Återremissen av proposition 2 om valbarhet, införande av nomineringsgrupp m.m.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Återremissen av proposition 2 om valbarhet, införande av nomineringsgrupp m.m."

Transkript

1 PM Upprättad av Bo Bengtsson Datum 10 juli 2014 Ämne Sändlista Dokumentversion Beslut på Förbundsmötet 2014 om återremiss av proposition nr 2 om valbarhet mm Förbundsstyrelsen, GDF-ordföranden, Valberedning, Verksamhetsrevisorer 2b Återremissen av proposition 2 om valbarhet, införande av nomineringsgrupp m.m. Förslag och diskussionsunderlag från Förbundsstyrelsen 1 Bakgrund Förbundsmötet 2014 beslöt att återremittera proposition 2 i sin helhet. Propositionen innehöll fyra beslutspunkter: 1) En nomineringsgrupp införs i SGF:s organisation med uppgift att bereda valet av valberedning på förbundsmötet. Nomineringsgruppen ska bestå av tre personer utsedda av golfdistriktsförbunden enligt en reglerad turordning. 2) En ny tidsperiod införs för beredningen av alla personval. Golfklubbarna och golfdistriktsförbunden ska senast den 30 november skriftligen förslå kandidater till valberedningen, förbundsstyrelsen och verksamhetsrevisionen. Under en period, som löper från den 1 december till 28 februari, ska valberedningen och nomineringsgruppen behandla inkomna förslag och egna förslag för att senast den 28 februari i handlingarna till förbundsmötet redovisa sina slutliga förslag till val av förbundsstyrelse, valberedning och verksamhetsrevisorer. 3) Alla föreslagna kandidater som ställer upp för val på förbundsmötet ska offentliggöras presenteras i samband med att handlingarna till förbundsmötet publiceras. Personer som föreslås, men inte nomineras av valberedningen eller nomineringsgruppen, har rätt att avböja fortsatt kandidatur och presentation i handlingarna till förbundsmötet. 4) Endast på förhand föreslagna kandidater är valbara på förbundsmötet. Den nuvarande möjligheten att på förbundsmötet föreslå andra kandidater tas bort. Hallands GDF yrkade avslag på punkterna 2, 3 och 4. Upplands GDF lämnade förslag till ändringar av punkterna 1 och 4. Utskriven

2 2(9) Skånes GDF lämnade förslag till ändringar av punkterna 1 och 2 samt ett tillägg i punkten 4. Örebro Läns GDF yrkade återremiss. Förbundsmötet beslöt efter diskussion, och efter att även andra ombud ropat på återremiss, att bifalla Örebro Läns GDF yrkande om återremiss. Återremiss innebär att Förbundsstyrelsen måste bereda ärendet på nytt. Det saknas formella hinder mot att Förbundsstyrelsen väljer att överlämna proposition 2 till återvinningscentralen. Men, ombud som var positiva till hela eller delar av proposition 2 har anledning förvänta sig att Förbundsstyrelsen återkommer till Förbundsmötet 2015 med en modifierad version. 2 Motförslagen De olika motförslagen som framfördes i formell mening på Förbundsmötet kan sammanfattas enligt nedan. 2.1 Hallands GDF Punkt 1 - nomineringsgrupp Hallands GDF var positivt till att utse en nomineringsgrupp på det sätt som Förbundsstyrelsen föreslog i proposition 2. Punkt 2 - tidplan Hallands GDF ställde sig negativt till alla delar av förslaget om förändrad tidplan. Inställningen motiverades med att det blir svårt att få klubbarnas engagemang när tidplanen blir kraftigt utsträckt: Vi tror också att ett krav på klubbarna att nominera personer så långt i förväg minskar klubbarnas engagemang och intresse att delta i detta arbete och därmed inte är bra den demokratiska processen. När skall vi ta upp frågan om de centrala valen i distrikten om detta skall vara klart under hösten året före Förbundsmötet? Punkt 3 presentation av kandidater Hallands GDF ställde sig negativt till förslaget. Dock saknas en explicit motivering. Den negativa inställningen kan vara en följdeffekt av att Halland vill behålla den fria nomineringen på Förbundsmötet. Punkt 4 stängd nominering på Förbundsmötet Hallands GDF ställde sig negativt till förslaget: Vi anser att förnominering av kandidater är en försämring av föreningsdemokratin. Hur skall vi kunna utvärdera de sittande ledamöterna flera månader innan verksamhetsåret är slut och långt innan det finns några revisionsberättelser? Utvärderingen av sittande ledamöter är ett viktigt underlag för att avgöra om de skall föreslås till omval eller om vi skall föreslå nya kandidater.

