motionären vill

Läs mer

GIT Golfens IT-system. Frågor? Maria Strandberg Gunnar Gunnar Håkansson. Gunnar Håkansson. GIT-styrelsen

GIT Golfens IT-system. Frågor? Maria Strandberg Gunnar Gunnar Håkansson. Gunnar Håkansson. GIT-styrelsen GIT Golfens IT-system Frågor? GDF-konferens i Halmstad november 2004 Maria Maria Strandberg Strandberg GIT-styrelsen Maria Strandberg Gunnar Gunnar Håkansson Gunnar Håkansson Förmiddagens GIT-punkter *Tillbakablick

Läs mer

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Svenska Golfförbundets valberedning Presentation på Rådslaget 2014 Förbundsstyrelsen Maivor Isaksson Stefan Bengtsson Kristina Carlo Christer Bergfors Kerstin

Läs mer

ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR

ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR Version 28 februari 2014 PROPOSITION NR 4/2014 ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR 1. Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att Förbundsmötet

Läs mer

Nuläget i Golfsverige

Nuläget i Golfsverige Välkomna! Agenda Inledning Nuläget i Golfsverige Vad är en verksamhetsinriktning? Förslag på kompletterande utmaningar Diskussioner Redovisning och fortsatta diskussioner Nuläget i Golfsverige #metoo Var

Läs mer

UGFs svar på SGFs organisationsutrednings remissförslag 2008

UGFs svar på SGFs organisationsutrednings remissförslag 2008 UGFs svar på SGFs organisationsutrednings remissförslag 2008 Upplands Golfförbund har diskuterat styrgruppens förslag i ett extra ordförandemöte och i styrelsen. Svaret har på grundval av förda diskussioner

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

Förbundsordförande Christer Örning förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna.

Förbundsordförande Christer Örning förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 2003 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets Förbundsmöte lördagen den 5 april 2003 på Hilton Stockholm Infra City, Upplands Väsby. INLEDNING Förbundsordförande Christer Örning

Läs mer

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 2(10) 1. Mötets öppnande Höstårsmöte 2018-11-17 Föredragningslista 2. Upprop, fullmaktsgranskning och fastställande av röstlängd av den av FS upprättande

Läs mer

Friidrott för 2010-talet

Friidrott för 2010-talet Friidrott för 2010-talet Hej! Här kommer nu den utlovade sista delen Enhetliga och demokratiska avgifter och sanktioner som en del av det uppdrag årsmötet gav Svenska Friidrottsförbundets styrelse kring

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Organisationsprojektet Öppna forum. Resultat från dialogövningar. Det är ditt förbund hur vill du ha det?

Organisationsprojektet Öppna forum. Resultat från dialogövningar. Det är ditt förbund hur vill du ha det? Organisationsprojektet Öppna forum Resultat från dialogövningar Det är ditt förbund hur vill du ha det? Öppna forum dialogövningar i distrikten Distrikt Förträff ungdomar Samtliga Rep. klubbar Blekinge

Läs mer

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll

Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll Proposition 1 - Framtida stödorganisation Innehåll 1. Bakgrund 2. Ny serviceorganisation 3. Verksamhetsområde 4. Klubbkonsulenter 5. Varför Klubbkonsulent istället för Sailcoach? 6. Tydligare och effektivare

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

FS 10/2001. PROTOKOLL vid möte med Förbundsstyrelsen

FS 10/2001. PROTOKOLL vid möte med Förbundsstyrelsen 1 2001-10-01 FS 10/2001 PROTOKOLL vid möte med Förbundsstyrelsen Tid Torsdagen 27 september 2001 kl 09.30-17.15 Plats Scandic Hotell Elmia, Jönköping Närvarande Christer Örning ordförande Håkan Edvardsson

Läs mer

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Motionen Motionären önskar att SSF skall utreda möjligheterna att ändra kapitel III 5 Rösträtt i stadgarna för att kunna

