Projektägare: Åsa Heribertson, kommundirektör. Datum och underskrift av projektägare. Namnförtydligande. sid 1 (10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektägare: Åsa Heribertson, kommundirektör. Datum och underskrift av projektägare. Namnförtydligande. sid 1 (10)"

Transkript

1 Projektnamn: Kommunlokaler i nya Mörby Centrum - Nya kontorsarbetsplatser, kundcenter, biblioteks- och kulturlokaler för Danderyds kommun i nya Mörby Centrum Projektägare: Åsa Heribertson, kommundirektör Datum och underskrift av projektägare Namnförtydligande sid 1 (10)

2 1 Grundläggande information 1.1 Bakgrund Skandia Fastigheter planerar en utbyggnad och modernisering av Mörby Centrum. Utbyggnadsprojektet innebär att handels- och kontorsytor utökas med ca kvm. I samband med utbyggnadsplanerna har kommunen identifierat en möjlighet att om- och samlokalisera delar av sin verksamhet inom centrumutvecklingsprojektet. De förvaltningar och funktioner som omfattas av planerna på om- och samlokalisering är: Socialkontoret Plan- och Exploateringsavdelningen Tekniska kontoret Miljö- och stadsbyggnadskontoret Kommunarkivet (inkl. föreningsarkivet) Kommunfullmäktigesal (KF-salen) Danderyds bibliotek Kulturverksamhet Information Danderyd Även medarbetare från Djursholms slott som förlägger delar av sin arbetsdag i Mörby Centrum omfattas i viss mån. De nuvarande kontorslokalerna i Mörby C är i bra skick och ligger i ett bra kommunikationsläge. Organisationen upplever dock att de är trångbodda och att lokalerna är utsatta för bullerstörningar från E 18. Danderyds bibliotek har med sin lokalisering på plan 5 en undanskymd plats med låg tillgänglighet. De är styrda av centrums öppettider och saknar ett fysiskt samband med Information Danderyd och även förvaltningar t.ex. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Information Danderyd har ett bra läge i affärsgatan på plan 4. Lokalen beskrivs dock som mindre inbjudande och att lokalen är för liten för att kunna erbjuda invånarna en fullgod service. Kommunfullmäktigesalen med sitt läge på Djursholms slott är en vacker och representativ sal. Salen är dock begränsad med endast ett fåtal platser för invånarna att närvara vid KF:s sammanträden, IT-stödet kan utvecklas och förbättringar av ventilation och rumsakustik är önskvärd. Kommunarkivet i Danderydsgården har brister i arbetsmiljö och uppfyller inte Riksarkivets krav på arkivlokaler. Tillgängligheten till arkivet är låg med sitt läge på Danderydsgården. För kulturverksamheten är det politiska målet att Danderyds bibliotek, tillsammans med andra funktioner, ska vara ett levande centra och arenor för kultur, information, kunskap och möten mellan människor. Kulturskolans löpande verksamhet på Danderydsgården omfattas inte. sid 2 (10)

3 Danderyds kommun har utarbetat en funktionsbeskrivning för kommunens lokaler i nya Mörby Centrum. Kommunstyrelsen beslutade den 11 januari 2016 att inriktningen som beskrivs i tjänsteutlåtande KS2015/0293, med tillhörande funktionsbeskrivning ska utgöra grund för kommunens lokalanvändning i det utbyggda centrum samt att Kommunledningskontoret får i uppdrag att föra förhandlingar med Skandia Fastigheter med denna inriktning som grund. Kommunledningskontoret har mot denna bakgrund arbetat fram detta Projektdirektiv för den fortsatta arbets- och beslutprocessen för nya kommunlokaler i nya Mörby Centrum. 1.2 Verksamhetsmål Danderyds kommun tillämpar målstyrning. För att utföra och utveckla verksamheten i Danderyds kommun är målstyrning avgörande. Kommunens modell för verksamhetsstyrning utgår från målens centrala betydelse. Kommunen har en målstruktur med mål på olika nivåer, från kommunens övergripande mål till nämndernas inriktningsmål och resultatmål. Kommunfullmäktige har fastställt kommunens övergripande mål som anger den önskvärda allmänna inriktningen för kommunen: Danderyd ska vara en bra och attraktiv kommun att bo och verka i. Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Danderydsborna ska erbjudas en bra och attraktiv service. God ekonomisk hushållning ska vara en vägledande princip för all kommunal verksamhet. Kommunen skall ge goda förutsättningar för ett varierat utbud av fritids- och kulturaktiviteter. Företag verksamma i kommunen ska erbjudas ett gott näringslivsklimat. Kommunen ska ha låg kommunalskatt. Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. Målen för respektive nämnd är beskrivna i Budget 2016 med plan I projektorganisationen finns ansvariga för verksamhetsinnehåll, vid lokalutformning. Det åligger dessa personer att säkerställa att verksamhetskraven för respektive nämnds Mål- och budget inarbetas och beaktas i projektet. sid 3 (10)