3 3(9) Ett viktigt underlag för vilka kandidater man stödjer är vad valberedningen föreslår. I vissa fall kanske man vill stödja valberedningens förslag och, beroende på vad valberedningen föreslår, i vissa fall föreslå alternativa kandidater. 2.2 Upplands GDF Det ingivna dokumentet motförslaget - innehöll delvis motstridiga uppgifter. Baserat på diskussioner och samtal under Rådslaget skulle motförslaget förstås så här: Punkt 1 - nomineringsgrupp Upplands GDF ställde sig positivt till såväl Förbundsstyrelsens förslag som Skånes GDF:s förslag: Nomineringsgruppen skall bestå av 5 distriktsordförande varav 3 skall vara åldermän och båda könen skall vara representerade. Upplands GDF ville också att det tydliggörs att de personer som ingår i Nomineringsgrupp har ett entydigt uppdrag att representera hela Golfsverige. De valda personerna ska alltså inte ha i uppdrag att representera ett distrikt eller en klubb. Punkt 2 - tidplan Inget motförslag. Punkt 3 presentation av kandidater Inget motförslag. Punkt 4 stängd nominering på Förbundsmötet Upplands GDF ställde sig inte direkt negativt till Förbundsstyrelsens förslag, men ville komplettera förslaget med en säkerhetsventil för det fall att de nomineringsbara kandidaterna inte räcker till på sittande möte: Då ett förbundsmöte (årsmöte) måste enligt all praxis vara suveränt kan val av en helt ny kandidat bara komma ifråga om ett hundraprocentigt enigt årsmöte (inklusive valberedningen) ställer sig bakom förslaget och valet sker med acklamation. 2.3 Skånes GDF:s förslag Delar av motförslaget låg egentligen ganska nära SGF:s förslag, men var sannolikt för omfattande för att kunna behandlas på Förbundsmötet utan tidigare genomläsning. Punkt 1 - nomineringsgrupp Skånes GDF ställde sig positivt till Förbundsstyrelsen-förslaget men ville ha en annan sammansättning av nomineringsgruppen: En nomineringsgrupp införs i SGF:s organisation med uppgift att bereda valet av valberedning på förbundsmötet. Nomineringsgruppen ska bestå av fem distriktsordföranden. Tre utses enligt rotationsprincipen exklusive de fem största distrikten och resterande två från de fem största distrikten. Båda könen skall vara väl representerade.

4 4(9) Punkt 2 - tidplan Skånes GDF:s motförslag är mer långtgående och detaljerat än Förbundsstyrelsens förslag. Det faller likväl innanför ramen för Förbundsstyrelsens förslag. Skåne-förslaget följer de tankar som framfördes av Skånes GDF i en motion till Förbundsmötet En ny tidsperiod införs för beredningen av alla personval. Nomineringsgrupp och valberedning skall senast den 31 aug underrätta golfdistrikt och golfklubbar om nuläget. Golfklubbarna och golfdistriktsförbunden skall senast den 15 oktober skriftligen förslå kandidater till valberedningen, förbundsstyrelsen och verksamhetsrevisionen. Under en period, som löper från den 15 oktober till 15 december ska valberedningen behandla inkomna förslag och egna förslag för att senast den 31 december avge ett preliminärt förslag till golfdistrikt, golfklubbar och SGF. Senast den 15 februari skall golfdistrikt och golfklubbar skriftligen inkomma med sina synpunkter. Valberedning och nomineringsgrupp skall på beredningsmötet i februari presentera sitt förslag. Under en period, som löper från den 1 januari till 28 februari ska valberedningen behandla inkomna kommentarer och förslag samt egna funderingar för att senast den 28 februari i handlingarna till förbundsmötet redovisa sina slutliga förslag till val av förbundsstyrelse och verksamhetsrevisorer inkl. eventuella kvarstående kandidater. I förslaget skall finnas en presentation av samtliga kandidater samt en motivering till föreslagna personer. Nomineringsgruppen skall senast den 28 februari avge sitt förslag till valberedning i handlingarna till förbundsmötet. I förslaget skall finnas en presentation av samtliga kandidater samt en motivering till föreslagna personer. Nomineringsgruppen skall därutöver senast den 28 februari avge sitt beslut om nomineringsgrupp i handlingarna till förbundsmötet. Punkt 3 presentation av kandidater Inget motförslag. Punkt 4 stängd nominering på Förbundsmötet I likhet med Upplands GDF är Skånes GDF positivt till Förbundsstyrelsens förslag, men med tillägg av en säkerhetsventil. Undantagsvis skall den nuvarande möjligheten att på förbundsmötet nominera andra kandidater dock kvarstå med följande modifiering: Förbundsmötet kan, förutsatt att beslutet stöds av minst 2/3 av de på Förbundsmötet närvarande rösterna, medge att ytterligare personer nomineras oaktat att dessa inte är tidigare förslagna som kandidater och därför inte ingår i nämnda förteckning.

5 5(9) 2.4 Sammanfattning av motförslagen Nr Förbundsstyrelsen Uppland Skåne Halland 1 Införa en Nomineringsgrupp. 3 ledamöter efter rullande schema 5 GDF-ordf varav 3 ska vara åldermän och båda könen representerade 5 GDF-ordf varav 3 utses enligt föreslaget rullande schema, exklusive de fem största distrikten, och resterande 2 från de fem största distrikten. Båda könen ska vara väl representerade. OK! 2 a) GK och GDF ska föreslå kandidater senast 30 november OK! d) GK och GDF underrättas om nuläget 31 aug Nej! b) Valberedningen och nomineringsgruppen ska behandla inkomna förslag och egna förslag 1 dec - 28 feb c) Senast 28 feb ska Valberedningen och Nomineringsgruppen presentera sina förslag i handlingarna till Förbundsmötet. e) GK och GDF ska senast 15 okt förslå kandidater f) Valberedningen och nomineringsgruppen ska behandla inkomna förslag och egna förslag 15 okt 15 dec. g) Valberedningen och nomineringsgruppen ska senast 31 dec avge ett preliminärt förslag h) GK och GDF ska senast 15 feb inkomma med synpunkter. i) Valberedning och nomineringsgrupp ska presentera sitt (nya) förslag på beredningsmötet i feb. j) Valberedningen och nomineringsgruppen ska behandla inkomna synpunkter mm och presentera ett slutförslag i