Läs mer

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet

Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet Framgångsrik valberedning - en nyckelroll i förbundet vi får den styrelse vi förtjänar Vi får de ledare vi förtjänar! Arne Karlsson Kort presentation Augusti 1976 Valberedningens plats i Förbundet Revisorer

Läs mer

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress

STARK TILLSAMMANS. Handels kongress 2016 GRESS. Vår kongress r a t S ill t k m m sa ans 16 KON 20 GRESS Vår kongress Handels 25:e kongress hålls i april 2016. Temat är: Alla medlemmar berörs på ett eller annat sätt av Handels kongress, vare sig man är aktiv eller

Läs mer

Svenska amerikansk fotbollförbundet. Motioner och propositioner. Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet

Svenska amerikansk fotbollförbundet. Motioner och propositioner. Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet Svenska amerikansk fotbollförbundet Motioner och propositioner Förbundsmöte i Svenska amerikansk fotbollförbundet 2013-04-07 Proposition 1, utredning av hur rösträtten ska se ut på förbundsmötet. Bakgrund

Läs mer

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge

Projektet Bandyförbundets framtida organisation. Projektplan. Bakgrund och nuläge Projektet Bandyförbundets framtida organisation Projektplan Bakgrund och nuläge s styrelse beslutade den 14 oktober 2010 att tillsätta en projektgrupp för att lägga fram förslag till förbundets framtida

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) 2016-08-19 Ks 376/2016 Ert dnr: KU2016/00088/D Svar på remiss över betänkandet Låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Kulturdepartementet har inkommit med en remiss till Örebro kommun gällande betänkandet

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET Översyn SBSFs Regionala organisation Förslag på framtida SDF-indelning Bakgrund I samband med Förbundsmötet på Quality Hotel Nacka den 26 mars 2011 lyftes frågan

Läs mer

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige

Normalstadgar. För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige Normalstadgar För föreningar anslutna till Djurskyddet Sverige September 2010 Normalstadgar för Djurskyddet Sveriges föreningar antagna 22-23 maj 2010 vid förbundsstämman i Södertälje. Reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS

Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens och doktoranders arbete i SFS P6 Handläggare: Styrelsen Datum: 2019-03-03 Dnr: O412-6/1819 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Följebrev Proposition 6: Förutsättningar för styrelsens

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan

Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan I idrottsrörelsens verksamhetsidé står idrotten ska utformas så : Alla som vill, oavsett nationallitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell

Läs mer

MOTION 1 Svenska Brukshundklubbens kongress

MOTION 1 Svenska Brukshundklubbens kongress MOTION 1 18 FÖRBUNDSSTYRELSENS YTTRANDE Angående hedersmedlemskap Motionären yrkar: Centralt fastställda kriterier för utnämning till hedersledamot Att den centrala förbundsavgiften tas bort. Förbundsstyrelsens

Läs mer

Stadgar. för. Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF)

Stadgar. för. Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF) Stadgar för Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF) 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Sid * ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål... 4 2 Sammansättning... 4 3 Anslutning... 4 4 Verksamhetsområde...

Läs mer

Förbundsmöte 9-10 maj Beslutsunderlag från påverkanstorget

Förbundsmöte 9-10 maj Beslutsunderlag från påverkanstorget Förbundsmöte 9-10 maj 2015 Beslutsunderlag från påverkanstorget 1 2 8. Behandling av verksamhetsberättelse och årsbokslut för perioden 2013-14 Se dokument 12. SHIF/SPKs verksamhetsberättelse 2013-2014.