4 Mål 1.3 Effektmål Effektmål avser önskvärda effekter/nyttor av att genomföra projektet. Arbetet med att formulera effektmål för flytt till nya lokaler har påbörjats. Målen framgår av funktionsbeskrivningen och består i nuläget huvudsakligen av punkter enligt nedan. Det fortsatta arbetet innebär även att effektmålen ska preciseras och vid behov även kompletteras. De nya lokalerna ska ge följande effekter: - Servicen till invånarna ska öka - Förvaltningarnas effektivitet ska öka - Ökat samarbete inom organisationen - Snabbare ärendeflöde - Underlätta rekrytering och minska personalomsättningen 1.4 Projektmål Projektmål avser de mål som projektet ska uppnå och inkluderar inte de effektmål som framgår av föregående kapitel. Delar av projektmålen, främst kvalitetsmålen, har däremot betydelse för att kunna nå effektmålen. De övergripande målen för projektleveransen består av tidsmål, ekonomiska mål och kvalitetsmål, flera delmål kan komma att formuleras under genomförandet. Tidsmål Tidsmål för inflyttning ska utarbetas efter att dialogen med Skandia Fastigheter fördjupats och kunskapen om möjliga inflyttningstider ökat. Målet ska också sättas utifrån hur befintlig verksamhet och hantering av befintliga kontrakt kan hanteras. Det är önskvärt att inflyttning ska ske samordnat med en gemensam öppning av de nya lokalerna. I detta tidiga skede är målet att inflyttning ska ske senast augusti Ekonomiskt mål Det ekonomiska målet för projektet avser Hyresgästkostnaden dvs. kostnader för att genomföra flytt till nya lokaler. I kostnaden ingår bl.a. planering, inredning och inventarier, IT-kostnader i form av nätverk och flytt av server- och kommunikationsutrustning, fysisk flytt av inventarier m.m. Kostnaden för flytt inkl. IT, inredningar m.m. kan översiktligt och schablonmässigt beräknas uppgå till ca 100 tkr per kontorsarbetsplats. Ca 150 kontorsarbetsplatser bedöms omfattas av projektet vilket innebär att kostnaden för flytt, IT, inredningar m.m. bedöms uppgå till ca 15 mkr. Kalkylmässigt kan denna kostnad beräknas över 10 år och beaktas tillsammans med lokalhyreskostnader. Omfattningen av kulturverksamhet, kundcenter, bibliotek m.m. behöver preciseras för att därefter kalkyleras och beaktas på motsvarande sätt som för kontorsarbetsplatser ovan. sid 4 (10)

5 Projektet har även i uppgift att förhandla fram ett nytt hyreskontrakt inom de ekonomiska ramar som beslutas i den politiska styrgruppen. Denna hyreskostnad innebär kostnad för hyra och övriga tillägg. Projektet ska arbeta fram beslutsunderlag för de ekonomiska målen för hyresgästkostnad respektive hyreskostnad, den politiska styrgruppen fattar därefter beslut om ramarna. Detta utgör därefter projektets ekonomiska ram och riktlinjer. Detta projektdirektiv anger framtagande av ekonomiska ramar som en aktivitet i projektarbetet. Kvalitetsmål Genomförandet ska svara upp mot och stödja effektmålen för projektet. Arbete med att precisera effektmålen är en del av projektarbetet vilket innebär att kvalitetsmålen också kommer att definieras inom ramen för projektet. (Ett mätbart kvalitetsmål är t.ex. att mätning av upplevelse av arbetsmiljö m.m. genomförs för nuvarande lokaler och även efter genomförd flytt avseende de nya lokalerna. Kvalitetsmålet kan då bestämmas relativt hur medarbetarna upplever nuvarande lokaler.) 2 Krav på projektet 2.1 Förutsättningar Lokalisering ska prövas inom Mörby Centrum, centrumutvecklingsprojektet som drivs av Skandia Fastigheter AB. Förutsättningar för projektet är de verksamhetskrav som de berörda förvaltningarna och funktionerna har för sitt uppdrag och för att driva sin verksamhet. Kulturverksamheten ska preciseras i omfattning och innehåll. En viktig förutsättning är att projektet kan tydliggöra vilka ramar för denna lokalisering som behöver tas fram av ansvarig förvaltning för att möjliggöra projektets framdrift. Verksamheten i kundcentret (Info Danderyd) ska preciseras i omfattning och innehåll. Samverkan mellan de olika verksamheterna ska också preciseras. För kontorslokalerna ska projektet i ett tidigt skede identifiera och fastställa förvaltningsövergripande krav på utformning med hänsyn tagen till de arbetssätt och aktiviteter som ska gälla i de nya lokalerna. Vid det fall arbetssättet innebär en utvecklad utformning, jämfört med nuvarande kontorsmiljöer, kan projektets omfattning öka med informations- och utbildningsinsatser. Projektet ansvarar därmed också för att medarbetarperspektivet beaktas. I dessa delar ska projektet ha rådighet över kommunikationsinsatser. För arkivlokaler har projektet i uppgift att värdera och rekommendera lämplig lokalisering med hänsyn till bl.a. tillgänglighet, samverkan, arbetsmiljö och ekonomi. För KF-salen har projektet i uppgift att värdera och rekommendera lämplig lokalisering med hänsyn till bland annat tillgänglighet, samverkan och ekonomi. Den nuvarande lokaliseringen på Djursholms slott ska ingå som ett alternativ i denna utredning. sid 5 (10)