6 6(9) Förbundsmötethandlingarna 28 feb. 3 Alla kandidater ska offentliggöras med Förbundsmötethandlingarna den 28 februari OK! OK! Nej! 4 Endast kända kandidater (p3) får nomineras och väljas på stämman Ny kandidat om ett hundraprocentigt enigt årsmöte (inklusive valberedningen) ställer sig bakom förslaget och valet sker med acklamation. Ny kandidat förutsatt att beslutet stöds av minst 2/3 av de på Förbundsmötet närvarande rösterna. Nej! 3 Hur går vi vidare med proposition nr 2? Samtliga fyra beslutspunkter kräver ändringar eller tillägg i SGF:s stadgar. Därmed krävs det 2/3-majoritet på Förbundsmötet för att Förbundsstyrelsens förslag ska kunna vinna bifall. 50 av 75 ombud måste alltså rösta ja till såväl förslaget som det kompletterande förslaget till följdändringar i stadgarna. Förbundsstyrelsen har behandlat återremissen och kommit fram till (Förbundsstyrelsen 6/ maj) följande arbetsgång: 1. Förslaget i punkten 1 om införandet av en nomineringsgrupp bryts ut till en självständig proposition. Förslaget justeras vad gäller gruppens sammansättning. Förbundsstyrelsen har för avsikt att fortsätta driva frågan och återkomma till Förbundsmötet 2015 med en proposition. Se mer under avsnitt 4 nedan. 2. De tre förslagen i punkterna 2-4 justeras initialt baserat på de olika motförslagen. Om andra förslag kommer fram på GDF Erfa-mötet i augusti, eller vid senare möten under hösten, kan ytterligare justeringar bli aktuella. Förslagen samlas i egen proposition förutsatt att det finns ett allmänt stöd för att driva alla delar av förslagen. Se mer under avsnitt 5 nedan. 4 Punkt 1 - nomineringsgrupp Baserat på diskussionerna på Rådslaget och de alternativa förslagen på sammansättningen av nomineringsgruppen, anser Förbundsstyrelsen att det finns ett majoritetsstöd för att årligen tillsätta en grupp som får till uppgift att bereda valet av valberedning. Sammansättningen och strukturen bör regleras i SGF:s stadgar. Parallellt med att Golfsverige diskuterade Förbundsstyrelsens förslag, utarbetade Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) en modell som antogs på årsstämman i april I korthet

7 7(9) innebär modellen att de tre förbundsordföranden som per den 1 januari varit ordförande under längst tid bildar en nomineringsgrupp. Gruppen ska på kort tid, knappt 3,5 månader, bereda valet av valberedning på årsstämman. Båda könen ska vara representerade. Det löses genom att nr 3 på ålderslistan får lämna sin plats till den man/kvinna som toppar ålderslistan för det icke representerade könet. Upplands GDF har föreslagit en modell som till viss del (tre av fem platser) motsvarar SOK:s modell. Skånes GDF vill däremot ha en modell där alla platserna roteras enligt ett givet schema, men två reserveras för de fem största distrikten. Den kritik som i övrigt framförts (utöver avslag) har mest rört risken för att engagemanget kommer att försvinna i distrikt som inte får en plats i nomineringsgruppen under de närmaste åren. Alla modeller har sina för- och nackdelar. Om sammansättningen görs beroende av antalet tjänsteår för GDF-ordförandena finns det en överhängande risk för att enstaka personer får tjänstgöra under flera år. En annan nackdel med SOK-modellen är att uppdraget måste innehas av ordföranden själv, och inte kan övertas av annan lämplig person från det aktuella distriktet. En modell som baseras på en rotation enligt ett givet schema leder ofrånkomligen till att det tar minst 7-10 år tills ett GDF åter ska besätta en plats i gruppen. Skånes GDF:s förslag ska ses i ljuset av att det är mycket stora numerära skillnader mellan distrikten. Skånes GDF omfattar 67 medlemsklubbar, medan Ångermanland och Medelpad består av vardera fem klubbar. Förbundsstyrelsens har övervägt alla aspekter och synpunkter och vill nu föreslå följande modell för tillsättandet av en nomineringsgrupp: Nomineringsgruppen ska bestå av 5 ledamöter. Två ledamöter tjänstgör under två år och övriga tre tjänstgör under ett år. På så sätt kan en snabbare rotation genomföras mellan distrikten. GDF indelas i fem olika grupper baserat på antalet klubbar i respektive distrikt (per 2014). Grupperna benämns A-E. Två grupper består av 3 GDF var, medan övriga tre grupper består av 5 GDF var. Nomineringsgruppen tjänstgör under perioden mellan två Förbundsmötet. GDF utser den person som ska ingå i gruppen. Formellt representerar personen det GDF som står på tur, men personen ska i sitt uppdrag företräda hela Golfsverige och inte det enskilda distriktets intressen. Gruppindelningen blir som följer:

