1 (5) MEDDELANDE 6/ Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (5) MEDDELANDE 6/ Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme"

Transkript

1 MEDDELANDE 6/ (5) Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme Undervisnings- och kulturministeriets beslut nr OKM/9/220/2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE/STATSUNDERSTÖD FÖR GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING SOM FÅR STATSANDEL PER UNDERVISNINGSTIMME ÅR 2017 Författningsgrund Anslag för statsunderstöd Statsunderstödets syfte I statsbudgeten för år 2017 finns ett anslag för statsunderstöd (specialunderstöd) enligt lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) till läroanstalter som får statsandel per undervisningstimme. Lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009). Statsrådets förordning om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1766/2009). Statsunderstödslagen (688/2001). Lagen (633/1998) och förordningen (813/1998) om grundläggande konstundervisning. Av anslag i statens budget för år 2017 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd (specialunderstöd) för utveckling av den grundläggande konstundervisningen med statsandel per undervisningstimme. Summan uppgår till högst euro. Avsikten med anslaget är att mångsidigt främja såväl utvecklandet av den grundläggande konstundervisningen som innovativ verksamhet som syftar till att förbättra dess resultat och kvalitet. Ett specifikt mål är att utveckla den grundläggande konstundervisningen pedagogiskt. Den grundläggande konstundervisningen ska utvecklas utgående från läroplansgrunderna så att uppställda mål förstärks. Centrala teman är: läroanstaltens verksamhetskultur elevbedömningen en trygg och pedagogiskt ändamålsenlig lärmiljö samt användningen av informations- och kommunikationsteknik och teknologi i undervisningen. Utvecklingsarbetet kan också ske i samarbete med andra läroanstalter eller som internationellt samarbete. Särskilt önskvärda är pedagogiska utvecklingsprojekt inom samma konstart som är gemensamma för flera utbildningsanordnare. Statsunderstöd som beviljas som specialunderstöd får inte användas för organisationens basverksamhet. Understödstagaren ska följa statsunderstödsbeslutets villkor och avgränsningar. I statsunderstöd beviljas högst 80 % av projektets totala kostnader, och sökandens egen betalningsandel är därmed minst 20 %.

2 2 Behörighet att söka Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme. Omedelbara förutsättningar för att få stöd Sökanden har tillstånd att ordna grundläggande konstundervisning som får statsandel per undervisningstimme. Ansökan har lämnats in inom utsatt tid och är gjord på ansökningsblanketten enligt bilagan. Projektet utvecklar verksamheten vid en läroanstalt som får statsandel för grundläggande konstundervisning per undervisningstimme i enlighet med grunderna för läroplanen för den grundläggande konstundervisningen. Projektets kostnader hänför sig till eleverna och personalen vid läroanstalten som beviljas statsandel för grundläggande konstundervisning per undervisningstimme. Det är fråga om ett tidsbestämt och avgränsat utvecklingsprojekt. Projektets kostnader hänför sig till utgifter som är nödvändiga och rimliga med tanke på verksamheten som understödet söks för. Den sökande har skickat in redovisning för projekt som har finansierats år Allmänna mål Målet är att utveckla den grundläggande konstundervisningen pedagogiskt. Den grundläggande konstundervisningen ska utvecklas utgående från läroplansgrunderna så att förverkligandet av dess mål främjas. Mål, tyngdpunkter och urvalsgrunder för ansökningsgruppen Mål Att förstärka utvecklingsarbetet av den grundläggande konstundervisningen i musik och dans vid musikläroanstalterna och den grundläggande konstundervisningen vid läroanstalterna inom de övriga konstområdena och därigenom förbättra den grundläggande konstundervisningen resultat och kvalitet. Att utveckla pedagogiken och etablera mångsidigare undervisningsmetoder inom den grundläggande konstundervisningen. Att öka samarbete mellan läroanstalterna vid utvecklandet av pedagogiken. Bland de finansierade projekten finns stora projekt inom samma konstart som flera utbildningsanordnare genomför gemensamt. Tyngdpunkten är pedagogiskt utvecklande och projekten ska vara inriktade speciellt på följande teman läroanstaltens verksamhetskultur elevbedömningen en trygg och pedagogiskt ändamålsenlig lärmiljö samt användningen av informations- och kommunikationsteknik och teknologi i undervisningen. Urvalsgrunder Projektet främjar pedagogisk utveckling av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme. Projektet utvecklar elevernas aktivitet, lärarkårens pedagogiska kompetens eller läroanstaltens verksamhet i övrigt. Projektet utvecklar den grundläggande konstundervisningen som ett samarbete mellan flera utbildningsanordnare. Projektresultaten eller de metoder eller material som utvecklas inom projektet kan spridas till andra läroanstalter som ger grundläggande konstundervisning.