6 För dimensionering av mötesrum i gemensam funktion har projektet i uppgift att kartlägga nuvarande beläggningsgrad m.m. i särskild mätning/utredning. 2.2 Miljö Projektet ska utarbeta en projektspecifik miljöplan. Miljöplanen ska revideras kontinuerligt och utgångspunkten för miljöplanen ska vara vid varje tidpunkt gällande miljöprogram. I nuläget gäller Miljöprogram, Danderyds kommun som bland annat behandlar krav på god inomhusmiljö i kommunala fastigheter. Nytt miljöprogram planeras att beslutas i KF under våren Avgränsningar Projektet ska avgränsa sig till att endast utreda förutsättningarna för en lokalisering i Mörby Centrum, centrumutvecklingsprojektet. Avgränsningen av projektet utgår från användningen av lokalerna, dvs. kontors- och mötesplatser, KF-sal, bibliotek, arkiv, kundcenter och kulturverksamhet. Förvaltningar och enheter i Djursholms slott omfattas inte av projektet. Däremot ska det utredas att tillskapa ett antal tillfälliga arbetsplatser i Mörby Centrum för att underlätta arbetet när den kommunala administrationen även fortsättningsvis ska vara lokaliserade på två platser i kommunen. Projektet ansvarar i förhållande till de nya lokalerna även för framtagande av funktionsbeskrivning för FM-tjänster för de nya lokalerna. Funktionsbeskrivningen överlämnas därefter till lokalansvarig som underlag för att utföra tjänsterna, upphandla dessa i särskild ordning eller på annat sätt organisera FM-stödet. Det åligger projektet att förtydliga vad som förväntas av rollen som lokalansvarig i detta sammanhang. Projektet ansvarar för att IT-stödet i de nya lokalerna uppfyller de krav som verksamheten ställt. Den digitala arbetsplatsen i övrigt ingår inte i projektets ansvar, däremot kan projektet stödja organisationen i arbetet med att utforma den digitala arbetsplatsen. IT-drift i de nya lokalerna ingår inte i projektet. I projektet ingår inte att leda förändringsarbete, organisationsöversyner, ledarutbildningar m.m. för berörda förvaltningar och funktioner med anledning av projektet. Det är av stor vikt att sådant arbete bedrivs inom linjeorganisationen. Projektet kan i sådant arbete och efter särskild överenskommelse bistå linjeorganisationen med information om de nya lokalerna och dess förutsättningar. Projektet kan även bidra med att identifiera behov av förändringsarbete inom organisationen. Som exempel kan nämnas IT-stöd och digitala strategier, förhållningssätt och spelregler inom nya lokaler m.m. Projektet ansvarar för att redovisa möjlig lokalutformning för kulturverksamheten i förhyrd del av Mörby C. Redovisningen ska även omfatta en jämförelse med att kulturverksamheten förläggs i kommunens byggrätt om kvm i två plan sid 6 (10)

7 Kopplingar till andra projekt och verksamheter Projektet ska samarbeta med kommunens centrala arbete med arbetsgivarvarumärke, vilket ska utgöra underlag för lokalernas utformning. Projektet ska vid behov även samordnas med kommunens övriga utvecklingsprojekt. Det kan t.ex. vara utveckling av den digitala arbetsplatsen, IT-hjälpmedel, standarder, e-tjänster. Vidare ska samordning ske med eventuell utveckling av arbetssätt och organisation. Det åligger projektets styrgrupp att bevaka och initiera sådan samverkan. 3 Tidplan En översiktlig tidplan för genomförandet av projektet finns som bilaga till detta projektdirektiv. Tidplanen är främst utarbetad med fokus på de aktiviteter i de inledande skedena att precisera verksamhetsinnehåll och Lokalprogram, ekonomiska ramar m.m. Övriga delar av tidplanen är grova antaganden om den fortsatta processen efter att ett Lokalprogram är framtaget, d.v.s. i detta skede endast exemplifiering av en tänkbar process. Samråd med Skandia Fastigheter AB om centrumutvecklingsprojektet, identifikation av interna beslutsprocesser m.m. kommer att påverka tidplanen. Tidplanen har också utarbetats i syfte att kunna estimera resursåtgång och budgetbedömning för projektledning och administration i det inledande skedet till färdigställt Lokalprogram. Den i nuläget utarbetade tidplanen innebär att projektet startar i maj 2016 och att en inflyttning bedöms möjlig till hösten Projektbudget 4.1 Projektkostnader Skede 1 Den sammanlagda resursåtgången för perioden maj 2016 juni 2017 bedöms uppgå till ca timmar med en varierande intensitet under perioden. I detta arbete ingår då att fastställa ramar för projekt- och hyreskostnader, framtagande av Lokalprogram, analys av byggrätten kvm m.m. som redovisas i bilagd projektbudget för skede 1. I bedömningen ingår inte tid som erfordras i interna linjemöten i organisationen, t.ex. APT-möten, enhetsmöten m.m. där frågor om nya lokaler också kommer att behandlas. Bedömning av kostnader och resurser för den fortsatta processen efter skede 1 ska tas fram av projektet senast maj Se även kapitel 1.4 angående projektets ekonomiska mål. 4.2 Projektfinansiering Projektets externa kostnader finansieras av Fastighetsnämnden inom kostnadsramen för verksamhetsanpassning. De interna kostnader som uppstår vid arbete med detta projekt bekostas inom respektive nämnds ordinarie budgetram. sid 7 (10)