8 8(9) GDF Antal GK Grupp Ordning VÄSTERGÖTLANDS GDF 26 A 1 SKÅNES GDF 67 A 2 SMÅLANDS GDF 42 A 3 STOCKHOLMS GDF 54 B 1 GÖTEBORGS GDF 29 B 2 SÖDERMANLANDS GDF 24 B 3 GOTLANDS GDF 6 C 1 JÄMTLAND-HÄRJEDALENS GDF 11 C 2 VÄRMLANDS GDF 15 C 3 DALARNAS GDF 19 C 4 UPPLANDS GDF 23 C 5 ÅNGERMANLANDS GDF 5 D 1 BLEKINGE GDF 8 D 2 VÄSTMANLANDS GDF 14 D 3 BOHUSLÄN-DALS GDF 18 D 4 NORR- & VÄSTERBOTTENS GDF 22 D 5 ÖREBRO LÄNS GDF 7 E 1 MEDELPADS GDF 5 E 2 GÄSTRIKE-HÄLSINGE GDF 14 E 3 ÖSTERGÖTLANDS GDF 17 E 4 HALLANDS GDF 19 E 5 Det första året består alltså gruppen av representanter från Västergötland, Stockholm, Gotland, Ångermanland och Örebro. Personerna från Västergötland och Stockholm tjänstgör under två år. Det andra året byter Gotland, Ångermanland och Örebro med Jämtland-Härjedalen, Blekinge och Medelpad. Det tredje året byts visserligen alla fem ledamöterna samtidigt, men den nackdelen kan överbryggas genom att representanterna för de större distrikten (grupp A och B) har i uppdrag att dokumentera arbetet och ansvara för ett överlämnandemöte. Alternativet till att samtliga fem ledamöter byts ut samtidigt efter år 2, 4, 6 osv är att förlänga mandatperioden för 1 eller 2 av ledamöterna. Nackdelen med den lösningen är att det blir för långa perioder för enskilda personer, men också att varje distrikt kommer att få vila från ansvaret under långa tidsperioder. Förbundsstyrelsen får ansvaret för att samordna tillsättningen och bytena vid den årliga växlingen.

9 9(9) 5 Förslagen enligt punkterna Punkt 2 - tidplan Förbundsstyrelsen har övervägt de alternativ och motförslag som framfördes på Förbundsmötet och föreslår följande tidplan: Att GK och GDF informeras om nuläget under september månad, Att GK och GDF ska skicka förslag till Valberedningen senast 31 nov, Att Valberedningen ska presentera ett förslag på Beredningsmötet i februari, och Att Valberedningen ska presentera ett slutligt förslag med Förbundsmötethandlingarna 28 feb. 5.2 Punkt 3 presentation av kandidater Förbundsstyrelsen vidhåller det tidigare förslaget. Något alternativt förslag har inte framförts. 5.3 Punkt 4 stängd nominering på Förbundsmötet Förbundsstyrelsen vidhåller sitt tidigare förslag, men delar uppfattningen att huvudregeln bör kompletteras med en möjlighet att - om omständigheterna så kräver föra in ytterligare kandidater vid nomineringen på Förbundsmötet. Förbundsstyrelsen föreslår därför att förslaget kompletteras med följande regel: Förbundsmötet kan, förutsatt att beslutet stöds av minst 2/3 av de på Förbundsmötet närvarande rösterna, medge att ytterligare personer nomineras oaktat att dessa inte är tidigare förslagna som kandidater och därför inte ingår i nämnda förteckning. <slut>

ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR

ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR Version 28 februari 2014 PROPOSITION NR 4/2014 ÄNDRINGAR I SGF:s STADGAR OCH I MALLSTADGARNA FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND OCH GOLFKLUBBAR 1. Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att Förbundsmötet

Läs mer

Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014

Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014 Valberedningen 2017-2018 Astrid Wennberg Dicander, Ordförande SGF:s Valberedning, Lomma Blekinge, Halland, Skåne. Invald 2009 Ordf 2014 Asta Holm, Grödinge Gotland, Stockholm, Södermanland, Östergötland,

Läs mer

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Svenska Golfförbundets valberedning Presentation på Rådslaget 2014 Förbundsstyrelsen Maivor Isaksson Stefan Bengtsson Kristina Carlo Christer Bergfors Kerstin

Läs mer

Förbundsordförande Christer Örning förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna.

Förbundsordförande Christer Örning förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 2003 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets Förbundsmöte lördagen den 5 april 2003 på Hilton Stockholm Infra City, Upplands Väsby. INLEDNING Förbundsordförande Christer Örning

Läs mer

Valberedningen. Lennart Brattgård ordförande - Stockholm. Sara Forsberg - Kolmården. Ann Larsson - Sundsvall. Mats Widesjö - Bromölla

Valberedningen. Lennart Brattgård ordförande - Stockholm. Sara Forsberg - Kolmården. Ann Larsson - Sundsvall. Mats Widesjö - Bromölla Valberedningen Lennart Brattgård ordförande - Stockholm lennart@brattgard.se 0705-43 82 91 Sara Forsberg - Kolmården sara_nordvall_forsberg@yahoo.se 0767-93 73 41 Ann Larsson - Sundsvall annlarsson1@gmail.com

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Innehåll

Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsrevisorer... 2 Ansvarsområde:... 2 Rapportering:... 2 Fördelning av distrikt:... 2 Distriktsbesök:... 2 Klubbesök:... 2 Ekonomi:... 2 Kontaktytor:... 2 Områden/verksamheter

Läs mer

Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014

Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014 Inför FÖRBUNDSMÖTET 2014 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2015-2016 Verksamhetsinriktningen behandlar : Uppdrag Värdegrund Vision Verksamhetsidé Långsiktiga verksamhetsstrategier Verksamhetsinriktning

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Innehåll

Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsplan 2015 Innehåll Verksamhetsrevisorer... 2 Ansvarsområde:... 2 Rapportering:... 2 Fördelning av distrikt:... 2 Distriktsbesök:... 2 Klubbesök:... 2 Ekonomi:... 2 Kontaktytor:... 2 Områden/verksamheter

Läs mer

SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS FÖRBUNDSMÖTE 2015

SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS FÖRBUNDSMÖTE 2015 SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS FÖRBUNDSMÖTE 2015 SÅ HÄR GÅR DET TILL EN INTRODUKTION OCH VÄGLEDNING INFÖR OCH UNDER FÖRBUNDSMÖTET 2015 SGF:S HÖGSTA BESLUTANDE ORGAN VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till Svenska Golfförbundets

Läs mer

Styrelseprotokoll nr 330, , 5. Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010