3 3 Understödet som söks är rimligt i förhållande till läroanstaltens verksamhet, resurser och basfinansiering samt med tanke på projektets innehåll och det anslag som kan fördelas. Antalet projekt per utbildningsanordnare är rimligt i förhållande till läroanstaltens storlek. Samarbetsprojekt De projekt som finansieras kan vara samarbetsprojekt och särskilt prioriteras pedagogiska projekt inom samma konstområde som flera utbildningsanordnare genomför gemensamt. Projekten ska ha ett tydligt utvecklingsmål. Samarbetsprojekt ska inte bestå av många små projekt under samma projektnamn. Alla samarbetsprojekt inom den grundläggande konstundervisningen ska koordineras av en utbildningsanordnare som deltar i projektet. Den utbildningsanordnare som fungerar som koordinator för projektet ansöker om statsunderstöd för hela projektet. Också samarbetspartnerna i ett samprojekt måste uppfylla villkoren för ansökningsbehörighet. För samarbetspartnerna gäller samma villkor och förpliktelser som för sökandeorganisationen. Om innehållet i de samarbetsavtal som ingås inom ett samprojekt ges anvisningar i Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om statsunderstöd till sökande och användare. Anvisningarna finns på Utbildningsstyrelsens webbsida (Utbildningsstyrelsen Finansiering Statsunderstöd). Statsunderstöd beviljas även i detta fall endast grundläggande konstundervisning med rätt till statsandel per undervisningstimme. Ansökan ska innehålla en bilaga med uppgifter om de parter som deltar i projektet och deras andelar i projektet. Projektkoordinatorn svarar också för projektets rapportering och för redovisningen för anslagets användning till Utbildningsstyrelsen. Samarbetspartnerna ska föra separat bokföring över projektets kostnader, inkomster och finansieringsposter. Kostnaderna ska anges i bokföringens huvudbok. Statsandelstagaren ska göra upp en utredning över hela projektet och bifoga alla parters huvudböcker till slutredovisningen. Ansökningshandlingar Statsunderstödsansökan görs på en ansökningsblankett som fås på Utbildningsstyrelsens webbplats. Ansökan ska göras i utbildningsanordnarens namn (inte läroanstaltens) och den som tecknar under ansökan ska ha namnteckningsrätt för utbildningsanordnaren. Till ansökan ska fogas följande bilagor: Om man ansöker om understöd för ett fortsättningsprojekt, ska en skriftlig utredning om projektets genomförande och nuläge och anslagets användning fogas till ansökan. Vad kostnaderna som ifyllts i budgettabellen består av och grunderna för hur de har bildats specificeras på separat bilaga. Specificeringen görs i samma ordning som i budgettabellen. För apparaturanskaffningar anges till exempel vad slags och hur många apparater som skaffas och vad de olika apparaterna beräknas kosta. Övriga kostnadspunkter specificeras och motiveras på samma sätt. I en separat bilaga ges en utredning om projektpartnernas andelar i projektet men avseende på verksamheten.

4 4 Utbildningsstyrelsen fäster de sökandes uppmärksamhet vid att ansökningsblanketten ska fyllas i omsorgsfullt. Denna anvisning och ansökningsblanketten finns på Utbildningsstyrelsens webbplats på adressen www. ( Finansiering Statsunderstöd). Ansökningstid och inlämnande av ansökan till Utbildningsstyrelsen Ansökningstiden för statsunderstödet börjar Ansökningstiden slutar kl , då ansökningarna ska vara framme på Utbildningsstyrelsen. Försenade ansökningar behandlas inte. Ansökan skickas under adress Utbildningsstyrelsen, Hagnäskajen 6, Helsingfors. Utbildningsstyrelsen strävar efter att fatta beslut om beviljandet av understöden före Användningstid Understödet beviljas av anslaget för år Användningstiden börjar från datum för understödsbeslutet och slutar Projektet ska inledas under år Finansieringen kan användas för kostnader som uppstått efter beslutsdatumet. Spridning av projektrapporten Rapporteringen av projektet Statsunderstödstagaren ska utan ersättning överlåta till Utbildningsstyrelsen parallella dispositionsrättigheter till de material som tillkommit i samband med statsunderstödsprojektet samt rätt att ändra materialets innehåll och layout. Utbildningsstyrelsen har rätt att sprida materialet i alla spridningsformer och att tillverka exemplar av det. Statsunderstödstagaren ansvarar för att den har rätt att överlåta rättigheterna till Utbildningsstyrelsen. En utbildningsanordnare som fått understödet ska före göra en specificerad redovisning för understödets användning och en projektrapport till Utbildningsstyrelsen. Allmänna anvisningar till sökande och användare av statsunderstöd Utbildningsstyrelsens allmänna anvisning för ansökan och användning av statsunderstöd kan fås på Utbildningsstyrelsens webbplats på adressen Finansiering Statsunderstöd (balken till höger). Ytterligare information Annan information om ansökan ges av överinspektör Maija-Liisa Ojala (tfn ), undervisningsrådet Eija Kauppinen (tfn ), undervisningsrådet Mikko Hartikainen (tfn ) och specialsakkunnig Jan Hellgren, svenskspråkig utbildning (tfn ). Direktör Överinspektör JORMA KAUPPINEN Jorma Kauppinen MAIJA-LIISA OJALA Maija-Liisa Ojala

5 5 BILAGOR Verksamhetskulturen inom den grundläggande konstundervisningen Ansökningsblankett FÖR KÄNNEDOM Undervisnings- och kulturministeriet Finlands Kommunförbund Esittävien taiteiden oppilaitosten liitto ry Förbundet för hemslöjd och konsthantverk Taito rf Suomen konservatorioliitto Finlands Konservatorieförbund ry Förbundet för konstskolor för barn och unga i Finland Finlands musikläroinrättningars förbund r.f. Suomen Nuorisosirkusliitto ry Suomen sanataideopetuksen seura ry Förbundet för Finlands Dansläroinrättningar STOPP ry Taiteen perusopetusliitto TPO ry