Läs mer

Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014

Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014 Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015-2016 Verksamhetsinriktningen behandlar : Uppdrag Värdegrund Vision Verksamhetsidé Långsiktiga verksamhetsstrategier Verksamhetsinriktning

Läs mer

Valberedningen. Lennart Brattgård ordförande - Stockholm. Sara Forsberg - Kolmården. Ann Larsson - Sundsvall. Mats Widesjö - Bromölla

Valberedningen. Lennart Brattgård ordförande - Stockholm. Sara Forsberg - Kolmården. Ann Larsson - Sundsvall. Mats Widesjö - Bromölla Valberedningen Lennart Brattgård ordförande - Stockholm lennart@brattgard.se 0705-43 82 91 Sara Forsberg - Kolmården sara_nordvall_forsberg@yahoo.se 0767-93 73 41 Ann Larsson - Sundsvall annlarsson1@gmail.com

Läs mer

Välkommen till ordförandemöte. Scandic Anglais 5 februari 2019

Välkommen till ordförandemöte. Scandic Anglais 5 februari 2019 Välkommen till ordförandemöte Scandic Anglais 5 februari 2019 Agenda SGDF verksamhet Resultat 2018 Budget 2019 Distriktets roll och uppdrag Aktuellt från Tävlingssektion och Idrottssektion Valberedningen

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01

Sveriges Körförbund. Stadgar. Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Stadgar Fastställda 2011-11-26 att gälla fr o m 2012-01-01 Utskriftsdatum: 2012-01-14 Version 4.1 Sida 2 (6) 1 Namn Förbundets namn är Sveriges Körförbund. Förbundet har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Förbundsmötet beslutade

Förbundsmötet beslutade Förbundsmötet 2018 Utskott nummer 7 Sida 1 Motion med förslag Motion nr 44. Att pensionärsmedlemmarnas företrädare får kontaktperson på tjänstemannanivå och i förbundsstyrelse, medverkan regionalt Motionär:

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

TEMAKONFERENS/ORDFÖRANDEMÖTE 2016

TEMAKONFERENS/ORDFÖRANDEMÖTE 2016 TEMAKONFERENS/ORDFÖRANDEMÖTE 2016 TEMA: GOLF I STOCKHOLM 2027 Program Inledning - Jens Zander, Ordförande SGDF Gunnar Håkansson, Generalsekreterare SGF - "Vill vi verkligen utveckla golfen för framtiden?"

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7)

Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version , , , Bilaga 1 Sida 1(7) Förslag reviderade stadgar Länsbygderådet Sjuhärad version 081016, 090212, 090219, 090305 Bilaga 1 Sida 1(7) 1 Föreningens namn är Länsbygderådet Sjuhärad som bildades 1998 12 05. 2 Föreningen har sitt

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

PROTOKOLL fört vid Gymnastikförbundet Stockholms 89:e årsmöte söndagen den 29 mars 2009 på Carlshälls Gård, Långholmen.

PROTOKOLL fört vid Gymnastikförbundet Stockholms 89:e årsmöte söndagen den 29 mars 2009 på Carlshälls Gård, Långholmen. PROTOKOLL fört vid Gymnastikförbundet Stockholms 89:e årsmöte söndagen den 29 mars 2009 på Carlshälls Gård, Långholmen. Närvarande: Ett 30-tal representanter från föreningar, styrelsen, kommittéer och

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET

FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET Proposition nr 2 - FM 2005 Förbundsstyrelsens förslag till FM 2005 FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET Bakgrund SGF:s

Läs mer

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015.

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015. Stadgar För Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna 30-31 maj 2015. 1 FÖRBUNDET, DESS NAMN OCH SÄTE Förbundet är en organisation av ideella

Läs mer

FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena , kl.10.00

FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena , kl.10.00 FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena 2015-09-20, kl.10.00 1 MÖTETS ÖPPNANDE Förbundsordförande Mats Tibbelin öppnade Svenska Badmintonförbundets sjuttiosjunde ordinarie årsmöte. 2 UPPROP OCH FULLMAKTSGRANSKNING

Läs mer

STADGAR. för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970.