Styrelseprotokoll nr 330, , 5. Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010 Styrelseprotokoll nr 330, 2010.02.24, 5 Förbundsstyrelsens propositioner till Förbundsmötet 2010 1 Ny regional organisation Bakgrund Inom Gymnastikförbundet har en process pågått under hela 2000-talet

Läs mer

Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision

Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision Version 28 feb 2015 MOTION NR 3/2015 Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision Motionen Motionären föreslår att antalet verksamhetsrevisorer utökas från två till

Läs mer

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige

Proposition. Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Sverigeresan Proposition Verksamhetsöversyn i dialog med Golfsverige Komplettera Sverigeresan om Demokrati med frågeställningar kring Genomförande, Verksamhetsinnehåll och Kostnad/Finansiering - Att genomföra

Läs mer

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen

Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen Arbetsordning för Valberedningar inom Hyresgästföreningen 2 (26) Inledning En förening blir inte bättre än sina ledare. Valberedningen har en nyckelroll i valen av framtidens ledare. Att hitta rätt personer

Läs mer

SGF Juniortävlingar 2019 Teen Tour Elite Omg Datum Distrikt Spelform Anm.

SGF Juniortävlingar 2019 Teen Tour Elite Omg Datum Distrikt Spelform Anm. SGF Juniortävlingar 2019 Teen Tour Elite 1 17-19 maj Skåne Slag 54 hål 2 7-9 juni Södermanland Slag 54 hål 3 27-30 jun Göteborg Slag 72 hål (JSM Slag) 4 25-28 jul Örebro Match (JSM Match) Kräver två-teestart

Läs mer

Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget

Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget Styrelsens förslag om ny arrangemangsavgift och ny fördelning av OF-bidraget Bakgrund På förbundsmötet 2016 beslutades att göra en utredning av våra tävlingsavgifter med följande uppdrag: Förbundsmötet

Läs mer

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET. Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen. VALBEREDNINGEN RIKTLINJER SVENSKA BOULEFÖRBUNDET Version: 1.0 Antagen: FS maj 2014 Nästa revision: FS aug 2015 Målgrupp: Instruktionen är ett komplement och förtydligande till stadgar och avser valberedningen.

Läs mer

SGF Juniortävlingar 2020 Teen Tour Elite Omg Datum Distrikt Spelform Anm.

SGF Juniortävlingar 2020 Teen Tour Elite Omg Datum Distrikt Spelform Anm. SGF Juniortävlingar 2020 Teen Tour Elite 1 16-18 maj Halland Slag 54 hål lör-mån 2 5-7 jun Göteborg Slag 54 hål 3 25-28 jun Skåne Slag 72 hål (JSM Slag) 4 30 jul-2 aug Match (JSM Match) Kräver två-teestart

Läs mer

HANDBOK. Valberedningen

HANDBOK. Valberedningen HANDBOK FÖR Valberedningen ett sätt att arbeta som valberedning Arne Karlsson INNEHÅLL 1. Handbokens syfte 2. Tidplan 3. Policy 4. Arbetsordning 5. Mandatperioder 6. Uppdragsbeskrivningar 6.1 Förbundets

Läs mer

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning

Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motioner från Distrikt Sydväst Distriktens representation i SBF:s styrelse och centrala kommittéer samt valberedning Motionärens förslag Distrikt Sydväst lämnade i en motion till Förbundsmötet 2015 ett

Läs mer

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö

Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Handledning för valberedning Bostadsrättsföreningen BRF Nyängen i Vendelsö Valberedningens uppgift Enligt bostadsrättsföreningen stadgar skall årsstämman välja en valberedning med uppgift att förbereda

Läs mer

Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten.

Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten. Verksamhetsberättelse med årsredovisning 2014 Vi utbildar, bildar och utvecklar idrotten. Innehåll 3 FÖRBUNDSORDFÖRANDE Det är roligt att vara idrottsledare! 4 GENERALSEKRETERARE Vi fortsätter vårt utvecklingsarbete

Läs mer

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0

Östsvenska Volleybollförbundet. Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar. Version 2,0 Östsvenska Volleybollförbundet Östsvenska Volleybollförbundet Stadgar Version 2,0 Revisionshistorik Datum Version Beskrivning Uppdaterad av 2008-02-18 0,9 Dokument skapat baserat på Upplands Volleybollförbunds

Läs mer

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta 1 12 a) Datum 2017-04-21 Till förbundsstämman Förslag till Riktlinjer för valberedning Förbundsstyrelsen föreslår förbundsstämman besluta att anta förslaget till Riktlinjer för valberedning förbundsstyrelsen

Läs mer

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET

STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET STADGAR ÖSTRA MOTORCYKEL OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 STADGAR för ÖSTRA MOTORCYKEL- OCH SNÖSKOTERFÖRBUNDET 1 Kap Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Östra Motorcykel- och Snöskoterförbundet (SDF) skall enligt

Läs mer

Lunds universitets studentkårers karneval STADGA. Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX

Lunds universitets studentkårers karneval STADGA. Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX Lunds universitets studentkårers karneval STADGA Senast beslutad av Karnevalsorganet XXXX-XX-XX Gällande från 2015-0X-XX Innehåll 1. Ändamål och organisation... 2 2. Karnevalsorganet... 2 3. Karnevalskommittén...

Läs mer

Stadgar för D 21 av Zonta International

Stadgar för D 21 av Zonta International Stadgar för D 21 av Zonta International 1 Medlemskap Zontaklubbarna i Sverige och Lettland utgör Distrikt 21. Distriktet skall vara indelat i sex områden (areas) på följande sätt: Area 01: Norrbottens,

Läs mer

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna.