6 UTBILDNINGSSTYRELSEN BILAGA Till Utbildningsstyrelsens meddelande 6/2017 VERKSAMHETSKULTUREN INOM DEN GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNINGEN Verksamhetskulturens betydelse Alla skolor har en egen verksamhetskultur, som omfattar historiskt och kulturellt betingade tanke- och verksamhetsmönster. Skolans verksamhetskultur påverkar det dagliga välbefinnandet och upplevelsen av meningsfullhet hos alla parter i arbetsgemenskapen. Med tanke på framtiden är det speciellt viktigt hur verksamhetskulturen påverkar elevernas identitet och kunskaper. Skolans verksamhetskultur förändras i tiden, men förändringen kan medvetet riktas. Verksamhetskulturen är en helhet som består av - tolkningar av författningarna och de lokala läroplanerna - ledarskap, strukturer och arbetsorganisering - syn på lärande och pedagogik - interaktion och atmosfär En del av de faktorer som påverkar verksamhetskulturen är medvetna, en del är omedvetna och oavsiktliga. En grundläggande förutsättning för att kunna identifiera de oavsiktliga dragen i verksamhetskulturen är en öppen och förtroendefull diskussion mellan alla medlemmar i arbetsgemenskapen. Nedan beskrivs utvecklingen av verksamhetskulturen med hjälp av sju nyckelord. En lärande och skapande gemenskap Skolan ska fungera som en gemenskap som stöder elevens växande och som uppmuntrar alla sina medlemmar att lära sig, uttrycka sig och skapa. Gemenskapen förstärker elevernas positiva och realistiska bild av sig som elever. Uppbyggande och uppmuntrande respons får eleverna att glädjas över sitt lärande och de ansträngningar det förutsätter, att uppleva att de lyckas, att hitta egna lösningar och att upptäcka sina styrkor. Att arbeta tillsammans stöder allas lärande och motivation. I en lärande gemenskap uppmuntras också lärarna att utveckla sitt arbete. Mångsidiga arbetssätt Många olika former av lärande och lärsituationer identifieras i undervisningen. Skolan använder sig systematiskt av olika aktiviteter, konstnärliga uttrycksformer, lärmiljöer och samarbete med den närmaste omgivningen. Eleverna vägleds att hitta individuellt passande arbetsformer. Elevernas individualitet erkänns i undervisningen och generaliserande könsbundna mönster undviks. Informations- och kommunikationsteknik samt webbmiljöer utnyttjas för att berika studier, tankeverksamhet, kreativitet, samarbete och interaktion. Lärande som sker på elevernas fritid beaktas i arbetssätten.

7 Interaktion och delaktighet Känslan av att höra till gemenskapen stöder elevens växande och lärande. Möjligheten att påverka det egna och det gemensamma arbetet och verksamheten i närmiljön stärker delaktigheten. Öppen och konstruktiv diskussion behövs såväl i skolans interna samarbete som i samarbetet med vårdnadshavarna och övriga parter. En öppen samtalskultur och information främjar också rekryteringen av nya studerande, som är en naturlig del av vardagen i läroanstalterna som ger grundläggande konstundervisning. Välbefinnande Välbefinnandeaspekten berör all verksamhet i skolan och styr allas arbete. Det är viktigt att lyssna på eleverna och uppmuntra dem att upptäcka sina styrkor och resurser. Skolan ska ta hänsyn till elevernas individualitet och olika behov, i synnerhet till könsrelaterade skillnader i växande, utveckling och lärande. Välbefinnande förutsätter uppriktig kontakt med eleverna och en interaktion som präglas av omsorg och respekt. Trygg vardag Trygghet är ett grundelement för välbefinnande. Eleven har rätt till en trygg studiemiljö. Tryggheten omfattar en fysisk, social och psykisk dimension. All verksamhet i skolan ska vara trygg och det är alla vuxnas uppgift i skolan att värna om detta. Tillvägagångssätten och reglerna som reglerar tryggheten avtalas gemensamt. Skolan ser till att alla lokaler, lärmiljöer, läromedel, undervisningssituationer, raster och andra situationer i skolan är trygga. En trygg vardag skapar förutsättningar för att utveckla kreativiteten. Kulturell mångfald och språklig medvetenhet Utbildningen är en del av ett alltmer mångkulturellt och globaliserat samhälle. Den kulturella mångfalden i läroanstalten ska erkännas och skolan ska förhålla sig öppet till den. Verksamhetskulturen ska ge utrymme för mångskiftande identiteter. Öppenheten utvecklar förståelse och respekt för andra kulturer också inom skolan. I en kulturellt mångformig skola blir olika synsätt sedda och hörda, de ventileras och diskuteras. Ansvar för miljön och framtiden Skolan ska i sin verksamhet ta hänsyn till miljöaspekter och krav på hållbar utveckling och visa gott exempel genom att förhålla sig ansvarsfullt till miljön. Eleverna lär sig att de val de gör idag påverkar miljön och framtiden. Miljöansvaret ska synas bl.a. i anskaffningar, energi-, vatten- och materialförbrukning, hållbara kostval och återvinning. Eleverna ska också få lära sig att bedöma sin livsstil och stimuleras att revidera sina egna och samhällets handlingsmönster så att de främjar en hållbar utveckling.