STADGAR. för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970. Sida 1 (11) STADGAR för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970. Stadgarna fastställda 1996-03-02 Stadgarna reviderade 2006-03-18, 2007-03-24, 2009-12-15, 2012-10-30, 2014-03-25

Läs mer

FS 7/2002. 2002-06-05 ANy. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Tisdag 4 juni 2002. Scandic Hotell, Östersund

FS 7/2002. 2002-06-05 ANy. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Tisdag 4 juni 2002. Scandic Hotell, Östersund 2002-06-05 ANy FS 7/2002 PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen Tid Tisdag 4 juni 2002 Plats Scandic Hotell, Östersund Närvarande Christer Örning ordförande Håkan Edvardsson Birgitta Ljung Per Malmrup

Läs mer

STADGAR FÖR Författarcentrum Öst

STADGAR FÖR Författarcentrum Öst STADGAR FÖR Författarcentrum Öst (organisationsnr: 802008-2031), antagna 20 februari 1976, 15 december 1977, 25 mars 1998, 27 mars 2006, 26 mars 2007, 18 april 2013, 31 mars 2014, 22 januari 2015 och 30

Läs mer

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna.

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. 1(6) FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 1999 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets förbundsmöte lördagen den 24 april 1999 på Skandia Konferenscenter, Bergshamra, Stockholm. Närvarande: Se röstlängd (bilaga 1)

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1 STADGAR STADGAR FÖR Värmlands Golfdistriksförbund Värmlands GDF Sida 1 Innehållsförteckning Reviderade av Svenska Golfförbundets Förbundsmöte 2004-04-24, 2005-04-23 2006-04-29, 2009-04-25 och 2011-04-16.

Läs mer

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16)

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) Stadgar Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) INNEHÅLL 1 NTF:s Ändamål 1 2 Föreningens säte 1 3 Organisatorisk uppbyggnad 1 4 Medlemskap 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF

Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Styrelsens förslag nr 1 Stadgeändring avseende valbarhet enligt A 10 en uppmjukning av valbarhet för SDF Efter en översyn av Hälsinglands motion från 2013 samt remissförfarande till samtliga SDF föreslår

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå MÖTESFORMALIA Beslutsmässighet Sektionsstämman är beslutsmässig när fem (5) medlemmar, exklusive sektionsstyrelsen, är närvarande på plats eller

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring

Förbundet Folkhögskollärarna. en organisation i förändring Förbundet Folkhögskollärarna en organisation i förändring Sammanfattning Samrådsavdelningen äger och driver folkhögskollärarnas professionsfrågor. Genom bildandet av en samrådsavdelning frigörs mer resurser

Läs mer

HANDBOK. Valberedningen

HANDBOK. Valberedningen HANDBOK FÖR Valberedningen ett sätt att arbeta som valberedning Arne Karlsson INNEHÅLL 1. Handbokens syfte 2. Tidplan 3. Policy 4. Arbetsordning 5. Mandatperioder 6. Uppdragsbeskrivningar 6.1 Förbundets

Läs mer

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 1 Angående distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta om genomförande av testverksamhet med tre

Läs mer

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF)

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) INLEDNING Svenska Golfförbundets (SGF) styrelse beslutade 1994-09-16 att anta mallstadgar för golfklubb vilka bygger på av Riksidrottsförbundets (RF) Normalstadgar

Läs mer

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare.

Kongressen beslutade att ärendet skulle utredas vidare. 2015-02-02 Kongress vartannat år? Bakgrund Vid kongress 2014-05-17 2014-05-18 behandlades två motioner gällande kongress vartannat år, en från Västra distriktet samt en från Skånes distrikt tillsammans

Läs mer

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND

STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND STADGAR FÖR VÄSTERGÖTLANDS BADMINTONFÖRBUND Godkänd av Svenska Badmintonförbundet _15_/ 8_ 1996. KAP. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFTER Västergötlands Badmintonförbund (SDF) skall, enligt dessa stadgar

Läs mer

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND

STADGAR. för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND STADGAR för SMÅLAND - BLEKINGE HANDBOLLFÖRBUND Antaget av Småland-Blekinge Handbollförbunds årsmöte 2009-06-15 KAPITEL 1 Allmänna bestämmelser Uppgift 1 Sammansättning 2 Verksamhetsområde 3 Stadgar 4 Beslutande

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar , sorterat i paragrafordning

Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar , sorterat i paragrafordning Synpunkter på förslaget till reviderade stadgar i MVVF, remissvar 2016-03-31, sorterat i paragrafordning 1 Ändamål Under 1 Förbundets verksamhet omfattar att samverka med vattenvårdsförbund, vattenförbund

Läs mer

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund

SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDETS normalstadgar för specialidrottsdistriktsförbund STADGAR för ÖSTERGÖTLANDS BÅGSKYTTEFÖRBUND Antagna av styrelsen Den 4 mars 1992 Fastställda av årsmötet Den 4 mars 1992 Godkända

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Stadgar för Örebro läns Golfförbund (GDF)

Stadgar för Örebro läns Golfförbund (GDF) Stadgar för Örebro läns Golfförbund (GDF) 1 Inledning Svenska Golfförbundets (SGF) styrelse beslutade 1994-09-16 att anta Normalstadgar för Golfklubb vilka bygger på av Riksidrottsförbundets (RF) Normalstadgar

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Dialog om Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idéns upplägg Förslaget till ny idé om hälsosam vårdmiljö består av två delar. Den första delen är en inledning där följande finns med: Vårdförbundets

Läs mer

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition

Vissa stadgeändringar. SULF:s kongress 2018 Bilaga 11. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 11 Förbundsstyrelsens proposition Vissa stadgeändringar Förbundets stadgar föreslås ändras för att förtydliga vilken rättshjälp förbundet kan ge, för att ändra mandatberäkningen

Läs mer

Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar. SISU-stämman beslutar bifalla FS förslag till stadgeändringar enligt nedan.

Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar. SISU-stämman beslutar bifalla FS förslag till stadgeändringar enligt nedan. 13:7 Ändringar av SISU Idrottsutbildarnas stadgar : att SISU-stämman beslutar bifalla till stadgeändringar enligt nedan. 1 Kap Allmänna bestämmelser för Studieförbundet SISU Ändamål/verksamhetsidé Verksamhetsidé

Läs mer

Fonus i förändring. förslag från Fonus styrelse

Fonus i förändring. förslag från Fonus styrelse 1 Fonus i förändring förslag från Fonus styrelse I sammanfattning: Minska antalet medlemsdistrikt. Öppna medlemsträffar ersätter distriktsstämmor, höstmöten och rådslag. Medlemmarna, distriktsvis, träffar

Läs mer

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018

Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 2013-11-26 Madeleine Sjöstrand Dnr: KSL/13/0111 Ärendegång: KSLs styrelse Hur gör vi en bra organisation bättre? Utveckling av KSL inför mandatperioden 2015-2018 Förslag till beslut 1. Styrelsen beslutar

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar

Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar 2018-12-19 Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar Bakgrund: Efter inkommen motion till förbundsmötet 2011 beslöts att låta utreda distriktsorganisationen och pröva möjligheten

Läs mer

Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget

Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget Bakgrund På förbundsmötet 2016 beslutades att göra en utredning av våra tävlingsavgifter med följande uppdrag: Förbundsmötet

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum]

NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum] NORMALSTADGAR FÖR DISTRIKTSFÖRENING INOM SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET Antagna vid föreningens årsmöte i [ort] den [datum] 1 NAMN OCH ORGANISATIONSFORM Föreningens namn är Celiakiföreningen i distrikt/region

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar

Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Dagordningspunkt 11 Riksstämma 2010 Bilaga 1 Styrelsens förslag till ändringar av STFs stadgar STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND

SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Stadgar för SÖDRA GÖTALANDS TYNGDLYFTNINGSFORBUND Antagna vid årsmötet 2011-03-19 Revisionshistoria 1998-02-07 Första utgåvan antagna vid årsmötet 1998-02-07. 2011-03-19 Uppdaterad enligt beslut på årsmöte

Läs mer

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss

Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Kyrkogårdsförvaltningen staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-04-27 Handläggare Karin Söderling Telefon: 08 508 30121 Till KN 2016-05-17 Låt fler forma framtiden (SOU 2016:5), svar på remiss Förvaltningens

Läs mer