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. 1(6) FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 1999 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets förbundsmöte lördagen den 24 april 1999 på Skandia Konferenscenter, Bergshamra, Stockholm. Närvarande: Se röstlängd (bilaga 1)

Läs mer

Idrottsprojektet Bättre golf för alla!

Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1 Idrottsprojektet Bättre golf för alla! 1.1 Bakgrund Golfklubbarna i Sverige bestämmer vad Svenska Golfförbundet har för uppdrag, vision och idrottsmål. En av alla dessa uppdrag och idrottsmål är att

Läs mer

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna.

Förbundsordförande Ulf Laurin förklarade förbundsmötet öppnat och hälsade alla välkomna. 1 (7) FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 2001 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets förbundsmöte lördagen den 7 april 2001 på If Konferenscenter, Bergshamra, Stockholm. Närvarande: Se röstlängd (bilaga 1) INLEDNING

Läs mer

Stadgar för Stockholms Simförbund

Stadgar för Stockholms Simförbund 1 Uppgift Stockholms Simförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Simförbundets stadgar, såsom Svenska Simförbundets regionala förbund arbeta i enlighet med detta förbunds ändamål. 2 Sammansättning

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande och dekan Fastställda av konsistoriet

Läs mer

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND

HÄLSINGLANDS BADMINTONFÖRBUND Arbetsordning Hälsinglands Badmintonförbund Vs 1.2 Antagen vid styrelsemöte nr 3 2009/10, 2010-03-11 A. Arbetsordning för Förbundsmöte 1. Förbundsmötet fattar beslut i enlighet med HBF:s stadgar samt beslutar

Läs mer

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting

Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting Stadgar Vision avd 200 Örebro läns landsting STADGAR Vision landstingsavd 200 Bilaga A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Örebro läns landstingsavdelning är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Örebro

Läs mer

Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund

Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 ÄNDAMÅL... 3 2 SAMMANSÄTTNING... 3 3 ANSLUTNING... 3 4 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 5 BESLUTANDE ORGAN...

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Forum Syd årsmöte Bilaga1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi eftersträvar

Läs mer

STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGAR FÖR STOCKHOLMS ORIENTERINGSFÖRBUND Antagna vid Stockholms Orienteringsförbunds årsmöte 2005-03-09 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ändamål 1 Stockholms Orienteringsförbund (OF) skall främja, utveckla och

Läs mer

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGA FÖR ÖREBRO LÄNS ORIENTERINGSFÖRBUND I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Örebro Läns Orienteringsförbund (ÖLOF) skall främja, utveckla och samordna orienteringsidrotten i distriktet samt arbeta i enlighet

Läs mer

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering

Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Linköping Riktlinjer för valberedning och kandidatnominering Dokumentet innehåller riktlinjer för hur val bereds, hur arbetarekommunen hanterar valärenden och kandidatnominering. Dokument ersätter alla

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014

Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Forum Syd årsmöte 2014 Bilaga 1 Förslag till mötesordning Forum Syds årsmöte 2014 Förslag till beslut Styrelsen föreslår årsmötet besluta att anta mötesordningen enligt nedanstående förslag Allmänt Vi

Läs mer

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna 2003-02-19 ANY FS 2/2003 PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003 Plats Närvarande Scandic Star Hotell, Sollentuna Christer Örning Håkan Edvardsson Birgitta

Läs mer

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län

Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län Stadgar Vision avdelning 200 Region Örebro län STADGAR Vision avd. 200 Region Örebro län ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Mom 1. Vision avd. 200 är en lokal förening för tjänstemän anställda hos Region Örebro län.

Läs mer

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 2(10) 1. Mötets öppnande Höstårsmöte 2018-11-17 Föredragningslista 2. Upprop, fullmaktsgranskning och fastställande av röstlängd av den av FS upprättande

Läs mer

Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund

Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund UGFs stadgar följer av Svenska Golfförbundets Förbundsstyrelse antagna normalstadgar 1995-09-15, reviderade 1996-02-21 samt reviderade av Svenska Golfförbundets

Läs mer

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna

Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Styrelsesens förslag Förbättra den demokratiska strukturen Ändring av stadgarna Motionen Motionären önskar att SSF skall utreda möjligheterna att ändra kapitel III 5 Rösträtt i stadgarna för att kunna

Läs mer

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1 STADGAR STADGAR FÖR Värmlands Golfdistriksförbund Värmlands GDF Sida 1 Innehållsförteckning Reviderade av Svenska Golfförbundets Förbundsmöte 2004-04-24, 2005-04-23 2006-04-29, 2009-04-25 och 2011-04-16.

Läs mer

Mötesteknisk ordlista

Mötesteknisk ordlista Mötesteknisk ordlista Vänsterpartiet 2015 Acklamation: Beslut med acklamation betyder att mötet beslutar med jarop. Ropa inte nej, utan vänta på på ordförandens motfråga, t.ex. avslås förslaget?, och svara

Läs mer

Stadgar för PLUM. Personalvetarna Umeå. Reviderad:

Stadgar för PLUM. Personalvetarna Umeå. Reviderad: Stadgar för PLUM Personalvetarna Umeå Reviderad: 2017-02-06 1. Organisation 1 Organisation PLUM, organisationsnummer 894002-5128, är en demokratisk sammansatt förening som verkar för studenterna på Personalvetarprogrammet

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Örebro län sedan 1985 Närke Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Örebro län sedan 1985 Närke Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Örebro län sedan 1985 Närke 1962-1984 Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1962 Västergötland 1-4 1963 Göteborg 0-1 1964 Skåne 4-2 1964 Småland 1-4 1965 Östergötland 4-0 1965 Västmanland 1-4 1966 Göteborg 3-0

Läs mer

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET

STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Revision 1, 2005-06-15 Revision 2, 2008-06-11 Revision 3, 2010-06-17 Revision 4, 2012-06-17 STADGAR FÖR MELLANSVENSKA HANDBOLLFÖRBUNDET Innehållsförteckning KAPITEL 1... 3 Allmänna bestämmelser... 3 1

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1964 Uppland 0-7 1965 Västergötland 1-5 1966 Blekinge 0-4 1967 Halland 4-2 1967 Östergötland 3-2 1967 Värmland 0-6 1968 Blekinge 0-9 1969 Skåne 1-8 1970 Östergötland

Läs mer

STADGAR. för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970.