8 ANSÖKNINGSBLANKETT 2017 Statsunderstöd för grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme år 2017 Utbildningsstyrelsen Hagnäskajen Helsingfors STATSUNDERSTÖD FÖR GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING SOM FÅR STATSANDEL PER UNDERVISNINGSTIMME ÅR 2017 För varje projekt ska fyllas i en egen ansökningsblankett. Fälten expanderar när de fylls i. Ansökan för ett samprojekt görs av den utbildningsanordnare som är koordinator för projektet. A. UTBILDNINGSANORDNARE 1. Utbildningsanordnarens (inte läroanstaltens) namn (Sammanslutningar och stiftelser ska ge namnet i den form det är registrerat.) 3. Läroanstaltens namn 2. FO-nummer 4. Utbildningsanordnarens näradress 5. Utbildningsanordnarens postnummer och postanstalt 6. Telefonnummer inklusive riktnummer (växel) 7. Typ av utbildningsanordnare (staten, kommunen, samkommun, offentlig eller privat sammanslutning, stiftelse) 8. Landskap 9. Kontonummer (i IBAN-format) 10. BIC/SWIFT 11. Kontaktpersonens namn 12. Kontaktpersonens telefonnummer inklusive riktnummer (direkt) 13. Kontaktpersonens tjänsteställning 14. Kontaktpersonens e-postadress B. PROJEKTPLAN 15. Projektets namn 16. Projektets prioritetsordning, om samma sökande har fler än en ansökan 17. Är det fråga om ett nytt projekt eller ett fortsättningsprojekt? (för ett fortsättningsprojekt ska bifogas utredning om projektets genomförande, nuläge och anslagets användning) 18. Projektets språk

9 19. Projektets längd Månad och år då projektet inleds Månad och år då projektet avslutas 20. Projektets viktigaste mål (högst tre) 21. Projektets målgrupp (Målgruppen för projektets verksamhet ska specificeras. Här anmäls bland annat antalet elever och lärare inom grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme vid olika läroanstalter inom projektet.) 22. Beskrivning av det praktiska genomförandet av projektet och tidtabellen för genomförandet 23. Vilka konkreta resultat vill man uppnå med projektet och hur kommer man att utnyttja dem? 24. Hur informerar man om projektet och vem informeras? 25. Hur sprids projektets resultat? 26. Hur utvärderas resultaten och effekterna? C. PROJEKTORGANISATION 27. Projektets koordinator (utbildningsanordnare eller läroanstalt) 28. Kontaktpersonens namn och tjänsteställning 29. Kontaktpersonens telefonnummer inklusive riktnummer 30. Kontaktpersonens e-postadress 31. Projektets verksamhetsnätverk (utbildningsanordnare, läroanstalter och samarbetsparternas kontaktpersoner). En utredning om de enskilda parternas andelar i ett samprojekt ges på separat bilaga. Parterna i ett samprojektet (annan utbildningsanordnare) FO-nummer Läroanstalt Kontaktperson

10 D. PROJEKTETS BUDGET För statsunderstödets totala kostnader godkänns de omedelbara kostnaderna för projektet, samt för organisationens andra kostnader, de kostnadsposter, som man direkt enligt upphovsprincipen kan dokumentera som utgifter för projektet. Endast utgifter som baserar sig på faktiska och förverkligade kostnader godkänns. Sådana utgifter är t.ex. en del av utbildarens lön, hyreskostnader för arbetsutrymmen i förhållande till arbetstiden inom projektet och hyreskostnaderna för de lokaler som behövs vid genomförandet av utbildningen. Kalkylerade och procentuella kostnadsposter, som inte baserar sig omedelbart på kostnader för projektets faktiska utgifter och som skulle ha uppstått även utan detta projekt, godkänns inte som kostnader för statsunderstödsprojekt. Vad kostnaderna som ifyllts i budgettabellen består av och grunderna för hur de har bildats specificeras på separat bilaga. Specificeringen görs i samma ordning som i budgettabellen. För apparaturanskaffningar anges till exempel vad slags och hur många apparater som skaffas och vad de olika apparaterna beräknas kosta. Övriga kostnadspunkter specificeras och motiveras på samma sätt. 32. Har kostnaderna anmälts inkl. mervärdesskatt? Ja Nej 33. Kostnader Personalkostnader 0,00 Material, utrustning och varor 0,00 Anskaffning av apparatur 0,00 Tjänster 0,00 Resekostnader 0,00 Övriga kostnader, vilka 0,00 0,00 0,00 Kostnader sammanlagt 0, Annan finansiering än det statsunderstöd som söks och egen finansiering Projektets inkomster 0,00 0,00 EU-finansiering 0,00 Annan offentlig finansiering 0,00 Privat finansiering (ej egen finansiering) 0,00 Annan finansiering, sammanlagt (punkt 34) 0, Statsunderstöd som söks av Utbildningsstyrelsen (anges som heltal) 36. Egen finansiering

11 37. Ytterligare information E. UTBILDNINGSANORDNARENS UNDERSKRIFT 38. Ort 39. Tid 40. Underskrift 42. Underskrift 41. Namnförtydligande och tjänsteställning 43. Namnförtydligande och tjänsteställning BILAGOR Till ansökan ska fogas följande bilagor: Om man ansöker om understöd för ett fortsättningsprojekt, ska en skriftlig utredning om projektets genomförande och nuläge och anslagets användning fogas till ansökan. Vad kostnaderna som ifyllts i budgettabellen består av och grunderna för hur de har bildats specificeras på separat bilaga. Specificeringen görs i samma ordning som i budgettabellen. För apparaturanskaffningar anges till exempel vad slags och hur många apparater som skaffas och vad de olika apparaterna beräknas kosta. Övriga kostnadspunkter specificeras och motiveras på samma sätt. I en separat bilaga ges en utredning om projektpartnernas andelar i projektet men avseende på verksamheten.