8 Finansiering för nästkommande skeden, uppförande av lokalerna m.m. beslutas i särskild ordning. 5 Övergripande risker Projektet åläggs att genomföra en mer ingående riskhanteringsplan vid projektstart. Planen ska användas i projektarbetet och hållas ajour. I detta skede har följande övergripande risker identifierats. Tid För projektets genomförande bedöms projektet för utbyggnad av nya Mörby Centrum påverka projektets tidplan. Detta kan t.ex. innebära att projektet försenas pga. omständigheter inom utbyggnadsprojektet. Det kan också innebära forceringsarbete inom projektet för att åstadkomma besked m.m. enligt utbyggnadsprojektets tidplan. För projektets framdrift med ett stort inslag av interna resurser är det av stor vikt att tid avsätts för projektarbetet. Det finns risk att resurser inom projektet är hårt belastade med ordinarie linjearbete vilket kan påverka tidplanen. Det är viktigt att projektet kartlägger vilka beslut och beslutsnivåer som kommer att bli aktuella så att en samordning med linjeorganisationen sker i beredningsprocessen. Det finns en risk att förseningar uppstår om sådan samordning och beredning inte utförs med god framförhållning. Ekonomi För projektet finns risk att hyresgästkostnaderna i samband med flytt till nya lokaler överstiger budget. För att kunna hantera denna risk är det t.ex. av stor vikt att de ekonomiska ramarna läggs fast i ett tidigt skede och att avvikelsehantering inom projektet fungerar tillfredsställande. Det bör särskilt beaktas (i budget- och beslutsfrågor rörande projektet m.m.) att detta projektdirektiv endast innefattar en bedömd flyttkostnad, IT, inredningar m.m. för kontorsarbetsplatser. För övriga funktioner (kulturverksamhet, kundcenter, bibliotek, arkiv m.m.) har projektet i uppgift att upprätta en kalkyl när underlag för dessa funktioners omfattning och innehåll preciserats. Övrigt En av riskerna i projektet är att förändringsarbetet skapar en oro och rörelse i organisationen samt att tid och energi från dagliga verksamheten istället går till detta projekt. Risker kan t.ex. innebära svårighet att rekrytera till dess att lokalerna är kända, uppsägningar till följd av oro eller ändrad lokalutformning. Ett exempel för att hantera denna risk kan vara att ett stort mått av inflytande från medarbetarna och frekvent information om projektets framdrift tillhandahålls genom samordning mellan projektet och linjeorganisationen. Eftersom projekttiden sträcker sig över en lång tidshorisont finns risk att ändringar i organisationen eller styrning av projektet gör att målen inte uppfylls när förutsättningarna ändras. En risk kan vara att lösningar och utformning låses tidigt eller är alltför specifikt anpassade och inte uppfyller behoven när inflyttning sker. Denna risk kan t.ex. hanteras genom att sätta en ram för framtida förändringar och flexibilitet samt ha löpande avstämningar med verksamheternas uppdrag och utveckling. sid 8 (10)

9 6 Projektorganisation För projektet ska en organisation med styrning, ledning och arbete i specifika frågor under projektets inledande skeden fungera enligt nedan. Projektägare är kommundirektören som även är föredragande i den politiska styrgruppen (KSAU). Ledning av projektets organisation och projektets totala framdrift utförs av en projektledare. Projektledaren ansvarar för att samordna de tre delprojekten, bistå delprojektledarna i arbetet och är även föredragande i tjänstemannastyrgruppen. Projektledare/biträdande projektledare kommer att upphandlas externt. Projektet har i skede 1 tre delprojekt som leds av delprojektledare 1-3. Delprojekt 1, Fastighet/Ekonomi, är ansvarig för framtagande av beslutsunderlag av ekonomiska ramar för hyresgäst- och hyreskostnader, miljöprogram, strategier för hantering av befintliga hyreskontrakt, utredning av byggrätt kvm m.m. Delprojekt 2, Lokalutformning, ansvarar för precisering av lokalbehov och framtagande av Lokalprogram. Delprojektet innehåller ett antal arbetsgrupper med ansvariga för olika verksamhetsinnehåll (AV). Delprojekt 3, förhandling hyreskontrakt, ansvarar för att inom givna kostnadsramar förhandla fram kontraktsförslag för nya hyresobjekt. I skede 1 bedöms insatsen i detta projekt vara begränsad i avvaktan på Lokalprogram, kostnadsramar m.m. Projektledaren har den övergripande styrningen av resurser, tider, aktiviteter och ekonomi för hela organisationen och genomförandet utifrån de beslut som fattas av projektägare och sid 9 (10)

10 tjänstemanna-styrgruppen. Projektledaren ansvarar för att organisera och leda erforderlig projektorganisation för att uppfylla projektmålen. Samordningen med centrumutvecklingsprojektet hanteras av projektledaren som även, tillsammans med delprojektledare 3, leder arbetet med genomförandet av affären för kommunens lokaler, t.ex. förhandlingar av hyreskontrakt m.m. 7 Överlämnande Nyttan av lokaler i enlighet med verksamhetens behov tillfaller alla kontor och enheter som omfattas av projektet. Bedömningen är att processer med nya arbetssätt och nyttjandet av lokalerna kommer att fortgå en tid efter färdigställande och inflyttning. Det fortsatta arbetet med förändringsprocesserna ska övertas inom organisationens beslutade ordning för långsiktigt bevarande och förbättring inom arbetsmiljö, kundbemötande etc. 8 Bilagor - Tidplan Projektbudget skede 1, sid 10 (10)

Nya kommunlokaler i Mörby centrum

Nya kommunlokaler i Mörby centrum 1(6) Kommunstyrelsen Nya kommunlokaler i Mörby centrum Ärendet Kommunstyrelsen beslutade den 29 maj 2016 60 att fastställa projektdirektiv för den fortsatta arbets- och beslutsprocessen gällande nya kommunlokaler

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Tjänsteutlåtande 1 (7) Nya kommunlokaler i Mörby centrum, genomförande Ärendet Kommunstyrelsen beslutade den 13 februari 2017 19 att godkänna utredning och vidare planering gällande kommunlokaler i nya

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad

UFV 2014/1186. Arbetssätt Projektplan. Fastställd av universitetsdirektören Reviderad UFV 2014/1186 Arbetssätt 2020 Fastställd av universitetsdirektören 2014-10-17 Reviderad 2014-12-18 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Mål för projektet 3 Övergripande mål 3 Projektmål 3 Initiering 3 Genomförande

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Ersättningsmodeller (delprojekt i Ett lärande i Väsby) Projektledare:, ekonomistrateg Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp,

Läs mer

Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby kommun - projektdirektiv

Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby kommun - projektdirektiv Tjänsteutlåtande Utvecklingsstrateg 2015-04-07 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2014:271 20642 Kommunstyrelsen Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby

Läs mer

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn.

Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. PROJEKDIREKTIV 1 (7) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: transport av medier Planen för transport av medier är ett av sex delprojekt

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: (delprojekt i Ett lärande Väsby) Projektledare: Anna Carlsson. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 1 (11) Uppdaterat till KOMMUNSTYRELSEN 2016-10-04 Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 2 (11) Innehåll 1 Grundläggande information... 6 1.1 Bakgrund... 6 1.2 Idé... 7 1.3 Syfte...

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen

Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen UFV 2017/616 Pilotprojekt för en gemensam serviceorganisation för Engelska parken och universitetsförvaltningen Fastställt av universitetsdirektören 2017-06-15 Mottaget av Beata Megyesi och Therése Iveby

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12

Projektmodell. 1. Riktlinjer projektmodell 1 (6) 2010-03-12 12 1 (6) Projektmodell Projektmodell Projektmodell... 1 1. Riktlinjer projektmodell... 1 2. Projektförutsättningar... 2 2.1 Uppdragsgivaren... 2 2.2 Direktiv... 2 2.3 Förstudie... 2 2.4 Beslut... 2 2.5

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen

Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Södra Stadsskogen TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2015:653-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-04 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 1 för exploateringsprojekt Strängnäs

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss

Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Växjö stads- och stationshus - svar på återremiss Bakgrund återremiss 1. En kalkyl samt en tidsplan på ett renoverat kvarter Ansgarius som kontor. Detta då det är nödvändigt för att kunna ta ställning

Läs mer

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården

Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Joakim Nygren, Cecilia von Sydow Tjänsteutlåtande 2014-01-14 Dnr: KS 2004/0154 1(3) Slutredovisning - Tillbyggnad Stocksundsgården Ärendet Fastighetsnämnden slutredovisar

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 69/01 2001-05-18 Ks14 1 PROJEKTPOLICY Denna projektpolicy syftar till att göra projektarbete som arbetsform effektivt samt att ange riktlinjer

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(5) Projektnamn: Ledningsstöd för skolledare och förskolechefer Projektledare: Malin Danielsson och Gunilla Ericsson Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp,

Läs mer

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen

Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen 1(5) Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem (LOV) inom särskilt boende inom äldreomsorgen Ärendet Mot bakgrund av socialnämndens förslag till beslut om införande av lag om valfrihetssystem (LOV)

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen

Ladok3 på GU. Rollbeskrivning i projektorganisationen Ladok3 på GU Rollbeskrivning i projektorganisationen och befogenheter Y2013/13 Projektorganisation, roller Filnamn: L3_roller i projektet_bilaga 4_20131022.docx Gemensamma förvaltningen Utgåva B Ladok3

Läs mer

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018

BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 BILAGA 7 Målbilaga Delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Delår 2018 2(8) 1 Inledning 2 Målredovisning Övergripande mål Danderyd

Läs mer

OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds kommun

OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS. Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden. Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds kommun 1(10) PROJEKTPLAN OM- OCH TILLBYGGNAD AV DJURSHOLMS RIDHUS Fastighet: Djursholm 2:206 Uppdragsgivare: Fastighetsnämnden PROGRAMSKEDE (Underlag för projektering) Beslutad 2009-12-16 Tekniska nämnden Danderyds

Läs mer

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus

Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010. Haninge kommun. Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Revisionsrapport 1 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna juni 2010 Haninge kommun Granskning rörande kostnader Ungdomens hus Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Syfte och avgränsning...2 2. Bakgrund och

Läs mer

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål

Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Bilaga 9, övergripande mål och inriktningsmål Av denna bilaga framgår vilka inriktningsmål respektive nämnd föreslår Kommunfullmäktige att fastställa inför kommande planeringsperiod. För respektive inriktningsmål

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Guide till projektmodell - ProjectBase

Guide till projektmodell - ProjectBase Guide till projektmodell - ProjectBase Innehållsförteckning 1. Projektmodellen ProjectBase 2 2. Vad är ett projekt? 2 3. Syfte och mål 2 4. Projektets livscykel 3 5. Styrdokument och checklistor 4 6. Organisation

Läs mer

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef.

1(6) Titel: Projektdirektiv. Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor. Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef. 1(6) Titel: Projektdirektiv Projekt: fastighetsbolag Idnr: Siffor Delprojekt: Idnr: Siffor Beställare: Jan Darrell, kommunchef Projektledare: Extern. Version: 0.3 Skriven av: Jan Darrell, kommunchef Datum:

Läs mer

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS

Projektplan för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-23 200 för nytt bostadsförsörjningsprogram. KS 2015-221 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

PROJEKTPLAN Korttidsboende Ginnungagap

PROJEKTPLAN Korttidsboende Ginnungagap 1(6) PROJEKTPLAN Korttidsboende Ginnungagap Fastighet: Ginnungagap Uppdragsgivare: Socialkontoret FÖRSTUDIESKEDE (Underlag för program) ÖP, DP, befolkningsprognoser, LFP KS DPprocess KS KS / KF Bygglovsprocess

Läs mer

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt

Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Tjänsteutlåtande Utvecklingsdirektör 2015-11-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2015:275 10151 Kommunstyrelsen Projektorganisation för samhällsbyggnadsprojekt Förslag

Läs mer

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland

Stöd för internationalisering vid Campus Gotland GOTLAND 2018/21 Stöd för internationalisering vid Campus Gotland Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte 3 2 Mål 3 2.1 Effektmål 3 2.2 Övergripande projektmål 3 3 Projektorganisation 5 4 Förutsättningar

Läs mer

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system

Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa system 1 (6) Ekonomiavdelningen Bilaga 2 Karolina Pihlblad Utgåva 2.0 Projekt nr: 4965524 2018-09-17 Dnr SU FV-2.2.2-0397-18 Ekonomiprojektet Översyn av ekonomimodell och förberedelse inför val av ekonomiadministrativa

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige

Riktlinjer för lokalförsörjning. Antagna av kommunfullmäktige Riktlinjer för lokalförsörjning Antagna av kommunfullmäktige 2017-02-23 18 Tyresö kommun / 2017-01-03 2 (8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte... 3 3 Strategier... 3 4 Viktiga principer... 5

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: Resultatuppföljning på alla nivåer (delprojekt inom Ett lärande Väsby) Projektledare: Daniel Santesson, Strategisk Controller Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Kommunstyrelsens konsekvensbeskrivning

Kommunstyrelsens konsekvensbeskrivning DANDERYDS KOMMUN Konsekvensbeskrivning 1 (7) Kommunstyrelsens konsekvensbeskrivning Sammanfattning Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen innehåller effektiviseringar på 10,8 mnkr. Utöver

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

1. Bakgrund och politiskt uppdrag Syfte Mål Avgränsningar...4

1. Bakgrund och politiskt uppdrag Syfte Mål Avgränsningar...4 2016-11-29 Projektdirektiv Projektnamn Rätt till heltid Planerat startdatum Mars 2017 Planerat slutdatum Februari 2020 Beställare Projektledare Kommunchefen Ska rekryteras Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (6) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (6) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi PROJEKTDIREKTIV 1 (6) Projektnamn: Skriv här en benämning på det tänkta projektet eller förslag till projektnamn. Delprojekt: kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi är ett av 6 delprojekt i det

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV. Gemensam Folktandvårdsorganisation i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten

PROJEKTDIREKTIV. Gemensam Folktandvårdsorganisation i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten PROJEKTDIREKTIV Gemensam Folktandvårdsorganisation i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten webbadress - Projektnamn Gemensam Folktandvårdsorganisation i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten

Läs mer

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp

Gatukontoret. Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp Gatukontoret Projektägare, styrgruppsmedlem och referensgrupp 1 Innehållsförteckning 1. Projektarbete på gatukontoret - sid 3-5 2. Projektägare - sid 6-9 3. Styrgruppsmedlem - sid 10-13 4. Referensgrupp

Läs mer

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen Ärende I mars 2015 beslutade kommunstyrelsen att ge fastighetsnämnden i uppdrag att påbörja projektering

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380

DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer Lina Pennlert KS 2017/0380 Tjänsteutlåtande 1 (6) Kommunstyrelsen Översyn av kommunens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Ärendet Brottsförebyggande arbete och trygghetsfrågor är prioriterade uppgifter för Danderyds

Läs mer

f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret

f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret f\h SOLLENTUNA KOMMUN NiQx Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2013-07-08 Sidan 1 av 2 Dnr 2013/0374 KS-1 Diariekod: 139 Kommunstyrelsen Finansiering Arena Rotebro Förslag till beslut

Läs mer

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund

Projektplan. Projekt Flytt Rosenlund Projekt Flytt Rosenlund Projektledare Version Datum Christer Johanson 1.0 2015-07-06 Beställare Göteborgs universitet, områdena för Administrativt stöd och Verksamhetsstöd 2015-06-18 Sida 2 av 8 Innehåll

Läs mer

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport.

Upprustning av Stockholms stadsbibliotek, fastigheten Spelbomskan 16, ombyggnad, renovering och utveckling. Reviderat inriktningsbeslut. Lägesrapport. Sida 1 (6) 2017-01-04 Handläggare Fastighetskontoret Lena Johanson Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 269 28 lena.johanson@stockholm.se Handläggare Karin Bolin Stockholms stadsbibliotek Telefon: 08-508

Läs mer

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen

3.2. Övergripande mål med projekt Biosfärkandidat Voxnadalen Projektbeskrivning Projektnamn Biosfärkandidat Voxnadalen Projektägare Ovanåkers kommun Projektperiod 2014-2017 Reviderad 2015-01-29 1. Bakgrund Ovanåkers kommun har sedan 1990-talet ökat intensiteten

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Handlingsplan sociala företag

Handlingsplan sociala företag ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Helmer Linda Reuterdahl Karin Öhman Carl Datum 2018-09-05 Diarienummer AMN-2018-0329 Arbetsmarknadsnämnden Handlingsplan sociala företag Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys

Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Lekmannarevisionsrapport, Orsa Vatten och Avfall AB, långsiktig finansiell analys Orsa kommun 2018-04-17 Linnéa Grönvold och Anneth Nyqvist, PwC Sammanfattning Lekmannarevisorerna i Orsa Vatten och Avfall

Läs mer

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 1(10) Kommunledningskontoret HR-avdelningen Kristian Käll Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 Inledning Bakgrund Mölndal och Västsverige kommer inom de närmaste 10 åren att befinna sig en aktiv utvecklingsfas.

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City

Inhyrning av nya lokaler för Jobbtorg City Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-09-08 Handläggare Martin Thor Telefon: 08-508 35 524 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 september 2016 Ärende 11 Inhyrning av nya

Läs mer

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN]

PROJEKTPLAN [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (6) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(6) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell

Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell Projektplan Kungsbacka uppföljningsmodell Bakgrund Kungsbacka kommun har under ett antal år arbetat med utveckling av verksamhetsstyrningen och kvalitetsarbetet. Något som bland annat resulterat i att

Läs mer

E-program för Jönköpings kommun

E-program för Jönköpings kommun E-program för Jönköpings kommun Ks 2008:225 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder E-program för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 303 1 2 1 (7) E-program för Jönköpings kommun

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg

Värdighetsgaranti inom äldreomsorg DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Agneta Sjöberg Tjänsteutlåtande rev.2014-01-27, rev. 2014-01-28 Dnr: KS 2011/0117 1(2) Värdighetsgaranti inom äldreomsorg Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Nya lokaler och ombyggnad för SFI Västerort och Jobbtorg Kista filial Tensta - Genomförandebeslut

Nya lokaler och ombyggnad för SFI Västerort och Jobbtorg Kista filial Tensta - Genomförandebeslut Arbetsmarknadsförvaltningen Ekonomistaden Sida 1 (7) 2015-05-28 Handläggare Namn: Martin Thor Telefon: 08-508 355 25 Till Arbetsmarknadsnämnden den 9 jun 2015 Ärende 10 Nya lokaler och ombyggnad för SFI

Läs mer

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09 Projektdirektiv Uppdrag på toppen av sin 2015-10-09 Projektdirektiv Datum 2015-10-09 Dnr 2015/0293 Version 4.0 Projektnamn: Uppdrag på toppen av sin Projektägare: Jonas Kullberg, Rosa Nilsson,. Checklista

Läs mer

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten.

Projektnamn: Projektägare: 1. Grundläggande information PROJEKTDIREKTIV 1 (5) 1.1. Bakgrund Verksamhetsstrategi. Region Norrbotten. PROJEKTDIREKTIV 1 (5) Projektnamn: Region Norrbotten. Projektägare: Landstingsdirektören. 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Landstinget har hos regeringen ansökt om att få överta det regionala

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2014-08-06 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se KS/2014:230 20922 Kommunstyrelsen Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Förslag

Läs mer

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:558-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-11-23 1/2 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförandefas för exploateringsprojekt Biskopskvarn

Läs mer

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram.

Utöver projektdirektivet ska en teknisk dokumentation för projektet arbetas fram. Automationsingenjör mekatronik 400 yh-poäng Projektdirektiv Tillämpa med fördel rubriker under Förslag på projektdirektiv Du kan även ha andra rubriker än de som föreslås. Inhämta all data och information

Läs mer

Remiss om Modernisering av sociala system

Remiss om Modernisering av sociala system Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-05 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-50805097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-03-08

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott

Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Kommunstyrelsen Handlingsplan för att hantera kommunens ackumulerade underskott Ärende Helårsprognosen för 2018 inklusive underskottet 2017 innebär att Danderyds

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell

Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell Beslut i kommunfullmäktige den 22 november 2007 STADSKONTORET 1. Bakgrund 1.1 - Hur har kommunens vision Halmstad 2020 och visionsstyrningsmodellen arbetats fram?

Läs mer

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund

Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar 1:1, Stavlund TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2012:93-254 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-02 1/4 Handläggare Jörgen Altin Startbesked för genomförande av etapp 2 för exploateringsprojekt Bresshammar

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun

Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjer Projektmodell fo r Kungä lvs kommun Riktlinjerna är antagna av förvaltningsledningen 2013-01-28 och gäller tillsvidare. (Dnr KS2012/1542) Ansvarig för dokumentet är chefen för enheten Utveckling,

Läs mer

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter

Ladok3-införande. Projektorganisation, roller Ansvar och befogenheter Projektorganisation, roller Ladok3-införande Sida: 1 (5) Ladok3-införande Projektorganisation, roller och befogenheter Ladok3-införande Sida: 2 (5) 1 Beställare Förvaltningschef Joakim Malmström Definiera

Läs mer

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby

Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby Dnr: Dnr: Avtal om familjecentrerat arbetssätt och familjecentraler i Lundby 2017-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 AVTALETS FORM OCH SYFTE... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR AVTALET...

Läs mer

Universitetsgemensam ITverksamhet

Universitetsgemensam ITverksamhet Dnr UFV 2018/1682 Universitetsgemensam ITverksamhet vid Uppsala universitet Fastställt av rektor Beredning har gjorts med vicerektorerna, universitetsdirektören och överbibliotekarien. Innehållsförteckning

Läs mer

Projektdirektiv Ledarskaps-ST

Projektdirektiv Ledarskaps-ST Region Skåne Koncernledning Förnyelsekontoret Projektledare Charlotta Sävblom Tel 044-309 33 25 E-post charlotta.savblom@skane.se Adress Regionhuset, Box 1, 211 00 Lund Datum 2008-09-24 1 (4) Projektdirektiv

Läs mer

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende

Flytt av förvaltningskontor till Farsta Centrum - genomförandeärende ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR UTBILDNING OCH ADMINISTRATION ÄN DNR 40402-433/2013 SOF SID 1 (7) 2013-10-02 SOCIALFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN Handläggare: Patrik Simonsson Telefon: 08-508

Läs mer

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget.

Medborgarbudget. 2. Spånga-Tensta stadsdelsnämnd beslutar att avsätta 2 mnkr från investeringsbudgeten till pilotprojektet medborgarbudget. Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Dnr 1.2.6.-456-2016 Sida 1 (9) Reviderat 2017-03-27 Handläggare Sandra Wetterstrand 08-508 033 79 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

1 (8) Processens syfte är att. deras ansvar. Processen ska också bidra till bättre underlag inför beslut om investering i lokaler.

1 (8) Processens syfte är att. deras ansvar. Processen ska också bidra till bättre underlag inför beslut om investering i lokaler. KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Kommunchef Roland Karlsson Dokumentansvarig Förvaltningschef Annette Andersson Datum 2011-08-15 1 (8) Lösa verksamhetens behov av lokaler - process Syfte

Läs mer

Xxxx Multiprojekt, organisation

Xxxx Multiprojekt, organisation Multiprojekt, organisation Sida 1 Om multiprojekt, organisation Portföljledningen är den roll som har det högsta övergripande ansvaret i multiprojektmiljön. Den rollen ansvarar för att fastställa och prioritera

Läs mer

Bilaga KS2017/88/l l,.(... SALA KOMMUN

Bilaga KS2017/88/l l,.(... SALA KOMMUN g sala Bilaga KS2017/88/l l,.(... l SALA KOMMUN Ink. 2017-04- 1 O ' "~~~la~~~~~~ 1 {5) 2017-02-17 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Stefan Jacobsen Kommunstyrelsen Rätt till heltid i Sala kommun Förvaltningens

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun

Projektstyrningspolicy för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-03-24 7 Gäller fr o m: 2014-03-25 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Ansvarig: Kommunstyrelsen KS/2013:68-003 Ingen befintlig policy Utvecklingsavdelningen Projektstyrningspolicy

Läs mer