STADGAR. för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970. Sida 1 (11) STADGAR för Västergötlands Golfdistriktsförbund (GDF) bildat den 8 november 1970. Stadgarna fastställda 1996-03-02 Stadgarna reviderade 2006-03-18, 2007-03-24, 2009-12-15, 2012-10-30, 2014-03-25

Läs mer

FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena , kl.10.00

FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena , kl.10.00 FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL Helsingborgs Arena 2015-09-20, kl.10.00 1 MÖTETS ÖPPNANDE Förbundsordförande Mats Tibbelin öppnade Svenska Badmintonförbundets sjuttiosjunde ordinarie årsmöte. 2 UPPROP OCH FULLMAKTSGRANSKNING

Läs mer

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229

VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 VALBEREDNINGENS INSTRUKTION HSB BRF SNÖSÄTRA 229 1. INLEDNING Denna instruktion är utformad speciellt för Brf Snösätra och är antagen av föreningens årsstämma 2015-04-22. ALLMÄNT Föreningsstämmans beslut

Läs mer

Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF)

Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF) Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF) VGDF Stadgar 2016 Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING STADGAR... 3 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 ÄNDAMÅL... 3 2 SAMMANSÄTTNING... 3 3 ANSLUTNING... 3 4 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman.

Arbetsordning. I slutet av dokumentet finns en ordlista med begrepp som förekommer i arbetsordningen eller som brukar användas på stämman. 1 (5) Arbetsordning Detta dokument beskriver hur arbetet på förbundsstämman går till, den metod vi använder och vem som har rätt att vara med att lägga förslag och fatta beslut. I slutet av dokumentet

Läs mer

STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND

STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND STADGAR FÖR DALARNAS ORIENTERINGSFÖRBUND antagna av årsmötet 2000-02-20 (senast ändrat 2012-03-14) 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ändamål 1 Dalarnas Orienteringsförbund (OF) skall främja, utveckla och samordna

Läs mer

Motion till Svensk Galopps höststämma 2015 - Stadgerevidering

Motion till Svensk Galopps höststämma 2015 - Stadgerevidering Motion till Svensk Galopps höststämma 2015 - Stadgerevidering Svensk Galopps stadgar har några oklarheter som bör åtgärdas. Denna motion syftar till att förtydliga och förändra delar av stadgarna så att

Läs mer

TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A

TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A TV-pucken 1999 13-17 oktober TV-Pucken, Grupp A GRUPP A Grupp A i Gnesta Datum Tid Anläggning Hemmalag Bortalag Resultat 1999-10-13 11.00 Gnesta Ishall Stockholm Göteborg 7-0 1999-10-13 12.45 Gnesta Ishall

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017

Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 1 Förhandlingsordning Riksombudsmötet 2017 Riksombudsmötet är det högsta beslutande organet inom KFUM Sverige och utgörs av ombud utsedda av KFUM Sveriges medlemsföreningar. Riksombudsmötets arbetsformer

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE

UaFS Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Blad 1 ARBETSORDNING FÖR UNGDOMSFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige den 12 november 2003, 137 med ändring den 9 mars 2005, 48, med ändring den 13 februari 2008, 36 och med ändring 14 april 2010, 70 Uddevalla

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets Förbundsmöte lördagen den 24 april 2004 på Scandic Infra City, Upplands Väsby.

Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets Förbundsmöte lördagen den 24 april 2004 på Scandic Infra City, Upplands Väsby. FÖRBUNDSMÖTESPROTOKOLL 2004 Protokoll fört vid Svenska Golfförbundets Förbundsmöte lördagen den 24 april 2004 på Scandic Infra City, Upplands Väsby. INLEDNING Förbundsordförande Christer Örning hälsade

Läs mer

Till dig som är kongressombud

Till dig som är kongressombud Till dig som är kongressombud Det här är en enkel guide för dig som är på väg till journalistkongressen. Den gör inte anspråk på att täcka allt som händer eller kan hända på en kongress, men tar upp sådant

Läs mer

STADGAR. Stadgarna har antagits vid årsmötet

STADGAR. Stadgarna har antagits vid årsmötet STADGAR Stadgarna har antagits vid årsmötet 2011-03-16. IDROTTENS MÅL OCH INRIKTNING Definition Simidrott är fysisk aktivitet som människor utför för att få motion och rekreation eller uppnå tävlingsresultat.