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme.

Statsunderstödet kan sökas av de anordnare av grundläggande konstundervisning som har rätt till statsandel per undervisningstimme. MEDDELANDE 1 (5) 5.3.218 OPH-376-218 Till anordnare av grundläggande konstundervisning med statsandel per undervisningstimme Undervisnings- och kulturministeriets beslut nr OKM/7/22/218 ANSÖKNINGSMEDDELANDE/STATSUNDERSTÖD

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) /2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan Statens specialunderstöd för tutorlärarnas verksamhet och utbildning och utveckling

Läs mer

Av anslag i statens budget för år 2018 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd

Av anslag i statens budget för år 2018 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd MEDDELANDE (3) 7..08 OPH-9-08 Anordnare av grundläggande konstundervisning som inte får statsandel per undervisningstimme ANSÖKNINGSMEDDELANDE/PRÖVNINGSBASERAT STATSUNDERSTÖD FÖR DE ANORDNARE AV GRUND-

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDDELANDE 1 (5) 3.4.2018 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2018 Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018

Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018 Den statsfinansierade personalutbildningen inom undervisningsväsendet och

Läs mer

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019

Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den kommunala småbarnspedagogiken 2019 1 (5) 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 Statsunderstöd för internationalisering av den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och den

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina

ANSÖKNINGSMEDDELANDE. Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19.11.2014 60/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning TUTKE2 Genomförande av de reviderade examensgrunderna för grundexamina Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen

Läs mer

MEDDELANDE 19/ (5)

MEDDELANDE 19/ (5) MEDDELANDE 19/2017 1 (5) Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2017 Allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik Statsunderstöd för utvidgning av språkbadsverksamhet Bakgrund Rättsgrund: Statsunderstödslag (688/2001)

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Yrkesutbildning Ledning av kompetensinriktning, kundrelationer och partnerskap Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2018 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga, utveckla

Läs mer

Anslag för statsunderstöd Av anslag i statens budget för är 2019 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd

Anslag för statsunderstöd Av anslag i statens budget för är 2019 utlyser Utbildningsstyrelsen ett statsunderstöd OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN MEDDELANDE (3) 7..09 OPH-93-09 Anordnare avgrundläggande konstundervisning som inte fär statsandel per undervisningstimme ANSÖKNINGSMEDDELANDE/PRÖVNINGSBASERAT STATSUNDERSTÖD

Läs mer

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/

ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/ ANSÖKNINGSMEDDELANDE 43/2013 1 10.4.2013 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2013 Allmänbildande utbildning Statsunderstöd för utveckling och differentiering av lärmiljöerna Statsunderstöd för användning av informations-

Läs mer

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter

Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter ANSÖKNINGSMEDDELANDE OPH-2179-2018 1 (6) ANSÖKNINGSMEDDELANDE Personalutbildning inom undervisningsväsendet 2018, arbetslivsfärdigheter Mål Utbildningssystemet ska svara allt bättre och smidigare på förändringar

Läs mer

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden.

Statunderstöden utlyses villkorligt tills det att undervisnings- och kulturministeriet har fastställt anslaget för statsunderstöden. ANSÖKNINGSMEDDELANDE 5.2.2015 7/2015 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2015 Yrkesutbildning Internationalisering av yrkesutbildningen Bakgrund Rättsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten 2015 Utvecklingsplanen

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDERSTÖD Bilaga till ansökningsmeddelande 12/2017 10.4.2017 Programmet Den nya grundskolan, spetsprojekt 1: Utveckling av undervisningspersonalens kompetens till stöd för genomförandet av försöket med språk ANVISNINGAR

Läs mer

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk

Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (6) 22.12.2016 56/2016 ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2016 Allmänbildande utbildning Spetsprojekt 1: Programmet Den nya grundskolan, försök med språk Statens specialunderstöd för att tidigarelägga,

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande

Åtgärdsprogrammet för utvecklingen av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande ANSÖKNINGSMEDDELANDE 1 (5) Anordnare av yrkesutbildning Uppstart av nätverksprojekt kring utveckling av undervisnings- och handledningspersonalens kunnande som stöd för genomförandet av reformen av yrkesutbildningen

Läs mer

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015

Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Allmänna anvisningar om statsunderstöd för sökande och användare 1/2015 Innehåll 1. Statsunderstöd... 1 2. Anvisningar i anslutning till användningen av statsunderstöd... 1 2.1. Allmänna anvisningar i

Läs mer

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN MEDDELANDE 48/2017 1 (6) 20.12.2017 Till anordnarna av grundläggande utbildning ANSÖKNINGMEDDELANDE / FÖRSÖK SOM GÄLLER DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN /FÖRLÄNGNING AV ANSÖKNINGSTIDEN

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019

INFORMATIONSMÖTE Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 INFORMATIONSMÖTE 15.2.2019 Helheten statsunderstöd för allmänbildande utbildning och småbarnspedagogik 2019 En gemensam ansökningsomgång för statsunderstöd inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen,

Läs mer

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL

EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL EFFEKTERNA AV KOMPETENSUTVECKLINGEN FÖR UNDERVISNINGSVÄSENDETS PERSONAL Syftet med kompetensutvecklingen för undervisningsväsendets personal är att förstärka ett kunnande som är konkurrenskraftigt och

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015

PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN. Guide för ansökan år 2015 PRODUKTUTVECKLING INOM KULTURTURISMEN Guide för ansökan år 2015 Undervisnings- och kulturministeriet 2014 Innehåll Förord... 2 1 Allmänna kriterier... 2 2. Bedömningsgrunder... 3 3. Att ansöka om statsunderstöd...

Läs mer

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan

Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Nya grunder för förskoleundervisningens läroplan Helsingfors 2.12.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Arbetet med läroplansgrunderna 2012 2013 2014 2015 Allmänna riktlinjer Läroämnen/innehåll

Läs mer

Bakgrund Författningsgrund Lagen (1705/2009) och förordningen (1766/2009) om finansiering av undervisningsoch kulturverksamhet

Bakgrund Författningsgrund Lagen (1705/2009) och förordningen (1766/2009) om finansiering av undervisningsoch kulturverksamhet ANSÖKNINGSMEDDELANDE 19/2010 1 6.4.2010 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2010 Allmänbildande utbildning Statsunderstöd för utveckling och differentiering av lärmiljöerna Statsunderstöd för internationalisering

Läs mer

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen

Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Jaana Summanen, sakkunnig Allmän anvisning för ansökan av statsunderstöd och korrekt användning av finansieringen Undervisningsväsendets personalutbildning 2013 Informationstillfälle 2.11.2012, Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet. Tillämpningsområde Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Understödet omfattar högst 75 % av projektets totala kostnader och sökandens självfinansieringsandel är därmed minst 25 %.

Understödet omfattar högst 75 % av projektets totala kostnader och sökandens självfinansieringsandel är därmed minst 25 %. ANSÖKNINGSMEDDELANDE 24.2.2014 14/2014 Ärende ANSÖKNINGSMEDDELANDE 2014 Yrkesutbildning Internationalisering av yrkesutbildningen Bakgrund Författningsgrund Statsunderstödslagen (688/2001) Statsbudgeten

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar

Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar Ansökningsanvisningar 1(5) 19.6.2017 Statsunderstöd för främjande av säkerhetsverksamhet för vägtrafik, projektunderstöd 2017 Anvisningar I statsrådets förordning (1207/2016) finns bestämmelser om statsunderstöd

Läs mer

Beslutet ändrar ovan nämnda föreskrift enligt följande:

Beslutet ändrar ovan nämnda föreskrift enligt följande: DNR 4/011/2009 Föreskrift Att iakttas som förpliktande Till anordnare av grundläggande utbildning DATUM 16.3.2009 Giltighetstid från och med 16.3.2009 tillsvidare Rätten att meddela Lag om föreskriften

Läs mer

Verksamhetskulturen i förändring. Eva Staffans

Verksamhetskulturen i förändring. Eva Staffans Verksamhetskulturen i förändring Eva Staffans Hur skapas verksamhetskultur? Utgångspunkten är det sociala samspelet Handlingsmönster formas av kulturen Alla bidrar till att forma verksamhetskulturen och

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet

Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet Principer för beviljande av understöd avsedda för kulturverksamhet INNEHÅLLSFÖRTECKNING PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV UNDERSTÖD AVSEDDA FÖR KULTURVERKSAMHET... 3 ALLMÄNT OM UNDERSTÖD AVSEDDA FÖR KULTURVERKSAMHET...

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag)

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) 30. Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) Under momentet beviljas 720 558 000 euro. Anslaget får användas till 1) betalning av statsandelar

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN Grunderna för förskoleundervisningens läroplan 2000

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGENS LÄROPLAN Grunderna för förskoleundervisningens läroplan 2000 DNR 3/011/2009 FÖRESKRIFT Att iakttas som förpliktande Till anordnarna av förskoleundervisning DATUM 16.3.2009 Giltighetstid Fr.o.m. 16.3.2009 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av Lagen

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING

GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING IFYLLNADSANVISNING 1(6) Kostnader, inkomster och prestationer år 2014 GRUNDLÄGGANDE KONSTUNDERVISNING Musikläroanstalter och andra läroanstalter som ordnar konstundervisning På blanketten ges uppgifter

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 196/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

Läs mer

Ansökan till utvecklingsnätverk för gymnasier

Ansökan till utvecklingsnätverk för gymnasier Ansökan till utvecklingsnätverk för gymnasier Ansökningstid 17.3.2016 kl. 12.00 21.4.2016 kl. 16.15 Ansökan kan bearbetas ända till ansökningstidens slut. Ansökningarna behandlas efter ansökningstiden.

Läs mer

Beslut. Beviljande av specialunderstöd

Beslut. Beviljande av specialunderstöd Sida 1 / 5 Beslut Referens Ärende Er ansökan Beviljande av specialunderstöd Undervisnings- och kulturministeriet har på grund av anslagens otillräcklighet med stöd av 44 1 mom. i lagen om finansiering

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Grunderna för planen för småbarnspedagogik Grunderna för planen för småbarnspedagogik - short & simple Charlotta Rehn Utbildningsstyrelsen Från barndagvård till småbarnspedagogik Beredningen, förvaltningen och styrningen av lagstiftningen om barndagvård

Läs mer

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019

Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 1 (5) 24.6.2019 Investeringsprogrammet för gång och cykling 2019 Transport- och kommunikationsverket Traficom delar ut statsunderstöd till kommunerna för att främja gång och cykling som ett led i kommunikationsministeriets

Läs mer

Asien-programmet Utbildningssamarbete

Asien-programmet Utbildningssamarbete 1 Asien-programmet Utbildningssamarbete Utlysning 2012 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt viktiga för Finland,

Läs mer

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015

ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 ANVISNING FÖR ANSÖKAN OM STATSUNDERSTÖD FÖR IDROTTSUTBILDNINGSCENTER 2016 Undervisnings- och kulturministeriet 9.11.2015 Hänvisning: Lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) och idrottslagen (390/2015)

Läs mer

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 111/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av 30 i mervärdesskattelagen och 32 i i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik

SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET. centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik SMÅBARNSPEDAGOGIKEN ÄR TILL FÖR BARNET centrala frågor i grunderna för planen för småbarnspedagogik Inledning Du kan påverka På väg mot ett gemensamt mål En lärande gemenskap verksamhetskulturens betydelse

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om statsunderstöd till allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social välfärd I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen

Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen Revidering av läroplanen för den grundläggande utbildningen Nationella dagar för elev- och studerandevård 2013 Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén 1 Presentation av Utgångspunkter för undervisning

Läs mer

Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning

Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning Nationellt nätverk för skolutveckling inom grundläggande utbildning Vilka slags medborgare behöver Finland i framtiden? Aktiva och innovativa Kreativa och skickliga i att tillämpa sina färdigheter Mångkunniga

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD BILAGA 6/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN I GYMNASIEUTBILDNING FÖR UNGA, KAPITEL 4.3 STUDERANDEVÅRD 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande,

Läs mer

REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN. Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna

REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN. Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna 1 UTBILDNINGSSTYRELSEN REVIDERING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN OCH DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Sammandrag av svaren på den enkät som skickades till utbildningsanordnarna 31.1.2013

Läs mer

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki UBS Redovisningsblankett specialunderstöd Projektgrupp > redovisning av användningen av statsunderstöd Utbildningsnivå * Allmänbildande utbildning Ansökningsgrupp

Läs mer

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida.

Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Arbetets Vänner Huvudföreningens Kulturfond Ansökningsblankett för stipendier Anvisningar om ansökningsförfarandet finns på www.arbetetsvanner.fi. Se också blankettens sista sida. Sektion A: Uppgifter

Läs mer

Fax 00530 Helsingfors 040 348 7766. Telefon. E-post

Fax 00530 Helsingfors 040 348 7766. Telefon. E-post KOSTNADER, INKOMSTER OCH PRESTATIONER ÅR 2008 Musikläroanstalt och annan läroanstalt som ordnar konst UTBILDNINGSSTYRELSEN Data och finansiering Hagnäskajen 6 Fax 00530 Helsingfors 040 348 7766 Konstområde

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER

STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER STADSSTYRELSENS ALLMÄNNA SEKTIONS UNDERSTÖDSFORMER Stadsstyrelsen i Vanda beviljar årligen stadsstyrelsens allmänna sektion ett anslag att användas till att stödja organisationer som främjar Vandabornas

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Nylands landskapsutvecklingspengar Ansökningsblankett

Nylands landskapsutvecklingspengar Ansökningsblankett Nylands landskapsutvecklingspengar Ansökningsblankett 1 (6) Projektet är ett Regionalt utvecklingsprojekt Projekt som förbereder för ett EU-finansierat projekt Gäller En ny ansökan Ansökan om fortsatt

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om internationaliseringsunderstöd för företags gemensamma projekt åren 2016 2020 I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 i statsunderstödslagen (688/2001) 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet LAGFÖRSLAG 1 Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009)

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

Understöd kan sökas av kommuner och föreningar eller organisationer på lokalnivå.

Understöd kan sökas av kommuner och föreningar eller organisationer på lokalnivå. upplysning Specialunderstöd för lokal fritidsverksamhet för barn och unga Allmän beskrivning: Understöden är avsedda för ordnande av regelbunden och målinriktad fritidsverksamhet för barn och unga samt

Läs mer

KVALITETSREKOMMENDATION FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN. Den allmänbildande utbildningen

KVALITETSREKOMMENDATION FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN. Den allmänbildande utbildningen KVALITETSREKOMMENDATION FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN Den allmänbildande utbildningen Utvecklandet av kvaliteten på den internationella verksamheten i Finland är förankrad i tanken om internationalismen

Läs mer

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6)

Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning (6) Enkät om hemkommunsersättning inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning 31.12.2018 1(6) 2(6) Innehåll ENKÄT OM HEMKOMMUNSERSÄTTNING INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING OCH GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 31.12.2018...

Läs mer

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år

ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) FÖR ATT ARRANGERA EFTERMIDDAGSVERK- SAMHET FÖR SKOLELEVER Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (9) Myndighet hos vilken ansökningen lämnas in Datum För år Studera anvisningarna för hur blanketten ska fyllas i på sidorna 8-9 och villkoren på sidan 7 i ansökningsblanketten innan

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag. om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Lag om ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet (1705/2009) 1 1 mom.

Läs mer

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT

IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT. Blnr 3316_anvisning ALLMÄNT 1(6) IFYLLNADSANVISNINGAR TILL BETALNINGSANSÖKAN SOM GÄLLER UTVECKLINGS- OCH INVESTERINGSPROJEKT EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Läs mer

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt

17.2.2012. Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 104 1 (7) 17.2.2012 Utlåtande om bokföring av kostnader för utvecklingsprojekt och av statsunderstöd för projekt 1.1 Begäran om utlåtande Social- och hälsovårdsministeriet

Läs mer

STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING

STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING 1 (5) 2.12.2014 STÄRKANDE AV UNIVERSITETENS PROFILERING MED KONKURRENSUTSATT FINANSIERING UTLYSNING I JANUARI 2015 Mål Stärkandet av de finländska universitetens forskningsprofiler och effektiverandet

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD BILAGA TILL ANSÖKNINGS- 1 (9) MEDDELANDE ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN, ANVÄNDNING OCH UPPFÖLJNING AV STATSUNDER- STÖD Personalutbildning inom undervisningsväsendet och småbarnspedagogiken 2018, Utbildningsprogram

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola

Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Läroplanen som verktyg i en helhetskapande skola Nordiskt skolledarseminarium Helsingfors 28.1.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 SKOLANS LÄROPLAN och årsplanen som bygger på den KOMMUNENS

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede

En ny ungdomslag. December 2015 Georg Henrik Wrede En ny ungdomslag Georg Henrik Wrede EN NY UNGDOMSLAG Undervisnings- och kulturministeriet bad om yttranden till arbetsgruppens förslag. Dessa kunde lämnas till och med måndagen den 30 november 2015 via

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Lag om ändring och temporär ändring av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet

Läs mer

Workshop Visioner för den nya grundskolan

Workshop Visioner för den nya grundskolan Workshop Visioner för den nya grundskolan Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen i Vasa 24.3.2017 #uusiperuskoulu Finland är ett ledande land inom utbildning, kompetens och modernt lärande.

Läs mer

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016

Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola www.ops-tyokalupakki.fi/vasa En välmående skola Facebook: LP stöd 2016 en välmående skola Twitter #LP2016 En välmående skola helhetssyn på lärandet 15.4.2015 Helsingfors 16.4.2015 Åbo

Läs mer

Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland

Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland Förnyandet av grundskolans läroplan i Finland NLS sektormöte för grundskola 24.4.2014 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen 1 Presentation av Utgångspunkter för undervisning och lärande i en värld som

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING

BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING Tabell 4. Grunduppgifter för ekonomin och utbildningsverksamheten inkl. en

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriet kungör att ett anslag på totalt 1 100 000 euro kan sökas för följande ändamål:

Social- och hälsovårdsministeriet kungör att ett anslag på totalt 1 100 000 euro kan sökas för följande ändamål: MEDDELANDE OM ATT ANSLAG KAN SÖKAS Under moment 33.03.63, Vissa specialprojekt, läggs 1 100 000 euro till för riksomfattande verksamhet som riktar sig till klienter som behöver särskilt stöd (t.ex. långtidsarbetslösa

Läs mer

MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET

MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET IFYLLNADSANVISNINGAR 1(6) Kostnader, inkomster och prestationer år 2015 MEDBORGARINSTITUT OCH SOMMARUNIVERSITET Enligt 21 1 momentet i lagen om fritt bildningsarbete (632/1998) ska huvudmännen för läroanstalterna

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015

Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 1 BREV 25.11.2014 Regionförvaltningsverken Räddningsverken Ålands landskapsregering Specialunderstöd för räddningsverkens och avtalsbrandkårernas materielprojekt år 2015 Förfarandet för ansökan om understöd

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten!

Välkommen till. Dalasjöbygdens föräldrakooperativ. Tallkotten! Välkommen till Dalasjöbygdens föräldrakooperativ Tallkotten! Tallkotten Med denna folder vill vi informera om möjligheten att ert/era barn under sin förskoletid går på Tallkottens föräldrakooperativ. Dalasjöbygdens

Läs mer

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR

FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1 (5) ANVISNING VM139:00/2013 30.4.2014 FINANSIERING AV SAKKUNNIGTJÄNSTER FÖR ICT-STÖD I KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURFÖRÄND- RINGAR 1. ICT-stöd i kommun- och servicestrukturförändringar Regeringen genomför

Läs mer

Understöd för utveckling av den regionala och lokala verksamheten och den internationella verksamheten på lokal nivå i fråga om ungdomsområdet

Understöd för utveckling av den regionala och lokala verksamheten och den internationella verksamheten på lokal nivå i fråga om ungdomsområdet UTLYSNING AV UNDERSTÖD OKM/11/627/2017 Understöd för utveckling av den regionala och lokala verksamheten och den internationella verksamheten på lokal nivå i fråga om ungdomsområdet Allmänt För vad och

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Villkor och begränsningar för specialunderstöd

Villkor och begränsningar för specialunderstöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för specialunderstöd Allmänt Utbildningsstyrelsen beviljar statsunderstöd som finansieras med såväl nationella som internationella medel. Utbildningsstyrelsen

Läs mer

Villkor och begränsningar för allmänt understöd

Villkor och begränsningar för allmänt understöd ANVISNING 1 (5) Villkor och begränsningar för allmänt understöd Allmänt Statsunderstöd kan beviljas som allmänt understöd eller som specialunderstöd. Allmänt understöd kan beviljas för mottagarens verksamhet

Läs mer