Läs mer

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013

Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Handlingar till Svenska Scoutrådets årsmöte 2013 Inledning av Scoutrådets ordförande Hej! Det årsmöte vi samlas till i år är speciellt. Det är det årsmöte där vi rapporterar om verksamhetsåret 2012, det

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

Kallelse till årsstämma för Fiskeläget Härön Samfällighetsförening år Datum: Söndagen den 3 september Tid: 10:00 Plats: Skolan Härön

Kallelse till årsstämma för Fiskeläget Härön Samfällighetsförening år Datum: Söndagen den 3 september Tid: 10:00 Plats: Skolan Härön Kallelse till årsstämma för Fiskeläget Härön Samfällighetsförening år 2016-2017 Datum: Söndagen den 3 september Tid: 10:00 Plats: Skolan Härön Härmed kallas alla fastighetsägare med andel i Fiskeläget

Läs mer

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF)

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) INLEDNING Svenska Golfförbundets (SGF) styrelse beslutade 1994-09-16 att anta mallstadgar för golfklubb vilka bygger på av Riksidrottsförbundets (RF) Normalstadgar

Läs mer

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET

STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Södra Motorcykelförbundet STADGAR för SÖDRA MOTORCYKELFÖRBUNDET Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Södra Motorcykelförbundet (SMF) skall enligt dessa stadgar och Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundets

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning

2017 Saco studentråds kongress. Arbetsordning 2017 Saco studentråds kongress Arbetsordning Arbetsordning för Saco studentråds kongress 2017 Nedan följer en beskrivning av hur kongressen föreslås fungera. Påverkanstorg och förhandlingar i plenum Kongressen

Läs mer

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande.

Medlemmar är alla studenter som är inskrivna på Ekonomisk-historiska. Medlemskapet avslutas automatiskt vid studiernas upphörande. STADGAR FÖR STUDENTRÅDET EKONOMISK-HISTORISKA INSTITUTIONEN Antagna på ämnesrådets årsmöte 2012-01-31. Allmänna bestämmelser 1. Ändamål Studentrådet Eko-hist, nedan benämnt studentrådet, är ett organ inom

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012

STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 STADGAR ANTAGNA AV ORDINARIE ÅRSMÖTE 21 FEBRUARI 2012 Kapitel 1 Organisation och Ändamål 1 Politiska ändamål Socialdemokratiska studentklubben är en del av den svenska och internationella socialdemokratin

Läs mer

RAMPROGRAM LÖRDAG Lunch Öppnande. Reflektioner. GDPR - dataskyddsförordningen. 15.

RAMPROGRAM LÖRDAG Lunch Öppnande. Reflektioner. GDPR - dataskyddsförordningen. 15. RAMPROGRAM 2018-05-05-2018-05-06 LÖRDAG 12.00-13.15 Lunch 13.15 Öppnande Reflektioner GDPR - dataskyddsförordningen 15.00 Paus med fika 15.30 Förhandlingar Presentation från valberedningen 19.30 Middag

Läs mer

Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar

Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar 2018-12-19 Remiss Rösträttssystem med anledning av distriktssammanslagningar Bakgrund: Efter inkommen motion till förbundsmötet 2011 beslöts att låta utreda distriktsorganisationen och pröva möjligheten

Läs mer

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR

STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR STADGAR FÖR UNGA FUNKISAR TAGNA VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2014 VISSA JUSTERINGAR VID EXTRA STÄMMA 28-30 NOV 2014 SLUTGILTIGT BESLUT TAGET VID ORDINARIE STÄMMA 24-26 APRIL 2015. ERSÄTTER 2011 ÅRS

Läs mer

Stadgar. för. Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF)

Stadgar. för. Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF) Stadgar för Bohuslän-Dals Golfdistriktsförbund (BDGF) 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Sid * ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål... 4 2 Sammansättning... 4 3 Anslutning... 4 4 Verksamhetsområde...

Läs mer

Kallelse till Vänsterpartiets kongress 2016

Kallelse till Vänsterpartiets kongress 2016 Kallelse till Vänsterpartiets kongress 2016 Vänsterpartiets kongress 2016 Stockholm 5 november 2015 Till Vänsterpartiets partiföreningar och distrikt Kallelse till Vänsterpartiets kongress 2016 Vänsterpartiets

Läs mer

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN

FÖRSLAG STADGAR MESKALIN FÖRSLAG STADGAR MESKALIN 1 NAMN Föreningens namn är Meskalin, och har sitt säte i Kalmar. Meskalin är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. 2 SYFTE Meskalin ska representera och arbeta för

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr

STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr STADGAR för Nedre Norra Motorcykel- och Snöskoter förbundet Org. nr 882000-6271 Antagna av ordinarie SDF-årsmöte 2017-02-26, samt godkända av Svemo. Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Nedre Norra Motorcykel-

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus

Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1(4) BESLUT 2017-04-28 Dnr SU FV-1.2.2-1485-17 Jenny Gardbrant Chefsjurist Föreskrifter för val av fakultetsnämnd och val av förslag till dekanus och prodekanus 1. Fakultetsnämnder Stockholms universitets

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND

INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INSTRUKTION FÖR VALBEREDNINGEN I HSB ÖSTERGÖTLAND INLEDNING Föreningsstämmans beslut om tillsättning av styrelse respektive revisorer bör beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och öppen process,

Läs mer

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund

Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Stadgar för Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Värmland-Örebro Läns Volleybollförbund ska, enligt dessa stadgar och Svenska Volleybollförbundets stadgar, såsom

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar

Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Så här går det till att välja förtroendevalda till uppdrag inom ST inom Sveriges Domstolar För att tydliggöra hur valen i vår fackliga organisation går till på olika nivåer och

Läs mer

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr

Handläggare Elisabet Rundqvist Datum Dnr Dnr Handläggare Elisabet Rundqvist Datum 2016-11-11 Dnr Dnr 6.7 2016-48 Hur Kvalitetsdialog är organiserat? Detta dokument sammanfattar de olika beslut som har tagits i gruppen Kvalitetsdialog som reglerar

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer